BEG airport status
[EKSKLUZIVNO] Kako je pilot USAF-a izbegao četiri Nevine rakete aprila 1999. godine Iako prevazidjen, raketni sistem S-125 ''Neva'' bio je, u rukama iskusnih poslužilaca, izuzetno opasan po vazduhoplove NATO-a 1999. godine.

[EKSKLUZIVNO] Kako je pilot USAF-a izbegao četiri Nevine rakete aprila 1999. godine

Svakog marta prisećamo se, obeležavamo i podsećamo detalja vezanih za NATO kampanju protiv SR Jugoslavije nazvanu „Allied Force“. Kako godine prolaze sve je manje novih informacija, otkrića i drugačijih perspektiva. Tango Six je uvek vodio računa da prenese one najinteresantnije i manje poznate.

Do sada se o ovom ratu na Zapadu dosta pisalo, kod nas u mnogo manjoj meri, ipak mnogi događaji i dalje nisu razjašnjeni kao ni mnogi detalji koji su vezani pre svega za protivvazduhoplovna dejstva. Retka prilika da se o tome nešto više sazna svakako jesu odlikovanja vojnih pilota NATO-a na osnovu kojeg se može zaključiti da im je na nebu iznad SRJ bilo veoma neugodno i da su vrlo često bili u opasnosti da budu oboreni.

Tango Six danas ekskluzivno donosi jedan takav nov i interesantan komad informacije.

Tragom odlikovanja

Vazdušni rat iznad Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostaće upamćen kao jedan od najneravnopravnijih u istoriji svetskog ratovanja, tehnička i tehnološka premoć jedne strane bila je u tom sukobu veoma izražena, verovatno kao nikada do tada. Generacijski jaz između oružanih sistema kojima su raspolagale snage napadača i branioca bio je još veći nego, na primer, iznad Kuvajta i Iraka 1991. godine jer je između ostalog za samo osam godina vazduhoplovna tehnika značajno napredovala.

S jedne strane imali smo najjači svetski vojni savez NATO predvođen Sjedinjenim Državama koji je upotrebio najsavremeniju vazduhoplovnu tehniku, pojedine tipove i po prvi put, poput strategijskog bombardera B-2. Njima se suprotstavila skromno opremljena Protivvazduhoplovna odbrana Vojske Jugoslavije koja je raspolagala raketnim i radarskim sistemima koji potiču iz 60-tih, 70-tih i u manjoj meri iz 80-tih godina 20. veka.

Najviše uspeha jugoslovenska PVO imala je u dejstvima raketnim sistemom S-125 “Neva“ (NATO oznaka SA-3 “Goa“) kojim je bila naoružana 250. raketna brigada (rbr) sa osam raketnih i dva raketno-tehnička diviziona koji su branili širi deo Beograda. Takođe, Nevu je posedovao i 450. raketni puk (rp) iz Kraljeva sa četiri raketna i jednim raketno-tehničkim divizionom. Tokom rata zvanično znamo da je 250. rbr imala 31 gađanje uz utrošak 54 rakete dok je 450. rp imao 19 gađanja sa 39 raketa.

Nevom su oborena jedina dva borbena aviona za koje postoje materijalni dokazi i koje je NATO zvanično priznao. Oba aviona, po jedan F-117A i F-16C pogodio je 3. raketni divizion 250. rbr i to prvi 27. marta a drugi 2. maja. Nekoliko aviona je sasvim sigurno oštećeno, u zapadnim izvorima mogu se naći podaci da su među njima bila i dva F-117A.

Tango Six je pronašao odlikovanje kapetana RV SAD (USAF) Roberta Valdmana, pilota F-16 koji se tokom operacije “Saveznička snaga“ (Allied Force) nalazio u 78. ekspedicionoj lovačkoj eskadrili, 31. vazduhoplovnog ekspedicionog puka, vazduhoplovna baza Avijano, Italija. Vazduhoplovnu medalju (Air Medal, First Oak Leaf Cluster) kapetan Valdman dobio je zato što je, kako se navodi, 28. aprila 1999. dva puta izbegao da bude oboren, uspešno se odbranivši od čak četiri rakete RS S-125 “Neva“.

Četvorostruka dobrodošlica za Valdmana iznad Srbije

U obrazloženju odlikovanja navodi se da je Valdman toga dana u svom F-16 leteo kao broj 2 u formaciji od 4 aviona koji su u tzv. SEAD (Supression of Enemy Air Defence) misiji štitili bombardere B-2 kao i druge američke avione koji su napadali kritične ciljeve u centralnim i severnim delovima SR Jugoslavije. Po ulasku u vazdušni prostor SRJ na njegov F-16 su ispaljene dve rakete sistema Neva nakon čega je pilot preduzeo odgovarajuće protivmere odnosno lansirao mamce manevrišući avionom kako bi izbegao rakete.

Ubrzo zatim, ka avionu kapetana Valdmana su ponovo poletele dve rakete zemlja-vazduh koje je ovaj put lansirao drugi raketni divizion PVO Vojske Jugoslavije. I ovoga puta se američki pilot uspešno odbranio a time nije spasao samo sebe već i svoje kolege iz formacije.

Još dokaza posredstvom odlikovanja

Britanski časopis Air Forces Monthly preneo je 2001. godine informaciju da je, tada major Džerald Gudfelou, koji je u to vreme bio izvršni oficir komandanta 28. bombarderkog puka iz baze Ellsworth, Južna Dakota, za učešće u operaciji “Allied Force“ odlikovan ordenom DFC –  Distinguished Flying Cross. Gudfelou je dobio medalju kao član posade strategijskog bombardera B-1B iz sastava 77. ekspedicione bombarderske eskadrile, 2. vazduhoplovne ekspedicione grupe, i to na prvom borbenom zadatku ovih bombardera iznad SRJ koji je izvršen aprila 1999.

Major Gudfelou je bio oficir zadužen za ofanzivne sisteme aviona a nevolje posade B-1B u kome se nalazio (drugi avion u formaciji) počele su kada je, posle prvog napada na zemaljske ciljeve, nakon izbacivanja 32 bombe Mk-82 od po 207 kg, došlo do zaglavljivanja vrata unutrašnjeg spremišta ubojnih sredstava čime je onemogućeno dejstvo bombama. Gudfelou je uspeo da popravi kvar, bombe su mogle biti odbačene ali se vrata bomboluka ipak nisu zatvorila.

Posada je i pored toga odlučila da nastavi let ka sledećoj meti i nakon što su dejstvovali, ovoga puta s 40 Mk-82, ubrzo su ka njima poletele dve rakete zemlja-vazduh. Koristeći mamce (vučeni mamac AN/ALE-50) sistem za protivelektronska dejstva i manevrišući avionom, prva raketa je uspešno izbegnuta ali je u toku manevrisanja na bombarder krenula i druga raketa koja je takođe zbog preduzetih protivmera promašila.

Vojska Jugoslavije „potrošila“ je zvanično 93 PVO rakete sistema S-125 “Neva“ / Foto: Dragan Trifunović

Agresivno manevrisanje i otvorena vrada spremišta naoružanja uticale su na to da je avionu hitno bio potreban susret sa letećom cisternom. Ova misija trajala je 14 sati a na povratku u bazu posada je imala još jedan peh, u avion je udarila munja kojom prilikom je otpao deo horizontalnog stabilizatora a na sletanju u englesku bazu vidljivost je bila izuzetno slaba.

Pored majora Gudfeloua koji je dobio DFC, ostatak posade B-1B je zbog ovog zadatka dobio godišnju nagradu General Ira C. Eaker Award. Na kraju da dodamo i da se u toku operacije “Allied Force“ B-1B pokazao kao veoma koristan, ovi bombarderi imali su manje od dva procenta naleta savezničkih aviona ali je njihov udeo u dejstvima ubojnim sredstvima iznosio više od 20 posto.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

AL

Stvaro bi voleo da se ne udje u politiku u komentarima, svima je jasno da smo bespravno napadnuti iz ovog ili onog razloga. Tuzno je sto komponenta RV i PVO i dalje u najvecoj meri fali nasoj zemlji. Vojska je pokazala neverovatnu inventivnost, spremnost i hrabrost da pored ogromne tehnoloske i logisticke prednosti, odbrani svoju zemlju. To je bilo dovoljno da se postigne, zvanicno privremeno, povlacenje sa teritorije KiM, a ne predaja vojske(kao u brojcano mnogo mocnijem Iraku). Ne bih previse pohvalio NATO pilota(ne zato sto se ljutim, covek radi svoj posao) s obzirom u kakvim su uslovima leteli i sa kojom brojcanom, tehnoloskom, logistickom i finanijskom prednoscu, ok u jednoj meri jeste impresivno izbeci 4 rakete, ali na kraju to je ipak sistem star skoro 40 godina koji dejstvuje u sred totalne vazdusne prevlasti protivnika.

Odgovori
Be

I ako su imali takvu prevlast ipak je impresivno da su izgubili samo 2 aviona za 78 dana intenzivne kampagne. Kada se uzme u obzir koliko su naleta imali i da je samo od strane sistema neve ispaljeno 93 rakete. …a gde je KUB, Strela, Osa, itd.

Interesantno je da je dosta aviona osteceno. Znaci da su rakete stigle do aviona ali nedovoljno blizu da punjenje rakete srusi avion.
Po tom modernizacija PVO sistema se ne sme svesti samo na preciznost nego i na punjenje bojeve glave.

AL

Koja je razlika da li su izgubili 2 ili 22 aviona kad nisu uspeli vise od 2% borbenih efektiva pristinskog korpusa da uniste tj. da obave svoj zadatak? Sve sto su pokazali u tom ratu je da su efikasni u unistavanju mostova, fabrika, raznoraznih zgrada i kuca, ali ne i u neutralisanju dobre vojske. Na kraju je drzavi nestalo zaliha i zato je prekinut rat. Inace sto se vojske tice, moglo je to da traje i 788 dana onim tempom. Nista tu impresivno sa njihove strane nije vidjeno iskreno, osim logistike da podrzi toliku operaciju naravno.

ma

AL-41F1 Kako nisu uspjeli? Uz minimalan angažman (samo zračni udari bez izgubljenih života na svojoj strani) i u par mjeseci su natjerali Miloševića na kapitulaciju. Zaustavljena je agresija na Kosovu i danas je Kosovo neovisna država. Znači misija je savršeno uspjela praktički bez ikakvih gubitaka (ona 2 aviona su unutar statističke greške).

Le

Zadatak nije bio unistenje pristinskog korpusa vec natjerati vojsku tadasnje Srbije i Crne Gore na povlacenje s Kosova. Kako znamo, zadatak je savrseno uspio bez ijednog izgubljenog zivota na njihovoj strani. Da je Srbija imala i S300 ne bi pomoglo. Mozda bi oborila koji avion vise ali bi razaranja same Srbije bila zesca. Bar iz dosadasnjih iskustava se moze znati da Amerikanci kad vec udju u rat ne donose odluke na principu straha vec iz osvete. Da su pretrpili neke vece gubitke Srbija bi platila razaranjima daleko vecim nego su bila.

De

@ max
Hajde da ostavimo po strani tvoju političku ostrašćenost pa analiziramo celu priču. Posle obaranja kod Buđanovaca F117A je leteo u Iraku i povučen je iz upotrebe – svi avioni! Procena je bila da doobuka koju su svi piloti morali proći posle tog obaranja kao i preskupo održavanje te modernizacija sistema zaštite nisu vredni te priče jer je letelica i dalje ranjiva. Dalje za tvoju informaciju Kosovo nije nezeavisna država jer to jasno kaže rezolucija UN 1244. Naročito se postaraj se da naučiš nešto više o pojmovima građanski rat i agresija da bi mogao pravilno pisati komentare.

Pa

I onda se pojavi neki trovac poput ‘max’ I prospe politickih pamfleta koliko je mogao da smisli I niko ne opemene istog. ahtisari je dosao u Beograd da preti tepih bombardovanjem, neselektivnim.
zaboravio si da spomenes agresiju na hrvatsku, branitelje…
zaboravio si I agresiju na BiH, sloveniju….
odakle ste izpuzali?

mi

Pa jednostavno nisu uspeli, odluka o prekidu rata je bila Miloševićeva politička odluka – njega je samo interesovalo da ostane na vlasti. Sav tajming oko bombardovanja je on tempirao kako mu odgovara. Da on nije odlučio da se prestane, nastavili bi onako ko zna do kad, Kosovo bi onda moralo da se izbori za nezavisnost kopnenim udarom NATO-a, a to bi trajalo i trajalo… Plus bi imali gerilsku borbu jugoslovenske vojske na okupiranim područjima i sve to bi se pretvorilo u Irak nakon Sadama. S tim da je ovde teren neuporedivo pogodniji za gerilu, pa bi trajalo 10x duže od američkog lomatanja po Iraku. Kosovo bi na kraju verovatno bilo nezavisno (što je i logično, tamo živi 100 hiljada Srba i 2 miliona Albanaca) ali bi se NATO (posle jedne decenije možda) iz Srbije tiho povukao, kao iz Vijetnama recimo.
A, da… gubici Prištinskog korpusa su bili 13 tenkova od ukupno 250. Pola su uništili OVK. O kakvoj borbenoj efikasnosti NATO-a onda govorimo? Oni su postigli cilj političkim putem, vojno nikako. Uplašiš diktatora Hagom i već 50% posla je gotovo.

12

@max
Uspeh te misije je diskutabilan.

Prvo, Milosevic nije kapitulirao jer SRJ nije okupirana od strane NATO-a vec se organi SRJ povukli, osim ako Kumanovski sporazum izjednacavas sa kapitulacijom.

Drugo, iako mnogi smatraju da je ovo prva pobeda vazdusne moci(Stiegler, 2003), i dalje je aktuelna debata o tome gde se ovo osporava. Neki kazu da je NATO pobedio pomocu spinovanja.

Sumirajuci rezultate, cilj im je samo delimicno ostvaren, i oko Kosova ce jos biti posla.

Mi

Ovaj mediokritet max se baš voli naslađivati, al’ džaba mu sve. Kad god pomisliš kako ste vi u NATOu moćni i silni seti se da je uništen samo 1 (jedan) tenk na Kosmetu od strane te strašne i moćne avijacije. 78 dana bombardovanja, 1 tenk. Veliki uspeh. To je kao da se odrastao čovek naslađuje što može da prebije dete od 8 godina i dokazuje sebi kako je jak.

Vl

„Max“
Ako smatraš da je uspeh Nato-a gađanje civilnih ciljeva kasetnim bombama (Niš) i ubijanje trudnica na ulici, uništavanje civilnih vozova na mostu sa ubijanjem žena, dece, staraca (muški u snazi su bili mobilisani), gađanje televizije kao vojnog cilja, rušenje mosta i ubijanje običnog naroda na njemu, sejanje projektila sa osiromašenim uranijumom po državi, uništavanje hemijskih postrojenja i trovanje ne samo Srba i Crnogoraca već i Mađara, Rumuna, Bugara, Makedonaca, Hrvata (da, otrovni oblaci su zabeleženi i u tim zemljama), onda je Nato ostvario uspeh.
I da da im računaš kao uspeh i ubistvo male trogodišnje Milice na noši u kupatilu i one devojčice koju su ubili u tatinom naručju na ulaznim vratima porodične kuće.
Što se tiče vojske Jugoslavije, tu je Nato postigao jedno veliko ništa (osim ako smatraš uništavanje maketa uspehom).
I još nešto ne smeš zaboraviti. Po međunarodnom pravu, svaka država koja dozvoli agresorskim avionima prelet preko svoje teritorije, takođe se smatra agresorom i po njenoj teritoriji je dozvoljeno izvoditi vojna dejstva. Dakle, i tvoja Hrvatska se po međunarodnoj terminologiji 1999 smatrala agresorskom zemljom.
Bilo bi zanimljivo pokrenuti sudski spor protiv svih država koje su dale svoju teritoriju na korišćenje i za prelet Nato-u, pa da vidimo kako bi ispalo…

Be

Oni, NATO, je ispunio svoj cilj bez obzira na broj unistene krsevine.
To je razlika.

