BEG airport status
Bugarska kupuje dodatnih 8 F-16, nove raketne sisteme PVO i 3D radare Prvih 8 F-16 koštala su Bugarsku 1,673 milijarde dolara / Foto: Lockheed Martin

Bugarska kupuje dodatnih 8 F-16, nove raketne sisteme PVO i 3D radare

S obzirom da je vreme potrebno za proizvodnju novih F-16 oko tri godine, Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku 8 dodatnih borbenih aviona Lockheed Martin F-16C iD Block 70/72 Fighting Falcon u periodu 2023-2025, kako bi se na taj način podržala pravovremena zamena MiG-ova 29 koji bi bili povučeni (na kraju decenije, prim. autora) usled isteka njihovog propisanog životnog veka, izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Bugarske general-major Canko Stojkov u intervjuu koji je 22. maja objavio Informativni centar bugarskog Ministarstva odbrane.

Govoreći o pripremama RV Bugarske za prijem svojih prvih 8 F-16 (6 jednoseda i dva dvoseda) za koje je jula 2019. sa SAD postignut sporazum u okviru programa Foreign Military Sales vrednog 1,673 milijarde dolara, Cankov je informisao da su piloti koji su određeni da prođu obuku u SAD već određeni i da će prva četiri otići na obuku u junu.

– Američki partneri su razvili programe za obuku i obezbedili još šest mesta za obuku u fiskalnoj 2021. godini (počinje 1. oktobra 2020. i završava se 30. septembra 2021, prim. autora) – izjavio je komandant RV Bugarske dodajući da bi prvih 8 bugarskih pilota trebalo da završe svoju obuku do trenutka kada prvi F-16 budu isporučeni Bugarskoj 2023. godine.

Govoreći o drugim prioritetima RV Bugarske, general-major Stojkov otkrio je da je pokrenut projekat nabavke novih tipova raketnog protivvazduhoplovnog naoružanja sa ciljem da se u periodu 2025-2032. nabave sistemi PVO malog i srednjeg dometa. U međuvremenu, postojeći mobilni dalekometni sistemi PVO S-300P (NATO: SA-10 Grumble) će do 2021. godine biti modernizovani nabavkom taktičkih sistema komunikacije za prenos informacija putem glasa i podataka kao i novog sistema raspoznavanja svoj-tuđ IFF (Identification Friend or Foe).

Stojkov je izjavio i da će za podršku modernizacije bugarskog sistema PVO, biti nabavljeno sedam 3D radara od kojih pet velikog i dva malog dometa. Iako nije naveo očekivani rok nabavke, raniji izveštaj Informativnog centra Ministarstva odbrane koji je objavljen 20. marta potvrdio je da bi Bugarska za pomenutu nabavku mobilnih radara u periodu 2023-2024. potrošila 153,3 do 204,4 miliona evra.

Među najvišim prioritetima RV Bugarske general-major Stojkov je takođe naveo projekat velike modernizacije deklarisanih vojnih jedinica i platformi sistemima za raspoznavanje svoj-tuđ (Mode 5 IFF) uključujući radarske sisteme koji prenose podatke integrisanom sistemu protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane NATO (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Komandant RV Bugarske najavio je plan za nastavak slanja letačkih posada na obuku u susedne države Severnu Makedoniju i Srbiju.

– Pratimo razvoj situacije sa virusom Covid-19 kako bismo organizovali pripremu letačkih posada za simulaore helikoptera Mi-17 i Mi-24 u Severnoj Makedoniji kao i simulator za avion MiG-29 u Srbiji – rekao je general-major Stojkov.

Bugarsko ministarstvo odbrane saopštilo je 8. aprila da je od američke agencije DSCA (Defence Security Cooperation Agency) dobilo odobrenje za plaćanje kvartalnim ratama opreme koja je nabavljena kroz program Foreign Military Sales. Ovo bi Ministarstvu odbrane trebalo da omogući prilagodljivu finansijsku šemu za projekte vojne modernizacije kroz nabavku američkih odbrambenih proizvoda i usluga, a istovremeno će u narednim godinama smanjiti opterećenje resursa odbrambenog budžeta.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

В

Можда је за производњу Ф-16 потребно око 3 године, али испорука изискује минимално 5-6 година. И то у најбољем случају, да сте се благовремено пријавили и стали у ред :-) Тако да Бугари неће моћи рачунати на неки Ф-16 из ове друге транше прије 2026. године. А да раде плански и паметно, раде.
Ово све чека нас за 10-ак година, мислим набавка нових авиона, па би било паметно већ сада формирати фонд за набавку истих, како не би дошли у ситуацију 2030. године да немамо ни пара ни авиона. Кад кажем набавка нових авиона, не улазим у то да ли ће бити Ф-16, МиГ-35 или неки трећи.

Odgovori
Pe

@ Водоинсталатер2 Da li ste upuceni u cinjenicu da jos nije proizveden nijedan jedini serijski primerak MiG-35,vec samo dva prototipa?Ruska vojska je potpisala ugovor za jos 6 prototipova za dodatne testove , trebalo je da svi budu isporuceni 2019-2023, ali za sada nije nijedan.
Kako cemo to onda mi da kupimo MiG-35 ako nece biti u serijskoj proizvodnji jos dugo?Nije bas jasno.

В

@ Petrovic Dusan

Обратите пажњу на моју задњу реченицу гдје је нагласак на НОВОМ авиону, а не на земљи произвођачу. За разлику од вас, је немам идеолошких предрасуда. А нисам ни склон искључивости, која је, кад је војна опрема у питању, код вас јако и недвосмислено изражена тако да је на граници екстремизма.
Што се тиче МиГ-35, има још времена до 2030.године. Ко жив, ко мртав. Можда Србија буде прва која их буде увела у своје РВ. А ако вам не одговара МиГ, слободно замјените ту ознаку са СУ. Немам ништа против СУ-35. Што се мене тиче Ф-16, СУ-35 или неки трећи – небитно. Само да је нов те 2030.

Mi

@Petrovic Dušan

Zar još niste savladali koncept MiG-35 aviona koji se prodaje kao MiG-29M „upgrade“ kad već moram da koristim američke izraze.

Da vas podsetim, MiG-29M/M2/K je noviji zmaj koji se odavno proizvodi, leti i izvozi.

MiG-35 će se proizvoditi samo toliko koliko ga budu drugi naručili jer je on opcija MiG-29M sa najboljim paketom elektronike/radara. Ni manje ni više.

Vaši komentari na tu temu su sad već ne kao pokvarena ploča nego kao pokvaren gramofon.

Pe

@
Водоинсталатер2 PS Inace mislim da je MiG-35 odlicno zamisljen projekat,ispravlja osnovne nedostatke MiG-29:
-slab radar zamenjen na prvi ikada u ruskim avionima AESA radar,
-tesko upravljanje zamenjeno na fbw,
-mali resurs motora zamenjen na bolji novi motor,
i mnoge druge.
Jedini problem je – Rusija ga ne proizvodi.Ne znamo kakav ce imati finalni oblik,cenu, niti kako se zaista pokazao u sluzbi..
Dok za F-16 sve znamo i proizvodi se u sve boljim i boljim konfiguracijama,a i osnovni F-16 je uvek bio bolji od MiG-29, jos 1982 je izveo napad na radar u Iraku besprekorno.

AL

@Petrovic Dusan
Ne mozemo reci da Mig-29 uopsteno ima „slab radar“ kada 29M i SMT/UPG imaju bolji radar od F-16Block52, a istog su godista. Od standarnih varijanti tek sa Block72 F-16 dobija bolji radar(ne racunajuci specijalizovani Block60 koji je najnapredniji ikad F-16 i radjen je po vrlo specificnim zahtevima kupca sa neogranicenim budzetom, sl. kao u svoje vreme SU-30MKI koji je bio tehnoloski daleko napredniji od bilo kojeg F-15 svog vremena).

Problem je sto vecina ljudi poredi nas 29B, kupljen 86/7 na standardu ’82 i jos degradiranom(sovjeti su imali kriptovam sistem veze i IFF, kao i awacs+S-300, a mi jedno veliko nista), sa F-16 iz 90ih ili 2000ih koji dejstvuju u zaokruzenom i automatizovanom sistemu najjaceg vojnog saveza na planeti. Kada smo mi imali 29B, SSSR je vec imao 29 9.13(bolji radar, ugradjen ometac, veci dolet) unutar zaokruzenog sistema, a sam avion je imao vece borbene sposobnosti od tadasnjih F-16 znacajno.

Kao da sada poredite recimo indijske 29K koji imaju R-77, taktikcki data-link i AEW podrsku sa venecuelanskim F-16 block 15, koji nemaju data-link, niti su uvezani sa PVO posto je tehnika mahom ruska, a od funkcionalnih raketa imaju samo aim-9 i to staru varijantu koja je na nivou R-60MK. Lete na slepo, navode ih „rucno“, komunikacije mozes da im prisluskujes, a radarske rakete kao i da nemaju.

Od 29ki, nasoj doktrini bi najvise odgovarao 29K zbog mogucnosti totalne disperzije tehnike(kao Svedjani i Finci svoje Gripene i F/A-18), uz to za 29K je razvijen mobilan sator sa svom pratecom opremom koji sluzi kao hangar gde se moze u potpunosti obaviti sav posao odrzavanja aviona u frontovskim uslovima. Tako npr. mogli bi imati mobilne sajle sa skracivanje duzine sletanja, pilot moze sleteti na magistralni put i odmah na samom drumu se moze obaviti naoruzavanje i tankanje goriva, a za bilo kakve popravke dovoljno je odvuci avion u sator pored, sklope se krila i sve lepo stane u jako kompaktan prostor.
https://media.tangosix.rs/2019/09/DSC_3115.jpg

Samo se vrtimo u krug oko cinjenice da Srbija nema novca za kvalitetne oruzane snage, a ovo malo novca sto ima, rasipaju korumpirani politicari, a privreda se cerupa i opterecuje nepotrebnim porezima i birokratijom.

Pe

@Miloš77 @Al-41F Moj odgovor se odnosio na izbor kupovine F-16 ili MiG-35.=
Za F-16 znamo sta je.
Nemam nista protiv projekta MiG-35, naprotiv, dopada mi se.
Ipak, da ga prvo Rusi serijski proizvedu, da vidimo finalne tehnicke karakteristike i cenu. Ovako,sa dva test primerka, govoriti i dobro i lose o tom avionu nema smisla.Macka u dzaku.
PS
u Rusiji „M“ oznacava „modernizaciju“,a za sada nije napravljena ni osnovna verzija.Obicno se modernise tek kroz 10-ak godina.
Znak „e“ od reci „eksportnyi“ znaci za izvoz.

AL

@Petrovic Dusan
Vi ste rekli „slab radar“, ja sam vam samo rekao da Mig-29 ima bolji ili uporediv radar sa F-16kama koje su se prodavale u isto vreme. Indija je uvrstila svoje 29K u otprilike isto vreme kada i poljska F-16Block52+. Digitalni 4-kanalni FBW takodje ima. Ta resenja nije doneo Mig-35, on je doneo neke aerodinamicke izmene i nov AESA radar(znaci doveo ga u rang Block72) u odnosu na 29M, ali nista vise od toga(Egipat je kupio 46 29M za 2 milijarde, a imaju F-16Block52 i Rafale)

Problem kod nas je bio isticanje resursa, svega 2 funkcionalna dvoseda i nedostatak novca. Mi nismo imali vremena da narucimo nove 29M recimo, a da ne remontujemo trenutne avione.

Mi nemamo milijardu ipo dolara da potrosimo na 8 aviona, to je glupo. Od zapadnih aviona, jedino nam FA-50 ima smisla.

Pe

@ AL-41F1 Ne bih se slozio o bilo kakvoj prednosti MiG-29 nad F-16 osim sto ima dva motora, umesto jednog.
Da li je MiG-29 ikada mogao da izvede nesto kao akcija bombardovanja Iraka 1982?Tesko .
Za sada nijedan avion u Rusiji ne koristi AESA radar, obecan je taj „Zuk“ za MiG-35 i to tek neki sledece generacije.
Kao sto rekoh, zanimljivo zvuci, ali da oni prvo naprave taj avion.
Ja sam gotovo siguran da danasnja Rusija nece to uraditi i nije u stanju da proizvede AESA niti MiG-35 niti SU-57.No, to je mije subjektivno misljenje, vreme ce pokazati.

AL

@Petrovic Dusan
Da vam ne drzim sada cas elektronike i telekomunikacija, ukratko, AN/APG68(F-16Block52) i Zuk-Me(29SMT/M) su iste tehnologije, u glavnom solid state sa impulsno-doplerskom antenom sa mehanickim usmeravanjem signala(plannar array), s tim da Zuk ima nesto vecu izlaznu snagu, veci domet oko 15% i sirinu skeniranja po azimutu, tako da ima prednost, ali sad znacajno.

AESA za sada ima samo block60 za UAE, a u USAF ni jedan F-16 nema AESA radar. Block72 jos nije usao u upotrebu.

Tako isto RUsija zeli Mig-35 sa AESA radarom prvo da izveze, pa eventualno mozda i sama da ga kupi. On sa AESA radarom i nisanskim kontejnerom ruske proizvodnje nastupa na tenderu u Indiji trenutno i ne radi se o „mockupu“ nego o funkcionalnom proizvodu.

Ma

@AL-41F1

Cisto da kompletiramo sliku. Zuk-ME je tezi nekih 80 kg od AN/APG68. i zaprema 400 kubnih decimetara u odnosu na 150! MTBF je kod APG 390 sati doke je kod Zuk-a 200. AN/APG68 ima SAR rezoluciju od oko 70 cm dok su kod Zuk-a to 3 metra! Mislim da ovi brojevi govore dovoljno o upotrebljenim komponentama, stepenu minijaturizacije i optimizacije kao i o kvalitetu jednog i drugog.

AL

@Mayer
Koliko ja znam, MTBF kod APG je 200h, dok je kod Zuk-a 150(mozda sam nesto pogresio). Da 70cm, ali da li je to na 30km ili na koliko? Nije precizirano, dok Fazatron navodi 20km. U upustvu za upotrebu AN/APG-68 najmanju cifru u extender-ragne ground modu navode 10 milja, tj. 16km za stacionarne mete na povrsini 12×12(koliki je to ugao skeniranja tj. usmerenost, izracunajte sami). U principu za tu rez. morate unapred znati gde vam se nesto nalazi.

Ja bih dodao da AN/APG verovatno ima sofversku prednost u VZ modovima(taj deo je uvek „afterthought“ Rusima), te otuda i bolji SAR mode, no ostaje cinjenica da Zuk ima veci domet detekcije za isti RCS i to oko 15-20%, barem se tako navodi te u kontekstu primene unutar naseg RV(presretanje), Zuk ima prednost tj. minimalno je bar uporediv ili ti Mig-29M/SMT nemaju „slab radar“ kako je Dusan naveo. Dodajmo na to aerodinamicke prednosti i mane obe platforme i predvidjenu upotrebu(gde ruska dokrina predvidja da „naterate“ protivnika nisko gde 29ka ima prednostu odnosu na bilo sta), ja 16ki ne bi dao prednost u VV modu ili bi bar rekao da su uporedivi.

Naravno Amerikanci su bas zbog toga i razvili AESA! I tu prestaje svaka polemika, mada su ih preduhitrili Japanci skoro 2 decenije.

Recimo Indusi su pre godinu-dve cini mi se imali vezbu sa Francuskom mornaricom(Rafali) i bas posle toga su pohvalili perfromanse ni manje ni vise nego radara kod 29ke, cak i u mogucnosti detekcije niskoletecih „meta“ na zadovoljavajucim distancama, a nije da nisu imali citav niz javnih kritika za ovaj avion.

Sto se tice kompaksnosti, odnosa cena/kvalitet, domet i tehnologije u ovom domenu(da ne ulazimo u fazne), ja bih na prvo mesto Elta ELM-2032. Modularan, full solid state, laksi i manji je i od AN/APG-68.
https://www.iai.co.il/p/elm-2032

Ma

@AL-41F1

Slazem se ja da je Zhuk-ME dobar radar, Dusan voli da pretera. Opremljen je Baget kompjuterom i ako se uzme u obzir originalni ugradjen u vecinu Mig-29 predstavljao je ogroman napredak. Zanimljivo je su ti radari takodje imali, odnosno imaju, odedjen DSP – realizovan sa kompjuterom TS100 Argon. Dakle nepravilno je reci da su nase Mig-29 potpuno analogne.

AN/APG-68 je imao vise „verzija“ (poslednja je v9). MTBF od 200 se mislim moze naci za prvu. Taj se radar vise ne razvija/modernizuje aktivno, pa je sigurno da slicni dizajni novijeg datuma, kao taj Eltin, koriste sve moguce prednosti modernih poluprovodnika (umesto cevi za generisanje radarskog snopa), racunarske snage (digitalna obrada signala, target recognition) i imaju monog vecu pouzdanost. Recimo ova firma nudi kompletan upgrade APG-68 radara gde se navodi da se dostize MTBF od neverovatnih 10K sati (manjaju se „cevi“ poluprovodnicima, i obsoletne komponente):
https://duotechservices.com/delta-radar-system-upgrades
Na trzistu postoje desetine firmi koje nude razlicita „budzenja“ radara, gde se postuzu velika poboljsanja uvodjenjem state of the art komponenti.

Ipak je to stara masina, za neko poredjenje a u vezi sa sudbinom Mig-35 trebalo bi videti kako stvari stoje sa APG-83 i Zuk-AE…

AL

@Mayer
Da, zanimljivo kako oba koriste TWT, a ne solid state izlaz, zato sam i napisao „uglavnom solid state“ konstrukcije(mada mogu biti i full solid-state kako sve naveli). Bogme impresivni rezultati! 10K sati…pa toliko ne traje zmaj na 29M!

Dobre su to masine, sluze svrsi(poslednje obaranje je bilo bas F-16Block52+AIM-120C7 iznad Sirije). Data-linkovani su oba(ako RV ima data-link) i rezultat dejstva ce najvise zavisiti od taktike i konf. naoruzanja. Iako je radar bukvalno isti treba reci da 29SMT/UPG ne moze raditi „self escort“ ili bar jako ograniceno, dok 29M/K moze bez problema, F-16 takodje, a to jako puno znaci.

Moramo staviti u kontekst da su ovo tada(pre 10-15 godina) bile „cost effective“ platforme naspram vecih F-15 i SU-30, s toga i nije bilo logicno da imaju najnoviju tehnologiju radara, sto se ne moze reci za nove F-16 obzirom na cenu, a i direktor Miga je izjavio da AESA radar povecava cenu 35ici drasticno.

Ma radar ko radar, sve zavisi od sistema, bolje imati i AN/APG-68 ali sa Link-16, awacs i AIM-120C-7, nego da imas AESA recimo ELM/2052 ali bez data-link podrske u osmatranju i slabijim raketama(Svedjani imaju najbolji data-link za sada, a i AWACS im je fenomenalan)

SUV svakako autrizaciju lansiranja daje na osnovu trenutnih parametara, pa se prva, pa i druga raketa lansira u prazno jer se pocinje visoko(redji vazduh), a kada se sidje dole, moras paziti da ne izgubis protivnika na radaru, znaci moras poznavati limite svog radara(tu zuk ipak ima prednost), svoju poziciju, protivnikovu poziciju, energiju…..samo i sve prednosti ne znace nista u odnosu na iskustvo, a to nasem RV najvise fali.

u „fox 3“ borbi, 29M moze imati prednosti jer nosi do 8 R-77-1, a F-16Block52 do 6 AIM-120. U „fox 2“ je krvoprolice! To je bukvalno 50/50 sansa na obe strane.

Ma

>> 10K sati…pa toliko ne traje zmaj na 29M!

Veoma moguce da su tu u stvari mislili na MTBF racunarskog dela, to je iz prospekta ove firma koja nudi apgrejd. Jja ne mogu da zamilim 10K sati, to bi otprilike znacilo da radar ne mora da se menja za kompletno vreme eksploatacije vazduhoplova.

>> Ma radar ko radar, sve zavisi od sistema, bolje imati i AN/APG-68 ali sa Link-16, awacs i AIM-120C-7, nego da imas AESA

AESA radar je smatra se ipak u ogromnoj prednosti tamo gde se ocekuju sofisticiraa i intenzivna elektronska dejstva/ometanja ali za nas bi bio bolje investirati u komunikacionu opremu, integraciju u sl. Cak i zbog toga sto takvi programi ukljucuju vise ljudi u modernizaciju, sta vam vredi ako 10 pilota ima mogucnost da vezba na fensi AESA radarima dok vam na na zemlju u PVO-u stotine ljudi saraju kredom po plansetama i telefoniraju…

AL

@Mayer
Slazem se u potpunosti. Zato i ne smatram ovu bugarsku nabavku ne znam kakvim multiplikatorom vazd. snaga za sada. Za Rumune se moze reci da su jako dobro zaokruzili svoj sistem, kao i Madjare iako je oprema „na papiru“ legacy(mimo patriota i nasams), ali je mnogo vise ima i uvezana je u potpunosti sa link-16, dok piloti lete min. 140h godisnje.

AESA jeste neuporedivo otporniji na ometanje, pouzdaniji i nudi vise opcija, ali ako nemate raketa da „spamujete“ i lansirate prvi, dzabe, a ja bih pre tu dao pare, ako je budzet ogranicen.

Pe

@ AL-41F1 @mayer
Iskreno nemam nista protiv MiG-35, i AESA radara“Zhuk“.
Ali kako i avion i radar za sada u materijalnoj formi nisu napravljeni, osim prototipova u par primeraka, nema nikakve logike porediti sa F-16 koji odavno leti u pravim ratnim uslovima u mnogim RV.
Poredicemo ako i kada se taj MiG-35 ostvari.
Kao sto rekoh, postoje ozbiljne sumnje da ce MiG-35 ikada biti zaista u proizvodnji, no meni licno bi bilo drago da ga naprave.

Mi

@Petrović Dušan
Grešite. Itekako ima smisla porediti MiG-35 sa F-16 bilo kojom varijantom jer je MiG-35 modernizovan MiG-29M2 isto kao što je F-16 Block 70 modernizovan F-16 Blok 50!

