Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024

[UMEX 2024] Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC) najavio proširenje i izgradnju „Prve srpske fabrike dronova – PSFD“

26. jan 2024

Erbas Helikopteri: Solidni prodajni rezultati u 2023. godini

25. jan 2024
[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?
Među mnogobrojnim maketama kineskih raketnih sistema, na ovogodišnjem Partneru se našla i maketa sistema HQ-17AE koja je bila i posebno izložena / Foto: Živojin Banković, Tango Six

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

Јoš i pre sajma naoružanja Partner 2023, pojavile su se neproverene vesti da bi Srbija umesto ruskih Pancira (koji iz objektivnih okolnosti sada ne mogu biti isporučeni) mogla naručiti neki ekvivalentni sistem PVO kratkog dometa iz Kine. Kineska verzija sistema Tor sa oznakom HQ-17A(E) je, kao maketa, prikazana na ovogodišnjem Partneru i izazvala je priličnu pažnju u Srbiji.

Na Tango Six portalu smo već i pisali o jednoj od mogućih varijanti, a to je sistem FK-1000 i njegova novija verzija FK-2000. Njima smo tada posvetili pažnju jer su po svom izgledu, nameni i borbenim mogućnostima najsličniji ruskom sistemu Pancir-S1. U oba slučaja se radi o raketno-topovskim sistemima na točkaškoj šasiji, postoje razlike u kalibrima topova i dometu raketa, ali su one zaista male.

Ipak, poslednjih nekoliko nedelja i meseci, pojavile su se „vesti“ o potencijalnoj nabavci kineskih raketnih sistema iz porodice HQ-17, koji su po svom izgledu, nameni i borbenim mogućnostima, sličniji ruskim sistemima iz familije Tor.

Izložen na centralnoj lokaciji tokom ovogodišnjeg Partnera / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kako je nastao HQ-17?

Raketni sistem PVO Tor je sistem kratkog dometa razvijen još u SSSR-u. Kina je od Rusije nabavila, prema različitim podacima, 6 do 9 baterija tada modernizovane verzije Tor-M1 i nakon toga ga u potpunosti kopirala i optimizovala kako bi kreirala sopstvene verzije. Ovi sistemi su činili okosnicu trupne protivvazduhoplovne odbrane kineskih kopnenih jedinica.

Sistem Tor je konstruisan 80-ih tako da bude u potpunosti sposoban da se suprotstavi PGM (precizno navođenoj municiji) kao što su na primer krstareće rakete, laserski navođene bombe (obično sa mnogo manjim radarskim odrazima u poređenju sa tipičnim borbenim avionima).

Zahtevi koje je uspeo da ispuni bili su na kraju Hladnog rata impresivni. Borbeno vozilo 9A331 može da otkrije ciljeve sa radarskim odrazom od 0,1 m² sa verovatnoćom od 50% na daljinama od 25 km. Može da prati ciljeve i gađa ih svojim vertikalno lansiranim raketama 9M331 na maksimalnim daljinama od 12 km i na visinama do 6 km.

Tor, njegove varijante i derivati su u stanju da se izbore sa mnogim pretnjama u međusobnom „near-peer“ konfliktu: velikim PGM-ovima, besposadnim letelicama, niskoletećim avionima i helikopterima. Međutim, i oni imaju ograničenja, pre svega ograničenu količinu raketa (8) u odnosu na mogućnost nekih aviona da dejstvuju većim brojem preciznih bombi (primer Small Diameter Bomb). Takođe, tu je i ograničen domet protiv novijih raketa vazduh-zemlja, na primer Spike NLOS, koji se sa helikoptera lansiraju sa daljina i do 32 km.

Raketni sistem Tor-M1

Istovremeno, borbeno vozilo ne samo da može „maršovati“ u teško oklopljenim kolonama, već može obezbediti i protivvazduhoplovnu odbranu u pokretu (novije verzije sistema).

Bateriju Tor-M1 obično čine 4 vatrena oruđa i automatizovana baterijska komandna stanica koja prima podatke o ciljevima od vatrenih oruđa (maksimalno 6) i vrši raspodelu ciljeva po vatrenim oruđima time sprečavajući da dva oruđa dejstvuju na iste ciljeve. Takođe, baterijska komandna stanica može primati podatke i od jednog vatrenog oruđa u bateriji koje ima dodeljenu funkciju ranog otkrivanja ciljeva i od osmatračko-akvizicijskog radara na višem hijerarhijskom nivou i na osnovu toga formirati pregled situacije u vazdušnom prostoru.

Postoji i režim rada „veza“ u kome dva vatrena oruđa rade međusobno povezana, što omogućava bolje pokrivanje i jednovremeni prikaz situacije u VaP-u u čitavom spektru visina. Baterija Tor-M1, može kao dodatna sredstva u svom sastavu imati i osmatračko-akvizicijske radare većeg dometa.

Tor-M1 je jedinstveno sposoban raketni sistem kratkog dometa čak i u današnjim uslovima. Evo glavnih komponenti:

– IFF sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“
– Radar za otkrivanje i akviziciju cilja
– Radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa
– Prijemno-pokazivački blokovi i konzole
– Kodirani radio-komunikacioni sistem
– Dnevni TV optički sistem
– Gusenična noseća šasija GM-5955
– Odeljenje raketnih projektila
– Sistem napajanja električnom energijom
– Pomoćna oprema i rezervni delovi

Metode vođenja raketa i trajektorije.

Tor M1 koristi radio-komandni sistem za navođenje projektila na ciljeve. U ovom sistemu navođenja, sama raketa nema mogućnost zahvata ciljeva, jer nema sopstvenu glavu za samonavođenje (tragač). U potpunosti se oslanja na borbeno vozilo za pružanje svih komandi putem radarskog predajnika. Prednost je u tome što projektil ne zahteva sam tragač, što ga čini kompaktnijim i jeftinijim. Ovo je važno jer prostor i težinu treba pažljivo rasporediti za takav mobilni sistem. Takođe, neprijateljski PGM-ovi su mnogo jeftiniji u odnosu na avione.

Loša strana je što se uspešno presretanje u velikoj meri oslanja na borbeno vozilo i radio-komandnu vezu. Jednom kada se veza izgubi zbog uništenja borbenog vozila ili pod neprijateljskim elektronskim ometanjem, projektil bi bio trenutno izgubljen. Raketa 9M331 je sposobna za manevrisanje sa visokim G preopterećenjem, pokazala je čak i sposobnost da se okrene za 180 stepeni i zatim pogodi metu.

Borbeno vozilo 9A331 dizajnirano je da samostalno obavlja većinu, ako ne i sve zadatke vezane za borbu, ali sistem Tor-M1 uglavnom radi kao baterija, dok su za održavanje operacija potrebna brojna druga vozila, poput komandne stanice, vozila za transport i popunu raketama, vozila za logistiku, proveru i ispitivanje raketa, eksterni radara za otkrivanje ciljeva i slično.

Sredinom 2000-ih, Kina je počela da kopira i unapređuje sistem Tor-M1, a zatim su početkom 2010-ih počeli da unose više samostalnih konstrukcija i tehnologija u ovaj koncept. Sistem HQ-17 prvi je završeni projekat, prvi put je 2016. godine prikazano borbeno vozilo, skoro identično ruskom 9A331 iz sastava Tor M1 sa nekoliko razlika u spojašnjosti. Do tog vremena, Rusija je već razvila poboljšani sistem Tor M2/M2U.

Iz gore navedenog, sistem HQ-17 bi trebalo da ima slične borbene sposobnosti kao Tor M1:

1. navođenje maksimalno dve rakete i istovremeno gađanje dva cilja,
2. traženje ciljeva u pokretu, ali zahteva potpuno zaustavljanje vozila radi lansiranja projektila

S druge strane, HQ-17 ipak ima znatno poboljšano otkrivanje i akviziciju ciljeva, zbog toga što je parabolički radar za otkrivanje i akviziciju ciljeva na vozilu 9A331 zamenjen sa radarom sa faznom rešetkom. Primenjenu su i bolji računari, kao i termalna kamera uz TV kameru koja omogućuje i pasivni mod rada noću. Osim toga, navodi se da HQ-17 može istovremeno pratiti 48 ciljeva.

Izraženije razlike između Tor M1 i HQ-17 leže u unutrašnjosti. HQ-17 ima potpuno digitalizovane radne upravljačke stanice dok je Tor-M1 u velikoj meri analogan. To je bilo i za očekivati jer postoji period od dve decenije između vremena kada su ova dva sistema ušla u službu u kineskoj vojsci.

HQ-17A kineske vojske

Poboljšanja se takođe mogu primetiti i u raketi koju koristi HQ-17 u poređenju sa 9M331. Uočljive spoljašnje promene su najverovatnije poboljšale aerodinamiku rakete kako bi se dodatno unapredila manevarska sposobnost i/ili domet, iako je zvanični domet HQ-17 isti kao Tor-M1. Raketa sistema HQ-17 ima manju antenu prijema radio-komandi nego 9M331; spojevi upravljačko-bojevog dela rakete HQ-17 sa motornim delom su savremenije obrađeni i više glatki u odnosu na spojeve kod 9M331 koji su izvedeni eksternim zaptivkama, repna krila rakete HQ-17 su malo uža nego kod 9M331.

Navedena poboljšanja borbenih vozila sistema HQ-17 u odnosu na ona kod Tora M1 su manje-više inspirisana ruskim Tor-M2/M2U, dok su poboljšanja raketa verovatno ograničena samo na spoljašnjost. Sam HQ-17 mogao bi se slobodno opisati kao „Tor-M1.5“.

Kao i Tor M1, borbeno vozilo HQ-17 može samostalno izvršavati zadatke protivvazduhoplovne odbrane, ali obično radi i kao baterija radi bolje sinergije i efikasnosti. Sistem HQ-17 takođe ima isti sastav baterije sa jednom komandnom stanicom, 4 borbena vozila, dva transportera/utovarivača, dva transportera i dva vozila za održavanje sistema.

Baterijsko komandno mesto (vozilo) je izuzetno važno, koristi se za prenos informacija o ciljevima otkrivenim putem drugih sredstava protivvazduhoplovne zaštite, i u njemu komandir baterije koordinira rad 4 borbena vozila za odbranu šireg područja.

Još jedno veoma važno vozilo u bateriji je transporter/utovarivač raketa. Koristi se za zadatke ponovnog punjenja direktno na terenu, i pomaže bateriji da izdrži dugotrajan rad. Dva transportna/utovarna vozila zajedno sa dva kamiona utovarivača imaju zajedno 32 dodatne rakete. Tor-M1/HQ-17/HQ-17A su i sredstva PVO na nivou brigade i grupe armija. Baterija (četa) ovih sistema pokrivala bi celu brigadu, a bataljon od tri baterije bi pokrivao armijsku grupu.

Što se tiče borbenih sposobnosti, Tor-M1 i HQ-17 su u stanju da gađaju dva cilja istovremeno. Kada se ne suočavaju sa napadom zasićenja, da bi se povećala verovatnoća uništenja, baterija Tor M1/HQ-17 će ispaliti po jedan projektil iz dva borbena vozila da bi pogodila jedan cilj. Kada je pod pretnjom zasićenja, jedno borbeno vozilo moglo je da ispali dva rakete uzastopno na dva različita cilja.

Nova unapređena varijanta

Varijanta HQ-17A(E) je mnogo sposobniji sistem u poređenju sa Torom M1 i HQ-17. Za ovu verziju se navodi da može istovremeno navoditi 4 rakete na 4 cilja. Jedno borbeno vozilo je u stanju da traži, zahvata, prati i pogađa ciljeve dok se kreće brzinom do 25 km/h.

Obzirom da sistem ima velike sličnosti sa sistemom Tor-M2/M2U, vredi se podsetiti karakteristika sistema Tor-M2.

Sistem 9K332 Tor-M2, predstavlja duboku modernizaciju sistema Tor-M1 i u značajno meri otklanja nedostatke uočene kod te verzije. To se, pre svega odnosi na daljinu otkrivanja ciljeva, uz novi osmatračko-akvizicijski radar koji je koncipiran kao ravna antenska rešetka. Novi radar ima bolje karakteristike i može jednovremeno da prati do 48 ciljeva, zadržavajući isti domet otkrivanja po daljini kao i radar sistema Tor-M1, od 18 – 22 (25) km.

Vatreno oruđe je pored novog osmatračko-akvizicijskog radara, dobilo i modernizovani radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa, sa većim brojem elemenata, koji može pratiti ciljeve u sektoru od 30 stepeni od bisektrise (sredine) radara. Radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa ima mogućnost da jednovremeno navodi do 4 rakete na dva cilja ili 4 rakete na 4 cilja (po jedna raketa na svaki cilj). Par antena za praćenje raketa, smešteno su sa leve i desne gornje strane radara za praćenje ciljeva i navođenje raketa.

Nove modernizovane rakete 9M332 / 9M338, omogućile su povećanje dometa efikasnog dejstva sistema na 16 km po daljini i do 10 (12) km po visini. Vatreno oruđe je potpuno automatizovano i može vršiti otkrivanje, akviziciju, praćenje, zahvat i dejstvo na ciljeve u pokretu. Baterija Tor-M2 sastoji se načelno od 4 vatrena oruđa, modernizovanog automatizovanog komandnog mesta baterije 9S737 Ranžir-Mk, koje suštinski ima slične zadatke i funkcije kao i kod sistema Tor-M1, uz dodatna unapređenja funkcija i veće brzine obrade podataka. Tu su zatim dva transportera/utovarivača, dva transportna vozila i dva vozila za održavanje. Bateriji Tor-M2 mogu biti pridodati i dodatni osmatračko-akvizicijski radari radi ranog otkrivanja i praćenja ciljeva.

Varijanta Tora M2E na šasiji vozila točkaša / Foto: Aleksandar Milošević

Ovde bih zastao na trenutak i skrenuo pažnju na razvojni put od Tor-M1 prema najnovijim verzijama Tor-M2, jer je tu izvedena i jedna međuverzija – Tor-M2U. Vizuelno, Tor-M2U i Tor-M2 su gotovo identični, ali prvi je, iako nešto skromnijih mogućnosti specijalista za dejstvo iz pokreta brzinama do 25 km/h.

Sistem Tor-M2U odlikuje manji broj starijih verzija raketa, 8 komada na jednom borbenom vozilu, dok sa druge strane Tor-M2 nosi do 16 novijih raketa 9M338 na jednom borbenom vozilu. Domet raketa kod Tor-M2U iznosi do 12 km po daljini i do 8 km po visini uz jednovremeno dejstvo na 4 cilja sa po jednom raketom.

Sada možemo bolje shvatiti i razvojni put sistema HQ-17A(E) pred koji se postavljao zadatak da dejstvuje u pokretu i da omogući dejstvo na 4 cilja jednovremeno sa po jednom raketom. U tom smislu su Kinezi preskočili međuvarijantu i praktično odmah razvili modernizovani sistem koji dejstvuje iz pokreta, mada se u nekim izvorima navodi da su brzine manje nego kod Tor-M2U, odnosno da su ispod 25 km/h.

Što se tiče mogućnosti novije verzije kineskog sistema HQ-17A(E), navodi se da može efikasno dejstvovati na ciljeve u vazduhu na daljinama do 15 km i na visinama do 8 (10) km. Svako borbeno vozilo može nositi do 16 projektila zemlja-vazduh.

Već po navedenim borbenim mogućnostima vidimo da je sistem, barem na papiru, sa podjednakim borbenim mogućnostima kao i Tor-M2, sa nekim prednostima (dejstvo u pokretu) i nekim nedostacima (nešto slabiji domet i manje opterećenje raketama).

Ono što je nesumnjivo jeste da sistem HQ-17A(E) svakako može poslužiti ne samo kao zamena za ruske Pancire već i u kontekstu strateške nabavke ovih sistema za trupnu i teritorijalnu PVO naše vojske.

 

U pisanju ovog teksta učestvovao je i Branislav Kojadinović, diplomirani inženjer vojnog mašinstva Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

Jos kad bi negde nekada u nekom univerzumu postojao neki dokaz da nesto i kinesko i radi . . .

Odgovori
YP

A još kada bi neki koji više ni ekser ne mogu da proizvedu u ovom univerzumu, malo manje palamudili…

ev

Кинеско оружије је доказано и не доказано колико и много Руског и Западног, видимо Ф 35 , алигаторе итд итд. На крају биће сагледано на кинеским и нашим полигонима и у Тоц-у .
Тад ће бити све јасно.
Реално зависи и од обима испитивања ( ма шта све се испитује у којим условима, која му се одређује употреба, којом тактиком се користи најбоље итд.) да ли задовољава наше услове или не, ондосно коју употребу највише задовољава.
Верујем да је боље него немати ништа , а ако се пажљиво анализира и испита може да буде и јако добро средство за добар новац!
Мислим да ако се купи верзија оружија која је већ у употреби у кинеским снагама и извозна верзија није мног лошија од домаће, да ће пре бити добро средство за Србију него лоше, то важи да било које увезено средство било из које државе.
Шариколикост средстава је изазов са једне стране али и предност,
јер се не зависи геополитички потпуно од некога, изазов технички диже истоврмено ниво експертизе војске. Тако да то исто има предности!

Ja

Po nekim najbolje je cekati kao 1999e i nadati se da nas nece napasti,naravno da je ovaj sistem dobar ako vec nemamo mogucnosti zbog globalnih okolnosti da dobijemo vec narucen bolji sistem.

Ko

Nisu to plastične stolice i kantice za plažu za 5/10 evra za izvoz nego nešto što je dizajnirano i proizvedeno za vojsku.

Vl

Još kada bi negde u nekom univerzumu postojao dokaz da ne radi?

Nj

Oprema vojske Srbije ispast ce kao jedan golemi Frankenstein… od svega po 2-3 komada sa svih strana svijeta. Tko ce to odrzavati? Koliko ce se razlicitih vrsta municije morati nabavljati? Gdje ce biti logisticki centri i kako ce to biti strateski raspoređeno u slucaju sukoba? Koliko je to sve kompleksno za tako malenu vojsku sa neznatnim budzetom od 1 milijarde eura… U Ukrajini su shvatili da se ista granata 155mm ne moze ispaliti iz svakog NATO-ovog, pazi, svakog NATO-ovog topa i haubice, vec moraju biti inacice i prilagodbe na samoj granati. A koliko je onda skupo nabavljati, paziti na njih i raspoređivati dvadeset verzija raketa. I opet ponavljam, proracun od jedne milijarde eura…

Odgovori
а

Jednu važnu stvar si izostavio. Kod kineza i rusa sve košta otprilike. Svi se pomalo ugrade, medijski se potkuje priča patriotizmom i mirna bosna, a to šta su od vojske napravili cirkus nema veze. Bitno da je njima dobro sad i odmah. Sutra ne postoji

Gl

Aleksa
Srpska vojska je planski najbolje bila opremljena za vreme Obrenovica.Oni su bili istinski vladari i pravi reformatori.Da bi reformisali vojsku pozvali su strucnjake iz inostranstva,onaj francuski general sto je bio ministar odbrane kod kneza Mihaila,pa general Františeh,Čeh koji je organizovao plan Srpsko-turksih ratova 1876-1878,i nq kraju Paulus Eugen von Sturm,poznatiji kao Pavle Jurisic Sturm,koji je kao luzicki Srbin iz Pruske dosao na poziv kneza Milana da pomogne reformisanju vojske i obucavanju kadra.Nas istorija neistinita,koju ucimo u skolama uci da je Kralj Aleksandar Obrenovic bio nespsoban,a za vreme njegove vladavine Srbija je nabavila moderno naoruzanje iz Austrougarske i krenula je koordinisana akcija 1901 u Staroj Srbiji.Obrenovicki kadar je izneo prvi svetski rat.Majskim prevratom krece propast Srbije,a socijalisticko-radikalski,kadar koju tada stupa na scenu je doziveo krah u 2om rat i 90ih.Radikalsko-Komunisticki oficirski kadar se pokazao nesposobnim,a evo ih i dan danas

Sr

@Gladius
Srbija nije nabavila moderno naoružanje iz Austrougarske nego iz Nemačke i to navodno nakon što su Rusi odbili da prodaju svoje najnovije puške Srbiji. Kredit je bio iz austrougarske banke koji je isplaćen delimično, zaim je blokiran, pa su onda blokirali transport i na kraju je Francuska urgirala da se dopusti transport, a kredit do kraja nikad nije isplaćen, samo prva trećina, kasnije je nabavljano oružje iz Belgije, bilo je naravno i Francuske, Engleske itd, a ta „tradicija“ se vratila na mala vrata poslednjom nabavkom lakog naoružanja iz FNa.

Sve to malo ima veze sa ovim danas, svet nije isti, nismo ni mi.

Br

Kada je PVO u pitanju, tu je i potrebno sto vise razlicitih sistema, mi preterujemo sa oklopnjacima tockasima kojih imamo 14 i idemo ka 16, ali ovde – Ne. Vec se vidi plan, teritorijalna FK3/Pancir/HQ17/MTU-4M i kopnena vojska KUB/Harpas/Pasars/Strela10, plus naravno laki prenosni sistemi. I jedan i drugi segment u 5 slojeva, kao sto je i najbolje, uz kombinaciju ruskih, americkih, francuskih, svedskih i kineskih radara. I tu je mnogo bolje da ima vise tipa. Videli smo na poslednjoj vezbi i desetak PVO komandnih mesta, tako da ce to na kraju mozda i da lici na nesto. Ostaje da se vidi.

Be

@Njofra Bravo da. Ljudi ni ne znaju da Ukrajna mora svaku granatu za 155mm haubice mjeriti težinu. Da, isti su kalibri, ali imaju toliko različitih sistema gdje obična težina ovisi, gdje se moraju računati svi parametri da bi se znalo gdje će točno ta granata odjetjeti i udariti. I sada se stavi u situaciju Srbiju kakav je to kaos u sistemu vojske, logistike. Ruski sistemi, kineski sistemi, Zapadni sistemi. Jedni sa drugim nije moguće napraviti kompatibilnu sistemsku funkcionalnost. Definicija kaosa…

PS

@Beduinko
Dobro uvezano i funkcioniše integralno, ne brini.

Ma

@Njofra @Beduinko Naprotiv, trenutno u skladu sa mogucnostima, uzima se najbolje sto moze, s obzirom na siledzijsko ponasanje ‘demokratskog’ zapada. Sto se tice granata i razlicitih kalibara, tu VS nema problema, jer svu municiju za artiljeriju, raketne sisteme, sama proizvodi, tj. u svojoj drzavi, tako da nema problema oko merenja granata koje dolaze sa raznih strana. Takodje isto i za streljacku municiju vecih i manjih kalibara, PA topove i sl… Takodje, jos mnogo toga se proizvodi u zemlji od opreme, tako da ustvari tu je VS jedna od najkompaktnijih i unificiranijih vojski, s obzirom na velicinu zemlje, broj stanovnika i razvijenost same privrede. Da ne govorim o razvoju tehnologije u sferi bespilotnih letelica, koja jos nije na zeljenom nivou ali bar se uveliko radi na tome za razliku od mnogih drugih. Ono sto kupujemo to vecina zemalja kupuje ili na istoku ili na zapadu. Gde god kupis avione, protiv vazdusne sisteme od njih moras kupovati i pripadajuce rakete jer ce malo ko dozvoliti transfer tehnologije za to. E sad druga je stvar sto nama ‘demokratski’ zapadni ‘prijatelji’ nece da prodaju ono sto valja, a hoce da zabrane da to isto nabavljamo na istoku. Zasto je njima problem da mi nabavimo FK3 kada je to ‘smece’?.
Pa iz dva razloga: 1. zato sto hoce da prodaju njihovo oruzije, ali ne najbolje, cak ni druge kategorije, nego ono trece, cetvrte kategorije koje je vec prevazidjeno, i da bi mogli da imaju neku kontrolu nad nasim naoruzanjem. i pod 2. zato sto vjerovatno nije smece, cim nesto dozvoljavaju, neke manje sisteme, a nesto ne (citaj: ono cega se plase i sto pretstavlja za njih realnu pretnju, kao gubitak aviona od strane nase pvo). Ali posto vidimo mnogo rupa i trzavica u Nato savezu, dolazak Trampa, migrantska kriza u EU, nezadovoljstvo Madjarske, Slovacke, uskoro Bugarske i Rumunije, samo treba malo sacekati i sve ce se to opet nabavljati..

Br

@Beduinko

Ne moraju meriti svaku granatu uvek, izmere granatu samo jednom i onda znaju tezinu granata tog proizvodjaca…

Go

Videli smo da dosada skoro sve sto je receno je i uradjeno… Sacekaj mo Jos malo….

Be

@PSA Ne možeš instalirati Windows10 na hardware star 10 godina. Slikovito…

Br

@Beduinko

Windows 10 radi odlicno na masinama starim 10 godina, pa i nesto starijim. Windows 11 se ne moze instalirati na starije kompjutere. Ali Rusi nisu Microsoft.

Vl

Lepo je to kada domaćim NATO pristalicama i njihovim kolegama iz komšiluka smeta naoružanje VS. Ma sa uživanjem čitam vaše žalopojke…

mi

Srbija usred Evrope sa kineskim oružjem postaje baš egzotika.
Nešto kao Albanija 70/80 tih.

Odgovori
YP

Da, ali položaj Kine (u svakom smislu) u svetu 70ih godina prošlog veka i 20ih godina ovog veka nije ni približan.

Izgleda da drugo rešenje u ovim okolnostima nije moguće.

mi

Zašto onda ostale baterije FK3 ne stižu u Srbiju? Zašto moćna Kina ne razgrne sve oko sve i odradi transport?
Ali na stranu Kina, položaj Srbije pomalo podsjeća na Albaniju 70/80 tih. Polu-izolacija, ni tamo ni vamo, okružena, usamljena, neshvaćena.

PS

Albanija je bila u samonametnutoj izolaciji. Srbija nije niti će biti.

YP

@miro

Ne bih rekao da bi Kina ili bilo ko drugi, otpočeo rat sa NATO da bi Srbiji isporučio par komada nekog oružja.

Generalno, problem Srbije je to što nema izlaz na otvoreno more. Ali to je već istorija. Problem sadašnjice je što Srbija ne zna da prihvati realnost i radi u svom interesu.

е

@YRT
Realnost se menja…rekao bih uoravo sada pred našim očima.
Neko voli ovu NATO realnost, neko ne.
Taj obruč NATO ima i neke slabe karike.

Vl

miro,
Koliko neko mora biti zaostao da poredi današnju Kinu sa Kinom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka? Uostalom, većina ekonomskih analitičara već smatra da je Kina prestigla Ameriku po ekonomskoj snazi i proizvodnim mogućnostima.

Il

Srbija je navodno kupila cetori baterije FK3 dok je samo jedna isporicena. Od zvanicnika se redovno cuju razlicite cifre, te cekaju se jos tri baterije, te kupili smo tri baterije, a kao razog zasto se ne dostavljaju navodi se nesposobnost Kineza da ih dostave. Pa ako ne mogu da dostave FK3, kako ce onda da dostave HQ-17??? Sve go lazov do lazova.

Odgovori
Zo

@Ilija

Ne ulazeći u polemiku, samo da podsetim da je za prevoz kompletne baterije HQ-17 potrebno samo 2 preleta transportne avijacije, dok je za bateriju FK-3 potrebno možda i desetak…

Sr

@Zoran Vukosavljević
Upravo ta „polemika“ i jeste glavni problem. Rečeno je od strane vrha države da postoji problem sa dozvolama preleta. U prevodu: ovo ne treba ni razmatrati.

PS

Kad selektivno čitate zvaničnike. Kao i sa Rusijom do Ukrajinske krize, postoji nivo saradnje koji nije podložan ometanju, vidljivim ili nevidljivim sankcijama i slično. Javno rečeno prilikom posete Kini od strane Vučevića. I HQ-17 bio na slici pride. Kao što bespilotne bez problema stižu. I naravno uslovljeno odgovarajućim medijskim praćenjem, odnosno odsustvom istog. A PVO bez testiranja VS ne kupuje koliko znam, FK3 je ekipa koja je bila na obuci testirala do krajnjih dometa. I radio je.

Sr

@PSA
Možda sam ja nešto propustio, ali znam da ostatka od FK-3 još uvek nema…. E sad može biti kao i sa Mistralima da samo nisu plaćeni do kraja pa zato „kasne“ ili da zbog onog moratorijuma nisu poslati ljudi na obuku za sisteme koji su plaćeni, to već ne znam.

Znam samo da neko jačanje vojnog prisustva Kine u Evropi će nam izaći ne na nos, nego na oči.

Ap

@Ilija
Ti redovno sedis za radarom i gledas prelete, plus ce tebi da kazu sta su sve kupili i narucili. Ovde covek svasta moze da procita. Mi mozemo da saznamo sta kupujemo ostali je sve masta….

А

@Srbofil

Једна исправка, овај систем треба разматрати једино ако постоји могућност или лиценце или неког трансфера технологије. Ван тог контекста, постоје далеко мање контроверзни Израелци од којег се могу купити солидни системи ПВО.

Il

@Zoran Vukosavljević
Zasto je moguce dobili dozvolu za prelet i dostavu HQ17, a nije za FK3. Zadto mogu dva preleta, a ne mogu 2×5?

@Aps
Djuro, ti li si brate? Prastaj Djuro, prastaj.

Ta

@Srbofil
Nek nam izadje na nos. Draže mi je da nam izadje na nos, nego da nam od zapada ulazi u dupe.

PS

@Ilija
Nije pitanje za mene, nije stvar u preletima vec kolicini utrosenog novca i nivou tehnickog vezivanja za neku zemlju, kao i medijskog pristupa i drugih svari. Trupna PVO je kikiriki, FK3 je strateski sistem koji vodi visedecenijskoj povezanosti VS i Kine itd itd. Na kraju krajeva kakve veze ima. Mogu da nam poruce mozete da kupujete plave stvari a ne zute, nisu u modi. Medjunarodna politika ima svoju logiku kao i ponekad odsustvo iste.

Vl

Srbofil,
Realno gledano, bolje je da nam izađe na nos (a nahebaćemo uzeli kineske proizvode ili ne) nego da dobijemo po glavi. Pa kada ti preti teška bolest baš i ne gledaš suviše na blaža neželjena dejstva ako lek može da te spasi…

19

Sto vise negativnih komentara,to je ova nabavka pun pogodak.Dokazano vise stotina puta.

Odgovori
St

Jos malo trupne PVO? a PASARSi i HARPASi?

Odgovori
PS

Različite uloge su tih sistema trupne PVO, kao što su i potrebni brojevi poprilični. I Rusi i Kinezi imaju sijaset modela trupne PVO. Svaki pokriva ono što onaj drugi ne može. Ne postoji univerzalni sistem.

А

@Stojko

Код нас би Тор (или кинески његов дериват) били замена за Стреле (или никада не купљене Осе) на нивоу бригаде, па чак и значајна допуна Кубова на нивоу некадашњих корпуса/армија. У преводу, ПАСАРС и ХАРПАС имају своју улогу, Тор (и кинески дериват) своју, а заједно остварују најбоље резултате.

Vl

Kinesko oruzje je nedokazano, ali tehnoloski prestize rusko i pre rata u Ukrajini. V

Odgovori
YP

Eto prilike da napišete članak utemeljen na činjenicama i postanete dopisnik ovo portala.

P.S. „Činjenice“ iznesene ispred seoske zadruge se ne računaju.

Vl

Dovoljno govori da Rusi kupuju kinesku elektroniku za sklapanje svog naoruzanja.

St

I o ruskom naoruzanju su ispredane legende, a svkai neuspeh pripisivan nedovoljnoj obuci stranih posada, kad ono….prestadose price o S-400, o hipersonicnim raketama, tenkovima, Suhojima i Kamovima, ostadose price o artiljeriji, Grad-u i usavrsenim uvoznim dronovima.

YP

@Stojko
Rat koji dugo traje je veoma skup da bi se svaki dan masovno koristilo najsavremenije naoružanje. Artiljerija je znatno jeftinija i pogodnija za višegodišnja mrcvarenja.
Toga su svesne obe strane.

Pitam se samo da li će po završetku rata u UA ikada biti objavljeni podaci sa obe strane o broju utrošenih sredstva. Bile bi to fantastične brojke.

Ap

@Stojko
Legenda kaze, da je bespilotna letelica iz doba SSSR, preletela 3 NATO drzave, i da je zveknula u neki park u Zagrebu. Takodje prema legendi NATO tvrdi da ju je video, samo se ne zna sto je nije oborio…..
Svu tu tehniku sa zapada mozes da bacis u djubre….kad bi npr Meksiko napao Amere, ja ne znam dal bi oni znali da iskopaju rov i da se bore….

ev

ниједно оружије није недоказано, сви испитују до крајних граница, наши не купују не испитано и не уведено у употребу колико видим!
Ако се неки систем још није показао у борбеним дејствима, а то јесте ултимативно испитивање, то уопште не значи да систем не одговара
твојим потребама!
По мени, јесте битно да ли је неки понуђени систем уведен у оружане снаге државе које га производи или не.
Иако и ту има домаћих и извозних верзија. Али без обзира на све , интензивно и опсежно испитивање у Тоцу на полигону па потом у трупи, дају веома добре информације о томе о каквом систему се ради!

St

@YPT
Problem sa ovim ratom je to sto je pokrenut kao „brzo cemo mi to zavrsiti“, takodje kao da nisu uzimali u obzir kako se vode moderni ratovi, pa nisu u prvim danima rata unistili ama bas nista od infrastrkture. Udarima visokoprecisznih i skupih raketa su u prvih par dana trebali da udare telekomunikaciona cvorista, skladista municije, aerodrome, kasarne, vazne vojne objekte, uz AWAKSe i modernu avijaciju kombinovanu sa PVO sistemima, da zatvore nebo, medjutim mi smo imali priliku da vidimo da posle 2 godine nisu uspeli da uspostave ama bas nista, i u jednom trenutku smo imali situaciju kao 1917, svi udaraju artiljerijom po onom drugom i trose desetine hiljada granada tnevno. Sve dok nisu otkrili kineske i iranske dronove, pa su sad u potrazi za sistemima za dejstva protiv dronova.

е

@Stojko
Kako prestadoše priče?
Pa zar nisu Kamovi uništili sav taj oklop na početku kontra-ofanzive vodjenim ATGM raketama?
Zar S-400 nije postavio rekord za obaranje aviona 200+km? Priča se o povezivanju A50 &S400.
Hipersonične rakete su, ako se ne varam, uništile trenažni centar na zapadu Ukrajine kao demonstracija.

Pisao sam neke analize o oborenim avionima Ukra, sigurno ih bisu obarali praćkama.

ga

If you are joking,you have a good sense of humor.

But realistically, Chinese weapons are weaker than Russian ones.

Vl

Stojko,
Ti kao da sa namerom zaboravljaš da je Ukrajina najveća evropska zemlja koja je uz to i u vreme SSSR-a pripremana da bude bedem za napade Nato. U sve to treba dodati i Nato, njihove instruktore i oružje koje je u Ukrajini prisutno još od 90-ih godina prošlog veka.

om

Gladius@ ali Obrenovića koji je bio prozapadno nastrojen trebalo je ubiti kako bi došao Karađorđević prorus na vlast i kako bi se Rusija uvukla u rat kada Srbi ubiju Franca. Tako je započeo WW1 i kako bi raspadom AU Srbija dobila teritorije nekih balkanskih i južnoslavenskih zemalja. Zato nisu Obrenovići popularni jer se nisu uklopili u srpsko viđenje politike koju je vukla crna ruka na dvoru kralja Karađorđevića.

Odgovori
Sr

@omniameamecumporto
Prijatelju, Petar Karađorđević je živeo u Francuskoj skoro ceo život, a kruna nikakve veze nije imala sa Sarajevom, to niko nikada nije uspeo dokazati, čak i u nedavno objavljenim memoarima Čubrilovića koji je direktno učestovao nema ništa o tome, spontano se sve desilo.

Nikakve „balkanske i južnoslavenske zemlje“ nisu postojale niti zavera da se Srbija proširi na ničiji račun, postojala je samo Srbija i Crna Gora. Ostali su bili deo Austrougarske, a ona je bila ta koja je htela da se širi i na kraju propala.

Nismo ni prvi ni poslednji gde se nasilno promenila vlast, toga je bilo jako puno u Evropi tih godina, niti to ima veze sa državama danas, pogotovo ne sa HQ-17 i PVO sistemima VS.

Ako vas te gluposti da su Srbi hteli nekoga „da uvuku u rat“ uče u HR, ne znam šta bih vam rekao.

А

@omniameamecuporto

Само што Александар није био настројен ни западу, већ је шарао и успут успео да од себе одгурне и Аустријанце и Русе, а да не говоримо да на унутрашњем плану до 1903. године због бројних криза које је лично стварао, изгубио скоро па све присталице.

Карађорђевићи с друге стране били проруски настојени колико и Обреновићи. Једина права разлика између Обреновића и Карађорђевића јесте што су ови други били далеко мање склопни апсолутизму, што је стварало простора за развој демократије и вођење државе од стране (релативно) способних људи, са свим својим позитивним и негативним странама.

ev

Не разумем смисао те паралеле данашње ситуције са почектом 20 века, све се променило, осим да опремање војске има још увек и геополитичу компоненту!
Ако је то поета добро!
Из таквих поређења се то може извуђи.
Међутим, једна ствар је јасна, ни на кога се ултимативно не можеш искључиво ослонити, мораш да имаш различите добављаче у сваком тренутку.

Ma

Itekako je potreba za novim sistemima .
Ne zaboravite sve sukobe u zadnjih 100 godina.
Nepripremljenost vojske usled pogresnih odluka poliliticara.
Je dovelo do stradanja i 2.ratu a i 99.
Potrebe jedne neutralne nacije i vojske su upravo ovakvi sistemi.
Imamo itekako vojne a i civilne stručnjake a i TOC koji ce dati kao institucija svoje vidjenje tehnickog nivoa.
Niko pametan ne želi rat..ali se bojim da nas očekuje neka vrsta sukoba ovaj put čisto preživljavanje na ovim našim vekovnim teritorijama…ili će mo imati sa čim da se branimo ili nas neće biti…

Odgovori
om

Master@ Niko ne želi rat…. Narod ne želi ali politika govori suprotno. Kako je počeo prvi svjetski rat. Bi li ga bilo da nije ubijen Obrenović. Ne bi, jer ne bi bilo ni atentata. A Nikolaj Romanov izričito je molio Karađorđevića da se izmiri sa Austrijom jer Rusi nisu spremni za rat u koji će morati ući ako se dogodi . Ali Kralj nije poslušao i jedno carstvo u Rusiji je palo. Dakle priče da nitko ne želi rat su šuplje, kad ga politika želi. Zašto , pa da bi nešto izvukli , a jesu li u ovom slučaju.

Gl

@omnia
Ne desio bi se samo malo kasnije,ako su neke organizacije planirale da dodje do rata ,to bi se desilo.Crna ruka je podrzavana od UK,jer su njeni clanovi bili masoni Apis i Tankosic.Kralj Aleksandar Karadjordjevic koji je takodje bio mason,uprskao je kada je ubio svog brata iz masonerije Apisa,a nije smeo to da uradi,tako da je morao glavom od masonerije da plati,ali su mi dali 17 godina da vlada.Ako pogledas listu najznacajnijih svetskih masona Aleksandar je broj 70,sto je vrlo visoko

Op

TOR sistem mi je vazda bio favorit. Ovaj Kineski derivat sa 16 raketa djeluje zadovoljavajuće za Srbiju, pod uslovom da se direktno kupi par baterija, a ne prvo jedna, pa 10 godina kasnije preostale druge. Bilo bi takođe dobro da se uzme licensija na proizvodnju tih raketa.

Suludo je da se dan danas treba pričati o zamjeni Pancira, kad je taj sistem svega par godina u naoruzanju VS. Rusija je trebala prije rata sve ostalo da isporuci. Ko zna hoce li se ova narudžbina ikada vise gledati, a hoce li uplaćeni novac + kamata povratiti. Predvidjam istu situaciju kao kod Klirinskog duga.

Sta se Kineza tiče, neki izvori govore da su počeli na kopiranju TOR-a, tada kad Rusi nisu htjeli da im dadnu licensiju za proizvodnju raketa.

Odgovori
Zo

@OfForr777

Kad se u tekstu govori o „zameni Pancira“, misli se na (privremenu) zamenu drugim kompleksom PVO dok traje situacija u kojoj nam je isporuka dodatnih Pancira iz Rusije onemogućena.

Op

@Zzoran: Naravno, predpostavio sam i ja to, i svaki drugi citac ce predpostaviti isto.

Samo je tragikomedicno da se treba ici ponovo u nabavku ovog tipa oružja kod drugih zemalja-proizvodaca, jer su „zaveznici“ njihovom jedinom preostalom saveznikom u Evropi ili ovom dijelu Evrope, prepustili da dostave ono sto je naručeno i plaćeno, iako su znali šta planiraju i kad.

Zamjena će svakako biti dugoročna a Panciri ce biti prelazno/privremeno rijesenje. Ne vidim nikakve olaksice za Rusiju i Srbiju narednih 10 godina u oblastima vojno- tehničke saradnje. Pancir je za sada za Srbiju „R.I.P“ kao dugoročno rijesenje, a za 10-15 godina biće ti naručeni Panciri prevaziđeni a novije verzije ili naslijednici (znato) skuplji.

Ap

Ne treba mnogo eksperimentisati, vec lepo naruciti pancire, ili krenuti da samostalno razvijas pvo sistem za mali domet i trupnu odbranu. Ne bih se slozilo da je problem da se isporuce ruski sistemi, to su ovde pricali mnogi kad jedno jutro eto kamova u Srbiji…..ko hoce nadje nacin ko nece opravdanje, ovo pitanje je pre politicko nego logisticko!

Odgovori
So

Kamov je civilni/vatrogasni helikopter.

Drugo je pitanje moze li Rusija uopste sklopiti i isporuciti sta god se naruci od vojne tehnike.

Ap

@Soniq
Pa i gas sluzi za civilne svrhe……pa ne moze da se isporucije, nafta isto sluzi za civilne svrhe pa ne moze da se isporucuje….
Ti vasi dvostruki arsini ce vam doci glave

Si

Још један квалитетан чланак који је приближио обичном читаоцу у региону какве су и колике су могућности развијених војних индустрија у свету да произведу системе трупног ПВО-а кратког домета .Паметном довољно…..

Odgovori
va

ako uzmemo kinesko Putin neće da nam oprosti izdaju a onda neznam kud ćemo da bežimo kad ruje krenu

Odgovori
Vl

Malo si se prekombinovao. Ko kaže da nećemo rusko oružje? Pa ono je već plaćeno i samo se čeka momenat kada će moći da bude isporučeno. Dotle će se koristiti kineski ekvivalent.
A što se tiče Putina, zna on odlično šta se dešava. Džaba krečite…

Mi

FK3 se ne isporucuje Srbiji, zato sto Kinezi ne zele da njihov PVO sistem ostane nezasticen. Posto Rusi nisu mogli da isporuce ostale Pancire, zato se privremeno stalo sa isporukom FK3. Onog trenutka kada obezbedimo zamenu za Pancir, najverovatnije kineski analog za TOR, tada ce se izvrsiti isporuka i ostalih FK3.

Odgovori
Il

Ili smo dobili ono sto smo platili, odnosno kupili smo samo jednu bateriju. Sve sto smo dosada kupili bilo je na kasicicu. Kupovanje na kasicicu je pravilo, a kupovina celog diviziona FK3 bi bio izuzetak.

PS

Kupovina FK3 je i „provaljena“ po finansijskim izvestajima Jugoimporta, nezavisno od izjava. Dakle placeno odavno.

Dr

Da kupimo bar 6 komada! A i ovaj kinez mi izgleda stabilniji od Pancira, teze ga je izvrnuti na autoputu.

Odgovori
Mi

Kao što se vidi u Ukrajini Tor, Buk, Pantsir, S300,S400 služe samo kao glineni golubovi.
Mnogo je snimaka promašaja dronova, mnogo je uništenih i to protiv jedne Ukrajine.

Protiv NATO-a ovako nešto sa kratkim dometom nema šanse, sve navođene bombe imaju veći domet, spomenute SDB gbu-39 130km, a gde su protiv radarske rakete i superiorni sistemi otkrivanja.

Odgovori
Yo

Cenim da nas aktuelni sukob u Ukrajini konstantno podseća na to da je glavni problem savremenih vojski, sukoba i potencijalnog odvraćanja – municija…
Džaba i najnprednija sredstva ako se za njih ne može blagovremeno proizvesti ili uvoziti potrebna municija.
Zapad ne može Ukrajini obezbediti obećanih milion granata 155 mm do marta (haubice nisu problem) i videćemo kakve će biti posledice toga…
Tu činjenicu moramo i mi imati na umu kada bi da pazarimo rusku i kinesku opremu – a bez mogućnosti da makar proizvodimo municiju za istu.
Naravno da je preambiciozno očekivati to da elita koja je dopustila belu kugu, odliv mozgova i milion hektara neobrađivane plodne zemlje može, ume (i želi) da radi nešto normalno, ali je prosto neverovatno da mi / velika većina koji nismo deo tog mehanizma totalne propasti ćutke dopštamo na pojedinci grade sopstvenu sreću na kolektivnoj nesreći.
Ima dosta civilnih oblasti u kojima se može intenzivno sarađivati sa Rusijom i Kinom – ali vojna to nije – bar dok se ne rasformira NATO pakt gde se mi nalazimo kao izolovano ostrvo i ta pozicija može trajati možda još godinu-dva dana, deceniju, a možda i čitav vek.
Kina je, uglavnom, još uvek na nivou kopiranja tuđih rešenja – naročito sovjetskih/ruskih – ali to će se izvesno promeniti do kraja decenije kada će svi njeni ogromni i akumulirani obrazovani ljudski resursi, tehnološki sa veštačkim inteligencijama i industrijski – izvesno napraviti ogromne iskorake u civilnom i vojnom sektoru. To je tako jer su u ekonomskom pogledu kapitalistička privreda gde profit vodi kolo umesto da se finansiraju gubici.
Mi se možemo ponašati mnogo samostalnije nego što to čini aktuelna vrhuška, ali ne na način kao da smo promašili kontinent u odbrambenoj sferi.
Batalimo te propagandne, medijske laži da je većina naroda za članstvo u EU – nije, većini je odvratnija i od nekadašnje internacionalne Jugoslavije, ali se ne može odbrambeni sektor i IT infrastruktura prepustiti strateškim protivnicima Zapada a da se ne bude na udaru jer se u tim segmentima „ratuje“ i u miru…
Mali smo i nebitni, u dubokoj pozadini a front je 1000 i više km udaljen od nas – ali to ne znači da treba da budemo kamen u cipeli u oblastima u kojima postoji alternativa koja nikome ne smeta.
Kada je pvo u pitanju – nema razloga da budu ni kineski ni ruski ni američki i nemački…
Već se kače laseri na štošta i tako na kratkim daljinama eliminišu dronovi, bpl, rakete i artiljerijske i minobacačke granate po neuporedivo nižoj ceni od svega onoga što mi aktuelizujemo…

Odgovori
Dj

>> dok se ne rasformira NATO pakt gde se mi nalazimo kao izolovano ostrvo i ta pozicija može trajati možda još godinu-dva dana, deceniju, a možda i čitav vek.

Takozvani vlažni, odnosno snovi o raspadu NATO, su potpuno normalni. Nemaju ih svi, ali za one koji ih imaju to ne znači ništa loše…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor