BEG airport status
LYBE 2111:00 Z 130°17KT CAVOK 13/10 Q1013 NOSIG=
Žirokopteri ponovo u Srbiji

Žirokopteri ponovo u Srbiji

BEOGRAD – Dva pilota iz Slovenije prošlog septembra doleću sa dve letelice kao gosti srpske proslave 100 godina vojnog vazduhoplovstva čiji je centralni događaj bio batajnički aero-miting. Oni su zapravo bili predhodnica priče koje upravo započinje na jednom od najaktivnijih letelišta kod nas. „13. maj“ je od prošle sedmice novi dom žiroplanu tipa Apollo koji je trenutno u proceduri registracije. Za nekoliko nedelja možemo očekivati i prve probne letove od strane ovlašćenih mađarskih pilota. Renesansa žiroplana u Srbiji počinje!

Calidus

Cocpit Calidus

Žirokopter, autožir ili žiroplan (termin koji koristi Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva Srbije) vrsta je vazduhoplova koji silu uzgona ostvaruje pomoću rotirajućeg krila koje nazivamo rotor. Rotor nije sve vreme direktno vezan za motor letelice. Na zemlji kretanje rotora se inicira tzv. pred-rotacijom gde se pogon dobija od motora. Motor je preko reduktora vezan za potisnu elisu koja letelici omogućava postizanje dovoljne progresivne brzine koja je ključna za ostvarivanje dovoljnog broja obrtaja rotora. Usled kretanja rotora kroz struju vazduha dolazi do pojave autorotacije i stvaranja uzgona.

Žiroplani poseduju izraženu otpornost na vetar, turbulenciju i termiku, graniči uslovi su im nešto veći u odnosu na letelice iste klase (motorne zmajeve, ul avione). Njih možemo smatarati hibridima aviona i helikoptera iako su hronološki gledano oni prethodnica helikopteru.

Apollo

Prvi žiroplan poleteo je pre tačno 90 godina i razvio ga je Španac Juan de la Cievra. Na našim prostorima krajem prošlog veka bilo je raznih pokušaja samogradnje ali uglavnom bez uspeha.

Prvi žiroplan koji je napravio ozbiljniji nalet na ovim prostorima je letelica koju je uvezao naš poznti zmajar Krsta Mandić poznatiji kao Trafko. Trafko se jedno vreme bavio motornim zmajarstvom da bi zatim mozda jedini naslutio nadolazeću eru žirokoptera. Obuku je završio u Americi i po dolasku letelice još neko vreme radio sa svojim instruktorom na matičnom aerodromu Lisičiji Jarak. Na žalost pre par godina dolazi do jedne manje nezgode u kojoj je letelica oštećena i tu se Trafkova priča privremeno zaustavlja.

Apollo 1

Zmajar Miroslav Mitrović poznatiji kao Tufi prvi sa ovih prostora kreće Trafkovim stopama i okreće se žiroplanima. Sredinom prošle godine on postaje vlasnik žiroplana koji je još uvek baziran u Mađarskoj.

Tango Six će vam u nekoliko narednih nedelja detaljnije predstaviti Apollo YU-G001. U saradnji sa letelištem 13. maj kroz video i foto reportaže prenećemo vam iskustva pilota i vlasnika. Vidimo se na livadi!

  Komentari

  B

  Svidja mi seovo..73

  Odgovori

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Tonći na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

  Da li je to problem mentaliteta da se sa svakim novim komadom opreme napravi nova vojna parada "nek svi vide". To svakako nije miroljubiva politika za jugoistok Balkana, kako stalno Vučić spominje kao prioritet službene Srbije.

  21. Oct 2016.Pogledaj

  Tonći na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

  Nije mi jasno, jedna zemlja koja želi biti neutralna a radi skoro svake godine vojne parade za svaku sitnicu a još uz to niti ekonomija državna niti standard življenja nije dobar. Što se želi time postići s obzirom da Srbija kao vojna sila ne znači ništa u odnosu na NATO okruženje ali i ciljem iste…

  21. Oct 2016.Pogledaj

  Banja Luka na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

  Prototip mobilnog hibridnog atrilerijsko-raketnog sistema PVO? Šta je ovo?

  21. Oct 2016.Pogledaj

  Vlada na: Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

  Ovo je sada poprilicno ozbiljno... Ne pamtim kada je Severna flota dislocirana van Severnog ledenog okeana (Arktika), jos na to se pridruzuju brodovi Pacificke flote... Sirija sve vise podseca na Spaniju tokom gradjanskog rata, izgleda da se Rusi intezivno uvezbavaju za ono sto sledi u narednom periodu

  21. Oct 2016.Pogledaj

  Andrej na: Kako postati pilot u Srbiji?

  Dušane, hvala na odgovoru. Očekivao sam podsmeh. :) Dakle, sada mi fali samo nekih 50.000 evra i - polećemo!

  21. Oct 2016.Pogledaj