BEG airport status
[VIDEO REPORTAŽA] Let poslednjeg Vulkana

[VIDEO REPORTAŽA] Let poslednjeg Vulkana

U trenutku kada bi „Plavi dunav“ bio oslobođen sa držača to bi značilo da je Vulkan isporučio svoju najrazorniju erupciju. Prvu britansku atomsku bombu jačine 16.000 tona na onaj originalni i najvazduhoplovniji način – gravitaciono. Iznad cilja.

Kao jedan od potencijalnih SIOP elemenata britanci su poput SAD i SSSR-a posedovali i taj najrizičniji ali i najpouzdaniji deo nuklearne trijade. Letelicu sa ljudskom posadom koja je imala za cilj da iz nekoliko profila (leta) i iz nekoliko pravaca dejstvuje po prioritetima prvog udara: populacionim centrima, industriji, vojnim instalacijama i silosima interkontinentalnih balističkih raketa. Zaplet koji se decenijama reciklirao kroz dramaturške postavke tehnotrilera nekada je bio realnost i uvek je najpouzdanije bilo staviti mehanizam isporuke tamo gde je potrebno, brzo i sa ljudskom komandom. To je mogao da uradi samo avion.

U strategiji odvraćanja britanija se u segmentu isporuke sa posadom uzdala u tzv. „V-bomber force“. Strategijske bombardere Vickers Valiant, Handley Page Victor i Avro Vulcan.

Vulkan je kao koncept smišljen daleke 1946. godine, prototip se prvi put vinuo u nebo 1952. i prvo javno pojavljivanje imao je upravo na Farnborough Airshow-u nekoliko dana kasnije.

Kompanija Avro isporučila je 135 Vulkana RAF-u koji je krajem pedesetih i cele šezdesete godine dežurao 365/24/7 na QRA pripravnosti (Quick Reaction Alert) sa sposobnošću da poleti za dva minuta prema Moskvi.

Borbena posadu je sačinjavalo petoro letača: dva pilota, dva navigatora i operater elektronike. Posle originalne „klasične“ nuklearne bombe Vulkani su nosili britansku hidrogensku bombu kao i krstareću raketu sa nuklearnim punjenjem.

Zanimljivo je da ni jedan britanski bombarder nikada zaista nije leteo sa nuklearnim sredstvom u punom bojnom režimu spremnom za upotrebu u nekoj misiji. Preterivanja sa brojevima, sposobnostima i tehnološkim rešenjima urodila su plodom. Misija odvraćanja uspela je svim stranama i do nuklearnog armagedona nije došlo.

Vulkani su u RAF-u leteli do 1984. godine kada je prostalo dva primerka. XH558 je poslednji video aktivnu službu i posle karijere duge 33 godine ovaj primerak je prizemljen. 1997. godine tim predvođen dr. Rebertom Plemingom počeo je planove da vrati 558 u letno stanje.

Ovaj tehnički zahtevan i skup proces urodio je plodom. 14 godina nakon poslednjeg leta i preko 7 miliona uloženih funti kasnije XH558 je poleteo u oktobru 2007. godine.

Za Tango Six o avionu i britanskom vanserijskom osećaju za vazduhoplovnu tradiciju priča upravo gospodin Pleming. Na kraju video reportaže pogledajte najzanimjivije segmente prikaza letelice u vazduhu trećeg dana ovogodišnjeg Farnborough International Airshow-a.

(Za full HD kvalitet snimka podesite opciju „1080p“ u You Tube playeru)

——————————————————————————————————————————–
Tango Six izveštavanje iz Farnborough-a pomogli su itSMF Srbija kao sponzor smeštaja, logistike i prevoza, Mobilna Telefonija Srbije kao sponzor putovanja, Xopyc Air Force Fashion i Pilotshop.rs kao sponzori odeće i reportažne opreme.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj