BEG airport status
Započeta poslednja faza modernizacije lovaca MiG-29, posle više od 20 godina kadeti VA na obuci za srednji transportni helikopter U hangaru na Batajnici se na snimku MO moglo videti bar 5 aviona koji su trenutno na modernizaciji / Foto: isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

Započeta poslednja faza modernizacije lovaca MiG-29, posle više od 20 godina kadeti VA na obuci za srednji transportni helikopter

Nakon Načelnika generalštava Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, 204. vazduhoplovnu brigadu (vbr) na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici juče je, u pratnji  komandanta RV i PVO Vojske Srbije general-majora Duška Žarkovića, posetio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Iz Ministarstva odbrane navedeno je da je tokom obilaska i nakon referisanja o stanju i operativnim sposobnostima 204. vazduhoplovne brigade, ministar Vulin prisustvovao prikazu radova na modernizaciji aviona MiG-29 čija je poslednja faza počela ovih dana.

U hangaru je na jednom delu snimka vidljiv, najverovatnije, MiG-21 evidencijskog broja 16178 koji je, najverovatnije, neperspektivan za remont. U poslednjih pet dana na Flajtradaru su se mogli pratiti letovi transportnih aviona Il-76 ruske kompanije Aviakon Citotrans, koji su leteli na direktnoj liniji Moskva-Batajnica i Anapa-Batajnica. Kako Tango Six saznaje letovi su povezani sa isporukom opreme za modernizaciju srpskih MiG-ova 29 ali i za isporuku tenkova T-72 koje je Rusija donirala Srbiji. Takođe primećen je i barem jedan let aviona An-12 kompanije RSK MiG.

Modernizaciju lovaca MiG-29 obavljaju specijalisti ruske kompanije RSK MiG / Foto: isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

Kako je saopšteno, nakon modernizacije tih vazduhoplova oni će biti “podignuti na nivo 4+ i time će naše nebo biti još bolje čuvano i još sigurnije“.

Ministarstvo odbrane podsetilo je da je zahvaljujući Vojnotehničkom sporazumu koji su postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije dobilo veliku donaciju u avionima, u njihovom opremanju i modernizaciji, koja se odvija u skladu sa programskim dokumentima.

 
Prilikom jučerašnje posete 204. vbr odlazeći ministar odbrane obišao je i kadete Vojne akademije koji se u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili obučavaju na helikopterima Mi-17V-5 kao i kadete koji se na avionima Lasta V-54 obučavaju u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili.

– Posle 22 godine promenili smo plan i program školovanja naših pilota na vazduhoplovnom smeru Vojne akademije. Zato naši piloti helikoptera više neće morati da idu na posebne preobuke, već sve što treba da znaju naučiće već na Vojnoj akademiji i odmah kada okončaju svoje školovanje moći će da postanu deo posade vazduhoplova – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, na taj način, osim što brže usvajaju znanja, omogućava im se brže karijerno napredovanje, pa će postati vođe svojih helikoptera mnogo brže, baš onako kao što su radile generacije pre njih.

Prva generacija kadeta VA koja se posle više od 20 godina obučava na srednjem transportnom helikopteru / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na obuci na batajničkom aerodromu je i kadet pete godine Vojne akademije Aleksandar Dimovski koji ističe da je ta obuka specifična jer prethodne dve decenije kadeti nisu dolazili na obuku za taj helikopter.

– Mi smo prva generacija posle 20 godina. Obuka je veoma zanimljiva, jer sam oduvek želeo da se bavim transportnim letovima i ovo je neka vrsta ispunjenja mog sna – rekao je kadet Dimovski.

Obuka kadeta 141. klase izvodi se na školskom avionu Lasta V-54 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Njegov „klasić“ kadet Stefan Grbić govorio je o obuci kadeta 141. klase na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo, odnosno o obuci pilota aviona na instrumentalnom letenju.

– Letimo na avionu V-54 Lasta i avion je izuzetno dobar. Opremljen je uređajem Garmin G500 što nam olakšava obuku u instrumentalnom letenju. Takođe, obuka je interesantna, ali zahteva koncentraciju u toku leta, pogotovo instrumentalni prilaz, a nakon završenog instrumentalnog letenja očekuje nas obuka u noćnom letenju – istakao je kadet Grbić.

 

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ac

Znaci li to, da ce avioni biti opremljeniji u odnosu na 99? Ne mislim na ispravnost, to se valjda podrazumeva.
I sta znaci ta prica 4+ generacije?
Ima li zaista sanse za to?
A to za tenkove se prica vec 3 godine, samo nikako da stignu. Verovatno se radi o tome da treba imati spremne ljude koji ce njima da upravljaju.

Odgovori
al

Ako mogu da nose R77 i precizna vodjena sredstva za ciljeve na zemlji vec su opremljeniji nego ’99. Pominje se i PED, nisanski kontejneri…

Oznaka 4+ je samo i cisto za dnevnopoliticku upotrebu. Nista vise od toga…

Б

4+ su avioni koji imaju znatno veće mogucnosti od aviona 4.generacije(elektronika,veći spektar naoružanja,el.ratovanje,poboljšani radar,bolji motor,veće resurse,itd.)avioni koji imaju odredjene mogućnosti i karakteristike poput aviona 5.generacije tzv.stealth avioni.U 4+ se ubrajaju avioni tipa eurofighter,rafale,su35,su30,j10c,f15 strike eagle.U 5.generaciju aviona su avioni sa stealth tehnologijom (znatno manji radarski odraz)f35 f22 j20 su57.

Vl

Беленко,
Trik je u nomenklaturi po ruskim i američkim odrednicama. Oznake kod Rusa nemaju isto značenje kao oznake kod Amera (standard 4+ ne znači isto kod jednih i drugih)…
To je poput oznaki po SRPS standardu koje delom izgledaju drugačije nego oznake po GOST standardu. Izgleda da im u avijaciji u tom sektoru nedostaje malo ISA…

Iv

@Alexanto edukuj se malo pre no sto lupis da 4+ modernizacija znaci samo dnevno politicke price.4+ modernizacija znaci da ce biti opremljen najboljim radarima komplentnom avionikom oruzijem za elektronsko ometanje tako isto i sistemima protiv elektronskog ometanja najboljim naurizanjem.bice u klasi gripena rafala itd…
Da se zna ne podrzavam ni jednu stranku ni jednog usranog politicara samo govorim sta znaci 4+

Ma

>> 4+ modernizacija znaci da ce biti opremljen najboljim radarima

Pa nece biti opremljen ni prosecnim a kamoli najboljim radarima, ta radarska oprema je apsolutno neadekvatna u 2020. O gripenima i rafalima ne vredi pricati. Onaj ko ovde „lupa“ i evtl. treba da se „edukuje“ ste vi gospodine!

TT

Ivan Radar nece biti menjan niti ce avion biti 4+.
Da bi to bio mora da poseduje neke od karakteristika 5. generacije, kao sto su AESA radar, superkrstarenje, supermanevarbilnost, data link i mogucnost koriscenja naprednog oruzija. Ne znam odakle vam ideja da ce nasi Migovi biti na tom nivou?
Nije ovo zuta stampa pa da se pisu gluposti koje izgovaraju politicari ..

Mi

Ivane Mig-29 moze da bude u klasi Rafala samo u necijim snovima. Da ne pricamo o naprednim sistemima, sama cinjenica da jedan Rafal nosi oruzija kao tri Miga dovoljno govori.

Sr

@Ivan
Uvek ovi sto porucuju drugima da se „edukuju“ taj deo preskoce kada su oni sami u pitanju.

Inace jedini ruski avion za kojeg mozemo definitivno reci da je „4,5“ generacije je SU-35S.

Mi

@Ivan Koji je to „najbolji radar“ kojim ce biti opremljeni Migovi?

al

@ Ivan

Reklo bi se da si ipak ti lupio. Od MIG-ova starih 30+ godina ne biva avion 4+ generacije. To je jednaka glupost kao i naslovi da ce se od tih MIG-ova praviti 29M. Dakle redom: niti je najbolji radar – pojacava se postojeci N019, niti ce biti kompletno promenjena avionika, niti ce dobiti novu verziju motora, niti ce koristiti najbolje sisteme za EO i PED – neke hoce daj Boze ali ne one najbolje.

Dakle, ti si dosta precizno naveo sta je nivo 4+ ali dosta pausalno nase MIG-ove stavio u tu kategoriju.

Ni MIG 29M po mnogim parametrima nije na nivou 4+ a tvoj zakljucak da ce ovi avioni biti na nivou Rafala dovoljno govori ko ovde lupa.

Da si procitao moj komentar par postova ispod, video bi da licno mislim da je ovo odlican posao sa ovim sto imamo i za pare koje su odvojene. Ali stvari treba zvati pravim imenom: Ovo ce biti jedna dobra varijanta modernizacije aviona starih 30 godina i dobro prelazno resenje za srpsku LA i nista vise od toga. A te price o 4+++, sila u regionu, cuvari naseg suvrenog neba i niko ne sme da nam preti – to je za dnevnik 2 i za vas koji uvek morate da napomenete da „ne podrzavate nijednu stranku“…

Svako dobro i malo vise kulture u buducem obracanju. Nije tesko biti fin.

Ur

@ Ivan
BRAVO, ostavio si najsmešniji komentar u istoriji Tango Six-a. Ipak se sa tvojom konstatacijom ne slažem, biće ovo avio 6++ generacije. Da pozovemo Lazanskog da ga ofarba u crveno-belu boju???

Vl

alexanto,
Ne znam da li namerno ili slučajno prenebregavate činjenicu da se u Rusiji i na zapadu različito klasifikuju generacije aviona. Ne može se gledati na ruski avion sa stanovišta nomenklature zapadnog standarda i obrnuto. Neki sa namerom zloupotrebljavaju tu razliku radi glorifikovanja ili pljuvanja mig-ova (isto važi i za F16).
Vrlo se lako da primetiti da pojedini zapadno orjentisani komentatori s namerom manipulišu generacijama i oznakama aviona radi ostvarenja svojih ciljeva. Kada se to uzme u obzir, što bi onda isti imali pravo kritikovati glorifikovanje aparata od starane suprotnog tabora.

Sr

@Vlad
Ne znaju ocigledno ni Rusi posto je Mig-35 “4++” generacija iako je trenutno tehnoloski maksimalno na nivou Horneta C/D(iz 90ih), a SU-35S koji je PO SVEMU daleko napredniji od Miga je “4+” generacija? Pritom Suhoj ima supercruise, daleko modernije motore zaista “4,5 generacije”, fuziju senzora i sve sto odlikuje avione “4,5” generacije sto Mig nema.

Ne

@Vlad
“ manipulišu generacijama i oznakama aviona radi ostvarenja svojih ciljeva”

Šta ste tačno mislili sa ovom izjavom? Stvarno ne razumem, kakva ostvarenja svojih ciljeva? O čemu vi to?

Mi

Srbofil

Sta cete, opet vas moram korigovati, opet pocinjete vas “rusofobski“ repertoar, dakle kazete nije na “nivou“ !?

Vidite vi prvo morate znati sta je tacno “fuzija senzora“

“Сензијска фузија је комбинација сензорних података или података изведених из различитих извора тако да добијене информације имају мању несигурност него што би било могуће када би се ти извори користили појединачно.“

Dakle koji to uredjaj ima SU-35S ima, a MiG-35 nema !?

Isto tako ne bih povlacio prosla lupetanja raznoraznih “rusofoba“ na T6 vezano za generacije aviona, gde niko nije objasnio cemu zapravo sluze kad se javi potreba za novi dizajn aviona.

“Supercruise“, “stealth“ su odlike upotrebljene za dizajn aviona 5 generacije, dok AESA radar je odlika 4 ++ generacije.

Evo 6 generacija u specifikaciji sadrzi

– upotrebu kompozitnih materijala
– “mogucnost promene oblika“
– upotreba hipersonicne brzine
– “highly integrated networking capabilities“ – sta god vama to znacilo, a znamo kako “sensor fusion“ obuhvata avione 4 generacije

Zato vi i taj famozni “Marko Ivankovic“ nemojte molim vas objasnjavati Rusima nomenklaturu posto im niste ni do kolena.

Sr

@mig-29
Prijatelju Mig-29M/M2 i dalje ima panel sa svetlima za upozorenja, toliko o kvalitetu integracije njegovih sistema.

Da, Mig-35 kakav je trenutno je tehnloski „u vr’ glave“ na nivou legacy C/D Horneta iz 90ih(s tim sto taj avion ima zescih prednosti u kapacitetima i mnogo bolje zaokruzen paket modernizacije sa radarom koji je prosao FOC za razliku od Miga). Naravno da Mig-35 nema AESA radar, ne jos uvek, a ni Zuk-M koji poseduje nije bas „poslednja rec tehnike“ u MSCAN tehnologiji, daleko od toga, o motorima tek necemo.

Nije nista „rusofobrsko“ u mom komentaru posto ocigledno hvalim jedan drugi ruski proizvod zvan SU-35, ali grupi sto boluje od rusopatofilije je to komplikovano da shvate posto vise vole i osetljiviji su na Rusiju i od rodjene zemlje te kritika bilo kakvog proizvoda iz Rusije, pa makar bila i Aljonka cokolada(BTW odlicna) je odmah „rusofobija“. Nije Mig-35 jedini koji pati od „naduvanog marketinga“, Trance 1 i 2 Eurofighteri takodje spadaju u tu grupu i to daleko vise nego Mig, famozni F-117 i mnogo drugih aviona samo sto moda ni jedan drugi avion nema tako konfuzne oznake i nedefinisan pravac razvoja kao Mig-35!

AESA radar nije jedino sto cini avion „4,5“ generacije, jer postoje BaeHawk trenazeri sa AESA radarima ELM-2052. Jel su onda oni „4,5 generacije“? Naravno da nisu. Taj isti radar mozete i u Mig-21 da stavite, pa i u nase 29ke ako hocete verovali ili ne

Poslednji prototip prikazan na maksu otklanja gotovo sve nedostatke 29M familije jer je dobio izmene repne sekcije, vertikalaca, napadne ivice krila, kokpita, radara(makar u teoriji), ali Mig „35“ za VKS na zalost nije usao u serijsu proizvodnju u toj konfiguraciji nego u staroj identicnoj 29M/M2 samo je dobio ruski nisanski kontejner i to je to.

To je avion, daleko slabijih kapaciteta i tehnoloski daleko iza SU-35 koji ipak ima zaista mnogo modernije motore, daleko bolji PESA radar(u poredjenju sa Zuk-M), veoma napredan sistem samozastite, ergonomiju kokpita, covek-masina interfejs je na mnogo vece nivou itd. da ne duzim. U ostalom znate vi vrlo dobro sta je SU-35.

Wo

@Srbofil

>> Prijatelju Mig-29M/M2 i dalje ima panel sa svetlima za upozorenja,

Mislite na ovaj pokazivac (RWR):
https://www.youtube.com/watch?v=bVwJz_qudjA&feature=youtu.be&t=786

Sr

@Wolfgang
https://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

Prvi pasus posle 4. slike u tekstu(ne racunajuci naslovnu). Mozete i ceo tekst da procitate ako imate vremena, odlican je.

Lepo je jedan visoko kvalifokovan i strucan covek dao svoj sud. Ako neko zna sta prica, to je onda on.

Wo

@Srbofil

Aha, da, ja na te stvari kao laik ukazujem sve vreme ali uvek ima neki pametnjakovic da opravdava antikne pokazivace i uzasnu ergonomiju lovca iz 2. svetskog rata koja je nastala kroz na brzinu rad na prototipvima. Garmin nudi za 2-3K evra sve osnovne instrumente integrisane u jednom instrumentu baziranom na LCD displeju ali oni ne ispunjavaju „stroge sovjetske standarde“ :-). Cak i za rusofile, molim vas pogledajte Su-35S!

Mi

Srbofil

Vidite ovaj nick Wolfgang vam je isto kontraprodukt.Njegovo navodno “strucno“ izlaganje automatski srozava vas ugled.On prvi ne voli Srbiju, njegove “posalice“ ne koriste cak ni mala deca.

Ne naprotiv nemate nijednu konstataciju sa moje strane kako volim vise Rusiju od Srbije, cak nijedno moje izalganje nema ponizavajuci stav prema tehnologijama bilo koje drzave (osim slucajeva kad poveden vasim izlaganjem pravim ironicno poredjenje, ne bih li vam pokazao kako to odbojno deluje u vasim komentarima ).Zato za razliku od vas nemam komplekse i prilicno se trudim obrazloziti svoje stavove, dok vi na jeftin nacin podvaljujete “kukavicija“ jaja gde god stignete.

Samo pustimo vec vas manir izalganja i predjimo na cinjenice vezano za temu.

Vidite vi uporno prodajete pricu kako MiG korporacija nije sposobna
odgovoriti na danasnje zahteve i “trendove“ u izradi aviona.Isto tako “strucnjak“ Marko Ivankovic “bunca“ u svom izalganju iz 2013.

A gle cuda MiG korporaciji je poveren dizajn aviona sa karakteristikama seste generacije pod navodnom oznakom MiG-41.Isto tako ako pricamo iz strucnog ugla n.p.r. u Rusiji sisteme na avionima razvijaju kompanije koje nemaju skoro nikakvih dodirnih tacaka sa projektnim “biroima“.Zato dozovite se malo pameti posto identicne sisteme u dizajniranim avionima moze imati Suhoj i MiG “biro“.

Pre nego sto se predje u realizaciju nekog “projekta“ uvek se ima na umu sta se moze primeniti sa “starijih“ modela, dok za “nove“ sisteme se mora uzeti u obzir “zivotni vek proizvoda“.

Jeste bilo pokusaja “zloupotrebe“ modernizacija sistema na MiG-29 modelima, ali sigurno nije za upotrebu savremenog naouruzanja.A vidite “sensor fusion“ utice na efikasnost u BVR okruzenju, pa vi dobro razmislite sta poredite izmedju modela “9.12“, “9.13“, “M2“ i “35“, cak paleta naoruzanja izmedju “M2“ i “MiG-35“ nije ista

Isto tako necemo porediti “babe“ i “zabe“.SU-35S je ofanzivna platforma, dok MiG-35 takticki ne moze efektivno izvrsavati zadatke bez ofanzivne platforme ili podrske PVO sistema.

I

Radar treba da bude n019m1. Nije zhuk kako su pre pricali, Ali jeste upgrade. 4+ znaci da imaju kapacitet da gadjaju ciljeve na zemlju I I V.V. radar je upgrade od originalni n019. Electronic countermeasures isto ucestvuje u taj 4+. Ja jos nisam vidao gde to pise sta je sve to sto razlikuje 4 I 4+ Ali zbog ovih razloga nasih ga zovu 4+.

St

Ne. Cista glupost i marketinski trik. Bice 4 generacija aviona. Radi se samo na sitnoj modifikaciji postojeceg radara, pitanje da li ce moci da nosi rakete R77. Dobija navodjeno oruzije vazduh zemlja. Pa 99 su nas bombardovali avione 4 generacije. F16 block 30 ili Mirage 2000-5 koji su napredniji nego nas buduci modernizovan mig! 4+ je Mig 29M i K. 4++ je MIG 35.

Ž

Srbofil

Ако мало боље погледате фотографије у тексту чији сте линк поставили, видећете да аутор није знао како изгледа кокпит фамилије К, КУБ, М, М2, 35.

Јер се тамо налазе фотографије кокпита авиона МиГ-29СМТ као и технолошког демонстратора МиГ-29М2 са почетка 2000-тих година.

Sr

@Mig-29
Kakve veze ima sta je Migu “povereno” sa stanjem razvoja Miga 35? Oni mogu uloziti novca u taj projekat kolikomogu, a u razvoj aviona “nove generacije” ako ga uopste bude, drzava ce uloziti ogroman novac. Lepo sam vam objasnio sta serijski Mig-35 poseduje od sistema i na kom je to tehnoloskom nivou.

@Zivojin
Zadnja kabina KUB takodje ima taj identican panel sa svetlima. I onaj “Mig-35D” prototip sa plavom oznakom.

Kao sto sam vec rekao, poslednji prototip sa Maksa je otklonio sve nedostatke(osim motora), ali od njega za sad nista.

Vec sam pre par godina rekao da taj projekat, u toj “najnaprednijoj” konf. sa aerodinamickim izmenama i AESA radarom moze samo Indija da izgura ako naruci 100+ komada. Rusiju takav avion trenutno ne interesuje. Narucili su jedva jednu eskadrilu “reda radi” cak i to se sve oteglo.

Sr

@Mig-29
I za kraj, prvo pocnete sa “ Dakle koji to uredjaj ima SU-35S ima, a MiG-35 nema !?”

da bi posle presli na sestu generaciju, i kako

“ Pre nego sto se predje u realizaciju nekog “projekta“ uvek se ima na umu sta se moze primeniti sa “starijih“ modela, dok za “nove“ sisteme se mora uzeti u obzir “zivotni vek proizvoda“.

“ Isto tako necemo porediti “babe“ i “zabe“.SU-35S je ofanzivna platforma, dok MiG-35 takticki ne moze efektivno izvrsavati zadatke bez ofanzivne platforme ili podrske PVO sistema.”

A vi licno ste napisali “koji to” i sad citiram “uredjaj Su-35 ima, a Mig nema!?”

Pa nema radar sa elektronskim skeniranjem, nema takav sistem samozastite, nema TVC itd. Lista je dugacka.

Bukvalno sami se izgubite u pisanju tekstova “iz buducnosti” i sami sebi kontrirate. Da rezimiramo, SU-35 je samo ste rekli “ofanzivna platforma” dakle napredniji avion, a mnogo losiji Mig je “4++” sto implicira da im je marketing totalna budalastina

Ž

Srbofil

“Kao sto sam vec rekao, poslednji prototip sa Maksa je otklonio sve nedostatke(osim motora), ali od njega za sad nista.“

То је дорађени прототип авиона МиГ-29М 9.41С за Сирију, дакле авион борт 741.

Ево фотографије на коме се види да су му скинути вертикалци односно део који има другачији облик.

https://russianplanes.net/id272923

Wo

>> Ево фотографије на коме се види да су му скинути вертикалци односно део који има другачији облик.

A zasto ovaj primerak nema karakteristicnu grbu u koju ide dodatno gorivo? Hvala

Sr

@Zivojin
Prototipovi u raznim konf. su jedno, serijski avioni su pak zadrzali staru konf. Tu su i uvecani flapsi i repna sekcija koji prave nepotreban otpor, radar iz SMT serije Itd.

https://www.russiatimes.org/wp-content/uploads/2017/03/588bb2e0c46188a53f8b45fd.jpg

Sto implicira da nisu izradjeni specijalisticki alati za serijsku izradu novih delova zmaja niti da su prosli kompletno ispitivanje. Verovatno ce ove poslednje prodaje dati neophodnu finansijsku injekciju Migu, pa mozda konacno urade 35icu kako treba. Videcemo, svakako, slozicemo se da je Mig-35 daleko od “4,5 generacije” ili 4++ posto je avion sada tehnoloski, bez ikakvih potcenjivanja i preterivanja na nivou 90ih godina.

Takodje Fazatron je preokupiran ogromnin poslom razvoja senzorike za SU-57, velika finanijska sredstva idu na nove motore SU-57ice….. Ne vidim da tu ima mesta za neke ozbiljnije investicije u Mig-35.

Ž

Wolfgang

Није то МиГ-29СМТ са карактеристичним “грбом“.

То је сасвим нова генерација 9.41/47 која нема везе са старим 9.12/13/17/19.

Уосталом погледајте наш текст:

https://tangosix.rs/2013/26/04/mig-29mm2-sve-verzije-objasnjene/

Srbofil

Молим Вас да мало боље погледате фотографије.

Тај авион на слици коју сам поставио је управо тај са конфигурацијом змаја 9.41 и 47 дакле фамилије К, КУБ, М, М2, 35С и УБ.

Нема друге конфигурације, нема прототипа тог фамозног МиГ-а 35 којег замишљате, Ви и овде поједини. Ту конфигурацију сам описао у својим текстовима али од ње се одустало.

Ипак, немојмо искључити да се на МиГ-35 засита појави АЕСА радар, дакле да се то нуди на тржишту. Исто важи и за моторе РД-33МКМ са ОВТ.

ve

Živojine,po vasem misljenju da li bi MIG 29M/M2 bio dobro rjesenje za RV Srbije kao zamjena za sadasnje lovacke avione koje posjeduje?

Mi

Srbofil

Ne znam po cemu sam ja to izgubljen u buducnosti !?

MiG-35 ima Н010 Zhuk-AE radar sa dometom 160km jos od 2010, dok Zhuk-A za Ruse ima domet 200km i nisu zavrsena ispitivanja

Vidite od pocetka samo nagadjate kako Rusi nista ne znaju, dok vam promice kako Kineski J-10 koristi eskportnu verziju Zhuk-FE koji je klasifikovan kao radar sa elektronskim skeniranjem.

I to je sto sam vam naveo, nisu ga prodali Indiji 2009 zato sto im je Rafal pomrsio konce, pa Фазотрон-НИИР i Klimov nemaju predvidjeni “zivotni vek“ svojih proizvoda i zato se odugovlaci.Kratko receno tehnologiju poseduju, ali izvozni kapacitet nemaju – pod velikim je znakom pitanja.

Itekako ima veze sta je poverno MiG korporaciji, a to je dizajn aviona seste generacije – sto vasu traljavu konstataciju o nedostatku specijalistickih alata u MiG korporaciji “baca u vodu“.Dok ne mozete razumeti rec modernizacija platforme i njena eksploatacija tokom zivotnog veka.

Zaprepascujete me sa vasim konstatacijama poput

“Da rezimiramo, SU-35 je samo ste rekli “ofanzivna platforma” dakle napredniji avion, a mnogo losiji Mig je “4++” sto implicira da im je marketing totalna budalastina“

Ovako izreceno moze samo sastaviti civil koji apsolutno nema dodirnih tacaka sa vojnom taktikom.Ne “implicira“ apsolutno nista kao sto vam navodio u prethodnim komentarima.Zasto nisu uporedivi objasnicu vam u kratkim crtama (mada vi to iz nekog razloga “opravdano“ zanemarujete) :

SU-35S 4++ generacija

– teski lovac namenjen za penetraciju u tesko branjeni vazdusni prostor
– koristi znatno veci radar skoro duplo veceg dometa
– nosi 12 raketa VV dugog dometa za pruzanje podrske tokom operacija u neprijteljskom VAP
– zmaj aviona predvidjen za veliku kolicinu goriva
– motori sa “super cruise“ funkcijom kako moze sto duze pruzati podrsku u VAP
– ima ekstremno visok CFPH sto je prvi razlog sto ga skromna RV ne mogu priustiti

Zato se svrstava u “ofanzivnu“ platformu, posto moze diktirati “tempo“ prilikom zamisljenih misija, forsirati raspored neprijateljskih platformi u pojedinim zonama dejstva.

Dok MiG-35 kao “laki lovac“ sluzi za “prevlast u vazduhu“, njegov zadatak u tim misijama je “prisunjati“ se teskim lovcima uz podrsku sopstvenih teskih lovaca, tako sto mora izbeci “prvi salvo“ ispaljenih VV raketa velikog dometa i tako uticati na defanzivne manevre protivnickih teskih lovaca.

A kad su visenamenske sposobnosti u pitanju t.j. VZ sposobnosti tu danas on upada u 4++ generaciju sa modernizovanim sistemima i “novim UAV“ naouruzanjem.

Prilikom nabavke avion tipa MiG-35 kupac se mora uveriti u sposobnosti :

– Zhuk AE
– RD-33MKM
– CPU performanse centralnog racunara
– BINS-SP2 navigacioni sistem koji radi bez satelitske komunikacije
– OLS-UEM
– OLS-K
– SOAR i UAR
– MSP-418K Kedr
– R-77
– R-27ER1
– Kh-29L
– KAB-500Kr

Nadam se sad shvatate sta poredite, ako vam je lakse uporedite :

– F-15 i F-16 – po meni apsolutno nemoguce
– F-22 i F-35 – po meni apsolutno nemoguce

– F-16 i F-35 – moguce u zavisnosti od upotrebljenih sistema i naouruzanja, tu generacije aviona ulaze u racunicu.

Vl

NenadR,
Ne pokušavajte manipulisati sa mojom malenkosti na takav način. Izdvajate jednu rečenicu iz konteksta u koji je stavljena.
Razumete vi vrlo dobro šta sam hteo napisati…
Srbofil,
Ma sa ovim oznakama je luda kuća, i na zapadu i na istoku.
Ako ćemo sublimirati sav taj šareniš onda bi to po mom mišljenju izgledalo ovako:
– Mig 29, 9.12 i 9.13 su 4 generacija
– Mig 29, 9.12 i 9.13 sa unapređenjima su neka 4+ generacija
– Mig 29 M i mig 35 su 4.5 generacija (kod nekih je ova generacija prikazana kao 4++ )
Nisam se bavio analizom ostalih aviona sličnih sposobnosti. Faktički, svako od pisaca na portalima (na obe strane) ima neko svoje viđenje nomenklature. Samo sam preneo deo generacijskih podela sa jednog američkog web sajta.
Čini mi se da cela ova oblast plače za jednim dobrim Iso-m…

Sr

@Zivojin
NIsmo se razumeli. Ja sam mislio na otklanjanje nedostataka koje zmaj 9.41 ima, a to su pre svega kontrolne povrsine i stajni trap koji je preostao iz K/KUB i modernizacije pod sistema koje je Mig-35 odavno trebao da dobije.

Kada pogledate bas taj poslednji modifikovani avion sa MAKSa videcete da on ima drugaciji LERX, flapse, repnu sekciju, vertikalce, prikazali su i AESA radar(koji kao radi) i novi kokpit sa jednim sirokim MFD, to nisu „sitnice“. Dok MIg-35S za VKS u serijskoj proizvodnji je sve to napustio…. Sta vam to govori?

Da taj avion nije jos uvek dobio svoju konacnu konfiguraciju i definitivno, po ko zna koji put, ta mantra o „4++“ generaciji je najobicnija laz, nista drugo. Ne kazem da je on „beskorisan“. Zuk radar je sasvim upotrebljiv, 8 radarskh VV raketa nije „malo“, ali zaista podbacuje tehnoloski u poredjenju sa SU-30MK/SM, da ne pominjem SU-35.

Mi

@ Wolfgang
Da uprostimo što se Migove „grbe“ tiče. To je dodatak na originalan stari MiG-29 zmaj za dodatno gorivo i mozda sistem za elektronsko dejstvovanje (nisam siguran za ovo drugo). Najizraženija je na SMT varijanti koji su svi modifikovani stari MiG-29.
Tu grbu su batalili kod novog zmaja MiG-29K\M\M2\35. Ostvaren je mnogo efikasniji zmaj bez grbe.

p.s
Tu grbu je inače Srbofil lično dizajnirao i ovi prihvatili. Postalo hit u Indiji! 😁

@Srbofil

Vi ne znate da je „MiG-35“ tehnoliški i po sposobnostima u klasi F-18 iz 90tih. Ne bih ga spuštao na 20 godina star proizvod nikako. Mi smo prošle godine videli drugačiji MiG-35 palet koji nije za podcenivanje. Stavimo na stranu manju nosivost koja nije svima potrebna ako se ne ide u masovna bombardovanja kao što to NATO radi.
Pod dva, niko tačno ne zna šta današnji pazar MiG-35 podrazumeva od radara, naoružanja i sistema. U tome i jeste caka i interes za diskusiju. Videcemo šta sledeća godina donosi na tom polju.

Dr

@Mig-29

Ono sto je covek 2013te napisao za MiG-29M2 kao i sto je opravdano pretpostavio vec tada da se u onom primerku koji je dosao na Batajnicu zapravo krije pokusaj MiG-35 te da su jedno te isto (29M2 i 35) nekompletno i vrlo improvizovano resenje na brzinu i dan danas stoji. Ni jedna stavka iz njegovog izlaganja nije pobijena ni do danas 7 godina kasnije…

Jednostavno, strucnu javnost kompanija MiG ne moze da zamajava, pa cak ni Rusku i to je realno stanje stvari.

To sto se avioni prodaju po Moskovskim bordelima kojekakvim politicarima iz zemalja ala ministar odbrane Vulin i ambasador Lazanski e to je vec sasvim drugi par rukava….cak im i Indijcki koji su najveci korisnici KUB verzije rekose da nemaju potrebe da se pojavljuju na tenderu sa „takvim“ MiG-35.

MiG-29M2/35 je suplja prica!

EV

Eto dosli smo i do modernizacije MIG 29 i poboljsanja obuke pilota. Stvari idu u dobrom pravcu i treba sada to nastaviti. iako je ovo sa Migovima prelazno resenje to je veliki skok od pre 6 godina.Bravo za sve ucesnike. Za 200 Miliona ulozenih je ovo dobar rezultat iako me brinu Migovi iz belorusije. Ako ne stignu , Mig 35 bi mogao da bude opcija. zapadni avioni bi bili iskoristeni za ucenu i blokirali bi mnogo vece sredstva za ostatak vojske.Nije sporno pitanje kvaliteta zapadne opreme uopste nego politicko finansiska relalizacija takve nabavke, zato jos u vek mislim da uz ta obranicenja, ovakva nabavka sa nekom modernizacijom u tom vremensko- finansiskom smislu predstavlja najbolje resenje.

Mi

Drug traser

Ono sto je covek izjavio 2013 nema veze sa “realnosu“.

Vidite kad F-16 izbaci neki novi block je samo softverska promena platforme kako moze upotrebiti novo naoruzanje.

Lupetanje “Marka Ivankovica“ je obican isfrustirani pamflet, isto tako vi treba prvo da naucite kako se avion dizajnira od 2000 godine, naoruzanje u BVR okruzenju diktira upotrebu aviona.

Ove ostale “rusofobske“ bljuvotine nemam potrebe komentarisati, posto vidim kafanske price i bordeli su vas domen (vidim ocigledno znate ko je posecivao iste).

Za promenu lakse ce vam pasti malo edukacije o avioindustriji, pa slobodno nastavite citati moje komentare.

Dr

@Mig-29

To sto ti pises i nacin na koji pises temeljno pokazuje koliko dodira nemas sa avijacijom a pogotovo ne sa avio industrijom. Lupetas^3 prezvakujuci forumasko „znanje i iskustvo“ da ne kazem forumasko palamudjenje.

Ne postji jedna stavka niti bilo koja svera necega iz avio industrije koje ti bilo koga mozes da naucis osim da eventualno pricas price po obdanistima, to se ogleda u gomili gluposti koje kamarises ovde…

Sr

@MIlos77

„Mi smo prošle godine videli drugačiji MiG-35 palet koji nije za podcenivanje.“

Pa da, ali pogledajte nove 35ice za VKS, videcete da je to identican avion 29M od pre 7-8 godina! Uvecani flapsi, repna sekcija. Sto se avionike tice, bukvalno taj nivo koji sam naveo. Zuk-M = AN/ANP-68/73, R-77-1 = AIM-120C-5(pravicemo se da C-7 ne postoji), Mig 8 raketa, F-16C 6… C Hornet 12! Sva ti imaju FBW, odlicne manevarske karakteristike….

Recicemo da je T220 jednak Sniper-u(iako verovanto nije), to je to manje-vise, nisam nista preterao kada sam rekao da je na nivou C/D Horneta iz 90ih, cak sam i potcenio Horneta(jer nosi vise, ima mnogo veci resurs motora, bolju avioniku).

Sad pogledajte kako izgleda ozbiljan plan modernizacije „legacy“ platforme, koji pored postojecih SuperHorneta kaci te starije platforme iz 80ih i 90ih, pa to uporedite sa sagom zvanom „unapredjenje sposobnosti Miga-29M/35“

https://www.thedrive.com/the-war-zone/36435/the-plan-for-making-aging-marine-corps-hornets-deadlier-than-ever-for-a-final-decade-of-service

https://nationalinterest.org/blog/buzz/marine-fa-18-hornets-and-air-force-f-16s-are-getting-big-upgrade-139467#:~:text=HornetF%2D16-,Marine%20F%2FA%2D18%20Hornets%20and%20Air%20Force%20F%2D,greater%20distance%20than%20ever%20before.

Ja sam imao velike nade za Mig-35, ali moje nade su spakovali u onu grbu SMTa i poslali za Indiju verovatno…

Ž

Srbofil

Мислим да су МиГ-35 и Су-30 на истом технолошком нивоу.

Због чега МиГ није избацио МиГ-35 са ОВТ и АЕСА радаром још увек је непознаница.

МиГ-35 је могао бити први руски борбени авион са тим системима плус са савременијим нишанско-навигацијским контејнером.

Да ипак напоменемо да је Египат купио тај контејнер Т220 и тиме постао његов први корисник.

Мало је било чудно да МА ВМФ буде задовољно са МиГ-29 К и КУБ а да ВКС јавно иступи са тим да није задовољно за МиГ-35. А уствари ВКС такав авион и не треба.

Плус треба нагласити да су МиГ и Сухој под истом капом тј. део су ОАК, директори и једне и друге фирме су се смењивали, како на челу МиГ и Сухој, тако су били и директори појединих огранака ОАК.

Немогуће је онда да су у МиГ-у неспособни да искористе доступну технологију и направе авион који је конкурентан на тржишту.

Sr

@Živojin Banković
„Немогуће је онда да су у МиГ-у неспособни да искористе доступну технологију и направе авион који је конкурентан на тржишту.“

Daleko od toga da su inzenjeri nesposobni. Konstruktori Suhoja i Miga su isli na iste univerzitete kod istih profesora, sve su to kvalitetni ljudi, samo morate imati na umu da je polazna tacka u periodu tranzicije i borbe za izvozno trziste u slucaju Suhoja bila mnogo laksa. Poceli su sa modernijom i potentnijom platformom, sav novac je otisao na razvoj i integraciju novih sistema kao i unapredjenje pogonske grupe. Takodje u tom prvom periodu Suhoj je dobio nekoliko ogromnih poslova, dok Mig svoju K/M familiju nije uspeo da isporucuje u „vecem“ broju do 2008/9! Veci obim novca je sigurno doprineo i kvalitetnijem rukovodecem kadru.

Znate i sami da danasnji M/K nisu ni blizu onih prvih prototipova baziranih na staroj familiji zmaja. Mig je pred sebe imao posao radikalne izmene konstrukcije, za kojeg je imao manje novca i to se vidi.

Mozemo reci da su Mig-35 i SU-30 na „istom tehnoloskom nivou“ iako SU-30 ima radar sa elektronskim skeniranjem i mnogo modernije motore, a Mig moderniji FBW i instrumentaciju, ali cisto radi rasprave, nek budu isto. Problem je sto je SU-30 uskoro 2 decenije u serijskoj proizvodnji, a u medjuvremenu su nastali SU-35 i uskoro SU57! Dok Mig od 29M nije odmakao. Mig-35 je trebao biti ono sto je SU-35 u odnosu na SU-30, a to je kompletna modernizacija svih elemenata, pocevsi od konstrukcije, preko radara i senzorike do pogonske grupe. Mig-35 to prosto nije, nego je samo rebrendiran 29M, koji je samo rebrendiran 29K(dakle projekat star 15 godina!).

Nisam nista preterao kada sam rekao da su Mig-29M/35 novi avioni na tehnoloskom nivou C/D Horneta iz 90ih. Jos se i ona inicijalna prednost u pogledu potiska i manevarskih sposobnosti 29B familije smanjila, i Horneti su dobili AIM-9X i HMS, pa i taj jedan adut koji je Mig imao, vise nema.

Mig-35 bi morao uci u serijsku proizvodnju sa poslednjim izmenama zmaja(i produzenjem resursa) i na sve to mora dobiti nove motore(a to kosta zaista mnogo). Ne vidim da ce RUsija pored teskog razvoja SU-57 investirati ne znam koliki novac u dalji razvoj Miga-29, ne posecujem kladionice, ali na ovo bi mogao da se kladim. Sto je steta, po meni bi nam mnogo vise odgovarao neki „pravi“ Mig-35 nego bilo sta sto Suhoj sada proizvodi, ali dobro.

Ž

Srbofil

У нашим текстовима о руским борбеним авионима управо и јесмо напоменули да је ОКБ Сухој имао много потентнију платформу за даљи развој борбених авиона (фамилија Су-27).

Такође смо констатовали да су ти авиони много више одговарали руским оружаним снагама.

Су-27 јесте био потентнији од МиГ-а 29 али не и савременији.

А сетите се ко је финансирао Су-30 током 90-тих, Индија која је исто тако финансирала и МиГ-29К (изделије 9.41 као и 9.47).

МиГ-35 је ракламиран и са АЕСА радаром, Жук-А (АЕ) као и Жук-АМ (АМЕ). Зашто није завршен радар питање је за Фазотрон који је најавио да ће га завршити до краја 2018. године. За то време Тихомиров је завршио радаре за Су-57.

Русија свакако неће уложити и у МиГ-35 стога ће тај авион остати за пре свега стране купце којима је такав авион потребан и довољан.

Sr

@Zivojin
Slazem se sa vama u potpunosti. Ako neki strani kupac(recimo Indija) poguraju finanijski projekat Mig-35, mozemo ocekivati finalizaciju, ako ne, ostace ovako kako jeste(zaista nedovoljno za moderne uslove). Ne bih samo voleo da na nas padne taj zadatak, ili jos gore da ih kupimo ovakve kakve jesu i ocekujemo relevantnost narednih 30 godina(mada se ne bi iznenadio jer mi imamo dugacku istoriju ponavljanja jednih te istih gresaka u vojsci)

Mozda Indijci odu put SU-30MK(I), pa naprave svoj jedinstven standard pun zapadne opreme da bi ustedeli na akviziciji, videcemo, svakako ostaje pitanje zamene ogromnog broja Migova u IAF.

Ž

Srbofil

Још увек је рано причати о томе шта ће Србија изабрати као нови вишенаменски борбени авион.

А то ће одлучити политика а не ТТК летелице.

Wo

>> Због чега МиГ није избацио МиГ-35 са ОВТ и АЕСА радаром још увек је непознаница.

>> Да ипак напоменемо да је Египат купио тај контејнер Т220

Apropo, ja opet moram da „dosadjujem“ i pitam da li iko ima neki dokaz da:

1. Ruski AESA radar zaista postoji u stadijumu daljem od nekog laboratorijskog prototipa?

2. T220 zaista postoji u stadijumu daljem od laboratorijskog prototipa?

Ironija sudbine je da bi Srbiji verovatno danas bilo lakse implementirati nekakav AESA radar, posto bi mi verovatno imali mogucnost da dobijemo zapadne ili azijske TR module dok RF ili nema tu mogucnost zbog sankcija ili je ne zeli koristiti (u korist domacih komponenti).

Mi

Wolfgang

Kad radar nije usao u operativnu upotrebu, tojest neku serijsku proizvodnju, onda je tesko odgovoriti na ta pitanja od strane ikog osim proizvodjača.

Su-57 treba da dobije prvi (bio bi drugi) serijski primerak do kraja godine i sa njim dolazi i prvi serijski ruski AESA radar za višenamenski borbeni avion. Tihomirov radar N036 je ne samo gotov i u serijskoj proizvodnji nego je i deo multi radarskog AESA sistema pod nazivom Sh121 jedinstvenog u svetu.
Ovde mozete videti spisak paketa senzora uključujući i sve njegove N036\B\L, L402 AESA radare. Slike istih su dostupne ako guglate te specifične oznake.

https://i.imgur.com/xqiQR8N.jpg

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Byelka_(radar)

Wo

@Miloš77

Jedno je reklamna brosura a drugo11 godina stara fotografija sa sajma, moj zakljucak je da od toga nema nista u dogledno vreme.

Drugi serijski Su-57 je u poleteo i u fazi ispitivanja je. Čime je opremljen? Videće se.
https://aviation21.ru/v-komsomolske-na-amure-vypolnil-pervyj-polyot-vtoroj-serijnyj-su-57/

Ž

Wolfgang

Контејнер Т220 се серијски производи, Египат их је наручио за све своје авионе.

Што се тиче Су-57 и његовог радара, не постоји други радар осим АЕСА радара Н036 Белка.

Mi

Kao što rekoh, dok avion sa najavljenim paketom ne predje u serijsku proizvodnju ( Su-57 jeste ) moze samo da se nagadja. Isto vaźi i za EF2000 recimo. MiG-35 naravno nije i zato je njegov AESA radar recimo manje mozemo gledati kao ne proveren i mozda manje sigurna karta. Takodje, činjenica da ga Rusi ne žele za sebe jako smeta kupcima da plate mozda 25% više za paket 35 nego za paket 29M\M2. To je po meni dupli i koźda neprebrodivi problem koji potencijalno može da ostavi 35cu zau ek na „papiru“.

Ne znam da bi vam 3 brošure značile više od jedne ili dve? Ili jos po koja slika novijeg datuma. Ima ih. Nema ni veze. Poenta je da je Su-57 je naručen u 70+ primeraka. Ne postoji samo dva ili tri prototipa. Ovde se islo malo drugačije. Napravljeno je vise od 10 pre serijskih primeraka. Sada pocinje niskoratna serijska proizvodnja i svake godine će se broj proizvedenih aviona povećavati. To vam sve govori o stanju i spremnosti citavog sistema ukljucujuci sistem sh121.
I naravno bice promena inunapredjivanja što je normalno i ne znači da radar nije spreman danas. Isto stoji ponavljam i za EF2000. Tako je bilo i donekle je i sada sa F-22 i ponarucito F-35.
Ne zaboravite da ce F-35 dobiti svoje pune i originalno zacrtane sposobnosti tek sa modernizacijom Blok 4 koja ce sama koštati oko 22 Milijarde dolara!

Ne zaboravimo da je Su-57 kompletno stvoren i proizvodi se samo u Rusiji. Nije kolaboracija ekonomsko i tehnolosko snaznih zemalj kao F-35 ili EF2000.

Ja lično verujem da su N036 radari spremni i da kao sistem imaju potencijal za mnogo decenija unapredjivanja. Rusi su svoju lovu i energiju stavili u tu Belku zbog ozbiljnosti i vaznosti Su-57 projekta, a tu tehnologiju ce kasnije primeniti ako bide trebalo i na verziju za Flankere.

Pozdrav

Sr

Relativno brzo ce ovo biti gotovo. Sasvim „ok“ avioni kao prelazno resenje za nas. Bolje bi bilo Zuk, ali to bi verovatno kostalo dodatnih 15 miliona, isplativije je na ovaj nacin i sasvim solidno.

Zanima me kako ce kokpit izgledati na kraju tj. da li ce biti ikakvih promena i sa estetske strane svidja mi se sto 29B i A nece dobiti onu odvratnu „grbu“(znam ima to svoju prakticnu svrhu).

Odgovori
Wo

Zasto bi kokpit izgledao drugacije od ovoga sa sadejstva:

https://www.youtube.com/watch?v=GDjpaqSNFE0&feature=youtu.be&t=1672

Cak i sam komentator kaze „modernizacija radara u cilju povecanja dometa i…“. Sve te „dodatne spospobnisti“ mogu da se podrze ovim postojecim displeyom (koji je zamenio stari repeater). Jedino ako nece da ugradjuju mission computer sa prikazom mape, navigacijom itd. ali onda bi morali potpuno menjati layout kabine, pomerati i izbacivati analogne instrumente sto izvesno nije planirano.

Al

Pa zašto da ne dobiju tu grbu. Treba svi da se brendiraju. Svi isti pod konac sa istim farbom i šarama. Eskadrila….. Svi kao jedan.

Al

Kad svi budu poređani na stajanki, i kad ih budu fotografisali slika mora biti ista kao ona kad je prva eskadrila 29 došla u SFRJ i kad je prvi put slikana kod nas. Mora postojati smisao.

An

Pa ,,grba“ je potrebna Rusima (dodatni rezervoar za dodatni dolet) a nama sitnima nije…i meni je sa estetske strane bolje tako :)

Mislim da nema smisla previše modernizovati avione koji će leteti (ako se bude leteo neki smislen broj sati godišnje) 10-12 godina. Neka ograničena modernizacija koja će omogućiti prvi put da naše RV sa supersonične platforme ispaljuje vođene projektile V-Z, kokpit koji je bar delimično u 21. veku, bolji radar i komunikaciona oprema, sasvim dovoljno kao ,,uvod“ u neki ozbiljan višenamenski avion koji bi trebalo da zameni ove 29ke.

Du

Ta „grba“ je super stvar jer u mnogome smanjuje aerodinamicki otpor aviona. MiG-29 ne moze da mrdne nigde dalje ukoliko ispod trupa nema onaj rogobatni dodatni rezervoar. Sa grbom taj problem nestaje.

Sr

@Wolfgang
Imalo bi smisla imati i dodatni MFD pored vec ugradjenog zbog primene vodjenih VZ sredstava(izmedju ostalog i TV navodjenih, kao i nove nav opreme), ali ok je i ovako kako jeste.
@Andrija

Ne treba to Rusima jer Rusi su gotovo izbacili Mig-29 iz borbene upotrebe i presli na SU-30 i 35. Ono malo 29SMT sto imaju su silom prilika uveli u naoruzanje jer ih je Alzir vratio. Kao i sve vezano za ozbiljne modernizacije Miga 29 te modifikacije su radjene za izvoz.

Npr. Jemen ima varijantu 9.18 sa Zuk-Me radarom, ali bez „gbe“ dakle neki SM+(T je od gorivo). Indija ima najvise tih „grbonja“ iz SMT falmilije tj. UPG s tim sto njihovi imaju i dosta unapredjene motore RD-33, nesto veceg potiska, resursa i ne dime.

Toliko ima tih varijanti i pod varijanti da pored naseg Zivojina, mislim da jos 2 osobe na svetu ih znaju sve napamet i obe rade u RSK Mig.

Sr

@Dusanka
Istina, ali je odvratan, Kvazimodo pravi. Bez toga, mozda najlepsi avion ikada(po mom skromnom misljenju)

I jedna mala tehnicka stvar, podvesni se odbace i puni gorva ako zatreba, a CFT ne moze. Sve ima prednosti i mane.

I zavisi od konstrukcije samih rezervoara i aviona. Miraz 2000-5 npr. bez problema ide nadzvucno sa 2 tanka na krilima, a istovremeno ponese 4 radarske, 2 laserke bombe i nisanski kontejner, dok je bas prva varijanta rezevoara za 29ke bila limitarana i po brzini i po G opterecenju, a nije ni neke zapremine iskreno.

Steta sto nisu razvili dvostruke nosace za R-77 i integrisali na 29 prve gen, pa bi modernizovan avion mogao poneti npr. dva rezevoara, 4 ili 2 R-77, 2 R-73 i jednu ili dve vodjene bombe ili rakete u gondoli i na drugom krilnom nosacu sa sve nisanskim kontejnerom. Za sada to moze samo 29K/M na svojih 9 podvesnih plus jedna za nisanski kontejner.

Wo

>> Imalo bi smisla imati i dodatni MFD pored vec ugradjenog zbog primene vodjenih VZ sredstava

Svakako ali vodjena VZ sredstva kojima treba ekstra MFD u kokpitu zahtevala bi i nisanski kontejner sto je definitivno prevelik zalogaj i da se planira vec bi vise puta bilo medijski ispraceno.

An

@Srbofil

Koliko se sećam SMT je rađen za rusko RV krajem 90tih i bila je priča da će se sve 29ke u ruskom RV dići na taj standard. Otuda i potreba za većim doletom te i za ,,grbom“. To što su oni od toga uglavnom odustali (ne znam koliko je aviona modernizovano, verovatno par desetina samo) i shvatili da im je Su-30/35 daleko bolja platforma je već druga priča.

Inače kad smo kod toga, meni je Su-27 lepši od MiG-29. Mislim u suštini je to isti ,,osnov“ dizajna, ali su mi proporcije kod Su-27 familije nekako bolje, estetski. Veća krila nekako daju lepši izgled tu, u poređenju je MiG-29 nekako ,,skraćen“.

al

Eto, ipak se dodje do faze 3…

Bice zanimljivo da vidimo sta ce sve modernizacija obuhvatiti. Ako je varijanta sa beloruskim MIG-ovima jos uvek aktuelna, cenim da ce i ovi biti na istom nivou. Jedino mi to ima smisla. Sa 4 beloruska to je vec dosta solidno. Naravno da uvek ima bolje ali za to para sto je odvojeno i gledajuci troskove prilagode jer smo vec koristili taj tip aviona – ovo je skroz dobra prica. Naravno za odrzavanje LA i stvaranje novih karova u RV-u, nikakva sila i sta ti ja znam…

Jedino se ne treba zavaravati kako smo sad mirni na duze staze. Vec za par godina treba intezivno uci u proces nabavke novog VBA. Ako uzmemo da ce beloruski stici dogodine i ovi biti modernizovani takodje dogodine, to je 5 godina od pocetka „Price sa Migovima“ a to su bili vec postojeci avioni.. Nije realno ocekivati da proces nabavke novih aviona bude kraci…

PS: Onaj mucenik umalo ne odlete sa platforme. Jedva je pretek’o…

Odgovori
Wo

>> Onaj mucenik umalo ne odlete sa platforme. Jedva je pretek’o…

Hehe, i meni je zapalo za oko…

Mi

@Wolfgang

Kad radar nije usao u operativnu upotrebu, tojest neku serijsku proizvodnju, onda je tesko odgovoriti na ta pitanja od strane ikog osim proizvodjača.

Su-57 treba da dobije prvi (bio bi drugi) serijski primerak do kraja godine i sa njim dolazi i prvi serijski ruski AESA radar za višenamenski borbeni avion. Tihomirov radar N036 je ne samo gotov i u serijskoj proizvodnji nego je i deo multi radarskog AESA sistema pod nazivom Sh121 jedinstvenog u svetu.
Ovde mozete videti spisak paketa senzora uključujući i sve njegove N036\B\L, L402 AESA radare. Slike istih su dostupne ako guglate te specifične oznake.

Pa

Čekam komentar nekog ko će napisati „mogli bi stari radar Rubin koji se skida sa 29-ke da ugradimo na ZSU 57/2-greota da se baci“.

Odgovori
Vl

PakleniVuk,
Možda na Bis? :-)

Ja

Da li 4 miga iz Belorusije, dolaze vec modernizovani, ili samo remontovani?

Odgovori
Ve

Pravo pitanje je dolaze li uopste, Srbija je potpisala deklaraciju EU u kojoj pise da u Belorusiji nema deomkratije i slobodnih izbora a da narod hoce demokratiju i slobodu, povukli smo vojsku sa vezbe Slovesko bratsvo. Sta vi mislite hoce li nam covek kojeg smo zbog EU otpisali i zaboravili njegovu podrsku 1999. pokloniti 29-tke?

Mi

Naravno. Ako su plaćeni onda stizu sigurno.
Jedino ako se ne pogorsa situacija do nekog ne daj boze ratnog stanja.

Bo

Veljko
Avioni su primljeni RV Srbije, tako da avioni sigurno stizu.

Al

@Veljko

Ako ne uradi, plaća penale, pa nek se gledaju. A da ne pričamo da su Bugari u svom tom haosu dobili svoje Su-25.

al

@Veljko

Obzirom da su avioni poklonjeni a modernizacija nije, ne vidim razlog da ih ne isporuce. Belorusi se resavaju 29-ki a ovo je lepa prilika da se na 4 primerka koji bi kod njih svakako isli u rashod ili na simbolicnu prodaju nekoj zemlji 3. sveta, prodaju modernizovani za ipak ne tako simbolicnu sumu novca. Zavod u Baranovicima to sve sam radi i kinta je cista.

Nema tu puno ljubavi.

Ž

Veljko

Ако су Бугарима који су у ЕУ и НАТО ремонтовали и модернизовали Су-25 зашто не би нама испоручили ловце?

Уосталом у посао је укључен и РСК МиГ а платићемо или смо платили ремонт и модернизацију мањег обима.

Wa

Glupo pitanje.Naravno da će doći,kao i ovi T-72 što pristižu.Ne budite nestrpljivi.

Ac

Ide polako ide.
I ova Lasta ne izgleda lose.
Odradjen je onaj PASARS nulta serija.
Eto, ovde pominju i tenkove T-72.
Svi se smejase i za 6 Nora,ali Miloradovic negde u julu rece da je potpisan ugovor za dodatne. Kontam jos 6 i da ce krajem godine jos jedna kolicina biti narucena. Znaci bice ih mozda 18 do kraja sledece godine. Lazara vec ima valjda 12.
Tako sa pomera se tu stosta.

Odgovori
Dr

Izvinjavam se sto skrecem sa teme, samo bih se nadovezao na Acin post vezano za PASARS.
Po nekim informacijama VS bi sledece godine trebala da dobije dvocifren broj PASARS-a.

Vl

Koliko Boforsa ima ukupno kod nas u naoružanju?
Čisto radi nekog zaključka da li kupujemo nove, postavljamo postojeće na šasije Fap-ova ili radimo nove po licenci…

Ac

@Drina
Dakle rade se ozbiljno na Pasarsu.
Bez obzira na sve, radi se nesto.
Sigurno da ima zackoljica nekih i problema, ali to je nama vec svojstveno i treba iskreno u svim sferama drustva da se uozbiljimo i da nadjemo zajednicke teme i tacke, koje bez obzira na to ko je vladajuca vecina, uvek budu u fokusu i iste. Kao Ameri npr. Vlasti se menjaju, ali sustina politika ostaje ista.
U Srb kako ko dodje, on krece nesto svoje da fura i ispocetka. Ne ide to tako…
Jos da krenemo ozbiljno bespilotne da proizvodimo.
Treba sa budemo pametni, nikome da ne pretimo, da ne poturamo grbacu gde joj nije mesto.
Ne moramo u svakom sukobu da budemo ucesnici. Nek i nas zaobidju malo u buducnosti.
Ali treba imati to sve kao faktor odvracanja.
Samo rad i pamet nas moze spasiti.
Sto se Miga tice, meni kao laiku je to ok kao prelazno resenje.
S obzirom da ni akumulatore za njih nismo imali pre 5 godina.
Ja bih voleo Rafal da vidim u vojsci kasnije.
Nekako mi izgleda mocno.

Bo

Vlad
Mislim da ih imamo oko 70-80 komada, mislim na bofors. Do kraja godine bi trebalo da u naoruzanje udje jos 6 komada, znaci ukupno 12, a sledece godine, bice pasarsi sa mistralima.

67

Lastu bolje da izbacimo , na silu ugurana u RV, ubila je odlicnog pilota, I dalje ima urodjenih problema sa komandama Leta. Utva je za nju I dalje klasa.

Lazar u odnosu na savremena BOV katastrofa.

Pasars , Milos I Nora vrede. Tu treba nastaviti. Pogotovo sa Aleksandrom kao unapredjenjem Nore.

Losa je popunjenost jedinica. O tome Niko ne govori. Pola tenkovskih posada fali.

T72 ruske ce doci I biti stacionirane u Nisu, zahtev ruske strane, videcemo da li smo mi spremni da prihvatimo taj uslov.

O novom avionu treba vec sada misliti. Pare ne bih trosio na modernizaciju zato sto je bespotrebna , Niti ce se performanse nesto posebno poboljsati Niti ce se neka sredstva ikada probati. Kao nor R27R1 koja se ne kaci ni na dezurnu paru. Hvata vlagu upakovana.

Be

@Vlad

Imamo 72 ili 82 BOFORSA, nesećam se tačno.
Sve će to biti postojeći aparati, ne kupije se novo. Mozda jedino da se dorade i to je to.

St

Posto sad imamo i dronove u naoruzanju, vojni komandanti mogu da organizuju jedan mali test. Razvuku PASARS sa sve Zirafom i provere da li i pod kojim uslovima moze da otkrije i eventualno nisani dron koji leti visoko, brzo, nisko , sporo….pa odna zakljuce da li se dalje isplati montirati top iz 40tih godina na FAP iz 70tih. Ili lepo preskoce taj test a PASARS paradira reklamno kao i do sad, i nada se da nam nece trebati, ili ce nam eventualno trebati za podrsku pesadiji, umesto Prage.

Al

@Stojko

Top Bofora L/60 je iz 40tih, L/70 je daleko mlađi i nastao je kao odgovor na potrebu PVO od mlaznih aviona. To je velika razlika!!!

Vl

Stojko,
Niti je top Bofors na Pasarsu iz 40-tih niti je Fap kamion na kojem je montirana nadogradnja iz 70-tih. Namerno pišete neistine sa radi degradiranja prikazanog.
Što se tiče mogućnosti zahvata BPL sa modernizovanom Žirafom, komentatori koji su u tematici i struci su potvrdili da je to moguće ali da bi bilo ipak najbolje da se u dogledno vreme krene u nabavku i novih 3D Žirafa.

EV

U srpskom slucaju ni 50 Migova 29 M i da smo imali pilote ne bi dali efekat u odnosu na investiciju 1999 . s 300 bi mozdza i pravio ozbiljniju razliku tada.Mislim da je to pouka i za nas danas. nas jedino Nato ugrozava. A protiv Natoa se ne ratuje u vazdusnoj bitci lovac na lovca. PVO je kluc.

Mi

Na jednosjedima poklopci kabine kao i izbaciva sjedista su uklonjena sto bi moglo indicirati da se vrsi i modernizacija kokpita. Nadam se da ce i dvosjedi biti modernizirani do tog nivoa da ce moci koristiti „pametno“ oruzje vazduh-zemlja. To bi cak moglo biti i bolje od Orla 2.0 po sposobnostima (KAB-500, H-29, X-31R)

Odgovori
Mi

Izmjesao sam cirilicne i latinicne oznake oruzja , KAB-500, H-29, H-31R

Na

ocekuujete da kupimo rakete mini moskit nadam se da ste u pravu,

Mi

Sasvim sam siguarn da sam to procitao u nekom od novinarskih tekstova ili sam cuo u jednom od video snimaka kada je neki od drzavnih funkcionera govorio o modenizaciji.Dali moze da ponese H-31 ……moze….. YouTube snimak ispaljivanja H-31 https://www.youtube.com/watch?v=thadZj1RrAw
Jedino sto je neobicno u tom snimku je to sto H-31 pogadja zemaljski cilj, nisam znao da ima verzija za gadjanje zemaljskih ciljeva

Be

@Miodrag

Vrlo je verovatno, da je nabavljena raketa R-77 i KAB-500 ili KAB-250.

Vl

Da li ovaj natpis Zoran Radosavljevic na 29-ki stoji od ranije ili je to novina? Znam da su spominjali da ce avioni dobiti imena po poginulim pilotima, ali ne znam da li je to vec primenjeno ili je ovo tek priprema za to?

Odgovori
Ž

Vlada

На авиону се налази већ око две године-

Vl

Hvala, nisam znao da je proslo vec toliko vremena od te inicijative, sada na netu vidim da je to zaista bilo pre vise od dve godine.
Inace, i predlog i resenje su odlicni.

Wo

>> Letimo na avionu V-54 Lasta i avion je izuzetno dobar. Opremljen je uređajem Garmin G500 što nam olakšava obuku u instrumentalnom letenju.

A posle obuke prelazi se na „diesel punk“ analogni six pack instrumenata kod orlova i mogova…

Odgovori
Pa

Prvo G4 analogni . Red meso,red slanina-obuka po Šumadiskom načinu.

Pa

P.s. kad smo kod „ditalno-analognog“ bio je predlog (u šali -samo da neko ne shvati ozbiljno ) da im se podeli (ili da ponesu od kuće) po jedan tablet, pa da uključe gugl mapu ili onu aplikaciju „libela“ da bi se bolje orijentisali (za auto-pilot bi im trebao i kabl ali nema gde da se priključi) ;-)

Wo

Mislim da se kod G500 ne radi o letenju „po (google)mapi sa GPS“ nego o navigaciji preko VOR/DMA, mozda vezbaju i sletanje sa ILS itd. Inace, ako pilotu vojnog aviona kod nas pomaze da ima elektronsku mapu misije i eventualno dobije neku da kazem non mandatory poziciju preko GPS/GLONASS, to moze da se resi nekim rugged tabletom. Ako u google map aplikaciji na mobilnom snimite mapu odredjenog regiona za offline use i sednete u putnicki avion pored prozora videcete u svakm trenutku tacno gde se nalazite. Vise puta pokusao i uvek veoma lepo funkcionisalo. Naravno, pravo vojno resenje je INS/GNSS.

Sr

Prvo Utvica stara analogna, pa „staklena“ Lasta…pa sa nje opet na analogni G-4, pa na uskoro analogno-digitalni 29 i J-22, pritom lovac ima drugacije instrumente i nacin prikazivanja od trenaznih aviona jer je ruski(meni licno je ta simbologija logicnija, ali dobro), a ovi prethodni su sa zapadnom avionikom….To moze samo JNA da izrodi i njihova braca „nesvrstani“ poput Indije i Egipta, niko vise….

Inace, jednom se desila tragicna nesreca kada su bivsi sovjetski/ruski piloti presli na zapadi avion i u kriticnom trenutku bili zbunjeni nacinom na koji se prikazuje horizont kod zapadnih aviona, uveli su ispravan avion u manevre iz kojih nije mogao izaci. I to nije jedina nezgoda iz tih razloga.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aeroflot_Flight_821

https://en.wikipedia.org/wiki/Spatial_disorientation

Evo sta kaze Marko Ivankovic:

„Takođe, zbog čega nam onda zapadne firme modernizuju i prave kokpit za G-4? Zar nikome iz vojske nije poznato da je filozofija prikazivanja simbologije u kabini kod Rusa i zapadnjaka kao nebo i zemlja? Zar neko očekuje da posle aviona koji koristi totalno drugačiju filozofiju prikazivanja informacija na displejima i filozofiju arhitekture kabine i svega u kabini, pilot bude spreman da pređe brzo i bezbedno u avion koji nije ni blizu aviona koji se koristio za obuku? Sama ova činjenica može da nas košta i udesa i života pilota, bave se ljudski faktori tom problematikom……No ovo je druga tema…“

Moze se reci da drzava sada mozda nije imala novca za novi visenamenski avion(iako sudeci po kreditorskoj politici, ja mislim da jeste), ali isto tako jasno je „privremenim resenjem“ ce gotovo sigurno komplet flota borbenih aviona doci na zamenu u malte-ne isto vreme, takoce i cela raketna PVO.

Nadam se samo da ce odabir lovca i skolskog aviona ovog puta bolje biti uradjen nego u vreme nabavke 29ki i da ce odabirom tehnike proces obuke pojednostaviti, a logistika olaksati, cak i u PVO ako budemo mogli preci na neke zapadne sisteme(NASAMS, MICA-VL itd.)

А

пола вино , пола вода :))))

Mi

Eto, i za inat svima koji su tvrdili da nist od modernizacije nece biti. ( Mante se 4++± provala)
Goirim naravno o poboljsanju radara, i proširenju spektra vazduh-vazduh, i vazduh-zemlja naoružanja.
Govorim o onima koji su do juce tvrdili da ce ostati na istom nivou kao 87′, ili 99′ ili 2018te.
Kao što vidimo biće ipak modernizovani jer je posao ugovoren i isplacen.

Ja se nadam podkrilnim ometačima za zaštitu naših pilota od nadolazecih raketa. Pisalo je da su izgleda iprobavali bar jednu vrstu (možda Talisman) ne tako davno

@Živojin
Šta će se tačno uraditi od modernizacije dvoseda sa obzirom da nece dobijati radar?
Koje su opcije za njih?

Odgovori
Ž

Могу добити вођена ВУБС ваздух-земља, рецимо ПРР и ТВ вођене ракете и бомбе.

Такође могу и новије верзије ракете ваздух-ваздух Р-73 (Р-74) као и Р-27Т.

Mi

@ Živojin
Hvala za info! Pratim T6 za više detalja 🙂
Te stvari su super važne sa obzirom na dosadašnje mogućnosti migova u jugoslovenskom i srpskom naoružanju do sada. Ova modernizacija je jako važno za nase pilote i tehničko osoblje ( za razliku o održavanja MiG-21 u vazduhu jer se moze).
Biće jedan korak ispred nego „juče“, a to je ogromna stvar jer novi avion dolazi za 10 godina.

Sr

@Milos77
Da imamo viska para mogli bi u UB staviti obaj Eltin radar kao Rumuni u 21ce. Stao bi bez problema, cak bi u poslednjoj iteraciji bio bolji dosta od N019M1 jer se radi o slotted planar array full solid state masini sa opasnim softverom i procesorima iza sebe(kao Zuk samo jos modernije).
Ima cak i AESA verzija, samo ne znam bas u UB zbog tecnog hladjenja kako bi isla integracija….

Wo

>> Могу добити вођена ВУБС ваздух-земља, рецимо ПРР и ТВ вођене ракете и бомбе.

Dakle vi tvrdite da ce ti vazduhoplovi u modernizaciji dobiti nisanski kontejner, dodatne MDF u kokpitu, verovatno i moderan navigacini sistem? DA li je to realno?

Ž

Wolfgang

Не треба вам нишански контејнер за ТВ вођена ВУБС, попут КАБ-500Кр и Х-29Т.

До сада ниједан МиГ-29 у свету приликом модернизација (дакле СМ, СМТ, УПГ) нису добили нишанско-навигацијски контејнер.

Wo

@Živojin Banković

>> Не треба вам нишански контејнер за ТВ вођена ВУБС,

Naravno da vam treba dodatna oprema kao npr. kamera, laserski daljinomer, komunikaciona oprema za link sa raketom… To sve se onda spakuje u jedan tzv. „kontejner“ koji, ako vazduhoplov nije od pocetka projektovan za takve vrste zadataka (a Mig-29 nije), visi ispod krila ili na trupu i obicno se zove nisanski kontejner. Takodje za navodjenje je potreban prikaz scene sa TV glave rakete u kabini sto zahteva jedan MFD.

Ž

Wolfgang

Авиони МиГ-29СМ и СМТ, МиГ-29К, КУБ, Су-30 и Су-35 носе КАБ-500Кр и Х-29Т без контејнера.

На свим тим авионима нема нишанско-навигацијских контејнера.

Једини руски савремени контејнер Т220 је интегрисан за сада само на МиГ-35 а ускоро и на Су-35.

Наравно свој посебни контејнер ће имати и Су-57.

А писали смо већ о могућим варијантама модернизације српских 29-ки.

https://tangosix.rs/2017/22/02/sve-varijante-moguce-modernizacije-srpskih-mig-ova-29/

Pa

@Wolfgang
Kakav link sa raketom, za korekcije…..za dopisovanje za GSN?
Raketa ako ima TV samonavodjenje nema komunikaciju nakon lansiranja, po 100 put.
Laserski daljinomer-to postoji…mislis laserski obelezivac cilja?
Mfd mu ne treba za prikaz scene sa rakete, eno i orao ima takav mfd vec 30 i kusur godina, zar ga nisi primetio?
Nema te igrice, zalutali ste, mnogo puta nista…

Wo

@Pavle

Samo polako gospodine, ja nisam cuvao ovce s vama da mi se tako drsko obracate!

@Živojin Banković

Izvinjavam se. Ako procitate kako funkcionise GBU-15 (KAB-500KR je njena kopija) videcete recimo sledeci pasus:

A data link in the tail section sends guidance updates to the control aircraft that enables the weapon systems operator to guide the bomb by remote control to its target.

Takodje savremene izraelske vazduh-zemlja krstarece rakete i krilate bombe regularno koriste man-in-the-loop princip navodjenja koji zahteva odgovarajuci komunikacioni link.

Sta mislite kako su nastali video snimci razlicitih napada na zemaljske ciljeve zadnjih godina? Ili prikaz sa same rakete linkom na platformu ili sa platforme snimljenjo optoelektronikom iz neke vrste nisanskog kontejnera (ili embeded optolektronike kod dediciranih bombardera).

Rusi ja smatram te bombe bacaju iz Su-34 (ili mozda SU-25?) koji ima odgovarajucu opremu za VZ dejstva da podrzi takvu vrstu oruzija. Ako se pretpostavi da ta bomba leti na scenu koja joj je predata pred lansiranje i ne treba joj nikakva korekcija kako vi smatrate da se moze izvrsiti akvizicija cilja i zahvat tom bombom bez ikakve optoelektronike iz Mig-29 sa koga se deluje? Kroz head-up displej? Tesko.

Se

Wolfgang

Akvizicija cilja može se obaviti i direktno glavom za navođenje na raketi. Slika sa glave se projektuje na ekran u avionu. Tako radi maverik raketa i kh-29. Informišite se malo pre nego li uđete u raspravu. Imate li negde sliku a-10 iz 80ih a da ima kontejner ? Naravno da nema. A jel a-10 koristio maverik ? Naravno da jeste. Količinom komentara i „mišljenja“ nećete nadomestiti očigledno neznanje.

Pa

Ovo je za duboki naklon. Bez reci. Pozdravio te rx

Wo

@Sergej

>> Akvizicija cilja može se obaviti i direktno glavom za navođenje na raketi. Slika sa glave se projektuje na ekran u avionu.

Pa gde vam je taj „ekran“ u nasem Mig-29??? Evo pogledajte kako to ide na SU-25 (simulator):

https://youtu.be/u13maHYBIgM

Dakle? Ako mislite na onaj ekran koji je zamenio stari repeater head-up displeja on mislim nije predvidjen za tako nesto. Da li ce da ga zamene? Slika sa „glave“ moze sigurno da se „projektuje“ u kabinu ali poenta mog pisanja je da to nije tek tako nesto sto ne zahteva dodatnu opremu da se vesa na avion. Osim toga, ne postoji dokaz na net-u da je ta TV navodjena bomba/raketa ikada ispaljena sa necega sto nije Su-25 ili Su-34 a ti vazduhoplovi imaju dediciranu opremu za takvo oruzije.

Ž

Wolfgang

Узмите прођите интернетом, има слика руских вишенаменских борбених авиона са бомбама КАБ-500Кр и ракетама ваздух-земља Х-29Т а да при том немају никакву додатну опрему која је окачена на спољни носач.

Навео сам Вам који је једини савремени руски нишанско-навигацијски контејнер. За сада га има само МиГ-35 и наравно извозни МиГ-29М и М2. Тренутно се испитује и на Су-35С.

Ево једне фотографије МиГ-а 29СМТ са бомбом КАБ-500Кр.

https://russianplanes.net/id217485

Vl

Srbofil,
Mislite na Elta el/m-2052?

Wo

Hvala na linkovima. Ja licno sumnjam da ce modernizacija obuhvatiti takve sposobnosti ali videcemo. Inace:

https://en.missilery.info/missile/x29t

The calculations of combat effectiveness of the X-29L look quite convincing: Thus, a link of fighter-bombers with a full load of FAB-500 and S-25 (8t bombs and 4 missiles) was required to destroy a large target, while the same task could be solved by one Su-25 attack aircraft with a pair of X-29s; the 100m-long bridge was disabled by six aircraft with a dozen FAB-500s or just a pair of four X-29s.

Dakle jedan vazduhoplov sa vodjenim sredstvima menja fakticki pola eskadrile orlova…

Ž

Wolfgang

T6 је писао и о украјинским и белоруским дорадама МиГ-а 29.

https://tangosix.rs/2018/02/03/ukrajina-radi-na-modernizovanoj-varijanti-mig-29-koja-nosi-oznaku-mig-29mu2/

https://tangosix.rs/2017/01/02/sve-o-beloruskoj-modernizaciji-mig-29bm/

Немојте бити сигурно да наши авиони неће бити на истом нивоу.

Pe

Vec cetvrtu godinu slusamo vesti o tome, kako su ovim starim izrabljenim avionima zabili jos jedan ekser u vecnom procesu“modernizacije na 4+“.
Da li je napokon istrosena tema za PR-a za Vulina na starim MiG-29?
Ne! Kad polete“modernizovani“-tek ce da pocne herojsko glumatanje nasih cinovnika o licnom doprinosu vojnickoj slavi Srbije, znacajno veci nego sto su dostigli nekakvi vojvoda Misic i ostali.
Ima li bar u naznakama zdravog razuma….bacite u djubre te MiG-29 i kupimo napokon savremeni borbeni avion koji ima realnu vojnu ulogu u 21 veku, a ovako ispadamo predmet podsmeha za komsije i dalje…

Odgovori
Pa

@Petrovic Dusan
Mislim da smo i tu temu dotakli u gornjem komentaru o „analogno-digitalnoj obuci“. Ozbiljne zemlje imaju ozbiljne avione i avijaciju zato što imaju ozbiljnu doktrinu i način obuke pilota. Možemo da menjamo koji god hoćeš višenamenski avion (on je samo karika na kraju lanca obuke) bilo zapadni ili istočni -ni jedan ne odgovara našem načinu obuke (koja je trenutno „ad-hok“) . Lasta ,trenažni avion sa zapadnom elektronikom bez izbacivih sedišta (paradoks Kobac ima ista) i bez bilo kakvog padobrana (čak male privatne firme uspevaju da u svoj ,do duše jednostavniji avion,ugrade padobran koji spušta ceo avion na zemlju i takođe ima Garmin navigaciju),pa G4 analogni,pa Orao (kombinacija nečeg (?) može slobodno da se kaže „hibrid“) ,pa posle toga u ovaj niz upada sve,a u isto vreme i ništa.

Ali ko smo mi da pridikujemo? Evo T6 pridikuje godinama pa ništa. Ljudi u komentarima pridikuju ,pa ništa. Stručni ljudi (inžinjeri ,stručnjaci,tehničko osoblje,instruktori letenja …) pridikuju ,pa ništa. Dođe neki „fenser“ na mesto direktora i on hoće „leteći tanjir“ ali da ima TT zahteve i cenu izrade kao prosečna bicikla od aluminijuma (jer je naj jeftiniji) i pita „jel može lim iz Železare Smederevo da se ugradi u avion ,mnogo je jeftiniji nego da uvezemo taj sertifikovani iz Amerike ?“ -Može ,rođo,sve može ,ali dovedi ćerku ili sina da budu probni pilot kad se završi izrada tog letećeg tanjira. Ljudi misle da mogu u podrumu da naprave nešto sa četri propelera i da će nakon toga u septembru da prelete Beograd? Kad bi to išlo tako i na taj način …

Mi

Dušane, ako uzmete u obzir celokupnu zdravsveno – ekonomsko – političku situaciju, koji avion bi ste vi odabrali i zbog čega baš taj? Uzmite u obzir sve realne parametre, geografski teren Srbije, nacionalni bruto dohodak, izdvajanje za vojsku, nemogućnost kupovine savremenih USA vojnih sredstava jer smo mi faktički još uvek pod embargom na to (verujem da vi to isto već znate)… da skratim, da imate moć da odlučite, koji avion bi to bio?
Pozdrav

Wo

>> Dušane, ako uzmete u obzir celokupnu zdravsveno – ekonomsko – političku situaciju, koji avion bi ste vi odabrali i zbog čega baš taj?

Nisam Dušan ali mogu da pogledam :-)

Ma ok su ti Mig-29 ali za vazduhoplovne entuziaste je prosto premalo to sto oni nude. Recimo mene zanimaju radari, kokpit i napredna (mislim ne „napredna“ u politickom smislu nego „advanced“) navodjena sredstva, i sta ja sad tu mogu osim da stalno nesto hejtujem kad je sve skarabudzeno kao u konjskoj zaprezi? A sto se ekonomske i geopoliticke situacije tice mi smo sa ratovima zavrsili. Nama ne treba nista bolje za airpolicing. Jedino nervira napredni marketing oko te cele price.

Bu

@Petrovic Dusan Koliko para , toliko muzike. Nema nimalo dvojbe da bi Srbija željela „moderne“ aviona, ali…novaca se nema. Ne možeš imati prosjećnu plaću 300-500 eura, a sanjati o avionima. Zapravo možeš sanjati, jer to je jedino što možeš :/

Lo

Drago mi je da je konačno počela modernizacija. Mislim da će to biti varijanta SM, ali sačekaćemo da se završi. Bilo je riječi da će biti ugradjen radar žuk-m, što bi bilo idealno. Mada se sad priča da će postojeći biti modernizovan. Domet imaju isti 120 km, samo što postojeći prati i napada manje ciljeva za razliku od žuk-a. U svakom slučaju odlična stvar kao prelazno riješenje dok se ne nabavi novi višenamjenski avion, nadam se MIG 35.

Odgovori
TT

Nadam se svemu samo ne Migu-35 .. -.-

Vl

TT,
A što ne Mig-u 35? To je u stvari Mig 29 M za izvoz. Zar je to loš avion?
Mada, ako komšije kupe Rafale, nas vadi samo kupovina Su 30 ili Su 35.
Mislim da je priča o Mig-u 35 (29 M) aktuelna samo u kontekstu ravnoteže snaga na Balkanu…

Sr

@Vlad
„A što ne Mig-u 35? To je u stvari Mig 29 M za izvoz. Zar je to loš avion?“

Da

Vl

Srbofil,
Vidite, ja mislim da Mig 29 M nije loš aparat i da za dati novac nudi i više nego konkurencija.

Ra

Pitanje za sve.Šta bi nam koristili mig.29.1999.Da smo imali i 50.komada ništa nebi uadili jer nismo imali pilote za toliko aviona.Od jakih zemalja jedino nije učestvovao Japan u bombardovanju Srbije.Naravno tu ne ubrajam Kinu i Rusiju.Cela EU.plus Amerika.Strašno.I ko je hteo da pomogne Srbiji nije smeo.Umesto za s300.ili 400.mi tražimo tenkove i avione.
E da smo znali za severnu Koreju 99.Sprdaju se s nama kako šiptarima i ustašama,balijama a naročito anglo saksoncima i germanima odgovara.S600.nam treba da bi Srpske svetinje na Kosovu vratili i da bi Božur Kosovski opet cvetao kao nekad po celom Kosovu.

Odgovori
TT

Vidimo koliko PVO vredi u uslovima modernog ratovanja u Nagoro Karabahu. Bez ofanzivne, mlazne avijacije vojska prakticno ne postoji!

Vl

Rade,
Jedan primer:
Turci su sa Barjaktarom je vršljali po Siriji kako su hteli dok nisu stigli mig-ovi 29.
U ratu Jermena i Azera upravo je PVO taj koji je onemogućio napade avijacije na teritoriji druge države.
Dakle, za sve postoji mesto i vreme…

Ra

Pitanje za sve.Šta bi nam koristili mig.29.1999.Da smo imali i 50.komada ništa nebi uadili jer nismo imali pilote za toliko aviona.Od jakih zemalja jedino nije učestvovao Japan u bombardovanju Srbije.Naravno tu ne ubrajam Kinu i Rusiju.Cela EU.plus Amerika.Strašno.I ko je hteo da pomogne Srbiji nije smeo.Umesto za s300.ili 400.mi tražimo tenkove i avione.
E da smo znali za severnu Koreju 99.Sprdaju se s nama kako šiptarima i ustašama,balijama a naročito anglo saksoncima i germanima odgovara.S600.nam treba da bi Srpske svetinje na Kosovu vratili i da bi Božur Kosovski opet cvetao kao nekad po celom Kosovu.Srbi bi taj Božur pešadijom posejali po Kosovu i Metohiji da nije belosvetskih bitangi kojima ništa nije sveto. P.S.Ničija nije svetlela do zore pa neće ni njihova.

Odgovori
Pe

Na kraju nece imati ko da leti na ovim masinama…Znanje koje studenti sticu na Akademiji je sve tanje i tanje,,Obuka je sve losija i losija,,,,Pukovnici su se izgubili u potrazi za povecanjem letackog…….sve u svemu vreme je za reset,,,

Odgovori
Th

Sta? Samo na nivo 4+ ? Di su ostali „+“ -sevi ? Fali najmanje 4 od tih „+“-seva. Do sada sam cuo samo za generaciju 3 – 4,5 (Rafale) i 5.
Za mene je Mig-29 generacija 3,5.
To je neka vrst lakog remonta i modernizacija/westernizacija komunikacijskih sredstava. Dovoljno za produzetak resursa na 5-10 godina. Pa mogli bi leteti i do 2040te .

Odgovori
TT

Mig-29SM je 4. generacija. To sto pises ima smisla za ranje verzije ali SM/SMT i M su punokrvna 4. generacija.

Vl

Thomas,
Evo kako su zapadni izvori klasifikovali letilice 4 generacije:
„Generation 4.“
These fighters debuted in the mid-1970s and are still tops in most of the world. This group includes USAF’s F-15 and F-16 and Russia’s Su-27 and MiG-29 (and offshoots). Weapons, engines, and avionics put earlier aircraft to shame. Thirty years of improvements have pushed some fighters into a group known as
“Generation 4.5.”
These include the latest F-15s and F-16s for overseas customers, and the MiG-35, Su-30, and Eurofighter Typhoon.
Evo kako ga i Rusi klasifikuju:
„The MiG-29 Fulcrum is a modern 4th generation supersonic fighter that can achieve more than double the speed of sound. The aircraft is comparable with the American Boeing F/A-18 Hornet or the General Dynamics F-16 Fighting Falcon.“
Dakle, po zapadnom standardu Mig 29 spada u 4 generaciju dok je Mig 35 (29 M) u 4.5 generaciji.
Pametnom dosta…

Ja

Moze li neko da mi odgovori dali ce biti ugradjeni radari na skolsko borbenim 29kama?

Odgovori
Ž

Неће јер РСК МиГ то одавно више не нуди.

al

Nece

Al

Konacno cemo imati avione 4-te generacije….
Imacemo avion kao sto je nekada bio F-16C/D Block 25…..
Ko vam drugacije kaze , taj vas laze……
Ali i ovo je napredak …

Odgovori
Sr

Delom Block 30MLU tacnije, posto 25 nisu imali aktivne radarske rakete, tek Block 30, a Block 30 bazni nisu imali HMS i AIM-9X(ekvivalent R-73) tek MLU.

Vl

Aleksa,
Mig 29 je i ranije bio 4 generacija. Po zapadnoj klasifikaciji 4.5 generacija su sledeći ruski avioni: Mig 35, Su 30 i Su 35

ki

Bogu hvala sto je ovaj ministar odlazeci,da ne zamajava narod i da se ne postrojavaju u njegovu cast,da ne gube vreme nego da rade koliko mogu i urade ono sto mogu

Odgovori
ma

Nagadjanja u nedogled ko je koja generacija i preteruje se i u plusu i u minusu za Mig29.
Jedno je sigurno Mig29b nije puna IV generacija. Rusi su ga svrstali u punu IV generaciju jer je po nekim parametrima bio ispred zapadnih lovaca u to vreme kao i Su27.
Gde pripada verzija SM, SMT.
Gde verzija M, M2.
Gde verzija 35.
A zatim uporedite sa zapadnim verzijama lovaca.
Ova modernizacija je trebalo poceti bar pocetkom ove godine a ne pred kraj iste. No dobro ipak se pocelo na tome. Ja ipak smatram da je ova modernizacija potrebna jer nam predstoji ipak 10-12 mozda cak i 14 dugih godina za ocuvanje mira i odvracanja od agresije na ovim prostorima. To iz ugla RV, pilota mozda izgleda malo vremena ali gledajuci sa strane ipak je to jos citava decenija. Za tu deceniju svet moze da izvrsi tumbanje nekoliko puta.
Kakva god bila modernizacija bice sigurno bolja od postojece a samim tim i ,, naprednije“ i bezbednije letenje. Kada Bugari ojacaju ekonomiju i svoju vojsku ko kaze da nece traziti istocni deo Srbije, ima jos takvih mogucih scenarija. Nece im biti prvi put.
Srbofil
Trebalo je da naucis sve te konstruktore iz KB Mig kako bi izgledao Mig29 i Mig35. Kakav si strucnjak sigurno bi uvazili tvoje zamerke.

Odgovori
Vl

mateus,
Da i vama napišem…
Izvor je zapadni, dakle generacije su prikazane po zapadnim standardima.
„Generation 4.“
These fighters debuted in the mid-1970s and are still tops in most of the world. This group includes USAF’s F-15 and F-16 and Russia’s Su-27 and MiG-29 (and offshoots). Weapons, engines, and avionics put earlier aircraft to shame. Thirty years of improvements have pushed some fighters into a group known as:
“Generation 4.5.”
These include the latest F-15s and F-16s for overseas customers, and the MiG-35, Su-30, and Eurofighter Typhoon.
Dakle, Mig 29 je uvek bio 4 generacija i po zapadnoj kategorizaciji.
Molim kolege komentatore da pri izvođenju svojih zaključaka prvo konsultuju dostupnu literaturu. U suprotnom isti rizikuju etiketu neozbiljnosti…

Wo

>> Kada Bugari ojacaju ekonomiju i svoju vojsku ko kaze da nece traziti istocni deo Srbije

Ovo mora da je neka sala? Dakle Bugari zakrvavljenih ociju sa zardjalim kalasnjikvima u rukama iz kojih curi drnc samo se grupisu iza granice i cekaju da izvrse agresiju… :-)

Ba

@Wolfgang
Pošto su to uradili tri puta, zašto ne bi i četvrti?

TT

Bane Zato sto nestaju duplo brze i od Srbije, nema ih dovoljno ni za Bugarsku, a ne da svojataju delove na kojima zive etnicki Srbi ..

Wo

@TT

Hvala, bas to sam i ja hteo da napisam ali rekoh, ne vredi sad skretati s teme.

Srbija danas ma odlicne odnose sa Bugarskom. Nasi piloti vezbaju zajedno, ne sumnjam da su i privatno jako dobri. Secate li se mozda otvaranja autoputa prema Sofiji i medijskog prikaza tog dogadjaja? Da li danas 2020. treba razglabati sta je bilo u zadnjih 800 godina izmadju nas i Bugara? I Srbija je u istoriji napadala Bugarsku. Pravo na Makedoniju imali su u balkanskim ratovima svako sa svoje strane i Srbi i Bugari. U srednjem veku Bugarska je imala dva ozbiljna carstva koja su trajala vise stotina godina i takodje vladala Srbijom ako se pozivate na istorijske razloge…

St

Sta god radili sve je to prelazno resenje, da se odrzi stanje i sposobnost koliko tolko, da parira u nekim situacijama i skoluje nova generacija pilota. Vec juce je trebalo razmisljati i krenuti praviti fond za nabavku novog aviona. Za dest godina, ce se pozamasno skupiti para. U sedmoj ili osmoj godini od danas traziti ponude za potpuno nov savremen avion i zaboraviti na kojekkave migove vise. Do tad, ce valjda biti i drugi mlađi savremeniji oficiri, koji ce imati muda zasnivati odbranu izvan nasih granica, a ne na obalama Save, Dunava i Morave. Jedna eskadrila posve nova ali ubojita za deset standardnih. Projekcija treba da ukljucuje i Banja Luku i sire. Planovi treba da budu razrađeni vec sada i na osnovu toga i iskustva sta nasih sta tuđih, kupovati opremu. Netreba nikad, da je upotrebimo ali treba znati, da ce biti upotrebljeno. Neznamo, sta ce biti za dvajst godina ali ozbiljna vojska treba da bude spremna i za tad. Politicarima jasno staviti do znanja vojnicki, dal moze ili nemoze i sta tacno treba, ne da budu skromni, nego realni. Filozofiju vojne skole iz dobe SFRJ baciti u kantu za smece i oficire takvog razmisljanja momentalno poslati, da cuvaju unuke i bave se golubarstvom. Svakome treba uhljebljenje ali vojska nesme, da sluzi tome!

Odgovori
ma

Vlad
Sa postovanjem ne moze 4++ nikako biti 4.5 generacija.
Rusi jasno kazu da je Su35 i Mig35 koga srbofil omalovazava bez ikakvih razloga, priblizno V generaciji lovaca a to nije 4.5 generacija vec isto po zapadnom standardu prevedeno na ruski je 4.8 (4++). A 4+ opet ne moze biti zapadnih 4.5 vec jedan ili dva stupnja ispod 4.5 generacije, a to je (4.3 ili 4.4 generacije.
Za Mig29smt moze se reci da je puna IV generacija dok je MIG-29B nesto ispod IV generacije lovaca.
Recimo ako bismo svrstali MiG-29b u punu IV generaciju onda bi Rafal, Eurofighter, Grippen bili blizu V generacije sto nisu ni izbliza. A oni imaju modernije sisteme u odnosu na MiG-29b a pripadaju IV generaciji.
Sta znace jedan ili dva plusa u ruskoj terminologiji.
Jedan + je iznad IV generacije ali nije na zapadnom nivou 4.5 gen.
Dva ++ je iznad zapadnih 4.5 i manji od 5.0 generacije.
Su35s i Mig35s imaju dva ++ jer su po svim parametrima blizu V generacije ili 4.8 generacije po zapadu. Zamislimo da zapad ima i takve cifre za podelu generacije lovaca od 4.6, 4.7, 4.8……

Da li zna srbofil da Mig35s ima neke elektrinske komponente sa aviona V generacije SU57.
Ne mogu MiG-29M/M2 i Mig-35S biti potpuno isti jer je Mig35S napredniji u elektronici. Nikada Rusija nece izvoziti nikome svoje najnaprednije sisteme, to nije cinila ni do sada. Tako nije potpuno isti Mig29b za rusko RV i za bilo koje drugo vazduhoplovstvo. Nesto je o tome napisao i @677.trae da ruski MiG-29 ima radar sa jos dva rezima. Pa prema tome izvozne verzije sigurno imaju slabije komponente. I to je potpuno razumljivo s obzirom da su se ameri domogli aviona MiG-29.
Dobar izbor novog borbenog aviona zahteva ozbiljne, profesionalne, postene, strucne, casne, patriotske ljude, koji stvarno vole Srbiju a ne fotelje i svoje dzepove. Sa ovima to ne biva, kao i sa onima pre njih. A pogotovo sa nato oficirima u komsiluku.

Wolfgang
Sta napisati coveku koji izgleda zivi na Marsu niti sta vidi, niti sta cuje sta se desava na ovoj planeti. Dzaba mu internet kada nista ne razume ili ne zeli da razume.

Odgovori
Sr

@mateus
„da li zna srbofil da Mig35s ima neke elektrinske komponente sa aviona V generacije SU57″.

Ne mogu MiG-29M/M2 i Mig-35S biti potpuno isti jer je Mig35S napredniji u elektronici.“

Imate tekst na T6 o novim Migovima 35 za VKS na T6, nek vas Zivojin uputi koje radare imaju i kakvu opremu(isti radar kao i SMT).
Kakva crna oprema sa „SU-57“. Ni jedan avion na svetu nema takvu opremu! Taj avion ima 3 AESA radarske antene u radomu, Mig nema ni jednu. Mozda dele isti OLS i to je to.

Mig je trenutno najgore sto Rusija nudi. Cak i SU-30 koji je fakticki razvijen pre 20 godina je daleko napredniji avion od bilo cega sto se proizvodi sada u Migu jer ima bolje TVC motore, PESA radar i gomilu zapadne avionike.

MIg bi jedino kupio ako je druga opcija Tranche 1 Eurofighter, ni u jednom drugom slucaju!

Vl

mateus,
Hajde ovako da pojasnim:
U prethodnim postovima sam preneo navode sa zapadnog (USA) portala po kojima su avioni po generacijama raspoređeni na prikazan način. Preneo sam i navode sa ruskog portala radi pregleda obe strane. Dodao sam da gotovo svaki pisac (istočni i zapadni) ima neku svoju metodologiju po kojoj letilice pakuje u prikazane generacije. Ja ih nisam rasporedio u te kategorije, a ruku na srce, sa mojim znanjem iz te oblasti i ne želim da se upuštam u takvu vrstu standardizacije.

Vl

mateus,
Složio bi se sa Srbofilom po pitanju vašeg postavljanja Mig-a 35 i Su 35 tamo gde im nije mesto. Oni nikako ne mogu biti 5 generacija i ako imaju elemente opreme iz te generacije. Isto to važi i za F16 blok 70, Gripen E/F, novi Rafal, novi F15 …
Što se tiče diskusije o 4, 4+, 4++ i 4.5 generacijama, mogu vam nabrojati barem 10 izvora koji upotrebljavaju različitu nomenklaturu za iste letilice. Pošto u toj oblasti ne postoje zajednički usvojeni standardi (nešto poput ISA standarda), nije zahvalno upuštati se u diskusiju o istima.

Ba

@TT
Možda smatraju da nema dovoljno ni nas da branimo ono što i dan danas zovu zapadnim zemljama. Govore i o granici na Moravi. Pošto su pokazali da znaju da pređu sa reči na dela, ja ih ne bi otpisivao.

Odgovori
Wo

Opustite se zaboga, sve je ok, na Balkanu nikome nije usko da bi danas sanjao neke osvajacke ratove. DA li ste vi ikada upoznali nekog Bugarina i pricali s njim? Ili jos bolje neku devojku iz Bugarske, toplo preporucujem! Mi samo treba svi da udjemo u EU i NATO i zavrsili smo tu pricu o buducnosti za narednih par stotina godina.

Ba

Da, poznajem. To su isti oni srdačni Bugari koji se prvo kunu u bratstvo, a onda postanu uporedivi sa ustašama u maštovitosti ubijanja. EU? Ne budite naivni.

Ve

Major Zoran Radosavljevic pise na repu aviona na drugoj slici. Dal ce avioni biti nazvani po nasim herojima, poput Poljskih?
Redakcija?

Odgovori
Ž

На авионима се налазе имена Зорана Радосављевића, Миленка Павловића и Слободана Медића.

Pa

Mislim da nije važno samo koji avion koristiš, ni koje su mu performanse, već kakvu svest o situaciji u vazd. prostoru imaš (sistem radara koji pokriva celu teritoriju i šire, razmena podataka, javljanje), kako su uvezani radarski sistemi, PVO i avijacija. Zalud ne znam kakav avion, ako nemaš svest šta se događa na nebu, čiji si avion uhvatio na radaru, kako o tome obaveštavaš PVO i pilote, kako PVO i piloti razlikuju svoje od neprijaeljskih aviona. Kada imaš neki opasni Pancir ili sutra ne znam šta, šteta bi bilo da on sruši svoj avion. A mislim da se to 1999. desilo! Voleo bih da čujem ima li napretka u tom smislu. Retko se o tome piše.

Odgovori
Bo

To je prva stvr koja je ugradjena u avionima, i na radarima, da prepoznaju avion svoj tudj.

ma

Vlad

Opet izvrtanje necega sto se ne moze izvrnuti. GDE JA TO NAPISAH DA SU SU35S I MIG-35 V GENERACIJA????????
DA LI VI ZNATE STA ZNACI REC (PRIBLIZNO) ILI TREBA DA CRTAM.
A PRIBLIZNO I PUNA V GENERACIJA SU DVE RAZLICITE STVARI U OVOM SLUCAJU.
Slozite se vi sa bilo kim to je vas problem.
Sa velikim strucnjakom koji uporedjuje Su35 i Mig35 kao da su ista kategorija i ostale gluposti.
Gore u jednom komentaru napisaste sledece:
,, MiG-29, 9.12 i 9.13 sa unapredjenjima su neka 4+generacija“.
MiG-29m i Mig-35 su 4,5 generacija (kod nekih je ova generacija prikazana kao 4++“.
Koje nelogicnosti i mesanje babe i zabe.
Nisu rusi dzabe stavili jedan i dva plusa kao sto ovde vajni strucnjaci zele da prikazu.
Da je to nesto nakaradno (po vama) rusi bi izmislili i treci plus, ali ga nema. Drugi plus samo moze da znaci da je odredjeni avion iznad 4,5 generacije. Da se F16v i F15X racunaju po ruskom standardu imali bi dva plusa.
Ja stojim iza svakih reci sto sam napisao a vi to tumacite kako vam je volja.
Ne moze jedan plus i dva plusa nikako biti 4,5 generacija. To su sasvim razliciti termini obracunavanja i dve razlicite filozofije borbenih aviona. Niti je to tako jednostavno kako se nekima cini, a neki ga jos na ovom portalu dodatno zamrse bez ikakvih potreba valjda da pokazu da su oni veci naucnici od onih u konstruktorskim biroima i opitnim centrima.
Gde je moja glavna zamerka u svemu ovome strucnjaka uz tastaturu i monitor a to je da se neki borbeni avioni toliko ocrne bez ikakvih dokaza i argumenata a sa druge strane se opet preteruje u nedogled sa odredjenim avionima u superlativu opet bez ikakvih argumenata.
To se moze tumaciti i kao neke interesne grupe koji lobiraju ne samo za neku drzavu, savez vec i kao lobiranje za odredjeni avion iako bi jedan takav avion bio finansijski papren za nas ili toliko usloznjen da u njega ima tragova nekoliko zemalja sa svojim komponentama.
Drugo sve te tabele o generacijama mnogi tumace kako im je volja. U mnogome zavisi ko je tu tabelu projektovao, opet tu ima dosta faktora koji uticu na kreiranje takvih tabela. Opet se to svodi najcesce na biznis. Neke su mozda tacnije neke nisu opet iz interesa. Uostalom prelistajte malo internet gde sami amerikanci imaju visoko misljenje o avionu Mig35 gde govore da moze biti velika opasnost za njihove lovce ubuduce. Nista ja tu nisam izmislio.
Citao sam mnoge zapadne sajtove o borbenim avionima koji imaju komentare kao T6 i da u tim komentarima iz razlicitih krajeva sveta ima dosta ljudi sa zapada koji govore vrlo pozitivno o ruskim borbenim avionima i helikopterima. Nema ovoliko pljuvaca ruske tehnike u tim komentarima kao kod nas i na ovom portalu sto je frapantno. Pored citanja svega i svacega potrebno je imati i svoje vijuge u glavi.

Odgovori
ma

Iako avioni za ruske VKS i avioni za izvoz na prvi pogled imaju gotovo iste komponente, sisteme oni se ipak medjusobno razlikuju, jer su neke exportne komponente namerno oslabljene pa otuda i drugacije oznake za export. Ruski MiG-29b ima za nijansu bolje sisteme u odnosu na nas Mig29b. Direktor kompanije MIG sada objedinjene korporacije MIG SUHOJ rece da ce se ubuduce i Mig29m/m2 zvati Mig35. Rece da za nas bi bila ista cena kao i za Rusiju.
I pored istog naziva Mig35 opet ce izvozna verzija Mig35 biti uskracena za neke jace komponente u odnosu na upotrebu istog u VKS.
E sad zamislite Mig35 sa zapadnom elektronikom posto je zapadna elektronika nadmocna po nekima u odnosu na rusku. Kakva bi to masina bila?

Wolfgang
Za tvoju informaciju Bugarska nato alijansa opet digla galamu oko preleta ruskih transportnih aviona za Srbiju preko bugarskog vazdusnog prostora.
A sto se tice vase opaske da li ce oni ili nece niko ne zna sta ce biti u narednih 10ak-15 godina pa ni ti.

Odgovori
Sm

Ja sam se uvek pitao zasto ovde pojedini experti nisu za ubacivanje zapadne elektronike (ja bih iskreno ubacio izraelsku) u avione bilo cijeg porekla. Smatram da je u Indiji najpotentniji lovac su30 u kojem je u njihovom slucaju izraelska i francuska elektronika (nisam expert, ali mislim da je to trenutno najaerodinamicniji model). Rusi, ili bilo ko drugi, srecni prodali nam avion, zapad srecan prodali nam skupocenu elektroniku. Drugo ja isto tako ne verujem da bi nam US prodao aim 120, HARM, i tako neke stvari, ne verujem cak ni da bi nam dali JDAM, koje su nam stvarno potrebne. Isto mislim i za EU block, pa cak i da udjemo u EU i NATO.

Na

konacno modernizujemo 29-ke i odmah rasprave da li 4 ili 4+ ili koja vec generacija, pre neku godinu je receno da ce to biti sm, dakle ako je tako onda je bitno sta kupu-jemo od oruzija za 29-ke

da li mozemo da kupimo najubojitije oruzije koje ide uz ovaj avion raketu mini moskit bilo jako dobro, vodjene bombe KAB ok, kao i rakete r-77, koliko je to para i to je pravo pitanje za nas – cena modernizacije

da li je radar zhuk ili topaz malo je vazno, vec sta tako modernizovan avion moze da stavi na svoje linije za nosenje oruzija. i najvaznije mozemo li ga uvezati sa sistemima PVO i drugim zemaljskim senzorima, sto gripen moze npr

postavlja se i pitanje naslednika 29-ke, sto i jeste najte-ze pitanje za nas, po mom skromnom misljenju pos-toji samo jedan izbor a to je Rafal B/C jeste skup, ali znas sta kupujes, avion je zamalo 5. generacija, a nosi do 10 t oruzija i to nimalo naivnog, npr ramjet bvr raketu v-v meteor, raketu scalp itd………………………

Odgovori
ma

Naredni I klase

Rafal sa modernizacijom bice blizu V generacije ne ova sadasnja verzija.
Ako budemo ispred svih u Evropi po rastu kako ovi lazu i mazu mozda cemo imati Rafal ako kojim slucajem pristanu francuzi.😄😄😄😄
Mi necemo moci da kupimo vise od 6-7 Rafala i to sa skromnijim mogucnostima naoruzanja i to samo u slucaju daleko bolje ekonomske situacije. Nije zivot Srbije na TV rijaliti Pinku, Heppy, RTS, Informeru…
Jer ce biti velika kriza svuda u narednim godinama. Sa 6 aviona ne moze se vrsiti adekvatno ni air policing a da ne govoriim za odvracanje agresije. Niti ce nam neko prodati Meteor a ni pokloniti.

Odgovori
ma

Mig29
Tacno u centar!
Drugo.
Marko Ivankovic nije dao nikakvu strucnu analizu vec se oseca iskljucivo politicki pamflet u stilu–ne treba nista kupovati iz Rusije treba preci na paprene zapadne avione pa makar bankrotirali. To je cela poenta njegove strucne kvazi ekspertize.

Odgovori
89

@mateus

U tekstu koji ocigledno nisi ni procitao, Marko Ivankovic 24tog Aprila 2013te godine, prvi javno i prvi uopste toplo preporucio Mi-17V5 nasima, mnogo pre svih i 3+ godine pre nego sto je prvi stigao, hvala mu!

„Ne, nikako nemam ništa protiv Rusa. Čak na protiv, apsolutno im želim da uhvate korak sa tehnologijom i filozofijom rada. To će sigurno osigurati kreativan dalji razvoj raznih aviona u celom svetu. Ukoliko Rusi zaista žele da nam daju kredit za letelice onda apsolutno i bez odlaganja treba od njih da uzmemo bar 16 ili više Mi-17V5 helikoptera“

Diskreditujes sam sebe i pokazujes koliko si neozbijan i ostrascen.

Pozdrav vazduhoplovcima

89

U tekstu koji ocigledno nisi ni procitao, Marko Ivankovic 24tog Aprila 2013te godine, prvi javno i prvi uopste toplo preporucio Mi-17V5 nasima, mnogo pre svih i 3+ godine pre nego sto je prvi stigao, hvala mu!

„Ne, nikako nemam ništa protiv Rusa. Čak na protiv, apsolutno im želim da uhvate korak sa tehnologijom i filozofijom rada. To će sigurno osigurati kreativan dalji razvoj raznih aviona u celom svetu. Ukoliko Rusi zaista žele da nam daju kredit za letelice onda apsolutno i bez odlaganja treba od njih da uzmemo bar 16 ili više Mi-17V5 helikoptera“

Diskreditujes sam sebe i pokazujes koliko si neozbijan i ostrascen.

Pozdrav vazduhoplovcima

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj