BEG airport status
Početak Buržea

Početak Buržea

Analiza prvog dana Buržea Andrije Ekmedžića kojoj dodajem današnju vest o navećoj komercijalnoj narudžbini aviona u istoriji.

Prvi dan međunarodnog sajma avijacije na Buržeu doneo je velikoj četvorci svetskih proizvođača odličan početak. Zajedno su pokupili čak 287 narudžbina od toga 213 čvrstih.

Erbas je uknjižio ukupno 167 aviona uključujući čvrste narudžbine, opcije i memorandume o razumevanju.

Prvi kupac je firma «GE Capital Aviation Services» sa narudžbinom sa 60 komada A320NEO o kome smo pisali početkom godine kao opasnoj pretnji konkuranciji što se zasada pokazalo tačnim. Ono što je zanimljivo je da je ovo prva narudžbina za motor CFM «Leap-X1A». To nravno nije slučajno jer je firma GE vlasnik 50% konzorcijuma CFM.

Druga firma koja je naručila Erbas avione je SAS sa narudžbinom od 30 komada A320 NEO i 11 opcija istih aviona. Takođe motor je opet CFM «Leap X». Ono što je zanimljivo je to da ovim potezom SAS pokušava da pređe na flotu aviona u kojoj će biti samo Erbas avioni.

Treća firma je ALC «Aicraft Lease Corporation» firma koja se kao i «GE Capital Aviation Services» bavi izdavanjem aviona. Oni su takođe naručili 50 Erbasa A320NEO, od čega je 14 opcionih narudžbina. Izbor motora još uvek nije definisan. Oni su takođe naručili 11 A330 i jedan A321.

Četvrta narudžbina došla je od «Saudi Arabian Airlines-a» sa narudžbinom za četiri A330-300 pogonjenih sa Rols Rojs Trent 700 motorima.

Boing je uknjižio 43 čvrste narudžbine i 13 opcija i memoranduma o razumevanju.

Tu su dve narudžbina od nepoznatih kupaca za 747-8I od 15 i 2 aviona, ukupno 17. Tako 787-8I stiže do 50 čvrste narudžbine, a avion je počeo da se prodaje decembra 2006.

Firma ALC «Aicraft Lease Corporation» je naručila pet 777-300ER i četiri 787-9 bez dogovora o izboru motora. Takođe ista firma je naručila 20 aviona 737-800 kao i 4 opciona aviona istog tipa.

Firma «Qatar Airways» naručila je šest komada 777-300ER.

Embraer je uknjižio 39 čvrstih narudžbina i 22 opciona aviona.

Bombardije je dobio narudžbine za 10 aviona C serije i 6 opcionih aviona za nepoznatog kupca.

ATR koji je deo iste majke firme kao i Erbas je dobio narudžbine za 15 aviona ATR 72-600 i 15 opcionih aviona istog tipa.

Kada se sve sumira to izgleda ovako:

Erbas:
A320NEO: 90 + 61
A321: 1
A330: 4 + 11

Boing
737 20+4
747-8I 17
777 6+5
787 0+4

Bombardije
C serija: 10+6

Vidi se da Erbas znatno vodi u segmentu uskotrupnih aviona a da Boing tesno vodi u segmentu širokotrupnih aviona dužeg doleta. Naše predviđanje situacije dato početkom godine se za sada ispunilo i A320NEO porodica pokazuje se kao miljenik avio kompanija, C serija se prodaje ali usporeno a Boing biva sve više primoran da lansira novi ili modernizovani avion koji bi uključio nove motore. Prava šteta za C seriju koji je verovatno dobar avion i koji je povukao revoluciju u novim motorima. Međutim ograničenja sa doletom, širinom kabine i pojavljivanje A320NEO vuku kupce na drugu stranu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Pa sto ne prave te granate i cevi (ukljucujuci i 155mm). Nije to ni blizu toliko komplikovano za takve majstore i toliko zemlju sa istorijom masinke manufakture svega i svacega. Sa druge strane hoce da prave Bajraktare i svoje Lancete a nemaju dovoljno granata, i ceo NATO nema dovoljno da im pokloni. Totalno nelogicno. .…

15. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

@Sheik Rusi prave i koriste svoje rakete za unistavanje ciljeva, a iranski Shahed/Geran2 su tu da zasicuju i trose NATO PVO. Sto se tice nemogucnosti brzog prodora, tu su se tesko zeznuli jer su krenuli sporo i neorganizovano sa idejom da ce se Ukrajinci razbezati i Zelenski otici van zemlje. Kardinalna takticka greska koja ih…

15. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ne bi ja sudio po dosadasnjem tempu nista. Trenutno se lomi ljuska od tvrdog oraha velikog 1000km. Zna se sta biva kad ljuska krcne.

15. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Milki Zasto bi Hrvatska presla na F-35? Obucava svoje Pilote na Rafaliman. Nebi me cudilo da Hrvatska naruci nove Rafale kao zamjenu za ove pristigle. Dok im isteknu resursi bice novi gotovi za izporuku. Za despet ce jos naruciti METEORe i to jos i objavit. Tek ce onda onaj pacenik krajnje poludit. To za dva…

15. Apr 2024.Pogledaj

Frequent Flyer na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@ Evroprc Tebi kao da ne pada na, ovoga, pamet da se kupljeni Rafali F3-R s resursima do 2040. itekako mogu da nadograde na F4 pa i na sledeće, novije standarde, nešto što se u Francuskoj upravo i dešava, ne samo s Rafalima za francusku Armee de l'Air nego i s bivšim F3 Rafalima koji…

15. Apr 2024.Pogledaj