BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Nakon restrukturacije stanje Croatie ponovo ekstremno loše Ukoliko Croatia rasproda sve što ima, može doživjeti 2020, 2021. sigurno ne / Foto: Croatia Airlines

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Nakon restrukturacije stanje Croatie ponovo ekstremno loše

Razmišljao sam da li da u naslovu napišem kaotično, pred bankrotom, nepopravljivo, lošije nego prije restrukutracije i da sam bilo što od toga napisao ne bih bio daleko od istine. Zapravo stanje je sve navedeno.

Da stanje je više nego loše. Iz financijskog izvješća je vidljivo da je kompanija pred bankrotom, likvidnost je „riješena“ novim brojnim kreditima, a neki izvori govore da je vlada smanjila požar (ne i ugasila, naravno), time što je veći dio novca od PSO-a za 2019. platila interventno početkom godine. Naravno, ovu informaciju ne mogu provjeriti jer nemam uvid u financijsko stanje kompanije, no evidentno je da je kompanija vapila za novcem krajem godine, da je tražila pomoć od države, te da je naručila studiju potrebnih sredstava za „prezimljavanje“ koja je pokazala ozbiljan nedostatak novaca. Konačno isto će biti vrlo skoro vidljivo u kvartalnom izvješću. Ako je to tako stanje je i daleko lošije nego što prikazuje ekstremno loše godišnje izvješće, a čak i da nije, samo godišnje izvješće dovoljno je da opravda naslove i stanje kompanije okarakterizira kao „ekstremno loše“.

Stanje jest stvarno kaotično je zato što je ponovo krenuo egzodus pilota i mehaničara, radnici su krajnje demoralizirani, digli su ruke od kompanije, i jedina im je preokupacija naći drugi posao izvan Hrvatske, što je uprava bez ikakve vizije i odgovora, a jedini spas vidi u ponovnoj injekciji od bar 33 milijuna EUR. I to samo malo više od 2 godine nakon dovršetka restrukturacije. Samim time jasno je da restrukturacija nije uspjela, kompanija nije reorganizirana i „spašena“ od propasti, restrukturacija je zapravo bila bačen novac poreznih obveznika Republike Hrvatske, a dalje preživljavanje kompanije, uz sadašnji način vođenja moguće je uz samo dalje upumpavanje novaca. Iz kog god izvora, državnog, investicijskih fondova, privatnika.

Da je stanje nepopravljivo već sam rekao polovicom prošle godine kada je bilo evidentno da Vlada ne želi naći rješenje, da godinama prolongira ne samo dogovor sa sindikatima, već i izbor CEO-a, te da se ne osvrće na konkretne prijedloge za istinsku reorganizaciju kompanije koja bi ju učinila profitabilnom i razvojnom. Jednostavno vlast nije briga za Croatiu Airlines. I uprava, i vlast, a sada i radnici jedinu budućnost za kompaniju vide u prodaji. Obzirom da vlast nema interesa kompaniju učiniti pozitivnom, a mogla je, i autor ovog članka se slaže da je to jedino rješenje. Samo ne na način kako se to trenutno provodi. Jer ovako to će biti zadnji udarac za hrvatsko zrakoplovstvo.

Na prezentacijama Vladi i Predsjedniku RH, 2010. godine rekao sam da Croatia može preživjeti još samo 10 godina. Sredinom 2018. sam rekao da kompanija ima sredstava za još samo dvije godine. I bio sam u pravu. Financijsko izvješće govori da je ostalo novaca još samo za godinu dana. Naime, ovogodišnji enorman minus treba od nekuda pokriti. A ostalo je jako malo imovine kojim se može financirati ovakav način poslovanja. To znači da Croatia, ako rasproda sve što ima, može doživjeti 2020, 2021. sigurno ne. Bio bih sretniji da 2010. i 2018. nisam bio u pravu.

Croatia u vlasništvu ima samo tri motora (neki izvori tvrde sa ih je sada samo dva preostala u vlasništvu), četiri stara A319 i jedan A320 bez motora, 4 bitno manje vrijedna slota na London Heathrowu (onih 5 daleko vrijednijih je prodano), nešto nekretnina, te tehniku sa tri hangara i opremom. Obzirom na trenutno financijsko stanje, te predstojeće obveze, preostala imovina dostatna je za preživljavanje kompanije od samo godinu dana. Na što sam višekratno u svojim tekstovima, ali i u prezentaciji ministru i drugim osobama iz vrha zrakoplovstva Hrvatske, upozoravao da će se desiti.

Prema financijskom izvješću Croatia Airlines ima imovine u vrijednosti 88,7 milijuna EUR, no iskreno svu imovinu kompanija neće uspjeti prodati, a niti će dobiti toliku vrijednost ukoliko će isto dati na prodaju. Što znači da ukoliko namiri ovogodišnji minus i iduće godine napravi identičan ili veći gubitak, istrošit će postojeću imovinu. A onda?

11 milijuna EUR minusa i 58 milijuna EUR kratkoročnih obveza

Ako mislite da je 82,2 milijuna kuna (11 milijuna EUR) minusa najgore što je vidljivo iz objavljenog financijskog izvješća, onda se varate. Nije! Neke druge stavke još su više alarmantne. No, krenimo redom.

Kompanija je iskazala gubitak od 82,2 milijuna kuna (11 milijuna EUR). Već u financijskom izvješću trećeg kvartala bilo je vidljivo da će stanje biti vrlo loše, jer kada nakon prva tri kvartala kompanija ima gubitak od 34,4 milijuna kuna (4,6 milijuna EUR), onda ne možete ništa dobro misliti o tome kako će izgledati godišnji račun. Ovaj gubitak gotovo je jednak gubitku iz 2008. godine, dakle prije restrukturacije, te tek neznatno veći od gubitka iz 2011. tj. na počeku restrukturacije.

Končano kompanija je nakon godina profita iskazala vrlo velik gubitak. Budimo pošteni, profit je prethodnih godina prvenstveno iskazivan zbog konstantne prodaje obiteljskog zlata, pa je kompanija bildala bilancu prodajom aviona, motora, Pleso prijevoza i slotova na London Heathrowu. Ni Bajićeva uprava nije na to bila imuna, pa upravo je on prodao navedene slotove prošle godine za 138,6 milijuna kuna (18,5 milijuna EUR), bez čega bi kompanija bila u ozbiljnom gubitku.

I ovdje vrlo jasno treba reći da kompanija voli interpretirati brojke kako im dnevno odgovara. I dok je Bajić prošle godine „zaboravio“ napomenuti kako je sastavni dio financijskog izvješća i 18,5 milijuna EUR prodaje slotova na LHR, te se pohvalio dobitkom od 3,5 milijuna EUR, ove godine je izvješće drugačije nego prethodnih godina i uvedena je nova rubrika „prihod od prodaje slotova“. Istim je iskazano da je bez toga prošlogodišnji rezultat zapravo bio gubitak od 113,6 milijuna kuna (15,2 milijuna EUR). U stvari ovime je Bajićava uprava sama objavila da je za vrijeme njihova upravljanja kompanija akumulirala realni gubitak od abnormalnih 26,2 milijuna EUR u samo dvije godine.

No, jel tih 11 milijuna EUR jedini zabrinjavajući financijski pokazatelj? O ne, nije. Kompanija ima 436,2 milijuna kuna (58 milijuna EUR) kratkoročnih obveza, što je za ogromnih 55,2 milijuna kuna (7,4 milijuna EUR) više nego prošle godine. U ovoj brojci su i 94,1 milijun kuna kratkoročnih obveza prema bankama koje su navedene kao dio zaduženja prema bankama iz idućeg pasosa. Prema dobavljačima kompanija je dužna 196 milijuna kuna (26 milijuna EUR), što je za 46,4 milijuna kuna (6,2 milijuna EUR) više nego prošle godine, tj. kompanija sve dublje tone u dugove. Kompanija i dalje ima ogromnu stavku „ostalih obveza“ koja je 124,6 milijuna kuna (16,6 milijuna EUR), a koje obveze su jedna od najvećih stavki financijskog izvješća.

Kompanija je dugoročno i kratkoročno zadužena kod banaka nevjerojatnih 150,8 milijuna kuna (20,1 milijun EUR), što je za 54,1 milijun kuna (7,2 milijuna EUR) više nego prošle godine. I to kompanija koja je prije 7 godina tijekom restrukturacije bila očišćena od dugova.

Vrlo je vjerojatno da su toliko bitno povećane kratkoročne obveze zapravo ogroman trošak kaosa u travnju (aprilu) i svibnju (maju) koji mora stići na naplatu. Da, to se može prolongirati neko vrijeme, ali prije ili kasnije isto će se morati platiti.

Kompanija jest imala neke rezultate nešto bolje u ovoj godini:

Malo je reći vrlo skromno povećanje, zapravo istina je da govorimo o vrlo lošim rezultatima u kontekstu katastrofalnih financijskih pokazatelja. Pa, kompanija je ovog ljeta imala 4 nove linije (istovremeno 3 je ukinula, no u konačnici je imala jednu više) i 7 tjednih letova više nego prošle godine. Ove zime pak kompanija je imala 2 nove linije i 10 tjednih letova više. Obzirom na toliko velik minus, za očekivati je bilo da se investiralo u nove linije, tržišta, povećanja kapaciteta ili bar load faktor (akcije, marketing, niže cijene), no upravo suprotno, load faktor je pao za vrlo velikih 0,9 postotnih bodova. Pa kako je to moguće? Istovremeno imati toliko loše financijske pokazatelje i toliko lošiji load faktor? U današnje vrijeme gdje svima load faktor ozbiljno raste? A velika većina kompanija Europe i svijeta je i dalje debelo u zelenom. Ukupno na razini planete kompanije su 2018. bile profitabilne 34 milijardi USD neto.

Cargo u Croatiji i dalje pada. Dok na europskom i globalnom tržištu raste. Konačno i u Hrvatskoj je cargo promet u 2018. porastao za 35% (sa 14 na 19 tisuća tona). Za razliku od Croatie, Air Serbia je imala najveći cargo u povijesti kompanije, prebacivši čak 6.200 tona tereta i pošte, skoro tri puta obujma Croatie Airlines. U Hrvatskoj je u 2018. bilo prevezeno preko 19.000 tona carga, dakle Croatijin udio je tek 11,9% cargo prometa Hrvatske. Tragično.

No, ono što najviše brine je činjenica da broj putnika u Hrvatskoj raste daleko više nego broj putnika Croatie Airlines. Croatia Airlines ima tek neznatno više putnika spram 2008. godine kada je kompanija imala 1,9 milijuna, te i te kako treba brinuti tolika stagnacija kompanije, poglavito što je zračni promet od tada porastao skoro 150%.

To znači da udio putnika Croatie Airlines u ukupnom broju putnika Hrvatske rapidno pada. Vrlo zabrinjavajuće.

Nevjerojatno je i da u Croatijinom izvještaju stoji netočan podatak da je 2018. tržišni udio kompanije bio 25%, dok je točan podatak bitno manji, tj. samo 21,9%. Ukoliko mogu toliko krivo izračunati jednostavan postotak, za pitati se koliko su točni i ostali podaci u izvještaju.

Da stvar bude gora, kompanija u udarnim mjesecima sezone, kada se žanje novac, kada su avioni prepuni i traži se mjesto više, ima ekstremno malen udio u prometu, tek 17% u kolovozu (augustu) i 16% u srpnju (julu).

Ostale kompanije su na hrvatskom tržištu uspješnije, one ubrzano rastu, razvijaju se, svake godine otvaraju nove linije, a Croatia stagnira. Kako je moguće da u ovoj godini nekoliko linija otvara easyJet, Volotea, TUI, IAG, Lufthansa grupa pa čak i Air Serbia, dok Ryanair grupa otvara čak 13 novih linija u Hrvatskoj, a Croatia ni jednu. I dok ove godine Croatia nema najavljenu baš ni jednu novu liniju, strane kompanije će otvoriti čak 43 nove linije.

Tragično je da Lufthansa grupa u Hrvatskoj ima više tjednih letova nego domaća Croatia Airlines. Kompanija koja na ovom tržištu ima bazirane avione i ogromne popuste na zračnim lukama.

No, najviše mora zabrinjavati činjenica, koju je potvrdilo više izvora, a objavio i izvor.hr, da je Nadzorni odbor Croatie zatražio procjenu troškova poslovanja za idućih šest mršavih mjeseci zime od konzultantske kuće BDO. I oni su, prema tim izvorima, procijenili da Croatiji nedostaje čak 150 milijuna kuna (20 milijuna EUR) za navedeni period. Kompanija je u vrlo ozbiljnom problemu i prijeti joj insolventnost.

Izgovori uprave

Nakon otkazivanja preko 100 letova u travnju (aprilu) i svibnju (maju) ove godine, spajanjima letova i kašnjenjima, a istovremeno svakodnevnim kratkoročnim najmovima stranih aviona što je enormno skupo, kao i brojnim kompenzacijama i rerutiranjima putnika, rekao sam da isto mora ozbiljno utjecati na poslovanje kompanije.

Naravno, kompanija sada traži izgovore, jer za ovakvo stanje ne može biti kriva uprava, već niz okolnosti, velik broj unutarnjih i vanjskih neprijatelja, crnih, crvenih i inih vragova sa kojima se „hrabra“ uprava mora „boriti“. Kada sam pročitao listu izgovora uprave, pitao sam se hoće li i sunčeve pjege, oružani sukob u Somaliji i snažan potres koji je pogodio Čile krajem siječnja (januara) biti izgovori za loše poslovanje u 2019.

Treba biti pošten i priznati da istinski postoji nekoliko opravdanih razloga koji su otežali poslovanje Croatie Airlines kao i drugih kompanija u regiji i Europi. Prvenstveno to se odnosi na cijenu goriva koja je ozbiljno porasla. No, i tu se pretjeruje i previše se izgovara na cijenu goriva. Dok je 9.2.2016. cijena nafte bila ekstremno niska, tek 27,94 USD po barelu, ostatak 2016. cijena je bila 40-50 USD po barelu. Godine 2017. cijena je oscilirala 45-55 USD po barelu. Početkom 2018. cijena je bila 60-70 USD po barelu, u ljeto čak i 65-75 USD po barelu. No, od listopada (oktobra) cijena naglo i konstantno pada, da bi na kraju godine pala na samo 42,52 USD po barelu.

Realni gospodarski rast u Hrvatskoj je bio u 2018. manji spram 2017. za dva postotna boda (2,6%). No, i ovaj pad nije toliko značajan da bi toliko mnogo utjecao na poslovanje kompanije.

Ozbiljna prijetnja Croatiji je i relativno velika konkurencija na domaćem tržištu, iako ista nije ni izbliza velika kao u Grškoj, Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj i drugim zemljama. Posebno velik broj putnika odnosi Air Serbia, iako je prošla uprava govorila da isto nema nikakvog utjecaja na Croatiu.

I nakon kratke liste objektivnih izgovora, koji u konačnici nisu toliko veliki kako ih kompanija predstavlja i nisu krucijalno utjecali na poslovanje kompanije, ogromna lista je doslovce smiješnih izgovora.

Tako se kompanija poziva na prijetnje štrajkom radnika Croatie, koji se nisu desili, no kompanija smatra da je na njima izgubila jako mnogo jer su putnici „pod strahom od štrajka“ izbjegavali kompaniju. Štrajk se najavljivao u top sezoni kada su avioni puni više od 95%, pa čak i da je nekolicina putnika apriorno odustala od kupnje avionske karte, avioni su i dalje bili prepuni, a prodavale su se vrlo skupe karte. Dakle, kompanija nije baš nikako izgubila na prijetnjama štrajkom. A kako se štrajk i nije desio stvarnih financijskih gubitaka (najma drugih aviona, kompenzacija, hotelskih i inih troškova) i nije bilo. Što bi tek napravila uprava Croatije da je imala tu „nesreću“ da joj radnici štajkaju kao što su štrajkali radnici Lufthanse (15 puta u godinu i pola), Ryanaira koji je imao nekoliko desetaka štrajkova u 2018. godini, ili Air Francea koji je u prvih pola ove godine štrajkao 15 dana sveukupno, a zbog čega su iz kompanije otišli i CEO Air Francea i CEO grupacije Air France-KLM. Da se tako što, ne daj bože, desilo Croatiji, uprava bi imala izgovor za idućih 20 godina lošeg poslovanja.

Kompanija konstantno opravdavanje katastrofalnih financijskih rezultata traži u sezonalnosti. No, pritom kompanija namjerno zanemaruje činjenicu da najveći broj od stotinjak kompanija koje lete u Hrvatsku ima jednak problem sezonalnosti. Svi oni lete samo u top sezoni prema Hrvatskoj. Među kompanijama koje nemaju ni jedan jedini let zimi su i najveći prijevoznici u Hrvatskoj: easyJet, Ryanair, TUI, Norwegian, Trasavia, SAS, Jet2, Volotea idr. Volotea primjerice 60% svih svojih linija ima sezonskih, pa je svejedno povećala prihode za skoro 30% i profitabilna je od 2014. godine. Zašto njima sezonalnost nije izgovor kao upravi Croatije? Sve ove kompanije imaju prizemljene desetke aviona zimi. I ne dobivaju 10 milijuna EUR PSO pomoći, kao Croatia, da bi letjela, prvenstveno, zimi. Da se razumijemo, ja nisam protiv PSO, upravo suprotno, samo naglašavam da bi Croatia bez ove pomoći imala još daleko većih problema sezonalnosti, i tu je u boljoj poziciji nego konkurencija koja takvu pomoć nema, pa ne lete ni jedan jedini let u Hrvatsku zimi, nego radi toga avioni koje koriste u Hrvatskoj stoje prizemljeni više zimskih mjeseci. I profitabilni su i bez zimskih letova i sa prizemljenom flotom. Nevjerojatno je da uprava Croatie ovaj kvazi-argument toliko ponavlja i da ga njeni vlasnici (vlada), mediji i javnost uvažava. Iako je notorni nonsens u korelaciji sa konkurencijom.

Kompanija se hvali kako je ona jedna od rijetkih koje lete tijekom zime i time omogućuje otvorenost zračnih luka i zimi. I pritom „zaboravlja“ spomenuti da za isto dobiva preko 10 milijuna EUR PSO (Public Service Obligation) godišnje. Končano, nije istina da tijekom zime iz hrvatskih zračnih luka ne lete druge kompanije. Iz Hrvatske tijekom zime leti čak 20 kompanija, koje imaju skoro duplo više linija od Croatie. U svim hrvatskim zračnim lukama, osim Zadra i Pule, ostale kompanije imaju više linija od Croatie. Ostale kompanije imaju i više letova tjedno nego Croatia (218 tjednih letova), te obave preko 230 tjednih letova zimi.

Kompanija u svom izvješću spominje kako je turizam važan faktor za Croatiu Airlines, no istovremeno ne objašnjava kako je moguće da na 20 milijuna turista i povećanje broja turista od 15% kompanija stagnira. Istovremeno u Grčkoj ima tek 65% više turista nego u Hrvatskoj (33 milijuna), no Aegean, grčka nacionalna kompanija, ima 5 puta više aviona nego Croatia (61), te skoro 7 puta više putnika. Aegean je naručio 30 novih aviona, Croatia već 10 godina nije nabavila ni jedan avion, a danas ima manje aviona u floti nego 2010.

I definitivno najveća manipulacija podacima je opravdanje za povećane troškove usluga putnicima i troškove operacija, koje kompanija opravdava neregularnostima u prometu (otkazivanjima letova i najma tuđih zrakoplova), prešutjevši pritom da je preko 100 letova otkazano, a više desetaka dnevnih najmova aviona rezultirano zanemarivanjem uprave na opetovana i javna upozorenja mehaničara još u siječnju (januaru) da će dovršetak održavanja aviona kasniti skoro dva mjeseca radi manjka mehaničara. Od kraja ožujka (marta) do kraja svibnja (maja) gotovo da nema dana kada nisu letjele neke ACMI kompanije za Croatiju. U neke dane i po dvije kompanije su letjele umjesto Croatije. Zagreb je tako postao vrlo poželjno mjesto za spotere pošto se rijetko gdje sreće toliko egzotičnih kompanija u tako kratkom vremenu. U malo više od mjesec dana umjesto Croatije letjeli su: Air Explore (Slovačka), Get Jet (Litva), BH Airlines (Bugarska), Jet Time (Danska), NEOS (Italija), Trade Air (Hrvatska), Helvetic Airlines (Švicarska), Peoples’ Viennaline (Austrija), Carpatair (Rumunjska). Takvi jednodnevni najmovi koštaju basnoslovne svote novaca i do 10 puta više nego redovni najmovi, posebno u sezoni kada su avioni već odavno rasprodani. Sve to vrijeme Croatijini piloti i kabinci nezaposleno su sjedili kod kuće.

Kompanija u izvješću ističe 4 nove linije u 2018, ali zaboravlja spomenuti da je istovremeno ukinula 3 linije, te u zabludu stavlja vlasnika i javnost, navodivši da je porast linija od čak četiri, dok je uključivši i ukinute linije realan porast bio od samo jedne linije i 7 tjednih letova.

Neodgovorena pitanja

I više nema smisla niti analizirati, niti upozoravati, niti tražiti rješenja. Uprava je kompaniju uništila, ona više nema budućnosti, radnici ponovo odlaze u velikom broju, ostatak radnika se predao i veći dio njih intenzivno traži drugo radno mjesto, uprava nema ni vizije ni sposobnosti kompaniju izvući iz krize, Vladu (vlasnika) nije briga, ne donosi odluke i jedno čime se bavi je da vrući krumpir prepusti nekom drugom, tj. da proda kompaniju. Stoga ću ovdje postaviti samo nekoliko pitanja u nadi da će Vlada konačno shvatiti o čemu se ovdje radi.

Koja je bila svrha restrukturacije i potrošenih preko 100 milijuna EUR ako je kompanija danas u jednako lošem stanju i u nju se hitno mora upumpati nekoliko desetaka milijuna EUR da ne bi bankrotirala?

Kako je moguće da je broj zračnih putnika u Hrvatskoj u prošloj godini porastao 10,6%, a da je Croatia imala porast od samo 1,9%? U isto vrijeme u svijetu broj putnika je porastao 6,1%.

Kako je moguće da turizam u Hrvatskoj raste više od 15%, da je u 2018. bilo preko 20 milijuna turista, a Croatia Airlines stagnira?

Kako je moguće da Croatia Airlines ima samo 21,9% udjela zrakoplovnih putnika Hrvatske i isti svake godine pada? Kako je moguće da u glavnim mjesecima sezone taj postotak padne na samo 16% udjela?

Kako je moguće da 20 stranih kompanija ove godine otvara čak 43 nove linije, a Croatia ni jednu jedinu?

Kako je moguće da cargo u Hrvatskoj raste 35%, a Croatiji pada 0,4%? U svijetu cargo je ozbiljno narastao.

Kako je moguće da Croatijin Load faktor (popunjenost) pada i to za skoro cijeli postotni bod, dok svima drugima u Europi i svijetu raste?

Kako je moguće da su financijski pokazatelji Croatie toliko loši i gubitak toliko velik, dok je profit u zračnom prometu svijeta 34 milijarde USD, a velika većina kompanija Europe posluje pozitivno?

Kako Croatia opravdava da kompanije u državnom vlasništvu poput LOT-a, Air Baltica, Air Francea, KLM-a, Lufthanse, Turkisha idr. naručuju desetke aviona, te su visoko profitabilne? Pritom Air Baltic radi u minijaturnoj državici, sa brojnim bazama najvećih prijevoznika na matičnim aerodromima, u okruženju najvećih igrača (Lufthansa, LOT, SAS, Aeroflot, Norwegian) i bez turizma. Air Baltic je profitabilan, ima tri puta veću flotu od Croatie, te je naručio 36 novih aviona. LOT je pak bio godinama pred bankrotom, no vlast je odlučila promijeniti način poslovanja, postavila kvalitetan management i kompanija danas vrtoglavo raste, visoko je profitabilna, naručuje brojne nove avione, te ima više širokotrupnih aviona nego Croatia sveukupno.

Zašto Croatia ima linije koje leti po principima starim 30 godina i kopirala ih je od JAT-a (npr. linija Zagreb-Split-Rim)? Zašto ne postoji sustav četiri prava vala koji se ne prelamaju? Zašto flota nije prilagođena potrebama? Zašto se odustalo od chartera i leisure linija, kojih Croatia ima daleko manje od Adrie, Air Serbije, pa čak i minijaturnog Montenegro Airlinesa? Zašto se linije ne prilagođavaju migrantima? Zašto se ne prate kretanja putnika, poglavito dijaspore, te se reagira povećanje kapaciteta kao što to redovno rade druge kompanije koje lete u Hrvatsku? Zašto se zimski režim valova ne prilagodi realnostima sezonalnosti? Zašto se ne uvedu principi modernog poslovanja zrakoplovnih kompanija?

Kako je moguće da se vlast oglušila o vapaje zaposlenika Croatie Airlines i nije slušala upozorenja da će do ovoga doći? Kako to da Vlada i dalje drži na čelu kompanije čovjeka koji je ostvario ovoliko loše rezultate?

Tko će popravljati avione, tko će na njima letjeti kada su deseci mehaničara, pilota i kabinaca napustili kompaniju? Zna li uprava i vlast da su radnici Croatie krajnje demotivirani i nemaju volje ni za što, osim za otići iz kompanije?

Zna li Vlada da je slovenska Adria povećala flotu na 18 aviona (50% više od Croatie), da kupuje 15 aviona, te da Air Serbia ima 20 aviona u floti, a ovog ljeta otvara čak 9 novih linija sa 30-tak tjednih letova više, da u Hrvatsku ljeti lete na 6 aerodroma sa čak 32 tjedna leta (4,5 dnevno), dok Croatia za Srbiju leti na tek jednoj liniji sa 2 tjedna polaska?

Bojim se vlast svega ovog nije svjesna, da ona ovo jednostavno ne zna i ne želi znati. Iako je toliko puta i javno, ali i na prezentacijama ministrima prometa i drugim najvišim dužnosnicima upozoravana. Ili zna? U tom slučaju problem je daleko veći. Jer zračni promet je glavni motor ne samo turizma, već svih gospodarskih grana države. Uništenje zračnog prometa jednako je svjesnom radu na uništenju svoje države. A svi znamo kako se to zove.

U jedinom javnom konfrontiranju moje malenkosti i CEO-a Croatie Airlinesa g. Bajića, isti je izgovorio da sam ja štetočina jer iznosim podatke o Croatiji Airlines. Eto, i ovaj puta sam iščitao podatke iz financijskog izvješća kojeg je potpisao gospodin Jasmin Bajić. Javnost će procijeniti jesam li ja štetočina zato što sam podatke iz financijskog izvješća pročitao ili je štetočina onaj tko je takve poražavajuće rezultate napravio.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

SI

I taj finansijski izveštaj koji ste koristili uopšte ne mora biti tačan, jer nije rađen za potrebe neke ozbiljne svetske berze nego puko birikratsko opštenje komunističke vlasti sa svojim pokornim podanicima. Nula bodova što se tiče relevantnosti.
Već smo o tome pričali ,dok je kockica na repu CTN ( imena Croatia u nazivu) ta firma neće nestati. I radiće u skladu sa intelektualnim dometom većinskog vlasnika ( isto važi i za bili koju drugu kompaniju u bilo kojoj državi na svetu). Nema dobrih upravljača kapitala gde je sve ostalo loše. Čak ima i bogatih ( tj nisu siromašni) koji ne umeju napraviti dobre aviokompanije ( Italija npr, Francuska….)

Odgovori
Al

Pa sad mislim da niste u pravu. Prvo Hrvatska je u Europskoj Uniji i mora se pridržavati pozitivnih propisa EU, gdje su financijska izvješča javnih poduzeća jedna od definiranijih i važnijih stvari, poglavito što Croatia koristi PSO. Konačno ovo izvješće će imati i reviziju neke od renomiranih revizijskih kuća.

SI

Kada bi to tako bilo, onda bi ovde bilo materijala za nekoliko krivičnih prijava podnesenih od strane javnog pravobranioca. Presude bi već bile donesene, i sada bismo čitali komunike Suda u Strazburu u vezi dodatnih apelacija pred tim sudom a u vezi slučaja “ poreski obveznici RH protiv svojih komunističkih vazduhoplovnih vlastodržaca“ .
Sama činjenica da je Hrvatska u EU ,govori da je pravosuđe reformisano te da je nezavisno u svom delovanju a naročito da je lišeno političkog uticaja.
Vi kao i ja znate kako jeste, i zašto tako jeste. I to će se teško promeniti.
Zato berza i to ozbiljna , rešava sve te probleme. Da je kojim slučajem CTN akcionarsko društvo stavljeno na Frankufrtsku berzu onda biste videli godišnji finansijski izveštaj.
Naravno u tom slučaju Vaši tekstovi ( jako kvalitetni i smisleni) bi bili nezamislivi jer bi sve palo u vodu pod sledećem rečenicom iz takvog naučno- fantastičnog izveštaja:
“ CTN obaveštava svoje akcionare da će isplatiti dividendu za protekli period koja je veća od projektovane za 20posto, zahvaljujući pre svega trudu zaposlenih, poverenju akcionara, pravovremenim i adekvatnim odlukama rukovodilaca te pozitivnom poslovnom okruženju i globalnim vazduhoplovnim trendovima“.
Svi mi znamo domet SFRJ firmi. Samo su nepošteni i trebaju na rep staviti petokraku umesto, kockica, orlova itd..
Puno pozdrava
:)

Al

Da ima elemenata kaznenog dijela postupci bi sigurno bili pokrenuti. U Hrvatskoj su u zatvoru jedan premijer, nekoliko ministara, župana, gradonačelnika, generala, predsjednik Gospodarske komore, niz direktora javnih poduzeća… stotine ljudi. Sigurno uz takve veličine koje su pozatvarane ne bi ostao imun jedan direktor osrednjeg javnog poduzeća.

Konačno, protiv Bajića je podnesen postupak zbog sukoba interesa i bio je kažnjen. Ako ima elemenata kaznenog dijela (a ja za sada to istinski ne vidim) sigurno da će biti pokrenut kazneni postupak, prije ili kasnije. Ali nemojte mješati kazneno dijelo i loše vođenje kompanije. To su ogromne razlike.

Godišnji financijski izvješaji jesu nešto što je jednako svagdje u Europskoj uniji. I naravno da se donekle mogu frizirati, makinirati sa istima. Rade to i najveći na tom „uređenom“ zapadu. Koliko je mega-skandala bilo u najvećim kompanijama u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD-u, Kanadi… No ne mogu u beskraj. Prije ili kasnije takva friziranja se sruše (i onda mi imamo mega skandale poput Alberta Motor Association, Toshiba, Pescanova, Autonomy Corporation Hawlett Peckarda, Olympus, Lehman Brothers, Monsanto, Anglo Irish Bank, B.L.Madoff Investment, AIG, Chiquita, Merrill Lynch, AOL, Xerox, Swissair, Enron i stotine drugih).

U svakom slučaju tu ste potpuno u krivu, imate bar 15 godina zastarjelu percepciju o Hrvatskoj. Hrvatska je vrlo daleko odmakla od onog što je bilo (u prvom redu u mitu, korupciji, pravoduđu, utjecaju politike, medijskim slobodama, transparentnom poslovanju, kontrolama poslovanja…), u prvom redu zahvaljujući Europskoj uniji. Da se razumijemo, nije sve bajno, upravo suprotno, još je jako puno rudimenta socrealizma i dug će ga biti, ali današnje stanje je svejtlosnim godinama dalek od onog što je bilo prije 15 i još više prije 20 godina. I to Vam govori onaj koji u istom tom okruženju svakodnevno radi. Nekadašnje mega-makinacije su daleka prošlost. Što je rekao jedan od generala iz Domovinskog rata „tko je jamio jamio je!“

Nikako se ne slažem da je petokratka na repu rješenje. Ni najmanje!

SI

Oni neće prihvatiti ni Vaše rešenje kao ni moje. U tome i jeste i kvaka. A opet će biti šefovi, i opet neće upravljati kapitalom kako bi trebalo itd..

To je ono što je fascinantno. Najinteresantnije je da im polazi za rukom da i dalje „pobeđuju na tenderu“ . I biće tako bar za naših života.

Moje lično mišljenje je da je Lufthansa* stavila šapu na vazduhoplovno tržište SFRJ 91/92 i da se ništa kontra toga ne dešava. Ima kontrolni paket u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, i značajno prisustvo u tri istočne provincije. Kada im bude trebalo još, poslaće još jedan svoj avion-ili će zatvoriti lokalnog prevoznika.
Problem je više geostarteški u kome smo mi sitni i nebitni. Najviše što se može izvući je da za potrebe Lufthanze lokalni tipovi odrade nešto ( zatvore svoju kompaniju, donesu loše poslovne odluke i sl ) i time bar deo para prebace u svoj džep. U protivnom ionako sve ide u Frankfurt.

Nama samo preostaje da smislimo kako od tih što su uzeli pintu, da mi uzmemo našu pintu.
:)

——
*-ja pod Lufthansom smatram-light verzijom Star Aliance: DLH,AUA,SWISS,Brussels,Condor,Turkish, Sun express, JAT, CTN, Adria,- s tim što ni LOT,SAS ne udaraju kontru DLH, ili bar ne na „trećim „tržištima.

Puno pozdrava,

Al

Da, oni neće prihvatiti. Ali to što neće prihvatiti takvo mišljenje nije kazneno dijelo (osnovna diskusija je bila o kazenom djelu). Nego loša politička odluka, nesposobnost, čak i pragmatično povijanju interesima jačega.

Lufthansa je stavila šape na ovo tržište još davno prije 1991, što sam i napisao u članku o njima, no 1991. je ulovila ko pit bull jer je prokužila priliku i iskoristila je.

Da, mi smo sitni i nebitni. Apsolutno! Poptuno potpisujem. Samo totalni dibidusi još vjeruju da su „nebeski narod“ ili „regionalna sila“. Mi smo nitko i niša.

Mi

Nismo mi sitni, niti nebitni, Alene! Mi smo ljudi podjednako kao i oni u Skandinaviji.

Samo nam sitne duse podmecu svoje licne kao „nacionalne interese“.

I to ludilo jeste pocelo 1991-ve i traje i dan danas. Nema „nebeskih“ naroda. Postoje samo oni koji su naivno progutali pilule od kojih se jos nisu izlecili. A LUfthansa je kao i svaki predator – raskomadala zrtvu. I komadace je i dalje. I ne samo ona.

I zato sam i napisao: Mozda je bolje da se okrenemo turizmu, programiranju, medicini. Mozda je pametnije novac uloziti u mlade – u startapove programera i inzenjera i tako ih zadrzati da ne idu u Irsku i USA. Mozda je bolje novac uloziti u pistu i aerodrom u Splitu nego bacati novac partijskoj bagri u Croatiji…

I to je po meni jedino bitno pitanje – da li je Hrvatskoj bitnije 50.000 mladih inzenjera, programera i doktora – pa da u njih ulozi novac.
Ili su joj vredniji partijski pijuni u Croatiji pa ce ih castiti sa par stotina miliona evra sa nova 4 a320 (ili 321LR, XLR kao sto vi predlazete)?

Al

O da jesmo. To nitko ne dvoji. Ali mi kao državice smo sitni i nebitni. Ove Skandinavske državice su bogate pa su daleko bitnije nego naše državice, ali i oni nisu baš pretjerano bitni u korelaciji velikih. Pogledajte kako su Njemačka i Rusija to u 2. ratu razdijelili i okupirali u par dana. Tko nas što pita. Obavjesti nas se što moramo napraviti, a ako ne napravimo onda kreću prisila i sankcije (one javne ili one tajne).

Točno, nema „nebeskih naroda“. Ima samo ludilo onih koji to misle.

I potpuno istinito Lufthansa kao predator, raskomada žrtvu. I komadaće je i dalje. Potpuno ste u pravu.

Slažem se da ako treba birati da je bolje novac utrošiti u mlade, u pistu i aerodrom u Splitu, Dubrovniku, gdje god. Ali ne vidim razloga zašto bi to bilo „ako“. Hajmo ovako, uložiti 40 milijuna EUR, ali pod uvjetom da postaviš kvalitetan management sa punim ovlastima i da se ne mješaš u njihov posao. I dobiješ LOT koji donosi novac budžetu + putnike + povezanost (business, dijaspora, turizam…). I onda taj profit ulažeš u aerodrome. Nije li to logičnije?

Kao što rekoh. A321LR i XLR će doći u Croatiu. I ako se Croatia proda kvalitetnom kupcu, kao što bi došla da su postavili kvalitetan management kao u slučaju LOT-a. Samo da ovi na vlasti i ovdje ne uprskaju i prodaju to nekome tko će napraviti od Croatia kao i 4K od Adrie!

Mi

Postavis „kvalitetan“ menadzment i onda im kupis 4 nova airbusa. I posle oni to nezavisno rade i napreduju. I sve to na Balkanu?
Pa to je kao kad bi mi neko sada rekao da ce FAP sa „kvalitetnim“ menadzmentom napraviti uspeh u Evropi!

I na kraju taj ko je postavio „kvalitetan“ menadzment opere ruke od gubitaka!

Usput se dogovori sa nekakvim Etihadom ili Qatarom da se a321LR koji pomenuti nabave za 60-tak miliona – Croatiju kosta jedno 110 uz popust od 14%.
Tal legne na incognito racun u Emiratima, a poreski obveznici neka grcaju.
Usput i kvalitetan menadzment dobije za avione iz Emirata krdit od 400mil sa kamatom od 8% godisnje i provizijom od 34miliona.

Deluje poznato ova saga o kvalitetnom menadzmentu?

Pa posle neka menadzment kvalitetno upravlja i jos kvalitetnije placa!

Utopija je to, Alene, na zalost. Pogotovo sa ljudima koji danas odlucuju, ponovo na zalost!

Mi

Dodao bih jos na vasu konstataciju, Alene:

Da, u pravu ste. U Croatiju ce (skoro sam siguran u to) doci 4 nova Airbusa. Mozda dodju medju njima i a321LR ili XLR.

A iz Hrvatske ce otici jos nekoliko desetina hiljada onih koji ne zele da se od njihovog novca finansiraju ovakve i slicne gluposti

Al

Ima primjera i državnih poduzeća koji u državama naše regije posluju dobro. Konačno, u našoj struci to su brojne zračne luke, zar ne?

Ako će A321LR i XLR doći od strane novog vlasnika Croatie, to sigurno neće biti na račun poreznih obveznika, zar ne? A onda nikako neće bit razlog odlaska destina tisuća madih ljudi, upravo suprotno.

Mi

Poredite aerodrome i aviokompanije, Alene?
Koja je to uspesna drzavna avio-kompanija u regiji Alene?
Ako mislite nesto da dokazete – onda poredite ono sto je uporedivo.

Vi hocete da kazete da je ova vlada sposobna da nadje novog vlasnika koji ce na sebe preuzeti postojece dugove Croatije?
I jos ce taj vlasnik da ulozi jedno 400miliona u nove avione koje je Croarija „‘ dogovorila“ pod mogu samo da zamislim kako nepovoljnim uslovima?
Jel vi ozbiljno verujete u to?

Al

Gdje ste Vi pročitali a ja išta poredim. Ja samo kažem da je moguće voditi javno poduzeće uspješno i kvalitetno.

Ova vlada to jest sposobna da to učini. No, hoće li to učiniti to je drugi par rukava.

Mi

Sposobna vlada druge najnazadnije Eu drzave? Da, sigurno. U toliko situacija su pokazali svoju uspesnost I sposobnost…

Vl

Uživam u ovim komentarima. Posebno iz ugla posmatranja osobe kojoj bilo koja promena nit škodi, nit koristi.

U slučaju Croatia Airlines, nit se Vlada Hrvatske išta pita, nit Ona želi da se pita. Kakvo god rukovodstvo da se postavi, nema bitnijih promena. Koliko god novca da su upumpa, nema promena. Na milosti par ljudi je da li će CA opstati ili neće. Niti jedan od njih nije iz Hrvatske.

Identično važi i za AirSerbia, Adria, Montenegro, itd. Pre ili kasnije postaćemo svesni toga.

Al

Vladimire potpuno si u pravu.

Miroslave da sr ne vracamo opet a ovo koja je pozicija drzave u EU. Treba se drzati statistickih pokazatelja a ne emocija. No i zadnja drzava u EU je jos uvijek daleko od drzava koje nisu u EU i samim time ima ozbiljne potencijale poglavito ako je okruzenje i feeding gravitacijska zona upravo takve zemlje.

Mi

Hocete reci, Alene, da su Hrvatska i Bugarska (zadnje drzave u EU) – po vasoj tezi daleko bolje nego Svajcarska i Norveska koje nisu u EU?

Mi

Pa dobro, Vladimire, ako je tako – Cemu onda uopste ovaj clanak?

Ispada da neuki lupetaju dok oni iza kulisa resavaju.

A pitam se – zasto onda likovi iz vlade izbijaju iz dzepova sirotinje desetine miliona evra?

Ne tvdim da nije tako – samo pitam ;)

Vl

Miroslave,

Članak je autorsko delo Alena. Siguran sam da On ima bar nekoliko razloga zašto ga je napisao.

Zašto izbijaju, pitate se? Može im se. Sirotinjo i Bogu si teška, zar ne? Pri tome ispada kao da se nešto trude. Dobar izgovor za kasnije.

Mi

Vladimire,

Ako u zemlji koju je cak i Rumunija pretekla, ljudi ne vide razloga da se nesto mora promeniti vec kontaju da „zadnja drzava u EU je jos uvijek daleko od drzava koje nisu u EU“ – onda je jasno da ce do promena tesko doci.
Na kraju nkrajeva, po toj logici dobro je biti i najgori u EU, posto si cak i tada bolji od onih koji nisu u EU.

A do Svajcarske i Norveske ili ne daj boze Velike Britanije – koje nisu u EU ili iz nje izlaze – takvi i ne dobacuju. To je vec drugi svet i ostace tako, na zalost!

Da, Croatija ce trositi novac najsiromasnijih gradjana EU i dalje – jasno je kao dan. A obrazovani ljudi ce i dalje odlaziti – posto im taj nivo gluposti ne treba u zivotu da bude svakodnevica.
Cak ni izmisljene linije koje drzava finansira nece tu mnogo pomoci. Radice se restruktuiranja i dokapitalizacije i, pogadjamo – ishod ce uvek biti isti.
Nije drugacije ni u ostalim kompanijama u regiji. Croatija je mozda najgora, ali je princip isti i kod ostalih…

Vl

Miroslave,

Skoro da se u svemu Vaš pogled na temu slaže sa mojim. Jedino što Ja ne vidim svrhu polemike sa autorom teksta. Alen je napisao tekst i ima svoje razloge da veruje u navode koji su u njemu. Da li se mi slažemo ili ne sa tim, za to postoje komentari da iznesemo naše viđenje teme.

U većini komentara na TangoSix, ne samo na ovoj temi, može se jasno videti da ljude ne zanimaju teme koje ih ustvari najviše mogu pogoditi, dobro ili loše.

Recimo, teme o tome ko ima bolji vojni avion ili šta već, imaju po stotine komentara od kojih 95% su gomila gluposti, trabunjanja u stilu „u čijeg li je tatka pogolema patka“, istresanja ličnih frustracija i dopišite šta još Vi mislite, bićete u pravu.

Na civilnoj avijaciji imamo bar koliko toliko stručnih komentara i može se dosta naučiti iz njih. Mada i ovde imamo botove, navijače, zanesenjake i sve ono što danas mediji okupljaju pod parolom slobode izražavanja.

Nikako da se shvati da smo nebitni u svetskim odnosima, da nas niko ne šljivi ni dva posto. Da li je u pitanju Croatia Airlines ili AirSerbia ili Adria, sve je potpuno isto. Postojaće do onog trenutka dok neko, van ovih prostora, ne kaže dosta je bilo. I tada će nestati kao da nikad nisu postojali.

Što se tiče autorskog teksta koji mi upravo ovde komentarišemo, mogu samo da kažem da je odavno ovakav tekst bio neophodan. Sama reakcija „prozvanih“ na komentarima je jasan dokaz da je pogođeno bolno mesto baš u sridu. Alkar Alen Šćuric, u sridu.

Mi

Ok, Vladimire – i mislite li da ce ovaj tekst nesto promeniti?

Ili da drugacije formulisem pitanje – sta mislite da treba da se uradi da bi se zaista nesto promenilo? Nije Croatija Airlines izdvojen slucaj. Croatija Airlines je jedan tipican slucaj onoga o cemu govorim.
Ja polemisem na ovu temu. Problemi se danas mogu resiti samo ako sagledamo sta jest problem a zatim izaberemo najefikasniji nacin da ga resimo.

I ponavljam zapazanje koje govori dovoljno – ako smo spremni samo malo dublje da sagledamo:
Ako u zemlji koju je cak i Rumunija pretekla, ljudi ne vide razloga da se nesto mora promeniti vec kontaju da „zadnja drzava u EU je jos uvijek daleko od drzava koje nisu u EU“ – onda je jasno da ce do promena tesko doci.
Na kraju nkrajeva, po toj logici dobro je biti i najgori u EU, posto si cak i tada bolji od onih koji nisu u EU.

Ako takvo glediste preovladjuje – nema promene stanja. Onda nam nije bitno ako nas Bugarska i Rumunija stizu i preticu! Bitno je da je komsiji jos gore!
Covek treba najpre da u sebi i svojoj okolini pronadje uzroke koji su doveli do ovako bedne i nezeljene situacije. Najpre individualno, a zatim i u domenu drustva.
Uzrok zasto smo bedni nije zato sto se tamo negde pre trideset godina desavao neki rat. I Japan i Koreja su bili sravnjeni sa zemljom pa su danas tehnoloski najnaprednije nacije na svetu. I treba da shvatimo da upravo oni koji prodaju idiotske price jesu nasi najveci neprijatelji. Oni su krivi za oluju koja svake godine odnese desetine hiljada najboljih!

Nice Croatija izuzetak u ovoj bednoj sredini. Croatija je pravilo ponasanja jednog (polu)sveta. I dok se logika polusveta ne izmeni – Croatija ce biti takva kakva je danas. A ljudi koji nisu polusvet se nece prolaziti u sredini koja zivi logikom polusveta i odlazice da zive tamo gde je polusvet na margini…

Vl

Miroslave,

Ne da mislim da neće, znam da neće. Ali nemam pretenziju da očekujem čuda, pa ih zato ni ne prizivam.

Ostalo se sve sa vama slažem.

Al

Miroslave
1. To što ćete Vi ponavljati u beskraj da je Rumunjska ispred Hrvatske neće to učiniti istinitim. To jednostavno nije tako, to sam Vam dokazao službenim statitstikama. Kako god, bila jedna ili dvije zemlje iza to ne mijenja stvar.

2. Naravno da nisam mislio na Veliku Britaniju, Švicarsku ili Norvešku i to jako dobro znate. Ali sam zato mislio na mnoštvo onih koji jesu iza od 50 Europskih država.

3. Nitko se ovdje ne koncentrira koja država je ispred ili iza, Miroslave, to su Vaše teze, ne moje. Vi to konstantno ponavljate. Ja smatram da svaka zemlja ima pravo na nacionalnu kompaniju i zračne luke, a oni im strateški trebaju, neovisno jesu li zadnji ili prvi u Europi. Jednako tako i u siromašnijoj Srbiji, Albaniji, Moldovi ili bogatoj Nizozemskoj, Malti ili Njemačkoj.

4. Izmišljene linije? Zar je Zagreb-Dubrovnik izmišljena linija? Iil Osijek-Split? Pobogu, koja od linija koje su PSO je izmišljena ili se ne obnaša? Baš svašta.

5.Croatia nema pravo na restrukturaciji i dokapitalizaciju sve do 2025. U Europskoj uniji ne možete se restrukturirati ili dokapitalizirati samo zato jer bi politika to htjela.

6. Ovaj tekst neće ništa napraviti, nažalost. Portošio sam tisuće sati na uvjerevanje onih koji odlučuju, no oni ne čuju. No, bar mi je savjest čista jer sam ipak nešto pokušao napraviti. Zbog moje kćeri, i druge djece.

7. Da slažem se da je Croatia (i Air Serbia, pa i Adria) ogledalo polusvijeta koji o njoj i u njoj odlučuju. To i jest osnovna teza ovaog članka. Zar sam tvrdio drugačije?

Mi

Čitam i razmišljam, ma daj ovo nije moguće, stvarno je ovaj autor „štetočina“ jer ako nije onda je ovo za rubriku „vjerovali ili ne“! Takvo nešto je moguće samo u „banana“ državama koje su nikle u našem okruženju iako im podneblje nije odgovarajuće (bananama). Tuga, šta drugo reći, to je nama naša borba dala!

Odgovori
Al

Da, da, dobro kažete tuga. I slažem se „to je nama naša borba dala“. Ja obično još kažem i „kapitalizam smo htjeli, kapitalizam smo dobili“.

Pe

Osnovna matematicka operacija je dijeljenje. Tko ne zna da dijeli taj nije za posao. To je Balkanska mantra drugo nis nije bitno.

Al

????

Ba

Brutalna analiza,svaka cast Alene !!!

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama Bane.

Mi

Pisali ste vec o Croatiji prosle godine i nazalost pogodili crn rezultat. Dok sedim na terminalu u Amsterdamu i cekam konekciju razmisljam da je ostala predjasnja drzava i JAT, da li bi on mogao da opstane na nasem trzistu. Da ki bi takva firma mogla da parita npr KLMu. Ni on nije big zna sta ali samo u trenutku dok pisem ovo, na terminalu vidim tri B747 i tri B777. Koliko je zapad odmakao od nas. Inace kao i do sada sjajan tekst Alene i veliki pozdrav.

Odgovori
Al

Da, nažalost bio sam u pravu. Ni prvi, ni posljednji puta, no bio bih sretniji da sam pogriješio.

O tome sam pisao:

https://tangosix.rs/2018/06/03/kolumna-alena-scurica-sto-bi-bilo-da-je-jat-ostao-regionalni-sas/

Hvala puno na pohvalama.

Mi

Alene,

Vratio bih se sada na nasu raspravu povodom Croatije od pre par meseci:

Da li i dalje mislite da bi nabavka dva a321 LR (XLR) bila pametan potez?

Da li mislite da ovu propast treba tovariti sa jos par stotina miliona evra za nove avione a na racun gradjana Hrvatske?

Da li i jedno resenje osim bankrota postoji koje nece da kosta poreske obveznike vise nego bankrot?
A kostace i bankrot, posto ce Hrvatska morati na sebe da preuzme da plati sve ono sto su politicki pijuni muzli ili upropastavali prethodnih godina.

Croatija je u prethodnim godinama i pored „dokapitalizacija“ uspela da poreske obveznike kosta ogromne novce koji se muzu na razne nacine.
Usput je, iako je bila rasterecena svih dugova (platili su ih poreski obveznici) uspela ponovo da napravi desetine miliona evra realnih gubitaka.

I na kraju – da li mislite da je pametnije i ubuduce bacati novac na Croatiju?

Odgovori
Al

Da, mislim. Jednako kao što je LOT izašao iz gabule tako što je naručio 15 Boeinga 787-8 i 787-9.

Ne mislim da je pametnije bacati novac. Treba napraviti model kao što ga je napravio LOT ili Air Baltic. Pa to neće biti bacanje novaca.

Mi

Treba napraviti…
Eh, taj futur. To je kao kad smo slusali bivse Srpske politicare kako se u futuru izrazavaju o perspektivama Zastave, ili sadasnje o FAP-u.

A ja nesto mislim da treba biti realan pa shvatiti da je to sto vi predlazete utopija koja moze samo da upropasti stotine miliona eura, a da ce na kraju rezultat biti jos gori nego danas.

Kada bi danas neko croatiji poklonio te nove avione, opet bi oni uspeli da naprave gubitak.
A nece ih pokloniti. Kostace ta 4 aviona hrvatske gradjane svih 400-tinak miliona plus svi ostali gubici koje ce napraviti sposobna uprava.
I zasto bi gradjani najbednije zemlje EU (uz Bugarsku) na ovakve besmislene projekte bacali stotine milliona?
Zar nije pametnije bataliti se necega sto I tako ne znamo da radimo I uloziti u ono u cemu smo dobri?
Desetine tisuca najboljih programera, inzenjera I doktora otislo je u Irsku, USA, … Zar nije bilo pametnije u te ljude uloziti stotine miliona?
Ili uloziti u aerodrome? Spitu je pista I terminal trebao kako bi bio ono sto je danas Malaga ili Alicante. Destine miliona putnika iz celog sveta se dobiti mogu ako se radi glavom. Ti ljudi treba negde da slete. Nekim prevozom da se prevezu.
Ja mislim da sam naveo dovoljno mogucnosti gde se moze uloziti novac daleko pametnije nego u 4 zrakoplova od kojih ce Hrvatska biti jos bednija…

Mi

Jos jedna teza, Alene:
Vi mislite da je Croatija isto sto i LOT ili Balctic? A zasto ne biste napisali onda da je isto sto i Aegean ili Singapore?

Koliko se Hrvatska moze uporediti sa Poljskom ili Probaltoickim zemljama danas? Mozda je mogla pre 20-tak godina. Mozda je tada bila i ispred njih. Danas – tesko da je to uporedivo!
Godine su propale u praznim pricama. Razni CEO-i su postavljani iz vlade. Nema danas vise prostora na nebu iznad EU za takve kao sto je Croatija.

I, da, jednom smo pominjali gorivo kao faktor. Kao sto sam vam tada rekao – ono poskupljuje i bice sve skuplje u narednih nekoliko godina. Znate li kako ce se to odraziti na bilanse Croatije ove i sledece godine?

Kazete – treba napraviti model. A ko ce ga napraviti? Vlada? Pa oni su vec napravili desetine modela.
A rezultat je uvek isti. Slazemo li se?

Al

Da, trebalo je to napraviti. LOT i Air Baltic su pokazali da je moguće. Upozoravali smo na to javno, na brojnim sastancima sa ministrima i drugim političarima. I sad je prekasno. Ali da je bilo moguće 2010, pa i kasnije (uz bitno veća sredstva) jest. I da, tu je A321LR imao i te kakvog smisla. Upravo tim putem (i nizom drugih mjera koje smo predlagali) je trebalo ići.

Nije utopija, LOT i Air Baltic dokazuju da nije! A LOT je, kao i Croatia, godinama bio mega-gubitaš na rubu ekzistencije. Samo je trebalo postaviti kvalitetan, stručan i motiviran management.

Da, slažem se da netko pokloni OVOJ upravi te avione da bi napravili gubitak. Ne, gubitak, napravili bi mega-gubitak. Samo, nadam se da ste shvatili da svi moji prijedlozi predumijevaju apriortno postavljanje sposobnog managementa i davanje otvornih ruku istome.

A zašto su Latvijski i Poljski porezni obveznici dali stotine milijuna na projekt svojih avio kompanija?

Nitko nije rekao da je isto, ali da Hrvatska ima bitno bolje potencijale nego Air Baltic sigurno da ima. Da Croatia nikada neće biti LOT, jasno da neće, ali da može biti manja, a uspješna kompanija koja radi po načelima LOT-a sigurno da može.

Aegean. Zašto ne? Grčka ima samo 65% više turista, a Aegena ima 5 puta veću flotu, 7 puta više putnika, naručili su 30 aviona. Na tržištu gdje druge kompanije imaju 12 baza i hubova, među njima i ogromni Ryanair i Volotea, a stotine kompanija imaju tisuće letova tjedno na brojne grčke aerodrome.

A ako se Croatia uspije prodati nekom razumnom kupcu koji će imati razvojni model kompanije (ne samo feeding i rezanje razvoja poput Lufthansa grupe) onda će i A321LR i A321XLR biti realnost u Croatia Airlinesu.

Ne, ne slažemo se. Vladin posao nije da napravi model. Vladin posao je da postavi kvalitetan management koji će napraviti model. I za njega biti nagrađen ili kažnjen. To su razno-razne vlade propustile napraviti, usprkos konkretnim prijedlozima. Na dva (2010. i 2018. sam i ja sudjelovao). I Vlada nije imala volje tako što napraviti. Rezultati su sada vidljivi, bili su upozoreni da će se to desiti. I, da, zbog toga će snositi političku odgovornost.

Mi

Poredite Aegean i Croatiju, Alene?

Po meni to je neuporedivo! Croatija se moze porediti sa OLympic Airlinesom. Aegean je privatna kompanija i njeno egzistiranje je trzisno.

Kakava vlada ce postaviti i kakav menadzment u Croatiji? Po kom kriterijumu ce nekakvi partijski likovi iz vlade da izaberu „kvalitetan“ menadzment? Sta mislite? Kako je to na Balkanu izgledalo do sada? Sta vam to uliva optimizam da ce ubuduce biti ista drugacije?

I kakvu to na Balkanu politicku odgovornost moze imati jedna vlada?
Pa ovde svaku vladu cine likovi koji muzu dokle mogu. Kad im se izmakne, ostaje im ono sto su izmuzli do tada. Dolaze umesto njih novi koji ce da muzu.

A dok vi mastate o nekakvom kvalitetnom menazdmentu – vecima klinaca iz MIOC-a i sa Tehnickih fakulteta je vec u Irskoj i USA. Nemaju oni vremena da cekaju vladu da postavlja kvalitetne menadzmente… Oni to da placaju nece! Jedan je zivot i ti klinci su svesni toga…

Al

Po toj logici ne treba uspoređivati ni jednu kompaniju? Logično je da se uspoređuje Croatia sa kompanijom koja živi na turizmu, sezonalana je, ima mnogo aerodroma na tržištu… Pa neće se valjda uspoređivati sa ČSA, Luxairom ili Taromom?

Po kojem kriteriju će postavljati? Po istom onom po kojem postavlja LOT i Air Baltic. Nažalost to je u regiji do sada izgledalo katastrofalno. I da, slažem se da, nažalost, tu pomoći nema. Očito. Nažalost!

Ne maštam ja ništa. Samo kritiziram. Moje pravo i obveza! Što će više biti ovakvih kao ja, to će se prije stanje promijeniti. Ne nadam se da će to biti za mog vijeka, ali nadam se da će se bar malo promijeniti za moju kćer.

Mi

Sto bi rekli u porodici moje supruge – Riba od glave smrdi!

Nista se ne moze promeniti dok se ne promeneoni koji postavljaju razne CEO-e. I nije dovoljno promeniti samo njih. Mora se menjati ceo koncept koji se nakazno izrodio iz uzasnih devedesetih.
Tek posle toga neki normalni ljudi mogu doci do izrazaja. Tek kad se u penziju poslaju bukaci mogu srtucni ljudi da preuzmu od njihovih pulena i Croatiju a i ostale kompanije.

Tek tada mozemo se porediti sa Balcticom, Lot-om ili bilo kojom modernom kompanijom…

Ako Croatija prezivi do tada…

Al

Da, ova politika ne vidi potencijale Croatie, i što bi ona mogla učiniti za državu. I sigurno dok se ona ne makne neće se ništa pozitivno destiti za kompaniju.

A Croatia nema vremena čekati smjenu vlasti, jer ju neće dočekati živa. Upravo stoga i jest bitno kompaniju što prije prodati.

Mi

Da, Croatija se treba prodati. Tu se slazmo.

A ne slazemo se u tome sto vi mislite da mozete pronaci kupca koji ce preuzeti na sebe takvu Croatiju, zajedno sa svim dugovima, i verovatno idiostki uslovima nabavke novih a320neo. Taj bi kupac trebao jos i baciti svoj novac na 4 x a320 neo po debilnim cenama, i pored muzickih zelja ispuniti jos i neciji san o prekookeanskim letovima.

Ja kazem da je to nerealno, i da se upravo ako se krene od takve nerealne price – Croatija nece ni prodati.
A realno je i u interesu nekih ljudi da bas taki i bude, isto kao sto je i do sada bilo.

A to je jasno i onima koji ne zele vise da takav cirkus bude realnost njihovog zivota – pa zato pakuju kofere i odlaze tamo gde se nece smarati sa ovim idiotarijama.

Al

Tko ima san o prekooceanskim letovima? Ova vlast i ovaj management nažalost ne.

Hoće li imati novi vlasnik? Ovisno o njegovom poslovnom modelu. Ako to bude Lufthansa onda sigurno ne, ako to bude David Neelman, onda sigurno da.

Mi

A vi ste bas sigurni da znate sta bi uradio David Nilman, Alene?

Al

Da jel Neelman je sve svoje kompanije pa i manju od Croatie umrezio sa ostalim kompanijama.

I pokazao je interes za Croatiu.

Mi

PA sjajno! Onda mu prodajte Croatiju i sve je reseno! U tom slucaju umesto ovog clanka treba napisati elaborat na temu – kako je vlada imala dalekoseznu viziju. U stvari svi CEO-i Croatije odradili sjajan i dugorocan posao. I treba im se zahvaliti :D

Al

Da se mene pita, a ne pita me se, ja sekunde ne bih razmišljao. No, bojim se da ova vlast vidi samo u jednom pravcu, ko konji koji imaju povez preko očiju. Postoji samo Njemačka i ništa drugo.

I da, u pravo ste, svi CEO-i Croatie su odradili sjajan i dugoročni posao. Sa perspektive nalogodavaca koji su im dali cilj i sredstva za taj cilj. I oni će im se zahvaliti.

Lu

„Koliko se Hrvatska moze uporediti sa Poljskom ili Probaltoickim zemljama danas? Mozda je mogla pre 20-tak godina. Mozda je tada bila i ispred njih. Danas – tesko da je to uporedivo!“

Miroslave, tu citam vase komentare i u svakom drugom komentaru trubite kako je HR losa. Ponavljate se kao pijana budala jednog te istog. Sto se tice usporedbe HR s Poljsom i Baltikom, moze se usporedivati itekako, niti jedna drzava u Istocnoj EU nije na rangu neke Sjevernozapadne EU drzave. Razlike na Istoku su u nijansama.

Slazem se s vama da ‘riba smrdi od glave’ no u glavama Hrvata se radi pomak u glavi koji prije pet-sest godina nije bio moguc – npr. sada nikome ne pada na pamet spasavati brodogradilista dok bi prije pet godina to bilo nezamislivo.

LP

Po

Ako CTN i opstane sprema joj se bugarski scenario. Biće nebitni u Zagrebu ko Bulgaria Air u Sofiji. Dubrovnik i Split su već izgubili. Mada kad pročitam ovaj subverzivni tekst rekao bih da su već sada nebitni u ZG samo fale baze Ryanaira i Wizza. Kojih će BITI jednog dana u Zagrebu jer ovo sad je smejurija da ZG nema čestitog low costera baziranog.

Odgovori
Al

Da, istina, to je smijurija, no to će se vrlo brzo promijeniti.

Hr

Pohvale na detaljnoj analizi. Laik sam ali volim popratiti situaciju. Svi ovi problemi sto ste naveli nisu problem samo u CA vec u svim drzavnim poduzecima.Uporno se odbija raditi u skladu sa trendovima vec se uporno gura stari “ socijalisticki“ sistem kad je bilo bitno samo da se radi i kad si sve sto si napravio mogo prodati…

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama.

Lu

Gura se socijalisticki trend kada vecina tih kvazi-direktora je skolovana po sveucilistima bivse Juge i nisu vidjeli dalje od Villacha, a cesto i od Bregane.

Al

Alen,
U slučaju ponavljanja Malev scenarija kod nas, dali je moguće da se neka od LCC stacioniran u ZAG?

Pozz

Odgovori
Al

LCC će se stacionirati u Zagrebu vrlo brzo. Sa Malevovom sceanarijom ili ne.

Ja

Koliko brzo Alene? Ove godine?

Al

Za to ćemo ipak morati pričekati objavu ZLZ.

da

Alen će opet biti proglašen za državnog neprijatelja.
Ovi ljudi što vode CTN su totalni majstori. Stvarno je uspeh na takvom tržištu ostvariti tako loše rezultate.
Međutim ono što nikako ne uspevam da shvatim je zašto sve ovo država/vlasnik toliko godina već dozvoljava. Pa sa ovako lepo prepuštenim tržištem i oteranim kadrovima CTN neće biti moguće prodati, čak ni za jako male pare. Ovde je nešto drugo u pitanju a ne klasično uništavanje državne kompanije da bi za male pare otišla kome treba.

Odgovori
Al

O da, više nisam samo štetočina…

Zašto država dozvoljava. Dva su razloga:

1. Boli ih ona stvar, ima daleko većih problema sa kojima se moraju hrvati kao što su Agrokor, Uljanik, Hrvatske željeznice, Autoceste, Jadrolinija.

2. Lobi koji je ekstremno jak, a koji ima osobni razlog da sve ode u roportarnicu povijesti ili da kompaniju kupi Lufthansa (ili neki drugi stranac). A vi sad razmislite koji bi razlog bio zašto bi to nekom i kome bilo u interesu, te tko jedini ima u tome interesa.

BB

Ovo što si napisao pod 2. se ne slaže sa odgovorom koji si dao Singapurćancu (da ne postoji krivično djelo). To što nije krivično djelo vidljivo (uticaj lobija, luftice ili bilo koga) i što niko nije spreman da se bavi sa tim, ne znači da krivično djelo ne postoji. To ne dokazuje da je HR pravna država, ali, ruku na srce, i u EU se vrši trgovina pravom kad su veliki u pitanju tako da je to u skladu sa „tendovima (VW i ostali „izduvni gasovi“ na primjer). Prije bih rekao da je druga istina: ako neko od lokalaca „skrene“ pa makar to bio i premijer (naravno, onaj koji je „odradio“ posao pa više nije potreban, a ne postojeći – njega će kasnije…) onda se to da’ procesuirati, ali neko iz vladajućih krugova ove planete (koje mi ne vidimo) onda za to nema dokaza ili su dokazi „plod mašte“ i „teorije zavjere“. Međutim, rezultati njihovog djelovanja su itekako vidljivi…
A ti mnogo kvariš sliku o voljenoj LH, pričuvaj se ti da ne budeš i evropski neprijatelj a ne samo jedne balkanske državice… ;-)

Be

BB
Ako je nesto nedozvoljeno, ne znaci da je zabranjeno….

Tanka je linija… No, ono sto je kriminal za tebe i mene nije nuzno kazneno dijelo u ocima zakona.

Al

Lobiranja samo po sebi nije kazneno djelo. Korištenje ili primatnje mita, zlorabljanje ovlaštenja, uništenje kompanije radi vlastitog probitka, utaja, nelegalno zadržavanje dobiti isl. su kaznena djela. Vi imate dokaze da je ovdje takav slučaj? Ja nemam. I dok nemam, kao legalista, ne mogu pisati tako nešto, ali čak ni prihvatiti da netko drugi piše tako što ili čak nekoga optužuje. To je nemoralno i neprihvatljivo.

Što se tiće globalnih vlasnika moći, niste u krivu. Nemalo je bilo slučajeva da su ljudi zatvarani, čak i nestajali jer su „prestali služiti stvari“. Ništa novo pod kapom nebeskom.

No, ipak situacija jest daleko od toga da bi Lufthansa imala toliko utjecaja na pravosuđe da jedan CEO majušne Croatie može otvoreno raditi za njen interes, i pritom činiti kaznena dijela i da ne završi u zatvoru. Ne 2019. Ne u Europi.

Konačno, kao što rekoh, nije mi problem nikoga nazvati nesposobnim kada je to vidljivo, ali optužiti nekog za kazneno djelo samo na temelju pretpostavki (čak ni intencija) je protivno zakonu, moralu i mojoj legalističkoj vokaciji.

Da i ja mnogo „kvarim sliku“. I mnogo sam razmišljao o tome. E sad… Ak me slučajno zgazi auto groblje vam je na Stenjevcu, zapalite bar svijeću. I utješite ucviljenu udovicu i siroće. :-)

da

Alene, sve velike korporacije sa Zapada imaju Code of Conduct koji eksplicitno zabranjuje uništavanje konkurenata na ovakav način.
A u mnogim zemljama to je i zabranjeno zakonom. Vešt pravnik i istraživač bi možda nešto i uspeo da dokaže, ako je zaista istinita jedna od vaših gornjih pretpostavki. Čak je i nemarno poslovanje državnih firmi nezakonito i stoga kažnjivo u mnogim zemljama.

Al

Puno toga na Zapadu ima, ali u realnosti je drugačije. I to svi jako dobro znamo. I znamo da ima lobiranja, da antimonopolističke agencije imaju pune ruke posla, i sudovi, da su postali svakomjesečni veliki skandali oko namještanja poslova, ugovora, sporazuma, cijena…

Malo mi je pun klinac tih kajgotarija o tome kako je na zapadu sve briljantno. Bez obzira na tisuće skandala, korupcija, financijskih makinacija…

Be

Hrvatska ne spada pod tu kategoriju „mnoge zemlje“…..

No, ogrijesi se o stranacku stegu, nadrlj’o si k’o zuti.

Al

E da… a ja jesam žut… ajooooj!

Pa

kako vidim, stalno se provlači pitanje KAKO VLASNIK CROATIE POSTAVLJA NESPOSOBNE UPRAVE, KAD TO OČITO I SIGURNO VODI U PROPAST?
Pa, rekao bih da je Alen još uvijek dosta fin momak i ne kaže ono što je očito: problem je u genima ovdje na Balkanu, no najviše u Hrvatskoj. Jedini cilj svake uprave bilo kojeg poduzeća u RH je zaposliti svoju rodbinu kumove i prijatelje, stranačke kolege i mafijaše koji znaju posao. Fućka se Vladi i upravi šta će se dogoditi sa firmom, država upumpava novac već tolike godine pa što nebi još malo. U Croatiji ima 30% viška ljudi i to je glavna reorganizacija koju treba napraviti. Dok političari budu imenovali svoje prijatelje u raznorazne uprave državnih firmi, nikome nikada neće biti bolje, samo gore, jer takvu ekipu zanimaju samo fotelje. Na raznoraznim druženjima i domjencima samo se o tome priča, koga će se gdje uhljebiti. Ista je priča i sa legendarnim ZTC-om, da paradoks bude još veći, to je trgovačko društvo koje ima tu nesreću da od izdvajanja iz MORH-a zadnjih skoro deset godina ima samo vojne uprave, tj. umirovljene generale, brigadire, dakle likove koji o održavanju zrakoplova nemaju temeljnih znanja! I ZTC, nekadašnji Zmaj koji je godišnje remontirao preko 50 Migova, Jastrebova i Galebova, sada žica za koricu kruha. Nijedna vojna uprava nikada se nije potrudila naći civilni posao, jer nemaju osnovnih znanja. I stručna radna snaga odlazi, a u Vladi nit trt nit mrt. Baš kao što napisah, njih opća dobrobit i razvoj uopće ne zanimaju. Nije li to izdaja?

Al

Paško potpisujem Vaš komentar u cijelosti osim jednog detalja. Država više ne smije upumpavati novac.

Croatia nema viška ljudi među mehaničarima, kabincima i pilotima. Ima viška u administaraciji i to abnormalnog viška.

BB

Ja mislim da je restrukturacija uspjela, upravo je postignut cilj zbog kojeg je i pokrenuta. Moguće je samo da menadžment nije bio svjestan u potpunosti svojih poteza već da je djelovao po principu „korisnog idiota“, uostalom kao i sve političke figure ovog dijela svijeta.

Odgovori
Al

Management je i te kako svjestan. I te kako.

Go

Pa dobro, nama koji radimo u avijaciji ovo je jasno kao dan. Rekao bih da je cak bespredmetno pisati ponovno o ovome jer je ocito politicki cilj (ako nije namjerno, biti ce slucajno, pitanje je sto je gore) izbrisati ovu kompaniju sto ce se prije ili kasnije dogoditi.

Kao sto je netko rekao u komentarima gore, DBV i SPU su izgubljeni, bome jesu i ZAD, PUY, RJK, BWK i OSI. Jedino sto jos donekle drze je ZAG a sa propasti OU doci ce problemi sa konecionarom novog terminala jer svasta stoji u clancima tog koncesijskog ugovora. Onda budemo imali FRA dva puta dnevno zimi a ne cetiri, kao i MUC, VIE, jednom LHR, AMS, CDG, itd. Pa ce onda jednog dana koncesionar morati pustiti LCC u ZAG.

Odgovori
Al

Sve je točno što ste napisali. Samo nije istina da ćemo imat FRA dva put dnevno, vjerujte mi on će ostati bar četiri puta dnevno i MUC i VIE. Ostalo ste u pravu.

LCC u ZAG dolazi jako brzo.

Ro

Da li je Croatia već počela uplaćivati avanse Airbusu za nabavku novih A320 NEO (4x)?

I odakle misle namaknuti novac za nove Airbuse kad nemaju niti za biber?

Mislim odakle, i ja pitam gluposti, namaknut će od nas ovaca koji uplaćujemo u drž. proračun, ali do kada više tako???
Za Uljanik idu milijarde nakon već uloženih milijardi, za 3. MAJ isto, Petrokemiju, HŽ, Croatia Airlines…..
Pa da smo Bruneji lipsali bi odavno već….

Odgovori
Al

Da, Croatia uplačuje avanse za A320neo.

Ni od kuda. Kad dođe vrijeme, a odmah po isporuci (to vam se radi u jedan dan) napravit će sell and leaseback. Avione će prodati za siću (manje od onog kolko su platili avanse), novi vlasnik će ih platiti Airbusu, a mi ćemo plačati enormne rate mjesečnog lizinga.

Ma

Ako stvarno dodje neki LLC i pocne duplirati neke od linija CA, onda ce biti veselo, pogotovo sto je koncesionar stranac.
Inace Alen, odlicno sazeta kolumna kao i ostale do sada!

Ocito one knjige „kako uspijesno voditi zrakoplovnu tvrtku“ koje je Bajić pisao sa svojim kolegom, i koje je kasnije prodao CA nisu urodile plodom :)

Odgovori
Al

LCC dolazi u Zagreb vrlo skoro. Hoće li duplirati linije ili u prvoj fazi ići na tržišta gdje CTN nema konkurencije, to je nemoguće znati.

Hvala Vam puno na pohvalama.

Da, očito da nisu. Uz njega autor jedne od tih knjiga je bivši CEO Mišetić. Hmmm… Ajmo sad 2+2 su….

Sv

Ponovo pohvala, na (nažalost) vrlo korektnom članku, ali osim uobičajenih pohvala, ovaj put i mala pokuda :-).

„Zna li Vlada da je slovenska Adria povećala flotu na 18 aviona (50% više od Croatie), da kupuje 15 aviona…“ – smatram da ovaj dio rečenice nikako nije potreban u tekstu, pogotovo, nakon što ste prije svega koji tjedan vrlo detaljno analizirali nebuloze u poslovanju Adrie, i imajući u vidu da ista ta Adria srlja u propast baš kao i Croatia.

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama.

Da, potrebno je. Jel bez obzira što je ta poslovna politika 4K notorna glupost i sigurno će rezultirati potpunim krahom Adrie, isto će se duže ili kraće, ali svakako intenzivno, reflektirati na poslovanje Croatia Airlinesa. Kao što se reflektiralo i poslovanje Air Serbije.

Vlada mora imati managament koji zna odgovarati na takve intenzivne, a relativno kratke ugroze, a još više na opasne i dugoročne strateške ugroze kao što su Ryanair, easyJet, Lufthansa, Wizz Air, Aegean, Turkish, Vueling, Eurowings, Austrian… A ovaj management samo zabija glavu u pjesak.

Ma

Odličan tekst, kao i uvijek.

Mišljenja sam da se država davno trebala riješiti svog kontrolnog dijela u CTNu, tj. još onda dok je nešto vrijedio.

Prodavali smo i druge firme koji su značajne za RH pa ne vidim zašto ne bi mogla i CTN?

Odgovori
Al

Hvala puno Marko.

Nažalost i ja ne vidim više neko drugo rješenje.

Da je vlast 1996-1998 iskoristila stanje na tržištu (završen rat, povratak turista, oporavak gospodarstva u Hrvatskoj, Srbija pod embargom, Adria u lošem stanju, Austrian, Malev i LOT se još nisu razvili, Aegena ne postoji, Turkish je minijaturna kompanijica, LCC su tek u pelenama), danas bi Zagreb bio centar konekcija dijaspore u cijeloj široj regiji prvenstveno iz Njemačke, Austrije, Skandinavije, Francuske, Nizozemske, Velike Britanije, Irske, SAD-a i Kanade, istovremeno Crotia bi prevozila veći dio turista u Hrvatsku (u istim avionima i na istim linijama kao i dijasporu, te uz još pokoju).

Da je vlast poslušala prijedloge 2010. danas bi Croatia bila istinski regionalni lider, Adrija i Montenegro više ne bi postojali, a Air Serbija bi bila manja nego što je bio Jat.

Da su poslušali prijedloge 2017. danas bi Croatia išla putovima Air Baltica i LOT-a, tj. oporavljala bi se i rasla.

No, nisu!

Ba

Pokušavam da proniknem u razloge ponašanja vlasnika Croatie, tj. države i nikako ne uspevam da nađem razuman odgovor. Tržište je tu, potencijal za rast je tu. U zemlji koja ima 20 miliona turista, novac od delatnosti vezanih za turizam (u ovom slučaju vazdušni transport do destinacija) leži na podu i samo ga treba podignuti, a nacionalna kompanija propada. Ako bi gledali sa pozicija vlasti, zar ne bi bilo politički veoma korisno da se od Croatie napravi uspešna firma, što bi dodalo još koji glas na sledećim izborima? Ipak, vlast se ponaša suprotno uobičajenoj logici. Mehaničari ih upozoravaju da neće biti dovoljno aviona za vrh sezone- muk, piloti odlaze-muk, pare se bacaju za kratkoročne najmove aviona- muk, dolaze pretnje štrajkom- vlada obmanjuje zaposlene, odugovlači i na kraju sudski zabranjuje štrajk, dok stvari u firmi ostaju iste. Toleriše se očigledno nesposobno rukovodstvo (da li je taj Bajić još uvek u v.d. stanju?), koje jedinu kreativnost pokazuje u tumačenju godišnjih izveštaja. Kada nam odgovara, računamo prodaju slotova i imamo profit, kada nam ne odgovara ne računamo je i pokazujemo da imamo gubitak, ali ipak manji nego prošle godine. Dakle smanjili smo gubitak, a to nije loše. Izgleda da Croatiu puštaju da propadne. Ako je vlasnik (država, t.j. njen izvršni organ -vlada) nesposoban, mora snositi minimum političku odgovornost, ali ako radi to što radi svesno i, što nije nemoguće, po nalogu, onda se to drugačije zove i intenzitet predviđenih sankcija za takvo postupanje je drugog reda veličine. Možda je ovo odgovor na zapitanost sa početka komentara.

Odgovori
Al

Razlozi:
1. Nezinteresiranost (bave se Agrokorom, Uljanikom, 3.majem, Petrokemijom, Hrvatskim željeznicama, autoputevima, Jadrolinijom, mirovinskim sustavom, kolapsom zdravstvenog sustava, svakodnevnim političkim skandalima, gase političke i gospodarske požare na sve strane)

2. Neznanje i prepotencija u kojoj ne žele koristiti tuđe znanje (misle da sve znaju i da su super sposobni).

3. Globalni utjecaj velikih igrača iz inozemstva (u prvom redu Njemačka i SAD, ali i Francuska, Britanija, Kina, Italija, Austrija…). Oni imaju svoje interese i imaju potpuni utjecaj na slabašnu vlast bez muda.

4. Inercija (boli njih ona stvar za hrvatsko zrakoplovstvo) i ona sara „nakon nas potop“, tj. neka se netko drugi jednog dana sa time bakča.

5. Obmanjivanje od strane managementa, koji frizira, prikazuje samo dio istine, makinira brojkama i činjenicama, a političari vole čuti samo ono što im odgovara i vole ne vidjeti stvarno stanje. Političari jednostavno žele samo da to prema van izgleda dobro (zbog izbora i medija), a nimalo nije bitno kako to stvarno izgleda, jel to trulo i hoće li se raspasti. Daj kredit koji će netko drugi vračati, daj da to stoji dok netko drugi ne preuzme, a onda daj bože da se sruši dok onaj drugi to vodi.

6. Interes ekstremno jake lobističke skupine koja želi prodaju, a ako ne onda čak bankrot Croatie.

Da, Bajić je još uvijek V.D.

Go

Meni izgleda kao CFIT… Dakle, s namerom. Zasto? Mogu samo da nagadjam.

Al

Da, slažem se, možemo samo nagađati.

Samo CFIT se uvijek može prometnuti u katastrofu, zar ne?

Le

Ista prica kao ovde samo vaša prednost je more i turizam i neshvatljivo kako je dozvoljeno da druge firme ubiraju kajmak al eto to je verovatno cena EU pravila. U croatia predstave profit prodajom slotova, u air serbia isto predstave profit al ne plaćaju ko zna koliko aerodromu plus država subvecionise redovno. Em rasterete budžet prebacivanjem 400 radnika iz AS u AB. Smešno i strašno. Bolje da se rasformiraju državne avio kompanije ili jednostavno pretvore u low cost mada to i polako postaje ali ima cene nacionalno prevoznika. Al da nema državnih firmi ne bi ni vlastodrzci imali nepresuni izvor novca pa im odgovara cela priča umesto da prave firmu dobitaša oni tonu u živo blato novim zaduživanja iz jednog fonda u drugi

Odgovori
Al

Da, da nema državnih firmi vlastodršci ne bi imali izvor novca. No, on nije nepresušan. Prije li kasnije izvor presuši. Onaj Croatijin očito jest.

31

Odličan članak! Ima doduše puno texta pa na prvu nisam primijetio nemali udio gubitaka opisan u tužbi Networld communications vs. Croatia airlines. Mislim da je trošak bio preko 20 milijuna dolara, zna se i tko je to „ugovorio“… ima na tražilcama, a nitko ne spominje ;)

Odgovori
Al

Networld Communications? E da…

Vuku se u financijskom još i repovi sa kupovinom Airbusa A319 i A320?

A i A320neo (prva narudžba A319) je veliko breme. Zar ne?

itd. itd. itd…

…i ajmo sad opet ponovit osnovnu matematiku

2+2=….

Da, iz korijena promjenimo temu, kada se firma zatvori ili se proda privatniku više neće biti javno objavljivanih financijskih izvještaja i objave ugovora iz arhive. I onda više nećemo moći analizirati izvještaje zar ne? Niti ćete Vi primjetiti Netwold Communications.

2+2=…

Cr

Godinama govorim da je bankrot i rasprodaja imovine, a ne prodaja firme, jedini spas. Jer ako netko kupi firmu i zadrzi brend, pa bude imao neke probleme, sutnuce opet firmu drzavi koja ce ju opet preuzeti.

Inace Alene, mislim da ste vi dio problema a ne dio rjesenja. Naime time sto trazite i nalazite primjere uspjesnih drzavnih avio firmi, te dokazujete da se „moze kad se hoce“, samo odmazete. Ne, ne moze se. Drzavi ne treba aviokompanija i tocka. To sto ima drzava koje imaju u vlasnistvu svoje aviokompanije koje su profitabilne mi/nam treba biti jednako interesantno kao to sto neke drzave imaju u vlasnistvu brodogradilista koja su profitabilna ili tvornice aviona koje su profitabilne.

Posao drzave je da proizvodi one stvari koje trziste nece da proizvodi, a koje su potrebne, i da to radi uz gubitak. Pruzanje usluga koje nudi trziste jednostavno nije i ne smije biti posao drzave.

Nazalost mi patimo od jedne bolesti… nazovimo ju „strukovitis“. To je ideja da se sve firme mogu voditi profitabilno, pa i drzavne, ako se stvari prepuste struci, a ne politici. To je pogresno. Firme treba prepustiti trzistu, a ne struci!

Odgovori
Al

U načelu se mogu složiti sa Vama, da nije posao države da se bavi profitabilnim djelatnostima. No, zračni promet je ono što je bila željeznica prije 150 godina. On je motor ne samo turizma (koji stvara najveći do BDP-a u Hrvatskoj), već i svih ostalih grana gospodarstva. I tu svakako državi, a posebno onoj koja živi na turizmu, mora biti interes imati nacionalnu kompaniju.

Nisam pobornik liberalne ekonomije koja apsolutno sve prepušta tržištu. Nemalo je tragičnih posljedica devijacija koje potpuno slobodno tržište stvara. I kao što rekoh slažem se da veliku većinu toga treba potpuno prepustiti tržištu, no ne i strateški bitne djelatnosti.

Cr

@Alen

Ja sam zagovornik liberalne ekonomije koja (gotovo) sve prepusta trzistu. Ja sam u manjini, debeloj manjini, u Hrvatskoj nas ima bas malo. Toliko malo da nekad imam osjecaj da se svi znamo :-)

Kako sam u manjini, tako sam prisiljen braniti svoje stavove puno cesce nego netko tko ima stavove vecine (kao Vi, na primjer). Zato sam argumentiranju svojih stavova posvetio znacajno vrijeme. Posljedica toga je da sam se vrlo izvjestio. Vecinu protuargumenata sam cuo i imam na njih odgovore. I odgovore na odgovore. Na primjer, mogao bih Vas izazvati po pitanju tvrdnje „nemalo je tragičnih posljedica devijacija koje potpuno slobodno tržište stvara“ i pobiti ama bas sve primjere koje mozete naci (pokazati zasto se ne radi o problemima koje je stvorilo trziste). Ali ovo nije vrijeme i mjesto da idemo u sirinu, pa se zadrzimo na avioprijevozu.

Kada kazete da je zracni promet strateski bitan, vjerujem da je ta tvrdnja emocionalno obojena (ipak ste zaljubljenik u tematiku) a ne sasvim racionalna.

Tako radnici „brane“ Petrokemiju pricajuci da se radi o tvornici koja pravi „hranu za hranu“, a hrana je strateski interes drzave. Tako brodogradilista tvrde da su strateski interes drzave „jer necemo valjda svi biti konobari i sobarice“. Tako HZ tvrdi da je zeljeznica „stratesko pitanje“. Svaka gubitaska firma tvrdi da je strateski bitna.

Medjutim, ako stvari gledamo racionalno, onda vidimo da nacionalni avioprijevoznik u nasem slucaju nikako nije strateski interes drzave. Evo par primjera zasto:

1) Turizam cini 10-15% hrvatskog BDP-a, a ne njegov najveci dio. Taj udio je stabilan, ne raste s vremenom i vjerojatno nikada nece preci 20%.

2) Postoje brojne alternative kojima se moze u Hrvatsku doci i iz nje otici (automobili, busevi, vlakovi, brodovi), avioni nisu jedini, pa ne mogu biti niti strateski.

3) Vecina turista dolazi automobilima (80%), a zrakoplovima tek oko 15%. Medjutim, omjer nije pretjerano bitan. Cak i kada bi bilo obrnuto i kada bi 80% turista u Hrvatsku dolazilo avionom, to ne bi bio argument za postojanje nacionalne aviokompanije.

4) Ne postoji niti jedan razlog zasto bismo avionske putnike trebali zeljeti vise od automobilskih ili zeljeznickih, ali cak i kada bi situacija bila takva da avionski putnici trose deset puta vise od automobilskih, to ne bi bio argument da drzava ima nacionalnu aviokompaniju. (Sama ideja je bizarna: kao, postoje neki veliki potrosaci ali puno im je da plate trzisnu, nesubvencioniranu cijenu karte? Nece ici).

4) Hrvatska se nalazi u EU i na njene aerodrome smiju slijetati avioprijevoznici iz citave EU. Ti avioprijevoznici mogu i hoce letjeti svugdje gdje se to isplati na trzisnim osnovama.

5) Tamo gdje se ne isplati letjeti na trzisnim osnovama, a drzava tu povezanost smatra strateskom, drzava moze placati subvencije privatnim firmama — ne mora imati svoju firmu. (Ja, usput budi receno, smatram da takvih mjesta u Hrvatskoj nema, i potpuno bih ukinuo PSO).

6) Profit nije nesto sto je izmislio djavo, profit je nacin na koji trziste signalizira svoje potrebe. Ako je nesto neprofitabilno, to znaci da trziste smatra da nije potrebno.

7) Na svaku uspjesnu aviokompaniju dolazi jedna neuspjesna. Nitko ne moze unaprijed znati koja je ce biti koja, pa cak niti struka. A380 su napravili strucnjaci, kupovali su ga drugi strucnjaci, pa na kraju ispade da gase program. A mozda ga i restartaju! Nitko to ne zna, jer je trziste nepredvidivo. Dakle ideja da je dovoljno da se u upravu kompanije stave ljudi cista srca i velikog znanja i htijenja je apsolutno pogresna. Stotine firmi propadaju svaki dan, a vode ih ljudi cista srca i velikog znanja. Trziste nije predvidivo. Razmisljanje o tome da bi Croatia Airlines mogla biti profitabilna „samo kad bi“ je ujedno i tocno i besmisleno.

Al

1. Udio turizma u BDP-u Hrvatske 2017. je bio 19,3%, dok je industrija bila tek 15%. Ove godine je sigurno prešao 20%.

2. Postoje alternative za dolazak u Hrvatsku? Poglavito za Skandinavce, Britance, Španjolce, Ruse, Japance, Koreance, Kineze, Amerikance, Kanađane, Australijance, zar ne? Pretpostavljam da znate strukturu gostiju u Hrvatskoj, pa me i ova Vaša teza istinski čudi. Konačno, turistički trendovi (putovanje zrakoplovstvo, više short breakova tijekom godine, nekretnine u zemljama koje su dobro povezane avionskim vezama i višektatno korištenje istih) definitivno su na strani zrakoplovstva, pa ova grana i rapidno raste radi toga u Europi i u Hrvatskoj.

3. Ukoliko je točno da tek 15% turista Hrvatske dolazi avionom, to bi značilo njih 3 milijuna. OK, a tko su onda ostali avio putnici? Njih još toliko? Lokalno stanovništvo, malobrojni poslovnjaci, dijaspora? No, čak da je vaša teza i točna, zar taj postotak nije bitan za Hrvatsku? Hoće li taj udio rasti ili padati u budućnosti? Uostalom ja sam jako nalgasio da zračni promet nije samo motor razvoja turizma nego svekolikog gospodarstva. Pogledajmo samo primjer Mađarske nakon bankrota Maleva i koliko je nedostatak regionalne avio-povezanosti utjecao na broj predstavništva i gospodarsku aktivnost.

4. Istina. No, zašto Wizz Air nije pokrenuo linije koje je imao Malev sa manji avionima u široj regiji?

5. Istina, država ima metodu koja se zove PSO, no ona je namijenjena lokalnoj povezanosti (unutar države i to ne apriorno na svim linijama), te kao izuzetak povezanosti sa dijasporom i nekim drugim bitnim migracijama. Za dobar ogroman dio tih putnika neće biti.

6. Zdravstvo nije profitabilno. Ni školstvo. Ni kutura… Treba li i njih prepustiti tržištu? A što je sa djelatnostima bez kojih ostale djelatnosti ne bi bile profitabilne? Koliki bi bio turistički rast u Hrvatskoj da nemamo autoputa, zračnih luka, brodskih pristaništa?

SI

@croato,
Nisre jedini, ja bih samo dodao reč odgovorno ispred reči slobodno tržište.
U pravu ste za sve pobrojane tzv strateške elmente osim za vazduhoplovstvo.
Ono jeste strateško i gosp. Alen Vam je to lepo objasnio.
Ja Vam samo mogu dodati dva tri moja aksioma na tu temu:
1. Ne postoji sloboda bez slobodnog neba
2. Zemlja koja nema F18 a ima kopnene granične prelaze sa policijskim kontrolama prema komšijama je debilna zemlja
3. Postoji direktna veza izmedju berzanskog prometa i broja putnika na pripadajućem aerodromu sa životnim standardom stanovništva te zemlje….

Nećete nikad doživeti niti čuti da ozbiljna zemlja nema svoju aviokompaniju ( u državnom vlasništvu) ili privatnu ali stavljenu na berzu koja je pod kontrolom regulatornih organa te država.

Avioniski prevoz preko 300km čak ni u visoko infrastrukturno razvijenim zemljama nema alternativu.
….

Al

Potpuno potpisujem, 100%.

Jedino se ne slažem sa 300 km. Do 500 km alternativa je brza željeznica i kvalitetni autoputevi (4 sata vožnje). Iskreno, malo tko do Beča, Budimpešte, Bratislave, Verone (čak i Milana), Beograda, Splita… iz Zagreba ide avionom, velika večina autom.

Vl
Al

Ništa novo. Pa na zimu su uzeli tri A319, uzima od Adrie i Swiss, Eurowings, Austrian.

Po meni je indikativno da svi avioni koje Adria daje u lizing idu Lufthansa grupi i bliskim kompanijama (Luxair). I nikom drugom.

Vl

Nije novo, nego je bez komentara.

Al

Da vidjeli smo da si napisao bez komentara.

ma

Alene koliko ja mogu iz ovog iščitati, vi tu bespotrebno kukate o nebitnim sitnicama, dok je upravi CA odlično i sve ide po planu. Vjerujem da su u Vladi takodjer zadovoljni.

Odgovori
Al

Da, nažalost toliki ljudi su mi na početku ove sage o Croatiji rekli „čemu, pa sve ide po planu, oni rade točno ono što se od njih očekuje i to dobro rade“.

I da, mislim da je istina to da sve ide po planu. I da su svi zadovoljni.

SI

Da vidiš tek neke vazduhoplovne subjekte po RS ili Srbiji na tu temu. Top menadžment . Svetski, a naš.
:) :)

Al

:-)

Ma

Alene možete li nam malo elaborirati svoju akademsku prošlost?

Odgovori
Al

Zašto?

Vl

Mark,

Osnovno vaspitanje zahteva da kada se zahteva od druge osobe da iznese svoje akademsko obrazovanje, osoba koja pita prva mora „elaborirati“ svoje akademsko obrazovanje. O tome da treba da se predstavi imenom i prezimenom nije potrebno naglašavati.

Ma

Ne, osnovno vaspitanje kaze za nekoga tko se bavi tim poslom (analizom) da bi to trebao da podeli sa nama. Po Alenovom odgovoru zakljucujem da to nema, a i odgovor da radi u industriji 30 godina (video u drugom mediju) mi je sumnjiv, jer verovatno nikada od tog rada nije primao platu.

PS U smislu transparentnosti ja eto imam univerzitetsku diplomu na ekonomiji.

Al

Nema potrebe za predstavljanjem. Svima je jasno tko je napisao komentar pocetkom radnog vremena i 8 minuta kasnije.

Al

Moja biografija je javna, javno je objavljena i poznata. U svakom slucaju ne smatram potrebnim o njoj javno raspravljati. Kao sto necu dozvoliti da se moj privatni zivot uvlaci u javnu raspravu.

Ja ne radim u javnom poduzecu i zato nemam obvezu svoj privatni zivot prezentirati javnosti. Stvar osobnog, konacno i univerzalnog principa. Za razliku od politicara i direktora javnih poduzeca. A i njihov osobni zivot (obitelj i prijatelji osim ako nisu nepotisticki ili poslovno vezani uz isto javno poduzece) nisu predmet javne rasprave.

Konacno koja je svrha ove rasprave? Ja ne vodim Croatiu Airlines i nisam predmet ni ovog clanka, ni clanaka drugih novinara koji se bave Croatiom Airlines poput npr. Bohutinskog a koji nije zrakoplovne struke.

Kao sto te struke nije ni CEO Croatie koji je diplomirao ekonomiju u Sarajevu. Jel za zrakoplovni management ni ne postoji studij u Hrvatskoj, mislim da to u regiji ima samo na Megatrendu u Beogradu.

Be

Dragi moj Mark, pucas u krivom smijeru.
Ostavi se forme i drzi se sadrzaja.
Mjenjaj prioritete odmah jerbo ce te s takvim stavom Indijici prozvakat i ispljunut za til casa.

Ovo shvati kao dobronamjerni savijet.

Al

Ja sam zbog dobronamjernog savjeta proglašen državnim neprijateljem broj 1. Stoga, okanite se dobronamjernih savjeta, dragi Beduin, nema od njih puno koristi, a čista savjest i dobar obraz su danas jako veliki luksuz.

Ta

Alene, da li si jos uvijek na platnom spisku sindikata pilota Croatia Airlinesa?

Odgovori
Al

Ne, nisam na platnom spisku Hrvatskih sindikata prometnih pilota (Croatie Airlines).

Sa njima nemam poslovni odnos, nemam ugovor, niti me plačaju. Niti moje poduzeće, niti jedno poduzeće sa kojim ja imam odnose, niti itko od moje bliže ili dalje rodbine, niti itko od mojih prijatelja ili poslovnih suradnika.

Vidim kreće prljava igra… neka, neka… ima puno toga prljavog što nije vani. Pa ako treba superpljavi veš iznositi, bude se iznosilo. Ali onda će ovo biti jako osobno i jako prljavo. Pa neka javnost, mediji i državni organi gonjenja uživaju.

Vl

Tamire,

Zarad demokratskog stava koji očito zastupate, napišite nam ovde na čijem ste Vi platnom spisku.

Evo, naprimer, Ja mogu da potvrdim da Alen nije na platnom spisku Sindikata Pilota Croatia Airlines. I ovde, a ako je potrebno i na zvaničnom mestu.

Ma

Mislim da su ovde pala dva vrlo kulturna pitanja, koja bi trebala biti transparentna, i koja bi isto tako netko u novinarstvu mogao da upita bilo koju javnu ličnost. Veoma pristojno se pita da li g. Alen radi za sindikat i koju ima akademsku naobrazbu?

Al

Vladimire, to su prljave igre. U Buzinu zadnjih dana kroz hodnike se provlaci da ce radi mene svi ostat bez posla i da ce im djeca bit gladna. Jel nije kriv onaj tko je sastavio ovakvo financijsko izvjesce nego ja koji sam ga procitao.

A kad fali argumenata ide se na osobnu diskreditaciju. A tu je dovoljno neku tezu visekratno ponoviti i ona bi mogla zvucat istinito.

Samo ja sa najjacim lavovima plesem u kolu vec skoro 30 godina. Pa niz kompromitirajucih osobnih podataka nisam objavio. Jer to nije moj stil. Ali ako cemo prljavo i ja konja za trku imam. Samo ja ne iznosim lazi za koje postoje sudovi. Ja imam dokaze.

Vl

Mark,

Ne pitate Vi da li je Alen na platnom spisku, već pitate da je još uvek na platnom spisku. To je ogromna razlika.

Tamir je napisao da ima diplomu na ekonomiji, a Vi?

Niti ste odgovorili na kom ste Vi platnom spisku, a ni koju akademsku diplomu posedujete. Drugim rečima Vi plasirate neko kao kulturno i fino „podje*avanje“.

Al

Kao što rekoh, nisam na platnom spisku sindikata pilota.

Ta

Alene, stvarno tvrdite da nikad niste bili profesionalno angazirani od strane sindikata HSPP?

Al

Jeste procitali moj odgovor?

Ta

Jesam zato se i cudim, ali onda imamo veliki problem sa zamjenom identiteta jer neki Alen Scuric je bio u prosloj godini placeni suradnik HSPP-a za svoje analiticke i konzultantske usluge.
Ne znam zbog cega bi se skrivali ili se toga sramili jer je to potpuno legitimno i normalno.

Be

Alene, zar te to cudi?
Glasnik je uvijek kriv…..

Imao sam slicnu situaciju 2011.kad sam postroijo 200 ljudi ispred aviona u Zelli u Libiji s jasnim i glasnim instrukcijama sto im je za ciniti po povratku u Hrvatsku, tuziti firmu odmah dok novaca ima.

Od 200 ljudi, samo nas 4ca smo tuzili i izvukli svoje novce.
Naravno, nas 4ica smo i glavni krivci zasto je nekad mocna tvrtka propala…..

Al

Tamir ja se ničeg ne sramim, no još jednom pročitajte pitanje i odgovor pa da ne ponavljamo isto po četvrti puta.

Beduin, da glasnik je uvijek kriv.

Du

Nema nam spasa bićemo jedino jeftina radna snaga

Odgovori
Al

Bojim se da ste u pravu, Dule.

Ta

??

Al

U stvari, mi već jesmo jeftina radna snaga. Po bijelom svijetu, a bogami još više kod kuće.

Ta

Alene procitao sam kazem, mislim da zaista nije u redu da jedan neovisni analiticar skriva takve lako dokazive cinjenice koje sam spomenuo.

Ma

Zaista ne razumem ovakav ispad paranoje zbog zaista trivijalnih i transparentnih stvari. A pretnje necu ni da pominjem.
T6 smatram respektabilnim medijem i trebao bi se voditi dobrom svetskom praksom kao recimo CNN. Richard Quest, njihov najpoznatiji analiticar avio saobracaja, ima publiciran profil sa javno navedenim iskustvom i akademskim akreditivima.

https://edition.cnn.com/profiles/richard-quest-profile

I ne g. Alene ne znamo Vas bio, niti smo Vas videli u bilo kojem od akademskih krugova, vec u nekoj drugoj industriji.

Odgovori
Vl

Mark,

Ostavite se Vi sada CNN i ostalih medija. Trivijalnost ste započeli Vi pitanjem koje je provokativno.

I dalje se zalažete za transparentnost, a niste se predstavili svojim punim imenom i prezimenom. To se zove dvoličnost.

Ako nešto ne znate, što je sasvim prihvatljivo, izvolite se informisati sami. Niste Vi Bogom dani da vam se podatci prostiru pred noge. Google i Yahoo znaju sve, izvolite i potrudite se malo.

Ne znam da li spomenuh, da li ste se predstavili ?

Al

Da, radim i u drugoj industriji, koja nije vezana uz zrakoplovstvo. I u trećoj, ni ona nije vazana uz zrakoplovstvo. U obije sam u samom vrhu Europe.

Pozdrav iz Češke.

da

Hahahaha…
CNN i ostali glavni mediji i njihovi analitičari. Nemoj da ste smešni. To su sve teški lažovi i izazivači ratova i ljudske muke sa belim rukavicama.
Pa niko od tih visokih imena nije predvideo ili nije hteo predvideti izbijanje svetske ekonomske krize 2008/2009. I svi su i dalje tu gde jesu.

Niko nije obavezan da čita Alenove članke. Eto vam CNN i slični lokalni mediji.
A još bolje bi bilo da eto neko drugi kome je to hobi uzme finansijski izveštaj pa ga za sve nas znatiželjne prokomentariše na drugačiji način od Alena.

Lepo rekoh da će Alen postati državni neprijatelj zato što godinama piše i priča ono što svi znaju i vide. Bolje se bavite onima koji su dali takav materijal za ovaj članak a Alena ne morate da čitate.

Al

Hvala za potporu.

Kao sto rekoh u Croatinim hodnicima ja sam kriv a ne oni kkji su izvjestaj napisali.

Kr

alene,

nisam veliki poznavalac stanja u civilnom zrakoplovstvu, ali mi zaista nije jasno to croacijom, sa jedne strane hrvatska je clan eu, turisticka velesila u svetu ne samo u evropi, i sa jakom dajasporom preko okeana, pa ako ovo nije dovoljno, ne znam sta je,

kritike upucene tebi, na tumacenju finansijski papira ako nisi revizor su na mestu.

Odgovori
Al

Da, potencijali su preogromni. I istinski je prestrašno da ih se ne koristi. Za razliku od kompanija nekih drugih država koji ih i te kako koriste. Pa i nekih koji su daleko ispod potencijala Croatie.

Be

Ma sta ti je tu nejasno?
Podobnost, podobnost, podobnost…..

Hrvatska je postala prcija stranackih nasilnika i to ti je to.

Al

Sve jasno.

A prije nije bila, obzirom da kažete da je postala?

Ma

Vladimire,

Ne vidim da ste se i Vi predstavili, a meni implikujete dvolicnost. Ja sam vec naveo da sam diplomirani ekonomista, zivim u GCC i prezivam se Horvat.
Ne vidim vasu ulogu u ovome!? Advokat? Admin? Polisher?
I necu i ne umem da pustim CNN, ipak je to svetska referenca.
I jos jedna stvar, mnogo devojaka peva i igra u donjem vesu, al to ne znaci da su Madona.
Zbog razine dobrog ukusa ja cu da prestanem sa glupom diskusijom.

Odgovori
Be

Pozdrav zemi 😉

Vl

Mark,

Ako pratite TangoSix kako ste naveli onda me čudi da ne znate ko sam. Ili ste lenji ili ne pratite TangoSix. Ako se potrudite, kao što bi trebalo da uradite, naćićete i tekst o meni na TangoSix.

Prijatno traženje teksta želim.

Al

Svato tko je i povremeno na Tango 6 zna tko je Vladimir, što i gdje radi. Ovo samo znači da ste ovdje prvi puta i da ne pratite Tango 6. A to dobro govori zašto ste baš odjednom dobili „interes“ da komentirate.

Ma

Salam brother!

Odgovori
Ma

G,. Vladimire, laskate si, nevazni ste u ovoj diskusiji, i ne pada mi na pamet proucavati tko ste.

Da zakljucim, kao sto je rekao i Kriticar iz Kapelskih Kresova ne mogu se intrepertirati poslovni rezultati avio-kompanije ako niste certifikovan revizor ili visoko profilirani (i educiran) airline executive.

Odgovori
Vl

Mark,

Gluposti i „podje*avanja“ ne komentarišem.

Vaš takozvani „elitizam“ Vas spušta na dno i u mulj ljudske gluposti.

TangoSix je otvoren blog. Nema šta ko koga da poziva ili brani.

Pitali ste da se predstavim, Ja sam samo uljudno i vaspitano Vas uputio na osnovnu potrebu za civilizovan dijalog.

Nemojte proučavati. Ostanite „čvrsto“ na Vašim pogrešnim stavovima i još gorim zaključcima.

Al

Ma Croatia je zapravo u savrsenom stanju, izvjesce je odlicno i pokazuhe ruzivastu buducnost, a sve ostalo je odvratna zavjera i propaganda. Sto je vise kleveta i lazi Tito nam je miliji i drazi!

Be

Uvijek bio i ostao….
Al nemam vise ni volje ni vremena istocati bitne stvari……
Kolektiv ne vidi pored zdravih ociju…..u tom kolektivu za mene mjesta nema…..a svijet je poprilicno velik i raznolik….za svakoga se nadje ponesto…

Alene, glede toga….nesto me strcnulo.
Procitah negdje kako je Hrvatska izdala 1700 radnih dozvola Tajlandu. Stize 1690 Tajlandajnki a 10 Tajlandjna…
Kako je moguce da su dezurni cuvari morala i cedoredja ostali nijemi na ove vijesti?

Al

A i ovih 10 Tajladjana je pitanje jesu li Tajladjani ili bivši Tajaldjani koji su sad Tajladjanke :-)

Eto moj sponzor upravo uvezo dva kuhara iz Nepala. Majku ti milu…

Kr

Alene, moram priznati razočaranje!

Odgovori
Sl

I ja sam razocaran, narocito paranojnom eskapadom…

Al

Da razocaran sam i ja. Perspektivna kompanija se rapidno unistava.

An

Analiza postovanog g. Purgera je jasna, brutalna i iskrena. I nazalost kazuje na realnost kakva jest u nezavrsenoj tranziciji. Niko ne voli da vidi kako se snovi pretvaraju u dim.
Postovani g. Purger nekoliko puta se pita koliko je 2+2. Sasvim jednostavno: 2+2=5, a moze da bude i 28.
Kao veci deo dobronamernih entuziasta koji citaju T6 i ja se nadam, da ce postovani g. Purger i dalje pisati svoje izvrsne analize, svidjelo se to kome ili ne.
Puno pozdrava!

Al

A da, u pravu ste, ali ovdje 2+2 jest onoliko koliko piše.

ma

Moram priznati da ovdje u komentarima jos nije vidjena ovakva navala napada na autora, očito da je članak pogodio točno u centar.

Odgovori
Al

A izgleda da je tako. A samo su pročitane brojke koje je netko drugi napisao.

Niti sam ih ja napisao, niti sam ja vodio firmu koja je takve brojke ostvarila. No, bit će da sam ja kriv što sam ih pročitao. Baš sam smeče.

Zn

Zao meni raje, boli me neka stvar za pilote i ostalo letacko osoblje, svi ce se oni dobro snaci.
Znam sta znaci nacionalna kompanija jer je i BiH imala jednu i koja je propala a bila je najveci ambasador svoje drzave u svijetu. Nego, kad sam govorio pojedincima 2015. tj. u vrijeme dok je sve “stimalo“ koliko-toliko otvore bazu u Bosni i Hercegovini koja je netom izgubila svoju kompaniju, nisu me htjeli slusati. Mogli su letjeti i iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Tuzle. Mogli su napraviti Croatia Airlines Regional ili CTN Express i to samo sa dva aviona, ALI NISU ME SLUSALI !!! Ja im drzim palceve ali poslije onog – nema onog !

Odgovori
Os

Sa Croatiom Airlines se događa isti scenarij koji smo gledali i gledamo sa drugim državnim firmama, sa brodogradilištima, Petrokemijom Kutina, HŽ-om, i stotinama drugih javnih poduzeća… to su rupe bez dna, totalno nekonkurentni igrači na tržištu, kojima već 25 godina porezni obveznici ubrizgavaju financijske injekcije, i uvijek slušamo, “bit će bolje ovaj put, bit će bolje sa novim managmentom“… treba shvatit da nikada neće bit bolje i da je jedino riješenje PRIVATIZACIJA! Sve ostalo je ‘sjaše Kurta, da uzjaše Murta’. Komunizam i komunistički način vođenja poduzeća je propao svugdje u svijetu, red je da i na prostoru Ex-Yu jednom za vazda raskrstimo sa istim… u pravu je Nenad Bakić kada kaže da je Hrvatska ostala jedan o posljednjih bastiona komunizma i socijalističkog upravljanja na svijetu, pogotovo ako uzmemo u obzir ekonomsku nepismenost u glavama ljudi.

Država je najgori vlasnik, najlošiji manager, uvijek bila i biti će… i mislim da nije stvar i krivica samo managmenta za loše rezultate, jer koji god CEO da je trenutno u Croatiji, da su to Jeff Bezos ili Steve Jobs, oni bi polučili bolje rezultate od ovih trenutnih, ali rezultati bi i dalje bili loši. Zato jer svaki CEO koji dođe i dalje ima uteg i svezane ruke kroz realnost koja se zove ‘Kolektivni ugovor kompanije sa zaposlenicima’, te svatko ima veoma uski prostor za manevriranje, a kolektivni ugovor kaže da piloti i ostali zaposlenici Croatie Airlines imaju najviše slobodnih dana na svijetu, lete najmanje na svijetu, i imaju prava koja su neviđena na kugli zemaljskoj: (Fenomenalan tekst na tu temu): https://www.jutarnji.hr/vijesti/neugodna-istina-o-hrvatskim-pilotima-lete-duplo-manje-od-svjetske-norme-a-zele-jos-manje/1638597/

No kod nas se baš ne priča o tome, da su i sami radnici i njihova nevjerojatna prava, kočnica napretka, nego je najlakše upirati prstom u managment, pronaći neku ‘buržoaziju’ koju ćemo okriviti.
Isti modus operandi smo gledali i kod Brodogradilišta Split, gdje su radnici iskorištavali ‘stara bolovanja’ kada god su htjeli, bilo gomilu prekomjerno zaposlenih, pili na poslu, spavali, imali mali broj efektivnih radnih sati (klasična državna firma)… i tek privatizacijom su postali konkurentni, protiv koje su se naravno borili svim silama na čelu sa sindikatima.

Komunistički način vođenja kompanija, imao je šansu održati se samo u Kini, jer su tamo ljudi po svojoj prirodi i kulturi – radišni i vrijedni, no i oni su u zadnjih desetak godina privatizirali preko 30% državnih firmi, jer se jednostavno pokazalo da socijalistički način upravljanja ne polučuje dobre rezultate čak niti među vrijednim Kinezima, a kako da onda uspije među svojeglavim i generalno lijenim Ex-yugosima?!

I samo još jedne stvari da se dotaknem Alene, napisali ste sljedeće:
“Kako Croatia opravdava da kompanije u državnom vlasništvu poput LOT-a, Air Baltica, Air Francea, KLM-a, Lufthanse, Turkisha idr. naručuju desetke aviona, te su visoko profitabilne?“

Nakon istraživanja došao sam do sljedećih podataka:
Air France – 14.3% u državnom vlasništvu (izvor Wikipedia)
KLM – 12.68% u državnom vlasništvu (izvor Wikipedia)
Lufthansa – manje od 5% u državnom vlasništvu (izvor Wikipedia)
Turkish Airlines – 49% u državnom vlasništvu (izvor: http://investor.turkishairlines.com/en/turkishairlines/shareholding-structure )

Lot – 100% Državno vlasništvo
Air Baltic – 100% Državno vlasništvo

U slučajevima kada neka Državna firma posluje sa dobiti kao u slučaju Lota i Air Baltica, isti rezultat moramo gledati na dva načina, to nas uči cijela povijest ekonomije, prvi je taj da bi dobit bila još i znatno veća da je barem 51% kompanije u privatnim rukama, jer privatni kapital je uvijek najbolji kontrolor i donosi prevagu i put prema napretku (‘Nevidljiva ruka’ koja gura naprijed rekao bi Adam Smith).
Druga stvar, možda je također u tim kompanijama upravo u tijeku prodaja obiteljskog zlata, sa čijom je prodajom i Croatia Airlines bila 3-4 godine u pozitivi, i možda je neki drugi Alen zadnjih godina, na nekom drugom portalu, u nekoj drugoj zemlji, na nekom drugom jeziku, uzimao primjer Croatie kao firme koja je 100% u državnom vlasništvu i koja posluje sa dobiti, iako smo mi svi znali što se događa i o čemu je riječ.

Alene, eto my 5 cent, veliki pozdrav, Vaš sam veliki fan, i pročitao sam skoro sve vaše kolumne, i još koliko sam ih puta šerao i preporučio ih, a evo sada i prvi puta da sam napisao komentar.

Nemojte što zamjerit, lijep pozdrav i ugodan dan vam želim. :)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

нЕгрутин na: Da li ste čuli za letelicu naziva „Duh Teksasa“? Ne, nije u pitanju bombarder B-2A

Јако занимљива прича, али вјерујем да као и мене већину више интересује прича о овом првом поменутом хеликоптеру YU-HCN (колоквијално "блацк опс") од БД-а тј од ЈСО-а. Ако се уопште може пронаћи неке информације или код нас када је црно онда је баш баш црно :-)

04. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ne treba uzimati zdravo za gotovo izjave u sred rata.Amerika i Evropa zajedno proizvode skoro 50% svega sto se pravi na planeti, pa vrlo lako mogu da proizvedu znacajno brze vojnu opremu. Nece valjda da tacno kazu Rusima datum kad ce Ukrajini da predaju oruzje? Dosad je bilo iznenadjenja-HIMARS, niko nije ocekivao da ce slomiti…

04. Dec 2022.Pogledaj

darkyoda na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Poljaci se jedva čekaju riješiti t72. Uskoro im dolaze k2 i abramsi, a k2 će se i proizboditi u Poljskoj. Tako da nema zime za njih. Uostalom u Poljskoj su već američki abramsi u sklopu borbene grupe Poljska ( VB, SAD, Rumunjska i Hrvatska ).

03. Dec 2022.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Sve sto zapad bude slao modernije od tenkova ili aviona imace losu reklamu,ovako je bolje da se Rusima to desava umesto da se gledaju izbuseni zapadni moderni tenkovi i olupine modernih aviona zapadnih po Ukrjini ! Ovako slanjem modernijih defanzivnih oruzija poput ATGM sistema,PVO sistema na prave stetu Rusima i losu reklamu ! Mogi da…

03. Dec 2022.Pogledaj