Isto kao i F-16 Blok 50\52 , MiG-9M\M2\K lete preko 15 godina i poznati su njihovi kvaliteti. MiG-35 će ući u proizvodnju ako ga neko naručinisto kao što je F-16 Blok 70 ušao u proizvodnju jer su ga NATO članice naručile. Takvo je stanje stvari. Zaista ste zaglavili u nekoj vašoj nadrealnoj viziji sveta u koje. Je MiG-35 neki veliki znak pitanja.
To što vi sumnjate u nešto nema nikakve veze sa realnošću da se dva aviona (F-16V i MiG-35)mogu porediti i na papiru i u bliskoj budućnosti.

Podsetiću još jednom da ni jedan ni drugi nisu ušli u upotrebu ni u jednoj zemlji Dušane. I neće još bar par godina.

Be

Mi ako hocemo da idemo sa vremenom od 2025, nece biti dovoljno da nabavimo Mig-35.
Ovi Block 70/72 su, cini mi se, napredniji + imaju 1.000x vise iskustva na bojistu.
Znaci moderna tehnika koja je vec isprobana 1.000 puta vise nego bilo koja varijanta Miga-29.
Ako budemo nabavljali rusku tehniku, morace to biti Su-35 ili Su-57.
Mislim i da ce isto kineska tehnika od 2025 biti na odredjenom nivou da ce moci konkurisati amerikancima.

Odgovori
Vl

Beli,
F16 blok 70/72 nije još ušao u upotrebu a pogotovo ne na neko bojište…
Mig 35 je upravo predviđen da parira bloku 70/72 i po svemu su tu negde u rangu.
Međutim, za razliku od bloka 70/72 i Mig-a 35, Su-35 ima zavidnog borbenog iskustva ali je i pitanje da li nama avion te veličine uopšte i potreban.

AL

Moderan avion je „napredan“ tj. ubojit onoliko koliko vi opreme uzmete, koliko kvalitetno to integrisete u svoj sistem i koliko novca potrosite na obuku.

Ac

Znaci nema sale. Svi se oko nas ozbiljno naoruzavaju i to novim sistemima.
Nazalost mi mahom sa prototipovima

Odgovori
Ni

zbog toga što se kod nas gura domaća industrija i onda imamo situaciju da se otpusti nacelnik TOC da bi u Vojsku ugurali domaci poluproizvod poput Lazara ili Pasarsa koji nikad ne bi ni prosli testiranje. Jedini projekat rađen po zahtevu vojske je 155mm MGS25 Aleksandar.

Mi

To se nabavlja zbog istoka, a u interesu NATO.
Mi smo se davno slizali sa njima…

Vl

Aca
A šta je F16 blok 70/72 nego prototip?
Gde se nalazi u upotrebi?
Dakle, i komšije se naoružavaju prototipovima…

Pe

@ Vlad Prototip je kada imate samo primerke za ispitivanje nekih osobina.Svi su razliciti i nisu pogodni za bitku, jer nema svaki iste sisteme,a neki su i samo za aerodonamicka ispitivanja pa i ne lete.
Serijski avion je nesto drugo, i F-16 je avion koji se odavno serijski proizvodi,dakle, nije prototip.Sve sisteme koje koristi F-16 najnovije generacije Amerika odavno serijski proizvodi, i ti nema neke sumnje, „da li ce uspeti ili ne“ da razviju.

д

Vlad све дирај F16 не дирај то је светиња , то не сме да се доводи у питање, то може да лети 40000 сати, (два пилота оду у пензију на једном) то може да обори миг 29,миг 31 , су 27,су 30, симултано сва четри одједном.i ti nema neke sumnje , nema nikakve logike porediti sa F-16 koji odavno leti u pravim ratnim uslovima са било којим другим авионом можда ф 35 али мислим да је и од њега бољи (прва љубав шта ћеш). нарочито F16 blok 70/72 који се баш наратовао.

Ac

Nije mi jasno zasto mi ne kupimo Gripene.
Kod nas sve nesto na pola ide i bez ozbiljnog naoruzanja.Neverovatno mi je bilo to, da je JNA kupila 16 MiG 29 , a pola od toga nije imalo radar.
Bugari su i 80 tih imali ozbiljniju inopremljeniju vojsku

Odgovori
SJ

Nismo kupili Gripene jer su preskupi za nas. Ne mozes da kupis polovne Gripene, vec moras nove. Madjarska nije mogla da kupi nove pa su uzeli nekoliko na lizing. Mi smo dobili stare Migove na poklon, samo moramo da platimo modernizaciju i rakete (oko USD 300 miliona). Ajde sad kupi 6 Gripena za te pare. U ostalom, nase 29ke su samo prelazno resenje za narednih 10 godina. Za jedno 5 godina moracemo ponovo da razmisljamo o nabavci letelica.

Sa

Kako sam ja razumeo iz dva razloga: Prvi, nemamo dovoljno para. A drugi, oni ne zele da nam prodaju.

al

Od 16 komada 2 dvoseda nisu imala radar. Odkud ti pola?

Al

@Aca

Saab (ili Švedska) ne žele da nam prodaju Gripen.

Vl

I da imamo novac, i kupimo nove avione, postavlja se par pitanja:
– Ko će da leti na tim avionima?
– Ko će da servisira tj održava te avione?
– Ko će da se bavi naoružanjem tih aviona?
– Koji bi to avioni leteli kada postojećim isteknu resursi a novi još nisu uvedeni u naoružanje?
Upravo zbog toga su uskočili trenutni Mig-ovi 29…
Obuka, stvaranje potrebnih kadrova, poboljšanje uslova, to je trenutno bitnije…
Što se tiče Bugara, neka im je bog u pomoći kada rate kredita budu stigle za naplatu…

AL

@Aca
Iz hrvatskih izvora, ispada da Gripen C uopste nije tako jeftin za odrzavanje kako pricaju, a i odredjeni bivsi i aktuelni pripadnici generastaba VS su rekli da su im Cesi preneli iste utiske. GripenC/D je super mali lovac i odredjenim zemljama ima smisla, samo treba biti realan i reci da je jedva vecih mogucnosti od F/A-50, a kosta kao SU-30.

GripenE/F je vec ozbiljna prica(ima i on mana daleko od toga, svega 7 VV raketa za pocetak), samo problem je sto on ima gomilu dobavljaca, iz raznih zemalja, a Srbija nije bas u politicki dobroj poziciji sa svima i neizvesna je buducnost odnosa. Motori SAD, za VZ naoruzanje zavisili bi gotovo iskljucivo od SAD, tu su i Nemci, Britanci, opasan koktel…. Dobar bi on bio HR recimo, Bugarima….no opet postavlja se pitanje koliko i ako je uopste skuplji F-16 za odrzavanje malim zemljama?

Po meni, najpozitivnije je offset koji nude Svedjani(koji daleko prevazilazi vrednost aviona u slucaju Brazila) i Koreja, a Amerikanci videli smo, dinara nece da daju. Naravno bilo im je bitno dobiti launch customer-a za GripenE/F pa su sigurno spustili cenu(kao SU-30MK za Indiju recimo).

@Aleksa Radjocic
To je bilo jos 2006, mozda se nesto promenilo od tada. No svakako, nije dobar izbor iz politickih razloga.

Yo

Bivša JNA je imala svoj projekat NA po uzoru na Rafal/Eurofighter i dovela ga navodno do faze izrade prototipa, a na simulacijama je (opet navodno) dobijao Rafala…
Kada uporedimo troškove nabavke novih, stranih aparata, verovatnije je da bi završetak razvoja, a verovatno i opremanje čitavom flotom takvih novih, domaćih aviona bilo i brže i isplativije, a možda bi napravili i dobar izvozni posao…
Uz to bi eventualno legla eskadrila zaista vrhunskih stranih (npr. ruskih SU-57) aviona da napravi dodatnu bitnu razliku u svemu u odnosu na potencijalne agresore.
Zvuči patetično,ali „nemamo mi izbora“ do da se otkačimo strategije „seci uši krpi dupe“ i kratkovidog planiranja za parade, već u svemu moramo težiti i da napravimo biznis, a „krizni menadžment“ je posao budućnosti usled retardiranog mentolnog sklopa globalnih upravljača sa „posle mene potop“ agendom…
Preživeće ovaj narod, preživeo je i mnogo gore pošasti – sa ili bez njih…

Mi

Puno je razloga zbog čega nismo uzeli Gripen. Između ostalog to što u slučaju kupovine Švedska vlada ne daje garancije već Saab, to što mi još uvek imamo “embargo“ na uvoz napredne zapadne tehnike, cena aparata, cena održavanja, logistika. Kad kažemo logistika onda trebate da znate da veliki broj komponenti aviona nije švedski. Motor mislim da je USA… A da je dobar avion, dobar je.

St

bugari su 80tih imali bolje opremljenu vojsku jer su bili tacno izmedju NATO+a i SSSR.
Pa bi u slucaju rata oni prvi uskocili dok se sovjetske trupe ne mobilisu i dovezi do granica.
Zato su imali i Mig23 i Mig25, Mig29 i Su25, kao i S200 i s300 i trocifrene brojeve tenkova, transportera, haubica, visecevnih raketnih nacaca, i izmedju ostalog i neke verzije Skad raketa. Ali su zato slavili dan kad im neko iz SFRJ donese kilo Vegetem cokoladu i Breninu kasetu.

D.

Dobro vece svima!
Uglavnom se slazem se sa komentatorima u ovoj kolumni.
Ne slazem se sa komentatorima koji smatraju da je moguce kupiti sofisticiranu opremu tipa visenamenskog borbenog aviona negde na Zapadu, jer je zbog problema KiM-a, sada Zapad protiv nas. Mozda ce se to promeniti za nasih zivota, a mozda i ne…
Slazem se sa G-om AL-41F1, koji potencira u svojim komentarima nabavku Chengdu/PAC JF-17 Thunder, kao opciju za jednomotorni visenamenski borbeni avion, radi smanjenja potrosnje.
Posto Rusi ne prave jednomotorni lovacki avion, ispada da je to jedina opcija, jer sve drugo sto bi odgovaralo toj specifikaciji prave na Zapadu.
Kad smo kod Rusa…
Ovde na sajtu ima komentatora koji ¨navijaju¨ za MIG-35, zbog nastavka loze MIG-29, kod nas. Na papiru, to nije los avion, ali taj avion jos ne postoji u serijskoj proizvodnji koja bi mogla da zadovolji zelje potencijalnih kupaca.
Sa svim duznim postovanjem, blistava zvezda naseg vazduhoplovstva, MIG-29, bio je kilav i kad je kupljen. Amerikanci ga hvale i dan-danas, kao izuzetan, ne zato sto je dobar za sve, vec se to radi da bi inducirali Ruse i ostale korisnike ruske tehnike da taj avion moze da nanese gubitke neprijatelju u vazdusnoj borbi, a dokazano NE MOZE! Te pohvale su skroz zlonamerne, ne zbog toga sto je on los u segmentu bliske vazdusne borbe, naprotiv, vec zato sto NATO i Amerika (Zapad), sve uciniti da te obore mnogo ranije pre nego sto dodjes u mogucu situaciju da im oboris avion ili, ne daj Boze, da im ubijes pilota kojeg su toliko godina skolovali. I danas je to taktika koja se forsira, a DOGFIGHT zari i pali, i gleda se na filmu!
Kod nas je reovladala druga percepcija… Daj sta das, snaci ce(mo) se…
Opcija iz Rusije bi bila familija SUHOJ. E, sad dali bi to bio SU-30, ili SU-35, to je druga prica. Izrael, Katar i Singapur koriste F-15, a manje su drzave od Srbije, pa im nista ne fali. Mnogi ce reci da su skupi u nabavci i odrzavanju. Jesu, ali nema nista jeftino, a da ima barem iole sanse da naudi protivniku. Najskuplji avion je onaj koji izgubis, mozda i zajedno sa pilotom. Plus, zakljucci naseg vazduhoplovstva, proistekli iz rata protiv NATO-a 1999, koji su da je potrebno imati lovac koji bi bio sposoban da prebaci borbu sa nase na tudju teritoriju, a za to MIG-29 nije sposoban, a kako vec napisah MIG-35 je na nivou vlaznih snova…
Da rezimiram. Smeta mi jako kad procitam kako se neki komentatori frljaju sa zivotima pilota, da se nabavi jeftinije. Nek se nabavi valjano i potentno, da moze da traje, i da piloti imaju barem subjektivni osecaj sigurnosti, a ne da nam generacije pilota zive beskonacni post apokalipticni DEJA VU, baziran na sukobu iz 1999-e.
I kad budete pomisljali da napisete da nema, pomislite samo da se ne krade, koliko se krade na visokom nivou, sta bi za Srbiju ostalo. Nema za sve sad, ali treba srediti sve i misliti dugo unapred i kakvu Srbiju hocemo za 10, 15, 20, 50 god.
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

Ma

>> Bivša JNA je imala svoj projekat NA po uzoru na Rafal/Eurofighter i dovela ga navodno do faze izrade prototipa, a na simulacijama je (opet navodno) dobijao Rafala…

Kako da ne, mozda na simulacijama iz 80tih radjenim na Commdore 64. Isto tako je JNA bila 3-4 evropska armija ali po broju odmaralista na moru i spremnsti da se ista upotrebe u zastiti teritorijalng integriteta itd.

Al

@D.

Pogledaj poljska iskustva o borbama F-16 i MiG-29, prema kojima su Poljaci zaključili da F-16 bez podrške AWACSa (a za Poljake je to jedna realna situacija) MiG-29 ima više nego realne šanse da pobedi u vazdušnoj borbi sa F-16. E sad, kako različite države upotrebljavaju MiG-29 to je već jedna druga priča.

Pa

@Mayer
svako nadje svoj izvor pa ga vazno citira kao jedinog tacnog
nista cudno s obzirom koliko je bilo zaposlenih u vojsci i oko nje
krajem 80 u vojnotehnickim institutima su se vrzmali predstavnici ozbiljnih igraca, Sperry, Boroughs, Digital, Sagem, kao i domacih (slovenackih) srafciger firmi a hardverska i softverska opremljenost projektnih biroa po tom pitanju je bila na zaista visokom nivou.

д

Isto tako je JNA bila 3-4 evropska armija ali po broju odmaralista na moru i spremnsti da se ista upotrebe u zastiti teritorijalng integriteta itd. Први твој коментар са којим се у потпуности слажем.

AL

@Aleksa Radojičić
Poljske 29ke imaju svedske ometace, pa su verovatno u simulacijama „uracunali“ da AIM-120 ne moze aktivno da se navodi zbog ometanja, te fakticki postaje polu-aktivna raketa, dakle isto sto i R-27R te ih to „izjednacava“. U realnosti, zbog tehnologije radara i opreme, F-16Block52 moze ometati mnogo efikasnije 29A i „ocistiti“ je sa neba. Da je SMT/UPG ili 29M, tu bi ipak prednost imala 29ka(bar za VV)

D.

Dobar dan svima!
G-ne Aleksa, situacija u kojoj su poljski MIG-29, je bila i ostala specificna. Poljaci su za 1 euro/komad dobili bivse nemacke masine, koje su vec tada, nakon spajanja dve Nemacke, bile isprobane u dogfight-u sa svim sto imaju i Nemci i Amerikanci, i izvucena su dragocena iskustva.
Opet, ako su indijski MIG-29 najbolje masine, sto se tice nivoa opreme, koliko ja znam, nemacki MIG-29 su bili najbolje odrzavani i nije im falilo delova. Personalno, MIG-29 smatram jednim od najboljih aviona za dogfight, ali nazalost, retko koja zemlja ce doci u situaciju da ga za tako nesto koristi, bez obzira na obucenost pilota.
Da ne pricamo samo o sukobu Amerike sa nekim, iako je to moda danas, pogledajte kako su prosli MIG-29 u sukobu sa SU-27, izmedju Etiopije i Eritreje, iako su uspeli da obore 2 MIG-21MF i 1 MIG-23BN, Ratnog Vazduhoplovstva Etiopije, ali koji su inferiorni lovci u odnosu na sam MIG-29; Znaci, kao lovac za dogfight je veoma sposoban, ali ga obore pre nego sto je u situaciji da se dokaze.
Kao sto sam rekao, Amerikanci ne hvale dzabe MIG-29, a cute za familiju SUHOJ, jer je MIG-29, uopsteno gledano, daleko slabiji protivnik od SU-27 i njegovih derivata, tako da su u USAF zakljucili da je lakse izaci na kraj sa MIG-29, nego sa SU-27, i derivatima istog, jer ces izdaleka lakse oboriti slabiji avion koji je u varijantama koje su rasprostranjene po svetu, go k’o pistolj, u odnosu na SU-27; A Rusi su ga i koncipirali za brzu potrosnju, kao ¨frontovski lovac¨. E sad tu uskace ono Vase: ¨E sad, kako različite države upotrebljavaju MiG-29 to je već jedna druga priča.¨
Dogfight je nesto sasvim drugo, do cega u modernom ratovanju nece doci tako lako ako naspram sebe imas silu kao sto je Amerika, tako da za poljake nije lose da vezbaju na F-16, dok im 29-ke izdrze to cedjenje masti, a posle… Bolje da ne dodju u sukob sa Rusijom, jer im AWACS nece mnogo pomoci, tj. nece stici ni da polete…
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

Ma

@Aleksa Radojičić

U pravu ste vi ali sta ja da odgovorim na pricu o tome kako je Rafal, odnosno sta je tada bilo od toga dostupno (a koji je btw. bio neka vrsta sablona za nas projekt), bio u „simulacijama“ „losiji“? Zar nije vreme da se svaka ta nebuloza odmah sasece da bismo konacno imali jasnu sliku o proslosti i sadasnjosti?

@дане

Hvala vam ali razlog je vaseg neslaganja sa mojim komentarima bojim se pre taj, sto vi smatrate da nikakva kritika nije pozeljna i automatski znaci lose namere itd. Moji su stavovi medjutim motivisani zeljom da se kod nas postignu realni rezultati, umesto sto se konstantno najavljuje „lepo vreme“ ukoje niko nema pravo da sumnja.

Pe

@ D. Zbilja?Nece uspeti da polete?Po Vama Rusija ima neku novu tehnologiju koja ne dozvoljava avionima da izvrse polet?
Mogli bi da nam objasnite na sta mislite.
Rusija ne moze izvrsiti nuklearni napad na NATO drzavu, jer NATO ima vise nuklearnog naoruzanja od Rusije (3 nuklearne drzave).
Nekim raketnim napadom opet bi dobili po nosu.
Jedino preostaje neka tehnologija za koju samo Vi znate.

д

Petrovic Dusan стварно доста радиш јел размишљаш да одеш на неки одмор да се одмориш ,а и да се сви ми одморимо.

RE

Bugarima se ne preti sankcijama zato sto kupuju njihovu opremu. Za sta se oni spremaju kad su u NATO-u ? Ali evo, zaigrala je mecka i pre njihovom kucom, valjda ce se zabaviti svojim problemimam i pustiti nas na miru da se naoruzamo onako kako mi mislimo da treba…

Odgovori
Kr

Nisam primijetio da vam itko prijeti sa sankcijama. Ako vam tako predsjednik kaže ne znači da je istina. Zemlje u okruženju zaboli koliko se naoružavate. Jedino Aco kvakaće kao pačić što bi netko uzeo npr. M270.

AL

@Krunoslav
Stejt dipartment su u izjavi rekli da rizikujemo sankcije kroz CAATSA. Metju Palmer(izazlanik za Balkan) je upotrebio rec sankcije u izjavi povodom zabrinutosti „sve cescih nabavki ruskog naoruzanja“, takodje i ambasador SAD je rekao da nije bas zadovoljan.

Sam NATO su izjavili da su „nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora“, tako da ih boli uvo u principu. Verovatno nije postojala nikakava stvarna pretnja, ali nije mala stvar kada neki zvanicnik SAD upotrebi tu rec.

Mr

Logično kada se uzimaju krediti na zapadi i troše na istoku za rusko naoružanje.. amerikancima odmah skoči pritisak odnosno tlak ;)

Dr

@Mrki Air

To o kreditima naprosto nije tacno. Naoruzanje nije kupljeno novcem od kredita.
Druga stvar, sve vise se zaduzujemo kod Kineza ( ne samo Srbija, nego i Madjarska na primer). Ako ste pratili zapadnu stampu, pogotovo nemacku i americku, sigurno ste videli na desetine clanaka tipa: Kineski krediti vode u politicku zavisnost Zapadnog Balkana. Duznicka diplomatija, Srbija u celicnom zagrljaju Kine. Kineski krediti pod senkom korupcije itd…

Go

Nema nama na kraju ništa bez Su-35.

Odgovori
Ni

Sve zemlje u regionu modernizuju vojsku novim nabavkama, jedino Srbija krpi rupe. Grčkoj je juče donirano 350 BVP M2A2 Bradley a Hrvatskoj 84 komada, za to vreme se Srbija igra sa kilavim BVP80 iz SFRJ koji nije vredeo ništa ni 90ih, tek da ne pominjem modernizaciju još kilavije Maljutke iz 60ih i smešan pokušaj Zastave da napravi modernu pušku u 6.5mm

Odgovori
SJ

Da, dobili su iz donacije zato sto su u NATO. Mi krpimo zato sto moramo. Nemamo para it to je to. Pa i mi smo dobili neka sredstva od Rusa na poklon: stare Migove, 30 oklopna vozila (10 stigla), 30 tenkova (nisu jos stigli) i Pancir za novodno povoljnu cenu. Sta se tice BVP80 tu se apsolutno slazem, smesno ali na drugu strano nasa vojna industrija mora negde da pocne da se uci. Ali sta ces kad nemas para za novo i kvalitetno. Svi bi mi zeleli Patriu ili Ruski Bumerang, ali…To sa modularnom puskom 6.5mm je stvarno smesno. Pa ni jedna armija na svetu to nije uradila. A sad Srbi ispali kao najpametniji. Mislim, sta reci.

Nj

A vi mislite da kad drzava uđe u NATO da je to to?? Ona moze raspustiti vojsku i NATO (SAD) ce ju braniti? Svaka drzava je duzna razvijati svoju vojsku kako bi i ona bila sposobna u sklopu saveza braniti drugog partnera. A kontinuirano razvijane vojske CIJELOG saveza cine nepobjediv savez.

д

Njofra Svaka drzava je duzna razvijati svoju vojsku kako bi i ona bila sposobna u sklopu saveza braniti drugog partnera. Све нове чланице НАТО биле су војно снажније пре 30 година него данас , тако да оне нису у стању бранити ни саме себе а камо ли неког другог.

Ba

@Nikola, @Sj

„To sa modularnom puškom 6,5mm je stvarno smešno…“

To sa modularnom puškom nije smešno. Nakon nekoliko godina rada na ovom projektu završavaju se završna opitna ispitivanja u TOC-u za 7 oružija iz nove serije (mislim baš sutra) i rezultati su dobri. Jeste li vi uopšte imali priliku da vidite novu automatsku pušku u 6,5? Pitam, jer jako malo ljudi zaista jeste vidjelo finalnu verziju.

Testiranja govore u prilog tezi da je verzija puške za posade preciznija i lakša za korištenje od stare puške u 7,62×39, a verzija sa dužom cijevi uredno pravi rezultate kao M76. E sad, kad znate koji kalibar koristi M76- (7,92×57 Mauzer), pa da je napravljen i M93 u 7,62×54, valjda nešto govori u prilog ovog kalibra koji potiže iste ili bolje rezultate sa ovim metkićom?

Ulogu klasičnog snajpera za razdaljine do 1000m imaće M07 ili nešto drugo sa obrtno-čepnim zatvaračem i jakim kalibrom, ali to ne mjenja činjenicu da sada možete da naoružate čitav vod, koji do 500m ima nešto sa sposobnostima dosadašnjeg DMR-a. Ovaj kalibar je odličan, neću reći multiplikator, ali svakako „katalizator“ povećanja učinkovitosti polaganja vatre na udaljenostima preko 100m. To je do sada bila rak-rana stare automatske puške i to je jednostavno činjenica, kao što je i činjenica da je stara puška legendarno pouzdana i laka za održavanje.

Na kraju, ako se želi koristiti stari kalibar iz bilo kojih razloga- vrlo lako može. Ne vidim problem?

zl

@Banja Luka

Superiornost 6,5mm se ne može dovesti u pitanje, za razliku od sposobnosti Zastave da napravi oružje oko istog kalibra. Nakon nekoliko godina rada na projektu, M17 ima dvije rupe na izbacivaču, a neko tvrdi da je prošla 95% opitovanja (blato, pijesak).
https://imgur.com/a/zBKpZ6g

Takodje, od LMGa i DMRa u Grendelu se izgleda odustalo, tako da otpada mogućnost unifikacije.

AL

@Banja Luka
Treba reci da i stari kalibar/puska postize pogodak na 600m bez ikakvih problema(znate to i sami verovatno mnogo bolje od mene), samo 6.5 na tim distancama ima manji pad, balisticki koeficijent je bolji s toga zadrzava mnogo vise energije i otporniji je na vetar, a uz to ima manji trzaj, pa je lakse pucati efektivno, a ne zauzima vise mesta(znaci isto municije se moze poneti kao 7.62×39). Veci je problem to sto kada ne pucate u celicnu metu sa M70, nego u realnim uslovima, vi pojma nemate da li ste pogodili nesto ili niste vec na 100m(celik odzvanja, ostalo ne), a pouzdana montaza optike je malo „nezgodna“ na 70ki.

Ako cemo realno, koliko drzavu kosta metak? Kada odbijemo PDV/poreze koje drzava placa sama sebi, ako mene izadje 50din kvalitetan .357(S&B JHP), njih na veliko puscani metak izadje mozda 25, ma 30 dinara maks!?

Milion evra znaci 3, 3.5 miliona metaka? Pa sa 10 miliona napravimo rezervu da ratujemo duze nego sto bi nam ekonomija izdrala bilo koji konflikt. Damo lepo pare, napravimo rezervu za kalibar koji nama odgovara balisticki i kraj price, sta komplikujemo kog djavola sa 2-3-5-10 kalibara? Nismo NATO ili Rusija da nam je logisticki nemoguce zameniti svo naoruzanje. Za vece kolicine pusaka, ako je 17ka malo skupa, mogu se konvertovati stare M70 iz rezervi i upotrebe(boga pitaj koliko toga ima), nova cev i zatvarac za 6.5, skine se gasni cilindar i montira poklopac sa sinom duz cele duzine do lezista gasnog klipa, cev postaje „slobodno-plivajuca“(znaci i preciznija), a moze se i olaksati bez primene mnogo aluminijuma(mada uz dobru leguru, ja bi pre to forsirao).
https://www.magazin.novosti.rs/sr/zivot-plus/kalibar/vest/smrtonosna-crnka-kao-stvorena-za-specijalce/1373500
isto ovo, samo sa 6.5 Grendel, jedino sto bi dodao je kocnicu koja se moze palcem pomeriti(slicno kao M21).

Nemojte porediti M17 sa M76, jer 7.9 mauser uz odredjene laboracije moze biti supersonican i na 1200m! Zrno je tesko boga oca i veliko(duplo je teze od laksih 6.5) tako da se energija i probojnost ne moze porediti. Jedino sta M76 sprecava da efektivno dejstvuje dalje od 500m(ne racunam savrsene uslove) je zakrzljala optika malog uvecanja i smesno malog objektiva(sirine tubusa), preciznost nije sjajna, ali je u granicama prihvatljivog, ako se fabrika potrudu da ne upropasti nesto. Uz modifikacije, moze biti precizna u rangu najnovijih polu-automata sa zapada sto kostaju po 4.000 evra.
Sa M93 ste verovatno mislili na M91(M76 u kalibru 7.62x54r ), 93 je crna strela. Necu komentarisati kao pusku jer je 7.62s54r smece! Treba izbaciti pod hitno, prvo iz mitraljeza(kao bugarski MG1M u .308/7.62×51) i nikako uvoditi novo oruzje u tom kalibru. Standardizovati sve ili na balisticki najsuperiorniji, ali tezi sa jacim trzajom 7.9(meni omiljeni) ili lepo na kompaktniji i dostupniji .308 win. Mozda i neku light verziju 84ke u 6.5 Grendel, pa da se dobije na kolicini municije, a ne da koristimo kalibar iz 19. veka sa obodom caure koju ako ne ubacis „kako treba“ u okvir, preplete se. Niti nam treba „interoperabilnost“ sa Rusima u pogledu lakog naoruzanja, jer smo okruzeni NATO pa oni ne mogu i nece praviti nikakve intervecije ovde kao u Siriji, nego trebamo lepo unificirati na 2 kalibra koji nama odgovaraju balisticki, dati pare za rezervu i preci u 21. vek dok smo jos mali i dok jos nije komplikovano kao velikima.

Jedino pozitivno kod M91 je sto je Zastava naletela na izgleda nepresusan izvor Amerikanaca sa viskom para(cak i na ovu krizu), pa im uspeju prodati totalno zastarelu pusku za 3.000$ i ne mogu ih napraviti dovoljno(ista je kod nas oko 100.000 dinara bez optike ako se dobro secam?)

Ni

@Banja Luka
Ne ulazim u balistička svojstva 6,5mm ali hoćete li mi reći kakva je to moderna puška koja nema zadržač zatvarača iliti bolt catch and bolt release (ne znam tacan domaci izraz), to sto je rucica zatvaraca postavljena kao na M16 je smesno na pusci koja nema navedeno svojstvo. Uzgred jos su Amerikanci i Rusi 60ih ustanovili da 7 vojnika sa oružjem u 5 56 i 7.62×39 imaju jednaku ili veću vatrenu moć negoli 11 vojnika sa M14 u 7,62x51mm. Ako smo mi pametniji onda smo mogli da uvedemo HK G3, bar ih ima na milione i jeftiniji su.

Ba

@Al

Naravno 91, šta drugo. Zaista je potpuna jagma za njima poslednjih par mjeseci u SAD. Ne mogu da ih navezu. Dobro u tome je što im je više nezavisnih analitičara testiralo MOA, pa ako potražite možete lako da vidite zašto ne volim ovo oružije (Bogte, neko će me izbosti ispred kuće u mraku zbog ove rečenice), pri tom mislim i na 76 i na 91.

Govorim o realnim uslovima primjene kada poredim kalibar. Nikako o fizici kalibra. Dakle, M-76 se realno koristila najčešće na daljinama do 500 m, ok? Ima dosta što stvarnih slučajeva, što priča, kako je neko redovno išao i sa njom radio na 1000+, ali za 90% ljudi koji su je dužili, a i zbog optike koja je dolazila sa njom, to jednostavno nije slučaj. Druga stvar je ta „preciznost“ koju i Vi opisujete kao „dovoljno dobru“, kao i većina profesionalnih strijelaca koji su je pucali. Navodnih 1,5MOA se može postići ako njom rukuje profesionalac, koji ju je i upucao, te uz pametan izbor kvalitetne municije, ali i to bih rekao za male serije pogodaka, 5 možda?

Ako poredimo sa zlatnim standardom za poluatomatske snajpere- onda znamo da je PSG-1 morao u fabrici, prije otpreme da napravi 50 pogodaka u grupu od 7cm, na 300m (manje od 1MOA)- što čini da je ova mješavina tega i bandere ipak imala smisla za neki posao koji drugo oružije u datoj prilici ne može da obavi. M-76/91 to više nemaju. Brat-bratu, 76-ca nije efikasno oružije na preko 800m, a koristi se u 90% slučajeva do 400. Na 400m, M-17 pravi istu grupu pogodaka kao m-76. Ne govorim da stara automatska ne može da pogodi i ubije metu na 800m, govorim da nikada nije mogla da pravi grupu na 400 kao M-76, zbog čega je ova druga, s pravom i postojala. To se sada fundamentalno mjenja.

6,5 Grendel je na tim udaljenostima jednostavno superiorniji i izvlači maksimum iz ličnog oružija prosječnog pješadinca, pa onda i iz tog pješadinca. Položenija putanja, manji gubitak energije, manji trzaj, a na istoj udaljenosti….pogodak. Jedino to se računa i to je jedina arena u kojoj kalibar „igra“. Za snajperske puške igraju neke druge stvari. Da dokažem. M91 u 7,62×54 i M76 u 7,92x 57 = ISTO. Probali ljudi, grupe uglavnom indentične i poslovično „klimave“:

https://www.youtube.com/watch?v=uoX8tZDn0VI

A evo ga i priča o Mauzeru, kao kalibru, ne oružiju:

https://youtu.be/gcFsUQZmnXQ
https://youtu.be/ufsDX0_XhvA

Dakle, M-76/91 neće nikad moći dobiti seriju kao obrtno-čepna klipa stara 100 godina na 100 metara, u istom kalibru (ajde recimo za Gewehr98, a ne za ovu, ako ćemo da cjepidlačimo) M17 može da pravi seriju kao M-76= Šta će nam M-76/91, ako moguću sposobnost nekadašnjeg DMR-a sada prenosimo na svakog srelca u četi? Nakon ovoga svakom strelcu damo tehničke mogućnosti da djeluje oružijem noću i u teškim meteo uslovima… Po meni, ovo je daleko, daleko bolji koncept, izbacuju se „kozmetičke“ stvari i ogoljuje se suština, a to je oduvjek bila gola efikasnost strelca prilikom polaganja na cilj.

Ta gola efikasnost strelca se dokazala kao boljka u tipu konfrontacija kakve su se desile 90-tih. Ako se iz nekog razloga desi da linija stoji i da se konfrontacija odvija na udaljenostima od 200-njak metara- ispada da čitavi vodovi postaju samo mašine za neracionalnu potrošnju municije i nedjelovanje. Ružno je od mene da kažem ovako nešto, ali to je istina. Bilo je prilika i ratišta u BIH, gdje sam bio siguran da bi u datim okolnostima više štete nanjela ona strana kojoj bi se oduzele automatske puške koje su svi imali i podjelili lovački karabini i 48-ce. Prosto bilo je slučajeva da se danima puca i pripucava na liniji dugoj desetak kilometara, a da nema niti jedne žrtve ni sa jedne strane.

Ka istoj stvari težimo i u artiljeriji, zbog čega neka stara artiljerijska oružija koja su ne tako davno služila za trošenje stotina granata za „šicanje“ i pravljenje kolateralne štete danas mogu da se iskoriste 10 puta efiksnije zato što je neko uveo objedinjeni SUV, nekakav KIV, i spregnuti sistem geopozicioniranja u artiljeriju. Pa gdje drugo? Čista logika, kao i u slučaju ovog kalibra i nove linije pješadijskog naoružanja i još jedna od stvari kojom se pravi otklon od arhaičnih, kozmetičkih, koncepata vođenja rata kojim je JNA hipnotisala vojna lica.

д

Најбоље је купити у иностранству ,јефтиније је, пошто смо вероватно глупи да сами правимо. Сада у ситуацији са ковидом видели смо колико је паметно ослонти се на увоз, па немати ни маске , ни рукавице ни одела ни лекове зато што је неко био паметан и закључио да uvedemo HK G3, bar ih ima na milione i jeftiniji su.

AL

@Nikola
Da to je glupo, a nije tesko odraditi na AK, 8:43 https://www.youtube.com/watch?v=7sXulRVMX8c

„Reciprocna“ rucica zatvaraca sto bi Ameri rekli ima svoje mane jer moze da „zapne“ u tesnim situacijama, to je recimo glavna, ako ne i jedina zamerka SCAR-u(mimo cene), mada ako mene pitate, bolje je imati sa strane, laksa manipulacija.

Ne mozete porediti oruzje 60ih godina sa tehnologijom i zahtevima danasnjice. Amerikanci su bas uveli SCAR 17 u .308 win jer se ustanovilo da im ipak treba taj dodatni domet. 6.5 Grendel donosi isti efektivni domet, ali u manjem pakovanju sa jos laksim trzajem pa mozes poneti vise municije, koristiti kracu akciju i lakse obuciti ljude. Naravno gde treba probojnost i tezina zrna(neki zaklon, oklop id.), uvek imas mitraljeze u vecem kalibru. Jedino sto ja mislim da je taj sistem sa 2 cevi glup i bespotrebno komplikovan.

Dr

@Nikola

Grcka ima veoma vazan geostrateski polozaj za nato. Nemaju bas dobre odnose sa Turskom i u stanju su zamrznutog konflikta koji sutra moze da eskalira. Znaci, nije za porediti nas i Grke.

Slazem se da M-80 nije savrseno vozilo ali je nastalo kad i Bredli ako ne i par godina kasnije. E sad sto su Amerikanci modernizovali Bredli a mi tapkali u mestu, ko nam je kriv.

Ako se modernizacija M-80 izgura do kraja, onakva kakva je zacrtana a ne prototip koji smo videli i ne ostane na par modernizovanih vozila, bice super i daleko od kilavog vozila. Balisticka zastita ce biti 14.5 sa bokova i 30mm spreda, nivo Marder 1A2, M2A2 Bredli.
Top 30mm nije sala, svako ko misli da jeste cik neka stane ispred. Isto vazi i za automatski bacac granata 30mm.
Maljutka takodje, 2T5 ima tandem bojevu glavu, domet 5000m i probojnost 800mm+ ERO, daleko napredniji sistem od stare Maljutke.
Za modernizaciju M-80 koristice se delovi domace proizvodnje, odrzavanje ce biti jeftinije kao i sama modernizacija koja se procenjuje na par stotina hiljada EUR u odnosu na Bredli cija modernizacija kosta preko 3. miliona dolara po vozilu. Na sve to Hrvati ce morati da kupuju i municije i POVR, takodje planiraju da 24. vozila od ukupno 84. koriste za rezervne delove a svega 60. ce biti operativno.

Ako mislite da je modernizacija M-80 bacanje novca, samo pogledajte cene BVP na svetskom trzistu i videcete da je najjeftiniji ruski BMP-3 koji kosta 3-3,5 miliona po komadu, ili recimo nemacka Puma koja kosta preko 10. miliona EUR bez PO raketa.
Znaci, alternativa postoji ali kosta stotine miliona EUR…

Dr

Amerikanci su jos davno testirali svu municju i zakljucili da kalibar treba da bude izmedju 6.5 i 7mm i tezina zrna izmedju 120 i 130 grama. Grendel se upravo uklapa u tim specifikacijama, dok se 5.56mm ne uklapa ni blizu. Te su testove radili inzenjeri i naucnici na osnovu objektivnih kriterijuma, a ne na osnovu licnog iskustva koje bi imao bilo ko od nas.

Na poligonima sa malim dometom recimo 100-200m gadjajuci u papirnu metu, necete primetiti mnogo veliku razliku izmedju 5.56mm i 6.5mm Grendel. Necete primetiti neku veliku razliku i ako uzmete M-70 sa 7.62mm. Ali ukoliko ste na vecem poligonu koji dozvoljava domete od preko 500m, primeticete da M-70 zaostaje. Zrno od M-70 je tesko i sporo i pocinje previse da pada.
Kako cete primetiti razliku izmedju Grendela i 5.56mm? Kada pucate kroz prepreku 5.56mm izgubi brzinu i nekontrolisano odluta sa kursa. Izgubi probojnost. A probojnost je vrlo bitna jer vam treba probojnost od 30-ak cm mesa da bi bili sigurni da ce metak proci kroz vitalne organe i naneti im dovoljno stete. Primeticete i kada pocnete da pogadjate ljude: trebace vam vise pogodata ili veca preciznost da nanesete dovoljno stete coveku da ga onesposobite. Navodno FBI je vrsio neka istrazivanja i kada 5.56mm prodje kroz onaj njihov americki drveni zid, ima manju sposobnost da rani coveka od pistoljskog metka kada probije isti takav zid.

6.5mm Grendel ima preciznost slicnu kao i 5.56mm, i probojnost kao 7.62mm. 5.56mm ima manu sa probojnoscu, a 7.62mm ima manu sa preciznoscu na velikim dometima.
Grendel nema nijednu od tih mana. Superiornost Grendela je ta da je on dovoljno dobar za sve.

AL

@Banja Luka
Poenta 6.5 i jeste da se „obicnom“ strelcu poveca efektivni domet i efikasnost generalno, tako mislim da je VS bas u pravo vreme krenula s time i u pravu ste 100%, ali ja ne bih to tako „kilavo“ na 2 kalibra/cevi, nego kao sto smo vec diskutovali, pare-rezerva i kraj price, a rezervu naoruzanja bi popunio konverzijama M70. Taman se zastava rastereti da pravi novo, a vojska ne potrosi mnogo novca za obnovu starog. Ako jednog dana daj boze pokrenemo ponovo vojni rok, imali bi s cime naoruzati te ljude u startu.

Sto se tice M76, iskreno, ja je ne bi povlacio iz naoruzanja, nego bi je modernizovao istom metodom i dao ljudima kvalitetnu varijabilnu optiku pa bi se i spustila ispod MOA bas zbog kalibra i potencijalnog dometa od 1200+m. Zasto? Pa nisu Ameri uveli 300win-mag, .338 Lapua i ostalo eto tako, nego da se „popuni prostor“ izmedju 12.7 i standarnih kalibara. Uvode upravo mitraljez u kalibru .338 Norma magnum.

7.9 je u nasoj uptrebi jedini „nemagnum“ kalibar sa kojim se moze dejstovati na tako velikim daljinama i koji moze naneti ozbiljnu stetu pogotovo sa pancirnom municijom jer treba nekad nesto i probusiti, a .308 nije ni blizu tako mocan, dok je 54r djubre!(ako platforma podrzava svakako). Naravno nije magnum, ali ima svojih prednosti(kraca akcija, vise municije se moze poneti), imamo sanduka i sanduka municije, a 76ica imamo na stotine samo joj trebamo otkloniti nedostake koji se lako otklone(akcija klipa se moze skratiti iskreno, pomeriti balas puske, rasteretiti cev, skinuti nisan sa cevi itd. da to sve ne kosta drzavu nista posebno, a da se dobije masina s kojom moze da se puca na daljinama kao sa obrtno cepnom. M07 je stvarno precizna(kada se naleti na dobro uradjenu), ali na tim daljinama od 800-900-1000m, .308/54r nisu sjajni uopste, a znate to i sami.
Jos nesto, nije mi jasno zasto policija nema jos uvek nista u .243Win, 7mm-08 i sl., pa i 6.5 Grendel(ako cemo vec unificirati). NJihovi snajperski zadaci su obicno do 300m maks, urbane sredine, talacke situacije, potencijal kolateralne stete, valjalo bi imati nesto manje probojnosti od .308? Bar u SAD, Nem itd. policija ima. Nasi za sada .308 i 300WinMag.

Ba

@Nikola

Nisam siguran da sam dobro razumio šta ste htjeli da kažete? Koje svojstvo? Svojstvo da zatvarač ostane u zadnjem položaju nakon ispaljenja poslednjeg metka? To svojstvo kažete da nema ili?

Ba

@zlacha

Iskreno, moja briga u vezi „Zastave“ je bila njihova sposobnost da naprave preciznu pušku. Ispada da se oružije pokazalo jako dobro na meti.

Nisam nikada razmišljao o tome da bi bili u stanju da neko od svojih oružija u AK sistemu urade nepouzdanim, neotpornim na terenske uticaje i nečistoće. Kako? Trebali bi baš da se potrude valjda? To je jedna od rjetkih stvari koja se njihovim proizvodima zaista nije mogla prigovoriti. Do dan danas na američkom tržištu, koje je poligon za desetine AK pušaka sa svih tačaka svijeta, njihove puške briljiraju na svim testovima izdržljivosti, cjenjene su i omiljene. Valjda se ne nadam neracionalno da će naši ljudi dio svog iskustva u pravljenju pouzadnog oružija prenjeti i na novi proizvod? Ajde da vidimo. Strelci su koliko čujem dobro reagovali na samu pušku, a sa oduševljenjem na testove optike za dejstvo noću prije 4 mjeseca. Kroz par godina išla je Vojsci, žandarmeriji i policiji na testove, značajno su je mjenjali, ne izgleda ni nalik prototipovima. Valjda su ljudi koji će je i koristiti imali nešto sa ovim izmjenama i znaju šta trebaju?

Ba

@Al

„ali ja ne bih to tako „kilavo“ na 2 kalibra/cevi, nego kao sto smo vec diskutovali, pare-rezerva i kraj price, a rezervu naoruzanja bi popunio konverzijama M70…“

To jeste komentar koji ima smisla, niste prvi koji je pominjao. Ipak, postoji i jedna druga strana koja svakako ima logike, a ugrubo dijeli se na dva pitanja.

Prvo pitanje je „Puška kao komercijalni proizvod“. Nama perfektno odgovara 6,5, ali zašto da se izbacujemo sa tendera na kojima se traži 7,62×39? Ta mogućnost rada u naprednom kalibru treba da nam bude komparativna prednost na tržištu, a ne kočnica. Mnoge zemlje sa kojima sarađujemo razmišljaju o balistici, ali nisu u prilici da rade zamjenu kalibra, ili nisu u prilici da samostalno rade konverziju starih pušaka kao mi (ta konverzija kao takva nije tako isplativa kao što mislite, ali nema veze, da ne širim temu, rađena je studija ranije za drugi kalibar i sa drugim ciljem). Uglavnom, ova linija naoružanja treba, između ostalog, da ima vrijednost i kao izvozni proizvod.

Drugo pitanje je „Dobava municije iz alterantivnih izvora“. NPR, u slučaju rata moguće je dobavljati municiju „ispod stola“ ili kao zvanični program pomoći saveznika. Međutim, u oba slučaja, to je municija „sa skladišta“, proizvedena, odobrena, natovarena na „tamić“ i prodana/poklonjena. Trenuto nema trećih strana koje imaju milion metaka u 6,5 Grendel na skladištu i u mogućnosti su da istu šalju/prodaju/švercuju. O ovome se, jasno, mora razmišljati, nevezano kolike će naše rezerve biti.

U tom slučaju opet dolazimo do onoga šta ste rekli – program „Dupla puška“. Iz mnogo, razloga ovo je „mrtav kapital“, teg i puno veća komplikacija nego program „Dupla cijev“. Opet komercijalni dio: Uz pretpostavku da je M17 kvalitetno oružije koje je podjeljeno kompletnom pozivu ugovoraca, i u eksplataciji, recimo, 5-10 godina, otklonjene sve „dječije bolesti“ prvih serija, i slično da…

…Krenemo sa masovnom proizvodnjom i popunom rezerve, i radimo, recimo 100000 pušaka i zalihu kalibra na mirnodopsko ratni plan 15/5 godina. Znači veliki brojevi. Laganim prodavanjem postojeće rezerve starih, pokrili bismo između 30-40 % svih troškova ove operacije. U alternativnom slučaju, stari stok svega ostaje u rezervi, postoji problem dugoročnog održavanja, kao i dugoročnog obnavljanja stoka kalibra zbog operativnih rokova trajanja.

Ovo su ustvari jako skupi problemi Al. Zbog toga i imamo Tehničko remontni zavod Kragujevac i potpukovnika Rasima koji se bavi ovim. Volio bih kada bi sa njim imao priliku da popričaš o ideji da nešto što možda ne mora ipak stoji na skladištu, svašta bi čuo. :) Njima stvarno dolaze ubojna sredstva u jadnom stanju, oni ih obnavljaju i vraćaju u igru. Mislim da se taj zavod u poslednjih par godina isplatio državi 20 puta u svojoj vrijednosti.

AL

@Banja Luka
Problem je sto sam ja skeptican o dugotrajnoj pouzdanosti „dvocevnog“ sistema, jer ima kriticne tacke, skuplje je za proizvodnu, a realno sta je tesko ponuditi kupcu kakvu god hoce verziju u kojem god hoce kalibru? Pogledajte samo koliko derivata „M70“ se nudi americkom civilu trenutno.

Kao sto sam vam rekao, nasa drzava prosto nije struktuirana tako da izdrzi neki dugotrajni konflit gde bi nama „ispod zita“ nego nesto prodavao, a cena municije za drzavu je stvarno banalno smesna cak i sa pravovremenim dopunjavanjem rezerve zbog starosti. Dobrim rasporedom i civilnim trzistem, bilo bi municije koliko god treba ;-)

Pe

Da li to znaci, da pored 8 narucenih F-16, kupuju jos 8 F-16, cime se broj penje na 16 aviona?
Tacno bi zamenili 15 MiG-29 koje imaju mnogo savremenijom letelicom.
Ono sto je zanimljivo: Bugarska je u NATO, i ciji inzenjeri ce raditi modernizaciju S-300P?
Tesko bi NATO prepustio ovo Rusima.Amerika?

Odgovori
De

Da, Bugarska ce imati 16 F-16 ako naruce ove avione.

A misilm da ce F-16 zamijeniti ostalih 12 Su-25

Ž

У тексту лепо стоји да ће се набављати додатних 8 авиона, 8 је већ плаћено.

Није проблем опремити било који руски систем ПВО системима за комуникацију и идентификацију. То не морају да раде Руси.

Ni

@Petrovic Dusan
Modernizacija S300 bez Rusa bi bila ilegalna jer ne sme se vrsiti nikakva modifikacija vez znanja i saglasnosti proizvođača. Do sad nije bilo strano da članice NATO remontuju svoju opremu u Rusiji ili nabavljaju nove delove.

AL

@Nikola
IFF i data-link ne spadaju pod opremu koju je proizvodjac takvih sistema duzan da obezbedi i odrzava. To se radi u zemlji. Nase 29ke imaju nesto zapadne opreme, naknadno ugradjene pa nisu „ilegalni“.
Da Bugari iskopiraju rakete ili radar sistema S-300 pa prodaju(kao Kinezi), e to bi bilo ilegalno.

Pe

@ Živojin Banković Eto rezultate politike Rusije od 2014-NATO jaca, i sve zemlje NATO u blizini Rusije dobijace sve vise moderne vojne opreme, naravno, pre svega Poljska i Balticke zemlje, zatim Rumunija,Bugarska, i Slovacka.Otprilike F-35 i F-16 svuda, i tu Rusi nemaju sanse.
Ne znam da li je S-300 u Bugarskoj moderniji od S-300 koji odavno ima Amerika no sigurno mogu da ga unaprede i digitalizuju sta se moze.

Br

Nije u pitanju prava modernizacija S-300, vec samo nova komunikacija i slicne sitnice koje ne uticu na karakteristike samog sistema.

д

Америка има исти модел С-300 као и бугарска стар преко 30 година са ракетама максималног домета 90км. NATO jaca, pre svega Poljska i Balticke zemlje, zatim Rumunija,Bugarska, i Slovacka.Otprilike F-35 i F-16 svuda, i tu Rusi nemaju sanse. Које балтичке земље јачају то је смешно руси да крену не би их нико зауставио једноставно немају довољно људства ни наоружања, са тим ни нато у својим златним годинама није рачунао да је могуће без употребе нуклеарног оружја, а то је крај свега.Poljska , Rumunija,Bugarska када све скупе немају ни четри ескадриле борбно спремих авиона о осталом да и непричамо.

Pe

@дане Kao sto potvrdjuje i ovaj clanak o kupovini jos 8 najsavremenijih F-16, Rusija je dobila na svojim granicama vojno daleko jaci NATO nego do 2014.
Prosle nedelje je izvedena vezba upada B-1 u rejon Crnog mora sa raketama za unistavanje brodova (24 ih nosi)https://www.thedrive.com/the-war-zone/33787/air-force-reveals-b-1bs-were-practicing-decapitating-russias-black-sea-fleet-last-week
Prakticno, jedan ili dva aviona B-1 mogu da potope celu Rusku crnomorsku flotu.

Poljska ce imati F-35, Bugarska 15 F-16,Rumunija F-16,a Balticke zemlje stite razlicite zemlje NATO, koje lete i F-15, F-16,F-18,i Tajfun.Sta moze neki Suhoj protiv ovakvih masina?Oni su bespomocni.
Rusija je vojno u losijoj poziciji nego sto su bili do rata u Ukrajini.

Al

@Petrovic Dusan

Zaboravljaš da strana koja kontroliše Krim kontroliše i Crno more, te priče kako jedan avion uništava celokupnu flotu su teško preterivanje (i za Ruse i za Amere).

Poljska ima probleme da održava flotu F-16, a tek će biti upitno da li će biti u stanju da održavaju F-35. Isto važi i za Bugare, koji se dosad nisu pokazali sa zapadnom tehnikom. Rumunija je ovde jedina svetla tačka, uz konstatne Čehe, Slovake i Mađare. Sposobnost NATO-a da odbrani Baltik je i dalje upitan, pogotovo što su i sami svesni da imaju jako male šanse da ostvare vazdušnu nadmoć zbog nedostatka sigurnih vazdušnih baza. Rusija definitivno nije bespomoćna, jer da jeste, ona bi sama menjala svoju politiku, a to ne radi.

Pe

@Aleksa Radojičić Ruska politika je samo dovela do jacanja NATO na mestima, gde ranije NATO nije bio jak.
Krim jeste imao strateski znacaj u Crnom moru do drugog svetskog rata, jer je trebalo fizicki prici Krimu.
Danas B-1 moze da potopi 20-ak brodova jednim jedinim letom,bez da udje u prostor Rusije.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32453/air-force-boss-alludes-to-work-on-new-top-secret-air-launched-anti-ship-weapons
Buduci da su i Turska,i Ukrajina, i Rumunija i Bugarska u NATO, a Gruzija isto neprijateljska ka Rusiji, Rusija nema nikakvu prednost.

Poljska je zemlja sa visokim primanjima, i odlicnom ekonomijom.
Zasto bi imali problem sa F-35, imaju i sredstava i volje.
Ne znam u cemu to Rusija ima prednost na Baltickom moru?
Da nije balticka flota?Istina je da Rusija ima baze tamo,ali ima i NATO.
Rusija sigurno nece pokusati nista protiv NATO Baltickih zemalja,koliko su lose prosli u isotcnoj Ukrajini, tek tamo bi nagrabusili.

д

Petrovic Dusan Buduci da su i Turska,i Ukrajina, i Rumunija i Bugarska u NATO, a Gruzija isto neprijateljska ka Rusiji, Rusija nema nikakvu prednost. Турска тешко да ће да уђе у рат против Русије , а Украјина , Румунија и Бугарска су стварно импресивне војне силе, Грузија је спремена и опремана и на крају нахушкана да направи глупост и за 5 дана доведена у ред( Грузија је тад била боље наоуружанаи опремљена него СРЈ 99 а Руси су били много слаби него Нато 99)Poljska je zemlja sa visokim primanjima, i odlicnom ekonomijom.Zasto bi imali problem sa F-35, imaju i sredstava i volje. Зашто имају проблем са Ф 16 није ми јасно.koliko su lose prosli u isotcnoj Ukrajini, баш су лоше прошил што су хтели то су направили уз минимално ангажовање и минималне трошкове имају замрзнут конфликт и Украјину која се полако распада у сваком погледу.

Al

@Petrovic Dusan

Da, može da potopi 20 brodova meta na vežbi, u praksi, ako brodovi urade procedure koje su predviđene za napade protivbrodskim raketama, ako dejstvuju zajedno sa PVO sistemima sa Krima i avijacijom, praktično ne moguće, naravno bilo bi gubitaka na obe strane, ali ne uništavanja celokupne flote. Jedini izuzetak je napad sličan Perl Harburu, ali i to je malo verovatno da bude učinjeno od strane NATO-a.

Vojska Gruzija ni u svojoj punoj snazi nije bila u stanju da pruži jači otpor Rusiji, a od tad u istu nije ulaganana ni jedan jedini dolar, dok je trenutni režim ima toplo-hladno odnose sa Rusima, te bi pre ostali neutralni, bar na početku. Ukrajinskoj vojsci će trebati cela jedna decenija minimalno da nadohnadi prethodnih 30 godina ne ulaganja. Bugarska je po pitanju Rusije uvek ostajala upitna, te zato SAD i NATO više računaju na Rumuniju, koja ima glavne NATO baze na Crnom moru, ali koje ne vrede ništa bez baza u Ukrajini (sam NATO zaključak) bar po pitanju mornarice. Turska svoju celokupnu flotu drži van Crnog mora, jer nema dovoljno sigurne baze u istom da bi mogla sigurno da koristi svoje brodove. Njihovo RV (osim BPL) je upitno zbog čistki kroz koje i dalje prolaze, te je prisutan nedostatak kadra. NATO zato jedino može da se osloni na avijaciju, ali kombinacija PVO sa Krima, PVO ratnih brodova i ruske lovačke avijacije NATO upotrebu avijacije značajno ograničava i istovremeno onemogućava veće prisustvo NATO brodova. Tako da na Crnom moru Rusi stoje relativno dobro, naravno uvek može bolje.

Samo zato što neko ima dobru ekonomiju, ne znači da će biti u stanju da stvore sistem koji će moći efikasno da održava flotu F-16. Već nekoliko puta je pisano da je procenat aktivnih F-16 u RV Poljske nizak, da se pojedini F-16 više ne mogu vratiti u službu. Ako Poljaci nešto značajnije ne promene u svom pristupu, veoma lako se može desiti slična priča sa daleko složenijim F-35.

Prednost Rusije na Baltiku je to što NATO nema sigurne vazduhoplovne baze u samim Baltičkim zemljama. Najsigurnije su one u zapadnoj Poljskoj, što je previše daleko za efikasnu podršku jedinicama u baltičkim zemljama, da ne govorim o ostvarivanju vazdušne prevlasti. Jednostavno, bez tog elementa, NATO ne može i neće ulagati više nego što ulaže u odbranu baltičkih zemalja, te njihova sudbina isključivo zavisi od sposobnosti pre svega Poljske da odbrani Suwalki gap do dolaska NATO pojačanja.

Veoma upitan zaključak po pitanju dešavanja u Ukrajini, pogotovo što sam sukob nije završen. Rusija je ušla i ostvarila svoj glavni cilj, a to je držanje Ukrajine van NATO pakta, jer NATO Ukrajinu sa zamrznutim konfliktom neće nikad primiti. To je bio njen glavni cilj i to je uradila, ali da li će moći dalje to već ne mogu da nagađam. Krim dođe kao šlag na tortu, jer daje najbolje baze i za mornaricu iza RViPVO u celom regionu. Naravno stoji činjenica da Rusija nije išla dalje, ali mi danas ne možemo znati da li je Rusija htela da ide dalje na zapad ili ne, te tvrditi da je Rusija zbog toga prošla loše je ne mogće za tvrditi. Da li su operacije prošle idealno, bez gubitaka, naravno da ne, mi pričamo o ratu, a veća šansa je da osvojite loto nego da vam sve prođe po planu. I jedna i druga strana su izvukle značajna iskustva, SAD na primer da njihova kopnena vojska u suštini ne pripremljena za moderan rat protiv relativnog podjednako sposobnog i opremljenog protivnika (zbog čitavog fokusa na protivpobunjeničku borbu u poslednjih 30 godina), a to se može videti u programima modernizacije različitih borbenih sistema kopnene vojske, kao i promenama na polju same vojne misli po pitanjima različitih vojnih problema koji nastaju u takvim sukobima. Slično važi i za Ruse, te su i oni pokrenuli svoje izmene kako bi efikasnije mogli da odgovore na te probleme.

Ž

Petrovic Dusan

“Eto rezultate politike Rusije od 2014-NATO jaca, i sve zemlje NATO u blizini Rusije dobijace sve vise moderne vojne opreme“

Мислите да НАТО јача? Не бих се сложио.

Бугарска ће вероватно имати само 16 вишенаменских борбених авиона Ф-16. То није ни бледа сенка онога што су имали.

Да Вас мало подсетим, током 80-тих су у наоружање примили:

22 МиГ-29
92 МиГ-23
4 МиГ-25
21 Су-22
40 Су-25

У флоти су се налазили и МиГ-ови 21, укупно их је од почетка 60-тих примљено у наоружање 226.

Што се тиче С-300, бугарски није савременији од оног кога су набавиле САД. Бугарска га има већ више од 30 година и за очекивати је да га повуку око 2030. године.

Не можемо предвидети да ли ће тада набавити неки западни систем који према ТТК одговара С-300.

Pe

@ Živojin

Živojine usporedi ukupno brojčano stanje i stanje po tipovima u VVS (lovci, jurišnici) i VPO (presretači) SSSR-a do 1990. sa sadašnjim ukupnim brojčanim stanjem i stanjem po tipovima u VKS Rusije 2020.

Ne trebaš računati i one bazirane u bivšim državama Varšavskog pakta poput DDR-a ili Mađarske.

Pe

@Živojin Banković U poredjenju sa situacijom od raspada SSSR do 2014, od 2014 do danas NATO je znacajno ojacao na granicama Rusije.
Posle agresije Rusije na Ukrajinu – a jeste agresija, jer nije Ukrajinska vojska usla u Rusiju ipa proglasila neki deo Rusije Ukrajinom – Rumunija,Poljska,Slovacka,Bugarska, dobijaju najsavremenije oruzje, a Balticke zemlje cuvaju najmoderniji avioni NATO.
Amerika izvode letove strateskim bombarderima u Crnom Moru (B-52,B-1), na Baltiku (B-52,B-1) i u Ohotskom moru (B-1) gde nisu ranije dolazili,u kooperaciji sa ostalim NATO drzavama i Ukrajinom.

Ai

Pero Z,

Poredite babe i zabe. Bugarska se 1990. nije raspala, njena teritorija i stanovnistvo su ostali nepromenjeni do danas.

д

Ни руска војска није ушла у Украјину или како се то већ зове. Држава у којој је хитлеров савезник Остап Бандера националин јунак , у коме се људи пале на ломачи (Одеса) , која је тотално девастирана у сваком погледу , погледај оружане снаге од једних од најачих у европи до овога данас (недавно сам прочитао да купују половне гвоздике 122мм од чеха да није истина мислио бих да је виц) држава која има 6 пута више становника и 7,5 пута већу територију од Србије а има 3 пута већи GDP змисли како то изгледа. Преко 500 беба које су наручени из САД чека у Кијеву испоруку за САД (родиле их сурогат мајке за накнаду ) границе затворене због короне. a Balticke zemlje cuvaju najmoderniji avioni NATO. колико комад пријатељу то је битно јер они се ту неће сукобити са либиском џамахиријом него са противником себи равном у сваком погледу а у неким сегментима и бољим(ПВО) Rumunija,Poljska,Slovacka,Bugarska да ли имају 4 ескадриле борбено спремних авиона ? немају и тачка. Да ли су спремен на уништење виталне инфраструктуре и страдање становништва , и на све остало што носи рат са противником који је многобројан и наоружан модреним оружјем баш ме занима мишљење њихових грађана.Бугарска ни у 2 другом светском рату није хтела да ратује са русијом мислиш да би данас ратовала. Румунија када је тако моћна и добро наоружане и има Нато иза леђа нека уђе у Молдавију и Приднестровље може ал само у влажним сновима.

Te

Nobody want to enter Moldova. Ro military’s only task is to defend ourselves.

In this context: Ben Hodges, “…the antibalistic defence system could be extended in Ro…“
https://m.adevarul.ro/international/europa/exclusiv-fostul-sef-armatei-sua-europa-sistemul-aparare-anti-racheta-putea-extins-romania-1_5ee1ed275163ec4271bcc837/index.html

en

Ako se ovo ostvari, Bugarska ce lepo odresiti kesu….

Odgovori
Nj

Zanimljivo je kako su komentari na neku bolju opremu uglavnom: „da, bolje je, ali koliko je to skuplje“. Pa ako hoces najbolje, onda to moras i platiti. Ako hoces najnovije F-16 avione koji imaju pojacane resurse za 40-50 godina sluzbe, onda placas 2-3 milijarde dolara. Ako hoces 30 godina stari Mig-29, onda placas 300 milijuna dolara.

В

@Njofra 09:01 4.jun 2020

Наравно, увијек је било и биће: Може да се протегнеш колико ти је ћебе дуго. Само 3 питања:

1) Може те ли нам потврдити да су у фебруару/вељачи ове године само 4 од 12 авоиона МИГ-21 ХРЗ била оперативно способна, или што би прост народ рек’о могла да полете?

2) Познато је од раније Хрватска има уговор са Мађарком, да Мађари имају слободан приступ хрватском ваздушном простору за потребе air-policinga (између осталог). Интересује ме да ли је хрватска јавност упозната са чињеницом да су Италијани дизали своје Јурофајтере како би вршили air-policing и пресретање непознатих авиона над јужном Далмацијом без билатералног уговра између двије земље?

3) Да ли се ово наведено под 2, коси са принципом суверености једне државе? Мислим оно независна, суверена, самостална и слично.

Nj

@Водоинсталатер210
Ovo nema uopce veze niti s Hrvatskom niti sa Srbijom. Odmah se prelazi na nekakav nacionalizam. Moj komentar se odnosi na stalno pravdanje zastarjele i lose tehnike cinjenicom da je jeftina. Tako su glavni komentari za nove mađarske rakete „koliko jedna kosta“. Kosta, ali je najbolja. Da Hrvatska i Srbija imaju novaca, kupile bi i one najbolje. Ja sad mogu reci da su nasi Migovi-21 bas odlicni jer ipak neki jos lete, a nismo dali 300 milijuna dolara ko vi za bolje 29-tke. To sto nismo potrosili novac ce nam bas puno pomoci pri susretu ta dva aviona u kojem ce hrvatski biti kao glineni golub. Daj Boze da mozemo i mi pljunuti 3 milijarde da se osiguramo.

Al

@Njofra

To ulaganje od u Migove je omogućilo školovanje nove generacije pilota lovaca i daleko veći nalez istih. A da ne pričamo o Orlovima, čiji piloti nabacuju dobar nalet u poređenju sa prošlim periodom.

Pe

@ Njofra Slazem se sa Vama, jedino, kada je u pitanju vojna oprema, usteda je u stvari bacanje novca.
Jer, ako je duznost vojnog aviona da cuva nebo svoje zemlje,a imate 30 godina stari avion bez adekvatnih tehnickih mogucnosti, onda za tih 300 miliona dolara u stvari niste uradili nista.
Bravo Bugarskoj!

Ma

>> Ovo nema uopce veze niti s Hrvatskom niti sa Srbijom. Odmah se prelazi na nekakav nacionalizam. Moj komentar se odnosi na stalno pravdanje zastarjele i lose tehnike cinjenicom da je jeftina.

Radi se o tome da je stara tehnika potrosila resurse pa je bilo potrebno traziti alternative. Mene sto se tice, ako bi se zanemarila politicko strategijska prica i NATO, mogli bi hrvatski piloti da lete na srpskim Mig 29 i da zajedno radimo air policing kad bi ti migovi mogli da ostvare takve sate naleta, dok Hrvatska ne zavrsi pricu sa nabavkom adekvtnih aviona. Mogli bi i Bosanci takodje da se ukljuce pa da imamo adekvtan veliki supranacionalni VAP da se leti. Mene kao ljubitelja Miroslava Krleze prosto nekako bode ta ideja da je Hrvtskoj ok da joj posle 100 godina „borbe“ Madjari opet „lete“ po vazdusnom prostoru…

AL

@Petrovic Dusan
Pa nije, ako ces narednih 12-15 godina imati 11 aviona koji mogu poneti po 6 aktivno radarski-samonavodjenih raketa srednjeg dometa i dejstvovati na po 2 cilja odjednom i 3 ukupno sa jednim borbenim kompletom.

Rumuni su ipak kupili bolji paket naoruzanja za svoje 16ke, a PVO su im link-16 kompatibilni, dok su Madjari za najmanje novca, najvise dobili jer su na vreme krenuli(100 aim-120 za LA i uskoro 60 za PVO), a LA su platili najmanje.

Al

@Petrovica Dusan

Ako je po vama činjenica da piloti sada imaju priliku da ostvare više puta veći nalet nego njihove kolege u prošlom periodu ili čak gore pomenute bugarske kolege, onda ne znam, stvarno nismo ništa uradili. Bolje da smo sve zatvorili…

Pe

@ AL-41F1 U trenutnoj figuraciji (bez cudesne modernizacije na PESA radar) MiG-29A nema domet radara da „vidi“ cilj, te i ne moze da lansira nikakve rakete.
Ali se zato nalazi u dometu radara i raketa savremenih zapadnih aviona, pa bi ponovili 1999-poleteo,nema pregled situacije na nebu,srusili ga da nije znao do poslednjeg momenta i da je postao meta.
Je im ne bih dao ni milion dinara za to.
Molim, piloti vezbaju na G-4, pare cuvamo za kvalitetnu i zaista konkurentnu letelicu

AL

@Petrovic Dusan
Trenutno se modernizuju. Da bi nosili R-77, ne mora imati PESA, ali mora se radar dici na minimum N019M1 standard, a to je onda domet od preko 100km za lovacki avion sto je i vise nego dovoljno.

Mr

Водоинсталатер2- velika je mogućnost da se ponovo otvori pitanje granica između italije..slovenije, hrvatske- ako dođe na vlast neka ekstremna desna partija brzo se mogu negirati osimski sporazumi iz 1976..Srbija (hrvtaska, slovenija) bi isto tako mogli imati problem granoce sa Mađarskom

Ma

>> kako bismo organizovali pripremu letačkih posada za simulaore helikoptera Mi-17 i Mi-24 u Severnoj Makedoniji kao i simulator za avion MiG-29 u Srbiji

Ja htedoh bar dva puta da pitam nekoga ko se razume ali svaki put zaboravih. Da li Srbija ima moderan simulator za Mig-29 i da li je svrsishdan odnosno da li se redovno koristi kao dopuna za letne aktivosti? Iznenadjuje da nije nikada pokazan javno u okvirima nekih marketinskih akcija vezanih za vojsku i ako bi tako nesto bilo prilicno atraktivno a sigurno nije klasifikovano. Hvala.

Odgovori
Ž

Србија има веома модеран симулатор који се редовно користи.

И приказиван је у јавности.

https://tangosix.rs/2017/29/09/vitez-naseg-neba-30-godina-mig-29-u-naoruzanju-rv-pvo/

Ma

Hvala Živojine, ne znam sta vi podrazumevate pod „prikazivan u javnosti“, ja osim ove jedne fotografije (koju ste vi objavili) ne nalazim nikakve druge informacije. Na samoj se fotogrfijij ne vidi nista sto se npr. detalja simulatora tice (vojna tajna, neprijatelj vreba iza svakog ugla?).

В

@Mayer 10:43

Надам се да сте довољно одрасли и озбиљни па да схватате да Војска није ријалити шоу, није то ни Фарма, ни Парови, ни Велики брат или неко слично смеће. Војска је једна озбиљна ИНСТИТУЦИЈА, која нема обавезу да објелодањује податке о бројном стању, ресурсима, борбеној готовости, попуњености јединица, или неким другим важним или мање важним подацима.
А што се тиче овог сарказма (војна тајна, непријатељ вреба иза сваког угла) – може те ли да подјелите са нама неку специфичну фотографију, скицу, цртеж неког оружја/оруђа, неког објекта важног за оружане снаге Израела, неки податак који сте нашли овако на изволте. Наравно да не можете, зато што је Израел једна озбиљна држава која има озбиљну и ОДГОВОРНУ војску.
За крај, не сумњам да имате смисла за хумор, али ови Илија Чворовић фазони нису баш духовити. Напротив.

Ž

Било је добрих и детаљних фотографија у неким медијима као и у војном гласилу Одбрана.

Такође било је снимака у неколико емисија “Дозволите“ као и у серији “Војна академија“.

Jo
Ma

@Živojin Banković

Ok, sam ocekivao nesto ovako npr. https://youtu.be/LBuElt4S-kc

Ako Sergej Bogdan moze da sedne za simulator Su-35S pred kamerama ili u USA prezentuju F-35 simulatorom ili recimo ja imadoh priliku da sednem u vojni simulator EF-a pre par godina na jednom aeromitingu nemam zaista pojma o cemu ovaj covek gore prica. Vodoinstalateru drzite se vasih cevi, Goli otok je ukinut pre 60 godina, nemate razloga za strah.

Ko

Sta ce Hrvatska kupit o čemu vi trabunjate sezona nam je propala a upitna je i sljedeća ako nam evropski kolonizatori i grabezljivci ne pomognu iz ovih fondova a nece jer oni otimaju a ne daju mi smo gotovi.Jedino možemo kupit Crnogorske G-4 da piloti ne zaborave letit.Mozete Putinu dignit spomenik jer ni vi ne bi imali na čemu letit.

Pe

@ Водоинсталатер2 Pa MiG-29 je vrlo stari avion, koji imaju i clanice NATO, a u Americi cak postoji u privatnom vlasnistvu MiG-29.
Apsolutno nista oko ovog aviona ne predstavlja tajnu, pa nije jasno skrivanje similatora.
Otprilike kao da necete da polazete komande Golf 3 da ne vidi konkurencija, a oni odavno presli na digitalno.

Ma

>> Sta ce Hrvatska kupit o čemu vi trabunjate

Vi ste moguce promasili thread? Sta ce Hrvatska da kupi nemam pojma, situcija svakako kod vas nije toliko kriticna, 7 milijardi pomoci od EU, bespovratne? Nas preCednik se zaduzio na komercijalnom finansijskom trzistu sa kamatom od neverovatnih 3+ %??? Treboa je da kontaktira dijasporu. Ako Srbiji trebaju pare ja definitivno mogu da pomognem za 3% kamate jer trenutno toliko ne moze da se ostvari ni na berzi sa akcijama…

Ma

@Petrovic Dusan

>> MiG-29 je vrlo stari avion

Naravno, USA poseduje 2 eskadrile istih ali duh informbiroa i 50tih zivi i dalje. U stvari se radi o nekompetentnim, ruralnim likovima koji mislie da mogu proci s tom nekom „strogo poverljvo, zabranjeno fotografisanjem informbiro“ pricom…

Ma

@Joja

Hvala vam na linku, ako je to to onda ne znam stvarno koliko je uredjaj „veoma kvalitetan simulator“. Milsim to ja mogu da organizujem u svojoj dnevnoj sobi sa video beamer-om i monitorom na kome se btw. nalaze pokazivaci koji ne odgovaraju nasim Mig-29.

AL

@Mayer
Udji u kafanu i slusaj sta prosecan covek prica, sve ce ti biti jasno. Sto rece jedan covek, mi nismo nacija, mi smo dijagnoza. Ali kao i vecina dijagnoza, da se izleciti ;)

В

@ Mayer 21:42

Ви очигледно имате преблема са фундаменталним стварима као што су разлика између принципа и конкректног случаја. Ја сам причао о принципу, а не о конкретно овом случају. Имајуђи у виду да сте из УРБАНЕ средине, начитани са Википедије и владате материјом, очекивао сам да нас ипак удостојите неком ФЕНСИ фотографијом неког израелског важног система, оружја исл. Било би КУЛ ;-)
П.С. Ово ипсилон (y) код „Mayer“, јел се то користи као симбол моралне снаге, духовне ширине, интелектуалне оштрине, или као симбол савремених, профињених градских манира? По мом скромном мишљењу, ради се само о најпримитивнијем облику малограђанштине.

Ma

>> Udji u kafanu i slusaj sta prosecan covek prica, sve ce ti biti jasno. Sto rece jedan covek, mi nismo nacija, mi smo dijagnoza.

„Spasa nam nema, propasti nećemo“ :-)

Al

@Vodoinstalater2

To su sve lepe priče, a onda imate primer Izraela gde je posada bez ikakve zaštite ostavili PVO sistem Iron Dome da ga bilo ko slika i prouči u sitne detalje…

Mi

@Mayer

Od vašeg pitanja da li imamo moderan simulator za MiG-29 i da li se redovno koristi menjate temu na kritikovanje istog jer ne ispunjava vrh najnovijih IMAX standarda.

Da li bi ste bili impresionirani da su projektori 4k+ rezolucije, ili nešto što druge firme imaju a vojske ne koriste? Zboravljate da vas dzepni telefon ima vecu rezoluciju i mocniji procesor nego sto se koristi u modernim avionima zato sto.. ne mogu da se porede.

Kao sto vidite, imamo ga, dobar je i NATO članica organizuje uskoro trening na njemu! Lepa vest.

@AL-41F1
… ovo ovde postaje ko ta kafana samo na steroidima jer se di po sta i zna za razliku od kafane. Ali znanje je – je, krhko naravno! :-)

Pozdrav svima 🍻

Pe

@ Mayer Da,nazalost u drustvu koje voli lazi i mitove, a nipodastava nauku i znanje, cvetaju takve „tajne sluzbe“ i „taj u protokoli“,sto je vrlo slicno u Srbiji i sadasnjoj (ne SSSR) Rusiji.
Zato i ide sve nizbrdo…Sloveni vole da zive u iliziji svoje velicine i vaznosti.

Ma

>> Od vašeg pitanja da li imamo moderan simulator za MiG-29 i da li se redovno koristi menjate temu na kritikovanje isto

Ne kritikujem ja nas simulator jer ne mogu da ocenim koliko dobro on ispunjava svoju funkciju! Na YT postoje prezentacije razlicitih stranih simulatora koje u odnosu na link koji je postovao kolega gore izgledaju znatno komplikovanije i nekako uverljivije, recimo onaj indijski. To me je navelo na razmisljanje o tome o cemu se tu radi. Meni domaci simulator izgleda kao neka zahtevnija kucna varijanta ali dopustam da gresim.

Dr

@Mayer
“ Sta ce Hrvatska da kupi nemam pojma, situcija svakako kod vas nije toliko kriticna, 7 milijardi pomoci od EU, bespovratne?“

Zanimljivo kako Mayer ne da na svoje. Ali kad je u pitanju nabavka necega za VS, pa makar to nesto tek izaslo iz fabrike, odmah se pljuje, omalovazava i trazi dlaka u jajetu.

Pe

@водоинсталатер2 Onaj ko ne moze da pronikne u vojne tajne simulatora za MiG-29, Vojske Serbije, moze umesto simulatora da kupi ceo MiG-29, i to usred Amerike se prodaje:
https://www.raptoraviation.com/warbirds/1986-mig-29ub
https://www.thedrive.com/the-war-zone/29292/you-can-buy-paul-allens-mig-29-fulcrum-jet-fighter
Dvosed. Kupio ga je koosnivac Majkrosofta, Pol Alen, ima sertifikat za letenje na teritoriji Amerike, sto znaci da je prosao sve rigorozne kontrole.
Ipak, da li ce letenjem ovim avionom da provale sve tajne simulatora Vojske Srbije, nisam siguran.Institucija je to.

Ma

@Petrovic Dusan

Kul, nesto razmisljam ova 29tka je imala neverovatnu srecu da su je „usvojili“ ameri i cak na kraju da zavrsi kod Pol Alena. Tamo joj sigurno redovno menjaju ulje i duhtunge, akumulator uvek napunjen svezom strujom, lepo su je ofarbali, drze je na toplom i pruzaju joj inace svu potrebnu ljubav, koju ona uzvraca akrobacijama od kojih zastaje dah. Njeni vrsnjaci trule negde po Sibiru u hangarima koji se raspadaju ili ako su bas imali peh zavrsili su kod kod Srba ili Bugara…

Pe

@Mayer Tacno tako, osecam da je ovo najbolji MiG-29 na svetu danas,zbog kvaliteta odrzavanja, i testova koje mora da prodje, da bi dobio rigorozni sertifikat koji dozvoljava da leti na teritoriji Amerike..
A buduci da kosta svega 5 miliona….mozda da Srbija kupi?Sigurno je u boljem stanju od ovih sto smo dobili iz Rusije i Belorusije.

AL

@Mayer @Petrovic Dusan
Zivojin vam je lepo objasnio da vojska nema nikakav problem sa prikazivanjem simulatora, samo jednostavno se niko nije iscimao to da snimi, a to nije krivica i posao RViPVO nego RTSa koji cak ima emisiju posvecenu vojsci u redovnom terminu.

Ma

>> mozda da Srbija kupi?Sigurno je u boljem stanju od ovih sto smo dobili iz Rusije i Belorusije.

Mislim da imamo previse dvoseda ali da je jednosed, pa cak i demilitarizovan, za 5 milki to bi bilo fenomenalno.

Ž

Mayer

У Сибиру нема МиГ-ова 29.

Бугарска је своје, тада нове 29-ке купила 1989-90 од бившег СССР-а.

Србија је добила 6 авиона који су служили у Јужној војној области, дакле нису ни из каквог Сибира и нису се тамо “распадали“.

Скоро сви авиони су били активни пре него што је одлучено да буду предати Србији. А за један авион смо платили генерални ремонт који је завршен 2018.

https://tangosix.rs/2018/01/11/na-batajnicu-sleteo-an-124-isporucen-sesti-mig-29-koji-je-bio-na-remontu-u-rusiji/

Pe

@ Živojin Banković Verujem da je“Sibir“ ovde vise imao prenosno znacenje, poznat je nizak standard odrzavanja aviona u Rusiji,nazalost, posebno u gradjanskoj avijaciji,zbog cega imaju puno nesreca sa velikim brojem zrtava.
Naravno, verovatno MiG-29 koji je pripadao civilnom licu i nema nikakvu vojnu opremu, te i nije pogodan za sluzbu u RV.
Ali je sigurno bolje odrzavan nego bilo koji avion u Rusiji.

Ž

Petrovic Dusan

Пишете о томе као да сте се лично уверили у “низак стандард одржавања авиона у Русији“.

Знате ли одакле је у САД дошао тај МиГ-29УБ о коме причате? И како је одржаван до доласка тамо?

Да ли су Американци способни да изврше општу оправку МиГ-а 29?

А сигурни сте како је боље одржаван “него било који авион у Русији“. Као да сте имали приступ и видели техничку књижицу тог авиона.

Pe

@Živojin Banković Nije neophodno da licno vidite kako se odrzava avion,da bi dosli do zakljucka.
Pogledajte statistiku nesreca u avijaciji u Rusiji od osnivanja Ruske Federacije, pa nesreca u avijaciji u Americi.
Znamo da je Rusija negde na nivou africkih zemalja po broju pada aviona i poginulih u avio-nesrecama.
Dok je Americki standard najbolji na svetu,
Cak i da se ukljuci greska pilota, ipak ne moze biti samo to razlog.
A tek za vojne avione…

Pe

@Živojin

Živojine koliko je poznato po samim ruskim izvorima tih 6 Srbiji doniranih MiG-29 su iz ruskih obučno, trenažno, tranzicijskih centra u zrakoplovnim bazama Millerovo and Privolzhskiy.

Koliko se sjećam u početku je bilo problema sa identifikacijom berem jednog 9.13 (mislim da se radilo o plavom 31) za kojega su i sami Rusi po portalima prvo mislili i pisali da se radi o bivšem avionu iz akro grupe Strzhi!

Prvi od tih 6 aviona verzija 9.12A oznake plavi 14 morao je odmah poslje dolaska u Srbiju biti vraćen u Rusiju na remont i to 3 godine ranije od previđenog kalendarskog jer su mu istekli satni resursi.

Resurs MiG-29 je 10 godina ili 700 sati odnosno 70 sati naleta godišnje.

Letiš više i gaziš ga kao Rusi u tim njihovim obučno, trenažnim, tranzicijskim centrima oko 100 sati godišnje on mora ranije (nakon 7 godina kao i taj) na generalni remont.

Sada se barem na papiru umjesto ranijeg kalendarskog prešlo na famozno održavanje po stanju.

Koliko će se to pokazati uspješnim i korisnim preostaje da se vidi RZ Srbije kad ti MiG-ovi nakupe barem više stotina sati naleta ili najkasnije za 10 godina od zadnjeg remonta.

Američki MiG-29 remontirani su u zrakoplovnom zavodu u Lavovu smještenom na krajnjem zapadu Ukrajine. 50-ak kilometara od granica sa Poljskom i Slovačkom.

д

Pogledajte statistiku умрлих од короне у САД 113,000 А u Rusiji 6150
Znamo da je америка negde na nivou africkih zemalja po стању здарвственог система.
Dok je Руски здравствени систем najbolji na svetu,
Cak i da se ukljuci greska лекара, ipak ne moze biti samo to razlog.
Статистика је чудна наука

AL

@Petrovic Dusan
U poslednje vreme SAD su izgubile F-35, F-22, F/A-18 i F-16 u udesima, Rusi su izgubili jedan SU-57 zbog tehnickog kvara.
Ako racunamo helikoptere u poslednjih nekoliko godina i ostale vojne avione, SAD opet vode….
Ali dobro, sta mi znamo kada Petrovic Dusan uvek ima neoborive cinjenice.

Sto se tice civilnim vazduhoplova, znate da oni veze nemaju sa vojnim.

Ž

Petrovic Dusan

Тако је, није потребно да нешто Ви видите “лично“.

Али ћете “лично“ нешто да закључите о руским и америчким летелицама.

AL

I evo kao za inat danas 2 udesa, jedan C-130 i jedan F-35, a ruske „kante“ i pored „sigurno loseg odrzavanja“ lete bez problema.

Pe

@AL-41F1

Kad te ruske „kante“ budu imale godišnju satnicu naleta kao i te američke onda ih možeš uspoređivati.

Onaj tko više leti naravno ima i samim time veći broj udesa. Onaj tko ne leti, pa ne može mu se ništa ni dogoditi.

To se mjeri u broju udesa na 100 000 sati leta.

Koji ruski MiG-29 je natukao više od 10 000 sati naleta u 27 godina poput F-16 oznake 90-0808 i 91-0343?

To je skoro 390 sati naleta godišnje.

MiG-29 je predviđen za oko 70 – 100 sati godišnje, prvotno do 2500 sati ukupno ili do 25 godina, sada do 4000 sati ili do 40 godina.

O satnici američkih ili Izraelu doniranih i revitaliziranih F-15 i ruskih Su-27 da se i ne govori.

Pe

@Živojin Banković Cudi me da niste informisani o brojnim aviacionim nesrecama u Ruskoj Federaciji. Ipak, u pitanju je puno ljudskih zrtava,a padali su im svi tipovi aviona: od izdrzljivih sovjetskih TU-154, i Antonova (pa cak i AN124 Ruslan) do najnovijih Boeing i Airbuss.
Ne verujem da u Rusiji postoji „bermudski trougao’ vec je problem u odrzavanju aviona, ili u treningu posada.Ili i jedno i drugo.
@дане Eto,koliko zivite u iluzijama, da mislite da zaista Rusija ima manje zrtava od korona virusa od Amerike.Samo idite na lecenje u ruske bolnice,pa nam javite..ako uspete.
@AL-41F1
Smesno je porediti pad F-35, kojih ima preko 500 i lete u razlicitim zemljama, sa padom jednog jedinog „prvog serijskog“aviona SU-57.
Ako od 500 aviona istog tipa padne jedan, to je vrlo mali procenat gubitka i znaci da je letelica odlicna.
Ako od jednog jedinog aviona padne jedan, to Vam je 100% gubitak i znaci da nesto debele ne valja.
A F-22 ima sjajnu reputaciju,svega 4 je palo za cak 16 godina aktivnog letenja.
Kao sto je naveo @PeroZ, letelice zapadne konstrukcije imaju i veci broj naleta, i veci resurs motora u samom startu,i to je oduvek tako i bilo zbog preciznije mehanike u zapadnim industrijskim zemljama.
Sa daljim tehnickim opadanjem Rusije, koja se za sada drzala nasledja SSSR, razlika ce se samo povecavati na stetu ruskih proizvoda.

Pe

@PeroZ Upravo i ja to mislim.Buduci da su na tim avionima trenirali ruski mladi piloti, iz tih aviona je izvucene sve,sto je moglo da se izvuce.Zato su nam i poklonili, i jos i zaradili na tome.
A Srbija nije imala pravo da uzme sve MiG-29 koji su kupljeni novcem poreskih obveznika svih gradjana 6 republika Jugoslavije.
Sudbina se poigrala, pa nam nista nisu vredeli – oteto-prokleto.

д

Нормално да русија има више жртава шта је проблем прикрити 100000 мртвих то се уради очас посла.Хрватска није имала право да присвоји ратну луку Лора,авио базе земуник,плесо,дивуље,пула,удбина,трмонтни завод змај,ремонтни завод владимир шкорпик,цивилни аеродро ћилипи( изградила јна) поземне везове зс подморнице.целокупну обалсу артиљерију,30% пловних објеката рм,војнс одмаралишта јна,стамбени фонд јна, то су заједно правиле југословенске републике, заборавио сам да додам моју кућу и 12 хектара земље.

д

Buduci da su na tim avionima trenirali ruski mladi piloti, iz tih aviona je izvucene sve,sto je moglo da se izvuce. Када овде много хваљена Румунија купи половне Ф -16 то се представља као супер потез, вероватно су ти авиони били конзервирани и само су чекали да их румунија купe. A Srbija nije imala pravo da uzme sve MiG-29 koji su kupljeni novcem poreskih obveznika svih gradjana 6 republika Jugoslavije. Мора се нагласити да се novcem poreskih obveznika svih gradjana 6 republika Jugoslavije. финансирала изградња Плеса,Земуника,Удбине,Дивуља,Пуле, цивилни аеродром Ћилипе изградила ЈНА, Ратну луку Лора, ремонтни завод Змај, Ремонтни завод Владимир Шкорпик , целокупну обалску артиљерију,подземне везове за подморнице,30% пловних објеката ЈРМ,на стотине војних база широм данашње хрватске,стамбени фонд Јна , војна одмаралишта јна,гомилу наоружања, војне опреме и магацина са муницијом, финасирали су школовање свих пилота,техничара, официра ХВ. @дане Eto,koliko zivite u iluzijama, da mislite da zaista Rusija ima manje zrtava od korona virusa od Amerike.Samo idite na lecenje u ruske bolnice,pa nam javite..ako uspete. то што сам написао била је шала , али у свакој шали пола истине, да ли стварно мислиш да је могуће прикрити смрт 100000 људи пошто ти тврдиш да Русија има више жртава од САД.

AL

@PeroZ
Resurs je jedno i 29 prve generacije ima zaista skroman resurs, ali odrzavanje je sasvim drugo. Dezurni ekspert za Rusiju je tvrdio kako su avioni u Rusiji „lose odrzavani, zato i padaju“, a ja vam kazem da vojni avioni u Rusiji ne padaju nista manje/vise od aviona u SAD, a nalet pilota u Rusiji uopste nije mali! Dobro ste pomenuli stare SU-27 koji dan danas vrse presretanje na Baltiku, pa nisam nesto primetio da „padaju“ cesto. Koliko ja znam, SU-35 recimo ni jedan pad nije imao od kako je uveden u naoruzanje, a koriscen je poprilicno i u ratnim operacijama van svojih maticnih baza, dok je sorty rate aviona VKS u Siriji bio nenormalan. To govori da je odrzavanje maksimalno ozbiljno.

А

Govoreći o pripremama RV Bugarske za prijem svojih prvih 8 F-16 (6 jednoseda i dva dvoseda) za koje je jula 2019. sa SAD postignut sporazum u okviru programa Foreign Military Sales vrednog 1,673 milijarde dolara

Ово е цена за макс опция. Сманьена у договора, путем отказиванья от части ракета и бомбе до манье от 2,2 милиарде лева или 1.26 милиарде USD.
Са временом че бити додатно купльено и цело вооруженье .
Живели!

Odgovori
Pe

@ Ангел Поздравляю!Молодцы.

Ma

>> Ово е цена за макс опция.

Ma to brate, samo max. opcije dolaze u obzir. Kad je beg bio cicija, samo siroko! Ziveli! :-)

Mi

Da vremenom ce se sve dokupiti. Slazem se😉.
Mogli su svi odmah kao Bugari da kupe F-16Blok70! Bas su se zeznuli Rumuni, Madjari, Hrvati,.. ma da ne listam sada….
Ustvari svi su se zajebali jer nisu odmah kupili F-35 pa makar i 3 komada da krenu pravim putem u svetliju budućnost.
Vremenom bi kupili još.

Čak i mi cemo „vremenom“ kupiti jos novog, samo ako budemo imali cime da kupimo. Bugarska očigledno „nema“ tih problema kao ostali.
Ako im se może samo napred!

А

Я Вас тоже поздравляю!
Живели! Наздравлье! Пиемо и певамооо , а не ратовамо! :))))

Ac

Dokle se stiglo sa nasim Orlom? Svi se naoruzavaju, samo mi izglrda prototipove pravimo…

Odgovori
SJ

Otkud ti informacija da je Srbija nabavila taj radar?

Odgovori
pa

Ne spamuj to dete, molim te.

Odgovori
De

‘Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku 8 dodatnih borbenih aviona Lockheed Martin F-16C iD Block 70/72 Fighting Falcon u periodu 2023-2025″.

Znaci ako Hrvatska cak naruci F-16 sljedece godine,najranije sto mogu do dodu su 2024-e. A zano da vjerovatno nece nista naruciti sljedece godine zbog COVID krize.

U realnosti bi mozda i cekali duze zato sto se penje broj narucenih F-16-70 a moguce je da ce i COVID imati neki utijecaj.

Za sada su F-16-70 narucile ili planiraju naruciti ove drzave

Bahrain – 16 naruceno
Bugarska – 8 naruceno + mozda jos 8
Slovacka – 14 naruceno
Morocco – 25 planirano
Tajvan – 66 (ugovor se sklapa).

Ako se Morroco I Tajvanski avioni naruce prije Hrvatskih, Hrvatska ce trebati uno duze cekati aki zele nove F-16.

Prje mislim da ce Hrvatkso nebo cuvati Madzarska i Italija

Odgovori
Ed

Po izjavama iz LM garantiraju isporuku u roku od 36 -48 mjeseci za novi block 70/72.

Ž

Ми немамо информацију да је Србија набавила тај радар.

Odgovori
Yo

Tako se radi – stranac se dovodi u ekipu da pravi razliku – inače nema svrhe uvoditi ga u tim, pa još kao najplaćenijeg…
Možda je Bugarska i htela nekog drugog stranca – jeftinijeg i boljeg tehničara/trkača – ali za ligu u kojoj igra i ovaj je više nego dobar.
Jedino što je rok isporuke možda i duži nego da se radi o F-35, a i cena im je tu negde…

Odgovori
AL

„Svi se naoruzavaju samo Srbija….“ Pa i nije bas tako. Srbija je potrosila solidnu svotu novca na modernizaciju svojih snaga(u odnosu na dosadsnji trend). Mozemo diskutovati izbor opreme i strategiju, kao i upotrebnu vrednost istih, politicko-propagandnu manipulaciju, ali da „svi kupuju, samo mi ne“, je budalastina. Niti je istina da Bugarska „planski i pametno“ ovo radi, kao sto neko napisa, jer da su stvarno planski radili, ne bi sacekali strajk pilota zbog neispravne tehnike i losih uslova(Madjari su to pametno uradili, kao i Rumuni). Ovo je bio „poslednji voz“ u koji su uskocili trceci, a nisu bas ni mnogo mesta zauzeli u istom.

Hrvatska npr. koja je ekonomski jaca od nas ce na zalost verovatno ostati bez LA, koja se ionako sastoji od neupotrebiljivih Migova 21Bis, PVO srednjeg dometa nemaju, a i sistemi kratkog dometa su najslabiji moguci. Mi smo kako-tako skrpili 29ke(zbog Rusije), kupljen je par osmatrackih PESA radara, baterija novih sistema PVO iz Rusije, solidan broj raketa iz Francuske, novi, ne polovni, laki i srednji visenamenski helikopteri, kao i novi jurisni helikopteri, tu su i nova artiljeriska sredstva, pesadijsko naoruzanje i oprema itd.

Nije paket opreme bog zna kakav, niti su brojke ni blizu zadovoljavajucih i jos uvek fali banalnih stvari(koje u HR npr. ne fale), ali svakako ok za pocetak. Nije mnogo, malo je, ali nista znacajno vise od nas ne ulazu vecina okolnih zemalja(izuzev Rumunije koja je 3x veca zemlja).

Nije nigde receno da ce Bugarska definitivno kupiti jos 8 aviona, nego da bi trebala da kupi, a ovo je izjava generala koji o tim stvarima svakako ne odlucuje, nego politicari koji upravljaju novcem drzave. Ja se iskreno nadam da ce uspeti postici neki povoljan aranzman, ali pitanje je. Takodje mislim da ovo sto su im SAD uzele toliki ziv kes nije bas dobro, kao i da su cene nerealne! Ovoliko novca je Egipat placao Rafale koji su ipak dvomotrni avioni.

Obzirom na neo-otomanske ambicije odredjene regionalne sile, trebali bi svi mi razmisljati o malo vise od po jedne eskadrile borbenih aviona i to ne sa po 2 rakete(Madjari imaju 100 AIM-120C za svojih 12 Gripena, a kupise jos 60 za PVO).

Odgovori
Pr

Hrvatskoj realno ni ne treba LA. Bacanje para čisto, protiv koga da je koriste? Protiv Italije i Mađarske? Slabije. Protiv Srbije? Kraj vica. S druge strane Rumunija i Bugarska su crnomorske zemlje, a Slovačka se graniči sa još uvek klimavom Ukrajinom. Pametnom dosta Vipere je uzeo ko je trebao.

Pe

@ Prdul Apsolutno se slazem.Hrvatska nema realnu potrebu za lovackom avijacijom,a kada se svede na cifre-kupovina savremenih borbenih aviona+izgradnja potpuno nove infrastruktura + sve ostalo (rakete,rezervni delovi) +obuka pilota i njihove plate, to ispada jedno 20 puta vise, nego da Hrvatska plati clanici NATO da obavlja kontrolu vazdusnog prostora.
Srbija sigurno nece nikada napasti zemlju u NATO, tako da su sa te strane mirni.

AL

@Prdul
Ne moze ni Bugarska sa svojih 8 F-16ki da se meri sa Turskom koja ih ima stotine+awacs+S-400, ali LA u miru predstavlja sposobnost drzave da odrzava suverenitet nad svojim nebom, koliko god to smesno zvucalo nekome, a u ratu daje makar neku sansu da se zada kontra udarac. Mozemo „raspravljati“ o odabiru aviona, nacinu nabavke, cenama, opremi, obuci i treba da rapsravljamo, zato smo ovde zar ne, ali o tome da li trebaju drzave od 4 pa na vise mil. stanovnika da imaju kakvu takvu LA? Tu nema rasprave, naravno da trebaju.
To je kao polisa osiguranja, u principu ti najverovatnije nece trebati, ali kad ti zatreba, kukala ti majka ako nemas.

B

Hrvatska ima daleko bolju opremu od Srbije, ako ne racunamo PVO i avijaciju, ali zato su u NATO. Gubbitak LA nece toliko da im nedostaje.
-72 modernizovana tenka M-84 na nivo Sniper, mi imamo 230, ali nijedan nije modernozovan i vise od 2/3 tenkova su neispravni
-84 Bradly M2 i 128 M-80, dok mi imamo cak 540 M-80, ali oni su vrlo slabo naoruzani, nemaju stabilizaciju i skoro da nemaju oklop
– 146 Patria, dok Srbija ima 6 Lazara, i prastare ruske btr-60, btr-50 i mt-lbu, koji su nenaoruzani i uglavnom se koriste kao komandna vozila ili su u rezervi
– 112 oklopljena i naoruzena hamvija sa kupolom, dok ih mi imamo 40 u osnovnoj verziji
– 172 Oshkosh M-ATV, dok mi imamo oko 60 BRDMa
– 40 International MaxxPro
– 20 RG-33, juznoafrickih oklopnjaka 6X6
Pored toga imaju i daleko bolje protivoklpne sisteme, od ruskih Metis i Konkurs, plus americke i izraelske sisteme, dok Srbija ima samo fagot i maljutku
Zatim daleko bolje haubice, dok smo sa visecevnim lanserima tu negde…
Sve u svemu hrvatska vojska je daleko bolje i modernije opremljena.

B

Plus su Hrvati kupili preko 500 novih kamiona i oko 700 novih dzipova. Dok je Srbija za to vreme nabavila 20-30 FAP-ova i nijedan dzip.

B

A o Bugarima da ne pricamo, imaju preko 3000 tenkova i raznih oklopnih vozila, gomilu haubica, 400 visecevnih lansera i 10 puta vise vucne artiljerije od Srbije, plus S-300, S-200, S-125, KUB, Ose, Strele-10…

AL

@B
Ne mozete da ne racunate PVO i avijaciju jer je to najbitnije i o tome sam pisao kao kontra komentaru da se „svi naoruzavaju, samo Srbija ne“, sto nije istina.

Trenutno, M-84ke u RS i HR kako god modernizovane su lose zato sto im je najpotentnije oruzje granata koje je bila zastarela i kad je bila nova, a oklop slab. Mozete kaciti sta god hocete na njih, dok se to ne resi, ne vredi. Nasa AS modernizacija je predvidjala uvoz modernih projektila iz Rusije, e to bi vec bilo nesto, ali od toga poput Baraka, nista….I nije 2/3 „neispravno“ nego jos tuznije, nemamo dovoljno ljudi da popunimo. Na vezbi „vek pobednika“ je ucestvovalo preko 100 tenkova.

Ja nisam rekao da je nasa vojska generalno „bolje opremljena“ jer nije(pocecemo od uslova), samo sam rekao da se u RViPVO ulaze koliko-toliko i da se pomera. Posle 30 godina su stigli neki avioni i neki sistemi PVO, kao i par osmatrackih radara. Makar se sa trendom neulaganja stalo.

Al

@AL-41F1

Generalno, hrvatski M84 su najbolje održavani od svih naslednika Jugoslavije koje ovaj tenk i dalje imaju u naoružanju, isključivo zbog ĐĐ, mada je i to daleko od idealnog, jer je ratom prekinut lanac logističke podrške flote M84, koji nijedna država nije u stanju da obnovi na prihvatljiv nivo. Slovenački M84 se koprcaju, a zbog solidnih odnosa sa hrvatskom, Slovenija dobija kakvu takvu logističku podršku za svoje tenkove. Mi se držimo, poslednjih godina ima i nekih pozitivnih pomaka, ali je definitivno potreban jedan opsežan pogram remonta i modernizacije naših M84, a da ne govorim o ljudstvu.

Bo

Sta Hrvatska moze sa svojim Patrijama,to je obican oklopni transporter. Cak nije ni naoruzan. Stalno spominjete Bredlije. Koliko znam nisu ih ni dobili, a ko zna da li i hoce, i koji tip. Zasto ne kazete da Srbija ima 30 T72 B3. Sta je Hrvatska kupila novo, osip tih transportera. Sve polovno. Mismo kupili glanc nove helikoptere, glanc nov PVO i to sa novim radarima. Mnogo stvari proizvodimo, sto znaci da novac e dajemo drugom, vec ostaje kod nas.nDokle vise sa zluradim komentarima.

д

Б
72 modernizovana tenka M-84 na nivo Sniper, 48 оперативно нису у стању да их самостално одржавају од Србије набављају резервне делове.
84 Bradly M2 донација треба доста да се уложи у модернизацију
146 Patria од који ће осам у скоријој будућности довити топ 30 мм остало 12,7
112 oklopljena i naoruzena hamvija sa kupolom питај американце као су у Сомалији прошли са naoruzena hamvija sa kupolom
172 Oshkosh M-ATV, 40 InternationalMaxxPro , 20 RG-33 добро за мировне мисије у озбиљном сукобу хвала ти лепо на овоме.
od ruskih Metis i Konkurs, plus americke i izraelske sisteme све то у занемарљивом броју Plus su Hrvati kupili preko 500 novih kamiona супер могу њима да превозе грађане на привремени рад у Немачку.
A o Bugarima da ne pricamo, imaju preko 3000 tenkova i raznih oklopnih vozila, gomilu haubica, 400 visecevnih lansera i 10 puta vise vucne artiljerije od Srbije, … имају 200 тенкова око 1000 оклопних возила све то старије од 30 година (ссср) , 200 вбр, бројно стање 30000 људи ко ће да им рукује том пустом артиљеријом.plus S-300, S-200, S-125, KUB, Ose, Strele-10 исто све старије од 30 година питање је колико имају ракета у ресурсу лансера могу да имају стотине могу да седе поред њих и плачу.

Dr

@B

Izneli ste gomilu netacnih podataka.

– Hrvatska nije modernizovala svoje M-84, imaju jedan Degman i to je to. Valjda znate da Hrvatska planira da otpise 50% svojih M-84, sigurno ne zele da ih otpisu zato sto su modernizovani vec suprotno.

– Koliko je tenkova ispravno u VS takve stvari necete naci na Vikipediji.

– Hrvati nemaju ni jedan Bredli. Cak i kada ih dobiju, ako ih uopste dobiju, treba da ih moderniziju (preko 3 miliona kosta modernizacija jednog vozila), nece ih imati 84. nego 60. zato sto 24. planiraju za kanibalizaciju tj. za rezervne delove.

– Od tih 146. hrvatskih Patria 80% su u autobus varijanti s obzirom da nemaju cak ni spregnuti mitraljez, o necemu ozbiljnijem da i ne govorim. Hrvatska godinama naoruzava 8. Patria ozbiljnije od 12.7mm.

– Evo vam clanak sa dosta slika iz hrvatske stampe o doniranim americkim vozilima. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/skandal-hv-nema-novca-za-obnovu-oklopnjaka-moderna-americka-borbena-vozila-vec-godinu-i-pol-dana-propadaju-na-kisi-i-suncu-a-nista-se-ne-poduzima/5479739/
Ako su osposobili 10% vozila evo glava, ali eto vi sva ta vozila koja trunu na otvorenom racunate kao da ih imaju u aktivnom sastavu.

– Hrvati mogu da imaju bilo kakve haubice, ali to ne menja cinjenicu da VS ima visestruko vecu prednost u klasicnoj i raketnoj artiljeriji. To da smo tu negde u visecevnim bacacima rakata, to pricajte nekom drugom.

– Skoro je bila neka vojna vezba cini mi se u Poljskoj, Hrvati sa FAP-ovim kamionima dosli na vezbu. Gde su im stotine novih kamiona i dzipova…

– O avijaciji i PVO ne treba trositi reci, kao ni o namenskoj industriji gde jedna strana sto sta proizvodi kod kuce, a druga strana uvozi cak i municiju.

Ba

Joj ljudi, kažite sve što vam je na srcu i što mislite da nije dobro u našoj Vojsci, to je ok, svakako poželjno. Gledajte sa pažnjom Ivanjeka i njegove uratke tipa „valja reći tačno ono što prosječan hrvat želi da čuje“, to je sasvim ok i vaša stvar. Ako smatrate da je normalno porediti hamburger i građevinski kran u jednoj temi, a fontanu i šampitu u drugoj, meni ne smeta, sve cool, klikova nikad previše- čovjek pravi posao i to tamo ide, ok.

ALI molim vas, za rad onih koji znaju šta je i kako je a čitaju ovo, nemojte govoriti o ovome na način da Vojska treba težiti onome šta se i kako se radi u Hrvatskoj ili Bugarskoj!! Pa imate li imalo samopoštovanja i pameti? Valjda bi cilj normalne osobe trebao biti da Vojska jednog dana „napreduje“ do nivoa opremljenosti Francuske, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Japana, Južne Koreje, Izraela, imate primjera koliko hoćete. Veliku trojku ne pominjem namjerno iz očiglednih razloga.

Zašto raspravljati o praksama u zemljama u kojima je nivo korupcije toliki da se krade sve po kasarnama, počev od toalet papira pa nadalje? Svi vi koji pominjete transparentnost, imate li pojma ko i kako prolazi na „natječajima“ za opremanje HRV-a i kako to ide? Imate li pojma kakav je potencijal te vojne sile danas u odnosu na prije 15 godina? Znate li šta je HRV bio 2005- te u odnosu na ono što je danas?

Uspoređujete Patriu i njen 30mm top koji dolazi već 15 godina sa nečim. Jasno vam je da je to samo jedan od kriminalnih procesa u toj zemlji koji nikada nisu dobili sudski epilog? Šta je bilo sa obećanim izvozom u stotinama komada „partnerima“ na Bliskom istoku? Gdje je, na kraju, proizvodnja, ne sklapanje u ĐĐ?

Porede se 70 Bredlija sa našim projektom osavremenjavanja nekog tamo vozila pješadije? Ti Bredliji su već tu, pucaju, idu, modernizuju se, a mi imamo samo prototip? I to sve dolazi iz zemlje u kojoj je korupcija i zavisnost od ino partera tolika da ne mogu za živu lovu već 10 godina kupiti nekoliko aviona? Gore reče Dead, kako će im valjda Mađari i Italijani čuvati nebo? Oni isti koji malo-malo na nacionalnoj televiziji objavljuju istorijske mape gdje je HR njihov teritorij, a u Istru šalju ljude da kače svoje zastave? I u svemu tome, naša eskadrila ne valja jer nije plaćena 2 milijarde dolara, a kod njih se radi dobro?! Ne mogu reći ništa drugo nego svašta! Da li je neko od vas ikada vidio posjetu naših ljudi toj čuvenoj „Šabli“ u Bugarskoj? Jeste li vidjeli na šta liči dobra bugarska vojna instalacija danas?? Posljednji sssr vojnik koji je otišao odatle je bio i poslednji koji je nešto okrečio i pokosio tamo, ostavio novi metak, pušku, raketu.

https://youtu.be/pRwMaqWlxxk
Najbolji sajam sovjetske tehnike u NATO blagostanju i bogatstvu ikad.

Ajde jednom više da kada poredimo ekonomiju, Vojsku, policiju pokušamo da težimo ozbiljnim državama koje su uspjele da odbrane suverenitet i usvojimo njihove prakse koje im omogućavaju da taj suverenitet brane. Možda ja i nisam u pravu, ali evo, neka u vezi Vojske to danas bude Izrael? Država koja je na krilima svog tvrdoglavog i upornog razvoja svoje sopstvene namjenske industrije podigla svoju kompletnu visokotehnološku industriju?! Trebalo im je par decenija vrijednog rada, pa danas nacije od preko milijardu stanovnika od njih kupuju rakete, a njihov najveći donator i strateški partner se obraća njima za savjet kada im treba PVO sistem. Da su kupovali sa strane i samo čekali kome da daju milijardu-dvije, da su prodavali nacionalne interese i dali nekome da im čuva nebo- danas bi tamo kraljevali Arapi. Svako ko kaže suprotno- laže.

Pojedinci se ismijavaju našem pokušaju da poboljšamo laki gusjeničar, koji ima vrlo ograničene mogućnosti za poboljšavanje i porede ga sa vozilom u čiji razvoj je do sada najjača svjetska sila srukala toliko desetina milijardi dolara da su se o tome pravile holivudske komedije. Bukvalno.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon_Wars

Ipak, treba da znate, ja sam se vozio i u onom „nepoboljšanom“ BVP-u u vrijeme kada se strepilo da će te neko kroz bok te limenke ubiti karabinskim metkom, koji bi pod dobrim uglom uredno prošao. Meni je veoma drago što će neki drugi vojnik u novoj verziji biti višestruko zaštićeniji, što je vozilo dosta zubatije, što puca noću i na velikim daljinama, što ima dobar SUV.

Takođe mi je jasno da ih imamo na stotine u odličnom stanju i da možemo da modernizujemo 10 ovih vozila po cijeni koliko bi nas koštalo jedno novo, bolje, zapadno, rusko, nebitno. Samo budalama to može da ne bude bitno, jer nama treba po sadašnjem ustrojstvu KOV-a 120 komada. Odakle nam pare da kupimo nova i da isječemo i bacimo stara? Sine, pokrij se koliko možeš, to je oduvjek bilo tako. Država, kao država bi i mogla da kupi ova vozila vani, ali trebate shvatiti da mi gradimo Vojsku, da nama isto tako treba PVO, LA, oklop, PT rakete, infrastruktura, poboljšanje statusa pripadnika Vojske. Ako hoćeš nešto najbolje i najskuplje- nećeš imati za nešto drugo, vrlo bitno, to je valjda svakom domaćinu jasno? Ime igre je sinergija, faktor odvraćanja i međusobna multiplikacija sposobnosti. U tom smislu, smatram da se radi mnogo.

Na kraju da završim opet sa Izraelom. Znate li drugovi moji kako su izgledali počeci njihove namjenske industrije? Znate li da je prije „Tavora“ postojao čuveni „Galil“, a prije njega legendarne prangije vrijedne podsmijeha, poput „Dror“-a, ili „Uzija“? Znate li da su bez problema mogli da naoružaju vojsku sa M-16, a nisu? Držali su se svog „Galila“ i napravili od njega vremenom jednu od najboljih pušaka AK platforme.

Znate li da su prije „Merkave“ uredno pravili tenkove koji su izgledali kao nešto što profesor Baltazar napravi kada pomješa ekstazi i orahovaču veče prije? Sjećam se priče za „Magach“ tenkove koji su u prvim iteracijama bili potpuna katastrofa, ali su ih lagano, strpljivo, dovodili u red i na kraju napravili od njih sprave koje su bile bitno potentnije od orginala?

Znate li na kraju da su obične stvari, poput minobacača koje su koristili bili po osobinama bitno gori od američkih ili francuskih (generalno, artiljerija im je bila gora od svega što je JNA imala). Ipak, radili su na tome, nisu sve kupili od amera ili pokupili od donacija, razvijali su svoje. Čujem da im se isplatilo. Čitav Bliski istok strepi od njih i pazi da ih ne dirne. S pravom.

Pozdrav svima!

Ik

@BanjaLuka
Dobar osvrt na ovu temu ali ja bih dodao da njihovu(Izrael) volju i pamet prati ogroman budzet o kojem mi mozemo (Balkan) samo sanjati. I nesluzbeno oni imaju i oko 200 nuklearnih bojevih glava sto samo posebi daje drugaciju sliku……..

Dr

@Ikar

Nista im nije palo sa Marsa. Krenuli su od nule takoreci a pogledajte gde su sada.
Davno je bio jedan intervju sa izraelskog generala ili kime vec. Na pitanje novinara: Zasto Izrael ulaze toliko novca u naoruzanje kada mu Amerika garantuje bezbednost?
General je odgovorio: Amerika danas moze da nam pomogne, ali ko nama moze da garantuje da ce Amerika za nekoliko decenija moci da nam pomogne?

Tako da je komentator @Banja Luka poptuno u pravu. Nikada nikome nista nije palo sa Marsa, niti ce. Sve sto je neko stvorio iza toga stoje godine i godine truda i rada. Saradjivati sa svima koliko je to moguce, ali po pitanju bezbednosti, pa i svega ostalog, oslanjati se na sopstvene kapacitete sto je vise moguce. Rezultati uglavnom nisu vidljivi odmah, nisu bili vidljivi ni u Izraelu, ali vremenom bi itekako bili vidljivi.
Nas problem, ne mislim samo na Srbiju, je taj sto smo suvise mali i nebitni na globalnoj sceni, a umislili smo da se ceo svet vrti oko nas i naseg prostora. To se moze videti i ovde u komentarima, neki se vise brinu o americko-ruskim problemima i cemu sve ne. A da ih pitate sta bi menjali i kako bi resili probleme u sopstvenoj drzavi, ne bi znali da beknu. Ali zato znaju ko bi pobedio u sukobu Rusija vs Amerika, ko bi vise nastradao u nuklearnom ratu itd.

Be

Nijedna država bivšeg Varšavskog pakta nema finansijskih, kadrovskih, tehničkih, tehnoloških potencijala da u punoj meri (čak ni u optimalnoj) koristi avion F -16, onako kako to čine višedecenijski korisnici američke tehnike, na primer Grci, ili Holanđani…

Poljska koja je relativno velika država sa relativno razvijenom vazduhoplovnom industrijom operativno koristi samo 20% procenata svojih F-16.
https://tangosix.rs/2019/08/08/neizvesna-buducnost-borbene-flote-rv-poljske-moguce-skoro-povlacenje-lovaca-mig-29/

Šta bi sa ambicioznim planovima Ruminije o 48 F-16? Čeka se Godo…

Šta onda mogu da očekuju Bugari koji unazad 15 godina lete na po nekoliko (2-3) primerka na nekoliko tipiova vazduhoplova? A pri tom, uzeli su izrazito siromašan paket opreme i naoružanja, da se postavlja pitanje pa čemu će onda služiti taj F – 16 ogoljen do koske, gde je odnos cena-efikasnost krajnje nepovoljan, gde ne postoji praktično isplativ cilj za takav tip aviona (ako izuzmemo kosmodrom u Pinosavi) i gde do postizanja famoznog FOCa treba 10 godina…

@AL-41F

Za razliku od vas, ja ne žalim što će Hrvatska, kako kažete, verovatno ostati bez LA, zašto bih žalio? Potpuno sam ravnodušan…

Takođe, mit je da je Hrvatska ekonomski jača od Srbije, da bi se stekao uvid o ekonomskoj snazi pojedinih država nije dovoljno samo prosto poređenje BDPa… a sva predviđanja za blisku budućnost (obavestiti se u Economistu i Financial Timesu) idu u prilog Srbiji.

Odgovori
AL

Nije mit ako je kod njih minimalac 700e, a kod je prosecna plata 500. Prosto imaju duplo veci dpb/stanovniku i devizni priliv im je neuporedivo veci zbog turizma. Ne kazem da srpska ekonomija nema svojih velikih prednosti, diverzifikovaniji smo, veci nam je izvoz, bolja pokrivenost uvoza izvozom, manje smo podlozni krizama poput ove itd. ali oni prosto imaju ukupno vise para i imaju pristup fondovima EU za razvoj kojima mi nemamo pristup. Standard im je prosto bolji, infrastruktura bolja itd.

Vidite ovako, na stranu nase medju-drzavne politicke nesuglasice(koje trebamo prevazici ranije pre nego kasnije), meni je samo zao jer ce grupa ljudi koja je radila godinama, da ostane bez toga sto su napravili/odrzavali, zato sto je neka druga grupa ljudi tako odlucila. Bezveze je prosto ljudski gledano(bez obzira na njihovo vidjenje Srbije, ima svugde dobrih ljudi)

Politicki, nama kao Srbiji ne znaci nista sto ce oni izgubiti LA, sta vise mozda bude minus, jer gubitkom LA mogu paranoisati gradjane sa nekakov pretnjom Srbije(koja ne postoji), pa da se ionako los polozaj Srba tamo, dodatno pogorsa. Mogu da lobiraju i da USAF trajno stacionira tamo odredjeni kontigent snaga kao neku „garanciju“ sto bi nam veci bio problem nego nekakvih 7-8 F-16ki koje nase RViPVO moze savladati bez ikakvih problema.

Br

Sta ide u prilog Srbiji? Pa Srbija je najsiromasnija zemlja Evrope, jedino sa Moldavijom mozemo da se poredimo. To sto cemo mozda da imamo manji pad ovogodisnjeg bdp, ne znaci nista kad imamo duplo manje plate od Hrvata npr. I 10 godina da imamo nesto veci bdp od Hrvatske (sto nece da se desi) ne bi smo bili ni blizu da ih stignemo. O drugim razvijenijim zemljama da ne pricamo…

Ik

@being there
Mislim da niste upravu, vojne jedinice Rumunije i Poljske aktivno ucestvuju u svim operacijama koje USA vode na bliskom istoku, sticu potrebna znanja i vjestine na oruzju i orudju pod NATO standardom. Takodjer u ovom desetljecu njihovi piloti ce letjeti na mozda najsavremenijem zrakoplovu sadasnjice F-35 (zrakoplovi su vec naruceni).
Sto se tice nase ekonomske moci, iskreno lose stojimo ali standard zivota je puno bolji nego kod vas. Veliki gradovi nisu objektivno mjerilo dobrog zivota(tjs Srbija nije samo Beograd i Novi Sad). Jako puno ljudi iz Srbije dolazi u Hrvatsku u potrazi za boljim poslom i zivotom.

Nj

Drzava i ekonomija su kvalitetni koliko je i standard građana. Hrvatske place i standard su duplo veci nego srpski. Pitaj jednog indijca koji zivi u bijedi, a ima ih doslovno na milijune, jel ponosan na svoju drzavu i jel mu super zivot jer ima na stotine vrhunskih aviona, a on se bori da zaradi par dolara.

В

@ Njofra 22:08

Ма толико је сјајна економска ситуација у Хрватској, да је Славонија готово испражњена. А због благостања у лијепој вашој, оде маса народа у Ирску. Имајући то у виду, можете ли повући паралелу између Хрватске и Индије са акцентом на понос, суверенитет и број авиона? Чији су хотели по Далмацији (страни или хрватски), ко убира путарину (странци или Хрватска) и колики је вањски дуг Хрватске (јел’ то спало испод 45 милијарди евра)?
Него Њофра, не одговори ти мени на она три питања која поставих у посту од 4. јуна у 10:50

Be

@ AL-41F1

Ja rekoh da se prostim poređenjem cifara ne dobija realna slika, čitava svetska ekonomija koja je pod patronatom SAD je jedan veliki simulakrum, prenaduvani balon, u opticaju je fiktivni novac bez pokrića (nekad je američki dolar imao pokriće u zlatu).

U Hrvatskoj jesu plate veće, ali su i troškovi života veći, Hrvatska je prezadužena zemlja, Srbija recimo nije, hrvatska ima ogromnih problema sa iseljavanjem čitavih porodica u EU, Slavonija se prazni, da ne govorimo o mestima gde su živeli Srbi, tamo nema ni kučeta ni mačeta…

Jedno ste u pravu… fondovi EU, zahvaljujući njima i u Hrvatskoj se održava taj globalni simulakrum, da nema tih fondova ni taj famozni turizam ne bi mogao da održava ekonomiju Hrvatske ni taj standard bez realnog pokrića… neko će to jednom, a po svoj prilici reč je o bliskoj budućnosti, morati da plati, a to će naravno biti obični ljudi.

Činjenica je da prosečan stanovnik Srbije i prosečan stanovnik Hrvatske žive praktično isto, svuda na ex YU prostoru osim Slovenije se živi manje-više isto… ali to nije poenta, govorimo o snazi države…

pa tako Srbija može da uloži skoro milijardu evra u svoje RV i PVO jer ima fiskalnu i finansijsku stabilnost, a Hrvatska ne može

iz istog razloga, i još nekih, MTU Engines dolazi u Srbiju, ne u Hrvatsku

iz istog razloga Srbija je sposobna kao država da uđe u poslovni aranžman sa Airbusom i da se proizvod iz Srbije (naoružanje za H 145M) nađe u zvaničnoj prodajnoj ponudi Airbusa,

ovo pominjem čisto da se koliko-toliko držnimo vazduhoplovnih tema, mada ima veze i sa ekonomijom

@Ikar

Ponavljam: Nijedna država bivšeg Varšavskog pakta nema finansijskih, kadrovskih, tehničkih, tehnoloških potencijala da u punoj meri (čak ni u optimalnoj) koristi avion F -16, onako kako to čine višedecenijski korisnici američke tehnike, na primer Grci, ili Holanđani…

A što se tiče da neki Srbi dolaze u Hrvatsku zbog posla, možda, u letnjoj sezoni, na more, sezonski posao… kao što Bugari i Rumini dolaze u Srbiju da nadniče na njivama… nebitno

isto tako ima Hrvata zaposlenih u Air Serbia, bolji uslovi nego u Croatia Airlines ;) nebitno za sveukupnu priču…

Pe

@Водоинсталатер Zapravo, za Hrvatsku je dobro da nisu njihovi putevi i td.
Koncesionar je uvek bolji izvor zarade za drzavu, od drzavne svojine.
Zahvaljujuci tome sto je Hrvatska u EU, bilo koja firma iz svih 28 zemalja moze bez problema da zakupi sta god u Hrvatskoj.
Sto vise konkurencije-bolja cene,bolje usluge, bolji uslovi.
Privatnik radi efektnije, ulaze svoje znanje,novac kako bi sto vise zaradio, a placa redovno drzavi unapred ugovorenu sumu.

Ve

@Being there -A što se tiče da neki Srbi dolaze u Hrvatsku zbog posla, možda, u letnjoj sezoni, na more, sezonski posao… kao što Bugari i Rumini dolaze u Srbiju da nadniče na njivama… nebitno isto tako ima Hrvata zaposlenih u Air Serbia, bolji uslovi nego u Croatia Airlines ;) nebitno za sveukupnu priču… Jeste drugar, verovatno je tako ako zivis na Marsu, radim za francusku firmu sa sedistem u Zagrebu, video sam i druzio se sa nasim ljudima koji rade i posle letnje sezone, prosle godine ih je bilo vise od 10 000 na sezoni i mnogi su ostali da rade i posle leta, Hrvati nece da rade za pare za koje rade nasi, Air Serbia je dokaz da ljudi koji rade za vece pare od sezonskih radnika mogu da uzimaju posao u Srbiji zato sto nemamo ljudi koji mogu da rade bolje placene poslove, daleko smo mi od Hrvata, boli me ovo sto pisem ali to je istina druze, imaju i oni svojih problema ali su daleko ispred nas, njih štiti NATO, mi znamo kako izgleda kad oni štite nekoga, seti se 99. godine…

Ik

@being there
Sta god vi navodili standard Srbije puno manji nego u Hrvatskoj (BDP sve govori), imamo i mi ZTC u Velikoj Gorici. Upravu ste za iseljavanje ali taj proces vas ceka takodjer i mislim da ce biti puno bolniji. Sto se tice turizma ako je vama 7 milijardi eura godisnje smijesna cifra i bez pokrica onda ne znam ko je u zabludi….. Mi imamo dugu i lijepu obalu, stotine otoka koje treba bolje povezati tako da LA i PVO(imamo NATO da nas brani ako zatreba) moze sacekati, laki helikopteri i modernizovana mornarica su veci prioritet.
A kad si kod zaduzenosti pa BiH je ubjedljivo najmanje zaduzena drzava ne samo regiji nego i u Europi pa je standard zivota mozda i losiji nego kod vas.
Sve u svemu mi svi zajedno smo jedno veliko nista u predjenju sa drzava u EU, sem sporta i prirodnih ljepota nemamo se cim drugim pohvaliti.

Fr

Pa ako se Hrvatska iseljava sta onda reci za famoznih 400.000 Srba koji su se vratili za vrijeme korone. Odkud toliki njihov broj ako se Srbija ne iseljava i sve je bolje nego u Hrvatskoj. A ti sto su se vratili su samo oni koji nisu imali stalan posao i vjerovatno su otisli relativno nedavno u zadnjih 5-6 godina pa su morali da se vrate jer im je status nesredjen u zemljema gdje su iselili. Otici ce opet cim se situacija s virusom smiri.

д

AL-41F1 минималац им је 500 ева просечна плата 800, Загреб око 900 евра, 20% територије пусто и ненасељено без шансе да се ико ту насели,
Petrovic Dusan Privatnik radi efektnije, ulaze svoje znanje,novac kako bi sto vise zaradio, a placa redovno drzavi unapred ugovorenu sumu. Погледај ситуацију у Србији колико је гиганата пропало ништа боље није ни у хрватској ни хрватсак ни србија нису повратили ниво индустриске производње из 89 године, а богаство настаје само ново створеном вредношћу ни са чим другим само реална производња доноси добит све остало је кула од карата(Грчка,Италија,Шпанија и сл.) Ikar Mi imamo dugu i lijepu obalu, stotine otoka koje treba bolje povezati tako da LA i PVO(imamo NATO da nas brani ako zatreba) moze sacekati, laki helikopteri i modernizovana mornarica su veci prioritet. зашто да сачека LA i PVO уз тако добар стандард и супер перспективе зашто би то чекало то је основно у савременом рату то не сме да чека то знају чак и подофицири легије странаца и поручници бивше ЈНА .

AL

@dane
Besides the point sto bi rekli Ameri, opet su im primanja daleko veca nego nasa, obrt, devizni priliv i kreditni rejting. Nasa ekonomija jeste diverzifikovanija, ali svakako neuporedivo manja.

Pogledajte nasa sela, mislite da nisu pusta? Eh kad bi zaista bilo tako, ali na zalost nismo mnogo bolji.
Jedini razlog zasto se proporcionalno manje ljudi iseljava iz Srbije je sto nismo u EU, pa ti trebaju agencije, papiri, dozvole, inace da smo kao HR, iz Srbije bi otislo preko milion ljudi za godinu dana.

Postoje zemlje koje imaju veliku industrijsku proizvodnju, tipa Vijetnam, a opet su im gradjani jako siromasni, cesce siromasniji mnogo nego vecina gradjana Srbije. Nije ni proizvodnja sve, ali svakako bitna.

U kontekstu RV, Srbiju spasava sto ima mnogo bolji temelj, a i imamo opcije koje HRZ nema, jer oni svoje RV ne mogu spasiti za 200-250 miliona evra, nego im treba milijardu, a mi to tek mozemo samo da sanjamo.

д

AL-41F1 примања су им већа али Хрватска као ни Србија немају монетарни суверенитет , курс куне је 7.5 куна за евро већ више од 15 година мислиш да је то реално исто као и курс динара. Ни Србија ни хрватска не могу да пусте примарну мисију новца док европска банак евро штанца само тако, пошто немамо примарни миисјиу узимамо кредите од њих и тако све у круг. Земље кој имају реалну економију кој производе ново створену вредност Немачка,Холандија, Шведска ис сл. које су препознатљиве по својим производима било индустриским или пољопривредним много лакше су пребродиле кризу 2008 за разлику од земаља које су своју привреду базирале на услугама. Видимо Италију и Шпанију које су биле изложене мерама штедење па су штедиле на здравству у Италији имаш 2 болничка кревета на 1000 становника , а у Србији 6 на 1000, у Немачкој 8 на 1000 , док лекар специјалиста у Шпанији има мало већу плату од лекара специјалисте у Србији. U kontekstu RV, Srbiju spasava sto ima mnogo bolji temelj, a i imamo opcije koje HRZ nema, jer oni svoje RV ne mogu spasiti za 200-250 miliona evra, nego im treba milijardu, a mi to tek mozemo samo da sanjamo. На основу чега имао бољи темељ , 1991 добили су из ЈНА обучене пилоте, техничаре и изграђену инфраструктуру. На територији Хрватске има 5 војних аеродорма са пратећом инфраструктуром, ремонтни завод Змај у Загребу са капацитеом за ремонт подзвучне и надзвучне авијације 40-60 комада годишње, радарске станице у околини Загреба тако да не треба да падамо на ту причу како је Србија много шта добила ,а они ништа.Њихова тренутна позиција је ствар њиховог избора и њихов проблем док су били у Југославији кукали су за независношћу , самобитношћу, за хрватском лисницом у хрватском џепу , где је сада лисница да ли смеју да пусте примарну мисију и уложе те паре у покретање индустрије или морају да узму кредит са роком на 3 године и да га после уредно враћају.

AL

@dane
Primarnu emisiju mogu da vrse zemlje/unije cija valuta ima trzisno pokrice jer su globalne rezerve i finanijske transakcije u tim valutama.
Mi smo „mikro zemlje“ sa jako malom novcanom masom i takve stvari nam mogu sahraniti valutu. Naravno da Srbija moze da vrsi primarnu emisiju, HR ne moze jer je njihova valuta indeksirana u Evrima, jer Srbija ima nezavisnu valutu i svoje devizne rezerve sto novcane, sto u zlatu(jedina od bivsih SFRJ republika), ali sprecavaju je neke druge stvari, a to je neka druga tema.

Mi imamo bolji temelj jer smo nasledili lovca 4. gen. a oni 2. sa mnogo kracim resursom. Tako da 29ke mogu leteti do 2035, a 21 sa sve produzenjem od 100%, najkasnije do 2024 i manji su izgledi za modernizaciju zbog skromnih potencijala platforme. E sad sto nisu maksimalno iskoristili te keceve i svoju nasledjenu industriju kao Rumuni, to je druga prica, ali daleko od toga da nemamo bolji temelj. Pogledajte samo od PVO srednjeg dometa. Mi nista nismo kupili kao i oni, ali ga imamo u kakvom-takvom stanju.

Za ekonomije bazirane primarno na uslugama se slazem, jako tesko se oporavljaju od krize, samo sam vam hteo reci da nije ni proizvodnja „sve“. Morate imati trziste, prepoznatljivost/brend, kreditne garancije(znaci i svoje banke), a to onda donosi jake marze, veliku profitabilnost, rast i na kraju dobre plate, no nista ne moze zameniti veliki obrt na zalost, a mi imamo problem s time zbog birokratije, nenormalne korupcije i drzave koja se ponasa mafijaski prema svojima, a dobronaklono prema strancima.

д

AL-41F1 живели смо у истој земљи у исто време добро се сећам приче о тпме као је Хрватска спутана у југославији, како они издржавају остале, да се осамостале па да их бог види. То се и десило давне 1991 оносно јануара 1992 од тада је прошло доста времена и хрватсак данас нема ни авиацију нити пво ( осим ако 9 лансера стреле 10 и 20 БОВ3 назовемо ПВО) апсолутно су за 30 година самосталност могли да набаве и једно и друго имали су обучен и школован кадар, инфракструктуру,полигоне, касарне,радионице,ремонтне заводе, гомилу наоружања и војне опреме од ЈНА , а овде се прича да су кренули од нуле. Након 30 година испостави се да је Народна банка СР Хрватске у саставу Југославије имала већу монетарну независност него данашља народна банка независне Хрватске што је стварно велики успех. Курс куне 1994. за 6,9 евро , 2020 7,58 за евро ни десете посто разлике мора да немачка страшно економски стагнира, а нема ни инфлације.

Ma

>> AL-41F1 живели смо у истој земљи у исто време добро се сећам приче о тпме као је Хрватска спутана у југославији

Iste price se mogu cuti i u EU ali na nivou tabloida u recimo nemackoj. Na zalost, price o ekonomskoj neravnopravnosti u ex YU nikada nismo uspeli da potpuno saslusamo i diskutujemo o njima jer partija u SFRJ nije dozvoljavala tu vrstu diskursa. Steta je to jer bi civilizovanom diskusijom secesionistima izbili iz ruke najvaznije adute. Srbija i Hrvatska su trazile brzu modernizaciju u smislu okretanja kapitalizmu i visepartijskoj demokratiji, sto su konzervativni krugovi u Srbiji/CG i delom u Bosni odbijali. Naravno da je tu bilo i nacionalistickih motiva, ali u principu jedan okostali sistem nije hteo da se menja. Kad se samo setim pisanja Mladine iz Slovenije, potpuno kul nedeljnik koji je ukazivao na anomalije jugoslavenskog drustva. Zbog toga je bio potpuno satanizovan, proglasavan neprijateljskim, antirevolucionarnim, kasnije i antisrpskim itd. Sa lanca su pustane razlicite boracke organizacije itd. Kako god, bilo pa proslo, Hrvatima je definitivno mnogo bolje sada nego u SFRJ. Ili vi mislite da je bolje biti neto davalac u SFRJ nego neto primalac u EU?

Al

Mislim da ovih 100 evra država nije morala da podeli, i ovako ima da planu na puke gluposti. Bolje bi bilo da su za te pare kupili jednu eskadrilu SU 30 (i ovako se rade prepravke na areodrumima za nove aparate) ili dobar PVO ….. S 400 (bez politike i bez sankcija) lagano. Ovako para više nema i nema sredstava za novu opremu a kraj dana je sve bliži. Nama se istorija po ko zna koji put ponavlja a mi ništa naučili nismo. Pozdrav Braćo Srbi.

Odgovori
Al

@Aleksandar

100 evra su namenjeni da bi se restartovala ekonomija, da bi ljudi mogli da odu u kupovinu i kupe nešto, da se na taj način stvori potražnja i samim tim obnovi proizvodnja. Bez toga, nabavke nove opreme mogu da se sanjaju sledećih pola decenije. Mada, ne moram ja da objašnjavam, Australija je sličnu meru preduzela 2008. te su se daleko bezbolnije i brže izvukli iz te krize u poređenju sa ostatkom sveta. Takva je bar ideja i kod nas u ovoj situaciji.

Yo

Istorija nam se ponavlja jer nam manjka hrabrosti, a para ima i kada ih nema – barem za ono što sami možemo proizvesti…
Pare su elastičan instrument – od ovih 100 € 20% pre ili kasnije ide nazad u budžet.
Nekada se npr. setva i žetva finansirale mimo budžeta – iz primarne emisije – a inflacije nije bilo jer su pare dobile pokriće u robi…
Slično je, bar delimično moguće i sa npr. novitetima u vojnoj industriji, a ako su noviteti kvalitetni – ostvariće i devizni priliv – posebno značajno jer ove, a verovatno i narednih godina neće biti doznaka iz inostranstva kao dosad.
Apsolutno ništa nam se ne dešava slučajno… Kasno je za molitvu kada se zauzme koleno-lakatni položaj…

Ma

>> 100 evra su namenjeni da bi se restartovala ekonomija, da bi ljudi mogli da odu u kupovinu i kupe nešto, da se na taj način stvori potražnja i samim tim obnovi proizvodnja.

Vi razumete da je ekonomski efekt o kome vi pricate samo onda moguc, ako se veliki deo tih para potrosi na domacu robu a ne na kupovinu uvoznih artikala? Meni koliko je poznato srpska ekonomska politika veoma podrzava uvoz a macehinska je prema izvoznicima (i domacim industrijalcima). Ja ne sporim da postoje odredjeni razlozi zbog cega je to tako, ali onda se postavlja pitanje svrsishodnosti takve akcije! Naravno da ja nikako ne podrzava trosenje tih sredstava na vojnu opremu.

Pe

@Aleksandar hajde onda od tih 100e da uzmemo najbolje sto se danas prodaje – F-35!
Verzija za nosac aviona nam ne treba jer nemamo more, ali bi bila fora onaj sa vertikalnim sletanjem, da sednu ispred skupstine kad ih dovezu.
Tacno bi sa 15 komada resili problem RV do 2060 a mozda i duze,koliko ce F-35 biti superioran u odnosu na sve drugo sto leti..

Ma

>> Tacno bi sa 15 komada resili problem RV do 2060 a mozda i duze,koliko ce F-35 biti superioran u odnosu na sve drugo sto leti..

Dve eskadrile F-35 da zamene Orlove :-) i jedna eskadrila SU-35S za lovacke zadatke. To bi bio cirkus. Salim se naravno.

Al

@Petrovic Dusan

F-35 ne odgovora našim potrebama, da ne govorim da mi ne možemo da kupimo bilo šta od SAD. A čak i kad bi mogli, veliko je pitanje da li bi SAD nama prodale ostalu opremu potrebu za F-35. Ako je poenta da mi kupimo F-35, da bi posle taj isti avion gulili sa AIM-120A (kao što Egipat ne može da kupi AIM-120 za svoje F-16) neka hvala. Bukvalno svaki drugi avion nam više odgovara nego ova opcija.

Pe

@Aleksa Radojičić Nazalost, to je bila samo sala.
Srbija nema novca za savremene kvalitetne letelice kao F-16 ili Rafal, kakav crni F-35!
Kako se jos jogunimo oko priznanja realnosti kontrole teritorije Kosova, i surujemo politicki sa Rusijom i Kinom, ne bi nam ni prodali nesto zaista opasno.
A ovako,Pancire, Mig-29, pa i neki polovni SU-27 .SU-30, to bi nam dali da kupimo,jer je potpuno bezopasno za NATO.

Al

Rođen sam u SFRJ kad je postojala priča da mi sa našim žitnicama možemo hraniti pola evrope. Koje su to pare…… Naj veći deo te žitnice je još u sastavu Srbije….. ali para nema. Sistemsko siromašenje naroda i države. Ne ulaže se u ono što donosi profit nego se daju subvencije stranim kompanijama uz garanciju da iste ostaju u Srbiji do godinu dana. Sad kad nam je narod gladan lako ga je vojno dotući. Pozdrav.

Odgovori
Am

Bez ljutnje, ali lagali su vas ljudi koji ne razumeju crticu slova E od ekonomije.

Ljudi jedu leba u vrednosti od 0.5 evra dnevno.
To znači da pšenica ne vredi ni 0,1 evra.

Nepametni smo da proizvedemo smislene proizvode

Ma

>> Rođen sam u SFRJ kad je postojala priča da mi sa našim žitnicama možemo hraniti pola evrope.

To je bila bezveze jugoslovenska propagandna prica. Ja sam kao dete u toj SFRJ morao da cekam satima pred samoposlugom da bi kupio dva litra mleka zapakovanog u budjavim, plasticnim smrdljivim kesama iz kojih je mleko curelo jer nije bilo tehnologije da se zasvajsuje kako treba. Kao sto prof. Zec vise puta rece, jedan kilogram iPhone-a je po vrednosti ekvivalentan verovatno 10 tona zitarica. Znanje je relevantno a ne zemlja, ugalj, nafta, zitarice i slicne stvari sa veoma niskim prinosom po jedinici ulozenog, rada energije, resursa itd.

д

Добро сада више не чекаш, купујеш млеко у флашама од рециклиране пластике плус уз млеко добијеш антибиотике и хормоне.

Ma

>> Добро сада више не чекаш, купујеш млеко у флашама од рециклиране пластике плус уз млеко добијеш антибиотике и хормоне.

Odavno sam prestao piti mleko tako da nemam taj problem, inace bi verovatno kupovao kod lokalnog seljaka kod kojeg povremeno uzimam meso i povrce. Zivot u SFRJ je bio solidan u par velikih/bogatijih gradova i u Sloveniji. Bilo je par centara gde se zivelo pristojnije ako ste dobili adekvatno obrazovanje i imali posao sto je bilo jako tesko. Valjda ste gledali neku od onih domacih trash komedija iz osamdesetih koje sadrze gomilu istinitih referenci na tesku ekonomsku situaciju, korupciju, nepotizam, negeralno nizak nivo svega itd.?

Al

I još nešto nije život samo u Beogradu i Novom Sadu pa da se njihovi koriste kriterijumi koriste na celu Srbiju. Nismo mi svi Beograđani i ne živimo svi u Beogradu i Beograd nije država za sebe pa da ga ne interesuje drugi delovi Srbije. Nije cilj i glavni zadatak odbrana Beograda i Zvezda Granda nego cela istorijska teritorija na kojoj živi srpski narod. SRPSKI NAROD…. To je glavi i primarni cilj. Pozdrav.

Odgovori
Lu

Vi kao da niste izvukli nilakve zakljucke iz ratova devedesetih…i poraza….izgleda da je i dalje jedina ideja kad nema pristojnog zivota i standarda dobar je i nacionalizam.

Al

I još nešto lepa je to priča da mi samostalno proizvodimo toliki asortiman naoružanja ali mislim da je to čista utopija jel za tako nešto o čemu se ovde kod nas govori potrebna je država sa teritorijom i stanovništvom jedne SFRJ. Ona je nešto i postigla ali mi……… Pozdrav mojoj braći Srbima.

Odgovori
Al

Zato i razmišljam u tom pravcu da je Srbiji pod hitno potrebno novo sofisticirano naoružanje. Samo novo. Pozdrav.

Odgovori
Lu

U jednom komentaru vidjeh da vojska nije rijaliti sou…a Vulin ministar odbrane Vucic predsjednik republike…zaista je rijaliti ozbiljna stvar za navedenu gospodu…jedan od rijetko dosljednih komentatora na ovom portalu gospodin Petrovic je kontinuirano vrijedan radi svog misljenja koje je uvjek koncizno i, obrazlozeno…mozda se to moze podvesti pod govor mrznje…

Odgovori
Na

на примеру Бугарске може се анализирати колико кошта условно ново ваздухопловство, силне паре, али то мора да се издвоји.

Србија је изабрала мало другачији пут, за сада смо се ослонили да 29-ке, остаје да видимо да ли 29СМ, или неки хибрид. Ја сам лично увек за то да смо узели половне Мираже 2000, па их доградили до 2000-5 мк2 али не сме се подценити 29-ка, ако је модернизујемо на ниво СМ и набавимо арсенал који овај авион носи, имате јако опасан авион који уколико га за то опремите може да лансира ракету која се од милоште зове мини москит, па нисам сигуран, да постоји брод у Јадрану који може да се одбрани од ове ракете, као в-в зависи од радара, ако буде Жук, то може бити и ловац прилично добрих капацитета, једино је ресурс проблем, као и избор наследника, наравно и статус пилота.

цене нових авиона су за рубрику веровали или не почев од Грипена па на даље.

Odgovori
Bu

Svaka čast Bugarskoj. Nove Block 70, i mirni su 50 godina. Pojma nemam što Hrvatska čeka.

Odgovori
Bu

As a Bulgarian I wonder. How many people in Serbia think that it will be a good idea to buy a squadron of 16 J-10 from China. This will open a very interesting prospect for development of the Serbian airforce.

AL

@Bulgarian AifFan
The way things currently stand between China and the US, I think that would probably be a very bad idea. The Trump administration blocked the formation of Kosovo’s army, despite our foolish president endorsing the Clintons during the elections. If we started acquiring major defense equipment from China like fighters, that would probably force the US to put serious pressure on us through the EU and Kosovo. Also, we are trying to reestablish relations with France who are the biggest investor in Serbia, and that would probably anger them also.

Technically speaking, J-10s are really good, at least „on paper“. PLAF recently integrated dual missile hardpoints, so the jet can carry 4 SD-10s, and still have 3 hardpoints for heavy weapons/drop tanks, and an additional 2 for IR missiles plus an AESA radar, targeting pods and all that good stuff.

Mi

,, Technically speaking, J-10s are really good, at least „on paper“

I believe..YES THEY ASRE!
J-10B is a serious evolution of the J-10 which is now flying for over 20 years. I would take that fact pretty seriously, along with the facts that other 4th and 5th generation planes were designed and produced in large numbers since first flight of J-10. In other words, J-10B in my opinion is a mature bird, worthy of serious consideration.
It is more of an issue maybe that China does not have record, and a „name“ yet today as a country that produces modern aircraft for export, competitive to the known names from Europe, Russia and USA.

The price of obtaining and adapting to operations to a squadron of F-16V is likely two times or more compared to getting J-10B.

Practical capability of the two planes for countries who are not part of the NATO „web“ are very competitive.

Al

@Mayer
SFRJ je mogla sa svojim žitnicama da hrani puno ljudi pored sebe same (slučajno sam i ja rođen u istoj toj nesretnoj državi), ali zašto nije, to je pitanje?
Ako sada pogledaš u retrovizor, videćeš da su na čelu države bili bivši robijaši, šusteri, šloseri i ostali koji nisu znali ništa drugo nego da kradu, lažu, prodaju demagogiju i uzimaju kredite. E, onda nam je pristigla kamata koju smo svi krvavo platili. Izvozili smo tetrapak pakovanja, a kupovali plastične kese sa mlekom, sećam se i ja tih epizoda… Ne brigaj mnogo, ne vredi. Čuvaj zdravlje.
Pozdrav

Odgovori
AL

Tetrapak „papir/folija“ se uvozi iz Holandije i za to je potrebna licenca, bar je tako bilo ranije, a samo se pakuje i lepi u G. Milanovcu za celu Srbiju. Mozda se bas i proizvodi ovde, mada ne verujem.

Srbija izvozi boga oca poljoprivrednih proizvoda, ponekad i dobro zaradjuje, a zaradjivala bi vrhunski da je drzava postena. Pa tako ti za „dozvolu“ za hladnjacu treba 10.000e/toni, 10 tona hladnjaca, 100.000e kesa, a da li ces uopste dobiti dozvolu niko ti ne garantuje.
Nasa drzava svojim gradjanima izda zemlju na godinu dana, pa tako oni ne mogu dici kredite za ulaganje u tehnologiju, a Arapima proda zemlju ispod trzisne cene 50% na zatvorenoj licitaciji iako su nasi proizvodjaci iz tog predela trazili tu zemlju godinama! Da stvar bude jos komincnija, zbog izgradnje gasovoda, drzava „otkupi nazad“ deo te zemlje za 30.000e po hektaru. To su isti oni seikovi koji s nama suruju u ErSrbiji(pa vi procenite sami jel to korisno za nas)

Na to godinama ne zele da naprave poljoprivrednu berzu, kao „fali nam skladisnih kapaciteta“ mi zapravo ne da imamo kapaciteta, nego imamo i viska! Na berzi bi seljaci(udruzeni u kompanije) dobili fer trzisne cene, koje prevazlize „otkup“ cesto i po 4 PUTA, ali ovako drzava otme nasima za bedno i proda Rusima ili kome vez po pravoj ceni i puni se budzet, da bi se punili dzepovi preko namestenih tendera onima koji su bliski vlasti, a to se sve oprasta jer stigne par helikoptera, mozda negde se neka sijalica zameni na ulici i to je sad VAU EKSTRA NIKAD BOLJE.

Zbog 50 godina jednopartijske indoktrinacije, nas covek bi radije „siguricu“ i „garanciju“ iako jedino sto drzva garantuje je da ces ostati bedan doveka, nego da nastupimo na trzistu gde imamo mnogo bolje sanse i vise bi zaradili milijardu puta, s hodno tome se i glasa za diktatore i demagoge od prvih izbora posle ’46 do dana danasnjeg bez jednog jedinog izuzetka.

E kada to budemo resili, imacemo za Rafale sa krstarecim raketama ako treba i sta god nam bude trebalo, a ne da se krpimo.

Ma

Znaci pocelo je otkupljivanje po trzisnim cenama? O tome se pisalo i govorilo da ce tako da bude ali to prevazilazi prosecan mentalni sklop obicog biraca. Ja sam ovde vec tvrdio da mi nismo narocito preduzimljivi, bez obzira na sve institucionalne smetnje, tako da je pitanje da li bi se zamljoradnici tek tako spontano udruzili u „kompanije“. Nemamo mi ljude tog kalibra. Recimo na YT moze da se nadje dokumentarac o nekom nemcu koji je bio farmer u nemackoj i uspeo za vreme Sovjetskog Saveza da tamo boravi u nekoj „razmeni seljaka“ izmedju drzava pa je upoznao situaciju. A situacija je da postoje beskonacni resursi i ogromno trziste ali nema ko da organizuje proizvodnju. Taj covek je potom napustio sopstvenu farmu u Nemackoj i uspeo da u Rusiji dobije hiljade hektara zemlje i da „privatizuje“ mnoge lokalne (polu)propale farme. Jako interesantna prica, covek je odmah skontao lokalni sistem, aranzirao se sa birokratijom, naucio ruski na selu pa u Moskvi nisu mogli da veruju kad su ga culi da prica na seoskom juznoruskom dijalektu. Na kraju je dobio drzavljanstvo licno od Putina i bio je naravno maksimalno eksploatisan u marketinske svrhe. Po selima gde su njegovi pogoni u vrticima vise njegove slike pored putinovih. E sad, kad je neko to uspeo u Rusiji kao stranac ne znam kako niko normalan iz Vojvodine nije postigao nista slicno…

AL

@Mayer
Nije pocela, o tome se radi jer berza ne postoji, drzava fiksira cene. E moj Mayer, dodji ti u neko selo pa reci „‘ajde da se udruzimo u kompaniju“ i seljak te pita „hocemo li moci dici kredite, zakupiti zemlju na duze, uzeti hladnjacu“…i sta mu ti kazes? „E pa ne znam…mozda“…“hvala dovidjenja“ i naravno da ce onda svako za sebe da gleda da uzme neki dinar i stavi kes u dzep, koliki god, jer nema poverenja u sistem u kojem zivi. Nisu oni krivi stvarno iako ima zatupljenosti zesce i inata, nije da nema, ali nije to glavni problem. Pored toga sto fali znanja.

Gledao sam taj dokumentarac, „Putinov farmer“ se zove. Kontekst nije dat upste, on je mogao da uradi to kada se niko od ruskih oligarha(citaj mafije) u to vreme nije interesovao za poljoprivredu, pogotovo za stocarstvo, nego su brzinski otimali industriju za sebe, a imao je predjasnje kontakte i kupce u Nem. Probaj sada tako nesto? Ne ide dok neki bata tamo ne aminuje. Isto je u Srbiji.

Nije to samo u tom sektoru, u svakom je tako. Ima brilijatnih preduzetnika ovde, vrlo uspesnih, ali obicno budu u nekoj „nisi“ koja je isuvise kompleksna drzavnim balvanima da upropaste, pa te ne diraju, tipa mikroelektronika, kozmetika, softver(mada i to su poceli da klesu) itd. Ali neko ko je rodjen na zemlji, to radi 30 godina, ne moze bas u 50oj da proda zemlju i ulozi u nesto o cemu nema pojma, zar ne?

Tako isto i vojska. Ovde se prave kao neki planovi opremanja, koji iziskuju 10ak godina ulaganja, a da li ce ista od toga ostati ako se promeni vlast ili njeno raspolozenje? To niko ne zna!
Ni za banalne protokolarne stvari tipa kolike ce plate biti, neki zasiguran procenat BDP-a u MO….ma nista.
Ovde je svaka moguca odluka politizovana. Jos malo pa ce dan kada idu smecari da prazne kontejnere biti odluceno na partijskom odboru.

Sad nam je aktuelna prica Migovi 29SD, sutra mozda odlici drzava da ugasi RV komplet, a mozda odluci da digne 2 milijarde kredita i kupi Super Hornete! Pojma nemamo bukvalno.

Al

@AL-41F1
Poštovani, mala digresija, ali nikako zamerka: tetrapak folija se štampala u Zemunu, u tadašnjem „Grafopaku“. Odakle se uvozila i gde se pravila ne znam, ali sam bio impresioniran tadašnjom veličinom koturova sa tetrapakom i brzinom štampe, a radilo se za celu državu (razne vrste napitaka, uglavnom…).
Elem, jedan sam od mnogih Šuvarovih zamorčića pa sam na „praksi “ bio svuda i video svašta. Ako niste znali, pa ništa strašno. Ja sam puno saznao iz Vaših komentara, pratim Vaše pisanje redovno i hvala Vam na tome! Samo nastavite! I ne padajte na provokacije raznoraznih škrabala.
Mislim da je ipak nešto pozitivno i urađeno, mada mi uvek očekujemo Mandrakove čarolije i hoćemo iz bedaka u glamur i sjaj a priznaćete, to teže ide. Ovo je moj lični stav, nisam politički obojen, imao sam priliku da vidim na poslu veliki broj naših kvazipolitičara kako se uvlače do krajnika a i šire stranim diplomatama ovde u ovoj našoj lepoj Srbiji.
I ja bih Rafala ali bez krstarećih raketa, kakva smo zlopamtila opet ćemo zapaliti planetu.
Nek pošalju Marion Kotijar za početak, uz neke primerke, šta kažete?
Sve najbolje još jednom i veliki pozdrav.

Odgovori
AL

E to nisam znao, o kom periodu je rec?
Znam zasigurno da se uvozila tamo od 2000. na ovamo i to bas iz Holandije. Mozda je to bio rezultat onih kursnih manipulacija da bi se favorizovao uvoznicki lobi, a mozda je samo bila nova tehnologija, ne znam.

Znate kako, ne mora u „bogatstvo i glamur“ odmah, ali za pocetak bilo bi lepo da ne pljackamo sami sebe, zagadjujemo i lazemo. Makar da to bude u nekim pristojnim granicama, ovo sada je stvarno smesno koliko je ocigledno. Tako se ne moze napredovati.
Sve velike „patriote“, a ne zna se ko vise stete svom narodu donosi.

Al

@AL-41F1
U pitanju je period sredine osamdesetih, konkretno `85. i `86. godina. Usmereno obrazovanje (samo ne znam za šta i na šta?). Propala generacija ali se još kobeljamo…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj