BEG airport status
Burže 2015: Novi život Albatrosa Dve privatne akro-grupe biće prve mušterije ove modernizacije. Foto: Petar Vojinović

Burže 2015: Novi život Albatrosa

Češka vazduhoplovna kompanija Aero Vodochody saopštila je 16. juna na Buržeu da je osigurala čak tri narudžbine za svoj novi avion L-39NG. Prvi korisnik ovog aviona biće češka državna kompanija LOM Praha koja je zadužena za obuku vojnih pilota a koja trenutno koristi sedam školsko-borbenih aviona L-39. Ukupno bi ova tri korisnika imala u upotrebi oko 20 aviona L-39NG.

Avioni kompanije LOM Praha biće modernizovani na standard L-39NG koji obuhvata ugradnju novog motora Williams International FJ44-4M kao i potpuno novu modernu elektroniku. Ovom modernizacijom pomenuti centar povećaće svoju ponudu obuke i trenaže pošto se sa aviona L-39NG može preći na bilo koji savremeni borbeni avion. Takođe, postoji i opcija za nabavku dodatnih novih aviona koji bi mogli da zamene postojeće ili da se sa njima poveća raspoloživa flota.

Pismo o namerama za nabavku potpisala su još dva potencijalna korisnika aviona, to su u stvari dve akro-grupe, prva je francuski Braitling Jet Team, a druga američki Black Diamond Jet Team. Obe akro-grupe već koriste avione L-39, a zainteresovani su, pre svega, za modernizaciju istih. Black Diamiond Jet Team, koji predstavlja deo kompanije Draken International, potpisao je pismo o namerama za modernizaciju šest aviona.

Prema sporazumu koji je potpisan prošle godine na Farnborou kompanija Draken International biće i zvanični promoter i snabdevač za program modernizacije L-39NG za Ameriku.

2015-06-18 14.56.27
Jedan od najzastupljenijih čehoslovačkih trejnera uskoro osvežen. Foto: Petar Vojinović

Aero Vodochody je takođe objavio Memorandum o razumevanju sa kompanijom VR Group koja bi trebalo da obezbedi tehnologije simulatora za program L-39NG. Sporazum obuhvata isporuku četvorostepenog simulacionog sistema kao i data linka koji bi povezivao simulatore sa trenažnim centrom LOM Praha.

Planirano je da korisnici dobiju mogućnost taktičkog treninga kao i članstvo u tzv. „L-39 Grupi korisnika“. To bi trebalo da smanji obuku pilota na borbenim avionima kao i da poveća efikasnost obuke i trenaže, ali i da poboljša spremnost vazduhoplovnih snaga

L-39NG

L-39NG (New Generation) predstavlja projekat visoko efikasnog trenažnog aviona koji zahvaljujući elektronskoj opremi, može služiti kao osnovni, napredni ili takozvani LIFT (Lead in Fighter Trainer) trenažni avion. Baziran je na konceptu vrlo poznatog školsko-borbenog aviona L-39 ‘’Albatros’’.

Projekat L-39NG podeljen je u dve faze. Faza 1 je zamena motora u starim avionima i kao opciono potpuna zamena elektronike. Druga faza podrazumeva proizvodnju sasvim novih aviona, a osim novog motora tu je i redizajnirano krilo, modifikovani zmaj radi povećanja životnog veka, potpuno integrisana moderna elektronika sa takozvanim ‘’glass kokpitom’’, novi jednodelni poklopac kabine, nova izbaciva sedišta kao i pet nosača spoljnjeg tereta.

Prvi let prototipa L-39NG planira se krajem ove godine, a isporuke bi mogle da krenu 2018. Proizvođač vidi veliki potencijal u modernizaciji postojećih flota aviona L-39 koga danas koriste 34 zemlje sa oko 800 aviona. Tu je i oko 300 civilnih primeraka od kojih se preko 250 nalazi u SAD.

Tango Six je uz pomoć kompanije Sky Partner i podršku Schneider Electric izveštavao svaki dan sa najvećeg svetskog vazduhoplovnog sajma. Za grupisane postove iz ove serije kliknite na baner ispod dok dnevne galerije fotografija možete naći na Facebook stranici našeg portala.

Burze_post

Komentari

c

Novi Albatros je svakako zanimljiva ideja, ali..
Treba voditi koja vrsta novih trenažnih aviona sada ima tržište koje može da prihvati i opravda ulaganja u razvoj ili modernizaciju Projekta. To je slično i sa našim Galebom.
Mnogo toga treba da se izmeni ili doradi da bi se postigao nivo koji se sada zahteva za obuku novih borbenih pilota.
Nije dovoljan samo redizajn i ulepšavanje. Moraju nastupiti značajne izmene. Letim na ovom starijem modelu i upoznao sam sve njegove letne karakteristike i „kvalitete leta“ kako mi zovemo važnu oblast koji dobar avion mora zadovoljiti.
Nema više onog SSSR-a koji je omogućio da se ovaj avion (L39) proizvede o tako ogromnoj količini… sada kvalitet i budučnost upotrebe i razvoja aviona to treb d obezbede.
Avion i dalje ima klasične komnde i krmilo visine (umesto pokretljivog stabilizatora), što predstavlja tokom leta povremeno značajne probleme. Položaj usisnika vazduha (zbog korišćenja sa nepripremljenih terena!) više nije potreban. On značajno pogoršava karakteristike aviona nakon potpunog gubitka uzgona (kovit) i čini ga daleko lošijim nego na našem Galebu G-4…
Mogućnost samostartovanja i proizvodnje kiseonika je značajno, ekonomija leta sa dvoprotočnim motorom takođe…
Avion je 10% sporiji u prilazu i na sletanju, ali i na većim brzinama..
Maksimalni mahov broj je niži od Galebovog..
Nisam siguran da će amo poboljšanje postojeće koncepcije opravdati značajna ulaganja u Projekat. Stranci koji lete na Albatrosu radi njegove procene ovde na zapadu imaju značajne i sasvim konkretne primedbe koje će se svakko preneti i na novi model za naredna vremena.
Nadam se d G-4 neće pratiti ista (neizvesna) sudbina. Mada je nekad jeftinije i jednostavnije kretati sa novim projektom nego dorađivati postojeći, koji je bio dobar, ali u nekom drugom vremenu i sistemu..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Igor na: Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

Grčka ima 3,5x veći BDP, 2,5x više stanovnika i 1,5x veću površinu od Hrvatske. Ima aktivno više od 250 borbenih aviona i još naručuju (znači više od 20x aviona od HR). Nigdje nisam pročitao komentar da je nova narudžba Rafala za Grčku ovekill dok eto Hrvatska neće moći ni gorivo natočiti u svojih 12 aviona.…

03. Dec 2021.Pogledaj

Edo na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

pa imaju trenutno 60 komada miraga 2000 pa je ovo vjerojatno zamjena za njih. A imaju i 80 komada f-16 Block 60

03. Dec 2021.Pogledaj

Miloš77 na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Fino isplanirano. Modernizuju Miraże 2000 dok se prave Rafali F4 od kojih prvi komadi neće stići pre 2025-te a inicijalna borbena sposobnost tek par godina kasnije. Tada počinju da izbacuju najstarije Miraže 2000 i F-16 iz upotrebe zamenjujući ih sa F4, i pazare još pedesetak novih aviona verovatno drugog proizvođača.

03. Dec 2021.Pogledaj

Beduin na: Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

Medo s mora, ne. Nije to bio problem s Kosher Burecima. Problem s Kosher Burecima je bio taj sto je Hrvatska htjela G2G (government to government) goranciju drzave proizvodjaca zrakoplova. Kako USoffA nije imala nikakav uvid sto se s Burecima dogadja od trenutka isporuke Izraelu, ako smo mi htjeli da USoffA garantira za njih, normalno…

03. Dec 2021.Pogledaj

Send this to a friend