[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

30. sep 2022

U Bugarskoj se srušio jurišni avion Su-25

29. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Nova S: Kod aerodroma Lađevci prinudno sletele dve vojne bespilotne letelice

28. sep 2022

Aero-klub „Vazduhoplovci Niša“ i Ministarstvo odbrane pokreću projekat “Biću pilot“: Besplatna pripremna nastava i sat vremena leta motornom jedrilicom

28. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

27. sep 2022

Rojters: UAE nabavili Bajraktare; Bugarska vlada odobrila projekat investicionih troškova za još osam F-16

23. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Athens Flying Week 2022: Festival retkih letelica iznad Tanagre

22. sep 2022

[ANALIZA] Sve o ratnim vazduhoplovstvima Evrope

16. sep 2022

[EKSKLUZIVNO] Komemorativni prelet 67. Eskadrile za Specijalne Operacije USAF-a iznad Pranjana u čast 78. godišnjice operacije „Halijard“

15. sep 2022

Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian

15. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić u Skupštini Srbije: „Kupujemo još 11 helikoptera Mi-35 sa Kipra“

14. sep 2022

[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

12. sep 2022

Vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja u poseti RV i PVO Vojske Srbije, drugi put za godinu dana

10. sep 2022

Frustracije u SAAB-u zbog neuspeha prodaje borbenog aviona Gripen

9. sep 2022

Rumunija namerava da nabavi tri bespilotna sistema Bajraktar TB2 za 300 miliona dolara

8. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija želi da nabavi Bajraktare za “stotine miliona dolara“

7. sep 2022

[REPORTAŽA] SIAF 2022: Slovački oproštaj od voljenih MiG-ova 29

7. sep 2022

Postkoronarni šok septembra 2022. godine: Iznenadni izliv aero-mitinga u mozak

6. sep 2022

Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe

5. sep 2022

Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada

2. sep 2022
Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe
Na Armiji su već tradicionalno prikazani najnoviji ruski sistemi srednjeg i velikog dometa / Foto: Ministarstvo odbane Rusije

Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe

Međunarodni vojno-tehnički sajam Armija-2022, koji je od 15-21. avgusta održan u Moskvi u Kongresno-izložbenom centru „Patriot“ (Kubinka, Moskovska oblast), poligonu Alabino i aerodromu Kubinka, a u organizaciji Ministarstva odbrane Rusije, imao je za cilj predstavljanje razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i jačanje vojno-tehničke saradnje sa inostranim partnerima, kao i negovanje duha patriotizma i nacionalnog ponosa građana Ruske Federacije.

Verovatno najveću izložbu na ovom događaju predstavio je Koncern za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej. Na izložbi Koncerna, koja je predstavljena na tri lokacije, zainteresovani posetioci mogli su se upoznati sa proizvodima 26 preduzeća i holdinga, a napominje se da je prvi put održana otvorena izložba nekih proizvoda.

Samohodno lansirno oruđe 51P6E2 raketnog sistema PVO/PRO Abakan / Foto: Vitalij Kuzmin

Tako se mogao videti novi sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane srednjeg dometa, odnosno napredni protivvazduhoplovni raketni sistem nestrateške protivraketne odbrane Abakan koji je bio predstavljen lanserom 51P6E2 i višenamenskom radarskom stanicom 98L6E, a koji je projektovan za uništavanje savremenih i naprednih taktičkih, operativno-taktičkih i nestrateških balističkih raketa. Abakan je u stanju da se integriše u bilo koji sistem PVO/PRO. Maksimalna visina ciljeva koju novi ruski sistem PVO dostiže 30 km, a domet po daljini se kreće od 12 do 45 km pri brzini cilja do 4800 m/s. Sistem Abakan se sastoji od nekoliko osnovnih sredstava. Reč je o višenamenskom radaru 98L6E, samohodnim lansirnim oruđima 51P6E2 (do 4 jedinice), kao i vođenim raketama 9M82MDE i kompleta pomoćne i logističke opreme i sredstava. Sistem poseduje i Komandnu stanicu, ali o njoj, za sada, imamo malo podataka.

Samohodno lansirno oruđe sa radarom 9A317ME i transportno-lansirno oruđe 9A316ME raktnog sistema Viking / Foto: Vitalij Kuzmin

Pored Abakana, verovatno jedan od najatraktivnijih raketnih sistema PVO prikazan na sajmu je svakako bio Buk-M3 „Viking“, a prikazane su komponente sistema poput radarske stanice za otkrivanje ciljeva 9S38E u modularnom dizajnu (prvi put predstavljena), samohodno lansirno oruđe sa radarom 9A317ME, transportno-lansirno oruđe 9A316ME i samohodno lansirno oruđe sa iluminatorom 9A383E, sposobni za rešavanje zadataka uništavanja taktičke i strateške avijacije – uključujući one projektovane primenom stelt tehnologije, taktičkih i krstarećih raketa, helikoptera, izviđačkih i udarnih sistema i bespilotnih letelica, radio-kontrastnih zemaljskih i površinskih ciljeva, na daljinama do 70 km i na visinama do 35 km.

Samohodno lansirno oruđe sa iluminatorom 9A383E / Foto: Vitalij Kuzmin

Lako su se uočile ranije novine na samohodnim lansirnom oruđima sa radarom 9A317ME, kao što su novi opto-elektronski sistem i nova antena sistema IFF (raspoznavanja svoj-tuđi). Takođe, ponovo je na sajmu prikazano samohodno lansirno oruđe sa iluminatorom 9A383E, koje koristi rakete bazično iz sastava samohodnog raketnog sistema PVO S-300VM, sa oznakom 9M83M (zapadna oznaka: Gladiator), koje je namenjeno, pored ostalog, i za antibalistička dejstva, a raketa ima domet po daljini od oko 100 km za aerodinamičke ciljeve i 40 km za balističke ciljeve, tako povećavajući domet raketnog sistema Buk-M3 i proširujući lepezu mogućih ciljeva za presretanje.

U tom smislu treba posmatrati i prvi put predstavljen novi osmatračko-akvizicijski (modularni) radar 9S38E. Pored modularne konstrukcije i mogućnosti korišćenja više tipova nosećih platformi, radar je očigledno uveden i da bi otklonio nedostatke koje radar 9S117M Kupol ima kada je u pitanju pravovremeno otkrivanje i prosleđivanje oznake cilja za vazduhoplovne objekte koji lete na daljinama od oko 100 km i više, takođe i kod pravovremenog otkrivanja balističkih projektila i određivanja trasa njihovog leta, a što je neophodno da se novi lanser sa iluminatorom i raketa 9M83M mogu iskoristiti u skladu sa svojim krajnjim mogućnostima u ovom “kombinovanom” sistemu PVO/PRO.

Samohodno lansirno oruđe 51E6E raketnog sistema S-400 / Foto: Vitalij Kuzmin

Naravno da ovakav događaj nije mogao proći bez dva verovatno najubojitija raketna sistema PVO koji se trenutno nalaze u aktivnoj upotrebi u ruskoj vojsci.

Prvi je svakako raketni sistem PVO S-400 Trijumf, i ovoga puta su bile prikazane sastavne komponetne sistema. Trijumf je raketni sistem zemlja-vazduh dugog i srednjeg dometa koji je počeo da se koristi 2007. Konstruisan je za uništavanje strateških i taktičkih aviona, krstarećih i balističkih raketa i hipersoničnog oružja i takođe se može koristiti i protiv zemaljskih ciljeva. Sistem može da gađa ciljeve na daljini do 400 km i na visini do 30 km pod intenzivnom neprijateljskom vatrom i ometanjem. Raketni sistem PVO koristi 4 tipa raketa.

Na sajmu je posebnu pažnju izazvalo predstavljanje novijeg tipa samohodnog lansirnog oruđa 51P6E, koji, pored nošenja 4 rakete iz standardnog arsenala sistema S-400, kao što su rakete iz porodice 48N6 i raketa 40N6, može nositi i najnovije rakete iz porodice 9M96 sa aktivnim radarskim samonavođenjem, manjih gabarita, i to u specijalno konstruisanom lansirnom kontejneru sa 4 rakete u svakom, a moguća je i kombinacija više tipova raketa i kontejnera, tako da je povećana nosivost raketa na jednom ovakvom lansirnom oruđu. Na taj način sistem može jednovremeno dejstvovati raketama na daljinama od 250 – 400 km, uz dejstvo u bližoj zoni, kao i u samoodbrani, na daljinama do 120 km, koristeći jednovremeno više kombinacija vođenja raketa (inercijalno, vođenje kroz projektil i aktivno radarsko samonavođenje), što povećava kanalnost jednog diviziona po cilju iznad dosadašnjih uobičajenih 6, a tako i povećava ubojitost i značajno produžava mogućnost preživljavanja sistema u realnim borbenim uslovima (žilavost).

Drugi sistem je, naravno, sistem trupne PVO S-300V4 Antej-4000. Takođe, kao i kada je u pitanju sistem S-400 Trijumf, na sajmu su predstavljene sve najznačajnije komponente raketnog sistema. Zahvaljujući modernizaciji, značajno nadmašuje svog prethodnika – sistem PVO S-300VM Antej-2500 – po dometu, visini i brzini gađanja aerodinamičkih ciljeva. Kod najnovijeg sistema Antej-4000 mogućnosti raketa 9M83ME i 9M82MDE su implementirane u još većoj meri. Tako je domet uništavanja aerodinamičkih ciljeva raketama 9M83ME povećan sa 130 na 150 km, a 9M82MDE sa 350 na 380 km. Visina uništavanja aerodinamičkih ciljeva raketama 9M82MDE povećana je sa 30 na 33 km. Značajno je proširena mogućnost gađanja balističkih ciljeva. Maksimalna brzina pogođenih bojevih glava balističkih ciljeva povećana je sa 4500 na 4800 m/s. Domet delovanja na operativno-taktičke rakete povećan je na 45 km, a po visini sa 25 na 27 km. Sve navedene tehničke karakteristike najnovijeg sistema PVO Antej-4000 jedinstvene su za sisteme PVO dugog dometa i obezbeđuju mu liderstvo među najbližim konkurentima.

Raketni sistem malog dometa Tor-M2 / Foto: Vitalij Kuzmin

Iževski elektromehanički kombinat Kupol (deo Koncerna Almaz-Antej VKO), na ovom sajmu se predstavio sa više proizvoda. Svakako je za nas najzanimljiviji raketni sistem PVO kratkog dometa Tor-M2E. Zadaci sistema obuhvataju zaštitu civilnih i vojnih objekata, pešadije i oklopnih vozila na maršu, uništavanje jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica, aviona i helikoptera, krstarećih raketa i avio-bombi na daljinama od 15 km i na visinama do 12 km. Posebnost ovog sistema je mogućnost gađanja u pokretu bez zaustavljanja. Svaki sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Prikazan je i borbeni modul za protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa Sosna-Pticelov. Protivvazduhoplovni raketni sistem Sosna-Pticelov je konstruisan za dejstvo protiv aviona, helikoptera, krstarećih raketa, jedrećih aero-bombi, bespilotnih letelica i lako oklopljenih zemaljskih ciljeva. Sistem se primenjuje za pratnju motorizovanih konvoja na maršu i za zaštitu stacionarnih objekata, utvrđenih punktova, aerodroma, mostova, oklopnih vozila i druge opreme. Prednosti su mu: visoka bezbednost borbenih dejstava, otpornost na ometanje, visoka mobilnost i preživljavanje, operacija u pokretu, velika količina raketa. Zona dejstva po daljini je do 10 km, po visini do 5 km. Borbeni komplet municije jednog borbenog vozila iznosi 12 protivvazduhoplovnih raketa „Sosna-R“ sa kombinovanim vođenjem (radio-komandno + laserski snop). Iako je bilo vesti da će se u sastav sistema uvesti i raketa sa IC samonavođenjem, na ovom sajmu nismo, nažalost, imali prilike da vidimo uzorak rakete niti njene taktičko-tehničke karakteristike.

Zanimljiv je bio i prikaz sistema meta za uvežbavanje jedinica PVO Ađutant. Ukratko, sistem meta za obuku Ađutant je konstruisan za obuku borbenih posada – od prenosnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema i sistema PVO kratkog dometa tipa Tor do sistema dugog dometa u bliskoj zoni. Ađutant je sposoban da stvori okruženje veoma blisko borbenom i tako omogući uvežbavanje odbijanja napada raketama, avionima, helikopterima i bespilotnim letelicama, uključujući i protiv roja bespilotnih letelica, fenomena koji je relevantan u svetlu poslednjih vojnih trendova.

U Ađutantu postoje sredstva za prikazivanje informacija, a to su elektronski ekran komandanta, koji se nalazi na komandnom mestu na udaljenosti do 10 km od zemaljske upravljačke tačke. Na ekranu se prikazuje celokupna situacija sa ciljevima na nebu uz prenos svih telemetrijskih informacija o dejstvima ciljeva u vazduhu, brzini i visini letelica.

Kao vodeći razvojni i proizvođač protivvazduhoplovnih raketnih sistema porodice Tor, zavod Kupol poslednjih godina aktivno diversifikuje svoju proizvodnju – ne samo u u smislu širenja asortimana odbrambenih proizvoda, već i u pravcu proizvoda civilne i dualne namene.

U tom smislu, Zavod Kupol iz Iževska koja se prevashodno bavi proizvodnjom samohodnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema porodice Tor počeo je da pravi komponente za industrijske klima uređaje koristeći delove iz rashladnog sistema Tor. Konstruktori Kupola pošli su od toga da se proizvodi njihovog Zavoda, na primer razmenjivač toplote, mogu koristiti i u vojne i u civilne svrhe. Ta roba je namenjena širokom spektru objekata, od supermarketa do nuklearnih elektrana i u tom smislu se navodi primer da je jednoj nuklearnoj elektrani potrebno 80 kilometara cevi za razmenjivače toplote.

Nova malogabaritna raketa, novi kontejner i model sistema Pancira S1ME

Svakako da jedna od najposećenijih izložbi na Armija-2022 bila ona na koji se nalazio raketno-topovski sistem iz porodice Pancir. Sudeći prema fotografijama i snimcima sa ovogodišnjeg sajma, na otvorenom delu izložbe bio je prikazan raketno-topovski sistem Pancir S1(E) sa raketama dometa do 20 km i novijih sa povećanim dometom do 40 km. U zatvorenom delu izložbe, prikazana je maketa unapređenog izvoznog modela  Pancir S1M(E), kao i maketa brodskog Pancir M(E).

Uz makete Pancira S1M(E), prikazana je i nova mala raketa dometa od 500 metara do 7 km, za dejstvo na (rojeve) malih dronova, kao i novi kontejner sa 4 takve raketice, koji će se kako se čini, ugrađivati i na verzije Pancir S1M(E), kao, sve je očiglednije, izvoznu verziju Pancira SM koji za sada, ipak nije predviđen za izvoz. To će omogućiti veće opterećenje raketama jednog borbenog oruđa, jer će biti moguće kombinovati male i veće rakete, povećati ubojnu moć jednog borbenog oruđa i produžiti vreme preživljavanja borbenog oruđa u realnim borbenim uslovima. Ono što je takođe gotovo izvesno za nove, malogabaritne rakete, da će biti upravljive praktično odmah nakon lansiranja, a to bi opet značilo da je moguće da će raketa biti jednostepena i da neće imati odbacivi startni buster.

Rosoboronexport je prikazao i sistem radio-elektronske borbe Repellent Patrol. Naziv prilično precizno odgovara suštini mobilnog zaštitnog sistema. On ne uništava neprijateljske dronove, već ih tera od cilja, sprečavajući ih da se približe zaštićenom objektu.

U radijusu od 4 do 7 kilometara, Repellent Patrol stvara elektronsku kupolu koja predstavlja prepreku za dronove bilo koje vrste. Uletevši u ovu kupolu, dronovi gube kontakt sa svojim upravljačkim punktovima i, prema programu koji je u njima postavljen, moraju da se vrate da bi povratili signal. Signal se obnavlja, dron ponovo uleti u kupolu i ponovo gubi vezu. U ovom trenutku, operator Repellent Patrol određuje lokaciju upravljača neprijateljske bespilotne letelice i prenosi njegove koordinate snagama koje bi trebalo da ga unište. Potrebno je manje od minuta da se pronađe pravac. Ovaj sistem je mobilan, sposoban da radi u pokretu, odnosno može da pokrije kolone u njihovom kretanju. Montira se na bilo koju šasiju, a na sajmu je predstavljen Repellent Patrol na bazi automobila Tojota, što je namenjeno stranim kupcima.

Drugi predstavljeni sistem za otkrivanje i suzbijanje bespilotnih letelica ima naziv Matriks. Dizajniran je za zaštitu nepokretnih objekata u radijusu do 5 km. Prema rečima projektanta, sistem Matriks detektuje, prati i neutrališe sve vrste malih dronova, u svim okruženjima uključujući i urbane sredine.

Oklopni automobil AMN-233114 Tigr-M opremljen borbenim modulom na daljinsko upravljanje dizajniranim za otkrivanje i uništavanje bespilotnih letelica / Foto: Vitalij Kuzmin

„Vojnoindustrijska kompanija“ predstavila je oklopni automobil AMN-233114 Tigr-M opremljen borbenim modulom na daljinsko upravljanje dizajniranim za otkrivanje i uništavanje bespilotnih letelica. Ispunjavanje ovih zadataka trebalo bi da olakša upotreba ugrađenog radara sa aktivnom faznom rešetkom. Kao rezultat toga, bespilotne letelice sada mogu da budu otkrivene na udaljenostima do 20 km. Takođe, strelcu-operatoru na raspolaganju su osmatračke i nišanske termovizijske i televizijske kamere, laserski daljinomer i stabilizator u dve ravni. Kao oružje koriste se objedinjeno četiri mitraljeza 7,62 mm 6P7K sa efektivnim dometom paljbe od 1000 m, a borbeni komplet je 4000 metaka. S obzirom na isti broj cevi sa čuvenim samohodnim protivavionskim oruđem ZSU-23-4, novina je već dobila nadimak „Mini-Šiljka”. Ukupna borbena težina modula je 650 kg, a naravno uz njegovu pomoć biće moguće efikasno gađati i kopnene ciljeve. Pored Tigrova, ovaj sistem se može ugraditi i na najnovije oklopne vozilo AMN 233121 Atlet i druga vozila.

Posebno mesto na ovogodišnjem sajmu bilo je rezervisano za osmatračko-akvizicijski radar Podlet-K1. I ove godine je radar prikazan na izložbi sa komponentama sistema PVO S-400, dok je ranije tu obavezno bio i primerak raketno-topovskog sistema Pancir S1(E). Automatizovana 3D radarska stanica Podlet-K1 namenjena je za upotrebu u automatizovanim i neautomatizovanim jedinicama PVO i vazduhoplovstvima za rešavanje problema automatskog (poluautomatskog) otkrivanja, merenja koordinata, praćenja, određivanja državne pripadnosti (identifikacija), prijem informacija o letu i prepoznavanje vazduhoplovnih objekata i niskoletećih vazduhoplovnih napadnih sredstava, uključujući i one izrađene stelt tehnologijom, u šumovitom, srednje neravnom terenu i pod uticajem intenzivnih aktivnih, pasivnih i kombinovanih ometanja, kao i vatrenih dejstava iz vazduha. Radar ima 4 osnovna radna režima, a iako se obično klasifikuje kao niskovisinski radar, treba napomenuti da postoji režim rada za otkrivanje ciljeva na većim visinama, tako da se u tom režimu omogućava otkrivanje vazduhoplovnih ciljeva na visinama do 20 km, a u ostala tri režima, od kojih je jedan specijalizovan za otkrivanje bespilotnih letelica, visina otkrivanja je do 9 km.

Podlet-K1 radi u S-talasnom opsegu (2-4 GHz), a ima maksimalnu daljinu otkrivanja ciljeva u režimu otkrivanja na velikim daljinama do čak 300 km, u ostala tri radna režima daljina otkrivanja iznosi do 200 km. Radar skenira kružno 360 stepeni u vremenu od 5 sekundi ili u drugoj radnoj brzini do 10 sekundi. Vrema prelaska iz marševskog u borbeni položaj je do 20 minuta. Ova radarska stanica je prilično dobro prihvaćena u ruskoj vojsci i koristi se kao podrška jedinicama PVO naoružanim raketno-topovskim sistemima Pancir S1 i raketnim sistemima Tor, a povremeno se viđa i kao dodatni eksterni radar za raketne sisteme S-400 i raketne sisteme iz porodice S-300V. Jedan broj ovih radara već nekoliko godina se koristi u Siriji, a viđen je i u Ukrajini.

Za kraj sam ostavio informacije sa Armije 2022 o početku rada modernizovanog Sistema upozorenja na raketni napad SPRN. Modernizacija postojećih objekata odvija se prema odobrenom rasporedu, pre svega, to su objekti koji su bili među prvima, u Armaviru i Irkutsku. Što se tiče modernizacije sistema u celini, ona je uspešno završena. Prošle godine su uspešno završena državna ispitivanja a sistem je stavljen na eksperimentalno borbeno dežurstvo. Sistem upozorenja o raketnom napadu detektuje lansiranje balističkih raketa van Ruske Federacije, izračunava njihove putanje i prenosi informacije u komandni centar, na osnovu čega se evidentira činjenica napada upotrebom projektila i donosi odluka o reagovanju. U režimu pripravnosti, Sistem ranog upozorenja koji se sastoji od zemaljskog i kosmičkog ešalona, vrši instrumentalno izviđanje parametara projektila potencijalnih neprijatelja tokom školsko-vežbovnih i probnih lansiranja.

Objekti u Armaviru i Irkutsku koji se pominju su opremljeni radarima tipa Voronjež sa dometom otkrivanja ciljeva od 6.000 km. Dva segmenta radarske stanice u Armaviru kontrolišu prostor na jugu i jugozapadu – do severne obale Afrike. Stanica u blizini Irkutska prati teritoriju od zapadne obale SAD do Indije. Navodno, radarima za rano upozoravanje „formirano je neprekidno radarsko polje oko Rusije“. Kosmički ešalon se sastoji od satelita u geostacionarnim orbitama koji nadgledaju područja u kojima se nalaze silosi za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa, što omogućava snimanje lansiranja balističkih projektila.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

Komentari

i

Bas gledam na jednom kanalugde su raspakivali rusku elektroniku iz oborenih helikoptera i raketa. Dosta kljucnih komponenti uvoznih i to iz zapadnih zemalja. Malo ce teze do njih ubuduce. Od lokalne proizvodnje tih komponenti izgleda nema nista. Svi mi izgleda zaboravljamo da Rusija nije Sovjetski Savez

Odgovori
B

Sve je sjano.pogotovo Ovi sistemi za ometanje dronova I bespilotnih letelica.rade fenomenalo.

B

@ivan Molim te prati link na koji mozemo da vidimo video. Cisto sumnjam da neko na osnovu videa moze da zakljuci takvo neshto, na primer gde je proizveden micro cip ili slicno.

Postoje nekolko privatnih kompanija kao shto je „Moscow Center of SPARC Technologies“ koje proizvode procesore i druge komponente.

Ja ne kazem da nema komponente „Made in Taiwan/China“, pa sada kada bi rasklopili F-35 garantujem da bi nashli izobilje komponenata proizvedena uTaiwan pa can i China.

L

Нешто нисам убеђен да су снимци веродостојни, много ми смрди на устаљену Западну пропаганду. Искрено не разумем оне које не могу да схвате да “ санкције“ никакав ефекат немају осим поскупљења. Већина земаља их није увела. Сва прича о некој контроли и спречавању реизбвоза је само прича. Неће чак ни успорити привреду. Да у њима учествује Кина и друге азијске земље можда и би овако је то само пропаганда. Уосталом имаћемо прилику да за коју годину видимо резултат тога.

i

lets go brendon ako im sankcije ne smetaju zasto uslovljavaju isporuku gasa sa ukidanjem istih, nije mi logicno

P

BUK M3 I S 300 VM ZA NASU PVO BI BILI IDEALNI PO SVIM PARAMETRIMA NAVEDENIM U TEKSTU.

Odgovori
Z

S-300VM je odličan sistem. Inače je moje lično mišljenje da je Antej-4000, odnosno S-300V4, najubojitiji sistem PVO danas, ali treba imati u vidu da su sistemi iz porodice S-300V prilično glomazni i složeni u smislu održavanja sistema, obuke i rada na njima.
Naravno, „super mobilni“ su, ali za našu državu, možda je ipak Buk-M3 u ovom trenutku „bolje rešenje“….

N

@Zoran
Buk m3 i s 350, uz postojeće.
Ono što me kopka zašto niko nije pokušao napraviti od ak 230 neku kopnenu varijatnu. Mislim da je ostalo u CG tih topova dosta a verovatno bi bili raspoloživi za male pare. DOduše oni bez radara nemaju smisla.
Kako ocjenjujete američki CRAM. Nešto se nije proslavio u bagdadu.

F

Zašto ne S-500 ili neka novija varijanta S-400?

M

Gledam ove sve sisteme i vidim potrebu za dve sfere posobnosti koje moraju neprijatelju da garantuju gubitke. Prva je sposobnost obarati salvu podzucnih krstarecih raketa i dronova PVO sistemima tipa modernih verzija mobilnih Pancira i Torova bili oni kineski ili Ruski. Čiji drugi?
Druga stvar je imati muda ispaliti raketu dalekog dometa na veliku metu tipa AWACS na daljini preko 200km. Jedino tako se menja neprijateljska rutina i jedino tako se moze zabraniti prilaz. Taj sistem bi takodje terao platforme koje ispaljuju rakete tipa JASSM.

Samo veoma mobilni PVO sistemi preživljavaju i to uz gubitke. Svi drugi su glineni golubovi i bacanje para.

S

Za nasu drzavu je najbolje da ne kupuje oruzje iz Rusije. Nedavno je bila parada u Kijevu sve te tehnike. Ljudi u Srbiji su opsednuti S-300. Rusija je nepouzdan dobavljac i energenata i vojne tehnike. Plus bice pod sankcijama dok ne budu imali sta da jedu.

Ovo naoruzanje ne kupuje ni Severna Koreja, kamoli Srbija. Preci na zapadnu tehniku.

G

Sila🇷🇺💪

Odgovori
S

Zorane, svi mi već evo preko 2 godine govorimo kako bi Buk M3 bio idealno rešenje za Srbiju pogotovo sada kada imamo FK3, kao konačni segment u mozaiku izmedju FK3 i Pancira i budućih Pancira ali nijednu validnu informaciju nismo još videli a koja nas verujem sve interesuje, pre svega zbog nas samih kolika je ili bi bila cena jednog kompletnog diviziona Buk M3, ima li ikakvih nagoveštaja njegove cene?????

Odgovori
Z

@Stepski Vuk

Koliko sam ja pratio (pre svih ovih događanja), cena punog diviziona, ali bez komponenti sistema S-300V, iznosila bi između 250-300 mil. dolara.
Cena može varirati od komponenti koje se uzimaju. Teleskopski radar je opcioni, a može se umesto 6 kupiti i 4 SLO sa radarom po divizionu.

U ovo nisu uključene komponente sa S-300V. Te podatke nemam, ali sigurno bi uvećalo cenu, za taj SLO sa iluminatorom, transportno-pretovarno oruđe, rakete i logistiku za te „posebne“ rakete, koje nisu inicijalno iz sistema Buk-M3.

N

Mislim da nije problem u ceni vec kako dobaviti kupljeno. Okruzeni NATO paktom tesko da bi neko dozvolio prelet preko svoje teritorije avionu punom ruskog naoruzanja.

2

Moćna sredstva, ali samo kad bi ih neko proizveo u količini većoj od prototipske serije!

Odgovori
Y

Ovo će tek postati ale od opreme nakon narednih modernizacija na osnovu iskustva iz Ukrajine.
Ovaj segment je domen u kojem su Rusi ubedljivo najsuperiorniji.
Svaka čast svima, ali kaskaju.
Groteskno je kada se npr. napad Huta dronovima na paprene Patriote i njihovo uništenje predstavlja kao napad na studentski kamp…
Mada bi ja rađe razdvojio i modularno razvijao detektorsku/radarsku, komandnu i lansersku komponentu – specijalizovao maximalno, a ne bih sve trpao u npr. jedno vozilo poput Pancira, Buka, Tora i sl.
Deluje mi da bi se tako unapređenja brže implementirala na različitim nivoima – radari dobiju nove skalamerije, lanseri nove rakete – a komandiri komanduju lanserima gde da se kreću i „istovaruju“.
Rusima se može da prave „devojke za sve“ – sa ogromnim iskustvom u ovom segmentu i resursima uopšte, ali mi se čini da bi na ovaj drugi način lanseri ostali u igri dok se npr. radari upgrade-uju…

Y

@22201

Komentar je bio poslan kao zaseban, ali ga je platforma primila kao odgovor na tvoj.
Bez namere da spamujem/trolujem…

I

Yoda sto ti nadrobi..Prvo bio sam u vrijeme napada na Aramco postrojenje na istom polju i vidio posljedice . Pogodci praznih rezervoara. Dronovi dosli iz Iraqa gdje nije bilo rasporedeno Patriota. Kada napali Ryad aerodrom jedna civilna zrtva od oborenoog drona sa Patriot system.Patriot je klasa za sebe prema ruskim S 300 ili S400ili Pantsir. Koji ne mogu obraniti sami sebe. Pogledaj Moskvu medu ribama , krimske vojne baze su branjene bolje od Moskve i St. Petersburg pa gori sve sto moze gorjeti.Hej ne mogu svoj glavni stozar Crnomorske flote obraniti , sto mogu. Cijela flota pobjegla sa Krima.O cemu pricas ti? Armata povucena rucna na trgu, SU 57 proizveli ogromnu kolicinu 5 ili 6komada a 2 izgubili,malo pa malo.prijete A oruzjem jer gube i vide da su konvencionalna trecerazredna sila,………

S

Nije bila krasuga?

Odgovori
Z

@Sasa

Prema fotografijama, reportažama i izveštajima sa Sajma, nije bila….

5

Да ли се нешто више зна о вести да је Украјина дошла у посед система „Красуша“ (ваљда се тако чита)? Писало се два, три дана о томе и од тада више никаквих вести. Наводно је напуштена неоштећена, посада је једноставно побегла.
Нешто ми то ни тада није пило воду, није имало логике да ако је посада била наоружана личним наоружањем, а рат је, да макар нису убацили неку кашикару унутра, па ако треба да се бежи. А и да се то возило одвезе тамо негде тек тако, па шта буде.
Зоране имате ли ви нека сазнања?

Odgovori
B

Na terenu posle 6 meseci rata nije uspostavljena prevlast u VAP. Po dejstvima HIMARS-a primecuje se da GPS signal nije u potpunosti neutralisan. Sadejstvo izmedju PVO i avijacije nije uspostavljeno. Ometanje Starlink-a takodje nije uspelo, Ukrajinci su i dalje informaciono full uvezani. Sve u svemu prikazano mi izgleda kao jedno veliko potemkinovo selo…

Odgovori
M

Ko kontrolise VAP? Ukrajinci?

F

@ Burrito

Ako ostavimo Telegram po strani i samo gledamo CNN možda poverujemo i da Ukrajina pobeđuje.

Čemu onolike donacije aviona, što u delovima, što kompletnih ako Ukrajina ima “prevlast” u vazduhu? Zašto non-stop sirene za vazdušnu opasnost po celoj Ukrajini? Gde su ti poobarani ruski avioni?

Y

@Burrito Baby

Istina je negde na sredini. Rusi definitivno nemaju potpunu kontrolu VAP-a. Očigledno je avio komponenta RU nedorasla takvom zadatku u ovako velikoj zemlji sa zastarelom ali izuzetno brojnom i kvalitetnom PVO. Ali opet imaju vazdušnu dominaciju na bojištu kontrolišu front. Helikopterske snage su meni prijatno iznenađenje kod Rusa. Ja sam mislio da je helikopterski desant poput Gostomelja nemoguć u današnje vreme. Pokazali su se izuzetno žilavi i korisni.
Sa druge strane PVO, obe strane svaka čast. Sovjetska PVO škola je ipak klasa za sve ostale. Trećina američkih Stingera je u Ukrajini a po snimcima borbenih letova Rusi i dalje mnogo više cvikaju od ukrajinskih S-300 i Bukova (lete nisko). Pancir i Tor su poprilično dobro suzbili Barjaktare i ozbiljne napadačke dronove. Njihov učinak je zaista minoran u ovom ratu u odnosu na neke prethodne.
Sa druge strane ometanje i protivelektronska dejstva su se slabo pokazala sa Ruske strane, to ste u pravu. Dosta im glavobolje zadaju mali dronovi i GPS navođene rakete.

t

@Madpal Da. Rusi ocigledno ne mogu da dejstvuju iz vazduha ni na granici kod Harkova a evo sad gube i kod Hersona jer nemaju nikakvu podrsku u vazduhu. Istu pricu smo videli i 2008 kad su avioni Gruzije do zadnjeg dana bili u vazduhu.

@Feline
Kakve gluposti ti pricas, bukvalno na ruskim telegram izvoirma imas da gube kod Hersona i da se vec 3 meseca nisu pomerili. Ruska vojska je krs i to je svakom normalnom jasno osim rusofilima.

M

У МиГ- у 29,пише на једном мерном инструменту „Шафхаузен,“ ћирилицом. Тако само наивни верују да ће трговина наоружањем стати због “ санкција.“ Сви желе да зараде,нико није “ гадљив,“ на паре.

Odgovori
F

@ tegljacmete

Da li ti je palo na pamet da sračunaš koliko je hiljada trajnih gubitaka Ukrajince koštao svaki kilometar “napredovanja na Herson”? Bilo je i prodora od čak 4km, doduše posle su nastupile teškoće u kontroli tolike teritorije ;). Za odbranu po dubini na CNN sigurno nisi mogao da čuješ.

Pa ni NATO nije potpuno eliminisao RV i PVO VJ ‘99-te, a nisam baš siguran da nešto nisu imali vazdušnu nadmoć.

B

Nesto se ne secam da su 1999. posle 6 meseci kopnene intervencije NATO-a i dalje leteli srpski Mig-29 sa ruskim antiradarskim raketama i dejstvovali po NATO PVO radarima…

F

@ Burrito

Avijacija VJ je radila sve vreme, OVK se dobro ispekla sa Orlovima i BL-755. Nije bilo baš sve kao na CNN.

V

U teoriji najjače na svetu al vidi se da ne funkcioniše u stvarnosti, himars radi sta oće a gde druge rakete, bespilotne.krasuha i repelent uopste ne funkcionisu lete dronovi do krima. Treba da se vidi kinesko ova ruska skalamerija je bezvredna

Odgovori
T

@Vasa
ne mozes ti to dezurnim rusofilima da objasnis. Rusofilija je bolest. Dzabe i sto Izrael lupa po Siriji gde stigne, i sto te krseve Azeri razbijali BPL i sto sad Rusima lupaju baze po 100km iza linije. I dalje ces ovde imate ludake koji se loze na cara Putina i ruske krseve.

Č

@ Vasa, Tags

Kako se brzo zaboravi ona veličanstvena demonstracija moći na aerodromu u Kabulu, i kako se samo veruje baš svemu što CNN kaže – simptomatično je da ti koji ovde slave ukrajinske pobede znaju da je “rat u Afganistanu uspešno završen”, pa jeste bila velika pobeda, samo ne Zapada. A sad će NATO da sravni Rusiju – munjevito, još brže nego što je bežao od Talibana.

Previše se uzima u obzir po neki manji napad Ukrajine, a kako i ne bi kad mediji ćute o stalnim detonacijama i rušenjima celih kompleksa vojne industrije po celoj Ukrajini. Ako probaš nešto 10 puta, uspećeš bar jednom, izvlačiti neke dalekosežne zaključke samo na osnovu toga je već stvar percepcije. Isto i sa komercijalnim dronovima opremljenim sa po nekoliko kg eksploziva – ne znači da strana koja ih koristi baš dobija rat.

S

Sve ovo Rusi godinama pokazuju sa manjim ili vecim modifikacijama. Meni se svidela parada ruskih vozila u Kijevu. Imate i Pancire i S 300 na izvolite. Mozda da pitamo Ukrajince da nam daju 1 S-300 da se ostvari san da imamo to smece. Prica se o njemu vec 50 godina.

Nicega tu nema za srpsku vojsku. Vojska Srbija treba da se modernizuje na zapadu, a treba prekinuti i vojne vezbe sa Rusijom i vratiti se ostalim civilizivovanim drzavama Evrope. Posto jedini izmisljamo toplu vodu.

Cak i da hocemo da kupimo rusko smece, Rusija ce biti godinama (decenijama) pod sankcijama. Rusija je politicki i ekonomski izbacena sa evropskog kontinenta. Uostalom mene zanima i kako mi to opremamo nasu vojsku.

Videli ste sta stingeri rade ruskim tenkovima koji su isto dizani u nebesa. Tako da to sto imamo 250ak tenkova ne znaci nista. Ukrajina je unistila preko 2000 tenkova samo. Isto tako vodi se rat dronovima. I Rusi i Ukrajinci su na stotinama snimaka pokazali sta dronovi rade zemaljakoj tehnici. Tu Srbija radi nesto dobro a to su bespilotne letelice i dronovi.

Nazalost zivim u zemlji gde je normalno podrzavati zemlju koja svaki dan ubija ukrajinsku decu, raznosi na hiljade civilnih objekata i jos ima vlazne snove o ruskom oruzju.

A Rusija se nije pomakla na frontu mesecima. Sad se jos i brane. Ruska armija je valjda projektovana za rat sa NATO i bez nuklearnog oruzja NATO bi je sravnio sa zemljom. Srecom ima te nuklearke i par suseda koji ne mogu u NATO (Ukrajina, Gruzija) pa divlja, ali to je jedna izuzetno nesposobna vojska sto se svakim danom vidi u Ukrajini.

Odgovori
D

Totalno se slazem. Prva izlozba Ruske vojske tehnike i doktrine je u Ukrajini, a to je jako jadna reklama.

Z

Sladjan
„Videli ste sta stingeri rade ruskim tenkovima ..“
A sta, stinger nece unistiti Abrams, Leopard? Isto kao sto bi i Kornet.
„Nazalost zivim u zemlji gde je normalno podrzavati zemlju koja svaki dan ubija ukrajinsku decu, raznosi na hiljade civilnih objekata…….“
Isto je radia i Amerika i jos gore, a svi drugi su je podrzavali. Ovde bar Rusija ratuje sa susednom drzavom da zastiti svoje gradjane. A sta je Amerika trazila na hiljade kilometara od kuce u drzavama gde ne zivi ni jedan Amerikanac?
Treba biti realan, a ne slepo pristrasan samo jednoj strani.

B

>> Isto je radia i Amerika i jos gore, a svi drugi su je podrzavali.

I sad mogu malo i Rusi, jel to tvoja logika?

Г

Ауу каква си ти незналица личе…
„Видели сте шта стингер ради руским тенковима…“
Стингер??? 🤣
После овога би буквално требало да се пензионишеш са оваквих сајтова,форума,канала…

Z

@Sladjan

Stinger je protivvazduhoplovna raketa.
Barem toliko treba znati čovek kada se ovoliko napreže da istera „svoje“ u diskusiji. Na ostalo u tvojim komentarima se neću osvrtati jer su u pitanju „politički“ govori.

F

@ Slađan

A šta to “Stingeri rade ruskim tenkovima”?!!! 😂😂😂

Niti može da se nanišani tenk njime kako treba, niti mu nešto mnogo može ako se slučajno i nekako pogodi – pitanje je da li bi mu geleri naneli ikakvu štetu osim estetske, sve i da budeš lud pa nebranjeni tenk gađaš Stingerom nišanjenjem “niz cev”. Ima stinger bojevu glavu, samo je kao malo veća ručna bomba iz WW 2. I takvi eksperti, koji ni bledu predstavu nemaju za šta MANPADS služi bi da oni komanduju vojskom, i naročito da se oni lično pitaju za nabavke. Odmah da apliciraš za neku poziciju u Ministarstvu Odbrane, odličan bi ti bio konsultant za borbu protiv crne magije, podivljalih dinosaurusa i besnih zmajeva. 😂😂😂

Niko ne pominje da je S-400 postavio svetski rekord: 25tog Februara je Su-27 oboren iznad Kijeva uspešnim dejstvom sistema S-400 koji je bio 150km dalje, u Belorusiji – obaranje sa najveće razdaljine u svim ratovima, računajući i avijaciju i sisteme PVO. Detonacija je izazvala pravi meteorski pljusak nad Kijevom, što je, razumljivo, delovalo izuzetno deprimirajuće na domaću populaciju.

Da ne pominjem vazdušnu bitku nad Žitomirom, kada su ruski Su-35S bez gubitaka oborili 4 ukrajinska Su-27, koji su imali veliku podršku ukrajinske PVO. Neko objašnjenje neporecive apsolutne nadmoći Su-35S nad Su-27 od onih koji tvrde da “se Rusi nisu makli od 1990te”?

Y

@Burrito Baby

„I sad mogu malo i Rusi, jel to tvoja logika?“
Ne, ali ako si ćutao kao zaliven i još slao svoju vojsku da pomaže jednima da to rade (sve države NATO i EU su to radile po raznim stratištima), priznaješ delove suverenih država kao nezavisne, onda si najsmrdljiviji licemer ako sada držiš moralne pridike onima koji ne osuđuju ove druge kad rade isto to. Kad uvedete sankcije SAD, EU i samim sebi zbog kršenja međunarodnog prava, napada na države koje vas ni na koji način nisu ugrožavale na drugom kraju sveta, onda ću vas podržati u osudi Rusa što ne priznaju nelegalni puč u susednoj zemlji, ne dozvoljavaju etničko čišćenje i zabranu jezika i prava svojim sunarodnicima i ne dozvoljavaju da im neko instalira nuklearno oružje ili raketni štit na granicu pod izgovorom zaštite od Solomonskih ostrva npr. Da, Rusi krše međunarodno pravo i ja to ne podržavam ali da kršili ste ga i kršite ga i dalje i svi vi dušebrižnici i to baš u našoj zemlji između ostalih tako da nemate moralno pravo da osuđujete Ruse. U najmanju ruku ste isti.

S

Permutovao sam. Mislio sam na Javelin. Pogreska no ne menja poentu.

F

@ Sladjan

Ne postoji ni jedan tip tenka koji može da izdrži pogodak Korneta. Šta to dokazuje?

Y

Kriza prevazilazi medijski nametnutu podelu na prozapad i proruse – to je bačena koska za mase koje se bespotrebno uvlače u sve veću krizu i koja će iz toga izaći opljačkana ili još gore – ako se ne povadi iz nametane matrice…
Nuklearna supersila se osetila ugroženom i rešila da se suprotstavi tom trendu – da li ima ili nema formalnog prava na to – ne menja stvari. Tu ništa ne doprinose ni sankcije i sl. – naprotiv, obijaju se o glavu prvenstveno onima ih uvode, a očekivanja o tome da će Rusija mirno sedeti i posmatrati kako se raspada zbog sankcijama uručene ekonomije su utopijska do blesavosti.
Zapad se urušava- ne zbog ojačale Kine i Rusije – već zbog sopstvenih ekonomskih predatora koji su kadri samo da urnišu sve čega se dotaknu počev od sopstvenog dvorišta.
Banksteri su privatizovali tj. instrumentalizovali zapadne države počev od finansijskog kolapsa 2007/8.
Krenulo se sa mamutskim štancanjem love bez pokrića koje je vrhunac doživelo tokom pandemije – i sada treba skrenuti pažnju podanika koji će biti opljačkani sve manje vrednim papirićima.
Usput se novinari koji razotkriju ratne zločine zapadnih armija sude za špijunažu.
To je kraj aktuelne zapadne priče – ako se uopšte može nazvati zapadnom, svidelo se to nekom ili ne, što ne znači da automatski istočna priča nudi neki kvalitativan pomak – ali će makar agresivna tvrda/meka moć biti izbačena iz igre.
Valja se okrenuti pravim problemima na čije rešavanje se može uticati umesto svrstavati uz ovu ili onu sukobljenu stranu – pa još protiv one koja će pobediti u svom naumu i koja se nikako ne uklapa u profil plemena u kamenom dobu na čijim leđima je Zapad i postao dominantan…

Odgovori
p

Ukrajina je jedini validan sajam. Sve ostalo je gomila gvozdja.
Rusima nije presudila losa tehnika, vec zaostajanje u informacionom sistemu, razvoju i primeni novih tehnologija, koji brisu prednost ogromne kolicine tehnike.
Umesto sto su potrosili desetinu miliona dolara na sajam, bolje da su kupili za te pare poljoprivredne dronove i probali da urade nesto s njima, kad im sistem vec ne radi.

Odgovori
k

Tko ce to ikad vise kupovati bez barem 50% disconts? Na Istoku kao organiziraju neke uspjesne vjezbe i borbene prikaze sa tisucama vojnika , a naZapadu borbene prikaze bjezanija na biciklima isto sa tisucama ?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend