BEG airport status
DCV i COSPAS/SARSAT potpisali ugovor o hitnom lociranju letelica u vanrednim situacijama Sporazum ima za cilj da bliže uredi prijem i distribuciji signala uzbune sa radio predajnika koji emituju poziciju u slučaju nužde.

DCV i COSPAS/SARSAT potpisali ugovor o hitnom lociranju letelica u vanrednim situacijama

Na 29-tom sastanku Zajedničkog komiteta (Joint Committee) članova međunarodnog COSPAS/SARSAT programa, čiji je i Republika Srbija član, doneta je odluka da je potrebno unaprediti saradnju između Kontrolnih centara misije (MCC-Mission Control Center) i Spasilačko-koordinacionih centara (RCC – Rescue Coordination Center), kao važnih učesnika COSPAS/SARSAT sistema, kroz potpisivanje sporazuma o saradnji, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

– U skladu sa navedenom odlukom, 20. jula Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije u međunarodnom COSPAS/SARSAT programu, i organ u čijem sastavu se nalazi Spasilačko-koordinacioni centar (RCC) za Republiku Srbiju i Italijanski satelitski COSPAS/SARSAT centar (ITMCC) iz Barija potpisali su sporazum o saradnji, koji predstavlja prvi potpisan sporazum u svetu, na ovu temu. U ime Direktorata Sporazum je potpisala direktorka Mirjana Čizmarov, dok je ispred Italijanskog satelitskog COSPAS/SARSAT centra sporazum potpisao direktor stanice Pantaleo Dell’Olio. – stoji u saopštenju.

Sporazum ima za cilj da bliže uredi prijem i distribuciji signala uzbune sa radio predajnika koji emituju poziciju u slučaju nužde (ELT, EPIRB i PLB), a koje detektuje satelitski COSPAS/SARSAT sistem na svojim LEO, GEO i MEO satelitima.

Italijanski satelitski COSPAS/SARSAT centar (ITMCC) kao član COSPAS/SARSAT sistema koji prima signale na zemlji sa satelita, ovim sporazumom garantuje prosleđivanje informacija o uzbuni i lokaciji, koje generiše COSPAS/SARSAT sistem, do Spasilačko-koordinacionog centra Direktorata.

– Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata, koji je Zakonom ovlašćen da organizuje i upravlja sistemom traganja za vazduhoplovom i spasavanje lica u civilnom vazduhoplovstvu na teritoriji Republike Srbije razmenjivaće informacije sa ITMCC putem načina komunikacije koje su definisani sporazumom. Definisani načini komunikacije biće periodično testirani i nadgledani, kako bi osigurali brzu i sigurnu dostavu informacija o uzbuni, ali i ostalih važnih podataka. – naglasili su u DCV-u.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Srbofil Naravno da ne moze u potpunosti da se pokrije. Povecati broj razlicitih radara izmedju baza i neprijatelja i povecati stepen pripravnosti sigurno da. Ti sto ocekuju da svemocna ruska ili americka PVO ne pravi propuste, a i ovo sto se sprdaju sa istom treba da se pdsete upravo na izraelski VAP. Amerika je znala…

09. Dec 2022.Pogledaj

Srbofil na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Milos77 Nema odakle da se "pojaca", nemoguce je napraviti potpuno pokrice miliona kilometara VaP. Izrael velicine Vojvodine sa milijardama i milijardama ulozenim u PVO ne moze potpuno da se pokrije, cak i cuveni Iron Dome "stedi" rakete tako sto na osnovu balisticke trajektorije racuna da li ce ciljana raketa pasti na naseljeno mesto ili ne,…

09. Dec 2022.Pogledaj

Petrović Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Milos77 Zapravo ne postoji savršen PVO, i nijedna zemlja ne može da zastiti bas svaku zgradu. Moguće i da NATO nije imao kao prioritet zaštitu Zagreba, jer u Zagrebu nema ništa kljucno za bezbednost NATO. Ali da Rusija nije stitila,ili neuspesno stitila dve baze sa strateskim bombarderima? Vidi se jasno na obe slike da su…

09. Dec 2022.Pogledaj

Sotir na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

Svaka čast. Sve pohvale. Slovenci i Mađari vode ozbiljnu priču u lakoj avijaciji. Zar razliku od utvinih pokušaja da nešto pokrene iza njih stoj privatna inicijativa.

09. Dec 2022.Pogledaj

ivan na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

Realno jesmo bili ispred Madjarske ako pricamo o sedamdesetim i osamdesetim ,mogla je samo da nam parira sa Pick salamom. Avion nije sad neko cudo moderne tehnike ali je lep i koliko sam vide kvalitetno uradjen. Kompaniji zelim puno uspeha

09. Dec 2022.Pogledaj