BEG airport status
Nenad Miloradović za Sputnjik: U toku modernizacija MiG-ova 29, dvosedi Orlovi više neće biti za obuku – dobijaju WSO pilota NJ-22 ''Orao'' na statičkoj ozložbi sa podvešenm raketama VRVZ-200, lanserima raketa Munja i kontejnerom ASVL-500 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Nenad Miloradović za Sputnjik: U toku modernizacija MiG-ova 29, dvosedi Orlovi više neće biti za obuku – dobijaju WSO pilota

Gost emisije “Na nišanu Lazanskog“ koja je emitovana u ponedeljak 8. aprila 2019. bio je v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijane resurse dr. Nenad Miloradović. Tema razgovora sa novinarom Miroslavom Lazanskim bila je modernizacija i opremanje Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom ali je pri tom, za razliku od nekih ranijih gostovanja dr. Miloradovića u istoj emisiji, tehnici namenenjoj RV i PVO posvećeno manje vremena.

Razgovor je u najvećoj meri vođen o sistemima naoružanja i opremi Kopnene vojske kao i o domaćoj namenskoj industriji. Iz izlaganja voditelja i autora emisije može se zaključiti da su glavni povodi za gostovanje dr. Miloradovića bili predstojeća vojna parada koja će se održati u Nišu 9. maja kao i uvođenje u naoružanje Vojske Srbije baterije samohodnih haubica Nora B52 M15 kalibra 155 mm.

Pored Nora, od značajnijih projekata za Kopnenu vojsku spomenuta je i donekle opisana modernizacija tenka M-84, modernizacija borbenog vozila pešadije M-80, uvođenje u upotrebu i potencijal oklopnih transportera Lazar-3, modernizacija protivoklopnih lansirnih oruđa POLO M-83, razvoju zvukometrijskog sistema HEMERA, streljačkom naoružanju i ličnoj opremi vojnika.

Dvosedi NJ-22 modernizacijom gube ulogu aviona za obuku / Foto: Dimitrije Ostojić, Tango Six

Što se vazduhoplovne tehnike tiče, konkretnije o lovcima MiG-29, Miloradović je rekao da je u toku njihova modernizacija, da neće biti ugrađeni novi već će biti osavremenjeni postojeći radari koji će nakon toga imati domet od 120 km, da će moći da istovremeno prate 10 i omogućuju gađanje jednog do dva cilja. Pored toga avioni će dobiti novi sistem naoružanja i novu elektronsku opremu.

U toku je modernizacija i jurišnog aviona Orao, kako kaže pomoćnik ministra odbrane, projekat će imati dve faze od kojih se prva već odvija a druga je započeta. Prva faza podrazumeva ugradnju napadno-navigacijskog sistema a izmene će pretrpeti zadnja kabina dvosedih Orlova čija je modernizacija prioritet.

Interesantan je deo izlaganja dr. Miloradovića u kojem je rekao da NJ-22 prestaju da budu dvosedi za obuku. Plan je da oni budu lovci-bombarderi u kojima će se na zadnjem sedištu nalaziti operater naoružanja (WSO – Weapon System Officer) koji će se baviti i navigacijom.

Prednja kabina dvoseda u prvoj fazi ostaje nepromenjena, operater naoružanja će imati zadatak da navodi pilota na cilj i u noćnim uslovima, što, kako je rekao Miloradović, Orao danas ne može. Ovaj član posade će upravljati i novim zaštitnim sistemom aviona. Nove rakete će moći da se lansiraju i pre vizuelnog kontakta sa ciljem a njima će moći da se dejstvuje na daljinama od 40 i više kilometara. U drugoj fazi doći će do kompletne izmene avionike prilikom koje će biti ugrađen i novi HUD a Miloradović nije želeo da otkrije koji će strateški partner u tom poslu biti izabran.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

А

Aко двоседи нису више за обуку онда им се мења и ознака НЈ-22?

Odgovori
Me

Orlovi ionako nisu imali neku veliku nosivost. Sada, kada uračunaš težinu kopilota i sustava za ometanje/preživljavanje, ostaje pitanje korisne nosivosti.

Ac

Medo s mora

4 rakete vrvz200 koje se razvijaju za orla ce moci da ponese.To je najbitnije

А

@Medo s mora Па није пилот 500кg а вала ни ометач.
Моћи ће бар 1-1.5 тону. За дејство прецизним наоружањем доста.

Be

@Medo s mora

Dovoljna je nosivost od oko 1.000kg. To su 4x FAB-250

A siguran sam da je nosivost i veca.

Bila je prica da se izbavi jedan od dva topa. To bi smanjilo masu.

@Beli
Jedna top je 50kg. Dodas b/k i ustedeo si 100kg.

Me

@ Апок
Pilot sa sjedištem i elektronikom bi mogli biti 150-200 kg.
Sustav samozaštite (gruba procjena) bi mogao biti 50-100 kg.
Nije 500 kila, ali ima težine.

@ Beli
Vađenje 1 topa ima smisla.

De

Meni je ovo cudan plan. U naoruzanju je 16 Orlova – 9 J-22 I 7 NJ-22. Nisu svi ispravni.

A kako izegleda, modernizirati ce se samo 7 NJ-22. Za J-22 jednosijede izgleda nema nista (moguce je da su ti avionic stariji ili da su mozda iz prvih serija bez naknadnim izgaranjem).

Sto je naj cudnije Srbija sada mora razviti kadar I struku za operatere naoružanja (WSO). I to za svega 7 NJ-22 ciji zivotni vijek je desetak godina ako imaju srece!

Ovo mi se sve cini nesto kao bacanje love.

Bo

@Dead1, prati trag novca i bice ti jasnije. Te rakete koje se razvijaju, niko nece da kupi ako vec nisu negde istestirane i uvedene u naoruzanje. Zato i da imamo samo jedan preostao orao ovo bi se odradilo. Ne zbog orlova i vojske Srbije. Vec zbog sdpra i para.

Pi

@Dead1 Druže ovo su ti jurišni avioni a ne lovci. Oni mogu još 15-20 godina biti u upotrebi bez problema ako se redovno održavaju, pa toliko je trebao da bude operativni vek vaših toliko najavljivanih i propalih F-16 a platili biste pola milijarde za njih. Dakle, ne brini se ti za nase RV, znaju oni sta rade. Ovom modernizacijom J-22 ce doci na nivo A-10 po pitanju nocnih dejstava i dejstava sa vecih udaljenosti u oblasti air-support. Drugog jurisnika mi nemamo, tako da je sjajno sto se ulaze da se sacuva ovo sto imamo, a koliko znam niko u regionu nema pravog jurisnika tako da itekako vredi.

Ni

„Pilot 787“ Orao nikad nece doci na nivo A10 da ne objasnjavam zasto. Drugo kazes niko u regionu nem ajurisnika. Jel se jos uvijek Srbija ili Ti nadate da ce se ratovati skomsijama? A trece koliko znam nisu drugi imali nikakve jurisnike 92-e od tih komsija.. pa ? Kakva je prednost Srbije tad bila?

De

Pilot787, moja drzava ne koristi F-16 a kamoli stare Izraelske krntije. Moje nebo brani 93 F/A-18A/B/F I 11 EA-18G sa pomoc of 6 E-7A AWACs i 6KC-30A tankera. Sada se uvodi 72 F-35A da zamijenu starije F/A-18 (vec je 10 uvedeno). :P

Pi

@Niko Prijatelju, veoma dobro znam da Orao nije niti će ikad biti blizu A-10. Nisam se dobro izrazio, a i ti nisi dobro protumačio, dobiće još funkcija koje ima i A-10, noćno dejstvo i air support sa većih udaljenosti raketama vazduh zemlja, ne kažem da će biti kao A-10 ali će imati nove funkcije. A što se tiče toga „da li se Srbija i ja nadamo ratu“, reći ću samo „moli se za najbolje, pripremi se za najgore“. Da dodam, Tango Six je nekad bio sjajan vazduhoplovni portal Srbije i srpskog RV i PVO, obožavao sam da čitam njihove članke a danas je postao mesto za prepucavanje sa Hrvatima kao što si ti i ovaj iznad kome sam prvo odgovorio na komentar, sve zbog malo više čitalaca i posećenosti sajta, a svaki treći članak je poređenje uspešnosti Srbije i regiona u vazdušnom transportu i naoružanju. Dokle ćemo više da se udružujemo sa susedima, zar ništa sami ne možemo da uradimo pa uvek druge uključujemo..

Pi

I dokle ćete više da potežete teme iz 90-ih? Ne interesuje me i neću da se oko toga prepucavam, ulazimo u treću deceniju 21. veka! I za tvoju informaciju, kakav god da je ishod ratova 90-ih bio, Orao JESTE imao veliku ulogu na pograničnim borbama sa Albancima i neprijatelj je trpeo velike gubitke. To je zlatni avion našeg RV i leteće još dugo dugo daće bog.

с

Pilot787…Потпуно се слажем са тобом.Волим да читам Т6 због аналитичких чланака, али мислим да би уредништво требало мало да размисли о екипи коментатора која пре припада неким опскурним листовима код нас,а и у суседству. Поготово сам волео да читам неке врло стручне коментаре чланака које су очигледно писали активни пилоти и механичари,,,наравно под псеудонимом. За мене као лаика,али љубитеља ваздухопловства такви чланци и коментари лишени дневне политике и размишљања чији је већи, су били право задовољство!

Br

@pilot 787
Bugari imaju prave jurisnike, Su-25

Ba

@Branko

Pa…još je pitanje da li ih imaju:

https://tangosix.rs/2018/18/01/bugarska-vojna-avijacija-pred-kolapsom-prizemljeni-jurisnici-su-25-uskoro-ce-se-isto-desiti-sa-jedinim-aktivnim-c-27j-kao-flotom-skolsko-borbenih-l-39/

Čini mi se da prošle godine nisu ni letjeli. Ipak, navodno je potpisan dogovor sa Bjelorusijom o remontu, ali nema para za sve letjelice nego samo za nekoliko. Krajem prošle godine imali su 21 milion eura za ovo- a produženje resursa i nešto nove opreme košta 5 miliona eura po avionu…

Za taj novac mi smo u stanju da modernizujemo triput ovo što imamo, a mnogo važnije da razvijemo nova sredstva za avion. Koliko naši momci u posljednje vrijeme imaju naleta na orlu, a koliko Bugari na „pravom jurišniku“ bolje da ne govorim. Nemoj da zaboraviš da Srbija planira popunu novim borbenim BPL-ovima i kupuje borbene helikoptere. Funkcionalnost komponente vazduhoplovstva koja se tiče podrške trupama na zemlji se polako ostvaruje, nemoj da se sikiraš ništa.

Me

„…uvođenje u naoružanje Vojske Srbije baterije samohodnih haubica…“.
Samo informacija da se jedna baterija/bitnica sastoji od 3-4 topnička oruđa. Topnićki divizion se obično sastoji od 1 zapovjedne i 2-3 baterije/bitnice.

Odgovori
Ž

У наоружање је уведено 6 Нора Б52 М15.

Me

@ Živojin Banković

To se onda može posložiti kao 2 baterije/bitnice po 3 oruđa.

De

Da li su sve 6 u operativnom stanju I dali su svih 6 uvedene u naoruzanje baterija ili da li su mozda neke u ispitivnim centru?

T6

Све су уведене и оперативне а ко хоће да опроба прецизност…

SR

MEDO S MORA Prijatelju rakete koje su nove razvijene i koje ce biti ugradjene u J/NJ-22…Su mnogo kompaktnije i manjih dimezija i same mase…Sto se tice same nosivosti J-22 ona izgleda ovako.
Masa aviona: 5.750 kg
Masa spoljnjeg tereta: 2.800 kg
Masa unutrašnjeg goriva: 2.450 kg
Normalna poletna masa: 8.400 kg
Maksimalna masa uzletanja: 11.200 kg

Znaci da u najgorem mogucem slucaju ORAO ce moci da nosi bar 1800kg spoljnjeg tereta,ali to je u najgorem slucaju.

Sto se tice same ispravnosti ,“ORLOVA“ sami avioni se redovno odrzavaju .I oni sto nisu bili u letnom stanju sade ce biti to je ocigledno ne manje od 15 aviona ,sigurno.Ne razume tvoje razmisljanje nisi valjda ocekivao da ce neko modernizovati neoperativne avione ?!??! Svi potrebni J/NJ-22 ce se se dovesti u operativno stanje .Inace samom proverom strukture aviona samog zmaja ,doslo se do zakljucka da se mogu koristiti i preko 40 godina,nemaju mnogo sati naleta „nisu mnogo troseni,izraubovani“ …Samo da podsetim da je ORAO prakticno vrsnjak legendarnih idalje verovatno najboljih jurisnika ,danasnjice A-10 I SU 25,koji ce jos mnogo godina biti operativni,i to u armijama svetskih sila Rusije i SAD i niko ni ne pomislja da ih izbaci iz upotrebe u skorije vreme …Gde se ORAO u mnogim segmenitma moze uprediti sa tim avionama,pogotov ako uzmemo u obzir obimnu modernizaciju sto rece Miloradovic „gde sa 40km,mozes nekoga da gadjas i budes ne primecen „…Za avion jurinsne namene i mogucnosti J-22 izuzetan podatak .I u svakom slucaju se radi o izuzetnom avion,dokazao se svojom izdrzaljvoscu i zilavosu,gde je i „izresetan“ uspeo da se vrati u bazu…Vise puta avion sa najmanje gubitaka u tokom sukoba…Ako je za svetske sile sa toliko resusra i novca dragocen jedan A-10 ili SU-25 ,zasto za jednu malu Srbiju ne bi to bio J-22,koji je i mladji od obojice….Takodje treba reci da J-22 ima bolje prformanse sto se max brzine tice od oba aviona i od A-10 I od SU-25 koji svakako imaju mnogo bolju nosivost ,ali do sada se dokazalo da je 2800kg ubojnog tereta ,koliko nosi J-22 sasvim dovoljno pa i mnogo manje .Pogotovo sada kada avion bude mnog bolji ,sto se tice avionike,i ubojnih sredstava raketa…J-22 svako izrasta u ozbiljnog jurisnika za nase potrebe,i uslove …Takodje moram da istaknem da J-22 od samog pocetka ima ,mogucnost nosenja i koriscena i stranog naoruzanja sto ruskog sto zapadnog .Takodje tu su i odlicni topovi ruske provinijncije GS 23mm, dva komada .

2x top 23 mm-GŠ-23L sa 200 granata,
Do 2.800 kg podvesnog naoružanja na pet nosača na trupu i krilima

– Različite vrste klasičnih avio-bombi slobodnog pada: fugasne, razorne, trenutno-rasprskavajuće – jugoslovenske i sovjetske proizvodnje – Kasetne bombe britanske proizvodnje BL-755 Beluga (može da nosi ukupno 4 komada tokom jedne borbene misije)(koje su i aktuelno u naoružanju mnogih NATO armija) – Kontejnere bombica za uništavanje aerodromskih pista, francuske proizvodnje Matra Durandal – Nevođene rakete kalibra 57 mm, 128 mm i 260 mm, sa kumulativnim ili trenutno-rasprksavajućim dejstvom, sovjetske ili jugoslovenske proizvodnje – Radio-vođene rakete jugoslovenske proizvodnje tipa „Munja“, dometa oko 10 km – Televizijski vođene rakete američke proizvodnje tipa AGM-65 Maverik (aktuelno u naoružanju vojske SAD i nekih NATO armija)

U unutrašnjem kontejneru integrisan je sistem za pasivnu protiv radarsku i IC zaštitu.

OVO SU SVE PODATCI ZA STARU VERZIJU ORLA,KADA SE NA ,SVE OVO URADI MODERNIZACIJA …

Ni

“Samo informacija da se jedna baterija/bitnica sastoji od 3-4 topnička oruđa“
To mozda kod vas. Kod nas bateriju cini 6 artiljeriskih orudja ( plus logisticko vozilo).
@Dead1,,Kakvo ti je to pitanje. Pa normalno da su Nore operativne, kad su nove. I kakvo te crno ispitivanje spopalo, pa valjda znas da svako orudje i oruzje prvo prolazi ispitivanja pa se tek onda uvodi u upotrebu. A ne obrnuto, kao sto ti mislis.

De

Nikola, samo zato sto su novi ne znaci da su ispravni – ako ne postoji rezerva dijelova onda je moguce da neke koriste kao izvore dijelova. To rade I bogate drzave.

Sto se tice ispitivanja, pa trebaju da se razviju procedure, taktike itd. A cesto se neki broj opreme zadrzi u ispitnim centrima tako da se mogu razviti I poboljsati.

Naprimjer Amerika I dalje ima F-16, F16 I A-10 u ispitnim centrima iako je ovo sve oprema razvijena u 1970-ih.

De

SRBIJA,
J-22 nije u klasi A-10 ili Su-25. To su tesko naoruzani I tesko oklopljeni avioni I u biti tipa Shturmovik. J-22 je u klasi Jaguar, AMX, Q-5, A-7 Cosair II itd.

Sto se tice broja operativnih aviona, Srbija je uspijevala remontirati svega jedan (1)J-22 na godinu (to jest 8 aviona izmedu 2006 I 2014). Ne znam da li su ispijeli taj broj povecati izmedu 2014 I 2019.

Kao sto sam kazao sve ukupni broj J-22/NJ-22 je 16 aviona (9 J-22, 7 NJ-22). Zadnje sto sam citao (tu na Tango Six) u Aprilu 2018 je oko pola tih operativnih. U istom artiklu je pricano da je cilj 10 operativnih Orlova u prvoj fazi, a taj borj povecati na 14 u drugoj:

https://tangosix.rs/2018/24/04/aleksandar-radic-za-air-forces-monthly-sada-nepoznati-detalji-o-razvoju-srpskog-ratnog-vazduhoplovstva-u-prethodnih-osam-godina/

Ma

@Dead 1- kao što je g-din Banković naglasio u naoružanje VS je uvedena prva baterija od 6 haubica, a dobra vest je da će biti još baterija uvedeno u naoružanje (postoji snimak na youtube o dejstvu haubica). Takođe dobra vest je da u naoružanje u najskorije vreme ulazi i baterija Sora sa oklopljenom kabinom (neko ih je nazvao „Soko SP“) – samohodnih haubica 122mm (VTI produkcija).

Pe

Bice modernizovano 17 orlova J-22. To je nedavno informisao N Miloradovic ovaj isti!
Nore su vise nego dobro ispitane, ovo je vec 5-ta generacija tog borbenog sistema, preko 50 isporuceno kupcima..itd…znaci dobro poznat sistem, nije odjednom pao s mrsa…inace ispitivanja za VS su trajala dosta dugo, visak papirologije itd…
2T5 nova maljutka je radikalno naprednija od stare, da ne pominjem probojnost a radi se i na verziji 3T5.
Naravno da ce se uzimati nove maljutke, pa razvili smo citavu tehnologiju za iste, relativno jeftino za VS kao domaceg korisnika i jako efikasno sredstvo, postoji i varijanta sa termobaricnom glavom, za razbijanje bunkera!

Me

@Nikola
„To mozda kod vas. Kod nas bateriju cini 6 artiljeriskih orudja ( plus logisticko vozilo).“
Ovo je još po JNA ustroju. Mada mi se čini da je ovo povećanje broja oruđa koje navodiš posljedica manjka kadrova. Inače 1 logisitčko vozila nije dovoljno u slučaju većih kalibara, jer je municija jako teška (zrno+čahura+punjenja > 100 kg/komad).

@SRBIJA
SAD razišljaju da zamijene A-10 sa F-35, ali im to ne ide, avion je predobar. ;)
Što se tiče ORLA, onda je bolja smanjiti nosivost kako bi dobio bolje letne sposobnosti.

zl

@Medo s mora
Na bateriju haubica idu tri logistička vozila.

su

na bateriju T100 ne ide niti jedno logisticko vozilo. Svako odeljenje (od 6) ima svoj kamion u kojemu su 6 posluzioca i desetar, te metci za top i naravno top. Postoji 7 kamion sa podmetacima, dekama i streljackom municijom te razvodnikom koji je sef cijelog cirkusa kada nema komandanta (ja sam bio razvodnik), a zaduzen je za logistiku, od topovskih metaka pa do goriva za kamione.

Br

A sta je bilo sa BOV M11, bilo je prica da ide u kompletu sa hubicama? Ili to vazi za Aleksandar?

Ba

@Branko

Evo ti snimak nekoliko nabavljenih M15-ki od prije godinu dana. Ne brini ništa- popunjava se lagano sve.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQAP_KK5su4

Br

M15 je za vojnu policiju, to znamo, M11 je nesto drugo…

Me

„… u toku njihova modernizacija…i omogućuju gađanje jednog do dva cilja.“

Fantastično. Lovački radar koji omogućuje gađanje barem 1 cilja, kako dobra stvar i koji napredak. Ali…zar to nije očekivano od takvog radara?

Odgovori
mr

N019M1 This latest radar upgrade proposal from Phazotron retains the antenna and transmitter block assemblies but replaces pretty much all the rest of the radar. It introduces new fully programmable digital processing, giving 30-50% greater range in air-to-air search and track. Improved track-while-scan mode, with the ability to continue volume search for new targets while tracking 10. 4 targets can engaged at once with R-77 missiles. 4 different close combat modes are available. Has raid assessment mode, and target class recognition. Air to surface modes include Real beam, DBS, SAR (5x5m), and moving target detection. Can handoff target data to the Kh-31A/Kh-35A anti-shipping missiles. Allows target handoff to TV guided weapons. Collision alarm system. It is being touted as a low cost upgrade for existing MiG-29 operators.

Ja negde pročitah da je ovo iznad najverovatnija modifikacija radara

Ž

Радар Н019 Рубин омогућује истовремени напад на један циљ, Н019М Топаз на два.

Српски авиони имали су Н019Е који омогућује истовремено да гађа само један циљ, након дораде моћи ће два.

Ni

Mislim da nije dao tacan oodatak Lazanskom. Iscimao sam vise ljudi, i jednostavno Rusi nemaju takvu modernizacinu kavu je On naveo. Jasno su mi rekli da to ne postiji. Jedinu modernizaciju koju imaju a da je domet 100+ kilometara je N019M1. To je modernizacija koja se vrsi na licu mesta, ne mora se slati u zavod, ostaje samo antena i primopredajni modul, sve ostalo se menja. Sistem je skoro pa identican Zhuk radaru, i prati 10 ciljeva, a dejstvuje na 4

Jednostavno mislim da ili nije hteo ili nije zna da kaze tacan podatak. Rusi nemaju drugi modernizacioni paket za radar trenutno, a uopste nemaju takav sistwm domwta 120 km Koji kako je receno prati 4 a gadja 1 do 2 cilja. Svi ti radari novi su digitalni i imaju mocan racunar i software. Do. Et veci se dobija zahvaljujuci digitalnom procesiranju signala i to koliko ce ciljwva da prati i gadja zavisi umnogome od softwera i racunara

Zivi bili pa videli, ali ovo sto je lik rekao Lazanskom jednostavno ne postoji kao opcija koju Rusi nude. N019M1 je zamisljen kao jeftina varijanta da se dobiju unapredjeni radar koji je po karakteristikama priblizno kao Zhuk, a da se ne mora to odraditi u zavodu

DW

@Medo s mora. Toliko o našim “moćnim“ MIGovima. Naši MIGovi na ovom nivou modernizacije (po mom skromnom mišljenju to će biti BM stardard) ne mogu da pariraju nijednom ozbiljnom lovcu. Sad će dežurini migofanatici reći da je to vojna tajna, da ne treba otkrivati sve i ostale gluposti. Prosto rečeno mi smo siromašna zemlja koja nema novca za ozbiljnu eksadrilu lovaca, a sve ostalo je čista propaganda državnog vrha…

Tv

dw…I samoposipacima
da li je moguce da jedva cekate da opletete po svemu sto dolazi iz Beograda? opet malo da drzite svece ‘purgerima’ kad su ispucali sve sto su stigli u to u vetar, sa sve onom skvrcenom stvari u rukama…
jad i beda….

Ma

@ DW mnogi ni takve „moćne migove“ nemaju, zapravo mnogi na Balkanu nemaju ništa od avijacije a kamoli od LA ako ćemo precizno. PVO je prioritet, a LA je dopuna uz PVO. Posebno pitanje je pitanje obučenosti pilota, održavanja aviona, zatim stoka delova i naoružanja za svaki avion. Ništa ne znači dobar avion, ako su isti neispravni ili ako piloti imaju malo sati naleta. Ono što je sada radikalno bolje, to je pre svega dobar pristup opremanju svih rodova i vidova VS, mnogo veća opredeljena sredstva za vojsku, mnogo više sati naleta za pilote i ogroman stok delova.

А

@DW Поента је у новим ракетама Р-77 и евентуално Р-27РЕ / ТЕ. Довољно за окружење које има амрааме. А ко мисли да нам треба могућност дејстава на 4,5,6 авиона одједном треба да зна да је у тој ситуацији награјисао и овако и онако. Питање главно је да ли ће добити ометач што је императив данас.

Ni

Jos jednu stvar da pojasnimo ovde da ne ostanemo nedoreceni

Zhuk radar je razvijan oko R-77 i zbog njega i on moze u potpunosti da iskoristi ove rakete. N-019 nije i kod njega su te mogucnosti koriscenja „umetnute“ da tako kazem

N-018M Topaz je razvijem kao upgrade da bi se primarno podrzala upotreba novih raketa R-27ER(R1) i R-77.

medjutim, Topaz nije imao „unapredjenu“ komunikaciju sa R-77 kao sto je to imao zhuk. On jednostavno nije imao pravi AMTWS (attack multiple targets while scan).

TWR mod na radatu je omogucavao da se svi podaci o cilju prenesu R-77 raketi, ali nije imao mogucnost da se direktno simultano napadnu dva cilja u smislu da obezbedi i midcourse vodjenje rakete i korekciju, vec se oslanjao iskljucivo na mogucnost R-77 da koristij svoje aktivno navodjenje.

tacno je da je TWR mod mogao da obezbedi sve podatke o cilju bez prelaska u STT mod sto je bila velika prednost jer se nije otkrivao time i RWR na cilju se ne bi aktivirao.

Ali koliko mi je poznato, preporucen nacin koriscenja R-77 u sprezi za N-019M je iz STT moda da bi mogao obezbediti midcourse guidance u koliko je potrebno, a jeste kada se gadja cilj koji moze da snazno manevrise, poput lovackog aviona. lansiranje iz TWR (ili kako ga Rusi zovu SNP moda) bi realno bilo efikasno na ciljeve koji nemaju mogucnost snaznog manevrisanja, npr bombarder, transportni avion itd.

Svako ko se malo vise udubio u radarsku tehniku shvatice da opsti podaci koji se daju nisu zapravo dovoljno precizni i to su krajnje mogucnosti radara i aviona. Za N-019M se recimo navodilo da ima max domet 96km, ali nisu naveli za koji cilj tj za koji RCS. Za 5m2 je oko 80 km

E sada kada je nas zamenik ministra naveodomet od 120 km, ko zna na sta je mislio. Mozda ako avion otkriva metu poput Graf Zeppelina ili ako otkriva metu sa standardnim 5m2 RCS

U svakom slucaju, Peru je modifikaciju 8 aviona MiG-29 pri cemu je odradjen SLEP, novi KOLS, radar N-019M1 is jos dodatne stvari ukljucujuci neke custom modifikacije specificne za Peru platio 108 miliona USD

Ako mi idemo na daleko losiju varijantu za 185 miliona dolara. onda tu nesto opasno smrdi. Ili nasa modifikacija nece kostati toliko koliko kazu jer po ovome sto covek prica, Topaze su mogli i dzaba da nam daju

Ovo sve pocinje da mi lici na neko zamesateljstvo, ali ne bih da pricam dalje da zle duse ne pocnu da vilene ovde

Br

@Nikola
Na vise mesta sam primetio da je N019M1 120 km, i to vam lokalnih foruma. Evo jednog sourca.

https://m.imgur.com/gallery/FpRSCwk

DW

@Tvrtko@Markus1463@Anok. Evo krenuo je salvo „pametnih“ komentara umesto da se sagledaju stvari kakve jesu. Zato preporučujem da pametni pročitaju komentar Nikole (ako im nije previše komplikovano), jer čovek ima šta pametno da kaže. Usput, Nikola mislim da je dr Milorad mislio na domet od 120km za metu veličine B52 :)

Ni

@Brad

Da tacno je to. Zona mu je uza zbog antene i antenskog sklopa koji koristi ali je ostalo priblizno isto. Ts400 signal processor koji se koristi kod N-019M1 je prilicno mocan, ali koliko sam ja dobio informaciju i on je zastareo i trebalo bi da je vec zamenjen sa Ts600 u ponudi.

Ako lepo preslusate sta prica zamenik ministra, on kaze kaze da ce domet biti 120 km, moci da prati do 10 cilja, „4 u ovoj zavrsnoj fazi“ i da gadja 1-2.

Ja prvi put cujem za ovo „zavrsna faza“ i u koliko neko ima predstavu sta je to pracenje do 10 cilja a u zavrsnoj fazi pracenje do 4, bio bih mu zahvalan da mi pojasni. Ili je Miloradovic sve pobrkao i napravio zamesateljstvo ili ja neznam o cemu prica. Pa peru je svoje N-018ME Topaz radare upgradovao na M1, i prosto je nemoguce da mi sad upgrade na Topaz. Rusi mi kazu da oni uopste nemaju mogucnost, ni opciju ni delove da tako nesto urade. ASko sam razumeo, cak i taj Ts400 signal procesor imaju u ogranicenim kolicinama ako ih ima uopste jer se nudi ovaj noviji

А

@DW Мораш дати конструктиван коментар а не етикетирати људе. Никола јесте лепо образложио али не видим проблем са другим коментарима. Ми не знамо колико кошта модернизација. Прво се кукало на бацање пара на бољу модернизацију старих авиона а сада на умеренију.

Tv

Uvek ce se sakriti iza tudje reci i podilaziti. De odmori malo.

DW

@Apok. Ja govorim o besmislenoj ostrašćenosti koja kod nas vlada gde se isključivo ruska tehnika proglašava superiornom, a sve što Vučić uradi proglašava genijalnim samo zato što je za nijansu bolje od onog šta su radili Žuti.
Umesto toga bilo bi bolje napraviti “foto-robot“ lovaca za srpsko RV i PVO, čemu on treba da služi, koju opremu treba da ima, koliko treba da košta, ko je voljan da nam proda takav avion, da li postoje neke političke ucene oko prodaje itd., pa onda sesti i videti koji se to lovci uklapaju u taj foto-robot bez obzira iz koje zemlje dolazi proizvođač. Ali kod nas naravno to nije slučaj. I onda kreću kafanske rasprave često neargumentovane oko toga ko je bolji Ameri ili Rusi ili Evropljani ili Kinezi… Usput, kako dati konstruktivan komentar na lupetanje Miloradovića!?! Valjda neko iz RV treba da kaže takav i takav avion nam treba, neko iz PVO takav i takav pvo sistem nam treba, neko iz KOV da kaže takva i takva konfiguracija Lazara nam treba u skladu sa doktrinim VS… Toga ovde nema. Imamo čoveka koji sam određuje po nekom svom nahođenju (da ne kažem kombinacijama) šta će vojska kupovati.

De

Tesko da je ista pobrkao. Pre ce biti da radar ostaje isti ali ga narodu hoce prodati kao modernizovan.

Vu

Vec duze vrijeme pisem kako nema smisla modernizirati Mig-29 i ulagati u bolje radare i avioniku, ako ti zrakoplovi imaju jos 15 godina resursa to je bacanje novaca. Ako ste ih kupili sa namjerom da premostite neko razdoblje do nabave boljeg zrakoplova, to je onda pameta potez. A ako mislite da ce te u Mig-29 uloziti par stotina USD i dominirati “regionom” onda ste glupo potrosili novce.

Nije mi jasno zasto SRV ne proba kupiti 2 ili 3 eskadrile JF-17 block 3 po meni je to bolji i jeftiniji zrakoplov. Koji bi bio korisniji i mogao bi zamijeniti i Orlove, a mogao bih se nadopuniti i sa Mig-35 u budicnosti.

Vl

„DW“,
biće da tvoj „foto robot“ Srpskog lovca više liči na F16 nego na Mig 29, za ne?
Koliko je teško biti realan u situaciji u kojoj se nalazimo?
„Apok“ je već ranije (u svom komentaru) napomenuo da pojedincima smeta kada se stari avioni modernizuju vrhunskim uređajima. Navodno, ti uređaji ne mogu da pokažu svoje karakteristike u punoj meri na toj staroj platformi? A sada im smeta i umerena varijanta?
Valjda je svima vama jasno da su ovi Mig-ovi samo prelazna opcija održanja LA, do kupovine novog aviona uz obuku dovoljnog broja pilota i zemaljskog osoblja.
Delom su Mig-ovi ulaganje naše države u njih već opravdali.
Uostalom, zar neko može da i pomisli da bi bilo koja vojska u svetu u potpunosti otkrila svoje planove uz realno stanje i sposobnost svoje tehnike?

DW

@Vlad. Mislim da struka treba da da “foto-robot“ lovca za RV. Mislim da mi za bilo koju varijantu F-16 sa AESA radarom nemamo novca, a ne verujem da bi nam Ameri prodali i da imamo. Kada smo kod mog foto-robota moj favorit je J-10C, mada treba razmotriti i recimo JF-17 koji bi imao Vixen 1000 aesa radar i BVR rakete Derby-ER, jer se radi o jeftinom (nikako lošem) defanizivnom lovcu presretaču, baš ono što nam treba.
A drugo ako su ovi MIGovi samo prelazna opcija, zašto nam treba 14 komada i to modernizovanih? Ja nešto nisam čuo da je ovo prelazna opcija?!? Bilo je dovoljno imati 8 migova prilagođenih za air policing i onda krenuti u nabavku novih lovaca.
A što se tiče “vojnih tajni“ jedino što je tajna to je obučenost i moral vojske, a što se tiče mogućnosti tehnike to je manje-više poznato.

DW

@Vukovarac. Potpuno si u pravu. Samo nisu skroz bačene pare. Otišlo je nešto i u nečije džepove. Usput, JF-17 block 2 je bio u razmatranju pre 2012. i to neka varijanta sa zapadno-evropskom elektronikom, ali se naprasno odustalo i počeo favorizovati MIG. Verovatno se moglo dogovoriti da se neki delovi za JF-17 proizvode u Srbiji, ali šta je tu je. Odoše pare na MIGove…

Ni

Analizirajuci malo podrobnije sta je rekao Miloradovic, dolazim do zakljucka da se je mozda malo nespretno izrazio u nedostatku poznavanja detalja i gomile podataka koji mu prodju kroz glavu

Naime, NIIR N-019M1 moze da prati 10 i gadja 4 cilja u V-V modu, ali u V-Z modu prati 2 cilja a gadja 1

Ovo veoma lici na ono sto je on pricao i velika je verovatnoca da je malo „polupao loncice“ u toku intervjua.

Rusi su mi potvrdili da oni jednostavno samo M1 opciju nude kao paket za modernizaciju i nemaju drugo u ponudi. N-019ME nemaju, ne proizvode se odavno i ako bi smo zeleli da ih ugradimo ili modernizujemo na Topaz, to bi se moralo odraditi polovnim radarima koje je neko rashodovao. Bili su jako iznenadjeni i vise puta su mi potvrdili da informacija koju oni imaju je N-019M1 i to varijanta sa novijom verzijom racunara, jer vise nemaju sa starijom. (Mislim da je novi racunar povecao Ts-400 DIGITAL SAR rezoluciju radara. Ne zamerite ako sam pogresio jer ne mogu da trazim, ali mislim da umestoTs-400 DIGITAL SAR 5x5m sada omogucava 3×3 ili 1×1 metar… ali ovo uzmite sa rezervom. Ts400 je star vec skoro 20 godina :) )

ONo sto me sada buni je da sam dobio neku informaciju da se nece dirati KOLS, ali mi je potvrdjeno da stari KOLS koji mi imamo se ne moze spregnuti sa N-019M1 (cak ni sa Topazom ako sam dobro razumeo) tako da po tome novi digitalni SUV ne bi mogao obradjivati podatke sa starog KOLS-a.

Nekako mi se cini da bi bilo besmisleno da se i KOLS ne odradi jer neznam kolika bi mu bila upotrebna vrednost onda ako bi radio kao zaseban sistem a ne spregnut.

Svi koji su radili modernizaciju MiG-29 tipa Sirija, Peru itd, su dobili i moderniji KOLS

Neki zakljucak mi se namece da cemo mi ipak dobiti i N-019M1 i novi KOLS i jos po nesto. Izgleda da Rusi imaju dosta precizne podatke o tome sta ce se raditi na nasim avionima

Takodje je kuriozitet da su mi rekli da su nasi trazili Zhuk ME radar, i da su im sami Rusi rekli da je adekvatnije uzeti N-109M1 jer osim ugla zahvata koji je manji za 30 stepeni, i nemogucnost koriscenja nekih V-Z raketa i nekih modova koji nam zapravo i ne bi trebali, sve ostalo je isto.

Nadogradnja na N-019M1 je mnogo jeftinija varijanta jer Zhuk ME zahteva i konstrukcijske izmene zbog smestaja nove antene i antenskog sklopa

Vu

@ DW
A sto ces tako ti je to kada ti debili vode bitno ministarstvo i misle da su vrhunski strucnjacu. A za 800 mil USD ste mogli imati 2 eskadrile JF-17 block 2 (24 zrakoplova), a ovako za 210 mil USD imat 11 osrednjih ili losih Mig-29. A do sada ste ih vec mogli i otplatiti i gledati novu eskadrilu ili razmisljati o novim Mig-35.

DW

@vukovarac. Mala ispravka, imamo samo jednog debila u zakasnelom pubertetu, a ostalo su lopovi. Vi ste imali sreće što su vam Ameri “sabotirali“ kupovinu izraelskih F-16 i time sprečili korupciju.

SR

Da upravu si da Amerikanci razmisljaju ,o zameni ali se A-10 toliko dobro pokazao ,tako da se to nece desiti u skorije vreme.I Rusi razmisljaju da SU-25 zamene u nekom kasnije periodu sa SU-34…Ali to je jos jako daleko,modernizaovali su i Rusi i Amerkinaci i SU-25 I A-10 .Kao sto rekkoh ORAO ima bolje performanse ili ti krajnju brzinu od oba,naravno mnogo manju nosivost ubojnih sredstava,jer ima slabiji motor …Ali realno ovo sto on moze da ponese to je zaista dosta.Kao sto rekoh 2 tone ubojnih sredstava, u najgoreme slucaju ,neka bude i 1,5 tona…Sa ovom modernizacijom koja je vec u po odmakloj fazi to ce biti ziasta dobar jurisni avion,sa novom avionikom i raketama….Gadjanje cilja sa 40km …..

Br

@Nikola
Znate li jos neku razliku izmedju Zhuk-ME i N019M1 ili ste sve naveli u proslom komentaru? Takodje koji su ti modovi u pitanju? Iskreno receno nama je i SM varijatna pored modernizovanog orla ni ne treba, jedino mozda zbog protivradarskih projektila koji bi ocistili putanju orlu

Dr

Svaka pohvala za napredak.

Odgovori
ta

Nadam se da ce Lazanski u narednu emisiju pozvati na panel sve strucnjake sa ovog portala da ukrste koplja i misljenja, a sve to pomno pratiti iz NATO, Min.Odbrane i OKDBa

Odgovori
Kr

pola strucnjaka sa ovog portala zna vise o Lazanjskog

Ni

Колико год ми се не свиђа то што је рекао Милорадовић у вези Миг 29, он и војска су у праву. Треба одржати ЛА, појачати јој капацитете, извршити модернизацију са што мање новца и омогућити школовање младих пилота. Оно што ће имати у наредним годинама ће бити у сваком случају боље од онога што су имали, а бесконачно пута боље од ништа.
Мислим да ипак неке паметније главе у Министраству разматрају шта треба купити у неком средњерочном периоду. У сваком случају на попис би требало додати С-350 или Бук М3, Панцир се већ помиње па бих кориговао на СМ стандард, Ловачка авијација – Миг 35 али зашто не размислити и о неким другим апаратима – нпр. Су57Е (ово је свакако маштарија али узимајући у обзир цијену која фигурише од око 50м $) и није пуно више од цијене МИГ-35. Наравно податке о руским цијенама треба узети са резервом. Зашто ово кажем, у 2025-2027 постојећа понуда авиона ће се прориједити, велико је питање шта ће се нудити и из Русије и са Запада али богами и из Кине. Када је у питању СУ57, Русима ће требати и ино наруџбе како би се тај авион исплатио и био конкурентан, самим тим мислим да ће потопити остале извозне адуте Москве.
О Пасарсу и трупној ПВО, нисам злонамјеран али се надам да ће одустати од тога. Треба се фокусирати на оно што можеш и гдје имаш потенцијал. Пасарс и пар других пројеката је расипање ресурса (извињавам се инжињерима и техници која вјероватно напорно ради на том пројекту).
Линије које је Милорадовић поменуо треба систематизовати и дати им рок нпр 2025-2027:
– модернизација М-84 и М-80 (200+, 300+)
– Набавка Лазара у већем броју 150+ (зависно да ли ће се ићи са
обавезним служењем што би повећало бројност)
– Увођење Милоша ако се показао као перспективан!!!!
– Увођење/набавка противоклопних ракета „нове маљутке“ и Паука и њихова интеграција са Лазаром Милошем и Бововима.
– набавка НОРА Б52 80+
– увођење/набавка Мораве/адаптација Огња
– Увођење/набавка Алас-а
– Далекоменти ракетни систем Шумадија
РВ и ПВО
– С-300 ПМУ2 (полован) или С-350 2 дивизиона (9М96Е и 9М96Е2)
Бук М2Е или БУК М3 2 дивизиона
Панцир18-24
– Систем ВОЈИН
– Системи за електронска дејства – електронско ратовање
– РВ нека се возају Орлићи и МиГ 29 до 2025-2027.
– Хеликоптери – годишња набавка 2-3 летјелице + постојећих 5+4 (Ми17,Ми35) би значило да до 2027
набавиш 16-24 нове јединице тј. да укупан број Ми17 и Ми35 буде 25-34 + Газелице 30-35 модернизоване са
„новом маљутком“ и Пауком.
* Електроника и артиљеријски радари.

Период од 7-8 година је сасвим ок за извођење већине наведених активности уз просјечно годишње трошење за набавку и унапређење од 250м ЕУР (280м$). Узимајући да се доста ради у домаћим фабрикама, те да се изгура НАТО стандард од 2% ових 280м$ би били равни цифри од 420м$ посматрајући ППП фактор за домаће производе и услуге.

Odgovori
Al

I ja se slazem da sve to treba i moze….al to znaci rezanje troskova nekim drugim „projektima“, „firmama“ itd. koje samo cede pare, a nikakvu korist(nama koji nismo u dilu) ne donose.
Mislim da do te ozbiljnosti jos kao drzava nismo dosli. Ako bi iko trebao svoju odbranu da shvati ozbiljno, narocito u vazduhu, to je Srbija, ali nikako da nam udje u glavu. Ne znam stvarno sta je potrebno.
Ovo sad kako se radi u poslednjih par godina je stvarno ok, u skladu sa mogucnostima i racionalno, ali mislim da je krajnje vreme da plate tim ljudima malo dodju na red. Pilot oficir u vojsci mora minimum 5.000$ mesecno da zaradjuje!

DW

@Nixon. Ne znam dal se šališ ili misliš ozbiljno, al’ da kažemo da je ozbiljno. Jel si stavio na papir koliko sve to košta, a koliki je vojni budžet VS i BDP Srbije?
Što se tiče PVO-a, da bi bilo efikasno, zone uništenja se moraju preklapati dva puta. Sa 2 diviziona S-300 i Buka to ne bi moglo.
A sa maljutkom nemoj da me zasmejavaš :). Da si rekao Kornet…
Usput, čestitam ekselenciji Lazi, nedostajaćeš nam.

T6

Ја се у неким стварима баш не слажем :
Модернизација М-80 са 30х173мм како каже професор није у складу са 30х220мм који се вратио у наоружање преко РРФ и праги, друго је ако на Лазарима остане могућност куполе са 2А42 што је у складу са ГШ-30 на МиГ-29 30х165мм (нисмо ми Швеђани па да имамо само један калибар;)
Набавка Лазара у већем броју да али шта… прича се о неким Страјкерима али нико не помиње њихову борбену формацију која се састоји од једног придодатог вода 105мм за подршку, е ту смо пола ЕУ НАТО чланица развија оруђа за подршку од росомака, некстера до пандура па могу да имају 12,7мм за заштиту кад је поред њих 105 ица са ауто пуњачем…
дакле имплетација заварене лаке куполе СПРУТ-СД 2А75 је брзо решење за Лазара.
Милош је свакако перспективнији од БОВА нећу да трошим речи.
Нова маљутка је део историје уз све почасти на инвентивности али брзина ракете је оно што спасава главу… Паук да али ако има домет 8 и више км (са газеле разуме се)
Артиљерци знају шта хоће.
Е сад ПВО добродошао С300В због све веће претње разним чудима или ипак новији С-350 (јефтиније и модерније ракете)
Жирафе су застареле нико не помиње модернизацију са новијом антеном која би морала да иде у пакету са ПАСАРС-ом, бар оклопна конструкција
Миг 29
Нико не написа да има само 6 (шест) тачака за УБС а сви се утркују да у цугу лансирају по 4 ракете, то је главни недостатак ове опције али то није толико страшно (уколико се не понови „Сила од Савезника“)
Друго нико не помену ракете са ИЦ самонавођењем Р73М или РВВ-МД које су по мени веома значајне нарочито против авиона са смањеним одразом
Орао мора под ХИТНО да добије ПРР верзију (Гром-Ц и сл)
За сад толико

Ni

@DW
8-9 година би било мање-више довољно уз садашње макроекономске трендове. Колико сам схватио ове године ће на куповину отићи неких 220м ЕУР.Доста набројаног је дошло до фазе реализације, када је ријеч о модернизацији. Рад у домаћим погонима је значајно јефтинији. Осим тога, ови што рачунају БДП ће се сложити да ово повећава БДП значајно.
Ја написах по два дивизиона Витеза и Бука, а теби мало, а са друге стране питаш колико све то кошта.
Баци на папир, нисам пуно фулио.
Да је корнет бољи, јесте, али нећу да будем малициозан.

De

Kakve to price o novoj Malyutki?!? Pa to su jako zastarijele rakete iz 1970-ih. * Treba nest nono ala Spike ili Javelin ili 9M133 Kornet.

*Ok u Balkanskom kontextu je Maltyutka jos I dobra kad pogledas da su glavnina tenkova zastarijeli:

Rumunija – T-55, TR-85 (modificirani T-55)

Bugarska – veliki broj T-72 (bez ikakve duboke modernizacije a vecina nisu operativni)

Makedonija – 30-ak T-72 (nisu modernizirani

BiH – M84, AMX-30, M60 Patton. T-55 – mista modernizirano a nisu svi operativni.

Hrvatska – M84 (modernizacija planirana ali glavnina tenkova nisu modernizirana). Svega 48 planirano za modernizaciju.

Crna Gora – nikakvi tenkovi

KiM/Albanija – nikakvi tenkovi

Madzarska – T-72 ali to ce zamijeniti kroz sljedecih godina sa 44 Leopard 2A7+ I 12 Leopard 2A4. To ce biti najmodernije tenkovske snage u regiji.

Pa

Dead1
Nova Maljutka je dometa 5 km, brzine 200 m/s, radio vodjena.
Domaca proizvodnja. Zastarelo?

Š

Hrvatska po svemu sudeći također nabavlja Leoparde, plus Bradleye kao gusjeničare.

De

Pavle, u pitanju je da li moze da probije oklip novo tenkova poput Leopard 2A6, T-90 i M1A2? U glavnina uvijeta je odgovor ne. Zato su i Rusi uveli nove bolje rakete.

Ali za Balkan ne trena nista bolje od RPG7VR. Tu nije moguci neprijatelj T-90 ili M1A2. Tu je protovnik T-55 ili nemoderniziran T-72.

de

Štrumfgoda, odakle prica o Hrvatskim Leopard I Bradley?
Po svim vijestima Hrvatska modernizira 48 M-84. Za zamijenu M-80 nems konkretnih vijesti.

Me

@ dead1
O toj nabavi/donaciji BRADLEY-a se šuška već 6 mjeseci. Čeka se nekog ili nešto.
LEOPARD 2A7 (čini mi se), tj. nabava polovnih LEOPARDA 2 te nadogradnja u Njemačkoj na A7 standard, je spomenuo ministar ugroza prije cca 2 mjeseca, da bi uzeli za „relativno sitne“ pare jedno 24 komada. Ono što se za sada zna da ide redovna revizija M84 (valjda 6 komada ove godine) te eventualno nadogradnja na M84D (što ĐĐ pokušava isforsirati što prije). Osobno sam protiv nabave Leoparda, a za nadogradnju na D standard.

Br

Upravo, prema budzetu za 2019 sredstva namenjena opremanju vojske su 33 milijarde dinara tj oko 280 miliona evra, tu nisam racunao investicije u gradjevinske objekte kao ni konta 511 u manjim odeljcima kao sto su mirovne misije i administrativnu sluzbu. Ako bi na dugi rok od 10 godina razrali ovakav budzet stvarno bi smo mogli nabaviti ozbiljna sredstva. Uzgred jel ima iko informaciju kolko bi nas baterija S-300PMU-2 kostala a kolko pancira?

Ba

@Dead1

„Pavle, u pitanju je da li moze da probije oklip novo tenkova poput Leopard 2A6, T-90 i M1A2?“

Nije u pitanju. Nisi u toku- informiši se. 2T5 nije Maljutka- iako je derivat nečega zašta imamo licencu. Probojnost bolja nego 9M133-1, lošija nego kod 9M133M-2. Na testu uredno probila 3,8 metara koherentnog betona. Sad da ti kažem da sječe preko „Kontak5“ kocki još preko metar metala i keramike opet bi nešto sumnjao? Planirano je 1200 komada u prvoj popuni, kontejner i stalak još nisu gotovi. Spike? Javelin? Da to kupujemo? Pa mi razvili „Ralas“ za protivtenkovske platforme do 8km, šta će nam to? Za desetak miliona popunimo dva OM bataljona. Pod uglom od 50 stepeni skoro svaki moderan tenk možeš uništiti puhalicom za papir i dobrom molitvom, a ne ovim zlom. Košava je neki dan pogodila cilj na 40km, ali ovo je već taktički projektil pošto se ispaljuje sa kontejnera na novoj liniji vbr-ova koju pravimo i ima bojevu glavu od 100 kila… Hoću da kažem- Nije nam više uopšte izazov napraviti sredstvo mogućnosti poput TOW-a recimo. To je prevaziđeno i radi se bolje. 2T5 je proizvod predviđen za masovnu popunu nespecijalizovanih jedinica, da se troši. Nadžidžaš „Polo“ sa njim i Bog da te vidi.

http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2016_12/Polo-sa-raketama-2T5-slika-2-Foto-Vojska-Srbije.jpg

Šta ti vrijedi Javelin kada imaš jedan komplet da čuva neku tenkoprohodnu stazu? Koja od balkanskih državica ima para da kupi 1000 komada?

BTW, Kurdi, tačnije jedna od njihovih žena su potpalili onaj stari, Turski leopard sa prastarim i „prevaziđenim“ 9K11. Imaš negdje i članak i fotke, nađi. Sa boka ti uopšte ne treba Fagot, ili Konkurs. Debljina orginalnog oklopa u liniji motora je zapanjujuće mala. Evo ga fotka:

https://misterxanlisis.files.wordpress.com/2017/03/leo2dk6_k.jpg

Pozdrav svima!

Pa

Mrtvi
Koja raketa je busila m1 po iraku? Rpg.neki izmedju ostalih.
Ne mozes znati hoce li probiti ako ne ispitas. Sa tandem glavom itekako bi mogla mada je vise za nepokretne ciljeve. Da postoje modernije i bolje je cinjenica, kao i da ce naci svog kupca van ove zemlje.

zl

@Banja Luka
Po svemu sudeći, 2T5 niko neće nositi na ledjima? Mislim da neće biti nikakvog stalka, implementiraće ih na BOV-a, BVP-a i Gamu.

Pozdrav.

Ba

@zlacha

Ne „na leđima“. Iako ako mora- može i tako. Radi se o konceptu PHAW (Personal Heavy Antitank Weapon) za koji je urađena odgovarajuća studija, idejno rješenje i budžetiranje, ali nije završen razvoj. Radi se o nečemu što kada se sklopi ima dimenzije komparabilne sa BST-om, koji je prevaziđen, i istu funkciju.

Izmjenjivi kontejneri sa raketom koji idu na univerzalni stalak sa napajanjem i optoelektronskim blokom. Raketa neće biti potpuno kompatibilna sa „golom“ varijantom, jer su potrebne manje izmjene na tjelu rakete. Bumbar na steroidima.

zl

@Banja Luka
Ako govoriš o ovom konceptu, mislimo na isto.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Hires_090509-A-4842R-001a.jpg/1200px-Hires_090509-A-4842R-001a.jpg

Pod „ledja“ sam podrazumjevao dva vojnika koji nose raketu i stalak, do dolaska na poziciju i sklapanja toga u jedan sistem. Pretpostavljam da će uraditi i ovu prašinarsku verziju, ako raketa zadovoljava naše potrebe. Miloradović je govorio o 900+mm probojnosti, iza ERE.

Od

Koliko novca košta modernizacija aviona starog u prosjeku 30 godina , kolika je cijena po komadu? Da li je neko uradio analizu efikasnosti ovog projekta? Kada je projektovano uvođenje u upotrebu i operativnost „novog“ Orla, za 2, 4 ili koliko godina?
I za kraj zašto se, u slučaju G-4, ne razmatra kupovina novih aviona makar bili i Jak 130, L-39NG ili F/A-259?

Odgovori
P.

Cenu ne znam,ali praktično već su u upotrebi. Znam iz ličnog iskustva. Video sam ih u sred noći kako lete u formaciji dijamant i od sreća se blago nasmejao.

Br

Zivojine sta je bilo sa ECM Gardenija na 9.13? Predpostavljam da su vadjeni jer kolko znam radi se o sistemu koji ne koriste van rusije, mada opet i sumljam jer je u pitanju jako stara stvar. Uzgred jel samo 9.13 ima gardeniju ili ga moze nositi i 9.12. I dali bi nesto moglo odmeniti nedostatak iste? Znate li sta ce jos biti predmet modernizacije ili se ipak zadrzavamo samo na modernizovanom radaru i R-77 sto bi nam pored orla i Mi-35M bilo dovoljno

Ako moze i do razgranicenja dal gadja na 4, 2 ili jednu metum Mislim na modernizovani mig sa N019M1. Posto se na vise mesta nalaze drugacije informacije

Odgovori
Ni

Gardenije su povadjene. To se ne izvozi

Moze li neko da mi pojasni da li ce posle modernizacije radara od 40 godina, ovi avioni biti 4+ ili 4++ generacija???

Odgovori
Pa

Taj glagol ne postoji.
Da li ce konzervirani s.etandari koje Argentina kupuje posle remonta i modernizacije biti upotrebljivi?
Da li ce otkupljeni F5 iz Svajcarske nakon remonta biti upotrebljivi?
Samo nasi nece..
Kavurma i cvarci…

Kr

zamalo 4 generacija

Al

To licitiranje sa generacijama je najcesce samo marketing. Po nekoj logici 4+ generacija znaci da avion ima kljucne elemente 5. generacije, ali da nije u kategoriji „stelt“. To bi bio avion 4. generacije koji ima Supercruise i AESA radar(da uvrstimu tu i hibridni PESA koji ima SU-35S jer je poprilicno napredan). Tako da pod „4+“ jedino mozemo uvrstiti SU-35 i Rafal.
Mig trenutno nema takav proizvod, cak ni Mig 35 nije u toj klasi realno jer nema supercruise(priznacemo mu aesa radar radi cisto radi rasprave). EuroFighter ima motore, ali jos uvek nema radar adekvatan(mada mu je odrzavanje kao da je 5. generacija). F-15 i F-16 imaju radar i senzore 5. generacije, ali motore nemaju, isto vazi za F/A-18.
Migu 29 prve generacije(A/B/S/SM/SMT) sta god da uradis, nece biti 4+, ali moze biti jako dobro naoruzan avion, u pravim rukama spreman da odgovori na sve zadatke u vazduhu(za vazduh-zemlja nije bas najmodernije opremljen, ali nije ni ocajan)

Vo

@Kriticar iz Kapelskih Kresova
U svakom slucaju daleko ispred vasa 2 i po raspala MiG-21.

Lu

Nakon modernizacije bit ce 4+++. Broj 4 su glavne funkcije. Polijetanje, letenje, identifikacija i slijetanje. Ovi plusevi znace da ce pilot u slucaju odbijanja poslusnosti uljeza imati mogucnost pucanja iz topova ili raketa i potvrda pogotka.
Nakon modernizacije niti jedan Boing Dreamliner ili Airbus A380 nece nekaznjeno moci preletit bez da se javi OKL.

Ig

„Precednik“ je rekao da ce biti novi radari „Zuk 3“, i nema tu sta da se raspravlja. Kad je on nesto slagao?

Odgovori
DI

Po novom pravilu koje je objavio Ministar odbrane A.Vulin, bilo kakav negativan stav i iznošenje mišljenja koje nije u skladu sa stavovima Vojske Srbije je kažnjivo. Na tom sastanku gde je ovo obnarodovano a koji se bavio trenutnom bezbednosnom situacijom na jugu Srbije između ministra i načelnika generalštaba se nalazio kalendar sa slikom jednog od SDPRovih mezimčadi (nije ušlo u naoružanje VS) a do ministra se nalazio gost emisije Lazanskog, da podsetimo v.d pomoćnika ministra za materjalne resurse. I da povežem priču o Orlovima MiGovima i ostalim letilicama, sve što kaže gospodin Miloradović o unapređenjima, modernizaciji, novim namenama borbenih sistema, je baš onako kako je nama potrebno i tačno tako kako dotični kaže i tu se nema više o čemu diskutovati.

Odgovori
mi

DIV68 – DW
Na osnovu istog pravila pise da treba da se uradi deratizacija i dezinsekcija Srbije.Objavite ovo.A sta se nalazi na kalendaru a sta ne je nebitno.

Pe

Na kraju razgovora o mig29 ..dr Miloradovic je samo jasno onako samozadovoljno rekao ‘bice to dobra modernizacija’…pomenuo je da tu ima jos par unapredjenja stvari osim radara koje su bitne…
Ne bih polemisao ali mislim da ga ugovor sa Rostehom obavezuje da ne ide sa detaljima u javnost…a Ove detalje sto je pominjao su pomalo ‘zbunjujuci’..
‘Bice to dobra modernizacija..’.je jedino i bitno u svemu!

Odgovori
An

Da, bas je imao samozadovoljan izraz lica kad je to izjavio. Znaci ili cekaju da se desi pa obelodane ili nece ni reci sta su sve uradili. Mozda to nije ni tako lose. Neka odrade modernizaciju pa da traju i samo pet godina. Nekad, i svuda, a i kod nas, nije se pitalo koliko kosta odbrana, niti ista ima cenu… uverismo se ’99. Neka modernizuju, a za novu nabavku u startu odbaciti potencijalne agresore, a tu trenutno samo spadaju nato drzave. Dakle mogu ruski, kineski ili bilo koji avioni, ali nikako avioni koje potencijalni agresor poznaje do poslednjeg zakivka i za koje moze da u jednom trenutku prestane da isporucuje delove. Dzaba i da su povoljniji. Ne pricam ovo iz neke rusofilije nego prosto pragmaticno.

Pe

Kao sto rekoh mislim da je klauzula vojnoitehnickog ugovora tajnost…nen mora svako znati za koje pare npr Srbioi rusi prave ugovor..itd..ima masa razloga!
Rusi imaju svoje partnere iz ODKB koji su odmah trazili mig-29 u donaciju kao sto su donirali Srbiji…od tada su sve info na kasicicu!

Slazem se dobra odbrana nema cijenu!

Ze

Pre svega treba imati u vidu da su izvesni pomaci u vojsci jedan od glavnih aduta vladajuce (inace tragikomicne) nomenklature i da ce biti zestoko korisceni u predizborne svrhe. S tim u vezi postojace lista superlativnih pojmova koji su predstavnici vlasti duzni da koriste u javnim obracanjima u svom delokrugu a za „slucaj MiG“ je to bio „ZuK“ iako je otpocetka bilo jasno da je to nerealno. Dalje treba da imate u vidu da je Miloradovic pre svega diler i da ce o vojnoj opremi govoriti onako kako je njegov mozak u stanju da obradi informacije i objasnjenja koje mu saradnici dostave. U tom slucaju moracete da upotrebite sopstveno znanje i iskustvo da shvatite sta on zeli da kaze.

Gadjanje 4 cilja u zavrsnoj fazi:

Zavrsna faza je momenat kada raketa R-77 pocinje da upotrebljava sopstveni radar za navodjenje na cilj. Ukoliko se dovoljno priblizite protivnicima R-77 ce odmah po silaska sa sine koristiti sopstveni radar pa ste vi slobodni da skinete zahvat sa gadjanog cilja i da zahvatite sledeci i opet lansirate, ukoliko je raketino samovodjenje opet odmah pocelo vi ponovo skidate zahvat sa tog cilja i zahvatate treci itd… avion ce imati mogucnost nosenja do 4 rakete R-77, tako da imate teoretsku mogucnost gadjanja do 4 cilja „u brzoj sukcesiji“. Ovo je u praksi vec postojalo na avionima Tornado F.3 jer je mogucnost primanja radio korekcije putanje za britanske AIM-120 uvedena tek naknadno – posle isporuke i integracije samih raketa.

Gadjanje jednog do dva cilja:

Osnovni radari za MiG-29 i Su-27 su pokusavali da emuliraju ono sto su kroz obavestajni rad saznali o APG-63 radaru, naravno uz dodatak lokalne filozofije. APG-63 je po uvodjenju u upotrebu imao neadekvatne elektronske komponente pa je vec 1979 krenula modifikacija na PSP standard kako bi se prakticna upotrebljivost radara uvecala. Naravno i radari za MiG-29 i Su-27 su uvedeni sa neadekvatnim hardverom ali nekih 10 godina posle APG-63. Sve do pojave APG-70 radara APG-63 PSP je nudio (izmedju ostalih) dva rezima rada od kojih se jedan zvao raid assesment mode, a drugi dual target track. Sa pojavom APG-70 i TWS rezima rada oba pomenuta rezima su izbacena jer u praksi nisu pomagala dolasku do zeljenog rezultata. Vodjenje dve rakete Sparrow kroz DTT rezim je bilo uslovljeno da tokom celog procesa vodjenja rakete oba cilja ostanu u uskom polju pretrage sto je bilo nerealno tako da se gadjanje najcesce zavrsavalo sa gubitkom obe rakete i gubitkom vremena dok ciljevi ne bi trpeli posledice.

1992 dolazi do masivnijeg uvodjenja raketa AIM-120 AMRAAM i radara APG-63/APG-70(Vx) sa rezimima TWS te se stvaraju uslovi za likvidaciju gornja dva besmislena rezima rada.

Medjutim 1992 u Rusiji dolazi do drustveno ekonomskog sloma gde vazduhoplovna industrija mora da funkcionise u otsustvu domace nabavke dok do realizacija nabavki u inostranstvu cesto ne dolazi zbog toga sto Rusi reklamiraju proizvode koji su u raznim stadijumima razvoja kao vec gotove – spremne za proizvodnju i izvoz. U tim uslovima ne dolazi do zavrsetka razvoja rakete R-77 i njene integracije sve do posle 2000 kada je zavrsetak razvoja i proizvodnju opredelilo veliko trziste Kine i Indije. U tom periodu dolazi do manijakalne opsesije emuliranja sad vec u americi odbacenog DTT rezima tako sto bi se prepolovila ucestalost ozracavanja svakog od dva cilja koja bi morala da se svo vreme navodjenja nalaze u vrlo uskom polju. Sa mogucnoscu uvoza RISC procesora namenjenom civilnoj upotrebi i njihovom „militarizacijom“ oni su ovo na kraju uspeli, ali besmislenost ovog rezima rada ostaje. Dok je lansiranje R-77 u brzoj sukcesiji na manjim daljinama realna takticka prednost, emulacija DTT rezima ima cisto maretinsko teoretski znacaj i tako ga treba shvatiti.

Gardenija ECM:

Na moje cudjenje ovih dana sve cesce srecem po forumima uverenje o ovom uredjaju kao o nekoj „top sikret“ stvari ciji se izvoz strogo kontrolise i ogranicava. Uredjaj se nalazi unutar aviona (MiG-29) ili u vidu „poda“ na krajevima krila Su-27SK. Prvi put je masovno prodavan jos ’90-ih kada je Kina pocela da kupuje Su-27SK. Naravno dosta ovih naprava je ostalo u Ukrajini i jos nekim zemljama koje su se otcepile od Rusije i Rusija nema nikakav nacin da kontrolise njihov promet. Ja necu da tvrdim da ih mi imamo ili da ih nemamo jer nisam mogao licno da se uverim. Na dan kada su avioni prikazani odabranim novinarima uspeo sam da razgovaram sa vojnim licem koje je tvrdilo da je upoznato sa poslovima oko MiG-29 i on je tvrdio da su uredjaji u avionima posto sam mu dvaput objasnio sta hocu da znam. Naravno nemam nikakvog razloga da mu verujem ili ne, prosto sam prikupljao misljenja.

TWS nije SNP!

Rezim rada radara TWS kod zapadnih aviona sluzi pre svega za sticanje viseg stepena „situational awareness“ kao i za izvodjenje prikrivenog napada prevashodno raketama AIM-120. Rezim radi u prostornom polju uzem nego ostali tradicionalniji rezimi a predajnik ozracava smanjenom ucestanoscu, slicnom nekom rezimu pretrage. Posto ovakvo proredjeno ozracavanje ciljeva ne moze da dovede do preciznog vodjenja rakete sistem kreira fajlove sa parametrima leta svakog detektovanog cilja i onda racunskim putem na osnovu tih parametara predvidja njegovu buducu poziciju dok povremeno ozracavanje ima kontrolnu funkciju da proveri da li je cilj zaista zavrsio na predvidjenoj poziciji a ako nije – gde je. Pretpostavka je da piloti ciljeva nece bitno menjati parametre leta jer na svojim detektorima ozracavanja nemaju indikaciju da su u zahvatu pa su na osnovu toga „uljuljkani u laznu sigurnost“, a da je ovakav rad dovoljan za vodjenje rakete AIM-120 jer svrha nije da raketa udari u cilj vec da bude dovedena u bilo koju poziciju u kojoj ce se cilj naci u „vidnom polju“ raketinog radara kada dodje vreme za njegovu aktivaciju. Ukoliko cilj svejedno pocne da drasticnije menja svoje parametre leta dolazi do skokovite promene indikacije polozaja cilja i rasipanja energije ispaljene rakete sto cesto moze da dovede do promasaja.

Sta radi SNP?

SNP rezim na MiG-29 je imitacija „velocity search“ rezima rada radara. Pa ipak „velocity search“ je cesto zbunjivao americke pilote jer je prostorni raspored ciljeva bio takav da se blize dnu radarskog ekrana nije nalazio cilj koji je fizicki najblizi nasem avionu vec onaj koji nam se najbrze priblizava. Cesto se desava da posada ostane iznenadjena po zahvatu kada shvate koliko je zahvaceni cilj u stvari daleko. Da bi se ovo predupredilo ruski projektanti su ocuvali normalan prostorni raspored ciljeva (do 10 mogucih) a zarad pracenja dinamike priblizavanja uvedena je kategorija „najopasniji cilj“. „Najopasniji cilj“ u rezimu rada „susret“ nije obavezno cilj koji nas fizicki ugrozava vec onaj koji ce po tekucim parametrima leta najbrze stici do nas. Nista od navedenog ne objasnjava zasto se rezim rada zove „Pracenje u prolazu“. To je zbog toga sto ovaj rezim rada ima jos jednu funkciju. Svi koji, ako bas ne znaju kako radi radar na MiG-29, onda su makar igrali igrice tipa Lock On, DCS znaju jednu neprijatnu cinjenicu u vezi rada radara u osmatranju a to je da nam on prikazuje samo ciljeve bez informacija o njihovoj visini. To de fakto znaci da nam radar u rezimu pretrage ne moze saopstiti pocetak, trajanje i kraj protivnikovog manevra u vertikalnoj ravni. Kako bi nas makar malo kompenzovao projektant je „udesio“ da rezim SNP bude jedini rezim pretrage sa *automatskim* a ne rucnim pomeranjem antene radara i to po kriterijumu da sistem tezi da „najopasniji cilj“ uvek smesti u sredinu snopa pretrage. Na ovaj nacin pracenjem kretanja snopa pretrage mi bez zahvata sticemo uvid u vertikalni i horizontalni manevar tog jednog „najopasnijeg cilja“ bez da smo uradili zahvat na njega. Naravno s obzirom da je snop pretrage fokusiran na „najopasniji cilj“ zbog kretanja antene moguce je da ce neki od ostalih detektovanih ciljeva „ispasti“ iz zone pretrage a neki drugi koji su do tada bili van zone pretrage „upasti“ u nju i pojaviti se na pokazivacu ako za to postoje uslovi. Eto zato se rezim zove „Pracenje u prolazu“ i kao sto vidite iako u nazivu i TWS i SNP koriste rec „Pracenje“ radi se o potpuno razlicitim radnjama sto znaci da se kod tumacenja rada radara ne mozete osloniti na lingvistiku. Pri radu u rezimu SNP niste ograniceni na cilj koji je sistem prepoznao kao „najopasniji“ vec dugmetom KU.31 mozete samostalno proglasiti neki drugi detektovani cilj kao „najopasniji“. Drzite ovo dugme pritisnuto dok se strob ne uveca 1.5 puta i tada ste ostvarili SNP po „vasem“ cilju. Ukoliko zelite povratak na cilj koji je automatski izabran upotrebite dugme „Sbros“.

Nadam se da je sad svima koji teze ka nesto naprednijem znanju stosta jasnije kao i „hejterima“ koliko je ovaj korak vazan u povecanju mogucnosti nasih aviona bez obzira sto radar nece biti izvikani „ZuK“.

Odgovori
Al

Lepa analiza. Jedna stvar samo, jeste sigurni za 4 R-77? Zar ne bi trebao na svih 6 da moze R-77?

https://c1.staticflickr.com/5/4715/39196514225_d0214e2567_b.jpg

Iskreno mislim da se ovde vise vagalo o isplativosti ugradnje jako skupih radara na masine koje ce se relativno kratko koristiti, dok za mnogo novca se moze dobiti nesto relativno „blizu“ po performansama.

Ze

Zdravo,

Nisam siguran da li taj avion sa slike mozemo da upotrebimo kao validan primer jer se radi o firminom avionu na kojem se svasta meri i isprobava. Konkretno ovaj je bio prototip „M“, prototip „ME“, prototip „OVT“ sa R-73 na wingtips i laznim TVC mlaznicama i potom OVT sa pravim mlaznicama. U ranijim tekstovima na Tango Six date su sve kombinacije naoruzanja za verziju „SM“ i tu se zaista spominje i 6 X R-77. Nama ostaje da sacekamo da vidimo sta cemo dobiti, da li smo mi zaista ugovorili paket „SM“ ili smo u skladu sa mogucnostima ugovorili tek pojedine elemente nekog ili nekih standarda.

Т

Браво

Ba

To Zeko! Jako zanimljiv tekst.

Mi

Hvala Zeko na strava dodatku.
Da li mislis da ce nasi okaciti neke ECM uredjaje kao deo modernizacije migova, ili ne? Koje bi opcije to bile? Gardenija kao sto su kinezi dobili, ili satellite-m? Mozda beloruski neki? Da li se o tome spomiljalo uopste do sada?

To bi nam znacilo puno u slucaju incidenata da neko od kumsija ispali raketu kao sto su recimo Turci to uradili kad je Su-24 oboren u Siriji. Podeli misljenje ako te ne mrzi 🍺

Br

Koliko bi ECM sistem operativno znacio?

Mi

ECM moze zivot da spase.

Na primer:
https://www.youtube.com/watch?v=Rt_v20nXFYM

Ni

Cek malo da razgranicimo stvari ovde

U osnovi SNP mod je imao osnovni N-019 Rubin i N-019M Topaz radar, samo sto je to kod njih radilo malo drugacije. Kod njih je radar omogucavao pracenje vise ciljeva mereci ugaonu poziciju, daljinu i brzinu priblizavanja. Ovo sto kazes za odredjivanje najopasnijeg cilja stoji. Na osnovu toga je racunar racunao parametre lansiranja rakete ka najopasnijem cilju. Kada se daljina do cilja priblizi KALKULISANOJ maksimalnom dometu rakete (uzmi u obzir da domet rakete zavisi od pravca kretanja cilja) pri lansiranju, radar prelazi iz moda skeniranja u 8º by 40º pravougaoni oblik skeniranja u pravcu cilja i pritom se svi ostali ciljevi koje je pratio eliminisu. Ako zakljuca metu radar automatski prelazi u mod ozracivanja cilja ili ti pracenje pojedinacnog cilja da bi obezbedio lansiranje rakete. U koliko ne uspe da nadje cilj u roku od 3 ciklusa, vraca se u SNP mod. Ovaj originalni SNP mod je imao namenu da obezbedi lansiranje rakete pri maksimalnom dometu sto je kasnije moguce da bi obezbedio manje vremena za reakciju cilja
E sad, kod Topaz radara koji je imao mocniji racunar i novi SUV-29S, R-77 raketa se mogla lansirati direktno iz SNP moda bez potrebe za prelazak na ozracivanje mete i to dve rakete sukcesivno. On nije imao PRAVI mod da deluje na dva cilja isttovremeno vec bi nakon sto prva raketa zakljuca cilj podaci o drugom cilju bili preneti na drugu raketu koju onda lansira. Zato se govorilo 1-2 cilja. Topaz je koristio znanje nauceno na Zhuk radaru te minimalno modifikovane sklopove preuzete sa Zhuk-a.

Da pojasnimo ovde jednu uvrezenu miskoncepciju o TWS i SNP. SNP i TWS su nastali i postojali pre pojave raketa sa aktivnim vodjenjem. Nisu oni sluzili da vode rakete vec da povecaju svest pilota o okruzenju i culjevima. Aktivno vodjene rakete su zapravo izmisljene da iskoriste tu mogucnost koju su imali radari.

E sad, SNP mod kod Zhuk M i N-019M1 je drugacija prica. Ovde do izrazaja dolazi to sto su ovo sada digitalni, a ne analogni radari (po funkcionalnom principu rada sa signalom, i dalje se emituje i prima analogni signal ka meti) poput predhodnika. Ovde se po prvi put koriste mocni racunari koji obradjuju digitalni signal dobijen preko AD sofisticiranog AD konvertora. AD konvertor igra podjednako veliku ulogu ovde kao i racunar, jer preciznost podataka, tj. da pojasnim kolicina podataka koja ce stici zavisi od njega. Sto je finije samplovanje signala precizniji podaci ce stici do racunara. Da ne bih objasnjavao ovde kako AD konverzija radi i sta znaci preciznost konverzije, mozete proguglati malo. najjednostavnije pojasnjenje cete dobiti ako proverite kako to radi kod CD-a za snimanje muzike na CD

Elem, sposobnost racunara da obradi fino samplovane podatke mu zapravo omogucava da daleko preciznije informacije izvuce iz tog signala. Ako uzmemo da M1 koristi istu antenu i primopredajni modul, samo zahvaljujuci preciznijem i, brzem i finijem procesiranju dobijenog signala domet radara je povecan za 50%

Dalje, SNP mod kod ovako digitalnog radara vise nema samo osnovnu namenu, vec je i daleko unapredjen po svojoj funkcionalnosti. Sada po prvi put SNP mod je nesto sto se poredi sa TWS kod zapadnih aviona. Naziv je ostao SNP ali daleko da je ostala i ista funkcionalnost i kapacitet tog moda. Sada racunar obradjuje signal konstanto obezbedjujuci preciznije podatke i ciljevima u realnom vremenu vrseci ogroman broj kalkulacija po zadatim algoritmima.

Glavna ulogu ovde ima software. On je taj koji sve to omogucava i sto je software ispeglaniji, optimizovaniji i napredniji, to ce preciznije i vise podataka prikazati. U pitanju su izuzetno slozeni proracuni koje softwer mora da radi i to zahteva mocan racunar. Recimo N-019M1 je do sada promenio 4 generacije racunara i AD konvertora i naravno svaki put je upgradeovan software. Vise podataka od AD konvertora, vise posla za software i sve to mora da podrzi jaci racunar

Sada je u eri digitalnih RLPK-a sto bi rusi rekli, SNP mod vise nije ono sto je bio, tj jeste samo je daleko mocniji. Sada omogucava pracenje do 10 ciljeva, odredjivanje 4 prioritetna, transfer podataka R-77 raketama i lansiranje tih raketa bez izlaska iz SNP moda. Takodje radar ima mogucnost komunikacije sa R-77 raketama na srednjoj putanji u koliko je potrebno preneti joj korekcije polozaja cilja radi efikasnog zahvata sopstvenim radarom

Potrebno je shvatiti da u digitalnom dobu, radar vise nije ono sto je bio i da sada sve zavisi od softwarea i kompjutera. Ono sto AESA radari donose je da su skroz digitalni od pocetka do kraja i da se i usmeravanje snopa/snopova i sve sto se radi radi softverski ili ti sto bi laici rekli kompjuterski. Vreme koje je anteni bilo potrebno da napravi ciklus po uglu zahvata AESA sada radi trenutno i nema blind spotova. Tek je ovde softver krucijalan i glavni problemi koje AESA radari imaju su problemi sa softverom

Dakle ok je to sto si ispricao za SNP mod i kako NIJE bio pandan TWS modu. Sa novim radarima to je sve izmenjeno. Da ne pricam o modovima rada V-Z i ostalom

ovo je uproscena prica i pojasnjenje da bi ljudi koji ne poznaju elekrtoniku i ovu tehniku mogli da razumeju lakse te osnovne principe i razlike u globalu. neke stvari sam uprostio namerno da ne bih komplikovao stvari jer nema kraja ovome kad se krene u detalje i razradu

Ma

Hvala na veoma detaljnom objasnjenju. Ono sto mene zanima je da li je AESA radar oslobodjen takvih problema, odnosno da li taj radar u zahvatu recimo dodeli po 100 antenskih modula svakom cilju i onda rutinski odradjuje simultano operacije nad svakim posto ovi mogu da deluju autonomno? Takodje meni je ovako laicki neverovatno da radar na osnovu pozicije aviona, azimuta antene i distance ne moze da odredi relativnu vertikalnu poziciju cilja u odnosu na polozaj aviona te da to ne moze da se adekvatno predstavi na displeju. Da li je to sve i dalje slicno ili znacajno naprednije odradjeno na novim avionima kao recimo F-35? Hvala.

Vl

Zeka Peka, Nikola,
hvala na odličnim tekstovima. Omogućili ste i nama laicima da razumemo bar neke osnovne principe rada radara.

Ze

Upotreba ECM uredjaja Gardenija na avionu Su-27SK (prevod):

Namenjen je za individualnu zaštitu aviona od radarskih raketa klase V-V i Z-V. Zaštita se ostvaruje pomoću smetnji za zemaljske, brodske i avionske radare za navođenje i vođenje raketa kao i radarske rakete sa aktivnom glavom navođenja.
Uređaj SAP smešten je u 2 kontejnera (7 i 8 tačka vešanja). U levom kontejneru je prijemni deo, a u desnom predajni.
Delovi uređaja:
– uređaj za radarske smetnje s neprekidnim ili kvazineprekidnim isijavanjem kada nepr. radari rade u režimu traženja ili zahvata
– uređaj radarskih smetnji za radare koji rade u režimu neprekidnog ili kvazineprekidnog isijavanja u režimu praćenja
– uređaj radarskih smetnji za radare koji rade u režimu zahvat, a impulsno isijavaju
– uređaj radarskih smetnji za radare koji rade u režimu praćenja, a impuslno isijavaju
– uređaj treperavih smetni za avionske radare i radare raketa kada avioni lete u paru
– uređaj za ometanje radarskih raketa
– uređaj za zamenu cilja – navođenje radarskih raketa na pozadinu (zemlja, voda) u letu na visinama 50-500 m
– uređaj za smetnje radi u sektorima po azimutu plus minus 60 stepeni, po mesnom uglu plus minus 30 stepeni, te u PPS i ZPS.
Upravljanje uređajem ostvaruje se s upravljačke ploče smeštene na desnoj strani kabine aviona.
Prekidači i indikacije:
– prekidač PRIJEM-PREDAJA određuje režim rada uređaja
– prekidač PPS-ZPS određuje sektor zaštite
– prekidač REŽIM određuje vrstu smetnji u zavisnosti od položaja
– dugme KONTR služi za proveru ispravnosti uređaja
– signalna tabla VISOKOE SAP signalizira da li je uključen visoki napon
– signalna tabla OBLUČ signalizira da je avion ozračen nepr. radarom
Režimi rada uređaja:
– uređaj radi u 2 osnovna režima: PRIJEM i PREDAJA i PROVERA. U režimu PRIJEM vrši se samo analiza signala radara koji ozračuju avion i obaveštava se pilot o istom. U režimu predaja obaveštava se pilot o ozračenosti, vrši se analiza radarskih signala i uključuju se smetnje u zavisnosti od položaja prekidača REŽIM: 1 kompleksne smetnje za radare i radarske rakete, 2,3,4,5 razne kompleksne smetnje (za režim praćenja) koje su ranije umemorisane za razne nepr. radare, 6 treperave smetnje (kada avioni lete u paru), 7 niskofrekventni dopler šum, 8 visokofrekventni šum, 9 antipod (osvetljavanje pozadine)
– u režimu KONTR ostvaruje se provera ispravnosti i u režimu PREDAJA
Za uspostavu režima KONTR potrebno je:
– prekidač SUO OBORONA postaviti u gornji položaj
– prekidač PRIJEM PREDAJA postaviti u položaj PRIJEM
– prekidač PPS ZPS u bilo koji položaj
– prekidač REŽIM u položaj 1
Nakon 3,5-4 min prekidač PRIJEM PREDAJA postaviti u položaj PREDAJA (zasvetli signalizacija VISOKOE SAP), pritisnuti dugme KONTR 5-10 sec, pali se signalizacija OBLUČ, a signalizacija VISOKOE SAP se gasi kratkovremeno i ponovo se pali. Otpustiti dugme KONTR, nakon 1-2 sec gasi se signalizacija OBLUČ što potvrđuje ispravnost rada, a signalizacija VISOKOE SAP gasi se i ponovno pali. Postaviti prekidač PRIJEM PREDAJA u položaj PRIJEM pri tome sign. VISOKOE SAP se gasi.
Primena uređaja u letu:
Pre poletanja postaviti prekidače PRIJEM PREDAJA u položaj PRIJEM, PPS ZPS u položaj PPS, REŽIM u položaj 1. Nakon poletanja uključiti uređaj, postaviti prekidač SUO OBORONA u gornji položaj. Nakon 3,5-4 min uređaj je spreman za rad. U zavuisnosti od vrste zadatka ili pri pojavi signala OBLUČ, prekidač PRIJEM PREDAJA postaviti u položaj PREDAJA. Izbor sektora zaštite vrši se prekidačem PPS / ZPS, a prema indikatoru uređaja L006LM. Miganje signalizacije OBLUČ upozorava pilota da mora preduzeti sledeće mere: prekidač režim postaviti u položaje 2……..9, a izbor zavisi od situacije u vazduhu. Ako istovremeno radi avionski radar i L203IE stvaraju se međusobne smetnje. Prioritet ima L203IE, zato prekidač PRIJEM PREDAJA u položaju PREDAJA radi ako se isključi avionski radar (prekidač IZLUČ EKV OTKL postaviti u položaj OTKL) u sledećim slučajevima: ako nisu potkačene radarske rakete R-27, svetli signalizacija OBLUČ, a prekidač PPS ZPS je u položaju PPS (radi L203IE).Pri pojavi signalizacije (na indikatoru L006LM) P,H ili N (u letu iznad mora), pelenga glavnog cilja u PPS i pojavi indeksa N (donja polusfera) i ZAHVAT. Ako je prekidač PPS / ZPS postavljen u položaj ZPS nema međusobnog ometanja. Za obezbeđenje lansiranja radarskih R-27 i ako radi L203IE u ZPS (svetli signalizacija OBLUČ, a prekidač PPS ZPS je u položaju ZPS) potrebno je pre lansiranja rakete prekidač PRIJEM PREDAJA postaviti u položaj PRIJEM, a nakon lansiranja 3-4 sec, vratiti u položaj predaja. Nakon izvršenog zadatka prekidač PRIJEM PREDAJA postaviti u položaj PRIJEM.

Nikola, SNP rezim nema dovoljnu ucestalost zracenja da bi mogao da vodi bilo kakvo oruzje, niti vrsi matematicki proracun buduce pozicije ciljeva da bi taj nedostatak nadomestio. Sudeci po reklamnoj brosuri namenjenoj anglojezickoj publici oni su na Zhuk M i slicnim razvili nesto kao TWS ali kako oni izvorno zovu taj rezim rada ja nemam pojma. N019M radar bez obzira na reklamne brosure, popularnu literaturu te sajtove tipa „mig alley“ ne moze da lansira R-77 jer raketa nije razvijena u vreme kad se avion 9.13S pojavio. Oni su kupcima tvrdili da su sto se tice aviona sve osposobili za integraciju rakete, jednom kad bude usla u serijsku proizvodnju sto se nije desilo sve do posle 2000. Kada je Malezija kupila MiG-29 sa ovim radarom nisu mogli da uz njega dobiju R-77. Radar ima sve iste rezime rada kao nas s tim sto uziva prednost jaceg hardvera i moze da radi sa sve cetiri osnovne R-27 rakete.

Vi

Jeste evo zadivljeni smo dometon od 80 km koji ce odsada biti na mig 29 umesto dosadasnjih 60 km.

Ni

@Zeka

Pusti vise SNP mod da gledas kao kod analognog radara. Sve sto si naveo odnosi se na N-019. Ovde pricamo o digitalnom procesiranju signala i podataka. N-019M1 i Zhuk M su skoro pa ista stvar. Koliko je meni poznato i dalje se to zove SNP i neznam sto bi menjali naziv, ali taj SNP na ovim radarima je skroz druga prica i veoma je slican TWS uz neke male razlike

Ja nemam pojima odakle crpis informacije ali pogresne su ti. N-019M Topaz moze da lansira R-77 i to mu je jedna od glavnih prednosti kao i koriscenje R-27ER. Naravno i SUV koji sve to opsluzuje takodje mora da podrzi

Malezija je prvo 1995 kupila klot avione a 1999 ih je upgradovala da omoguci koriscenje R-77 i Malezija je bila prva zemlja u regionu jugoistocne Azije koja je u tom momentu imala BVR rakete sa akticnim vodjenem. Amerikanci u to vreme nisu zeleli da ih prodaju

dakle kada pricas o radarima, moras razumeti da su analogni i digitalni radari razlicite zverke. namena im je ista ali im se funkcionalni princip rada potpuno razlikuje

Sva ta uputstva koja imas imam i ja, ali je problem naci uputstva za novije avione sa novim radarima. Eto nakon modernizacije mozda cemo imati priliku da zavirimo u uputstvo

Ze

Prvo analogno ili digitalno procesiranje signala nema odlucujuce veze sa rezimima radara. Jednostavan primer je F-14A/D. I AWG-9 ima TWS rezim i APG-71 ima isti rezim. Naziv rezima rada radara je opredeljen funkcijom koju taj rezim obavlja a ne stepenom digitalizacije uredjaja.

Informacije o N.109M crpim sa jedinog logicnog mesta, a to je njegovo uputstvo za upotrebu, iako nema neke potrebe za tim jer ne verujem da je iko ikad video Malezijski MiG-29 sa R-77.

http://www.malaysiandefence.com/russian-missile-exports-to-malaysia/

Posebno obratiti paznju na sekciju komentara osobe potpisane kao Danial. Naravno komad koji im nedostaje u slagalici je taj da N.019M ne moze da koristi R-77, ali su fino uspeli da zakljuce da je njihova prva takva raketa u stvari bila AIM-120 AMRAAM uvezena za potrebe F/A-18. Uvoz R-77 kod njih je opredelio dve stvari.
1. Zavrsetak razvoja i pocetak serijske proizvodnje R-77
2. Nabavka prvog aviona koji stvarno (a ne na papiru) moze da ih upotrebi a to je Su-30MKM.

Ni

@Zeka

Daj pls to uputstvo za N-019M da vidim gde pise da ne moze da opsluzuje R-77. pretpostavljam da je na ruskom a ne na malezijskom

Drugo, pusti sad ti forume, Lock On i ostalo. Ako odatle crpis znanje pa prenosis ovde onda da obustavimo dalju diskusiju na ovu temu

Ni

To sto pises, pises sto si procitao negde a ne nesto sto razumes u svom osnovu. Ja sam neko ko je elektronicar i bavim se programiranjem. Radari na avionima i elektronska oprema su mi pasija odavno i ova druga dva znanja koja imam mi pomazu dosta da na ispravan nacin razumem to sto procitam, tranziram informacije, prihvatim dobre i odbacim lose. Cinjenica da ne shvatas

Evo slika MiG-29S sa R-77
9-13S sa 6 R77
http://i146.photobucket.com/albums/r265/dagger011/mig29s-2.jpg

i dve 9-12S sa R-77
http://i146.photobucket.com/albums/r265/dagger011/0688791.jpg
http://i146.photobucket.com/albums/r265/dagger011/0191555.jpg

Система управления вооружением истребителя, названная СУВ-29С, должна была строиться на базе разрабатываемого в НИИР (НПО “Фазотрон”) под руководством главного конструктора Ю.П.Кирпичева (а затем В.В.Францева) радиолокационного прицельного комплекса РЛПК-29М, включавшего РЛС Н019М и новый вычислитель Ц101М, и оптико-электронного прицельно-навигационного комплекса ОЭПрНК-29-1. Усовершенствованный РЛПК-29М отличался от прежнего РЛПК-29 повышенной помехозащищенностью, новым программным обеспечением, системой углубленного встроенного контроля и позволял производить одновременную атаку двух целей двумя ракетами с АРГС или ТГС.

На этих самолетах отрабатывались функционирование модернизированного РЛПК-29М и СУВ-29С в целом, применение ракет РВВ-АЕ. В частности на 405-м впервые произвели успешный пуск двух ракет по двум воздушным целям одновременно. Было доказано, что новая СУВ обеспечивает одновременный или последовательный пуск ракет по целям, разнесенным по азимуту на угол более 8 степень или находящимся на одном азимуте на расстоянии более 10 км. При входе обеих целей в зону разрешенных пусков и появлении на экране системы единой индикации соответствующих символов пуск мог производиться либо в ручном, либо в автоматическом режиме. Если цели входили в зону разрешенных пусков последовательно, одна за другой, то соответственно последовательно производились и пуски ракет

Ni

A da ti ne razumes zaista znacenje SNP moda i sta to zapravo znaci kada se prevede sa Ruskog, evo procitaj ovaj tekst na ruskom gde porede zapadne i ruske radare i pritom jako objektivno daju prednost zapadnim tamo gde je stvarno i imaju

В данный момент в строевых частях ВКС России находится около 250 многоцелевых фронтовых истребителей МиГ-29С/М2/СМТ и УБТ, а также несколько сотен машин модификации «9-12» и «9-13» на консервации. Самыми совершенными модификациями среди них являются МиГ-29СМТ разных вариантов («Изделия 9-17/19/19Р»), присутствующие в количестве 44 единиц, а также МиГ-29М2. Данные истребители относятся к поколению «4+» и оснащены бортовыми РЛС Н019МП «Топаз» и Н010МП «Жук-МЭ». Станции построены вокруг современной цифровой шины обмена данными в архитектуре БРЭО стандарта MIL-STD-1553B и имеют аппаратную поддержку режима синтезированной апертуры (SAR) с дополнительным режимом обнаружения и сопровождения подвижных надводных/наземных целей GMTI («Ground Moving Target Indicator») на скоростях до 15 км/ч. Функциональность данных РЛС схожая с американскими станциями AN/APG-80 и AN/APG-83 SABR для комплектации «Фальконов», но между ними имеются существенные различия. Если штатовские изделя давно построены на базе активных ФАР с электронным управлением лучом, наши усовершенствованные «Топазы» и «Жуки» представлены щелевыми антенными решётками с механическим управлением, ввиду чего наблюдаются такие недостатки, как:

— низкое разрешение в режиме синтезированной апертуры и сопровождения движущихся наземных целей (GMTI), составляющее 15 метров, в то время как сантиметровые АФАР-РЛС в подобном режиме дают разрешающую способность 1-5 метров, что достигается большим количеством индивидуально управляемых приёмо-передающих модулей, способных формировать сложнейшие пространственные конфигурации диаграммы направленности;

POSEBNO OBRATI PAZNJU NA OVAJ DEO
========================================
— низкая пропускная способность по количеству трасс сопровождаемых на проходе воздушных целей (БРЛС Н019МП и Н010МП могут сопровождать на проходе не более 10 воздушных объектов), станции с АФАР могут сопровождать от 20 до 30 и более целей;
========================================
— низкая целевая канальность, которая у Н019МП «Топаз» составляет всего 2 одновременно обстреливаемые ракетами Р-77 (РВВ-АЕ) цели, а у Н010МП «Жук-МЭ» — не более 4-х целей, в то время как бортовые РЛС с активными и пассивными ФАР способны «захватывать» на точное автосопровождение и обстреливать одновременно от 8 до 16 целей;

— невозможность формирования «провалов» в диаграмме направленности на участка пространства, в которых функционируют средства радиоэлектронного противодействия противника, из-за этого станции со ЩАР имеют крайне низкую помехозащищённость от таких продвинутых самолётов РЭБ, как F/A-18G;

— отсутствие возможности одновременной работы в режимах «воздух-море/земля», а также «воздух-воздух», по причине чего лётчик и оператор систем теряют сиюминутную осведомлённость о тактической обстановке одновременно на наземном и воздушном участках театра военных действий; АФАР и ПФАР обладают такой возможностью.

Ni

@Zeko

Najgore je sto si me naterao da cimam ruse koji rade na tim stvarima da mi jos jednom potvrde

SNP i TWS su ista stvar, i to mi je potvrdio i covek koji je u elekronici za avione jako dugo i trenutno je generalni direktior OKB KRET-a koji proizvodi elektroniku za avione

Ze

Ti iskreno mora da si mnogo velika faca kada ti generalni direktori biroa stoje na raspolaganju istog dana kad te neko nacepi na internet portalima :D

Znaci trazio sam ti kao krstenom coveku da mi nadjes Malezijski MiG-29 sa R-77. Za avione u Rusiji s modelima te rakete i avione koji su korisceni u razvoju radara i rakete znam i ja. To kao sto si video na onom linku ni rodjeni Malezani nisu videli.

Isto tako nema potrebe da zatrpavas komentare sa gomilom ruskih tekstova od kojeg 80% nije relevantno za ovu pricu. On ti lepo kaze da „niska propusna sposonost“ (nije mu neki izraz) starijih radara limitira broj prikazanih ciljeva na „ne vise od 10“. Dok radari sa aktivnom ili pasivnom resetkom mogu prikazati 20 do 30 ili nesto vise ciljeva u rezimu pracenja u prolazu.

Kada govori o broju mogucih ciljeva za napad on nigde vise ne spominje rezim rada „pracenja u prolazu“ sto je i logicno jer taj rezim ne koristimo za lansiranje i vodjenje raketa, vec kaze da se to radi u „zahvatu na autopracenje“. Razlog za mali broj ciljeva koji se mogu napasti sa klasicnim radarima je mali broj kanala po cilju kako tekst kaze (a ne stepen digitalizacije uredjaja). Tako ispada da vremesni i analogni AWG-9 sa 6 sukcesivnih napada sa AIM-54A (ukoliko ciljevi nisu medjusobno previse razmaknuti) u toj disciplini sije oba pomenuta radara za MiG-29. Opet kako tekst ispravno zakljucuje radari sa faziranom resetkom mogu da postignu mnogo vise simultanih napada.

Sto se tice zaljubljenistva i pasija toga me ostavi, znas i sam koliko si smesan ispao na mycity, evo sad i ovde.

Ni

Izgleda da jesam faca :) Svakako mogu da ga cimnem i pitam kad god hocu. Stavise on je i prevodio neke moje tekstove sa engleskog na ruski da bi bili objavljeni na ruskim sajtovima :) Ja se bavim maketarstvom i i on :)

Evo jednog clanka od mnogih:
http://scalemodels.ru/articles/4958-obzor-Academy-1-48-sukhojj-su-30MK-Flanker.html

Procitaj ko je radio prevod pa proveri ko je taj lik pa ce ti biti jasno. Ako pogledas dokumentarce ruske o Yak-130 videces da on govori tamo o njemu i opremi koja je ugradjena. Tada je doduse bio zamenik direktora, sada je genneralni direktor

Vise o njemu: http://www.ifmo.ru/ru/viewperson/699/shukalov_anatoliy_vladimirovich.htm

A eto imam ja jos puno takvih rusa koji mi odgovore brzo kad imam neko pitanje, ili kada mi zatreba nesto. Mogu ti i screenschotovati prepisku ako te zanima da vidis a mozes ga i inace naci kao mog prijatelja uz gomilu drugihna mom FB nalogu

A sad mislim da sam zavrsio svaki oblik price sa tobom na bilo koju temu. Zivi u uverenju da znas sve i da si „faca“

Ni

Za MyCity nisam bas siguran o cemu pricas. Ja tamo ne obitavam. Posetio sam taj forum pre vise od 10tak godina i mozda napisao nesto mada nisam siguran da jesam. Nesto si pobrkao

Ze

Ja daleko od toga da znam sve, ali znam dovoljno rekao bih. Znaci po vama dvojici OKB Suhoj je „da bi zadovoljio potrebe inostranih kupaca“, pocev od 1993 razvio visenamenski avion Su-30MK i to je to?

Sta cemo sa cinjenicom da je vec 1997. prvi put prodato nesto sto se zove Su-30MK-1 Indiji? Sta cemo sa time da na samim Indijskim sajtovima stoji da je to bio obican hladnoratovski Su-27UB sa nabudzenim crevom za dopunu gorivom. Sta cemo sa time da je 1998 Indija ugovorila sa francuskim Sextant avionics citat:

„In March 1998, the IAF signed a contract with the French electronics manufacturer, Sextant Avionique, to add six liquid colour displays, five MFD 55s and one MFD 66, for both the pilot and his WSO (Weapons System Officer), the Totem inertial guidance system with the GPS technology and the VEH 3000 holographic HUD. Officials from Sexatant have acknowledged that they have already validated the GPS system on Sukhoi aircraft. The six LCDs have a wide-screen and are shielded to make it readable even in bright sunlight. All the flight information is displayed on these four LCD displays which include one for piloting and navigation, a tactical situation indicator, and two for display systems information including operating modes and overall operation status. The aircraft is fitted with a satellite navigation system, which permits it to make flights in all weathers; day and night. The navigation complex comprises an inertial directional system and short- and long-range radio navigation systems. It also has a laser attitude and a heading reference system. An automatic flight control system makes all phases of its flight automatic, including the combat employment of its weapons.“

Ovde se jasno vidi da Rusija u drugoj polovini 90-ih ne samo nije mogla da serijski proizvodi i isporuci kupcu bilo kakav napredan radar za Su-27 i MiG-29 vec i obicne dzidzabidze za kokpit koji su na zapadu odavno bili standard. Tek shvatanje da u zemljama poput Indije i Kine opremanjem armijom ne rukovode maloumnici kojima mozes da izreklamiras jedno a prodas deseto kao i svest o velicini ta dva trzista je konacno navelo Ruse da razviju do kraja visenamenski avion i svo neophodno naoruzanje. E to su dogadjaji koji su opredelili razvoj i zavrsetak predmeta Academyeve makete Su-30Mk br. 501 koji je kao prototip prikazan 1999.

Ni

Neznam o cemu sada pises i kakve veze ima to. TWS=SNP to je poenta. ne poznajes dovoljno radarsku tehniku i ocigledno je da znanje koje imas si nabacio citanjem po netu ali ti ne razumes ono sto citas. Moras da budes potkovan u oblasti elektronike/elektrotehnike da bi razumeo

Ze

Ima veze s razvojnim putem Su-30MK ciju si maketu predstavljao tako sto si i uz pomoc uvazenog docenta napisao tekst ispod nivoa makar enciklopedijskog znanja.

A sad cu ti drage volje dokazati i ko je od nas dvojice znanje „nabacio“ citajuci po netu:

https://ibb.co/K223pgL

Evo ti kopija pocetka tvog prvog javljanja na moje pisanje, gde ti izmedju ostalog tvrdis da se prilikom pokusaja zahvata prelazi u „mod skeniranja“ u granicama 8 stepeni puta 40 stepeni. Kao pasioniran poznavalac radarske tehnike koji se druzi sa ruskim docentima bi trebao odmah da shvatis da je ovo nemoguce. A nisi shvatio zato sto si tu informaciju preuzeo odavde kao sto sam ti odmah i rekao:

http://toad-design.com/migalley/index.php/jetaircraft/mig29/mig29-n019-radar/

„As the range to target approaches the calculated maximum missile launch range, the radar will stop scanning for targets and transition to an 8º by 40º box pattern scan in the direction of the designated target. “

Sta medjutim kaze uputstvo za upotrebu aviona:

https://ibb.co/bP6scYp

Kao sto vidis pretraga se u stvari vrsi u polju 8 puta 4 stepena :)

Sta se desilo? Coveku koji je tekst iskucavao, pri stavljanju oznake za stepen, je prst skliznuo i nenamerno je lupio jednu nulu iza cetvorke. Ostavio je ovako pogresan podatak da bi citaoci imali uvid u prepisivace sa njegovog portala.

Posebno mi pozdravi uvazenog docenta ;)

Ni

Cek malo, u zavisnosti od modela radara prelazi se u mod ili 8×40 ili 11×50

Neznam kako da ti postavim sliku iz uputsva ovde u diskusiji ali postavicu je u ovoj istoj temi na FB pa pogledaj sliku iz ruskog uputstva za radar za SNP mod. Da ga ne tupimo puno

Ni
Ze

Samo bez zurbe.

Tvoja slika kao sto joj naslov kaze prikazuje (neki) rezim pretrage u uslovima glasovnog navodjenja. Igrom slucaja na istoj strani uputstva koje sam postavio (tu gde sam nacrtao zecu glavu) mozes da vidis jednu od osnovnih razlika izmedju pretrage u uslovima glasovnog i instrumentalnog navodjenja a to je da pri trazenju cilja antena vrsi pretragu u cetiri reda u slucaju glasovnog i sest redova u slucaju instrumentalnog navodjenja. Kao sto vidis na tvojoj slici i njihov radar to isto cini i imas cetiri reda pretrage koje su prikazane kao isprekidane crtice sa strelicama. Te crtice prikazuju model kretanja tzv „dijagrama usmerenosti“ (snopa).

Sta kaze u delu o famoznoj 8X4?

„…po kojoj se prekida kretanje zraka (snopa) (na tvojoj slici nije prekinuto) po redu, zrak se usmerava u reon (na tvojoj slici nema cilja niti usmerenosti u njegov reon) cilja i pocinje dopunsko trazenje po „kutiji“ velicine 8X4 stepena.

Tako da tvoja slika pokazuje korak pre ovoga sto nas zanima. Normalno u pomoc mozes da pozoves i logiku. 40 ili 50 stepeni zahvata jako veliki deo vazdusnog prostora i u njega bi mogle da stanu i razlicite formacije aviona sto bi obesmislilo precizan zahvat odredjenog cilja i pred radar stavilo dilemu za koji od mnostva ciljeva da se opredeli?

Ni

Ako se ne varam, na nasim radarima je to 8×40 stepeni, dok je na radarima koji su isporucivani zemljama VU to bilo 11×50

Ja neznam sta radar ima da pretrazuje u zoni 8×4 stepena. Razmisli malo o tome kolika je to zona. Ako snop za skeniranje koji radar formira zahvata 3.5 stepena, sta on skenira u zoni 8×4 stepena?

Nisam nesto gledao puno nasa uputstva, uglavnom imam ruska jer su mi sigurnija, verujem da je ovo sto pise u uputstvu greska neka. proveri ti da ti nije uz uputstvo stigao papir sa ispravkama. Na tehnickim uputstvima za M-84 recimo imali smo i dodatni papir gde su navedene greske i korekcije. mozda je to i ovde tako

Ako zdravorazumski malo razmislis dok citas, zamisli zonu skeniranja od 8×4 snopom koji je 3.5 stepeni. Snop kojim se vrsi skeniranje je 3.5 stepeni. Ja bas nigde nisam nasao u Ruskom uputstvu da se pominje zona od 8×4 stepena. to je ultra mala zona da bi ista skenirao.
Ja iskreno mislim da je to neka greska u tom uputstvu. Razmisli sta imas da skeniras u 8×4? To je maltene velicina snopa u jednoj liniji i ispada da se snop pomera ugaono svega nesto malo vise od 2 stepena dok skenira. To mi cak i zdravorazumski ako razmisljam bez da znam nesto deluje u najmanju ruku nesvrsishodno. Kako ces manevrisuci cilj da zahvatis u 8×4?

Evo gledam i jedino gde se pominje tako mala zona je za kols kada formira strobe od 6×4 stepena in on takvim pravougaonim snopom pretrazuje zonu od 30×60 stepeni

Mogu da odradim creteze koji bi ti malo jasnije predocili zasto mislim da je to greska i nista drugo.

Info koji imam je da su nasi radari bili najstariji koji su proizvodjeni za eksport i da je kod njih ta zona bila 8×40 a da su kasniji avioni koji su isli za zemlje VU imali drugacije radare gde je zona bila 11×50. Retko ko se od rusa i seca tih radara koje smo mi imali i zamolio sam ih da mi pronadju originalno Rusko uputsvo. To je prva edicija uputstva ali oni kazu da je sve to pobacano odavno i da su se ratosiljali tih starih uputstava koja se ne koriste. Ako je neko zadrzao ili mu je ostalo mozda uspem da se dobavim do njega pa da proverim o cemu je rec

Da se razumemo, ja nisam pilot i nisam neko ko poznaje takticke stvari i nacin upotrebe na nekom ozbiljnom nivou. Prvenstveno me zanima ona tehnicka strana iz ugla elektronike sto mogu da razumem. Nije lako citati uputstvo a da mnoge postupke u koriscenju i upotrebi ne razumes dobro ili cak i ne mozes da shvatis. Da mogu bio bih pilot. U knjizi je osnovna teorija a u stvarnosti, postupci pilota se multipliciraju sa 10 do 100 u zavisnosti od uslova.

Znaci ja se fokusiram samo na tehnicki aspekt i nema smisla da zalazim u aspekt upotrebe i koriscenja jer tu bih vec pricao o stvarima koje neznam, a ja znam koji je moj domet i dokle se prostire to sto sa svojim znanjem mogu da dobro razumem a gde pocinje ono sto mogu da nagadjam, pretpostavljam ili sta vec

Ma

@Zeka_Peka

>> Prvo analogno ili digitalno procesiranje signala nema odlucujuce veze sa rezimima radara.

Ako neki matori radar moze da se kompletno prebaci na „digitalno“ i ako njime moze onda da se „upravlja“ racunarski, znaci da se softverom kontrolise pozicija snopa, snaga zracenja i oblik signala koji se odasilja onda bi posle takvog upgrade-a implementacija bilo kog „rezima rada“ bila samo stvar softvera i procesne snage racunara. Kapiram da je kod starih sovjetskih radara sve analogno i hardverski, pa za jedan „kanal pracenja“ imas unutra neku srebrnu kutiju tezine 10 kg sa nekim tranzistorima i otpornicima.

Ni

@Mayer

U osnovi bas je to poenta, ali ljudima koji nisu u toj struci je teze da to shvate. NO19M1 je upgrade koji ostavlja antenu i primopredajni modul, a bas sve ostalo ide napolje i menja se. Signal koji stigne na antenu se preko prijemnog modula salje direktno u a/d (analog to digital konverter) i tu se dobije digitalni signal koji se mize procesirati pomocu softwera. Mocan software moze mnogo preciznije i brze obraditi podatke, filterovati sumove, analizirati mnogo vise podataka u realnom vremenu. Dakle analogni radar ciljeve koji su sa slabim odrazom na vecim daljinama od maksimalne jednostavno ne moze obraditi, dok digitalni moze i samo zahvaljujuci tome se i domet povecava jer se mogu prpcesirati povratni signali koji su dosta slabiji. Sami rezimi rada se odredjuju i zavise iskljucivo od softwera i sposobnosti racunara da podrzi taj software. Jedini limit je sama mehanika antene ovde i nista drugo. Zhuk ima bolju antenu i mehaniku koja mu omogusava komforniji rad i lakse procesiranje signala

Analogni i digitalni radar su dve price koje imaju svega par dodirnih tacaka i ne mogu se sagledavati iz istog ugla i sa istim principima analize rada

De

Ocekivao sam da u 29-ke stave nove radare kao u 35-ice. Tada bi bili koliko toliko dobri, sa raketama R-77-1. Ovako i dalje ostaju truba od aviona. Zalosno.

Odgovori
Mi

Ја мислим да ако сви једноседи добију N-019M1 радар да је то одлично за нас. Радије би рецимо те радаре плус неке Белоруске системе за електронско противдејство као заштиту за наше пилоте него сам Жук-МЕ без ЕСМ заштите Стим желим да кажем да се топло надам да је такав систем већ наручен и да ћемо га видети под крилима наших Миг-29 изнад Р-77 .. онако без најаве и маркетинга. Ко примети и разуме се, сконта ће.
Ал сам оптимистички настројен данас 😃

Питање.. што се Р-77 тиче. Да скратим.. За Србију.. Р-77 стара или Р-77-1(можда експорт варијанта) … Какве су нам опције уопште.
Поздрав.

St

Perice ti si JEDINI primetio sustinu Miloradovicevih reci i nastupa…
Vucic je u poslednjem interviju pinku reko kratko u par reci da ce migovi videti pre f16 nego sto ce ovaj da vidi njih i spomenuo je zuk 3 ( po drugi put) … Miloradovic je profesionalac i zna da podoci o avionici i radarima i njihove karakteristike su u svim vojskama sveta VOJNA TAJNA zato NAMERNO spusta loptu i govori kroz smesak o obicnoj modernizaciji postojecih radara…
P.S.
Bice to dobra i efikasna modernizacija..!

Odgovori
Pe

PS: Slazemo se, da je to jedino i bitno! :)

Go

Ili savetnici obmanjuju predsednika ili je neko dosao sa novim predlogom kako da se ustedi novac za celukupnu modernizaciju Migova, da bi ostalo nesto i za modernizaciju Orlova.

Ja sam od pocetka predpostavio da ce biti odradjena modernizacija koja je najbliza ili identicna kao Beloruski BM, sto je razumno i realno za jos 10-tak godina eksploatacije.

I da zakljucim sa surovom istinom: Zelje su jedno, a realnost je sasvim drugacija.

Ni

@Gomi

N-019M1 je gotovo po svemu identican kao Zhuk ME i nema logike da stavimo Zhuk umesto M1. M1 je razvijen da moze da se izvrsi direktna nadogradnja u postojecim avionima i ne zahteva nikakve konstrukcijske prepravke. Domet i mogucnosti u V-V i V-Z modu su iste kao kod Zhuk ME (osim 30 stepeni manjeg ugla zahvata) i on nema samo neke stvari koje svakako ne bi ni koristili.

6+2 aviona koje je modernizovao Peru sa M1 su ih kostala 105 miliona $. I oni su prvo trazili Zhuk ME ali je cena izasla na oko 140 miliona. Nema logike da se plati 30 miliona vise da bi dobio skoro pa isto

Ek

Zar Aca najava nije rekao da dobijamo novi radar Žuk 3 za MiG 29, (koji ne postoji ali je verovatno mislio na Zhuk ME).
Pre par meseci je bio i tekst na T6 o tome https://tangosix.rs/2018/21/11/predsednik-srbije-nasi-mig-ovi-imace-zuk-3/

Odgovori
Mi

Samo jedna mala obzervacija, smatram da bi smo umjesto WSO termina trebali koristiti termin SLON, Strelac Letac Operator Navigator. Mislim da zvuci puno bolje nego WSO .

Odgovori
Op

Hvala za lepo pojasnjenje rada radara na MiG-29.

Ima lepih stvari koje je Miloradovic pomenuo:
– pojacanje motora na tenku M84 (ispravna odluka, najjeftiniji moguci nacin da se motoru doda 60KS. Ubacivanje novih motora u stare tenkove je preskupo i neisplativo)
– razvoj novog, savremenijeg ERA i integracija na M84 i BVP M80 (pozdravljam, ali nedostaje i aktivna zastita poput ukrajinskog Zaslon)
– razvoj novog, jeftinog 6×6 ili 4×4 oklopnog vozila (verovatno motor+sasija od FAP 2226 ili 1118). Upravo ono sta nam treba. Oklop cene do 200.000 EUR. Lazar-3 je sa cenom 750.000EUR preskup da bismo ga brzo uveli u jedinice. Osim toga, kapacitet proizvodnje SBS iz Velike Plane je premali: 1 Lazar-3 mesecno. FAP je ipak u stanju da znatno brze nastancuje kamionske sasije.
– Modernizacija MiG-29: jasno je da se velika modernizacija 30 godina starih avion ne isplati, pa nece ni dobiti novi radar. Srpski radari bice „osvezeni“ po ugledu na MiG-29SM ili MiG-29BM (a ja verujem da ce bas biti BM).
https://www.558arp.by/en/products-and-services-eng/services-eng/modernization-aviation-materiel-eng/mig-29-aircraft-eng

http://migavia.ru/index.php/ru/produktsiya/semejstvo-istrebitelej-mig-29/mig-29sm

Uz jednu od ove 2 modernizacije napadno-navigacijskog sistema, MiG-29 dobija ne samo mogucnost koriscenja RVV-AE, vec i protiv-radarskih X-31, plus preciznih X-29 dometa 30km, plus TV-bombe KAB-500Kr. Licno smatram da je velika glupost sto Srbija nije sama integrisala svoju TV-GSN sa Groma-B na Krusikove bombe, ali to je prica za neku drugu temu…

Po meni, najvaznija modernizacija MiG-29 nije sam radar, vec dodavanje aktivnog sistema zastite Satelit, koji se po potrebi moze koristiti i na J-22/G-4. To je bingo koji omogucava da se i vremesni MiG-29A „dovuce“ do dogfighta sa F-15/F-22/F-35, jer ako eliminise AMRAAM, ulazi u borbu IC raketama, gde je R-73 egal sa AIM-9X. „Starac“ MiG-29A moze cak biti i u prednosti, ukoliko nosi rakete R-27ET (daj Boze da se neko seti da i njih nabavi, barem 20-ak komada!).

Sto se tice Orla: voleo bih da se do druge faze modernizacije dodje sto pre (prepravke i na mestu pilota, a ne samo kopilota), da se integrise Satelit, ali i raketa R-73 sa nisanom na kacigi pilota. Obzirom da Vojska Srbije ima u magacinima zavidan broj motora za Orla, kao i katapult-sedista, ko zna…mozda bismo u narednih 5 godina ponovo mogli da proizvedemo 1 kompletnu eskadrilu jurisnika (UTVA, Teleoptik, PPT Namenska, Trajal, SBS, Krusik…)? Jeftini podzvucni jurisnici nikada ne izlaze iz mode. Jednostavno – oni su kao Kalasnjikov.

Odgovori
De

Jeftini podzvucni jurisnici sa mlaznim pogonom su izasli iz mode. Vise se ne proizvode (cak Su-25) a glavnina vecih drzava ih zamijenjuju ili su ih zamijenili sa nadzvucnim „multi-role combat aircraft“ ala F-16, F/A-18 itd.

Danas je moda laki elisni jurisnik poput EMB-314 Super Tucano ili cak Cessna Caravan sa Hellfire raketama ili BPL ala Predator.

Da Srbija ima prave novce, ideal bi bio 4 eskadrilla (svaka sa 16 aviona) multi role combat aircraft ala F-16 ili JAS-39 Gripen ili cak F-35. Sjetimo se da manja Finska ima 62 F/A-18, Singapur oko 100 F-15/-16, Bahrain 30+ F-5/-16, Oman 36 F-16/Eurofighter, Kuvajt 39 F/A-18 (a zamijeniti ce ih sa 56 Eurofighter/F/A-18E/F) itd itd. Sve su to puno manje drzave naspram Srbije sto se tice populcaije.

Ako bas mora Rusko, onda Su-30SM ili Su-35 (MiG-35 nema neku veliku buducnost – Rusi ne kupuju neki veliki broj I vise vole Flanker varijante ala Su-30, Su-34 I Su-35).

Naravno ovo su snovi!

Vl

Dead1, kako to misliš da je nabavka Mig-a 35 ili Su-35 nedostižna a Srbiju?
Verovatno će biti problem mali broj kupljenih aviona pošto mi novac za 40 – 50 aviona nemamo. A i da ga imamo, verovatno bi ga pre utrošili na kvalitetan novi PVO sistem nego na toliko aviona.
Mislim da je već odavno rečeno da su ovi Mig-ovi prelazno rešenje i da će se za par godina pristupiti nabavci novih aviona (verovatno Mig-35). Čak su i borbeni kompleti koji se sada nabavljaju za ove Mig-ove 29 prilagođeni da ih mogu koristiti i novi avioni…

Mi

Da li se razmatra opcija osavremenjivanja Orlove pogonske grupe, i kolika je uopste perspektiva za tako nesto? Jacim potiskom bi resili problem male mase ubojnog teteta, npr

Odgovori
Pe

Postoji neko unaprijednjenje koje je osvojio RZ Orao, za nekih ca 15% veci potisak sa istim utroskom goriva (tako nekako po sjecanju pisem). Inace potpisan je ugovor sa Orlom o kapitalnom remontu motora…sad da li to podrazumijeva i nesto jaci potisak nije dostupan info, mada za osavremenjnu verziju i nije bitno toliko (mada lijepo bi bilo), jer sa manje UBS imace vecu prciznost!
Inace 17 aviona ce biti modernizovani sa akcentom na dvosjede!

Kr

zanimljivo, prilicno ambiciozno, ali videcemo i koliko realno, Srbija treba da donese stratesku odluku o kolicini novca, kojim ce se finansirati vojska, od toga mnogo zavisi, ako se malo preceslja budzet moZe se istresti do milijardu i po evra za vojsku, pola za razvoj i nabavku NVO.

drugo pitanje je izbor strateskog partnera u poslu mo-dernizacije, licno tipujem na izraelsku vojnu industriju
uz njih i francusku uslovno evropsku.

tek onda mozemo strateski razmisljati kako vojska tre-ba izgledati, jer je vojska najbolje preduzece, sve sto u nju ulozite ima visestruke efekte na privredu,

u medjuvremenu rade se neophodne i iako sam kriti-can dobre stvari, evo primera:

mi modernizujemo Orla i G-4, poljska vojska nabavlja m-346FA skolski avion, koji ima radar Grifo, moguc-nost koriscenja raketa v-v i kontejnera sa topom za airpolicing, plus satelitski navodjeno oruzije JDAM i po zlu cuvene Cave cleaner-e SDB, motor Haniwell itd, e ali poljski budzet je 9 milijardi evra pa im 50-tak miliona po komadu nije previse, a i Poljaci ne postizu sve sto zele.

da li je 29 dobra ili nije za Srbiju, to imamo i moramo adekvatno koristiti, a koji ce radar biti i da li ce rusi skinuti ili ne jamere polako sve ce se znati,

prioritet je dala vojska i Miloradovic je to rekao, neka se radi, ako vojna industrija pocne da radi vecim ka-pacitetom, ne treba da nas cudi ako Lazar,Nora, ili neki treci sistem nadju kupca i u okruzenju,

a moje zelje su drugo, evo jednog primera, licno bih za potrebe vojske, uzeo licencu topa Nexter 40mm CTA
a avione bih naoruzao izraelskim raketama derbi derbi-er i piton 5, i na domaca vozila montirao sistem PVO Spyder MR/SR.

Odgovori
Mi

Mislim da niste daleko od istine, pominjala se neka saradnja (potencijalna) s Izraelom oko kontra baterijskih radara, Alas ima uzor u Spike-u, a od Francuza se ocekuju rakete za Pasars kao izvozna opcija. Sa Francuzima smo pregovarali i za senzore optoelektroniku i slicno.

Pr

Ne može M-346 da se koristi u air policing svrhe iz prostog i ograničavajućeg razloga – max brzine koju avion može da razvije!
Postoje civilni vazduhoplovi koji postižu približne max brzine ( Cessna Citation X+, Dassault Falcon 7X…) i kojima sa pomenutim vazduhoplovom može samo da se baci soli na rep (jedino ako im letiti u susret mogu vam biti dostižni).
U sličnoj nameni i konstrukciji zmaja (M-346,Yak-130 ) su jedino Kinezi izbacili varijantu sa naprednijim motorom koji postiže nadzvučne brzine sa svojim Hongdu L-15.
Pozdrav!

Br

Jeste da u clanu 5. budzetanije iskazana suma kapitalnih investicija MO kao za druga ministarstva (na primer tu mozete naci izdatke za H215M za helikoptersku jedinicu MUO). Ali upravo, prema budzetu za 2019 sredstva namenjena opremanju vojske su 33 milijarde dinara tj oko 280 miliona evra, tu nisam racunao investicije u gradjevinske objekte kao ni konta 511 u manjim odeljcima kao sto su mirovne misije i administrativnu sluzbu. Znaci samo masine i oprema iz odeljka funcionisanje MO, modernizacija i unapredjivanje sredstava (inace znacajno visi nego proslih godina, govori nam da se ne radi o sredstvima za puko funkcionisanje sistema odbrane vec o novom nabavkama koje ce ga fundamentalno izmeniti). Iste bilanse pozicije je koristio i Zivojin u svojoj analizi budzeta za proslu godinu. Ako bi na dugi rok od 10 godina zadrzali ovakav budzet stvarno bi smo mogli nabaviti ozbiljna sredstva. Uzgred jel ima iko informaciju kolko bi nas baterija S-300PMU-2 kostala a kolko pancira?

Odgovori
El

Interesantno je koliko komentara je privukao tekst o modernizaciji aviona kojem je to izgleda jedina svrha u naoružanju vazduhoplovstva – da se priča o njegovoj modernizaciji.
Da razjasnimo Orao od 90-ih godina nije u klasi „ničega“ od nastanka ovaj avion pati od manjka koji se nikakvim kozmetičkim zahvatima ne može popraviti – snage motora, i čak i čudo koje su izveli inženjeri u bivšoj SFRJ sa dodatnim sagorevanjem više ne drži vodu posle 40 godina.
Svi avioni koji su koristili ovaj motor za pogon (koji je izvanredan , ali nastao početkom 50-ih) su povučeni ili na zalasku karijere i to u siromašnijim zemljama.
Polubrat je odavno rashodovan u Rumunskom RV , a Jaguar koji po karakteristikama i nosivosti šije Orla za oko 40 % je danas u naoružanju samo RV Indije koja održava izmedju ostalog i masivnu flotu MiG 21 ..ali i to jedino zbog balansa prema Pakistanu i Kini..i iz sve snage im traži zamenu.
Nikakva šminka, friziranje karakteristika (maks. brzina u poniranju , brzina uzdizanja sa samo 40% goriva ili u kratkim intervalima merenja) ne menja suštinu.
A ona je da Super Galeb i Orao treba da budu zamenjeni u inventaru RV zajedno sa Lastama (na kojima s obzirom na stagnaciju u niši avion za početnu obuku ima smisla raditi dalja unapredjenja) koje su bile moderne i u svetskoj klasi krajem 80-ih kada je trebalo da počne uvodjenje istih u naoružanje
(avion ima iste karakteristike poput Socata TB 30 Epsilon koja je u naoružanju Armee de L Air od 1983 godine čini mi se).
Ukratko sve što se preduzima je u svrhu dnevno političkog marketinga i lečenja kompleksa glasačke mašine a na nivou je krpljenja beogradskih ulica uoči izbora ..a svedoci smo u poslednjih 15 godina koliki su rezultati istog.
Nije tragedija za Srbiju da u nekom vremenskom periodu ukine/zamrzne odredjene niše RV ili ih fuzioniše sa susedima (dobronamernim)

Odgovori
Ni

Sve sto si rekao za orla je tacno. Bio je DO cim se pojavio. beskorisna masina koja nije vise bila u klasi ni sa cim. Vise je to bilo sticanje znanja i usvajanje tehnologija za neki napredniji projekat

E sada, modernizacija orla i G-4 ne bi trebala biti nesto mnogo skupa i mogla bi da posluzi sticanju novih znanja i tehnologija, sto i nije lose ako se sa te strane gleda

Ali motor je ono sto ga kolje i sta god da naprave sa njim, nece vredeti mnogo. Bice vise nego sada ali samo da zamaze oci. Da ne pricam o mukama sa TS i hidraulikom

Elem, mogli smo da nemamo ni to, a ako se i to spasi da ih imamo malo bolje, svakako je vise nego da nemamo. Za neki lokalni sukob malog intenziteta posluzice bolje, nego da ga nema uopste

Da imamo para ja sam siguran da se nasi ne bi mnogo premisljali da kupe neke nove avione i zamene ih. Ja sam srecan sto su ih ocuvali da lete, a ako ih modernixuju i pritegnu jos malo, svakako cemo imati vise nego sada… pa to nam je to nam je. Svako se ispruzi koliko je dugacak

Pe

Tacno je da je Orlu glavni nedostatak ‘slab motor’ koji uz to relativno puno trosi, ali u to vrijeme s jedne strane relativno jednostavna konstrukcija cija se proizvodnja mogla osvojiti…naravno iznudjeno rjesenje.
Poenta modernizacije i jeste u tome da kada je opremljen ‘inteligentnim ubijnim sredstvima’ sama nosivost aviona postaje relativna kategorija, jer je potrebno manje UBS za borbenu misiju, zbog precizne municije itd…samim tim avion je manje opterecen pa i performanse su nesto bolje…
Sama maximalana brzina je pristojna za borbene misilje podrske KoV, uostalom kao i kod drugih jurisnika.
Inace sama plarforma se dokazala kao zilava i pouzdan tokom ratova 90tih, posebno iz iskustva VRS. Jeste komplikovaniji za odrzavanje zbog kompleksne hidraulike ali su nasi tehnicari to savladali…sada da ne navodim misije gdje su efikasnim i iznenadnim desjtvom u uslovima kad je NATO bio u vazduhu (ne mislim na ’99) nanijeli teske gubitke protivniku .
Btw ovaj projekat je pogurao razvoj citave game precizne municije.
Sve u svemu modernizaovanih 17komada bice za respekt…. i daj boze da se pokazuju samo na paradama…
Inace ovo i jeste ogledni projekat gdje nas tehnicki kadar treba da ovlada novim tehnologijama i ko zna ubuduce za neku trecu strane da se modernizuju neke letjelice (sto jeste jedna od ideja).
Kratko da se vratim na motor…postoje neka osvojena unaprijedjenja istog, da li ce biti primjenjena …ne znam, nema iniormacija na tu temu, ni da ni ne!

Al

Kao sto vidite, Orao je sad platforma za razvoj naoruzanja….posle kad bude kesa za nove avione(da zamene J-22 i G-4) to isto naoruzanje ce biti integrisano na neku novu platformu ako bude potrebe, a njegova upotreba ce biti jasno definisana do tada. Za sad to je sto je.
Bez aviona se ne mogu razviti rakete, a to je ocigledno sad neki primarni cilj, sto je potpuno razumno.
Inace bi izdvojili minimum pola milijarde da se te masine zamene, tako da za razvoj novca, sa kojim smo iovako tanki kao drzava, ne bi bilo.
E sad da li treba ozbiljnije razmiljati o zameni…ja mislim da treba. G-4 visu nisu bezbedni po svemu sudeci, a na takve stvari ne smemo biti tolerantni ni „stedljivi“.

Bo

@Dead1 napisao:
„…moja drzava ne koristi F-16 a kamoli stare Izraelske krntije. Moje nebo brani 93 F/A-18A/B/F I 11 EA-18G sa pomoc of 6 E-7A AWACs i 6KC-30A tankera. Sada se uvodi 72 F-35A da zamijenu starije F/A-18 (vec je 10 uvedeno). :P“.

Brabi tebe NATO malo sutra, isto koliko i ukrajince u Kerčkom moreuzu, Novorusiji, Krmiu i td…Nemojte se zanositi…nikog oni ne brane, gledaju samo svoju zadnjicu. I jedni i drugi…

Odgovori
Br

Mora da ste ponosni na svoju avijaciju i pilote…

Ze

8×4!!!!

http://i66.tinypic.com/2rr2zpk.png

Mayer:

Pisano je sa namerom da se objasni da je TWS rezim postojao nezavisno od stepena digitalizacije radara ukoliko je dovoljno jak hardver bio na raspolaganju.

Odgovori
Ni

Ajde opet

koristio si uputstvo za MiG-29B i SUV-29

Deo koji opisujes je is sekcije:

3.3 Merenje koordinate u rezimu nepravilne pelengacije
3.3.1 Etapa zahvata cilja

Pa onda ovde kaze: „Kompleks RLPK u rezimu osmatranja dozvoljava grubo merenje koordinata nekoliko ciljeva. Shodno tome korscenje oruzja koje je na avionu u rezimu pracenja vise ciljavu u „prolazu“ nije mohuce. To je uslovljeno, glavnim razlogom, niskom tacnoscu merenja koordinata i vecim vremenom osvezavanja podataka, koje iznosi oko 3.5 sekundi. Shodno tome pred upotrebu naoruzanja RLPK prelazi u rezim automatskog pracenja jednog cilja, koga nazivamo rezimom neprekidne pelengacije (neprekidno (kontinualno) oderdjivanje ugaonih koordinata cilja) RNP

Prva etapa ovog rezima je zahvat cilja i njegovo ubacivanja u sistem pracenja RLPK-a kao i koordinata cilja odabranog za pracenje. U toj fazi zahvata cilja predhodi prelaz RLPK iz skeniranja u sirokoj zoni, u skeniranje u uskoj zoni (po kutiji), koji proizilazi kada pilot pritisne dugme „MRK-ZAHVAT-PZ“, u koliko koordinate kapije zahvata na indikatoru SEI-31 se poklapa sa koordinatama izabranog cilja. Antena RLS pri osmatranju uske zone se upravlja u skladu sa signalima algoritma UARK (upravljanje antenom u rezimu kutija).“.

I onda se ovde nastavlja deo koji si ti stavio u slici

E sada, zasto sam sve ovo preveo ovde?

Zato sto je to savim drugi rezim rada od SNP.

SNP je opisan u delu 3.2 (Обнаружение, измерение координат и параметров движения целей в режиме ОБЗОР – Детекција, мерење координата и параметара кретања циљева у моду OSMATRANJE), tj. podsekciji 3.2.6 Спровождение целей в процессе обзора пространства в режиме ОБЗОР, спровождение на „проходе“ (СНП) (pracenje ciljeva u procesu osmatranja prostora u rezimu „OSMATRANJE“, prati dok skeniras (проход se ovde odnosi na prolaz/kretanje antene – antena je u prolazu dok vrsi skeniranje))

3.2.6 je velika sekcija gde su prikazani i proracuni nacina rada i jos gomila strucnih podataka

Taj deo cine 4 sekcije
– Princip pracenja
– Pracenje cilja po doplerskoj ucestanosti u rezimu SNP
– Pracenje cilja po daljini u rezimu SNP
– Odredjivanje najopasnijeg cilja

Dakle da pojasnimo nesto. RNP rezim o kome ti pricas nije povezan sa SNP rezimom rada. To je rezim zahvata cilja radi lansiranja oruzja i to nije uopste deo SNP rezima, vec rezim na koji pilot prebacuje rucno da bi „nanisanio“ cilj i lansirao raketu ili kako englezi kazu STT – Single Target Track

Sva poenta onog sto sam ja pisao gore je da u vreme analognih radara, nisi mogao lansirati raketu iz SNP moda, ndok kod novih digitalnih racunara se tio moze uraditi jer je proracun daleko precizniji i brzi.

Drugo ti si u tvom pisanju cele dve sekcije si ispisao gde si zeleo da pokazes da SNP nije isto sto i TWS, i ja sam samo zbog toga reagovao jer je to notorno netacno.

TWS je kod Amerikanaca postojao mnogo pre nego su razvijene aktivno vodjene rakete, isto kao i kod Rusa, i on po svojoj koncepciji nema blage veze sa gadjanjem aviona. Rakete su razvijene da iskoriste ovaj mod, a onda je on unapredjivan da omoguci maksimalno iskoriscenje raketa

Evo sta si ti sve ispisao, a verujem da ni ti bas ne razumes sta si sve ispisao. Aki i dalje stojis iza toga sta si pisao a imas i ti ovu rusku knjigu, onda nemam reci

Rekao sam da necu da diskutujem sa tobom o svemu ovome, ali sam evo ovo napisao zbog ljudi koje ovo zanima pa da ne ostanu uskraceni za informaciju. izgubio sam bespotrebno i previse vremena na sve ovo

SNP=TWS (Track While Scan)
RNP=STT (Single Target Track)

===============================
===============================

TWS nije SNP!

Rezim rada radara TWS kod zapadnih aviona sluzi pre svega za sticanje viseg stepena „situational awareness“ kao i za izvodjenje prikrivenog napada prevashodno raketama AIM-120. Rezim radi u prostornom polju uzem nego ostali tradicionalniji rezimi a predajnik ozracava smanjenom ucestanoscu, slicnom nekom rezimu pretrage. Posto ovakvo proredjeno ozracavanje ciljeva ne moze da dovede do preciznog vodjenja rakete sistem kreira fajlove sa parametrima leta svakog detektovanog cilja i onda racunskim putem na osnovu tih parametara predvidja njegovu buducu poziciju dok povremeno ozracavanje ima kontrolnu funkciju da proveri da li je cilj zaista zavrsio na predvidjenoj poziciji a ako nije – gde je. Pretpostavka je da piloti ciljeva nece bitno menjati parametre leta jer na svojim detektorima ozracavanja nemaju indikaciju da su u zahvatu pa su na osnovu toga „uljuljkani u laznu sigurnost“, a da je ovakav rad dovoljan za vodjenje rakete AIM-120 jer svrha nije da raketa udari u cilj vec da bude dovedena u bilo koju poziciju u kojoj ce se cilj naci u „vidnom polju“ raketinog radara kada dodje vreme za njegovu aktivaciju. Ukoliko cilj svejedno pocne da drasticnije menja svoje parametre leta dolazi do skokovite promene indikacije polozaja cilja i rasipanja energije ispaljene rakete sto cesto moze da dovede do promasaja.

Sta radi SNP?

SNP rezim na MiG-29 je imitacija „velocity search“ rezima rada radara. Pa ipak „velocity search“ je cesto zbunjivao americke pilote jer je prostorni raspored ciljeva bio takav da se blize dnu radarskog ekrana nije nalazio cilj koji je fizicki najblizi nasem avionu vec onaj koji nam se najbrze priblizava. Cesto se desava da posada ostane iznenadjena po zahvatu kada shvate koliko je zahvaceni cilj u stvari daleko. Da bi se ovo predupredilo ruski projektanti su ocuvali normalan prostorni raspored ciljeva (do 10 mogucih) a zarad pracenja dinamike priblizavanja uvedena je kategorija „najopasniji cilj“. „Najopasniji cilj“ u rezimu rada „susret“ nije obavezno cilj koji nas fizicki ugrozava vec onaj koji ce po tekucim parametrima leta najbrze stici do nas. Nista od navedenog ne objasnjava zasto se rezim rada zove „Pracenje u prolazu“. To je zbog toga sto ovaj rezim rada ima jos jednu funkciju. Svi koji, ako bas ne znaju kako radi radar na MiG-29, onda su makar igrali igrice tipa Lock On, DCS znaju jednu neprijatnu cinjenicu u vezi rada radara u osmatranju a to je da nam on prikazuje samo ciljeve bez informacija o njihovoj visini. To de fakto znaci da nam radar u rezimu pretrage ne moze saopstiti pocetak, trajanje i kraj protivnikovog manevra u vertikalnoj ravni. Kako bi nas makar malo kompenzovao projektant je „udesio“ da rezim SNP bude jedini rezim pretrage sa *automatskim* a ne rucnim pomeranjem antene radara i to po kriterijumu da sistem tezi da „najopasniji cilj“ uvek smesti u sredinu snopa pretrage. Na ovaj nacin pracenjem kretanja snopa pretrage mi bez zahvata sticemo uvid u vertikalni i horizontalni manevar tog jednog „najopasnijeg cilja“ bez da smo uradili zahvat na njega. Naravno s obzirom da je snop pretrage fokusiran na „najopasniji cilj“ zbog kretanja antene moguce je da ce neki od ostalih detektovanih ciljeva „ispasti“ iz zone pretrage a neki drugi koji su do tada bili van zone pretrage „upasti“ u nju i pojaviti se na pokazivacu ako za to postoje uslovi. Eto zato se rezim zove „Pracenje u prolazu“ i kao sto vidite iako u nazivu i TWS i SNP koriste rec „Pracenje“ radi se o potpuno razlicitim radnjama sto znaci da se kod tumacenja rada radara ne mozete osloniti na lingvistiku. Pri radu u rezimu SNP niste ograniceni na cilj koji je sistem prepoznao kao „najopasniji“ vec dugmetom KU.31 mozete samostalno proglasiti neki drugi detektovani cilj kao „najopasniji“. Drzite ovo dugme pritisnuto dok se strob ne uveca 1.5 puta i tada ste ostvarili SNP po „vasem“ cilju. Ukoliko zelite povratak na cilj koji je automatski izabran upotrebite dugme „Sbros“.

===================================
===================================

Ma

@Zeka Peka

Ovo je u stvari trebao da bude komentar/odgovor @Nikoli ali evo, apropo hardvera/softvera te radarske modifikacije:

„N019 is a hybrid analogue/digital design, with an NII Argon Ts100 digital processing unit. The Ts100 processor can achieve 170,000 operations per second, has 8K RAM and 136k ROM, and is built using medium scale integration ICs.“

Meni ovo zvuci kao neki anticki, sovjetski dizajn koji doduse jeste digitalan ali je veoma anahron jer su memorija i procesna snaga verovatno na nivou japanskog digitrona iz 80tih. Da ne govorimo da stoji da je tezina tog „racunara“ neverovatnih 32 kg. Verovatno jer je implelentiran lemljenjem tranzistora i otpornika na pertinaks plocu jer u prvoj zemlji socijalizma nisu nikada do kraja savladali tajne integralnih kola. Znaci tehnika iz sedamdesetih godina proslog veka koju Srbija moze da dobije danas ako masno doplati? Uzgred, zahvaljujuci vasem opisu upotrebe i rezima rada tih radara ja sticem utisak da je verovatnoca pogotka jednocfrena i da su piloti izlozeni ogromnom stresu te da je situaciona svesnost u kabini jednaka 0…

Odgovori
Ze

Opet nesuvisla bujica reci.

Ja nisam pricao o rezimu RNP vec o dimenzijama „kutije“ stroba koji je prisutan u rezimima pretrage pa i u podrezimu SNP. Dimenzija kutije je bila bitna da bi se videlo odakle svako od nas dvojice „crpi“ znanje. Tvoja „mera“ od 8×40 je dokazala da si znanje pokupio sa interneta iz teksta kopiranog sa nekadasnje stranice „overscan’s guide to russian avionics“. Moja dimenzija od 8×4 je dokazala da sam znanje „pokupio“ iz uputstva za upotrebu aviona i radara, koje si pokusao da osporis na vise nego smehotresan nacin.

Pracenje znaci vrlo jednostavno da nas radar automatski pokusava da smesti „najopasniji cilj“ u centar snopa pretrage, dok ono u prolazu znaci da nas avion i cilj idu jedan ka drugom (prolazimo se) ili se sustizemo pri definisanoj minimalnoj razlici brzina. Toliko jednostavno.

Prvi radar koji je imao TWS rezim i rakete sa aktivnim samovodjenjem je AWG-9 (tehnologija druge polovine 60-ih namenjena neuspelom F-111B, zazivela na F-14A). TWS rezim je zasnovan na dovoljnoj memoriji za smestanje vise fajlova sa parametrima leta ciljeva i dovljno jakim procesorom da izracunava njihovu buducu poziciju na osnovu sacuvanih parametara leta i na osnovu toga kompenzuje nedovoljnu ucestanost ozracavanja ciljeva.

„After many years in development and arguing with Congress, the Navy finally started development of a new aircraft specifically tailored to their needs. The new aircraft emerged as the F-14, armed with the same AWG-9/AIM-54 outfit originally intended for the F-111B. On the F-14, the AWG-9 is capable, and its doppler system allows it to have look-down, shoot-down capabilities. Track-while-scan capability is provided by an Intel 8080 8-bit microprocessor; programming it, is accomplished using an 8-bit Assembly code.“

Prisustvo digitalnog procesiranja signala NIJE uslov za TWS!!!!

https://ibb.co/ck7H5th
https://ibb.co/VC5Xw4t

Sovjetski savez do raspada i posle u doba krize nije imao dovoljno jak hardver da ovo izvuce, pa je problem resen uvodjenjem PESA radara na MiG-31.

@Mayer:

Citat koji si naveo prikazuje performanse osnovnog radara. Cilj nase modernizacije je upravo da se (konacno) maknemo od osnovnog hardversko softverskog resenja. Na zalost vecina diskutanata prepoznaje samo vrednost integracije nove rakete (R-77), a zanemaruje smanjenje nezeljenih pojava i situacija pri radu radara u odnosu na sadasnje stanje.

Odgovori
Ma

>>Sovjetski savez do raspada i posle u doba krize nije imao dovoljno jak hardver da ovo izvuce, pa je problem resen uvodjenjem PESA radara na MiG-31.

Veoma interesantno. Mene ovo podseca na parodiju iz Iron Sky gde su nacisti uspeli da dodju do meseca i cak da savladaju tehniku nuklearne fuzije ali nisu uspeli da naprave racunar dovoljno mocan da pokrene njihov mega svemirski brod koji se godinama konstruise a namenjen je konacnom osvajanju sveta. I onda se pojavljuje americki astronaut sa mobilnim telefonom…

Vu

Radar N019 kod verzija lovca MiG-29B koji je kod nas u upotrebi, može gađati samo 1 cilj jednovremeno sa PAR R-27R. Cilj se zahvata u režimu V ili D, podrežim SNP (track while flyby ili soprovazhdenie na pohode) ili „praćenje u prolazu“. Tada radar prati do 10 ciljeva i bira najopasniji za gađanje. Kada se cilj odabere, radar prelazi režim „zahvata cilja koji se napada“ i traži cilj u uskoj kutiji 8×4 stepena. Ukoliko se cilj pronađe u intervalu od 3 skeniranja, prelazi se u STT mod, odnosno režim „neprekidne pelengacije“ i na automatsko praćenje tog cilja, dok se svi ostali ciljevi zanemaruju.
Po lansiranju rakete, počinje režim diskretne-neprekidne pelengacije kada radar sa svoja 2 kanala – glavni kanal za praćenje odabranog cilja i kanal osvetljenja za osvetljavanje odabranog cilja rade naizmenično u intervalima – taktovima 20,48 ms – 30,72 ms…..I tako do pogađanja cilja….

Kod radara N019M Topaz i verzije lovca MiG-29S, moguća je upotreba ARS R-77 i u tom smislu je izvršena modifikacija radara da se 2 cilja mogu zahvatiti u kutiji 8×4 stepena ALI pod uslovima:
– da su na istom azimutu, ali razmaknuti po daljini od 10,7 km
– da su na različitim azimutima, ali razmaknuti po azimutu maksimalno 8 stepeni (da bi „stali“ u kutiju 8×4, naravno)…
Po ostvarivanju zahvata 2 cilja u kutiji, prelazi se u režim neprekidne pelengacije i lansiraju se 2 rakete na 2 cilja, bez radio-korekcija i čeka se zahvat na GSN samih raketa.

To je kod „našeg“ N019 i kod N019M Topaz…..

Pozdrav svima…..

Odgovori
Ma

Hvala na opisu, to je super primitivno, bilo mozda kul 1960. U STT rezimu pilot je fakticki slep i nema pojma sta se desava oko njega, dok gadja taj jedan cilj koji verovatno i ne postoji jer takav analogni radar mozes izvarati kako hoces, samo mu snimis scan pattern i posaljes ga natrag vremenski i frekfentno pomerenog, sumnjam da on radi neki frequency-hopping. Koliko vremena traje do pogadjanja?

Ma

@Zeka Peka

>>Prisustvo digitalnog procesiranja signala NIJE uslov za TWS!!!!

Pa sam si napisao da je taj TWS u AWG-9 bio implementiran sa Intelom 8080. Dakle u tom radaru je analogni signal definitivno konvertovan u digitalni i onda prosecuiran klasicnim CPU-om poznatim iz potrosacke elektronike (verovatno neka MIL vrezija). Verovatno to sve moze cisto analogno da se odradi ali nije realno. Recimo proracunavati poziciju na osnovu poznatih parametara leta cilja bi analogno ipak bilo tesko izvesti (i ako verovatno moguce, kombinovanjem sabiraca, integratora, diferencijatora itd.). Analogni primer resavanja problema „situacione svesnosti“ odnosno pracenja vise ciljeva je fosforni ekran radara koji zahvaljujuci kasnjenju prikaza na ekranu implementira neku vrstu „memorije“ pa ciljevi ne nestaju sa ekrana izmedju dva skeniranja.
Ja sam radare iz moje cisto teoretske prespektive posmatrao kao znatno modernije masine. I sad, realno, kada danas gledate na YT prezentacije „rada“ u F-35, pa to su decenijske razlike. Oni imaju u kokpitu kompletnu sliku situacije na zemlji i vazduhu dobijenu kombinovanjem podataka iz vise „senzora“ prikazanu na ogromnom displeju dok u pozadini radi racunar sposoban da pilotu saopsti recimo i tip aviona dok mi ovde pricamo o modernizaciji i spekulisemo da li moze jedna ili dve rakete…

Odgovori
Ze

@Mayer,

Ako si pratio diskusiju od pocetka video si da Nikola N.019 naziva „analognim“ samo zato sto mu procesiranje signala nije digitalno, iako ostale racunarske komponente jesu. Posto i sam vidis da i ovako diskusija ide tesko, ja sam prihvatio takvu njegovu kategorizaciju.

Sto se ostalog tice u pravu si, ranije verzije presretaca, koje zbog gabarita nisu usle u serijsku proizvodnju, – poput F6D Missiler koji je razvijan izmedju 1950 i 1960 je bio velicine protivpodmornickog aviona jer je ceo racunarski sklop bio analogan.

Digitalizacija samog procesiranja signala omogucava „kreativno“ pozicioniranje „dijagrama usmerenja“. Npr, mozemo da ga neko vreme zadrzimo na cilju od posebnog interesa a onda da ga pustimo da recimo pretrazi neki deo prostora. Za verovati je da Rumunski F-16 ovo mogu da izvedu, o Gripenu da i ne govorim.

https://ibb.co/pP7DHvv

Sto se ovog poslednjeg tice, mi se naravno ne mozemo porediti sa necim sto je rezultat finansiranja veceg broja najrazvijenijih zemalja. Eventualno mozemo da se poredimo sa onim sto imaju zemlje iz okruzenja. Nas novi radar ce mozda zaostajati sa „forama“ kao sto su prikazane na linku iznad, ali bi trebao da koliko toliko ipak bude konkurentan. Tu ostaju jos neka pitanja koja mogu da ostanu neresena tipa da li ce „biblioteka“ signalizatora radarskog ozracenja sadrzati zapise radara Gripena, Eurofighter-a itd. Isto tako avion ce verovatno i dalje ostati bez opcije izbacivanja radarskih mamaca sto je na zalost ispod kriterijuma za ovo doba ali sta cemo… Ako budemo u posedu makar nekog ECM uredjaja i to je nesto…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj