BEG airport status
Budžet pod lupom: Finansiranje Vojske Srbije u 2017. godini – dolaze li bolji dani? Ruski lovac MiG-29 u verziji 9-13 kakav bi se mogao naći u inventaru RV i PVO sledeće godine.

Budžet pod lupom: Finansiranje Vojske Srbije u 2017. godini – dolaze li bolji dani?

Finansiranje Vojske Srbije ni u 2017. godini iz budžetskih sredstava neće biti sasvim dovoljno i kakvo bi trebalo da bude, pre svega kada je reč o procentu bruto nacionalnog dohotka koji se izdvaja za odbranu.

Budžet je nešto veći, to povećanje se odnosi uglavnom na plate koje će biti veće za 5 procenata ali će se manje novca izdvojiti za nabavljanje naoružanja i vojne opreme (NVO). Međutim, najavljeno je da će se NVO nabavljati kroz obezbeđivanje dodatnih prihoda koji su nastali suficitom u ovoj godini a koji se očekuje i u sledećoj.

U nacrtu vojnog budžeta za 2017. moglo se videti da će on iznositi 58.867.536.000 dinara ili oko 478,5 miliona evra što je za oko 13,5 miliona evra više u poređenju sa budžetom za ovu godinu. Većina novca naravno ide na plate pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, socijalne doprinose, davanja i naknade raznih drugih tekućih troškova.

Istovremeno drastično je smanjen fond za NVO (naoružanje i vojna oprema) koji iznosi svega 1,75 miliona evra što je drastično smanjenje u odnosu na 2016. kada je planirano oko 15,7 miliona.

Ponovo postoji i neraspoređeni višak iz ranijih godina koji sada iznosi oko 3,6 miliona evra. Naravno, budžet predstavlja samo plan trošenja novca i može biti podložan korekcijama koje mogu nastati tokom kalendarske godine. Finansije se u slučaju hitne potrebe mogu naknadno preusmeriti ili obezbediti iz drugih izvora.  I ovoga puta, kao i prošle godine nemamo mnogo iznetih detalja planiranih ulaganja, naročito onih kapitalnih.

Međutim u intervjuu za magazin ’’Odbrana’’ ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da će ukupan budžet sa sopstvenim prihodima iznositi oko 61 milijardu dinara što je 1,39 odsto bruto nacionalnog dohotka. Izneo je i podatak da su na osnovu proračuna, potrebe sistema odbrane u 2017. godini 65,2 milijarde dinara a ta razlika tj. manjak od preko 4 milijarde dinara se u najvećoj meri odnosi na nabavku opreme i projekte za razvoj kao i modernizaciju naoružanja i vojne opreme.

Ministar je rekao da će Vlada Srbije krajem decembra opredeliti dodatna sredstva kako bi se prevazišli problemi nedovoljnog finansiranja opremanja u 2016. godini a ta sredstva će biti usmerena na nabavku lovačkih aviona, helikoptera, radarskih sredstava, optoelektronskih uređaja, telekomunikacione opreme, artiljerijskih oruđa, vojno-policijske opreme, sredstava zaštite, municije, kompleta i delova vojničke uniforme.

Realno iskazane potrebe vojske za 2017. u oblasti investicija za osnovna sredstva iznose 11 milijardi dinara a pošto je to više nego što je budžetom projektovano očekuje se da Vlada u 2017., kao što je to bilo i u 2016., obezbedi dodatna sredstva iz budžetske rezerve – naveo je ministar.

Jedina značajna stavka koja se može videti u tekstu budžeta vezanog za VS a koja je konkretno ujedno i vezana za RV i PVO je modernizacija školsko-borbenog aviona G-4. Podsetimo da je za ovu godinu bilo planirano da se u ovaj projekat uloži oko 4,5 miliona evra i da je bilo definisano da u 2017. godini započnu radovi na modernizaciji prototipa i ispitivanja u Tehničko-opitnom centru. Tada je takođe bilo definisano i da će proces ispitivanja biti gotov 2019-20.

Na žalost ni ove godine po pitanju G-4MD nije došlo do početka konkretnih ozbiljnih aktivnosti, u 2017. ponovo postoji izdvajanje od skoro 4,4 miliona evra a po onome što se vidi u dokumentu, i za 2018. i 2019. godinu je plan da se potroši po 4,4 miliona. Sasvim sigurno je da su u proteklih desetak godina vojni budžeti imali ovu stavku ali taj novac u realnosti nikada nije upotrebljen.

Za period od 2013. do 2015. je bilo planirano da se izdvoji oko 10 miliona evra da bi zatim u budžetu za 2015. bilo definisano da će se od 2015. do 2017. (uključujući) potrošiti samo oko 588 hiljada. Zbog svega navedenog može se sada ozbiljno dovesti u pitanje da li će uopšte biti modernizacije.

Novac od suficita spasava lovačku avijaciju

U 2016. godini prvi put se dogodilo da država u svojoj kasi ima suficit republičkog budžeta a koliki je njegov konačan iznos moglo bi se videti krajem januara 2017. kada bude izašao izveštaj za mesec decembar.

Kada se prouče izveštaji o uštedama, prihodima i rashodima dolazi se do cifre od nešto preko 50-64 milijardi dinara deficita opšte države.

Ministar Đorđević je pre intervjua za “Odbranu“ saopštio da će dodatna sredstva za vojsku, za 2016. godinu iznositi oko 8 milijardi dinara što je oko 65 miliona evra. Takođe spomenuo je i da bi se u 2017. godini za istu namenu moglo izdvojiti skoro 10 milijardi dinara.

U skupštinskim raspravama oko budžeta premijer Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta je govorio o tome da će za nabavku naoružanja biti potrošen novac iz suficita a konkretno je spomenuo i lovačke avione iz Rusije.

Taj novac bi se mogao potrošiti ne samo za troškove sve izvesnije donacije 6 aviona MiG-29, 30 tenkova T-72B3 i 30 oklopnih vozila BRDM-2 iz Rusije, već i na domaće samohodne haubice Nora B52 M15, oklopna vozila Lazar-3, zatim helikoptere H145M (najavljeni kao helikopteri iz Nemačke), kao i na remonte postojeće vazduhoplovne i druge vojne tehnike.

Detalje o donaciji aviona, tenkova i oklopnjaka iz Rusije ćemo možda saznati uskoro, već 21. decembra kada visoka politička i vojna delegacija Srbije, na čelu sa premijerom i ministrom odbrane,  putuje u Moskvu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

Ministarstvo trenutno ne izdvaja dovoljno novca za odrzavanje vazduhoplova koje trenutno imamo, sta ce se tek desiti kada u sistem udje jos sest letelica, pola ce sluziti za delove kao 101-ca?!

Odgovori
Al

Srbija je do prvog svetskog rata bila militaristička nacija i izdvajalo se puno na kupovinu samo najmodernijeg naoružanja međutim posle drugog svetskog rata nove vlasti su počele da zanemaruju vojsku i taj kompleks da izdvajamo samo 1,5% BDP-a na vojsku nam je nažalost ostao još od SFRJ dok Grčka izdvaja preko 3%.

Kako bi ojačali RV i unapredili vojni sistem prvo moramo postaviti ozbiljan nacionalni,državni i ekonomski cilj ispred sebe.

Ma

Srbija izdvaja samo oko 1 posto a Grčka 2,3 posto i zato je grčka 7 Armija u Evropi i 28 u svetu od 126 armija a mi smo tek 83 u svetu a od 28 u Evropi smo 22.

Lj

Za Albatrosa: „Srbija je do Prvog svetskog rata bila militaristička nacija“?!Prvo,opredeli se da li govoriš o državi ili naciji?Drugo,sve da su i tačne tvoje tvrdnje,normalno je da se to posmatra kroz tadašnje istorijske prilike.I,recimo da su tvoje tvrdnje tačne,to znači da je Srbija bila tada okružena sve samim „pacifističkim“ državama i nacijama.Ali,eto,po tvome ispada da je Srbija htela da se igra rata,onako,da istorija bude interesantnija za proučavanje.Nije mi jasno,kako je tada od borbe protiv Turaka i borbi u Balkanskim ratovima,izmrcvarena Srbija bila u stanju da kupuje najmodernije naoružanje?I koje su to količine bile?Da ne zauzimam prostor ovde,SFRJ je ipak druga priča.A tek tvoja zadnja rečenica u komentaru,najobičnija univerzalna floskula za sva vremena. Pozdrav…

Lj

Za Veska: u svom komentaru govoriš o brzom prebacivanju jedinica,potrebi za brzim reagovanjem.I kao primer navodiš Avganistan.Pa,kolika je to zemlja Srbija,da bi joj se isplatila bilo kakva gromada kao što je MI-26?Čuj,od Bataje do Šida pre će se stići starim „Dajcem“ TAM 5000,nego sa tako nekom spravuljkom,kad uračunaš sve pripreme za takav let.Avganistan,koji zahvata površinu skoro kao tri bivše SFRJ,sa svojom konfiguracijom,putnom mrežom i uopšte svojim položajem,ima razloga za upotrebu takvog helikoptera.Lepo si rekao,samo su ga IZNAJMILI od Rusa.Uostalom,zašto razrađuješ varijante letenja samo iz BG,jedinice VS su raspoređene po Srbiji u skladu sa svojom namenom.I u Nišu ima još živih.Nije poenta nešto kupiti da bi rekli,eto,imamo.Potrebno je i da rešenje bude koliko je moguće racionalno,sa više vidika. Pozdrav…

Al

@Ljubo
Srbija je 1914. imala najbolju i najmoderniju artiljeriju, Srpski vojnik je nosio najbolju pušku na svetu,a to što opreme nije bilo dovoljno je druga priča…danas koristižo opremu koja je zastarela pre 30 godina, a opet je nemamo dovoljno…

Ha

@Ljubo
Srbija je posle Balkanskih ratova naručila 400.000 novih pušaka i 250 novih haubica,a danas ne možemo dobiti ni 2% od toga.

ve

@Ljubo a kako bi bilo da za pocetak naucis da citas pazljivije ono sto hoces da komentarises.Da tako cinis ne bi ti promaklo da sam upravo pomenuo primjer brzog transporta trupa iz Nisa ka Kosovu recimo.Pricati o helikopterima i navoditi kao alternativu helikopterskom transportu voznju TAM kamion je toliko glupo da ne zasluzuje da se komentarise.

Lj

I još ovaj put za Veska: naravno da sam pažljivo pročitao tvoj prethodni komentar,pre nego što sam išta napisao.Ništa mi nije promaklo.Poenta mojeg komentara bila je da je grdosija kao što je MI-26 potpuno neisplativa i za tri puta veću državu od Srbije,na bilo kojoj relaciji,pa i od Niša prema Kosovu i Metohiji,kao što kažeš.Ako nisi shvatio moju ironiju u vezi sa „Dajcom“,ne mogu drugačije da ti dočaram da se ne isplati imati takvu grdosiju u vlasništvu.Pa,ona bivša država je od teške TrA imala dva AN-12,s tim što je neko vreme tim avionima održavana kargo-linija do Londona,da se pokrije bar deo troškova tog „vlasništva“.Da,pročitaj moj prethodni komentar još jednom pažljivije.Ja ispekoh,pa rekoh.Od mene toliko o ovoj temi.Pozdrav…

Lj

Za Albatrosa,još ovaj put: dogovori se sa komentatorom Hausom,šta je tačno.Ti tvrdiš da opreme nije bilo dovoljno,a on iznosi brojčane podatke o 250 haubica i 400 000 pušaka.Malo manje mitomanije u komentaru ne bi škodilo.I od koga bi mi to trebali da,kako kaže Haus, „dobijemo“ bar 2% bilo čega?Toliko o tome.Pozdrav…

Ha

@Ljubo
Sve sto sam napisao je istina. Srbija je januara 1914. zaista potpisala ugovor o nabavci te kolicine opreme ali nista od toga nije stiglo jer je sest meseci kasnije poceo prvi svetski rat…a kad kazem da ne mozemo dobiti ni 2% mislio sam na to da ih sami kupimo umesto da cekamo poklon.

Go

Pozdravlam odluku vlade da od suficita odvoje novac za modernizaciju vojske i policije. Ipak ce stici dugo ocekivane 29, a za odrzavanje ce vojska sama naci resenje, budimo optimisti.

Odgovori
Sr

Gogi ja se bavim održavanjem u ovoj našoj vojsci, a mojoj , petoj po redu kojoj služim a da se nisam pomerio sa ovih prostora i mogu ti reći da si veoma realan. Stvarno vojska će se nekako snaći, kako to profesinalno moćno zvuči i ukazuje na to da smo stvarno organizovan i nadsve profesionalan i odgovoran sistem jedne odgovorne državne uprave.

Go

Tako je, u vojsci ima dovoljno skolovanih i tehnicki nadarenih ljudi i treba tu „pamet“ iskoristiti na najbolji nacin. Mi nismo neka bogata zemlja ali treba napraviti ekonomski plan za vojsku, jednostavno da se zna sta je nama potrebno od objekata, opreme i ljudstva a sta je zastarelo i visak. Na neki nacin smanjiti troskove a ujedno povecati standard vojne profesije.

ve

Novca nema dovoljno a i to sto se ima ne trosi se na adekvatan nacin.Zasto kupiti 2 H145M transportna helikoptera koji ce da kostaju najmanje 20 miliona dolara kada se za iste pare moze kupiti od 8 do 10 ruskih Ansat U helikoptera koji je u ulozi transportnog i borbenog helikoptera podjednako dobar a uz to nekoliko puta jeftiniji od ovog airbusovog helikoptera???Posle ce da se kuka kako nema dovoljno helikoptera.Vazno je dodvoravanje NATO-u tj Njemcima u ovom slucaju.Takodje i najava kupovine airbasovog srednjeg transportnog aviona koji kosta koliko 3 Mil Mi 26 helikoptera koji ima nosivost do 20 tona ili preko 100 vojnika koje mozes da transportujes odakle dokle hoces po Srbiji a da ti treba samo poljana za slijetanje.

Odgovori
sl

H145M kosta 4-7 miliona USD a Ansat u vojnoj verziji 5+miliona USD…
Resurs H145M je duplo veci od Ansata, oprema bolja…
To su cene sa aeromitinga u Nemackoj…

He

Nisi u pravu za H-145,to je izuzetan helikopter.Ansat je proizveden u samo 30ak primeraka sa ukrajinskim i zapadnim motorima.Nije pouzdano kupovati u sta ni sami Rusi ne veruju,kako odrzavati te helikoptere u buducnosti.Za Mi26 necu ni komentarisati,jasno je da nisi struka cim spominjes da zemlja kao Srbija treba za voine potrebe nabavi tako glomazan i skup helikopter.

Go

Dobra ti je ovo zapazanje oko helikoptera i ja mislim da je Ruski Ansat sasvim ok, mali transportni helikopter, a dobar i za prvu pomoc.

П

А зашто Ви возите или желите да возите ауто западне производње (Француска, Немачка, Италија, Јапан, Ј Кореа…), када је Лада далеко повољнија, поузданија, јефтинија, а нарочито безбеднија.

ve

Ansat U je helikopter koji ruska vojska koristi za obuku svojih pilota helikoptera a to valjda zato sto ne vjeruju u njega.Juzna Koreja je takodje kupila ove helikoptere za gasenje pozara.Motori su P&W.Mi 26 jeste glomazan helikopter tj jedan od najvecih helikoptera ikada napravljenih ali je on za Srbiju prednost u odnosu na nabavku skupih srednjih transportnih aviona.Sa avionom mozes od Batajnice do Nisa da izvrsis transport odredjenog broja vojnika ili opreme ali ne mozes recimo sa Batajnice ili Nisa da brzo transportujes jedinicu koja treba da hitno intervenise recimo negdje na granici sa Hrvatskom ili prema Kosovu.U Avganistanu su Amerikanci iznajmljivali Mi 26 od Rusa jer im je on mogao odraditi neke zadatke a ne njihovi transportni helikopteri i avioni!Pri tome za srednji airbasov transportni avion mogu da se kupe 3 Mi 26 helikoptera.Ono bolje bi bilo kupiti V 22 Ospray ali je to za Srbiju preskupo a ni vasi prijatelji iz Amerike vam ga ne bi prodali.
Sto se tice cijene H145 M taj helikopter u Srbiju nece stici za manje od 10 miliona dolara jer mu je to cijena cak je moguce da kosta koliko i Mi 17 v koji je Srbija kupila ove godine i ovo su cijene bez naoruzanja.Zivi bili pa vidjeli koliko ce kostati ta dva helikoptera.
No sve je ovo glupo pricati Srbija je inace zemlja koja nece navodno u NATO a vise se NATO mjesa u pitanja vojske i bezbjednosti u Srbiji nego u mnogim clanicama NATO-a.Uzivajte u okupaciji dok sami sebe ubjedjujete da ste slobodni i da sami odlucujete o svojoj sudbini.Srbija da samostalno odlucuje o sudbini svoje vosjke kupovala bi Mi 28/35 ne bi vam samo transportni helikopteri bili u planovima za kupovinu.Vi ste po naredjenju NATO-a izbacili i prage iz naoruzanja pa ste ih opet vratili kad ste vidjeli na sta su vas Ameri nasankali.

He

Ansat U koristi se u Rusiji za obuku pilota.A sada ti meni kazi da li je normalno da se dvomotorni helikopter klase do 4 tone koristi za obuku.Pogotovo u nasoj zemlji ovako bogatoj.Kako da transportujes trupe sa Mi26 a ne mozes da ostvaris prevlast u vazdusnom prostoru.A u zoni linije fronta sa svojim toplotnim odrazom i konturom Mi 26 je glineni golub.Izgubio bi 100 vojnika odmah.Svi smo mi selektori fudbalera.

Ж

Колико по Вашим информацијама кошта транспортни авион Ц295 а колико руски тешки транспортни хеликоптер Ми-26?3

Сигурно Ми-26 не кошта 10 милиона евра пошто рецимо Ц295 кошта око 30 милиона евра.

zo

Daleko si od svake logike i informacija..

He

Slazem se za nabavku borbenog helikoptera.Ali tu treba razmisljati o Kobri.

Go

Koliko sam upucen mi smo uvek imali i rusku a i malo zapadnu tehniku, ovo od Rusije izgleda vise kao donacija, a sad se prica da ce se nabaviti H145M i to 6 za vojsku, 3 za policiju i 4 koja bi kasnije dosli kao donacija. Ako se sve ovo ostvari onda je ovo veoma dobra vest.

ve

@ Hedonik Ansat U je visenamjenski helikopter Rusi ga koriste za obuku jer im se moze.To je takodje helikopter koji se moze opremiti raznoraznim naouranjem pa onda dobijas borbeni helikopter.Izmedju letilice sa jednim ili dva motora uvjek biram ovu drugu varijantu.Kad otkaze ili budes pogodjen u jedini motor koji imas gubis letilicu skoro 100 % a ako imas drugi motor koji radi uvjek mozes da je prizemljis.
Kako da transportujes trupe tamo gdje nemas aerodrom + nemas prevlast u vazduhu sa transportnim avionom?Jednacina sa dvije nepoznate se teze rijesava od one sa jednom nepoznatom ako si isao u skolu i ikad ucio matematiku.

Al

@Goran
Od 1856. do 1946. Srpska vojska je uglavnom koristila zapadnu opremu,a ruska se koristila samo povremeno u rezervi jer nije mnogo bila cenjena među našim vojnicima i oficirima.

ve

Zivojine C 295 kosta oko 30 miliona dolara samo avion bez obuke pilota i mehanicara,rezervnih dijelova i slicno.Mil Mi 26 kosta od 15 do 18 miliona dolara.Znaci za jedan C 295 dobijas dva Mi 26 a pri tome imas iskustvo(ako ga ima )na helikopterima Mil Mi sto ti moze pomoci da lakse usvojis letenje i odrzavanje ovog helikoptera

ve

@ Hedonik Ansat U prazan ima tezinu 1 900 kg a ne 4 tone kao sto si napisao.

ve

Ovdje se uopste ne radi o tome da li ce Srbija da kupi H145 ili neki drugi helikopter.Problem je sto se tu vise uzima u obzir potreba da se nekome politicki dodvori.Tako je i Milosevic sklapao ugovore s Airbusom da bi odobrovoljio Njemce.Tako su kod nas u Cg prodali 6 Mil Mi 8 helikoptera za 300 hiljada dolara jer ih nisuhtjeli remontovati pa su buduci da su ti helikopteri sluzili za gasenje pozara obecavali da ce kupiti super pumu ili Ka 26 pa od toga ni dan danas nista.Sume gore helikoptera nema.Ne mozes u jednom trenutku da govoris da ces da pravis regionalni centar za remont Mil Mi 8/17 helikoptera u Srbiji da odobrovoljis Ruse a da iza zavjese dogovaras kupovinu H145 M u tom broju da ce on sigurno biti tvoj najbrojniji transportni helikopter.Ako je to cilj onda se dogovara da u partnerstvu za Njemcima i Rumunima( kod kojih se nalazi fabrika za prozivodnju H145 M ) udjes u proizvodni proces za H145 M a kome ces da odrzavas Mil Mi helikoptere kada ces ti za koju godinu imati samo ova dva koji su ove godine kupljeni sto ce ti onda ulaganje u remontni zavod za njih????

ve

@Hedonik a sto bas o Kobri?Po cemu je taj helikopter bolji od Mi 28 ili od Mi 35?Ako se vec transportni helikopteri biraju da budu pretezno airbusovi onda uzmite i borbene njihove.Uzmete 10- tak Tigera ali tek kada vam Rusi isporuce ove Mig 29 kojim vam spasavaju lovacku avijaciju.Mogao je Vucic zamoliti Njemce da vam daju koji Eurofighter da kompletirate dresove.

Ž

Ми-26 кошта око 20 милиона долара и то без обуке, делова и опреме. Дакле не може се за један Ц295 купити два или три Ми-26.

Ž

Сетите се колико данас кошта Ми-8/17, у зависности од конфигурације и верзије 14-22 милиона долара.

ve

@Almire puska moskovka koji su nosili Crnogorci bila je ubojito orudje koje je zadalo zavrsni udarac Turcima pred kraj 19 i pocetkom 20 vijeka i koja je pod Mojkovcem porazila Austrijance 1916.Prije WWII u Srbiji u Kraljevu su se proizvodili po licenci francuski avioni.Uspon sovjetske vojne industrije pocinje sa prozivodnjom tenka T 34 koji je donio prekretnicu na istocnom frontu tokom WWII i kasnije tokom samog rata kada je pocelo da se proizvodi mocno,ubitacno i jeftino oruzje -Kacusa visecjevni raketni sistem.Potom nakon rata krece cuveni AK 47.Prva puska koja je proizvodjenja u bivsoj Jugolsaviji posle WWII bila je M 48 po licenci Mauzera vec od papovke sve se radi po ruskom sistemu.Artiljerija koja se prozvodila u bivsoj SFRJ je manje visa sva bazirana na ruskim iskustvima,tenkovi i oklopna vozila takodje.Avione su pravili u saranji sa zapadnim drzavama koje su namjerno sabotirale projekat Orao isporukom losijih motora.
Bez uvrede ali neko ko se zove Almir ne bi trebao da nas uci srpskoj vojnoj istoriji jer su tvoji preci u toj istoriji bili na suprotnoj strani barikada.

Ve

Zivojine mi 26 moze da primim 100 vojnika sa punom opremom sad budi korektan pa nam kazu Koliko kosta zapadni transportni avion koji moze da ponese toliko vojnika sto si zapeo za c 295 koji ima kapacitet za
70 ljudi?U svaki slucajno za jedan c295 se kupuju dva mi 26 nekoj da smanjujes cijenu za c 295 a da je povecavas za mi 26

Al

@vesko
Poreklom jesam iz porodice druge vere ali se moj otac 90-ih borio kao vojnik RS, a ja sam živeo po Srbiji zbog toga i ne govorim ijekavicu.

Ž

Ништа ја не смањујем, немогуће да Ми-26 кошта као Ми-17.

Уопште нису за поређење тешки транспортни хеликоптер и тактички транспортни авион. Свако има своје предности и мане и свој начин примене.

Ми-26 је за Србију скуп за летење и одржавање а погледајте које државе га користе у свету. Ми треба прво да обновимо флоту средњих транспортних хеликоптера па онда да идемо даље.

У плану набавки нема “чистокрвног“ борбеног хеликоптера али се код нас ипак никад не зна…

Да додам и да је СФРЈ била заинтересована за набавку три Ми-26.

He

Daj Boze da imamo i Tajfune i Kobre i H145.Pa neka nas zovu cijim hoce.Bitno je da smo jaki i mozemo svoj narod da zastitimo.Ansat jeste prazan 1900kg a jel letis nekada praznim helikopterom bez goriva.Klasa se odredjuje po maksimalnoj poletnoj masi.Kobra je bolja od Mi35 a za nas prihvatljivija od Mi28.

ve

Sa oruzjem koje kupis sa Zapada radices samo ono sto ti se dozvoli pa ces i za odbranu drzave morati da ih pitas

sl

Sve-sve, ali BRDM-2?!
Vozilo iz 1960-tih 20. veka?!
Ako se vec biraju tockasi, zasto ne BTR-80 i noviji?!
Za T72B3 mogu da iskoriste nase T72 i da ih modernizuju, za manje para… Mozda jos bolje M84, koje vec 20+god cekaju modernizaciju…
Kao i J22, G4, Gazele…
Sta je sa jos 2 Mi17 ili smo od njih odustali?! Kao i od Bumbara, nove kupole za M80… Sta bi sa modernizacijom BOVova, uvodjenjem Lazara…?
Kasni se sa Lastama, Norama, Sorama…, stalo sa kamionima…
Nema novih POVR, Maljutke se ne modernizuju, Pauk ili kako ga vec sada zovu nema u planovima…
Transportni avioni ne postoje…
I gde su oni radari od Slovenije?!
Dok se barem 25% ispuni – u vojsci nece biti vojnika, izgleda, a onda nece ni trebati naoruzanja, zar ne?!

Odgovori
Go

Slavko, daj prvo da sve stigne pa posle udri na kritiku.

Al

Takvo vozilo,bolje od BRDM-2 se proizvodi i u Srbiji i zove se BOV M11.

De

Ja se slazem sto se tice BRDM-2. To je vozilo za muzej.

Izgleda da nema nista od svih obecanja za obnovu.

Ve

Bov m11 je iskljucim namjenjen za izvoz

Ha

@Vesko
Bov M11 je izviđačko vozilo koje su uz Noru kupili Bangladeš i Kenija

DE

Radari iz Slovenije su stigli.

ve

@Haus pa ta kupovina Bov M11 od strane dvije strane drzave jeste primjer izvoza tog naoruzanja.Dakle VS ne zeli ni bov m10 ni bov m11 u svom inventaru tako su se zvanicno izjasnili.Zato SDPR remontuje i modernizuje stari bov i izvozi ih po inostranstvu i zaradjuje novac.

gr

@DEKI Kad su stigli radari iz Slovenije…imas neki link?

Ha

@vesko
To ne znači da je to vozilo loše već da naša vojska nema novca da ih kupi…prošle godine je premijer obećao da će vojska tokom 2016. dobiti 18 Nora međutim nijedna nije stigla…juče sam video dvojicu vojnika koji nose posivelu džak uniformu

Go

Hvala Zivojine, kao sto u tekstu stoji „Za relativno mala sredstva moze se dobiti upotrebljivo oklopno izvidjacko vozilo.“ a to nama trenutno i treba zbog nezakonitog prelaska migranata u nasu zemlju.

Ž

На жалост ова модернизација није заживела и нисам сигуран да је још увек актуелна.

Dr

Pametno je ulagati u Vojsku. To je ulaganje u drzavu. Sve ok samo ko ce te avione da odrzava i ko ce na njima da leti. I ove su malo letele.
Ali uvek je dobro cuti da se nesto desava. Kakvi smo kao drzava dobro je i ovo.

Odgovori
Ve

Haus ne kazem ni ja da je Bov 11 los samo komentarisem kao I ti da neko nece ili ne zelida Jaca vojsku Srbije pod maskom nemanja novca.Brdm 2 je takodje dobar bolji je humvee kojeg Ameri koriste I ne odustaju od njega.Lazar,nora,morava to su sve dobri proizvodi Ali se ne uvode u naoruzanje Koliko treba

Ac

Mislim da brdm-2 nema smisla nabavljati, ili je to ona priča kada je JNA nabavljala T-54 bila je uslovljenada kupi i T-34.

Odgovori
Br

Aco, zašto da ne i BRDM-2. Jeftin za održavanje i imamo iskustva sa njim. Bez obzira što je konstruisan 70-ih godina, on je još vrlo sposobno vozilo, višenamensko oklopno vozilo i ima amfibijska svojstva. Može da se modernizuje i čak da se prepravi za protiv oklopnu borbu sa najnovijim raketama. Već imamo veći transporter, naš Lazar-3 koji će biti proizvođen u većem broju. Uz ostale oklopnjake ovaj BRDM-2 je solidna dopuna za VS. Ako BRDM-2 još uvek odgovara Poljacima, Česima i ostalima, zašto ne bi i nama.

Ž

БРДМ-2 је уведен у ЈНА 1968.

Сада их по неким подацима имамо 36 а у резерви још око 40. Мислим да ТРЗ Чачак може да их ремонтује…

eh

Zar nije Kurjak nastao do tog vozila? U reziji Ju-sdpr?

Ž
Ac

Remontuje ih TRZ Čačak, motor i menjač su isti kao na ZIL-u, motor benzinac V8 zastareo, dva karburatora, veliki potrošač – dobre osobine su mu što niije bučan i lako pali. Mislim da je na Kurjaku zamenjen motor savremenijim.

ne

bravo premijeru (jel on lično zaslužan?, mada čini mi se, neka me neko ispravi da smo M2 verzije već odavno trebali da dobijemo, ako je verovati izjavama predsednika drzave i premijera iste od pre par godina)
elem, evo ziv nisam da vidim i to cudo, tj. te ruske izandjale 29-ke, i hoce li kupiti rezervne delove ili ce 2 -3 aviona sluziti za isto (u sta mogu da se kladim, pa ako neko hoce neka izvoli), takodje ziv nisam da vidim koliko ce biti goriva odobreno za obuku na tim avionima
imas konzervu – nemas otvarac?

Odgovori
Go

Mi smo mala zemlja i nemamo para za velike nabavke, znaci mora da se snalazimo kako znamo i umemo. Od Rusije dobijamo veliku donaciju, nesto moramo i da platimo ali tako je to u danasnjem svetu. Budemo zahvalni Putinu, jer poklonu se u zube ne gleda. Isto mislim i za Amere ako doniraju svoje Hamere za VS. A skidam kapu i Vucicu ako je od ugovorenih 13 helikoptera 145M, dobio 4 kao donaciju. Ovim dobijamo ojacanu vojsku a samim tim i vecu stabilnost zemlje za narednih 10 godina.

Odgovori
Ha

@Goran
Nisko smo mi Gorane pali cim se merimo sa Albanijom,Hrvatskom i BiH…

Go

Najbolja stvar koju sam naucio u zivotu je gledati sebe i svoje interese. Nesvidja mi se to sto umanjujes vrednosti RS. Znas i sam da se od 2000 g. nikako nije ulagalo u vojsku, (necu ulaziti u detalje) pa zar mislis da ce se to obnoviti za godinu-dve dana? Koliko ja svatam vojska je goruca tema i vazni faktor za stabilnost kako bi se nastavile reforme koje su neophodne. Druze, vazno je napraviti osnovni sistem koji ce funkcionisati ali bez rasipanja novca, jer njega nema na pretek.

Ha

@Goran
Ne samo od 2000. nego od 1992. skoro nista nije novo kupljeno osim opreme za specijalne jedinice… SFRJ je tek tokom 80-ih pocela sa ozbiljnijim ulaganjem u vojsku ali je to sve bilo ograniceno jer je nasa ekonomija propala pocetkom 70-ih i nismo mogli da kupimo opreme koliko je mogla Grcka ili Turska.

Mi

@Haus
S kim da se merimo? Hrvatska ima skoro dva puta veći BDP sa 2,5 milijona manje stanovnika. BIH ima veću prosećnu platu od nas, nema vojsku. Da smo nisko pali, ne znam, možda smo samo tamo gde trebamo biti obzirom na opšte stanje u državi koje deli i vojska

Ha

Treba traziti objasnjenje od ekonomskih strucnjaka kako je moguce da je u Crnoj Gori plata duplo veca,a isto prosli kroz ratove,sankcije i bombardovanje, BiH i pored gradjanskog rata danas ima vecu platu…
Kako je doslo do toga da Srpska valuta bude druga najmanje vredna valuta u Evropi, pa cak da i BJRM ima duplo vredniju?

ki

Ja se samo nadam da ce te 29ke u narednih nekoliko godina biti modernizovane na standard SMT.

Odgovori
ve

Haus Crna Gora svoj budzet ostvaruje tako sto se godisnje u poslednjih par godina negdje pocev od 2011 zaduzuje priblizno izmedju 250-300 miliona eura.Prihodi od turizma koji iznose oko 800 miliona eura godisnje pokrivaju ostatak deficita.U CG je od 2005 uslo oko 5 milijardi eura ruskih investicija.Rat od 1990-1995 uglavnom je finansiran novcem od tranzita cigareta,nafte i slicnih tkz akciznih roba,bombardovanje nije ostetilo skoro nista od infrastrukture u Cg osim aerodroma u Podgorici.Interesantno je da se dug CG u periodu 1990-2006 povecao samo za nekih 50 miliona dolara ako je vjerovati statistici a u zadnjih 10 godina je od 600 miliona dolara koliko je iznosio 2006 dosao do preko 2 milijarde ne racunajuci zaduzenje za gradnju dionice auto puta.Daleko od toga da je sve sjajno.Ako se analizira odnos prema vojsci u CG je gore nego u Srbiji jer mi nemamo vise od jednog pjesadijskog bataljona pod oruzjem a plate zaposlenih u vojsci su smjesne.

Re

Mislim da su komentatori na ovom sajtu potpuno izgubili kontakt sa realnoscu. Nasa zemlja NEMA para za borbene avione. NEMA para za mnogo sto sta, pa cak i da uracunamo jedno milijardu evra godisnje koje ode na korupciju i promasene projekte, da neko normalan vlada ulozio bi te pare u privredu, zdravstvo, skolstvo. I opet NE BI BILO para za avione. Ovo sto dobijamo, kao realno donaciju, 5 aviona ce leteti i 5 biti donori delova. I to ako bude para za gorivo. NIKADA nece biti modernizovani, i giljace do 2030, cisto da ne placamo drugima za air policing, a onda isti problem ce biti. NECE biti para za nove avione. Da ne pominjem ove sto pricaju o S300. Sta ce nama to? Jedan nam ne znaci nista, a za vise nemamo para. Ni posten radar nemamo. Ljudi su se potpuno pogubili. Pricaju da nas NATO ne bi napao da smo imali S300. Besmislica, oni su nas napali sa 1300 aviona, pa 20 x S300 nam ne bi pomoglo. Bar sto se avijacije tice, nasa drzava treba da pocne da planira sta ce da uradi 2030te, i da vec SADA pocne da odvaja pare za kupovinu aviona tada. Ako zeli da ih ima. I to da imamo 3 tipa aviona, skolski, borbeni i transportni, po jedan tip svaki, a ne 10-15 razlicitih modela i tipova kao sada, sve po komad dva, sto je opsta papazjanija.

Odgovori
Od

BRDM 2 može poslužiti samo kao osnova za nešto poput „Kurjaka“ ili „Ronalda“. Il’ sirovina za Smederevo.

Odgovori
С

Верујем да је сваком војнику, подофициру и официру у Србији јасно да без јаке привреде, нема довољног БДП-а из кога се може узети довољно новца за војску. А докле год нам је привреда на тајкунско-буразерско-партијској основи, нема чему да се надамо. Молио бих Живојина да нам каже, кад смо већ код буџета за војску, да ли постоје објављени подаци било Војске било МО колико су нам пилоти ЛБ авијације имали годишњег налета од 2000-те до 2016-те? Онда молим професионалне пилоте да нам напишу колики је минимум годишњег налета да би пилот ЛБ авијације био уопште борбено употребљив. Плашим се да одавно годишњи налет пилота спушта РВ Србије испод границе ратног ваздухопловства и претвара га у аеро-клуб. Ако ја као аматер за РВ грешим, молио бих људе од струке да ме исправе.

Odgovori
Al

Nije problem samo u malom BDP-u vec u niskom procentu izdvajanja,ne moze da se ima jaka vojska sa 1% dok pojedine zemlje poput Izraela izdvajaju izmedu 7 i 10%

Ђ

Веома озбиљна тема

Лично сматрам да би требали за одбрану да издва-
јамо минимум 2,5% БДП око 110 милијарди динара
и могуће је те паре наћи и буџету, посебно када знамо да мин. финансија ригидно планира раст прихода, мада ни повећање ПДВ-а за ове намене,
није смак света.

Циљеви повећања буџета су:

– веће плате и дневнице и раздвајање примања у
војсци од других у јавној управи,
– набавка перспективних средстава НВО пре свега
домаће производње,
– стварање услова за озбиљну модернизацију ВС
– финансирање развоја средстава НВО.

Није тајна да су војни издаци одличан начин подр-
шке расту и развоју привреде са шансом да се и у
доброј мери оствари велики обим извоза ових средстава.

Odgovori
Jo

Да, војни издаци су одличан начин подршке тајкунима и мафијашима који би узели те послове да још мало цеде буџет.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boki na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Secate li se rezolucije od pre 2 meseca i izjave da su nemci krivi za sve. Juce Solc docekan sa najvisim pocastima, koji idiotizam. Koje ispiranje mozga kontradiktornim izjavama ovih sa vlasti. Vrh je kupovina BTR-ova iz Madjarske, koliko je tu para baceno na ne upotrebljive KRSINE koje sada planiraju da ''modernizuju''? Strasno

22. Jul 2024.Pogledaj

Nenad na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Slovenija je zadužena tačno 69,2% i lako se može proveriti taj podatak https://www.stat.si/statweb/Field/Index/1/86 Ali npr. Japan je zadužen čak 261% ali to njima nije veliki problem je se taj dug lako održava. A naša Srbija sa 55% teze vraća, jer nam ekonomija bas i nije jača strana, na žalost.

22. Jul 2024.Pogledaj

Dragan na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

@Golub U svetu ne postoji razvijena privreda koja se bazira isključivo na poljoprivredi. Poljoprivreda u Srbiji generiše samo 7% ukupnog BDP-a, dok je u razvijenim zemljama Evrope taj procenat ispod 1%. Prošle godine se u svetu proizvelo oko 170 hiljada tona litijuma, a procenjuje se da će do 2030. godine potrebe dostići oko 3 miliona…

22. Jul 2024.Pogledaj

PSA na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Могло је много више и боље, много промашаја је било у том периоду, много лутања и нестручности и корупције који су нас превише коштали. Мому и друге заводе са срушеним халама послали на тржиште, па после враћали кад мајстори отишли па није имао ко да поправља. Понош уштедео паре за 2 МИ17 продајом имовине (тада…

22. Jul 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Djuka kazete:,,Pa ako su potpisali ugovor bez da su testirali onda jesu. Ako su ih testirali onda je mozda i tacna prica da se Irbis-E pokazao inferiornim u testu sa Rafale-ovim ECM-om." Hronoloski red stvari pokazuje nesto sasvim drugo, o da ste ispratili kako je sve islo ne biste tako pisali. Zivojin je napisao iznad…

22. Jul 2024.Pogledaj