BEG airport status
Rusija u Iranu stacionirala bombardere Tu-22M3 i Su-34 Stajanka Tu-22M3 u iranskoj bazi Hamedan / Foto: Al-Masdar News

Rusija u Iranu stacionirala bombardere Tu-22M3 i Su-34

Iranska novinska agencija Al-Masdar News prikazala je juče fotografije ruskih bombardera Tu-22M3 koji su stacioniranu u vazduhoplovnoj bazi Hamedan na zapadu Irana.

Prethodno su ovi bombarderi poletali na borbene misije iznad Sirije sa aerodroma Mozdok u Severnoj Osetiji.

Ovim razmeštanjem borbenih aviona u Iran potvrđene su pređašnje tvrdnje da su dve države postigle sporazum о bližoj saradnji u borbi protiv terorizma.

Cp6223_WYAAfbqW

Sada će ruski Tu-22M3 imati za 60 posto kraću maršrutu što će značajno smanjiti potrošnju goriva i popraviti efikasnost vazdušnih udara.

Na putu ka, na primer, Palmiri do sada su ovi avioni morali leteti oko 2150 km a sada će iz baze Hamedan morati da lete svega 900. Baza Hmejmim u kojoj sada baziraju taktički borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije nije pogodna za baziranje velikih borbenih aviona kakav je bombarder Tu-22M3.

Cp6xCdHXYAAods_
Još uvek se ne zna koliko će ruskih bombardera biti razmešteno u Iranu. Na fotografiji se nalazi i teški transporter Il-76MD ruskih VKS / Foto: Al-Masdar News

Komanda ruskih VKS za sada nije saopštila koliko će aviona poslati u bazi iranskog RV-a a juče je njihovo Ministarstvo odbrane potvrdilo da su u Iranu rasporedili avione Tu-22M3 ali i Su-34 i da su već izvršena bombardovanja sa poletanjima iz Hamedana. Kako je još navedeno lovačku zaštitu su im pružali lovci Su-30SM i Su-35S iz baze Hmejmim.

Su-34_Hamadan_Airbase_1200
Baza Hamedan 25. novembra 2015.

Treba napomenuti da su Rusi u proteklih nekoliko meseci već koristili ovaj aerodrom pa su se na njemu mogli videti transporteri Il-76, avioni Tu-154, Tu-214 kao i taktički bombarderi Su-34.

Hamedan je 3. taktička vazduhoplovna baza RV Irana u kojoj se nalaze tri taktičke eskadrile, 31. izviđačka sa avionima RF-4E, 32. i 33. lovačka eskadrila sa lovcima bombarderima F-4D i E. Pored toga tu je odeljenje Baze sa avionima F.33C “Bonanza“ i spasilačka eskadrila sa helikopterima Bell 212.

903742_900

Tu-22M3 je srednji bombarder i raketonosac VKS Rusije a se u inventaru nalazi oko 150 aviona Tu-22M3/M3M i M3R (izviđač), od toga samo oko 40 operativnih. Nalaze se u sastavu Avijacije dalekog dometa (Daljnjaja avijacija) tj. eskadrila 6953. baze Belaja, avijacijske grupe 6950. baze na aerodromu Olenogorsk, dve eskadrile iste baze na aerodromu Rjazanj i avijacijske grupe takođe 6950. baze na aerodromu Šajkovka. Ove godine počela je serijska modernizacija na standard Tu-22M3M a objavljeno je da će do 2020. biti modifikovana 34 aviona.

Do sada se na snimcima borbenih dejstava Tu-22M3 u Siriji moglo videti da su avioni obično imali oko tri tone bombi tj. 10-12 bombi OFAB-250-270 ili 6 FAB-500M62.

Bombardovanje položaja tzv. Islamske države od strane posada bombardera Tu-22M3:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

No

Vrlo je verovatno da ce Iran u saradnji sa Ruskom stranom proizvoditi avione Su-30 i Su-34, govori se o nekom broju od 48 aviona Su-30SME koji ce zameniti legendarne F-14 Tomcat u naoruzanju IRIAF-a, Su-34 ce menjati avione Su-24 I F4 Phantom

Odgovori
go

Legendarni promasaj, f-14.

No

Taj ,,promasaj“ se digne Na nebo I porusi 160 fenomenalnih Migova I Suhojeva
Ako je neki avion promasaj onda je to MiG-29 koji protiv F-14 nema nikakve sanse, 80-ih iranski F-14 je iznad zaIiva presreo saudijskog F-15 I posle kraceg manevrisanja drzao ga Na nisanu ali nije dobio naredjenje da ispali raketu Feniks

zo

Northrop grumman.Ocigledno si veoma zaslepljen Americkom avijacijom.Vecu glupost nisam procitao ni u Americkoj propagandnoj stampi.Ha,Ha,Ha,Ha,Ha!

No

Verovatno treba da verujem u to kako je MiG-21 iz pedeset I neke bolji u odnosu na F-35 ili mozda u to kako je tenk Armata Bozje savrsenstvo a vec sada zaostaje 20 godina
Sad nam ti lepo reci cija je to propaganda posto se meni smucila ta prica kako je sve sa istoka sjajno a Na zapadu nista ne valja

De

F-14 je imao probleme (narocito sa ranim motorima a I bio je tesko za odrzavanaje), ali za siguoro nije promasaj.

A u Americkoj sluzbi je bio jaki lovac I dobar izvidac a sa F-14B/D je postao dobar jurisnik.

Iran ga je dobro koristio protiv Iraka I to ne samo kao lovac nego vec I kao mini-AWACS.

Istina Iracki piloti nisu bili najbolji a nije ni njihova Ruska tehnika (jednostavniji „monkey model“). Cak su njihovi MiG-29 bili treco razredne izvozne verzije. Najbolji avioni u Iraku su bili Francuski Mirage F1EQ – oni su oborili neki broj F-14 (oko 3). Ali su F-14 a I F-4 I F-5 oborili neki broj Mirage.

F-14 nije se cesto kockao sa Irackim MiG-25 ali je najcesce pobijedio u tim slucajevima.

A Libyski piloti i oprema su bili jos losiji.

Sto se tice propagande, sto znamo je da je cak starija Ruska oprema ala MiG-17/-19/21F-13 mogli „pobjediti naprednije“ Americke avione do 1973-e.

Nakon toga Amerikanci uvode „teen series“ avione (F-14/-15/-16/-18) zajedno sa naprednijim AWACS (E-3).

Od onda Zapandjaci pobijeduju. Pogledaj Beka 1982-e, cak ako nije totalna istina, Izrael je unistio Sirijske RVi PVO iznad Lebanona. Izraelski F-15 su oborili i 4 Sirijskih MiG-29 u mozda dva slucajeva (niko ne zeli da potvrdi).

Irancani su genijalno radili sa F-4/-5/-14 (njihovi F-4 su bili u glavnom F-4E koji nisu imali probleme starijih F-4B/C/D u Vietnamu, a F-5E je bolji avion nego MiG-21 i starijim MiG-23).

A 1991 Iracki lovci su oborili svega jedan F/A-18 (PVO su oborili puno vise).

Od onda zapadnjaci nikad se nisu borili protiv protivnika sa modernom Ruskom tehnikom. Stoga relativno su lagano oborili mali broj MiG-23/-29/J-1 protiv kojih su se boriili.

be

@gosti-domaci
taj promasaj od F14 je u Iranskim rukama oborio neuhvatljivog MIGa 25

Ap

Колико ја знам оборени Миг-25 су били извиђачке верзије а не пресретачи у Ирак-Иран сукобу. Да се разумемо Ф-14 је у том сукобу имао ракету највећег домета па је први увек гађао.
Беспредметно је коментарисати о авионима ако једна страна увек лансира прва. Доста Ф1 је пообарано па јел то значи да Французи праве лоше авионе?

ra

Do pojave AIM-120 ameri su muku mučili sa raketom Phoenix namenjenu upravo za F-14 ,ona je često promašivala pa je često svaka četvrta ispaljena pogadjala ali retko kad na maksimalnoj udaljenosti,a što se tiče manevarskih sposobnosti F-14 najbolji opis je dao major Džon Bojd proslavljeni pilot nazvaši ga tromim letećim kamionom , u bliskim borbama on nema šta da traži sa Migovima 23 i 29 jer ga ovi sa lakoćom mogu izmanevrisati inače Iran je izgubio nekoliko F-14 u borbi sa iračkim MiG-23 . Raketa Phoenix je izbačena iz upotrebe sredinom 90ih i F-14 je od tad korišćen kao izvidjač borbeni zadaci su dodeljeni F-18 . U školi TOP-GUN su dugo godina obučavani samo piloti na F-14 jer je u Američkom vazduhoplovstvu svima bilo jasno šta bi se desilo manje iskusnim pilotima u nekoj bliskoj borbi jer na pomenutu raketu nisu mogli da se oslone . Nije to loš avion za odredjene zadatke ali da obriše sa lica zemlje nečije vazduhoplovstvo to je smešno.

Vl

@ Northrop Grumman

Америчко наоружање је технолошки напредније, али се показало да на бојном пољу то не значи много. Осим тога је и драстично скупље за производњу, експлоатацију, одржавање и обуку особља. Самим тим, што је технолошки напредно (сложено), значи да постоји више ствари које могу да откажу у битном моменту.

De

Apok,
I Irancani I Iracani nisu bacali svoje najbolje lovce u borbu pre cesto. Korisceni su u glavno za odbranu strateskih vaznih instalacija.

Iracani nikad nisu kupili veliki broj MiG-25 a svega 25 Iranskih F-14 su bili operativni od 1985-6e.

radovanović ,

F-14 se koristio kao vise namjenski avion do kraja svog zivota (zadnje operacije su bile u Afghanistanu).

U Americi je ocigledno da je USAF preuzeo sve lovacke duznosti sa svojim F-15.

Od 1991, USAF F-15 I F-16 su oborili glavninu neprijateljskih aviona (Iracki iSrpski).

Mornarica je oborila svega 3 i to 1991-e. F-14 je oborio jedan Iracki Mi-8 a F/A-18 2 X Iracki MiG-21.

Citao sam da su USAF lovacke procedure i integracija sa E-3 AWACS puno bolje nego mornarica.

Am

Možete li dati neki komentar na temu ruskih izvoznih proizvoda nasuprot američkih? Za koji god sukob da sam gledao podatke, ispadalo je da ruska (izvozna) tehnika nije pobedila – nikad. U čemu je štos, lošije rakete, ili obuka/ taktika ili lete kao naši, blago neispravni?

Ili su od samog početka konstruisani pogrešno i inferiorno?

Predlažem jednu tabelarnu seriju tekstova u kojoj bi se poredili SSSR vs USA avioni, po epohama. Tipa, domet radara, domet/ efikasnost rakete za napad, oboreno njime X protivnika, izgubljeno Y…

De

Amater,

A.) Rusi nikad nisu izvozili naj naprednije verzije opreme, nego treco razredne izovozne verzije.

Sovijetska vojna tehnika imala je tri standard-a:
1. Sovijestki standard (najbolji)
2. Warshavski Pakt
3. Svi drugi izvozi („monkey model“).

B.) Sukobi sa Amerikom ne vaze za upsoredbu, kao sto sukob Georgia- Rusija ne vaze.

Protiv vele sile ala SAD/Rusija manje drzave ce uvijek biti unistene.

C.) Arapi nikad nisu imali sposobne vojske. Njihova kultura ne podrzava moderne vojske. Oficiri smatraju sebe nad klasom a tu je i zestoka korupcija. A vojnici su cesto nepismeni i nemaju neku ljubav za svoju „umijetnu drzavu.“

Arap voli boga, svoju familiju i svoj klan. Pogledaj Siriju, Yemen, Iraq i Libyu. Neracunajuci strance, najbolje jedinice su Kurdi, Irancani ili religiozni fanatici. Arapske vojske su u glavnom za nista.

Cak danas Saudisko Arapska vojska ne moze da stiti svoje granice a kamo li da porazi Houthi pobunjenke iz Yemen-a. A UAE koristi strane placenike iz Australije, Kolumbije itd zato sto UAE vojnici nisu sposobni.

D.) Arapi nikad nisu totalno uveli Sovjetsku (a ni Americku) profesionalnu vojnu kulturu.

Najbolja Arapska vojska je bila iz Jordan-a dok su jos bili pod komandom Engleza ili oficiri koje su Englezi trenirani.

E.) Sovijestka oprema ala MiG-17/-19/-21/-23 su dobro radili u Angoli (Kubanci su letjeli i odrzavali avione) i u Vietnamu. Vietnamski piloti su bili dobro trenirani i inteligentni.

F.) Sto se tice Somlia protiv Ethiopije, Somalski MiG piloti su bili jako lose trenirani.

U jednom slucaju, 2 F-5E je islo protiv 4 MiG-21. Svi MiG-ovi su unisteni kad su panicarili. Dva se sudarila a drugi su oboreni kad su pokusali pobjeci.

to

Northrop zasto zaostaje Armata 20godina?to ni amerikanci ne tvrde ali ti si izgleda veliki strucnjak jel si uopste sluzio vojsku?
Ti mislis skroz pogresno nije avion najvazniji nego pilot.
Ako pilot nije dobar onda nema veze koliko je avion dobar.

Odgovori
Ma

Ocigledno da se svet diametralno menja izgleda da to jedino spavacima na zapadu nije jasno.Oni su i dalje u snu kako im niko nista nemoze i da imaju monopol na sva bezbedonosna pitanj.Ruska avijacija je nevidjeno napredovala od Gruziskog rata cak je i Izraelce zastrasivala i testirala njihov Patriot sistem koji je nespesno pokusavo da obori bespilotnu letilicu.Sve je dobro dokle god ima koliko toliko ravnoteze izmedju istoka i zapada , to je isto kako krila aviona sa jednim krilom avion nemoze da leti.

Odgovori
go

Kakvo i cega je to merilo ako je neko nekoga oborio? Dajte ljudi, niste deca…

Odgovori
go

Svojevremeno u emisiji „Tajne rata“ sam gledao kako je SSSR amerima oborio preko 250 aviona za vreme Hladnog rata. Da li ja sad treba da verujem da je to zaista tako bilo? I, ako stvarno i jeste, da li to treba da uzmem kao merilo bilo cega?

Odgovori
De

To su inace bili spijunski avionic ala RB-69, RB-47E, U-2 itd.

Ruski piloti su isli protiv zapadnih lovaca svega par puta:

1. Korejski rat (1950-53) – Ruski piloti su se dobro borili cak protiv Americkih F-86. Ruske taktike su bile bolje a glavnina Ruskih pilota su bili iz Drugog Svjestkog rata. Letijeli su MiG-15.

Ruski ace-ovi: http://acepilots.com/russian/rus_aces.html

2. Israel-Egipat 1970-e. 16 Sovjetskih MiG-21MF protiv 10 Mirage III. Israelcani su napravili zasijedu i oborili 5 MiG-ova. Niti jedan Mirage je oboren. Izraelski piloti su bili najoblji u svijetu sa puno borbenim iskustvom.

3. Pakistan 1980-e. U neki broj slucajeva su Pakistanski F-16A oborili Sovjetske MiG-23/Su-22/Su-25. Moguce da je neki broj ovih avionia bili Afghanski ali ne znam tko ih je leteo.

Jedan F-16A je unisten ali izgleda da a ga je oborio jedan drugi Pakistanski F-16A (to nije cudno, u treningu su i Amerikanci oborili svoje avione a u jednom slucaju je jedan Grumman F-11 Tigershark oborio sam sebe!)

4. Ponovo cu kazati da su Vietnamski piloti bili odlicni. Americke taktike a i avionic su u pocetku bile ocajne.

Americki lovci (racunajuci rane verzije F-4 Phantom II) su bili napravljeni da obaraju bombardere sa velike daljine sa raketama.

Nisu napravljeni sa se kockaju sa malim lovcima sa topovima ala MiG-17. A zato nisu ni piloti trenirani u tim taktikama.

Amerikanci su promijenili i taktike (racunajuci osnivanje skole Top Gun) a i avione (prvo F-4E sa topom i „slats“ a nakon toga F-14/-15/-16/-18).

5. Moramo i da spomenemo Pakistan protiv Indije 1965-e i 1971-e.

Tu su protivnici sa slicnom vojnom kulturom (to jest Engleskom), cesto sa slicnom tehnikom.

Indijski piloti su dobro koristili voje MiG-21FL ali isto tako je Pakistan dobro koristijo svoje F-104A a i MiG-19 (Kineske J-6).

6. Na kraju dokazuje je sa da barem do 1982-e je u pitanju bio kvalitet pilota.

Od 1982 zapadnjaci koristi veliki broj najbolju tehnike (F-15/-16 sa E-2/E-3) protiv treco razrednih neprijatelha sa treco razrednom tehnike.

To je Sirija 1982-e, Irak 1991-e i Serbia 1999-e.

A razvoj rakente tehnike i radara (racunajuci E-3 AWACS) znaci da su dalekometne rakete AIM-7M Sparrow i AIM-120 AMRAAMS usavrsene.

Sada vise nije u pitanju kvalitet pilot-a nego vec tehnike

A u Afghanistan 2001, Irak 2003 i Libya 2011-e, neprijatelj nije ni koristio ratne avione protiv Amerikanaca, a nije ni imao operatvno PVO.

Turci i Izraelcani ponekad obaraju Sirijske avione. Ali racunaj da Sirijsko RV nema velike obnovo od 1980-ih. Stoga stari MiG-23/-29 protiv F-15A/C/ ili F-16C ce uvijek izgubiti.

I ZADNJE…

Poljaci koriste i F-16 I Mig-29. U vijezbama su otkrili ovo:

1. MiG-29 protiv F-16 sa pomoc E-3 AWACS: Svi MiG-ovi „oboreni“ iz velike daljine

2. MiG-29 protiv samo F-16:
F-16 je bolji sa velike daljine (bolji radar i AIM-120).
MiG-29 je bolji izbliza.

Am

F-11 Tigershark koji je oborio samog sebe topom – neprocenjivo :)
Hvala za ovo i ostale komentare

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Drago na: U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali, komandant HRZ-a izneo za sada poznate detalje, sumnja se na otkaz motora

Za razliku od dvosjeda Miga 29 i takvih većine ruskih, zapadni dvosedi su isto borbeni avioni kao i jednosedi.

08. Dec 2022.Pogledaj

Vaste na: Predstavljen novi američki strategijski bombarder B-21 Raider: Prvi novi bombarder u svetu nakon Hladnog rata

Petrovic Dusan Nemenjte sada teze onoga sta ste napisali da je izveo samo jednu misiju nad Srbijom ! (Overall, the six B-2s used in the war flew about 50 missions, less than 1 percent of the total. But they dropped about 11 percent of the bombs used in Yugoslavia, or nearly 700) Zaboravio si da…

08. Dec 2022.Pogledaj

Aca na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

Ovi za razliku od nas razmisljaju o vecoj proizvodnji,a ne o prototipovima.Svetlosnim godinama smo bili ispred Madjarske,ali smo planski unistili sve pa tako i avioindustriju.Eto kupovacemo sada avione i od Madjara.Zatvorismo ove godine i fabriku alata u Cacku koja je radila alat za nasu namensku.Porazavajuce je koliko smo sami sebe unazadili.

08. Dec 2022.Pogledaj