Vi

Max sve si u pravu.realno glediste za razliku od komentara domacih ostrascenih(sto je i prirodno,ali lose da se shvate sopstvene greske).

op

Na osnovu duga od 2 milijarde $ Rusija je htela da nam isporuči još 2 eskadrile MiG-29, S-300 i još neke sitnice. Tadašnji državni vrh to nije prihvatio već je zauzvarat uzeo naftu.

Odgovori
Fa

Čak i da je umesto goriva uzeto navedeno naoružanje rezultat bi bio isti. NATO alijasnu je mogla da zaustavi samo mudra i pametna spoljna politika (koju tada nismo imali), a ne baterija S-300, posebno ne par eskadrila nesposobnog i beskorisnog MiG-29. Američki pilot je uradio sve kako je i obučen da uradi u slučaju ovakvih napada i to u avionu koji je opremljen i kompetentan za SEAD/DEAD misije, tu nema ničeg spektakularnog. Sa druge strane naš PVO je dejstvovao uprkos konstantnoj opasnosti od AGM-88 HARM raketa i podređenom položaju u kojem je bio tih meseci. Za moje bivše kolege iz PVO imam samo reči hvale i beskrajno poštovanje za pokazanu hrabrost!

De

Falcon,

U pitanju je da stvoris dobar system za odvracanje (deterrence).

Americka I NATO vojske nemaju apetit za velike rizike ili velike gubitke. Nakon 1991 idu u rat samo protiv slabih neprijatelja (Yugoslavia, Libya, Afghanistan, Iraq 2003-e, Yemen etc).

Cak napadi na Siriju su sa malim rizikom I tu ima puno suradnje sa Rusijom (a tako I sa Sirijom) da sprijece bilo kakve probleme.

Pogledajte situaciju sa Iranom. Iran je u biti vojno slab ali cak je ovo pre veliki rizik. Zato Amerikanci ih nisu jos napali. A Amerikanci se zestoko protive prodaju S300 Iranu zasto cak da izgube par aviona prema tom sistemu bih ih politicki kostalo.

Onda ajmo zamisliti da je Srbija imali operativne sisteme S300 1999-e.

Odjednom rizik postaje puno veci za Amerikance I NATO. Mozda ne bi cak napali nego stavili jace sankcije.

A jos bolje nego samo sistem S300 je da imas I offenzivni kapacitet ala raketni sistem Tochka ili Iskander.

Onda postane jako skupa cijena za Amerikance/NATO.

Ako Tochka ili Iskander moze precizno udariti NATO baze u Albaniji ili Madzarskoj (Taszár zracna baza) odjednom onda je I veca mogucnosti da te drzave ne bih ni pomogle NATO pactu.

Mislim da bi Srbiji I dan danas investicija u S300 I Iskander bilo puno bolja ideja nego trpati novac u Orao ili jurisne helikoptere ili tenkovske formacije (a kamo li 4 lose opremljenih kopnenih brigada) koje su sve za vraga protiv NATO pacta. Sto se tice MiG-ova – 8-12 je sve sto je potrebno za air policing.

Iskander I S300 naprave bilo kakve napade protiv Srbije jako rizicne I skupe politicki.

Ja mislim da je it to moguce – siromasna Armenija je kupila Iskander I S300PS. Tu treba politicke volje.

Licno ne mislim da ce Amerikanci ikad zapravo pustiti Srbiju na miru. Sjetite se da oni jos okupiraju Kosovo i podrzavaju etnicko ciscenje Srba iz Kosovarskog podrucja I podrzavaju ostvaranje samostalnog Kosova.* A kako odnosi sa Rusijom propadaju, mozete ocekivati dace Amerikanci pokusati destabilizirati drzave koje imaju dobre odnose sa Rusijom kao sto su to uradili u Ukrajini.

*A ja nisam Srbin. Ali nemogu da prihvatim sta se dogada u Kosovu I da to podrzava Amerika I mnogo jakih drzava EU.

ve

Dead1 cini mi se po nacinju pisanja da si Hrvat.Sve sto si napisao je tacno od rijeci do rijeci.

Sh

Amerikanci nemaju apetit za velike gubitke???? Hahahaha! Evo ih jos su Iraku i Avganistanu, posle nekoliko hiljada mrtvih. I Sadam je imao Skadove i 700 aviona, mnogo modernijih od bilo cega sto je JNA imala, i sa boljim i iskusnijim pilotima, brojniju PVO… Nisu ga spasili. Manite se ratovanja, nismo mi za to.

ve

Da li bi se da se ponovo nadjemo u slicnoj situaciji pruzio herojski otpor kao 1999?

Odgovori
Po

Ne

Al

Nažalost, nikad se nećemo naučiti. Umesto da smo postojeće sisteme već popravili i prepravili na veći nivo, dokupili novije BUK i eventualno Tungusku/Pancir, mi čekamo neku novu agresiju…
Bez naoružanja možeš samo da se moliš bogu da te veliki ne nalupaju…

Odgovori

Ако ме сећање не вара, бомбардовање је требало да почне септембра или октобра 1998, али су наши бацили патку да имамо (или су били убеђени да ћемо добити) С-300. То је одложило бомбардовање до марта 1999 т.ј. до оног момента када су се уверили да га немамо. Тако да ипак, не може да се каже да С-300 није потребан…

Odgovori
Le

Bombardovanje na jesen 1998. je odloženo jer je postignut politički dogovor između Miloševića i Zapada.
Dogovor koji je išao na štetu situacije na terenu i koji je Srbija prekršila, jer je bila naterala od strane OVK. S300 u ono vreme je bajka na nivou naslovnica nekih tabloida.

Lj

Surovi profesionalci bez trunke emocija!

Odgovori
М

Све што смо урадили те 1999г. Они који су предводили Србију до данас су све Девастирали?
Нема Ветерана, нема свих погинули, нема рањених.
Једноставно Војска Србије се свела на Ловачко друштво?
Да смо гинули јесмо.А да смо разбили нос Те 1999 г. НАТОу сигурно јесмо.

Odgovori
Ba

Tačno! A naša lovačka avijacija najskuplji aero-klub u državi.

ma

Da smo imali modernizovanu PVO i sa sistemom velikog dometa pitanje je da li bi imali ovolike zrtve i da li bi agresija trajala 78 dana? Izrael moli Rusiju da ne isporuci Siriji S300. A to znaci da je taj sistem jos uvek veoma opasan i za najmodernije lovce. Mozda S300 ne bi sprecio agresiju ali bi sigurno imali mnogo manje zrtava i medju vojnicimati civilima. Danas u PVO pored vestine i obucenosti na tim sistemima od presudnog je znacaja brzina i daljina otkrivanja ciljeva, brzina i tacni i precizni podaci o ciljevima, brzina proracunavanja svih parametara o cilju, veoma je bitno koliki broj ciljeva sistem moze da prati i koliko najopasnijih ciljeva moze da gadja odjednom. Kakav radar ima sistem i koliku otpornost ima na protivnicka razna ometanja. Danasnji sistemi PVO sve to sami proracunavaju velikom brzinom zahvaljujuci mocnim racunarima . Nase mogucnosti po svim tim pitanjima su bile veoma ogranicene. Najveci problem je bio pored ostalog domet i inferiornost radarskih sistema i nemogucnost upotrebe mocnih sistema za protivelektronsku borbu. Sve to mi tada nismo imali i bolji rezultati nisu mogli ni da budu. S300 sa nekih 4 diviziona uz dobru zastitu Tunguske i Tora stvorio bi im velike probleme i bili bi prisiljeni da dejstvuju sa jos vece visine i udaljenosti a to se odrazava na samu uspesnost agresije. Smatram da smo sve to imali u to vreme agresija bi trajala mnogo manje i sa manjim zrtvama u ljudstvu i materijalnoj steti. Kada sam ja bio u vojsci 80tih god. nama su punili glavu da imamo veoma mocnu PVO i da je veoma zilava na opetanja. Mozda je i bila istina ali samo za tadasnje susedne zemlje bivse SFRJ. Sirijska PVO jos uvek je daleko od mocne PVO ali je ipak pocela davati neke rezultate protiv sofisticiranih sistema. Kada se Izrael toliko plasi S300 velika mocna sila nad golorukim palestincima to znaci samo jedno, da bi taj sistem trebalo nabaviti iako ga neki vec svrstavaju u zastarele sisteme. Danas u PVO sekunde odlucuju o ishodu rezultata, ako se zakasni nema popravnog.

Odgovori
AL

Pa iz primera Sirije se vidi da PVO bez RV ne moze da zastiti zemlju adekvatno. Izrael dejstvuje, do duse ne bas kako hoce, ali opet dejstvuje po Siriji iako je pristna poprilicno „mocna“ PVO. Jedino sto je Srbiju moglo zastiti je da uz taj isti S-300, poseduje 3-4 puka operativnih modernih lovackih aviona 4. generacije(izaberite sami koji vam se svidja) i onda do bombardovanja ne bi ni doslo, ali to u tom trenutku nije bilo ni blizu moguce. Prvo i osnovno ne granicimo se sa zemljom dobavljacem tako da isporuke delova mogu blokirati, ako ne diplomatski, onda nekim drugim putem. Srbija je izasla iz visegodisnjih sankcija, sve i da je narucen PVO ’95, on do ’99 ne bi bio operativan, a ni napravljen do kraja s obzirom na tempo Rusije 90ih. Na kraju je vojne operacije zaustavio nedostatak zaliha(isto kao i 1914.), a ne nedostatak neke tehnologije, samo sto to malo ko hoce da prizna ili da uvidi. Bilo, proslo, prebrodilo se, samo lekcije nismo naucili sto je jako tuzno

en

Kapa dole nasim pripadnicima VJ i Policije koji su se pomocu stapa i kanapa dovijali na sve moguce nacine u odbrani nase zemlje.Slava poginulim pripadnicima nasih snaga kao i civilima.Nadam se jačanju nase PVO do te mere kako se ne bi nikada ponovila ista situacija.

Odgovori
ma

Zasto lazete sami sebe toliko? Pa samo u ovom clanku stoji da je covjek odlikovan jer se obranio od 4 ispaljena projektila S-125 na F16. JNA je itekako imala opreme, pokupljene od cijele Jugoslavije. Nikad vise Srbija nece imati toliko oružja koliko je tada imala, pa nije pomoglo.

St

@max Entuzijasta je samo izrazio divljenje i poštovanje ljudima koji su dali sve od sebe (neki i život) u pokušaju da odbrane svoju zemlju u nemogućim uslovima, nije propagirao nikakvu pobedu nad bilo kim… Vrlo je uvredljivo to što omalovažavate dela ljudi koji su verovali u nešto i pokušali da spreče, kako i koliko god su mogli, razaranje i pogibiju svojih sunarodnika. Pretpostavljam da čak niste ni pripadnik tog naroda, što je još grđe. A za tu JNA ste se vezali kao za bivšu devojku posle lošeg raskida. Zar ne znate da ne smete da tetovirate njeno ime pre nego što se oženite njome? ;)

en

Poenta mog komentara sto se tice PVO je bila u kvalitetu a ne samom kvantitetu,mada je kvantitet kvalitet sam po sebi. Kužiš? Pri tome izrazavam nadu da ce se nesto mozda desiti a ne lazem samog sebe…

en

@ Stepa.Hvala za komentar,zaista,kao da sam ga sam pisao.Nemam sta dodati…

ma

Srbija stalno u nekim ekstremima. S jedne strane idu priče kako je JNA bila jedna od najmoćnijih vojski (a Srbija je pokupila praktički cijelu opremu koju su sve države Jugoslavije kupovale, posebno što se tiče avijacije). S druge strane kada su izgubljeni svi ratovi sada dolaze ovakve tužne žalopojke kako je JNA bila gola i bosa bez opreme. a herojski se borila praćkama protiv ničim izazvane agresije (ove ratove ćemo sada oćutati).
Činjenica je da su ameri vratili Srbiju u kameno doba samo sa zračnim udarima, sa gotovo nikakvim gubicima (ta 2 aviona su više statistička greška – pa i ćorava kokoš ponekad nađe zrno).

Odgovori
Ma

@ Max ne znam zašto ste tako i toliko maliciozni i nerealni. Budimo samo malo realni, pa da vidimo stvari iz onog pravog ugla/kuta- Prvo bivša JNA je bila po brojnosti jedna od većih vojsci u tadašnjoj Evropi, samo po brojnosti ali po logistici i kvalitetu i savremenosti sistema je realno bila zaostala. OMJ su bile izuzetno brojne, ali sa izuzetno zastarelim sredstvima, na spisku je bilo stotine tenkova iz 2.sv. i korejskog rata- T-34, M-47, M2A4 Šerman, M-10, M-36 itd. Daleko je bio manji broj tenkova T-55, T-72 i M-84, BVP M80. Dok je Bugarska armija imala na raspolaganju BMP 1 još od šezdesetih godina, JNA nije imala adekvatna vozila sve do osamdesetih godina 20.veka. I da ne nabrajam, potrajalo bi. Vojska VJ koja je proizašla iz JNA je ostvarila sve zadate ciljeve, ali su političari sve uspehe anulirali svojim čuvenim naredbama KRENI-STANI, POVUCI SE- PONOVI OSVOJI. Dobar deo tehnike je ostao razbacan po kasarnama u Hrvatskoj i Bosni, iz poznatih razloga da ih sada ne navodimo. IStina je da je većina kapaciteta Lovačke avijacije ostala u posedu RV i PVO, ali ista nije adekvatno održavana zbog SANKCIJA koje su bile nametnute od strane Zapada iz poznatih razloga. Za vreme tih Sankcija dobar deo tehnike se nije ni održavao, niti se bilo šta osavremenjivalo. To je trajalo godinama, kao što je poznato. Usled toga je došlo do znatnog zaostajanja za svetskim tendovima. I kako to da je PVO bivše JNA bila moćna, kad su u neposrednom susedstvu Bugari imali i dalje imaju neuporedivo bolji S-300!? To je bila samo novinarska izmišljotina da ohrabri široke naroend mase a realno je ta tvrdnja o moćnoj JNA bila samo izmišljotina.
Lovačka komponenta se oslanjala na migove 21 BiS i manjim brojem lovaca mig 29 9.12A (pred samo bomdardovanje 99 bilo ih je ispravnih 8-9 aparata od ukupno 16), i sa istim je bilo nemoguće u situaciji potpune dominacije NATO zemalja, pružiti bilo kakav značajniji otpor. Bilo je jako riskantno probati poleteti sa PSS pored tolikih lovaca na nebu SRJ, a kamolo se zaletati u paru protiv 30-40 protivničkih aviona. Dalje, rat i samo bombardovanje su ostvarivanje ciljeva „Velikog svetskog policajca“ da nametne svoju dominaciju i da otvori svoje baze, a kao sjajan povod je poslužila nameštaljka zvana „Račak“ kada su teroristi u civilima pucali na policiju i kada im je uzvraćeno, tada su svi izginuli. Tom prilikom nije stradao ni jedan civil, ni jedna žena ni jedno dete. O tome ima dosta dokaza ali zahvaljujući lažovima iz administracije „velikog svetskog policajca“ nijedan od tih dokaza ne može da vidi svetlost dana.
KAda su u pitanju gubici NATO pakta, oni odlično znaju koliko su aparata izgubili ali uspešno kriju. Činjenica je da je broj pogođenih aviona bio ogroman, i da su mnogi otpisani usled nemogućnosti daljeg korišćenja. A setite se kako je F-117 bio nevidljiv za sve radare, a naši su ga ipak videli i „zaključali“.
Setite se šta su zapadni mediji govorili o bombardovanju, kako je uništena silna tehnika u SRJ, a pogotovo na Kosovu!??!!! Da li ste to zaboravili?! Mi nismo…. I kad su ulazili u našu južnu pokrajinu Kosovo, šta su vojnici Nato pakta zatekli, kakvi su im sami bili pogledi kad su shvatili da ništa nije tačno od onoga što su im govorili! Evo spiska šta je od tehnike izgubila Vj na Kosovu http://www.srpskioklop.paluba.info/gubicivj/tekst.htm
Vežbali ljudi bombardovanje maketa i gomile stajskog đubriva, e to je istina….

Naravno sve to je moglo da bude izbegnuto da je bilo samo malo više pameti i veštine u diplomatiji, pa da smo se lepo razišli kao Češka i Slovačka, gde bi nam danas svima kraj bio…

Mi

Takođe je i činjenica da je uništen samo 1 tenk od strane NATO avijacije. Zanima me baš kako bi se tvoja zemlja ponela i kakve bi vi rezultate imali da ste ratovali protiv NATOa.

ma

Kako sam dolje napisao, u cijeloj toj priči meni je tada srušen mit o JNA kao ikakvoj sili koji smo svi u Jugoslaviji slušali. A što se tiče uspješnosti američke akcije – VJ se povukla sa Kosova bez ikakvih njihovih ljudskih gubitaka i opreme (na nivou statističke greške). Milošević je zatim obznanio da je pobjedio NATO, još jedan srpski mit koji očito i danas žari.

mi

@max Prvo,bivsa JNA nije uopste bila jedna od najmocnijih vojski u evropi nego je bila mocna propaganda bivse drzave koja nas je ubedjivala u to,a da je bila slaba -ni to nije.Drugo,Srbi[ja] nisu sve ratove izgubili na tvoju zalost,ne znam samo ko je u bosni dobio rat.da nisu mozda hrvati koji ce jos malo da postanu nacionalna manjina tamo.Trece najveca pobeda [i jedina] u istoriji hrvatske je ostvarena uz obilatu pomoc SAD i zvanicnog Beograda koji je sve uradio da minira odbranu krajine.

el

markus

pa tko vam brani da se mirno raziđete? priznajte Kosovo i to je to…

Dr

max – Kako izgubljeni svi ratovi ??? Jesi citao – Dejtonski sporazum- ako nisi procitaj onaj deo o procentima teritorije i tvorevini sa prefiksom REPUBLIKA ! Nego kao zivi svedok dogadjaja iz ’99-te mogu ti reci da se nato svojski iziveo nad praznim magacinima , napustenim zgradama , maketama , privrednoj infrastrukturi i bas onako fino nad civilima isto kao i HRV nad civilima u traktorima onomad , valjda je to bila dobra preporuka za ulazak u clanstvo.
I da mi nadjes jednog normalnog coveka koji tvrdi da smo pobedili najjaci vojni savez na planeti . A da je bilo 75 oborenih aviona – nije , ali ni cifra o 2 nije tacna .

П

Sedi ti blento u neki od ta dva aviona F-16 ili F117 uključujući i onaj B-2 iz Spačvanskih šuma pa da vidiš (kao što su i njihovi piloti u ovim avionima) dobili po nosu. Pobeđeni nisu vojnom silom, nego znanjem i veštinom,i prošli su kao i i vaši ,,zrakoplovi“ i ,,legionari“ 1941-45 u Sovjetskom Savezu.

Š

Ako se uporedi efikasnost ovog sistema u Siriji 2018 i u Srbiji 1999 se do podatka da neko tu nešto pokušava da sakrije( slaže) a to smo verovatno mi.

Odgovori
Mi

Pre svega nasi i siriski sistemi nisu na istom stepenu moderniozacije.Njihovi su modernizovani dok nasi nisu bili.

ve

Max po rezoluciji 1244 Kosovo kao drzava ne postoji vec je to teritorija Srbije pod kontrolom UN.Tako SAD i njihovi saveznici postuju dogovore i potpisane sporazume.Inace Kosovo nikada nece biti drzava dok je Srbija ne prizna a nadam se da se to nikada nece desiti.

Odgovori
Me

Da. da,…

Ma

Šteta što nismo oborili i ovaj B1 bio bi to divan trofej.Ovako svaka čast našim momcima što su se svojski trudili da koliko toliko ovim jastrebovima bude neugodno bombardovanje.

Odgovori
ma

Svi ti sistemi PVO su bili zreli za duboku modernizaciju sredinom 80tih godina. JNA je stvarno bila tigar od papira zna se kako je zavrsila. Sa pojavom lovaca F15,F16,F18 u operativnoj upotrebi sa svim sistemima za navodjenje koji ih prate sistemi NEVA i KUB poceli su polako zaostajati za tim tada novim nacinom ratovanja udarima sa distance. Ti sistemi su postali spori u odnosu na brzinu koja zahteva moderno ratovanje. Da li bi Pancir ista oborio da nema onoliku brzinu odlucivanja od pronalaska ciljeva do lansiranja raketa i upotrebi topova i naravno vrlo mocan radarski sistem otporan na ometanje. I ova danasnja modernizacija NEVE i KUB trebalo bi biti duboka modernizacija a ne samo povrsna. Zna se koliko su ti sistemi ranjivi na protivnicka elektronska dejstva. Mi nismo imali neke vece gubitke u samom PVO sistemu ali to je slaba uteha kada agresoru nismo naneli vecu stetu. Da smo krajem 80tih kupili i neki zapadni lovac opet ne bi nista uradili zbog istog scenarija iz 90tih godina koji se izdesavao. Opet ne bi imali rezervne delove za njih 99god.

Odgovori
Mr

склоност митоманији да од највећих дебакла правимо епске митове на којима ће се надахњивати поколења…тотално непоимање реалности и стања у каквим условима се налазила тадашња а и садашња држава…људи писаше и књиге о томе али џаба…лепше је слушати епско-славске митове о срБској непобедивости и како смо ми за*ебали цели НАТО!

Odgovori
BB

Ne znam zašto su rakete nevine, al neke su *ebeno napravile posla…

Odgovori
an

Za Mateus

Gdje ste pročitali da se Izrael boji S300.Pošaljite mi molim Vas link.Izrael ima veoma efikasne protivelektronske sisteme i protiv S300.Osim toga avioni pete generacije recimo F35 mogu prići veoma blizu i S300i S400 što im i je uloga prije nego ih ovi uopće detektiraju i da im radare unište odgovarajućim raketama a tada sistemi ne znače ništa i laka meta su aviona 4 .generacije koji dolaze u drugom valu i uništavaju ih čak i običnim konvencionalnim naoružanjem.Uostalom Izrel iznad Sirije čini što hoće

Odgovori
ma

@Antun To mozete naci na vise sajtova o tome ovo je samo jedan od njih. http://www.vostok.rs Izrael se protivi isporuci PVO sistema S300 Siriji. Valjda ste gledali i citali vesti o tome do sada.

pr

@mateus
daj, molim te
prelistao malo taj sajt….
nemoj mi reći da ga smatraš izvorom relevantnih informacija

ma

Nitko se ne nasladjuje, ali stvari treba pogledati realno. Srpska politika i danas voli mitove i laži plasirati kao velike pobjede. Tako Je i Milošević proglasio pobjedu nad NATOm, a i danas na tragu toga se pišu hvalospjevi kakvih nema nigdje. Realnost je da su ameri izvršili svoj cilj bez ikakvih gubitaka u ljudstvu i tehnici (na nivou statističke greške) i VJ se povukla sa Kosova. Za tenkove ih nije bilo ni briga, uništili su opremu i infrastrukturu koju su planirali bez nekih smetnji. Meni osobno je to srušilo mit o JNA (VJ) koja je pokazala da uz opremu od cijele Jugoslavije nemože ni prividno braniti jednu Srbiju čak ni samo od avijacije, ameri su radili šta hoće ta 3 mjeseca.

Odgovori
St

Ne sporim ti realnost, ali moram ovo da istaknem. Vazdušni udari NE MOGU da donesu pobedu, već mogu samo da stvore uslove za pobedu. Osim toga, pogledaj desetu epizodu dokumentarne serije „Battleplan“.

dr

Za tenkove ih nije bilo briga? Hehe zato je Dzejmi Sej svako vece izvestavao o desetinama tenkova unistenih od strane avijacije. A kada je krenulo povlacenje ucutali ko mrtva puvala. Pogodili i unistili sta su hteli? Pa nece biti jer su pogodili zgrade. Cak i za ostrascenog hrvata bas si napisao gluposti

Pa

realno, nesposoban da sagleda realno.
podrepno vekovno nasladjivanje ne moze preko noci nestati, cak ni sa strateskim partnerstvom

dr

Zapravo, NATO nije vojno slomio Srbiju, nego je Milošević prevaren potpisao kumanovski sporazum, a kasnije je doneta Rezulocija 1244, koji nisu toliko nepovoljni po Srbiju. Stvar je u tome što se odredbe koje su povoljne po Srbiju ne primenjuju, jer to Ujka Sem ne želi, a Srbija nema načina da ga natera. Dakle, jednostavno su ga naveli da potpiše ugovor u kojem je bio zadovoljen minimum njegovih ciljeva, ali nije shvatao da ti ništa ne vredi papir ako ne možeš da nateraš drugu stranu da poštuje svoje obaveze. A što se tiče strogo vojnog aspekta, bez kopnene intervencije ili tepih bombardovanja do potpunog uništenja, Srbija ne bi mogla biti prinuđena da kapitulira. NATO je i sam priznao da je ostao bez ciljeva. A o patetičnom bilansu NATO intervencije besmisleno je uopšte govoriti. Lično sam bio prijatno iznenađen slabom učinkovitošću avijacije i odličnom odbranom Vojske, koja se tako loše pokazala u prethodnim ratovima tokom raspada JU. Kada je bombardovanje počelo, mislio sam da će nas zgaziti za nedelju dana.

Du

@max Samo da ti pojasnim druze posto sam sa Kosova i Metohije a zivim u okolini Pristine gde mi je aerodrom Slatina vazdusnom linijom 5 kilometara. Druze moram da ti pojasnim da je ta tvoja teza vrlo vrlo pogresna i da naivno verujes u ratnu propagandu vaseg velikog brata, dakle ta teza *za tenkove ih nije bilo briga* je jedna zestoka obmana(necu koristiti tezu rec). Licno sam video dok smo prolazili u blizini aerodroma preko 30 MAKETA TENKOVA koji su bili unisteni, a na reci Sitnici unistenih preko 20 MAKETA MOSTOVA, da ne nabrajam dalje kako su ih namagarcili maketama! Ali procitaj pazljivo ovu recenicu> Gadjali su cak i improvizovane obojene zelene sporete koji su dimili po malo pa su delovali kao da rade u mestu!!! Toliko o tome da ih tenkovi nisu zanimali! A da te podsetim da je VJ izgubila ukupno 12 tenkova od toga 7 od NATO udara(za vreme bombardovanja zvanicno preko 18000 poletanja), i jos da ti kazem da su ti isti tenkovi tokom bombardovanja dejstvovali na brdu Cicavica i to nekoliko dana, i u obliznjim selima jer su tamo bila jaka uporista terorista! Dakle ovo sam ti nabrojao samo sto sam licno video, a zamisli sta se tek desavalo na citavom Kosmetu.

Mi

Zanimljivo izlaganje Max posto je spomenuta rec realno !? Amerikanci bas se pitam iz kog razloga vole vise Srbiju u NATO nego vojno neutralnu.Nemojte samo reci kako se nesto bitno menja u strateskim planovima NATO ako Srbija postane clanica.Ipak se ceni strucnost u NATO krugovima zar ne !?

Kad spomenete taj famozni sukob 99 Amerikanci nesto cesto od svojih visokih vojnih zvanicnika ocenjuju vrlo mudre poteze tadasnjih kopnenih i PVO jedinica.Bas realno izvlacite statisticki podatak bez gubitaka u tehnici, samo cu pomenuti ceo program F-117 je kostao 7 milijardi dolara.Posto ih je napravljeno 64 nisu ostali kao tehnoloski demonstrator, vec su posle spomenutog sukoba prizemljeni zbog velikog rizika u nadolazecim borbenim misijama.Sto ce reci 7 milijardi dolara sad sluze kao muzejski primerci.Deo tehnologije je presao na novi avion F-35, nove UAV, ali kratak vek upotrebe sigurno nije opravdao ulozena sredstva u dovoljnoj meri.Miloseciceva politika je bila kriminalna, on je istu tu vojsku unistavao godinama plaseci se drzavnog udara, a uz pomoc policije pokusavao obezbediti egzistenciju i resavati kompleksna bezbedonosna pitanja.Tako da taj sukob vojska pored loseg politickog rukovodstva i nadrealno jaceg tehnoloskog neprijatelja je odlican primer za udzbenike (kako ne izgubiti sve sto se moze izgubiti !).Jedino gde smo mnogo podbacili je upotreba LA, to je bio totalni fijasko.

Cisto sumnjam kako Amerikanci bas vole vojevati sve bitke za druge nacije, “nemusto“ komuniciraju sa saveznicima koji su samo uz njih zbog sopstvenih visih ciljeva.

Posto se ocigledno podsmevate komsiluku, pravo pitanje je cemu Hrvatska sluzi u NATO !? Za dizanje morala narodu kako ce Amerikanci placati cehove i nepromisljene poteze jednog poluspremnog bataljona !? Realno bez dominacije Amerikanaca u vazduhu, svemiru taj bataljon sluzi samo kao sajamski eksponat – nema nikakvu tehnolosku vrednost.

Srbija ne zeli ratove, ali kad smo prisiljeni na njih u istoriji smo pokazali kako ipak znamo vojevati bitke sa vrlo oskudnim sredstvima sa dosta takticko-tehnickih inovacija.

Me

@Strateg

Cilj vojne intervencije je ostvariti POLITIČKi cilj uz minimum napora/gubitaka. Trošak intervencije (gorivo, ubs, dnevnice, amortizacija,…) je druga stvar, ali to obično nitko ne gleda nego se ta informacija plasira utiho nešto vremena nakon kraja te intervencije, kada se zbroje svi računi.

Je li uništen 1 ili 20 tenkova od 100 postojećih – nije bitno, cilj je da se tih 100 makne na ovaj ili onaj način (uništavanjem ili prisiljenim povlačenjem).

Taktički NATO vjerojatno nije bio toliko uspješan, ali strateški cilj je u potpunosti ostvaren. A u ratu obično dobiva onaj čija strategija ispuni cilj.

Jo

Strategu u tome i jeste problem. U trenutku potpisivanja toga što zvaničnici zovu vojno tehnički sporazum agresor je imao samo apslutnu prevlast u vazduhu a kopnenim snagama nije ni krenuo. Sam odnos snaga je aksiom. NATO na VJ. Po tome nije se trebalo ni tući. Vojvoda Bojović je jednom napisao da je Srbiju napadao uvek brojniji bolje opremljen i osposobljen protivnik a da je ona uvek mogla da mu se suprotstavi svojom odlučnošću hrabrošću i upornošću. Izgleda da je vojnom i državnom rukovodstvu SRJ nedostajalo odlučnosti i upornosti. Za hrabrost nisam siguran pa zato preskočih. Oni su trebali da budu hrabri da podnesu žrtvu svog naroda za ciljeve za koje su ga poveli u rat. A jesu li?Nisu se oni uplašili žrtava već su se uplašili za svoje pozicije. Štete one izginule dece po karaulama. Što bi rekli što si krenuo da se biješ ako nisi bio spreman da dobije batine. Do odlučujućeg sukoba nije ni došlo. Jedino ako se ne misli da su borbe izmedju šiptarskih pobunjeničkih jedinica i vojske i policije bile odlučujuće. Onda je to poražavajuća činjenica. Sam komandant treće armije je u jednoj izjavi novinama pričao o sili treće armije od oko 150000 ljudi stotinama komada tenkova i teške artiljerije. Celu 98. godinu bezuspešno su se posebne jedinice policije i VJ naganjali sa teroristima koji su vodili borbu i istovremeno razvijali svoju infrastrukturu. Svojom jalovošću neefikasnošću rušeći sve pred sobom okrenuli su kompletno šiptarsko stanovništvo protiv sebe i to do granica mržnje a Havijeru i njegovoj družini dali alibi za napad. Na kraju kaže Pavković kada su to potpisali dislociraše tu silu oružja na dogovorene pozicije sa KiM negde čak i pre ugovorenog roka. I šta ovaj tekst kaže. Kaže da je efikasnost PVO bila 2%. Gledao sam pripadnike PVO 99 kako se u tim okolnostima dovijaju da sačuvaju potencijale i dođu u situaciju za dejstvo. Niko ne može da spori njihovu odlučnost da u uslovima kada su prioritni cilj neprijatelja uzvrate onim čime raspolažu. Na žalost nemaju čime da se baš hvale jer rezultati o tome govore. I na kraju istorija se uvek na ovaj ili onaj način ponavlja. Ovo je slična priča aprilskom rati 41. Tamo neki jadnici pružili su odlučan otpor ali je konačan rezultat poraz. I ovaj tekst je u funkciji srpske mitomanije o veličini srpske žrtve kroz veličanje još jednog u nizu poraza. Da bi slika bila kompletna nedostaje podatak o efikasnosti NATO protiv PVO. A sa obzirom da VS ima danas čini mi se 5 ili 6 diviziona Neva (danas ih zovu baterije) ne računajući tehničke izgleda da su bili efikasni. Na žalost pouke nema. Iskustvo heroja PVO služi samo za stvaranje novih legendi. Vlast kupuje dokazano inferiornu tehniku i obmanjuje domaću javnost pričom o modernizaciji i generacijama razvoja nakon modernizacije. Laike iskrene rodoljube te priče iz glasila medijske propagande opijaju kao droga do granica da ponovo bude njihov uspavani nacionalizam i odmah vide dobrog i staro poznatog protivnika za revanšizam odmah tu preko plota. Potencijalni neprijatelji priču dobro analiziraju razumeju i realno cene jer nemaju emocije. Što bi rekli plašimo mečku rešetom ali šta ćemo to smo mi.

St

@Medo s mora
Uopste nisam govorio o tome sta je cilj vojne intervencije, vec sam max-u ukazivao na to da avijacija sama ne moze da ostvari strateske ciljeve. Pritom, NATO je imao vise strateskih ciljeva, ne samo povlacenje vojske i policije sa Kosmeta.

@Jovan M Dimić
Moje postovanje za komentar, mada ima par rupa koje bih popunio. Prvo, kopnena faza je trebalo da zapocne u aprilu 99te, ali su Francuska i Nemacka bili protiv toga. Drugo, iako je NATO u prva tri dana unistio sve strateske vojne ciljeve, VJ je nastavila da funkcionise, tako da je vojno rukovodstvo imalo odlucnost i upornost. Politicki vrh to nije imao, ali isto tako nije ni imalo mnogo alternativa posle 3. juna.

Sto se tice borbi sa OVK 98-99, tu je vec pitanje nenaucene lekcije iz Avganistanskog rata, preciznije sovjetskih postulata asimetricnog rata.

Mi

Jovan M Dimic

Tesko je razumeti vase pisanije kad spomenete :

“Ovo je slična priča aprilskom rat 41. Tamo neki jadnici pružili su odlučan otpor ali je konačan rezultat poraz“.

Naprotiv II svetski rat smo zavrsili sa pobedom na saveznickoj strani.Cinjenicno sa vrlo velikim gubitcima u ljudstvu srazmerno na velicinu broja populacije pre pocetka II svetskog rata.Ako kojim slucajem pricate o Srbiji u okviru kraljevine SHS, rat smo izgubili cim smo usli u opciju kraljevinu SHS – cist primer vam je nespremnost multinacionalnog stanovnistva u okviru zamisljenih granica jedne takve drzave.Spomenute 90′ samo objasnjavaju sa ratnim sukobima koliko ne znamo resiti stvari ekonomskim putem.

Takodje kazete mitomanija !? Zar tacni podaci uzeti iz “poverljivih izvora“ ne otklanjaju sumnju !? Verovatno edukacija, podsecanja, zapisi otklanjaju potrebu za mitovima.Ali gle cuda neki Americki podaci su vojna tajna na nekih 50/100 godina.Bas se pitam zasto, dok neke poluinformacije konstantno su u opticaju (moze se reci prilicno su bajkovite).

Strateski vojni cilj NATO 90′ je prvenstveno politicki, uklanjanje Milosevica sa vlasti i njegovih istomisljenika.Ako ne verujete slobodno proverite gde god hocete ! Ali kad su vec dobili priliku ipak su hteli malo demonstrirati svetu za sta su sve sposobni pored glavnih ciljeva.Wesley Clark sa svojim vojnim “doktoratom“ iz “gradualizma“ sigurno objasnjava selektovanje ciljeva za vreme operacija 99′

Velika je igra pricati kako navodno “vojna hunta“ brani MIlosevicevu politiku, posto on vojsku konstantno unistava posle 1989, daje prednost policiji sa svojim postavljenim kadrovima.

I zakljucak vam deluje pomalo slatkoreciv, tehnika je inferiorna zato sto nije modernizovana jos od 80′.Kad budete naveli dokaze o inferirnosti skorijih nabavki, dostavili elaborat o boljoj modernizaciji mozda i zakljucimo kako plasimo mecku resetom.Posto pored nasih zelja, plitak dzep nam objasnjava koliko smo daleko od geopoliticke elite u danasnja vremena.

Naprotiv, komsije sa nama mogu ekonomski pricati, ali istorijat u zadnjih 100 godina pokazuje kako oni iz nekog razloga neke detalje zele resavati samo vojnim angazovanjem.Ali isto ne mogu braniti nase “eksperte iz pojedinih oblasti“ posto ipak za rat je “potrebno minimum dvoje“.

Bo

Takav masovni napad moze samo NATO, Rusija, Kina, Indija , Pakistan da izvedu ali ako je „samo“ uraditi to zasto vec nerade to? !
Ni SAD nema para da masovno koriste skupe nadvodjene rakete i bombe i oni se strasno plase gubitaka, zato oni uvek uvale nekog saveznika da gine.

Б

„Koristeći mamce (vučeni mamac AN/ALE-50) sistem za protivelektronska dejstva i manevrišući avionom, prva raketa je uspešno izbegnuta ali je u toku manevrisanja na bombarder krenula i druga raketa koja je takođe zbog preduzetih protivmera promašila.“

Испаде да је успешно маневрисао са вучним мамцем и отвореним вратима авиона… мало натегнута прича..

Odgovori
B3

Ako zanemarimo politiku i ovaj SEAD F-16 ipak ako B-1 leti u tvom dometu i baca MK82 sa pokvarenim vratima na vise meta i vrati se u bazu mozda prelazak u pekare nije lose resenje.

Odgovori
su

Strategija ratovanja ide ka masivnom napadu sa jednostavnim i jeftinim raketama dugog dometa.
Tu S300 i slicni sistemi mogu sluziti samo za djelovanje po lanserima, no oni se drze izvan njihovog dometa.
U tom kontekstu S300, za male zemlje, nema nekog smisla. Koristenje protiv masivnog napada krstarecih raketa vodi ka brzom iscrpljivanju kapaciteta i ekonomskoj propasti
Lokalni sistemi su protiv takvog napada ucinkovitiji ali samo ako njihovi radari prezive.
Rat je pitanje tehnologije, maovne proizvodnje dovoljno dobrih oruzja, tj ekonomske snage.
Avioni, tenkovi, puske i slicna boranija tu nemaju nikakve buducnosti.

Odgovori
su

U vezi lokalnih artiljerijskih radara i senzora (koji su svi vanjski).
Dpvoljna je jedna bomba koja jedri (stand-off wepon) sa virkatorom.
Virlator je bomba koja ima bakreni svitak koji se tokom prolaza snazne struje (mnogo ampera) komprimira explozivom sto rezultira elektromagnetskim pulsom sto razara sve elektricno a sto nije zasticeno.
To nije nuklearno (sa nuklearnim rxplozijama u stratpsferi ’60 su to otkrili). Ovo je lokalno takticko oruzje.
Ja sam o tome pisao na mom sajtu deepspace4.com 2000te koji je u internet arhivu (waybacaschine)

St

Često se priča o kojekakvim domaćim modernizacijama Neve i KUB-a, ali nigde se ne navodi o čemu se tačno radi- koji delovi sistema su modernizovani i u kom obimu. Igrom slučaja, imao sam priliku da postavim par pitanja pukovniku Slaviši Goluboviću (autor knjige ,,Pad noćnog sokola“ i član posluge pod Zoltanom Danijem koji je učestvovao u raketnim dejstvima) na nedavnoj tribini posvećenoj bombardovanju SRJ. Između ostalog, pitao sam ga koja je razlika između naših Neva danas i onih koje smo koristili ’99, na šta mi je on odgovorio u šali ,,Pa, razlika je u tome što ih danas imamo manje.“ Potom je objasnio da je jedina modernizacija vredna pomena vezana za sistem ručnog praćenja, koji je olakšan i učinjen malo bržim, ali na samoj raketi i radarima je vrlo malo urađeno. Sledeće pitanje bilo je da li to znači da on, kao aktivni pukovnik u RV i PVO smatra da je naša PVO danas neefikasna, na šta je rekao da se odgovor na to pitanje neće svideti nama, kao ni njemu. ,,Zavisi od toga ko nas napada. Ukoliko poleti dežurna para iz Hrvatske ili Bugarske, ne treba da brinemo previše, ali ukoliko se podignu avioni iz Nemačke ili Italije, nećemo se lepo provesti.“ Udavih vas dugim komentarom, nemojte zameriti

Odgovori
el

čestitke vrhunskom pilotu na vrhunski obavljenom zadatku.

Odgovori
ma

Protivraketni kompleks S500 Prometej na testiranju pogodio je vazdusnu metu na neverovatnih 480km u daljinu. To je njegov novi rekord.

Odgovori
ze

„jedan peh, u avion je udarila munja kojom prilikom je otpao deo horizontalnog stabilizatora “

da da munja sa cudnim imenom :Neva

ovo je cista glupost 2 neve ne mogu da promase , ne postoji cilj koje 2 rakete gadjaju i obe promase ..

Odgovori
Al

Ne mozemo se mi porediti sa siriskoim PVO. Njihove sisteme su modernizovali Rusi, a sem toga imaju S200 , buk m2 i pancir s, koje mi nismo imali. Plus , sve je to umrezeno sa ruskim sistemima , koji prate ciljeve i prenose kordinate.
Nasa tehnika tokom NATO bobardovanja , najpribliznija je onome sto je imao Irak, kada su ga napali.
E sada uporetite razaranja u Iraku i kod nas.. ( njih su totalno unistili)
A jedina razlika je obucenost nasih raketasa, koji su sa skromnom tehnikom drzali neprijatelja na iznad 5-6 hiljada metara visine i doprineli da ljudske zirtve i razaranje ne bude ni blizu onoga u Iraku.
Zato jos jednom „kapa dole “ nasim raketasima , koji su uspeli sa vrlo skromnim sredstvima da se odlicno suprostave agresoru !

Odgovori
ra

pump mahinacija i dezinformacija ! cisto sumnjam da je dobio 4 rakete a obaranje f 117 je bilo drugi ili treci dan bombardovanja.

Odgovori
Bo

Ekonomski gledano NATO je izgubio ovaj rat. Toliko angažovanje ljudi i sredstava sa minimalnom efikasnošću protiv male, siromašne zemlje iznurene sankcijama sa malom vojskom sa zastarelim naoružanjem pokazuje da NATO ima nisku cost/benefit vojnih operacija. Samim tim rat protiv ozbiljnih protivnika kao što su Rusija ili Kina, čak i kad ne bi bilo upotrebe nuklearnog oružja, je ekonomska naučna fantastika.

Eventualno bi mogli da vrše pomorsku blokadu Kine sa veće udaljenosti od obale i tako ekonomski iznure Kinu.

Da ne govorimo da je SRJ imala jako malu teritoriju (Danas Srbija još manju) što je drastično smanjivalo verovatnoću da oštećeni avioni padnu na teritoriju SRJ. Prijateljski aerodromi za prinudno sletanje su bili jako blizu granice i teatra vojnih operacija. Takođe, piloti su bili mnogo manje opterećeni i potrošnja goriva kako pojedinačnih letelica, tako i ukupne flote, je bila mnogo manja. Pitanje je da li bi se onaj B1 dovukao do tankera da je imao slične probleme iznad neke velike zemlje. I koliki bi morao da bude angažman avio tankera za isti intenzitet operacija na nekoliko puta većoj teritoriji sa proporcionalno većim brojem letelica. Još je SRJ bila potpuno okružena NATO članicama i njihovim pomagačima. Iz onoga prikazanog nad SRJ Iran izgleda kao ozbiljan zalogaj i pored zastarele PVO. Mnogo veća zemlja koju nije moguće napadati iz više pravaca. I koja bi u slučaju rata sa SAD koalicijom sigurno dobijala pomoć od Rusije i Kine. Da skrenem pažnju da SRJ sa malom teritorijom i potpuno okružena praktično nije imala pozadinu. Sa Iranom ne bi bio takav slučaj jer SAD koalicija ne bi mogla da pokriva vazdušni prostor iznad većeg dela Irana čak ni sa delićem intenziteta avio udara koji je prikazan iznad SRJ 1999. Naravno i SRJ je izgubila rat, ali niko nije očekivao da imamo ikakve šanse da ga dobijemo.

Odgovori
ma

Odvracanje agresije mocnih protivnika kao sto su na primer USA ili NATO nisu vise moguce samo sistemima malog i srednjeg dometa bez obzira na povrsinu branjene zemlje gledano cisto sa vojnicke strane bez ekonomije i politike. Cinjenice su da se danas borbeni avioni koriste sa mnogo vecih distanci nego li sto je do juce bilo. Danasnji sistemi PVO malog i srednjeg dometa su vise angazovani na borbu protiv krstarecih raketa, raketa V-Z, raznih avio bombi, dronova, eventualn helikoptera i slicno. Dok borbeni avioni postaju sve bezbedniji u odnosu na takve PVO sisteme malog i srednjeg dometa, dok lovci bombarderi lansiraju rakete sa velikim dometom. Pancir ili Buk bi bili veoma efikasni protiv krstarecih raketa, dronova, helikoptera avio bombi i sl. Ali za same vazdusne platforme koje lansiraju projektile velikog dometa takvi sistemi PVO nisu dovoljni. Za njih je potrebna PVO veceg dometa kako bi se drzali van vazdusnog prostora branjene teritorije. To su sistemi S300 ili Antej2500 ili S400 u ovom trenutku. Samo tako je moguce odvratiti agresora od daljih namera. Sa ovim sistemima manjeg dometa je vrlo tesko drzati agresora na duzi rok. Moze se oboriti na stotine raketa i bombi ali ako su borbeni avioni van dometa PVO onda ne moze biti ni govora o uspesnoj odbrani a za odvracanje da i ne govorim. Suska se da Pentagon namerava da penzionise rakete Tomahawk pre vremena zbog debakla u Siriji, i da su prinudjeni da rade na novim tipovima raketa koje bi se pojavile oko 2030god. Dosta se slazem sa analizom Bozidara Maslaca samo se ne slazem da smo izgubili rat sa vojne tacke gledista. Nato je zaista upregao velike snage protiv nas gde je angazovao na stotine aviona protiv malene zemlje bez adekvatne odbrane. Za jednu Rusiju bi im trebalo oko 10000 lovaca bombardera sto oni to nemaju niti ce imati. Dakle bez PVO velikog dometa ne moze biti uspesne odbrane protiv velike sile ili neke koalicije drzava agresora bez obzira sto bi Buk i Pancir uspesno odradjivali posao nad manjim prostorom. Na kraju sa S300 bi se obezbedila veca zastita civilnog stanovnistva. A ova modernizacija Neve i Kuba je slaba vajda.

Odgovori
п

Бомбардовање из мог угла1999. са крова зграде је да стотинак авиона ноћу bruji i засипа цео хоризонт који гори црвеним експлозијама док са земље са пар места пуца пво са светлећом муницијом и успева да погоди један или два пројектила… мислио сам да ујутру нема више ни алексинца, ниша. ни камена на камену.. нико тад није знао тајне које се данас сазнају. не поновило се.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj