[PRVE FOTOGRAFIJE] Otvorena nova zagrada Vazduhoplovne akademije

27. jan 2023

Prvo „kargo sečenje“ Boinga 767 u Evropi: Jat Tehnika svečano obeležila početak radova na svojoj prvoj konverziji putničkog u kargo avion

26. jan 2023

Kompanija koja je u Srbiji registrovala do sada najluksuzniji Boing pauzira svoj AOC

25. jan 2023

Er Frans predstavio nove kabine na dugolinijskim letovima

20. jan 2023

Viz er pred srpskim medijima: Statistike poslovanja mađarske niskotarifne avio-kompanije

19. jan 2023

Pod vođstvom srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva potpisan Memorandum o razumevanju u vazduhoplovstvu sa tri zemalje regiona

17. jan 2023

[POSLEDNJA VEST] Er Srbija objavila profit za 2022. godinu od 21 milion evra, bez subvencija

17. jan 2023

Erbas kroz testiranje novih tehnologija na mala vrata uvodi razmišljanja o autonomnom letu putničkih aviona

13. jan 2023

Ruske civilne vazduhoplovne vlasti odobrile domaći motor i krilo za putnički avion MC-21

13. jan 2023

Erbas u 2022. godini: 1078 naručenih i 661 isporučen putnički avion

12. jan 2023

Er Frans promocija za putovanja do 30. juna: „Rendez-vous“ posebni popust na avio-karte

11. jan 2023

KLM promocija za putovanja do 30. juna: „Real Deal Days“ posebni popust na avio-karte

5. jan 2023

[POSAO ZA PILOTE] Smartlinks u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani zapošljava kapetane i kopilote za A320, A330 i B737

3. jan 2023

[POSLEDNJA VEST] Vlada Crne Gore imenovala novog v.d. direktora Er Montenegra

15. dec 2022

Završena proizvodnja poslednjeg Boinga 747

14. dec 2022

Air France-KLM grupa ulaže 2 milijarde evra godišnje u nove avione kako bi smanjila emisiju CO2

8. dec 2022

Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

30. nov 2022

Vazduhoplovna akademija upisuje novu klasu studenata za pilotsku ATP obuku u Trening centru Vršac

23. nov 2022

Er Montenegro dobio IATA-in IOSA sertifikat

22. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbija u istom danu dobila dva Erbasa: Jednu Super Pumu i jednog Mihajla Pupina

22. nov 2022
[POSLEDNJA VEST] Postavljena nova skulptura Ikara na mestu Jastreba ispred zgrade Vazduhoplovne akademije na Dorćolu
Ikar od jutros na lokaciji Jastreba. Oko postamenta biće postavljene klupe kao i namensko osvetljenje za skulpturu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[POSLEDNJA VEST] Postavljena nova skulptura Ikara na mestu Jastreba ispred zgrade Vazduhoplovne akademije na Dorćolu

Nakon više decenija čuvanja sredjoškolaca ispred glavne zgrade Vazduhoplovne akademije, koloritni Jastreb otišao je u penziju. Danas ga je, oko 11 časova, zamenila skulptura Ikara koja će na novom postamentu postati novo dorćolsko znamenje.

Kako su iz Vazduhoplovne akademije kazali za Tago Six, Jastreb „24127“ je premešten u Vršac gde će u budućnosti, uz još neke letelice i možda helikoptere, biti ponovo ofarban i adekvatno čuvan u formi stalne postavke više starijih vazduhoplova.

Od idejnog rešenja do jutrošnjeg postavljanja na postament prošlo je skoro dve godine. Autor skulpture je Nemanja Morača, likovni umetnik vajar. Za Tango Six priča o inspiraciji i procesu stvaranja mitskog letača:

– Inicijativa za izradu Ikara došla je od direktora Vazduhoplovne akademija Gorana Cvijovića. Moje razmišljanje i inspiracija su želja da Ikar ne bude simbol nikakvog pada, nikakve žalosti, tuge, agresije ili besa. Vizija mi je da on predstavlja nešto što će da veliča život i samu ideju njegovog poduhvata. Smelost i prikazanu ljubav prema tome što je uradio. Ljubav koja ga je gonila ka želji i želja koja ga je gonila ka svetlu, ka suncu a ne ka vodi gde bi se bavio svim onim elementima kojim bi ga voda vukla. Odlučio se za uzvišeni momenat i da ide napred.

Izrada Ikara trajala je ukupno dve godine, nije rađen po skici već je vajan u direktnom formatu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Ikar na zgradi Komande RV i PVO sada dobija još jednu konkurenciju u domenu izvedbe i tumačenja značaja najvazduhoplovnijih mitova od svih / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Skulptura će, po rečima njenog autora, odavati različite nijanse na različitim uslovima osvetljenja. Planira se i instalacija veštačkog svetla koja će skulpturu obasjavati noću / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Skulptura nije rađena po egzaktnoj skici koja je napravljena pa se potom uveličala u skulpturu. Vajana je u ovom direktnom formatu i ceo pokret tela i celokupna skulptura je tražena direktno u prostoru, što znači da je rušena i zidana beskrajno mnogo puta dok nije zauzela ovaj oblik. Ceo proces je trajao oko dve godine, uz razne pehove prilikom izrade koja je trajala ukupno oko godinu dana.

Ovde moram pomenuti moje kolege Ivana Lazića i Vladislava Milojevića. Ivan je celu skulpturu odlio dok ju je Vladislav obradio i zavario. Zahvalnost svakako ide i kamenolomu odnosno firmi Monarh koja nam je uradila fanstastične ploče za postament koje su iskrojene gotovo u mikron. – priča nam autor Ikara.

Najneprirodnije stanje za nadzvučni presretač je da stoji na stajanci. Nepravda ispravljena / Foto: Vlada Marinković

Vazduhoplovna akademija uradila je još jedno osvežavanje svoje „statike“ u okviru sveobuhvatnog građevinskog renoviranja, adaptiranja i proširivanja svoje baze na Dorćolu. Lovac MiG-21 „17104“ više ne stoji na zemlji već na betonskom postolju koje mu konačno daje utisak brzine i ugla penjanja koje ovaj presretač zaslužuje.

Kako je Tango Six već pisao, krug Vazduhoplovne akademije na Dorćolu u pogledu novih zgrada širi se u dubinu postojećeg. Zgrada za prvi full flight level D simulator već je izgrađena, uskoro počinje izgradnja identične zgrade preko puta uz još zgrada koje će služiti kao novoj Višoj školi strukovnih studija i novim prostorima za praktičnu nastavu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Uz dužno poštovanje napora kolektiva škole Petar Drapšin…mogli su da ime promene u Vazduhoplovna akademija Zoran Radosavljević i da postave spomenik ovog savremenog Ikara koji do dana danas nije dobio zasluženo obeležje…a zaslužio je podarivši svoj život za slobodu Srbije. Sa druge strane spomenik je predivan, svaka čast umetniku. Ipak takav spomenik je primereniji nekom trgu kome će svi gradjani imati slobodan pristup. Živelo sećanje na vaduhoplovce heroje koji su branili Srbiju!

Odgovori
Du

Podržavam navedeni prijedlog, svaka čast na tome…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs