BEG airport status
Hrvatski premijer o detaljima isporuke i plaćanja Rafala Avioni stari do 10 godina, početak isporuke 2024, plaćanje do 2025. godine / Foto: Daso

Hrvatski premijer o detaljima isporuke i plaćanja Rafala

Kao što smo već javili, Hrvatska je za svoj novi borbeni avion izabrala francuski Rafal. Zvanično, avioni će biti plaćeni 999 miliona evra ali pregovori o zaključivanju ugovora tek predstoje, potpisivanje bi trebalo da se dogodi do kraja ove godine. Na konferenciji za medije premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je o rokovima isporuke, detaljima plaćanja i tome šta sve podrazumeva ova nabavka, ali u suštini nije mnogo otkriveno.

Premijer Hrvatske rekao je da misli da je donesena ispravna strateška odluka za sigurnost Hrvatske i njenih građana, kao i za jačanje sposobnosti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Izjavio je da je to bila najbolja ponuda, i kada je u pitanju finanijski aspekt, rok za dolazak aviona, održivosti plaćanja, obuke. Naveo je da isporuka Rafala kreće početkom 2024. godine i da će se to izvršiti sukcesivno, „u kratkom roku“.

Plenković je odgovorio i na pitanje o otplati još uvek neugovorenih aviona. Smatra da će ugovor, koji će biti potpisan između vlada Francuske i Hrvatske, biti detaljno i kvalitetno ispregovaran. Kada je reč o isplati i nekom ‘’počeku’’, isplate će početi početkom iduće godine (onda u suštini nema nekog odlaganja ako se ugovor potpiše krajem ove godine). Premijer je naveo da je svejedno da li će plaćanje biti kroz zaduženje ili budžet, da Hrvatska te iznose može servisirati bez teškoća, kao i da će otplata trajati do 2025. (nije sasvim jasno da li do početka ili do kraja te godine).

Kako je još naveo hrvatski premijer, ugovor će obuhvatiti tzv. ‘’totalni paket’’, osim aviona tu je isporuka simulatora, opreme, obuka osoblja pre dolaska letelica, a biće potrebno i, kako je rekao, ’’nešto malo’’ ulaganja u infrastrukturu. Narednih godina će se razmišljati gde sve ti avioni mogu bazirati, a Plenković smatra da iz svega što do je sada viđeno nikakav problem nije da ti avioni budu u Zagrebu (Pleso). Na pitanje koji je ponuđač novoproizvedenih aviona bio najbolji, hrvatski premijer je odgovorio je da je u dogovoru sa njima odlučeno da se to ne objavljuje.

Prisutnim medijima obratio se i ministar odbrane Mario Banožić kome je postavljeno pitanje o tome da li Hrvatska ima dovoljno pilota. Na to je on odgovorio da se brojno stanje i tehnička opremljenost ne iznosi u javnost, i da HRZ ima dovoljno pilota. Takođe je naveo da će nabavljeni avioni biti stari do 10 godina (ne znamo da li su sada stari toliko ili će tako biti 2024-2025.) a da analize pokazuju da će Rafal (kao tip borbenog aviona), biti u upotrebi do 2060. godine.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Brzo ce se to otplatiti, izgurace sigurno airpolicing za celu bivsu Jugoslaviju sem Srbije plus Albanija. Taman da im dodju skoro pa dzabe.

Odgovori
Р

Airpolicing за све те земље са само 12 авиона? Тешко…

Pa

Ovo jeste zanimljivo posmatranje ove teme. S tim što airpolicing iznad BiH i Crne Gore (a I Slovenija ima puno otvorenih i nerešenih problema sa Hrvatskom, pa bi čuvanje iz vazduha njihovog dela mora bilo interesantno ) teško da je moguć domet za Hrvatsku (mnogi međunarodni ugovori to onemogućuju sem eventualno iznad nekih kantona u BIH ali računajte da ni tamo nije moguće ) . A Albanija je malo iza ove oblasti. Nužnost nabavke svakako jeste neki cilj, ali erpolising nije. ;-)

Ž

Nix

Airpolicing за целу бившу СФРЈ са само 12 авиона?

И још да се то наплаћује како би авиони били “скоро па џабе“?

То није изводљиво.

re

Jeste, RS jedva čeka da im hrvatski avioni lete iznad glave :)

Le

Airpolicing ovdje mnogi zamisljaju tako da avioni su non stop u zraku. Oni ulaze u prostor zemlje nad kojom vrse nadzor samo u slucaju da neki avion treba presresti ili ispratiti. Zato je 12 aviona sasvim dovoljno kako za Hrvatsku tako i zemlje u regionu koje su pod NATO kisobranom. Rafale je s obzirom na svoj dolet najidealniji za tu ulogu.
Nikakvi medjunarodni ugovori ne postoje koji sprecavaju Hrvatsku da patrolira iznad Albanije, Crne Gore i Bosne i Hervegovine. Nemojte se iznenaditi ako budu i cuvali nebo Kosova.

Ž

Leni

Како мислите да хрватски Рафали пресретну неки авион изнад Косова и Метохије? Или Албаније.

Једино да рецимо базирају на аеродрому Дубровник.

12 авиона је мало за тако нешто јер:

1. Оперативност неће бити већа од 70-80 посто, дакле имате стално расположиво 8-9 авиона.

2. Од тих 8-9 авиона два су на Плесу као дежурна пара (пожељно би било да је ту и трећи као резерва).

3. Бар два авиона (рецимо двоседа) се користе за обуку

Остаје свега 4-5 расположивих авиона.

Ставите два авиона на дежурство у Дубровник и онда остаје само 2-3 авиона (а ако имате бар један који ће бити резерва онда 1-2).

sl

@Leni

Standardni zahtev kod definisanja „air policing„ je (koliko se secam) da avion u dezurstvu treba da presetne avion koji ugrozava bezbednost dok dati avion preleti najvise 50% teritorije drzave koju obezbedjuje a idealno najvise 50% od pocetka preleta drzave do kriticnog objekta koji se obezbedjuje (ucilo se na akademiji u Mostaru, ko je obracao paznju…)
Na osnovu navedenog, dok avion u dezurstvu poleti sa Plesa da na primer „obezbedi„ Crnu Goru, „problematicni„ avion ce Crnu Goru preleteti i verovatno preci jos najmanje 100km van teritorije Crne Gore koja je obezbedjivana…

mi

@Nix,Leni Neće biti Airpolicinga sigurno, prostom matematikom možemo doći do tog zaključka. I dobro je što je tako, Rafal nije mašina za airpolicing, a ako Hrvatska baš vidi neku perspektivu i zaradu u tome onda joj neće biti mnogo da izdvoji trećinu sume date za Rafale i kupiti avione za tu namenu.Zamislite da se potroši preskup sat leta ove mašinei održavanje za taj jedan sat leta da bi se otpratio neki komarac iznad Crne Gore. Rafal treba za ratno vazduhoplovstvo i to je to.A glavne pare Hrvatska treba da zaradi u onome u čemu je najbolja, dakle korz privredne grane koje joj provereno donose dobit, kakav crni airpolicing balkanskog prostora…

Ni

Airpolicing nije ratni raspored, vec ugovor proforme da bi neka drzava mogla da naplacuje prelet komercijalnoj avijaciji, svaka od ovih drzava placace godisnje Hrvatskoj npr $30 miliona za to a ostatak ostavljati sebi bez potrebe da ulaze u avijaciju. Ja bih rekao da je cilj Hrvatske upravo to, ako se secate oni su to vec jednom nudili ali su im avioni bili van funkcije. E sad jedini je problem sto imamo Kosovo i mogucnost incidenata Srbije i Hrvatske oko Kosova, ja to vidim kao veoma realnu mogucnost, Hrvatska svakako nije ozbiljna niti zrela drzava koja ume tu da se postavi civilizovano, a Srbija nece blagonaklono trpeti da joj neko gura prst u oko, tako da imamo potencijal za nastavak stare, dobre balkanske tradicije.

Al

@Leni

Kada pričamo o obezbeđenju vazdušnog prostora, 12 aviona je nategnuto i za samu Hrvatsku, a kamoli u priči u kojoj Hrvatska pokriva i region. Maksimalno što Hrvatska može je i pokrivanje Slovenije. Za ostalo, potrebno je dodatno raširiti kesu i kupiti dodatne avione.

Ž

Nix

Како да не, Словеија, БиХ, ЦГ, Албанија, Северна Македонија као и тзв. “Косово“ су баш спремне да Хрватској годишње плате 30 милиона долара/евра да јој чувају ВаП. Шест пута 30 милиона…..баш добар бизнис…..

K

Puno veca prepreka airpolicingu od broja aviona je politika. Tesko mi je na primjer zamisliti da sve troje predsjednika BiH slozno zatraze od Hrvatske da im vrsi air policing, ili da trenutacno šizofrena Crna Gora to zazeli od Hrvatske.

U svakom slucaju, vrsenje air policinga na nebu drugih zemalja svakako nije cilj ove nabavke, i nemam pojma sto bi nekome uopce dalu takvu ideju.

Le

Opet ponavljam airpolicing ne podrazumijeva stalno 24h nadletanje nad drugim zemljama nad kojuma se obavlja vec avioni ulaze u zracni prostor po potrebi presretanja. S tim u vezi dovoljna je dezurna para koja je svakako spremna za nadzor Hrvatske. Nije potreban dodatan angazman. Gdje bi avioni bili bazirani bi se moglo urediti. Ne mora to biti Dubrovnik. Moze jedna para biti bazirana i u Splitu recimo ili cak Zadru. Nije potrebno citavu eskadrilu dislocirati. Znate li da Albaniji i Crnoj Gori uskaču talijanski lovci smješteni u bazama Gioia del Colle nedaleko od Barija te grčki F-16 smješteni u bazi Larissa. Od Barija do Crne Gore i Albanije nema nista vise nego od Splita. Rafale ima sposobnost superkrstarenja tako da bi to bio macji kasalj. Dolet je i vise nego dovoljan.
Druga stvar je da li Hrvatska ima interesa za tako nesto. Suprotno popularnoj ideji kako zemlje koje pruzaju airpolicing to masno naoplacuju nije istina. Pomimjale sunse u.medinima cifre o 30, 40 miliona eura godisnje?? Sloveniju nadziru talijanski lovci iz Aviana, te madjarski iz Keckemeta. Slovenija ne placa ni eura za to iako se uvrijezilo misljenje kako izdvajaju basnoslovna sredstva za nadzor! Uostalom ti lovci opet nece ni vidjeti slovenski zracni prostor ako se ne ukaze potreba za tim. Moze teoretski da prodje i nekoliko godina ako nije bilo incidenata ili potrebe za presretanjem da nisu usli u zracni prostor Slovenije. Sto se tice potrebnih 50 % predjene teritorije zaboravljate da je vecina okolnih zemalja u NATOu. Avion koji ulazi u zracni prostor Crne Gore nije se teleportirao tamo i samo stvorio na nebu. Vec je pracen stotinama kilometara i vjerovatno presretnut od strane Grcke i Italije s juga ili Madjarske, Rumunije i Bugarske sjevernije. Hrvatska uloga bi mogla biti da preuzme ispracanje nepoznatog aviona.

sl

@Nix
Trosak „air policing„ NATO drzave je delom ukljucen u godisnju clanarinu koja svaka drzava placa NATO-u. U slucaju Crne Gore – oko 500.000USD godisnje…
U slucaju primerice Slovenije, AP pruza Madjarsko i Italijansko RV kojima NATO isplacuje % trosak operativnih troskova… A CAOC u Torejonu, Spanija, koordinira postupak…

Ž

Leni

“S tim u vezi dovoljna je dezurna para koja je svakako spremna za nadzor Hrvatske.“

Пара са Плеса сигурно не може да се бави контролом ВаП изнад ЦГ, Албаније, С. Македоније и “Косова“.

Дакле треба још једна дежурна пара, може бити, као што сте навели у Сплиту.

Али што би то Хрватска требала да ради ако знамо да небо изнад ЦГ и Албаније чувају Италија и Грчка, изнад С. Македоније то ради Грчка?

Признаћете и да су Грчка и Италија са стотинама борбених авиона, далеко способније за извршавање таквих задатака, него што ће то можда бити Хрватска са свега 12 Рафала.

Ni

@Živojin Banković
Vi se verovatno secate da su upravo tolike cifre nudjene za te usluge, a neke zemlje ih vec placaju, realno je jeftinije od bilo kakve pomisli o pokretanju vazduhoplovstva. Sto se tice licitiranja brojem raspolozivih aviona, sta kazete na stalno rasporedjenu dezurnu paru na Pristini (sta ih konkretno u tome sprecava, ja stvarno ne znam?) Odatle vise nego dovoljno da ovakvi avioni kontrolisu kosovo, Sev Makedoniju i Albaniju. Druga stalna dezurna para na Dubrovniku i ostatak aviona u Zagrebu. Ja ne vidim tu nikakav problem, dva Rafala su sasvim dovoljna za taj vazdusni prostor i vise dovoljna za odvracanje trenutne eskadrile iz Batajnice. Biznis su odlicno osmislili, sad samo da izvedu, sto se BIH tice, propisace se neki tender na koji RS vrv nece moci da utice i gotovo. Progresivno razmisljanje…

Ed

Dakle Air Policing u okviru NATO-a se NE PLACA, ali se odraduje u okviru duznosti i umjesto nekih operacija. Drzava za kojoj se cuva nebo to onda odradi kroz neku drugu duznost u NATo operacijama i tako kompezira. Drugim rijecima, placa se kroz obaveze…

Vi

Mislim da do toga neće doći. A što se tiče broja aviona…pa sa koliko Mađari vrše AP nad Slovenijom?

Le

Pa rekao sam, moze da preuzme ispracaj nekog aviona. Tu moze da se radi o nekom zvanicniku koji leti na relaciji Turska – VB za koji se zahtjeva pratnja. Nema potrebe da turski lovci lete do Engleske i nazad. To ce se rijesiti preuzimanjem. Opet kazem ne radi se o 24h nadletanju kod airpolicinga. Crnu Goru su Grci i Talijani poceli nadzirati nakon ulaska u NATO. Nemam podatke ali ako nije bilo incidenata lako moguce da za ovo vrijeme par godina niti jedan talijanski ili grcki lovac nikad nije ni usao u zracni prostor Crne Gore. Ovdje su ljudi osjetljivi na to i zamisljaju da kad si nadlezan da vrsis airpolicing nekom, vrsljas nebom te zemlje kako ti padne na pamet.

Pa

Možemo da se dogovorimo (barem ovde na T6) da do 2024.sve države bivše SFRJ čuva MIG 29SM Vojske Srbije pošto je trenutno on naj pripravniji za te zadatke ,a da Rafal ako dođe u Hrvatsku onda napravimo novi dogovor. P.S. Slovenijo,Hrvatsko, BiH, Crna Goro,Makedonijo i ostali, dođete nama Srbima po 60 milona svako za airpolicing za dve godine unapred ;-)

Lu

@Nix Da. Pošto Hrvatska već čuva nebo BIH, mislim da će od Talijana preuzeti nebo Crne Gore. Za nebo Slovenije…nisam siguran ( ako se ne varam, trenutno Mađari čuvaju nebo Slovenije ). Izvrsno odrađen posao sa Rafalima za samo milijardu eura.

le

Zato sam rekao moguće je prebazirati par aviona sa Plesa kako bi se smanjilo vrijeme reakcije na području Jadrana. Zadar ili Split svejedno. Airpolicing nije samo presretanje već i pratnja. Moguće je da neki zvaničnik leti na ruti od Turske prema VB, a za kojeg se traži pratnja. Neće Turski lovci letjeti do Engleske i nazad. To će se riješiti preuzimanjem..
Svejedno je i da li će to obavljati Hrvatska ili Italija i Grčka kad kao ni u slučaju Slovenije nitko nije plaćen za to kako se misli. To nisu bilateralni sporazumi Slovenije sa Italijom već sa NATO-om kao asocijacijom i za airpolicing se ne plaća ništa osim samog članstva koje je više simbolično. Niti Baltičke zemlje ne plačaju airpolicing, pa zašto bi to Albanija ili Crna Gora. Nemam podatke ali ukoliko nije bilo incidenata lako je moguće da niti jedan talijanski ili grčki avion nije nikad ni primirisao nebo Crne Gore za ovih par godina kako su formalno zaduženi da vrše nadzor od kako je Crna Gora član NATO-a. Ljudi su ovdje po komentarima jako osjetljivi i osječaju se ugroženo na to da neko drugi vrši airpolicing. Poimaju to kao da time zemlja koja je zadužena za airpolicing može da vršlja nad tuđim nebom kako joj se prohtije.
Kad je u pitanju BiH to bi lako moglo pasti pod Hrvatsku, sve je stvar kako NATO procijeni da je optimalno. BiH nije članica ali da li je realno da iko drugi s obzirom na političku snagu u regionu osim NATO-a ima tu ulogu.

Li

знамо да небо изнад ЦГ и Албаније чувају Италија и Грчка, изнад С. Македоније то ради Грчка?

Oni ce se odmah skloniti da bi Hrvatska mogla nesmatano da ispunajva svoju civilizacijsku „zadacu“.

PS
Ne kapiram uopste zasto se Hratska i Slovenija petljaju u region. Ja sam mislio da doticne nisu na Balkanu, zar nije tako hiljadama puta naglasavano? Zasto ne vidite sa Austrijom da njima radite air policing?

Al

@Leni

Već je pisano, za područje ex-Ju je potrebno više parova aviona na dežurstvu, nešto što Hrvatska sama sa 12 aviona ne može da izvede na duže staze, a da ne ugrozi operativnost flote i obučenost sastava na duže staze. Pa ovih 12 aviona će biti na samoj granici potreba za samu Hrvatsku, a ne za neko regionalno dežurstvo.

Drugo, tačno je da zemlje ne plaćaju za air policing, ali su itekako dužne da u skladu sa svojim mogućnostima pokriju rupe svojim sredstvima na nekom drugom polju gde je to potrebno. Tako da 30 miliona možda neće otići Hrvatskoj u džep, ali će otići na neku drugu potrebniiju stvar.

le

Aleksa, Mađari imaju 12 gripena pa čuvaju pored svog i nebo Slovenije ničime ne ugrožavajući vlastitu sigurnost. Imate primjere u neposrednom okruženju pa čemu onda zaključci koji se time lako demantiraju.

le

Rekao sam već da se plaća članstvo. Hrvatska godišnje plaća oko 30 miliona kuna. To vam je oko 4 miliona eura.

Kr

Air policeing je više stvar prestiža. Od toga nema financijske koristi. I samo za NATO savez, tako da BiH dugoročno ispada iz te priče. Za Albaniju je bliže grčka. Znači eventualno slo i cg.

Al

@leni

Da, Mađari pokrivaju susedni zemlju. Ali to nije isto kao vaša ideja da Hrvatska sa 12 aviona pokriva pola Balkana. Totalno neuporedivo.

le

Može da pokriva BiH i CG ladno. S obzirom na dolet Rafalea i superkrstarenje može i dalje po potrebi.

le

Liegestuhl Klappbar

Zato što smo u NATO-u zato se petljamo. Zašto se vi petljate je već pitanje.

EV

Ako su avioni i ne stariji od 10 godina kada dodju u ZG to znaci da za jos 5 godina ili nesto vise ide veliki remont . Taj trosak ocigledno sto se vidi za sada nije uracunat u total cost.to znaci bar jos 300 miliona . Fakticki to bi znacilo da sistemska cena nije 999 milona nego 1.3 Mrd Evra. Za avion ciji zmaj je onda ne mladji od 15 godina.kako se to isplati? Ni HRZ air policing iznad SAD to nemoze da nosi!

EV

Moj zakljucak samo posla je dakle ovaj: zbog teske situacije sa Mig 21 i opstanka VVP HR je total cost plus sledujuci generalni remont negde 2027 -2030 Francuzima platila za rafale koji ce do generalnog remonta platit ukupno sigurno preko 1,3 Mrd Evra plus koliko bi ih kostalo da kupe gotovo nove Rafale koju su tu negde oko 120 Mil Evra NOVI po informacijama. Dakle Francuzi su Vojno Ekonmski maheri ispali na ovom poslu! Skidam sesir!

EV

koliko mora prihodi od air policinga da budu da se ovaj posao isplati? kupljen je dobar avion , sigurno ali mislim za super pre velik novac. Dakle roba je kao tehnicko resenje dobra, ali posao nije dobar.
Opet ako uzmemo 999 Milona plus koj milion ili vise za infrastrukturu prelazimo 1,0 Mrd Evra lako.Ako uzmemo da ti avioni kada dodju zaista nisu stariji od 10 godina i predhodno su remontivani onda za nekih 5_7 godina ide generalni Remont koj za svih 12 nemoze da bude ispod 300 Miliona . U tom momentu su avion najmanje 15 stari. Dakle cena ukupna ( stvarni total cost ) ne moze realno da bude ispod 120 Miliona po komandu! I onda su ukupna 15 plus godina tari. operativni troskovi toga aviona su notoricno visoki. Njih da ne racunam. koja drzava ce u regionu platiti taj trosak air policinga, pogotovu ako ga moze dobiti i jeftinije?

Ed

@EVROPRC
Isti paket samo s novim avionima bi bio do 2 milijarde EUR, a tesko da bi mogli biti isporuceni prije 2026-7. Dakle takva varijanta ne bi uopce mogla doc u obzir. Zadnja narudzba za Francusku, samo avioni, 12 komada po cijeni od 1.4 milijarde EUR i isporuka 2025.
Ova prica da se avion isplati kroz air policing je u najmanju ruku bezvezna, niti se avioni kupuju u komercijalne svrhe, niti se mogu isplatiti kroz air policing.
Za Rafale, kao i za ostale moderne avione, ne postoji odreden ciklus za remont niti se generalni remont aviona kao cijeline provodi.
Trosak odrzavanja Rafala M (mornaricka varijanta) u 2018.g. za 41 avion, prosjecne starosti 10.5 godina je bio 189 miliona EUR
https://omnirole-rafale.com/des-annees-80-a-nos-jours/le-rafale-en-chiffres/
To bi zancilo da, proporcionalno, za 12 aviona, cijena odrzavanja je oko 55 miliona EUR godisnje. Odrzavanje Rafale M ipak malo skuplje od kopnene varijante (B/C…). Za RH zbog manjeg broja vjerojatno skuplje po avionu, moze se ocekivati cijena odrzavanja za 12 komada oko 60ak miliona EUR godisnje….

Ed

Nadopuna i ispravka za prijasnji komentar:
Rafale B/C u francuskoj za 2018.g. cijena odrzavanja za 102 komada prosjecne starosti 9 godina je 423 miliona EUR.
Znaci za 12 aviona bi bilo 49 miliona EUR.
I ovo se odnosi na broj sati letenja koji odraduju Francuzi na svojim Rafalima. Sumljam da ce bi u HRZ-u to bilo blizu, a to znaci da je godisnji trosak odrzavanja bio imanji zbog manje sati leta.

Jo

Nije mi jasno ko uporno plasira gluposti koje su odavno demantovane. Svojevremeno je bilo objavljeno da je tokom jedne godine Slovenija dva puta tražila podizanje lovaca i platila je samo za to podizanje. Nema tu apsolutno nikakvih milionskih ugovora, samo se unapred zna koliko košta jedno podizanje aviona. To je definisano ugovorima.

Makedonija i Albanija se bez problema kontrolišu sa grčkih aerodroma. Od Soluna do Pljevlje nije ništa dalje nego od Zagreba do Plevlje. Da ne govorimo sada o udaljenosti do Herceg Novog ili Podgorice. Italiju ne spominjem, mada je baza u Bariju udaljena od Crne Gore otprilike kao Split, zato što ima Eurofightere i F/35, a oba aviona su skupa za letenje. I tu dolazimo do ključnog pitanja. Da li hrvatski Rafale avioni mogu leteti tako jeftino kao grčki F-16? Valjda je svima jasno da je podizanje Rafale skuplje od podizanja F-16.

Šta mislite, zašto je Slovenija zamenila italijanske lovce sa mađarskim :)

Što se tiče tzv. Kosova, tu se radi i o problemu preleta. Avion iz Hrvatske treba da preleti preko Crne Gore i BiH – ili da obilazi kroz vazdušni prostor Albanije. Bez obzira na članstvo u NATO, svaki let mora i da se najavi i da se odobri.

Jedino što ima logike bi bio air policing iznad BiH, međutim to je pitanje politike. Može li Hrvatska da dobije koncenzus sve 3 nacionalne stranke za tako nešto? Posebno nakon one svađe oko mosta na Pelješcu, kada je Dodik sprečio arbitražu. BiH savršeno dobro prolazi bez air policinga i niko se previše ne uzbuđuje oko toga.

De

Prvo sam oblik teritorije Hrvatske (banana) je vrlo nepovoljan za air policing, a tu je još i teritorijalno more. Samoj Hrvatskoj trebaju dve pare za policing jedna u Zagrebu koja bi pokrivala mahom kontinentalni deo Hrvatske (centralni i severni deo) i jedna u Splitu ili Zadru koja bi pokrivala jug i teritorijalno more. Dodamo li svakoj pari po jednu rezervnu letelicu, već su ih 6 u stalnoj službi, dva dvoseda su za obuku to je ukupno 8 letelica. Ostaju samo 4 za naprednu obuku i izvršavanje redovnih aktivnosti što je premalo. tako da priču o profitu na air policingu ostavite negde drugde-ne ovde.

д

da li Hrvatska ima dovoljno pilota. Пошто је то војна тајна значи да нема. Америка нема довољно пилота, а Хрватска има.

Odgovori
Đ

6 pilota s MIg21 je izabrano za obuku na Rafaleu (oni bi trebali postati instruktori koji će onda u Hrvatskoj nastaviti provoditi obuku za nove pilote), još 6 je navodno spremno koji nisu letjeli na Mig 21. Do dolaska aviona u Hrvatsku če biti spremno još pilota.
Tako da bi do 2024. trebalo biti dovoljno pilota, a onda bi se to u narednim godinama postupno povečavalo.

Ž

За 12 Рафала било би пожељно имати бар 18-20 пилота. И рецимо бар 60-70 припадника ваздухопловнотехничке службе.

д

Đuro Maximus колико времена треба да пилот 21 прође обуку за Рафал ,а колико тек треба да буде инструктор на истом. То ће да буде обука ко што смо ми некада обучавали Либице и сличне.

Đ

Dane
ne znam koliko treba, ali znam da je predviđeno 18 mjeseci obuke u Francuskoj (piloti i tehničari), to je valjda dovoljno da se svladaju osnove a onda će se ići na nadogradnju sposobnosti.

Moje mišljenje je da će teže biti naći/osigurati tehničare nego pilote, ali u tom slučaju bi neko vrijeme uskakali Francuzi.

Sa

@Dane

Vjerovao ili ne, i dan danas se libijci obucavaju u Cnoj Gori. Licno sam upoznao 4 libijska pilota koji su bili na obuci u PG. Bas sam se iznenadio kad su mi rekli zasto su tu.

Le

Vojna je tajna kao i u Srbiji. Znaci ni Srbija nema dovoljno pilota.

д

Значи ко ми либице некада.

Ed

Obuka pilota za Rafale, po Francuskim standardima traje 18 mjeseci.
Po Grckom primjeru, ugovor je potpisan u Januaru 2021.g. , a ocekuju imati operativnu eskadrilu od 12 kom, dakle s pilotima, u 2022.g.
trenutno medu pilotima na obuci su 4 koja se obucavaju za instruktore.

Be

Cuj njega…18 mjeseci…

Vidim da si proucavao Indijsku i Grcku alviziciju.
18 mjeseci za njih je sasvim dostatno.

No, 18 mjeseci za hrvatske pilote, cisto sumnjam.
24 vec da.

le

Dane pošto je također vojna tajna koliko Srbija ima pilota znači da ni vi nemate dovoljno pilota. Ako ćemo upotrijebiti istu logiku, zar ne?
Način na koji postavljaš premisu i izvučeš zaključak je smiješan!

Li

За 12 Рафала било би пожељно имати бар 18-20 пилота.

Negde sam citao da Austrijanci (na uporediv broj vazduhoplova) imaju 17 ali i da im se desilo da cak 4 moraju u penziju iz zdravstvenih razloga pa maju problem.

Wa

Važno da naši piloti na MiG-29 danas lete u paru ,posle dužeg vremena i okreću se iznad Jastrepca i vraćaju se na sever .Pitam se da li su ova 2 MiG-a ,beloruski ,jer njihov let,jedan pored drugoga ,je praznik za oči nas koji smo bili u RV .

Be

Ed, boga ti,od te grcke 4ice, 3 su s Miragea 2000 a jedan s F16.
Svaki od njih ima bar 1500 sati na spomenutim.

E ako ti je to mjerilo za hrvarsku slicaj, u K sve

Ed

@Beduin
Da, pogledao sam kako je to kod grka i indijaca.
Zavisi, naravno, s kojim iskustvom piloti dolaze na obuku.
Recimo, zapovjednik prve eskadrile Rafale u Indijaca je dosao s Mig-21 Bisona.
Grcka, pak 4 pilota koji su na obuci za instruktore salje s iskustvom s Mirage 2000 i F-16 Block 50.
Koliko ce trebati Hrvatskim pilotima, neznam, to bi trebali Francuzi odredit jer ce ih oni i obucavat (barem ove prve).

Đ

U ponudi stoji 18 mjeseci, što je potvrđeno u odluci Vlade o prihvačanju ponude. Dakle 18 mjeseci (valjda Francuzi znaju koliko je potrebno) stvarno ne znam koliko još treba puta ponoviti. To je jedan od razloga zašto je u planu nabava novog TP vjerojatno PC21 jer je predviđeno da se s njega može direktno preći na Rafale. Jučer je Francuski ambasador na Hr. radiju potvrdio da će Rafale Hrvatskoj biti predan već 2023. u Francuskoj te kada piloti budu osposobljeni 2024. tako će te avione oni prebacivati u Hrvatsku.

Da

da dobro pitanje dali imamo dovoljno pilota,a jos nesto ste zaboravili ,da li uopce imamo za gorivo

Be

Mene samo zanima hoce li jedan od dvosjeda biti obojan u kockica pattern

Odgovori
Pe

Ne, tvoji kolege su se dogovorili da će tebe obojati u kockica pattern.

ns

Nadam se da nece kao sto je bio Mig 21 jer to uopste nije ispalo dobor.

Mozda ako naprave neku modrniju varijnatu kockica da to lici na nesto

д

Pero што одмах ђоном на Бедуина , човек има смисла за хумор,разуме се у проблематику и има доста добрих и сувислих коментара.Морате да се помирите са чињеницом да постоје људи са другачијим мишљењем од вашег , нарочито ако своје мишљење поткрепе аргументима.

Pe

Možda je imao sad je samo naporan.

П

Сви ће бити обојени у коцкице јер ће се користити за контролу неба и туристичке атракције…

Be

Perice, i ne znas koliko nisi daleko od novih trendova.

Iznenadio bi se koliko ljudi planira svoje odmore oko rasporeda letenja sto kroz MachLoop ili Axalp i slicnoga

П

Хвала Бедуин,

И ја сам ишао на Фарнборо више пута… :)

Бука мотора је заиста добра :)

Be

I men’ je drazi zvuk Lancie Delta nego Rimceve Nevere.

Al, jbg, vremena s mjenjaju

op

Možda nije najbolji, ali je sigurno najlepši avion. Svaka čast Hrvatskoj na izboru i odvažnosti, ipak je ovo veliki skok sa sovjetske tehnike na najnoviju zapadnu. Naš MiG-29 (u navodno SM varijanti) ne može da se takmiči sa Rafalom sem u bliskoj borbi, sve ostalo je daleko bolje kod Rafala.

Odgovori

Kojoj bliskoj borbi? Pusti naše teoretičare. U praksi razlika je nebo i zemlja između ta dva aviona.

Vl

U kojoj praksi Aleksa znas li koja je najveca daljina obaranja u praksi 40km 99 su sve nase migove oborili unitar 40km i to samo one na kojima je bio neispravan radara imali su rakete dometa 120km npr. Pilot Bori Zoraja je letio 45 min i vodio ozbilj u borbu sa 3 nato lovca nista mu nisu mogli to ti je praksa takodje kad Iracki mig 23 obori F18 americki i to je praksa itd da ne na rajam sad !

Pe

Ne samo u bliskoj borbi nego i u borbi na srednjim daljinama.

Rafal ima daleko sire mogucnosti kad se porede misije podrske KoV.
Zato jer je on originalno i projektovan kao visenamjenski.

Sr

@opet ja
Naravno da moze da se „takmici“ i u bliskoj borbi. Imate klipove na YT gde F/A-18 Hornet pobedjuje SU-30MKM 3 puta za redom, a isti taj pilot objasnjava kako je njega isti SU-30 pobedjivao mnogo puta. Jednostavno avionom upravlja covek u datoj situaciji. Ono sto smo par nas raspravljali je da sa aspekta teoretskih mogucnosti, Mig-29 ne zaostaje u domenu bliske borbe nego da su mu kapacitet cak malo veci zbog geometrije krila, aerodinamike itd. ali to nista ne garantuje i ne znaci. Rafal je dovoljno dobar za bukvalno sve zadatke, dok Mig definitivno nije, ali je idealan za ono sto nama treba u ovom trenutku. Posle ce morati nesto novo, ali i skupo. Nije imalo smisla nadoknadjivati 3 decenija slabog letenja i ne ulaganja nekim milijardama dolara u avionima, a treba i u ostatak sistema uloziti ogroman novac.

Go

Nema bliske borbe

Ti

@ vlado mig 23 nikad nije oborio Horneta. oborio je mig-25 i to pukom srećom, tj nepaznjom Horneta

Be

Vlado….i najozbiljnija borba u zraku zavrsava unutar minute.

op

Naravno, pilot mora na neki način prvo da dovede MiG-29 u zonu bliske borbe. Rafal koji u ovoj hrvatskoj varijanti ima MICA rakete, a možda će moći da nosi I Meteore ima fantastičnu prednost. Sem raketa AESA radar i Spectra sitem poslednje generacije za ometanje ga čine praktično nevidljivim i nedodirljivim. Još je veća razlika u dejstvu po ciljevima na zemlji. Ako ne nabavimo KH-29 i KH-31 naše 29ke mogu da se koriste samo za neposrednu podršku trupama sa male daljine.

Jo

@opet ja

Ako je do raketa, i Mig-29 se može nakititi R-77 raketama, mislim da ih je Srbija već naručila. Osnovne prednosti Rafale su AESA radar i SPECTRA.

Meni se Rafale sviđa, ali mislim da je besmisleno porediti jednu eskadrilu višenamenskih aviona, ma koliko oni bili sofisticirani, sa kompleksnim sistemom RV i PVO koji, pored te eskadrile Mig-29 koji su prelazno rešenje, obuhvata višeslojni sistem PVO, jurišnu avijaciju i bespilotne letelice.

Ig

Evo hrvatskih pilota u Kataru, prckaju oko istog aviona. Nece biti problema.

Odgovori
Be

Kakve veze oni imaju vise s Hrvatskom i HRZ?
Apsolutno nikakve.

A s Qatarskim Rafalima…….samo ih gkedaju izbliza i nista vise

ma

@Beduin kako nema veze, pa svi nasi piloti ce isto tako jednom letjeti na Rafalima… čim emigriraju za Qatar :)

Be

Nece nijedan nikad.

ma

Molim Vas samo nemojte prenositi njegova laprdanja. Još prihvaćam da ne zna ništa sa tehničke strane, ali ova izjava „da je svejedno da li će plaćanje biti kroz zaduženje ili budžet“ samo govori sa koliko pameti i brige za državu isti raspolaže.

Odgovori
Mr

Max@

to je rekao iz razloga što se prva rata za avione plaća iz državnog budžeta tek u IDUĆOJ godini, a on se definira tek pred kraj ove godine. Ovisno o tome koliko će korona odnijeti ili neodnijeti do tada, kako će proći sezona, znat će se ide li prva rata keša iz blagajne ili preko kredita.

Dr

Ko njih nesto pita?

Odgovori
To

Kako ne pita? Zar niste komentirali da se nece uzet nikakav avion. Nakon toga uzet ce stari americki, jer su ameri tako naredili?Kad je spomenut Rafal onda je bila utopija ili stvarnost,i naravno nema sanse da ga Hr kupi. Na kraju je ostao zadnji argument. Hr nema pilota i infrastukturu.Zanima me sta je sljedece?

Đ

Sljedeće je da nećemo imati love za korištenje istog iako je to već neko vrijeme osigurano s obzirom da se protupožarna eskadrila prebacila pod civilni nadzor i time oslobodilo oko €30 milijuna godišnje.

Dr

Resurs@
Ko njih nesto pita
Tomass@
Moja greska izvini

д

Плус за надзор неба над словенијом, бих, ц.гором,македонијом,албанијом и ткз.косовом добијате годишње 180 милиона па плус 30 то је 210 милиона , бићетбогати ко крезови.

Lu

@Drazo1 Pa kako sada to ? Prvo ste govorili da će Hrvatska morati uzeti novi F16 od Amerike, pošto „ih se ništa ne pita“, a sada…. Baš ste smiješni.

П

Илити да видимо шта ће се десити до краја…

Go

Poskidat će sve dijelove i ostat će samo zmaj. Neće dobit rakete. Softver će skinut. Premaz će skinut. Istekli im resursi. Imat će 15 i više godina. Nisu na najvišem nego na starom standardu. Nemaju AESA radar. Nemaju pilote. Nemaju para za let i održavanje. Nikad im ih neće isporučit. Jedno je odluka a drugo ugovaranje. Nemaju infrastrukturu. Ameri im neće dat. Koristit će samo deset posto mogućnosti. Nikad ga neće savladat. Trebat će im još najmanje deset godina da poćnu s njima letjet.
Nemaju zemaljsko osoblje. Preskup je let pa neće letjeti.

29 su bolje, imamo više pilota, 29ke su tu a Rafali stižu tek za pet godina, stvar je u kvaliteti pilota, 29ka obara F16 na 140 km, koji je avion bolji od Miga 29, u bilskoj borbi Rafale nema šanse s 29 kom. Imamo više 29ki nego oni Rafala. 29ka ima isti radar i bolje rakete.

I tako u nedogled…
Paralelna stvarnost i alternativne činjenice.

Ac

Moram da pitam…Kako to da se ništa nije razvilo sa Mig 29 ovt.čini mi se kao dosta perspektivna verzija.
Kako to nije išlo dalje,zna li neko???

Odgovori
Go

Mig 29 ovt je bio opitni model koji je posedovao motore sa vektorskim potiskom i služio je iskljucivo za ispitivanja, koliko mi je poznato da nikada nije bilo reci o njegovom uvođenju u komercijalnu upotrebu.

om

Vidim sad je glavna tema piloti i mogao bih se složiti na mjestu je.
Ne zna se puno kako je sve zamišljeno ali ne trebamo baš sve znati.Ljudi su već bili pripremani za Izrael ali je stvar propala. Nema brige ako smo kupili Rafale onda nema sumnje da ćemo osposobiti i pilote.Treba nam dvadesetak za eksploataciju zrakoplova. Imamo i izvrsnih pilota na krilima oluje koje bi mogli polako prebacivati na Migove da osjete nadzvučne brzine……da vidim briga je velika kod dušebrižnika…..ali da malo pogledamo Srbiju…što ste vi dobili kupovinom stare krame, ozbiljna modrnizacija nije moguća , dakle ostaje samo kozmetika.Nitko zapravo nikad nije rekao što je na avionima napravljeno otkad su došli a da to garantira podizanje na neki viši nivo. Dakle ostaje vam samo naleti pilota za što ćete morati dobrano održavati iste radi sigurnosti pilota. Da i okačit ćete neku novu raketu onako za javnost.
Nakon deset godina dolazite u situaciju kupovine nove tehnologije jer resursa više nema. Možda će to biti nešto sa zapada,F16 Viper, Rafale, Gripen E/F, ili pak Su-30 i što sad. Piloti moraju učiti iz početka,inženjeri i mehaničari isto jer ništa više nije isto.Stariji kadar možete odmah penzionisati. Hrvatski piloti, inženjeri i mehaničari već će biti duboko u novim tehnologijama i stvari će izgledati obrnuto.
Zato mislim da bi bilo bolje da ste recimo odmah prešli na Su-30 i ne bi gubili novac na ovu starudiju i njeno održavanje a zapravo nemate ništa već samo trošak naletavanja i održavanja.
Letjeli bi i sa Su ali bi znali što imate, a ovako nemate ništa i čekate nova vremena. Kad vi krenete sa novim avionima mi ćemo biti u naponu snage,eto to ste dobili.

Odgovori
67

Zemljak pojma ti nemas, da bi pilot bio ono pravo u LA treba mu minimum preko 100 h godisnje u kontinuitetu 5-6 godina. Jos malo i RV Srbije imace poprilican broj pilota sa kategorijom za dejstvo u svim MU. Vi mozete tu sposobnost da steknete u najboljem slucaju 2030.godine. Zamena masine nakon toga je jako jednostavna stvar. Bitni su piloti i tehnicko osoblje koga fama fali kao hleba….falilo je i ovde ali se nekako pomaklo u zadnje vreme, a obuka je u Srbiji na LA jos malo pa na jako visokom standardu

Gr

Колико пута треба да се каже да ми тад нисмо имали новаца за нову ескадрилу???
Друга ствар. Ако то буде био Миг 35 то и неће бити толика непознаница за нас.
И треће. С обзиром на историју требаће вама доста времена да дођете на ИОЦ, а тек на ФОЦ. До тад ћемо ми врв већ и купити нове авионе.

д

mamo i izvrsnih pilota na krilima oluje koje bi mogli polako prebacivati na Migove da osjete nadzvučne brzine… имате сигурно и пилота по аероклубовима све да их скупите и седнете у рафале и проблем решен.

Be

Dane, ne budi toliko naprasast.

Nema nijednoga koji ce u Rafale sejesti sada….

Za pocetak, mogu u Neveri vjezbati kako to izgleda.

Mada, 500 km/h na 200 ft je puno zahtjevnije nego mach 1.7 na 15000 metara

le

677.trae

Dok vaši piloti dođu na taj nivo naleta potrošiće ovo malo resursa koliko vaše 29 ke imaju. A onda slijedi kupovina novih aviona ako budete imali para. Ti Piloti će tada već biti za penziju. Znači sve ispočetka. Učenje novih tehnologija i jovo nanovo.

Sa

„Piloti moraju učiti iz početka,inženjeri i mehaničari isto jer ništa više nije isto.“

Letenje je umeće, veština, koja se stiče vežbom. Slično kao i vožnja kola. Po ovome neko ko vozi Fiata morao bi ponovo u auto školu ako hoće da vozi Mercedes. Kada dodje vreme da se Migovi menjaju, piloti i ostali neće učiti ispočetka, nego će ići na neku preobuku, koja će se više bazirati na upoznavanju sa nekom elektronikom i opremom koju svaki savremeni avion ima, nego što će njih neko da ponovo uči kako se leti. Pritom kao što je neko već rekao, bolje da lete na ičemu tih 5-6 godina, nego da čekaju u nadi da će dobiti nešto savremeno. Na kraju krajeva, što je već dokazano u praksi, kad sva ta elektronika stane, sve se svede na to šta si naučio u cesni. To sto imas dobar avion/auto ne znači da si dobar pilot/vozač.

Mi

@Grga
Ja se toplo nadam da nismo blesavi da kupimo nove MiG-35 niza sedam, ni za deset godina.

Gr

@Милош77 Шта знам. Мени је он једна од легитимних опција. Нови радар, нова авионика, додатно наоружање, дужи лет од 29ке. Што да не. Може и Рафал исто не буним се. Али она опција да узмемо типа ФА 50 то сад пада у воду. Мора да се узме чистокрвни ловац да би се одржао баланс у региону.
Пс. Ф 16, Грипен и Тајфун отпадају одмах из разноразних разлога.

Go

Jako jako teško s politikom “neutralnosti” da će moć bilošta sofisticiranije kupiti sa zapada a kamo li avion.

Mi

Ne znam, ja mislim da je „mirikl“ potreban da se MiG-35 uhoda i postane dobra opcija za nas. To bi podrazumevalo dosta usavrsavanja postojeceg, a da ne govorim iskustva na zemlji i vazduhu.
I onda mislim da je pravilno da se kupi skroz nov zmaj sa potencijalima koji imaju u vidu tehnologije 2035-2060!
zamislite samo sta to znači i koliko adaptivan, i fleksibilan taj zmaj treba da bude da bi bio u koraku sa vremenom recimo 2050te!
Do tada ce 90% Su-27, Su-35 biti u penziji a novi zmajevi ce ih zameniti.
Na zalost mi treba da pravimo izbor i uplatimo za najkasnije 7-8 godina od danas. Nadam se da ce slika biti bar malo jasnija do tada.

Jo

@omniameamecumporto
Srbija je dobila vreme, jer je relativno brzo obezbedila nadzor vazdušnog prostora za sledećih desetak godina. Trening pilota je bio veoma brz i jednostavan.
U sledećih desetak godina će se puno stvari u svetu, ali i u vazduhoplovstvu, promeniti. Uopšte ne treba isključivati mogućnost da novi srpski borbeni avion dođe iz Kine.

Sr

Opet ne zna se skoro nista, ali se makar zna pocetna cena, kod nas ni toliko. Bilo je ono 180 do 220 posle toga muk.

Odgovori
K

Znati ce se vise nakon potpisanog ugovora. Tek tada ce se moci pricati o detaljima koji ce tek tada i biti sluzbeno potpisani.

Iv

U testiranjuF4R .Tima zamjenjuju F3R.Prelaze na naprednije.

Mi

Rafal F4 će biti jos skuplji od novog novcatog F3R. Dakle samo za najbogatije. Definitivno opcija za Srbiju pazar 2028-2030 :-)

Le

Bec je receno zasto su prodali dio Rafala i nema veze s brojem pilota vec odranjem proizvodnih kapaciteta. Imali su rupu u narudzbi i prijetila je obustava proizvodnje. Ovako ce prodati vec koristene, a proizvodnjom sebi nadomjestiti prodano i imati ih opet nove. Time su ocuvali proizvidni proces, a prodaja starih aviona ce pokriti trosak proizvodnje novih. Novi Rafale ne kosta jednako Francuski i Qatar recimo. Win win situacija i za Francusku, a i Hrvatsku koja nema novca da ih kupi nove.

Odgovori
Mu

Jedva cekam da vidim komentare kad Hrvati uvedu i nove tenkove, artiljeriju i PVO i time koliko-toliko zaokruze svoje oruzane snage. Polako ali sigurno postaju mala ali kompaktna vojska koja ce sa novom tehnikom biti jos sposobnija i dosta modernija od nase sto se tice tehnike. Drago mi je najvise zbog nasih komentatora koji pucaju od zavisti i to uopste ne skrivaju: te nece uzeti nista, te nemaju pilote, te dobice dve rakete po avionu, te malcice su Rafali bolji od 29-ki, te malo ce leteti, te nece imati za odrzavanje, te Hrvatska Patrija je krs dok je nas Lazar odlican, te Bredli je krsina, te ovo te ono. Koliko smo samo ljubomorni i nerealni, pa to nema nigde. Pa taj nas Lazar jos nije ni ispitan kako treba, a kamo li dokazan da bi mi sad mogli nesto da se busamo sa njim. Dajte malo realnosti!

Odgovori
le

Sad zamisli iste te komentatore da je Srbija pazarila ovih 12 Rafala. Mislim da bi Vučiću automatski produžili mandat na još 10godina i bez gnjavaže oko izbora.

П

Иза сваке војске стоји економија и индустријски капацитети.

Ми наше оружје све више производимо и извозимо.

Летећи и дронови гусеничари су почетак. Артиљеријска решења већ имамо.

А правимо и фабрике вакцина за добру меру.

Не правимо тенкове (први тенк, А1, је направљен у Петру Драпшину у Младеновцу), хеликоптере и авионе. За једно десетак година…

Iv

Svaka cast na komentaru. Bas si pogodio u srz, a to je zavist vecine komentatora ,a i zavist urednika ovog portala koji su usporedili rafale s mig 29 . Sto ne moze se usporedjivati po nicemu osim po manevarskim sposobnostima koje su bile bitne prije 20-30 godina.

Iv

Hrvatska sila broj jedan u Evropi.Imaju da vrse kontrolu VAPa citave Evrope, kakve ex YU. Evo CG i RS ih vec mole da im lete iznad glava. Trenutno su njbolju Francuski prijatelji na svetu, vojsku i avijaciju kakvu ce Hrvatska imati, to i Ruje mogu da sanjaju. Sada vidimo sta je clanstvo u EU i nato i kako se sila postaje. Ima da eksplatisu Rafal do krajnjih granica.

Ia

Are we talking about actual reality or do you want to talk about what might be? The reality is croatia is in for a struggle to train their pilots and to rebuild their military. Can it be done? Of course. The absolute reality right now is there is many holes in every sector of their military and they spent a billion dollars for airplanes that they don’t have pilots for right now. The other thing is you say Serbia is behind technologically from what croatia may or may not be getting. How so? At least Serbia has some sort of military complex that is getting better and better everyday. I can catch you a fish for dinner, but wouldn’t it be better if I taught you to fish?

Bo

Mundo
Kad Hrvatska kupi tenkove i pvo? Tenkovi nisu cak ni u daljoj buducnosti, A PVO nije u planu u bliskoj buducnosti. Drugo: Ko je su to kolicine? 12 aviona, Koliko tenkova 40-50 (a sigurno ih ne bi bilo vise, jer i M84 planiraju da smanje na 44 komada) Pvo iako nije u planu, koliklo sistema, koji domet? Sve je to u vidu mastanja. A kao trece, ne cine vojsku samo avioni, pvo i tenkovi. Hrvatska nema mnogo segmenata vojske, a ono sto ima je u malim kolicinama. A Sta bi ti uradio sa Patrijama, od kojih polovina je u konfiguraciji autobusa bez ikakvog naoruzanja na sebi, a polovina ima 12,7, i samo 3 od 8 planiranih ima samo top od 30 mm. I ti bi njih poslao u borbu, na prvu liniju. To bi bio masakr. Realno stanje je samo krpljenje, i uzimanje, onoga sto se mora ili ono sto ti narede, kao Bredlije, koji kostaju kao dva nova. Ceo tvoj tekst, nema veze sa istinom.

To

„Boban“ Hr od rodova i segmenata vojske nema pzo i podmornicarstvo. Broj tenkova sa ne smanjuje. 72 komada prosla su reviziju i cekaju modernizaciju. Pvo je prvo na redu, poslije aviona. Sto se tice Patria opet iznosis krive podatke. Od 126 koje posjedujemo 8 je naoruzanih topom, spikeom i bacacem granata. Plan za ovu godinu je jos jedna znaci 9.Bradly i bez modernizacije je svemirski brod u odnosu na ono sto vi imate.

To

„Boban“Hr od rodova i segmenata vojske nema pzo i podmornicarstvo.Broj tenkova se ne smanjuje.72 komada prosla su generalnu reviziju i cekaju modernizaciju.Pzo je prvo na redu poslije borbenih aviona.(nesluzbeno na jesen ide se u Izrael na prezentaciju Spaydera)Što se tice Patria od 126 koje posjedujemo 8k je naoruzano topom,spikeom i bacacem granata.Za ovu g. jos jedna znaci 9 za sada..Bradley i bez modernizacije je svemirski brod u odnosu na ono sto vi imate.Nema potrebe za nervozom.Srbija je prednost u odnosu na Hv iskljucivo u pzo sustavima i borbenoj mlaznoj avijaciji.Za sada..

Dr

@Tomass

Hrvatska planira prema planu dugorocnog razvoja oruzanih snaga RH 2015-2024 da zadrzi u sluzbi samo 48 tenkova M-84.
To vam pise u zvanicnom dokumentu hr vlade. Strana 73.
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/ZPPI/Strategije%20-%20OGP/obrana/dpr_osrh_2015-24_25112014.pdf

PVO se ne stvara preko noci, za tako nesto potrebne su godine pa i decenije. Tako da nije dovoljno reci ‘nesluzbeno se ide u Izrael na jesen’.

Iznosite neistine za Patrie. Trenutno ne postoji ni jedna Patria naoruzana Spajk projektilima. Ali eto okacite jednu sliku/snimak pa da vidimo te Patrie naoruzane Spajk projektilima?
Bredli ne da nije svemirski brod, nego je najskuplja kanta na tockovima koja je postojala. Radi se o toliko ‘dobrom’ vozilu da ga niko ziv nije zeleo da kupi.

Jeste li sigruni da VS ima prednost u odnosu na HV samo u PVO i borbenoj avijaciji?

Vojska Srbije ima vise operativnih tenkova nego sto HV ima operativnih oklopnih vozila. A uz isporuku tenkova iz Rusije ta prednost je samo porasla.
Samo KoV Vojske Srbije ima vise brigada nego cela HV. A u svakoj brigadi imas bataljnon tenkova kojih opet ima vise nego u operativnoj upotrebi HV.
Pa onda par stotina BVP M-80,iako stara vozila sa svojim topom su i dalje daleko potentnija vozila od nenaoruzanih Patria ili Patria naoruzanih mitraljezom 12.7mm.

Slicna situacija je i u artiljerijskim jedinicama, gde je ocigledno da VS ima visestruku prednost u raketnoj i cevnoj artiljeriji.

Kad je rec o mlaznoj borbenoj i skolsko-borbenoj avijaciji, ne treba posebno isticati da je VS pojam za HV, gde trenutno leti svega nekoliko MiG-21.
Ako predjemo na PVO, VS mozda ima zastarele PVO sisteme, uz nabavljene Pancire i najavljenu nabavku FK-3, ali na drugoj strani imate HV koja sem par Strela 10-CRO i nesto trocevaca ni nema PVO.

Pa onda namenska industrija koja je itekako bitan faktor u sistemu odbrane. Na jednoj strani imate Srbiju gde se dosta toga proizvodi kod kuce, a na drugoj strani imate Hrvatsku koja u inostranstvu kupuje skoro sve, od granta pa do municije.
Takodje, kod vas se olako prelazi preko cinjenice da VS ima gotovo duplo vise pripadnika od HV. Pored toga Srbija ima i Zandarmeriju kao polu vojnu jedinicu koja je sasvim solidno opremljena i naoruzana, sa sopstvenim oklopom i laksim sredstvima podrske.

Jedino u cemu je HV u prednosti naspram VS su oklopna vozila tockasi, dobar deo u autobus varijanti, i helikopteri.

To

„Drina“ Postojao je plan za samo 44 tenka, od koga se odustalo. Zato su reviziju prosla 72 komada. 72 idu u modernizaciju. Vidjet ce se u novom planu razvoja i modernizacije Hv koji upravo izlazi. Sto se tice Patria mogli ste vidjeti ugrađen lanser za spike raketu. Rakete su narucene. Da li su dosle ne znam, u svakom slucaju dolaze. Zaboravili ste da i Hr ima oko 120 M-80 uz Patrie. „balkanska bezbednosna mreza“ objavila je tekst sa naslovom Hrvatska lider s najmodernijim protiv oklopnim sredstvima u regiji sa realizacijom projekta Bradly.. Znaci stvari nisu crno bijele. Vi ste lider u tenkovima, mi u sredstvima protiv njih. Znaci pitanje doktrine. Sto se tice brojnog stanja, Lazanski je vise puta isticao da od 50 000 pripadnika VS jedva 20 000 je pod oruzijem. O uvjetima zivota, placama, opremi necu. Do prosle godine vojni proracuni su bili skoro isti,a imate duplo veci broj vojnika.Sta vam to govori? Malo sa visine docirate kada su u pitanju teme vezane za HV. I dalje tvrdim prednost VS nad HV je mlazna borbena avijacija i pzo. Za sada.. Ostalo je pitanje doktrine i nacina upotrebe vojske. Mislim da tom segmentu jako zaostajete za HV.

Đ

Od plana za operativnu uporabu 48 tenkova se odustalo i sva 72 tenka i dalje ostaju u operativnoj uporabi.

Postoji 8 Patria sa 30 mm kupolom i 2 Spike rakete i 9. je naručena, rakete su isto naručene ali još nisu isporučene jer je duga lista čekanja, ali trebale bi uskoro i one stići.
https://www.youtube.com/watch?v=0asbPjzm8Bw

Dio Patria je naoružan 40mm bacačem granata:
https://obris.org/wp-content/uploads/2020/10/IMG_5978_mala.jpg

Sve ostale uključujući i amfibijske su naoružane 12.7 mm stanicom od kojih većina ima pripremu za Javelin:
https://www.youtube.com/watch?v=lwM7ODz5MHQ&t=3s

Jedine nenaoružane Patrie su inženjerska i sanitetska.

Istina je da Vojska Srbije ima 3-4 puta više tenkova, međutim, isto tako je istina da ima posada za jedva 50% tih tenkova.

Što se tiče artiljerije tu su se nabavljale moderne haubice i u planu je nabava još PzH2000 kao i M270 MLRS. Broj će se s vremenom povečavati.

Istina je da u ovom trenutku HV nema skoro pa nikakvu PZO ali i to bi trebalo biti riješeno kratkoročno jer je nedavno načelnik glavnog stožera najavio kupnju PZO kratkog dometa.

Vaša namjenska industrija je dvosjekli mač jer razvijate sve i svašta i to troši puno novaca iz proračuna a rezultati baš nisu spektakularni (pogotovo s financijske strane jer još ni jedan projekt vjerojatno nije profitabilan). Sva oklopna vozila su sklapana od uvoznih djelova kao i većina drugih oružanih sustava, tako da to i nije previše različito od npr. sklapanja Patria u ĐĐ, ali ovako bar dobiješ vozilo koje je dokazano.

Hrvatska vani kupuje sustave koji su preskupi i neprofitabilni da bi ih sama razvijala, u konačnici će cijena koju je Hrvatska platila za 126 Patria biti niža nego što će vas koštati razvoj i nabava tolikog broja Lazara.

U Hrvatskoj je cijela vojna industrija u privatnim rukama i stoga mora biti profitabilna i orijentirana i na izvoz.

Osim osnovne opreme i odobnog naoružanja koje se svo proizvodi u Hrvatskoj, razvijaju se moderni sustavi kao Dok-ingov Komodo i to dijelom EU sredstvima:
https://hrvatski-vojnik.hr/besposadna-vozila-buducnosti-dolaze-iz-hrvatske/

Ruski besposadni sustavi su napravljeni na bazi licence kupljene od Dok-inga, koji samostalno drži pola svjetskog tržišta besposadnih sustava za razminiravanje.

Hrvatske kompanije uz pomoć EU sredstava razvijaju i bespilotne letjelice kao Vector VX3, tu je i hrvatski dron VX II koji HV već koristi. O ratnim i patrolnim brodovima da ne govorim. Ima toga jako puno ali za većinu toga vi u Srbiji vjerojatno niste čuli.

To

„Drina“ Postojao je plan za samo 44 tenka,ali od toga se odustalo.Zato je reviziju proslo 72 tenka i oni idu u modernizaciju.Vrlo brzo izlazi novi 10-godisnji plan razvoja i modernizacije HV.Što se tice Patria mogli ste vidjeti lanser za spike rakete.Da li su dosle ili ce doci nije bitno narucene su..Zaboravili ste napisati da uz Patriu HV ima i oko 130 M-80.Kada je rijec o HV docirate neutemeljeno sa visine.Balkanska bezbednosne mreza nedavno je objavila naslov „Hrvatska sa bredlijima i tow raketama postaje vodeca u regionu po protivoklopnim sposobnostima.Rijec je o doktrini i upotrebi vojnih snaga.(tu ste jos u 80- im godinama)Najmodernije protuoklopno sredstvo opet ima hr sa Helfire raketom.Dotakli ste se brojnog stanja.Sam Lazanski je vise puta ponovio, da od ukupnog broja pripadnika VS najmanji postotak odpada na borbene jedinice.Placa,osobna oprema i opcenito uvjeti zivota vojnika su neusporedivi.Do nedavno vojni proracuni su bili slicni,a vi duplo vise ljudi u sustavu.Sta vam to govori?Namjenska industrija u Hr je u 100% privatna.Kod vas je obrnuto. Što se tice tockasa tu ste u pravu.HV ih ima 10 puta vise nego VS. I ono malo sto ih imate uglavnom svi u „autobusnoj varijanti“ I dalje tvrdim da je VS u prednosti iskljucivo u mlaznoj borbenoj avijaciji i pzo sustavima..Za sada..

Mi

Mundo
Niste ni kupili Rafale jos, a šepuris se i omalovazavas levo i desno kao da ste postali super sila preko noći. Jos ti smeta sto T6 pravi skroz realan članak o MiG-29 i Rafal F3R. Koji je vama vragec meni stvarno nije jasno. Dajte malo sletite na zemlju prvo pre nego sto poletite sa tim Rafalima.
O da, još jednom, sve čestitke na odluci. Nadam se da ćete ih i stvarno kupiti. Iskreno se nadam jer piloti zasluzuju da lete u boljim avionima od MiG-21Bis u 2021oj. Good job so far.

Dr

@Tomass

Samo nagadjate i pisete u futuru.
Iznad sam vam okacio dokument hrvatske vlade gde vam lepo pise da ce do 2024. godine u operativnoj upotrebi ostati 48. tenkova M-84. Ako imate dokaz da se do toga odustalo, okacite slobodno.

Iznad ste tvrdili da je 8. Patria naoruzano Spajk projektilima, a sad mi pisete o lanserima. Dakle, ne postoji ni jedna Patria naoruzana Spajk projektlima.

Super je to sto je objavila Balkanska bezbednosna mreza, samo zaboravljate da Bredliji i protivoklopnih sredstava Hrvatska trenutno ne poseduje. Dakle pisete u futuru.
Kad i ako dodju, tek mozete pisati o tome.
Znaci poredite srpske tenkove koji su u operativnoj upotrebi, sa protivoklopnim sistemima Hrvatske za koje se ne zna ni kad stizu ni u kojim kolicinama.

Pricao je Lazanski svasta, tako da ne bih komentarisao njegove izjave. Cinjenica je da VS ima gotovo duplo vise pripadnika od HV i ne znam sta vam tu nije jasno.
Sto se plata i budzeta tice, u pravu ste plate pripadnika VS jesu manje nego plate pripadnika HV.
Ali ako pogledate strukturu budzeta onda cete videti da 72% hrvatskog vojnog budzeta odlazi na personalne troskove, manje od 10% na naoruzanje i opremu itd.
Na drugoj strani struktura srpskog vojnog buzeta pokazuje veliku razvojnu tendenciju. Tako oko 43% budzeta cine personalni troskovi, 24% cine nabavke naoruzanja i opreme itd. Dakle Srbija ima manje plate, pa tako kompenzuje za kupovinu naoruzanja, Hr ima vece plate i zato ne ostane nista za obuku i naoruzanje.

I za kraj, ne gledam ja sa visine nista. Mene HV ne zanima i ne volim da poredim VS sa HV, jer time gledam unazad umesto unapred s obzirom da kad poredim VS onda je poredim sa jacim vojskama ili vojskama priblizne snage kao VS, a ne sa slabijim kao sto je HV.
Reagovao sam na vas komentar zato sto ste izneli gomilu neistina, pogotovo ono da je VS u prednosti u odnosu na HV samo u PVO i borbenoj avijaciji, iako vrlo dobro znate da je VS u prednosti u odnosu na HV u gotovo svemu sem u oklopnim vozilima tockasima i helikopterima.

Dr

@Đuro Maximus

Na tim slikama i snimcima vidim 3. Patrie sa 30mm topom i jednu sa bacacem granata i ni jednu Patriu naoruzanu Spajkom.
Ali dobro, ako ste vi zadovoljni sto je Hrvatska nakon 13-14 godina, koliko poseduje Patrie, uspela da naoruza svega 8. Patria ozbiljnije od 12.7mm ko sam ja da vam kvarim snove.

Kao sto sam vam napisao na drugoj temi, 80% hrvatskih Patria nema nikakvo naoruzanje.
Tu su i sanitetske/inzinjerijske verzije takodje bez naoruzanja i tek onda Patrie sa 12.7mm i nekoliko njih sa topom 30mm.
Samo na ovih par slika mozete videti vise nenaoruzanih Patria nego sto ih imate naoruzanih.
https://imgur.com/a/VF7v1h8

Vi kao i Thomass, pisete u futuru.
Cinjenica je da Vojska Srbije ima visestruku prednost u artiljeriji u odnosu na HV. Ne znam sta vam tu nije jasno.
12 haubica kakve god bile ne menjaju odnos snaga u tom segmetnu.
A o MLRS, Leopard tenkovima, dodatnim Pzh-2000 itd. slusamo godinama, a do dana danasnjeg HV nista od toga nije videla.
Dakle, ako vec pisete o tome pisite na osnovu onoga sto HV ima u operativnoj upotrebi, a ne na osnovu onoga sto bi voleli da vidite jednog dana u HV.
Mogu i ja kao vi da pisem o S-400/500, o Iskanderima, Armatama, Suhoima itd. Ali sta imam od toga kada VS nista od toga nema u operativnoj upotrebi.

Koliko je srpskih tenkova operativno, koliko imamo tenkovskih posada, takve stvari necete naci na internetu tako da manite se nagadjanja.
Imate snimke parada/vojnih vezbi na kojima je ucestovavalo na desetine tenkova Vojske Srbije. Te tenkove sigurno nisu vozili postari vec tenkosvske posade.
Na drugoj strani ne pamtim kad sam zadnji put video vezbu hrvatke vojske na kojoj je ucestvovalo vise od 10 tenkova.

Srpska namenska idndutrija nije nikakav mac sa dve ostrice vec jedna od najprofitabilnijih grana nase industrije. Nasa vojna industrija izveze i proda vise vojne opreme i naoruzanja nego sto izvezu i prodaju sve bivse jugo republike zajedno. Dakle brojke ne lazu.
Na drugoj strani Hrvatska uvozi cak i tkanine za sivenje vojnih uniformi.
Kada je bila ona prica oko nabavke izraelskih F-16 za Hrvatsku, tada je vas ministar odbrane rekao da ce izraelci izgraditi fabriku municije u Hrvatskoj.
Dakle Hrvatska nema tehnologiju za proizvodnju ni streljacke municije i upravo je to razlog zasto Hrvatska uvozi sve iz inostranstva.
Bez uvoza vasi vojnici ne bi mogli ni da vezbaju s obzirom da uvozite bukvalno sve, od raketa, bombi, granata, municije, eksploziva itd.

PVO se ne resava kratkorocno, niti PVO cine samo sistemi malog dometa. PVO se gradi godinama pa i decenijama.

Jao sad odoste na masinu za razminiranje.
Takve stvari napravi grupa od 5 ljudi.
Pogledajte Tehnicki Zavod Bratunac i njihovu masinu za razminiranje, izgleda kao svemirski brod naspram te Dokingove masine.
https://youtu.be/saK1fKK5_gk
E vidite, ovu masinu razvio je tim od 5. ljudi.
Dakle u nedostatku slozenih borbenih sistema koje hrvatska ne proizovodi od raspada Jugoslavije, pokusavate da mi predstavite masinu za razminiranje kao neko cudo tehnologije koje je osvojilo svet, nesto sto samo Hrvati mogu da naprave.

Jo

@Tomass

Koliko je Patria odlična platforma na točkovima, toliko je Bradley đubre koje niko nije hteo da kupi, a koga bi se i Amerikanci rado rešili, samo da ima dovoljno para. Postoje daleko bolji IFV na gusenicama.

Kada se posmatra srpski vojni budžet, treba imati u vidi dve stvari. Srbija sve što može nabavlja iz domaćih izvora, a vojna industrija je relativno dobro razvijena i izvozi preko 900 miliona dolara. U takvoj situaciji, vojni budžet Srbije treba posmatrati u svetlu kupovne moći na domaćem tržištu. Ako je odnos između nominalnog BDP (nominal GDP) i BDP merenog paritetom kupovne moći (GDP PPP) 1:2,5 – to znači da jedan dolar potrošen da domaćem tržišti vredi kao 2,5 dolara potrošena za uvoz. Ako je Srbija imala vojni budžet od 500 miliona dolara, a 300 miliona (60%) trošila u zemlji – onda je realna kupovna moć tog budžeta bila 300*2,5+200, odnosno 950 miliona dolara. Ako je vojni budžet Srbije za ovu godinu 1,51 milijarda dolara, a 60% se troši u zemlji – onda je realna vrednost tog budžeta 2,85 milijardi dolara.

Ono gde Hrvatska zaostaje su PVO, artiljerijsko-raketne jedinice i bespilotne letilice.

Kada se govori o „zaostajanju“, ne mislim o nekim budućim sukobima, jer Srbija i Hrvatska nemaju oko čega da ratuju. I sam koncept oružanih snaga je drugačiji. Hrvatska mora da ima dve borbene grupe bataljona spremne za NATO, jednu sposobnu za vazdušni transport („Stryker“) brigada, a drugu mehanizovanu („Bradley“). Hrvatska ne razvija PVO jer se oslanja na vazdušni kišobran NATO. Hrvatska ima i ratnu mornaricu, koja guta dobar deo budžeta. Srpska neutralnost košta, ali dozvoljava i nabavke iz različitih izvora, kao i veću slobodu u izvozu. Sa druge strane, bez obzira na međunarodni status Dunava, Srbija je „landlocked country“ i nema direktan izlaz na otvoreno more. Sve je to tera da bude sposobna da se brani i odvraća potencijalne napadače, na isti način na koji to radi npr. Švajcarska.

Dr

@Jordan

“Ono gde Hrvatska zaostaje su PVO, artiljerijsko-raketne jedinice i bespilotne letilice.“

Zaboravili ste oklop i RV.

To

„Drina“Dokingov stroj za razminiranje nalazi se u vojskama Amerike i Rusije i ostalih zemalja.Ruski „Uran 6“ napravljen je na osnovu Dokingovog stroja.Cak su Rusi planirali kupiti licencu.Zbog sankcija EU Rusiji od toga posla se odustalo.Doking je i dalje vrlo prisutan u Rusiji.Tehnickom zavodu u Bratuncu svaka cast,ali u tom segmentu posla Doking postavlja standarde..Ne 5 ljudi nego skup razvojnih inzinjera.Informirajte se malo bolje.Druga floskula je da da se uvozi tkanina za uniforme.Kroko,Čateks i ostale firme napravile su svoju tkaninu od koje rade uniforme za 30 vojski iz cijelog svijeta.Što se tice Bradliya sa naoruzanjem dolaze krajem godine.Poznata je kolicina vozila i naoruzanja..Rakete spike su narucene..Što se tice tenkova vidjet cete u novom 10 godišnjem planu koji izlazi ovih dana.Jos jedna floskula je da hr nema kapacitete za izgradnju tvornice municije.Ima ali nije financijski isplativo da proizvodi municiju samo za HV.To su privatne firme okrenute iskljucivo profituHr namjenska industrija je puno manja od Srpske,ali ono što proizvede je visoko kvalitetno,cijenjeno i 95% ide u izvoz po cijelom svijetu a firme su visoko profitabilne.Što se ne bi moglo reci za vase.Vase zive od financiranja drzave ne od profita..Generalno što se tice jacina vojski u nekakvom potencijalnom sukobu (koji se nece desiti) Srbija sa svojom vojnom snagom ne moze ugroziti Hrvatsku,isto kao što Hrvatska ne moze ugroziti Srbiju.Što se tice futura pricekajmo jos kratko vrijeme,vidjet ce se tko je bio u pravu..

Dr

@Tomass

Ispade masina za razminiranje cudo tehnologije. Sta bi tek bilo da se prave slozeni borbeni sistemi, pisali bi o njima kao da se radi o Spejs Satlu.
Iznad sam vam napisao da takve i jos bolje masine za razminiranje razvije tim od 5 ljudi, toliko je ljudi radilo na razvoju Bratunacke masine za razminiranje.

Kada stignu Bredliji i rakete onda pisite o tome, a ne da nagadjate, pogotovo sto se ne zna koliko ce raketa naruciti Hrvatska, a vec pisete kako je Hrvatska protivoklopna sila.

A vi ucestvujete u pisanju novog desetogodisnjeg plana razvoja OS Hrvatske pa znate sta ce tamo pisati?
Dokument koji sam vam iznad okacio jos uvek je vazeci i u njemu jasno pise koliko ce tenkova ostati u operativnoj upotrebi u HV.

Trebalo je Izraelci da vam grade fabriku, kako je posao sa Baracima propao tako je propao i plan izgradnje fabrike municije. O tome je govorio vas bivsi ministar odbrane, pisali su i vasi mediji o tome.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/izraelski-elbit-zeli-graditi-tvornicu-streljiva-u-hrvatskoj-339708
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-nije-odustala-od-tvornice-streljiva-traze-se-partneri-i-lokacija-1335298
I nije tacno da je proizvodnja municije finansijski neisplativa.
Problem je sto Hrvatska ne proizvodi municiju, i ne samo municiju, nego se oslanja na uvoz gotovo svega pa onda slusamo price kako je jeftinije uvoziti nego proizvoditi u zemlji. Nikada uvozni metak ili granata nece biti jeftiniji od metka/granate proizvedenog u zemlji.
Zato sve drzave teze da imaju koliko-toliko zaokruzenu namensku industriju, da ne zavise od drugih i dobre volje stranih proizvodjaca.
Da ne govorim koje su prednosti namenske industrije u slucaju sukoba.

Dobro, navikli smo vec da je sve hrvatsko najbolje i najkvalitetnije na svetu.
Samo se pitam kako tako tako kvalitetni proizvodi nemaju bas prolaz na svetskom trzistu, za razliku od Srbije koja izvozi na 5 kontinenata proizvode svoje namenske industrije.
Secam se teme rata u Siriji koju sam pratio na jednom nasem vojnom forumu.
Pre par godina sirijska vojska zaplenila je od pobunjenika hrvatski VBR RAK. Glanc nov sistem ni farba nije pocela da se ljusti takoreci, a vec poceo da korozira i to u pustinjskim uslovima.
E vidite, tu je razlika izmedju namenske industrije i garaza namenske industrije.
Pa dobro ako su vam firme visokoprofitabilne kao Uljanik onda mi je drago sto nase firme nisu profitabilne kao vase.

Pe

Čitam ovdje više od 99% kometatora u svojim upisima ne zna što je to NATO Air Policing, što on sve podrazumijeva, koji su uvjeti, zahtjevi, kako se određuje, dodjeljuje, provodi, …

Odgovori
Lu

Posao i pol za samo milijardu eura. Svaka čast Hrvatima na poslu i Francuzima na ponudi.

Odgovori
RO

Koliko gluposti u svim komentarima vezanima za rafale.
Pročitao sam 2-3 članka ove teme i onda komentare…da čovjek umre od smjeha.

Ajmo u crticama:
– prilikom isporuke (2024 i 2025), svaki avion će biti starosti max. 10 godina, sa još min. 7000 sati leta.
– radi se o uvjerljivo najboljem avionu u regiji. Samo na ovom portalu čitam usporedme sa migom29. Sam pokušaj usporedbe je smiješan. Rafal se može usporediti sa F35 pa čak i tu nosi blagu pobjedu. Što je još tragičnije, vi tu ste stvarno uvjereni kako m29 može parirati rafalu u nečemu. Ukratko, 12 rafala vam ugasi avijaciju u jedno popodne.
– u cijeni je naoružanje, dodatna oprema te obuka polita i osoblja. za 3 godine, kada prvi rafali budu isporučeni, u RH će postojati potrebna infrastruktura za njih što uključuje objekte, pilote i popratno osoblje.
– nemojte se puno sekirati, mi nikoga ne planiramo napadati ;) Bolje se javite pa ćemo dogovoriti da vam Hrvatski rafali čuvaju nebo :D Pozz.

Odgovori
Ba

Ni najmanje se ne sekiramo. Samo, moramo da vam odamo priznanje. Svi avioni koji dođu kod vas su savršeni stealth. Nigde ih nema. Poput Baraka.

67

Aj prike kako ce i na koji nacin rafal da ugasi bilo cije RV za jedno popodne?

Smuce mi se komentari sa obe strane, od prenaglasavanja do nipodistavanja karakteristika rafala.

Ja znam da vasi rafali na „suvo“ ne mogu ama bas nista nasem sistemu RV i Pvo u ovoj konstalaciji snaga kakva ce biti za jedno 5 godina.

Ma

Jesi ti svestan da je stotine aviona letelo iznad Srbije 99-e pa su obarani i nevidljivi. Zamisli silu od 12 aviona :-D . Smesno je i pomisliti da 12 aviona prestavlja i najmanju pretnju.

Mi

@ROFLMAO
Kako mali Perica zamišlja vazduhoplovstvo u ratnom sukobu :)
Nije to, dečko, fudbalska utakmica ni kompjuterska igrica.
Na svaku ovakvu vest pojavi se hrpa nedoraslih da mere čiji je duži i ko će izvući deblji kraj.
I posle svih sranja koje smo svi mi doživeli, gomili isfrustriranih je samo rat na pameti.
Samo napred, mrzite se ljudi!

le

12 rafala ne mogu ugasiti ničije zrakoplovstvo, ali hipotetska situacija da 12 Rafala na nebu krene na 12 MiG 29SD. Oh, da, Ugasili bi ih!

Be

Madpal…..srbiji nikad i nije prijetila opasnost od Hrvatske.

Cemu toliko pjene?

NN

U cemu odnosi blagu pobedu nad mig 35 kada se jos ne zna ni sta ce imati taj avion.
Nego, imam ja par pitanja, u konfiguraciji za prevlast u vazdusnom prostoru, koliko je to tona naoruzanja koje nosi Rafal, u tom slucaju ?
I kolika je max visina na kojoj moze da leti u tom slucaju ?
I sta cini KOMPLET naoruzanja koje se nabavlja?

Iv

Madpal
Letjelo je i stotine aviona u agresiji na hrvatsku. Sve dok mi nismo zapjenili 2 mig 21 . Mocno Jna vazuhoplostvo vise nije nijedamput nadjetjelo hrvatsku.

mi

Da ugase RV za jedno popodne..Ono jes kad bi mi sedeli skrstenih ruku…A koje godine stizu ti Rafali,2024.,5.,pa jos dok se uhodaju,tri rata mogu dotad da bidnu.Inace iznad Srbije je letelo na stotine aviona podrzanih sa avaksima,krstarecim raketama i kakvim sve ne cudima pa se rat oduzio mesecima a vi cete to da sredite za jedno popodne sa 12 aviona na kojima necete valjano ni znati da letite a kamoli da ih odrzavate,evo vec sad me hvata strah od te 2025.godine i tog cuda od aviona

Mi

@ROFLMAO
A gde je iko rekao da moze MiG-29 da parira Rafalu osim sto je Srbofil spominjao specificne situacije vazduh vazduh borne kraceg dometa. Niko ovde ne govori da je MiG-29 bolji ili cak blizu Rafala osim nekih od vas sto pisete tako kojesta.
Mislim da su neke od vas silne čestitke i pohvale iz Srbije za izbor Rafala totalno zbunile :-)

le

Kad potrošite resurse tih 29ki lako moguće da zrakoplovstvo ugasite sami.

Ž

leni

Нема потребе за таквим злурадим коментаром.

Тако се мислило пре неколико година, да ће Србија угасити РВ и ПВО.

А погледајте шта се десило…..

Mi

@Leni

„Kad potrošite resurse tih 29ki lako moguće da zrakoplovstvo ugasite sami.“

To nije bas promisljen komentar sa obzirom na sve. Ovde ljudi hvale vasu nabavku Rafala, a ti tako.
Posle ulaganja i da kazem bukvalno preporoda nase lovacke avijacije koja je u pohodu sada i narednih 5-10 godina, sigurnio necemo staviti tačku jer se nekom kao vama MiG-29 ne svidja.

П

Бедуин,

Хрватска војска на Косову* јесте претња…

Знам да Хрватска мора да слуша… И да смо ми непослушни.

Разлика између паса и вукова. Псећа времена за Србију су на измаку.

Ја сам увек за сарадњу, али за сарадњу су потребне бар две.стране. Република Хрватска треба да прихвати испружену руку да би нам свима било боље.

RO

Ispravka „rafal se eventualno može usporediti sa migom 35 i tu nosi blagu pobjedu“ – umjesto F35.

Odgovori
Ze

Mig 35,nepostoji.29m2 izvoza verzija to oni brljanu pod m35. Niti Rusija ih Ne želi koliko su Dobri😂😂. Prosječan avion.

Pa

prosecan u poredjenju sa …?

V

Kako su mi zakon ovi T6 pimpek vs. stojko dani, uživam u komentarima. 😁

Odgovori
Be

Cuna ipak kosi i pimpeka i stojka

П

Ми користимо већи кондом… :)))))

Go

Ljudi hajde malo ukljucite racunicu ako ce avioni biti stari 10 godina i predjenih nesto manje od polovine resursa samih aviona i Hravati misle da ih koriste do 2060 kako mislite da radite air policing Makedonije ili Albanije dok on doleti iz Zagreba ovaj je vec napravio karamol ili napustio zemlju,sa dva dvoseda obucavati kvalitetno pilote koji ce izvuci iz aviona maksimum a ne koristiti jednosede je glupost.Ne zivite u zabludi Slovenci imaju dogovor sa Italijanima i nece vam dati da ih zezate,Crna Gora slobodno zaboravite kao i BiH jer se pita Republika Srpska tako da zaboravite snove i izluzije budite realni.Vek trajanja Rafala je od 25 do 30 godina a vi zelite da njegov vek traje 2025(10)+(35)2060=45 godina sa malo vise od polovine sati leta koliko ima avion bez obnavljanja resursa i celovitog servisiranja,malo je logika zataila.

Odgovori
le

Ajde uključi i ti računicu. Avioni mogu poletjeti i iz Splita,a kad taj avion napusti Albaniju otići će gdje? Sve okolo je NATO. Ne planira samo Hrvatska da koristi Rafale do 2060 već Francuska. Ono što važi za njih važiće i za Hrvatsku. Prosto!
Zašto zaboraviti Crnu Goruu. S njima imamo bolje odnose nego vi, a za BiH vidjeli smo koliko se Republika Srpska pita kada su Amerikanci prošli kroz sred Banja Luke sa tehnikom na vojnu vježbu.

Ed

@Goran
„…a da analize pokazuju da će Rafal (kao tip borbenog aviona), biti u upotrebi do 2060. godine.“
Niste dobro procitali… ne misle da ih koriste do 2060.g. , vec je to plan Francuske da Rafale, kao tip borbenog aviona, bude aktivan do tad.
Republika Srpska se ne pita jer tamo NATO caruje.
Ja mislim da su price o air policing u susjednim drzavama bezveze the da ce se koristiti samo za air policing iznad RH

Iv

Sto se je pitalo entitet republika srbska kad su nedavno ameri radili vjezbu nedaleko od banja luke? Zivite u illuzijama zna se tko je gazda, da nije bilo gazde nebi bilo ni Republike srbske.

Ba

@Ivan
Vežbali jesu, kao što ćemo i mi da vežbamo na istom mestu krajem leta. A propos gazde, da nije bilo njega ne bi bilo ni Hrvatske

Be

Leni, aj ne pricaj gluposti!

Kakvi Split???
O cemu ti to?

Sta, svaki aerodrom u HR pripermiti za prihvat i opslugu Rafala,

A nema ih bas malo…..

Vl

Ivan,
leni,
Zar je problem ukapirati da je vežba sa USA dopuštena od strane rukovodstva Republike Srpske zato što uskoro sledi i vežba sa vojskom Srbije?

Iv

Goran
Susjed ne sikiraj se . Avioni dolaze s 3800 sati dostupnih od 7000. Plus se to moze produziti na 9000. Znaci 5800 h resursa. A mozda proizvodjac to produzi i preko planiranih 9k,kao sto ameri s f16 rade. Na 40 godina to ispadne 145 sati plus simulator, za nas i vise nego dovoljno.

Al

@leni

Znači Vašom logikom je sasvim normalno da se drži 50% flote na dežurstvima? A šta ćemo sa obukom, koja se mora konstantno vršiti. A da ne govorim da jedno RV nikad ne može da računa na 100% spremnosti flote. Pa vašom logikom Hrvatska treba da drži više od 60% operativne flote na dežurstvima. Pa to je neizvodljivo sa 12 aviona.

Mr

Ajde malo prosurfajte i pročitajte iz koje baze se inače radi NATO policing ili intervencija (presretanje) nad Albanijom. Da vam pomognem- Bari.
I dalje, jel stvarno netko misli da Rafale nema doleta iz Zagreba do Albanije i da nije sposoban za dotakanjem goriva u zraku? Ili kako je netko od komentatora prije napisao da kad su tako jeftino ponuđeni Hrvatskoj sigurno je nešto skinuto – npr cijev za točenje goriva? :))))
Smiješni ste od tolikog jala.

le

Aleksa Radojičić

Kaži to Mađarima. Oni imaju 12 Gripena i obavljaju airpolicing za Sloveniju. Dakle može!

Ž

leni

Мађари имају 14 Грипена а Словенија им је веома близу, ближе него Хрватској Албанија и С. Македонија.

А да сте мало читали изјаве представника РВ Мађарске, видели бисте да им тих 14 авиона није довољно за све задатке који се пред њих постављају.

Mi

@ Mrle
Znači vi mislite da je vama potrebna sposobnost punjenja gorivom u vazduhu pored ona tri rezervoara? Pitam to jer se podsmevate mom komentaru da vam ta cev i troškovi vezani za upotrebu iste ne trebaju.

Da Srbija danas kupuje MiG-29M/MiG-35/J-10 niko ne bi smatrao da Srbiji treba takva mogućnost, i normalno bi bilo skinuti je pre isporuke.

Al

@leni

Mađari pokrivaju susednu državu. TI želiš da pokrivaš pola regiona sa manje aviona, iz najudaljenije moguće vazduhoplovne baze. Nerealno je. Hrvatska jedino može da pokriva Sloveniju i deo BiHa, to je realnost.

Pokrivati samo čitavu Hrvatsku sa Plesa sa samo 12 aviona će biti nategnuto, a ti bi da držiš 60% flote na dva različita aerodroma kako bi pokrivao drugi kraj regije. Jednostavno, to je ne izvodljivo na duže od 2 dana, bez nabavke dodatnih aviona kako bi se ojačala ta buduća eskadrila ili nabavke još jedne eskadrile.

Ed

@Miloš77
Mislim da je skuplje ukloniti tu cijev na polovnom avionu nego je ostaviti…
Nadopuna u letu nije ni bila navedena u TT zahtjevima, ali kad je vec tu (kao sto bi bila i na F-16-icama) predstavlja jos jednu sposobnost.

Mi

@Ed
Što se skidanja tiče, moguce da je tako sa obzirom da je fiksna i da su avioni vec sklopljeni.
Takodje je moguce da ta cev zahteva odrzavanje jer je avion dizajniran da se ona koristi redovno. Ne znam.

Svaki i najmanji deo aviona prolazi kroz vibracije i ekstremne temperature. Svaki pajlon i šrafić. Sve se proverava i odrzava non stop pre i posle leta zbog toga. Ta cev nije mali niti prost deo da se moze samo ignorisati ako ga ne koristis. Jos je i povezana direktno sa sistemom za gorivo koje je kompleksno do djavola kod svakog aviona.
Najvise se osvrcem na komentare tipa da je sve to ukljuceno u cenu sto bi znacilo i dodatni nepotrebni trening pilota i tehnicara oko tog sistema, pa i delovi za odrzavanje.

Be

Milose, Rafali, ako dodju, doci ce u kompletu kakvoh koristi FRA RZ.

Dakle, s tom cijevi za tankanje u zraku.
A ona sama nije nuklearna fizika.

Osim toga, Rafale ima refueling kit tzv „buddy to buddy“.

Sto ima itekako smisle uzevsi u obzir, prema mojim insajderskim info, kako HRZ prelazi na CAP.
A za CAP je jako bitno da je sam avion sto dulje u zraku.

Da

Od ovog posla nemma ništa. Niti Hrvatska može da isprati ovo ni sa ljudstvom ni finansiski.
Rafal je pravljen za bogate i velike zemlje koje imaju podršku drugih vidova vojske. Pored otolate kredita treba omogućiti bar po 50 sati naleta pilota sa 19000 evra teško plus održavanje. A priče o air policingu su pa tek daleko svetlosnu godinu. 12 aviona nisu dovoljni za adekvatno pokrivanje Hrvatske a kamo li da lete do Albanije. Dežurna para podrazumeva 24 časovno dežurstvo i uvek sprenih dva aviona za poletanje. Dok su dva u vazduhu druga dva miraju da budu spremna u slučaju da para koja je u vazduhu mora da sleti zbog dopune ili nekog tehničkog kvara. A iza tih još dva da prate. Jer po sčetanju pare ide dopuna,pregled idt. Znači kontinuitet je 6 aviona non stop spremnih. Računajte neki servis nekog sitni problemi koji odlažu poletanje ,plus dva dvoseda za obuku. Borbena avijacija je mnogo složena i zato izaziva velike probleme i mnogo košta.

Odgovori
Iv

Nato standard za AP je 2 aviona plus jedan u pricuvi. Nikakvih 6.
Rafal kad je pravljen je napravljen da bude sto jednostavniji, izvukle su se lekcije od miragea koji je bio preskup za odrzavanje.19 000 d za rafale je cak jeftinije od f16 a avion je jos sposobnoji.
S obzirom da je rafal prodan grckoj i sad hrvatskoj, iža i s obzirom da ga ozbiljno razmatra jos mnogo zemalja u natjecajima cijena odrzavanja moze samo pojeftiniti.

Ze

@dalibor.to šta bi ti Želeo je Jedno, a ono štačese Dogodit je D😂😂😭😭😭rugo

Be

Uprav obratno.

Rafale je radjen prvenstveno za mornaricu, francusku mornaricu.

I radjen je da obavi posao sam.

St

Znaju oni to odlično nego eto, da ovima nekima dokažu nešto šta nije za dokazivanje i ako nemaju lovu za to koliko god ubeđivali, da imajo al ajde, njihova stvar, naša je, da u kompletu upotpunimo šta smo naumili..

Iv

Kao prvo ti nemas pojim o nicemu. Prodali su polovne a i nove Grckoj koja je duzna kao “ Grcka“ pa ce ih ipak odrzavati i placati. Egipat je u istoj situaciji pa kupuje 30 jos.U zad jih 10 godina koliko puta je bio pozvan nadzor?

Le

Ovo je zavrsen posao jos od prosle godine dogovorom Plenkovica i Makrona. Tender je bio samo predstava. Nisi u toku.

La

Sat leta na Rafalu je oko 18.000 Eura, odrzavanje za sat leta oko 45.000 Eura, dakle oko 63.000 Eura za sat leta. Pitam se koliko sati ce trebati za full operational capability…u svakom slucaju, preskup avion za hrvatske potrebe. Francuzi jedva cekaju da uvale avione za po 100 miliona Eura komad.

Ag

Moje pitanje ,ako su tako savršeni kao što pričate /a verujem/,zašto su tako malo zastupljeni u svetu .Kad pogledate od kada se on zvanično pojavljuje i broj napravljenih ,da li su skupi,komplikovani ili Francuzi uslovljavaju kome ih prodaju.Hoćete da kažete ,da Vi imate te pare a ostali ih nemaju.

Odgovori
Iv

Zasto? Pa zato jer su mnoge zemlje na zapadu produzavale resurse na svojim avionima 4 generacije i cekale na 5 generaciju. Sad kad je 5 gen podbacila dize se interes za rafale koji je moglo bi se reci 5 minus gen. I nedavno su ga narucili grci,sad hrvatska ,a vrti se jos u par natjecaja s velikom sansom da ce pobjediti.

le

Skupi su, preko 200 miliona dolara po komadu i do sada se nisu prodavali polovni. Polovni 10 g. stari su više nego duplo jeftiniji i kad se otvorila mogučnost da se kupi ograničen broj polovnih Hrvatska je iskoristila skupa s Grčkom. Naravno ni to nije mogao iskoristiti bilo tko već oni koji su u programu budućeg EU obrambenog saveza kojeg predvodi Francuska.

Be

Lobbyists.
Vrlo jednostavno.

Svi se vi pitate sta je s MiGom…….
Opet lobbyists .

OKB Sukhoi je imao jace lobiste i nista vise.
MiG 29 je vrhunska platforma, no oci su uprte klan SU.

Mi

Fascinatna je briga u susjedstvo o HRZ-u i Financijama,drago mi je što ste zabrinuti i želite pomoći RH u odabiru aviona i ostaloh ali pustite nas da se brinemo za te stvari,nismo ni mi vama odabirali što uzimate iz Ruskog depoa.

Mi

Zar vama u biti nije cilj da HRZ nestane ili ste postali naš saveznik u NATO-u odjednom?

St

Avion je savršen al za buđet koji ima jedna Švajcarska ovako ima da služi samo za plašenje mečke rešetom.

Mi

-Zato sto su Francuzi počeli da prodaju dosta nove polovne rafale za nižu cenu, i odlični su avioni.
-Zato što američki konkurent F-16 Blok70/72 i F-18E/F kostaju još mnogo više.
-Zato što su bolji od Eurofajtera u mnogo čemu, i jeftiniji.
-Zato što su daleko bolji od Gripena C/D
-Zato što je glupo kupovati F-35 koji je jos skuplji ali neki i dalje naivno misle da je jeftiniji od F-16Blok70/72
-Zato što je Rafal najlepši i nosi sve francusko, plus ostalo.
-Zato što se svi pale na Meteor što je verovatno opravdano.
Zato što je evropski ali nije anglosaksonski niti ruski.
Mrzi me dalje. Neka neko slobodno nastavi.

Iv

Ako malo pratis tu tematku na probnim ispitivanjm je jos modernija verzija istog .misli. F4R. Francuzima se sad pruzila prilila da nama prodaju za njih staru verziju a za nas svemirski brod a isto i za vas komsije.

Le

Ne nego smo mi prvi uspjeli doci uz Grke do njih. Francuzi prvi put prodaju polovne desetak godina stare. Novi su preskupi, 200 miliona eura po komadu.

Vl

Ja sam isto mišljenja da to nije tako savršen avion. Jedno je priča i reklama a drugo stvarna upotreba. Čim je avion na slikama stalno sa dopunskim rezervoarima meni je već jasno da lažu za nosivost, dolet…

Mi

Neko moje mišljenje…
Kao prvo, iz nekog razloga, Francuzi se do sada nisu previše trudili da prodaju Rafala. Kada je izgubio na izboru EU aviona u konkurenciji Eurofighter-a, shvatili su da ostaju sami. A produkcija nije velika, i morali su prvo svoje potrebe da nadmire. Plus dalje, mala produkcija dalje je uvek i uzročnik visoke cene.
Kao drugi razlog, jako je teško danas prodati borbeni avion koliko god da je dobar, bez da ste USA ili Rusija. Jednostavno, 99% kupaca će kupiti nešto što je naslednik nečega što su imali pre. Ko je bio na ruskoj tehnici, ostaje na ruskoj. Ko je bio na USA, ostaje na USA. Raspad istočnog bloka bivšim east zemljama je (baar tada u početku) oduzeo autonomiju u odlučivanju, morali su da se dodvore zapadu, pa je izbor USA opreme bio neizbežan. Tek sada su stekli kakav takav status da mogu da razmišljaju i na druge strane.
Ostali oni baš veliki, Indija, Pakistan, bogati Arapi, pa o oni biraju sigurno, RU ili USA. Tek skoro kreću da gledaju i na druge strane.

Dakle sve u svemu, sam suhi kvalitet aviona nije ono što će prvenstveno da ga proda. Politika, savezništvo, tendencija (ne)prijateljstva, ekonomija, jeste ono što više utiče na izbor od valjanosti.

Mi

Zato jer je to relativno novi avion. Zato je malo zastupljen u odnosu na F16 koji leti vec 30ak godina. Sto se para tice… Da Hrvati nemaju para, nebi ga ni uzimali. Imaju nesto vise para od nas, a imaju 44% manje stanovnika koje moraju hraniti. Srbija 6.8mil – HR 3.9, 4 mil.

Ed

@Miki
„…Kada je izgubio na izboru EU aviona u konkurenciji Eurofighter-a, shvatili su da ostaju sami. A produkcija nije velika, i morali su prvo svoje potrebe da nadmire…“
Krivo, izbor za EU avion nije postojao.
Eurofighter i Rafale su u pocetku bili isti projekt, od 1979.g. „European Collaborative Fighter“ (ECA) odnosno „European Combat Aircraft“.
U tom projektu su sudjelovali Italija, Spanjolska, Zapadna Njemacka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Francuzi napustaju 1984.g. zajednicki projekt, mnogi su razlozi, uglavnom zbog razlicitih zahtjeva/sposobnosti…
Rafale se nastavlja razvijati kao „Avion de Combat expérimental – ACX“, a Eurofighter kao „European Fighter Aircraft – EFA“ projekt.

om

Taj posao je itekako realan.
Oko toga postoji konsenzus sviju političkih opcija u Hrvstskoj. Podržali su ga iz SAD, u interesu je EU,Francuske i NATO.
O air policingu otom potom.
Dakle ,zrakoplovi imaju 3800h resursa, to je do 2044 ako bi na svakom bila dva pilota sa cca100h naleta godišnje, naravno i simulatori za koje ste vi rekli da Francuzi ne daju odraditi će svoj dio posla.
Nadalje ,Rafali ulaze u novi produžetak resursa za novih 2000h i to je do 2054 kada ih možemo umiroviti.
Sve je to jasno sa francuske strane ukazano, ništa nije preuveličano nego je sve po procedurama .Oni planiraju Rafala držati do 2060 prema riječima njihove ministrice.
Što sada vama tu nije jasno ajde pojasnite vi meni.

Odgovori
Be

Ugl., PM u Hrvata ne zna di je supalj.

Procitoh ovdje kako je 18 mjeseci preobuke standard…..da, za pilote RZ koji su vec letjeli ja 4. generaciji.
To HR piloti nisu.

Iscitoh ovdje sve i svasta.

Ugl., kao sto vec jednoznacno spomenuh, natjecaj je promasen u startu.
Neb“ rec’ da ga je moj zena sastavljala….zna da joj nesto treba, al’ sto ni zasto.

U svakom slucaju, bolje i ovo nego Kosher Burek..

No, opet, sto cemo s obukom?
Lako je bilo Kiowe prozvakat, a i tu se pizdarija dogodila

Rafale je opak stroj koji Hrvatskoj ne treba.
Hrvatska je clanica NATOa, Srbija ne predstavlja nikakovu opasnost.

I sta sad?
Dobit cemo 12 kom paradnih aviona i kurciti se tu?
To za mene nema smisla.

Odgovori
Cr

Beduin

Problem je u tome što u NATO „prodavnici“ nema lakih višenamenskih aviona nove generacije. Izbacuju se samo ultra napredne platforme a nema ničeg što bi strategijski i taktički odgovaralo sirotinji koja nema resurse da izvuče maksimum iz F-16 ili Rafala.

I tako sirotinja nabavlja ultra napredne platforme jer nema ničega što bi mogli da koriste kao međukorak.

To je svakako daleko od dobrog. Ipak, i dalje je bolje imati Rafale nego MiG-21, makar i na 50% iskorišćenosti.

Iv

Beduin
Kad rafali stignu u hrvatsku ,mi ce mo vec imati obucene pilote i tehnicare za letenje. Sad dali to bilo 18 ili 24 mjeseca nebitno.
Samo letenje i osnovne borbene zadace je lakse mladom pilotu nauciti na avionu 4 generacije nego na mig 21 2 gen.Jednostavno avion je napravljen da radi neke stvari umjesto pilota. To i nas pilot selak potvrdjuje. Pogledaj f16 simulator kad je bio u hrv koliko je trebalo nasim novinarima koji nikad nisu letjeli da pohvataju osnovne stvari i cak borbeno djeluju.
Jednostavno na vecoj udaljenosti 1 na 1 mig 29 (iskusni pilot)nema nikakve sanse protiv rafalea s „neiskusnim“ pilotom u borbi BVR. Rafale ima mocan radar kao i mali radarski odraz. Na koliko km bi uopce mig uocio rafale ? Mozda 30km, a rafale uoci mig ugasenim radarom na 120 km.
U domovinskom ratu hrvatski piloti su se obucili za 6 mjeseci za mi 24 helikoptere.S time da nikad nisu upravljali pravim borbenim hel , mozda samo gazelama. I odmah su isli u borbene misije.

Iv

Natjecaj je napravljen po nasim zahtjevima , a ne onako kako bi neki nasi susjedi zeljeli. A to je zracna prevlast u iducih najmanje 30 godina.
Ne sikiraj se mi placamo avione i odrzavanje necemo vama poslat racun sigurno.

Cr

Zračna prevlast gde tačno? 12 Rafala ti ne garantuju prevlast u trajanju od 30 (!) godina čak ni iznad Hrvatske a kamoli izvan nje. O kakvoj prevlasti pričaš?

Natječaj je napravljen da Hrvatska napokon sastavi eskadrilu modernih aviona i očuva avijacijsku komponentu svog RV, jer je došao poslednji čas da se to uradi. Ovih 12 Rafala će to obezbediti. Ne bi bilo loše da i jedni i drugi malo olabavite sa tim nipodaštavanjem ove nabavke kao potpuno irelevantne odnosno njenim predstavljanjem kao strategijskog šahovskog poteza koji je zacementirao sve odnose na Balkanu do kraja ovog stoleća.

Yo

Dobar posao za Hrvatsku, možda najviše zbog toga što se lagano integrišu u buduću evropsku odbrambenu infrastrukturu (na koju USA baš ne gledaju blagonaklono videvši je kao konkurenciju NATO), a koju najviše zagovara upravo Makron i koja će im i ubuduće doneti štošta prvoklasno po pristupačnim uslovima, ekonomski svakako povoljnijim nego što će npr. Bugari proći sa F-16 – a usput boljim.
E sad – kvalitet se uvek plaća – ili ga nema.
Polemisaće se o tome koliko je Rafal potreban, da li se moglo to isto i sa manje para, ali – ko može više, može i manje.
Kada EU/NATO države podignu izdvajanja za odbranu na 2% budžeta, daće prilično podsticaja svojim vojnim industrijama i usput se kvalitetno opremiti.
Frka je Evropljanima i od Amera koliko i od Rusa, pa i od Turaka – i „braniće evropske resurse (Makron) u istočnom Sredozemlju“ – i drugde.
I u tome valja tražiti razloge povoljne ponude Rafala za Grčku i Hrvatsku.
€ standardi nisu ništa posebno, čak su u mnogo čemu kontradiktorni i kontraproduktivni (uništi sposobne zarad podobnih – što je globalni problem), ali su svakako znatno napredniji od onoga što mi trenutno imamo.
Sa druge strane, mi možemo „pozajmljivati“ najbolje solucije i od EU i Erdogana & co, ali po pravilu radimo suprotno…
U se i u svoje kljuse je ipak jedina dobitna kombinacija, a strane nabavke su samo šlag na torti…

Odgovori
NN

IR senzor na Rafalu u pojedinim izvorima ima daljinu detekcije 100 do 130 km, sa druge strane kod Mig 35 navodi se oko 50 km kod Su 35 se navodi 90 km.
Sada, je li moguce bas da rafal ima senzor, koji je pretpostavljam projektovan i proizveden pre Mig i Su 35.
Je li moguce da Rusija za Francuskom kasni u takvim senzorima toliko ?
Ili je to ipak malo reklama.

Odgovori
Go

Ja bi prije rekao da je u Rusiji preko 50% reklama. Tigar je to od papira koji ima svu sili tehnike ali za zapadom tehnološki zaostaje tridesetak godina i razmak se povećava.

Dr

@Goran Klepac

Pre bih rekao da je na zapadu 50% reklama. Oni sve svoje hvale kao najbolje, a u realnosti se mnogo toga nije pokazalo bog zna kako. Od F-117 koji su predstavljali kao nesto nevidjeno do tada, pa sve do Patriota kojim su obarali sve zivo a na kraju se ispostavilo da su uspeli da presretnu manje od 10% irackih Skadova (Izraelci sa Patriotima ne uspedose ni jednu).
Isto vam je i danas, pogledajte Saudijsku Arabiju imaju najmodernije zapadno oruzje ali ih Huti u papucama i sa kalasnjikovima u ruci lupaju na svakom koraku. Ili ta mocna Amerika ne moze da porazi Talibane u Avganistanu duze od decenije, nego pregovaraju sa njima.

A ta Rusija ‘tigar od papira’ je toliko ‘slaba’ da je Amerika zbog nje okupila pola sveta oko sebe. Zlobnici bi rekli u strahu su velike oci.
Isto je bilo kroz celu istoriju, pocev od Napoleona pa do Hitlera svi oni su smatrali Rusiju slabom i zaostalom. Na kraju im Rusi udjose u Pariz/Berlin.
Tako da ne podcenjujte Ruse, nisu oni ni zaostali ni nesposobni kao sto mislite, da jesu ne bi uspeli da sacuvaju onoliku drzavu, a nema ko ih nije napadao kroz istoriju.

NN

Negde sam procitao da Rusi, kada daju podatke daju prosecne vrednosti dok na zapadu daju max moguce vrednosti u idealnim uslovima.
Kao npr njihovi podaci za probojnost SABOT municije kod tenkova, gde se razlikuju daljine kao i procenat proboja prijektila za deklarisanu probojnost.
Nzm koliko je to tacno, ali da je prednost zapada u elektronici bas tolika ne verujem, sa druge strane mozda Rusi ne zele da u Mig 35 i Su 35 ugrade ono najkvalitetnije, s obzirom da imaju Su 57 u koji ugradjuju ono najbolje sto imaju i tako smanjuju troskove cele flote, ali nezeljeno i konkurentnost na trzistu i efektivnost svog vazduhoplovstva, s obzirom da ni Su 35 a kamo li 57 nije zastupljen u velikom broju, a mig 35 jos nije do kraja razvijen.

zo

Lično bih volio da je Srbija opredeljena za neki dobar zapadni avion..bilo bi to dobro i lepo iskustvo, a verujem i da bi se malo potisnula mitomanija o ruskim avionima..mislim i da bi piloti bili zadovoljniji..oni koji su leteli na nekim zapadnim avionima, puni su pohvala ali uvek politika forsira svoj deo priče..ali ok.

Odgovori
mi

Walter то нису били мигови већ орлови.

Odgovori
Lo

Zar stvarno mislite dabi Hrvatska čuvala nebo BIH. Čista budalaština. Republika Srpska nikad to neće dozvoliti. Isto onako kao što nije dozvolila NATO vježbu na Manjači sa avionima A10. Dakle viježba je bila, ali pješadija samo.

Odgovori
le

Nisu bili ni predviđeni A10. Sanjaš.

Pe

Pa pratim komentare i prosto nevjerovatno koliko pojedini preteruju da ne kazem ‘lijece komplekse’. Aviona i pilota ni na vidiku a vec postoji ‘keshimat’ za odradjeni Air Policing….

Jeste da je izabrana izuzten masina ali je igleda i izuzetna po troskovima i jos nekim stvarima koje se ne pominju javno niti cete ih naci u nekoj publikaciji. Trenutni korisnici Rafala su velika vazduhoplovstva, veliki sistemi ili oni koji to pretenduju da budu..npr. kao Qatar, ali oni ne zale pare da se pokazu pred okolnim ‘rodjacima’…za njih je 19000e po satu ‘kikiriki’, da ne kazem da im je ‘kerozin’ skoro pa dzabe… :).

Na stranu postujem izbor, samo kazem da to tek treba izgurati do kraja i to je tek pocetak izazova, jer treba drzati te avione u vazduhu i prosto veliki posao za HRZ i Hrvatsku tek slijedi. Zato HRZ i postoji na kraju krajeva.

Licno mislim da bi izbor T/FA-50 bio pun pogodak, em su po performansama tu kao i ‘gripen’ em i trenazer u i sto vrijeme plus kvantitet… za manje pare. Nekad je bio problem radar srednjeg dometa ali izgleda vise nije sa Izraleskim ‘Elta’ radarom ko bombona.

Odgovori
Mi

Za Srbiju bi bio pun pogodak da za koju godinu zamjeni MIG-29 sa 25 komada T/FA-50. Da ne ponavlja greske koje radi RH. Sta ce Hr ili Srbiji Rafale? Za Srbiju i njene potrebe T/FA-50 je i vise nego dovoljan. Nece se koristiti niti 30% mogucnosti tog aviona. Zato treba biti pametan i ne bacati pare bezveze ko Hrvati.

Iv

U testiranjuF4R .Tima zamjenjuju F3R.Prelaze na naprednije.

Odgovori
Ja

Ne mogu da poverujem da neki ljudi misle da su bogovi sa samo 12 aviona koje jos nisu dobili a lete jos uvek na skrapocijama starim 50 godina,nije zdravo preci sa praseta na konja mora se prvo na magarca.

Odgovori
Bo

Kakav air plising za bivse republike. Bosnu i Sloveniju, sigurno necete, Crna Gora, ako se ne varam placa samo 500 000 dolara Nato ( za taj novac, se ne isplati ni poleteti sa avionom, jer je veci trosak od zarade), Makedonija previse daleko, (a i oni zbog dobrih odnosa ce se opredeliti za Grcku). Tako da ostaje samo Hrvatska. Ostalo je samo mastanje.

Odgovori
ri

Da, Grci (i Bugari) su poznati po dobrim odnosima s Makedoncima

П

Па пре ће Северна Македонија да потпише уговор са Србијом него са Хрватском…

Mi

Nama ostaje samo da sami sebe lazemo kao po obicaju. Da Hrvati nece znati kako da voze Rafale, pa da nemaju para. Da nemaju mehanicare… Da Rafali nista ne valjaju i da je 14 prastarih MIG-29 „sila“ u odnosu na neke tamo kante Rafale koje ce za pocetak imati HR. Mi sebe lazemo, a Hrvati napreduju. Sa ovim Rafalima su nam poremetili odnos snaga u regionu. Ne samo da MIG-ovima necemo moci da atakujemo u nekom scenariju na prostoru HR. Nego sada Hrvati imaju sposobnos da nas mlate na „domacem“ terenu. I Beograd da nam bombarduju i sve Migove da nam obore. A mi se smijemo i lazemo. Tako smo 90ih pjevali „jaci smo od sudbine“ pa je Tudjman dosao do Banja Luke. Mi kao narod uvijek pravimo iste greske. Lazemo i sebe i druge. Druge podcjenjujemo, a sebe precjenjujemo. Hrvati ce cuvati nebo BIH, CG, a mozda i Kosova. I tako ce dio para ulozenih u Rafale da vrate. Nije samo do para, nego i do politike i uticaja. A mi cemo opet sebe da lazemo, da Hrvati ne cuvaju nebo BIH, CG, Kosova… da su to lazne price, da Hrvati ne umeju da voze Rafale, da nemaju pojma i da je Srbija svjetska vojna sila. 1992. smo imali preko 200 lovaca, a Hrvati 3. A gdje smo danas? Ineferiorniji u odnosu na HR. Za koju godinu mocice da mlate po Beogradu sa Rafalima.

Odgovori
Ko

Mile, dok ti Rafali dodju i Migovi će morati da se menjaju, ali vidim da si ti u svom naletu emocija već predvideo kakva će biti geopolitička situacija u svetu.

Dr

Sa 12 aviona nece moci nista sem da cuvaju svoj VaP. A ovde se vec pise o cuvanju VaP-a svih drzava na Balkanu, o lupanju Beograda i cega sve ne. I sve to sa 12 aviona.
Kako je krenulo verovatno ce sledeci komentar biti na temu bombardovanje Moskve Rafalima i promovisanje Hrvatske u novu super-silu.
Dakle Mile jedini koji ovde laze samog sebe ste vi, jer da znate bar osnovno znali bi da 12 aviona u nekom sukobu ne znaci nista.
Kad ste se vec dotakli dogadjaja iz proslosti, onda treba da znate da Srbija nije isto sto i Knin i par sela oko Knina. Tako da te price o lupanju Beograda, a da ne budu stvarno polupani, su samo to- price i to lovacke.
Usput, podsetite se koliko je aviona letelo 99-e pa ce vam biti jasno koliko je vas komentar neozbiljan.

ri

Ništa nije zauvijek, propali su i Rim i Bizant, no su karte podijeljene za sljedeće dvije ili tri generacije. A Srbija sa svojim kartama može samo blefirati, sjedi na četiri različita stolca, od kojih u slučaju belaja ne može stvarno računati ni na jedan (a pritom joj je najmanji problem 12, ili 18 ili 24 Hr Rafala).

om

Komentator, Rafali dolaze za 3 godine ,kakvi Migovi će da se menjaju.
Vi ćete mijenjati Migove kada Hrvatska već bude potpuno usvojila tehnologiju Rafala i kada njezini piloti i tehničko osoblje budu sa Rafalom na ti. Ako to učinite prije onda ste bespotrebno ulazili u kupovinu ovih Migova što je i moje mišljenje da ste odmah trebali kupiti Su30. Mi smo si zadali zadatak i nema više natrag.

Ko

Mi ćemo menjati Migove kad Hrvatska usvoji Rafale, a do tada mi ćemo imati Migove, tako da ne kapiram šta hoćeš da kažeš. Očigledno je da se situacija menja u korist drugog na svakih X godina i da postoji neka uzročno-poslednična veza. Samo ne shvatam ove epske ispade da sa desetak aviona postaješ gospodar sedam kontinenata i četiri strane sveta.

Be

Nisam bas siguran u to.
Ako ne vjerovati francuskom veleposlaniku (ambasadoru) u HR, ukoliko ugovor bude potpisan do kraja ove godine, prvi Rafali postaju vlasnistvo Hrvatske vec u drugoj polovici 2023.
A u Hrvatsku dolaze u prvoj polovici 2024., potpuno operativni.

Sto otprilike se poklapa s planom obuke u FRA, za koji ja smatram kako je kratak.
No, valjda oni znaju bolje.

Bar se nadam kako znaju.

Jo

@ris – Do 2050, jedina evropska zemlja među 10 najvećih svetskih ekonomija će biti Nemačka, i to na 9. mestu. Amerika će pasti na treće mesto, iza Kine i Indije. Hteli mi to ili ne, nastupa Pax Sinica. Puno stvari se već promenilo u ratnom vazduhoplovstvu, a tek će da se promeni. Kineske AAM lete brzinom od preko 4 maha, koriste AESA radare i imaju domet od preko 300 km. Su-35 je verovatno bio poslednji borbeni avion koji je Kina uvezla. Ne bi me iznenadilo da zamena za Mig-29 budu kineski avioni.

ri

@jordan

trenutno je najveća svjetska ekonomija EU, a tako će (makar je nezahvalno bilo što predviđati) vjerojatno biti i 2050. htjeli mi to ili ne, čitav zapad, s pola jugoistočne azije, zbija redove nasuprot kini – pritom su i rusiji, uza sve nesuglasice, vrata otvorena…

kineski ekonomski i tehnološki napredak posljednjih desetljeća bio je uistinu čudesan, no pati od brojnih unutarnjih kontradikcija. ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati pod pritiskom.

btw, J-31 još uvijek pokreću ruski motori, a pitanje je hoće li tako i ostati

om

Mi nismo Rafale kupili samo za air policing , jer za to smo mogli uzeti u Koreance ,ako pak nešto uleti dobro je. Mi smo uzeli Rafale da imamo respektabilne zrakoplove. Ne mogu vjerovati u to da ste vi eto toliko ekonomski ojačali pa da možete od vojske
činiti što vam je volja. Ako možete vi onda možemo i mi.
Mi smo turistička zemlja i imamo ogromne prihode od turizma na mali broj stanovnika.
Trebamo se samo ekonomski posložiti i izabrati prave ljude da nas vode, nešto se pokrenulo jer kod nas nema nedodirljivog. Ako se stvari poslože i Hrvatska ekonomija stane čvrsto na noge ja mislim da bi mogli uzeti još jednu eskadrilicu kada ovladamo tehnologijama jer nesumnjivo je da obje strane žele imati jake vojske i to će tako biti dok nas je jednih i drugih.

Odgovori
Dr

Zvanican dokument slovackog MO.
https://www.mosr.sk/data/files/3669_navrh-na-obstaranie-novych-taktickych-stihacich-lietadiel.pdf

Strana 11. pise: Da biste bili potpuno integrisani u NATO sistem NATINAMDS treba najmanje 15 pilota ( Slovacka je u tom trenutku 2018. imala 11 pilota).
Trazeni nalet prema Nato smernici “Allied Command Operations Forces Standards, Volume III- Air Forces je 180h (od cega 40h moze na simulatoru a preostalih 140h u vazduhu).
Isti ovaj sistem 40-140 Cesi koriste vec godinama na Gripenu.

Da bi se obezbedio nalet potrebno je 2100h naleta godisnje (15 pilota x 140h) sto je kada se podeli sa 14 aviona tacno 150h naleta po avionu godisnje.

Prema oficijalnim statistikama USAF-a prosecna raspolozivsto flote F-16 je oko 70%. Znaci na cifru od 14. aviona u proseku ce 10. komada biti raspolozivo od toga 3 su zauzeti za potrebu dzerunog para a ostali se koriste za trenazu. Dakle ni sa 14. aviona nema govora o mogucnosti da se drze 2. dezurne pare na 2. razlicita aerodroma ( a kamoli sa 12 kao sto ovde neki komentarisu). U najgorem slucaju Slovaci prognoziraju da ce za trenazu na raspolaganju uvek imati 4-5 aviona (pored 3 aviona u dezurstvu) a to je jedljo avio odelenje.

Na strani 28. o infrastrukturu pise da su ocekivani troskovi izgradnje nove infrastrukture na Sliacu oko 55. miliona evra. To je ono sto je vas premijer Plenkovic rekao ‘moracemo i tu da ulozimo nesto sitno’, a to nesto sitno je 50. miliona evrica. A cisto sumnjam da ste u boljem polozaju od Slovaka po tom pitanju.

Na strani 29 i 30 mozete videti kako su bodovani Gripen i F-16 od strane slovackog RV i PVO i to po kategorijama.
– Operativne i tehnicke sposobnosti (max. mogucih 30%)
– Obezbedjenje i troskovi obuke u segmentu pilota i tehnicara ( oba po 5%)
– Logistika (10%)
– Interoperabilnost u Nato, podrska u zajednickim operacijama (5%)
– Mogucnost transformacije tj. lakog ulaska u postojeci sistem slovackog RV (5%)
– Cena (40%)

Dakle ovo je crno na belo za F-16 i Gripen. Pa vi sad racunajte koliku bi raspolozivost Hrvati trebali da imaju i koliko godisnje da nalete na 12 aviona da ispune ove Nato standarde koje recimo Madjari i Cesi odavno rutiniraju.

Slovaci na 14. strani pisu i ovo:

“Medju najmodernije (zapadne) visenamenske avione u sadasnjosti pripadaju F-22, F-35, Rafal, Erufighter. Ovi avioni pak svojim operativno-taktickim sposobnostima, zajednosa troskovima kupovine i upotrebe daleko nadmasuju mogucnosti i potrebe operativnih snag Slovacke“.

Dakle rec je o drzavi koja ima skoro 3 puta jacu ekonomiju od Hrvatske.

Svako razuman vidi da ce prelazak sa MiG-21 (kojeg vasi lete na nivou manjem od 40h naleta godisnje po pilotu) biti ogroman zalogaj (bio bi veliki zalogaj i za dosta naprednija vazduhoplovstva od hrvatskog) ida ce biti potrebne godine mozda i decenija da se dostigne neki pristojan nivo.

Takodje na internetu ima podatak iz 2013. godine gde pise da je francuska mornarica procenila troskove redovnog odrzavanja svoje Rafala M, koja je porasla sa 23 na 35 aviona tokom godine, na 100,7 miliona evra: Prosecna stopa raspolozivosti je bila 38,6%. Ta stopa povecela se na 46,6 u 2014., 53,6 u 2015. i 56,6% u 2016. godini.

Dakle rec je o zemlji koja proizvodi Rafala. E sad mozda vi Hrvati posedujute neke super sposobnosti. Verovatno cete vi tu tranziciju tj. uvodjenje u naoruzanje brze i bolje da odradite od samih Francuza.

I jos nesto. Prema dostupnim podacima jedan Rafal u francuskom RV i PVO opsluzuje 12 mehanicara/oruzara raznih specijalnosti. Dakle, za flotu od 12. aviona treba min. 150 tehnicara raznih specijalnosti i bar 15. pilota.
Cesi su recimo pre 5. godina u 211. eskadrili imali sledece brojno stanje:
17 pilota Gripena, oko 100 tehnicara, sa ostalim zaposlenim u administraciji ukupan broj je bio 130. ljudi.
Pri tome bilo je velikog natezanja godinama da se ovaj broj odrzi (zbog odlaska u penziju, prelaska u civilne avio kompanije na bolje placene poslove kako za pilote, tako za tehnicare itd.)

T.

@Drina
Nekim cudom je Hrvatska sa Mig-21 integrisana u NATO.
Radili su air-policing neko vreme i preko madjarske.

Ko moze imat pilote i mehanicare unapred za jedan avion
koji do sada nije bio izabran? Po tvojoj logici svaki avion ima
svoju ekipu mehanicara.

Smiri se. Pomiri se sa time. Dobice Rafale. Letece Rafale.
Najradije bi ti bilo da nemaju vojsku.
Puknut ces jos od jada.

le

Koga briga za slovačku i ono što pišu za F16. Hrvatska nije kupila F16. Pilota ima dovoljno i ko kaže da bi morali imati dva para. Jedan par u Zagrebu bi bio dovoljan i za Hrvatsku i Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.
To kako će se opsluživati i servisirati ima ko da misli. Upravo su u toku skeniranja mogučnosti da dobar dio tih poslova se obavlja u ZTC.

Dr

@T. H.

Ja sam i navijao da uzmete avione, doduse vise sam navijao za F-16V.
Tako da ne znam odakle vam to da bih voleo da ostanete bez vojske i da pucam od jada.
Mos’ misliti, neko puca od jada zbog 12. aviona koji stizu 15. godina ali nikako da stignu.

Samo mi sve ovo pomalo komicno. Vidim vec ste sebi uvrteli u glavu da ste super-sila sa 12. aviona za koje jos ni ugovor nije potpisan.
Nesto slicno kao i sa Baracima, i tad se letelo sve dole do Grcke na jugu i Bugarske na istoku.

Na kraju krajeva, ako niste primetili ja poredim stanje u RV drugih zemalja na osnovu zvanicnog dokumenta i dostupnih podataka, koje su korake morali da preduzmu za dostizanje nekog standarda, sta su morali da obezbede za prihvat novih letelica, koliko obucenih pilota i tehnicara je potrebno za prihvat novih letelica itd. To sto se vama na mora crtati sve nije moj problem.

@leni

Procitate jos par puta dok ne shvatite sta sam napisao.

Al

@leni

Ne, 12 aviona nije dovoljno za formiranje dve dežurne pare i istovremeno obavljanje redovnih zadataka, pogotovo ne na dva različita aerodroma u zemlji sa teritorijom oblika banane i povelikim priobalnim pojasom. A pogotovo ne za zemlju koja bi da pokriva još i pola regije.

Be

Kak’i vraziji dezurni par????

Par ovih mora biti u zraku uvijek

Ako nece biti, zali boze novaca za ovu akviziciju.

Be

TH.

Da.

Svaki avion bi morao imati svoju ekipu.
Duzi ga crew chief a ne pilot.

T.

@Drina
Ja sam navijao za grcke F-16 . Samo jednosede.
Kompletna obuka da bude u americi.
Avione za air policing. Ne za rat.

To se neki „sprdaju“ sa vama. Koji bre lider regiona sa 12 aviona.
Jedino Srbi kao veliki ljubitelji oruzja mogli bi to poverovat.
Tu niko ne pita koliko je to sve skupo. Nepotrebno.

Rafal je na kraju najjeftiniji. Izpod milijarde Evra. LOL
F-16V pre skup. Nesto su morali izabrat.

T.

@Drina
Ponuda Rafala je bila najjeftinija.

ri

@Drina

izvrstan komentar. hr gospodarstvo ni po obujmu ni po strukturi više nije usporedivo sa slovačkim, golemi problemi očito predstoje…

samo, slovaci su pad zida dočekali s vatrometom, štefánikov spomenik je i danas ispred istoimenog opservatorija u pragu, dok smo mi imali neki posve drukčiji vatromet

T.

@Drina
Ja mislim da ni Francuzi nisu sretni sa izborom Hrvatske.
Kao ni Grci. Oni bi dali 2 miliarde evra za te avione.
Ko zna. Jos nije nista potpisano.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Iskreno nikad nisam imao zamerki na stanje postavke unutar muzeja; mogu se dodati multimedijalni tableti, ali to nije toliko bitno. Medjutim sve oko spoljasnjeg dela je u najmanju ruku zalosno, a i ne postoji jasan putokaz ka muzeju od aerodroma. Takodje ovde se pisalo o raznim muvanjima u vezi fondova muzeje i kome pripada. Da…

24. Apr 2024.Pogledaj

Ivan na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

https://www.combustion-engines.eu/Selected-problems-of-RD-33-engine-reliability-in-operation,116478,0,2.html Do 2000 h, sa produzetkom do 4000 h.

24. Apr 2024.Pogledaj

125OMBR na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Tuga od "vojske"!Ovo vise nije vojska,na zalost...Jos kada sam ja sluzio 1998.i 1999.godine,ova sredstva osim novih Erbasovih helikoptera i francuskih AESA radara i PVO,su i tada bila krs i zastarela a zamislite tek danas gde te protivnik pogodi sa Hellfire raketom iz helikoptera sa dometa od 20 kilometara...Ovo lovacko drustvo je u ovakvom jadnom stanju…

24. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Da imamo državu,neko bi pozvao na razgovor upravnika muzeja ako se uopšte zna ko je odgovoran na toj funkcij i pitao ga šta je do sada radio.Kao i za Narodni muzej.Na stranu to što je muzej premali za sve eksponate.Koliko je samo izgubljeno para od posetioca njihovim neradom.Ozbiljne pare uzimaju uredjene zemlje od Vazduhoplovnih muzeja.Takvom…

24. Apr 2024.Pogledaj

Jovan Vučelić na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Jedino je T6 tokom godina dosledno pratio Muzej i prenosio informacije. Renoviranje stepenica je trebalo da se završi za 140 dana a dve godine kasnije Muzej još nije otvoren! Ministarstvo Odbrane, koje je nesposobno da vodi i održava Muzej, tada je obećalo da će se unutar Muzeja raditi izolacija, čišćenje i popravka plafona u Depou…

24. Apr 2024.Pogledaj