BEG airport status
ORCA: Odluka suda neprihvatljiva, Pregovore smo vodili po zakonu; Opasnost za buduća sindikalna delovanja "To će svakako voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja" / Foto: Croatia Airlines

ORCA: Odluka suda neprihvatljiva, Pregovore smo vodili po zakonu; Opasnost za buduća sindikalna delovanja

Povodom jučerašnje odluke Županijskog suda u Zagrebu o nezakonitosti i zabrani sprovođenja štrajka sindikata u Croatiji Airlines, oglasila se i Organizacija radnika Croatije Airlines (ORCA) koja je tu odluku ocenila neprihvatljivom.

– Obrazloženje suda kako sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri nam je neprihvatljivo, jer smo prošli sve zakonom utvrđene procedure obzirom da smo razgovarali i pregovarali višekratno kroz dugi vremenski period s upravom Croatia Airlinesa i u tom smislu smatramo da smo ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. – saopšteno je iz ORCA-e.

Kako ističu, navodi suda o neprisustvovanju sastancima u januaru 2018. „potpuno su izvan konteksta“, a ovakva odluka može da ima negativne posledice po sindikalno delovanje u Hrvatskoj:

– Sindikat ORCA pregovarao i prije i poslije tih termina te u tom smislu izbivanje s tih sastanaka ne može biti ocijenjeno kao ona pretpostavka koja cijeli postupak utvrđuje nezakonitim, odnosno ne vođenim u dobroj vjeri.

Medijski interes za ovu situaciju sa štrajkom u Croatia Airlinesu koristimo i kao priliku da javnost upozorimo da ovakva odluka sadrži u sebi jednu opću opasnost koja vodi prema potpunoj suspenziji sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Naime, svaki poslodavac će ubuduće tijekom kolektivnog pregovaranja moći navesti kako je sindikat pristupio pregovorima u lošoj vjeri te će biti onemogućeno bilo koje organiziranje štrajka u budućnosti.

To će svakako voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja, jer će sindikati kao takvi izgubiti svoj smisao, bez obzira na svoje utemeljenje u odredbama Ustava Republike Hrvatske. Zbog toga ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Pod tim podrazumijevamo prvenstveno Europski sud za ljudska prava, a sve kako bismo ovu nezakonitu i potencijalno vrlo opasnu odluku stavili izvan snage, a što bi dovelo do nastavka sindikalnog djelovanja i poboljšavanja radničkih prava u Republici Hrvatskoj. –

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

Pe

Posve legitimna odluka suda, pregovaranje nije bilo u dobroj veri i u domeni racionalnog iz tri razloga:
– sindikati su na pregovore dolazili sa zahevom od 58 mil kuna ili ništa. Pregovori su trajali po deset minuta
– sindikati su hteli da biraju upravu (?!?), sto je nelegalno i po Zakonu o radu i po Zakonu o trgovackim drustvima
– frakcija unutar HSPPa destruktivno je nastupala prema opstanku firme

Odgovori
Al

1. Sindikalni pregovori uvijek i svagdje a svijetu počinju bitno većim zahtjevima od cilja. Kao što i uprave dolaze sa bitno manjim prijedlozima nego stvarno žele prihvatiti. Brojka procjene uprave zahtjeva Sindikata je bila prvo 28 milijuna, pa 33 (što su objavili po svim medijima), da bi na koncu narasla na 54 milijuna u samo par tjedana iako Sindikati nisu povećali svoje zahtjeve. Mudrome dosta.

2. Sindikati ni u jednom jedinom momentu ni pismeno, ni usmeno nisu imali zahvjev za promjenu uprave. Niti su o tome pregovarali.

3. Na koji način je to HSPP desturktivno nastupio? Floskula bez porkiča. Konačno, kakva frakcija? Pa 92% članova se izjasnilo za štrajk u anketi koju je HSPP proveo.

Ryanair već 5. štrajka u Irskoj u mjeseca dan + jučer Njemci, Irci, Šveđani i Belgijanci – usred sezone
Air France, 15 dana štrajka, posljednji 4 dana zadnjeg tjedna lipnja – to je top sezona
British prošle godine, 30 dana štrajka u srpnju i kolovozu – dakle u top sezoni 50% dana
Lufthansa 15 štrajkova u 13 mjeseci – dio u top sezoni
Kontrolori leta Francuske 22 dana štrajka u 6 mjeseci, dio u za vrijeme blagdana
itd. itd.

I nikome nije palo na pamet da zabrani te štrajkove radi
– štete po kompaniju (Ryanair 21% pala vrijednost dionice, Air France katastrofalne brojeke u Q2 uz gubitak od 350 milijuna EUR zbog štrajka)
– konekcija (kada štrajka Luftahansa, Air France, British to osjeti cijela planeta, kada štrajka Croatia to osjeti 18% putnika u Hrvatskoj)
– štete po turizam tih zemalja gdje je bitno više turista direktno podogđeno štrajkom
– brdo poslovnjaka koji imaju problema (a to su vrlo ozbiljni businessi), tamo su centri trgovine, bankarstva, politike i svih gospodarskih grana, a to je bitno ozbiljnije od turista koji će zakasniti na destinaciju ili kući par sati
– cargo koji je u tim lukama ogroman i glavana europska cargo raskrsnica jednog ili više cargo mega-prijevoznika, a to ima globalne posljedice
– konekcije preko njihovih mega-hubova (niz zaposlenih u trgovini, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, energetici, prijevozu i ostalim djelatnostima vezanim uz to) + i opet globalne posljedice po sve vezane kompanije, dalje konekcije, code-share, joint venture…

IT

Gospodine Alene, da niste malo pristrasni u korist sindikata CA? :))
Salu na stranu… nisu mi jasni zaposleni u CA. Koliko jos vode treba da protece Savom pa da shvate da ih „neko“ (drzava, vlada, premijer, portir…) sistematski godinama vuce za nos? Sa druge strane, njihovo znanje i zvanje vrlo je i trazeno i cenjeno i placeno u Evropi, bolje nego u Hrvatskoj. Sta ih sprecava da daju otkaz u CA i nadju bolju firmu? Ako se stanje u CA popravi uvek mogu da se vrate, a ako ne… Postujem lojalnost prema kompaniji u kojoj rade, pa i sentimentalna osecanja, ali… kada ti iseku telefon i struju jer nisi platio racun, ili ti dodje sudski izvrsitelj da popisuje stvari zbog neplacene kirije onda drugacije razmisljas!
Kad su pre dosta godina Kvantasovi piloti stupili u strajk, uprava im je zapretila otkazom. Sutradan svih 1.000 pilota – do poslednjeg – dali su otkaz u kompaniji i uprava je morala da popusti i ispuni njihove zahteve.

Mi

Kadija te tuži kadija ti sudi, otprilike tako nekako, užas!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Entuzijasta 2208 na: Blanik kamp-kup Trstenik 2023: Do sada najmasovnije takmičenje, gosti od Rusije do Bihaća

Poštovani gospodine, Slažem se sa Vašim komentarima. vezano za to kako je nekada bilo. Ipak mi nismo u mogućnosti da učinimo tako veliko takmičenje kao što su bila državna prvensta 70 i 80-ih godina.Mi organizatori Blanik kupova se na ovaj način borimo da ne neatane i ovo malo jedriličarstva u zemlji Srbiji i time podstičemo…

21. Sep 2023.Pogledaj

Bane na: [SKOPLJE 2023] Vitezovi i Kurjaci sa Ušća za Tango Six o svojim nastupima u Makedoniji

Kolika se pompa diže ovog oko ovoga a zapravo ništa specijalno. Tu su aktrakcija jer nije bilo puno vojnih aviona pa su među generalnom avijacjom bili najbrži i najbučniji. Kada odu na neki veliki međunarodni aeromiting rame uz rame sa F18 ili F16 možemo pričati o nekom doživljaju.

21. Sep 2023.Pogledaj

Petar Vojinovic na: Blanik kamp-kup Trstenik 2023: Do sada najmasovnije takmičenje, gosti od Rusije do Bihaća

Istina kako jedino može biti se najverovatnije nalazi negde u preseku između "kako je nekada bilo" i "kako je danas realno izvodljivo".

21. Sep 2023.Pogledaj

YU-4103 na: Blanik kamp-kup Trstenik 2023: Do sada najmasovnije takmičenje, gosti od Rusije do Bihaća

Sećam se 80-tih i 90-tih godina na prostoru bivših republika Jugoslavije čuvenih prvenstava jedriličarstva u preletima, gde sam i sam učestvovao na nekoliko njih, među kojima izdvajam Otvoreno prvenstvo Vojvodine 1987. godine. To su bila prava takmičenja u jedriličarstu, jedriličari pravi vazduhoplovci koji su postizali ozbiljne kilometre preleta uz pomoć karte, običnog variometra i prije…

21. Sep 2023.Pogledaj

ljubitelj istorije na: [INTERVJU] Kako je makedonska jedrilica Ilindenka spašena iz Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu radi restauracije u Skoplju

U svakom slučaju, bravo za Makedonce. Bravo što su odlučili da proslave svoj jubilej aeromitingom koji zaista nije bio loš i verujem da su posetioci otišli zadovoljni onim što su videli a to je najvažnije. Za razliku od Srbije koja je svoj prošlogodišnji jubilej, 110 godina od osnivanja srpskog vojnog vazduhoplovstva, proslavila vrlo skromno, bez…

21. Sep 2023.Pogledaj