BEG airport status
Prvi let novog putničkog aviona iz Rusije: MC-21 spreman da razbije Boing-Erbas duopol Prvi srednjeprugaš u post-sovjetskoj eri juče je prvi put poleteo / Foto: Irkut

Prvi let novog putničkog aviona iz Rusije: MC-21 spreman da razbije Boing-Erbas duopol

Što se „novih“ letelica tiče, sada imamo Boingov MAX, Erbasov NEO, Bombardie C seriju, Embraerov E2, Micubiši MRJ, Komakov C919 a od juče i ruski MS-21. U poslednjih par godina sedam prvih letova. Uzbudljivo vreme za praćenje globalne civilne avijacije.

MC-21, peti novi program putničkog aviona koji je pogonjen Pret i Vitni motorima, juče je po prvi put poleteo sa aerodroma fabrike aviona Irkutsk, dela Irkut korporacije, člana UAC konzorcijuma.
 

Namenjen za direktni napad Boingovog i Erbasovog segmenta tržišta uskotrupnih aviona klase 737 i 319 letelica / Foto: Irkut

Bez vingleta, veoma tih (video ispod) i sa nikad neobičnijim dizajnom „šoferke“, najnoviji ponos ruske avio-industrije MC-21-300 na prvom probnom letu krstario je na visini od samo 1000 metara oko 30 minuta, brzinom od 300 kilometara na čas, saopštio je Irkut.

A post shared by AlenkA (@elenasmolovskaya) on

 
Let je obuhvatio standardne zadatke kao što su provera stabilnosti u letu, proveru efektivnosti komandi leta, testiranje rada pogonskih grupa kao i simulirani prilaz na sletanje uz „pull-up“ i penjanje sa zaokretima.

Kako stoji u saopštenju Irkuta, avionom su upravljali piloti Oleg Kononenko i Roman Taskajev. Obojica sa titulama „heroj Rusije“.

Letelica je namenjena najmasovnijem segmentu putničke avijacije (uskotrupni srednjeprugaši klase Boinga 737 ili Erbasa A319), planirana je sa kapacitetom između 163 i 211 putnika, imaće najveći poprečni presek trupa u klasi uskotrupnih aviona dok će izbor pogonske grupe biti sveden na P&W 1400G ili ruski PD-14.

Do sada je naručeno 175 primeraka / Foto: Irkut

Ukupne uštede u direktnim operativnim troškovima (iako još nedokazane) ciljaju se između 12-15%. Iz Irkuta poručuju da je za sada za svih 175 naručenih letelica plaćen depozit, garantuju stabilnu proizvodnu liniju i ono najbitnije – podršku nakon prodaje.

Tango Six je bio prvi medij iz Srbije koji još od 2011. godine prati razvoj ovog aviona. Tada su zvaničnici Irkuta sa optimizmom gledali na mogućnost da Jat zameni svoje 737 njihovom letelicom. Detaljiniji obilazak makete putničke kabine u prirodnoj veličini dobili smo 2013. godine:

 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

a

Zapadni motori, zapadni kokpit…dosta govori o stanju ruske avio industrije… bez uvrede rusofilima ovo je samo airframe ruski ujedno i najjednostavniji deo projekta

Odgovori
i

Tesko da je zmaj najednostavniji deo projekta! Kupci ce po ovom tekstu moci birati izmedju dva motora americkog i ruskog. Vrlo logican potez proizvodjaca posto je vrlo malo verovatno da ce iko izvan sfere uticaja bivseg SSSR hteti ruske motore. Meni se cini da ce pokusaj preotimanja trzista na tradicionalnom Boingovom i Airbusovom terenu jako tesko ici. Avion ce morati pokazati izvanredne prednosti u odnosu na ove dve firme da bi ga neko kupio. Isto cela tehnicka podrska morace da se takmici sa vrlo uhodanom Boingovom i Airbusovom tako da u igri nisu samo kvaliteti aviona nego i svega oko njega. U svakom slucaju konkurencija je dobra stvar i nadam se da ce i ovaj avion da nadje svoje trziste.

B

@Ivan

Alex je u pravu! Dobar deo potice sa zapada.

Ali sa druge strane i Airbus je kompanija koja dobija delovo iz razlicitih drzava. Ne proizvodi sve Airbus! Motori su Americki ili Engleski itd.

Nesmemo tako da razmisljamo: koja drzava sta proizvodi!? Radi se o KOMPANIJAMA a ne DRZAVAMA koje proizvode avione!!!!!
Nije ovo komunizam!

Jedna kompanija moze danas biti Svedska a kasnije Kineska, kao naprimer VOLVO. Ali nije to vlasnistvo tih drzava. Nije ni Mercedes u vlasnistvu nemacke drzave!

Koja kompanija slozenih sredstava danas proizvodi sve pojedine delove???

D

Beli@ Jedno pitanje za vas vidim razumete se u kompanijska poslovanja . Ko je vlasnik 73.7% vlasnickih akcija Daimler AG-a ?
Ja nesto gledao i naleteo na Kfw banku , drzave: Bremen , Hamburg , Donja Saksonija … nesto mi to sumnjivo ..
I jos jedno pitanje a gde ide profit koji koji ostvari jedna velika multi-nacionalna kompanija u drzavu gde ima filijalu , fabriku ili maticnu drzavu ?
Mozda je i to neki vid komunizma samo uvijen u oblandu otvorenog trzista , akcijskog kapitala , multi-nacionalnih i nadnacionalnih subjekata i kompanija … ko ce ga znati

j

Šta ti imaš da komentarišeš, mogu koji hoće motor da ugrade, ili Ruski ili USA…. A i u USA svemirski program ugrađuju Ruske motore jer su pouzdaniji i jeftiniji….

B

Druze..prijatelju..zemljace..NE LUPETAJ ,Boga ti

N

Rusi su dosta stagnirali u proizvodnji putnickih aviona. Ali sada sa novim MS-21 trebalo bi da nadoknade ono sto je izgubljeno. Za pocetak dovoljne su Ruske kompanije koje bi kupile ovaj avion. Za izvoz se treba malo i dokazati kvalitetom,cenom,utroskom i naravno pouzdanost. Mislim da ce rusi uspeti u tome. Zelim im puno srece.

M

Interesantno je razmisljanje nekih komentatora koje ide u pravcu da avion mora biti bar 90% ruski. Onaj ko je ikada radio u nekoj firmi na nekoj ozbiljnijoj poziciji, nije bitno u kojoj oblasti, zna da je dobar proizvod svaki onaj koji donosi profit i da postoje firme koje rade system integration i firme koje su specijalizovane za odredjene komponente. U gornjem videu covek cak navodi sa ponosom da se radi o „internacionalnom projektu“. Mi smo cesto vise „Rusi“ cak i od samih Rusa…

B

razumijem da je prazan, ali mi se učini da je baš brzo poletio…

Odlično izgleda, izgleda kao dobar posao…

Odgovori
B

Meni se izgled iskreno ne svidja… ali nije to ni toliko vazno.

Vazne ce biti performanse i usteda troskova.

D

Ozbiljni zapadni avioeksperti smatraju da će se oko 2025 god. anulirati dominacija „zapadne civilne avijacije“. Vjerovatno je i ovaj avion jedan od razlog takvog stava.

Odgovori
D

Osnovno pitanje koliko su Rusi sposobni da organizuju ozbiljnu serijsku proizvodnju i logistiku. Minimum koji treba da bude je jedan avion nedeljno, što nisam siguran da je moguće. Motor razvijaju specijalno za ovaj avion, tako da će PD 14 verovatno biti dobro rešenje. Ekonomiju goriva koju reklamiraju su postigli aerodinamikom, težinom (kompozitno krilo) i motorom. U svakom slučaju, ako ne budu imali ritam proizvodnje od minimalno jedan avion nedeljno, ovaj avion doživeće sudbinu TU 204/214, koga je praktično pregazilo vreme. Nije stigao na vreme da zameni TU 154, a poželimo mu da dostigne TU 154 bat po broju napravljenih primeraka, odnosno da ih naprave preko hiljadu primeraka.

Odgovori
L

Nisi procitao tekst ili nisi razumio ,VEC JE NARUCENO 175

V

Najvažniji problem je i biće logistička podrška. Čak ni sam broj proizvedenih jedinica neće biti veliki problem ukoliko se logistika uspešno organizuje i održava. Svi neuspeli projekti do dana danas su najviše zapeli i sapleli se na logističkoj podršci. Logistika je strahovito skupa i zahtevna.
Takođe sačekajmo prolazak aviona kroz „dečije“ bolesti.

Odgovori
J

Ne sme da postoje „dečije bolesti“, jer avion je u ispitivanju 2 godine, a tu ne sme da bude grešaka, nije to automobil (машина) pa ako se pokvari stane, i ti pozoveš šlep-sluzbu da ga odveze kod majstora, znaš i sam ako dođe do kvara avion pada… A avioni koji su padali u poslednje vreme su stari preko 30 godina…

V

Kod svakog proizvoda, pa i kod aviona postoje dečije bolesti. Ima primera na tone. Od Comet IV, B737-100, prve serije A320, pa nadalje. Setimo se požara na B787 ili poslednje bruke sa motorima na A320NEO. Neke kompanije su otkazale porudžbine zbog toga.
Avion padaju ne zbog starosti veće zbog grešaka. Ima slučajeva pada novih aviona, ali baš novih. No pad ne mora da bude vezan ili prouzrokovan tehnićkim problemom, pa se već odavno u stručnoj statistici ta kategorija problema ne uzima kao merodavna za kvalitet aviona.

I za pojašnjenje, uopšte ne mora da dođe do takvih problema koji bi doveli do eventualnog pada, već do gomile manjih problema koji narušavaju komercijalnu upotrebljivost aviona.

L

Bravo za letilicu.
Konkurencija je osnov svega .

Odgovori
D

Ono sto mi je privuklo paznju u ovom tekstu je – 175 narucenih letelica sa placenim depozitom ! Kada se pogleda spisak narucilaca – Nordwind Airlines, Aeroflot,Ilyushin Finance,UTAir,Red Wings Airlines…. osim Cairo Aviation (poseduju i TU -204 ) i opcije Azerbejdzanaca nema inostranih narucilaca – tesko ce se razbiti duopol. Bez puno filozofije proizvod namenjen kao supstitucija stranom na velikom ruskom nebu .

Odgovori
G

Teško da će neko razbiti B-A duopol u skorije vreme. Ali, to ni ne treba da bude trenutni cilj ovog aviona. On tek treba da se dokazuje – svoj kvalitet, kvalitet podrške, cena ekploatacije i sl. Ovaj avio će kupce tražiti među tradicionalnim prijateljima Rusije i tamo gde je cena bitna – Rusija, Istočna Evropa, Afrika, Azija i Južna i Centralna Amerika. Jer, nemojmo se zavaravati, niko neće kupiti ovaj avion ako može da priušti Boingov ili Erbasov avion.

U tome će mu najveći protivnik biti, ne Boing ni Erbas, već Comac-ov C919 i slični koji će se truditi da napadnu isto tržište. C919 im je praktično uništio poziciju na kineskom tržištu.

U svakom slučaju, želim im uspeha, a mi ćemo nadam se imati prilike da letimo nebom i nekim drugim letelicama, osim onima na koje smo već navikli da se vozimo.

D

Golub@ Slazem se u potpunosti ma koliko delovalo podcenjivacki domace trziste Rusije i trzista okolnih drzava nisu bas zanemarljiva u globalnim odnosima. C 919 je po meni proizvod iste namene na velikom kineskom nebu i sigurno ce sa MS-21 narusiti pozicije B-A . To mu dodje kao neki prvi korak ali dok se ne proradi na sirokotrupcima nista od razbijanja duopola … a mozda vec i rade na tome zajedno » http://english.comac.cc/news/latest/201705/24/t20170524_5262164.shtml

t

a šta ako se pokaže nakon prvih par godina eksploatacije da su troškovi zaista 10-15% niži?

G

@Drago
Vrlo interesantno, nisam znao za ovo udruživanje Kine i Rusije. Ako zaista budu radili zajedno, a ne jedni protiv drugih, mislim da im se šanse na tržištu ozbiljno povećavaju.

@touchmeduza
Ako se zaista pokaže da su troškovi eksploatacije 10-15% niži, to će sigurno uticati na povećanje interesovanja za ovaj avion. S obzirom da govorimo o određenom vremenskom periodu, bitno je da se nastavi sa usavršavanjem, jer će u tom slučaju i Boing i Erbas odgovoriti optimizacijom svojih aviona.
Do sada je jedna od najvećih boljki ruskih i kineskih proizvoda bila podrška i ako uspeju da tu podignu stvari na viši nivo, a avion se pokaže dobro, mogli bismo da očekujemo i neku narudžbinu sa Zapada.
U svakom slučaju, kao što sam rekao, nadam se da će se stvari dobro razvijati i da ćemo imati prilike da na nebu imamo veću raznolikost nego u poslednjih par decenija.

M

Cilj ruske avio industrije je da teziste vojne poloko preuzme primat civilna koja je u poslednjih 25 godina bila zapostavljena .U finasijama to izgleda od prilike ovako danas avio industrija rusije prihoduje oko 13 milijardi dolara na godisnjem nivou a cilj je da do 2025 dostigne 35 milijardi dolara i 350 proizvedenih aviona na godisnjem nivou sto civilnih sto vojnih.Brojke za sada pokazuju uzlazni trend od nekih 8-12 posto rasta na godisnjem nivo tako da rusi veoma pragmaticno prave strategiju bez politicke ideologije kako je bilo za vreme SSSR.Plan je da MC-21 pocne da se proizvodi 2019 sa nekih 20 primeraka na godisnjem nivou i da do 2023 dostigne 70 primeraka na godisnjem nivou sto j sasvim solidan broj aviona.

Odgovori
С

Прелеп авион..

Odgovori
B

Koliko vidim, dosta komentara ističu u prvi plan probleme:
– Pristustvo zapadnih dijelova/tehnologija se posmatra kao problem ili inferiornost ruske proizvodnje takvih dijelova. Isto tako bismo mogli tvrditi da ruski avioni imaju provjerene komponente. Ili, Avion se može kupiti sa zapadnim ili ruskim motorima, dakle postoji mogućnost izbora.
– Neće MC21 moći puljuljati A-B duopol… Pa zašto bi? Da li je cilj nekoga uništavati ili razvijati svoj proizvod, svoju tehnologiju, svoje tržište? I ova količina koja se pojavljuje kao 175 rezervisanih aviona (uplaćena kapara) je sasvim ozbiljna količina, a to bi trebao da bude tek početak…
– Neće se avion probiti na zapadno tržište… Pa samo da namiri Rusiju i gravitirajuće zemlje, budući da tu ima dosta aviona (i zapadnih) koji nisu u cvijetu mladosti, to je ogroman posao.
– neće moći organizovati održavanje i servisnu podršku… Pa nisu to mopedi Tomos da moraš imati dio u svakom selu. Tamo gdje prodaš avion, organizuješ i podršku, dijelove za redovno održavanje itd.. A ako bude većina prodaje u Rusiji i gravitirajućim zemljama onda je taj teren prilično koncetnrisan i to neće biti problem.

A ja iščekujem vijest o novoj varijanti IL114 turboprop. Mislim da bi taj avion bio idelan za neku manju kompaniju kao što je nekad bila Air Srpska (i za koju mislim da, ako se ne osnuje ponovo, onda banjalučki aerodrom neće imati smisla).

Odgovori
V

BB,
Nije tačno da delovi i podrška su neophodni samo na toj strani sveta. Gde god avion da leti potrebna je logistika, a za očekivati je da kompanije koje kupe ovaj avion imaju nameru da lete i za Evropu ili ostala mesta na ovoj Kugli.
O tome da poreklo komponenti ugrađenih na avion odlučuje o pouzdanosti ne bih komentarisao. Ima primera koji to opovrgavaju, kao i što ima koji to potvrđuju.
Svaki novi avion prolazi kroz dečije bolesti. Ama baš svaki. Za primer treba pogledati porođajne muke B737 ili A320. Mada ima primera tušta i tma na svim stranam sveta.

i

Kroz odlicne Alanove tekstove smo se upoznali (barem ovakvi kao ja sa ne preterano velikim znanjem iz civilne avijacije) koliko je kompetitivno trziste avio prevoza i koliko svaki procentic, svaki saraf logisticke masine , marketinga apsolutno svega cini gramic na tasu da li ce kompanije da uspesno posluje ili propadne. Kupovanje aviona od ,necu reci nepoznatog proizvodjaca ali ajd recimo nerenomiranog, ma sta on reklamirao je veliki poslovni rizik. Pogotovo kada pomislimo da je to Ruska kompanija koja dosad nije bila u pravoj trzisnoj utakmici i cija proizvodnja se uglavnom zasnivala na politickoj odluci. Ja bi se pribojavao da ce ispostovati dogovore. No i Airbus je krenu od nicega a ni Embrair ni Bombardier nisu bili poznati proizvodjaci aviona pa danas odlicno posluju i prave dobre avione. Kao sto sam rekao ja se radujem svakoj konkurenciji. Jedino sam nesto sumljicav prema kinezima, bojim se da i danas vole da fuseriraju.

A
J

Na kraju komentara, ovaj direktor kaže „in Serbia“…

Odgovori
N

Авион је према руским изворима, отприлике 70% домаћи. Неке компоненте и дијелови су увозни, а неки су рађени у сарадњи са западним компанијама. Кокпит је сарадња КРЕТ-Ханивел али КРЕТ је лидер (та фирма развија много сложенији кокпит на ПАК ФА). Суштински, Руси у принципу могу направити све али се поставља питање да ли се то исплати и након тога да ли ће ти милиони бити обесмишљени правилима лиценцирања која су хтјели признати или не наметнули Боинг и Ербас. Шта је суштина, направите систем, бољи него њихов, уградите га у авион, креће сертификација и онда они одуговлаче, траже додатне податке, нешто испитују, па не вјерују својој опреми итд, итд. Стари су то преваранти и трговци.
Што се тиче мотора, мислим да је то пресудна битка за ову причу. Процес сертификације и доказивања перформанси ће потрајати али ПД 14 је свакако искорак у добром правцу који ће се наставити према ПД 35. Мотор се ради скоро 10 година што је отприлике циклус од идеје до серијске производње. Оно што је интересантно је да је авио лакши неколико тона од конкуренције што му у старту даје неку предност. На крају, тај авион није намијењен Америци и ЕУ јер они чувају своје тржиште и неће дозволити да их овај или било који авион угрожава. Намијењен је Русији, њиховом дворишту, Индији, Вијетнаму Кини (у некој мјери) Ирану, Турској тј. тржиштима гдје се зарађује.

Odgovori
B

Znači to što je lakši, može ugradi i sjedišta kako Bog zapovijeda? :-)

A

Za ocekivati od Rusa, fenomenalna aerodinamika. Stvarno su doktori tu. „Vingleti“ mu ne trebaju zbog novog karbonskog krila(isto kao 787).
Na trziste EU i SAD-a, se nece nikad moci probiti koliko god dobar bio, iz politickih razloga(naravno), ali to nije ni poenta. Dovoljno je da izgura 737 i A319/320 iz ruskih i njima bliskih kompanija, mozda Kina, Vijetnam, po koja Africka drzava i investicija se isplatila.
Veliki iskorak u dobrom pravcu svakako.

Odgovori
M

Pa krila mu u letu definitivno ne izgledaju savijena na gore kao na 787 tako da bi ja rekao da mu vingleti mozda trebaju ali moguce je da ce ih naknadno nabudziti. Ovi novi high bypas ratio motori izgledaju kao gigantski fen za susenje kose…

Леп је овај ЯК.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Yoda Sirijska PVO se nije loše pokazala, imala je svoje uspehe, ali je pravila i svoje greške. S obzirom da su u građanskom ratu, da li su maksimum. Ne znam kakvi problemi sa Iranom, njihovi domaći sistemi su imali obaranje drona, ali zbog obaranja putničkog aviona sa Torom, upitno je koliko je njihov sistem uvezan.…

31. May 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Teorijski gledano, nova G5 mreža bi bila u stanju da prenosi sve informacije potrebne sistemu PVO, bez ogromnih ulaganja od strane vojske, normalno pod uslovom da može da se obezbedi bezbednost prenosa podataka.

31. May 2020.Pogledaj

Yoda na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@ AL-41F1 Ma već ih prave za PVO kratkog dometa - Izrael (Iron beam), Rusija (Peresvet - zasnovan na "novim fizičkim principima) - ubačen u vojsku, navodno skida i borbene avione brzine do 2 maha), a i Ameri isporučili nešto slično marincima na testiranje, a usput finansiraju i program opremanja tenkova/transportera i sl. takvim sredstvima…

31. May 2020.Pogledaj

PeroZ na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@ Mayer Onda valjda znaš da je razvijena i od ove godine bila predviđena za uvođenje moderninizirana verzija sa AESA antenom i novim IFF Mod 5, Mod S i ADS-B koja treba zamijeniti sve tri prethodne verzije antena tog radara.

31. May 2020.Pogledaj

Leopold na: Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

Po čemu je IAR-99 ružan, a gotovo identični G4 nije? OK, stajni trap rumunske ptice kao da je sa G2, ali to ga ne čini ružnim. Ptica se gleda dok leti.

31. May 2020.Pogledaj

Send this to a friend