BEG airport status
[ANALIZA] Kakve borbene helikoptere Mi-35 Srbija može nabaviti iz Rusije i Belorusije? Desantno-jurišni helikopter Mi-24VM ruske armije na statici avio-salona MAKS-2017 / Foto: Živojin Banković

[ANALIZA] Kakve borbene helikoptere Mi-35 Srbija može nabaviti iz Rusije i Belorusije?

Prilikom nedavne posete delegacije Ministarstva odbrane Srbije Moskvi prvi put smo zvanično dobili potvrdu da se sa Rusijom, pored dodatnih transportnih helikoptera Mi-17, pregovara i o nabavci, kako je rečeno, borbenih helikoptera Mi-35.

Do sada smo o mogućoj kupovini ovakvih helikoptera obično dobijali informacije iz pojedinih domaćih medija koji su najavljivali nabavku četiri helikoptera Mi-24 (NATO oznaka “Hind“ što u prevodu s engleskog jezika znači košuta) ne samo iz Rusije već i iz Belorusije.

Do sada je nove Mi-35M u svetu nabavilo 9 zemalja / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Ovoga puta takođe je rečeno da bi iz Rusije stiglo 4 primerka Mi-35 koja je jedna od izvoznih varijanti čuvenog desantno-jurišnog Mi-24 koji je najraspostranjeniji borbeni helikopter u svetu, trenutno upotrebljava čak 58 država a koristilo ga je još 12.

Ujedno to je borbeni helikopter koji je istoriji učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova a mogli smo ga videti i u borbenim dejstvima u našem regionu, pre svega u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji kao i u Makedoniji. Trenutno su 24-ke angažovane u kriznim žarištima u Iraku, Siriji, Libiji, Maliju, Nigeriji, Čadu, Sudanu, Južnom Sudanu, Avganistanu, Mjanmaru, Nagorno-Karabahu.

Dvocevni top GŠ-23 kalibra 23 mm u pokretnoj nosnoj tureli NPPU-23 na helikopteru Mi-24VM (Mi-35M). Borbeni komplet topa je 450 granata / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Cilj ove analize je da se pre svega razjasne nedoumice šta je moguće nabaviti iz Rusije kao i Belorusije što se tiče novih ili polovnih helikoptera Mi-24. O samom tipu helikoptera ćemo se pozabaviti nekom drugom prilikom odnosno kada bude sasvim sigurno da će se takve letelice naći u inventaru RV i PVO iako je ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio da helikopteri iz Rusije stižu krajem ove ili početkom sledeće godine.

Danas se Mi-24 kao polovan može nabaviti iz nekoliko zemalja ali kao nov samo iz Ruske Federacije koja je i originalni proizvođač. Mnoge, pre svega afričke i azijske države su u proteklih 26 godina polovne Mi-24 nabavljale iz Ukrajine, Belorusije ali i same Rusije. Međutim svoje viškove helikoptera prodavali su i Češka, Slovačka, Bugarska, Indija.

Dva Mi-24V koji su proizvedeni 1983. i 1985. nabavljena su za potrebe nekadašnje Jedinice za specijalne operacije RDB MUP-a Srbije 1998. iz Ukrajine. Predata su Vojsci Srbije 2006. ali zbog lošeg tehničkog stanja i nepotpune dokumentacije nikada nisu remontovani / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Najsvežiji su primeri kupovine tri polovna primerka iz Slovačke za Senegal (remontovani u Poljskoj), Indija je donirala 4 helikoptera Avganistanu koji je takođe prethodno nabavio Mi-24 i iz Češke, Libija nabavlja Mi-24 iz Belorusije a Bugarska je deo svog viška prodala Maliju. Sve su to naravno bili polovni helikopteri u verzijama Mi-24D kao i noviji Mi-24V i P. Trenutno u našem susedstvu Mi-24 koristi Makedonija, svoje helikoptere Mađarska je poslala na remont u Rusiju dok je Bugarska samostalno remontovala dva primerka.

Na tržištu polovnjaka se najčešće mogu nabaviti verzije Mi-24V čija je izvozna oznaka Mi-35, tu je potom Mi-24P (izvozna oznaka Mi-35P), zatim mnogi prodaju i varijante s ograničenim borbenim mogućnostima poput Mi-24K koji je služio za korekturu artiljerijske vatre kao i Mi-24R (RHR) koji se koristi za radio-hemijsko izviđanje.

Ruski Mi-24P u Siriji naoružani lanserima B-8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i protivoklopnim raketama 9M114 Kokon sistema 9К113 Šturm-V / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Jedini novi Mi-24 se mogu nabaviti u Ruskoj federaciji, helikopteri za Armijsku avijaciju Rusije nose oznaku Mi-24VM dok su za izvoz to Mi-35M (postoje i podvarijante Mi-35M2 i Mi-35M3) koji se proizvode u fabrici ’’Rosvertol’’ u Rostovu na Donu. Ruska vojska je do sada primila preko 60 Mi-24VM a svoju borbenu premijeru ova najnovija varijanta Mi-24 je imala u Siriji dok je pre toga izvozni Mi-35M iračke armijske avijacije upotrebljen protiv takozvane Islamske države.

Izvozne Mi-24VM s oznakom Mi-35M su do sada nabavili Azerbejdžan (24 helikoptera za svoju Graničnu gardu), Brazil (12 Mi-35M3, brazilska vojna oznaka AH-2 Sabre), Irak (28 isporučenih), Kazahstan (4 isporučena od 12 naručenih), Mali (naručena 4, isporučena dva), Nigerija (nabavila 12, isporučena dva), Pakistan (dobio za sada 4 primerka), Venecuela (10 isporučenih Mi-35M2 nazvani ’’Caribe’’), Uzbekistan (10 naručenih).

Četvorocevni rotirajući mitraljez JakB-12,7 na helikopteru Mi-24V / Foto: Aleksandar Milošević

Od starijih verzija najrasprostranjenija verzija u ruskoj armijskoj avijaciji je Mi-24P koja je karakteristična po tome što na desnom boku prednjeg dela trupa ima montiran teški dvocevni top GŠ-30K kalibra 30 mm. Danas je mnogo manje je zastupljena varijanta Mi-24V s četvorocevnim rotirajućim mitraljezom Jakušev-Borzov JakB-12,7 kalibra 12,7 mm. U Mornaričkoj avijaciji može se videti retka verzija Mi-24VP koja u nosnoj pokretnoj tureli ima dvocevni top GŠ-23 kalibra 23 mm koji je preuzet i kao rešenje za Mi-24VM (Mi-35M).

Nabavka polovnih Mi-24 bila bi samo privremeno rešenje jer bi oni mogli da lete još maksimalno nekoliko godina. Proizvodnja Mi-24V prestala je još 1986. a Mi-24P 1989. godine. Danas se na tržištu za tri do 5 miliona dolara mogu nabaviti takve letelice koji se mogu i modernizovati (Uganda je npr. nabavila Mi-24PN) pre svega kada je u pitanju elektronska oprema, za šta je potrebno izdvojiti i koji milion više. S druge strane nov Mi-35M košta oko 20 miliona dolara.

Helikopteri Mi-24VM i Mi-24P ruske armije u letu iznad Sirije. Na fotografiji se u prvom planu vidi primerak Mi-24VM opremljen sistemom za samozaštitu helikoptera L370 “Vitebsk“.

Iako se smatra dubokom modernizacijom Mi-24V, varijanta Mi-24VM je ipak sasvim nov, dosta drugačiji helikopter. Za razliku od svih drugih verzija Mi-24, Mi-35M ima fiksni stajni trap koji omogućuje lakše i bezbednije sletanje usled vanrednog događaja a uz to je i pojednostavljena konstrukcija i proizvodnja. Ima nešto manji razmah krila s 4 umesto 6 podvesnih tačaka. Tu su zatim novi jači motori Klimov VK-2500-II, a od helikoptera Mi-28 su preuzete kompozitne lopatice nosećeg rotora kao i tzv. “X“ repni rotor.

Tu je potpuno nova elektronska oprema koja obuhvata i osmatračko-nišanski sistem OPS-24N, žirostabilisani optoelektronski sistem GOES-324 koji ima termalni i televizijski kanal, laserski daljinomer i pelengator. Kabine posade su opremljene modernim višenamenskim kolor prikazivačima. Već smo spomenuli top GŠ-23L kalibra 23 mm s borbenim kompletom od 450 granata koji je smešten u pokretnoj nosnoj tureli NPPU-23.

Ostalo naoružanje je uglavnom ostalo isto, tu su 20-cevni saćasti lanseri B-8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm, petocevni lanseri B-13L nevođenih raketa S-13 kalibra 122 mm, kontejneri UPK-23-250 s dvocevnim topom GŠ-23 23 mm s 250 granata, infracrveno samonavođene rakete Igla-V za desjtvo po sporoleterćim i niskoletećim vazduhoplovimam, poluaktivno radio komandno vođene protivoklopne rakete 9M114 Kokon sistema 9K113 Šturm-V dometa 5 km, probojnosti 650 mm homogenog čeličnog oklopa, zatim protivoklopna raketa 9M120 Ataka (dalji razvoj 9M114) dometa 6 km, probojnosti 800 mm oklopa.

Video na kome se vidi helikopter Mi-35M najnovijeg korisnika ovog helikoptera, Pakistana:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mo

Dakle, da sumiramo: Srbija od Belorusije NE MOZE da kupi Mi-35 jer ga Belorusija i ne poseduje.

Odgovori
Ed

Belorusija koristi Mi-24P za kojeg je izvozna oznaka Mi-35P. Medutim ti helikoprei mogu da lete jos samo koju godinu (kao sto pise i u ovoj analizi).

Sv

Od belorusije se uzima 4 Mig29 jednoseda…. I donirace nam jedan broj tenkova t72….znaces tacno za koji dan sta jos…. Ovo ti kazem jer je sigurno… Helikopteri su iz rusije….

Yo

Dobra i neophodna nabavka – možda i potrebnija od aviona…
Sviđa mi se i to što se u startu prati trend prve nabavke polovnih – dok nam se ljudi obuče i naviknu – pa kada se izvešte da odmah nabavimo novu eskadrilu.
Besna nebeska neman od mašine.

Odgovori
Mi

A otkud Vam to da ćemo nabaviti polovne kad to niko nije rekao?!!! Sta ako se pregovara o kupovini novih

Odgovori
Ig

„Precednik“ je govorio od 2013.-e, pa sve do 2016.-e, kada su stigla dva Mi17, da pregovaramo o MiG29 M/M2, da bi se onda posle samo 2-3 meseca divio izraubovanim polovnjacima uz novu pricu kako smo dobili isto za mnogo manje novca. Mozda i sada kupimo polovno, ali kao novo, pa platimo „samo“ remont…

Pe

Nijedna normalna zemlja ne kupuje Rusko oruzije,pa i bivsi saveznici Rusije prodaju sve sto mogu.Pogledajte sposak zemalja-osim Brazila,sve Africa Pakistan,Venecuela…
Steta da Srbija ne kupuje kvalitetno zapadno oruzje,kao sto je Hrvatska uradila sa F-16, vec cemo opet da kupimo to,sto se pokazalo lose 1000 puta i po ceni,i kvalitetu..
Tu je i politicka dimenzija-danas je Rusija zemlja odmetnik od medjunarodnih tokova,rogue state.
Koliko je pametno kupovati od njih oruzje, u smislu integracija Srbije u ekonomski blok EU – nije bas.

Odgovori
Jo

,,…More Marko ne ori drumove ,
more turci ne gazte oranje …“
Ko god da pobedi u toj raspravi ralo i volovi(privreda i narod) moraju da se poture.
Moj stav je da bez kakvog -takvog osposobljavanja sopstvene privrede da deo ili u celosti proizvodi opremu i oružije šta god kupimo nema pun efekat koji očekujemo.
Stoga pozdravljam svaku modernizaciju ijoš više svako pokretanje proizvodne u namenskoj.
Kad i ako to dođe na svoje sve drugo je manje bitno , a posebno čiju opremu kupujemo.
¨

Dr

Da malo ne preterujete u svom komentaru. Broj 1000 ima suviše jako značenje da bih Vas neko ozbilno shvatio. Zapad koji se ponaša kako se ponaša pred svima nama bar kojima još uvek nisu isprani mozgovi nema nikakvog kredibiliteta da se nešto kupi od njih. Kako su nam prodali motor Viper za Orao i Galeb. Potpišu predugovor za jednu varijantu a onda prodaju drugo, trećerazredno i prevazidjeno i to u doba SFRJ. A nije bilo medjunarodnog tendera, već smo se direktno obratili prijateljima na zapadu. Ovo je samo jedan od mnogih primera pa razmislite o vašem komentaru na osnovu realnih činjenica.

Al

@Petrovic Dusan
Ti ko da si pao sa kruške? Pričaš o tome kako bivši saveznici prodaju bivše rusko naoružanje bez imalo istraživanja i uzimanja u tvoje mišljenje konteksta tih prodaja. Većina opreme koju bivše članice Varšavskog (a sada NATO) pakta prodaju su zastareli sistemi na kraju svog životnog veka. Da ne govorim o svim logističkim komplikacija naprimer upotrebe nekog ruskog aviona u vazduhoplovstvu neke članice NATO-a i dodatnom novcu koji bi trebalo dati da bi se taj avion integrisao u NATO sistem. Naprimer, da su Hrvati uzeli MiG ili Suhoj u nekom mogućem ratu ili ekonomskom sukobu(kao što je sad) ti avioni nebi imali logističku podršku, samim tim ne bi se mogli koristiti. Normalno ima izuzetaka, Poljska još ne odustaje od MiG-29 i Su-22 i aktivno ih modernizuje. Mnoge države i dalje planiraju da koriste ruske helikoptere u sledećih nekoliko godina.
Rusko naoružanje kupuju svi redom, ali ti očigledno nisi u koraku. Kao što sam rekao, razlog zašto nekadašnje članice Varšavskog pakta( a sada NATO-a) ne kupuju rusko naoružanje je zbog „lošeg“ kvaliteta, već zbog logističkih problema koje bi ta nabavka donela sa sobom. Samim tim, za većinu članica NATO pakta postoji samo jedan izbor, a to su američki avioni. Nešto bogatije članice NATO pakta(Francuska, V. Britanija, Nemačka, Italija,…) razvijaju svoje avione, ali su oni najčešće skuplji od američkih ekvivalenata. Naravno,postoje izuzeci, ali su veoma retki. Za razliku od članica NATO pakta, zemlje ostatka sveta imaju mogućnost(u osnovi) da nabavljaju vojnu opremu od bilo koga, i to rade. Problem sa nabavkom američkih aviona, je što treba da sprovedete neke uslove i interese SAD. Na primer, Egipat je dobio dozbolu za F-4 i F-16 tek pošto su priznali Izrael i potpisali razne ugovore sa Izraelom. Čak i posle toga, egipatski avioni nemaju kompletnu opremu naprimer izraelskih F-16(egipatski F-16 koriste AIM-7, pošto ne mogu da dobiju AIM-120 od SAD). To vam je klasičan primer saradnje sa SAD u slučaju da niste bliski saveznik iste (što mi nismo). Normalno ima izuzetaka, ali su oni retki i zavise od dubine džepa koji imate.
Ovim se nastavljam na vašu tvrdnju da je bolje nabavljati samo zapadno naoružanje. Prvo, ja se donekle slažem sa vama. Srbija treba da nastavi da nabavlja naoružanje sa obe strane, jel se na taj način možemo najmanje zameriti sa i jednom i drugom stranom.
Problem nabavke naprimer F-16 za naše vazduhoplovstvo bi bilo epskih razmera. Čak i da smo danas odabrali naprimer da nabavimo eskadrilu polovnih F-16 po mogućnstvu block 30/32 direktno od SAD, ta nabavka bi se verovatno zaustavila sa blokadom američkog senata iz nekog razloga. Čak i ako bismo nekako prošli senat, to se problemi ne bi zaustavili. Prvo, čak i uz najbolju diplomatiju i pregovaračke sposobnosti našić vođa (trenutna garnitura je daleko od tih sposobnosti) mi bismo dobili avion ograničenih sposobnosti, ili na polju elektronike ili dodatne opreme(kao u slučaju Egipta). Drugo, imali bi velike logističke probleme, jel bi morali preko dana da nabavimo bukvalno sve, pošto trenutno nemamo ništa što ti avioni koriste. Da ne pričam o potencijalnim problemima sa tehničkom dokumentacijom. Tako da kako god okrenete, mi bi sa nabavkom „naprednom“ zapadnog F-16 dobili više problema i avion ograničenih sposobnosti, nego dobiti.
Ja ne znam gde se ruska oprema pokazala 1000 gore. Mislim da bi trebalo da pitate veterane iz naših ali i tuđih ratova za njihova iskustva. Ogroman broj će vam reći da je ruska oprema jednostavna, pouzdana i efikasna. Normalno, ima izuzetaka na obe strane, promašaja i uspeha, ali ruska oprema je napravljena da uvek radi i u najgorim uslovima.
O kvalitetu mogu vam reći naveliko. Moj stav je da se zapadni i sovjetski(ruski) stavovi o kvalitetu veoma razlikuju, te se ne mogu porediti. Jednostavno sovjetski stav o kvalitetu je proizvod Drugog svetskog rata. Jednom sam čuo kako su Sovjeti procenili da je životni vek T-34 maksimalno šest meseci van borbe, a nekoliko sati u borbi. Samim tim, Sovjeti su zaključili da će se u Drugom(kao i u budućim ratovima) voditi rat iscrpljivanja u kojem kvalitet, komfornost i druge manje važe stvari neće imati važniji uticaj na sama dešavanja. To vam je odgovor zašto ruski avioni 4 generacije imaju veoma male međuremontne cikluse i ne baš dobar kvalitet izrade, jer je sovjetski način vojnog razmišanja smatrao da je bitnija brojnost aviona, tenkova, brodova i drugog, nego njihov kvalitet, pošto bi taj avion, tenk ili brod u roku od nekoliko sati (maskimalno nekoliko meseci) bio uništen i zamenjen novim primerkom. Takav način razmišljaja je napušten posle raspada SSSR, jer Rusija jednostavno nema ljudske rezerve da bi preživela rat iscrpljivanja. Samim tim, stavljen je veći akcenat na kvalitet, koji je skoro pa dostigao zapadne standarde.
Politička dimenzija o kojoj ti pričaš je posledica želje zapada da za uništenjem Rusija kao jedinstvene države i stvaranje gomile malih državica koje bi bile lako kontrolisane od strane zapada, dok zapadne kompanije iskorišćavaju ruska prirodna bogastva. Samim tim, Rusija mora da igra na svoj način, sa ciljem odbrane Rusije i njene nezavisnosti. Iz tih činjenica polaze svi potezi koje je Rusija izvela u poslednjih 10 godina.
Što se tiče integracije Srbije u EU, to je još jedna teška glupost. Čak i ako dođemo do trenutka za ulazak EU, većina stanovništva će glasati protiv…

Sv

Toliko gluposti na jednom mestu nisam odavno procitao……veruj mi i merilin obrajt bi ti zavidela

Ai

:D

Ma

Ma da Indija, Kina , Brazil , Turska, Alzir, Indonezija, … To su sve nenormalne zemlje koje masovno kupuju RUsko oruzje. Bolje da nabavimo zapadno pa kada nas Rusi napadnu da se branimo.

sl

Tako je, zato Turska i Saudijska Arabija pregovara sa Rusijom o nabavci S400. Sedi 1 !!!

Ba

Dispanzeri za mentalno zdravlje i duševne bolnice pod hitno da provere brojno stanje. Jedan im fali.

Ki

@Aleksa
Građani Srbije će glasati onako kako im se kaže jer nemaju svoj stav, a Rusija nece uspeti da izazove novi rat na Balkanu.

Pe

DraganDragan
Kada se taj dogadjaj dogodio?
Koje su bile politicke okolnosti?
Da podsetim:Jugoslavija socijalisticka zemlja i predvodnik bloka nesvrstanih.
Danas je Srbija pro-evropska zemlja,kapitalistickog tipa,koja je u pregovorima o pristupanju ekonomskoj o politickoj zajednici EU.
Dakle, veoma drugacije od Jugoslavije 1980-ih.

Pe

@Aleksa Radojičić
Slazem se sa Vasom analizom oko nabavke oruzja.Za ovako malo para i nismo mogli bolje od starih MiGova da uzmemo.Dok se ne resimo oko Kosova-nema podrske zapada.Oni su taj problem resili 1999, o 2008 zaokruzili, i ne postoji ni teoretska mogucnost da USA i evropske zemlje povuku priznanje Kosova i “vrate” ga Srbiji.
Cak i da postoji- 2 miliona Albanaca koji mrze Srbe iz dna duse, ne bi se lako uklopili i Republiku Srbiju, blago receno.
Ne slazem se u vezi kvaliteta ruske opreme – u svim sukobima od 2 sv rata,ruska oprema je bila inferiorna u odnosu i na zapadnu, koja je jednostavno u startu bolje projektovana i kvalitetnije izradjivana, zbog vise tehnicke kulture na zapadu.Rusija nikada nije postigla necujnost podmornica kao USA, nisu uspeli na Mesec da posalju coveka, da ne pominjemo SR-71 i td.Imaju ove sisteme,s-300/400, ali nesto ih ne ukljucuju u Siriji kad Ameri bombarduju.
Mogli smo sa kupimo airbus, ili nesto drugo.Ovo sa Rusijom ne ide u prilog Srbiji.
Sto se tice price o komadanju Rusije-ne nasedajte na rusku propagandu.Rusija ima 2000 nuklearnih bojevih glava za koje tehnicki ne postoji resenje na zapadu, i niko ih nece napasti.Niti u Rusiji ima sirovina koje bilo kome trebaju tako, da udje u nuklearni rat.Nafte i gasa ima mnogo u USA,a ide se na nove izvore energije.
Naprotiv, Rusija je agresivna, sto su dokazali zauzimanjem Krima, ulaskom u Istocnu Ukrajinu i odbranom krvoloka Asada i bombardovanjem Sirijskog naroda.
Ipak, ekonomija Rusije je jedva nesti ispred ekonomije Spanije, pa ce se skoro zaustaviti njihova ekspanzija, Ameri ce ih jos jednom ekonomski slomiti, kao sto su slomili i mnogo jaci, i veci, Sovjetski savez.
Primeticete i da su ih napustili svi saveznici i Varsavskog pakta, i svi do jednog usli u NATO , da slucajno ponovo ne padnu pod vlast Rusije.
Da li je to zato sto im je bilo tako dobro pod Rusima?

Sp

@Aleksa Radojcic, odlican odgovor. Slazem se sa Vasom analizom. Siri kontekst je uvijek dobro razumjeti.

la

@Petrovic Dusan Rusija je agresivna? Koliko Rusija ima vojnih baza izvan svoje teritorije, a koliko Amerika, da li imaš taj podatak? :) Buniš se što su nam uzeli Kosovo, a u istom trenutku hvališ američku politiku, koja nam je uzela to isto Kosovo, ne razumijem te? Ja ne znam u kojoj državi ti živiš, ali ako živiš u Srbiji, onda imaš jako siromašan društveni život. Da povremeno porazgovaraš sa nekim, znao bi da gradjani Srbije ne žele da udju u Evropsku Uniju, kao ni u NATO. To je i tebi naravno jasno, ali se iz nekog razloga praviš budala, da ne kažem nešto drugo… Po tvom razmišljanju, isto tako mogu zaključiti da ti nisi bio rodjen u vrijeme bombardovanja Srbije? Znam da si neki troll iz komšijske zemlje, pa ću tvoje komentare i shvatiti kao troll, jer nije moguće da jednom Srbinu ovako izgori mozak…

Pe

@lazicdb
Bice da Vi ne zivite u Srbiji.
Da Vas upoznam sa situacijom-na svim izborima od 2000 u Srbiji pobedjuju kandidati koji imaju osnovni cilj-prikljucenje EU,pa i A.Vucic koji je nedavno pobedio na izborima.Ako Srbi nisu za EU-pa ko je glasao?Marsovci?
Srbija je u pristupnim pregovorima i vec otvorila znacajna poglavlja u vezi pristupa EU, sto je iskljucivo korisno ekonomski za Srbiju,jer 67% trgovine ide u EU.
Inace, EU je savez koji zaradjuje (zajedno) vise od Amerike.Prosecna plata je oko 2000€ i td.
Naravno da branim Americku politiku,necu valjda diktatora Asada da branim?Ili Ruse?Gde su nam oni pomogli?Setite se 1999…Svi su digli ruke od Srbije.
Zato i govorim da treba da izaberemo najbolje, i tehnicki i politicki,i da se otkacimo od tih Rusa.
To, sto nemaju baze, ne znaci da nisu napali Ukrajinu i okupirali Krim, i istocnu Ukrajinu.To se zove agresija.
Za Kosovo tvrdim da je gotova prica, nema sanse da upravljamo Albancima, pa i kada bi glavne zemlje EU i USA povukli svoje priznanje nezavisnosti Kosova-a nece nikada povuci.Nece ici na podelu, jer ne moraju,Srbija ne sme vojni da napadne Sever,jer je tamo NATO.Kraj.

12

Sta se vise sekirate oko ovog ucenika Jelene Milic. On ce ovo pisati dokle god mu bude dozvoljeno da pise…

Vl

„Petrovic Dusan“
Čitam tvoje komentare ali ne mogu da razumem takve ljude. U stvari, mogu da vas razumem ali samo ako vas posmatram kao NATO bot-ove.
Daješ vrlo neukusam komentar u jednoj zemlji Srbiji, koja je toliko propatila i patiće još dugo zbog uništavanja, divljanja i ubijanja NATO agresora. Ako ti možeš, ja ne mogu zaboraviti malu trogodišnju Milicu. Ili onu bebu koju su ubili sa kasetnom bombom u naručju svoga oca. Ne mogu zaboraviti i namerno pogođen putnički most sa vozom na njemu, a ni gađanje RTS-a. A i tek smo počeli da osećamo i prve posledice osiromašenog uranijuma „milosrdnog anđela“.
Hajde da još nekako i progutamo nabavku H145, ali da trpimo komentare poput tvog?

Ki

@Vlad
Tipican hejterski komentar. Zaboravljas da su se koju deceniju pre toga sovjetske divizije spremale da okupiraju ovu zemlju a odbranili su nas Amerikanci. Da je bilo malo drugacije malu Milicu su mogli da ubiju i piloti iz nekog Suhoja. Pogledaj Siriju i videces hiljade porodica i domova masakriranih u ruskim vazdusnim i hemijskim napadima.

Al

@Petrovic Dusan
Prvo, ne barataš činjenicama i koristiš neke „opšte“ poznate „činjenice“. Drugo, „činjenice“ ne potkrepljuješ dokazima i ne razumeš njihov kontekst. Al, aj da oborimo sve ove trvdnje.
1. „Ne slazem se u vezi kvaliteta ruske opreme – u svim sukobima od 2 sv rata,ruska oprema je bila inferiorna u odnosu i na zapadnu, koja je jednostavno u startu bolje projektovana i kvalitetnije izradjivana, zbog vise tehnicke kulture na zapadu.“
Pričate o sukobima, a ne navodite ih. Toliko o tome. Takođe recite koja zapadna oprema je u startu bolje projektovana? Da ne govorim o tvrdnji o „jednostavno“ boljoj tehničkoj kulturi Amera u poređenju sa Rusima koji po vama piju votku i rade na mašinama. Kao što sam rekao(očigledno niste obratili pažnju na ovo) o kvalitetu, lepoti i drugim stvarima ne vredi raspravljati iz različitih razloga. Prvo, sam kvalitet može označavati mnoštvo stvari i u suštitni je veoma širok pojam, tj. pod njega može da spada sve ali i ništa. Iz ovoga proizilazi da svaka vojska ima različite stavove o kvalitetu, šta sam izraz kvalitet podrazumeva i td. Kao što sam rekao, sovjetski način razmišljanja je proizišao iz njihovih iskustava sa fronta tokom Drugog svetskog rata. Ta iskustva se mogu remizirati u nekoliko činjenica:
1. Proizvodnja što manje različitih modela i baziranje različitih drugih vozila na tim modelima. To su bili KV-1(koji je doveo do nekoliko različitih verzija KV, IS i ISU), T-70(koji je doveo do Su-76) i T-34(T-34-84 i SU porodica vozila). Taj princip se sa određenim izmenama održao do kraja SSSR.
2. Insistiranje na što nižoj ceni i velikoj brzini proizvodnje. Zahvaljujući različitim promenama u načinu proizvodnje i kvalitetu izrade(nastao iz ratnih potreba za ubrzanom proizvodnjom, ne iz loše tehničke kulture) Rusi su ubrzali i pojednostavili proizvodnju i istovremeno smanjili cenu samog tenka.
Ova dva principa su nastali kao posledica sovjetske vojne misli, tj. njihovog shvatanja da će svaki budući rat biti rat iscrpljivanja. Samim tim kvalitet, konfor, lepota i ostale „gluposti“ nisu važne, jer je celokupna pojenta da se protivnik pobedi ostvarujući veću proizvodnju, istovremeno nanoseći protivniku veće gubitke. Samim tim ruska vojna oprema nije bila inferiorna, jel je ostvarila mnoge uspehe u tim ratovima, o kojim ja mislim da pričate. Na kraju krajeva, inferiornost nekog sistema se ne može utvrditi preko njegovih specifikacija i statistike(to su samo pomoćni izvori), neko preko pravilnog ili nepravilnog načina upotrebe tog borbenog sistema u realnim ratnim situacijama. Npr. uporedite upotrebu Abramsa u američkoj i u saudijskoj armiji. Samim tim, kvalitet opreme na kraju nema neku veliku ulogu, ako sam korisnik zna njene prednosti i slabosti, i ume efikasno da ih iskoristi. Samim tim, ne postoji inferiorna vojna oprema, već inferiorne armije.
2.“Rusija nikada nije postigla necujnost podmornica kao USA“
Opet, nečujnost ne igra veliku ulogu, ako je ruski komandant toga svestan i zna kako da taj nedostatak zaobiđe i uspešno izvrši svoju misiju.
3. „nisu uspeli na Mesec da posalju coveka“
Očigledno niste upoznati sa ruskim programom za misiju slanja čoveka na Mesec, tj. sve probleme tog programa koji je doživeo posle smrti vođe tog programa(ne mogu da se setim njegovog imena, ali je važno znati da je to bila osoba od velikog ugleda, iskustva i znanja). Što reče jednom jedan čovek o toj osobi, on je za Ruse bio ono što su svi naučnici NASA bili zajedno, osoba velikog znanja o tehnologijama letenja(putovanja) u svemiru. Njegova nagla smrt na samom početku programa je dovela da rasula istog i nedostatka odgovarajućeg voljdstva. Kada su se Rusi konačno sredili, Ameri su već bili na Mesecu, te nije bilo pojente u kopiranju njih. Umesto misije na Mesec, Rusi su se koncetrisali na svemirske stanice koji su do skoro bili jedina zemlja koja je uspešno samostalno napravila operativne svemirske stanice(koliko znam Ameri nisu napravili nijednu). Samo postojanje ovog projekta, je pokazatelj ruske stručnosti i kvaliteta izrade.
4. “ da ne pominjemo SR-71″
Bolje da nisi pomenuo projekat koji je imao ogroman broj problema…
5. „Imaju ove sisteme,s-300/400, ali nesto ih ne ukljucuju u Siriji kad Ameri bombarduju“
Nemaš veze sa samim dešavanjima u Siriji. Ruski sistemi S-300/400 su tamo da primarno brane ruske jedinice, a ne Siriju…
6. „Mogli smo sa kupimo airbus“
Očigledno nisi upućen sa velikim problemima koje Nemci imaju sa proizvodima Airbusa, izuzev H145…
7. „Sto se tice price o komadanju Rusije-ne nasedajte na rusku propagandu.Rusija ima 2000 nuklearnih bojevih glava za koje tehnicki ne postoji resenje na zapadu, i niko ih nece napasti.Niti u Rusiji ima sirovina koje bilo kome trebaju tako, da udje u nuklearni rat.Nafte i gasa ima mnogo u USA,a ide se na nove izvore energije.“
Komadanje Rusije je ruska propandanda!? A šta se dešavalo tokom ruskog građanskog rata? Japanci nisu slučajno zauzeli ceo ruski daleki istok radi rekreacije i velikih turističkih potencijala? Ili poljski plan za komadanje Rusije nastao još 20 godina prošloga veka? To nisu laži , to je istina. Jedini razlog zašto Rusija nije napadnuta ko mi 99 je to što imaju nuklearne bojeve glave. Da to nemaju, sad Rusije nebi bilo već 20 godina. Ti totalno nemaš pojma o bogastvima Rusije. Nafta i gas nisu jedini važan resurs. Tu su i razni retki metali koji bi obogatili bilo koga, a pogotovo SAD i njene ekonomske lidere.
8. „Naprotiv, Rusija je agresivna, sto su dokazali zauzimanjem Krima, ulaskom u Istocnu Ukrajinu i odbranom krvoloka Asada i bombardovanjem Sirijskog naroda.“
Rusija je sve, ali nije agresivna. Očigledno ne razumeš ni međunarodnu politiku, a kamoli strategiju. Zauzimanje Krima i Istočne Ukrajine su u suštini defanzivni potezi, na agresivnu politiku zapada prema Rusiji. Ovim potezima, blokira se ulazak Ukrajine u NATO, jel recitemi tog političara iz zemalja članica NATO-a koji će svom narodu objasniti zašto jedna zemlja kao Ukrajina treba da uđe u NATO sa svim svojim međunarodnim problemima sa Rusijom. Jednostano, to nikad nebi prošlo, jel bi ulazak Ukrajine istovremeno izazvao Treći svetski rat.
Interesuje me počemu je Asad krvolok, a terorističke organizacije su abđeli čuvari demokratije i drugih gluposti. Da se razumemo, Asad nije idealan diktator koji nikada nije napravio grešku, ali nije ni Staljin, kako ga zapad prikazuje. On je osoba koja ima VEĆINSKU podršku svog naroda, što zapad nikad ne spominje. Organizacije oko kojih je napočetku rata formirana Sirijska Slobodna Armija su većinski ekstremističke islamske organizacije koje se protive sekularnoj sirijskoj državi, a ne diktaturi…
9. „Ipak, ekonomija Rusije je jedva nesti ispred ekonomije Spanije, pa ce se skoro zaustaviti njihova ekspanzija, Ameri ce ih jos jednom ekonomski slomiti, kao sto su slomili i mnogo jaci, i veci, Sovjetski savez.“
Isto tako se ne razumeš u ekonomiju. Ruska ekonomija je daleko jača od ekonomije SSSR u svojim zlatnim godinama. Govorimo o 12 najvećoj ekonomiji sveta, koja ostvaruje rast i pored neefikasnih zapadnih sankcija koje su nanele veću štetu EU, nego Rusiji. Rusija je daleko od ekonomskog sloma…
10. „Primeticete i da su ih napustili svi saveznici i Varsavskog pakta, i svi do jednog usli u NATO , da slucajno ponovo ne padnu pod vlast Rusije.
Da li je to zato sto im je bilo tako dobro pod Rusima?“
Takođe će te primetiti da se Kina posle skoro 40 godina vraća Rusiji kao veoma važan saveznik. Takođe možete primetiti države kao što su Mađarska i Bugarska(članice EU i NATO) koje insistiraju na što jačoj saradnji sa Rusijom.
Tako da ponavljam, prestanice da izvlačite paušalne zaključke, loši ste u tome i posveti se istraživanju koje vam zaista ne dostaje.

Jo

@Petrović Dušan
Da sedim u američkom Kongresu ni u ludilu ne bih dozvolio prodaju aviona Srbiji, osim onih koje su Rusi i Kinezi već rastavili do poslednjeg šarafa. Isto se odnosi i na Ruse i Kineze. Srbija je možda neutralna, ali nije pouzdan partner kada je u pitanju čuvanje tehnoloških tajni.
Što se tiče ruske tehnike, pogledaj „Enemy at the Gates“, onu scenu kada svaki drugi vojnik dobija pušku. Sovjetska tehnika je projektovana na iskustvima drugog svetskog rata, kao potrošna roba. Projektovana je za sukobe velikih razmera, u kojima je potpuno nebitno da li avionski motor može da izdrži 2500 sati ili 7500, kada će najverovatnije biti uništen u prvih 1000 sati. Nemačka tehnika u WW2 je bila superiorna, ali nije im ništa vredilo kada su Sovjeti bili u stanju da naprave 10 aviona dok Nemci naprave 1.
Kod IL-2 su imali problem da se brane ako ih nemački avion napadne sa leđa. Problem su rešili tako što su isekli rupu na trupu i u nju vezali osuđenika sa mitraljezom. Kasnije su tražili bolje rešenje.
Ni takva sovjetska tehnika nije za nipodištavanje, nisu je nipodištavali ni Amerikanci. Ta tehnika je bila u stanju da napravi veću štetu od sopstvene vrednosti. Zato su ponekad američke rakete bile skuplje od ruskih tenkova.
Moderna ruska tehnika se odmakla od sovjetskog koncepta. Njen najveći hendikep je da nema sigurnu bazu bogatih kupaca, koju je američka industrija osigurala kroz NATO.

Pe

@Aleksa Radojcic
Dobro,evo prvo o ekonomiji.
Ruska ekonomija od 2014 ide nizbrdo.
Rezervni fond,stvoren u vreme procvata tokom 2000-ih, koji je trebalo da spreci defolt rublje-i potpunosti je potrosen nerealnim vojnim projektima od 2014-2017.
Srednja plata u Rusiji godisnje je svega 8500( u Srbiji 5000) dolara
U Americi 59000, Nemackoj 41000
Nekada je Rusija mastala o tome, da preuzme mesto Francuske (tada,5 na svetu)
Danas su na 12 mestu, i padaju sve nize.
U uslovima teskih sankcija, ne da nema govora o “napretku” nego ce biti dobro, da se ikako odrze na ovom nivou.
Rublja je sa 37 za evro otisla na 100,danas je 80.
Zato su i svi vojni projekti-tenk armata,avion su-57 zaustavljeni i ne ulaze u serijsku proizvodnju.
U Rusiji od 2014 ide serija otpustanja ljudi sa posla,i umanjuje se radni kolektiv do minimalnog neophodnog broja.Bas je to znak procvata,da?
Ovo su sve cinjenice, koje se lako mogu proveriti.
Ruska propaganda je jaka-govore o novom nosacu aviona, i td – o tome nema ni govora.
To,da je danasnja Ruska ekonomija jaca od Sovjetskog saveza je notorna glupost.
Sovjetski savez je imao pola svetske proizvodje celika,namirnica,zita..Rusija danas uglavnom prodaje resurse,naftu,gas.
Ne proizvode ni jedan visokotehnoloski proizvod.
Sto se tice Kine – Kina je iskoristila slabost Rusije, da ugovoro cenu za kubni metar gasa NIZU nego cak Belorusija 2014, posle Krima.
Takodje,Kina zeli da naseli ruski Sibir.
Rusi su bili prinudjeni da se sloze da prodaju Kini S-400 i Su-35c, iako je jasno da ce Kinezi izvuci tehnologiju za sebe,kao sto su uradili sa Su-27.
I napokon,Kina je najveci trgovinski saveznik Amerike,i ne pada im na pamet da rizikuju bilo sta zbog ekonomski male i nemocne Rusije, to nema nikakvog smisla.

Pe

@Aleksa Radojcic
Sto se tice 2 svetskog rata
Danas Rusi svesno precutkuju,pod Putinom, oni sto nikada Sovjeti nisu krili:
Rusija je dobila jako mnogo oruzja od zapada.Tokom bitke za Moskvu 70% (sedamdeset procenata) svog oruzija je bila zapadne proizvodnje.
U isto vreme,Amerika i Britanija su sprovodili stratesko bombardovanje Nemacke, i Nemci su kopali tunele pod zemljom,da bi pravili oruzje.Cak 1944 Nemacka je proizvela najvise oruzja tokom celog rata.
Dakle, pobeda Sovjetskog saveza nije rezultat T-34, koji je bio smesno losiji od Leoparda i Tigra, kao sto u i ruski avioni bili losiji od FW 190 i Messershmita, vec cinjenice da je Nemacka bila nadjacana u svim oblastima.

Pe

@Aleksa Radojcic
Zvanican stav Republike Srbije je da priznaje drzavnu celovitost Ukrajine,sa Krimom i istocnom Ukrajinom.
Rusija je prekrsila medjunarodni ugovor, kojim je 1994 u zamenu za ostatak nuklearnog oruzja od SSSR, garantije celovitost i nepovredivost granica Ukrajine.
Ukrajinski narod je resio da ide u pravcu reformi ka EU, kao ekonomski boljoj varijanti.
Besni Putin je poslao vojsku da preuzmu deo teritorije(Krim) gde je vec bila ruska vojska i etnicki zive Rusi, i pokusao da napravi pobunu na istoku Ukrajine,sa ciljem stvaranja “Novorusije”.
To nije proslo,Ukrajinci prosto ne zele da budu sa Rusijom, i danas Ruska vojska direktno okupira dva grada u Ukrajini – Doneck i Lugansk, ali nisu smeli da ih priznaju kao “nezavisne republike”.
Zbog tih pogresnih procena Rusija se nalazi u velikoj ekonomskoj recesiji, i situacija postaje sve gora.
Cudno je da Srbi, kojima je vojno oduzeto Kosovo, podrze vojno cepanje Ukrajine, zbog toga sto je, kao, Amerika platila Ukrajincima.
Verujte, da je Amerika platila bilo sta Ukrajincima, uzeli bi pare i nestali.To je samo propaganda.

Pe

@Aleksa Radojcic
Sovjetska vojna misao, o kojij govorite- u direktnoj je vezi sa stanjem sovjetske vojne tehnologije, metalurgije i elektronike.
Nisu oni pravili losije motore za MiG nego Ameri za F-15 zato sto su bas tako hteli.
Rusi uvek rade najbolje sto mogu,ali nemaju tehnologiju kao Amerika.
Zato su i smislili taktiku, koja umanjuje njihov tehnoloski zaostatak za zapadom.A uvek su zaostajali.Posle rupe u razvoju od 15 godina (1991-2006) i gubitka resursa i tehnologije drzava bivseg Varsavskog pakta , danas je tehnologija Rusije daleko vise zaostala nego ranije.
Staljin je zabranio da Rusi sami pravi bombarder, i insistirao na kopiranju B-29 koji su sleteli na teritoriju SSSR.To je kasnije proizvodjeno kao Tupoljev Tu-4.
Motore nisu imali, dok nisu zauzeli nemacke mashine posle 1945.
Ako trazite podatke-pogledajte spisak vazdusnih pobeda od 1945-danas.
Primeticete da je, na primer, F-15 pobedio u preko 60 bitaka i nijednom nije izgubio.
Velika vecina gubitaka je od strane MiG aviona,i Suhoj.
Sr-71 je do sredine 1980–ih leteo bez problema nad SSSR, do pojavljivanja MiG-31.I nikada Rusi nisu mogli da ih sruse.
Takodje, sve brzinske i visinske rekorde drze americki avioni.
Kako je to Ruska tehnologija bolja-i dalje nije jasno.

Vl

Au al je ova tvoja pisanija zabolela botove, diglo se sve od Niša do Moskve, čak ti i eseje napisaše. Slažem se sa tobom.

Ac

I da gospodine Dusane voleo bih ako bi ste se raspitali da li bi Ameri pravili misije po kosmosu bez ruskih motora.I za razluku od Amerikanaca,Rusi sami prave i osmisljaju svoju vojnu aparaturu.Vidite samo najnoviji Suhoj.Ne mogu da verujem da mozete toliko da gajite simpatije prema drzavi koja je direktno radila na unistenju naroda kom pripadate.Pa pogledajte im filmove gde se Srbi pojavljuju,uvek losi momci.Vama zelim svako dobro,ali pre bih propao sa Rusima nego od Amerikanaca i Engleza.

Al

@Petrović Dušan
Ruska ekonima je porasla prosšle godine 1,5%, sa konstantnim smanjenjem nezaposlenosti. Ovo oko fondova je manje više istina. Ruska ekonomija je po svim statistikama jača i stabilinija u poređenju sa sovjetskom ekonomijom koja je bila haos…
Armata i SU-57 nisu uopšte zaustavljenji, koliko znam Su-57 treba da uđe u serijsku prozvodnju 2019, ovom činjenicom pokazujete koliko ne pratite informacije.

Tr

@Petrovic Dusan
Ako si hteo neko zlo da postignes, postigao si. Kad bih opisao tebe, upotrebio bih samo jednu englesku rec koje si prepun. A sad lepo troluj negde drugde…

Al

@Petrović Dušan
Ne znam kakve veze ima Republika Srbija sa Rusijom i Ukrajinom?
Tu grešite moj prijatelju. Ukrajinski narod je duboko podeljenj. 50%(zapad) želi u EU i NATO. 50%(istok i jug) želi da budu neutralni i da imaju dobre odnose. Tako da tu nema nikakve odluke ukrajinskog naroda. Sve što se desilo tokom 2014 je proizvod mešanja zapada u Ukrajinu, kako bi je prigrabili od Rusije, kao što je bilo i sa Gruzijom tokom 2000-tih.
Mi možemo pričati o tome dali su ruski potezi tokom 2014 pametni ili ne, ali su daljeko bolji od čisto ostajanja po strani. Rusija smatra teritorije bivšeg SSSR svojom sverom interesa. SAD to ne žele, pa tu sferu nastoje da naruše tokom poslednjih 20 godina.
Srbi podržavaju Rusiju ne zato što je ona narušila teritorijalni integritet Ukrajine, već zato što se suprostavlja tendecijama zapada da se mešaju u unutrašnje poslove nezavisnih zemalja. Lista zemalja koje su doživele neki oblik zapadne intervecije iz godine i godine raste. Nažalost, sada živimo u svetu u kojem je jedini način borbe protiv takvih tendecija prihvatanje i korišćenje istih.
Rusija je održala svoje interese u Ukrajini, Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, tj. ruske granice su zaštićene.

Al

@Petrović Dušan
I dalje izvodite paušalne zaključke, a ne baratate činjenicama…
Stanje sovjetske metalurgije, elektronike i vojne tehnologije je proizvod sovjetske vojne misli krajem 80-tih godina prošlog veka, koja je više novca davala za proizvodnju naoružanja, nego za razvoj (u tom trenutku) ne potrebne tehnologije.
Stav se menja početkom 90-tih, delom iz nove situacije Rusije, a delom efektnošću američkih snaga u tadašnjim ratovima.
Rusi su mudro zaobišli vašu „rupu“ u razvoju(1991-2006) sarađujući sa zapadnim kompanijama. Tokom te saradnje pokupili su sve što su mogli, tako da danas taj veliki tehnološki zaostatak o kome govorite jednostavno ne postoji(po rečima Pentagona u svojim izveštajima poslednjih godina).
Razlog za kopiranje B-29 je potreba da se SSSR izjednače sa svojim novim protivnikom, SAD(opet vam ne dostaje kontekst). Jednostavno, lakše je kopirati ako možeš, neko da razvijaš sam, ako ti je nešto potrebno brzo(mislim i da bi se Kinezi složili sa ovom mojom izjavom, nisu mogli da čekaju sami da razviju, pa su uzeli strano i nadogradili se na toj osnovi).
O nemačkim motorima govorite kao da SSSR niej imao svoje projekte. Koliko znam, SSSR je svoj prvi avion na mlazni pogon testirao 1942-43. Avion je bio baziran na JaK-7. Ipak, opet ako veći imaš gotove nemačke motore, zašto razvijati svoje(opet vam fali kontekst u vezi sa ovim).
I taj isti SR-71 je povučen 1989 zbog različitih tehničkih i finansijskih problema…
Jeste li sto posto sigurni u sve? Koliko znam SSSR još uvek drži rekord za avion na najvećom poletnom težinom, An-225…

Ac

Aleksa Radojicic
Dzaba objasnjavas prijatelju.Kolega misli da supersila Rusija ne sme da ima interese i crvene linije nego da ako Amerika krene na njih jednostavno sagnu glavu i aminuju jer su oni „najrazvijenija zemlja“.Ne mogu da verujem da ljudi i dalje ne shvataju anglo-saksonske igre Racak,Markale,bojni otrovi,oruzja za masovno unistenje,a sve sa ciljem da udju na ciljanu teritoriju i crpu resurse,to je bakterija kojoj treba antibiotik(Putin)…Dokle vise.Ali najjaci su Francuzi i Englezi,nisu ni svesni sta bi ih snaslo kad bi se prevarili i napali Ruse.Tada bi Dusan video koliko je ruska tehnika inferiorna.

Pe

Za gospodu koja tvrde da ja „volim Ameriku a ne volim Rusiju “
ja volim kvalitetne avione, o cemu je i ovaj forum, i bas me briga ko ih pravi.
Necu da vozim Jugo ako sam iz Srbije, jer je to los auto
Kupicu BMW, iako mozda ne volim Nemce (Nemice su druga prica).

@Aleksa Radojičić
Posto zivim i radim u Rusiji, dosta bolje znam situaciju nego Vi.
Rusija vec godinama govori da ce da uvede u serijsku proizvodnju SU-57 „sledece godine“, i sad govore da je to 2019.
Broj jedinica 2 (dva).Ukupno – 12.Ma ziva smejurija.
Nedavno su ih poslali u Siriju.
Na ovom forumu su svi govorili kako ce sad ta dva prototipa da razbiju F-22. (kojih ima oko 186 i primljeni su na dezurstvo u US Airforce jos 2004, serijska proizvodnja zavrsena 2008).
Kad sam ovde to i napisao, odmah na mene povici.
I sta bi?Za 24 sata Rusi vratili iz Sirije SU-57 nazad u Rusiju.
Kao „prosli su puno ispitivanje“.Ma nemoj. Pa auto ne moze tehnicki pregled da prodje posteno za to vreme.
NEMA SE para za ogromna ulaganja koja su potrebna da bi se razvio takav motor,kao sto je na F-22, ogromna je korupcija, a u zaostatku su visedecenijskom sa elektronikom, zbog cega je veliki deo aviona od inostranih delova,bukvalno, cela elektronika.
I nemojte mi pricati o razvoju Ruske ekonomije, i lupetati o „povecanju zaposlenosti“,kad je u zemlji najlosije od 2008 .

Ukrajina NIJE podeljena, Ruski vojnici „mirni naoruzani gradjani“ okupiraju samo dva mala grada- Lugansk i Donecki.Morace da odu, pre ili posle, i kao mi Srpsku Krajinu / Istocnu Slavoniju da vrate Ukrajini.
Rusija se nije usudila da prizna te delove nezavisnim.
U sustini, ne znaju ni sami kako da se izvuku iz tog s***a u koje su upali, svojom greskom.
Vecina Rusa je protiv te gluposti, jer trpe sankcije, a ne znaju ni samo zasto su tamo.“popeli se na drvo ne znaju da sidju“.
Amerika nema sa tim nikakve veze.Amerika nije kriva za uspeh svoje ekonomske politike, kao i EU, i za to, sto svi hoce da imaju takav ekonomski sistem.
Morate biti bas budala, pa da verujete da Amerikanci idu po Ukrajini i dele pare gradjanima Ukrajine da se bune protiv Rusije.
Odlicno znam Ukrajince – uzeli bi lovu i nikada ih ne bi videli vise!

Pe

@Trigerovan
Pre svega, odgovor je bio na detaljni post ovoga gospodina Radojcica.
Rekoh,kada je nasao toliko vremena da mi osgovori vrlo detaljno, daj da mu napisem o cemu se stvarno radi, jer ima pogresne informacije, zasnovane na cistoj propagandi u koju vecina ne veruje u samoj Rusiji.
Lepo sto znate da psujete na engleskom,a da li imate i neki argument iz oblasti vazduhoplovstva, da mi suprotstavite,osim psovki ?
Videli smo kako je nasa vojska prosla 1999 , a takvi kao Vi su govorili da cemo „razbiti NATO“ i „Rusija ce da nam pomogne cudesnim oruzjem“ pa „Srbija ima neunistivi MIG-31“ i svakakve gluposti.
Ja se tacno secam takvog profila ljudi.Begde u maju, kada vec nasi radari nisu ni znali ko leti u prostoru SR Jugoslavije i gde i kada, na RTS su govorili da smo dosli do cifre od 100 srusenih aviona NATO, koji se upravo raspada.
I sta bi?Ode Kosovo.Ode Crna Gora.Plate najmanje u regionu.iamo 2 aviona iz 1986 i ovaj ruski krs koji treba da se popravi.

Pe

@Aca
Da li ste Vi ikada culi za Space V i Ilona Maska?
Ameri su zaista kupili neki broj Sovjetskih motora za dobre pare,jer im je to bilo jeftinije dok razvijaju svoj program.
Ipak, ruska kosmonautika je dosla do dna, i jako je lose stanje.Prakticno, losiji su od svih.Roskosmos se kritikuje svuda za korupciju, trosenje para, gubljenje satelita u pogresnim lansiranjima i td. Pa svaka druga komercijalna raketa im padne.
Koje to veze ima sa nacionalnom pripadnoscu?
Ovo je forum o vazduhoplovstvu, a ne patriotskim osecajima.
Po Vama, vrhunac vojne tehnologije je Galeb g 4 jer ga pravi Srbija.
SU 57 ima jako mnogo inostranih delova, a pre svega- kompletnu elektorniku, jer se u Rusiji ne proizvode mikroprocesori UOPSTE.Nemaju tehnologiju.
Drugo, SU-57 je za sada samo prototip.Da li ce dobiti 2 aviona u seriji 2019 – veliko je pitanje.A i da dobiju – za teritoriju Rusije 2 aviona ne znace nista.

Tr

@Petrovic Dusan
Argumenata imaš koliko hoćes iz zapadnih izvora. A pošto navodno živiš i radiš u Rusiji, mogu slobodno da kažem da je vrlo slabo i površno poznaješ. Pogotovo što i ne znaš za zatvorene gradove. Ali pošto vidim da ti sve posmatraš površno i da samo probiraš argumente, mislim da ne vredi raspravljati se sa tobom. I da znaš, u svoju septičku jamu me nećeš više povući.

Pe

@Trigerovan
:-) “Zatvoreni gradovi” odlicna šala!
Zaista su nekada postojali,u vreme totalitarnog SSSR.
Danas samo postoje zone,koje nisu dostupne civilima, kao i u svakoj zemlji.

Be

Svasta covjek nauci citajuci promisljanja pojedinaca sirom svijeta……

No, jedno je sigurno, iskljucivost ne vodi nikuda.

S jedne strane se opravdava kopiranje tehnologije, a s druge strane kupovina iste se smatra slaboscu.
I to sve u istoj misli.

Opet, nisam znao da Srbija proizvodi G4.

A onda opet nisam znao da je vojna industrija svijet za sebe, izoliran od ostatka drustva.

No dobro, igrat za raju a zanemativat taktiku nikad nije polucilo pozetivan ishod.

Danasnja Rusija je tigar od papira……..ma sta tigar, pudlica s opasnim vladarom na celu.
Za biti sila, osim vojna, moras biti i gospodarska sila.
Sve te SU, MIG, F, A, B, TU, AN………iza njih mora stajat Ford, Lada, Microsoft, Apple……i sva sila ostalih bezimenih punjaca proracuna koji pogone sve te stvarcice.
Da bi se te stvarcice pogonile u nekom smijeru, potreban je interes.

Da se razumjemo i ne lazemo, jedan Trump americkom sustavu ne znaci nista.
Jedna Putin za ruski je sve.
Uocavate razliku?
Jos ne?
Netko gore spomene kako je ruski put na mjesec prekinula smrt jednog pojedinca.
Kakav je to sustav koji pociva na pojedincu?
Nikakav.

Ne, Rusija je jedno veliko nista sve dok pociva na pojedincu.
Amerika je godinama ispred…..ne zato sto je amerika, vec zato sto ima otporniji sustav.
Danas je Trump, za 4 godine mozda on a mozda i ne.
Danas je Putin. I jucer je Putin. A i sutra je Putin.
Poslje 2.sv.rata, Amerika je ta koje je sagradila svijet kakvog danas poznajemo.
Imate li mu alternativu?
Slusam.

12

@Petrovic Dusan
I dalje postoje takvi gradovi iz doba SSSR(njih 44), samim tim i dalje su nedostupni za mnoge bez dozvole. Istina, pojedini gradovi su poluotvoreni za strane investicije zbog nuklearnog programa (Sarov, Snežinsk, i Železnogorsk, npr.). A ako je tebi to šala, dokaži da ne postoje tako što ćeš ući u bilo koji takav grad bez dozvole.

Ac

Petrovic Dusan
U pravu ste za zapadnu elektroniku na Ruskim avionima,ali morate da znate da ruska zaostalost za zapadom ima veze sa 1. I 2. svetskim ratom.Koliko je Rusija tada stradala.Pa hladni rat koji je imao za cilj upravo unistavanje Sssr-a,kroz enormno ulaganje u naoruzanje.Amerika nije imala problem sa beskonacnim ulaganjem,znate na sta mislim.Nisu ni jedan rat na svojoj teritoriji doziveli za razliku od NAS koji smo u ratu od pamtiveka(isto vazi i za Rusiju).Verujte,anglo-saksonske igre ce se vrlo brzo zavrsiti i obiti im se o glavu.E onda cete videti njihovu superiornost,usi ce medjusobno jedni drugima da pojedu.

Pe

@Aca
ja nisam ulazio u razloge ruske zaostalosti, vec konkretnu situaciju danas, takva,kakva je.
Takodje, nisam predvidjao sta ce biti u buducnosti itd. i nemoguce je to predvideti.
Ako uzmemo za orijentir danasnje ponasanje Rusije – lutanje dalje od zapadne civilizacije, ekonomski nepogodne projekte, navlacenje sve tezih sankcija od strane industrijski razvijenih zemalja – nece biti dobro.
Rusija je imala najjaci period razvoja upravo tokom 2000-ih, u doba otvorenosti, i privlacenja stranih investicija.Vojno su bili slabi konvencionalno, ali ekonomski tigar.Uostalom, nuklearno oruzje osigurava da ih nikop ne napadne.
Problem je postao to, sto su Rusi poceli da zaradjuju, da putuju, i da traze odgovore od svoje vlasti o korupciji, pravima coveka,i td
Upravo zato se i ide na sukob sa zapadom – rezultat – padanje rublje, zatvaranje zemlje- ekonomski,a ne politicki.
Cilj – vecna vlast Putina i njegovih ljudi.
Kao nesto sto smo videli sa JULom i Milosevicem,samo oni ne mogu da se oslobode dok ne padnu na zamlju kao Sovjetski Savez 1991…
Evo danas svi tvrde kako su razbili u Siriji ameriku i njhove rakete koje uopste ne rade…

Me

@Aleksa Radojičić
„je uspešno samostalno napravila operativne svemirske stanice(koliko znam Ameri nisu napravili nijednu).“—KRIVO
Nadam se da engleski jezik nije problem :
https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab

S1

Prvi put čujem da nisu ni raketu skinuli svi ti PVO sistemi su isprobani i skidali krstarce rakete i druge na vežbama i to nije razlika.
A za BUK kao prvo na koji model mislite Buk m1, buk m1-2,buk m2 ili najnoviji bukm3 koji sigurno nije jel rusi su prvi sistem nedavno dobili i mnogo je moderniji.
I zavisi šta skida avion, UAV, rakete koliko sam čitao na mnogim sajtovima ti moderniji m1-2 I m2 trebaju preko 90-95%aviona da skinu u stanju teškog ometanja I negde oko 70-80%krstarečih raketa. S300 I S400 imaju skupe rakete I to se ne koristi tako.
Tor M1 I M2 je sistem dizajniran da pre svega vođene rakete I bombe skida sve drugo ali kratak domet.
Ja znam ljude koji ratuju za kurde YPG i druge i nisam cuo da ni jedna raketa nije srušena, pa naša vojska je srušila 100%sigurno mnoge tomahawk sa starim PVO sistemima po logici moraju moderni onda da još bolje skidaju. 91 godine u Iraku američki Patriot je srušio oko 90%scud raketa i S300V je kao taj prvi Patriot.
Ali Sirijske vojska nije dobro obučena i neiskusna, kad se kupi nov sistem onda treba oko 5-8godina da vojnici steknu dovoljno iskustva i da se integriše sa drugim sistemima to je rekao Švedski vrhovni komandant kad Švedska sad želi Patriot da kupi.

Ma

@Aleksa Radojičić kapa dole za iscrpnu analizu, svaka čast!!! Pročitao sam samo prvi tvoj komentar, ostale još uvek nisam, ali svaka reč ti je na mestu, jednostavno i krajnje razumljivo objašnjenje. Svaka čast još jednom!
@Beduin uz dužno poštovanje, nisi uzeo jednu vrlo važnu stvar kada si prokomentarisao „Kakav je to sustav koji pociva na pojedincu? Nikakav.“ Vidiš, kod slovenskih naroda (izuzev Čeha, Slovaka, Slovenaca i Poljaka) sve počiva na velikom vođi, tj jednostavno slovenski narodi nisu za demokratiju, nisu za demokratsko upravljanje s obzirom da su slovenski narodi uglavnom jako nedisciplinovani i treba im čvrsta ruka, a ne neka nazovi demokratija. Ima dosta toga što se može reći na tu temu, ali ovo je vazduhoplovni portal, ne političko-etnološki portal.

Ma

@ Petrovic Dusan- uff uff ali Vi napisaste gomilu netačni i površnih informacija. Elem, kad ste već došli na moj teren, a to je WW2, i svo naoružanje u vezi istog- hajdemo redom:
1) Rekoste da je sovjetski tenk T 34 bio inferioran u odnosu na Leoparda i Tigrove, prvo i osnovno Leopard nije postojao sve do
kraja 1950-tih godina (Leopard 1), drugo Tigar odnosno Panzerkampf VI, je kategorija teškog tenka, dok su T 34/76 i T 34/85 bili srednji tenkovi, nisu ista klasa i ne mogu da se porede! Sovjetski pandam nemačkom Tigru i KonigTigru su IS 2 Staljin, i oni su bili i te kako dostojni protivnici nemačkim Tigrovima; U istoj klasi sa T 34 su bili Pantheri i oni su bili bolji u sukobu 1:1 ali takvi sukobi su bili veoma retki, a i Panther se mnogo sporije proizvodio i bio je daleko skuplji i teži za eksploataciju; Ne spominjete koliko su američki tenkovi tog vremena bili infereorni u odnosu na sovjetske a tek u odnosu na nemačke, o tome ne treba trošiti reči! Nemački as Michael Whitmann je u bici u Kanu, sam uništio 18 američki M2A4 Šerman, o tom događaju se retko priča, osim kad se neko odvaži pa malo to oživi u igrici Call of duty.
2) Sovjetski La 5, Jak 3, Jak 9 kasnijih varijanti teško da su bili inferiorni u odnosu na Me 109 ili Focke Wulf 190, ali jesu u odnosu na Me 262. Zapravo svaki avion tog vremena je bio inferioran u odnosu na Me 262, koji je jako kasno uveden u serijsku proizvodju, kada nije bilo dovoljno goriva, kada su bile bombardovane piste i kada je najveći deo nemačkih asova već poginuo. Inferiorni su bili i američki P 51 Mustang u odnosu na Me 262, ali su to nadoknadili mnogo većim brojem aparata, i napadima na nemačke aerodrome dok su Me 262 tek poletali ili kada su sletali zbog dopune gorivom.
Ukratko nekoliko činjenica, kojima sporim one Vaše nazovi argumente koje ste izneli. U komentarima iznad Aleksa Radojičić Vam je lepo i detaljno objasnio gde grešite.

Pe

@Markus 1463
Zaista, zamenik sam nemacki tenk “Panther”koji se upotrebljavao na istocnom frontu nazivom”leopard”-to je lapsuz.
Ostalo navodite besmislene podatke.
Ponavljam da je nemacko oruzje bilo daleko superiorno od Ruskog i Americkog,posebno od tog krsa kao Stalin tenk KV i T-34 (koji je bio dobar ako nema Nemackog tenka blizu).
Jedino unistenje Nemacke proizvodnje, o ogromna brojcana premoc Rusa su zasluzni za to, sto su na kraju Nemci izgubili.
Istina je da je T-34 bio lak da se popravi,a Panther/Tigar ne.
Zato je Panther ili Tigar mogao da unisti desetine T-34.Sve ima svoje.
Uostalom, ovo nije forum posvecen kopnenim snagama.
Samo ponavljam da Rusi ne prave losije avione od Amerike “jer im je takva taktika”,kao sto je gore neko lupetao, vec je taktika takva,jer ne mogu tehnoloski sa proizvedu nista bolje od toga.
Ne pravi se kuca od krova.

Dr

Nemoj da kupujemo kao hrvati novo…Evo lete im f 16 po nebu pa se nebo cepa….hahahahaaa

Pl

Realno nabavka polovnog helikoptera bi bila u rangu bačenog novca, sem u slučaju da se oni u narednih par godina iskoriste… Kupovina novog Mi 24VM (35M) ,bi bila super stvar za nas, ali opet je to premala nabavka,ali gledano sa druge strane, od nečega se mora početi, pa da se nadamo da će broj tog tipa helikoptera vremenom dobiti pojačanje i narasti na dvocifrenu cifru. Naravno to uključuje da je potrebna i određena zaštita helikoptera tipa L370 “Vitebsk“ (President S)…

Odgovori
Ku

Moze se kupiti i polovan Mi-35M kod brace rusa upola cene a sa malim brojem sati leta( u savrsenom tehnickom stanju), inace Rusi u velikom broju koriste i stare Mi-24 P…….to sve govori!

Ž

Одакле информација да Руси продају половне Ми-24ВМ?

Први пут чујем за тако нешто.

Vu

Za nase podneblje i potrebe vrhunska masina, samo bi nam trebalo bar 16 komada kao i MI 17 isto toliko novo je novo u startu skuplje ali dugorocno jeftinije.

Odgovori
Ed

Da li u Srbiji postoji nekakav plan tipa „Strategija nacionalne sigurnosti“ koji di odredivao zahtjeve i dao smjernice kretanja/razvoja po raznim komponentama sigurnosti na duzi rok tj. 10-15 godina.
I da li, u skladu s tim, ili ne, postoje strucne analize i planovi za duzi rok u VS tj. konkretnije za ovaj slucaj u RV-u.
Pitam jer ne vidim dovoljno informacija o tome, a ovakva najava nabave 4 x Mi-35 je nekako iznenadna buduci da se islo pregovarati o dodatnim Mi-17 bez spomena Mi-35.
Mislim da bi trebao postojati nekakav dokument o tome sto se ocekuje od RV-a, planiranim sposobnostima i sl.

Odgovori
Sa

Tesko, mi to vise volimo stihijski po sistemu dajte nam 5 kila helikoptera… Dobro nije bas bukvalno ovako ali nije ni daleko i ne samo u ovoj prici nego oko manje vise svega, od danas do sutra.

BB

Pa bila je ta „Stratgija“ a značila je kupovinu željezare i pretapanje tenkova i razne opreme i onda prodaja željezare za 1 $

I sad treba da se krpi na brzinu šta se skrpiti da’

iv

Moram da priznam ni ja bas nesvatam strategiju odbrane VS. Kada bi to bilo jasno verovatno bi i opremanje bilo logicnije.

de

platicu ja kad mi Vucina otkine od pemzije

Mi

Mi volimo polovno, provereno oruzje. Novo je jos neispitano, moguce, sklono kvarovima. Strategija?!? Potpuno nepotrebna! Osnovna ideja je „daj sta das“.
Polovni MiG-ovi 29 iz Rusije, Belorusije, moguce iz jos neke prijateljske zemlje. Isto vazi I za helikoptere, malo zapadni, malo Ruski. Za logistiku I odrzavanje je najvaznije da svi imaju „djontu sa sitnim nutom“ i da moze da se „nabudzi“. Planiranje…. Sta to bese?

De

Ed, I meni se cini da nema plana ili strategije.

Ma

@Ed, naravno da postoji, samo pojedini ljudi vole da pričaju napamet, bez argumenata i „onako kako im nešto deluje“. Svaka ozbiljna vojska ima strategiju nacionalne odbrane/sigurnosti. Gledano sa strane zbog pisanja pojedinih medija (uglavnom žute štampe, koja sve radi kako bi povećala tiraž!), deluje da struka odnosno Vojska Srbije nema strategiju i nabavlja „nasumice“ što uopšte nije tačno, jer gospoda srpski oficiri tačno znaju koje su potrebe VS. Postoje čitave službe/timovi ljudi koji pažljivo rade stručne analize i planove za duže rokove, ali do skora nisu naišle na razumevanje od strane onih koji odlučuju o trošenju budžeta RS. Imaš više dokumenata u vezi strategije nacionalne bezbednosti, Strategije odbrane, sve navedeno možeš videti na stranici sajta Ministarstva odbrane R.Srbije
http://www.mod.gov.rs/lat/4350/strategije-4350
Takođe, imaš na sledećim linkovima detaljnije
http://www.vba.mod.gov.rs/strategija_-20nacionalne_bezbednosti_lat.pdf
http://www.mod.gov.rs/multimedia/file/staticki_sadrzaj/dokumenta/strategije/Bela_Knjiga-Srpski.pdf
Služimo Srbiji!!!

Ed

@Markus 1463
Hvala na linkovima.
Malo sam proucio, to bi bilo to o generalnim smjernicama.
Doduse, mislim da je to i zbog promjene vlasti u odnosu na 2009-2010 kad su ovi dokumenti izradeni, danasnja politika obrane ne prati u potpunosti ono sto pise ( Npr: tamo gdje pise o NATO-u spominje se omogucavanje interoperabilnosti).
Da li postoje odluke strucnih grupa, po mogucnosti u skladu s strategijom/planom koji je na snazi, o potrebama avijacije, smjeru razvoja, o konkretnim nabavama? (ako moze link)

Ma

@Ed nema na čemu, molim i dr. put! Da, u pravu si, vrlo je diskutabilno da današnja politika odbrane VS u potpunosti može da prati sve smernice, pa i one koje se tiču saradnje sa članicama NATO u okviru Partnerstva za mir. VS se drži politike neutralnosti zemlje i podjednako dobro sarađuje sa članicama NATO -a i članicama ODKB-a. Da postoje odluke stručnih grupa, videću da ti što pre spremim/ odaberem nešto interesantno (postaviću ti link).

ma

Da demantujem rusomrzca da sve vise zemalja u svetu kupuju i traze oruzje od Rusije. Toliki je red na cekanju da Rusija ne moze sve te potraznje da postigne u kracem roku. Rusko oruzje traze i zemlje nato pakta ako rusomrzac nije obavesten. Stvarno ga pretera u toj svojoj mrznji prema toj zemlji. Ako se ide na polovne helikoptere MI24 bice sipanje iz supljeg u prazno. Za pocetak bi bili dovoljni i 4 MI35. Medjutim da li je to ozbiljna namera kupovine ili je prvoaprilska sala treba sacekati jos neko vreme.

Odgovori
ni

bolje ne kupovati polovne nov jeste skup ali bar duze vreme ce leteti

Odgovori
Iv

gospodine Bankovicu,koliko su novoproizvedene 35-ce kompatibilne sa Mi-17 koje planiramo dokupiti?mislim na motore,transmisiju i rotore

Odgovori
Ed

Ovisno na koju varijantu i s kojom opremom se odluci. Definitivno bi bilo pametno da imaju sto vise zajednickog…

Ž

Иван

Ми-35М се ипак разликује од Ми-17 када су у питању елементи које сте навели.

Међутим може се добити и Ми-17 с моторима ВК-2500.

Ra

Nije bas pametno, ali se moze dobiti Mi-35M i sa TV3-117VMA.
Nase Mi-17 su sa TV motorima a najverovatnije ce i dodatne kolicne Mi-17 biti sa TV motorima.

De

Nabavljati bilo kakvo novo (pod novo mislim na naoružanje koje se ne koristi već) naoružanje koje neće biti moguće koristiti barem 20 godina je krajnje diskutabilno. U nasem slucaju bojim se samo da je politicki marketing.
Cemu trositi resurse i ljude za nesto sto ima kratak rok upotrebe. Taman dok zavrse obuku/preobuku… „stroj crko“.

Odgovori
Ku

Mislim da jako gresite u vezi Mi-24v/p ,sa minimalnom modernizacijom(za dejsta i danu i nocu- GOES-324 optikom) dobija se mnogo! Ako Madjarska( inace Nato clanica) upravo to radi na svoim V i P dvadeset cetvorkama. Uvek mozemo od Rusa kupiti i polovne Mi -35M sa dugim resursom(mi 35M se jako dobro pokazao u Siriji i Iraku)
Dobra odluka MO…..

na

nadam se da ce sve biti novo

Odgovori
En

MiG-29, G-4, J-22, Lasta
H-145, Gazela, Mi-17, Mi-8 i sada još Mi-35.

Da nije previše?

Odgovori
Ed

Granicno. Uglavnom je to potrebno, ovisno o buducem razvoju.
Lasta i G4 su avioni za obuku, G4 moze raditi i jurisne zadatke
Mig-29 lovacki avion, ako postane visenamjenski onda je J-22 manje potreban
J-22 jurisni avion, trenutno radi ono za sto Mig-29 nije
H-145 visenamjenski srednji/laki helikopter, moze zamjeniti sve uloge Gazele i puno vise od toga (ovisno o opremi)
Gazela – laki visenamjenski helikopter, dodatni H-145 bi je izgurali
Mi-8 i Mi-17 su srednji transportni helikopteri, bilo bi dobro unificirati novo pridosle medusobno i sa eventulnim Mi-35.
Moglo bi se svesti na: MiG-29 (novi/modernizirani, SM/SMT), G-4 modernizirani, Lasta, H-145, Mi-17, Mi-35.
Samo ideja…

sl

Ukratko:
Mig29/21: modernizacija Mig29 sa izbacivanjem Mig21 kako im isticu resursi;
J22 i G4: G4 je inace proizasao iz J22 i deo predlozene modernizacije J22 ce takodje biti preneto na G4 – cilj je unifikacija na sto vecem nivou;
Lasta: menja Utvu, ali ce biti probem oko osnovne obuke u okviru VA, gde su se avioni tipa Utva75, C152 i sl. mnogo bolje pokazali;
M17: menjaju Mi8 i u perspektivi ce ostati samo Mi17V5;
Mi35: mogu se nabaviti slicnih sklopova kao i Mi17V5, cime bi se unificiralo odrzavanje;
H145 – Sa341/2: Airbus nudi mogucnost modernizacije Sa341/2 na TT nivou H145, cime bi se unificiralo i njihovo odrzavanje;
An26, An2 i Pa34: prijem ‘novih’ polovnih An26 i usled ekonomije zadrzavanje An2 za potrebe padobranaca (iako je izrazena zelja za novijim avionom, mozda cak i Pa34);
Znaci – helikopteri sa J22/G4 bi mogli da se svedu na 3 opsta modela odrzavanja sa preko 50% deljenja komponenti po opstem modelu; Mig29 bi ostao po strani, iako je resenje za 10 do 15 godina, kao i An26, dok su i An2 i Pa34 samo deo troskova odrzavanja bilo kog drugog tipa u sastavu RViPVO.
U periodu 2025-2030 bi trebalo obnoviti LA i TA, nakon cega bi trebalo preci na SBA i LBA. Helikopteri bi nabavkom novih bili u resursima do 2040-2045, osim Sa342 koje bi vec oko 2035 trebalo zameniti.
Medjutim, tu treba sagledavati i broj nabavljenih letelica – za Vojsku Srbije je optimalno (prvenstveno – operativne potrebe u odnosu na troskove) da ima 6-8 prava srednja transportna helikoptera, 8-10 laka/srednja transportna helikoptera, sa modernizacijom 20-25 SA342, sa uvodjenjem modernijih OE i ED sredstava, modernijeg naoruzanja…

A

Боље ново па макар и комада један па за коју годину још који.

Odgovori
ha

Znam da sam postavio ovo pitanje, ali evo opet:
Postoji li na zapadu ekvivalent MI-24/35, u smislu da ima dualnu ulogu kao transportno-jurišni helikopter?

Odgovori
Mr

UH 60L

Ac

Ne!!!

Ki

Nema. Americki Sikorski je 70ih pravio nesto nalik tome ali se od projekta odustalo.

Ed

Na zapadu, jurisni helikopteri odbacili su sposobnost trasporta zbog jednostavnog problema, a to je nosivost. Mi-24 iako dualni nije napravljen da to radi istovrmeno ( transport i nosi naoruzanje).
Ono sto je dualno na zapadu su uglavnom srednji visenamjenski/transportni helikopteri koji su naoruzani (meduostalim i vodenim raketama)
Dakle tu bi spadali, recimo:
– Westland Lynx/Super Lynx/AW159, uz nevodene rakete, mitraljez 7,62 ili 12.7, top 20mm , mornaricka verzija moze kombinirat i protubrodske rakete i torpeda, dok jurisna verzija ima mogucnost nosenja do 8xTOW
– MH-60R, koristi US navy, novija naoruzana verzija Seahawk (Blackhawk), meduostalim moze ponjeti i do 16x Hellfire
– AH-60R/UH-60M(R)/UH-60R BattleHawk, kit dogradnja za Blackhawk ili novo proizvedeni, za sad ih korise u UAE, narucili Poljaci iz svoje tvornice PZL Mielec,… slicno kao MH-60R samo bez opreme specificne za mornaricu.
To bi bili neki koji mogu i prevozit ljudstvo/teret i biti jurisnici.
Vjerojatno ima jos koji…

12

Jedini ekvilalent bi bio MH-60L Direct Action Penetrator(DAP), a istorijski gledano postojao je i prototip Sikorsky S-67 Blackhawk iz 70ih.

Me

Ne znam zašto prethodni post nije prošao.

Imaš ih više, a najpoznatiji su ti američki:
– BLACK HAWK i NIGHT HAWK (transportni s dodatnim naoružanjem)
– BATTLE HAWK (tek ulazi u sastav, borbeni s mogućnošću transporta).

također imaš u razvoju FVLS, kao buduću zamjenu za OSPREYe.

Ju

Mislim da Ameri koriste drugačije vojne filozofije. Jurišne helikoptere je lakše pogoditi ako su veći,jer su prvi izloženi kod napada neprijateljskoj vatri, pa koriste Apasche koji nema mogućnosti nositi dodatne vojnike,a za transport koriste crne jastrebe. Mi35 je impresivan helikopter, ali radi se o različitim načinima razmišljanja i različitim načinima na koje Ruska i Američka vojska funkcionira. Za primjer SAD ima 19 nosača aviona, a Rusija samo 1 to nam govori da su se razvijale u različitim smjerovima. Ruska vojska se ponajprije koncentrira na obranu, a vojska SAD-a na napad dalje od vlastitog teritorija. Naravno to ne znači da jedni ili drugi nisu sposobni i za napasti odnosno braniti se.

ha

hvala svima na odgovorima.

iv

A meni se nesto mota u glavi nije li pametnije umesto Mi-35 kupiti neki naoruzani turboelisni avion tipa PC-9 ili Tucan ? Mi-35 i tako nije pravljen za lebdenje a turboelisni avioni su brzi, naoruzanje slicno, trebalo bi da su avioni ekonomicniji. Za PC-9 sam cuo neke neverovatno niske podatke o potrosnji goriva a ni ostalo nebi trebalo da bude skuplje. Oba ova gornja aviona su napravljeni uglavnom od civilnih komponenti, nebi trebalo da bude ni neke posebne restrikcije za izvoz.

Odgovori
Ai

Drugare,ono sto ne mozemo sami da napravimo,mi uvozimo…

12

Tu je vec pitanje sta je efikasnije u asimetricnom sukobu. Ima zagovornika lovacko-bombarderske avijacije(u koje bi spadali oba navedena aviona, jer mogu da budu i COIN avioni), ali ima i zagovornika helikoptera. Po mom misljenju su te dve teorije zasad izjednacene.

Oz

PC-9 i Tucan = partizanska eskadrila. PAT 20/3 i stare Strele su za njih smrt. Mi-24/35 barem ima mogućnost vertikalnog manevra i veću taktičku upotrebljivost.

iv

Pc-9 Tucan pat 20 i Strele su ista opasnost i za Mi 35 i Tucan. Razlika je da su avioni brzi i mogu brze da reaguju na poziv i dejstvuju ali zahtevaju aerodrom koji je obicno pozicioniran negde dalje od borbi. Mi-35 moze da se bazira blize. Mi-35 maltene i ne lebdi i uvek deluje sa malih visina u brisucem letu gde je vise ranjiv od aviona koji moze da dejstvuje sa vecih visina ako ima laserski vodjene bombe sa odgovarajucim EO nisanom.U avionu ima katapult sediste veca sansa za prezivljavanje posade. Ovi avioni imaju duzi resurs i odrzavanje bi trebalo da je jeftinije. Koliko sam svatio transportne mogucnosti na Mi-35 su vise manje teoretske, slabo prakticne. Ja se slazem sa 126LAE-Delta da je tu poprilicno mrtva trka i cini mi se da tu moze da prevagne samo kvalitet naoruzanja koje se koristi. Kada je rec o ovoj nabavci ja mislim da RV racuna na COIN zadatke jer da joj treba lovac na tenkove islo bi se na MI-28 ili nove nisane i rakete na Gazeli i to okreni potegni jeste na kraju partizanska eskadrila.

Ma

Zaboravljate jaku bitnu stvar, a to je da PC 9 i Supertucano i sl COIN avioni nisu oklopljeni i ne mogu da izdrže nikakav pogodak, a mi 24/35 mogu da izdrže direktne pogotke recimo Prage tj kalibra 30mm. Iskreno dao bih blagu prednost nabavci jurišno-desatnih helikoptera u odnosu na COIN avione tj. „Partizansku eskadrilu“. Coin avioni su dobri kada ratuješ protiv urođenika tj gerilaca koji nemaju trupni PVO, čak ni PVO artl. tipa 20/3 i ZSU i sl. Ako imaju bilo šta od toga onda već nastaju problemi za COIN avione. Isti su se dobro pokazali u borbi Kolumbijske vojske sa gerilcima, u nadgledanju granice, jer imaju vrlo nisku cenu eksploatacije.

St

Pre nego sto krenete sa raspravom MI35 je odlican helikopter i to je cinjenica. I ono sto je najbitnije to je i transportni helikopter koji moze 8 vojnika da preveze.

Odgovori
Le

Cini mi se da u transportnoj ulozi ne moze istovremeno imati i borbenu ulogu, odnosno i nositi naoruzanje i prevoziti vojnike.

Ž

Може да превезе 8 војника али онда има ограничене могућности ношења наоружања.

Ai

Tako je Zivojine,i zato smatram,ako nam vec trebaju borbeni helikopteri,bolje je uzeti Mi-28, jer ne vidim nikakvu prednost Mi-35 u odnosu na Mi-28. Barem za nase malo RV, kod Rusa je to druga prica.

Oz

Pa kako ne vidiš prednost? Mi-24 se može nabaviti polovan i manje košta.

Ma

Srbija treba desantno-jurisne a ne „borbene“ helikoptere.

Ai

Ozren,
Kupuju se novi helikopteri.

MadPal,
Posto vi znate sta Srbiji treba,da vas pitam onda i ovo:
Da li je mozda bolje izvrsiti taj „desant“ jednim Mi-17 (nosi 24 vojnika) u pratnji jednog potpuno naoruzanog Mi-28, ili je ipak bolje poslati 3-4 Mi-35 naoruzanih samo topom?

Gu

E jos kad bi htijeli nesto napisati o stanju Bjeloruskih Migova-29 sta su i kakvi su i ovome sto Vulin prica nakon boravka u Moskvi o modernizaciji ovih nasih Migova sa radarima dometa 120-150km…

Odgovori

fantastika je na drugom spratu

Pi

Mnogo dobar helikopter, što zbog karakteristika što zbog svog izgleda koji plaši neprijatelje. Izgledaju kao prave ubice iz vazduha. Mana im je što su jednostavno lake mete.

Odgovori
Oz

Da, tako plaši neprijatelje da se odmah hvataju Igli i Stingera i skidaju ga s lakoćom.

Fasciniram sam da se tako teško oklopljen i snažan helikopter jednostavno obara MANDPADS-om.

Sh

Sve se jednostavno obori sa MANPADS nove generacije. Još ako ima radarsko navođenje, onda je stvar vrlo zajebana. I to ne samo za Mi-35, već za svaki helikopter. Pročitajte knjigu Ed Macy-a „Apache“, do sada najbolja knjiga o borbenim helikopterima i njihovoj upotrebi koju sam do sada pročitao.

Ra

@ Sheikh Zayeb
Koji to MANPADS ima radarsko navodjenje?

Mr

Kad je bal nek je maskebal! Uz gazzele, h145, mi8/171, mil24, mig21, galeb, orao, mig 29, lastu, kobac… bilo bi dobro da uzmete pilatus 21, super tucano, mil 28, ka52, h160, polovni mi26, novi nh90, polovni su27, novi mig 35 itd.

Odgovori
Bo

A ima se moze se brate…

Ni

Gde je poenta nabavke polovnih mi-24, to jedino ima smisla za one drzave koje su trenutno u ratnom sukobu, a kod nas jednino za paradu i lozenje narodnih masa mada ne verujem da to vise toliko prolazi… Jedina logika je nabavka novih, najmodernijih helikoptera sa svom pratecom infrastrukturom koja je potrebna za integraciju tog novog naoruzanja u obrazovne, logisticke i izvrsne strukture vojske.

Odgovori
ma

Dusane Ruske podmornice su skoro potpuno necujne. Nisi obavesten da se takve podmornice pojavljuju blizu americke obale a da nisu primecene. Kosovo ce se vratiti makar i za 50god. Ja sam ti vec pisao da amerikanci nikada nisu bili na mesec. Vec da je to snimano u jednom studiju u Hollywoodu da bi impresionirali javnost i pokazali se pred SSSR. Da je to stvarno bilo tako oni bi i dan danas bili na mesecu. No to su za tebe spanska sela, takvom ne vredi objasnjavati koji ne vidi dalje od svog nosa. Amerikanci izbombardovase pola planete ti tvrdis da je to ruska propaganda. Sta ce amerikanci na ruskim granicama ako ne sanjaju drobljenje te drzave? Dusane Srbija u EU bice 3000te godine to je svakim danom sve jasnije i kada bi priznali Kosovo doci ce nova ucena i tako u nedogled. Rusija je kvalitetno mnogo jaca danas po oruzju nego li tadasnji SSSR. Mi35 bi bio u ovom trenutku najbolje resenje od polovnih Mi24 jer za koju godinu morali bi smo opet izdvajati novac za njih. Ali KA52 je strava helikopter. Nisu ga dzabe nazvali aligator.

Odgovori

@mateus

Hocu devojku da izvedem u cirkus, gde ste postavili satru ovog proleca?

Pa

Pa nek izme slobodno iz istog pa je vodi. Zna se ko cepa karte..
Puno cirkuzanata…

Ma

@mateus To da Amerikanci NISU BILI NA MESECU to bi trebalo svima da je jasno. U potpunosti se slažem sa tobom. Dokazi su veoma jednostavni i očigledni- pre 50 godina a i danas pogonski motori su bili i jesu sa unutrašnjim sagorevanjem što će reći da im treba kiseionik da bi funkcionisali; sa druge strane naučnici NASA tvrdi da na više od 2.000 km od Zemjline lopte nema kiseonika tj da je VAKUM. Ako je vakum, onda su sami sebe opovrgli, jer ako nema kiseonika onda ni jedan motor ne može da radi/funkcioniše. Sa druge strane, ako se na varam razdaljina do meseca je oko 370.000 km. E sad postavlja se pitanje odakle bre mesta da se smesti gorivo za put do Meseca i nazad (2x 370.000 km= 740.000 km) i dovoljna količina kiseonika za posadu!? Danas ne postoji avion niti letelica koja bi prešla više od 20.000 km bez dopune goriva, a Amerikanci su se navodno iskracali na Mesec pre 50 godina?! Po toj logici a imajući u vidu razvoj tehnologije, oni bi danas trebalo da šalju ljude na Mars! Očigledno im je to jedna u nizu laži i prevara! A ljudi danas u svašta veruju, u svakakve bajke!

Ed

@Markus 1463
nemojte ulaziti u teme za koje niste dovoljno pripremljeni, to zvuci smjesno…
Vasa tumacenja i pitanja ukazuju na nedostatak nekih osnovnih znanja iz fizike, astrofizike i tehnologija koje se koriste u danasnjem iskoristavanju i istrazivanju svemira (kozmosa)(1. i 2. kozmicka brzina, gravitacijska polja kozmickih objekata, zakoni o kolicini gibanja, impulsni pogon i sl.).
Ja osobno nisam bio na mjesecu pa neznam jesu li tamo dolazili, a i ne usudjujem se takvo nesto tvrditi ili negirati.

Pe

@mateus Ruske podmornice su uvek,jos i tokom CCCP bile znacajno sumnije od americkih.Posebno klasa”Lira”koje su se cule iz kosmosa.
Ne zaboravimo da je Amerika prva uvela princip nuklearne podmornice (“Nautilus”) daleko pre Rusa,te da su Ruski prvi modeli (kao tokom krize na Kubi) bili jako ograniceni.
Tek sredinom 1980-ih Rusi pocinju da nadoknadjuju rastojanje klasom Viktor II.Tokom 1990-ih i pocetka 2000-nista,0.
Sad su pocelu da prave nove podmornice koje su odlicne.
Samo, Amerika i Engleska Francuska ne samo da nisu cekali, vec su od 1990-ih doziveli tehnoloski procvat (Seawolf je nesto najbolje ikada napravljeno,iako samo 4,zbog nestanka protivnika,CCCP).
Razlozi zasto se Ruske podmornice vise cuju su pre svega double hull, kao i vrsta propulzije.Za razliku od Nemackih dizel podmornica,Rusi jos nemaju potpuno zatvoreni sistem.
Osim samih podmornica,Amerika i NATO imaju postavljen sistem za pracenje podmornica po svim svetskim okeanima.Takodje,sad razvijaje bespilotne brodove koji ce neumorno cesljati mora u potrazi za Ruskin podmornicama.
To, sto Rusi misle da su prisli New Yorky neprimeceno, ne mora nista da znaci.Naravno da im Amerika nece otkriti svoje sposobnosti i reci”e,videli smo vas”.
Realno, malo je to moguce,i Rusi su na recima uvek najbolji od svih,a na delu-ne.

Pe

@mateus
Molim Vas da objasnite nekim argumentom tvrdnju,da je danasnja Rusija”mnogo jaca” nego CCCP.
Da li ste Vi uopste svesno koliko je imao aviona,najmodernijih (u to vreme/MiG29,SU-27,MiG-31,Tu-22m,TU-160) CCCP u odnosu prema NATO?
Koliko brodova?Podmornica?Kosmicki program?Špijunskih satelita?
Bili su skoro 1:1 sa zapadom,iako nesto slabiji u elektronici.
Danas je odnos 20:1 za zapad,a Rusi nemaju nijedan avion 5 generacije, uglavnom lete derivati SU-27(Su-30,35) iz 1970-ih i to malo ih je, sve zajedno oko 150.
I dalje lete na tom, sto je ostalo od CCCP (7-8 Tu-160,nesto TU-22) iako su ti avioni davno prevazidjeni.Sada jedino mogu da sluze za dostavu krstarecih raketa.
Samo F-22 u Americi 186 pa Vi vidite…F-35 vec skoro 300,a bice ih 1500-1600 u mnogim zemljama.
Rafal,Tajfun,Eurofajter-sve su to lovci koji po svojim tehnickim karakteristikama, kvalitetu izrade,motora, kao i oruzja i elektronike daleko prevazilaze bilo sta u Rusiji, osim mozda SU-35c, kojih ukupno ima 40-50.
Mornarica Rusije ima jedan los nosac aviona,i samo jedan ili 2 broda koji su bilo koja pretnja Nato (Petar Veliki ,Ustinov)
Podmornica imaju 4 – 5 puta manje od Amerike.
Teritorija Rusije je znacajno manja od CCCP a broj stanovnika prepolovljen.
Na kraju krajeva-Rusija i nema potrebu za takvim oruzjem,CCCP je zeleo svetsku dominaciju,dok Rusija samo tezi zastiti svojih granica.

Mi

Crni Dusane vijanje veverica nije tema ovog clanka.

Bas nas briga koliko vi n.p.r. volite Ameriku, a mrzite Rusiju to je samo vas problem.Sto se tice tehnologija vi ste na Marsu, a kako cete se vratiti na Zemlju kad ostanete bez neophodnih resursa po ljudski zivot opet je samo vas problem – ne vidite ono sto vam okolina uporno sugerise.

A koliko objavljujete u svojim komentarima lazne informacije o broju aviona je vise nego smesno.Kad nesto izjavite osnovna je kultura predstaviti izvor informacija i autora.

Vi ste ocigledno proizvod necije greske, samo nije mi jasno sta trazite na sajtu o vazduhoplovnom portalu Srbije posto su vam informacije prilicno bajate i krajnje nezanimljive !?

Pe

@Mig-29 Osim licnih uvreda-cime dokazujete licnu nemoc,da suprotstavite ijedan valjani argument,sta jos imate?
U Rusiji svake godine izlazi otvoreno spisak novih aviona uvedenih u upotrebu, prima ih na sluzbu Šojgu i td.
Broj ruskih aviona proizvedenih od kraja SSSR se tacno zna, izmedju ostalog, zbog uzasne korupcije u Rusiji, jer se trude da smanje kradje u sistemu vojne proizvodnje.
СУ 30 ukupno ima 120 Rusija (od 1992 proizvedeno u dve razlicite fabrike i nisu isti).
СУ 35 na danasnji dan ih ima 70,po tvrdnjama Rusa (znaci nesto manje).
To je sve nesto malo vise od samo F-22.
A koliko jos Amerika ima sjajnih lovaca(F-15,F-16,F-18,F-18 super hornet,F-35) sami pronadjite, ima svuda.
U najboljem slucaju Rusijax razvuceni na celoj svojoj teritoriji raspolaze sa oko 200 aviona koji su upotrebljivi.Odnosno,nigde ih nema vise od 7-10 odjednom.Pa Vi vidite…
Napominjem i da nemaju nijedan jedini avion 5 generacije.

Pe

@mig 29 pogledajte danasnji clanak iz novina u Rusiji: udeo inostrane elektronike u Ruskim satelitima dostize i do 70%
20.04.2018.
https://m.lenta.ru/news/2018/04/20/satellite/
Da li mislite i da Americki sateliti imaju 70% Ruske elektronike?

@Zivojin

E, u cemu je stvar sa ovim topovima? Imali su GŠ-23 kalibra 23 mm u pokretnoj nosnoj tureli NPPU-23, imali su i mitraljez JakB-12,7mm, takodje u pokretnoj nosnoj kupoli, a onda su se odlucili za dvocevni top GŠ-30K kalibra 30 mm na boku. Cuo sam neko objasnjenje da su se odlucili na njega jer kada pogodi razvaljuje, ali posto je montiran na boku, helikopter mora da bude usmeren ka cilju i da drzi pravac, a to je poprilicno zeznuto kada te gadjaju sa zemlje. Ova 2 smestena u nosnoj kupoli mi deluju mnogo preciznija i nekako bolja za upravljanje vatrom.
Predpostavljam da su helikopteri namenjeni za razlicite zadatke.

Odgovori
Ž

Треба рећи да су прво настали Ми-24Д и Ми-24В с четвороцевним ротирајућим митраљезима 12,7 милиметара (наравно након верзија Ми-24А и Б). После њих је направљен Ми-24П с тешким двоцевним топом 30 милиметара јер је тражена већа ватрена моћ. Било је случајева где су у операцијама употребљаване истовремено обе варијанте.

Коначан компромис нађен је у верзији Ми-24ВП с двоцевним топом 23 милиметара који поседује и најновији Ми-24ВМ.

Pe

Bez sumnje MIL Mi -35 i najnovija varijanta MI-35 je odlicna masina o dokazao se sjajno u mnogim sukobima.
Jedino politicki momenat nije jasan, koliko je dobro za Srbiju dalje se vezivati za Rusiju u uslovima:
1/stremljenja Srbije ka ekonomskom progresu u sklopu pregovora o prodruzenju EU
2/daljeg i sve zesceg sukoba Putina i njegove elite sa zapadnim svetom, koji za posledicu ima nov odnos zapada ka Rusiji kao zemlji odmetniku, protiv koje ce mnogo stosta jos da preduzmu,pre svega politicki i ekonomski.
Srbija se moze okazati u vrlo nezgodnoj situaciji; a/
hocemo ka Evropi jer je 67% trgovinske razmene sa njima,zbog geografskog polozaja Srbije, i sjajne ekonomije EU ;druga na svetu
b/ kupijemo oruzje i postajemo klijent drzave, koja je u sukobu sa EU i vojno preti clanicama nadmocne NATO.A Srbija sa tim nema nista-ni sa Sirijim,ni Ukrajinom,i Krim priznaje kao deo Ukrajine.
Nece moci i tamo i vamo.

Pe

@Mig-29
Sto se tice Vaseg imputiranja (pogledajte definiciju te reci) da sam ja”za Amere”-nisam, ja sam za Srbiju,i zao mi je sto se opet vezujemo za Avtovaz a ne za kvalitetne masine.
Kako mi je svejedno da li su Ameri ili Rusi,ili Kinezi, gledam sta je bolje, sta ima bolje karakteristike i kako se pokazalo.
Rusi su se lose pokazali u svim bitkama sa Zapadnim avionima, zbog losijeg kvaliteta izrade, i losijeg osnovnog koncepta njihovih letelica od 1945 naovamo.
Ako me pita neko da li sa kupi Srbija F-22 ili SU-35 ja cu uvek uzeti F-22 jer je mnogo bolji.(znam da ih Ameri ne prodaju nikome, a i da prodaju, ne bi nama, a i da hoce nasi bi kupili opet neki stari ruski traktor)

De

Ako Srbija kupi NOVE Mi-35 bice to najbolja kupovina u poslednjih 30 god.
Helikopter je savrsen za prevoz specijalnih jedinica, brzo snabdevanje pesadije i kao vatrena podrska u borbi sa gerilcima.
Srbiji u ovoj situaciji su potrebniji Mi-35 od lovacke aviacije .

Odgovori
om

Reći ću svoje mišljenje,onako bez zavisti. Ne vidim neku veliku korist
od ovog helikoptera ,osim što opasno izgleda i plaši svojom pojavom
i ništa više.Za ovakovu stvarčicu postoji protuotrov,bilo na nebu
lovac,bilo na zemlji ručni ili drugi raznorazni raketni sistemi.
Ova stvarčica je skupa za održavanje i zahtjevna naravno. Ja nikada
tako nešto ne bih postavio u HZ . Ovo je istina napadački stroj, ali
naravno da će neprijatelj na njega posebno pripaziti kako bi ga neutralizirao. Meni se više sviđaju laki jurišno izviđački helikopteri tipa kiowa koji se ne eksponira i djeluje iz zaklona noću u svim uvjetima na daljinu.Jurišati sa ovim stvarčicama može biti vrlo pogubno i u slučaju obaranja jako demoralizirajuče za vaše
zrakoplovstvo. Da se razumijemo nisam jalan, stvarno ne,ali mislim da to nije dobar potez to je za velike armije koje imaju u zraku
puno lovaca .
Eto moje skromno mišljenje ne morate se složiti sa njime.

Odgovori
Jo

Mogu da ti prenesem iskustvo iz druge ruke, ono što sam čuo od pripadnika vojske (Army) o njihovim iskustvima u Iraku. Kiowa je sjajna za izviđanje, pratnju i slične stvari. Problem nastaje kada piloti Kiowe ufuraju da su borbeni helikopter i onda se upuste u sukob. Tada se od asseta pretvaraju u liability i zapovednik na terenu mora pored svih svojih briga da misli i o tome hoće li mu neko oboriti helikopter. Kod borbenih helikoptera (Apache) tih problema nema. Naravno da mogu biti pogođeni i oštećeni, ali je mogućnost preživljavanja neuporedivo veća. Naravno, veća je i vatrena moć koju imaju. Amerikanci su Kiowe u ulozi naoružanih izviđača zamenili sa Apache, dok se ne dobiju pare za odgovarajuću zamenu. (Jedna od ponuđenih zamena je bio i EC145 koji nabavlja Srbija).

Mi-35 nije Apache, ali je ipak borbeni helikopter. Lično bih bio srećniji da Srbija uzme Mi-28.

mi

Ne slazem se.

Pr

Omni…
Nema zavisti ali ima pristrasnosti!
I slučajno ti se baš OH-58 Kiowa od svih lakih jurišno-izviđačkih helikoptera najviše sviđa?
A Ameri zamenu za Kiowe i Huey-je vide u UH-72 Lakota, svojoj varijanti H145M bez fenestrona a sa klasičnim repnim rotorom i dodatnim vertikalnim stabilizatorima na repu.

Me

@Jordan

„piloti Kiowe ufuraju da su borbeni helikopter“
E to je već problem ljudskog faktora.

EC145, tj UH-72 LAKOTA (kako mu je oznaka i naziv u SAD) je već u sastavu zračnih snaga (od 2012. čini mi se), ali za podučavanje pilota te kao laki transportni helikopter unutar SAD. Odbačena je izviđačka verzija ovog helikoptera.

Jo

@Medo s mora
UH-72 je u upotrebi u američkoj vojsci već desetak godina kao light utility, tamo je zamenio UH-1 i OH-48 (ne OH-48D Kiowa Warrior) Naoružana i modifikovana verzija je bila jedan od kandidata za naoružani izviđači helikopter, ali ceo program (Armed Aerial Scout) je ugašen i nijedan od ponuđenih helikoptera nije prihvaćen. OH-58D je povučen i zamenjen sa Apache Guardian (AH-64E) helikopterima.

Ed

Ispravka…
Kiowa Warrior je nastala zbog popune „rupe“ zbog kasnjenja s RAH-66 Comanche tj nedostatka naoruzanog dnevno-nocnog izvidaca za moderne helikopterske jedinice. Zbog dobrih rezultata bespilotnih letjelica koje su preuzele dobar dio zadaca za koje je bio namjenjen Comanche, program RAH-66 je odbacen. Kiowa Warrior je ostala u upotrebi dok nisu isporucene dovoljne kolicine AH-64E. Dakle, izvidacke i zadatke navodenja paljbe su preuzeli prvenstveno UAV, a izvidacko-borbene uloge u helikopterskim jedinicama AH-64E.

Mr

…СССР извршио инвазију на Авганистан…друга Тита заболела нога, мора у Љубљану…емитована прва Беооградска хроника…ми купујемо Ми-24/35!!! То би биле одличне вести, али да је 1979-та година у питању!!! овако…мада…можда уз помоћ ових диносауруса, коначно докучимо ко то лети и извиђа над Србијом док ми “модернизујемо” наше 29-тке!???

Odgovori
Ž

“Диносаурус“ се још прозводи и колико видимо та нова верзија је врло савремена. Руска армија је за сада набавила око 60, ту су и набавке за ФСБ и Националну гарду, а у свету је набављено и наручено још 116 примерака. И има још заинтересованих земаља.

Bl

Zasto se ne razmishlja za Mi-28NE umesto Mi-35M?

Postoje neoficijalni izvestaji iz Siriji koje kazu da se Mi-28N pokazao zilaviji nego M-24/35. Isto su iskustvo imali i iracani, oni su prvo nabavili Mi-35M pa kasnije su se odlucili za Mi-28NE.

Odgovori
Mr

Nema smisla ponavljati sto si rekao! Kratko i jasno Blagoje pogodio si u sridu! Mil24 je relikt stare doktrine, danas kad na trznici u africi, bl. istoku mozes kupiti prenosivi pzs on polako gubi funkciju!

Ž

Ирачани су паралелно набављали и Ми-35М и Ми-28НЕ.

Ми-24 је рањив колико и сви остали хеликоптери, и на њему се уграђује систем Витебск као и на Ми-28, Ка-52 па и Ми-8 и Ми-26.

Погледајте само губитке САД што се тиче хеликоптера од окупације Ирака 2003. године до 2010.

Оборено им је 11 Апача, 4 су уништена на земљи а још 13 је изгубљено у удесима.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aviation_shootdowns_and_accidents_during_the_Iraq_War

De

Ово је вишенаменски хеликоптер (само на папиру) и као такав није у врху ни у једној од ставки које може да обавља. Због те „вишенамнске“ улоге изгубио је основно својство јуришног хеликоптера габаритно што мању силуету. Уколико превози војнике остаће му од наоружања само топ. Уколико се потпуно наоружа нема места за војнике. Ми смо се за транспортну компоненту одлучили или Ми17В5 или Х145 у зависности од потребе, тако да нам је било боље набавити јуришни хеликоптер који би управо штиитио било 17-тицу или 145-цу а онда би избор пао на Ми28Н или К52. Оба јуришни са свим својим предностима и манама. К52 је бољи у маневру, отпорнији на утицаје бочног ветра, систем коаксијалног ротора даје отприлике 10% већу аеродинамичку ефективност у односу на класичан хеликоптер. Тиши је и има боље маневарске способности. Мане су му Топ му је са стране (мањи радијус гађања, више се мора маневрисати хеликоптером) па хеликоптер мора више лебдети приликом гађања (али му је топ прецизнији од топа 28Н јер се налази скоро код тежишне тачке). И наравно систем коаксијалног ротора је двоструко рањивији. У доктрини Руске Армије К52 има намену борбе против терористичких група и користи се у операцијама СПЕЦЦНАЗА. Основна предност Ми28 Н је његова жилавост, пројектован је по систему прогресивног распада тако кабина обезбеђује преживљавање оба члана посаде при паду брзине до 13м/сек. Топ му је у носном делу што обезбеђује већи радијус гађања али је непрецизнији у односу на топ код К52. Мана му је утицај бочног ветра при лебдењу и слетању. Уколико је бочни ветар с десна јачи од 5м/сек лопатице репног ротра раде под нападним углом који прелази пројектовану критичну вредност. Управо због горе наведеног у доктрини руске армије примењује се као чист јуришни хеликоптер на бојном пољу. Било који од њих два би био боље решење за нашу армију.

K

Sto je uopce sa hrvatskim mi-24, zadnje sto sam cuo je da su uskladisteni i stavljeni na prodaju, ali je li to itko kupio? I moze li od toga nesto biti, ili je yo vec istrunulo u nekom skladistu (ili na otvorenom, kao onih 12 novijih migova 21)

Odgovori
Me

Proglašeni neperspektivnima, otpisani, trunu negdje na nekoj stajanci.

Ju

Istekli resursi. Pokušali ih prodati jer se u to vrijeme „stezao remen“, a bili su skupi za održavanje. Uglavnom šteta, radi se o brzom helikopteru kojem je mana što je spor u manevrima i na taj način može biti laka meta. Uglavnom trunu negdje.

Ed

Nije imalo smisla daljne ulaganje u odrzavanje, 2004 su proglaseni neperspektivnim zbog dotrajalosti, nedostatka djelova, a i nije vise bilo potrebe za takvim helikopterom. Od 2006. posljednjih 7 su prizemljeni i eskadrila je nazalost ugasena.
1993. godine je nabavljeno 2x Mi-24D (Mi-25) koji su koristeni samo za obuku i 10x Mi-24V (Mi-35). Jedan, oznake H-306, je imao opremu za snimanje i elektronsko izvidanje/djelovanje. Nekoliko ih je bilo sposobno nositi torpeda tj sposobni za napad ciljeva na moru.
1995 je jedan oboren (piloti prezivjeli), a jedan tesko ostecen.
Sad trunu uglavnom ogoljeni, a navodno su nudeni za 83000 USD po komadu.
malo snimki:
https://www.youtube.com/watch?v=16KzNXzQXV4
http://dbulat.tripod.com/mi24.3.htm
di su sad:
https://www.youtube.com/watch?v=WuRuM9lbN1k
http://obris.org/hrvatska/agencija-alan-prodaje-zrakoplovnu-tehniku-hrz-a/

Me

Ovaj helikopter me uvijek podsjeti na film Rambo :) Dobar heli ( malo debeo, ne baš brz, laka meta ), ali dobar. Jedini problem što je uistinu star. Postoje od vremena kada su Rusi bili u ratu sa Afganistanom. Osobno, baš ne volim „hibride“. Nije ni transporter, nije ni napadački helikopter, nego baš neka sredina, gdje nije „dobar“ ni u transportu, ni u napadu, ali ipak služi nekoj svrhi. Možda baš za srbiju bi bio dobar, pošto ne znam kakav oni uopće imaju sistem. Jedini je problem što malo kupuje ruske helikoptere, pa malo zapadne ( njemačke ), što je za sistem i održavanje strašno.

Odgovori
Pr

…ne baš brz…
Ne stoji! Brži od većine takmaca sa zapada.
…uistinu star…
Ne stoji! Sem u slučaju kupovine izrabljene stare mašine što, nadam se, neće biti slučaj.
Malo je i Hrvatska nabavljala ruske helikoptere Mi-171Š, pa malo zapadne (američke) OH-58 Kiowa.
Strašno, strašno!

Pr

Plus, pošto je tako laka meta kupite lukove i strele (mada strele su rusko pvo/pzo oružje) i mirno spavate!
Budi mi pozdravljen!

la

@Mah Nije on nikakva sredina, to je napadački helikopter, koji ima mogućnost prevoženja vojnika, ne znam šta tebi tu nije jasno, nema tu nikakve sredine. U slučaju transporta vojnika gubi neke napadačke karakteristike, ali mu onda ni ne trebaju, jer onda transportuje..

Ju

@lazicdb
Zbog svog dizajna vozio on vojnike ili ne nije okretan, trom je u manevrima. Mislim da je Meh na to mislio, šta se tiče brzine on je brz, ali ima jako slabe manevarske osobine.

Ed

Bas iz dualnosti proizilazi njegova glavna mana a to su dimenzije. Buduci da ima transportni prostor nije moga biti manji. U usporedbi dimenzija s istom generacijom USA jurisnog helikoptera:
AH-1 Cobra – Mi-24
Duzina: 16.2m – 17.5m
Visina: 4.12m – 6.5m
promjer rotora: 13.4m – 17.3m
U profilu sa strane i od naprijed je puno „deblji“.
Inace apsolutno dokazani jurisni helikopter.

Ed

Da dodam radi vizuelne orjentacije:
https://www.youtube.com/watch?v=FexU2VCyWU8

De

Nisam strucnjak,naprotiv,no ipak volim procitati svaki text koji najavljuje ili potvrdjuje jacanje nase vojske,pa biko to polovno ili novo. Svi smo selektori,vojni komentatori i strucnjaci u svim oblastima. Pustite vojsku i drzavu da odlucuju o tome sta je potreba i koliko je sklad potreba i mogucnosti. Nisam siguran da bi mogli kupovati na zapadu oruzje sve da imamo gotovinom platiti. Nisu nam dali nabaviti ni jednu masinu za pravljenje topovskih cevi a kamoli neke sofisticirane uredjaje. Ne zaboravite da smo na polju vojne opreme jos uvek pod nezvanicnim sankcijama i ova nabavka aviona i helikoptera je zaista nesto cime se mozemo pohvaliti. Mi smo na Balkanu i ne mozemo dozvoliti luksuz da ostanemo bez vojske ili da ona bude potpuno devastirana. Treba vremena i novca da bi se do operativno zavidnog nivoa stiglo ali opet,i mali korak u tom pravcu je bolji od lagerovanja vojne tehnike na otpadima. Cenim i smatram najvaznijim u ovoj prici ozivljavanje domace namenske. Ako Lola bude remontovala helikootere,to ce biti veliki podsticaj i preduslov za napredak. U uslovima modernog ratovanja kad prvo dobijes dugogodisnje sankcije,sopstvena proizvodnja namenske je najbolji vid odvracanja. Samo da neka buduca vlast ne proceni ponovo da Srbija nema neprijatelja. To je najveci neprijatelj vojske. Pozdrav

Odgovori
Vi

Pa i ovi govore po potrebi da nemamo neprijatelja,pa drugi put da su svi protiv nas.A sto se tice nepriljatelja vojske jedan od najvecih je ovako lose kadrovsko resenje na najvaznijem mestu ministra.

Mi

Ako je dokrtina da na neki deo Srbije upadne ili zauzme odredjenu teritoriju odredjena grupa vojnika onda nabavka ovih helikoptera ima smisla. Onda bi MI35 bio kao jurisni i kao podrska MI17 koji bi mogli da prevoze odredjen broj vojnika u tu eventualno zauzetu teritoriju. Airbus bi mogao da sluzi kao izvidjac i logistika jer i on ima mogucnost prevoza vojnika i opreme. Ovakav vid razmisljanja je i najlogicniji jer tesko da ce ovde da postoji neki sukob gde ce drzava da uradi na drzavu. Sa druge strane sa MI35 obezbedjuejemo poprilicno veliku vatrenu podrsku trupama na zemlji sto ne moze da uradi ni jedan avion koji posedujemo. To je samo moje misljenje, nisam bas neki strucnjak u sveu ovome.

Odgovori
ma

@RX Cirkus radi non stop slobodno je dovedi. Od jutra do mraka i obrnuto. Gde god da se okrenes tu je i cirkus ne mozes nikako da promasis. Ako redakcija izbrise ovu poruku onda je i poruka RX zasluzila da se izbrise!!!

Odgovori
Bo

Čini se da novca ipak ima!Pitanje je samo da li će se pametno potrošiti?!Par puta sam naglasio (kod 145m)da ako se nabavlja onda nabavi sa kompletnom opremom!!O ovoj nabavci se ne zna puno (Mi35) a i nisam siguran kuda vodi…Da li je to „dramatično“pojačanje ili početak logističke noćne more u RV?Što to može bolje Mi35 od dobro naoružane i opremljene Mi17?
Ali kada se kupovala Mi17 nije bilo para pa se uzela naj jadnija verzija…a sada ima para…Pa što se za te pare ne kupi još Mi17 ali sa“ full“ opremom i ne integrira naj bolje što se sada trenutno od rusa može dobiti???Da li će Mi35 zamjeniti ORLOVE? ?Jedino tada ova nabavka ima smisla(mada ni tada u situaciji Srbije)
Pazite ovo,nema novca za navođenje Hidre na H145m a ima za 4 Mi35???Tako će biti i sa ovim…u startu stroj staviš u podređen položaj jer „štediš“ a tamo curi na sve strane…

Odgovori
Sa

Postoji domaći tip navođenje rakete a zove se alas! Inače nisam ni najsigurniji da su srbi odmah se pohvalili njenim pravim dometom, koliko znam Šumadija je odjednom vaskrsnula sa 300 km dometa a pre se busalo u prsa sa 80 km dometa.
Zašto bacati pare loptom kroz prozor kad znamo da je Srbija u svetskom vrhu u proizvodnji raketnih motora a svaki ruski polovan sistem smo unapredili na duplo veći domet i bolje performanse. Nama treba osnova za daljnje nadograđivanje uz inovacije koje rusi dobro nagrađuju i u tome je čar celog biznisa :)

Du

Huuuraaa konsumpcijonizam nije važno koliko košta i ko će i koliko da isplaćuje samo kupujte

Odgovori
Al

A zašto se ne nastavi sa Airbus-om? Par komada Tiger HAD,ihhh…

Odgovori
Pe

Ja podrzavam!Politicki odlicno resenje,a i dobri su helikopteri

ma

@Beduin Sve sto je danas USA sagradila u svetu su rusevine i smrt nevinih ljudi sirom planete. A sto se tice Dusana to je izgubljen slucaj. Ne vredi raspravljati s njim. Verovatno radi ili je radio u Rusiji kao gradjevinac. Verovatno je svuda gurnuo nos u svakoj njihovoj kompaniji, vladi, sluzbi bezbednosti, MO Rusije itd… i sve zna. Za njega ne postoje tajne. On je isprogramiran da tera po svome bez obzira bila istina ili laz.

Odgovori
ma

@Beduin i USA imaju svojih vecitih vladara. Prava mala dinastija. Zar ti mislis da je Tramp1 Bus,Klinton itd… sve i sva u toj drzavi. Oni su samo izvrsioci tih njihovih planova. Oni koji vladaju USA su nekoliko porodica i oni su vecni vladari ostali su kao jedna vrsta kolateralne stete. E sad zamisli takvu vladavinu u Rusiji. Cudim se da ti kao obrazovan covek to ne znas ili ne zelis da znas. Ta dinastija u USA vuce sve konce kako na unutrasnjem planu tako i na globalnom. Zar si ti ubedjen da je bilo kog predsednika izabrao narod USA. Nemojmo biti smesni molim vas. Kazes Putin juce, Putin danas, Putin sutra a sta je sa vladarima u SAD. Oni su bukvalno vladari te zemlje od kada je nastala. Nemojmo pricati bajke o nekakvoj demokratiji u toj zemlji, gde pola tog stanovnistva ne zna gde se nalazi Rusija a da ne pricam o malim drzavama. Dakle i USA vladaju decenijama jedni isti ljudi a funkcija predsednik kod njih je samo usputna stanica. Vrlo brzo Rusija ce pokazati da li je tigar od papira kao sto kazes. Ne radi ona ovo zato sto je tigar od papira vec cini sve da se usijane glave ohlade ili urazume ako je to moguce. Inace ova planeta ode do djavola.

Odgovori
Be

Omasao ti i metu i odstojanje.

ma

Kako je PVO tigra od papira i pudlice srusilo 71 tomahawk od 103 ili 105 ispaljene?

Odgovori
Ed

@mateus
Ipak taj PVO i danas ima oko 900 razlicitih lansera.
Ideja napada s tolikom kolicinom tomahawka bas i je u poplavljivanju zracnog prostora i da se osigura pogodak. Tomahawk, ovisno o varijanti, ima bojevu glavo do 450kg i uglavnom je dovoljan jedan pogodak za unistenje vecine ciljeva.
E sad, brojke koje spominjes su objavili rusi , dok su americke sasvim suprotne. Mislim da je jos rano za imalo tocniju informaciju.
Ono sto ostaje neupitno je da su ti neki ciljevi ipak pogodeni.

Pe

@Ed Sve sto Rusi govore je potpuno logicno- oni nemaju drugi nacin, da sacuvaju obraz u datoj situaciji, osim da besavestno lazu o svom”uspehu”.
Zaleteli su se sa pretnjama Nato,i sad guraju pricu,kao, da nisu toliko pretili,Amerika bi jos vise stete nanela Siriji,a ovako su se uplasili i samo gadjali prazne zgrade.
Gadjali su to, sto su hteli,a Rusi nisu smeli ni da ukljuce radar,a kamoli da pokusaju da pucaju u Americke rakete,ili ne daj boze brodove-to je objava rata i njihov ekspedicioni korpus u Siriji bio bi legalna meta.
Ne zaboravimo – Francuska ima baze sa avionima veoma blizu,Katar,Amerika ima nekoliko vojnih baza,Britanci Kipar – Rusi su odseceni od sveta i nemaju sanse u tim uslovima.Jedino nuklearna varijanta-na sta ne smeju ici, osim radi zastite teritorije Rusije,koja nije u Siriji.

Ni

Portal je izuzetno dobar ali vaša politička korektnost živcira. Puno pozdrava

Odgovori
ma

@Nixon Ja sam samo odgovorio na necija proizvoljna tumacenja. Na omalovazavanje i izrugivanje jedne zemlje. Ako je nekog istina zabolela onda je to druga stvar. I mene neki komentatori smaraju raznim nebulozama ali cutim i trpim.

Odgovori
Ni

Nisam u polemici sa vama, komentar mi je obrisan , vjerovatno jer sam pomenuo Rašku oblast u kontekstu helikoptera Mi-24/35 i Crnu Goru, nažalost, koja u perspektivi predstavlja resursnu bazu.

Kad smo već na temi Sirije, teško je shvatiti da Koalicija ispali 103-105 raketa na tri lokacije odnosno potroši 100 miliona $ direktno i još 20-30 mil $ indirektno da bi slupala neke tamo prazne zgrade. Srbija ima iskustva, direktna iskustva, i jasno je da je 4-5 raketa po objektu bilo dovoljno da se ti objekti slupaju za sva vremena. Amerikanci, Englezi i Pudlice znaju dobro računati, bolje nego i mi i arapi, oni su izmislili termin „cost effective“. Zašto bi sada bilo drukčije. Zašto da lome već slomljeni kamen. Da ima napretka u sirijskoj PVO, zaključujem po Izraelcima, ulazili su, izlazili, ko u svoje. Više to ne rade, gađaju sa granice, iz Libana. Neću reći da oni ne mogu ući, mogu, ali očigledno je karta značajno poskupila.

an

Za Mateus

Niti ruska niti sirijska PZO nije oborila niti jedan projektil .Akcija je zaista poniženje Putina,što je jasno rekao i njihov veleposlanik negdje u Americi ili UN ne znam točno i govori o tome da ipak nisu dorasli u konvencion.naoružanju tehnologiji zapada -Gdje su najave -srušiti ćemo svaku vašu raketu i napasti ćemo svaku platformu s koje je lansirana .Gdje su silni „svemoćni “ Panciri,gdje S300,400,gdje su sutavi jahont i bastion s kojim Sirija raspolaže ,pa razarači klase Arleight Burke s sistemom AEGIS su im bili na nosu100 milja od obale,pa što ih nisu gađali.Nešto nemaju m…ili nemaju adekvatan odgovor
Postavlja se pitanje o snazi elektronskog djelovanja i ometanja od strane američkih i savezničkih sistema kada su sirijci i vjerojatno rusi nasumce pucali iz Pancira kada su mete već bile pogođene
Slično radi i Izrael.Sirijska PZO dobije potpuno krivu radarsku sliku u momentu prodora izrelaca na sirijski teritorij
Trumpa inače ne volim ali je točno rekao dolaze vam nove pametne rakete

Odgovori
Ni

Ne treba čovjeku puno pa da bude objektivan.
Krenimo redom. Ruski sistemi u Tartusu i Hmejinu su za PVO Sirije sistemi ranog upozorenja. Narodski rečeno, sliku prosljeđuju Sirijskoj PVO, pri tome ne mogu i ne smiju biti meta napada. Nadalje, kako to da ispale 103 rakete na tri cilja, tri cilja koja su prazna i bez ikakve vojne vrijednosti, a da ne objaviše niti jedan snimak. Kada je Srbija bombardovana, uz veliko ushićenje naših suseda, NATO štab je svaki dan pokazivao snimke iz tomahavka prije udara, nisam vidio to odavno, ili su kamere poskupele ili rakete nisu dobacile.
Frku oko Sirije treba tumačiti kao davanje Trampu argumenata za domaću upotrebu ali i udaljavanje od slučaja Skripalj koji se izgleda počeo vraćati kao bumerang. Najsigurnije je bilo proizvesti neki novi incident. Ko je bio u redovima VJ ili VRS zna dobro ove SpecOp, nažalost mi se nismo mogli oduprijeti, a sada kada pogledam koliko agresivno idu na Ruse, smatram da smo mi Srbi super prošli. Na kraju, Britanci i Pudle su, bez obzira na moć koju imaju u odnosu na malu raju ipak druga liga za Ruse i Amere.

Pe

za Antun

Ometanje radara i stvaranje lazne slike nije bas tako jednostavnio tipa ja tebe zalsijepim i sikljucim i gotovo je…ne ide tako. Za tako nesto treba da se stvore ozbiljni preduslovi..i efekti mogu biti vrlo ograniceni. Kod integrisanog VOJIN kakav je Sirijski danas efekti elektronskih dejstava su vrlo ograniceni. Ovde je na djelu prvo bio cirkus tj vatromet za zapadne medije, akcija bez ikakvog objektivnog smisla u vojnom smislu.
U medjuvremenu ne podcjenjuj Sirijsku PVO i njihovo steceno iskustvo, ne zaboraviti da su im ti vremesni sistemi unaprijedjeni i ne zaboravi da su Tomahavk rakete vec prilicno poznata tehnologija, mogu bit nove itd, ali kad su otkrivene i pracene ..ne postoji razlog da ne budu oborene. Ne treba iskljuciti i da su Sirijci imali pravovremene informacije od Rusa o kretanju projektila itd…

BTW: Pancir S1 je lansirao 25 projektila a oborio 24 prema dostupnim podacima…potraznja za ruskim oruzjem je skocila :)

ma

Zapadna propaganda stvarno cini cuda pa i na ovom portalu. Verovatno na T6 bice neka tema na taj dogadjaj. Imacemo prilike da ukrstimo koplja tom prilikom. U redu je Antune nije nista oboreno nemojte se vise toliko sekirati.

Odgovori
Pe

@mateus
Sirija i Rusija nisu ni znali sta se dogodilo dok svih 105 raketa nisu pogodile svoje mete.
U tehnickim prospektima BUK sistema pise da u uslovima poligona (bez ometanja) ima efekat 70-80%.
Navodno,u Siriji je imao efekat 100%!?
JASSM je najnovija Americka stealth raketa – mogli su centar Moskve da pogode,Rusi nemaju nista da to zaustave.
Amerika je jasno rekla da su gadjana postrojenja za izradu hemijskog oruzja.Nijedan aerodrom nije gadjan.
Slike koje su stavili potvrdjuju da su ogromne zgrade srusene.Mozemo da uporedimo sa Generalstabom,i drugim zgradama u BG-to slicno izgleda.Nijedna od tih zgrada nije srusena do zemlje od nekoliko Tomahawka,i stajale su jos 15 godina.U Siriji su bacili vise-i srusili do zemlje.
Rusi imaju dva narativa:
1/toliko smo jako da se namerno nismo branili da bi spasii Amerikance od nas
2/Americko oruzje ne radi
3/sovjetski sistemi pvo sa lakocom ruse najnovije Americko oruzje.
Ko hoce,nek veruje.
Samo, razmislite svojom glavom:
Kada je neko napao Americkog saveznika, na cijoj teritoriji su americke vojne baze i americki vojnici, i Amerika je rekla da ce uzvratiti u slucaju napada?
Kad?Gde?

Pe

@ Petrovic Dusan

Bas me zanima u koji ste to vi film gledali..a to za JASSM nadam se da se samo salis :)…takve stvari ne postoje
Sto se tice zadnje konstatacije djelimicno se slazem sa vama, mada oko citavog ovog cirkusa od vatrometa i gadjanjem potpuno besmislenih ciljeva, vise lici na igru u pozadini u kojoj se Trampu daje veci prostor za unutrasnje potrebe. Rusi najavljuju ioncident jos prijemjesec dana, nen povecavaju efektive svoje uoci akcije..itd…

Ed
Pe

Ed

Nisam ja rekao da JASSM AGM-158 ne postoji..samo kazem da scenario po kojem bi stigla do centra moskve neopazena je Sci Fi…

Be

kao Cessna 152 onomad?

sr

@Beduin

Koliko narkotika se u SAD uvezu iz Centalne Amerike u Cesnama? Dovoljno da se i dan danas iz budzeta SAD finansira naoruzana vazdusna patrola u propelerasima da bi se sprijecilo svercovanje droge. Zasto ih ne nadje PVO SAD? Iz istog razoga sto PVO SSSR-a nije naslo civilni avion koji je letio untutar prostora Varsavskog pakta.
Dakle, prezvakana tema koja veze nema sa dejstvovanjem PVO protiv krstarecih raketa iznad ratne zone.

Dm

Na predzadnjoj slici taj mil24v ima filtere tu gde gasovi izlaze da valjda smanji IR odraz to sigurno naši neče da kupe ili taj sistem za samo odbranu.
Na Mi17V5 nisu kupili filtere za motore koliko sam čitao kupuju valjda samo osnovno ali onda bi trebalo naknadno da kupe.

Odgovori
Ma

Pentagon je izjavio da neki ruski sistemi i naoružanje je godinama pre zapada kao novi sistemi za ometanje i elektronsko ratovanje, balističke rakete I neke druge, Armata tenk, artiljerija i još neke stvari.
Čisto sumnjam da Pentagon laže i ameri imaju oko 10puta večin vojni budžet 615milijardi dolara rusi oko 69miljardi.
To da rusi uopšte neprave mikro procesore nije tačno zemlja koja ima svemirski program odavno kao da ne može to da napravi i nije više kao za vreme hladnog rata imaju oni modernu tehnologiju.
I neke stvari sa zapada prave u rusiji kao francuski Thales termovizijska kamera za tenkove i Ameri ponekad kupuju od drugih zemalja nešto od elektronike.

Odgovori
Pe

Poredjenje vojnih budzeta samo na osnovu zvanicno prikazanog bruto obicno ne daje potpunu sliku kad se porede budzeti vojnih resora SAD i Rusije.
Naime vecina USA troskova ide na odrzavanje vojnog prisustva preko razgranate mreze vojnih baza sirom svijeta..procjene kazu izmedju 300 i 350 milijardi.
Sa druge strane troskovi Ruske vojske su takodje skriveni u troskovima drugih ministarstava…tako da realni troskovi sigurno prelaze vise od 100milijardi…Takodje troskovi USArmy za plate su vece nego ruski po vojniku, a opet se dobije veci ‘bang’ ( visestruko) u Rusiji za 1000 dolara, nego u US..hocu da kazem da nije sve tako transparentno kako se cini…Npr: paket alata koji je na ulici u US 10 dolara, isti se prodaje vojsci za 200 dolara..dok se ugrade svi ‘ovlasteni’ posrednici..i to je ozbiljan biznis u pitanju.

Me

Ranih 80-ih godina bivša država je imala veliki proboj u izvozu „kućnih“ računala u SSSR (NOVA ili LOLA 8, nisam siguran kako se zvao model). U bivšoj SFRJ se to računalo prodalo u, možda, par tisuća primjeraka, a u SSSR je izvezeno više tisuća istih i to se
smatralo odličnim poslom.
Pošto je to bilo doba kad se tek počelo stvarati tržište osobnih računala svaka prodaja je bila dobrodošla, tako da je proizvođać iz SAD-a bez problema prodao tu količinu potrebnih procesora SFRJ, s obzirom da ta tehnologija nije stajala na listi zabranjenih za izvoz (mali proizvođač, „nestandardni“ procesor, relativno spor i ograničen proizvod…).

Specifičnost tog računala je bila u tome da je takav CPU bio prva verzija ARM procesora s promjenjivom frekvencijom rada tj. potrošnje struje (što je veća frekvencija procesora to treba više el. energije, teorijski frekvencija može biti i samo 10ak Hz u sekundi).
Pošto u svemiru/svemirskom programu svaki watt/volt zlata vrijedi, Rusi su u tom procesoru našli rješenje raznih problema koji su imali u svom svemirskom programu. Pošto ga nisu mogli kupiti direktno od Amera, nabavili su ih preko posrednika, tj. SFRJ.
Ta računala su bila isporučena u SSSR, gdje su ovi poskidali procesore i ostalo bacili (jer im nije bilo interesantno) te su tako poboljšali svoj svemirski program.

Danas je tehnologija proizvodnje CPU za svemirski program posebna podvrsta te tehnologije (npr, osnova procesora je od rubina,…), a tehnološki je na nivou starih procesora tipa x486.

ve

Medo ne postoji Hz u sekundi kao mjerna jedinica.

Me

@vesko

Sorry, moja greška u tipkanju.
Mislio sam na Hz (u odnosu na današnje MhZ i GHz).

Ma

Sa kašnjenjem pitanje za g-dina Bankovića- Šta mislite o ovoj modernizaciji alžirskih mi-24 koju je uradio Južnoafrički ATE, modernizacija pod nazivom Super Hind Mk3?! Meni se lično jako sviđa sam izgled mašine a i po opisu deluje moćno…. Detalji u sledećem linku https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2015/10/28/mi-24-super-hind/

Odgovori
Ж

Овом модернизацијом су корисници задовољни, с друге стране Руси су рекли да није добра.

Мислим да је данас касно за тако нешто на половним Ми-24В и П старим 30-35 година.

ma

nije lose jacati vojsku ali i ekonomiju

Odgovori
Jo

Zašto Mi24 / Mi35, i dalje od protivoklopnih vođenih raketa koristi sisteme Šturm i Ataka? Govori se o probojnosti na nivou 600 i 800 mm homogenog oklopa. Ne spominje se da imaju tandem-kumulativne bojeve glave koje bi odavno trebalo da su standard savremenog borbenog helikoptera. Takođe, domet od 5-6 km je za današnje uslove mršav. Onda, oklopna zaštita, kakva je kod ovih helikoptera, zna li ko? Koliko kapiram, može se oboriti vatrom iz 23 mm/2 sa zemlje, što i nije bog-zna-kakvo PVO oruđe.

Odgovori
ma

sve je to lepo ali pola srba nema posao ovde

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Dobra je ova konstatacija o naplati rezervnih delova za Hawk.Ima Zapad i pertle da im naplati kao nama Francuzi u I sv.ratu.Pored miliona grobova ostaće Ukrima patrljci zemlje oko lvova prezadužene do beskraja.Jedino da mole Boga da Tramp dodje na vlast i prekine ovo ludilo,u tom slučaju izgubiće ove četiri oblasti ali će im bar…

13. Apr 2024.Pogledaj

Walter na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Dobra vest je da su demineri sa Pala počeli da ,,čiste'' od ostataka eksplozivnih sredstava tokom NAFO agresije, aerodrom Ponikve !

13. Apr 2024.Pogledaj

Miks na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ode sve do Dnjepra rusima, Kijev demilitarizovana zona, levo Poljaci, Rumuni i Mađari po deo, neki manji delić Ukrajine u NATO i to je to, game over. Sve to pod uslovom da Rusi pristanu, a ne deluje da će pristati, zašto bi.

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zadnjih nedelju dana su stigle informacije iz ukrajinskih i ruskih izvora da se nove X-69 (Kh-69) raketa koristila za pogadjanje centrale 50km od Kijeva. Verovatno su lansirane sa Su-57 jer su dizajnirane za njega. To je, ako se ne varam, nesto kao americki JASSM ali napravljen da se nosi u unutrasnjim spremnicim Suhoja 57 (4komada).…

13. Apr 2024.Pogledaj