Blanik kamp-kup Trstenik 2023: Do sada najmasovnije takmičenje, gosti od Rusije do Bihaća

21. sep 2023

DCV inicira izradu softvera za automatizaciju prijave i najave leta za dronove; Najavljena reforma propisa za snimanje iz vazduha

20. sep 2023

[INTERVJU] Kako je makedonska jedrilica Ilindenka spašena iz Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu radi restauracije u Skoplju

20. sep 2023

Aero-miting Skoplje 2023: Najinteresantnija vazduhoplovna manifestacija ove godine

19. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Galeb G-2A izleteo sa piste nekon sletanja u Italiji

18. sep 2023

Vijesti: Nastavak drame u crnogorskoj generalnoj avijaciji – „Ćemovsko polje“ zabranilo Dragišu Raičevića

9. sep 2023

Objavljen preliminarni izveštaj o udesu ultra-lakog aviona Eskval na aerodromu „13. Maj“ kod Zemun Polja

4. sep 2023

[REPORTAŽA] Iza scene do sada najmasovnijeg Državnog prvenstva pilota ultra-lakih letelica u Ćupriji

3. sep 2023

[NAJAVA] Blanik kup u Prijedoru 18. put – takmičenje zakazano za 26. avgust

18. avg 2023

[NAJAVA] Aero-klub Trstenik zove jedriličare iz bivše Jugoslavije: Peti po redu međunarodni Blanik kup u septembru

17. avg 2023

„Sloshing Rocket Workshop 2023“ održan u Beogradu i Zrenjaninu: Mladi vazduhoplovni inženjeri iz Italije prvi, Hrvati treći

15. avg 2023

[NAJAVA] Vazduhoplovna priredba u Ćupriji: 13. Državno prvenstvo ultra-lakih letelica

15. avg 2023

[NAJAVA] Aeropicnic Varaždin: Fly-in i aero-miting

15. avg 2023

[POSLEDNJA VEST] Udes aviona Esqual na aerodromu „13. maj“ kod Zemun Polja, pilot poginuo

10. avg 2023

Epilog pomoći vazduhoplovaca aero-klubu Kraljevo: Saniran jedan deo objekata, potrebno još sredstava

9. avg 2023

Kaubojsko letenje hidroavionima u Crnoj Gori i suprostavljanje vazduhoplovnim autoritetima

8. avg 2023

Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

7. avg 2023

Dnevnik.hr: Hrvatsko ministarstvo zdravlja izabralo pobednika tendera za HEMS službu

3. avg 2023

[ANALIZA] Koliko je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije spremna za gašenje požara iz vazduha?

1. avg 2023

[EKSKLUZIVNO] Novine u makedonskoj floti aviona i helikoptera za gašenje požara iz vazduha

31. jul 2023
[FOTO REPORTAŽA] Ečka Open day i zbog čega moramo pričati o aero-mitingu
Palica desno, noga za nijansu levo. Vlada Bulat otvara dinamiku svojim kič-zlatnim Čehom / Foto: Srđan Petrović, srdjanpetrovic.com

[FOTO REPORTAŽA] Ečka Open day i zbog čega moramo pričati o aero-mitingu

Združenim snagama, da ne kažem nestišljenim entuzijazmom, „Prince Aviation“, aero-klub „Falcons“, aero-klub „Galeb“ i svi lokalni vazduhoplovci aerodroma Ečka priredili su prošle subote izuzetan letački dan.

Letački dan, Open day, fly-in, aero-miting. U potrazi za vazduhoplovnim formalizmom koji nameće uokviravanje dobrog zezanja koje želiš da organizuješ na aerodromu, glavni organizatori „Prince Aviation“ zaustavili su se na „Open day“ odrednici. Ulaz je bio besplatan, statika je „organski“ bila tu, u vazduhu je bila i isplanirana dinamika. Međutim, tu su bili i komentatori programa na razglasu, redari, odvojene zone za posetioce. Zapravo pokazna vežba kako bi na Ečkoj i mogao da se održi „čistokrvni“ GA aero-miting.

„Prince Aviation“ instruktori u formaciji. Tehnika pilotiranja na nivou / Foto: Srđan Petrović, srdjanpetrovic.com

Ipak, u subotu smo najpre imali priliku da uživamo u izvanredno organizovanom (ketering do sada ne viđen na livadi) druženju i predstavljanju „Prince Aviation“ škole letenja sa svim njenim single i multi-engine kapacitetima.

Od formacijskog preleta Cesni, do neznatno oštrijih zaokreta Seminole sa jednim pilotom. Zapravo ne jednim pilotom već Sašom Ristićem. Još jednim razlogom da letačku obuku radite u Princu. Civilno letenje se za čas nauči, prilika da izmorite pitanjima bivšeg pilota vojne akro-grupe se retko stiče.

Fotografsko umeće. Postaviti telo aparata paralelno horizontom ne bi li se precizno ilustrovao oštriji zaokret. Sale Ristić đira Seminolu kao nikad do tada / Foto: Srđan Petrović, srdjanpetrovic.com

Da je u subotu nestalo kerozina i Elela dovoljno pogonsko gorivo bio bi entuzijazam Vlade Bulata, čoveka koji ima plan da unapredi Ečku, prvu beogradsku livadu. OK, jedinu garantovano upotrebljivu beogradsku livadu.

Vlada je u subotu žiroskopirao svojim Zlinom i pod budnim okom menadžmenta aero-kluba „Galeb“, sve poštujući display line i školski memorisane evolucije, pravio buku u Galebu.

Konvektivna oblačnost i Galeb sa pojedinim elementima vertikalnog razvoja / Foto: Srđan Petrović, srdjanpetrovic.com

Priliku da nosi kopilotsku Maverick kacigu i da dobije vožnju u G-2 dobila je srećna dobitnica Ana koja je svoju nagradu izvukla na našem Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope. Princ je ispunio obećanje, uz to nagradivši i druge „civile“ letovima u svojim Cesnama.

Nova zvezda na vazduhoplovno-konfekcijskom nebu „Eskadrila“ prvi put je izašla offline i izložila svoje proizvode entuzijastima, porodicama sa sitnom decom i onim malo ekstremnijim entuzijastima koji su se pojavili već nosivši „Eskadrila“ majice.

Aleksandar Radić i Stanko Pavlović su maestralno rukovodili razglasom i uzbuđeno komentarisali dinamiku i od nje, barem u boji glasa i vibratu, napravili dinamični aero-miting.

Već četvrti put pominjem aero-miting. Mislite li da je vreme da u Srbiji neko organizuje „pravi“ civilni aero-miting? Evo pomenut i peti put. Stvarno, hoće li neko više?

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs