BEG airport status
Predlog budžeta za 2015. godinu: vazduhoplovne stavke

Predlog budžeta za 2015. godinu: vazduhoplovne stavke

BEOGRAD – Predlog budžeta za 2015. godinu nosi većinu uobičajenih stavki kada je reč o civilnom i vojnom vazduhoplovstvu Srbije. Rezovi su negde primetni, dugoročni izdaci se sada mogu lakše identifikovati.

 
 
7328070504d73dd4bbd8fa048462871_orig
 
 
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović saopštio je juče da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o budžetu za 2015. godinu koji bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru na usvajanje. Planirani prihodi budžeta iznose 924 milijarde dinara, rashodi 1.083 milijardi sa deficitom od 158 milijarde.

Izdvajamo budžetske izdatke koje imaju veze sa vazduhoplovstvom, izražene u evrima.
 

Civilno vazduhoplovstvo

 
Nacionalna aviokompanija Air Serbia će u 2015. godini direktno iz budžeta dobiti više od 25 miliona evra. Po sporazumu (ugovoru) o osnivanju Air Serbia dobija ova sredstva u objedinjenoj stavki „Ulaganja od posebnog značaja“ sa još nekoliko domaćih i inostranih kompanija kojima sleduju subvencije. Air Serbia takođe dobija garancije države za kredite kod Unicredit i Social Generale banaka. Tokom dana objavljeno je i da će javni dug Srbije biti uvećan za 19,3 milijarde dinara, koliko iznose obeveze aviokompanije Air Serbia koje će preuzeti država.

Avio-služba Vlade Srbije dobija 2 miliona evra od čega je 623.000 namenjeno flight ops sektoru, 710.000 Tehničkom održavanju dok je za Plovidbenost vazduhoplova određeno 853.000 evra. Održavanje aviona avio-službe iznosi oko 130.000 evra.

Јat Tehnika se u budžetu nalazi pod stavkom obaveza prema Unicredit banci za Finansiranje realizacije projekta izgradnje Hangara 2. Veliki hangar čija je izgradnja počela 1984. godine zahtevao je nadogradnju za čije namene je podignut kredit od 5 miliona evra koji se sada isplaćuje do 2020. godine. Rata glavnice za 2015. godinu iznosi 750.000 evra.
 

Vojska

 
Od 443 miliona evra koji će biti izdvojeni za vojsku oči najviše bode 9 i po miliona evra neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina. Od drugih zanimljivosti tu je skoro milion evra za vojne odnose sa javnošću. Za opremanje Vojske Srbije ukupno sleduje 24.310.393 evra.

Projektno finansiranje za ministarstvo odbrane donosi dve vazduhoplovne stavke: Za izgradnju novog hangara za avione na Batajnici za 2015. godinu odlazi oko 1.600.000 a u 2016. 389.000 evra. Projekat modernizacije aviona G-4 u G-4MD dobija za ovu godinu 195.081, isto toliko za 2016. dok je za 2017. godinu predviđeno 196.721 evra.

Za funkcionisanje RV i PVO obezbeđeno je 8.937.434 evra.

Budući da se radi o predlogu budžeta izmene nekih izdataka su moguće. Dokument predloga možete naći na ovom linku.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

ro

i dalje velika 0 (nula) za muzej :)

nego vidim da se će modernizirati galeb, šta je s orlom, da li su oni svi otpisani ili ima VS još koji

i šta je s avionom utva kobac,

Odgovori
Ж

За Орлове имате овде одговор. http://tangosix.rs/2014/02/12/ladevci-slavili-dan

Si

Aviogenex otpisan ???

Odgovori
ZZ

A Aerodrom u Nisu???

Odgovori
Ju

Grad je izdvojio za subvenciju aerodroma Nis 80 miliona dinara za 2015.godinu.

Ma

Otužno…

Sa ovim parama prototip G-4MD biće gotov 2030. pa u Muzej (ako do tada bude postojao).

A tek "Skadar na Bojani" zvani hangar na Batajnici o kome je još Šutanovac pričao. Da li je normalno da to toliko traje, a opet kad se pogleda koliko ima letelica ispada da uskoro neće ni trebati.

Uzgred čisto radi razlašnjenja, pod stavku Uprave za odnose sa javnošću ulaze i objavljivanje vojnih pravila i uputstva, udžbenika za VA i VMA i priručnika, autorski honorari za naučno-istraživački rad (koji su smešno mali), kao i Medija centar "Odbrana" itd.

Odgovori
Vl

Jos dva ovakva budžeta i RV prestaje da postoji. Zvanično.

A oruzane snage ce se svesti na nivo Kola Milosrdnih Sestara. Uz svo duzno postovanje Kolu Milosrdnih Sestara.

Jedino sto je od svega dobro, jeste prilika koja se otvara kolekcionarima vojnih relikvija. Biće toga na trzistu za koju godinu onoliko. Ako nemamo vojsku imacemo uspomenu na nju.

Odgovori
Vo

ovde treba napomenuti da je ovo budzet za celo RV i PVO a ovde su pomenuti samo projekti u vazduhopoovstvu, bez radarskih i raketnih jedinica i nihovih sredstava. A ni ona nisu nista manje bitna za funkcionisanje sistema…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj