Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024

[UMEX 2024] Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC) najavio proširenje i izgradnju „Prve srpske fabrike dronova – PSFD“

26. jan 2024

Erbas Helikopteri: Solidni prodajni rezultati u 2023. godini

25. jan 2024
[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35
Ukrajina poseduje tri baterije sistema PVO IRIS-T SLM, do kraja ove i tokom sledeće godine dobiće još 5 baterija.

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

Ušli smo u 22. mesec trajanja rata u Ukrajini.

Najintenzivnije borbe u protekle dve nedelje na ukrajinskim ratištima vodile su se u Donjeckoj oblasti, najznačajnije promene su se dogodile oko grada Avdejevka gde su ruske snage imale određena napredovanja. Ukrajinci su u Hersonskoj oblasti već duže vreme na levoj obali Dnjepra.

U proteklih nekoliko dana Rusi su izvršili masovne napade dronovima-kamikazama Geranj, samo u jednom danu ih je najverovatnije bilo preko 100, obzirom da su Ukrajinci saopštili da su ih oborili preko 70. Ono što je interesantno je da Rusi imaju novu varijantu ove letelice za koju se navodi da je izrađena od kompozitnih materijala što može otežati otkrivanje radarskim sredstvima.

Rusi “stežu klješta“ oko grada Avdejevka u Donjeckoj oblasti / Foto: ISW

Ukrajinci su uzvratili, i takođe velikim brojem besposadnih letelica dejstvovali po ciljevima u dubini ruske teritorije, kao i na Donjecku oblast pod ruskom kontrolom gde je pogođena energetska infrastruktura što je izazvalo nestanak električne energije na velikom područiju. Ono čega se međutim Ukrajinci najviše plaše je upravo mogućnost da protivnik dejstvuje po njihovom energetskom sistemu, portparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine pukovnik Jurij Ignjat izjavio je da Rusi za tako nešto imaju spremno oko 900 raketa (verovatno se misli i na krstareće i na balističke rakete).

Nova nemačka vojna pomoć Ukrajini vredna je 1,3 milijarde evra, sa spiska treba istaći 4 dodatne baterije sistema PVO kratkog dometa IRIS-T SLM. To je treća tranša ovog sistema, u prvoj je bilo tri baterije koje su već isporučene, druga je sadržala jednu bateriju koja treba da stigne ove zime.

U najnovijem američkom paketu u vrednosti od 100 miliona dolara nalaze se laki prenosi raketni sistemi PVO Stinger, jedan lanser sistema zemlja-zemlja HIMARS sa raketama GMLRS, protivoklopni sistemi TOW, Javelin, AT4, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, tri miliona komada streljačke municije, inžinjerska punjenja za miniranje, razni rezervni delovi i oprema, zimska odeća.

Objavljivanje svežih fotografija aviona Mjasičćev M-55 ‘‘Geofizika‘‘ (zapadna oznaka Mystic-B) izazvalo je veliku pažnju na zapadu. Na sajtu russianplanes može se videti fotografija M-55 na koji je podvešen kontejner sa izviđakim sistemom ‘‘Sič‘‘ u varijanti UKR-RL sa izviđačkim bočnim radarom. Iz obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva navode da bi Rusija zbog rata u Ukrajini mogla da u službu vrati ovaj avion radi izvođenja zadataka prikupljanja obaveštajnih zadataka.

Iako u britanskom ministarstvu odbrane smatraju da postoji realna mogućnost da se M-55 vrati u upotrebu kako bi ojačao, kako smatraju, ograničene ruske obaveštajne i nadzorne sposobnosti nad Ukrajinom, nije nemoguće da Rusija ovaj avion ustvari koristi za ispitivanje pomenutog izviđačkog sistema koji se u operativnoj upotrebi koristi na taktičkim bombarderima Su-34.

 
Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) su u ovom ratu dobile nova vazduhoplovna ubojna sredstva koja se koriste sa taktičkih borbenih aviona. Već duže vreme se koriste planirajuće avio-bombe nastale na osnovu klasičnih fugasnih bombi FAB-250 i FAB-500 na koje se postavlja modul za navođenje UMPK (УМПК – Универсальны модуль планирования и коррекции).

Nova GPS vođena sredstva omogućuje posadama borbenih aviona da bezbednije dejtvuju sa daljina od 50 do 70 km. U borbama oko grada Avdejevka je poslednjih dana primećeno intenzivo korišćenje kasetne municije, smatra se da su sistem UMPK sada dobile i kasetne avio-bombe RBK-500-ŠOAB-0,5.

Osim kasetnih avio-bombi, na ratištima su primećene i nove verzije naoružanih besposadnih letelica, konkretno različiti multikopteri kao i dronovi-kamikaze. Jedno od najefikasnijih ruskih oružija u Ukrajini jeste dron-kamikaza Lancet, postoji veliki broj objavljenih video snimaka uspešnog dejstva ovim sredstvom. U poslednje vreme moglo se uočiti da postoji verzija opremljena termovizijom, potom varijanta sa automatskim zaključavanjem cilja, ali i blizinskim upaljačem. Osim Lanceta, uočena je i primena FPV dronova koji imaju termovizijsku kameru, i takođe sa blizinskim upaljačem.

Višenamenski borbeni avion MiG-35UB na avio-salonu MAKS 2019 / Foto: Uroš Mitrović

Rusija je do sada u ratu u Ukrajini upotrebila gotovo sve tipove borbenih aviona sa kojima raspolaže, od taktičkih bombardera Su-24 i Su-34, jurišnika Su-25, preko lovaca Su-27, lovaca-presretača MiG-31, višenamenskih borbenih aviona Su-30, Su-35 i Su-57, raketonosaca MiG-31I, srednjih bombardera Tu-22M, pa sve do strategijskih bombardera Tu-95 i Tu-160.

Iz ruske vazduhoplovne industrije su prošle nedelje saopštili da se trenutno u borbenim dejstvima koristi i višenamenski borbeni avion MiG-35, kao i da je što se tiče tog tipa aviona ostalo da se izvrše još neka ispitivanja, nakon čega bi rusko ministarstvo odbrane trebalo da donese odluku da li će nastaviti sa narudžbinama. Do sada su VKS dobile samo dva prototipa, dva predsedrijska i 4 serijska aviona. Ono što je interesantno je da se u rusko-urkajinskom ratu koristi i višenamenski palubni MiG-29K koji pripada istoj familiji kao i MiG-35.

Istovremeno, proces obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 napreduje. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ignjat izjavio je da se obuka, koju prolaze ne samo piloti, već i drugi specijalisti, zemaljsko osoblje, pripadnici tehničke službe, odvija u Danskoj, SAD i UK. On je rekao i da piloti koji se obučavaju u Danskoj uskoro počinju sa samostalnim letovima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Rak rana, ruske vojske je,jako slabo nadgledanje neprijateljeske teritorije po dubini,na svim nivoima,od kontra bateriranja,pa do nadgledanja pozadine i logistike.Iskanderi retko kada imaju neki validan i vredan cilj.
Himarsi ispadose konkretniji i ucinkovitiji.
Neprijatelj se i dalje, bez ikakvog većeg problema razmešta i šeta po liniji fronta.

Odgovori
Vl

Čudno poređenje, Himars i Iskander?
Da je poređen recimo Atacms i Iskander pa hajde…
Doduše, sada Himars može jedino da gađa manje bunkere i kamione na terenu jer više ne prolazi ni na jednom mestu gde postoji iole validna ruska PVO. Bitnije mete Ukrajinci i Nato sada gađaju isključivo senkama ali i za njih moraju da prezasite odbranu i da dobrano isplaniraju pravce napada.
Što se tiče Iskandera, tu i te kako ima dosta uništenih meta od velikog značaja za Nato i ukrajinsku vojsku. Koliko je komandnih mesta, centara sastanaka, vozova i sličnih meta do sada pogođeno? Jel’ svako malo po neki viši i srednji američki oficir ničim izazvan pogine na pecanju i sl.?

Zi

Kratko i jasno. Protiv Rusije pobede nema. Ono sto su zacrtali, ostvarice, bez obzira na gubitke, bez obzira na vreme, bez obzira na ceo svet.

Odgovori
Vl

Kao da ginu Amerikanci i Evropljani u stepama Ukrajine 21 i kusur mesec pa Rusija epski pobedjuje. Rusi su odavno izgubili avanturu u Ukrajini samo da to jos polako shvatI glavni baja u Kremlju.

Al

„Ono sto su zacrtali, ostvarice“

Da se ne lazemo, na pocetku rata zacrtali su smenu vlasti u Ukrajini i postavljanje pro-ruske uz aneksiranje velikog dela teritorije.

Ocigledno je da se to nece desiti. Sada su se planovi promenili i zele da aneksiraju 4 oblasti, sto je, na zalost, veoma realno.

Mada samo da se vratimo malo u proslost. Da li je ruski plan bio ’89 da propadne SSSR i da se sve clanice Varsavskog pakta pridruze NATO paktu? Znaci ipak ne ide sve kako oni zele :)

ev

Па, ко побежђује,а ко губи, се бре јасно види на карти горе једне познате западне институције , колико има розе, жуте -а колико светлоплаве?!
Руси ратују из оног што имају, па допуњују и додају, УКР ратују са оним што добију, коме шта није јасно о исходу?!
Овај рат може да се окаратерише пре свега, као конфликт војно између Руса и њених савезника и УКР и западних савезника, борбено као дроновско-космички, и Електронско Ометачки плус Информационо- Психолошки. Ово иде на замор материјала и ресурса.Тако можда није био конципиран ни са једне стране на почетку , али је такав постао.

Ap

@Aleksa
A gde si ti to video ili citao ili slusao da Rusi zele da zavrse sve za 3 dana?! Daj pusti neku sliku kako sedis na sastanku pored Putina pa da ti poverujemo. Odakle ljudima uopste ideja da je to moglo da se zavrsi za 3-5 dana? Pa sam cinjenica da se krenulo sa 150-200hiljada vojnika na armiju koja broji u tom trenutku bar duplo vise ide u prilog cinjenici da su Rusi planirali da ovo traje duze! Ono sto su oni uradili za prvih nedelju dana zove se manevarski rat i vezivanje odbranbenih trupa, a cilj je bio da se malo popusti na Donjeckom i Luganskom pravcu, al poenta nije ni u tome, sve to je deo strateske igre da se kazni Evropa. Svi sporazumi koje su Ameri i Sovjeti bili potpisali bili su usmereni zbog interesa Evrope. Evropljani su deponovali glas Amerima da bi oni usli u pregovore. Zato se i potpisao sporazum o raketama srednjeg dometa od 500-5500km..itd itd

Be

Zicer, kratko i jasno, Rusija pod putinom (i njemu slicnima) je sama sebi najveci neprijatelj.

ma

@Aleksa Ne iznosi gluposti. I pre rata i na pocetku su vodjeni pregovori gde je trazeno priznanje Krima delom Rusije i nezavisnost za Donbas. Posle odbijanja od strane zapada to je promenjeno na 4 regije. Te informacije objavljuju i zapadni mediji tako da ne razumem odakle tebi info da su hteli smenu vlasti i veliki deo Ukrajine, mada ce verovatno to biti novi uslov kako vreme prolazi. Ljudski resursi Ukrajine nisu beskonacni i mnogo su manji nego ruski.

Ze

Miloš1977 ,F35 je toliko ,,los ,,avion da se za nega bori i Turska koja nesto pokusava da ga kopira ,a izgubila ga je izabravsi ,,mocni ,, s 400 koji Ukrainci ravnaju sve skoro do Moskve ,a Rusi izvlace iz ,,ugrozenog ,, Kaljina od Nato, da nadoknade ,,pokvarene,,?

St

Od svih najavljenih Suhoja 5.generacije, izgleda da ce u naoruzanje uvesti jedino Mig-35, u nekim vecim kolicinama.

Odgovori
Mi

Da su hteli, vec bi. MiG-35 je samo „paket“ ponuda za izvoz kao sledeci nivo iznad MiG-29SMT sa novim boljim zmajem.

Imaju dovoljno Su-35 i Su-30 koje sada isto moderniozuju. Misterija je zasto uopste koriste MiG-35 koji su koliko znam namenjeni za akro grupu, ili testiranje. Mozda jer su daleko jeftiniji za eksploataciju, a novi su pa da ne stoje.

Rusi ulazu u dronove tipa Ohotnik i manje, te u bespilotne helikoptere. Takodje u stratesku avijaciju i Su-57 koji ce do kraja decenije zameniti dobar broj Su-35, i dopuniti lovacku avijaciju.

Serijska proizvodnja bespilotnog helikoptera Termit je pocela. Jeftiniji a mozda bude i efikasniji od Ka-52. Nema rizika o pilota.

Wa

Miloše, za vikend je Dmitrij Medvedev sa moskovskim gradonačelnikom Sobjaninom, posetio moskovski pogon gde se proizvode ovi bespilotni helikopteri !Još ih nema na frontu, a nisam pročitao nijednu vest o korišćenju MiG-35 u ratu u Ukrajini, a pratim zbivanja u tom ratu i više sati dnevno na tviteru ?

Mi

Walter, ja ne kazem da se MiG-35 koristio, nego komentarisem zasto bi se uopste koristio. Za Termite isto tako znam koliko i ti. Serijska proizvodnja je pocela, sto znaci da su testovi dobro prosli i da je proizvod ekonomican. Kad cemo ga videti na frontu ostaje da se vidi. Mozda vec ove zime.

Dj

MIlos zestoko kritikuje F-35, vazduhoplov do sada naporavljen u hiljadu primeraka, ali je voma optimistican i pun zara kada nam prenosi najave nekakvih ruskih „projekata“ koji samo sto nisu itd…

Mi

Djuka
Pokusavamo da se obavestavamo, zar ne? Bespilotne helikoptere prave i Izraelci i Amerikanci, i sve cemo to na zalost uskoro videti na frontu.
F-35 kritikuju masa zapadnih strucnjaka zbog duge liste razloga. Su-57 kritikuju takodje jer nije dovoljno stealth i sto Rusija sama ne moze brze da ga proizvodi. A brojke proizvodnje nisu uvek pokazatelj uspeh proizvoda.
Mozemo navesti mnogo zapadnih losih aviona koji su se stancali na hiljade a bili su jako ograniceni i neprakticni avioni po svim zapadnim standardima, od pocetka do kraja programa. Ja tako nekako vidim zahtevni i delikatni F-35. Svaka je to prica za sebe.

ga

@Miloš1977

Excuse me sir, who are these western experts who criticize the F-35?
I hope you did not include late Pierre Sprey with them.

I deeply respect Pierre Sprey, but I do not think he understood what the F-35 actually is, and I do not even want to talk about other individual former western pilots (there are not many of them) who make fools of themselves on video streams.

Mi

@gant
How’s GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source?
It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery questionable and impractical in real world situation. Not to mention real WR situation where modern enemy will be able to prolong the war past one or two months.
F-35 was sold in thousands before even took off, and now it is not safe to even fly within 25 miles of a thunder storm. Limitations in speed due to heat and structure are not going to be resolved. Hi cost and slow maintenance.. list is long. Again, it is better in some ways than F-16V but impractical in many. There are many reasons why it is produced in hundreds and will be in thousands, but being a great program and product is not one of them. Being the only one for NATO and allies in fact IS.
Here is few western links on subject:
https://www.gao.gov/assets/gao-23-106047.pdf

https://www.thedrive.com/the-war-zone/blistering-highlights-from-the-latest-f-35-sustainment-hearing

https://nationalinterest.org/blog/buzz/f-35-cant-take-heat-inside-jets-big-afterburner-problems-131102

Mi

@gant
Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022
https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

ga

@Miloš1977

Yes, these are problems, but the F-35 is a reality and a large number of countries want F-35.

Thank you for sending this official document(I will read it in detail), which is good, but I do not read the war zone and the national interest web pages.

Germany wants the F-35, maybe not as the best solution, but as the only realistic solution.

pe

„Nova GPS vođena sredstva“ / pre će biti GLONASS navođena sredstva…

Odgovori
no

Zapravo GPS.
Ako mislis na americki sistem, naziv mu je NAVSTAR…..

An

Tesko da Rusi koriste GPS, u tesktu se misli na Ruski UMPK kit sa krilima i upravljackim povrsinama koji koristi GLONASS a montira se na sve vrste nevodjenih avio bombi. Najnovija Bomba koja moze da koristi ovaj kit je i FAB-3000

Vl

Za koriscenje Miga 35 i Su-57 imamo samo rusku tvrdnju koja je relevantna kao prica deteta o vili i Deda Mrazu. Mig-35 ne postoji u zvanicnoj proizvodnji dok je Su-57 proizveden u broju prsta na obema rukama.

Odgovori
Mi

Jesi nam kazo.
Proizvode Rusi Su-57 polako ali sigurno. Bice ih 70tak do kraja decenije.
MiG-35 nije nikakva misterija nego reklamni primerak koji stoji i ceka kupca koji verovatnio nikad nece doci da ga kupi. Ne jedi se previse. Bolje im je daleti novi 35 nego stari 29SMT valjda.

Dj

>> Proizvode Rusi Su-57 polako ali sigurno.

:-))))))))))) znaci umirem od smeha

Mi

Svako po svojim mogucnostima proizvodi. Rusi sami pod sankcijama a Ameri sa koalicijom najbogatijih i najrazvijenijih zemalja na svetu.

Re

Veoma zanimljivo za Mig35.Projekat je ipak živ,nadamo se da će biti što više vesti u vezi njega.Za nas bi to sigurno bila najbolja opcija ali treba biti sasvim realan pa se više vezati za Evropske i Američke proizvodjače a sa Kinezima koliko god je moguće pre svega transfer tehnologije.Razlog je ponovno spuštanje gvozdene zavese a mi smo ipak sa ove strane.Trajaće to više decenija kao i predhodna.Tek se sada nadziru obrisi rata u Ukrajini,Rusi će tamo dobiti zacrtano ali će Ameri spustiti zavesu s’tim što sada imaju celu Evropu a ne samo zapadnu.Shodno tome isključivo moramo da gledamo svoj interes i da pokušamo da ispregovaramo što bolju poziciju za KiM i RS, jer ćemo sigurno biti usisani u NATO hteli, ne hteli.Do sad je moglo na više stolica,od sada neka nam je Bog na pomoći.Jedino hipotetički kada bi Rusi ponovo ušli u istočnu Evropu ali to je u domenu naučnofantastike.Rusi će dobiti rat u Ukrajini ali Nato im je na pragu i mnogo veći.

Odgovori
Mi

Pa ovo ne znaci da je projekat ziv. Ako cemo istom logikom njima ispade i projekt tenka T64 jos ziv..

Mi

Da nam MiG-35 sluzi od 2030-2050+ ? Ne, hvala lepo. Nama je takav avion trebao (pod uslovom da je postojao solidan serijski proizvod) negde od 2010-2035 najkasnije.

Fe

@Realni

MiG-35 bi za nas bio povoljna varijanta samo kao neka vrsta zamene za Orla, tj kao avion koji bi se kupio u većem broju da služi za napade na ciljeve na zemlji i uz to nosi i rakete V-V, tj R-77M, ni slučajno kao primarni avion, “okosnica” lovačke avijacije i sl, za to nam treba ozbiljan lovački avion. Jeftiniji je ili košta isto kao neki borbeno-trenaźni avioni, a ima neuporedivo bolje performanse. Isključivo kao avion drugog ešelona, uz npr par eskadrila Su-57M ili J-20, sumnjam da bi nam Amerika ikada prodala F-15EX ili F-35 a F-22 uopšte i ne izvoze.

Avijacija može da bude ili ozbiljna ili sastavljena od jednog jedinog tipa borbenog aviona.

М

Мислим да претерујеш..Руси ће остварити што хоће и поједине западне земље ће спустити лопту је Русија има енергенте и руде што нема запад .довољно је само да прекину испоруку уранијума и запад и Амери су пукли .то имај на уму..ништа више…а Руси имају скоро све ресурсе који им требају

Mi

Uranij imaju i drugi ne samo Rusi. Npr. Austalija, Kanada…

Mi

Markoni, Uranijuma ima još kojekude, ali je samo SSSR zaista ozbiljno razvio eksploataciju, proizvodnju i odgovarajuće obogaćivanje u ozbiljnim količinama, samim tim i po najboljoj ceni na tržištu. Rusija je samo nastavila da koristi ovu tekovinu SSSR.

Takođe, zapad se posle raspada Sovjetkog Saveza zaista ozbiljno potrudio da uposli nuklearne potencijale bivšeg SSSR da ne bi došli u ruke Irana, Severne Koreje ili nekih drugih nezgodnih korisnika.

U slučaju potrebe, razviće to i drugi. Nema nezamenjljivog resursa, pogotovo za najbogatije.

Pe

MIG 35 konačno u funkciji. Jednako dobar, ako ne i bolji od Rafala, a duplo jeftiniji. Srbija to mora sačekati i kupiti.

Odgovori
Mi

Petre, mislim da MiG-35 u globalu nije ni blizu sposoban kao Rafal. U nekim stvarima jeste,ali kao celina i kao razradjen iskusan proizvod ne.
MiG-35 jeste daleko jeftiniji proizvod.

Gi

Ja ne verujem da je bolji od rafala ,ali mislim da će se izjednačiti novim raketama. Ima odličan radar sa faznom rešetkom. Jeftiniji puno za održavanje, može da sleti i poleti sa autoputa, ne mora na dobro uradjene piste. Za letačke karakteristike sam uveren da je isti, ako ne i bolji. Ram od 35ce izgleda skoro isto kao 29ka ,ali nije identična. Drugo 29ka je imala mesta u nosu za bolji radar, nisu bile neophodne velike promene. Ima bolji motor, novu avioniku, nov radar, i novi drugi sistemi radioelektrondke birbe itd. Ja sam radije za 35cu za vojsku srbije nego za rafal. Ali pošto smo neutralni onda se kupuje oprema od različitih proizvođača kao Indija. Što je po meni glupo. A i naši tehničari su do juče radili na 29ki i imaju iskustva i znanja. Lakša logistika, i održavanje mnogo znače u ratnim uslovima

Vl

@ Petar

Sve i da Rusi konacno proizvode Mig-35 mi ga ne mozemo imati. Treba pogledati malo kartu i videti geopoliticku poziciju Srbije i zemalja oko nje.

Sr

@Miloš1977
U 2023/24. Mig-35 nije ni „proizvod“, kamoli celina. Poređenje sa Rafalom je suludo.

Mi

Gio
Za letacke karakteristike, i brzinu jeste bolji, ali ne i za razvijene elektronske sisteme i kolicinu/vrstu naoruzanja koje pakuje i nosi na distancu. Radar je velika nepoznata i nije nikad serijski proizveden. Rafal takodje tek sada uvodi AESA radar, ali je taj radar kao proizvod razradjen, i stiman vise godina. Lad bih birao bolji radar sigurno bih izabrao AESA sa Rafala pre nego sa MiG-35. Ali to je samo moje misljenje.
AESA radari na Su-57 su vec druga generacija tehnologije, i taj avion ih pakuje vise nego ijedan drugi. Ali to je druga prica, i razvoj Su-57 ide sporo. Ali vazno da ide napred i da se kombinuje sa tehnologijama planiranim za setu generaciju ratovanja u vazdusnom prostoru.

Wa

Miloše 1977 , La Tribune ,danas, piše o tome da Francuzi pokušavaju ,,svim silama“ da ubede Uzbekistan da kupi 24 Rafala ! Takođe,ovaj avion nude i Kazahstanu !

Mi

Srbofil
Slazem se potpuno. MiG-35 je ostao na papiru kao ponuda, a ako ga koriste u Ukrajni onda nesto ili testiraju ili je jeftiniji za zadatak od Suhoja pa da tih 4 komada ne trunu bezveze.

Ap

Neverovatne tvrdnje, ovde se kaze da je Mig 35 ponuda na papiru, dok je Rafal komoletan proizvod….a u kom sukobu je koriscen rafal? Kako tako lako dajete ocene osim sto ste videli sta je proizvodjac na „PAPIRU“ naveo kao karakteristike! Kad se rafal bude koristio u nekom ozbiljnom sukobu, kao sto to sada radi Mig35, onda mozemo pricati na temu ko je bolji. Pricati o Rafalu kao najboljem avionu 4++ generacije jako je upitno, to sto je raketirao neka plemena u Libiji, i Siriji sa razdaljine 200km+, i naravno sa Awaksom koji mu je sve dodeljivao, ne daje pravo da se kaze da je najbolji. Bila bi zanimljiva situaciona vezba 1-1, pa bi onda mogli neke zakljucke da izvodimo. To su npr Indijci sa svojim su30 radili sa Amerima, i jel znate kako su Ameri prosli…….bilo bi dobro da urednistvo T6 obradi tu tematiku

mi

@Aps Iskreno i bilo je 1:1 , protiv F-22, doduše ne u ratu nego na vežbi.
Jedini koji je uspeo nešto da kvrcne je zapravo bio Rafal ,ostali ameri su zagrizli prašinu, i mašine i piloti.
Situacija 1:1 praktično više i nema, ni jedan sukob nije simetričan, dogfajtovi su stvar prošlosti, vidimo to i na ratištu u Ukrajini. Postoji vrlo lepa statistika o načinu uništenja borbenih aviona u ovom sukobu.Borbe 1:1 ( a da nije BVR) praktično da nije bilo.
Mi ovde ipak pričamo o avionu koji je proizveden u samo 4 serijska primerka,dva prototipa i dva predserijska.To nije dovoljno da bi mi,kao posmatrači, mogli da deriviramo bilo kakav zaključak.
Naspram njega stoji Rafal, koji sada već doživljava svoju četvrtu iteraciju.

Mi

Ja sam mislio da su Rusi potrosili sve ves masine iz kojih su vadili cipove za rakete … otkud 900 kom i to iz Ukrajinskih izvora …

Na TV baneru dok ide intervju urainskog vojnika ide telop da je poginulo 1.1 milion ljudi a onda to sklone i izvinu se za gresku – za Ukr nema pobede u ovom ratu

Odgovori
Mi

Mnogo cipova za ves masine stane u kofer i nisu neka visoka tehnologija. Samo to govori o ocaju Ukrajinaca i njihova propaganda koja nije spasila niti jedan zivot.

Pe

@Mile onaj stari Ukrajina je vec pobedila, jer je izdrzala i odbacila napad Rusa, i spasla drzavnost i nezavisnost.
Sa zapadnom pomoci, vise nema ni teoretskih sansi da Rusi na bilo koji nacin ugroze postojanje Ukrajine, a to je bilo moguce marta 2022 i jedini cilj Putina.
A taj deo oko istoka i Krima ce biti oslobadjan jos dugo, no i Srbija postoji bez 12,5% teritorije.

Br

@Petrovic Dusan

Cilj Rusije nije bio unistenje Ukrajine, vec su bili postigli i dogovor u Istanbulu, cilj Rusije je bio da Ukrajina ne udje u NATO i da se Rusima vrati pravo na jezik i da se postuje medjunarodni sporazum Minsk II. Toliko. Rat je hteo zapad i na tome neumorno rade od 2014, dok je njihov cilj bio potpuni vojni i ekonomski slom Rusije, totalna izolacija i svrgavanje Putina i na kraju rasparcavanje Rusije i dovodjenje marionetske vlasti.Pa je li zapad uspeo u svojim planovima? Plan Ukrajine je bio povratak na granice iz ’91 i sve ovo ostalo. Jesu li i oni uspeli?

Mi

Odbacila napad Rusa? Jel ti pratis ovaj rat ili neki drugi. Ukrajinci i dalje polako gube teritoriju a 1000km fronta gori pod nonstopnim napadima. Od Oktobra vecinom ruskim napadima. Tvrdjava Adjejvka ce polako pasti a time dobar deo tog dela fronta. To je najutvrdjenije ukrajinsko gnezdo na istoku ukrajne.

Upravu si da Ukrajina jeste prezivela inicijalni napad Rusa koji je jako slabo krenuo. Ali i tako lose organizovani rusi bi naterali Ukrajnu da kapitulira pre leta 2022 da nije stiglo150 milijardi dolara vojne opreme u 18 meseci, i nato navodjenja od raketa do ljudstva/logistike, i naravno jer su ogrmna teritorija koja se ogromnim delom granici sa NATO.
Samo po Oryx-u su Ukrajinci izgubili dva puta svoju kopnenu vojsku (drugi put u preko 500 NATO doniranih oklopnjaka, vozila i artiljerije/sistema)

Go

@Petrovic Dusan

„Ukrajina je vec pobedila…“

Ukrajina je pobedila isto kao što je Srbija pobedila NATO 1999. godine.

Više stotina hiljada poginulih, milioni raseljenih, ogromna razaranja, zemlja koja je sve preostale resurse resurse prodala za oružje, prezadužena, sa totalitarnim režimom koji se obračunava sa neistomišljenicima… I to sve po zapadnim izvorima! Sve ostalo u stranu, Ukrajina nikad neće nadoknaditi profesionalni kadar koji je otišao u Evropu, Ameriku, Australiju i koji se nikad više neće vratiti. Kao i Srbija, ostaće prazna ljuštura u šakama lokalnih mafijaša koji će zatirati ono što je preostalo.

Tako da – pobedili su Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, Boeing i razni oligarsi i fondovi koji su pokupovali obradivo zemljište, a ne Ukrajina i nikako narod Ukrajine.

Mi

Jest, kao i u tekstu sto pise: „Rusi napreduju, a Ukrajjnci su odavno na drugoj obali Dnjepra.“ Valjda tako ispada kako oni ne napreduju ako se tako ne napise. Samo su se jedanput nicim izazvani probudili na drugoj obali…

Ig

Branko,
šta, idemo se pravit da Rusi neposredno prije i nakon invazije nisu 100 puta dnevno na sav glas u svim medijima ponavljali da je cilj tzv. SVO „denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine“ ??
Denacifikacija = zauzimanje čitave Ukrajine, smjena ukrajinske vlasti, odvođenje građana u ruske „centre za preodgoj“ (onih koji su po njima preodgojivi, likvidacija nepreodgojivih). Sve to po njihovim, ruskim opisima, unedogled ponavljanim u medijima.
Demilitarizacija = uništenje ukrajinske vojske i svih drugih oružanih grupacija.
Jesmo sve zaboravili ?

Nakon neuspjeha u ostvarivanju tih ciljeva, kao rezervni plan su objavili odcjepljenje ukrajinskih regija i priključenje Rusiji. I prestali spominjati prvotni plan kao da nikad nije ni postojao. Zapeli su i u ostvarenju tog plana, dobar dio teritorija koji su proglasili dijelom ruske federacije je i dalje pod kontrolom Ukrajine, dakle iz ruske perspektive faktički im je dio teritorija pod okupacijom.

Pa nije prošlo 100 godina da su ljudi sve to zaboravili nego niti dvije.

Toliko.

Am

Izgleda da koristimo iste reci ali razlicite recnike.

Demilitarizacija, u mom recniku = neka drzava, ili neka teritorija su imali vojsku, pa je vise nemaju. To je dakle za posle rata. Ishod ce biti unistenje ofanzivnog potencijala.

De-naci(onalni socijalizam)-fikacija = UKR sprovodi nacionalni socializam na svojoj teritoriji. Ja za Slobu volim da kazem da je terao nacionalisticki socijalizam. U UKR vlada socijalizam, posto sopstvenu bastu ne poseduju nego iznajmljuju od drzave, a dva naroda I jezika se drugacije tretiraju.

Prvo bi uspelo da nije bilo pomoci Zapada. Ovako kako je, 3 od 5 zvezdica.

Za drugo, dva su resenja, kulturoloska promena (0 od 5, nema teorije posle 1930, WWII, devedesetih I gradjanskog rata).

Onda Rusiji ostaje da fizicki uniste sve koji su kadri da pruzaju otpor po okupaciji. To im ide 4 od 5.

Ovde nijedna strana nije ni dobra ni losa. U ovakvom obliku ne mogu ni u teoriji da funkcionisu dok je druge strane.

Mi

Nema pobednika u ovom ratu osim ratnih profitera. Sto se teritorija i granica tice, nikad nece biti kao pre.

Pe

@Branko @Milos77
to da „Rusi nisu hteli…“ je zaista za slaboumne.Jesu, Rusi su imali cilj potpune okupacije Ukrajine, smene vlasti, unistenja ukrajinske vojske.
Nijedan cilj nisu dostigli.
Rusija je pre 20 meseci bila ispred Kijeva, gde su ruski vojnici zauzeli kljucni aerodrom, okupirala Herson,opkolila Harkov, drzala Zmijsko ostrvo i pricalo se o skorom padu Odese, padu Kijeva…
20 meseci kasnije, nizom uspesnih borbenih dejstava, Ukrajinska armija je porazila i isterala Ruse sa svih ovih delova Ukrajine, a bombarduje i Krim, i vodi kontraofanzivu na jugu.
Ovo je nevidjena i neocekivana pobeda Ukrajine, bez obzira na to sto nisu do kraja oslobodili zemlju.Niko, ni zapadni ni ruski analiticari, nije davao Ukrajini vise od 2-3 meseca proleca 2022.
Rusi su navukli sankcije na 40-50 godina, i nije tacno da im je „bolje sa sankcijama“, dok su ukrajinski vojnici poginuli ali uspesno odbranili drzavu, ruski su poginuli za Tokmak i Marijupoli…ni za sta.

Ma

@ D.Petrović Uvaženi sagovorniče, kako god da se ovaj rat završi, Ukrajina će ostati bez gotovo milion ljudi ako ne i više onih koji su poginuli; uostalom sami su priznali na TV-u u udarnom programu o stanju na Frontu, pa su povukli vest posle 30 min, da su im dosadašnji gubici 1.164.000 života! Nek je i 10% od toga tačno, to je jezivo mnogo izgubljenih života za neko parče zemlje, zatim zemlju im napustilo na milione stanovnika, zemlja im je potpuno devastirana, a korupcija još više cveta nego pre rata. Dužni su kao nekih 100 Grčka, i neće imati odakle da vrate te novce narednih 10 generacija. Da li je vredelo ili nije, to je najbolje da oni procene sami, ali očajno loše su prošli. Kolika god da je cenzura, mnoge stvari se ne mogu sakriti jer je ljudima previše svega. Da se razumemo ja sam za odbranu zemlje, uvek, ali ne po svaku cenu, ne do poslednjeg čoveka da se gine, narod se mora sačuvati po svaku cenu. Ako ne možeš da se izboriš sa neprijateljem, onda sedaš za pregovarčki sto. Pa i onaj treoristički Hamas je shvatio napokon da nikada neče moći da pobede Izrael, pa polako se povlače i kad tad če potpisati kapitulaciju! OVako se pitam koja je sledeća nacija koja će biti žrtvovana zarad planova i zarada moćnika iz senke, ko je sledeći? Samo da rata ne bude, samo da rat ovog puta mimoiše Ervropu!

Dj

>> kako god da se ovaj rat završi, Ukrajina će ostati bez gotovo milion ljudi

Srbija je u 20. veku 2x ostala bez milion i vise ljudi, vecina smatra da je vredelo, za slobodu. Ukrajinci takodje danas smatraju da vredi, to sto ti kao mrzitelj Ukrajine i rusofil mislis drugacije njima je svejedno…

Sl

Rusi su u paničnom strahu čim vade prototipove tenkova i mig-35 iz naftalina i tope kašike i viljuške za strelivo…Protuofenziva se još nije ni zauktala a stižu i gamechangeri poput Abramsa i F-16 koji će doneti superiority u digitalnom bojištu današnjice samim tim što su superiorni na papiru.

Odgovori
Ma

Nikakvi gamechangeri u tako malim brojevima ništa neće promeniti, već je sve gotovo. Ni jedno jedino super zapadno oružje nije ništa promenilo osim donekle Himarsa, koji je realno zadao najviše glavobolja ruskoj vojsci. SAd su lepo izvežbali rusku vojsku, pokazali im sve mane i propuste, naučili ih kako da ratuju protiv zapadnih sistema; to je sada dosta drugačija vojska od one koja je onako naivno nastupala u Februaru 2022.godine. Osim ako Nemačka, Pribaltiče države i Poljska ne krenu u direktan rat protiv RF, a i tada je vrlo diskutabilno da li bi to bilo šta promenilo, samo će povećati ljudske žrtve na obe strane. Sada treba sesti za pregovarački sto i spasavati šta se spasiti može. Samo da rata u Evropi ne bude!

Mi

@Slawa
Gamecanger se nagledasmo u Ukrajini a protivofanziva ni korak naprijed, čak šta više nazad krenula u Donjeckoj oblasti.

Pe

@Milers Kako je to „nazad krenula“, time sto Rusi do proleca planiraju da zauzmu Avdejevku, koja je na 9 km od Donjecka (to je pola puta od Beograda do aerodroma Nikola Tesla)? Velika armija.

Br

@Petrovic Dusan

Sta tek reci za zapadnu vojnu obuku i opremu, tri meseca im je trebalo da zauzmu Robotine sa 410 stanovnika i predju dva kilometara, od planiranih 150 do mora… Odlicna armija, obuka i oprema.

Sl

I stelt f117 je bio superioran pa oboren.
Srbija jeste izgubila rat ali je americi napravila nevidjenu štetu sa F117.

Pa

@Slawko. Da Amerila je propala. To se dogodilo.

Mi

@DuPe
Pa tako nazad krenula, Avdejevka front je probijen i pitanje vremena je kada će biti oslobođena. U isto vrijeme kontraofanziva sa „moćnom ‘ zapadnom tehnikom je zaglavila u blatu na par desetaka kilometara kvadratnih i desetinama hiljada žrtava. Nato treninzi i oružje su pokazali da su to samo zapadne šuplje priče i ništa više, kao i vaše bajke ovde o „pobjedi“:Ukrajine.

Dj

>> Srbija jeste izgubila rat ali je americi napravila nevidjenu štetu sa F117.

Da, jos uvek se oporavljaju od te nevidjene stete.

Fe

@Slawa

Da li stvarno veruješ u ovo što si ovde otkucao? ČSK i CNN i BBC su potpuno digli ruke od raznih poražavanja Rusije i sada govore o političkim rešenjima. Rat informacijama i EPP mogu da propmene percepciju situacije nekog ko uopšte ne trpi posledice svih tih medijskih “pobeda”, inače ne pomažu, ni najmanje.

Ap

@Slawa
Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija…..
Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

Pe

@Milers , Avdejevka je pored aerodroma Donjeck, koji su sa mukom Rusi okupirali unistavajuci ga potpuno jos 2015.
I posle 20 meseci napada Rusije na Ukrajinu svim „kindzalima“ avionima i td- Rusi ne mogu preci ovih 9 km i okupirati selo u Ukrajini?
Rusi nijedan cilj agresije ne Ukrajinu ne mogu da ispune:
– okupacija Ukrajine do granice sa Poljskom
-smena vlasti i postavljanje ruskog marionetskog rezima
-demilitarizacija ukrajinske vojske
– uvodjenje putinske doktrine policijske drzave. „Denacifikacija“ kako to Rusi zovu.
Ovo se nece desiti nikad, Rusi su izgubili ovaj rat strateski, zauzeli Avdejevku ili ne.

Ni

Potvrđeno je vec preko 150 uništenih američkih haubica M777 od zvanicno isporucenih 220, pa ipak ovo i dalje ostaje najbrojnije oruđe u ukrajinskoj armiji što može da znači da su Amerikanci isporučili mnogo više oružja nego što je objavljeno zvanično.

Odgovori
Be

Ili moze znaciti kako ruski izvori lazu

Ma

Može se destiti i to je vrlo moguće da su mnoge oštećene haubice, označene kao uništene, pa vraćene u borbu posle opravke. Takođe se može desiti da je isporučen veći broj od prikazanog broja i plus da su u uništene haubice ubrojane i makete istih. Mada se dešava i to da obe strane preuveličavaju gubitke druge strane, uostalom IStina je uvek prva žrtva u ratu, a to važi za obe strane ne za isključivo jednu. Pogledajte malo snimke na Telegramu, uništeno je tih haubica na desetine, i još mnogo drugog oklopa, i to samo u poslednja 3 meseca, možete misliti koliko je uništeno, a da nije dokumentovano. E da i rešena je misterija o povećanom broju obaranja ukrajinskih aviona u poslednjih mesec dana, dakle upravo kako je T6 pojasnio i preneo vest da su upareni A50 i S400 plus su nekako izmenili taj PVO sistem da može da desjtvuje na velikim distancama po niskom letećim avionima (kako nemam predstavu), a to je noćna mora za svaki Pvo sistem velikog dometa, s obzirom da je Zemlja zakrivljena odnosno loptastog oblika da tako kažem i da je vrlo teško dejstvovati po niskoletećim avionima. Pitajte stručnjake za PVO sisteme pa ćete dobiti isti odgovor. Tako da je vrlo moguće da su Rsui iznenadili Ukrajince i poobarali im dosta 29 tki u svega nekoliko dana (po svemu sudeći većina iz donacija Slovačke i Poljske). Na kanalu Rybar ima dosta detalje o napred navedenom.

Ni

@Beduin
Nisu ti to ukrajinski drzavni mediji pa da moraju da lazu da ne padne glava.

Mi

Beduin
To nisu Ruski izvori. Ruski su daleko vecu :-)
Oryx je holandski izvor i dalje funkcionalan, us geolocirane dokaze, i definitivno je pro Ukrajinski. Ako neko uzme da sabere koliko komada NATO oklopa i artiljerije je pogodjeno, osteceno/unisteno dosao bi blize realnosti o velicini ovog rata. Pa sta mislite sta je bilo u 150 milijardi dolara opreme samo vojne pomoci ukrajni u zadnjih godinu i po?
Medjutim front stagnira samo zbog mina po nekima.

Pe

@Nikola Pa Rusi su zvanicno potvrdili i unistenje preko 400 aviona u Ukrajini, i preko 9000 tenkova.
Jedini problem je sto stanje na ratistu ne oslikava te uspehe, Rusi nikad gore nisu stajali nego sad,i jedva drze taj mali deo Ukrajine na samoj granici Rusije.

mi

ne to su ruski državni mediji koji lažu kao i ukrajinski

Br

@Petrovic Dusan

Rusi sigurno nisu potvrdili unistenje 9000 tenkova i 400 aviona, jer to je nemoguce… Rat bi u tom slucaju bio davno, davno gotov.

To

Slawa! ”Rusi su u paničnom strahu…”
Ma daj!

Odgovori
Si

Све у свему на западу ништа ново ….пардон хтедох рећи на истоку.

Odgovori
Dr

Ima li podataka kako je Mig 35 upotrebljavan? Protiv vazdušnih ili protiv ciljeva na zemlji?

Odgovori
Za

Kao reklamni primjerak u nadi da će ga netko kupiti

Pe

Sta je to, sto moze MiG-35, a da ne moze isprobani (i vise puta oboren u Ukrajini) Su-30 ili Su-35?
Jedino da opravda finansijska ulaganja u proizvodnju tog aviona (kojeg su napravili manje od 5).
Nastavlja se tipicno rusko reklamiranje nepostojecih aviona, Su-57 i MiG-35, a bez zapadnih delova koji su u njih ugradjivani, nema govora o nekoj proizvodnji u ozbiljnim brojevima.

Odgovori
Mi

Ko kaze da treba da radi nesto sto ovi ne mogu. Ustvari, moze da radi neke stvari za daleko manje para od Suhoja umesto da samo leti na aeromitinzima.

Ma

@ Poštovani Dušane da li znate razliku između „Interceptor plane“ i „Fighter plane“? E pa prva kategorija tj „Interceptor“ su Vam recimo Mig 31, Su30, Su35, dakle derivati Su 27 familije, zatim F15, F 18, Rafal i da ne nabrajam dalje, dok Vam u drugu kategoriju spadaju recimo F16, Mig 29 derivati uključujući i gore pominjani Mig-35. Dakle razlika je ogromna u nameni i zadacima koji se postavljaju pred iste. A zar nije mig 29 izdelije 9.13 ukrajinskih snaga označavan kao vrhunski lovac, čak su i napravili igricu po tome koju su prikazali kao stvarnu, kako se ono beše zove, čini mi se „Duh Kijeva“. Kako sad to ukrajinski mig 29 valjaju, a ruski mig 35, koji je generaciju isped ne valja, ne razumem zaista?!

Yo

Može da zameni Migove 29 u mnogim vazduhoplovstvima širom sveta – ako ga napokon naprave kako su zamislili – sa AESA radarom, vektorisanim potiskom, znatno povećanom nosivošću municije u odnosu na postojeće 29-ke i sa novim dalekometnim v-v raketama…
Proizvodne linije za MiG 29 navodno nisu demontirane i relativno vrlo brzo se može krenuti u masovnu proizvodnju – ukoliko se pokaže borbeno sposobnim protiv F-16 koje bi ukrajinska vojska mogla uvesti u stroj već početkom 2024. godine.
Ako se uspešno predstavi kao borbeno dokazani eliminator F-16 – namlatiće se love kod mnogih tradicionalnih a verovatno i novih kuoaca po Africi i Južnoj Americi, ex-SSSR državama i sl.
Ako ih Rusi testiraju za ubacivanje u sopstveno vazduhoplovstvo pored već znatno intenzivirane proizvodnje Suhoja – onda su Rusi ocenili da je mogućnost eskalacije rata u Evropi veća nego što su ranije predviđali i u najgorim scenarijima…
Nabudžen MiG 29 na unalređenu verziju 35 i sa tehnologijama i oružjima ugrađivanim u avione 5. generacije – je opaka grabljivica – vrlo opasna i po najnovije zapadne aparate – a možda više nego duplo jeftiniji od Suhoja.
Bio je svo vreme neopravdano zapostavljen i sadašnja modernizacija možda kasni pola decenije forsirajući prodaju skupljeg i boljeg SU-35, jer bi MiG 35 sigurno bio jedan od sada najprodavanijih aviona…

Re

@dupe

Bas vispren zakljucak!!! “Rusi prave avione sa zapadnim komponentama”
Pa gde Vam je logika, g. Genije? Rusi (Sovjeti) su zakleti neprijatelji zapada poslednjih 70 god. Kako mislite da im zapad prodaje komponente za oruzije koje posle koriste za suprostavljanje samom zapadu?? Mislim nisu oni mnogo pametni, ali nisu bas ni totalni idioti.
Za Vasu informaciju, sve elektronske komponente se prozvode i prodaju u Kini, tako da ne brinite za Ruse, vec za zapad. Ako Si spusti rampu, nece biti ni Cessne, ni F35, a ni Rafala za Srbiju

Pa

@Rebel. Nije istina. U americi je provedena istraga zašto su neke od komponenti turbine na F-35 sadrže materijale iz Kine. Možemo mi tu na Balkanu smatrati da su amerikanci tupavi i neuki. Ali oni kroje pravila. Ne kinezi ili rusi. S čime se trguje? S rubljom ili yuan?

Br

@Dusan Petrovic

Su-30 i Su-35 su obarani u pocetku dok su leteli blizu fronta i dok je Ukrajina imala dosta S300V sistema i Bukova, sada je situacija drugacija, odavno nisu ni jedan oborili.

ga

@Markus1463

The Sukhoi Su-35 is Multi-role fighter/Air superiority fighter, not an interceptor.

I do not think a video game was made(I am sorry if I am wrong), a japanese MANGA comic was made, plastic airplane model kit was made and a toy/model was made( toy assembled from blocks – similar to Lego toys) from the company COBI.

As for the video game there is a fan version that shows the game ACE COMBAT for play station 5 with MiG-29 Ghost of Kyiv ,of course the game was never made, maybe they will make it someday.
The whole MiG-29 Ghost of Kyiv story reminds me a lot of the ACE COMBAT series of video games.

I hope this crazy war will stop soon.People should only go to war in video games.

Dj

>> dok je Ukrajina imala dosta S300V sistema i Bukova

Pa ako se jedan da kazemo „state of the art“ Su-35 tek tako da oboriti nekim Buk-om ili S-300 onda je to zaista prilicno slab ucinak…

Pe

@Markus1463 Evo teksta istog autora o isto tako navodnom koriscenju Su-57 u Ukrajini:
https://tangosix.rs/2022/11/03/rat-u-ukrajini-ruski-strategijski-bombarderi-dejstvuju-krstarecim-raketama-da-li-iznad-ukrajine-leti-i-su-57/
Oba ova aviona su projekti na kojima su Rusi izvlacili pare iz budzeta od prodaje ruskih prirodnih bogatstava na svoje racune, i kupovine stanova, kuca, i td sto je vrlo tipicno za danasnju Rusiju.
Jedino sto radi i valja je ono sto je preostalo od SSSR, i unapredjivano jos u SSSR, kao Su-30.
Sa ovakvim sankcijama nece Rusi nista napraviti od aviona nove konstrukcije, to je zavrseno.

Ma

Uvaženi sagovorniče Dušane Petroviću, nisam ni jednom jedinom rečju spominjao Su 57. Da bismo realno sagledavali stvari treba ući u cipele i jedne i druge strane, a ono što znam je da je ovo najgori i najkrvaviji rat od 2.sv rata naovamo. O Su 57 ne bih ništa pisao jer se o istom ne zna dovoljno, a i čini mi se da njegovo vreme tek dolazi, a svakako ne bih potcenjivao sposobnost Ruske industrije da proizvede i usavrši nov avion. Deluje mi da Rusi greše što kopiraju zapadno oružje, pogotovo kod novih modularnih BVP i OT, jer imaju mlade pametne i sposobne ljude koji mogu da proizvedu mnogo toga. A kada je u pitanju korupcija od te opake bolest ne boluje samo RF već sve bivše komunističke države, pa i neke napredne zapadne države nisu otporne na tu bolest.

Ze

Branko —naravno da nisu ni jedan oborili ,kad ne prelaze u Ukrainu,drze se Moscow.

А

@Petrovic Dusan

Чисто теоријски, МиГ-35 је солидна замена за већи део некадашње фронтовске авијације, који би за релативно мање трошкове, заменио МиГ-29 у улози фронтовског ловца и Су-22 и МиГ-27 у улози фронтовског ловца-бомбардера. Као такав, допуњује флоту Сухоја и дефинитивно није не постојећи авион.

Odgovori
Pe

@Алекса Vi rezonujete kao da je Amerika predstavila taj MiG-35 pa ce sve ici po planu.
MiG je prestao da postoji kao nezavisna fabrika, Suhoju uopste ne odgovara da novac ide u MiG, osim toga, vecina savremenih materijala predvidjenih za MiG-35 su zapadne proizvodnje i Rusima bi trebalo 50 godina da sami to razviju.
Dodajem i da su ogromne pare nestale, jer su do sad ukupno napravljeni jedinice tih aviona, nema od toga nista.

Am

U protekloj nedelji, jedna recenica mi je upala u oci. Kazu Rusi da su poceli da koriste neki „narodni REB“, tako ga zovu. To je neki ometac, velicine aktovke koji kao sluzi za ometanje signala za dronove. Prave ga kao neki entuzijasti.

Ako me pamcenje sluzi, nasa vojska je imala neko sokocalo, neki ometac, koji je davan pesadincu da nosi kao ranac.

Ako je neko tehnicki pismeniji, I ako se razume, voleo bih da procitam neki dobar komentar o tome.

Sa jedne strane,nemoguce mi je da je toliko jednostavno.

A sa druge, vojska po tradiciji poslednja prihvata napredne vojne tehnologije.

Odgovori
Dj

Kao sto postoje komercijalno dostupni ometaci koji sluze da se u npr. prostorijama zasticenog objekta „neutralise“ GSM signal poznate frekfencije, na slican nacin bi slican prenosni ometac mogao da sluzi ometanju prijema GPS signala ili frekfencija na kojima rade komercijalni dronovi, ali dometa svega nekoliko desetina metara jer je takvo ometanje neusmereno, te je potrebna velika snaga da bi se postigao zeljeni efekt.

Mozda je ideja da ako citav vod vojske u kriticnom trenutku napada aktivira svoje individualne uredjaje, da se kreira odredjena veca zona ometanja oko napadnute jedinice u kojoj (FPV) dron ne bi mogao biti naveden na cilj. Ovo naravno vredi za dronove koji rade na fiksnim civilnim frekfencijama i koji se ne lock-uju na cilj u terminalnoj fazi.

Am

@Djuka Hvala za odgovor. Taj deo ni meni nije bio intuitivno jasan. Nisam video neku usmerenu antenu, masa baterije kvari prakticnost, a pominju se neke stotine metara. Sem toga, prakticnost koordinacije ukljucivanja I iskljucivanja mi deluje upitno.

Dj

Ako se radi o „brute force“ ometanju wi-fi kanala oko 5.8 Ghz (tu ima oko 50 predefinisanih kanala na kojima se vrsi prenos signala), mozda je dovoljno energije reda velicina 100w na nekom jarbolu na vozilu da se ostvari zona zabrane leta od reda velicine 100 m. Civilne ronove verovatno modifikuju pre napada. Sa profesionalnim uredjajima je situacija naravno drugacija, tu bi se islo na skeniranje frekfentnog opsega, detekcija vrste prenosa podataka, triangulacijom odredila pozicija letelice itd.

Verovatno cemo uskoro videti vojni FPV dron karakteristika civilnog ali sa kriptovanom/FHSS komunikacijom itd. ako vec ne lete.

Am

@Djuka, na slici tog „kofera“ je pisalo GPS, 2.4 GHz I 5.8 GHz, a nisam video neke peekidace sto po nekoj logici znaci da pokriva sve 3 istovremeno?!

Hvala za pojasnjenje da je za tako nesto potreban uredjaj primeren automobile.

Verovatno u stvarnosti sluzi da ohrabruje korisnika. Svi koji su ga koristili, tvrdice da radi, osim onih koje je pogodio dron pa ne mogu vise nikada da progovore.

Mi

Najzaštićenije veze rade po principu frequency hoppinga. Korišćena frq se menja i do nekoliko stotina puta u sekundi. Dakle ne samo kanal određene frq, već se menja i noseća frq. I to po ključu koji je unapred upisan u predajnik i prijemnik, i koji se samim tim ne može znati „spolja“. Raspored frq može biti pseudo random, kada se saznanjem ključa još i može pratiti i ometati spolja, ali može biti i pravi random kada se „spisak“ frq koje će biti korišćene upiše unapred u predajnik i prijemnik. Tada ne postoji mogućnost praćenja.

Ometač mora ili da porkiva veoma širok radio opseg (za čega mu treba veoma velika snaga), ili da zna ključ po kojem se frq. menjaju, što zapravo ne može znati. Čak i da ometač pogodi pojedini paket podataka (koji traje par ms), to uopšte ne smeta ukupnoj komunikaciji.

Komercijalni dronovi na WiFi, da vrv. se mogu lako ometati. Vojne, ako su ozbiljno urađeni, bez nekih MW čuda jako teško da je moguće ometati širokopojasno i pouzdano. Još ako im se ugradi AI koji će raditi bez spoljašnje veze u završnim (pa i ranijim fazama), nema spasa od njih, osim fizičkog eliminisanja.

Iole pametna vojska neće otpakovati DJI iz kutije i poslati na front.
Uz malo znanja o hardveru i programiranju, i eventualno neke HW izmene, i komercijalni dronovi se mogu modifikovati da koriste neke od ovih zaštita.

Dj

>> na slici tog „kofera“ je pisalo GPS, 2.4 GHz I 5.8 GHz,

To su obe frekfencije na kojima radi standardni wi-fi, oko jednie i druge postoji niz definisanih kanala odvojenih sa nekih 10-20 mhz koje wi-fi prijeminici i predajnici automatski biraju za komunikaciju, obicno tako sto ih skeniraju i ocenjuju na kojem se kanalu vrsi prijem/predaja, pa biraju slobodan. Operator drona moze da se rucno proseta po kanalima pokusa da promeni aktivan ako se recimo video kvalitet pokvari, recimo zbog neke interferencije ili ometanja. Takodje moguce je donekle smanjivati i povecavati snagu emitovanja, recimo od 100mW do nekoliko W (u USA). Sve potpuno nezasticeno, svako moze da se ukljuci, dakle idealno za ometanje. Spomenuti „Kofer“ verovatno automatski ometa ili sve te pomenute frekfenicije/kanale tako sto emitouje signale na svim kanalima, takozvano barazno ometanje, ili ako je inteligentnije dizajniran pokusva da odredi gde se tacno vrsi komunikacija i svu energiju ometanja usmeri tamo. Operator drona ce brzo shvatiti sta se desava i krenuti u promenu kanala, ili ce se to desavati automatski, pri cemu ce ometac pokusavati istu stvar, da odredi sledeci zauzeti kanal i poklopi ga jakim signalom.

Op

Svidja mi se ovaj Lancet. Glomazan ko konj, ali vrlo efikasan i agilan. Jedino sto mi ne svidja jer primjena Nvidia Jetson SOC. Pa mogli su valja samostalno neki derivat naliku ovoga Jetson da naprave!?

Sta se tiče MiG-35 na bojištu, možda testiranje za potencijalne kupce poput Sirije, Egipat, Indije, bivsih SSSR republika, Sjeverne Koreje.

Odgovori
Br

MiG35 u punoj konfiguraciji sa AESA radarom, sistemom za kontrolu vatre, FBW i HOTAS uz sisteme za aktivnu i pasivnu zastitu sa nesto izmenjenim zmajem i krilima i PE sistemima, kakav je jednom prikazan, sa novim motorima, mnogo vecim dometom i nosivoscu i sa 9 podvesnih tacaka, ima svoju ulogu. Svakako je bolji od Gripena, a u mnogim stvarima i od F-16 novijih verzija ili od F-18 nesto starijih verzija, dok je opet duplo jeftiniji za eksploataciju od Su familije, plus moze da sleti bilo gde. Takav avion verovatno nije previse potreban Rusiji, ako razviju Su-75, a cini se da ipak hoce, ali moze naci svoje trziste, narocito sada kad se od naoruzanja sve prodaje, pa i stvari iz pedesetih godiina, cak ih i zapad kupuje. Jos uvek nije za bacanje.

Dj

>> Pa mogli su valja samostalno neki derivat naliku ovoga Jetson da naprave!?

Kapiram ja da vi ovde rusima pripisujete nadprirodna svojstva ali Jetison TX2 je uredjaj snage 7.5W, poseduje dva procesora, 256 GPU jezgara za AI, kamere i ostale periferije. To sve dobijas na maloj plocici cene oko 500 dolara. Ideja da neko moze napraviti derivat „tek tako“ je smehotresna :-).

Op

Ma super si to sve nabrojio, niko taj tech ne osporava. Samo bih malo zatišio sa tim „Russians untermenschen“ jer će ubrzo i oni doći sa domaćim derivatima. Oni su se tek sada dohvatili dronova i AI, a znamo dobro kad se Rusi zamasu nečim ne odu korak naprijed nego nekoliko koraka.

Pe

@Branko Pa cak i bez sankcija i sa zapadnim delovima u slobodnoj prodaji, Rusi nisu napravili izbacili jedan avion sa AESA radarom do 2022.
A koja je sansa da ce sa najtezim sankcijama ikada?Nula.

Dj

Nvidia takav uredjaj moze konstruisati i ponuditi po ceni od 400 dolara za narudzbu > 1K samo zahvaljujuci ogromnom komercijalnom trzistu na kojem operisu i big scale economy. To ruska industrija nema ni u naznakama i ne moze ni u snu proizvesti nesto slicno. Da ne govorimo da tamo ne postoji proizvodnja u 16 nm tehnologiji. Morali bi se javiti Kinezima, unutra i je i jedan ARM chip koji ovi ne bi hteli/smeli stampati bez licence itd.

Kao sto vidis stvari je komplikovana i zahteva malo vise analize/promishlanja nego sto ti mozes postici.

Op

Za sve ima rijesenje. Ne treba Rusima čip 100% nalik ovoga, nešto slično tome je ok i tržišta će biti u okviru tradicionalnih kupaca Ruske vojne tehnologije. „Market“ ce se stvoriti od samoga sebe.
A sta se tice ARM čipova i nestampanje bez licencije, ko će im zabraniti sto? Zapad nema vise sta da zabranjuje a Kinezi su masu toga Ruskoga bez licencije odradili.
Pored toga nije jasno da li Lancet uopste kroristi (sve) AI sposobnosti ovog čipa, tako da i mozda nije potrebno nesto slicno raditi, vec nesto lakse. Ni Space Shuttle nije koristio najnoviju tehnologiju a za Ruse je poznato da iz svega maximum znaju da izvade. Elon Musk je tako nesto sam rekao dok je bio na Bocca Chica.

Dj

Ako je to tako jednostavno ilegalno stampati ARM procesore u Kini, zasto je ruski proizvodjac ARM procesora Baikal Electronics bankrotirao u avgustu ove godine?

Slazem se da Lancet koristi samo mali deo sposobnosti TX2, reicmo tih 256 GPU jezgara za AI bi mogli da rade lock na cilj pa automatsko navodjenje u zavrsnoj fazi, sto Lancet cini se da nema, jer cesto udara pored.

Mi

@Petrovic Dusan
,, Pa cak i bez sankcija i sa zapadnim delovima u slobodnoj prodaji, Rusi nisu napravili izbacili jedan avion sa AESA radarom do 2022.
A koja je sansa da ce sa najtezim sankcijama ikada?Nula.“

Pricas bezveze skroz.
Po tebinRusija nikada nece napraviti avion sa AESA radarom a to se vec desilo.
Takodje, za primer , Francuzi i Englezi su tek od pre koju godinu poceli da stavljaju svoje PRVE ikad AESA radare u borbene avione! MnogibRafali i Eurofajteeri ih jos nemaju i cekaju na red.
Rusi su uz sankcije pre dve godine poceli serijsku proizvodju Su-57 koji ima tri AESA radara u nosu. Prednji glavni plus dva bočna. Proizvodnja ide po planu, i 12 serijskih komada je vec isporuceno u VKS.
Napravljen je i novi AESA radar za Su-35 cija modernizacija treba da pocne.

Ju

Dragi Yoda, Su-35 nije interceptor (presretac) vecmulti-role (visenamenski) avion, tj. avion koji moze da obavlja sve zadatke na vrhunskom nivou. Svakako je najverovatnije najbolji avion 4e generacije, Rafal nisam video u ozbiljnoj akciji, dok F-15 ima radarski odraz kao leteci svetionik, F-16 je limitiran, a Eurofighter nije ravan ni Su-30. Su-57 je nepoznanica za sve ali je cinjenica da se proizvodi, pre mesec dana je isporuceno 6 novih Su-57, 14 Su-35 i 12 Su-34 ako se ne varam. MiG-35 je laki lovac koji bi trebao da bude ekvivalent F-16 na zapadu koji je finansijski isplatim i nikako beskoristan. Ako novi radar radi kao sto Rusi tvrde to je je solidan avion. Proizvodnja Su-57 ide planiranim tempom i tu nema kasnjenja. Rusi nisu sposobni da ih brzo stancuju zbog nemogucnosti da dovoljno brzo nabave svu elektronsku opremu i to znaju i vrapci na grani. Kakav je avion niko osim Rusa ne zna i svako ko tvrdi da zna se bavi nagadjanjima

Odgovori
Si

To sto F-15 ima odraz ko svetionik mu nije nikakva mana. Dapace, kad ti radar primi F-15 i napravi identifikaciju tada ti je jasno da na tebe ide masina koja nikad dosad nije izgubila vazdusnu borbu u ratnim uslovima. Od potvrdjenih 100+ borbi. Jos dobije i psiholoski faktor na svoju stranu. F-16 je mislim nekolicinu izgubio, ali i dalje ima masivan odnos pobeda/poraz na svojoj strani.
Ukratko da sedis i u SU-57 i znas da imas F-15 ispred sebe stisnuo bi ti se rektum. Sa razlogom je definiran kao air superiority fighter. Rekao bi da je sto se vazdusnih borbi tice najbolje sto je dosad nebom letelo. Bar po onome sto je dosada pokazao u borbama.

ga

@Judge

What are the limitations of the F-16 plane that you mentioned?
The F-16 has been proven in real combat conditions.

Unlike you, I think that the su-30 is a good plane, but I think that the Russians do not use it properly. The Eurofighter is very much equal to the su-30.

The Russian Federation has lost 11 su-30 planes so far in Ukraine war, and I still think that su-30 is not a bad plane.The Su-30 is being used in a bad way.

Pe

@Judge A zasto ne bi uporedili velicinu F-15 i Su-35 (zapravo unapredjen Su-27) u metrima?
Su-35:

Wingspan 14,70
Length 21,9
Height 5,9

F-15:
Wingspan. 13,06
Length. 19,43
.Height. 5,64
Dakle Su-35 je fizicki VECI nego F-15.
Vama je radarski odraz F-15 „kao svetionik“, onda je radarski odraz Su-35 „kao jos veci svetionik od F-15“.

Mi

Su-35 i 43 i 30 jesu ogromni zmajevi kao i F-15 i zbog toga ne smeju da se priblizavaju modernoj, pa ni donekle modernoj PVO. F-16 je cesto pogadjan mnogo starijim generacijama PVO kao sto su Neva i Kub, a imali su sve moguce taktike i zastite NATO tehnologije. Ogromnost teritorije i front linije samo smanjuje sanse da isti dejstvuju onako kako su zamisljeni. nista bez PVO. A to sto se PVO lanser otkrije ponekad i unisti malim dronom, Lancetom, ili HIMARS-om iz daleka je druga prica i ne umanjuje efekat i vrednost PVO u ratu! Samo dokazuje da nijedan komad tehnike nije neunistiv.

Va

Kako sad mig35 pa mi čekamo onaj šahmat, mig41 a bogami i su57 a o s500 neću ni pričam

Odgovori
Dj

KO ceka doceka. RF je uspela uvesti u upotrebu samo modernizovane stare sovjetske projekte, sve sto je posle toga nastalo, recimo Armata ili Su-57 cini se da jos nije sazrelo a novi „otadzbinski“ rat besni. U stvari kada se realno sagleda zvezde ruske agresije su ono iranski dronovi brekavci, kineski FPV, lancet komplet opremljen americkom elektronikom itd. Nista od te sovjetsko-ruske opreme nije se pokazalo. Sve sto radi je uvezeno.

Ma

@ Djuka A Lancet? Lancet je ozbiljan protivnik, naneo je Ukrajincima ogromne gubitke. Dovoljno je reći da sada Ukrajinci koriste tzv Anti Lancet mreže, radi zaštite od iste lutajuće municije, to govori više nego stotine snimaka uništenja tehnike od strane istog tog Lanceta. A sad se još uvodi novi savrešeniji Lancet izdelije 53 i 54, plus Skalpel. Mnogo nezgodno oružje u svakom slučaju, i ne bih mu bio na meti ni pod razno. Ono što je za Ruse Himars, to je za Ukrajince Lancet, podjednako opasno oružje.

Dj

Pa napisao sam. Lancet je full novo sredstvo napravljeno od dostupnih komaercijalnih komponenti zapadnog porekla, mozda je elektromotor kineski, rusko je tu samo eksplozivno punjenje. To je u stvari specijalna verzija FPV drona. I ukrajinci rade slicna ubojna sredstva od dostupnih komponenti a nisu godinama imali vojni budzet od 100+ milijardi dolara.

Ne

Pa da, PVO, to objasnjava i zasto su Rusi u zadnja tri dana uspeli da im obore samo pet (5) aviona.

Odgovori
Ne

U ozbiljnijem tonu, steta za milion mrtvih i ko zna koliko invalida. Rusija ce svakako da pobedi, i ja sam za to, ali nikome ne moze da bude svejedno kada vidi snimke tih ukrajinskih nesrecnika.

Odgovori
Pe

@Nenad pa kako ce to „svakako“ Rusi da pobede?Cilj Rusije – okupacija Ukrajine i unistenje ukrajinske vojske „demilitarizacija“ je danas potpuno nemoguc.
Naprotiv, Ukrajina je sacuvala najveci deo teritorije i nevidjeno ojacala vojsku, i zivoti koje su dali ukrajinski branioci imaju smisao.
A Rusi nisu dobili bas nista, i kao i puno put u istoriji Rusije, izgubili su ovaj rat, pa i da zadrze Donjeck i Lugansk i Marijupolj.

Dj

Rusija sigurno u ovome nece pobediti, bice porazena njena agresija a i likovi kao ti koji to podrzavaju! Zivi bili pa videli.

Cr

Gospodo dokle više tog prepucavanja, kako se ne umoriste više? Pogledajte na youtube kanalu izjave bivšeg CIA agenta LArija Džonsona u vezi trenutnih dešavanja u Ukrajini na youtube kanalu dialog works. Pored gomile stvari jedna stvar para uši, reče čovek da onog trenutka kad vojska RF uništi celokupnu ukrajinsku vojsku, da će tada da se procenat teritorije koju kontroliše RF da će porasti sa 20% na 50, možda 60% a da će ostalu teritoriju Ukrajine preuzeti Američke multinacionale koorporacije. Vrlo interesantne stavove čovek iznosi, a do sada se pokazalo da je bio poprilično precizan i tačan u svojim predviđanjima. A pogledajte snimke na Telgreamu Borbeni efektivi, snimke predaje jedne veće grupe Ukrajinaca iz Avedejevke i shvatićete da je dobar procenat istih da su zapravo žene. To više govori o stanju na terenu nego bilo šta drugo. Dok se ovde navija mladi ljudi ginu u ratu koji je već odavno završen i u kome se nazire krajni ishod. A daj Bože da se taj nesrećni rat ne prelije u Evropu, preselo bi vam sve da provedete jedan jedini dan na terenu….

Cr

Pogledajte ovaj link Leri Džonsona o trenutnoj situaciji koja je jako nepovoljna za Ukrajinu pa onda sami izvedite zaključe za sebe. https://www.youtube.com/results?search_query=dialog+works+channel+johnson+lary

Zo

Kad je to Rusija izgubila i jedan rat koji je vodila?Nikad da vam ja kažem.Bez Rusije nema pobjede.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor