BEG airport status
ORCA: Odluka suda neprihvatljiva, Pregovore smo vodili po zakonu; Opasnost za buduća sindikalna delovanja "To će svakako voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja" / Foto: Croatia Airlines

ORCA: Odluka suda neprihvatljiva, Pregovore smo vodili po zakonu; Opasnost za buduća sindikalna delovanja

Povodom jučerašnje odluke Županijskog suda u Zagrebu o nezakonitosti i zabrani sprovođenja štrajka sindikata u Croatiji Airlines, oglasila se i Organizacija radnika Croatije Airlines (ORCA) koja je tu odluku ocenila neprihvatljivom.

– Obrazloženje suda kako sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri nam je neprihvatljivo, jer smo prošli sve zakonom utvrđene procedure obzirom da smo razgovarali i pregovarali višekratno kroz dugi vremenski period s upravom Croatia Airlinesa i u tom smislu smatramo da smo ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. – saopšteno je iz ORCA-e.

Kako ističu, navodi suda o neprisustvovanju sastancima u januaru 2018. „potpuno su izvan konteksta“, a ovakva odluka može da ima negativne posledice po sindikalno delovanje u Hrvatskoj:

– Sindikat ORCA pregovarao i prije i poslije tih termina te u tom smislu izbivanje s tih sastanaka ne može biti ocijenjeno kao ona pretpostavka koja cijeli postupak utvrđuje nezakonitim, odnosno ne vođenim u dobroj vjeri.

Medijski interes za ovu situaciju sa štrajkom u Croatia Airlinesu koristimo i kao priliku da javnost upozorimo da ovakva odluka sadrži u sebi jednu opću opasnost koja vodi prema potpunoj suspenziji sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Naime, svaki poslodavac će ubuduće tijekom kolektivnog pregovaranja moći navesti kako je sindikat pristupio pregovorima u lošoj vjeri te će biti onemogućeno bilo koje organiziranje štrajka u budućnosti.

To će svakako voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja, jer će sindikati kao takvi izgubiti svoj smisao, bez obzira na svoje utemeljenje u odredbama Ustava Republike Hrvatske. Zbog toga ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Pod tim podrazumijevamo prvenstveno Europski sud za ljudska prava, a sve kako bismo ovu nezakonitu i potencijalno vrlo opasnu odluku stavili izvan snage, a što bi dovelo do nastavka sindikalnog djelovanja i poboljšavanja radničkih prava u Republici Hrvatskoj. –

Komentari

M

Kadija te tuži kadija ti sudi, otprilike tako nekako, užas!

Odgovori
P

Posve legitimna odluka suda, pregovaranje nije bilo u dobroj veri i u domeni racionalnog iz tri razloga:
– sindikati su na pregovore dolazili sa zahevom od 58 mil kuna ili ništa. Pregovori su trajali po deset minuta
– sindikati su hteli da biraju upravu (?!?), sto je nelegalno i po Zakonu o radu i po Zakonu o trgovackim drustvima
– frakcija unutar HSPPa destruktivno je nastupala prema opstanku firme

Odgovori
A

1. Sindikalni pregovori uvijek i svagdje a svijetu počinju bitno većim zahtjevima od cilja. Kao što i uprave dolaze sa bitno manjim prijedlozima nego stvarno žele prihvatiti. Brojka procjene uprave zahtjeva Sindikata je bila prvo 28 milijuna, pa 33 (što su objavili po svim medijima), da bi na koncu narasla na 54 milijuna u samo par tjedana iako Sindikati nisu povećali svoje zahtjeve. Mudrome dosta.

2. Sindikati ni u jednom jedinom momentu ni pismeno, ni usmeno nisu imali zahvjev za promjenu uprave. Niti su o tome pregovarali.

3. Na koji način je to HSPP desturktivno nastupio? Floskula bez porkiča. Konačno, kakva frakcija? Pa 92% članova se izjasnilo za štrajk u anketi koju je HSPP proveo.

Ryanair već 5. štrajka u Irskoj u mjeseca dan + jučer Njemci, Irci, Šveđani i Belgijanci – usred sezone
Air France, 15 dana štrajka, posljednji 4 dana zadnjeg tjedna lipnja – to je top sezona
British prošle godine, 30 dana štrajka u srpnju i kolovozu – dakle u top sezoni 50% dana
Lufthansa 15 štrajkova u 13 mjeseci – dio u top sezoni
Kontrolori leta Francuske 22 dana štrajka u 6 mjeseci, dio u za vrijeme blagdana
itd. itd.

I nikome nije palo na pamet da zabrani te štrajkove radi
– štete po kompaniju (Ryanair 21% pala vrijednost dionice, Air France katastrofalne brojeke u Q2 uz gubitak od 350 milijuna EUR zbog štrajka)
– konekcija (kada štrajka Luftahansa, Air France, British to osjeti cijela planeta, kada štrajka Croatia to osjeti 18% putnika u Hrvatskoj)
– štete po turizam tih zemalja gdje je bitno više turista direktno podogđeno štrajkom
– brdo poslovnjaka koji imaju problema (a to su vrlo ozbiljni businessi), tamo su centri trgovine, bankarstva, politike i svih gospodarskih grana, a to je bitno ozbiljnije od turista koji će zakasniti na destinaciju ili kući par sati
– cargo koji je u tim lukama ogroman i glavana europska cargo raskrsnica jednog ili više cargo mega-prijevoznika, a to ima globalne posljedice
– konekcije preko njihovih mega-hubova (niz zaposlenih u trgovini, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, energetici, prijevozu i ostalim djelatnostima vezanim uz to) + i opet globalne posljedice po sve vezane kompanije, dalje konekcije, code-share, joint venture…

I

Gospodine Alene, da niste malo pristrasni u korist sindikata CA? :))
Salu na stranu… nisu mi jasni zaposleni u CA. Koliko jos vode treba da protece Savom pa da shvate da ih „neko“ (drzava, vlada, premijer, portir…) sistematski godinama vuce za nos? Sa druge strane, njihovo znanje i zvanje vrlo je i trazeno i cenjeno i placeno u Evropi, bolje nego u Hrvatskoj. Sta ih sprecava da daju otkaz u CA i nadju bolju firmu? Ako se stanje u CA popravi uvek mogu da se vrate, a ako ne… Postujem lojalnost prema kompaniji u kojoj rade, pa i sentimentalna osecanja, ali… kada ti iseku telefon i struju jer nisi platio racun, ili ti dodje sudski izvrsitelj da popisuje stvari zbog neplacene kirije onda drugacije razmisljas!
Kad su pre dosta godina Kvantasovi piloti stupili u strajk, uprava im je zapretila otkazom. Sutradan svih 1.000 pilota – do poslednjeg – dali su otkaz u kompaniji i uprava je morala da popusti i ispuni njihove zahteve.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Bleki na: Pitanje koje se retko postavlja: F-35 kao lovac-bombarder?

Stelt avion ne postoji i predstavlja propagandu. To je nesto poput kreme za nevidljivost kojom tom namaze dzerija. Ne postoji materijal koji smanjuje erp a koji daje rezultate u svakom opsegu, a ako nije za svaki opseg, onda predatavlja los kompromis davanje primata 'stelt' karakteristikama u odnosu na zrtvovanje ostalog. Podsecam da su novi ruski…

19. Oct 2018.Pogledaj

i na: [ANALIZA] S-300 ide u rat, detalji isporuke sistema Siriji, Izraelci zvanično ravnodušni

Sto se tica IDF meni je dobar jedan primer , kod njih nema vojnih skola u klasicnom smislu. Svi idu u vojsku i onda se izdvajaju oni ocigledno sposobni i salju na kurseve. Naravno nekad i pogrese u proceni ali naprimer pre nekoliko nedelja bio je neki teroristicki napad u kojem je porucnik koji je…

19. Oct 2018.Pogledaj

Ed na: [ANALIZA] S-300 ide u rat, detalji isporuke sistema Siriji, Izraelci zvanično ravnodušni

Brani Izrael i to bas tako da napada one koji se javno zaklinju kao Izraelski neprijatelji. To rade tako da preventivno sprijecavaju razvoj ikakvih opasnosti, u okviru svojih mogucnosti, i na tudem teritoriju... Ne opravdavam, ali to im je logika

19. Oct 2018.Pogledaj

Jovan Munitlak na: „Albatros“ 21. veka: Aero Vodochody prikazao prototip aviona L-39NG

Lep nastavak prič o Albatrosu. Zaista volim kad čujem da i male zemlje uspešno razvijaju neke inače skupe projekte. Priželjkujem i Galebu neku mrvu od tog 3000 kom. velikog kolača.Ima li šanse za to?

19. Oct 2018.Pogledaj

Yrraf na: [ANALIZA] S-300 ide u rat, detalji isporuke sistema Siriji, Izraelci zvanično ravnodušni

Izrael je apsolutno čudo kad se poredi odnos veličina/snaga armije, ali brojke su neumoljive. Smešno je porediti Izrael sa Rusijom, jednom od dve supersile sa najvećim brojem nuk. glava na svetu i drugom po izvozu vojno-industrijskom kompleksu. Mešate babe i žabe ovde. Naravno da Izrael može da se nosi sa okolnim državama ali ni u…

19. Oct 2018.Pogledaj

Send this to a friend