BEG airport status
[ANALIZA] Desantno-jurišni helikopter Mi-35M, značajno unapređenje borbenih mogućnosti RV i PVO Vojske Srbije Jedan od novijih korisnika Mi-35M postala je Nigerija koja je svoje helikoptere već upotrebila protiv terorističke organizacije Boko Haram.

[ANALIZA] Desantno-jurišni helikopter Mi-35M, značajno unapređenje borbenih mogućnosti RV i PVO Vojske Srbije

Da će Vojska Srbije pored H145M uskoro dobiti još jedan tip helikoptera, zvanično je prvi put potvrđeno početkom aprila ove godine kada je visoka delegacija Ministarstva odbrane Srbije započela pregovore sa Moskvom o nabavci ruskih borbenih helikoptera Mi-35. Tada je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon sastanka sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom izjavio da je između ostalog razgovarano o mogućoj kupovini 4 Mi-35 kao i dodatna 4 transportna helikoptera Mi-17.

Oko mesec i po dana pre ovog sastanka, krajem februara pojedini mediji objavili su da će Srbija pregovarati sa Rusijom ali i Belorusijom oko nabavke šest helikoptera Mi-35. Večernje ‘’Novosti’’ prenele su tada da je moguće da bi se od Belorusije kupila modernizovana verzija helikoptera Mi-24 koja nosi oznaku Mi-35 a da je na spisku želja našeg RV i verzija Mi-35M koja se nalazi u naoružanju ruske armije.

Zajednički let ruskih Mi-24VM (u prvom planu) i Mi-24P iznad Sirije. Na Mi-24VM vidi se sistem za samozaštitu L370 “Vitebsk“.

Novosti su zatim nakon velike vojne parade u Moskvi 9. maja kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, citirajući neimenovane izvore, preneli da bi do kraja godine helikoptere Mi-35 mogli videti u Srbiji tj. da bi oni mogli biti viđeni na vojnoj paradi koja je bila planirana da se održi povodom proslave pobede u Prvom svetskom ratu. Predsednik Vučić je nešto kasnije izjavio da će se, kako je rekao, založiti kod predsednika Rusije Vladimira Putina da za paradu pošalje makar dva Mi-35.

O tome da će se za našu vojnu avijaciju nabaviti ovi helikopteri pisali su u proteklih nekoliko godina i drugi dnevni listovi koji su u svojim tekstovima obično spominjali 4 Mi-24 a često su, usled nepoznavanja materije, unošene i zabune oko oznake helikoptera. Najpre se mora razjasniti da Mi-35 i Mi-35M nisu iste verzije dobro poznatog desantno-jurišnog Mi-24.

Helikopter Mi-35 predstavlja izvoznu verziju Mi-24V (NATO oznaka ‘’Hind-E’’) dok je Mi-35M izvozna varijanta najnovijeg Mi-24VM koji se još uvek proizvodi. Kako Tango Six saznaje ove godine Srbija je potpisala ugovor za kupovinu novih Mi-35M a u tom paketu se nalaze i dodatni helikopteri Mi-17V-5 kao i artiljerijsko-raketni sistemi PVO Pancir. Takođe smo došli do informacija da bi prvi Mi-35M trebalo da stignu sredinom 2019. godine.

Mi-35M je za sada doživeo solidan izvozni supeh. Na fotografiji helikopteri vazduhoplovnih snaga Brazila koji je nabavio 12 primeraka.

Razvoj nove generacije Mi-24 započet je u prvoj polovini 90-tih godina 20. veka kada je odlučeno da se ovaj tip helikoptera mora drastično modernizovati kako bi mogao da odgovori zahtevima savremenog ratovanja. Trebalo je značajno unaprediti avioniku kao i naoružanje, iskorišćena su mnoga rešenja sa novog ruskog borbenog helikoptera Mi-28 čiji je razvoj takođe bio u toku. Nova verzija Mi-24 morala je biti sposobna za dejstvo u svim vremenskim uslovima, danju i noći i morala je dobiti bolja ubojna sredstva.

Tokom 90-tih u Rusiji ali i u inostranstvu pojavili su se mnogobrojni programi produžetka životnog veka, raznih dorada i osavremenjavanja. Jedan od njih je bio i ruski Mi-35M jer je, usled ekonomskem krize, nemogućnosti nabavke i serijske proizvodnje novih borbenih helikoptera Mi-28, Ka-50 i Ka-52, shvaćeno da se postojeći helikopteri Mi-24, kako u ruskoj armiji tako i u inostranstvu moraju modernizovati. Po svaku cenu želelo se da se Mi-24 koji je već bio zastareo, zbog svoje jedinstvene konstrukcije koja mu omoguće istovremeno borbeno dejstvo i prevoz vojnika, po svaku cenu zadrži u naoružanju.

Presek helikoptera Mi-35M.

Prvobitno je bilo predviđena modernizacija helikoptera i to u 5 etapa od kojih je Faza 1 podrazumevala samo produženje životnog veka sa 20 na 30 godina ili 4000 sati naleta. Druga etapa je podrazumevala  ugradnju nosećeg rotora sa helikoptera Mi-28 zajedno sa kompozitnim (fiberglas) lopaticama kao i sasvim novog repnog četvorokrakog tzv “X“ rotora što je rezultiralo smanjenjem mase od 300 kg, povećanju brzine penjanja, povećanju vrhunca lebdenja za 600 m i pojednostavljenjem održavanja. Uz nove materijale na lopaticama je primenjen i elektrotermalni sistem protiv zaleđivanja.

U Fazi tri helikopter je dobio fiksni stajni trap, poboljšano naoružanje i sistem za komuniikaciju. Uvođenjem fiksnog stajnog trapa takođe je smanjena masa za do 90 kg ali je to povećalo otpor prilikom letenja što ipak nije drastično uticalo na performanse helikoptera u borbi. Ovakvo rešenje omogućava lakše i bezbednije sletanje usled vanrednog događaja a uz to je i pojednostavljena konstrukcija i proizvodnja. U ovoj fazi helikopter je dobio i nove nosače za po 8 protivoklopnih raketa 9M114 Kokon (kasnije i Ataka).

Mogućnost ovakvog kompaktnog nošenja naoružanja dozvolilo je smanjenje razmaha krila tj. uklanjanja dve krajnje podvesne tačke što je isto tako smanjilo masu kao i otpor vazduha a umesto 6 tu su 4 podvesne tačke spoljašnjeg tereta.

Zadnja kabina venecuelanskog Mi-35M (M2) / Foto: Rustam Bougadinov

Faza 4 je obuhvatala novi sistem upravljanja vatrom, ispitivač sistema svoj-tuđ, novo naoružanje i to protivoklopne rakete 9M120 Ataka, zatim rakete vazduh-vazduh 9M39 Igla-V, nosnu turelu sa dvocevnim topom 23 mm koje predstavlja rešenje sa verzije Mi-24VP. U poslednjoj petoj fazi kabina je prilagođena za letenje u noćnim uslovima uz primenu specijalnih naočara (NVG – Night Vision Googles), tu je zatim dnevno-noćni optoelektronski sistem sa televizijskom kamerom za rad u uslovima niskog nivoa osvetljenja (LLTV), termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom a kabine posade dovile su višenamenske kolor prikazivače. Na taj način je primenom svih 5 faza ukupna borbena moć Mi-24VM uveličana za 1,4-1,6 puta u odnosu na ranije varijante Mi-24.

Prototip Mi-24VM sa evidenicjksim brojem 51 nastao doradom helikoptera Mi-24VP. Interesantno helikopter je imao oznake akro-grupe “Berkuti“.

Demonstrator Mi-35M prikazan je 1995. godine a iste godine juna meseca imao je i prvo međunarodno učešće na Le Buržeu u Francuskoj. Prvi let verzije namenjene ruskoj vojsci sa oznakom Mi-24VM izvršen 4. marta 1999. a bio je to dorađeni helikopter varijante Mi-24VP. I pored predloženih izmena u 5 faza skoro niko u svetu osim same Rusije nije izvršio osavremenjavanje Mi-24 koje je predložio ruski Opitno-konstrukcioni biro ‘’Milj’’ a i to je u Rusiji urađeno samo delimično. Fiksni stajni trap, krilo manjeg razmaha dobili su modernizovani ruski Mi-24PN (osavremenjeni Mi-24P) pored toga smo još Mi-35P (negde označeni i kao Mi-35PM) koji su bili namenjeni Kipru. Osim toga Mi-24PN je dobio i novi optoelektronski sistem koji je bio jedno od prelaznih rešenja u odnosu na današnju opremu.

Opitni primerak Mi-24VM za rusku vojsku, primerak sa evidencijskim brojem 50 takođe nastao doradom starijeg helikoptera Mi-24VP.

Umesto osavremenjavanja, Rusija je 2005. godine tržištu ponudila nove helikoptere Mi-24VM i Mi-35M čija je proizvodnja započela u fabrici ’’Rosvertol’’ u Rostovu na Donu. U ponudi su različite podvarijante Mi-35M sa oznakama M1, M2 i M3 (spominje se i M4) a međusobno se razlikuju po motorima, elektronskoj opremi, naoružanju. Prvi ugovor za rusku vojsku potpisan je 2010. a prvi helikopteri isporučeni su 2011. Armijska avijacija je do sada primila preko 60 Mi-24VM (odgovara nivou Mi-35M3) dok se za Federalnu službu bezbednosti (FSB) zna da je dobila 5 helikoptera.

Borbeno dejstvo iračkog Mi-35M na položaje tzv. Islamske države.

Svoju borbenu premijeru ova najnovija varijanta Mi-24 je imala u Siriji dok je pre toga izvozni Mi-35M iračke armijske avijacije upotrebljen protiv takozvane Islamske države. Prvi strani korisnik bila je Venecuela koji je svoje helikoptere naručila 2005. i 2006. a isporuke su trajale od 2006. do 2008.

Trenutno u svetu Mi-24 koristi čak 58 zemalja i to je borbeni helikopter koji je najrasprostranjeniji u istoriji avijacije, koji je izrađen u najvećem broju primeraka i učestvovao u najviše ratnih sukoba. Izvozne Mi-35M su do sada nabavili Azerbejdžan (24 helikoptera za svoju Graničnu gardu), Brazil (12 Mi-35M3, brazilska vojna oznaka AH-2 Sabre), Irak (28 isporučenih), Kazahstan (4 isporučena od 12 naručenih), Mali (naručena 4, isporučena dva), Nigerija (nabavila 12, isporučeno 4), Pakistan (dobio za sada 4 primerka, navodno planira 20), Venecuela (10 isporučenih Mi-35M2 nazvani ’’Caribe’’), Uzbekistan (10 naručenih). Za Mi-35M ima još zainteresovanih država a to su pre svega one koje već koriste starije verzije ‘’dvadesetčetvorke’’.

Mali je za svoje vazduhoplovne snage nabavio 4 (po nekim podacima tri) Mi-35M.

Potpuno nova elektronska oprema koja obuhvata i osmatračko-nišanski sistem OPS-24N koga čini žirostabilisani optoelektronski sistem GOES-324 koji ima termovizijski i televizijski kanal, laserski daljinomer i pelengator. Kabine posade su opremljene modernim višenamenskim kolor prikazivačima (prednja jedan, zadnja dva) i prilagođene upotrebi naočara za letenje u noćnim uslovima (NVG) ONV-2. Kokpit pilota dobio je i gornji elektrooptički prikazivač (HUD). Od navigacije treba istaći sistem satelitske navigacije A-737.

Nudi  se i ugradnja opreme zapadne proizvodnje a to se pre svega odnosi na sisteme za komunikaciju, identifikaciju i navigaciju. Od opreme za samozaštitu Mi-35M može posedovati signalizator radarskog ozračenja L006LM (SPO Berjoza) ili najnoviji L150 “Pastelj“,  stanicu za optoelektronska protivdejstva MAK-UFM, sistem za protivelektronska dejstva L370 ‘’Vitebsk’’ ili stariji L166V-11E “Lipa“, dispenzeri mamaca UV-26M ili starije ASO-2V. Da bi se sprečio pad helikoptera u slučaju pogibije ili ranjavanja pilota, komande su udvojene. Tu su zatim novi jači motori Klimov VK-2500-II maksimalne snage po 2700 KS a umesto njih mogu se dobiti TV3-117VMA.

U pokretnoj nosnoj tureli NPPU-23 nalazi se dvocevni top GŠ-23L kalibra 23 mm. Levo od njega na fotografiji je optoelektronski sistem GOES-324 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Standardno fiksno naoružanje Mi-35M je dvocevni top GŠ-23L ili V kalibra 23 mm s borbenim kompletom od 450 granata koji je smešten u pokretnoj nosnoj tureli NPPU-23 preuzet je sa ranije varijante Mi-24VP koja može da se pokreće pod uglom od +10 i -40 stepeni po elevaciji i +/-60 stepeni po azimutu.

Sva ubojna sredstva koje su nosile starije verzije Mi-24 ostala su manje više ista, može nositi do 4 20-cevna saćasta lansera B-8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 (obično S-8KO ili KOM) kalibra 80 mm, do 4 petocevna lansera B-13L nevođenih raketa S-13 kalibra 122 mm, do dva kontejnera UPK-23-250 s dvocevnim topom GŠ-23L 23 mm sa borbenim kompletom od 250 granata, kontejneri GUV-1 sa četvorocevnim rotirajućim mitraljezom JaKb-12,7 kalibra 12,7 mm sa 750 metaka i dva četvorocevna rotirajuća mitraljeza GŠG-7,62 7,62 mm sa po 1800 metaka, kontejneri GUV-8700 sa automatskim bacačem granata AG-17A ‘’Plamja-A’’ kalibra 30 mm sa 300 granata.

Ono što je novo to su infracrveno samonavođene rakete 9M39 Igla-V za dejstvo po sporoletećim i niskoletećim vazduhoplovima dometa od 800 do 5200 m po daljini na visinama od 20 do 3500 m. Na nosaču APU-8-4U montiranom ispod desnog krila, na spoljnoj podvesnoj tački, može nositi do 8 poluaktivno radio-komandno vođenih protivoklopnih rakete 9M114 Kokon sistema 9K113 Šturm-V dometa 5 km, probojnosti 650 mm homogenog čeličnog oklopa,  ili do 8 protivoklopnih raketa 9M120 Ataka (dalji razvoj 9M114) dometa 6 km verovatnoće pogotka tenka 0,65 do 0,9 na daljini 4 km, probojnosti 800 mm homogenog čeličnog oklopa. Postoji i informacija da se može naručiti da se nosač sa 8 protivoklopnih raketa može nositi i ispod levog krila.

Postoji mogućnost dobijanja i najmodernijih protivoklopnih raketa 9K121M Vihr-M dometa do 10 km probojnosti 1000-1200 mm homogenog čeličnog oklopa. Takođe tu su i različite vrste bombi, 8 od po 100 kg, 4 od po 250 kg ili 4 od po 500 kilograma. Nosivost u unutrašnjoj kabini je 1500 kg, 8 vojnika ili 4 vojnika na nosilima. Nosivost spoljašnjeg tereta je 2400 kg a nosi do 4 spoljašnja rezervoara za gorivo kapaciteta po 500 litara.

Emisija ruske televizije Zvezda o helikopteru Mi-35M:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Odlicna analiza.

Odgovori
Lj

Stvarno detaljno i kvalitetno.I video reportaža je jako dobra.Nego,ko je zaboravio onaj bicikl na 0:48?Živojine,pretpostavljam da nije tvoj.

Odgovori
Kr

Šta efektivno može da se uradi u borbi protiv terorista sa ova naša četiri buduća helikoptera? Sudeći po borbenim dejstvima u Siriji bez bar 8-10 komada nema bezbrižne, efikasne i efektne borbene upotrebe jer su ipak ovi helikopteri u borbenim uslovima potrošna roba, gde god da su ratovali padali su i obarani samo tako, što je i razumljivo i očekivano obzirom na njihovu namenu. Ja se iskreno nadam da su bar još 4 u planu. Takođe nadam se da se neće zamajavati puno sa nekim integracijama domaćeg naoružanja već će uzeti najbolje od rusa.

Odgovori
He

Pozdravljam svaku nabakvu u VS jer je preko potreba.Ali ozbiljna analiza kaze da je nama potreban savremeni borbeni helikoptera male siluete.Ovo kombinovanje transportno-borbene koncepcije je prevazidjeno.Uklapa se u rusku taktiku masovnog udara.Mi smo nesto sasvim drugo.

Mi

Mislim da je planirano ugovorom da se dodaju po 4 komada svake ili svake druge godine

Pe

@Mi35

Zvuci dobor a i logicno, nego da li je neki pouzdan izvor informacija???

AL

Za pocetak da se obuce piloti jer je ovo jako zahtevan helikopter sa mnogo sirom paletom naoruzanja od bilo kog helija trenutno u RV. Ako se dobro secam JSO su imali samo 2 Mi-24 pa su opet sluzili svrsi. 4 je odlican pocetak, sluzice da pokriju Mi-17 i H145m u principu

Fa

Šteta što resursi bačeni na MiG-29 nisu preusmereni u nabavku više Mi-35M i H145M, više kineskih borbenih bespilotnih letelica i više Pancira. U svakom slučaju ovo je pravo i konkretno pojačanje za VS.

Pored ventilatora u kabini i ruske opsednutosti saćastim lanserima meni lično je impresivan i top koji je skinut sa lovačkih aviona i zalepljen na nos helikoptera sa sve kadencom od 3.000+ metaka/minuti, što znači da se borbeni komplet ispuca za oko 7-8 sekundi.
Malo neobično ako se imaju u vidu kadence većine drugih borbenih helikoptera a koje se kreću u proseku od 550 do 800 metaka/minuti, ili sa opcijom smanjenja brzine paljbe zarad bolje preciznosti i manjeg rasipanja municije (kao npr. 2A42 na Mi-28).

Odgovori
Pe

Mislim da je takva filozofija sa vise sacastih lansera opravdana, jer bukvalno imate artiljeriju u vazduhu koja zbrise sve sa povrsine koja je izlozena vatri. U tom slucaju navidjene rakete nisu potrebne. ILi ova verzija sacasto lansera 122mm koja je ustvari modifikovana raketa ‘grad’. Znam isto tako da je psiholoski efekat po oruzanim formacijama izlozenim takvoj vatri razoran.
Uostalom ova konfoguracija je dosta istestirana i borbeno dokazana u Avganistanu, Ceceniji i Siriji.

Ma

Da, da, „zbrisati sve sa povrsine koja je izlozena vatri“ je jako zgodna stvar kada izvodite precizne antiteroristicke operacije u naseljenim oblastima a za sta je ova platforma po vecini komentatora kod nas prvenstveno planirana…

TT

Vojska Srbije mora da ima ratno vazduhoplovstvo, koje je u zadnjih 28 godina bilo zapostavljeno .. Ne vidim kakvih dodirnih tacaka ima Mig-29 sa Mi-24 ili H145 ? Mig-29 je „flaster“ koji ce da traje do 2030.+ da bi se odrzao kontinuitet obuke i air policinga, posle toga se svakako nabavlja potpuno novi avion, ja se licno nadam 5. generacije ..

la

Ako već planiraju kupovinu 6 helikoptera, bolje uzeti 4 nova iz Rusije, pa kasnije uzeti još 2 Mi-35M, nego uzimati polovne iz Bjelorusije. Mada ja mislim da će biti 4 iz Rusije i to je to, eventualno kasnije uzeti još 2-4.

Odgovori
Ž

Не купују се половни хеликоптери из Белорусије.

la

@Živojin Banković

Hvala na odgovoru, moja greška, pogrešno sam razumio. :)

al

Vrhunski tekst kao i uvek! Pitanjce: Da li na 35M postoji varijanta da nosi 8 boraca a da pri tom bude full naoruzan ili jos uvek transportna funkcija redukuje jurisnu?

Odgovori
Ž

У зависности од задатка мора се наћи баланс између количине горива, наоружања и броја војника.

Yo

Malo je 4 – naročito ako ne budu opremljeni najsavremenijim oružjem i opremom – a treba da – jurišaju…
Ameri umrežavaju Apače sa bpl tako da posada helikoptera ima pod svojom kontrolom i nekoliko bespilotnih – pa kada krene sa njima u koordinaciji superioran je i u odnosu na nove i osavremenjene ruske helikoptere iako su oni ponaosob boljih performansi od Apača – „2 loša ubiše Miloša“.

Odgovori
Pe

Da zvuci interesantno ali, zar onda nije posada prezauzeta kontrolom BPL, mislim da je to efikasno tek kad imaju BPL sa ‘optimalno’ razvijenim AI. Pitanje je stvarnoi koliko su otisli sa realnim testiranjima. NA kraju krajeva dalekometna protivoklopna raketa je najefikasniji BPL.

Yo

Sve se svuda maximalno umrežava i automatizuje – posade uglavnom samo kontrolišu – a skoro i da ne moraju..
Rusi npr. imaju i mogućnost daljinskog upravljanja grupom od više tenkova T-14 od strane jednog operatera – rade na njegovoj verziji bez posade – kao i na SU-57.
Takav timski rad bpl sa ljudskim letelicama/vozilima je možda čak i jednostavniji od autonomnog režima kada šalju bpl da samostalno izvidi, detektuje i uništi – a sve programirano unapred i bez daljinske veze da bi se isključila mogućnost hakovanja, a operateri poštedeli ludnice…
Tu im treba AI i gotovo potpuno bi promenili doktrine, naoružanje i bla-bla-bla…
Nisam baš pratio, ali se sve više pokazuje da će PVO i UAV biti ključne u budućnosti – a kada se liše usluga pilota i briga o njegovom životu – upotrebljavaće bpl najdrskije moguće, pa onda super-moderan, višeslojni i sl. PVO postaje conditio sine qua non svake odbrane – tj. bez njega odbrane kao i da nema – naročito ako su mu rakete manjeg dometa od onih kojim se napada iz vazduha…

Go

Konačno ćemo početi naoružavanje „pravim“ ratnim helikopterom.
Još nam preostaje da sa Migovima 29 na miru sačekamo dok se sve okolne zemlje (Bugari i Hrvati) preoružaju novim lakim lovcima. A tada krenuti u nabavku nekog aktuelnog derivata Su-27. I time, uz gradnju slojevitog PVO, jednom zauvek postaviti prave temelje u RV i PVO generacijama koje dolaze.

Odgovori
Pe

Sjajan tekst i zanimljiv izbor fotografija!

Odgovori
Л

Одлична анализа свака част за текст, опасна и проверена је машина 24-ка.
Све набавке и најаве набавке хеликоптера до сада су пун погодак.
Једино, не знам шта ће СУПЕРПУМА полицији, то је такав промашај, да не постоји једно сувисло објашњење за набавку толико скупог и великог хеликоптера за ПОЛИЦИЈУ.

Odgovori
Al

@Lajavi
Da, najpametnija idea je da koristimo Mi-17 za sve moguđe gluposti.

Ba

Još pametnija je ideja da koristimo duplo skuplju super pumu za iste te gluposti.

ni

da li je Pancir S1 ili neka modernija varijanta npr S3

Odgovori
Jo

Bez dileme nabavka mi 35m i Pancira je najznacajnija do sada. Prva kupovina nekog oruzja za VS za koje mozemo reci da je medju 3,4 najboljih u svojoj klasi na svetu. Naravno to vazi i za h145, samo za razliku od mi35 i pancira, njegova nabavka nije toliko neophodna, no svakako je dobra. Raduje me ovo, nadam se samo da se nece stati.

Odgovori
Br

Odlican clanak, kao i onaj o Panciru. Cekamo sledeci posvecen Pumama. Mada se nadam da ce ipak odustati od te igrarije.

Odgovori
Ž

Бранко

Док смо имали информацију да ће се и за ВС набавити Супер Пуме (што заиста јесте била опција) писали смо и о том хеликоптеру.

https://tangosix.rs/2015/31/07/francuske-divlje-macke-sve-o-helikopterima-koji-se-planiraju-za-srpsko-rv-i-pvo/

Be

Dobor je sto se nabavljaju helikopteri, jer nam oni mogu posluziti i u mirno doba, naprimer kod prirodnih katastrofa.

Ali izgleda da nikad nece svi biti zadovoljni:

Juce gledam emisiju na RTSu gde covek iz fiskalnog saveta kritikuje jer je vlada previse novca odvojila za vojsku i policiju.

Istovremeno neki drugi (suprotno ovom gore) govore kako se malo i sporo ulaze u vojsku i policiju i da je malo 5 komada H145M za vojsku, i sta ce mo sa samo 4 Mi-35M, jer je to potrosno sredstvo.

Drugi vicu kako se tiho spremamo za rat i da sa tim trebamo odmah da prestanemo, jer izazivamo druge na konflikt. Sta ce nam oruzje?!

Onda ima i onih pametnjakovica, koje naj vise volim, koji kazu da treba da se ulaze ali samo onako kako oni to zamisljaju: na primer da se treba samo od Rusije kupovati i da nam ne treba Super Puma, itd. i onih koji kazu da je ruska tehnika sra… i da treba kupovati na zapadu.

Mozda ce se poneki sa foruma prepoznati u ovom sta sam napisao.

Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, to nije sporno, ali budimo malo realni. Budite sretni sto se posle dugog perioda nesto nabavlja!
Kada budemo duzi period imali 14 borbenih aviona, 10 transpornih i 10 borbenih helikoptera, novi PVO srednjeg i daljeg dometa, 10 bespilotnih borbenih letelica, etc. ONDA CU I JA POCETI DA KRITIKUJEM I IZMISLJAM STA BI SE MOGLO BOLJE URADITI.

Odgovori
Sh

Savrsen potez kupovina MI-35M za VS! SFRJ je imala nameru kupiti MI-24 ali je doslo do raspada zemlje. Mislim da je samo 4 komada jako malo, treba doseci cifru od 12 do 16 Milova 35m!
Gazele u zasluzenu penziju….

Odgovori
ID

MI35 i Gazela imaju veze kao kao Jastreb i Su 34.
I još manje .

Ba

@Shmele

Gazele, ustvari, nebi uopšte trebale u penziju. Gazelama treba dubinska modernizacija u okviru mogućnosti platforme i novi set ubojnih sredstava. Na tome se radi. Iako ovaj laki helikopter nije u istoj klasi sa teškim borbenim helikopterom- itekako ima svoju svrhu. Napravite integraciju nove Erbasove optoelektronse opreme na ovu laku platformu, osposobite ga za dejstvo u svim meteo uslovima i noću, integrišite na njega AGM114 ili 9K121, opremite ga sa Hensoldovim HMPS-om, kao i H145 i imate roj horora za svaku oklopnu kolonu kojoj padne napamet da se voza gdje joj nije mjesto. Može da nosi 4 savremene protivoklopne rakete i još 100 kila opreme- nije nikakav problem. I postojeća ima svoju težinu- na ovome se da raditi.

Da ne govorimo- ovaj brzi heli se još uvjek da poslati za prevoz par osoba, kutija ovoga ili onoga- važne ličnosti, jednog ranjenika i slično. Iznenadili bi se ljudi koliko se često desi da tako nešto zatreba. Za prvu stepenicu u profesionalnom životu pilota, prije prelaska na savremeni H145, ili veliki Mi-17- isto mu ništa ne fali. Mnogo ih još ima, i po mom mišljenju treba ih osposobiti i modernizovati što više. Neće nas glava zaboliti od njih. Ispada da bi sve koštalo manje od akvizicije nekoliko novih helija više klase.

Ž

Доласком Ми-35М хеликоптери Газела сигурно неће бити пензионисани а исти је случај и са верзијом ГАМА која ће се сигурно користити до постизања пуне оперативности Ми-35М.

Да ли ће то остати само одељење Ми-35М или ће то бити ескадрила, сазнаћемо наредних година.

Me

Odlican tekst ….VS je zasluzila posle mnogo godina da uzima novu tehniku! Mnogo se obecavalo ali tek zadnje tri godine vidimo napredak! Ocekujemo i tekst o nabavci kineskih PVO sistema….FK-3…

Odgovori
Al

Bilo bi logicno da se ove nabavke nastave, al idemo redom.
Prvo, 14 borbenih aviona Mig-29, 12 ispravnih jurisnih aviona Orao, 8 ispravnih skolsko-borbenih aviona Super Galeb G-4, 6+8 novih skolskih aviona Lasta-95. Onda idu helikopteri, 2+3 nova transportna helikoptera Mi-17, 5 novih visenamenskih helikoptera Airbus H-145M, 4 nova borbena helikoptera Mi35, plus lake Gazelle koje su planirane za remont i modernizaciju u saradnji sa Airbus-om. Plus naoruzane bespilotne letelice iz Kine. Plus modernizovan KUB i jedan potpuno novi sistem PVO, koji treba da stigne i francuske rakete Mistral. Malo li je … a tek se pocelo sa obnovom tehnike i obukom ljudstva.

Odgovori
Vl

Zaboravljen Pancir?

Je

Svaka cast na detaljnoj analizi, ja postujem svaciji rad. Samo sto ja jos nmg da verujem da cemo mi kupiti nove i ovako mocne helikoptere, prosto nmg da verujem, nisam navikao na tako nesto.

Odgovori
TT

Mi i sada imamo 2 Mi-24 koji trunu .. Ne znam sta je tu za neverovati ..

De

Odlican helikopter ali ne razumijem kako se uklapa u Srpsku obrambenu strategiju:

1. 4 je jako mali broj a ne postoje ikakve izjave da ce kupiti veci broj.

2. Srbija ne posjeduje dovoljno jaku lovacku aviaciju I PZO da bi mogli kontrolirati zracni prostor gdje bi se ti helikopteri mogli sigurno upotrebljavati.

3. Izgleda da se nije nista naucilo od rata 1999.

Sta ce ti 4 Mi-35 (ili cak 12) kad NATO kontrolira lagano zracni prostor I lagano obore te Mi-35 (kao sto su Amerikanci kljokali Iracke helikoptere 1991-e)?

Trebalo je tu lovu potrositi na bolje PVO ili na razvoj lovacke aviacije – 10 starih MiG-29 je cak losija sitacija nego 1999-e kad je bilo 16 slicnih MiG-29 I veliki broj MiG-21.

Odgovori
Yo

Osim nad Migovima 29, kasarnama i aerodromima, NATO 1999. nije pričinio kakve kvantitativno značajnije štete vojsci – neka me isprave ako grešim…
Oni su rokali stacionarne ciljeve koji su ispražnjeni nekoliko meseci pre bombardovanja i vežbali gađanje na civilima – po mostovima, bolnicama, pijacama i sl. – to je činjenica.
Vojska je uspevala da maketama i tadašnjom pvo zaštiti svoje snage i dejstvuje svojom avijacijom i helikopterima bez većih problema, ali nije mogla da zaštiti infrastrukturu i civile koje je NATO gađao praktično kad i kako je hteo.
Stvar je prosta – sve je više u municiji nego u njenim nosačima – pa ni nama verovatno ne treba više 29-ki od onoga što je neophodno za tzv. air policing i obuku za očuvanje lovačke avijacije – ali nam je moderna pvo od a do š više nego preko potrebna ne samo zbog toga što se ne zna kakav kreten može zasesti u Briselu ili Vašingtonu, već i zbog hvatanja priključka sa budućnošću i savremenim tehnologijama i sl. Pvo se razvija znatno brže i jeftinije od avijacije…
Ja lično nisam ljubitelj sporih platformi poput tenkova i helikoptera ma koliko dobro bili zaštićeni i naoružani – ali ako rade posao isplativo tako što nanose znatno više štete nego što je trpe – onda imaju smisla.
Helići čak imaju možda i više smisla od paprenih aviona, ali sve ima svoje..

Pe

A ti ocekujes da ih neko upotrebi dok NATO ima vazdusnu prevlast? To ce trajati jos 10-15 godina i mogu da zaborave, nit je NATO isti kao 1999 niti je svet isti. Većina NATO članica danas ne bi ni učestvovalo u takvoj misiji a za 10 godina možda čak i SAD odustanu. Ono što je sigurno je da VB ostaje najveći neprijatelj Srbije.

Ž

Dead1

1. Како знате да ће набавке остати само на 4 Ми-35М?

2. Ово сте навели као да рачунате да ће НАТО контролисати ВаП па Србија неће моћи да употреби ове хеликоптере.

3. О да итекако се научило, а да подсетим само да је ЛБА дејствовала и у ситуацији ваздушне премоћи НАТО.

Сетите се како је Србија крајем 90-тих употребила Ми-24 изнад КиМ. Дакле тако га је могуће користити.

Нисам сигуран да се спремамо за рат са НАТО, стога не разумем Ваше коментаре.

Није реално да Србија има неку озбиљнију ловачку авијацију која би била фактор одвраћања али се слажем да ракетни системи ПВО треба то да буду.

Њихова набавка се наравно очекује, време ће показати.

А

@Dread1 Коришћени су Орлови 99те успешно а да се није имала контрола ваздушног простора. Моћи ће и Ми-35.

ox

@Dead1 Kakve veze ovo ima na NATO ? NATO ima zračnu dominaciju svijeta, ne samo Balkana, tako da je malo glupavo uopće spominjati NATO. Ova kupnja nema nikakve veze sa NATO ili jačanjem Srpske vojske, jer 4 helikoptera apsolutno ništa ne znače u smislu „snage“. Pošto znamo da Srbija ima mali broj helikoptera za nadzor granica, ovo će im dobro doći. To je to. Nema tu puno razmišljanja, jer možeš biti apsolutno siguran da Srbija neće udariti nesku susjednu zemlju, pošto nakon Makedonija koja ulazi u NATO 2019, Bosna i Kosovo su sljedeći. Zašto misliš da Kosovo formira vojsku ? Pa ne dopuštamo im da formiraju vojsku da bi bili „neutralni“ ( kao Srbija, iako nijedna država nije priznala Srpsku neutralnost ), nego sa ciljem da zatvorimo Balkan sa svih strana.

la

1. Ne postoji način da Srbija udje u rat sa NATO-om, osim ako NATO pakt ne izvrši agresiju na Srbiju, kao ’99-e godine.

2. Bosna i Hercegovina nikada neće ući u NATO, barem u ovom, aktuelnom uredjenju, „Kosovo“ nije u NATO-u, niti može postati dio istog, a pitanje je da li će Makedonija postati dio tog saveza. Možda ako je uvedu nezakonito, kao Crnu Goru, drugačije ne, jer stanovnici Makedonije to ne žele.

3. Naravno da 4 helikoptera ne predstavljaju nikakvu snagu u odnosu na vojne saveze u svijetu, ali će itekako poslužiti za rendanje agresivnih plemena u srpskom okruženju. :) Uostalom, ko kaže da će se stati na četiri Mi-35…

De

Sto se tice broja Mi-35, za sada je samo 4 u pitanju. Gdje je tu plan za vise? U drugim drzavama se javno zna sto spremaju u buducnosti . Ako je Srbija moderna drzava s transparentnom vladom, onda su u javnosti planovi za buducu drzavnu potrosnju. A da li je u tim planovima dodatnih Mi-35M?

Sto se tice strateske situacije Srbije, ona je okruzena sa NATO-m. BiH i KiM odrzavaju NATO/EU. A ne ce se oni tako lagano povuci – i dan danas EU odrzava vojne snage u BiH (Operation Althea) a BiH trazi ulazak u NATO ( https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm)

Isto tako KiM je i dalje „puppet state“ pod kontrolom EU/NATO. NATO i dalje odrzava oko 4000 vojnika u Kosovo iako je rat zavrsio prije skoro 20 godina!

Stoga je Srbija i dalje otok u NATO oceanu. Zato je po meni vaznije uloziti u S300/400 nego mali broj jurisnim helikopterima.

Ž

Dead1

Зашто мислите да планови за опремање морају бити јавно доступни?

Да ли сте видели уговор па сте закључили да е набављају само 4 Ми-35М?

Да ли мислите да је услед политичких па и економских притисака Србији лако тек тако да наручи системе С-300 или С-400? И Русији да то испоручи?

А набавка ПВО система тек предстоји, сачекајмо шта ће се десити на том плану, можда се заиста и купе кинески HQ-22.

Br

U prilog zivojinovih reci ide i to sto ce vojni budzet srbije biti povecan na 805 miliona evra (oko 25% posecanje i 50% povecanje u poredjenju sa 2017 kao i budzetima pre) kao i cinjenica da je u budzetu srbije za kapitalne investicije izdvojeno 46 milijardi dinara (tj skoro 400 miliona evra namenjenih za opremanje VS i MUP).
Source:
https://pescanik.net/budzet-za-2019-drzava-protiv-privatnika/

https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/budzet-za-2019-godinu-vise-novca-za-vojsku-policiju-i-prosvetu-manje-za-tri/32hk6eb

Ž

Да војни буџет је преко 800 милиона евра али у то улазе и капиталне инвестиције које за војску износе 35 милијарди динара односно око 300 милиона евра. За МУП капиталне инвестиције су око 11 милијарди динара тј. скоро 100 милиона евра.

То је дакле укупно тих 46 милијарди динара.

Vl

Gospodine Brankoviću,

Zadovoljstvo je čitati stručne analize Vas i vaših kolega na T6 portalu.

Takođe, komentari deluju veoma kompetentno.

Ako mi dozvolite, kao laik bih postavio jedno pitanje rizikujući da ispadnem „glup u društvu“.

Imajući u vidu da se realizuje kupovina H145 helikoptera, takođe predsednik je najavio pregovore oko kupovine Mistral PVO sistema i moguće nabavke Super Puma za MUP RS, da li po Vašem mišljenju dolazi do strategijskog zaokreta u nabavci naoružanja sa Ruske Federacije na Evropsku uniju odnosno Nemačku?

Još mi je relativno sveže sećanje na lobiranje oko nabavke PVO sistema Aster za Vojsku Srbije iz 2013.godine.

Hvala i pozdrav svima

Odgovori
Ž

Нема стратегијског заокрета, купује се и са запада и из Русије а предстоји набавка и из НР Кине.

ni

Zanimljiv podatak da je to sredstvo sa spiska želja RV. Bilo bi lijepo zvanično potvrditi tu informaciju ne od političara nego od zrakolpovnih stručnjaka. Bivši Komandanti RV svojim standardnim godišnjim obraćanjima povodom dana vida u intervijuima su iznosili zvanične stavove o perspektivama tehnike i nikada nisu tu opciju smatrali neophodnom. O analizama potrebe RV i mogućnosti tehnike rekoše da je nabavka Mi 24-35 suvišna te da MI 17 za potrebe vida može obaviti sve što je neophodno a proistječe iz namjena VS i dodijeljenih zadaća RV te da je poželjnija nabavka novih sedamnaestica. Odnos RV prema ovom tipu helikoptera potvrdjuje i postupanje sa dva Mi 24 preuzeta od MUP u isto vrijeme kad i Mi 17. I dok su dva mupovska Mi 17 remontovana sa odobrenim resursom od 10 godina dvadeset četvorke trunu i danas na aerodromu Batajnica skoro 15 godina. Pa kada malo razmislite i jeste tako. Mi 17 može izvršiti zadatke transporta trupa pa i padobranskog desanta i vatrene podrške KoV nevođenim raketnim zrnima ( jedino mu nedostaje top i mogućnost vođenih raketa) mada sam razumjeo da je to i na Mi 35 novitet. Rusi kada nešto prodaju sve naplaćuju čak i ono što bi se u normalnom svijetu smatralo standardnom opremom kao što je npr.grijač kabinskog prostora, pa ko se upeca. Vjerovatno bi bilo tako i sa modernom dodatnom opremom-naoružanjem za taj Mi-35, a za to uvjek nema dovoljno novca. U svakom slučaju vjerovatnije je da je nabavka nekoliko tih letjelica moguća kao uslov u sklopu paketa VZ Moma regionalni centar za helikoptere tipa MiL kao neki uslov trgovine nego zaista ozbiljna potreba RV u cilju izvršenja dodijeljenih misija i zadaća. Ujedno kada se uzmu objavljene prezetanzije da isti kapacitet ima namjeru da bude i regionalni centar za francuske helikoptere eto čuda. Mnogo želja možda i dobrih, ali pitanje koliko ostvarivih. Već viđeno ista strategija kao i titova, malo istok malo zapad. Opasno je sjedenje na dvije stolice, a da se neka ne izmakne. Helikopterska eskadrila iz Lađevaca trebala bi da bude nosilac protivoklopne borbe, barem se tako zove ( 714. protivoklopna helikopterska eskadrila). Naoružana je modifikovanim Gazelama sa dobrim resursima prema francuskim standardima održavanja po stanju koji su u RV usvojeni što samu letjelicu čini perspektivnom i vid je kao takvu i razmatra i remontuje uz sve probleme u snabdijevanju u ozbiljnom broju. U tom cilju MO reklamira i razvoj nove rakete PAUK ( otprilike usavršena Maljutka povećanog dosega sa tandem bojevom glavom) što su i demonstrirali na TT zboru u Novom Sadu na helikopteru Hn 42 evidencijski broj 12803 ( koji vjerovatno dugo ne leti -ne možete ga vidjeti ni na jednoj fotografiji a na prikaz je dovežen kamionom a nije doletio). Za H 145 objavljeno je da dogovoreno da će VTI razviti sisteme naoružanja na bazi srbijanskih kapaciteta namjenske industrije. Tu je i sveprisutni i hvaljeni Alas. Za iračke MI 17 Moma Stanojlović je modernizovao sisteme naoružanja. O svemu ovome je pisano i na ovom portalu. Znači vjeruje se da intelektualne stručne proizvodne kapacitete Srbija u oblasti vazduhoplovnog naoružanja posjeduje. Da ne pričamo o Orlu 2.0 i čuvenom naoružanju za njega (GBU, VRZ zrak zemlja dosega 40 km i sl.). Da li je zaista neophodno kupiti četri Mi 35 zbog mogućnosti nošenja naoružanja kada je na osnovu ovih činjenica evidentno da se npr. na sve nabavljene Mi 17 može od naoružanja modifikovati i ugraditi sve osim krstareće rakete. A možda je i to već napravljeno samo je još tajna. I kojoj eskadrili će biti dodjeljeni Mi 35. Ladjevcima ( šok za cijelokupni sustav prelaska sa zapadne na rusku tehniku). Nišlijama kojima su već dodjelili H 145 ili batajničanima koji su oduvjek bili transporteri ( promjeniti i proširiti zadaće jedinice ( obuka kadeta VA. transport i obuka organskog sustava). Ili će možda formirati novu jedinicu. O kadrovima uništenom vojnom školstvu i potrebama za dovoljnim brojem visoko obrazovanih stručnjaka za zrakoplovstvo od maksimalno pedesetak letJelica sa više od deset tipova bilo bi zanimljivo pisati. A tek problemi logistike da isplanira organizuje i podrži u svakom domjenu snabdjevanje i održavanje takav konglomerat tehnike i sve to upakovati sa postojećim kapacitetima, potrebama za personalom je čista mebijusova petlja. Lijepo je imati moćno veliko i suvremeno zrakoplovstvo. Ono je garant mira i sigurnosti. Ali Srbija nije Izrael već to što je, siromašna agrarna zemlja, sa ogromnim odljevom intelektualnih potencijala, na trusnom Balkanu, na veoma nezgodnom geostrategijskom položaju sa lošom međunarodnom pozicijom. Čak i četri Mi 35 nikoga ozbiljnog ne plaše a tumače se samo kao zvIJeckanje oružjem. To je plašenje mečke rešetom. Svakako čestitak svakom iskrenom učesniku na iskrenom i nepokolebljivom patripotizmu , rodoljublju ili domoljublju. Živi bili i u miru se na portalu uspješno prepucavali.

Odgovori
Ac

S obzirom na prijateljski naklonjen komsiluk moramo imati sredstva odvracanja.Svi dizu perje na Srbina sada kada je Srbija slaba,naravno zaboravlja se veoma bitan istorijski momenat kada su sve nase zapadne komsije bile Austrougari,pa se eto sami oslobodili jer su slobodarski narod.Mi moramo da mislimo i na komsije,jer cemo mozda opet trebati da oslobadjamo.Malo ironije nije na odmet.Sto se tice Izraela…Kad je Izrael pre bio vojno mocniji od Srbije,ako zanemarimo vojnu pomoc Amerike od „relativno skoro“ zbog odbrane od Arapa?Srbi su narod slobode,da nemamo za hleb,necemo dozvoliti tudju cizmu.Takav nam je genetski kod.Mi35,samo 4 kom?!Vidite mi imamo jurisnu avijaciju koju cemo po mom misljenju zameniti upravo ovim helikopterom i tih 4 kom je pocetak.Mi17 ima drugu namenu,h145m trecu.Ostavite se analiziranja stanja u vojnom opremanju srpske vojske jer Srbija ima iskustva sa agresorima i tacno zna sta su joj potrebe i prioriteti.Zivela srpska vojska

la

@nije istina mame mi

Kako si došao do zaključka da nabavka Mi-35 nije neophodna? Čime misliš da VS iz vazduha može napasti ciljeve na zemlji, od ovog postojećeg naoružanja? 24-e od MUP-a trunu na Batajnici zato što nisu propisno održavani onda kada su se trebali održavati, i zato što ne postoji potrebna dokumentacija za njihov remont. A i kada bi postojala, ne isplati se. Naravno da četiri Mi-35 nikog ozbiljnog ne plaše, i ne nabavljaju se s tim ciljem. S obzirom da Srbija nema ozbiljnih država u svom okruženju, osim Rumunije, ova nabavka je sasvim opravdana. Uostalom, ko ti je rekao da će se stati na četiri Mi-35?

Jo

Prvo- mi24 preuzeti od mupa nisu imali potpunu dokumentaciju, kupljeni su sbrda sdola, bilo ih je da samo dva, od ceka je jedan pretrpeo znacajna ostecenja iznad Kosmeta i najvaznije tada su na vlast dosli oni kojima remont,nabavka, modernizacija nije bila u prvom planu.

Drugo- mi35 je tata za anti-teroristicke akcije i sukobe manjeg inteziteta, a izuzmemo sepurenje natom od strane nekih, kao da im ga je deda ostavio, odnosno nase „dogodine u Prizrenu, Kninu itd“ takvi sukobi su jedini realni ili da kazem najrealniji na Balkanu

Trece- kupovina mi35 je kvantni skok za RV. Vec sam rekao da ce snjime Srbija biti jedina zemja u regionu koja ce imatu oruzje koje spada u top 3,4 u svojoj klasi na svetu.

Mi

Vidite, kad ovako napisete tekst sa pseudoniumom “nije istina mame mi“ samo se mogu nadovezati “nije tebi lako“.

Vi sa jos nekima pisete ovde o logistici sa povrsnim poznavanjem iste.Platforma Mil helikoptera deli skoro iste delove skoro kroz celu gamu.Da uzmemo n.p.r. MI-38, Mi-28NE ili KA-52 imacemo samo razliku u motorima u odnosu na Mi-171 ili Mi-35M.Sto se tice obuke uzmes 2 simulatora, 2 IT opremljene ucionice i imas celokupno pokriven deo obuke letackog i zemaljskog sastava.I zato uz pomoc novih tehnologija moze sve skromnije – “od svega po malo“ (taman koliko ti treba).Fali jos samo biznis plan, ali ipak necemo detaljno ovde o tome.

Isto to ako budemo pametni uradis sa H145.

A sto se tice toga da budemo Izrael, tesko ostvarivo nemamo podrsku Amerike u “politickim donacijama“.Ali mozemo postati hibrid – nesto izmedju Svajcarske, Holandije i Brazila.

Samo vidim kako vi strucno nabaviste Barake, tolika doza profesionalnosti nije bila cak ni u JNA.Eto sada vam ne smetamo, ne ometamo vas potencijalni razvoj, ali jednostavno i dalje volite nama objasnjavati kako nismo sposobni razvijati sopstvenu drzavu.

I u pravu ste ove nabavke nisu “zveckanje oruzjem“ vec jednostvano receno “dugo cekana modernizacija“.

De

nije istina mame mi,

Ja se slazem sa vama. Ova kupovina je vise „igracka za ministra“ nego neka prava vojna sposobnost.

Aca,

4 Mi-35 (a i 12) ne odvraca nista. Problem u Srbiji je strateska situacija. Dok postoji NATO, Bugarsku i Rumuniju a i Kosovo i Bosne brane najveca vojna snaga na svijetu.

Srpsko prijateljstvo s Rusijom moze naprativi tu situaciju jos opasnijom zato sto NATO birokracija i SAD veliko huskaju protiv Rusije. A zbog geografickog polozaja, Rusi nemogu puno pomoci Srbima.

Znaci za odvracanje treba nesto sto napravi bilo kakve akcije protiv Srbije skupe. A to 4 Mi-35 ne rade.

Ž

Dead1

Видим по Вашим писањима да је Вама у глави само сукоб Србије са НАТО.

Да, 4, 12 или 120 Ми-35М није фактор одвраћања против НАТО већ би то био неки ПВО ракетни систем великог домета или чак и офанзивно наоружање земља-земља.

Али да би борбена авијација у Србији данас преживела, добро је прећи са хеликоптера ГАМА на Ми-35М или уз ГАМЕ имати и овакав прави борбени хеликоптер.

Ствари у свету се данас брзо мењају и немојте бити сигурни у то да ће Ми-35М Србији бити бескорисни. Осим ових хеликоптера биће набављене и кинеске борбене беспилотне летелице што ће дати још један квалитет ваздухопловној ватреној подршци трупама на земљи.

Стратегијски Србија има проблем, али не заборавите ко највише улаже у њену економију. И то нешто говори о неком могућем или немогућем будућем сукобу са НАТО.

Pe

@Dead1

Naprotiv i te kako jeste vojna sposobnost. I jeste faktor odvracanja…objasnicu ukratko. I nemojte misliti da 20+ zemaljaNATO odmah udara na Srbiju, to hoce ali samo u necijim mokrim snovima.

MI-35M ce biti velikaaa i znacajna podrska snagama za HITNO reagovanje VS, a te snage su same po sebi faktor odvracanja. Snage za BRZO reagovanje su drugi nivo snaga VS, da ne objasnjavam, nije potrebno.
Takodje ovi helikopteri vrlo vjerovatno nece dejstvovati sami i solo…zavisno od misije.

Vi kad kazete NATO..pa koji NATO mislite, da li mislite na US ili na evropske snage. Nije NATO neka homogena ‘gromada’ to je prije svega administacija od preko 200000 ljudi sa dobrim platama…

U slucaju krize ne to nece biti rat sa NATO kao 99, prosto niti je NATO u ovom trenutku sposoban za tako nesto niti je raspolozenje u NATO na nivou….nego ce NATO ratovati prvo preko svog ‘proksija’, a svi znamo koja je to pjesadija :).
NATO-u je u boljim vremenima za njega trebalo oko godinu+ dana minimalno da se spremi za ozbiljniju akciju, a za godinu dana ihhh svasta moze biti……
Na kraju krajeva koja ce to evropska vojska ili vise njih same da udari na Srbiju..prosto ne vidim ko ce…neko susjedstvo mozda bi htjelo ali sigurno nece otvoreno i izuzev Albanije recimo..ali i oni su 99 formalno drzali ‘distancu’, ali sami niko od njih nece.

Smanjite malo to odusevljenje sa NATO, to je prije svega ‘reket’ za valazlne zemlje tj sredstvo za uzimanje love, birokratija koja kreira neke prijetnje da zadrze radna mjesta.

М

МиГ 29 нису логистика само резервни делови. Чини ми се да ни ти баш немаш много везе са истом да би давао тако грубу и увредљиву оцену. Ово је портал. могу да пишу сви, а и сам текст се зове анализа. Да ли је “ није иситна маме ми“ компетентан то је питање али да си груб није лепо. Чини ми се да си мало острашћен и да ти не прија његов начин изражавања. Очигледно је да човек није са наших простора али јако добро прати ствари и располаже подацима.Па пошто кажеш да је он промашио тему и није упућен ја ћу покушатисамо на једном грубом примеру да дочарам нпр. проблем. Имао сам прилику да будем у току 99. године у једној лба јединици и учествујем у извршењу задатакаприпрема авиона у циљу ватрене подршке јединица ВЈ. Та јединица је дејствовала искључиво бомбардерским наоружањем. У том тренутку имала је пуну формацију људства логистике па и 12 техничара за ваздухопловно наоружање подофицира. Имала је и рочне војнике али их није користиле не желећи да ризикује њихове животе. Оружари су представљали професионалан уигран и искусан тим . Са четири хидро дизалице за бомбе наоружавање авиона и то у ратним условима у центру најлегитимнијег и приоритетног циља у нпр. мрклом мраку иза поноћи није престављало никакав проблем, а норме задате ваздухопловно техничким упутствима за такав састав су биле непотребне. Једног дана у тренутку када су посаде већ ушле у авионе и почеле покретање радио везом је тражена замена бомби на два авиона ( којима су мотори већ покренути). Оружари су то урадили у рекордном року а њихов рад у таквим околностима у условима објављене ваздушне опасности је био прави “ професионални плес“. О овоме нико неће да пише јер није интересантно, то су људи из сенке. Мислим да је о овоме хтео да ти пише и именовани кога си прозвао. Да, промене организације војске су оставиле дубок траг на ваздухопловству. Јединице данас немају и то легитимно на прописан начин довољан број људи па између осталог и нпр. авио оружара. Оно мало колико их је остало су сигирно недовољни за било шта слично као што је било 99. у било којој јединици ловачкој, лба, или хеликоптерској. Војне школе су уништене теничари и инжињери за ваздухопловно наоружање се не школују деценију и више а и када и ако се и ишколоју питање је где ће и од кога шта научити. Школовање техничара у Војној гимназији или школи Петар Драпшин ( чист промашај) за потребе војске је само крпљење црне рупе настале после расформирања средње ваздухопловно техничке војне школе. О обуци ваздухопловно техничких стручњака од професионалних војника у Команди за обуку је бесмислено говорити, то је стихија и чиста случајност да заиста добијете квалитетног подофицира. Па чак су и у организацији војске укинили ваздухопловно техничку службу и подвели је под техничку (само форма?). О логистици и проблемима логистике могао бих да најодговорније пишем али нема смисла јер ми то више није предмет животног интересовања. Иначе ватрену подршку јединицама КоВ на земљи дају ловачко бомбардерске али и друге ваздухопловне јединице па и хеликоптерске тако да је заисте питање неопходности баш Ми 35 у иуонако шареноликом арсеналу РВ заиста занимљиво. За мене је нпр. интересантније да ли новонабављени МиГ 29 може извршити дејство по циљевима на земљи (видим сиријци га и за то користе) а да не мора да уђе у зону дејства трупне пво непријатеља ( као сиријци) и да ли ће то моћи после модернизације ако је и када буде ( лично мислим да неће). Такође да ли је заиста реално очекивати да ће Орао икада реално бити у ситуацији да у складу са свијим тт карактеристикама безбедно лансира ласерски вођену бомбу а не угрози се авион и посада. И на крају Ми 17 може да носи на шест носача наоружања ласера скоро све врсте ракетног наоружања као и Ми 35 осим вођених ракета и врши подршку трупама на земљи као некада нпр. Ми 8 приликом спашавања војника ЈНА из касарни у БиХ. ВЗ Мома Станојловић је заиста извршио модификацију и уградњу рекетног и ватреног наоружања на ирачким Ми 17 па што не би и на нашим. Постојећи систем одржавања само делимично задовољава потребе како квантитативно тако и организацијски а прави су изазов нове летелице као нпр. Х 145 која мења све из корена. Желим им све најбоље.

Jo

Joco Mi 17 i Mi 24 su dovučeni autoputem iz jedinice MUP sa Surčina i nisu bili u letnom stanju. VSCG tada nije imala nikoga ko bi to na Batajnici održavao. Inače istina je da je dokumetacija raskupusana ali to je slika i prilika MUP a ne VS. Da jedan od Mi 24 je bio oštećen ali ne na KiM nego u Afganistanu pa remontovan kod Rusa. Odluka o remontu Mi 17 je doneta i za vreme tih nezainteresovanih i remontovani su 2009. godine. Krajem 2017.godine je onom preostalom 12551 istekao resurs i propada ( raskupusan je) na Batajnici i to za vreme zainteresovanih. Inače nije naleteo ni polovinu časovnog resursa.

De

„Видим по Вашим писањима да је Вама у глави само сукоб Србије са НАТО.“

Pa to je zato sto je to jedini realni senario za ratovanje. A strateska situacija se pogorsava.

Sada je Kosovo napravio svoju vojsku. NATO ne podrzava to a Srbija cak govori o vojnoj intervenciji. NATO mozda ne zeli da Kosovo ima svoju vojsku, ali ce tresnuti Srbiju ako Srbija pokusa bilo sta sto ugrozava „samostalnost“ Kosova.

Drugi scenario je nastavak ratovanja u BiH gdje je mnogo nerijesenih problema a isto tako situacija se pogorsava. Ponovo svijet ce uzeti stranu Muslimana I Hrvata u bilo kakvim slucajevima.

A u danasnjom slucaju, BiH Hrvati imaju podrsku NATO saveznika Hrvatske, a Srbija je previse blizu NATO neprijatelju Rusiji.

@Perica,

Ja mislim NATO kao politicki aparat za SAD. I 1999 Evropske snage su bile slabe I politicki nisu sve podrzavale sve sto je NATO radio. A Amerikanci su vrsili svoju politiku I svoju vojnu strategiju (naprimjer bombardiranje Kineske ambasade).

I 2011 u Libiji prava sila bila SAD. Glavnina snaga su Americke. Francusko I Englesko vodstvo je bilo propaganda.

A SAD ne treba dugo da pocne lansirati krstarecke rakete protiv Beograda I drugij ciljeva. Inace uvijek imaju barem 4 teskih razaraca Arleigh Bourke klase u Mediteranu (Destroyer Squadron 60) a cesto su tu I nosaci aviona (racunajuci Marinske „amphibs“) sa svojim razaracima I podmornicama. Svi ti razaraci I podmornice nose krstarece rakete tipa Tomahawk.

Zato mislim da je S300/400 najvaznija oprema sto Srbija moze da kupi.

Pe

@ Dead1

Nije to toliko sigurno da ce NATO ‘tresnuti’ Srbiju kao sto vi mislite.
NATO nece sigurno, a moze onako kukavicki sa mora UK mozda, a USA bi tek ako je americka pjesadija na sigurnom.

Prvo situacija nije kao 1999 niti je Srbija sama kao 1999.

S300/S400 bi mogao biti u Srbiji vrlo vrlo brzo u slucaju eskalacije sukoba..i potencijalnog sa NATO. Naravno ti bi bili sa ruskim posadama.

Ali ne vidim da bi bio takav tip sukoba, ako se desi vec islo bi se na to da se zavrsi sve za 2-3 dana i ko koga za..be. Naravno takodje tu su jos i hibridni nacini borbe itd…

Ž

Dead1

Србија сарађује са НАТО и жели ући у ЕУ чије земље улажу у економију Србије. Стога не видим да је једини сценарио рат Србије и НАТО.

С-300 и/или С-400 или нешто слично може бити средство одвраћања али не и пресудно у некој евентуалној одлуци да НАТО и поред тога нападне неку државу која поседује сличне или поменуте системе.

Mi

Mrkobrada Goran

Pa vidite svi smo ocigledno upoznati sa “losim“ stanjem u VS, ali cekajte imate neko konkretno resenje za trenutnu situaciju a da nije potreba za novim novcanim sredstvima iz budzeta, kojim slucajem nije u pitanju NVO !?

Da li doticni prati sasvim je svejedno, vecina nasledjenih procedura i propisa su “repovi“ iz doba SFRJ/SRJ.Doticni svojim savetima naginje gasenju LA, LBA, HJ.To je demagogija na principu “sta ce vam kad ne mozete to odrzavati.“

Problem sad je sto smo mala zemlja koja ne moze ispratiti standarde koji su propratni deo najsavremenijih tehnologija.TOT smo radili kroz istoriju VS, ne vidim pravi razlog zasto to ne bi radili i danas.

Cisto da prodiskutujemo sto se tice vaseg izlaganja vi kazete Vojne skole su unistene, a Petar Drapsin skola je promasaj.Ja bih rekao finansijsko ulaganje u pojedine smerove su cist promasaj.

Posto imamo na Vojnoj akademiji smer “Војномашинско инжењерство“, samo tamo izborni predmeti nisu strogo vezani za :
– Ваздухоплови и ваздухопловни мотори
– Муниција
Reklo bi se tu treba odluciti koliko nam treba strucnih visokih kadrova za narednih 10 godina, a ne treba vam mnogo, cifra moze biti u desetinama.

Kao dokaz cu vam navesti podatke iz najtezeg poziva sto se tice ljudi iz “zemaljske podrske“ iz Americke mornarice.Kao sto znate oni obavljaju svoje duznosti na nosacu aviona.

Vidite kod njih aplikacije za taj poziv podnose kandidati raznih profila a zahtevi su sledeci :

– Officer Qualifications

A four-year degree is required to work as an Aviation Maintenance Duty Officer. Candidates seeking this Officer position must have a bachelor’s degree from a regionally accredited institution in a technical field.

– Enlisted Qualifications

A highschool diploma or equivalent is required to become an Enlisted Sailor in the Flight Support field in the Navy. Those seeking a Flight Support position should have an interest in aviation and mechanics.

– General Qualifications

All candidates must also be U.S. citizens, willing to serve worldwide and qualified for sea duty.

General qualifications may vary depending upon whether you’re currently serving, whether you’ve served before or whether you’ve never served before.

I sto je najvaznije imaju ugovor za “full time“ angazovanje i “part time“ angazovanje.Kandidati posle odradjenog ugovora, mogu cak i nadograditi svoje znanje i steci diplomu :

– Officer Education

Beyond professional credentials and certifications, you can advance your education as an AMDO by attending the Naval Postgraduate School (NPS) in Monterey, California, where you may be able to earn a master’s or doctoral degree while being paid full-time.

– Enlisted Education

Beyond offering access to professional credentials and certifications, Navy technical and operational training in the field of Flight Support can translate to credit hours toward a bachelor’s or associate degree through the American Council on Education. You may also continue your education through opportunities like the following:

Servicemembers Opportunity Colleges Degree Network System (SOC DNS)
Navy College Program and Tuition Assistance
Post-9/11 GI Bill

Kao sto vidite nije sistem gde prvo uzimas gomilu para roditeljima za delimicno i nespecijalizovano obrazovanje (a posle ne znamo sta cemo sa tim iskolovanim kadrovima).Vec na slabije placenim poslovima se pruza sansa najboljim u svojoj klasi da se od sopstvenog zalaganja i finansija nadograde po sopstvenim standardima.

Po meni pored Mi-35 treba nabaviti jos Mi-28NE i Mi-28UB.Mi-35 za razliku od Mi-17 je “jurisni helikopter“.Sto znaci CSAR misije moze bezbednije obaviti od Mi-17.Ne mozete mesati “solidno“ oklopljeni agilniji helikopter sa transportnim koji po potrebi moze nositi slicno naouruzanje.To je takvo mesanje “baba i zaba“, ali stvarno ne zelim ici u dalju analizu, cak takticki pricate sa navedenim primerom iz Bosne totalnu besmislicu.

Vidite MiG-29 na SMT standardu ima siroku paletu “stand off“ mogucnosti kao , on to moze ali cena te modernizacije na avionima odrzavanja po stanju je pravo takticko tehnicko pitanje.Mi smo u svemu neodlucni, zato tako i prolazimo.Orao je u svakom pogledu promasena investicija tu se slazem sa vama.

Niste mi naveli prave logisticke “kosmare“, ali pokusao sam vam skraceno odgovoriti s nadom kako moze izgledati prava slika na osnovu mog prethodnog komentara.
Uglavnom sa pravim programom i standardima moze se uraditi mnogo.Zato sam napomenuo da cak i 2 simulatora, 2 IT ucionice uz pravi sistem organizacije cini cuda .

De

Perica,

U slucaju sukoba sa Amerikom/NATOm Srbija je opkoljenma sa NATO saveznicima ili drzavama pod vojnom kontrolom NATO/EU. Znaci cak da Papa Putin zeli pokloniti S300/400 trebaju letjeti kroz NATO kontrolirani zracni proctor. Znaci nema nista od „S300S/400 od Rusa kroz par dana.“

„kukavicki sa mora “ – e pa zato je potreban S300/400 – da obara krstarece rakete koje su inace prvo oruzje sto Amerika posalje.

Živojin Banković,

Srbija suradjuje sa NATO-m u strateskim nevaznim poslovima (naprimjer civilne katastrofe). To radi I Americka I Kineska mornarica iako su te drzave sve vise I vise neprijatelji.

Ako Srbija zeli u EU, onda se mora odreci Kosova I pomagati Srbima U BiH. Kao sto sam vec kazao, to je onda kapitulacija samostalnosti. A onda su narocito nepotrebni Mi-35M cija je svrha vise COIN I slicne misije.

MiG-29, CSAR je skupa misija za drzavu koja raspolaze sa 20-ak borbenih aviona (a vjerovatno u buducnosti ce se broj operativnih opet smanjiti). CSAR inace treba I pomoc lovacke aviacije za osiguranje zracnog prostora.

Pe

Dead 1

Tako je potpuno si u pravu…a sad ozbiljno. Da li mislis da ce npr…Madjarska ili Bugarska pokusati oboriti ili dejstvovati po ruskim Antonovima i pratecim lovcima. Da li si ti stvarno ozbiljan sa tim…
Oni da misle da ce Srbija ostati sama u eventualnom sukobu, pa bili bi daleko bahatiji prethodnih godina, ovako sve nesto prikriveno, zakukuljeno…
Samo zelim da vam kazem da ako vec komentarisete geopolitiku morate stvarno malo pogledati dalje i sire.

Primjer iz 1999 je da niko iz NATO nije bio spreman da posalje 1 pjesadijsku diviziju na SRJ, Poljska je prvo izrazila spremnost pa odustala.. .znaci nema NATO sve se prije ili kasnije na kraju svede na US..

De

Perica,

Zadnji put u 1999 su USMC bili u Madzarskoj sa oko 24 F/A-18D. A danas su cesto F-15, F-16, Eurofajter, CF-18 a I F-22 u Rumunjskoj I u Bugarskoj. A broj NATO kompatibilnih baza u tim drzavama se drasticno povecala od 1999-ih.

Putin nece zeljeti otvoreni rat s NATOm o Srbiji. To je isto kao situacija 1999-e.

Pa sta da nece slati pijesadiju? To samo znaci da ce oni ubijati Srpske drzavljane iz zraka kao 1999-e. A to je bilo dovoljno 1999-e.

Sljedeci Americki predsejednik ce najvjerovatnije biti jako protiv Rusije, narocito posto mnogi misle da je Rusija pomogla Trump-u.

A vec sada se a Vasingtonu prica kako za mir u zapadnom balkanu trebaju cak razmisljati o sankcijama protiv onih koji su protiv SAD plana za mir (to jest protiv nezavisnog KiM). A govori se kako treba smanjiti Ruski utjecaj u regiji. NATO ne podrzava KiM vojsku ali SAD je otvoreno podrzava.

A vec se sanckije stavljaju na drzave koje kupuju oruzje od Rusije.

To znaci da ce se najvjerovatno geopoliticka situacija pogorsati. A nazalost Srbija je lagana meta za SAD u novom hladnom ratu protiv Rusije.

A neznam koliko bih Rusija zapravo ulozila politicki, ekonomski I vojno u Srbiju.

Ž

Dead1

И даље сте уверени да у блиској будућности може доћи до сукоба Србије и НАТО.

До тог сукоба је, у односу на то шта се све десило од 2000. године на овамо, већ требало доћи неколико пута, али није.

Зашто је то тако сви знамо, није било потребе да НАТО интервенише јер су на власти, мање више биле прозападне гарнитуре. А и зашто то радити ако је запад уложио милијарде евра у српску привреду?

Сетите се само како је Србији допуштено да војно реши проблем тзв. ОВПМБ 2000/2001. године.

Pe

@Dead 1

“Zadnji put u 1999 su USMC bili u Madzarskoj sa oko 24 F/A-18D. A danas su cesto F-15, F-16, Eurofajter, CF-18 a I F-22 u Rumunjskoj I u Bugarskoj. A broj NATO kompatibilnih baza u tim drzavama se drasticno povecala od 1999-ih.“

Pitanje koliko se to drasticno povecalo??? Pa ne nicu vojne baze samo tako…To su sve simbolicne vrlo simbolicne snage…
Zar zaista mislite da bi ove zemlje zatvorile prostor Rusima ili ne daj boze ‘pucali..“

Prije neki dan ruski ambasador u UN rece da ako Siptari krenu na Sever kosova bice krvi i da Srbija ima pravo da zastiti svoj narod.

Sve je jasno!!!

@ Мркобрада Гвозден
Sledeceg septembra zavrsava 46.klasa podoficira-oruzara koja se skoluje po planovima SVS RViPVO u trajanju od 4.godine. Obzirom da se godinama nije skolovao takav kadar pitanje je kvaliteta nastave ali ce vremenom i to doci na svoje. U svakom slucaju bolje nego sadasnji tip skolovanja podoficira. Iole dobar podoficir se mogao dobiti od djaka koji su zavrsili Drapsin ili ETS Nikola Tesla ali ni ta deca ne dolaze u vojsku da rade za male pare. Skolovanje oficira je zadobilo tezak udarac gasenjem VTSl akademije u Zarkovu a jos veci dolaskom u jedinice menadzera umesto inzenjera. Jos je veci problem sto niko sa civilnog masinskog fakulteta ili ETF-a ne dolazi u vojsku. Naravno problem je plata.

@MiG-29
Moze americki NAVY da bira od najboljih vojnika i pravi podoficire, medjutim kod nas je baza iz koje se bira veoma mala i sa neodgovarajucim zavrsenim srednjim skolama skolama tako da se ne dobija kvalitet. Ne mozete od momka koji ne zna Omov zakon da napravite radarca ili specistu. Lepe su Vam i zelje za nabavku Mi-28, Mi-35, SMT…Samo novac nedostaje.

Mi

Paqe

Nabavka n.p.r. Mi-28NE/UB nisu zelje vec napredne letne karakteristike, ratna iskustva drugih RV dokazuju neophodnost takvih helikoptera za potrebe jedinica za hitne intervencije.Sta donosi buducnost samo Vam mogu delimicno naglasiti posto su tu stvari sklone brzim promenama.

Ono sto program “Loyal Wingmen“ nagovestava jeste da UAV “hibridi“ u ogranicenim mogucnostima komunikacije usled moguceg ometanja zahtevaju blisko prisutnu naoruzanu platformu koja moze opstatati u vrlo specificnom okruzenju.Sta je specificno kod helikoptera je letna karakteristika koja omogucava velike brzine leta na visinama od 40-100m.Sto ce reci platforma naouruzana, sopstvenim radarom, sa solidnim VV/VZ naoruzanjem, sirokim spektrom optoelektronskih senzora.

Sto se tice obuke mogu Vam napomenuti sledece :
– Nikad kvantitet nije nadomestio kvalitet
– Sa rupom od 35 god ne mozete dostici nivo n.p.r Izraelskog Americkog, Ruskog, Francuskog, Svedskog, Kineskog kadra.
– Kroz istoriju VS se skolovalo na Zapadu i Istoku sto se tice visokih kadrova
– Ono sto se kod nas “iznad proseka“ skoluje na ETF i Masincu cak ne zavrsava u Srbiji kao kadar, vec odmah dobija priliku u inostranstvu.NIje problem samo plata vec svakodnevnica koja akademskim mladim ljudima ne pruza mogucnosti napredka.Kad tehnoloski posustanete vrlo tesko se vracate u igru.

Pa pricamo o predavacima koji nadprosecne kandidate u srednjim skolama trebaju prepoznati, izdvojiti i usmeriti na projektima od sireg znacaja.Gde ih doticni usmeravaju, na koje projekte !? U kojim uslovima, ucionicama rade !? Na kojim takmicenjima mozemo ispratiti njihov napredak ili stagnaciju !?

To su repovi sistema iz SFRJ/SRJ koje treba odstraniti.

Jo

@Dead 1
Geopolitička situacija na planeti je drugačija nego 1999. Pre 20 godina niko nije bio izazov američkoj vojnoj nadmoći i nije ni pokušavao da joj stane na put. Danas vidimo snažan ekonomski i vojni uspon Kine, obnovu vojnog i političkog uticaja Rusije, itd. Rat u Avganistanu je praktično izgubljen (to ne tvrdim ja nego američki analitičari), u Siriji stvari nisu išle po planu, američki interesi u Aziji nikada nisu bili ugroženi kao u poslednjih par godina… Pri svemu tome se forsira sukobljavanje sa Rusijom, što je po mom mišljenju ludost, jer gura Rusiju u zagrljaj Kine, a Kinu pod ruski nuklearni kišobran.

U takvoj situaciji, Balkan je zaista poslednja rupa na svirali. Jedina stvar koja je za Ameriku bitna je da joj Rusi u Srbiji ne naprave bazu u pozadini linije na kojoj se sučeljavaju sa Rusijom.

Neke nove intervencije NATO protiv Srbije neće biti. Jedina realna mogućnost za konfrontaciju Srbije sa bilo kim bi bili sukobi niskog intenziteta na Kosovu i području koje gravitira prema toj oblasti. Srbija će tu paziti da ne pređe crvenu liniju, ali kosovske vlasti su u pat poziciji i mogu da je pređu.

Pre ili kasnije, Amerika može da pusti Kosovo niz vodu, bilo da bi koncentrisala snage tamo gde je to puno bitnije, bilo iz nekog drugog razloga.

Za takvu situaciju, ovo što Srbija radi sa helikopterima, ali i sa obnovom bombarderske avijacije je dobar potez.

М

Боко харам у Нигерији је одличан доказ колико је набавка од БАШ 4ком. Ми-35М за РВиПВО ВС БЕСМИСЛЕНА! Нејасно? Куповина таквих летелица има смисла само ако се купују са јасним циљем, да се борбено употребе у сузбијању тероризма или у неком рату генерално, и Нигерија их је зато и купила, да их користе за шта су намењени.
Нека ме неко разувери али шта ћемо то ми са њима?? Шта да радимо са 4 борбена хеликоптера које не можемо у борбу послати??? Управо тако, за политичарење и бусање у груди, најјачи, најмодернији и све нај, нај у региону док нам Пацоли купује већ њиве и по АП Војводини!!!
Боље је било тим новцем платити још Х-145М али са озиљнијим пакетом наоружања од H-force1. Ако врховни над врховнима има информације да ће се допустити прашење са албанцима онда се извњивам, много… Само сви знамо да од тога нема ништа. Бесмислена набавка, уверен сам иако лично много више подржавам набавку руске опреме.

Odgovori
Sh

Razlika je izmedju H-145 i Mi-35M sto ovog prvog mozes da oboris i vazdusnom puskom( on je odlican za traganje i spasavanje i brzi transpot specijalaca i nekoj ulozi jurisnika ako nprijatelj ne poseduje preko 12mm) dok se njegova starija verzija dokazala ovaj noviji se uspesno pokazao u siriji i iraku…..

Ž

МилеНС

Можда сте у праву али ја бих изнад ратишта пре послао Ми-35М него Х145М или Ми-17.

М

Живојине, ја се у потпуности слажем са тобом. Ми да данас имамо ситуацију као 1999. – 2001. или како је било у БЈРМ око Тетова, Куманова и сам бих пре послао ми-35н или ми-28н изнад тог, неког >ратишта< али ми ратиште више немамо нити ће нам бити дозвољено (!!!) још Бога пита колико дуго да га или ми направимо или да у одбрани изнуђено у конфликт уђемо…
С' тога не видим логику у трошењу новца на летелице чија је намена јасна а за исту се не могу употребити, зар не ?! Како сам написао тако и мислим, 4 хеликоптера без мисије се купују ради бусања у груди, летења ради парада, итд.
Са друге стране пуна подршка куповини х145м за ВС и/или још Ми-17в5/Ми-171ш

@Шмеле, није ми била намера ни у сну поредити ми-35м и х145м нити њихове мисије, карактеристике или у којем год другом смислу, само сам прецизирао да конкретно за ми-35м у Србији посла нема! Ако ћемо поштено када се адекватно плати и х145м може бити наоружан тако да не прилази домету тешких митраљеза, топова од 12.7-30мм а да испали ракету (нпр. ФЗ 275 лгр) са безбедне удаљености на то митраљеско гнездо, неко оклопно возило, или ПАТ са којег се дејствује према хеликоптеру.

Ž

МилеНС

Немојте бити сигурни у то што кажете јер се ситуација у свету данас брзо мења.

з

не иди Миле болан Лајковачком пругом………….

М

Нажалост уверен сам у све што сам написао као што сам и својевремено три месеца пре избора Ане Брнабић рекао њу ће узети за премијера док нико други о њој није ни размишљао, али да ипак на Т6 не мешам политику иако политика купује 4ком. Ми-35м.

Mi

Mile NS

Izgleda jedino mozete biti uvereni u politicke poteze koji nemaju mnogo dodirnih tacaka sa Ministarstvom spoljnih poslova.Samo morate uzeti u obzir kad napisete “иако политика купује 4ком. Ми-35м“ direktno ciljate na nestrucnost kadrova u Ministarstvu odbrane.

A koliko je vase izlaganje nestrucno i kratkovido vam objsanjavaju sledece cinjenice :

– insertaciju trupa Mi-35M sa avionikom, naoruzanjem na sebi obavlja kao jedinstven helikopter u CSAR misijama.

– Upotrebljen sa UAV odrzava korak u modernom vidu ratovanja koji je nama zbog prisutnih zastarelih tehnologija preko potreban.“Netcentric warfare“ cak nije novina, oblici koji ce definisati ovu doktrinu popticu iz 1990 god.Pa vi sami prosudite koliko kasnimo za onim sto nam buducnost donosi.

-TOT sa opreme ovog helikoptera nam je preko potreban.Kao noseca platforma vrlo bitan detalj za razvoj domaceg naouruzanja.

A posto vi to laicki sagledaste kako ce “ispaliti ili nece ispaliti zrno“, pa saberete sa +/- ispade kako vojska treba samo ratovati kako bi opravdala ulozeno !? O kakvoj politici vi pricate !?

Sto vec jednom ne shvatite kako famozni AV je “nesto“ pokrenuo na bolje, a ako ga vec hocete politicki poraziiti dajte predloge koji primerima mogu pomoci VS.Uz duzno postovanje “rupa bez dna“ sa zastarelim sistemom i procesima moze ostati samo ista rupetina bez potrebene recesije, revizije sistema i procesa.

Yo

Sme neko u 100 € da se kladi da će aktuelne evropske NATO članice u narednih 5 godina da se pocepaju između Nemačke i USA i zarate međusobno oko Severnog Toka 2 – nezavisno od toga da li će biti izgrađen ili blokiran?
Eto zašto helikopteri i sve ostalo – radi Kosova, Isis-a i odvraćanja – samo je problem što nam je vođstvo od „zla oca i još gore majke“…

Odgovori
en

Radujem se nabavci. Ne raduje me rok isporuke. Danas, 14.12.2018.god. smo videli krsenje medjunarodnog javnog prava po ko zna koji put na gotovo perverzan nacin. Stvara se tzv. vojska kosova (namerno malim slovima) pod pokroviteljstvom samih onih koji su da se ne lazemo i diktirali sta ce pisati u Rezoluciji 1244 UN-a, gde danas sami pljuju na svoj papir, i videcete namamljuju nas u otvoren sukob na severu KiM. Pod hitno nabaviti PVO sredstva dugog dometa, da ne cekamo goloruki ono sto nam drugi spremaju. Nadam se da je to samo moj pesimizam ali bojim se da ce postati realnost.

Odgovori
ve

Ja sam za nabavku S300 i to onih modela cije su rakete mogle da nose nuklearnu bojevu glavu.Nedavno.sam slusao i gledao onog profesora raketasa sa masinca u Beogradu kad je pricao upravo o tim raketama.

St

Mislim da je vojska trebala da nabavi MI35 i MI17 ili super pumu a policija samo H145M. H145 je odlican helikopter ali nije borbeni. Mi35 ima mogucnost za transport trupa i plus jaku vatrenu moc.

Odgovori
De

Mi-17 Ili Mi-35 su preveliki I preskupi za glavninu misija koje vojske lete. U ratu su tu misije poput prijevoz oficira I drugog osoblja, evakuacija ranjenih vojnika itd itd. A onda su tu I misije za podrsku civilne populacije.

Cak Amerika je kupila stotine slicnih helikoptera (UH-72) za podrsku Nacionalne Garde.

Mi-17 je odlicna masina ali to je ogroman helicopter.

ma

Potpuno se slazem sa @Entuzijasta. I 4 MI35M su dovoljni za pocetak. Bolje imati 4 takva helikoptera nego nemati ni jedan. Ogroman je problem sto mi te helikoptere nemamo vec u nasim jedinicama kao i mnogo toga jos u operativnoj upotrebi. Kada se kaze dolazak necega pocetkom ili sredinom godine odmah na to treba dodati jos godinu dana do stvarne isporuke. Tako su govorili da ce dva H145 biti isporucena do kraja ove godine a njih nema. Tako je bilo i sa tenkovima T72 a mi smo u velikom cabru. Situacija je vrlo ozbiljna i treba se krajnje uozbiljiti. Svako ko kaze nece nato na nas je naivan. Ne zelim time nikog da uvredim ali to su gole cinjenice. Oni jedno govore drugo rade i to podmuklo sluzeci se najprljavijim prevarama, trece potpisuju ili daju usmene garancije koje ne vrede nicemu. Sta god su kao garantovali sve je bila laz. I opet iz svega nismo izvukli nikakve pouke za ovih 20god. Da smo izvukli pouke iz proslosti do sada bi Srbija bila naoruzana kljucnim modernim i mocnim sistemima za efikasno odvracanje bilo koga. Kada je jedna drzava u velikoj opasnosti ona najpre na vreme nabavlja oruzje koje ce joj osigurati sami opstanak drzave. A kod nas jos je na snazi ona narodna – Srbija gori a baba AV se ceslja. Neshvatljivo. A da li ce nato da se umesa ili ne treba na to biti spreman dok jos nije kasno, kao sto se uveliko kasni sa opremanjem vojske. Krajnje je vreme da se uozbiljimo.

Odgovori
er

Oni su naručeni da bi se ubile 2 ili više muva jednim udarcem.Definitivno su zamena za Orlove J-22,samo treba malo promućkati glavom i odmah se vidi.Drugo je da bi nametnuli Momu kao centar za sređivanje helikoptera u južnoj Evropi.Treće,četvrto itd nastavite sami.

TT

Kako ce nam 4 Mi-35 ili avioni iz 80. i 30 t-72 pomoci protiv SAD ili NATOa? Ako se o necemu vodi racuna prilikom opremanja vojske to je onda regionalni balans, a ne „hladni rat“ sa SAD, hajde budite malo ozbiljni .. -.-

ma

TT Ko je govorio o hladnom ratu sa SAD NATO. Svaka normalna i ozbiljna drzava oprema svoje oruzane snage prema proceni opasnosti koja joj preti. Oko nas nisu vise samo samostalne drzave vec su one u nato paktu. A mi se danas bukvalno granicimo sa nato odnosno sa SAD jer su njihove vojne baze u nekim susednim drzavama. Da li ce nam pomoci 4 Mi35 avioni iz 80tih i 30 tenkova T72? Mozda hoce a mozda i nece. U svakom slucaju ne mogu nam ni odmoci. Zaista ne razumem ovakav komentar. Ako se niste probudili do sada da je ceo Balkan pod sapom USA, EU,nato da vas obavestim. Zaista treba biti mnogo ozbiljniji sa vase strane.

Odgovori
De

Svim pripadnicima VS želim da ove helikoptere u zdravlju koriste. Karakteristike govore da je Mi 35 strah i trepet i verujem u to, ali meni ovaj helikopter sa fotografija izgleda kao polovan. Da nekažem da neke stvari u prirodi izgledaju još gore neko na fotki. ošto nisam poznavalac ratne tehnike zanima me da li odsustvo ovog sistema “President“ znači i mogućnost obaranja ovog helikoptera sistemaima tipa “Igla“, “Stinger“ ili “Mistral“ ? Čudna je i cena ovog helikoptera, dok nam predsednik zagonetno objašnjava da je ona između 10 i 15 miliona dolara ja ni na jednom forumu/sajtu ne mogu da nađem drugi podatak osim da je ona 30+ miliona$. Kapiram da je Srbija kao anti-NATO zemlja dobila diskont ali baš toliko… Sve mi smrdi da su ove mašine polovne ali malo korišćene. Nisam nikakav fenser pogotovo što je ovo vojna oprema ali sve nekako izgleda našminkano. Analogni pokazivači po mom, skromnom, mišljenju i nisu baš toliki minus kao što neki predstavljaju jer imaju i oni svoje prednosti. Po izgledu ove Gazele / Game da se zaključiti da duh JNA još uvek živi u VS i 30 godina nakon raspada zemlje. Arsenal je stvarno pun opreme iz tog vremena i valja je iskoristiti do kraja. Ekonomično je za prilike na Balkanu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj