BEG airport status
„Maketar Plus“: Naši čitaoci će imati popust na pretplatu za časopis „Airfix Model World“ "Putem ove saradnje snabdevaćemo međunarodnu maketarsku scenu relevantnim informacijama o maketarskim dešavanjima kod nas i u regionu" / Foto: Maketar Plus

„Maketar Plus“: Naši čitaoci će imati popust na pretplatu za časopis „Airfix Model World“

Onlajn magazin „Maketar Plus“ i časopis „Airfix Model World“ (AMW) sklopili su saradnju koja podrazumeva međusobnu podršku u radu. Jedan od vidova saradnje je i dodeljivanje čitaocima „Maketara Plus“ posebnog koda (IPMSMP) čijom upotrebom pri pretplati na AMW ostvaruju određeni popust, kaže urednik Maketara Plus Miroslav Šljivić za Tango Six.

– U pitanju nije samo puki poziv na pretplatu već višeslojna saradnja koja može da doprinese jačanju naše maketarske scene kao i maketarske scene u celom regionu kroz praćenje aktivnosti maketara, izložbi i takmičenja. Stoga, potrudićemo se da putem ove  saradnje snabdevamo međunarodnu maketarsku scenu relevantnim informacijama o maketarskim dešavanjima kod nas i u regionu, kao i da još više afirmišemo domaća maketarska dešavanja, a posebno Novogodišnji kup koji je postao jedan od posećenijih u regionu. – navodi Šljivić i objašnjava kako je došlo do saradnje:

– AMW je na preporuku naših prijatelja pratio rad sajta i izdanja e-magazina „Maketar Plus“ te su na osnovu toga odlučili da naprave kontakt. Treba napomenuti da našu redakcija deluje na čistom entuzijazmu, bez ikakvog budžeta što znači da sami maketari pripremaju priloge koji se objavljuju u e-magazinu, na sajtu i „Facebook“ stranici. –

Prema njegovim rečima, AMW je jedan od vodećih svetskih maketarskih magazina gde se obrađuju teme u vezi sa avijacijom, oklopima, mornaricom, figurama, kao informacije o maketarskim novitetima i događajima kao što su maketarska takmičenja i izložbe. Ipak, poređenje AMW-a sa domaćim maketarskim časopisima trenutno nije moguće, smatra Šljivić:

– Takvo poređenje ne može da se napravi, jer domaći časopisi ne postoje. Ni kod nas, a ni u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji specijalizovan maketarski časopis, odnosno štampano izdanje – jedino Maketar Plus postoji u formi e-magazina. Stoga, ovom saradnjom, kroz razmenu informacija, naša maketarska scena postaje mnogo vidljivija evropskoj i svetskoj maketarskoj sceni.  –

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

iv

Miki Maketar Plus vam je super casopis u nivou ostalih svetskih maketarskih casopisa, a to ti kaze covek koji u trafici moze da kupi sve vaznije svetske maketarske casopise i vrlo dobre Poljske. Predpostavljam da se nebi isplatio u stampanom izdanju ali u elektronskoj formi makar niste ograniceni brojem strana i sl. Iskreno se nadam da uspevate da izvucete neki profit iz njega jer nazalost entuzijazam pored svih dnevnih obaveza brzo umre. Puna podrska i pozdrav od Ivana iz Varsave!

Odgovori
Mi

Zdravo Ivane, zahvaljujem se na lepim rečima i podršci! Neki od tih poznatih (profesionalnih) maketarskih časopisa su nam i bili uzor. Do sada nismo uspeli da složimo finansije za štampano izdanje pa smo se u početku iz tog razloga i opredelili za elektronsko izdanje a što se vremenom pokazalo kao mnogo bolje rešenje jer je u današnje vreme mnogo dostupnije zainteresovanim čitaocima. Realno gledajući na to pitanje, naše mogućnosti tj. vrhunac bavljenja uređenjem i jeste ovakav e-magazin jer je mnogo fleksibilniji nego uređenje štampanog izdanja.
Svi koji pravimo Maketar Plus jesmo čisti entuzijasti i hobisti/maketari. I da, imamo ogroman profit koji se ogleda u zadovoljstvu da stvorimo nešto što je lepo, korisno i zabavno. Kao i naš hobi. Čak je i prostor koji odvajamo za oglašavanje besplatan (ali ograničen). Preko tog prostora želimo da poguramo naše domaće proizvođače/maketare koji imaju ideju i znanje da naprave neke predmete koji su vezani za maketarstvo. Od stranih proizvođača i izdavača biramo one koji su nam interesantni i sa kojima uspemo da ostvarimo kontakt. Oni nam pošalju po neku maketu ili publikaciju kao uzorak (free sample) a koji posle obrade od strane maketara idu u e-magazin ili na sajt/fb stranicu. Tu postoji jedno ograničenje u vidu naše carine koja često te stvari carini po nekim, za nas, još uvek nedokučivim računima. Ti računi znaju ponekad da opterete naše novčanike pa smo nekoliko puta zaustavljali pošiljke.
Ideja svih nas u redakciji je bila a i sada jeste da na jedan opušten način plasiramo neke teme koje su interesantne za sve maketare kao i za one koji to nisu ali ih interesuje istorija, tehnika ili dizajn jer je to sve prisutno u našem hobiju.
Obzirom da svi imamo svoje životne obaveze, poslove i porodicu, vrlo često se desi da probijemo dogovorene rokove za publikovanje. Borimo se sa tim i na dobrom smo putu da naredno izdanje izađe, skoro, na vreme:-)
Uskoro ćemo postaviti i najavu za br.1/2017.
Hvala još jednom na ogromnoj podršci!

MK

Maketarski Klub NOVI SAD – IPMS Novi Sad Bio bih jako zahvalan autoru teksta ako bi mogao da mi objasni sta znaci viseslojna saradnja, pracenje takmicenja i izlozbi i kako to moze da doprinese jacanju „nase „maketarske scene?Kako se afirmisu domaca takmicenja i izlozbe putem snabdevanja medjunarodne maketarske scene informacijama?

Odgovori
Mi

Pegi, pretpostavljam da si shvatio da je autor Marta Lutovac a da sam ja odgovarao na postavljena pitanja u intervjuu. Takođe pretpostavljam da si meni uputio ova pitanja pa ću ti, naravno, dati odgovor ovde i na ovom mestu.
Buni te izraz „višeslojna saradnja“. To znači da će Maketar Plus i AMW zajedno raditi na više stvari simultano (da li treba da ti objašnjavam značenje reči simultano?) a ne samo da će naši čitaoci imati popust pri pretplati. To, dalje, znači da ćemo mi njihovoj redakciji slati informacije o našim izložbama, takmičenjima a oni nama informacije o sličnim maketarskim aktivnostima u UK i širom Evrope. Ko će šta iskoristiti od tih informacija isključivo je pravo redakcija. To bi bio prvi sloj (level 1).
Drugi sloj bi bio razmena „gotovog proizvoda“ tj. oni će nama slati primerak njihovog izdanja a mi njima link ka skidanju našeg e-izdanja.
Evo nas već kod trećeg sloja…razmena banera. Mi smo postavili njihov baner na naš sajt a oni će naš baner postaviti na njihov sajt (kada mi završimo sređivanje našeg sajta i javimo im da mogu).
Četvrti nivo je dodeljivanje koda IPMSMP za popust pri pretplati za naše čitaoce. Mi nemamo pretplatu pošto je preuzimanje slobodno (besplatno) a da je imamo bili bismo u obavezi da obezbedimo kod kojim bi njihovi zainteresovani čitaoci mogli da ostvare pravo na popust.
Dalje, Pegi, tvoje pitanje glasi „kako to moze da doprinese jacanju „nase „maketarske scene?“ pa se nadovezuje „Kako se afirmisu domaca takmicenja i izlozbe putem snabdevanja medjunarodne maketarske scene informacijama?“
Mislim da znam na šta si mislio ovim pitanjima kao što znam da ti ne znaš kako se to radi jer smo blisko sarađivali pune četiri godine u MKNS. Elem, da znaš šta je to IPMS i šta je suština istog, znao bi da je kruženje informacija najbolji vid promocije nečega. Sigurno se sećaš da smo 2011. bili zajedno u Telfordu na SMW-u. Sigurno se sećaš i da sam posle toga išao još tri puta (2012, 2014 i 2015.) i da sam tamo promovisao naš IPMS kao i klub MKNS.
2014. sam u tom istom Telfordu promovisao i Maketar Plus, naše takmičenje Dunav1255 (koje se ove godine nije održalo…) kao i Novogodišnji kup. Zahvaljujući tim i takvim promocijama koje se ogledaju u pružanju informacija o nekom događaju, pospešuje se interesovanje ino maketara za naše događaje. A to dalje može da dovede do novih poznanstava, lepog druženja, razmene informacija (opet te informacije!?!) o nekim avionima, kamionima itd. Sve u svemu, lepa zabava na obostrano zadovoljstvo onih koji informišu i onih koji su informisani.
Pegi, znam da je ostalima u klubu i van njega sve jasno u vezi sa ovim prilogom novinarke Marke Lutovac i mojim odgovorima ali ako ti je potrebno još neko objašnjenje u vezi sa ovom temom, budi slobodan.

Ne

Sve sto ide u prilog maketarstvu , tj ovog lepog hobija je veliki plus :)

Odgovori
Pe

Sem ako pitate MKNS?

Ц

Мислим да осим израза „вишеслојно“ треба објаснити много тога. Чисто да нас поштеди свијих јалових коментара.

Mi

Caspis je odlican i pruza uvod u maketarska desavanja i njihov presek u zemlji i okruzenju. Najavljenom saradnjom sa stranim casopisima taj uvid ce se samo prosiriti i postati kvalitetniji. MKNSpoxy ekipa bi trebala da se potrudi da i sama nesto uradi a ne da samo podmece klipove pod tockove. Lako je iskopirati g4 i Bodrog i ponuditi ga pod svojim labelom. Treba nesto i sam napraviti a Maketar plus je pravi primer za tako nesto.

Odgovori

Milane, (koji li si da si ? ) pa gde si Aeropoxy iskopao u celoj ovoj priči?

Pa ti očigledno nisi ni pročitao časopis koji hvališ. Jer ne bi podmetanjem klipova pod točkove nazvao to što sam u 3 od 6 (50% tiraža) pisao, crtao i preveo noseće teme broja, Fizir Nebojšu, IK-3 i IK-2.

I kako se nisi dušebrižno javio kada su IK-2 , IK-3, Utva 75, Utva 75A , Orao jednosed, Orao dvosed, Pajper Poni, IK-451m , Folland Gnat od Aeropoxyja ( i Ikarus S-49A i AERO-3 od Gremlin Modelsa pride) , elegantno piratizovani od strane „tvrtke“ naših „susjeda“ , da ne pominjem ime.

Nego si posle 40 AEROPOXY maketa domaćih tipova aviona i jedrilica našao da spočitneš „lako kopiranje“, pri čemu je G-4 već 15 godina van prodaje i nađe se samo po Limunima – Kupinama i EBAYima za vesele sume novaca.
A istovremeno je Aeropoxy izdanje G4, kompletno redizajnirana i rekonstruisana maketa u sasvim drugoj tehnologiji, sa drugim dekalima i opremom.

SAVA je takođe, Bodrog doveden na SAVA standard, sa svom opremom i naoružanjem, i od waterline makete Bodroga napravljena SAVA sa kompletnim koritom , stalkom i Multimedija publikacijom u PDFu.

No, to svakako ne treba da te brine, jer ovde nećeš imati priliku da ih kupiš , ovakvi prijateljski komentari , samo potvrđuju moj stav da AEROPOXY ovde više nema šta da traži.

Hvala i pozdrav
‘Poxy

Odgovori
Li

Previse krede i vazdusnih mehura za moj ukus.

Be

Ko jednom kupi, više se ne vraća, kako reče jedan moj drugar.

Ka

Tko nije vodio djecu na Zagrebački velesajam i tko nije sklapao Aeropoksi makete, taj ne zna što je patnja.

Mi

Spomenuo sam u prethodnom javljanju moj boravak na SMW-u u Telfordu.
Tamo sam imao priliku više puta na kratko da popričam sa njihovim školarcima koji su bili u poseti toj izuzetnoj maketarskoj manifestaciji. Na moje pitanje da li znaju nešto o Spitfajeru i Harikenu, svi bi uglas odgovorili da znaju. Neki možda nisu znali da ih tačno prepoznaju ali su u školi/porodici/muzeju/časopisima saznali za njihovu borbu tokom II sv. rata i hrabru odbranu od Luftwaffe…
Nekoliko puta sam našim učenicima raznog uzrasta postavljao isto pitanje, i neki su čuli za Spitfajer i Hariken. Poražavajuće je to da skoro ni jedan naš učenik (koji nije maketar) nije nikada čuo za Ikarus IK-2 i Rogožarski IK-3!!!
Neša Miklušev se godinama bavio tim temama (naša avijacija, IK-2, IK-3…) i njegov doprinos je neprocenjiv. Imali smo fantastičnu priliku da u Maketaru Plus objavimo njegove priloge u kojima je odličan tekst, tehnički crteži i šeme farbanja i to sve ostaje zapečaćeno za sva vremena.
Ova saradnja sa AMW-om je sasvim mala prilika ali ipak prilika da ovi tekstovi/prilozi budu viđeni od mnogo većeg broja maketara i vazduhoplovnih entuzijasta širom Evrope i sveta u nekom svom trenutku.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Luki na: U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali

@Gale Ne znam što je bilo i što su radili. Znam samo da su nažalost par puta ima smrtne slučajeve sa padom aviona...

06. Dec 2022.Pogledaj

Beduinko na: U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali

@K Nije dovoljna jedna eskadrila. Te gluposti koje ljudi konstantno ponavljaju, ili da Hrvatska nema novaca. Mislim već su toliko dosadni sa svojim glupostima koje ponavljaju svake godine. Jedna eskadrila nije dovoljna Hrvatskoj. Pilota ima i više nego dovoljno.

06. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali

@Gale ne znam zasto kriviti pilote, nisu uopste trebali leteti u toliko starom avionu,osim na nekom sajmu muzejske tehnike, u strogo kontrolisanim uslovima.

06. Dec 2022.Pogledaj

Lajavi na: Predstavljen novi američki strategijski bombarder B-21 Raider: Prvi novi bombarder u svetu nakon Hladnog rata

Rusi teško razočarenje u svakom smislu, očigledno da ih je korupcija toliko pojela da je uništila kako tehniku i opremu, tako i kvalitet ljudskih resursa. Ovo drugo će biti mnogo teže nadoknaditi od tehnike i opreme. Rusi su sa napadom na bratski Ukrajinski narod sami sebe uništili u svakom smislu, pa taman sutra dobili rat.

06. Dec 2022.Pogledaj

Branko na: Predstavljen novi američki strategijski bombarder B-21 Raider: Prvi novi bombarder u svetu nakon Hladnog rata

750 miliona dolara po avionu, za americku vojsku i to je naravno cena bez ikakvog naoruzanja i drugih troskova, znaci milijardu... Bez komentara.

06. Dec 2022.Pogledaj