BEG airport status
Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra Narednih godina očekuju se dalje kupovine helikoptera Mi-35, H145M, novih transportnih aviona i modernizacija postojećih / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra

Na sednici održanoj 3. novembra, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu čije su glavne karakteristike povećanje penzija i plata u javnom sektoru, veća izdvajanja za kapitalne investicije, deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a predviđeno je da na kraju 2022. godine javni dug na centralnom nivou vlasti bude 55,5 posto BDP-a.

Ukupni budžetski prihodi i primanja iznosiće oko 1.517 milijardi dinara, od čega poreski prihodi skoro 1.318 milijardi dinara ili 86,9 posto, dok neporeski prihodi iznose oko 175,7 milijardi dinara ili 11,6 procenata. Ostatak čine donacije u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara. Predlogom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci od oko 1.717 milijardi dinara

Predviđeno je da se penzije povećaju za 5,5 posto, plate u javnom sektoru 7 procenata, a zarade u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama 8 procenata. Minimalna zarada se povećava za 9,4 posto, a za kapitalne investicije na nivou države trebalo bi da se izdvoji oko 486 milijardi dinara, ili 7,3 posto BDP-a.

Dobar deo novca mogao bi da se potroši na novu nabavku helikoptera H145M / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Za Ministarstvo odbrane planirana su sredstva u iznosu od 132.029.908.000 dinara ili skoro 1,123 milijarde evra (da bi lakše sagledali koliki su izdaci, iznose koje su namenjeni odbrani ćemo navoditi u evrima, prema trenutnom kursu). Svakako da su najinteresantniji podaci o tome koliko će se potrošiti na opremanje, dakle nabavke naoružanja i vojne opreme, potom na modernizacije i ulaganja u infrastrukturu (poslednjih godina se za ove stavke izdvajaju značajna finansijska sredstva).

Tako se u vojnom budžetu za 2022. godinu može videti da će najviše novca upravo otići na naoružanje i vojnu opremu (NVO). U programskoj aktivnosti odnosno projektu pod oznakom 0001 – Funkcionisanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u ekonomskoj klasifikaciji 512 – mašina i oprema, navodi se cifra od skoro 435,56 miliona evra.

Međutim, to nije sve. Za programske aktivnosti Multinacionalne operacije, Vojno zdravstvo, Popuna ratnih materijalnih rezervi, Modernizacija i remont sredstava NVO, Vozila i oprema, Opremanje NVO po tripartitnom sporazumu, Transportna i vojnopolicijska sredstva Vojske Srbije, Opremanje VMA medicinskom opremom, Informatička i telekomunikaciona oprema MO i VS, Unapređenje stanja u oblasti naoružanja i vojne opreme i održavanje sredstava i Unapređenje stanja u oblasti vojnog obrazovanja i vojne naučnoistraživačke delatnosti, planirano je da se izdvoji preko 78,7 miliona evra.

U 2020. godini nabavljeno je 85 motornih vozila, plan za 2022. je 183. Na fotografiji terensko vozilo Zastava NTV / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Od te sume, najviše ide za projekat Opremanje NVO po tripartitnom sporazumu, preko 46,68 miliona evra. Kako se navodi, ovaj kapitalni projekat se realizuje po sporazumu između Ministarstva finansija, Ministastva odbrane i Javnog preduzeća ‘‘Jugoimport-SDPR‘‘ radi podizanja nivoa operativnih sposobnosti Vojske Srbije i zadovoljenja potreba za opremanjem sredstvima naoružanja i vojne opreme, kroz sprovođenje postupaka nabavki dobara i usluga. U pregledu svih kapitalnih investicija prikazani su, osim 2022. i planirani izdaci za naredne dve godine, za Opremanje NVO po tripartitnom sporazumu u 2023. planirano je takođe 46,68 miliona evra, a u 2024. godini oko 26,55 miliona evra.

Ono što još treba istaći jeste da će se novcem iz vojnog budžeta graditi fabrika vakcina za koju će biti izdvojeno oko 17 miliona evra. Ministarstvo odbrane je na sednici Vlade Srbije održanoj 2. septembra ove godine, ovlašćeno da na nepokretnosti Republike Srbije vrši investitorska prava na izgradnji objekta Fabrika vakcina, obezbedi urbanističku dozvolu, odobrenje za izgradnju, kontrolu ispravnosti tehničke dokumentacije, tehnički pregled i odobrenje za upotrebu. Realizacija projekta obuhvata preduzimanje neophodnih mera na pripremi lokacije za izgradnju Fabrike vakcina, izradu idejnog projekta, glavnog projekta, tehnološkog projekta, projekta opremanja i izgradnje samog objekta. Zbog loše epidemiološke situacije, kako u zemlji tako i u svetu, predviđena je hitnost u realizaciji projekta, a najkasnije do 31. marta 2022.

Kao što smo već navikli, vojni budžet ponovo nije baš detaljan niti transparentan. Ipak, postoje neki zanimljivi detalji koji su izneseni kada je u pitanju vojna tehnika. To se odnosi na nabavke iz stavki Vozila i oprema, kao i Transportna i vojnopolicijska sredstva Vojske Srbije.

U projektu opremanja Vozila i oprema za koji bi trebalo da bude izdvojeno skoro 14,46 miliona evra, u 2022. godini trebalo bi da budu nabavljena 183 motorna vozila. Objavljen je i podatak da je u 2020. kupljeno 85 motornih vozila, a da je plan za 2023. 256 vozila. Istovremeno prikazane su i informacije o tome koliko je motornih vozila rashodovano i otuđeno, u 2020. godini 180, u 2022. će to biti slučaj sa 230 i u 2023. još 130 vozila.

Opremanje transportnim vozilima poput tegljača je novi kapitalni projekat opremanja VS / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Novi kapitalni projekat jeste opremanje Vojske Srbije transportnim i vojnopolicijskim sredstvima, a reč je o vozilima poput tegljača sa poluprikolicama, teretnim vozilima nosivosti 8 do 12 tona, autobusima, specijalnim ACV i protivpožarnim vozilima, sredstvima integralnog transporta i vojnopolicijskim vozilima.

Plan za sledeću godinu je nabavka 33 transportna sredstva veće nosivosti (2023. 44, a 2024. 66 vozila), 8 vojnopolicijskih specijalnih vozila (2023. 14, a 2024. 14 vozila), i 71 terenskog vojnopolicijskog vozila (2023. 78, a 2024. 87 vozila). Za to bi se u 2022. trebalo potropiti nešto preko 1,36 miliona evra, u 2023. oko 3,3 miliona evra i u 2024. godini oko 4,17 miliona evra. Navedeno je i da je ove godine nabavljeno 25 vozila veće nosivosti, 4 specijalna vojnopolicijska vozila i 67 terenskih vojnopolicijskih vozila.

Kao što je Tango Six već preneo, u aprilu ove godine rebalansom budžeta za 2021. godinu, vojni budžet je bio drastično povećan za 44 posto i иznosio je oko 1,257 milijardi evra, od čega je za kupovinu naoružanja i vojnе opreme bilo namenjeno preko 600 miliona. Tango Six je već analizirao šta bi sve za taj novac moglo da se nabavi za Vojsku Srbije, sada vidimo da se takva tendencija očigledno nastavlja što je i očekivano obzirom na nove najavljene nabavke, poput, na primer dodatnih helikoptera H145M i Mi-35, kao i transportnih aviona C295.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Bas me zanima hoce li vojska nabavljati onu novu Noru, kakva se vec u USA testira…

Odgovori
М

Хоће. Јуче

Go

U planu je opremanje artiljeriskih jedinica,novom haubicom Aleksandar..

Iv

@Milos.
Pa da nije u planu, ne bi se izdvajali ovoliki novci. Do pre par godina nismo mogli ni 800 miliona da skrpimo. Sad imamo povecanje od 40 posto. Na nesto novac ide, ocito je da se ulaze. Sad, sto mi nismo gumene camce, carape i cizme imali, je nas problem. Sve to treba nabaviti. Kupuju se kamioni iz Fapa. Mozda nije poslednja rec tehnike, ali je svakako nov i mozemo ocas posla da ga remontujemo. Bolje je od Dajca i Pincgauera iz 1960.Ubedjen sam da nece biti velikih noviteta do recimo februara, marta, pred izbore, a onda ce da postroje sve sto je uvedeno.

PS

Ta Nora je ista kao ona u VS samo drugi kamion.

Г

Негде сам прочитао да се прво иде на 3 батерије тј дивизион М 15 па ће онда након тога ићи Александар.

Fe

Zašto misliš da neće? Pa nije ona pravljena zbog tog konkursa…. Moguće je da se pređe na Aleksandra.
Ne sviđa mi se što i jedan i drugi imaju malu Fire rate – samo 6 zrna u prvih (verovatno 3) minuta, posle se (kalibar 155mm) prelazi na 3 zrna na 2 minuta, da se cev ne bi pregrejala…
I dužina cevi je mala – treba min 25l komora i cev dužine 58-60 kalibara, a i max domet bi morao da bude veći, sa granatom-raketom I do 100 km…
Ko hoće da bude bolji od drugih, ne može da radi samo ono što drugi rade, dakle, stvar je jasna…
Nihil nisi bene!

Al

Jel ima naznaka za kupovinu nove lovačke eskadrile. 2025 godina je blizu pa bi bilo pametno početi sa takvom pripremom.

Odgovori
Vl

Kakve veze ima 2025 godina na lovackom eskadrilom ?
Nasi Migovi 29 posle ovog remonta i modernizacije koji je bukvalno pri samom kraju mogu da lete jos 14 godina jer mu kupili svu logistiku i nauruzanje za narednih 14 godina !

TT

Vlado 2027. najstarijim od njih istice resurs, do 2031. celoj eskadrili. To nikako nije 14 godina.
Vec za par godina proces nabavke novih aviona treba da pocne jer to ume da potraje.

Pi

De nanpravite vojno terensko vozilo sa karakteristikama da se neki metak ne zaglavi u njemu ovu kantu koju ste prikazali od terenskog vozila niko ne moze promasiti,, ja bih bio bolji konstruktor sigurno

Al

To sam i čekao da se neko zakači za 2025 . Vlado ne procenjujem ali dokle te kante treba da lete. Lepo je rečeno da je prag 2025 da se pokrene priča ili ima da završimo ko Hrvati.

Iv

Ja mislim da se o tome uveliko razmislja, ali da se kalkulise. Ceka se sigurno da se vidi sta ce biti sa Mig 35 , sa ovim novim Sahmatom i u kom pravcu idu kineski. Nama zapad ocito nece prodati iako je predsednik svojevremeno pominjao avione iz amerike. Pitanje je sta je od toga bilo. Jos sigurno 3-4 godine imamo fore. Taman da vidimo i kako ce da ide cela prica oko bespilotnih

NN

@Pinokio
To vozilo menja pinc i tamice i slicne je velicine a mozda zameni i puh, mada bi ja tu nesto kompaktnije slicno samom puhu.
Ne moze biti velicine peglice.

Iv

@Pinokio.
Sta fali ovim nasim terencima. Pa necemo Porse da kupujemo i prevozimo vojnike. Ta vozila su namenjena za transport, kroz blato, sumu,njive i da cuvaju glavu…nece to da paradira po autoputu. Jeftini, novo i mnoooogo bolje od tamica sa ceradom

Mi

@Ivkos, Aleksandar

Preslo se na drzavanje po stanju. Ne po satu/kalendaru!
Nasi MiG-29 se jos uvek modernizuju i letece jos 8-10 godina.

A sta vi mislite sta ce biti sa MiG-35 i Su-75?
Do 2030te jedan ide u istorijske knjige kao „varijanta“ a drugi u serijsku proizvodnju kao naslednik. Ne treba vam kristalna kugla za to. Su-75 ce da se izgura do kraja kao i F-35 ma kakve probleme imao jer nema drugog LTS.

Nismo valda blesavi da krajem ove decenije pazarimo lovacki visenamenski avion (zmaj) dizajniran pre 40 gogodina kojeg ni danas niko nece da kupi. Treba da nam sluzi od 2030 do bar 2055-te.

B

Kakve 3-4 godine imamo za migove, pa tek ih je polovina moderniovana. Sad je odrzavanje po stanju i zivotni vek ce im se produziti jos jednom, letece sigurno do 2032-35, kako koji primerak…

Sl

@ivkos
Boeing je, dok je Trump bio predsednik, „gurao“ da se pojedinim drzavama Srednje i Istocne Evrope sto agresivnije nude avioni F18 ili kao novi ili kao korisceni iz eskadrila USN (a koje bi zamenili novi) jer Boeing ce vrlo brzo imati „rupu“ u proizvodnji od skoro 2 godine koju mora da popuni ili da zatvara (verovatno linije od Mc D. Douglas), pri cemu je dobio ogromnu podrsku na Capitolu i to u oba doma (Konges i Senat) jer se npr delovi za F18 proizvode u 38 saveznih drzava (!) koliko se secam. Demokrate su to stavile „na led“ ali se ovih dana opet povela debata oko toga u komitetima. Za sada, ne zele da izgube 1 od 2 proizvodjaca borbenih aviona i najvise podrske ima ideja „dotacije“ na prodajnu cenu aviona (cime bi se anulirali veci operativni troskovi u odnosu na F16) uz prodaju aviona sa slabijom opremom (PESA radari umesto AESA, AIM-7 i slicno).
No, tu se sve svodi na cenu i kasnije odrzavanje – Zapadni avioni su mnogo skuplji u svakom pogledu, pri cemu i kasnije odrzavanje tokom eksploatacije ne moze bez OEM koje je isto preskupo i cesto delimicno (npr Iracke i Turske F16, pri cemu je, ironicno, Turska i pravila/sklapala F16).
Sa druge strane, pre neki dan je bio i info/analiza oko plana budzeta VVS RF i sama Rusija svodi broj operativnih Mig29 na 98kom uz narucena 6kom Mig35 koji ce biti pri fabrici (cilj je odrzavanje minimuma procesa proizvodnje uz modifikacije u SMT dela flote), dok se ide na nabavku jos aviona familije Su30/35 i Su57 (460kom familije Su27/30/35 je u operativnom stanju plus po par desetina na servisiranju i modernizacijama, dok je VVS zatrazila procenu povecanja obima i tempa isporuke Su57).

Fe

Valjda ima, i to dve, kad sam zadnji put video jedino je moglo zasigurno da se vidi da se odlučuje između MiG i Suhoja, tipovi nisu pominjani.
Pošto je MiG-35 isuviše nesigurna investicija – pitanje je da li će ga Rusi naručivati, ili je isključivo za korisnike MiG-29 koj bi da obnove flotu, moguće je da se ponovo odlučuje….

Er

Dokle bre više da se provlači ta kvazi informacija da nam „Zapad“ tj. Amerikanci neće da prodaju avion. Aeromiting Batajnica 2009.

Br

Pretpostavljam da je od tih 600 miliona za nabavku naoruzanja 2021. placeno dosta stvari koje jos nisu stigle. Cini mi se da ove godine jos uvek nista posebno nije stiglo od nove tehnike, a najvece izdvajanje za sada.

Odgovori
Vl

U pitanju je vjerovatno FK 3, Mistral a mozda i Pancir S1M stize sve pocetkom naredne godine rekli su na sajmu u razgovoru ministar i presjednik

Br

Mislim da su u tih 600 miliona od naseg naurazanja bile i jos jedna baterija Pasarsa, jos dve baterije Nora, po 20-ak Lazara i Milosa i po desetak NTV i malih Milosa, a verovatno su placeni i prvih 10 komada M-20, ali to sve zajedno nije ni 100 miliona. Tako da je moguce da su tu i FK-3, Mistrali, Pancir, a verovatno i prvi Pegazi i CH-95, a mozda i neki helikopter, to nije bila mala suma. Ili mozda tu i ne spadaju bespilotne, vec helikopteri, jer se ponegde moze procitati da su vec naruceni i placeni 4 Mi-35M i 3 Mi-17, kao i Korneti… Ali sve to mozemo samo da nagadjamo.

Г

@Бранко
ФК 3 би требало да је плаћен још пре овог ребаланса од 600 мелеона. Писало се о томе овде и на ББМ.

Mi

Ne sme se gubiti vreme, prioriteti su PVO, bespilotna komponenta RV, nove varijante Lazara, Lazanjski, PO rakete, MRAP vozila, modernizacija m-84, mi-17v5, H-145m, Mi-35m, transportni avioni iz Španije, ali pre svega, obavezni vojni rok. Ja iskreno ni sanjao nisam ovako dobre stvari koje se dešavaju u VS. Samo napred!

Odgovori
B

Taj obavezni vojni rok je veoma diskutabilan, mozda neki neobavezni u manjem broju, ili bolje poboljsati uslove vojnika kako bi se popunio sastav. Ovo vise nisu osamdesete i sadasnja vojna tehnika je daleko sofisticiranija, sa termovizijom, raznim elektronskim sistemima, sa kompleksnijim vodjenim projektilima, mnogo kompleksniji nisanski sistemi, mnogobrojni senzori i racunarski sistemi sa nestandardnim softverom, pa su mnoge od tih stvari umrezene i sve se koristi i nocu i u svim uslovima… Vojska vise nije bas za svakog kao nekada, niti se sve to moze lako i brzo savladati, kao sto je moglo… A gomila obicne pesadije nam svakako ne treba.

TT

Milan Ti nabroja sve moguce hahaha..

Fe

@TT Neki su zluradi sa posebnim razlozima, već se vidi mali napredak – prvo su sve vođene rakete i sl bile “makete”, sad se neki na silu smeju zbog najminimalnije liste za kupovinu najnužnijeg, svoje ne smeju više ni u snu da upoređuju…
Videćemo već šta će biti za 15-20 godina… da tad smeh i trijumfalizam nekima ne presedne…

P7

@B
Što se tiče obavezbog vojnog roka zasad od toga nema ništa. Upravo čitam da ko hoće dobrovoljno da služi vojsku dobija mesečno 35000 dinara. Normalno hrana i smeštaj su obezbeđeni. Nisu to neki novci, ali verovatno će uticati na popunjenost, da bude dovoljna. Mnogi će nakon odsluženog vojnog roka moći da nastave profesionalni angažman u vojsci.

Be

P74

Nije losa ta idea dobrovoljna sluzenja vojna roka.
No, nije dovoljno razradjena da bi privukla mlade ljude xy mjeseci za crkavicu.

I sta nakon toga?

Ajmo ovako.
Vojsci nisi potrebni samo kaziprsti na obaracu.

Dakle, osim te crkavice bi trebalo uvesti sustav da bi se mladim ljudima to vrijeme vojna roka racunalo i u pripravnicki staz ovisno o stecenoj struci i specijalnosti.
Naravno, sama vojska bi morala u suradnji s civilnim institucijama razraditi program obuke na nacin da vjestine koje dragovoljni rocnik dobije u tom vremenu budu korisne vojsci a i trzistu rada.
Nadalje, dragovoljni rocnici bi trebali biti, kad budu otpusteni iz vojske, konkurentniji na trzistu rada na nacin da bi njihov poslodavac bio rastereceniji poreznih davanja za njih…

Ima tu puno nacina kojim bi se mladi ljudi privukli a da ne kostaju drzavu puno.

Mi

TT Ako pažljivo pročitaš, videćeš da sam pomenuo samo sisteme koji su nam jednostavno neophodni za dovoljno dobar odgovor na rizike i pretnje koji su nam najrealniji, nisam pominjao ni „Šumadiju“, ni vlr-ove, ni haubice, ni nove vođene rakete, ni sisteme za elektronsku borbu…

Ne

Nisu ovo 80te?!Pa tadasnja tehnika je za obrazovnu kartu ondasnjih regruta takodje bila sofisticirana
Nove generacije su napravile pomak,kao i tehnika tako da nema velike razlike 80te i sada
Bitan je odabir regruta i pravilna raspodela u jedinice
Sto se tice LA da li je neko ovde ozbiljan kada racuna da ce neko leteti u danasnjim avionima oko 2035?!U letelicama starim 50 godina a koje uzgred nisu B52 ili Tu 95 za peglanje vazduha vec avioni koji treba da podnose znacajna opterecenja tokom eksploatacije

Be

Nebojisa,
Upravo tako.
Ovo nisu 80te.

No, nisu ni 80te za obrazovni sustav.
A on jos kaska za 2020im.

No, ako postavis stvari drukcije, sustav obrane promatras kao jednu od poluga obrazovnog sustava, stvari se mogu jako brzo izmjeniti.

Pr

@Beduin i ini
Tematika služenja vojnog roka je lepo obrađena u emisiji ,,Dozvolite“…
https://www.youtube.com/watch?v=A1LFnjNNfOw
https://www.youtube.com/watch?v=VeE63wceUWk

Fe

@B Da se nije neko uznemirio zbog mogućnosti da ga ščepaju i podvrgnu konstantnim disciplinskim merama, poznatim kao “obuka”?

Nn

Nadam se da smo kupili barem za pocetak divizion Buka m3viking a nebi ni bukm2e skodio

Odgovori
Iv

Verujem da od toga, bar za sada nema nista. Jer mi treba najpre Pancire kompletiramo i da obnovimo sa mistralima komponentu lako prenosivih sistema. Tu su Pasarsi , koji jos treba da se usavrsavaju i uvode. Buk , ako imada kupimo, to ce biti za 5-6 godina, kada ovo gore sve kompletiramo.

Fe

Nikako ne kupovati išta što je već zastarelo – MiG-ovi su bill nužni – bez ikakve avijacije, a proizvodnja novih aviona traje po tri godine i još koji mesec, pa se naručena eskadrila dobija kompletna tek za nekoliko godina.

PVO je isuviše kritična komponenta odbrane da bi smelo da se osloni na nešto što već sada nije baš najnovije – tako se ex-SFRJ “orijentisala” na KUB i MiG-21 i nastavila da ih uvozi i kad je već uveliko počela proizvodnja BUK-a i MiG-23 – rezultat oslonca na “staru ali dobru” PVO za tačkastu odbranu sa jadnim dometom – očaj po daljini, očajni očaj po visini – šta su samo F-15 pravi pravcati lovački avioni sa ozbiljnim motorima priređivali poznato je. I naravno, mudro gašenje radara jer pre ‘99 nisi ni pomislio da možda 7km i nije baš najveća moguća visina sa koje mogu da te napadnu… Tužni rezultati su bili vidljivi ‘99-te, a posledice odluka o kupovini onoga što se već imalo i sl se još uvek osećaju…

Nihil nisi bene!

Bo

Ako se ovako nastavi, sve staro ili ce biti remontovano i modernizovano, ili ce se izbaciti iz upotrebe, prodati ili rashodovati. Za par godina ovo ce biti sasvim druga vojska, u odnosu na pre par godina.

Odgovori
Fe

Bez toga nam vojska i ne treba, baš uopšte! Vojska opremljena arheološkim artefaktima prolazi kao Libijska, a onda ode i cela država, pa se posle pojave razni Warlords, pa se krene u opšte bekstvo, pa se izbeglice maltretiraju i batinaju, i nameće smeštaj onima koji ih nisu učinili izbeglicama…

Mi

Ne znam da li ste razmisljali mozda o ulaganju u sredstva protivelektronske zastite?

Odgovori
Iv

Nasi kao da o tome ne razmisljaju, tako mi se cini. Taj segment ne postoji niti ko pominje ili se bar ne zna, ali je bruka da nam se opet desi kao onomad na stadionu partizana, da uleti dron na tribine. Radimo mi bespilotne letelice, ovo ono, ali taj segment niko ne pominje. Ja krenem samo od situacije da recimo Kosovo od Turske dobije i Bajraktare i instruktore i operatere. Mi nemamo sa cim da se suprotstavimo. Ova sva vozila bi zavrsila na gomili

TT

Ivkos Kako se ne razmislja, zar se nije otvoreno pricalo o sistemima EW Ruske prozivodnje?

Al

Srbofil
E kad me pitaš i konstatuješ šta bi ja voleo pa da ti kažem. Para za sve ima za koje kakva kičeraje a da nema za novu, naprednu letelicu sa punom logistikom. Treba jednom za svagda prestati sa to demagogijom. Jeftina letelica lakše za održavanje a u slučaju nedaj bože da prskam komarce sa njima. Koju sigurnost te letelice mogu da nam pruže. Pa kad bi se prestalo sa kupovinom službenih vozila i prodajom viška preostalih mogao bi da kupiš lagano jednog novog Su30. Pare su tu samo pravilno ih usmeriti. A želja mi je da ne prođemo kao hrvatska i da opet ponavljam vidim eskadrilu novih Rafala sa Srpskim dekalima. Srbofile sve za Srbiju i za ovaj napaćeni narod.

Sr

@Aleksandar
Ok, necemo se praviti kako se novac ne rasipa, ali nije to bas tako jednostavno. Takodje odabir aviona se ne svede samo „naj-naj“ na papiru. Sta vam garantuje taj SU-30? Nista… ako cete ga koristiti kao point-defence onda je sasvim svejedno.

Razlicita filozofija upotrebe trazi razlicitu tehniku, nase RV posto je malo, sa relativno uskim spektrom operacija, nema neke ustaljene TT zahteve, a sve to zavisi opet od potencijalnih pretnji…. najbolje nek oni odluce sta im treba.

Danas ako govorimo o novim avionima, ne postoji u ponudi avion koji ne moze da obori bilo koji drugi avion na trzistu ili da i sam bude oboren, svi su oni odlicni sa te strane, zavisi samo sta korisniku treba, tako da nece biti nikakvog „prskanja komaraca“ u koliko korisnik obezbedi adekvatnu obuku i podrsku.

Di

a reč je o vozilima poput tegljača sa poluprikolicama, teretnim vozilima nosivosti 8 do 12 tona, autobusima…..Da sam ja neko…Ova bi vozila uvezao polovna iz Nemačke,Mana ili Mercedesa do 10 godina starosti.po ceni do max 30.000 eura.Autobuse.Slepere.Kipere 4.5 osovina.za razliku novca bi proizvodio Nore i Lazanske..

Odgovori
Sr

@Dinar
Ekonomija drzave nije isto sto i kucni budzet. Od tih novih vozila domace proizvodnje veliki broj ljudi prima plate, a od tih plata drzava ubira porez i doprinose, od prodaje ubira i PDV 20%, tako da se veliki procenat tog novca zapravo „vrati“, a to „polovno iz Nemacke“ ne treba praktikovati ni na privatnom nivou.

Vl

Dinar,
Eto, čekao da se neko oglasi o ovom delu nabavke, i vi ste se javili. Sticajem okolnosti, dobro poznajem navedeni segment vozila i mogu da konstatujem: dobro je što se vi tu ništa ne pitate…
Možda niste primetili, ali u navedene FAP-ove ugrađuju se motori, menjači, diferencijali, reduktori koje se i nalaze u novim vozilima zapadnih proizvođača. To je ono što mi nemamo a i da imamo, za ovaj obim proizvodnje jednostavno nije isplativo razvijati naš program. Ali zato imamo FAP, šasije (i njihove modifikacije) i znanje da spakujemo sve što nam odgovara po traženim specifikacijama.
Da budem kreativan u opisu: Kada vojska naručuje vozilo od inostranog proizvođača, moguće je kupiti samo ponuđeno (to vam je kao da kupujete konfekciju – odelo proizvedeno u velikim serijama). Imate vozilo, ali kao da ga nemate. Nešto uvek nedostaje, žulja, ne odgovara, potrebno je prepravljati. Ovako se naručuje nešto što je taman po meri (kao da naručujete odelo kod svog krojača).
Što se tiče uvoza, verovatno i sami znate da starost vozila do 10 godina nije nikakav garant kvaliteta i minimalne amortizacije istog. A tu je i vrlo bitan segment domaće proizvodnje i održavanja proizvedenog, uz ulaganje novca koji dobrim delom ostaje u zemlji.

Va

Fabrika vakcina 17 miliona evra ruska cigla bogami skupa

Odgovori
ma

Htedoh reci da je ta fabrika najveci promasaj. Kome jos trebaju vakcine :D. Kao da pravis fabriku cd citaca sada :D

St

Pravi se potpuno nova fabrika vakxina koja nem
a veze sa ruskom vakcinim ili ti ciglom koja se pravi posebno na institutu Torlak. U početku če raditi kinesku vakcinu kasnije sve ostale koje budu potrebne svetu.

ma

@Mile hehe, prvo ja nisam antivakser. Drugo, vakcina svaka koju si i ti verujem kao dete dobio stiti od zaraze. Kada je nesto dobro svi se otimaju za to nesto. Cemu ucenjivanje raznim sankcijama onda? Zasto u visoko vakcinisanim zemljama ne jenjava vakcinacija? Zasto u HR imas 20-30 % umrlih a vakcinisanih svakodnevno? Zasto mi ni nemamo informacije koliko je umrlih bilo vakcinisano? Prosta pitanja ljudi koji misle svojom glavom. Manje zarazenih bez vakcine, a sada godinu posle talasi zaraze na maksimumu. Nisam protiv vakcinacije ali logika se sama namece ..

Br

@Mile

Za vakcinu je skoro svako, ali ove svakako nisu bile dovoljno ispitane. Mnoge zemlje u EU koje imaju oko 80% vakcinisanih, poslednjih nedelja imaju znacajno vise zarazenih nego kada je bilo 0 vakcinisanih. Evidentno je da vakcine ne rade svoj posao i da pruzaju laznu sigurnost, a navodno mrnk vakcine stite 92%… Price za malu decu.
I kakav transfer tehnologija. To su fabrike gde ce se pomesati dve isporucene komponente, usput su to vakcine koje EU ne priznaje… Cisto bacanje para.
Ne znam kako se stiglo do toga da se to radi iz vojnog budzeta, pa mi sada ovde diskutujemo o vakcinama.

Vl

Vrlo zanimljivo i tera na razmišljanje (uz sve to i saradnja sa Kinom)…
Ispada da je ta fabrika vojno vlasništvo…

Sr

Ozbiljna izdvajanja obzirom na velicinu ekonomije. „Informatička i telekomunikaciona oprema MO i VS“ me najvise zanima zapravo.

Odgovori
Fe

Ne zaboravi opremu za EW – elektronsko ratovanje – ometanje radara, satelitske navigacije i satelitskih linkova – koliko može da bude neprijatno vidi se npr ovde:

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/03/08/norway-alleges-signals-jamming-of-its-military-systems-by-russia/

Sr

@Feline
Slabo ima open-source materijala o sistemima ometanja i to su najstrozije cuvani tehnicki podaci u svim vojskama odnosno RV, tako da nemam se sta puno zanimati oko toga. Ok kao vest, ali slabo mi sta znaci. Ovo oko tel. opreme mogu da razumem pa me zanima sta se radi i kako se radi zato me najvise i interesuje. Tu smo generalno najtanji ako mi verujete, ni jedna rupa nije velika kao sa telekom. opremom.

Bi

Просто. Уђеш у било коју канцеларију у МО и видиш персоналне рачунаре старе по 15 година који се блокирају кад треба да отворе Ворд документ или одштампају PDF. Није сва рачунарска опрема уско везана за рат. Неко мора да уради и обрачун плата, евиденцију о присуству на послу, напише мишљење о предлозима закона која достављају друга министарства, одговори на разне упите грађана, других државних органа, медија и међународних организација.

Vl

Bio, pa video,
Koliko se da zaključiti, zdravstvo danas ima jači hardver nego vojska.
Mada, mišljenja sam da su personalizovani računari tu najjeftinija stavka. Treba opremiti serverske centre, kreirati mreže, izraditi softver (nije preporučljivo u potpunosti se oslanjati na strana rešenja). Upravo za navedeno treba i najviše vremena a i najviše košta. Tu treba uračunati i novac potreban za projektovanje sistema kao i za obuku ljudstva. Računare (klijente i radne stanice) je vrlo lako i jeftino kupiti…

Yo

Ovo je sjajna injekcija domaćoj privredi, a verujem da naručena sredstva ispunjavaju u potpunosti potrebne specifikacije – pa je to onda tzv. win-win situacija – onda ne može bolje od toga.
Posebno mi se sviđa što se u obrazovanje i istraživanje ulaže blizu 80 miliona € – jer se to uvek višestruko vremenom vrati kroz raznorazne inovacije, unapređene procedure, pa i same proizvode i njihov eventualni izvoz…
Neko od stručnih je nekada izjavljivao da bi se kupovinom stranih proizvoda slučnog kvaliteta platilo 4 – 5 puta više – pa ako i u tom svetlu posmatramo budžet – brojke bi bile impresivne, sefte neuslovljenost dimaćih nabavki prema aktuelnim potrebama.
Pominje se obavezni vojni rok – prošlo je to vreme – ako vojnik treba da upravlja visoko sofisticiranim sredstvom koje treba da neutrališe tuđa slična a paprena – nema onda tu mesta improvizacijama…
Ne može se to osposobiti ako je slabo obrazovano ili sl., ali bi bilo dobro uvoditi neke predmete u školama da se nauče neke osnove preživljavanja u ratovima i prirodnim katastrofama – a ono što se dobrovoljno javi – da se pošteno plati i profesionalizuje ako ima potrebe..
Da motivisani momci i cure idu i služe vojsku, a ne „prisilno“ babe po gerijatrijama…
Ne mora da znači da sam u pravu, ali se mora pronaći model da se privuče kvalitet, da služenje vojske bude i stvar prestiža, a ne obdanište za vaspitavanje klinaca koji bi zapravo više koštali nego doorinosili…

Odgovori
St

Po tvom komentaru ispada da su Izraelci i Svajcarci budale.

Bi

Побогу, људи, неће вам војник на одслужењу војног рока руковати „Красухом“. То свуда раде официри и подофицири, наменски школовани за електронско ометање. Али хоће вам војник на одслужењу давати стражу, патроле и контролне пунктове на деловима државне територије које су специјалне јединице претходно очистиле од побуњеника и терориста. Ако немате масивну компоненту наоружане народне одбране, онда се надјачани побуњеници само притаје и поново освоје та иста села и градове, чим веће јединице оду на друге фронове. Сетите се шта се дешавало по Сирији (Палмира, делови ширег Дамаска, Дума и слично). Ни Ирак није могао трајно да уништи Исламску државу док се ослањао само на професионалну војску. Тако ни ми нећемо уништити ОВК, ОВПБМ или сутра ОВС док не омасовимо резерву и не унапредимо њен квалитет.

Yo

Nisu budale, ali preteruju sa „ima se, može se“…
Kada su Švajcarci zadnji put koristili vojsku, a kada su Izraelu zatrebale masovne pešadije koje služe 2 i 3 godine..
Ja mislim da je nama bolje i jeftinije da godišnje imamo oko 5 000 super motivisanih, dobrovoljnih regruta, nego 15-20 000 s kolca i konopca…
Vremena se menjaju i neoružani, asimetrični oblici otpora sve više dobijaju na značaju – ako se radi na tome… Sve glomazno i predimenzionirano možda ima veće šanse da postane topovska hrana nego da uradi nešto…

Gl

Buk m2e ili m3 bilo sta od toga kubovima istice uskoro resurs

Odgovori
Ja

Kakve veze ima gradnja fabrike vakcina sa Ministarstvom odbrane pa da ta stavka bude vodjena kao trosak ovog ministarstva? Nebuloza ziva

Odgovori
Mi

Propaganda, recimo uvecate vojni budzet 10%, hvalite se kako ste spasili vojsku (a zuti lopovi blabla topili tenkove, blabla) pa onda odatle kasnije pokupite sredstva da zacepite rupe na drugoj strani. Takodje ispada kako vojska gradi bolnice sto u narodu dodatno budi simpatije prema istoj i naravno sve asocira na rat, borbu, zrtve… Veoma inteligentan, manipulativan, populisticki potez.

Нема много везе са војском осим вероватно чињенице да се прави на земљишту које припада војсци.
Колико знам и ова нова „Covid“ болница која је направљена у Новом Саду је исто вођена као трошак Министарства одбране (док је опремање исто ишло кроз Министарство здравства).
Чудно, али тако је…

Al

Miloš & B
Kad sam dao prvi komentar naveo sam da Srbija u dogledno vreme treba da razmatra i nabavku nove lovačke eskadrile. Jesu oni remontovani ali mislim da od takvih kakvi su sad plafon korišćenja je 3 do 4 godine i slažem se da treba odabrati novu tehnologiju. Faktor novac je presudan ali ne baš uvek. Možda je budućnost u Su 75 ali mogu i drugi avioni iz iste familije da budu rešenje. Novi i sa mogućom daljom nadogradnjom. I da ne bežim i od zapada samo da se ispune isti uslovi. Iskreno i ja bi voleo da vidim na našem nebu Rafale ali normalno naše. Pozdrav.

Odgovori
Bu

JNA je trebala 90-ih da da proizvede novi nadzvučni avion u saradnji sa firmom „Daso“.Bio je u stvari jednomotorna, lakša verzija, francuskog aviona „Rafal“, takođe sa francuskim motorom „Secma“.Jednom propuštena šansa teško da će se ikad vratiti.Rafal je jednostavno za nas preskup.Ne razmišljati puno, naručiti odmah 2 eskadrile SU75 i početi polako otplaćivati kredit .Kad stignu do nas pola kredita će već biti otplaćeno.

TT

Bungi Ali SU-75 ne postoji, kako poruciti nesto cega fizicki nema? Realnije je planirati SU-57e nego nesto sto postoji samo kao maketa ..

Er

Ne razmišljati puno, naručiti odmah 2 eskadrile F-16 i početi polako otplaćivati kredit .Kad stignu do nas pola kredita će već biti otplaćeno.

Er

Ne razmišljati puno, naručiti odmah 2 eskadrile F-16 i početi polako otplaćivati kredit .

Al

Bugi & Zoran
Sve što si naveo istina samo da dodam i da je bilo u planu izrada domaćeg helikoptera koji kao i NV – (Rafal), ista kopija Pume. Na našu veliku žalost izgubljeno vreme. Može Srbija sve samo da pametnim i odmerenim potezima. Su75, Su30, Su35 (što da ne) i normalno dobar i proveren PVO. Pred nama su jako teške godine takve ima i da budu odluke. Zato hladne glave napred. Pozdrav.

Sr

@Aleksandar @Bungi
Kad vec pisemo sta bi ko voleo, ja bih voleo da dobijemo masan offset deal uz avione, to bi mi bio presudan faktor(naravno da avioni moraju ispuniti neke tehnicke zahteve). Jer znate i sami, bolje imati odlicno finansirane „slabije“ avione, samim tim i veliki nalet, trening, obuke, nego lose finansirane „mocnije“ avione, a taj ofset bi mogao puniti budzet i vrsiti neku kompenzaciju troskova.

Zo

Dzaba sav Trudi Ako ne ojacamo pvo.Panciri nisu faktor odvracanja jer je njihovi max.domet do 30km a zna se da savremeni avioni lansiraju projektile sa 100 I vise km.Dakle,opet smo Tanki u pvo,izgleda nismo naucili lekciju iz’99 kada su nas tukli tomahavcima sa brodova stacioniranih u sredozemnom moru

Odgovori
Iv

Znamo mi dobro sta je nama falilo. Skrpili bi mi i pare, ali konstantno se ceo region zali na nas. Ma i na Fap kamione se zale. Nije lako provuci nesto jace. Nama su sve komponente slabe bile, pa smo krenuli po redu, rucne prenosne lansere sa Mistralima, pa ide Pancir, izmedju uskace Pasars. Kad to kompletiramo , probace se i nesto bolje uzeti sigurno.

TT

Nas PVO nikada nece biti faktor odvracanja za SAD, nikada ga necemo imati dovoljno bez obzira koji sistem imali. Tako da je naivno na taj nacin razmisljati.

Ni

Upravu si! Ajmo odustati od pvo i kupiti protivbrodske rakete i postaviti ih u Šumadiju da možemo gađati brodove u jadranskom moru i šire da nas nemogu poklapati tomahawkama kao 99e.

Polako čoveče niko prvo ne nabavlja PVO sistem dugog dometa pa onda tek kratkog već obratno, pa kad stigne PVO srednjeg/ dugog dometa Pancir je već tu da štiti te sisteme. A u ostalom si upravu, danas se projektili lansiraju sa tolike udaljenosti da je važnije imati sistem sto će poskidati projektile nego avion koji ih lansira sa ko zna koje udaljenosti, e zato i služi Pancir. A brodove u Sredozemnom moru neznam čime si mislio gađati, sa s-400 možda??

Zm

Su75, bukic, a vitez i ne treba kravata. Krasuka i tacka. Tegljaci obavezno. Misko i Laza standardna komponenta bez velike polemike, ispporuka na godisnjem nivou ko leb. Ne zaboravimo i druge. Sve mora da se popunjava, nema slabih karika. Plate kadar, stanovi, kodeksi i rodoljublje, strogo kaznjavanje izdajnika, i spijuna. Znaci sve, proporcijalno naravno.

Odgovori
bg

Po zvaničnim podacima, u Srbiji dnevno samo od COVID-a umre bar 50 ljudi… malo beba se rađa, mladi i školovani odlaze u inostranstvo. U socijalna pitanja se ulaže minimalno… pa i za učesnike ratova…

Koga će na kraju da brani ta vojska? Prazna groblja?
Da li će da brani narod od npr Rio Tinta i Ling Longa?
Ili će baš njih da brani…?

Odgovori
Gr

Koga ili čega se srbija boji…..Sigurno svjesna ruske „pouzdanosti“ dok je Srbija ostrvce u moru NATO-a koje može biti potopljeno i najmanjim talasom???
Ovo drugo je u pitanju,ali se onda pitam čemu trošenje na vojsku koja bi sa svom tom opremom u eventualnom sukobu sa NATO-om izdržala najviše mjesec dana i ponovo bi bila vraćena u srednji vek!
A da se ulozi u obrazovanje, škole, bolnice,tvornice realni sektor…ha?

Odgovori
Al

@Grof01

Po milioniti put, postoji gomila situacija rata i sukoba na Balkanu koji ne uključuju ni NATO pakt ni Rusiju. Al eto, šta očekivati od ljudi po kojima je jedina uloga države da obezbedi socialne programe…

Sr

@Grof01
Oprema je zastarela, potrebna je nova kako bi se mogli nesmetano(i bezbedno) vrsiti zadaci. Ne postoji nikakav „strah“, Srbija nema lose odnose sa NATO, a izdvajanja su oko 2% sto je preporuceni „NATO standard“. To je to, nikakva posebna pozadina ne postoji.

Iv

Srbija mora da zameni tone krsa, gvozdja i starudije, jer je krajnje vreme. Pinz je bio zreo za zamenu pre 30 godina. To je samo primer…

Fe

To će se još vidjeti dragi susjede, odoše tmurne devedesete da ih ni najbolji vid ne pronađe.
Ko članicama NATO garantuje da će U.S imati volje i snage da interveniše bilo gde za 10-15-20 godina? Imaju prilike da se pokažu na Istočnom frontu – eventualno ratovanje na teritoriji ex-SFRJ u onoliko angažovanje avijacije bi potpuno sprečilo da se čak i pokuša sa pružanjem makar simboličkog otpora na Baltiku i Ukrajini – Strateški neuporedivo bitnijim teritorijama za NATO od ex-SFRJ u kojoj tri puta smrkne pa zaboravi da svane, i moglo bi da se desi da se i ne polome od borbe sa AVNOJ-evskim vetrenjačama…
Da ne pominjem Tajvan – vid(j)ećeš kako će ga “od”branit(i) kojim strašnim saopštenjem…

Problem sa ravnotežom snaga je što se non stop menja, a promena postane očigledna tek posle ogromnih lomova…

Ko misli da će EU npr 2040 da se za išta pita (kad se radi o njoj samoj) mora da je iz ex-YU ili još veće sirotinje, pa ne može da zamisli svet u kome je npr Kineski Bruto proizvod na svaki zamisliv način veći od Američkog i EU zajedno, a Nemački manji od polovine Ruskog… videće se i to.
Vojna snaga -> politička dominacija -> dominirajući “faktor” (ako nije ludorija zvana SSSR) u pitanju ne dozvoljava da vazali ikako budu bogatiji od njega – očas posla se reši tako što nateraš vazala da ti izvozi sirovine, poluproizvode i razne šrafove, i da uvozi sve tvoje viškove, koji moraju da se prodaju – oslobađaju se od poreza – vazal ne može da pomisli da izvozi išta gospodaru što bi ugrozilo privredu dotičnoga… sounds familije, right? Make X great again…

Dr

@Grof01

Pa kreni od sopstvenog dvorista, transparent u ruke i pravac pred Sabor. Zalozi se da pare namenjene za Rafale odu za ‘tvornice’, skole i bolnice. A mi cemo se vec nekako snaci. Potapali su nas i veci talasi, pa nas nisu potpili i vratili u srednji vek. I dalje smo tu i tu cemo ostati.

Zu

A da se ulozi u obrazovanje, škole, bolnice,tvornice realni sektor…ha?

Pa vojska srbije gradi bolnice, tvornice vakcine i spasava realni sektor (sdpr yugoimport) od propasti.

Zo

Dobro ste se ispromašivali u komentarima, samo to mogu da kažem. Zaboravili ste puno toga..realne potrebe vojske su mnogo veće.

Odgovori
Fe

Neuporedivo su veće, a neke od “ambicija” ovde takve, da ako se privati da nam je to realan domet onda bi treobalo da se zapitamo šta će nam i tolika vojska – npr moja skromna procena potreba avijacije zemlje koja ima iskustva kakva ima, i to tri-četiri puta u poslednjih 100 godina su da nam treba 40-60 teških lovaca – Su-35 sada ili Su-57 ako se kupuje za 5-10 godina, troslojni ozbiljan PVO, itd, o tenkovima i artiljeriji i da ne govorim. Reper je Hrvatska, koja je u vojnom savezu sa Rumunijom, a dotična ima oko 1000 komada, dakle, potrebe su ogromne.
A budžet i društveni proizvod beda da se čovek za glavu uhvati od muke.
Mora da se istovremeno poveća i vojni budžet i društveni proizvod, i rast BNP, inače ima da ostanemo zauvek sirak tužni bez igde ikoga, jedna slamka među vihorove… da se kleči pred neprijateljem, niti je nama u prirodi niti njih to zadovoljava, oteto je sve, samo mogu život iz nas da iscede, dakle, mira se biti spreman da se koža proda bar duplo skuplje nego što je iko spreman da plati…

Veliki pozdrav Zorane!

Fe

Neuporedivo su veće, a neke od “ambicija” ovde takve, da ako se prihvati da nam je to realan domet onda bi treobalo da se zapitamo šta će nam i tolika vojska – npr moja skromna procena potreba avijacije zemlje koja ima iskustva kakva ima, i to istovetna tri-četiri puta u poslednjih 100 godina, je da nam treba 40-60 dvomotornih air-dominance lovaca – Su-35 sada ili Su-57, ako se bude kupovalo za 5-10 godina, troslojni ozbiljan PVO, itd, o tenkovima i artiljeriji i da ne govorim. Reper je Hrvatska, koja je u vojnom savezu sa Rumunijom, koja ima oko 1000 tenkova, dakle, potrebe su ogromne, hteli to neki da vide ili ne. Takođe masa vođenih raketa i projektila, od onih za borbu na vatrenoj liniji, preko taktičkih i standoff projektila, do balističkih/hipersoničnih i krstarećih raketa dometa većeg od doleta moderne avijacije, sa bojevim glavama dovoljno razornim da bar na visokoprofitnog veoma bitnim ciljevima naprave ogromnu, vidljivu i značajnu štetu – npr. sposobnost da se sruši do temelja generalštab ili ministarstvo odbrane neke od osrednjih sila koja bi da na nama oštri zube jer na Rusiji ne sme, a Kina je i predaleko i previše opasna bi bilo sasvim dovoljno da se tamo razbije konsenzus da je napad na Srbiju jako dobra metoda borbe protiv nadolazećih sila, a da bi onda lokalni provokator imao sam da se snalazi bez hiljada vazdušnih napada – npr kao na VRS ‘95, 99-tu da i ne pominjem, i da se suoči sa realnošću života da je rat i jako neprijatna stvar, sa krajnje nepredvidivim ishodom se samo po sebi podrazumeva…

Prosto, ne sme da se dozvoli da pri narednoj podeli sveta – to će naša NATO okolina da vidi, a nam možda može o da se svidi – budemo u položaju piona na šahovskoj tabli velikih – bolje se pomučiti, doći zadnjem snagama do zadnje linije i postati štogod veće, Kraljica da postanemo – ne vredi, nema se potencijala, bilo šta jače od pešaka je čista premija – ne budimo samo još jedan istorijski narod koji je zauvek sišao sa scene… ima takvih i bez nas.

A budžet i društveni proizvod beda da se čovek za glavu uhvati od muke.
Mora da se istovremeno poveća i vojni budžet i društveni proizvod, i rast BNP, inače ima da ostanemo zauvek sirak tužni bez igde ikoga, jedna slamka među vihorove… da se kleči pred neprijateljem, niti je nama u prirodi niti njih to zadovoljava, oteto je sve, samo mogu život iz nas da iscede, dakle, mora se biti spreman da se koža proda bar duplo skuplje nego što je iko spreman da plati…

Veliki pozdrav Zorane!

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

@ Stojko A čime se to dejstvuje po pešadiji kad zbog opasnosti MANPADS nije pametno da se koristi automatski top?

02. Feb 2023.Pogledaj

omniameamecumporto na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Kod nas je veći javašluk nego kod vas vi barem imate Vučića koji nešto gura, iako nisam njegov fan i ne slažem se sa njegovom politikom. Mi smo trebali na vrijeme odrediti i među prvima se pretplatiti za F16 Block 70/72. Rafale je skup sistem i ako ga ne mislimo inplementirati u cijelom njegovom spektru…

02. Feb 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: Američki pilot koji je dokrajčio Leteće Zvezde opisuje kako su po ciljevima u Jugoslaviji dejstvovale posade aviona F-15E i objašnjava kako je došlo do uništenja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri

@Dax: Rusi su pokušavali i još uvek pokušavaju da sruše mostove preko Dnjepra, i ne samo preko Dnjepra. Međutim, zbog jako loše razvijenosti drumske infrastrukture u SSSR-u, većina važnih mostova prolaze kroz velike gradove, kao što su Kijev ili Dnjipro (Dnjepropetrovsk), koji su najbolje branjeni. Što su mogli da pogode, pogodili su, recimo 2. maja…

02. Feb 2023.Pogledaj

Srbofil na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

@Realni UAE, visedecenijski korisnik americke opreme i jedan od najvaznijih klijenata Lokida su odbijeni za F-35. Izracunajte sami gde se u tu pricu uklapa Srbija. Ali najverovatnije bi dobili odobrenje za F-16 ili F/A-18. Mada sa nasim budzetom, FA-50 bi mozda bio najrealniji izbor ili ako bi SAAB promenio misljenje pa da nam uvale onih…

02. Feb 2023.Pogledaj

Iceman na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Tako to rade ozbiljne drzave.Bravo za komsije i u miru da ih koristite!Mi cemo izgleda nabaviti neke avione tamo 2040.godine ako se nastavi ovim tempom tj.obzirom da vlada velika neozbiljnost u drzavnom vrhu Srbije umesto da se iskoriste uzlazni odnosi sa SAD i kupi od njih neki F-18 Super Hornet Block 3 ili F-16 Block…

02. Feb 2023.Pogledaj