Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024

[UMEX 2024] Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC) najavio proširenje i izgradnju „Prve srpske fabrike dronova – PSFD“

26. jan 2024

Erbas Helikopteri: Solidni prodajni rezultati u 2023. godini

25. jan 2024
Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M
Nastavak saradnje vlada Slovenije i Italije, nakon nabavke transportnih aviona C-27J. Sada su kupljeni i helikopteri AW139M / Foto: Leonardo

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Ministarstvo odbrane Slovenije saopštilo je danas da je ministar odbrane Marjan Šarec sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom potpisao izmenu i dopunu Sporazuma o sprovođenju između Ministarstva odbrane Republike Italije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o saradnji u oblasti vojnog vazduhoplovstva, kojim se definiše kupovina šest višenamenskih helikoptera AW139M proizvođača Leonardo, i to prema modelu međuvladinog (G to G) ugovora.

Kako se navodi, odluka o nabavci višenamenskih helikoptera AW139M doneta je na osnovu pripremljenog i odobrenog Investicionog programa, stručnog izveštaja o prikazu sposobnosti višenamenskih vojnih helikoptera i pripremljene analize ekonomskih prednosti. Naglašava se da izbor kupovine preko italijanske vlade predstavlja ekonomičnije ponašanje klijenta u poređenju sa direktnom kupovinom od proizvođača helikoptera.

Utvrđeno je da Ministarstvo odbrane Slovenije, pored navedenih prednosti (ekonomičnost, efikasnost), sa vladom Italije ima i mogućnost dugoročne zajedničke saradnje i obezbeđivanja interoperabilnosti u zajedničkim NATO projektima i programima saradnje Evropske unije, što će, kako se tvrdi, povećati efikasnost sposobnosti u odnosu na direktnu kupovinu od proizvođača helikoptera.

Potpisanom dopunom Ugovora o implementaciji završen je proces nabavke ukupne vrednosti 188.334.579 evra bez PDV-a. Iznos uključuje i troškove sertifikacije od strane italijanskog vojnog vazduhoplovstva. Godišnji troškovi upravljanja projektom Ministarstva odbrane Italije iznose 425.449 evra.

Iz ministarstva odbrane Slovenije napominju da će nabavkom šest višenamenskih helikoptera AW139M, slovenačka vojska imati na raspolaganju najsavremeniji helikopter projektovan po najnovijim bezbednosnim standardima. Biće namenjen za podršku delovanja jedinica slovenačke vojske i u sistemu traganja i spasavanja.

Kako se još navodi, svi helikopteri će imati mogućnost ugradnje MEDEVAC/HNMP modula, koji će biti izrađen po meri i tako prilagođen instrumentima i opremi medicinskih timova.

– Helikopter AW139M je veoma pogodan za izvođenje zadataka traganja i spasavanja (SAR), koji u našoj zemlji obuhvataju i gorsko spasavanje. Istovremeno je koristan i za gašenje požara, može odjednom da ispusti do 2000 litara vode. – navodi se u saopštenju slovenačkog ministarstva odbrane.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Respektabilna nabavka za tako malu zemlju. Svaka čast za komšije.

Odgovori
Mi

Odlicna stvar. Toga nikad dosta.

Odgovori
Mi

Izede ih bruka im da im Srbi gase pozare.

Go

@ MikaO
Od kad im to Srbi gase porare, samo zato sto su jednom bili? Sta bi onda rekao za Hrvate, koji im svake godine gase po cijeloj Sloveniji?

KK

Sve se pitam da li je i RH bilo pametnije ici s Augustom a ne loviti Black Hawk-ove.

Odgovori
Mi

Jedino ako su i Talijani bili spremni poput Amera donirati koji. Za isporuku starih Mi 8/17 Ukrajin,a koje bi za 3 ili
max 4 godine svakako bacili u staro željezo dobijena su 4 nova Black hawk zahvaljujući američkom programu vojne pomoći u iznosu od 140 miliona dolara koji ce se iskoristiti za kupovinu pomenuta 4 kom. Uz već postojeća ranije nabavljena 4 od kojih su dva takodjer donirana, Hrvatska ce sama kupiti jos 4 kom. te ce flota Blackhawk biti ukupno 12 kom. Prva 2 kupljena su nabavljena za dobrano preko 100 miliona dolara ali za tu cijenu kupljeno je vise rezervnih motora i dijelova unaprijed za čitavu planiranu flotu, a računati su i troskovi skolovanja pilota. Naredne nabavke bit ce znatno jeftinije po kom. Aw 139 je odličan i ima ih hrvatska policija ali BH je ipak vise vojni helikopter konstruiran izmedju ostalog da vojnici u transportu prezive pad sa manje visine bez da ih stajni trap probije unutrašnjost i sve pobije.

ca

Nije.

Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

Is

@KK
Pusti Hrvate da odradjuju svoj posao ne beri brigu ..😊
Kako su odlicno odradili za Rafale tako i za helikoptere Black -Hawk ..
Tu naravno igraju i donacije …kojih Hrvati dobijaju a da ne pitaju ..

Zi

Islander
Najjace je to sto si rekao dobijaju, a i ne pitaju. Ali ima „samo jedna zackoljica“….To sto dobijaju placaju kao da je novo. Da te podsetim da su 2 UH60 platili kao da su sva 4 . A Bredlije stare 40+ godina kao da kupuju glanc nove. Tako da i tih 12 ce ih kostati kao svetog petra kajgana.

Al

Pa ako su tako dobri što se tiče upotrebe za spasilačke službe, onda bi i Srbija mogla kupiti koji ovakav model helikoptera.

Odgovori
ma

Ta nabavka bi bila savršeno prikladna uz dosadašnju logiku „po 1 kom od svakog modela oružja/oruđa“

Sa

Da, jos koji tip letelice nam fali.

Za

To bi bila prava stvar,taj model jos neamate …

Ac

Slovenci su se opredelili za razvoj saradnje sa „Leonardo“-om kada je reč o nabavkama letelica (C27J i AW139M), dok smo se mi opredelili za saradnju sa „Airbus“-om (C-295M, H215, H145M) i ako se bude nabavljao još neki tip letelice – verovatno će biti odabrano nešto iz njihovog proizvodnog programa…

Zi

Za spasilacke sluzbe nema boljeg od KA32. Ubedljivo najmirniji helikopter po losem vremenu, mada i HM215 nije los, a mislim da je i bolji od ovog slovenackog.

Th

MEDEVAC/HNMP modul. Jel ce dobiti i VIP modul? Ima li Slovenacki C-27J Spartan VIP modul? Sigurno nema i nece dobit. Ozbilna vojska.

Odgovori
Zi

Thomas
Taj VIP modul ima svoju svrhu. Pogotovu kada budemo iznajmljivali nase C295, i za to debelo nas placali. Znaju nasi dobro sta rade.

Th

@Zicer
Kome iznajmljivat? To je vojna letelica. Mozda ima udobna sedala,
ali je unutra sigurno jako glasno. Ima li grijanje? Taj avion nije za
VIP upotrebu. U njemu prosecni covek ne moze izpravno stajati.
Mozda u Spaniji/Italiji sa 170 cm?
Osnovna Padobranska obuka. Transport malih delova. C295 je
zapadna verzija Ukrajinskog An-24. Puno skuplje i verovatno i
losija varianta.

Mi

Mala i nebitna slovenija koprca se sa nekakvim vazhoplovstvom koje nema nikakvu vojnu svrhu.Male zemlje nemaju nikakvu perspektivu kada je vojna namena upitanju.Platiš 6 helicoptera neverovatnih 180 miliona evra kakva pljčka.

Odgovori
om

Točno, to vrijedi i za Hrvatsku i Srbiju.

Va

Promeni reč SLOvenija u Srbija i broj 6 u 11 (kiparski) , gde je Slovenija od nas bogatija i bolja po svim pitanjima.

Da

Milo Slovenija je mala zemlja ali jako uspješna i sa razvijenom ekonomijom. Članica je NATO -a i svoje oružane snage razvija prema svojim potrebama. Ekonomski i vojno je u puno boljoj poziciji od Srbije. Zašto misliš da je Srbija bitnija?

fi

@Milo Slovenija BDP po stanovniku 29000$,Srbija BDP po stanovniku 9000$ to u prijevodu znači da prosječni slovenac privredi godišnje 20000$ više od prosječnog srbina… pa ti sad vidi ko je manji i nebitniji…

Vl

Odlican potez Slovenaca.

Odgovori
Gr

Kako su „stručnjaci“ već počeli da se javljaju kako su Slovenci napravili bolji potez od Srbije.
A istina je da smo i oni i mi doneli prave odluke.
Ključna reč=industrijska saradnja.
Mi smo od Airbus-a već uzeli H145 (integrišemo naše naoružanje),H215 i učestvujemo u razvoju H125m i Sirtap bpl-a..
Oni naručuju ove helije od Leonarda..
Dakle logično je da ćemo mi uzimati Case a oni Spartane. Kraj diskusije.

Odgovori
Nj

@KK
Hrvatska je napravila najbolje sto je mogla u politickom smislu. Rafale nam je donio Shengen koji zlata vrijedi za jednu turisticku zemlju, donio je vece iznose iz EU fondova – iz EU fondova kupujemo kanadere, helikoptere za MUP i dronove koji sluze i za civilne i za vojne svrhe. Black Hawk donosi naklonost SAD-a koja znaci sve za jednu NATO clanicu – dobili smo solidan deal za Bradleye koji donose presudan posao za Đuru Đakovica, Kiowe i Hellfire jos prije nekoliko godina, NATO centar za obuku zracnih specijalaca je u Zemuniku kod Zadra, brodovi ratne mornarice SAD-a su redovno na remontima u Viktoru Lencu… sve ima svoje

Odgovori
PS

Ja mislio komentarišu ljudi o avijaciji a ono i dalje nikako da se dogovore šta je veće ćuna ili pimpek… LOL
Dobro, da se svi slože tačno bih pomislio da su sleteli vanzemaljci…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor