BEG airport status
Usvojene izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju Direktorat civilnog vazduhoplovstva nezavisniji, njegov upravni odbor više neće činiti ministri

Usvojene izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju

Uprkos negodovanju Samostalnog sindikata pilota, Skupština Srbije usvojila je izmenjeni Zakon o vazdušnom saobraćaju.

Zakon, između ostalog, predviđa formiranje Nacionalnog komiteta za bezbednost kao povremenog radnog tela Vlade Srbije, sa zadatkom da usklađuje delovanje organa, organizacija i vazduhoplovnih subjekata koji su odgovorni za bezbednost u vazduhoplovstvu i davanje preporuka kako bi se ona poboljšala.

Propisano je da taj komitet koordinira pripremu i izradu predloga nacionalnog programa bezbednosti u vazduhoplovstvu, kao i da sastav i način rada tog organa propisuje Vlada Srbije, na predlog ministra nadležnog za poslove saobraćaja.

Usvojenim izmenama predviđeno je da mrežu ruta vazdušnog saobraćaja ubuduće odobrava Direktorat civilnog vazduhoplovstva (DCV), umesto Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako je do sada bio slučaj.

Takođe, umesto ministra nadležnog za poslove saobraćaja Direktoratu se daje ovlašćenje da donesi propis o pružanju usluga traganja za vazduhoplovima i spasavanje lica.

DCV ovim zakonom postaje u potpunosti nezavisno regulatorno telo, a samo jedan podzakonski akt će urediti Ministarstvo. On će se odnositi na Nacionlni komitet za bezbednost.

Upravni odbor Direktorata više neće činiti ministri, a zakonom se uvodi jasna procedura za odobravanje čarter letova.

– Strani avio-prevozilac koji obavlja s Republikom Srbijom redovni međunarodni javni avio-prevoz ili seriju čarter letova u međunarodnom javnom avio-prevozu dužan je da, pre stupanja na snagu reda letenja za svaki saobraćajni period, podnese Direktoratu svoj program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu, kao i odobrenje tog programa izdato od strane nadležnog organa države avio-prevozioca. – navodi se u izmenjenom članu 224. Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Zadržava se dosadašnje rešenje podele aerodroma na civilne, vojne i mešovite, ali se detaljnije uređuju uslovi za sticanje svojstva mešovitog aerodroma.

 

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Bo

vazdsuplovhovstvo!
ne mogu ni da napisem kakvu je glupost odvalio
Masinski inzinjer.
Neuka budala!

Odgovori
М

Ваљда ће нвим законом и другим прописима да се укине заједничка агенција Србије и Црње Горе СМАТСА, где је власништво Србије 99% , а инвестира се несразмерно много у инфраструктуру ,аеродроме Црне Горе???

Сад су на брзину одобрили да инвестирају око 5 милиона евра за реконструкцију аеродрома Тиват? То треба спречити!

Србија треба да има свој агенцију СМАТСА, јер сада корист има Црна Гора, реновирају њихове аеродроме – Тиват?, а наши аеродроми труну, сем НТ.
већиинтерес имамо да ми изградимо аеродром „Требиње“ јер је на раскрсници и има туризам у залеђу, потенцијално профитрабилан аеродром , и уштеда за Ер Србија и друге наше авиоко-мпаније!
Највећи приход прелетањем се добија прелетом преко Србије, а дели се профит по пола са ЦГ?

Odgovori
Ro

Potpuno sam u saglasnosti sa Vama gospodine Misko. Pogotovo u delu participacije izgradnje buduceg aerodroma Trebinje u Republici Srpskoj. Ocigledno da postoji jaka grupa lobista za sadasnjim nacinom poslovanja zajednicke agencije Srbije sa susednom nam visoko prijateljskom drzavom Republikom Crnom Gorom. Ostajmo za uvek u bratstvu, ali BRATSTVO ZA BRATSTVO, SIR ZA PARE!. Nema vise dotacije za nerazvijene. Ekonomija, profit su alfa i omega za opstanak drzave Srbije. Ostali to mnogo, mnogo uspesnije rade. Relativno svojoj ekonomskoj moci, velikom znanju i uspehu u razvoju zemlje, Crna Gora je pojam uspesnosti. SMATSA je politicki projekat lobi grupe u ovoj delatnosti za korist Republike Crne Gore. Srbija ostaje “krava muzara“. Ispada po onoj engleskoj uzrecici, “we do you slowly“, koju je izgovorio bivsi Prime Ministar Australije Mr. Paul Kiting u parlamentu opoziciji prije vise od dvadeset i nekoliko godina. “Stop milking of Comonwealth“ , naravno ukoliko se Srbija ne nudi?!.
Pozdrav iz Sydney-a. Rodney & Associeted plane spotters.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Kontrolor na: [POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

Naravno da je potrebno. Uzmimo primer dolazećeg talasa izmedju 16-17h kada na aerodrom beograd sleće prosečno oko 20 aviona na sat. Ako je razdvajanje prethodno bilo 5-6 NM to znači da je sletanje tih 20 aviona trajalo u proseku 50minuta. Sada kada će razdvajanje biti 3NM sletanje 20 aviona će prosečno biti 23 minuta. Prema…

20. Apr 2024.Pogledaj

Dragan Brankovic na: [RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

Dve rakete pogodile PVO,uništeno jedno oruđe S-300 pet oruđa S-400 i jedan radar? Malo mi je neverovatno ali ajde. Interesuje me da li znate nešto o tome da dve privatne firme, jedna Kanadska i jedna Američka šalju svoje pilote ( inače) veterane koji su leteli na F-16 u Ukrajinsko RV?

20. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

Sve je interes i profit.Zapad je krenuo u Ukrajinu u stilu ako prodje prodje.Nato je jak samo nad barem 100 puta slabijem neprijatelju i nikako drugačije.Naplatiće Ukrajini svako dugme i pertlu na kraju živi bili pa videli.

20. Apr 2024.Pogledaj