BEG airport status
Katar zainteresovan za nabavku američkih borbenih aviona F-35 Žele ga mnogi na Bliskom istoku, za sada ga ima samo Izrael / Foto: Lockheed Martin

Katar zainteresovan za nabavku američkih borbenih aviona F-35

Katar je proteklh nedelja podneo zvaničan zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za kupovinu borbenih aviona F-35 5. generacije, prenela je prošle nedelje agencija Rojters pozivajući se na izjave troje ljudi koji su upoznati sa ovom aktivnošću. Kako se navodi, moguće sklapanje sporazuma moglo bi zategnuti američke odnose sa Izraelom ali i Saudijskom Arabijom.

Iz Rojtersa su zatražili komentare od zvaničnika SAD i Katara. Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da Sjedinjene Države ne potvrđuju niti komentarišu predložene prodaje ili transfere iz oblasti odbrane dok o tome Kongres ne bude formalno obavešten. Istovremeno iz ambasade Katara u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

U daljem tekstu se podseća da SAD pomažu naoružavanje saveznika u regionu kako bi se suprotstavili Iranu i da to uključuje i Katar u kome SAD imaju jedno od najvećih vojnih postrojenja na Bliskom istoku u kome se nalazi 8000 američkih vojnika i civila koji rade za Ministarstvo odbrane SAD.

Zahtev Katara za nabavkom F-35 dolazi nakon što su SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati u avgustu postigli sporazum u kojem se Vašington složio da razmotri odobrenje ovoj Zalivskoj državi da takođe nabavi ovaj tip aviona. To je dogovoreno u sporednom sporazumu nazvanom „Abrahamov sporazum“ kojim su normalizovani diplomatski odnosi između UAE i Izraela. Međutim, Izrael je nagovestio oštro protivljenje prodaji F-35 Emiratima i najverovatnije će tako biti i u slučaju Katara jer bi to moglo da ugrozi izraelsku vojnu prednost na Bliskom istoku.

Katar je u poslednje vreme jedan od najvećih kupaca američkog naoružanja, 2017. godine naručeno je 36 višenamenskih borbenih aviona F-15QA u paketu vrednom 12 milijardi dolara / Foto: Boeing

Četvrta osoba koja je u Vašingtonu upoznata sa tim pitanjem rekla je agenciji Rojters da postoji stalna zabrinutost u vezi prodaje naoružanja Kataru zbog njegovih veza sa Hamasom što bi u slučaju katarske nabavke F-35 mogao biti razlog za raskid eventualno postignutog sporazuma. Jedan od sagovornika izjavio je da katarsko pismo o zahtevu za nabavkom aviona koji je prvi formalni korak u pravnom procesu prodaje po liniji FMS (Foreign Military Sales), nije direktno povezano sa usvajanjem već spomenutog ‘’Abrahamovog sporazuma’’ niti postoji bilo kakav znak da će Katar normalizovati odnose sa Izraelom.

Sa druge strane, SAD i Katar imaju vrlo bliske odnose. U septembru ove godine, državni sekretar SAD Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa katarskim ministrom inostranih poslova šejkom Muhamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem pošto se SAD nadaju daljem napretku u imenovanju Katara za svog glavnog saveznika koji nije član NATO.

I pored toga što su Katar i UAE američki saveznici, Rojters navodi da bi njihovi mogući ugovori o nabavci F-35 morali zadovoljiti decenijama star sporazum SAD i Izraela u kome se nadvodi da bilo koje američko naoružanje prodato u regionu Bliskog istoka ne sme narušiti izraelsku kvalitatitvnu vojnu nadmoć, garantujući da američko naoružanje isporučeno Izraelu ima superiorne sposobnosti u odnosu na ono koje je prodato njegovim susedima.

Prodaji F-35 Kataru mogla bi da se takođe usprotivi i Saudijska Arabija koja je najmoćniji i najbliži američki saveznik među zemljama Persijskog zaliva. Ova država je zajedno sa UAE, Bahreinom i Egiptom i dalje u političkom sukobu sa Katarom koji traje već tri godine a koji je Trampova administracija do sada bezuspešno pokušala da okonča.

Na kraju se dodaje da bi bilo kakva prodaja F-35 odnosno pregovori i isporuka mogli trajati godinama, što bi nekoj novoj američkoj administraciji dalo vremena da zaustavi postizanje sporazuma a podseća se i da bi prodaja morala imati odobrenje Kongresa.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ve

Realno,i je tako

Odgovori
Sl

Šta će im F 35 pored novih F 15 ??? 15ka u svemu šije 35icu.

Odgovori
Be

Imaju oni novo sranje na kopnenoj granici.

Б

Imaju f15q typhoon rafal i sad f35 na papiru mocno RV.Po meni najbolji avioni današnjice su rafale,f16,f15 i su35 kao dokazani i borbeno mnogo korišteni avioni,f35 je po karakteristikama ocigledno odlican ali takodje sa puno problema.

Odgovori
Gu

E jesu se usrecili sa F35…bolje da su uzeli ruski avion.

Odgovori
Ik

Kupili bi oni na desetke ruskih zrakoplova, ali Putin im sem toplih rijeci nista drugo ne garantuje. Qatar je okruzen nepriajteljskim zemljama(Saudija, UAE, Bahrein) USA &EU su jedini garant njihovog opstanka i naravno nafta…..

al

Nzm samo po cemu je bolje lol..

Mi

Ruski avioni su, sem po manevarskim sposobnostima, po pravilu losiji od zapadnih.

Sr

@MIlan
Kako koji avion, kako kada, kako koji nivo opreme i naoruzanja, sistemi iza svega toga itd. itd.
Nije to stvar za individualnu upotrebu kao automobil pa da kazemo „ovaj je bolji od onog“…

Mi

Zamislite da nemaju naftu pod peskom, i da nisu vojno strateski kljucan delic zemlje za ameriku. Sve ostalo je ne potrebno filozofiranje po meni. Ne kupuju oni ama bas ništa!
Zatio i maju ono sto imaju.
Samo toliko.

P.s.
Kad se sve stavi na papir, tek onda se stvori slika koliko je to sve smesno.

Odgovori
Mi

Hteo bih samo da kazem da broj komentara na ovu temu dokazuje nepopularnost preskupog i punog ograničenja Polu-STEALTH aviona pete generacije F-35.

Napravljen za profit i članstvo jednog „tima“ iz kojeg ne možeš nikad na svoju ruku da odlucujes kako i kada ceš da ga ga koristiš u svoju korist. Iz tima koji ti preko satelita može ugasiti debelo plaćeni i kontrolisani F-35 kao da je mobilni telefon koji prevashodno zavisi od dobavljača.
Zemlje koje ga kupuju kupuju članstvobtog tima, plaćaju mesečnu članarinu i nemaju najbolji avion. Ali dovoljno dobar da bude jedan od najboljih ako se koristi timski kako gazda odredi. Ne daj bože da se osamostali i odvoji od tima. Postaje 0 u praksi i na papiru preko noći. Ameri su napravili idealnu zamenu za F-16. Idealan način da se proširi nato bez nata. Još da ih nije koštao taj razvoj od 20+ godina..

Odgovori
Sr

Promasena poenta. Upravo kupovina interesa SAD kao i dugorocna saradnja su najbitnija stavka.
Cisto primera radi, sta je Australiji trebala vojska u Iraku ili Afaganistanu? Nista naravno, ali danas kada je Kina, sa kojom ne mogu sami da izadju na kraj, remeti sigurnost, tu su carrier strike grupe US Navy. „Ti si bio tu za mene, sad cu ja za tebe“….

Ne bi ni Rusi dosli Asadu u pomoc da nisu imali decenije vojno-politicke saradnje pre toga, jos od 50ih…

Mi

Srbofil, procitaj dvaput sta sam napisao ako ne razumes. Prosto je. Ja govorim o specificnom aviounu idealnom za kupovinu članstva ta kodje. Sta je to nego dugogodisnja saradnja prevashodnonu korist amerike. Vladajuce stranke se potplate, avioni se kupe i dugogodisnja „saradnja“ pocinje. Ne kazem da nema smisla, ali pitaj vojsku i narod da li im ima smisla a ne amerikance i pajace u doticnim zemljama.
Za Poljsku se recimo slazem da im treba F-35. Ubrzace im unapredjivanje avijacije koja kora da bude jedna od najboljih i najspremnijih u Evropi ako ce da se tako druže sa amerikom.
Z ostale necu da komentarisem.
Katar je izuzetno dosadan. Postoji iskljucivonzbog americkih interesa. Naravno da im je lepo tamo i standard je na vrhu, ali nista nije pod njihovom kontrolom.

Imam malo vise respekta prema Egiptu i Indiji koji znaju da nijedno clanstvo ili administracija ne traje vecno.

Mi

P.s.
Jasno je da se Egipat\Indija i Katar ne mogu porediti, nego sam ih spomenuo u odnosu na neke druge zemlje poput Australije, Japana..itd.

Katar je dosadan jer to je kao da si napisao da Guam kupuje F-35

@Mateus
Interesantan bi bio za dalju oricu da je super avion. Medjutim nije. I ja sam očekivao više diskusije ovde o aviounu (ne Kataru), medjutim, vidite i sami….

ma

Ja bih pre rekao da je F35 zanimljiv za komentarisanje ali ne i zemlja koja ga kupuje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj