BEG airport status
Prevoz psa ili mačke avionom: Svi potrebni koraci, dokumenti i procedure da bi vaš kućni ljubimac leteo Organizacija putovanja životinja je detaljno propisana i bezbedna / Foto: Shutterstock

Prevoz psa ili mačke avionom: Svi potrebni koraci, dokumenti i procedure da bi vaš kućni ljubimac leteo

Ako bi morali da izdvojimo jedno od najčešćih pitanja iz „može li se ovo…“ transportovati putničkim avionom onda je to svakako bukiranje avio-karte za vašu kucu, macu, hrčka ili zeca. Prosečan vlasnik kućnog ljubimca sigurno već zna da njegov dlakavi član porodice može putovati avionom ali tu su uvek poluinformacije, nesigurnosti i svakako najbitnije pitanje za nekoga ko voli životinje – da li će mu biti udobno i bez stresa?

U duhu Tango Six portala, sa željom da dobijemo detaljniji i najstručniji mogući odgovor na pitanja iz problematike transporta kućnih ljubimaca avionom, obratili smo se za to najpozvanijoj kompaniji, špediteru i kargo agentu, kompaniji Kargo Partner (cargo-partner.com).

Kako se organizuje let kućnog ljubimca?

Kao i njegov vlasnik, kućni ljubimac mora posedovati svoj pasoš / Foto: Shutterstock

Vaše omiljene članove porodice avionom možete prevesti na tri načina:

Kao putnike. U tom slučaju težina, na primer, psa sa transportnim kavezom ne sme biti veća od 5 do 10 kilograma (u zavisnosti od standarda pojedinačne avio-kompanije i vrste životinje).

Zajedno sa putničkim prtljagom, ponovo u zavisnosti od avio-kompanije i vrste životinje.

U kargo prostoru. Tada se životinja, na primer pas u kavezu, tretira kao kargo pošiljka. Naravno, transport se u tom slučaju obavlja sa izuzetnom pažnjom a sve u skladu sa IATA „Live Animals“ propisima koje su avio-kompanije dužne da poštuju. Drugim rečima, vaš ljubimac će biti bezbedan u trbuhu aviona.

Za prva dva vida transporta vlasnici se obraćaju direktno avio-kompaniji prilikom kupovine karte, za treći vid transporta obraćaju specijalizovanim kompanijama, kao što je na primer cargo-partner.

U zavisnosti od težine, visine grebena i same vrste vašeg ljubimca postoje i različiti transportni „kavezi-transporteri“. Neki su plastični i mogu da se nabave u pet-shopovima, dok su neki drveni i rade se na zahtev. Špediter vam može obezbediti i jednu i drugu opciju.

Transport životinja se dalje može podeliti na komercijalni (ako se radi o prodaji, poklonu, promeni vlasnika na primer) i nekomercijalni (ako na primer vodite vašeg ljubimca na godišnji odmor).

Za nekomercijalno ili komercijalno putovanje vaš kućni ljubimac mora biti trajno obeležen (čip za pse, mačke i krznašice) ili adekvatno obeležen za ostale vrste životinja.

Takođe je bitno da ljubimac poseduje pasoš sa upisanim vakcinama.

To su osnovni dokumenti i stavke koje morati imati. Dalja procedura zavisi od zemlje do zemlje ili od avio-kompanije. Sve one imaju vlastita pravila za čije se savlađivanje možete potruditi sami ili izabrati organizatora ili špeditera, kao što je kompanija Kargo Partner, koja to sve može obaviti u vaše ime.

Jedino profesionalnci, u ovom slučaju špediteri, u svakom trenutku znaju za ažurirane zahteve i potrebe u pogledu dokumentacije. Kao na primer veterinarski sertifikat, „titar test“ a od nedavno i COVID-19 sertifikat. Njega su počele da traže pojedine zemlje od kad je počela pandemija.

Prvi put ipak nemojte sami

Za organizaciju i pribavljanje dokumentacije za transport vašeg ljubimca izdvojite najmanje 14 dana pre odlaska na planirani put / Foto: Shutterstock

Ukoliko vam je prvi put da šaljete vašeg ljubimca nebom do željene destinacije bitno je znati da je najbezbednije i najpraktičnije angažovati stručnjaka za transport i logistiku. Kargo Partner je svakako jedna od takvih kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u transportu živih životinja.

Kako je za Tango Six ispričao Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja ove kompanije u Srbiji, oni imaju dugogodišnje iskustvo u ovom vidu transporta:

– Kao „pet-friendly špediter“ imamo posvećene timove specijalizovane za transport živih životinja u nekoliko evropskih zemalja i možemo pružiti transportna rešenje do i od bilo kog mesta u svetu.

Prvi korak je da osigurate da svi potrebni dokumenti budu dostupni. Naš tim za transport živih životinja će vas obavestiti o svim dokumentima koji su potrebni kako bi se osiguralo nesmetano putovanje, uključujući veterinarske dokumente kao što je pasoš za kućne ljubimce i važeće zdravstveno uverenje. Pošto se zahtevi i procedure razlikuju od zemlje do zemlje, preporučujemo vam da stupite u kontakt sa špediterom najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za sve potrebne pripreme. Neke zemlje zahtevaju test krvi na besnilo, „titar test“, koji se mora uzeti najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.

Nakon što je špediter rezervisao transport i primio potvrdu od vazduhoplovne kompanije, izdaje se avionski tovarni list (AWB) kako bi potvrdio rezervaciju. Osim toga, tim kompanije Kargo Partner u Srbiji koordinira svu potrebnu komunikaciju  sa vazduhoplovnim kompanijama, veterinarima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta.

Na zahtev, tim kompanije cargo-partner može obezbediti obučeno osoblje kao pratnju kućnim ljubimcima za vreme leta ili drumski transport namenskim vozilom za transport kućnih ljubimaca. Ponosni smo što smo „pet-friendly špediter“ i što pružamo sveobuhvatnu ekspertizu kako bismo osigurali da svaki kućni ljubimac ima bezbedno i ugodno putovanje. – objašnjava Đekić za Tango Six.

Za transport živih životinja u i iz Srbije, korisnici mogu posetiti veb stranicu nadležnog ministarstva da bi saznali sve o potrebnoj dokumentaciji (http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kretanje-kucnih-ljubimaca) ili jednostavno stupiti u kontakt sa kompanijom kao što je Kargo Partner.

Neke rase pasa su rizične za transport avionom a nekima je moguće, kao i ljudima, dati nešto za smirenje / Foto: Shutterstock

– Bitno je samo da se zahtevi za transportom najave najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za pripremu. Pored kućnih ljubimaca kao što su mačke i psi, naša kompanija takođe nudi ekspertizu u transportu egzotičnih i laboratorijskih životinja. Pokrivamo odredišta u SAD i Aziji, direktnim letovima za Dubai, Dohu i Njujork, što je jedna od velikih prednosti aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, s obzirom da na taj način možemo posredovati u transportu svih zemalja iz regiona, kada su navedene destinacije u pitanju. – kaže Đekić i dodaje da je njegova kompanija tu i za onaj drugi segment prevoza ljubimaca koji je podjednako bitan:

– Kao i za ljude, putovanje avionom za ljubimce je stresno. Njima možda i više.

Obavezno se pre puta morate konsultovati sa vašim veterinarom u vezi mogućnosti vašeg psa da se transportuje avionom. Na primer, vrste pasa sa kratkom njuškom su rizične za transport avionom a postoje i mogućnosti da se vašem ljubimcu da sredstvo za smirenje kako bi lakše podneo put. Naša kompanija iz tog razloga neprekidno pokušava da taj stres smanji na najmanji mogući nivo a u granicama dozvola i propisa za ovaj vid transporta.

U tom smislu, naš tim koordinira svu potrebnu komunikaciju sa avio-kompanijama, veterinarima na aerodromima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta.

Svaki detalj je važan. Od provere dokumentacije i potvrde rezervacije kod avio-kompanije do organizovanja ukrcaja i odlaska, rukovanja u tranzitu i konačno dolaska na odredište. Posebno vodimo računa da pažljivo pratimo sve korake, jer znamo da mnogi od naših korisnika smatraju svoje kućne ljubimce članovima porodice. Osim toga, IATA zvanično smatra žive životinje specijalnom vrstom tereta, što znači da postoje veoma strogi propisi i nikakvi detalji se ne mogu izostaviti. – zaključuje Đekić.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Д

Одличан чланак и јако корисна информација! Хвала!

Odgovori
uk

Drugar je doneo macku iz Kanade, u zastitnom kavezu, bila je smestena u tovarnom prostoru. Odlicno je podnela put od Kanade, preko Nemacke do Srbije.

Odgovori
Pa

He he ,na ovu temu mogu elaborat da napišem ,ali mi prvo treba potvrda od T6 da će moj „elaborat“ biti objavljen u celosti kao komentar ?

U svetu ,posebno čklanovi FEI (Svetske Konjičke federacije ) svake godine idu sa svojim konjima svuda po svetu na takmičenja u dresurnom jahanju ,preskakakanju prepona i slično . Kod nas su ti OLIMPIJSKI SPORTovi skrajnuti i zanemareni ,pa o tome niko ili retko ko i piše ,a i kao što se vidi iz teksta ,takav kargo ne postoji iz Srbije (morate kolovozom do Nemačke pa tek odatle let,let u široki svet) .

Druga stvar -titar test. To je ime za nemaštinu u našoj državi. Za to treba direktno po imenu i prezimenu prozvati Ministra poljoprivrede jer cela Evropa vakciniše pse i mačke (i feretke koje su istoj kategoriji) živom vakcinom besnila ,samo smo mi pametni i prkosimo logici i vakcinišemo mrtvom vakcinom i zbog toga sa kućnim ljubimcom ne možete preko granice i kopnenim ni vazdušnim putem bez „dobrog ribanja “ i naravno plaćanja dodatnik 5-6 000 dinara za sve te nalaze . Dakle sa pasošom za kućne ljubimce izdatom u EU (da ,da i kućni ljubimci imaju pasoš baš kao i ljudi ,za vas koji to niste znali,sa malom fotografijom kućnog ljubimca ) možete gde hoćete u svetu da leprhnete aviončetom,a sa našim „titar test“ pa tek onda .

Treće – kućni ljubimci se shodno veličini transportuju u boksu (plastičan ,metalni ili drveni) koji mora da odgovara dimenzijama koje su međunarodno utvrđjene (visina u grebenu zivotinje odredjuje veličinu boksa,mora da ima otvore koji zadovoljavaju provetrenost i dovod vazduha i na aerodromu morate da kupite etikete sa strelicama na gore koje pokazuju u kojoj poziciji se transportuje boks ,da ga ne bi „iz tumbali“). Ti boksevi koštaju od 50 pa do 250 evra zavisno od visine psa (ili druge životinje) u grebenu (greben je tačka gde se spajaju vrat i ledja ) i imaju predviđene dodatke gde se sipa hrana i voda u boksu . Gore piše da životinja može sa vama da putuje na sedištu ….hm ,hm,hm…. u 90% slučajeva NE! Bilo koje veličine da je. Znam da za Šri Lanku njihov avio prevoznik prima životinje isključivo na taj način i uz obaveznog pratioca ,a ostali NE ,samo boks i kargo odeljak.

I ajd za kraj da „dzvrljnem“ posećanje na nešto što se desilo na letu za Njujork (ako se dobro sećam uglavnom je SAD u pitanju i let iz EU ka njima) od pre par nedelja kada se u kargo odeljku ugušilo 20 pasa . Tad se digla buka oko „šverca pasa“ i „hapšenja švercera u Nemačkoj “ i slične gluposti… ali i to se dogadja . Nikad ne znate dok ne saznate da li će vam ljubimac stići živ na odredište u avionu (u 90% slučajeva hoće ,ali mala greška i eto ). Zato je to kompleksna rabota koja ce vas kostati isto koliko (a mozda i vise) i karta za vaš let .

Odgovori
BB

Zato je najbolje imati gusku za kućnog ljubimca, pošalješ je nek leti sama…

Odgovori
Bo

Ovo mi je bas bilo potrebno. Hvala!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mislav na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Otislo je 6 iskusnih pilota koji su letjeli na MiG 21. Nakon njih ubrzo ide 6 novih koji nikad nisu samostalno letjeli i njihova obuka traje duze. Obuka prve grupe je na nivou obuka obucavatelja i imat ce sta raditi kad se vrate jer se sigurno nece ostati na 12 pilota na 12 aviona.

02. Feb 2023.Pogledaj

Ivan na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Pa postoji i simulator, a vjerojatno neće biti 15 mjeseci u komadu, bit će i koji mjesec pauze između tih 15 mjeseci obuke ...

02. Feb 2023.Pogledaj

Slavke na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

To samo tako izgleda, ali u praksi je drugacije - na primeru Indije: piloti su prvo zavrsili inicijalnu letacku obuku sa osnovnim borbenim manevrima u Francuskoj, potom je izvrsena primopredaja aviona kupcu (sa proverom od strane tih istih pilota u ime Indije), nakon toga nastavljena je napredna obuka na odabranom modelu i vrstama naoruzanja i…

02. Feb 2023.Pogledaj

Realni na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Za Hrvatsku puna kapa s'obzirom da nemaju nikakvu LA,mi možemo još dok neisteknu resursi 29 kama.Pametnije za nas je nešto pete generacije jer će i rafal tad da zastari,neki f-ić što da ne i 35.Svejedno klizimo ka Natou onda bolje od Amera koji su tate za RV,ipak su nam prodali mx-15 za H145,znači nije baš…

02. Feb 2023.Pogledaj

Protivpozarni na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Ako obuka traje 15 meseci, sta ce da rade ti piloti 8 meseci do dolaska prvih aviona? (ako dodju po planu)

02. Feb 2023.Pogledaj