BEG airport status
Vazduhoplovne snage SAD u Istočnoj Evropi Američki F-15C u Rumuniji / Foto: Nikola Jovanović

Vazduhoplovne snage SAD u Istočnoj Evropi

Nakon izbijanja rata u istočnoj Ukrajini aprila 2014. godine Sjedinjene Američke Države pokrenule su operaciju pod nazivom ,,Atlantic Resolve“ koja ima za cilj pružanje podrške državama NATO a naročito njegovim istočnoevropskim članicama.

Ta podrška se pre svega ogleda u prisustvu vazduhoplovnih, kopnenih i mornaričkih snaga u regionu, kao i podršci u održavanju već planiranih ali i vanrednih vojnih vežbi. Sjedinjene Američke Države nastoje da što bolje preduzmu mere koje će poboljšati vojne planove NATO-a, njegove odbrambene sposobnosti kao i da pokažu i održe stalnu prisutnost u Istočnoj Evropi.

11770264_10205768407861915_2071120018_o
Lovci F-15C USAF, rumunska baza Campia Turzi / Foto: Nikola Jovanović

Privremeno raspoređivanje vazduhoplovnih snaga je na bazi rotacije jedinica a odvija se u vidu tzv. TSP – Theatre Security Package.

U ovoj godini u Evropi postoje dva TSP, jedan sa lovcima F-15 a drugi sa jurišnicima A-10. Pratili smo njihove aktivnosti i mesta baziranja.

Theatre Security Package sa avionima F-15

U holandsku bazu Leeuwarden 31. marta i 1. aprila ove godine stiglo je 12 američkih aviona F-15C/D od kojih 6 iz sastava 159. eskadrile (FS – Fighter Squadron), 125. puka (FW – Fighter Wing) Nacionalne garde Floride i 6 aviona iz 123. eskadrile (FS – Fighter Squadron), 142. puka (FW – Fighter Wing) Nacionalne garde Oregona.

Plan je da u Evropi ostanu 6 meseci a prva vežba na kojoj su učestvovali je ,,Frisian flag“ sa RV Holandije koja je održana u periodu 13-24. aprila. Letačke operacije u holandskoj bazi su trajale do 1. maja a američki piloti su imali šansu da lete protiv holandskih F-16, nemačkih EF-2000 i švedskih Gripena.

1_95848912_IMG_6658
Rumunski avioni LanceR C sa američkim F-15 na aeromitingu u bazi Campia Turzi / foto: Nikola Jovanović

Nakon toga američki avioni su odleteli u Bugarsku, u bazu Graf Ignjatijevo gde je 11. maja započela vežba ,,Thracian Eagle 2“ u kojoj su učestvovali i bugarski lovci MiG-21bis/UM i MiG-29A/UB kao i jurišnici Su-25K/UBK.

Početkom avgusta 8 aviona iz ovog kontigenta boravilo je u Rumuniji gde su učestvovali i na aeromitingu u bazi Campia Turzi.

Na vežbi ,,Thracian Eagle 1“ koja je održana od 14. aprila do 5. maja takođe u bugarskoj bazi Graf Ignjatijevo boravilo je 8 aviona F-15C/D ali iz sastava 159. FW Nacionalne Garde Lujziane. Nezavisno od operacije ,,Atlantic Resolve“ u Bugarskoj je od 13. do 24. jula održana i vežba ,,Thracian Star“ gde je učestvovalo 8 aviona F-16C/D 119. eskadrile (FS), 117. puka (FW) Nacionalne garde Nju Džersija.

Theatre Security Package sa avionima A-10

Prvi TSP RV SAD u okviru operacije ,,Atlantic Resolve“ koji je stigao u Evropu u drugoj nedelji februara, sastojao se od 12 jurišnih aviona A-10C ,,Thunderbolt 2“ iz 355. puka (FW) baza Davis-Monthan, Arizona koji su sleteli u nemačku vazduhoplovnu bazu Spangdahlem. Njihov boravak u Evropi će takođe trajati 6 meseci a za to vreme će avioni boraviti na različitim aerodromima u centralnoj i istočnoj Evropi.

Prvo prebaziranje imali su 13. marta kada su odleteli u Veliku Britaniju, u bazu Lakenheath a već 24. marta četiri aviona stigla su u poljsku bazu Powidz na vežbu ,,Dragoon Rider“.

Usledio je zatim odlazak četiri aviona u Rumuniju 30. marta gde su započeli vazduhoplovni manevri pod nazivom ,,Dacian Thunder 2015“ a avioni su poletali iz baze Campia Turzi.

143473_49241799_1853010
Američki A-10C na vežbi u Rumuniji.

Potom su 8. aprila četiri aviona stigla u češku helikoptersku bazu Namest na uvežbavanje kontrolora FAC (Forward Air Control) koje je trajalo do 17. aprila.

Početkom maja četiri aviona boravila su u estonskoj bazi Amari a krajem maja viđeni su i u slovačkoj bazi Sliač. Od 20. do 23. jula avioni su boravili u bazi u mestu Nowie Miasto, Poljska gde su imali specijalnu trenažu u sletanju i poletanju sa nepripremljenih površina gde su simulirani pravi uslovi borbenog baziranja.

Pre desetak dana objavljeno je da će na smenu 355. puka (FW) stići 23. puk (FW) iz baze Moody, Georgia. Najavljeno je i da će krajem avgusta u Estoniji biti stacionirani i avioni A-10 442. puka (FW) iz baze Whiteman, Missouri.

Anketa

Koji je po vama pravi razlog prebaziranja američkih snaga u ovom delu Evrope? Glasajte klikom na „Start poll“:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj