BEG airport status
Kalinjingrad – najzapadnija linija odbrane Rusije i trn u oku NATO Za odbranu neba zadužena je jedna mornaričkla lovačka eskadrila opremljena avionima Su-27.

Kalinjingrad – najzapadnija linija odbrane Rusije i trn u oku NATO

Ionako loše i zategnute odnose NATO-a i Rusije sasvim sigurno je još više zakomplikovala i pogoršala odluka Rusije da u najzapadniji deo svoje teritorije, enklavu Kalinjingrad koja se nalazi između Litvanije i Poljske, rasporedi svoje najsavremenije naoružanje u vidu raketnih sistema klase zemlja-zemlja, zemlja-vazduh i kopno-more.

Svoje poteze Rusija je opravdala planovima SAD da proširi raketni štit, ekspanzijom Severnoatlantskog saveza kao i nagomilavanjem njegovih trupa na granicama.

kaliningrad
Vazduhoplovne baze.

Ovakav razvoj događaja dodatno je učinio da vojni stručnjaci, analitičari kao i mediji obrate pažnju na rusko naoružanje koje se nalazi u Kalinjingradu, oblasti koja se od 1946. našla u sastavu nekadašnjeg SSSR-a odnosno tadašnje ruske sovjetske republike a koja je pre toga pripadala Nemačkoj (severni deo Istočne Pruske).

U Kalinjingrad su stigli raketni sistem zemlja-zemlja 9K720 ’’Iskander’’, raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu S-400 ’’Trijumf’’ velikog dometa kao i lanseri raketnog sistema obala-more K-300 ’’Bastion’’ koji je pre izvesnog vremena u Siriji već isproban u gađanju ciljeva na kopnu.

images_cms-image-000000979
Lanser raketnog sistema velikog dometa S-400 “Trijumf“.

Naša analiza baviće se samo avijacijskim i jedinicama za protivvazduhoplovnu odbranu čija modernizacija i dopuna se na teritoriji Kalinjingrada očekuje u narednim godinama. Nakon Krima i ova veoma bitna strateška tačka, postaće prava ruska tvrđava koja će ulivati strahopoštovanje kod svakog potencijalnog protivnika.

U odnosu na veličinu teritorije od svega 15100 km² kao i zbog važnosti svog položaja Kalinjingradska oblast je danas jedna od najmilitarizovanijih regija Ruske Federacije. Vojska je na tom područiju organizovana kao posebna objedinjena operativno-taktička grupacija oružanih snaga – KOR (Калининградский особый район – Kalinjigradski posebni reon) a sve potčinjene jedinice pripadaju 11. korpusu.

upload-2016-04-13t191817z_1058302293_tm3ec4d15a601_rtrmadp_3_usa-russia-simulatedattack-pic905-895x505-5354
Taktički bombarder Su-24M Baltičke flote u preletu iznad američkog razarača “Donald kuk“ u prvoj polovini aprila ove godine. Brod se nalazio na svega 70 km od obale.

Okosnicu KOR-a čini Baltička flota Ratne mornarice (BF VMF) koja ima svoje posebne vazduhoplovne snage kao i protivvazduhoplovnu odbranu. Avijacija je smeštena na četiri aerodroma, to su Černjahovsk, Čkalovsk, Donskoje i Hrabrovo.

Na aerodromu Čkalovsk nalazi se 72. gardijska avijacijska baza u čijem sastavu je jedna lovačka avijacijska eskadrila sa oko 18 lovaca Su-27P i UB kao i jedna mešovita helikopterska eskadrila sa srednjim transporterima Mi-8MT i MTV i desantno-jurišnim helikopterima Mi-24P i VP. Čkalovsk je u proteklih par godina prošao veliko renoviranje kada je obnovljena infrastruktura, stajanke, rulne staze i poletno-sletna pista.

1431401361_952o3258
Laki mobilni raketni sistem PVO 9K331 “Tor“.

72. gardijskoj avijacijskoj bazi pripada i jedna jurišna avijacijska eskadrila stacionirana na aerodromu Černjahovsk sa oko 15 taktičkih bombardera Su-24M i izviđača Su-24MR. Krajem ove godine u ovu eskadrilu stiže prvi višenamenski borbeni avion Su-30SM a ovaj tip će zameniti vremešne Su-24. U bazi je stacioniran i detašman bespilotnih letelica tipa Forpost (ruska verzija izraelske IAI Searcher II).

Donskoje je takođe deo 72. gardijske avijacijske baze i u njoj bazira palubna helikopterska eskadrila sa protivpodmorničkim helikopterima Ka-27PL i desantno-jurišnim Ka-29. Iz Hrabrova u okviru transportne i spasilačke eskadrile lete laki transporteri An-26, putnički avioni Tu-134 kao i spasilački helikopteri Ka-27PS. I ova eskadrila ulazi u formaciju 72. gardijske avijacijske baze.

1202_550
Artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir-S1 na ovogodišnjoj paradi u Kalinjigradu povodm obeležavanja 71. godine pobede nad fašizmom / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kada je reč o protivvazduhoplovnoj odbrani u glavnom gradu Kalinjingradu nalazu se Komanda 44. divizije PVO Baltičke flote Ratne Mornarice. U njegovom sastavu je 183. raketni puk sa dva diviziona raketnog sistema S-400 koji se nalaze na položajima blizu mesta Gvardejsk. S-400 je u Kalinjingradskoj oblasti raspoređen još 2013. godine. Sa S-400 su za njihovu neposrednu odbranu stigli i artiljerijsko-raketni sistemi 96K6 ’’Pancir-S1’’.

Od drugih značajnijih PVO jedinica treba istaći i 1545. raketni puk sa jednim divizionom raketnog sistema S-300V kod mesta Znamensk i 22. samostalni gardijski raketni puk PVO sa raketnim sistemima Tor a ovaj puk je deo Obalske vojske Ratne Mornarice i komanda mu se nalazi u Kalinjingradu.

dmitry_medvedev_in_kaliningrad_oblast_november_2011-3
Deo položaja zahorizontalnog radara Voronjež-DM u Kalinjingradu.

Kao odgovor na odluku o razmeštanju protivraketnog štita SAD u Evropi, Rusija je 2011. odlučila da na ovoj teritoriji instalira zahorizontalni radar Voronjež-DM za rano otkrivanje i upozorenje o raketnim napadima. Sa ovim radarom moguće je praćenje lansiranja raketa iz cele Evrope kao i iz severnog Atlantika.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

lo

Eto i sad mogu komotno da ih u zdrav mozak, oni instalirali odbranu prema ruskoj granici ovi postavili rakete iza odbrane. Sta dalje da se prica

Odgovori
Dr

Ruju ne diraj ,nece ni ona tebe.
Ako taknes,odmazda je bolna.
Dok je god prisutan strah od unistenja ljudske vrste ,rata nuklearnim snagama Rusija -Nato, nece biti.

Odgovori
Ba

Upada li ikome u oči nedostatak PVO sistema „srednjeg“ dometa? Uvjek sam se pitao šta će se zaista pokazati kao istina vezano za efikasnost PVO sistema poput S-300, S-400, Patriota… U eri koja nedvosmisleno podrazumjeva masovne napade krstarećim raketama visoke preciznosti, kako uopšte braniti PVO infrastrukturu? Visokom mobilnošću? Bojim se da nije moguće postići dovoljnu mobilnost ovakvih sistema da bi se masovni napad krstarećim raketama mogao uspješno odbiti. Nakon svega- napadač bira vrijeme napada.

Žilavost, bi, po nekoj logici trebala da leži u slojevitosti i uskoj integraciji PVO odbrane. Veći broj baterija- jeftinije rakete- veći broj obaranja ciljeva koji dolaze u domet, a nemaju soluciju. U ovom slučaju „tvrđava“ se radi bez toga. Zbog čega? Oni bi trebalo da znaju da je to nedostatak. Upada u oči.

Moguće je da to samo meni tako izgleda. Ovdje imamo 3 diviziona dalekometne PVO. Šta sačinjava jedan divizion S-400 zna li neko?

Odgovori
Bu

Pancir ,Tor ?

Ne

Pancir i Tor upravo služe tome. Nemoguće je da Vam je to promaklo. Tor čuva S300, a Pancir S400.

Ž

Ракетне системе С-400 бране артиљеријско-ракетни системи Панцир-С1 који могу уништавати и крстареће ракете што наравно може и С-400. Успешно их може неутралисати и Тор, затим артиљеријски системи као и лаки преносиви ракетни системи попут Игле.

За детаље и састав дивизиона С-400 предлажем страницу:

http://militaryarms.ru/boepripasy/rakety/zrk-s-400-triumf/

Ra

Neznaju Rusi, treba mi da ih naučimo.

Pe

Teško da je masovan napad sa stotinama krstarecih projektila na teritoriju Kalinjingrada izvediv (zahtjeva pripreme i prethodno grupisanje raketonosaca) a da prethodno nije isprovociran Ruski protiv udar.

ra

U NATOu su itekako svesni mogucnosti ruskih pvo sistema tako da netreba brinuti o tome a i ako bi neki krstareci projektil uspeo da preskoci ovakvu odbranu i nastavio put ka cilju netreba zaboraviti na jedinice opremljene sa MiG-31 i njegovim sposobnostima protiv ovakvih vazdusnih ciljeva

Du

ne znam zasto se zanosite i stvsrate mitove o ruskoj pvo i vazduhoplovstvu?mislite da rusi nisu testirali sve te sisteme u iraku,avganistanu,libiji i siriji?i kakav je rezultat?koliko je nato aviona sruseno?a hiljade misija je obavljeno.. meni se ovi komentari svode na kafansko naprdjivanje.imate realne ratne uslove i tu se sve lepo vidi;budimo realni.

ra

Nijedan od sistema rasporedjenih u Kalinjingradu nikad nije ispitan u ovim zemljama u sukobu sa NATO avijacijom zato su ih ovi i bombardovali jer ih Libija i Irak nisu ni posedovali u naoruzanju a sto se tice Avganistana dok su ratovali sa SSSRom ameri su ih opremali sa lakim pvo sistemima ,kasnije kada su Ameri krenuli da se obracunaju sa njima oni nisu imali nista sem PA topova , sa druge strane Sirija je Ruski saveznik koju NATO nije bombardovao tako da neznas o cemu pricas po tebi druze Dusane Ruski pvo sistemi su smejurija a ne strah i trepet za sve sto leti i najefikasnije sredstvo odvracanja od bilo kakve agresije na drzavu koja ima neki sistem iz ove familije , pogledaj na netu poredjenje S-400 sa Patriotom i bice ti jasno zasto mozda nijedan NATO avion nikad nece biti oboren

op

A ko kaže da će jedinice ruske vojske u Kalinjingradu biti defanzivne?
Sa sistemima Iskander i Bastion, lovačko-bombarderskom avijacijom, ratnim brodovima i podmornicama oni su po meni veoma ofanzivni. A imajući u vidu odnos snaga NATO i Rusije u istočnoj Evropi, njihova strategija može samo da bude ofanzivna. Uzmite u obzir broj divizija, oklopnih vozila, lovačko-bombarderskih aviona, jurišnih helikoptera i dr. i videćete da čekanje ne dolazi u obzir. Prvo će da stradaju male baltičke republike, zatim Poljska, pa Nemačka… Ako ste primetili svi sistemi PVO (a i drugi) su mobilni, dakle pratiće napredovanje trupa.

Odgovori
А

Видим 2св. рат се није завршио за тебе. Немају довољно количински стационирано тамо опреме за офанзивна дејства каква помињеш.

Sa

Tesko da se tako istutena I izolovana teritorija moze braniti. Mislim da je glavni cilj demostracija sile uz latentnu pretnju po vojnim efektivima u sto vecoj dubini neprijateljske teritorije. Samim tim podgrevanje straha birackog tela te povecanje faktora odvracanja od agresije.

Odgovori
Ž

Jeste ali je relativno blizu Belorusija a i pitanje koliko bi dugo izdrzala Litvanija u nekom konvencionalnom sukobu sa Rusijom.

en

Slazem se, mislim da je bilo koja odbrana, bilo cime , Baltickih zemalja, unapred osudjena na propast u sukobu sa Rusima. Sve drugo bi bilo u domenu naucne fantastike. To je realnost.

Du

Bravo

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pinki na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Može li mi netko objasniti petu sliku ? Vojnik doslovno stoji na kamiončiću u ogradici sa Strelom. What the fuc... ?! Dovoljno je da ljudi gledaju i naprave stručnu analizu. Ovakva vojska ne bi mogla izaći na kraj ni sa Kosovom ili Bosnom, kamoli sa bilo kime drugim na Balkanu. BVP80, Gvozika, Praga, Pasar, T-72…

21. Apr 2024.Pogledaj

Ivan na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Kakav crni rat, ne ložite se. AV samo drži rejting za svoje biračko telo. Javni dug Srbije, koji raste iz dana u dan, finansira zapad. Plate ovim vojnicima plaćaju zaladne banke. Ovaj cirkus je za RTS dnevnik i to je to. Sa druge strane ko imalo prati rat u Ukrajini svestan je da bi ovako…

21. Apr 2024.Pogledaj

Todor_rs na: [RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

Pa ispade da Rusi ne uništavaju gotovo ništa ili vrlo malo, a Ukri napreduju. Meni se čini da je realnost drugačija, samo zapadna propaganda po običaju bolje radi posao

21. Apr 2024.Pogledaj

TomCat na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Potrebno je sto vise ovakvih vezbi, da ih nema kako bi zandarmerija iscupala one nesretnike u Banjskoj onomad. Sta bi tek vojska uradila da se ona pita a ne politika.

21. Apr 2024.Pogledaj

Yoda na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Ma zna RTS da radi posao, bar taj tehnički deo, nego se ukenjali da se naši ne ispromašuju a oni to usnime u direktnom prenosu usred nove predizborne kampanje, ali izgleda da je vojska dobro gađala - pa možda uskoro ponove opet nešto slično - da birači vide da smo sila sa velikim S. Mada…

21. Apr 2024.Pogledaj