BEG airport status
Usvojen predlog da kapija fabrike aviona „Ikarus“ postane kulturno dobro Kapiju će štititi Zakon o kulturnim dobrima.

Usvojen predlog da kapija fabrike aviona „Ikarus“ postane kulturno dobro

Ulazna kapija nekadašnje fabrike aviona „Ikarus“ u Novom Sadu može da postane kulturno doboro, a ujedno i spomen-pločom mesta na kojoj se to preduzeće nekada nalazilo.

Iako kapiji fabrike aviona „Ikarus“ ništa nije predstavljalo direktnu pretnju, u Maketarskom klubu Novi Sad kao inicijatori njene zaštite objašnjavaju da su se plašili da bi „najezda građevinskih firmi i širenje grada“ mogli da je ugroze kapiju staru 93 godine.

Njihovi pokušaji da se ona zaštiti traju skoro deset godina.

scan0008 (2)
Usvojena inicijativa da kapija postane kulturno dobro

Pre nego što je Zavoda za zastiti spomenika kulture u Novom Sadu ovog marta dao pozitivan odgovor Maketarski klub Novi Sad prošao je dug put .

– Pokusavali smo i preko medija i preko nekih prijatelja iz Zavoda za zaštiti spomenika kulture, ali sve je bilo bez odjeka. Učestovali smo u Noći Muzeja 2012. godine i tu smo, između ostalog, napravili izlozbu fotografija na temu Fabrika aviona „Ikarus“. To je malo zainteresovalo javnost, ali se samo na tome završilo. – objašnjava Predrag Stamenković iz ovog kluba.

Najveću pomoć dobili su od Rečne Flote Vojske Srbije.

– Njihov poručnik zadužen za odnose sa javnošću Dragan Spasojevic, koji je ujedno i počasni član našeg kluba uputio nas je na koji način da uđemo u ceo proces i zaštitimo kapiju. Sve smo ovo radili iz čistog entuzijazma i ljubavi prema vazduhoplovstvu. – kaže Predrag Stamenković.

DSCF3602 (1)
Novi Sad, Šumadijska ulica br. 12

Kako će kapija biti zaštićena?

Ukoliko se kapija zaštiti, na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, o njoj će se na dalje posebno voditi računa.

Ona ne sme da bude oštećena, uništena ili ukradena. Takođe, odredbe Zakona se odnose i na „ograničenja, odnosno zabrane izvođenja određenih građevinskih radova, promene oblika terena i korišćenja zemljišta u okviru zaštićene okoline kulturnog dobra, kao i promene namena pojedinih kulturnih dobara“.

Nadzor nad primenom ovih, ali i ostalih odredbi Zakona o kulturnom dobru, vršiće Ministarstvo kulture i informisanja.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

BB

Ostali samo dugmići…

a i to će cigani ukrasti

Odgovori
Al

Cestitke. Kapije kao integralni deo stilskog koncepta fasada ili ograda moraju biti zasticene. Ne sme im se menjati, izgled, svojstvo i namena. Važno ih je odrzavati, obnavljati i predstaviti kao deo integriteta i identiteta grada. Bitno je da ih lokalne uprave predstave kao deo turisticke ponude i posebnosti mesta. A. Dabizic

Odgovori
VO

Svakako inicijativa za podržati, ako je već samo kapija ostala… Koliko čuvamo svoje tekovine, i to bi lako moglo da preko noći nestane a zatim se proda „na kilo“ na najbližem otpadu, što gore reče BB. Upravna zgrada zemunskog „Ikarusa“ iz 1938. nalazi se u kraju u kome sam odrastao (novobeogradski blok 9a) i za divno čudo je restaurirana, ali sada je jednim delom izdata izvesnom kafandžiji i nekakvim malim firmama. Čudni su putevi istorije…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj