BEG airport status
LYBE 1722:30 Z 000°00KT CAVOK 18/12 Q1013 NOSIG=
Protivraketna baza NATO-a u Rumuniji postala operativna Aerodrom Deveselu 31.3.2014. U to vreme trajali su radovi na budućoj protivraketnoj bazi / Foto: Google Earth

Protivraketna baza NATO-a u Rumuniji postala operativna

Sjedinjene Američke Države zvanično su 12. maja aktivirale položaj protivraketne odbrane (PRO), vredan 800 miliona dolara smešten u vazduhoplovnoj bazi Deveselu u južnom delu Rumunije.

Sistem je postao operativan još 18. decembra prošle godine kada su pripadnici američke Mornarice preuzeli kontrolu baze nakon završetka njene izgradnje koja je počela 2013.

U Rumuniji je stacioniran sistem AEGIS a američki zvaničnici saopštili su da je on namenjen za odbranu od balističkih raketa zemlja-zemlja malog i srednjeg dometa. Rusija se od početka protivila instaliranju američke protivraketne baze jer smatra da je ova potez uperen protiv nje a ne, kako se zvanično predstavlja, protiv Irana.
 

 
Još novembra 2010. na NATO samitu je prihvaćen američki plan EPAA (European Phased Adaptive Aproach) koji podrazumeva zaštitu teritorija i stanovništva evropskih država članica saveza.

Ovaj plan predstavlja doprinos SAD razvoju sposobnosti protivraketne odbrane NATO-a. Stacioniranje raketa presretača SM-3 (AEGIS Ashore System) je samo deo druge faze EPAA programa. Treća faza trebala bi biti realizovana 2018. kada će sličan PRO položaj biti završen u Poljskoj blizu mesta Redzikowo.

Rumunija i SAD su 29. oktobra 2013. inaugurisali vojni aerodrom Deveselu, koji je nekada koristilo RV Rumunije, kao buduću protivraketnu bazu koja će Evropu štititi  pre svega od pretnji sa Bliskog istoka. Prethodno su dve vlade u nekoliko sporazuma koji su potpisani u periodu od 2011. do 2013. definisale status ovog položaja.

Kompleks u bazi Deveselu obuhvata radarski položaj i sisteme za komandovanje, kontrolu i komunikaciju. Tu su zatim i lanseri sa 24 rakete presretača RIM-161 SM-3 Block IB dometa 500 km po visini i 700 km po daljini koje nemaju bojevu glavu već koriste svoju veliku kinetčku energiju i direktno pogađaju cilj. Ispitivanje ova verzije sistema Aegis Ashore provdeno je tokom 2014. godine na Havajima, na specijalnom poligonu PMRF (Pacific Missile Range Facility).

Položaj PRO oko aerodroma Deveselu sadrži svu potrebnu infrastrukturu, prostire se na oko 175 hektara i smatra se da će ga opsluživati do 200 vojnika i civila. Infrastruktura koja nije vezana za sam položaj ali koja je potrebna kako bi on bio u funkciji zauzima 80 hektara i obuhvata objekte za smeštaj, ishranu i rekreaciju osoblja, administraciju, ambulantu itd.

Izgrađeni su i asfaltni putevi, betonske površine, parkinzi, ograda baze, kontrolni punktovi a prilikom radova provedena je i dekontaminacija zemljišta.

Prateća postrojenja uključuju električnu mrežu, vodovod, odvodni i kanali za drenažu, trotoari, sistem za zaštitu od požara, alarmi, senzori, telekomunikacija, sistem za upravljanje informacijama, sistem za elektronsku zaštitu.

Ima li Rusija razloga da bude zabrinuta?

Moskva je već nekoliko puta protestvovala zbog ovakvih poteza NATO-a. Optužila je SAD da su prekršile sporazum INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) zato što su, prema navodima Rusa, u rumunsku bazu instalirani lanseri Mk-41 koji pored raketa presretača SM-3 mogu da ispale i krstareće taktičke rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa tipa ’’Tomahawk’’ (TLAM).

Međutim, SAD tvrde da lanseri koji se nalaze u Rumuniji mogu upotrebljavati samo presretače SM-3 koji služe u odbrambene svrhe. To ipak ne znači da SAD u nekoj budućnosti ne bi mogle da te lansere zamene onim koji su sposobni za ispaljivanje raketa TLAM.

Sa druge strane Moskva za sada ne bi trebala da ima razloga za brigu jer sve i da sadašnji sistem Aegis u Rumuniji može lansirati TLAM, broj lansera je relativno mali. Kako su rakete SM-3 namenjene za gađanje balističkih raketa malog i srednjeg dometa upitna je njihova efikasnost kada su u pitanju moćne ruske strategijske interkontinentalne balističke rakete, poput sistema Topolj-M ili Jars.

Ipak, Rusija će svakako biti na oprezu i dalje jačati svoje snage u skladu sa razvojem situacije. Brodovi koji su opremljeni PVO/PRO sistemom Aegis su od 2011. godine konstantno prisutni u Mediteranu a SAD bi u slučaju potrebe mogla da ih pošalje i u Crno more. Radi se i na unapređenju raketa-presretača kako bi se mogli uništavati i daleko sposobniji projektili a SM-3 je isproban i kao protivbrodska raketa te će se njen razvoj usmeriti i ka toj nameni.
 

 

 

Komentari

P

Sasvim razumno i logicno pitanje koje niko od Evro zapadnih zvanicnika ne postavlja i niko od zapadnih analiticara, kako to da ce Sjevernokorejske rakete letiti preko Rusije a ne preko pacifika u slucaju napada na USA? Kako to da je lakse presretati Iranske rakete iz Poljske a ne iz npr Qatar-a? Ovi lanseri se mogu upotrijebiti za lansiranje Tomahavka sa nullearnim punjenjem..a udaljenost do Moskve je manja of 1000km onda..itd. Jasno je da je ova baza vrlo opasna provokacija. Tacno je da ova raketna baza nema danas toliko opasan potencijal protiv RF ali za 20 godina.. Naravno i veliki biznis stoji iza ove galame o Iranskoj prijetnji.

Odgovori
L

Ruske balističke rakete lete ka SAD preko Arktika, otud NORAD.

D

Ocigeldno da je cilj Rusija.

Nemogu vijerovati kako neke budale nemogu shvatiti kako NATO radi sv protiv Rusije. Povecanje NATO, Ukrajina, Gruzija i protiv raketni sistemi u Poljskoj i Rumuniji sve samo sluze da polako uniste Rusiju.

U isto vrijeme Amerikanci su pravi prijatelji sa Saudi Arabijom, Pakistanom, Qatarom i drugim drzavama koje podrzavaju terrorizam i masovnu migraciju muslimana u Evropu.

Da Amerikanci i Zapadni Evropljani imaju zrnce pameti, oni bih svatili da prijateljstvo sa Rusima je puno bolja ideja nego Arapi jkoji tajno planiraju Muslimansko osvajane zapada.

f

@Perica,
Kako misliš da je iz Qatara lakše presretati Iranske rakete? Totalno nerazumevanje sa vaše strane. Koliko to ima horizontalno kroz atmosferu od Qatara do bilo koje tačke u Iranu, a raketa se uzdiže vertikalno i prelazi u balističku trajektoriju i udaljava se i ubrzava od Qatara prema Severnoj Ameriki. Nema šanse. Doista su lokacije u Rumuniji i Poljskoj u suštini jedine još preostale na toj liniji, pogotovo nakon propasti ABL programa. A i kod izbora lokacije Rumunima kao „veruju“ jer nisu sloveni. Jedino šta ja ne verujem da je moguće bilo kakvo efektivno obaranje veće količine i još sa raznim mamcima. A ovo sa tomahawkom – ma dajte.. pa kakve su to gluposti? Pa to mogu da lansiraju sa bilo kog aegis broda ili podmornice u blizini Rusije, šta bi im baza za 800 mil. dolara u Rumuniji za to? A bogami i te proturaketne Standard rakete bi za 10-ak godina mogle sa aegis brodova isto. Nemojmo da se lažemo – ovakva iznenađujuća burna reakcija Rusije na tu bezveznu „bazicu“ u Rumuniji i Poljskoj mi nekako govori da su Rusi ipak u nekoj daljoj budućnosti nekako raćunali da bi jedino preko direktnog konflikta Irana sa USA mogli da se nekako „reše“ Washingtona bez svog umešavanja pa makar to imalo za posledicu i uništenje Irana od USA kao povratnu meru. Ovako sada USA smanjuju mogućnosti Iranu za direktan napad, a polako se i kuva po starom receptu sa NVO organizacijama u Rusiji pred Fudbalsko prvenstvo i igrama u Brazilu za neki novi „majdan“ – šta je već ono bilo za vreme prošlih igara u Sočiju i Kini pre toga? Aha, ..da, „desili“ su se Ukrajina i Gruzija

Odgovori
B

Razlika između ove vojne instalacije i bojnog broda je mnogo. U strateškom smislu one su ogromne.

Nikako ne možete porediti AEGIS brod (prepisujem Vašu tvrdnju, iako malo nespretno sročenu) i vojnu instalacjiu u dubini neprijateljske teritorije, koje je po svojoj namjeni prvenstveno osmatrački/nišanski radar sa SILOSIMA za veliki broj raketa.

Dakle tri najveće razlike:
1. To nije tačkasti cilj koji se nalazi u međunarodnim vodama nego teško branjena baza duboko u teritoriji članice NATO.
2. Kapacitet. Ovakvo postrojenje se sasvim lijepo konfiguriše za izvođenje masovnih udara po neprijatelju. Nema roblem kapaciteta, jer ne mora da pravi pauzu u dejstvu nakon ispaljenih 8-12 krstarećih raketa. Da li je Vama poznato koliko je modula sa projektilima instalirano? Meni nije, ali potencijal je ogroman- mogu bez problema da postave desetak modula koji bi simultano ispaljivali salve krstarećih raketa. Čisto da objasnim- instalacija je 100km vazdušne linije od Negotina?! Zar nikome ovo nije palo na pamet? Da su 1999.-te imali ovo postrojenje, nebi im trebala mornarička grupa u Jadranu za napade krstarećim raketama, nebi bilo potrebe.
3. Protivdejstvo. Ovo prestaje da bude meta na koju je moguće reagovati konvencionalnim oružijem. Ovo postaje meta za nekakav preventivni taktički udar svim sredstvima.

Čisto opaska na ovo posljednje- nisam čuo da se neko javio u vezi ovoga iz Srbije? Do sada nismo bili meta taktičkog nuklearnog oružija, a sada jesmo.

P

@fin
Vidim da se vi ‘jako dobro razumijete u materiju’…da li ste pogledali atlas prije komentarisanja???..pa Katar je na ‘puskomet“’ od Irana. Balisticka raketa se najefikasnije obara dok je u uzlaznoj vertikalnoj putanj tj iznad teritorije Irana, koja li je to horizontalna putanja??..ili je silazna pak..(spekulisete o pravcu leta rakete), ..sve posle uzlazne putanje jako komplikuje presretanje i ..ili pak zasto ne instalacija u Turskoj, pa bi ta prica nekako i drzala vodu. Ne zaboravite, ovde se prica o hipotetickim, nepostojecem raketnom sistemu u posjedu Irana…i ne samo to, obzirom da je Iran sklopio sporazum o kontroli nuklerne energije itd..tek tad citava prica gubi svaki smisao. Smisao je redukovanje potencijala Ruskog uzvratnog udara..i to je to..naravno tu su i neki drugi interesi u igri. Sve u svemu opasna NATO provokacija na granici Rusije.
Tomahavk sa broda…pa ipak Razaraci u baltiku ne prilaza toliko blizu ruskoj obali..sjetite se nedavno slucaja sa Donald Kuk-om…osim toga za nekakav takav iznenadni ozbiljniji napad bila bi potrebna velika grupacija ratnih brodova.
Da vas podsjetim da je Gruzija prva nicim izazvana napala Ruske mirotvorce i prekrsila primirje, podrzana od NATO-a…pa ipak Rusija nije okupirala Gruziju.
Majdan..ko je zapoceo…da li stvarno jos vjerujete u spontane i ‘nenasilne demokratske promjene’…mr Fin. Organizovani nasilni prevrat. Krim je uvijek bio Rusija i sta tu kome nije jasno???..pa i sama Ukrajina je Ruski svijet…stara rusija..a ime ukrajina je kreacija Lenjinove epohe.

Odgovori
D

Totalno se slazem. Logika je ovakve systeme staviti u Tursku ili cak Grcku ako je cilj Iran.

U Poljsku nema logike.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Hvala na pohvalama. Prema mojim podacima taxiway bi se trebao dogotoviti do kraja godine. Prolazak kroz Neum jest noćna mora. Posebno ako idete sa autobusom. Moj tim, iako su svi hrvatski državljani koji idu iz hrvatskog grada u drugi hrvatski grad sa sobom moraju imati osobne karte ili putovnice, što ako idu juniori ili kadeti…

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Ponovljena je djelomično povijest (iako na malo drugačiji način) i način pokretanja Americana. Neke analize jesu ponovljene, ali sa novijim (i drugačijim) podacima. No, velika većina teksta jest potpuno nova. Ali i za ove "ponovljene" analize je trebalo istražiti podatke i sistematizirati.

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Upravo tako. No, bez kvalitetnog vođenja niti bi bilo "Igre Prijestolja", niti bi se bez kvalitetnog managementa i vizije Zračne luke Dubrovnik isto iskoristilo.

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Da, broj putnika jest u porastu. Iako i dalje ozbiljno zaostaje za drugim tržištima Europe, pa čak i obližnjima poput Grčke, Mađarske idr.

17. Sep 2019.Pogledaj

Beduin na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Pod tzv "regionom" ja smatram podrucije Balkana. A ono je ipak obuhvatnije od bivse Juge olitiga ex Yu skraceno.

17. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend