BEG airport status
LYBE 2501:30 Z 140°08KT CAVOK 15/08 Q1019 NOSIG=
Rusija optužila SAD da su koordinirale napad bespilotnim letelicama na njenu bazu u Siriji Mornarički patrolni avion P-8 ''Posejdon'' može se koristiti i kao izviđački avion za prikupljanje podataka putem različitih senzora kojim je opremljen / Foto: Boeing

Rusija optužila SAD da su koordinirale napad bespilotnim letelicama na njenu bazu u Siriji

Gostujući krajem oktobra na Osmom međunarodnom bezbednosnom forumu u kineskom gradu Sjanšanu, zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin izneo je optužbu da su Sjedinjene Američke Države koordinirale i komandovale jednim od masovnih napada naoružanih bespilotnih letelica sirijskih pobunjenika na bazu Hmejmim u Siriji u kojoj su smeštene ruske vojne snage. Akcija je izvedena uz pomoć, kako je Fomin rekao izviđačkog aviona P-8 “Posejdon“ ali nije precizirao kada se napad dogodio.

Govoreći o detaljima napada zamenik ruskog ministra izneo je detalje da je tog dana na Hmejmim istovremeno krenulo 13 bespilotnih letelica u jednoj borbenoj formaciji, nju je kontrolisala posada američkog aviona P-8 koji je osam sati patrolirao iznad Mediterana. On je naglasio da to nije bila, kako se izrazio, ručna kontrola seljana, već da je to izvedeno iz običnog “Posejdona“ opremljenog savremenom opremom.

Deo posade “Posejdona“ / Foto: Boeing

Prema njegovim rečima bespilotne letelice su, naletevši na elektronsko ometanje, prvo povučene da bi dobili nove komande, potom je njima upravljano iz svemira kako bi prodrli kroz tzv. rupe kroz koje su počeli da prolaze ali su zatim bili uništeni. Završavajući izlaganje, Fomin je zaključio da ovakve aktivnosti treba zaustaviti. Sa druge strane SAD su demantovale ove tvrdnje uz pojašnjenje da je P-8A mornarički patrolni avion.

Tokom čitave 2018. godine iz Sirije su stizali izveštaji o ovakvim i sličnim napadima na ruske baze, pretežno su to bili aerodrom Hmejmim kao i luka Tartus. Rusi su saopštavali da su bespilotne letelice koje su mogle da ugroze ljudstvo i tehniku, uglavnom veoma uspešno neutralisane, što sistemima za protivelektronska dejstva što upotrebom sistema za protivvvazduhoplovnu odbranu. Kako su prenele neke ruske agencije, samo u mesecu avgustu neutralisano je čak 47 bespilotnih letelica.

Deo prizemljenih i oborenih bespilotnih letelica islamista.

Što se tiče konkretnog događaja koje je opisao zamenik ruskog ministra odbrane, pretpostavlja se da se ova akcija dogodila početkom ove godine, tačnije 6. januara kada je islamistička grupa Tahrir aš-Šam izvršila napad na Hmejmim i to korišćenjem bespilotnih letelica kućne radinosti koje su bile naoružane malogabaritnih ubojnim sredstvima.

Jedan od poznatijih i cenjenijih ruskih vojnih blogova Diana Mihailova doneo je pre izvesnog vremena određene detalje koji se tiču ovog incidenta. Tekst je napisan ne samo na osnovu informacija koje je izneo Aleksandar Fomin već su korišćeni podaci iz raznih drugih izvora, kako zvaničnih tako i nezvaničnih.

Autor navodi da je je komandovanje bespilotnim letelicama islamista izvedeno iz aviona P-8A ‘’Posejdon’’ Mornarice SAD koji je baš za vreme napada 4 sata patrolirao u međunarodnom vazdušnom prostoru istočnog Mediterana, na svega 40-60 km od ruskih vojnih instalacija. Bespilotnim letelicama pokušan je proboj protivvazduhoplovnog kišobrana artiljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1 kao i ‘’mrtve zone’’ od tri kilometra diviziona raketnog sistema S-400 ‘’Trijumf’’.

Odbrana aerodroma na kome su smešteni ruski vazduhoplovi ojačana je raketnim sistemima Tor za koji se smatra da je u dejstvu po BPL bolji od Pancira.

Iako mnogi zapadni ali i ruski analitičari navode da ruski vojni zvaničnici nisu izneli konkretne dokaze za tvrdnje o umešanosti SAD i zapadnih saveznika pa i Izraela u organizovanju i pomaganju napada islamističkih grupa na ruske baze, činjenica je da su mnogo puta u sličnim situacijama u proteklih nekoliko godina pre izvršenja ovakvih akcija na nebu blizu Sirije leteli izviđački avioni poput radarskih sistema E-3, G550 ‘’Eitam’’, avion za prikupljanje obaveštajnih podataka RC-135V i W ‘’Rivet Joint’’ kao i bespilotne letelice RQ-4B ‘’Global Hawk’’. Svi su oni korišćeni za utvrđivanje taktičke situacije za vreme različitih raketnih napada a često su prenosili infromacije u realnom vremenu.

Iznet je podatak da su 6. januara prilikom napada BPL na Hmejmim, iz patrolnog aviona P-8A pripadnicima islamističke grupe slani podaci preko zaštićene radio veze odnosno taktičke mreže za prenos podataka JTIDS Link 16 koja je zaštićena frekventnim skokovima od 77800 skokova u sekundi (77.8 kHz) dok za podešavanje postoji 51 frekvencija u dijapazonu od 0,96 do 1215 GHz.

Navedeno je da je ovo otkriveno zemaljskim sistemima za pasivno otkrivanje i elektronsko izviđanje tipa 1L222M Autobaza-M, Orion, 85V6-A Vega i Valerija koje su sposobne da skeniraju etar u frekventnom opsegu koji se kreće od 150 MHz do 18 GHz a za to je sposoban i sistem za radioelektronsko izviđanje koji se nalazi u avionu Il-20M. Informaciju da je na američkom Posejdonu bio uključen sistem potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Rusije.

Artiljerijsko-raketni sistem Pancir-S1 na aerodromu Hmejmim.

Obraćena je pažnja i na Fominovu tvrdnju da su islamisti vrlo vešto prošli pored radijusa dejstva odnosno zone uništenja nekih od atriljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1, što još jednom pokazuje da su dobijene infromacije od posade P-8A i to naravno u realnom vremenu. Istovremeno, imajući u vidu da se događaj desio tokom noći, ruski blog zaključuje da je sa Posejdona za otkrivanje ciljeva mogao biti upotrebljen elektro-optički sistem MX-20HD odnosno njegov televizijski kanal ali i SAR (synthetic aperture mode) radarski sistem AN/APS-137D(V)5 koji je sposoban da formira radarsku sliku objekta na kopnu sa rezolucijom od 1 m.

Ruski sistemi Pancir-S1 su otkriveni a islamisti su imali kompletnu taktičku sliku sa svim nevidljivim ‘’rupama’’ PVO sistema u prilaznim rejonima baze Hmejmim. Ipak pravovremenom reakcijom, posade Pancira, koji su bili raspoređeni blizu poletno-sletne staze aerodroma, uspele su da obore svih 13 neprijateljskih bespilotnih letelica.

Komentari

G

Ispipavanje Ruske odbrane i tehnike i trazenje slabih tacaka. Jako zgodno, posto Rusi u sustini, osim ometanja, nemaju opciju da neutralisu letelice koje prikupljaju podatke i koordinisu napade. Ali, pretpostavljam da su znali u kakvu igru se upustaju…

Odgovori
A

off topic: Inace Posejdnon je nista drugo no 737 sa gomilom elektronike, i prvih par generacija pilota je dobijalo serfitikat za 737, posle cega bi gotovo svi prelazili u civile i dobijali vece pare, za mnogo mnogo manji rizik….nakon cega je mornarica ukinula taj sertifikat, a avion je ostao nepromenjen. Najveci deo misija mu je zapravo potraga i pomoc pri spasavanju na moru, a najmanje „ratovanje“.
Sto se otpuzivanja tice….dzabe dokle god nemaju Rusi kapaciteta da ih samo izguraju(no fly zone), kao sto to Amerikanci rade u svojim interesnim zonama. Stvarno mogli bi malo da ne smaraju, ionako im je budzetski deficit poprilicno ozbiljan, ne znam dokle misle tako da se guraju gde treba i gde ne treba

Odgovori
A

Al-41F1,
Sto se tice pilota…ne znam za taj podatak oko sertifikata i njegovog ukidanja,ali nema mi puno smisla, jer su piloti nakon „diplomiranja“ u obavezi da ostanu u aktivnoj sluzbi 8-11 godina u zavisnosti od tipa letelice,da bi „odradili“ dug za skolovanje.

M

Vidite AL-41F gde ima dima tu ima i vatre.

Prvo Istorijski nece biti prvi put kako ““Mornarica“ dolazi u pomoc RV“ sa svojim sistemima koji sa par tehnoloskih spravica mogu pomoci u taktickim operacijama protiv PVO sistema i taktike navodjenja lovaca sa “zemaljskih radara“.Preteca AWACS sistema u Vijetnamu je bas bio “Mornaricki“ Lockheed L-1049 Super Constellation posebno adaptiran u Lockheed EC-121 Warning Star.Cak su njegove operacije bile dugo cuvana drzavna tajna.

Ovo sa MX-20 nije bas bez smisla

“An MX-20 electro-optical/infrared turret provides a shorter-range search option, while an ALQ-240 Electronic Support Measure (ESM) derived from a system onboard the EA-18G Growler functions as an electromagnetic sensor, particularly useful in tracking the positions of radar emitters“
Izvor podatka mozete pronaci ovde
https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-russia-china-fear-americas-p-8-poseidon-submarine-killer-20877
Takodje interesantni podaci o potencijalnoj upotrebi P-8 Poseidon http://www.ausairpower.net/Analysis-Cruise-Missiles.html

N.p.r. po Ruskim tvrdnjama koliko oni razvijaju ili samo nadogradjuju stare sisteme je prilicno zapanjujuce.Posto firma koja razvija PVO sisteme ima vrlo cudne jos “zvanicno neisprobane sisteme“ u najavi
https://www.youtube.com/watch?v=sY4nzYTyJoA
http://www.ausairpower.net/APA-Nebo-SVU-Analysis.html

Dok jedni i drugi takticki ispituju mogucnosti svojih tehnoloskih sistema, mogu napomenuti kako “swarm attacks“ vec sad demonstriraju mogucnosti predefinisanog leta UAV.Ocigledno jedna emisija instrukcija preko JTIDS Link 16 moze konrolisati vise UAV bez potrebe za asistencijom ljudskog operatera.

Sta se tacno desava nismo u mogucnosti zakljuciti posto nismo akteri u spornim konfliktima.

A

@MIg 29.
Ocigledno da isprobavaju „swarm attack“ samo konstatacija i dalje stoji da Rusi mogu „optuzivati“ dokle hoce, dok ne urade no fly zone nece od optuzbi biti nista, jer s njima ubedjuju ljude koji su vec na njihovoj strani, a ove druge nikad nece ubediti sta god se desilo. Jedino ako je svrha izjave bila promocija sposobnosti u realnim ratnim uslovima potencijalnim kupcima i svojevrsni „garant“ kapaciteta ruskih sistema da se odbrane od malte ne bilo cega pa i napada koji koordinise niko drugi no najjaca sila na svetu? Naravno ako se upotrebe kako treba. S druge strane, zar ne bi „no fly“ zona demonstrirala apsolutnu nadmoc ruske vojne, tehnoloske i polticke moci u datoj drzavi? Da se zakljuciti da jos uvek, nama na zalost, nisu dovoljno mocni da projektuju silu u tako velikoj meri ili jednostavno ne zele jos uvek da ulaze toliko „direktno“. Ne znam, imalo bi smisla da izdaju naredjenje u stilu: „ko se bude mesao, obaramo i ne zanima nas niko, pa probajte“

A

Najlakse je reci e sad vise nemoze,odsad cemo da obaramo,pa amerikanci i nato jedva cekaju sukob,non stop traze nacin da pocne ali da za to okrive rusiju,……naravno da rusi moraju da taktiziraju i da budu odmereni u odgovorima jer svaka nepromisljena akcija u stanju je da izazove apokalipsu………mislim da svojom taktikom koja podrazumeva delovanje u okvirima zakona,ugovora,sporazuma i u skladu sa zenevskom konvecijom rusi daju primer odgovornosti jedne sile.

M

AL-41F1

Ipak sam misljenja kako u konotaciji Rusi ovako naglasavaju kako znaju sta Amerikanci testiraju i imaju vec po njima vrlo moderan odgovor na njihove “nove“ sisteme.Mada ipak sam misljenja kako SWARM taktika UAV nije uopste dostigla zenit, vec konstantno otkriva siroku primenu sa ostalim naprednim nadolazecim sistemima.

Takodje meni je iskreno cudno koliko je Amerika u Ukrajini sporo reagovala sa njihovim “crnim operacijama“, a pouzdala se u kvantitet Ukrajinskog “modernog naouruzanja“.Rusi su ih oduvali sa “neba i zemlje“ prilicno “novim EW sistemima“ u saradnji sa prosecnim UAV izvidjackim sistemima.Cim je nesto blize sopstvenoj granici sve izgleda ima ozbiljniju poruku.

Sirija je ipak malo drugacija prica, nemojte zaboraviti kako su Rusija i Amerika veliki izvoznici naoruzanja.Ako napravite “no fly“ zonu prilicno los marketing za potencijalnu prodaju novog naouruzanja.Ovako kupite nesto od jednih, pa se uverite kako je to samo trecina od kompletne trenutne zastite, ………pa vam ponude popust prilikom sledece kupovine, ……pa “leba i igara nikad dosta za sire mase“

Zato kupiti nesto bez TOT je krajnje suluda prica.Isto svi ovde pricaju kako Kinezi imaju dobru ponudu, mada svi zaobilaze ili nisu upuceni koliko Kinezi dozvoljavaju TOT na svojim prodajnim sistemima.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Al-41F1 na: Uzroci i posledice otkazivanja isporuke F-35 Turskoj

Upotreba NATO raketa i sl. je "otvorena arhitektura" sistema upravljanja vatrom, skroz druga prica. Ovo oko S-400 i deljenja podataka nema veze s time, ali nije ni bitno. Uglavnom ne moze nista od podataka "da se ukrade" sa PVO, niti mora. Znaju Rusi mnogo o F-35 i vise nego dovoljno.

24. Apr 2019.Pogledaj

Beduin na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Zakljucak je jednostavan. Drustvo koje primarno ovisi o turizmu je drustvo koje zaostaje...

24. Apr 2019.Pogledaj

oxo na: SAD će iz svojih viškova donirati Albaniji tri helikoptera UH-60 Black Hawk

@Stevo Hrvatska je dobila 2 nova UH-60M. Ali tek će doći 2020 jer se sklapaju.

24. Apr 2019.Pogledaj

Al-41F1 na: Rumunija nastavlja proces dalje nabavke aviona F-16, za sada ne razmišlja o F-35

Zato sto to kosta 2 milijarde dolara, a malo im je jedna eskadrila na onoliku zemlju. Misljenja sam da im je i 2 eskadrile malo. Barem 3, otpimalno 5

24. Apr 2019.Pogledaj

Acafaca na: Uzroci i posledice otkazivanja isporuke F-35 Turskoj

Pa dobro,slazem se sa tobom u potpunosti sto se tice ekonomskog i politickog razloga,ali sam hteo da pojednostavim stvari ako zaista ima istine u toj mogucoj kradji podataka,sto se tice mogucnosti da jedan softver prica sa drugim nekompatibilnim,mislim da su rusi vec u toku pregovora ponudili mogucnost nadogradnje za nato standard,to se npr vidi u…

24. Apr 2019.Pogledaj

Send this to a friend