Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024
Šabla 2021: “Pogođene sve mete predviđene za uništenje“
Trenutak lansiranja rakete sistema PVO ''Neva'' 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Šabla 2021: “Pogođene sve mete predviđene za uništenje“

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pripadnici bugarske armije realizovali su prošle nedelje na poligonu ‘’Šabla’’ u Bugarskoj, zajednička bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Na vežbi su, kako je saopšteno iz bugarskog Ministarstva odbrane, učestvovala oko 1252 vojnika od kojih 115 iz sastava RV i PVO VS koje je od 2010. godine šesti put učestvovalo na ovoj vežbi.

Osim avijacije i jedinica za protivvazduhoplovna dejstva oružanih snaga Bugarske i Srbije, na vežbi ‘’Šabla 2021 2’’ su učestvovale i jedinice Kopnene vojske i Ratne mornarice bugarske armije. Ovoga puta nije bilo pripadnika oružanih snaga SAD, koji su trebali da učestvuju na, zbog katastrofe bugarskog lovca MiG-29, otkazanoj, ispostavilo se samo odloženoj vežbi ‘’Šabla-2021’’.

Srpski MiG-29SD sa raketom vazduh-vazduh R-60MK / Foto: RV Bugarske
MiG-29UB RV i PVO Vojske Srbije sa raketom vazduh-vazduh R-73E / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojska Srbije je ovoga puta poslala tri lovačka aviona MiG-29 (dva jednoseda i jedan dvosed) iz sastava 101. lovačke avijacijske eskadrile ‘’Vitezovi’’, 204. vazduhoplovne brigade, koji su na ciljeve u vazdušnom prostoru dejstvovali infracrveno samonavođenim raketama vazduh-vazduh R-60 i R-73.

Pripadnici RV i PVO lansiraju raketu sistema S-125 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Pripadnici 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije dejstvovali su i raketnim sistemom “Kub-M“ / Foto: RV Bugarske

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izvršili su dejstva po ciljevima u vazduhu raketnim sistemima PVO 2K12 ‘’Kub-M’’ i S-125M ‘’Neva’’, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, pripadnici našeg RV i PVO su pogodili sve mete predviđene za uništenje (gađane su svetleće padobranske mete SPM-100 i radio upravljane mete RUM-R-01). Ljudstvo i tehniku VS su u Bugarsku prevezli transportni avion An-26 i transportni helikopteri Mi-17V-5.

Jurišni avion Su-25UBK kreće na zadatak. Naoružan je 32-cevnim saćastim lanserima UB-32-57 nevođenih raketnih zrna S-5 kalibra 57 mm / Foto: RV Bugarske

Bugarska avijacija bila je zastupljena samo sa jurišnim avionima Su-25 koji su, osim što su po ciljevima na moru izvršili raketiranja nevođenim raketnim zrnima kalibra 57 mm, bili korišćeni i za odbacivanje svetlećih padobranskih meta. Za SAR obezbeđenje poligona je, pored brodova bugarske Ratne mornarice, upotrebljen i jedan helikopter AS-532AL ‘’Cougar’’ RV Bugarske.

VVS Bugarske nakon 10 godina ponovo aktivno koristi raketni sistem PVO “Volhov“ / Foto: RV Bugarske

Pripadnici vojno-vazduhoplovnih snaga (VVS) bugarske armije su takođe koristili raketne sisteme PVO 2K12 ‘’Kub’’ i S-125 ‘’Neva’’, a interesantno je da je prvi put nakon 10 godina pauze, aktivno upotrebljen i raketni sistem PVO S-75M3 ‘’Volhov’’ dometa do 35 km po visini i 43-56 km po daljini. U poslednjoj deceniji ovaj sistem je korišćen samo sa raketama koje su predstavljale aerobalističke mete MAB-766 na koje su dejstvovale jedinice sa raketnim sistemima PVO 2K12 ‘’Kub’’, S-125 ‘’Neva’’, S-300.

Kopnena vojska Bugarske u dejstvu raketnim sistemom PVO “Osa-AKM“/ Foto: RV Bugarske

Lakim prenosivim raketnim sistemom 9K32 ‘’Strela-2’’ dejstvovali su, osim pripadnika VVS, i vojnici Zajedničke komande za specijalne operacije kao i Kopnene vojske bugarske armije. Po niskoletećim ciljevima odnosno metama koje su simulirale helikoptere za vatrenu podršku, raketiranje sistemom PVO 9K33 ‘’Osa-AKM’’ izvršili su pripadnici raketnog diviziona PVO, 61. mehanizovane brigade bugarske Kopnene vojske.

Lansiranje rakete sistema zemlja-zemlja 9K79 “Točka“ bugarske armije / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske

Pored već pomenutog raketnog sistema PVO ‘’Volhov’’, još jedna od zanimljivosti bilo je dejstvo 4. artiljerijskog puka bugarske Kopnene vojske raketnim sistemom zemlja-zemlja 9K79 ‘’Točka’’.

Inače svemu treba dodati, i što su iz bugarskog Ministarstva odbrane posebno istakli, je da se ove godine navršava 30 godina od kako je bugarska armija odnosno njene jedinice vojnovazduhoplovnih snaga, Kopnene vojske i specijalnih snaga počele da koriste poligon ‘’Šabla’’. Kako je navedeno, do 1991. godine je ovakva izuzetno složena obuka sprovođena isključivo u inostranstvu. PVO poligon ima dubinu od 100 km, i pruža veoma dobre uslove za obuku, njegova veličina omogućuje upotrebu različitih meta i potpuno iskorišćavanje različitih tipova vojne opreme i naoružanja.

Srpske rakete na obali Crnog mora / Foto: RV Bugarske

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, 10. septembra su završnom segmentu gađanja  prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i načelnik odbrane bugarske armije admiral Emil Eftimov, na čiji poziv je delegacija Vojske Srbije boravila u dvodnevnoj poseti Bugarskoj.

Takođe je navedeno da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije izrazio zahvalnost admiralu Eftimovu, bugarskoj armiji i Ministarstvu odbrane Bugarske na srdačnom gostoprimstvu i mogućnosti da jedinice Vojske Srbije koriste kapacitete poligona „Šabla“ za realizaciju bojevih gađanja ciljeva u vazduhu, što je od velikog značaja za sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Među srpskim poslugama RS PVO “Neva“ bilo je i pripadnica lepšeg pola / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

General Mojsilović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo uspešnom realizacijom bojevih gađanja i istakao da su pripadnici RV i PVO VS, koji iz godinu u godinu postižu sve bolje rezultate na „Šabli“, pokazali da su odlično obučeni i osposobljeni za realizaciju namenskih zadataka, što je potvrda kvaliteta obuke u našim jedinicama i pravilno određenih prioriteta za ulaganje u ovaj vid Vojske Srbije prethodnih godina.

Tokom posete Bugarskoj, general Mojsilović je sa admiralom Eftimovim razgovarao o dosadašnjoj vojno-vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno unapređenje u oblastima od obostranog interesa. Zajednički je ocenjeno da je ta saradnja sadržajna i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje, posebno u oblasti obuke i vežbi, kao i da ona doprinosi razvoju poverenja i unapređenju dobrosusedskih odnosa – prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

r-

Aplauz za “Volhov“ :D

Odgovori
Gl

Jel to s75 divna varijanta??

Fa

Aplauz i za MiG-29UB koji je bio zadužen da u svom nosu u Bugarsku donese marendu, sokiće i konzerve paštete…

Bo

Falkon
Mig 29 UB ima svoj zadatak koji je veci od drugih aviona, jer smanjuju troskove za duplo. U njima se skoluju mladi piloti, u njima dva pilota nabijaju sate naleta i sticu letacku kondiciju, koja je mnogo bitnija od aviona 5 generacije koji stoje u Hangaru i sluze samo za hvaljenje, a ne smes da ih isteras na pistu, jer je preskupo leteti na njima, i jer se skida preskupa farba posle koje vise nije nevidljiv i mora ponovo da se farba.

Fa

@ Bob

A šta mogu da nauče mladi piloti na ovakvom avionu? Sa avionikom i naoružanjem iz bitke za Kursk?

Mogu samo da uvežbavaju proceduru katapultiranja iz ove 11 tona teške bezvredne hrpe pleha.

Letačka kondicija bitnija od aviona 5-te generacije?

Znači, naši piloti treba godinama uporno da lete samo u krug i tako će biti spremni da jednog dočekaju i izlupaju avion 5-te generacije kojem je spala stealth farba dok je doleteo do Srbije a kojim upravljaju zadihani i znojavi NATO piloti bez kondicije?

Auuu majstore šta si napisao…

Sr

@Bob
Koji troskovi se smanjuju duplo? Imas avion koji kosta kao lovacki 4. gen(UB je cak i malo skuplji bio nov), a ima upotrebnu vrednost lovca druge generacije. I na SU-27UB se uci, pa opet moze dobrano da „zvekne“ sa distance ako treba.

Bo

Srbofil
Troskovi leta su duplo manji, jer istovremeno lete dva pilota. Nekad ce leteti instruktor i ucenik, nekad dva pilota, povecavajuci sate naleta.
Falkon
Bolje imati iskusnog pilota na Mig 29 nego neiskusnog na F35. Bitnije je da pilot ima letacku kondiciju, da ima veliki broj sati naleta, kako danju tako i nocu. Kod nas su piloti rangirani u 5 kategorija (neka me Tango six ispravi ako gresim). A Mig 29 UB je odlican avion za obuku. Ti ocigledno mislis da je obuka samo gledanje u radar i nisnjenje. A sa Mig 29 takodje mogu da se vrse neka borbena dejstva. Dzabe ti avion ako je pilot neiskusan i nema kondicije (koja je izuzetno vazna) i ne moze da iskoristi pun potencijal aviona.

Sr

@Bob
RV koje priusti F-35, moze da plati daleko vise sati naleta od RV koje koristi Mig-29, ne znam kako vam to nije jasno?
Mig-29UB je katastrofa jer je borbeno neupotrebljiv. Da nalet je bitan, ali ti ljudi moraju imati sredstvo kojim ce iskoristiti nalet u borbenim dejstvima, a 29UB to nije, a kosta kao da jeste. Bukvalno je najgori nastavni avion 4. generacije ikad napravljen, ali sta je, tu je.

To sto je nesto “nase” ne znaci da je dobro. Ako cemo hvaliti sve sto je lose, nikad necemo napredovati. Nije Mig napravio 29M i M2 da budu skoro identicni “eto tako”, nego zato sto tako treba, a ne kao nesretni UB

Fa

@ Bob

Obuka koju si opisao je relevantna za pilote Spitfirea i Bitku za Britaniju.

U 21.veku su upravo moderni radari i avionika presudni faktori kada se valorizuje potencijal nekog borbenog aviona. Dakle sve ono što UB nema.

Da je za komandama F-35 pijani hrčak sa malom kacigom i šalom oko vrata oduvaće UB u bilo koje toba…

Sr

Ako se granicnih sa Turskom(Bajraktar), koliko smisla ima koristiti Ose i staticke sisteme poput S-75?

Znam da jako puno ljudi, a i ja sam delimicno tog stava, zastupa vezbaj sa cime imas dok ne zamenis, ali vezbati sa tom opremom je generalno gubljenje vremena jer ne sluzi, ama bas nicemu.

Odgovori
Ž

Srbofil

Ако би тако гледали онда готово ништа од система ПВО Бугарске нема смисла.

Али ваљда има смисла да људство нешто ради, а не само да седи у касарни и прима плату….

И што је најважније да се људи задрже у служби….макар то било са Осом и Волховом….

Sr

@Živojin Banković
Pa i ne bas, neki sistem moze biti star, ali koliko-toliko upotrebljiv, dok neki su apsolutno beskorisni, a ako ne postoji konkretan plan zamene tih beskorisnih sistema, ne trebaju ljudi da trace svoje vreme na njima, a drzava hiljade i hiljade evra na troskove. Ima milion drugih duznosti i poslova.

Ž

Srbofil

Сетите се само како је нпр. сиријски С-200 оборио најсавременији F-16I Sufa.

Па су се после Израелци правдали како посада Ф-16 није поступила по правилнику службе.

Како да знамо са С-75М3 Волхов из 1985. не би био употребљив?

Можемо само да претпостављамо….

Немојте бити сигурни у то “апсолутно бескорисни“….

Dr

@Srbofil

Bez ljutnje, ali cesto idete iz krajnosti u krajnost.
Na jednoj temi pisete da nam ne treba S-300/400, Patriot, da treba ‘bataliti’ i FK-3. Da su rakete za sisteme dugog dometa papreno skupe, da bi nam lupili sankcije ako bi kojim cudom nabavili takve sisteme, da bi se time zamerili Americi, EU, da bi propali ekonomski itd.
Sad kad se vezba sa ovim sto imamo, opet ne valja.
Po vama je alternativa izgeda ne vezbati nikako ili ugasiti taj rod vojske.
Kao sto Zivojin napisa, ovakve vezbe itekako imaju smisla. Najvise kosta, i najbesmislenije je, kada vam vojska i tehnika cami u kasarnama.

Sr

@Drina
Nisam mislio na nas, nego na Bugarsku, cak sam izricito naveo sisteme.

Kod nas se PVO kratkog dometa menja sa Mistral, Pancir i Pasars, pa bi recimo Strele-10 i njihove posade, presle na te sisteme u buducnosti i ok je da neko vreme vezbaju na zasterelim.
Da vracamo S-75 i da vezbamo na Osama koje su bukvalno beskorisne protiv modernih pretnji, stvarno je glupo, sreca pa to ne radimo. „sta treba ugasiti“, a nekad je to bolje nego da se rasipa ljudstvo iz jedinica koje su perspektivnije.

Dr

@Srbofil

Pa dobro, i Bugari ce najverovatnije menjati Ose. Do tada, zasto da ne vezbaju sa ovim sto imaju, bar da ispucaju rakete a ne da ih posle unistavaju sto kosta vise nego da ih ispucaju na poligonu.

Zo

@Srbofil

Ne bih se složio da su Ose-AKM (poslednja modernizovana varijanta) beskorisne protiv „modernih“ pretnji. Osa ima svoj domet po daljini i po visini. Taj domet po visini je ograničavajući faktor za efikasna dejstva protiv visokoletećih BPL poput Bajraktara koji se sad najčešće pominje.
Ali PVO mora biti slojevit i moraš iznad Ose imati sistem „duže ruke“ i po daljini i posebno po visini.
Tada to može biti i dalje iskorišteno u određenim okolnostima.
Snage tzv. NKR su uspešno obarale izviđačke BPL koje lete niže i helikoptere Azerske strane, a oboren je i 1 SU-25 (jedini potvrđeni gubitak pilotiranih aviona u tom ratu).
Dakle, sve ima svoje. Da je zastareo jeste. Da je neupotrebljiv – ipak nije.

Što se tiče S-75M3 Volhov, jeste zastareo sistem. Ono što je trenutno njegov glavni kvalitet je domet od 43-56 km (ovo „56 km“ važi za podzvučne letelice) i 35 km po visini. Dakle, opet bi se možda mogao koristiti da gađa „visoko-letače“, bombardere, ometače, avio-cisterne (ako bi se greškom našli u dometu) i sl.
A potrebno je da ima zaštitu drugih sistema koji su efikasniji za ciljeve na srednjim i malim visinama i opet dolazimo do slojevite PVO. I uvezane i integrisane….a to košta… ;)

Mi

Srbofil
S-75M3 ima tu moc koju mnoge ostale rakete u upotrebi nemaju i mozda upotrebljiv da se obori avion ako zaluta ili hoce da se oproba na vecim visinama.. Te Ose jesu beskorisne. ALi drugo nemaju i u ovom slucaju trening nije treniranje da se pobedi Rus koji ce da napadne Bugarsku sa Tu-22 ili Su34, ili krstarecim raketama, nego da se odrzava tehnicka forma, disciplina i spremnost da funkcionisu kao tim operatera na najblizoj opremi koju imaju, i koja ce se zameniti u buducnosti sa novom zapadnom. Trenira se brzina, tehnicka sposobnost, komunikacija, komandovanje, pronalazenje ciljeva. Ne samo ispaljivanje raketa u vis.
Ima to itekako smisla. Plus, nije da se rizikuje sa zivotima operatera kao kad je rec o letenju na starim beskorisnim avionima do kraja poslednjeg resursa.

Sr

@Zoran Vukosavljevic
Uz duzno postovanje, ali znate mnogo bolje od mene da se odbrana projektuje prema mogucim pretnjama. Bugarsku mogu da napadnu: 1. Turska(jer ima pretenzije na ceo Balkan). 2. Rusija(jer su na granici NATO). Ti sistemi nemaju sta da traze protiv takvih protivnika, to sto ih neka vojska ima, je korisno isto kao i da ih nema. Znate na zalost iz prve ruke kako izgleda elektronsko ometanje u tim matorim sistemima(a Kum-M je „malo“ modernija sprava od S-75) tankeri, awacs i sl. ciljevi nemaju nikakvu potrebu da prilaze ni na 140km, kamoli 40km. Najgore, ne postoji nikakav jasan plan zamene istih, niti Bugarska ima neku makar prividno jasnu strategiju unutar NATO, kao sto imaju Rumunija i Madjarska npr. Nije da ja sad imam neku „stetu“ od toga, niti zivim, niti radim u Bugarskoj, nego mi bezveze ceo taj stav „neka, trebace mozda, oni zuti topili tenkove“ i onda covek shvati, da to ipak nije tako.

Kao da mi sada organizujemo obuku i gadjanje iz T-55, a nemamo ni najmanju nameru da ih zamenimo 1:1 sa necim drugim, cemu bi te posade onda trosile svoje vreme i novac?

@Milos77
Ok, lete nasi na Orlovima i 29kama koje su takodje beskorisne, ali postoji jasan plan zamene, to je staro-mora novo. Ove Ose i S-75 nemaju nikakav plan zamene. Sta vise, i taj S-300 je toliko zastareo, da se i on mora zameniti, a to tek ne planiraju….znaci vezbas sa cenim, sto neces moci da koristis, da bi ga kada dodje vreme, koje je vec proslo, ne zamenio ni sa cim, jer nemas para…..

Posle se pitamo sto dosta obicnih ljudi ima averziju prema vojsci….pa ocigledno postoji prekid veze izmedju realnosti i nasledjenog mentaliteta.

Iv

Bolje da su nakupovali par baterija Patriota umesto ovih 8 dodatnih F16. Ali , neko misli kako je bolje imati 16 novih F16 i okosnicu PVO u Osama.Samo da komsiluk zavidi.

Mi

Ne bih se uopste slozio da su za nas Orlovi i MiG-29 beskorisni. U ratu protiv celog nata kao 99-te naravno jesu. U daleko verovatnijim scenarijima lokalni sukoba ogranicenih dejstava, i antiteroristickih ratova itekako jesu. Air policing zaboravljamo? Da ne pominjem korist za razvoj nase namenske industrije uz platformu Orao 2, i preporod supersonicne grane vojne avijacije uz nove mogucnosti dejstvovanjem vodjenim projektilima modernizovanih 29-ki. Dakle, kako rekoste, trening i pripreme uz plan zamene za bolje sutra. Jedino zajedno i moze.
A zasto vi mislite da isto ne postoji na papiru u Bugarskoj? Mozda se slazemo da Osa nije korisna danas, ali ta posada mora da se trenira na necemu inace zatvaranje grane. Raspust. Necim ce je zameniti vec. Osu mozda i pre nego sto zamenu Kub ili S-75m3 zbog cene.

Ed

@Ivkos
Iako je dobrim djelom zastarjela PVO Bugarske ipak pokriva sve slojeve i nije im okosnica „samo Osa“, a ako ste čitali tekst onda ste mogli uočiti da imaju i , među ostalim, S-300… Tako da im obnova PVO sistema nije bitna kao što je to slučaj s avijacijom.

Be

Milose, Orao je bio beskoristan jos na crtacoj ploci.

U danasnjim uvijetima, uz MI35, Srbiji je Orao u potpunosti nepotreban.

Nabavute Yak135 i micite Orla i G4.

Ja bi to tako.
Yak 135 radi posao i Orla i G4.

I nemoj mi sad price o CAS, za to postoje samo 2 aviona, A10 i SU25

St

@Srbofil
Koji je to jasan plan zamene Orla i Mig-29?
Sta mislis da li je PASARS korisniji protiv dronova od OSA-e?

Mi

@Ivkos
Nov PVO ce verovatno kostati vise nego tih 16 F-16 ako krenu sa Patriotima. Da ne govorim zamene za manje PVO. Sve im treba.
Prioriteti gasenja borbene avijacije su bili glavni razlog prioriteta pazara F-16 nad novim PVO.

@Beduin
Su-25 i A-10 su za bombardovanje neprijatelja bez raketne PVO danas isto kao i Orao. Malo jace oklopljeni protiv artiljerije i malo vis etegle bombi. Da prezive protiv iole opremljene PVO imaju gotovo iste sanse kao i Orao.
Po ko zna koji put ne moze Mi-35 preuzet ulogu lakog bombardera tipa Orao, pa i Galeb G-x
Orao je itekako koriscen uspesno 90-tih i pored svojih mana, a koji avion nema mane od zaceca? F-16, F-35?

Mi-35-ce ne mogu da prosisaju i preoru po zemlji kao grupa Orlova, a nemaju svi PVO ni da pokusaju da ga pogode.

Sa druge strani SVI imaju dovoljno metaka i kojekakvih RPG da probaju da gadjaju spore helikoptere. Orao 2 ce imati sposobnost gadjanja ciljeva sa 15-30+km sto Mi-35 nikad nece.

Piloti Mi-35 bi bili izlozeni daleko vecem riziku od Pilota Orla u mnogo situacija, i zato bi se Orao prvo poslao, a tek onda Mi-35. Zovi to kako hoces.

Sr

@Milos77
Kao lovacki avion sa primarnom ulogom u sistemu odbrane koja podrazumeva sprecavanje protivnika da dobije prevlast u VaP R. Srbije, da Mig-29 u formatu koji nije 29M/K ili najgore SMT je blize tituli beskorisan nego veoma koristan, mozda je malo ostro, ali tako je. Ne mora uopste „ceo NATO“, uvek se svi za to prvo uhvate, ja namerno nisam hteo, dovoljno je da protivnik ima iole modernu avijaciju opremljenu avionima 4. gen. koji se jos uvek proizvode(bilo ruske, americke, evropske ili francuske proizvodnje) i nasi lepi Migovi bi mozda dobili nemoguc zadatak pred sobom, imace oni neke sanse sa N019M1 i R-77, ali tesko.

Ono za sta je jako dobar medjutim je da se koliko-toliko podigne tehnoloski nivo(nakon modernizacije), uvedu nova znanja, obnove stara, dobije se odgovarajuci „skill-set“ za sto manje para, odlozi ulaganje koje tada drzava nije mogla priustiti i lagano se predje na novu platformu kad dodje vreme, a pritom ce biti vise nego dobar za air-police, obuku…..
E sad, „kvaka“ u toj prici je da je vojska jasno rekla, „ovo nam je sad ok, ulozicemo pare ali treba novo, mora novo najkasnije do tad i tad“ i onda ceo posao ima smisla. Ako ti gulis u nekom sistemu, kao ti Bugari na S-75 i Osama, bez bukvalno i najmanje perspektive da ces dobiti neki Nasams, Spyder, Patriot u odnosu 1:1….onda je to bacanje para i vremena. Meni je bar drago sto su nasi to davno „presekli“, kao Rumuni i ona njihova „mornarica“, mislim, cemu to? Bukvalno kao nasi kecevi one nesretne ’99 kad smo je vec pomenuli.
Zamislite za pare koje tokom godina pojedu operativni troskovi neperspektivnih sistema koji nemaju realne izgleda za zamenu, koliko moze da se nabavi novih kamiona, plati obuke za neko drugo naoruzanje, uredi skladista?

Orla i Galeba, postoje zelje/ambicije, hajdemo velikodusno reci planovi iz vrha drzave da se zamene sa nekim LIFT….tako da drzanje njih i letenje takodje ima smisla(donekle), samo taj borbeni efektiv koji oni nose, se moze postici za 10x manje novca drugim sredstvima, efikasnije i bezbednije, koliko god ja voleo te avione i cenio vrhunsko znanje koje njihovi piloti imaju, budimo realni, avion bez RWR, radara, data-linka, neke redudantnosti u sistemima bezbednosti, avion kome je hidraulika losa, motori guraju kao nenormalni, koji ubrzava ocajno……necemo se lagati?

@Beduin
Poenta Orla tada je bila da se usvoji potrebno osnovno znanje i ovlada metodama serijske proizvodnje borbenih aviona i taj projekat je bio vise nego uspesan! To sto je drzava odlucila da ih stanca narednih 15 godina u nenormalnim brojevima i glumi neku silu, to je vec druga prica….Jak jedino ako kupimo SU-30.

Be

Orao je na crtacoj ploci promasen slucaj bio.
Odabir potkapacitiranog motora mu je zapecatio sudbinu.

Mozes za stancati u rekordnoj tirazi, ali to nece promjeniti cinjenicu kako je to jednostavno los aparat.

E sad, kad gledas moguce ugroze za Srbiju, one nikako ne dolaze s nekih velikih udaljenosti gdje, kako rece Milos, treba aviacijom preorat teren.
Te ugroze su itekako u donetu topnistva i VBR sustava.
A kalibar od 155 mm i projektil Orkana daju i vise nego dovoljno prostora za koristenjem tzv pametna streljiva.

Ni

@Srbofil
Otkud Vama ideja da Bugarska nema plan da zameni Ose i ostalo zastarelo naoružanje? Na T6 je ove godine objavljena izjava bugarskog generala koji je rekao da postoje planovi za modernizaciju njihovih S-300 i potencijalnu nabavku novih PVO sistema, takođe Narodno Sъbranie je ove godine izglasalo plan modernizacije BA, do 2030. broj aktivih pripadnika će biti podignut na 42,000 profesionalnih vojnika, nabaviće se novi tenkovi, samohodne haubice, nove podmornice, oklopna vozila. Ne sekirajte se vi za novac, ima ga Bugarska mnogo više od Srbije, samo što tamo neko misli kako se troši.

Al

@Srbofil

Iz više razloga:
1. Planovi za modernizaciju uvek postoje (konkretno kod Bugara, predviđene su nabavke sistema PVO, kao i modernizacija onih sistema sa kakvom takvom perspektivom). Druga je priča kako se oni realizuju i da li postoji volje i želje da se predviđeno nabavi.
2. Potreba da se određena znanja i veštine održe, pogotovo u svetlu tačke 1.
3. Potreba da se održi kakav takav nivo popunjenosti jedinica. Iako na prvi pogled, penzionisanje svega i svačega bez adekvatne zamene odmah sa planom da se zamena ipak nabavi kasnije izgleda kao najlakše i najbolje rešenje, to je najlošija opcija. Jer najčešće potrebno ljudstvo neće čekati nekoliko godina po raznim drugim mestima u jednom sistemu da se neko seti i povrati sposobnost koja je sasečena te kada nabakva tog sistema konačno dođe na red, ceo program će koštati još skuplje nego da se stari sistem održavao u jedinicam do dolaska novog.

Mi

Zorane,
Zar taj Su-25 nije bio jermenski i oborio ga je turski F-16. A potvrdjeno je da su turski dronovi unistili najmanje 9 sistema Osa i Strela. Verovatno više.
Ne znam kako je modernizaovana bugarska Osa, ali mi se čini da su šanse velike da će posada da gine ako se ikad ponovo suprotstavi naoruzanim dronovima.

Zo

@Miloš77

To je u redu i nije sporno. Ali je oboren i SU-25 Azerske strane i to raketom iz sistema Osa.
Pisao je i Tango Six o ovom događaju:

https://tangosix.rs/2021/05/01/novi-detalji-o-upotrebi-ratnog-vazduhoplovstva-azerbejdzana-u-sukobu-oko-nagorno-karabaha-prvo-zvanicno-priznanje-obaranja-jurisnika-su-25/

Živojin nije u tom tekstu naveo kojim sistemom, ali ja sam našao u više Azerskih/turskih izvora da je u pitanju Osa-AK.

Mi

@Zoran V.
Ahh tako je! Oboren bio i taj i piznali Azeri. Ma meni je drago i to potvrdjuje moju tvrdnju da u danasnje vreme i A-10 i Su-25 imaju sanse tek malo vece da prezive bilo kakav pogodake lake PVO rakete nogi i nas Orao. Orao je malo brzi, ovi su malo vise oklopljeni ali inace isto sr#nje za pilota.

Smatram da je prelazak na Sosnu dobar nacin da se odbije napad naoruzanih BPL tipa Bajraktar za manje pare. Domet skoro dupli, a moze da gadja i po dve mete odjednom. Odlicna buduca zamena za Strele i Ose

Hvala na pojasnjenju.

Sr

@Aleksa
Sve je to tacno i ja se slazem sa vama ali problem je sto to „kasnije“ najcesce nikada i ne dodje i to svi vrlo dobro znaju.

Madjari kada su „presekli“ sa 100+ aviona, ili ako hocete sa 28 na 14, bilo je bolno, ali to je realnost, toliko su mogli da drze operativno u narednih 20 godina i to je bilo vrlo jasno.

Gledajuci budzet i planirani rast, ocigledno je koliko baterija PVO sistema moze neka drzava da priusti +/- 10%, eskadrila aviona…..

Sl

Seća li se ko da je ikada bila drugačija vest odnosno saopštenje nadležnih te da kojim slučajem nisu pogodjene SVE mete. A onda dodje neko drugo vreme i od rezultata 100% i verovatnoće uništenja 90% i više dodje se do situacije ispaljene stotine raketa a uništena dva aviona slovom i brojem. Sve drugo je pretpostavka teza koju treba dokazivati što neki i rade ubedjujući prvo sebe pa onda i druge. Dodje se do promila. Dodje se do situacije da se poleće na neprijatelja i ne dodje se do mogućnosti da se stisne bojevo dugme na palicu a ne ispali makar jedna raketa pa i da promaši. O topovima da ne govorimo iako je omiljena demonstracija na aeromitinzima najčešće bila par na par migova u tzv. dog fight. U svakom slučaju sve pohvale za organizaciju i čestitke na odličnom uspehu samo napred u nove mirnodopske pobede.

Odgovori
Zo

@Slavorat

Pod pojmom „verovatnoća uništenja“, po sovjetskom/ruskom sistemu, podrazumeva se verovatnoća uništenja sa 1, 2 ili više raketa, cilja koji leti uglavnom pravolinijski, bez manevrisanja i u uslovima bez elektronskog ometanja.

Postoje i zasebni sistemi koji u ovu kalkulaciju uključuju i određeno manevrisanje cilja ali opet u uslovima bez elektronskog ometanja.

Obično (ali svaki sistem ima svoju kalkulaciju), da bi se zadržali ti „visoki procenti“ verovatnoće uništenja sa 1, 2 ili 3 rakete od 96-99% (ovisno o sistemu), daljina uništenja se smanjuje za oko 15-20%, ukoliko cilj manevriše sa 3-4 G.
Ukoliko manevriše sa 5-6 G umanjuje se daljina uništenja za dodatnih 5-10%.
Naravno, ukoliko se „insistira“ na uništenju na krajnjim daljinama kod manevrišućih ciljeva, onda opada verovatnoća uništenja.

Zo

@Prolaznik

Tako se to vrednuje u SSSR/ruskom sistemu. U protivnom bi pod terminom „verovatnoća uništenja cilja“ prilagali složene i nepregledne tabele po tipovima ciljeva, brzinama, visinama i daljinama leta, sa različitim preopterećenjima kod manevrisanja, sa različitim intenzitetima elektronskog ometanja i sl.

Amerikanci i zapad generalno ne koriste nikakve slične podatke o „verovatnoći uništenja“. Pa sad….šta ko voli…. ;)

Sl

To je sve u redu odnosno može da se razume ako tako kaže što bi danas rekli struka. No ako je to tako čemu korišćenja podatka o verovatnoći uništenja cilja prilikom opisivanja sistema posebno javnosti. Struci to ništa ne znači jer neće ratovati u poligonskim uslovima, a javnost se samo obmanjuje nećim što u stvari nije. Potreba za opravdanjem odluke o uvodjenju nećeg što dobro radi u idealnim uslovima? Pa eto vidimo i stara Neva dobro frcera na poligonu i pade čista petica na zadovoljstvo svih od operatera do vrhovnog komandanta. Stvarno je to onda suvišan podatak izgleda kao marketinški trik koji služi da se pecaju naivni i po malo zaljubljeni mislim u majčicu.Izgleda kao da su u stvarnom svetu zapadnjaci onda bliže istini i pošteniji trgovci. Mislim barem ne mrse m..a.

Bo

Zapad osim sto kod PVO ne iznsi podatke o verovatnoci pogodtka, kao i mnoge druge stvari, tako i kod drugih orudja ne iznosi, ili iznosi sture podatke. Naprimer: kod jacine oklopa, nikad ne kazu napred stanag taj i taj, sa strane stanag taj i taj, vec samo od napred izdrzava recimo 30mm, i nista vise. Ne kazu ni pod kojim uslovima, ni pod koji uglom, ni sa koje udaljenosti, ni koji metak 30mm, nista. I time se stice utisak da je vozilo mnogo bolje i zasticenije od drugog vozila. Tako je uglavno sa svime sto proizvodi zapad. A da ne pominjem sto posle nekog neuspeha ili unistenja istog pokusavaju da sakriju to.

Sl

Et Boban. Pa da sami bofl i ja to kažem. Neka stvarno priznaju koji je odnos uništenih Abramsa i ruskih T ova u npr Iraku. Isto je sa avionima čija i helikopterima. Tek onda će im biti jasno da su već na početku sukoba izgubili i nisu oni uništili iračane već ovi njih samo od sramote nisu smeli da se vrate kući odmah.A to je zato što lažu.

Al

@Prolaznik i @Slavorat

Ništa novo. Na ovakvo odavanje informacija (tačnije marketing) nisu imuni ni zapadni ni istočni prodavci vojne opreme. Pa tako imamo čuvene rakete sa dometom od 120km za (bombarderske) ciljeve (koji lete pravolinijski, bez primene bilo kakvih kontra mera) koji u stvarnosti ima realnu sposobnost da obori lovački cilj koji primenjuje različite kontra mere na maksimalno 40km i to ako se svi uslovi dobro poklope u trenutku lansiranja.

Bo

Po upotrebljenim sistemima, moglo bi se reći, da ako dođe do novog Jom Kipurskog rata, na područiju Srbije ili Bugarske, obe zemlje su bezbedne.
A ono kako je Azerbajdžan ratovao u Nagorno Karabahu nedavno, e to je i Bugarima i Srbima Star Wars.

Odgovori
Ž

Borko

Тако је, пошто Србија и Бугарска немају савремене системе ПВО, требало би тај вид војске угасити…..

Dr

@Borko

Rat u Nagorno Karabahu dokazao je da je artiljerija jos uvek kraljica rata, ako je to star wars onda za nas nema zime.
To sto su u ratu korisceni i sofristicirani sistemi ne menja cinjenicu da je artiljerija odradila najveci deo posla.
Na kraju krajeva, nije bas pametno porediti VS i bugarsku vojsku sa vojska Arcaha.
A nisu ni Azeri sami izneli taj rat na svojim ledjima, bilo je tu jos nekih igraca poput Turaka i Izraelaca.

Ni

@Borko
U Karabahu su se pokazali jedino dronovi samoubice i artiljerija, famozni Bajraktari su sluzili iskljucivo kao izvidjacke letelice za navodjenje artiljerije, vecina pogodaka je ostvareno pametnom municijom, jer je previse rizicno priblizavati skupu igracku poput Bajraktara prvoj liniji, sve ostalo je marketing.
A ako cemo o artiljeriji tu je Bugarska definitivno lider na Balkanu, imaju samohodne i raketne artiljerije za bar deceniju ratovanja.

iv

Kod NK je problem bio sto su, po meni, nekako opusteno i lezerno usli u rat, jer kao da nisu ocekivali nesto ozbiljnije, a navikli su da lupaju protivnika. Ono sto je dodatni problem bio, prvi put su se susreli sa bespilotnim letelicama.Dodatna prepreka je to, sto je NK zapravno nepriznata teritorija, pa im Jermenija nije mogla pomoci, onako kako bi mozda trebalo. Nesto slicno je bilo i sa Rep. S. Krajinom.

iv

NK je povrsinski manji od Kosova, lako je iz vazduha da nadgledas tu oblast, da kruzis i cekas svoj momenat da napadnes. Sama oblast je golet, nema suma i vegetacije da sakrijes tehniku. Tehnika im je zastarela, tona krsa iz 70 ih godina. Nisu ocekivali taj rat, nisu bili spremni i protivnika su podcenili. Malo je neralno da jedna teritorija od 200k stanovnika nadjaca protivnika koji broji 10M. Oni su se pouzdali u maticu, ali su ovi imali veceg igraca na svoj strani, a to je Turska. Rusija ocito namerno nije pomogla zbog otklona vlade u jerevanu, pa su ih pustili niz vodi i time pokazali, da bez njihove pomoci, u neprijateljskom okruzenju, nece izdrzati ni mesec dana. To sto ce neko preko Atlantika da salje moralnu podrsku, nema neke realne vajde.

iv

@Polaznik Otprilike tako. Pomalo neozbiljno. Jedino Rusi pomazu ovim republikama u Ukrajini, ali to je vec neka visa faza i prica. Da bi mogao da budes suveren, koliko toliko i da opstanes,moras da imas koliko toliko odrzivu ekonomiju, proizvodnju, autonomiju, demografiju, dubinu teritorije. Te mini drzave do 15-20K kvadratnih kilometara, to nisu u stanju. Oslanjanje na maticu je ok, samo ako je ova mocna. NK je neodrziv bio na duge staze i meni nije jasno sta je cilj postojanja te oblasti. Ili se ujedinis sa maticom ili pokusas autonomiju da izvuces u okviru druge drzave. Ta nepriznata nezavisnost je gubljenje vremena i pre ili kasnije dodje do nekog pogroma, haosa i nazalost obicni ljudi plate cenu.

iv

@Nikola Imaju, samo sto je to jos starije nego kod nas. Doduse treba imati i ljudstva za hiljade topova, kao i municije, nije bas jednostavno, ali po onome sto se moze na internetu procitati, oni imaju dalkeo vise artiljerijskog orudja nego mi. Samo sto mi imamo mnogo vise iskustva, sad neko ce reci nazalost, ali to je realnost, mnogo smo vise ratovali i cini mi se , da smo kroz istoriju nekako veci otpor pruzali od njih. Mada i mi zanavljamo ocito artiljeriju, kao i domet i preciznost. Meni samo nikako nije jasno, kako to Jugoslavija da nije imalo nesto razornije od Organa? Cemu hiljade tenkova, a nemas recimo rakete dometa preko 300km?

Dr

@Prolaznik

Huskanje od strane Srbije? Mozes li da navedes jedan jedini primer huskanja od strane drzave Srbije?

Evo navescu samo nekoliko primere posle kojih bi i pticama na granama bilo jasno sta se sprema, kamoli Srbima u Hrvatskoj.

– Izbacivanje Srba iz ustava.
– Masovno otpustanje Srba sa posla, pogotovo iz policije i slicno.
– Medijska satanizacija, objavljivanje po novinama imena i prezimena i mesta stanovanja vidjenijih Srba iz Hrvatske.
– Povratak radikalnih Hrvata iz emigracije u Hrvatsku (Susak i kompanija).
– Otmice, ubistva po Vukovaru, Osijeku, Sisku pre izbijanja bilo kakvih sukoba (postoji izvestaj poverneika hratske vlade za Vukovar o nestancima srpskih civila i pre izbijanja sukoba)
– Postrojavanje Mercepovaca, prva paravojna formacija na teritoriji Jugoslavije.
– Afera Spegelj, brodovi sa naoruzanjem na Jadranu. Ono sa Spegeljom je sigurno fotomontaza.
….

Dr

@ivkos

Kakve rakete dometa 300km u to vreme. Ko je sebi u to vreme mogao da priusti takve sisteme, sem Amerike i SSSR-a i drzava kojima bi te dve supersile donirale takve sisteme?
U to vreme Orkan je bio stratesko oruzje, za drzave poput Jugoslavije, a dasnas imamo situaciju da VBR-ovi sitnijeg kalibra imaju domet skoro kao i Orkan.
Kad je jedna Turska tek ‘nedavno’ razvila TOROS, koji je kopija naseg Orkana, o cemu dalje pricati.
Doduse, nekadasnja SFRJ imala je tri projekta razvoja raketa dometa 400/600/1000km.
’90-ih se nesto cackalo oko toga, ali je nakon Nato agresije sve obustavljeno.
Kada je krenula prica oko nabavke MLRS270 za Hrvatsku, neko je izvukao iz fijoke jedan od tih projekata i to je ono sto ce kasnije postati poznato kao Sumadija, koja ko zna kada ce zaziveti i da li ce ikada zaziveti.

Ro

@Drina
Sve to što si naveo nije dovoljan razlog da se:
– konfiscira oružje TO ostalim građanima SRH (Hrvatima van zone poznate kao tzv.RSK) u trentutku kada JNA prijeti direktno izabranim predstavnicima vlasti u SRH;
– podijeli oto isto ružje svim Srbima u zoni u kojoj nije uspostavljena nova vlast s legitimitetom održanih višestranačkih izbora
– nahuška pretežno ruralan, siromašan i po obrazovanju deficitaran narod da im života u NHD2 više nema.

Možemo mi imati različite percepcije događaja iz 90-tih, to je OK i razumljivo, samo vodi računa da se svaki događaj može promatrati s aspekta uzroka koji je nastao prethodno . U slučaju osoba koje su načitane i znaju nešto o zajedničkoj povijesti Srba i Hrvata, ta rasprava može doseći do Starčevića i Garašanina.
Obično na ovakav odgovor (ne smatram ga provokacijom) na nekom drugom forumu objavim da smo mi Hrvati samo učinili uslugu Srbima iz Hrvatske jer smo dobro čuli njihovu želju 1991 da ne žele da žive pod šahovnicom. To sad neću napraviti baš zato jer se nadam da razmjenujemo stavove i mišljenje, nešto čega je trebalo biti više sredinom ili krajem 80-tih.

Dr

@Robert

Niko nije konfiskovao nista, da jeste ne bi vam i dan danas okosnicu oruzanih snaga cinila tehnika bivse JNA.
Nije dovoljno bubnuti ‘huskali narod’, vec ako je drzava Srbija huskala nekog, onda navedete primer huskanja.
U pravu ste, mi se mozemo sloziti da se ne slazemo oko dogadjaja iz ’90-ih, ali neke cinjenice je nemoguce osporiti ma koliko se neki iz Hrvatske trudili. Situacija na terenu govori sve.

Kazete da ste Srbima ucinili uslugu jer ste dobro culi njihovu zelju 1991 da ne zele da zive pod sahovnicom?
Znate kako, Srbi ni 1941-45 nisu zeleli da zive pod sahovnicom, ne zbog grba kao grba vec zbog svega sto se izdesavalo tih godina.
A zapitate li se nekad kako su Srbi ziveli pod sahovnicom u vreme kraljevine (pogledajte grb kraljevine)? Kako im tada nije smetala sahovnica?
Nije vam palo na pamet da Srbima nije bio problem grb ili zastava, vec zvanicna hrvatska politika prema Srbima koja je za cilj imala unistenje i progon citavog jednog naroda, pa je nekada bilo 1/3 pobiti, 1/3 proterati i 1/3 pokatoliciti. Kako je ta politika delimicno ostvarena, onda je na red dosla nova, svesti Srbe u Hrvatskoj na manje od 2%.

Al

@ivkos

Koliko se sećam, dronovi su i ranije korišćenji u pograničnim sukobima u Karabaku, ali u dalemo manjoj ulozi od strane Azera. Praktično se može reći da je njihova upotreba prošle godine rezultat skoro deset godina dugog ulaganja i eksperimentisanja u vezi upotrebe BPL.

Sl

Pitanje za gospodina Zorana: Zašto na snimku od 1.25. raketa intezivno manevriše iako cilj pada ravnomerno bez promene kursa?

Pitanje br.2 da li su rakete za Mig-29, Nevu i Kub bugarske ili se transportuju naše?

Hvala!

Odgovori
Zo

@Slavko

Radi se o metodi navođenja raketa sistema Neva (metoda navođenja sa 3 tačke) i načina na koji raketni motor sa svojim gorivom odrađuje korekciju leta.
Recimo postoje modifikacije raketa Neva sa ugrađenom poluaktivnom glavom za samonavođenje ( i 2-tačkastom metodom navođenja) koja leti „ispravljenijom“ putanjom, letom do tačke susreta sa ciljem (metoda navođenja proporcionalna navigacija)…Slično kao što leti raketa sistema Kub….

Zo

@Slavko

Zaboravio na pitanje br. 2…sve rakete koje koristi naša vojska su naše.

Dr

@Zoran Vukosavljević

Da li na ovakvo manevrisanje rakete utice i to sto se gadja meta na manjim daljinama/visinama/brzinom ili daljina/visina/brzina mete nema veze sa tim?

Ovo vas pitam zato sto sam i kod Rusa na S-300 vidjao da rakete koje gadjaju mete na vecim daljinama/visinama ne manevrisu toliko, dok recimo kada gadjaju na manjim daljinama raketa leti spiralno kao na ovom snimku na 1:12
https://youtu.be/FrUnGC_RgzY

Zo

@Drina

Sve utiče druže, pa i to. Raketa sistema Neva je neupravljiva za vreme rada startnog motora i kada se pokrene marševski motor i krene upravljanje sa zemlje (navođenje), na manjim daljinama su potrebne „oštrije“ popravke.
Kod raketa sa GSN, raketa se već lansira u projektovanu tačku susreta sa ciljem, GSN (načelno) vidi i prati cilj od samog starta iako je raketa neupravljiva tokom rada startnog motora i stalno formira i inovira komande upravljanja do momenta preuzimanja GSN, a usled ta dva faktora ima manje „oštre“ popravke da izvede.

Što se tiče ovo snimka lansiranja rakete S-300, ne bih mogao da „potpišem“ ali ova raketa je čini se krenula nekontrolisano.

Dr

@Zoran Vukosavljević

Hvala na detaljnom objasnjenju.

Sl

Takođe hvale Zorane!

Iv

Dobro je da vežbaju, dobro je da ispaljulju rakete. Samo napred. Treba se naoružavati savremenim raketama a ispaljivati stare.

Bugarima hvala što na to omogućuju.

To koliko smo ispalili raketa ‘99 je bilo i u funkciji visine leta NATO aviona na koju su smeli da silaze pa samim tim i manjom preciznošću i većim % preživljavanja ljudi na terenu. Sve se broji.

Odgovori
Va

Bez s400 nema šta da se priča o pvo ove kobajagi rakete mož samo da gledamo na parade

Odgovori
Bo

Vasa
A sta bi ti sa S400 u slucaju sukoba sa Kosovom? Da ne bi moizda sa raketom sa S400 gadjao dron ili Bl? Da me pogresno ne razumes, dobro je imati S400, ali ako nemas druge sisteme malog i srednjeg dometa, dzabe je da imas i 3 diviziona S400.

Bo

Prolaznik
U slucaju rata sa Amerikom, zna se scenario. Prvo bi nas izmorili dugogodisnjim sankcijama, pak kad su sigurni u uspeh, sledi dalekometno rakettiranje, gde nam ni 3 diviziona ne bi pomoglo. Potrosili bi tih 100-200 raketa, i to je to. Mnogo je bitno imati ipored svih slojeva PVO i razvijene sve rodove vojske.

St

Što se tiče S-75M3 Volhov, jeste zastareo sistem. Ono što je trenutno njegov glavni kvalitet je domet od 43-56 km (ovo „56 km“ važi za podzvučne letelice) i 35 km po visini. Dakle, opet bi se možda mogao koristiti da gađa „visoko-letače“, bombardere, ometače, avio-cisterne (ako bi se greškom našli u dometu) i sl.

Može da ulete i glavni kapitalci ukoliko se taktika postavi iz zasede, podatke dobiju pasivne i kad ulete u rejon dometa onda prelazak na aktivu i cepaj. Tako, da zastarelo može da bude jedino to, da nemaš ništa. Pa i ti bajraktari treba da idu u dubinu teritorije ako bas hoce dominaciju nad svim i svacim.

Odgovori
Va

Odličan i za leteće tanjire)))
Jače su naše protivgradne rakete kakvi volhovi bakraći to je bre za željezaru da topi

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor