BEG airport status
Poslednje informacije o raketnom PVO sistemu srednjeg dometa FK-3 FK-3 je prvi novi raketni sistem PVO srednjeg dometa uveden u naše naoružanje još od sredine 70-tih godina.

Poslednje informacije o raketnom PVO sistemu srednjeg dometa FK-3

Samohodni raketni sistem PVO srednjeg dometa FK-3, naoružan je raketama dometa do 100 km po daljini i do 27 km po visini, radarom za praćenje ciljeva i navođenje raketa (u nastavku teksta: radar za navođenje raketa) koji istovremeno može pratiti do 40 ciljeva, a na 6 od njih navoditi jednovremeno do 12 raketa. Razvijen je kao izvozna verzija kineske varijante sistema PVO HQ-22, nešto slabijih mogućnosti (HQ-22 ima domet do 170 km).

Srbija se, kako je Balkanska bezbednosna mreža prva javila, još 2018. godine zainteresovala za ovaj sistem, da bi ga kinesko ratno vazduhoplovstvo ovih dana i isporučilo na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Tango Six je već detaljnije pisao o FK-3. Danas objavljujemo poslednje dostupne informacije o ovom PVO sistemu koje smo uspeli da pronađemo u javnim izvorima.

Neki od osmatračkih radara koji se mogu koristiti u divizionu sistema FK-3.Osnovna vatrena jedinica je raketna baterija koja ima poseban osmatrački radar dometa oko 250 km (domet zavisi od odrazne površine cilja, visine, brzine). Još uvek nisu dostupni precizniji podaci o tipu osmatračkog radara i njegovim karakteristikama, iako postoje navodi da se koriste radari Tip 408Z1A, Tip 408M/XM, LD-JP ili YLC-2V.

Nišanski radar H-200.

Radar za navođenje raketa H-200 je kineska varijanta antene sa faznom antenskom rešetkom (FAR). Širina dijagrama po azimutu je 90° (po 45° levo i desno od bisektrise antene), po elevaciji 70°, dometa oko 180 km. Antena se rotira 360° po azimutu bez ograničenja. Prati precizno do 6 ciljeva i na njih vodi do 12 raketa istovremeno, plus istovremeno obrađuje još preko 30 ciljeva na nivou tragova. Na radar se uvezuje 3 do 6 lansera sa po 4 rakete u kontejnerima. U borbenom položaju kontejneri su pod uglom od 60° po elevaciji, a po azimutu se okreću 360° bez ograničenja, brzinom od 20°/sekundi. Sve je postavljeno na vozila 8×8.

Udaljenost lansera od nišanskog radara zavisi od tipa veze i u žičnom modu je do 300 metara sa osnovnim kompletom optičkih kablova, a u bežičnom može biti i preko 1000 metara, mada postoje informacije da može biti i više. Raketna baterija može dejstvovati nezavisno ili kao deo više jedinica.

Transportno pretovarno i utovarno vozilo.
Postavljanje borbenog kompleta raketa sa transportno-utovarnog vozila na samohodno lansirno oruđe.

U sastavu raketnih baterija još se nalaze i transportna vozila za prevoz raketa i kranska pretovarna vozila, kao i kontrolno-ispitne stanice i pokretne radionice, dakle logistička podrška. Raketni divizion ima 3-6 raketnih baterija i u sklopu diviziona se nalazi osmatrački radar dometa preko 300 km, komandna stanica i sredstva veze (KIS) za uvezivanje sa raketnim baterijama.

Što se tiče navođenja raketa, izvesno je da ćemo sada korigovati taj deo, jer se na osnovu novijih informacija koje su postale dostupne, ipak može zaključiti da je ono savremenije nego smo prvobitno izveštavali.

Osnovni način vođenja raketa sličan kao kod sovjetskog sistema S-300P.

Osnovni način navođenja raketa je sličan navođenju kod ruskih raketnih sistema iz porodice S-300P. Raketa se navodi kombinovanim sistemom radio-komandnog navođenja i “vođenja kroz projektil TVM”. Na daljinama kraćim od maksimalnih, prema nekim izvorima do 75 km, primenjuje se pun komandni sistem navođenja, u kome radar za navođenje raketa prati i rakete i ciljeve u na osnovu razlike u koordinatama formira u šalje upravljačke komande raketama u letu.

U drugoj sekvenci navođenja, do 100 km (po nekim izvorima i do 120 km) u okolnostima bez ometanja, omogućava raketi da signale radara za navođenje sa zemlje koji su se reflektovali od cilja i koji su primljeni na prijemnicima RGS (radarske glave za samonavođenje) rakete, pošalju nazad ka radaru za navođenje raketa na zemlji. Radar za navođenje raketa na zemlji, poseduje računare veće snage i bolje mogućnosti kalkulacije parametara u odnosu na raketu i u stanju je da formira kvalitetniji paket upravljačkih komandi, koje se onda šalju na raketu u letu. Ukoliko dođe do ometanja radara za navođenje raketa na zemlji u toku leta rakete ka cilju, u tolikoj meri da on više ne može formirati i slati upravljačke pakete ka raketi, radar će poslati raketi komandu da pređe u režim klasičnog poluaktivnog radarskog samonavođenja.

Iako se nigde u izvorima (još uvek) ne može pronaći, ne bih isključio mogućnost da sistem ima mogućnost i samonavođenja na postavljača smetnje u režimu sličnom američkom “Home on Jam”, koji se recimo primenjuje kod sistema Patriot.

Dakle, po ovim karakteristikama, sistem je svakako veoma napredan sistem srednjeg dometa za daljine do 100 (120) km i verovatno među najboljima u svojoj kategoriji.

Nova varijanta sistema FK-3 ima hladno vertikalno lansiranje raketa uz pomoć gasogeneratora.

Prema nekim podacima i snimcima koje smo imali priliku da vidimo, postoji i verzija FK-3 sa vertikalnim lansiranjem raketa. Ono što je zanimljivo jeste da se u tim izvorima navodilo da je i Srbija naručila sistem sa ovakvim lansiranjem. Prednost sistema sa vertikalnim lansiranjem raketa je u većoj brzini reakcije, jer je ona kod sistema sa kosim lansiranjem uslovljena brzinom usmeravanja lansirnih oruđa po azimutu (20 stepeni/sekund), pa se tako omogućava određena sverakursna upotreba sistema, ali uz opasku da takva karakteristika ne zavisi samo od orijentacije lansiranja raketa, već i od karakteristika radara za navođenje raketa.

Zajedno sa Pancirima S1, modernizovanim Nevama i Kubovima, ali i ostalim novotarijama u sistemu PVO poput PASARS-a sa Mistralima, novim radarima za sistem PVO i VOJiN francuske proizvodnje (GM-400 i GM-200), sistemima automatizacije centara VOJiN, savremenim sistemima veza, FK-3 če u budućnosti činiti okosnicu i kičmu srpske PVO.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Znaci, odilican sistem.

Odgovori
TT

@Aleksa
U regionalnom kontekstu ovo je ozbiljno oruzje, u kontekstu da nas napadnu dva kontinenta nista nije ozbiljno i najbolje je, po toj logici raspustiti VS.

U svakom slucaju ovo je veliki tehnoloski skok za nas PvO koji nikada ovakav sistem nije posedovao, svakako je u pitanju rast mogucnosti istog sto ce svako dobronameran pozdraviti.

Pr

Sudeći po sadašnjem razvoju modernog ratovanja, a imajući u vidu kojom su brzinom u ranijim ratovima nastajali novi borbeni sistemi, očigledno je prvi hitan sledeći korak pravljenje brzometne sačmare malo većeg kalibra i dometa bar nekih 500 metara u visinu kako bi se obarali mali jeftini dronovi koji bacaju jeftine obične minobacačke mine vojnicima na glavu, pa uspevaju da unište i tenkove i ostala vozila. Takođe, ugrađivanje slične sačmare na dronove koji bi bili lovci drugih malih dronova (kao kad su se pojavili prvi avioni lovci, sa zadatkom obaranja prvih izviđačkih aviona pre više od sto godina), posebno ako bi to bili dronovi koji imaju kombinaciju potisne elise i 4 horizontalne. Meta za FK-3 kao što su veliki vazduhoplovi je sve manje, iako ga i za to treba imati, naravno.

ev

Много Бољи систем него што смо икада имали, можда треба још таквих купити док нам и тај извор не пресуши.
Мислим да је у регионалном контексту најбоље што се има, самостално.

ev

реално, шта је то друго ових карактеристика Србија и могла да купи а да јој:

1.Да поручено буде на краји и испоручено у датим војно- политицким условима у року од пар година. без вета и блокада.
2.Да при томе одговара и ценовно.
3.Да не ескалирамо односе ни са ким до краја након куповине.
4.Да не трпимо даље уцене испоручиоца за резервне делове.

Мислим да кад само ово поставимо тако, јасно видимо зашто је ово укупно најбољи ситем за Србију данас.

Pe

Mislim da je FK-3,prvenstveno odabran,jer o njemu nasi neprijatelji,nece imati pojma o cemu se tu radi,koje su mu realne karakteristike i slabe tacke.Jednom recju,idealno!

Odgovori
om

A tko je vaš neprijatelj a tko prijatelj.
Mislim da sada Englezi, Ameri i Francuzi stoje u redu tko će da vam proda zrakoplove.

Gl

Tacno cim je nastala frka

Друже живимо у 21 веку. Коју тајну крије оружје које је на нивоу технике из 80- 90- тих година прошлог века. У случају рата уништен је у прва 24 сата или преживеће ако се сакрије у неки тунел. Бацање пара без икаквог смисла и ефекта. Да ли ово оружје може да нас одбрани од неке мало озбиљније армије? Не може, значи не треба

Ki

da. najtajniji sistem na planeti. ko treba da zna, taj zna

da

@omniameamecumporto10 valjda je neprijatelj svako ko naruši vazdušni prostor Srbije tj. doleti nepozvan i nepoželjan. Ko tu stoji u redu i ko će kome šta od svoje robe prodati tek treba vreme da pokaže. Opšte je poznato da svaki prodavac želi da se njegova roba proda za pare a ne za džabe. Ako prodavac ne želi da proda zainteresovanom kupcu svoju robu ima ko će. Globalno postoji dosta izvora takve robe i prodavaca a samo lud bi odbio prodati robu vrednu nekoliko milijardi evra. Pogotovo ako je taj koji prodaje jedan od globalnih igrača koji nije podložan na vanjske pritiske i ako sam utvrdi da bi imao benefite od prodaje svoje robe ništa ga neće sprečiti da zaradi naravno u svoju korist. Svi bi bili na dobitku na kraju. Oni bi dobili lovu za svoju robu a Srbija aparate za dalju upotrebu.

om

Nikakvu tajnu ne krije druže Aleksa, samo Kinezi iskopiraju sve živo. Na koji američki zrakoplov ti liči Chengdu i od kuda im materijali. Daj se malo uozbilji ,ništa od posla na krivoj ste strani. Čudno mi je samo da se ponašate kao da imate neke predugovore barem a ono samo Vučić već godinama pregovara plus neki novi još čudniji kontakti. Za sada samo kinesko budimo realni, a sutra e to je već politika.

Ta

@omniameamecumporto
Neka nama ovi kineske sto nista ne valjaju. Iskopirani prevazidjeni.
Vas cuva nato pvo, videli smo kako obara dron iznad zagreba iz 1980tih . Tj procenili su da je bezazlen i nisu hteli da trose rakete, sledeci put ce sigurno da ga skinu. Lepo spavajte 😁

Pe

@omniameamecumporto11 na kojoj smo mi to strani prosvetli nas. Ja sam do danas mislio da Srbija ne želi u NATO i da želi u EU. Na kojem je to Srbija drugom putu osim ovome? Irska, Kipar, Austrija, Finska, Švedska su EU članice a nisu NATO. Srbija želi biti EU članica no ne NATO-a. Do danas je oružje kupovala i od istoka i od zapada i to nije predstavljalo nikakav problem. Srbija je zadnje sa zapada ugovorila kupovinu 2 transportna aviona za vojsku i nikome nije od Airbus-a od kojega su letelice kupljene predstavljalo problem što smo kupovali i sa istoka. I kad su kupovani helikopteri iz EU i rakete kratkog dometa opet niko nije nikakav uslov ili znak pitanja postavljao. Srbija vojno u nikakavom savezu nije te tako ne može biti ni na kakvoj strani bar kada je vojna strana u pitanju. Do sada i zasada se kupuje i kinesko i francusko i rusko i izraelsko i špansko i nastaviće osim što se zbog datih okolnosti rusko koje je već kupljeno ne može isporučiti. Sve ostalo funkcioniše kao i do sada i sa istoka i sa zapada bez problema

Dr

@алекса

Daleko je ovo od tehnike iz 80-90-ih godina, a i ta prica da bi u slucaju rata bilo unisteno u roku od 24h je samo to- prica. Niti je svaki sukob sukob sa Nato-m, niti su ’99-e tek tako unistavali Neve i Kubove.
Ljudi misle da je od ’99-e samo avijacija napredovala, a da je razvoj PVO sistema tapkao u mestu svih ovih godina.

Sto se pitanja da li bi moglo da nas odbrani, pa zavisi ko bi nas napao. Jedno je sigurno, bolje je imati nego nemati.
Ali kada bi se vodili tvojom logikom mi ne bi trebali ni da imamo vojsku, jer sta ce nam vojska kad ne bi mogli da se odbranimo recimo od Amerike, Rusije ili Kine ako bi nas napali. Takav nacin razmisljanja je detinjast.

Ne

@omniameamecumporto
Verujes ? A ko kaze da se ne vode stvarne „tajne“ pregovore
sa Kineziman ? To sa Franzusiman i Engleziman je samo
skretanje paznje od stvarnosti. Misli da ce te sile spreciti
da se uvede sankcije Srbiji. Alo Bre. Dve eskadrile RAFAL
i jedna sa EVROFAJTEROM ?!

Drina- Mi možemo da ratujemo samo protiv NATO. Sve države oko nas su članice ili pod striktnom zaštitom NATO. Jedino ako se osmelimo pa objavimo rat Tanzaniji. Šta se tiče kineske tehnike svi znaju i tu nema nikakve tajne rade samo kopije. Nekad sa više uspeha a nekad sa manje ali nikad nisu postigli kvalitet originala. „bolje je imati nego nemati“ kralju tako se vojska ne oprema. Možda u Burkini Faso ali jedna moderna i ozbiljna armija mora strogo da vodi računa šta nabavlja. Što se tiče vojske da li da je imamo ili nemamo ja sam za to da je nemamo jer je očigkedno da ovo danas šta se zove vojskom blage veze sa vojskom nema. Samo se jure stanovi, plate, činovi….to nije srpski oficir. To je ćata sa velikim ambicijama koji će u slučaju rata bez problema sahraniti hiljade mladića jer nema pojma a voli da organizuje. Jedini nam je izlaz da šaljemo mlade starešine na školovanje u Izrael i da se odbrana i armija urede po njihivom modelu. Izrael da je napao ukrajinu pocepao bi je. Mnogo ozbiljna armija.

Go

aleksa

Umesto da ste srecni sto legendarna 250. raketna brigada dobija najzad modernu tehniku i momci ce posle prastarih Neva dobiti jedan pravi sistem velikog/srednjeg dometa vi ste zlonamerni i besni.

Ba

Bolje da smo kupili protivgradne lansere i rakete. Grad na bombarduje svake godine, a mi nemamo čime da se branimo. A ovaj sistem, ili bilo koji drugi, bi u slučaju nekakve agresije bio uništen u prvom, eventualno drugom danu. Oborio bi par aviona i raketa i kraj. Ukrajina je imala mnogo više pvo sistema pa ništa. Sada tamo lete samo ruski avioni.

Te

@Bacanje para

Ne znam kako da ti kažem, ali protivgradne rakete ne postoje gotovo nigde osim na Balkanu i post-sovjetskim zemljama.

Smatraju se upravo bacanjem para.

Vl

Bacanje para,
Proizvodnju protivgradnih raketa imamo u Srbiji i to u nekoliko fabrika. Međutim, postoje određeni meteo uslovi kada one ne mogu da deluju.
Texas,
Pa pitaj Hrvate da li smatraju da su bacanje para…
Kukaju i mole da im se vrate protivgradni lanseri i rakete.

ev

Ако ништа друго, онда нам млазни дронови, чије се ни место испаљења као још не зна не актерирају испред студентских домова. За то је мислим овај систем сасвим довољан па ће и београдским студентима бити нешто лакше….

ev

Да ли неко зна да ли овај систем временом може да се додатно унапређује по потреби?
Вероватно као и сваки систем може, али тек о томе се ништа не зна.

Il

Nema jos komentara, ja sam prvi. Zorane svaka cast za tekst.

Odgovori
Zo

Kupili smo ono sto smo mogli Taj Fk3 nije bio na spisku posle kojeg bi usledile sankcije SAD.S400 nam je nudjen povoljno a ali bi dobili sankcije.

N

Makar da je HQ-22 (original)… inace, tebalo je uzeti Aster 30. Skup kao djavo ali „nuklearna tehnologija“ za ovo sto smo uzeli. Ja kapiram da smo od Kine uzeli POVR ili dronove, ali teritorijalni PVO mora biti top tehnologija (Barak 8, Aster 30, S350). Makar cemo imati 2 eskadrile lovaca pa da progutamo ovo sto smo uzeli.

Odgovori
Ne

A po cemu je to Aster 30 bolji od HQ-22? Zaista me interesuje!

Jo

I meni je interesantno ovo pitanje. Aster 30 doseže visinu od 20 km – a FK-3 27 km. Aster 30 ima rakete brzine 4,5 maha – a FK-3 6 maha, to je razlika od 500 metara u sekundi. Domet im je isti.

Н

Фк3 је врло добар пво систем средњег домета. На граници између врло добар и одличан, 4,5*. Ако бих имао замерку на било шта у вези ове набавке то је да је један дивизион сувише мало за наше потребе, треба нам 6 до 8 дивизиона и бољи систем кратког домета. Много бољи од с1 и у много већим количинама од постојећих

ev

Астер би и ако би, нам испоручили био толико скуп да за те паре могу да се купе већи број ових кинеских ,онда је опет боље овај систем у већем броју.

С

,, Prednost sistema sa vertikalnim lansiranjem raketa je u većoj brzini reakcije“…..
И ту се завршава предност, а почиње велики недостатак јер у случаја квара ракете пада назад на возило и уништава га.
Има на јутјубу неколико видеа где ракета с С-300 после избацивања из лансера пада назад и уништава скупоцено возило и систем.
https://www.youtube.com/watch?v=ChHGo3EnwKo
https://www.youtube.com/watch?v=u2HiXhPVSz4
https://www.youtube.com/watch?v=MsktE6E6DHU

Odgovori
Pr

Moguće je da je taj problem kod takve vrste lansiranja rešen, jer i S-400 i S-350, a i najnoviji S-500 imaju samo takav način lansiranja, maleni Tor takođe (kao i njihove brodske varijante). Evropski Aster mislim da isto ima samo vertikalno lansiranje.

sr

Da, jedan te isti video se vrti a hiljade i hiljade ispaljivanja se obavilo.
Ima isto video kako Javelin padne samo dva metra ispred lansera, kako F22 padne na pistu tokom poletanja, kako AK74M eksplodira…
Šta sad, svi ti sistemi ne valjaju?

Osim toga, to je bila obuka mladih oficira PVO, koji izvlače rakete iz sovjetskih skladišta. Jedan od hiljadu kontejnera je bio kvaran.
Nije vozilo bilo uništeno, niti je reketa eksplodirala, sklonis oštećene kontejnere i tjeraj dalje.

iv

Ako bi nekim cudom, u sta sad sumnjam, stigli i oni Panciri , uz jos malo budzenja Pasarsa i jos koji komad Mistrala imali bi ok pvo. U svakom slucaju daleko jaci nego 1999. FK da cuva Bg. Panciri sa Nevama Nis, Kragujevac, Ns. Kubovi ostatak zemlje. Sasvim ok..

Odgovori
Sr

Nece biti tako rasporedjeni.

iv

Najbolje da lociramo u Dimitrovgrad i Prokuplje, pa nek na polupaju sa nekim droncicem , pa ce posle da se cesemo po glavi. Isto kao i prevrunuti Pancir na autoputu. Posle ove ruske blamaze u Ukrajini, nemam poverenja u njihov marketing, price i sisteme. Kakve Krausuhe, S400-500, Panciri, kad im ovi bombarduju teritoriju. Prave bespilotne sa Canon aparatima…otisle pare na jahte. Ranije sam ih cenio , ali su se izblamirali na kub u ovom ratu

Tr

Sto, sta fali, kad mozemo da biramo igrace za fudbalsku reprezentaciju, sta je rasporedjivanje PVO-a naspram toga. Sve mi znamo i mnogo smo pametni, a u stvari zali boze..

ve

Druze ne pakuje se pvo da po svojoj snazi sluze za odbranu neke teritorije ili objekta.Ceo sistem funkcioniše kao slojevita odbrana u kojoj svaki sistem dobija da gadja odgovarajuci cilj na odgovarajućoj daljini.Što znači da je poenta oboriti cilj sa što manje troškova i uz što bolji procenat preciznoti.Što znači da bi po tebi sa FK 3 štitili beograd koji bi napali recimo dronovima samoubicama , sporim dronovima male nosivosti koji vrede max 100.000 dolara a gađao bi ih raketama od 500.000 do 2.000.000eur.Ti bi taj rat pre nego izgubis vojno izgubio ekonomski.

Fe

@ivkos
Ovo, zajedno sa svim Pancirima – i onim koje imamo i naručenim je jedva živo dovoljno za najosnovniju odbranu Beograda i okoline – FK-2: 48 spremnih raketa dometa 100 km, plus do 18 (sa naručenim) Pancira – za terminalnu odbranu baterija FK-3 bi trebalo bar 6-9 pa i više Pancira,’plus terminalna odbrana najbitnijih objekata (Batajnica) sa minimum 3 Pancira i još po koji Pancir za vojne aerodrome u Kraljevu, Nišu i Ponikvama, i toliko.. Da ne pominjem da svaka iole ozbiljna zemlja ima posebne baterije PVO za odbranu vojne industrije, strateške infrastrukture i industrijskih centara, plus terminalna odbrana za kritične objekte, a tek jedinice vojske da ne pominjem… Treba nam neuporedivo više ozbiljnih sistema za višeslojnu PVO koja opet ne bi bila baš nešto naročito…

Sr

@Feline
Ne ako u tu racunicu ubacis i LA koja moze da dejstvuje za vrlo kratko vreme na teritoriji citave zemlje u koliko je pretnja na vreme uocena i na vreme se reaguje(hm hm dron i najmoderniji sustavi). Zato vazd. odbrana gde donimira samo LA ili samo PVO, po mom misljenju, ipak losija od kombinacije te dve grane.

Fe

@Srbofil
Ne razumem toliko pouzdanje u lovačku avijaciju kad Srbija ima samo bledu senku od toga – do celih 14 MiG-29SM, od čega samo 11 ima radare. Daleko je to od minimuma kon bi mogao nešto da uradi, a ni 12 strike fighter-a kao što je Rafale to ne miže mnogo da promeni…
Daleko je vojska od potrebnog minimuma, a to što su susedi još gori nije nikakva uteha, niti to što se “nema para” predstavlja bilo kakvo opravdanje – nemaš vojsku – odličan si za iživljavanje, razne eksperimente, širenje uticaja do postavljanja marionetskih vlada i sl…
Uporedi Finsku avijaciju sa srpskom, a imaju milion stanovnika manje. Ko sebi dozvoli da oslabi pistaje lak plen i igračka u rukama jačih. Mnogo su nas tuđe imperijalne ambicije koštale tokom istorije da bi smo se sada uljuljkivali i divili sami sebi…

Te

@Ivkos „prave bespilotne sa Canon aparatima“

Ne znam kako da ti saopštim ovu stresnu vest, ali na tržištu senzora bukvalno postoji SONY koji drži sve senzore za industrijsku primenu. Posle toga kutiju, skoro pa istu, pravi bilo ko.

Čak i vrlo egzotične kamere se prave od SONY senzora.

Canon ne pravi male senzore, tako da ako masa nije problem, odluka je više nego logična.

Evo u USA, svaka služba ima spravu za slikanje nekog kao brenda, a u koju je uboden ceo Canon aparat.

Na tržištu senzora se ništa spektakularno nije desilo već 10 godina ako gledamo najbitnije: osetljivost (quantum efficiency) i dynamic range.

SONY i Nikon (Sony senzor) drugačije zaokružuju šum u odnosu na Canon pa ispadaju „bolji“ od Canon-a na besmislenim testovima.

Ako pričaš o multi-hiper spektralnom imagingu, opet imaš isti SONY senzor i filter na koji monopol ima jedna firma, tako da su ti svi ama baš isti.

P.S. taj filter možeš za zalepiš i za Canon, sa istim učinkom. U Splitu je jedan servis to radio pre 15 godina još

ko

FK-3 sve tri baterije i Panciri ima da budu stacionirani u Valjevu. Za vas ostale snadjite se, igrajte se……… U Valjevu je bila seca knezova, i mi otimamo PVO. U zdravlje vam Kubovi i Neve!

Gl

Sta god pricali mislim da je ovo made in china imuno ma zapadno elektronsko ometanje.Ne zaboravite zapadna elektronika je made in china

Odgovori
Zo

Odlican tekst I analiza.Sto se tice kvaliteta Sistema Fk3 nisam strucan da komentarisem jedino mi je ostalo u secanju da smo tokom agresije NATO na Sr Jugoslaviju bespomocno gledali u Nato avione kada su leteli na vecim visinama.Da smo onda imali slican pvo Sistem,ne bi pobedili NATO ali bi oborili vise aviona.

Pe

@Gladius Zapravo, Vi ne razumete koncept: „made in China“.Recimo, to je kao Fiat koji je made in Serbia.
A sve je smisljeno u Italiji.
I da li je zato Srbija pametnija od Italije?

Gl

Dusane jel ti znas da je ta americka elektronika od kineskih komponenata pravljena i da sm3 i sm6 rakete su od kineskih materijala pravljenje

Pe

@Gladius Mozda ako Amerika uvozi rudu iz Kine, pa od toga prave rakete.Uvozili su i titanijum iz SSSR i pravili Sr-71, pa to ne cini Ruse „saradnikom“ u pravljenju SR-71, vec su prosto prodali svoja prirodna bogatstva, posto sami ne umeju nista s njima.

mr

Trenutno u Rumuniji borave f35, kao na nekom dežurstvu zbog rata. Biće zanimljivo znati da li osmatrački radar hvata i njih, ako uopšte lete bliže nama.

Odgovori
Da

Hvata ih jer svi lete sa Linebergovim sočivima pa svetle ko jelke.

Gl

U rumunij su tajfuni britanski u bugarskoj su holandski f 35

Fe

@ Dali
Eto mitologije koja treba da objasni kako se to “nevidljivi” avion opet i opet vidi na radaru – stealth – smanjena radarska vidljivost, striktno za X-band radare na lovcima – daje veliku prednost u okršajima u vazduhu, naročito u prisustvu EW – smetnje, lažne mete i sl, i avion sa malim odrazom se lako izgubi u “moru” šumova.
Verovali ili ne, u mirnodopskim uslovima i gde ima civilne avijacije, i F-35 koristi transponder – sam se javlja kontroli leta i šalje podatke o avionu i parametrima leta, daleko bi kontrola leta dogurala da mora da radi tracking kao vojni radari…
Ima i raznih antena istog oblika kao Luneburgova sočiva su i jedna od metoda za smanjivanje antena bez uticaja na efikasnost. O razlogu što ih ima na nekim primercima a na drugim nema može samo da se nagađa…

Inače, sve to što se spekuliše o F-35 je u potpunoj suprotnosti sa američkim objašnjenjem “nekompatibilnosti” F-35 i S-400 – tj da je sasvim moguće da se detektuje, a tim pre kad se znaju tačne karakteristike reflektovanog talasa – i još ako se ima koji primerak za fino podešavanje pojačavača, diskriminatora i Kalmanovoh filtera – ovo poslednje je jako zgodno za formiranje jedinstvene radarske slike iz npr više sistema koji rade na više frekvencija…

fk

Prvo, da je ovo „kanta“ iz 80ih koja je je neupotrebljiva, ne bi se dizala tolika frka.

Drugo, vidim da mnogi i dalje misle da su Kinezi zaostali i tehnoloski nerazvijeni, prave nekvalitetne proizvode, istina je naprotiv potpuno drugacija.

Trece, kao sto su napisali iznad, fora je upravo u tome da niko od onih koji dizu frku pojma nema sta je ovo i kako radi i sta moze.

Odgovori
ev

фк3
Ма чак и да знају, а знаће ако сада не знају за неко време, нека знају, зато то и служи да понеког и војно а понеког и политичко економски охрабри бар мало да Србију пусти на миру.
У ту сврху овај систем је сасвим прикладан.

va

mene interesuje zašto ovaj sistem niko pre nas nije kupio a i nema interesovanja

Odgovori
Ni

@vasa
Pa kupio je recimo Tajland, Mijanmar, Turkmenistan. Cisto da ti prestane zanimanje

TT

Zato sto je sistem nov.

Zi

Nikola

Постоје само извештаји да га је купио Тајланд.

А Мјанмар је купио систем KS-1M (izvozni HQ-12), FD-2000 (izvozni HQ-9).

Gu

Ista je stvar i sa vakcinama, zato niko nije kupio ove sisteme. Bar ne u regionu. Svi oni koji misle da znaju nesto o Kini i njihovoj tehnologiji neka se zapitaju zasto Ameri iznajmljuju njihove satlove za svemirska istrazivanja. Ne bazira se misljenje o tehnologiji neke zemlje odlaskom na buvljak.

Mi

Najveca prednost sistema je to sto moze da rusi bespilotne letjelice i sto su ga napravili Kinezi koji kopiraju postojece sisteme i unaprijede ih sa novom elektronikom.

Odgovori
Tr

Значи да ћеш на неку зујалицу потрошиш ракету из овог тзв ПВО система-неко у коментару рече овај систем су купили Мијанмар,Таџикистан и још једна држава-реално тутуруту државе( беда божија)-нисам довољно богат да купујем јефтине(читај неквалитетне ствари)ствари.реално ово је чисто иживљавање Луцифера од Бугојна ради добијање кинеских крадита.од овог тзв система једино је сигурно проблем са комарцима овог лета не би требало да буде…

Г

@Транге
Буквално овакав систем никад неће бити коришћен за обарање БПЛова. Зна се ко то ради.
А ти ако мислиш да си богат купи САМПТ или Патриот па се шири. Овако у празно мојне глупо је…

Г

Нисам стручан за ову област, али мислим да је руски систем С350 витез, доста напреднији од овог кинеског система.

Odgovori
Mi

Kako bi ti sada kupio Ruski sistem?

iv

Ruski vitjazi i familija S sistema i Pancira se pokazala u ovom ratu. Blam na kvadrat. Ukrajina sa 28 diviozina s 300 nije oborila ni 20 aviona, a Rusi ne mogu ni svoju teritoriju da odbrane od napada ukraiinaca, panciri im zaglavljeni po livadama i slicno. Izvikano samo, ucinak nula. Bolje se Barjaktar pokazao u svim sukobima do sada. Nadam se da je ovaj FK3 bolji od ruske srafcieger tehnologije…ee a ja bejah ubedjen da su svetska sila.Koje otreznjenje

Tr

Управо тако с-350 је Мерцедес у односу на ово сокоћало.

Re

Nemojte da poredite defanzivna (bilo koji PVO) sa ofanzivnim (Bajraktar) sredstvima. Ja sam davno negdje i napisao u komentarima na T6: samo ofanzivna oruzja daju efekat. Rusija i Kina se zasnivaju na ODBRANI i razvijanju odbrambenih sistema, sto je potpuno POGRESNO i jednog dana ce ih to skupo kostati. A Srbija prati taj neuspjesan primjer, jadnog i pogresnog, razmisljanja i neuspjesan i dekadentan primjer vojne doktrine.

Logika je veoma jasna: u slucaju neuspjeha ofanzivnog sredstva – manji je efekat na cilju i nije velika steta. U slucaju neuspjeha defanzivnog sredstva, vasa odbrana je zakazala i vasa teritorija je ugrozena, defanzivni sistem je unisten ili ste pretrpili veliku stetu.

Uglavnom, svaka odbrambena doktrina je unaprijed osudjena na propast, jer se zasniva na „MORA“, a uvijek ce biti neuspjeha odbrane, sto se placa zivotima ili velikim ekonomskim stetama.

U slucaju neuspjeha drona ili rakete, platicete samo cijenu istih.

U svakom slucaju, zakljucak je jasan, bolje je imati jako vazduhoplovstvo,ukljucujuci dronove i dovoljno velike zalihe raketa dugog dometa (u razmjerama Balkana i dozvoljenim Srbiji) do 300 km, nego ikakav PVO.

Gl

Realista
A sta su dong femg 17 21 i 26 rakete koje sluze da potope arleigh burke i ticonderoga klasu u pacifiku i da slome kicmu americke mornarice odnosno pacificke flote?

@Ivkos

Barjaktari su praktično neutralisani. Na početku rata su se Rusi bavili sa ukrajinskom avijacijom pre svega pa su se barjaktari provlačili, u međuvremenu su ih prilično poobarali, a gubici od barjaktara su se drastično smanjili.

Re

@Gladius

mozemo nabrajati rakete do ujutru, ali to nece promjeniti njihovu doktrinu. Ni Rusija ni Kina ne mogu ugroziti americko kopno, Oni ne mogu da dodju do tamo, a kamoli da ih ugroze. Kao primjer mozemo uzeti Venecuelu. Zapitajte se kako bi im Rusi asistirali u slucaju bilo kakve intervencije Amerike. Cime? Oni jednostavno nemaju kapacitete za ekspediciono djelovanje.
Upravo ti DF-ovi koje spominjete su itekako odbrambeno oruzje jer je njihov radijus djelovanja ogranicen na oblasti oko kineskog kopna. Posto govorimo o globalnim silama 3000 km je lokalni karakter. Dobro znamo da Amerika moze da djeluje na bilo kojoj tacki na planeti, u svakom momentu. Tako da jedina globalna sila na svijetu je Amerika i tako ce ostati jos koje vrijeme, dok ovi drugi nauce kako se bezbjedno prelazi okean. Kina ne moze da djeluje na Tajvan koji im je „ispred nosa“, a ne nesto ozbiljnije. Kada ti spominjani DF-ovi primaknu Atlantskom okeanu, e to ce biti nesto.

Gl

Realista
Prvo dong feng je ofanzivno sredstvo,drugo ako mislis da amerika moze bilo koju tacku da gadja u kini,to znaci da ohio i virginia class moraju trident 2 da bacaju.Kina da se suprotstavi izgradila je za prethodne 3 godine 250 do 300 nuklearnih bojevihi glava i prave silose u gobi pustinji,oada ispale da vec bude kasno za arleogh burke i ticonderoga klasu da ispale SM3 presretacku raketu.Kina posle amerike koja ima najvise satelita 1800,je druga sa brojem od 500.Kina uskoro pravo pomorsku bazu u solomonovim ostrvima nadomak australijejer ih peckaju.Trece jedini njihov protivnik moze biti pacificka flota i to 7 flota,a da bi dejstvovali morali bi da udju u zuto i juznokinesko more.To znaci da su usli u domet dong fengovima,kinezi sve sto treba da urade je da potope arli burka i tikonderogu,a nosaci ostaju ranjivi.I da kako mislis da amerika dovuce i atlantsku flotu u kinesko more,koliko bi to tajalo,takodje od 3500 aviona koristili bi 1500,a kina bi koristila svoj pun potencijal.Zutaci imaju kapacitet da izguraju amere sa pacifika.A sto se tice tajvana samo bace df 21 i uniste postrojenja TSMCa za poluprovodnike i cipove,i bum haos u svetu sa auto i elektronskom industrijom

Dr

@Realista

Amerika moze da deluje na skoro svakoj tacki sveta zahvaljujuci svojoj mornarici pre svega nosacima aviona koji cine udarnu pesnicu njihove vojske decenijama, i donekle zbog svojih vojnih baza koje imaju sirom sveta.
Ali zapitas li se sta bi bilo u nekom ne daj Boze vecem sukobu, kada nosaci i ostali brodovi zavrse na dnu mora. Da li bi i tada Amerikanci mogli da intervenise bilo gde ili ce da tegle tenkove i pesadiju ladjama do Kine ili Rusije?

Protivbrodski DF nisu namenjeni da tuku Ameriku vec da polupaju americku udarnu pesnicu na moru ako dodje do sukoba, tako da nema potrebe da ih pomeraju bilo gde. A za teritoriju Amerike imaju druge ‘igracke’ koje bez problema dobace do Amerike bez da se pomereraju iz Kine, doduse tu su jos tanki u poredjenju sa RUS i USA ali vec grade ogroman broj silosa za ICBM.
U vreme hipersonicnih i drugih projektila sve ti glomazni brodovi nisu nista drugo nego plovece gomile gvozdja.
I ako pogledas videces da su Rusi i Kinezi zaostatak za americkom mornaricom anulirali razvojem protivbrodskih sistema, a ne stancanjem velikih
brodova.
Tako da danas nosaci aviona nisu ni blizu znacajni kao sto su bili pre 30-40-50 godina. U stvari znacajni su ali samo ako napadas drzave koja nema cime da odgovore.

ab

>> vitjazi i familija S sistema i Pancira se pokazala u ovom ratu.

Najbolje je kad ti potope brod na kojem je instaliran S-300 da bi branio pola flote a u stvari nema sposobnost ni samog sebe da zaštiti. Po teoriji jednog američkog generala prvo su im odvratili pažnju dronovima pa kad je workload posade postao prevelik onda je usledilo rokanje raketama…

Pe

@Drina Poslednji Americki nosac aviona je potopljen i bitci za Midvej 1942.I to je bio stari tip iz 1930-ih.Samo do kraja 2 svetskog rata Amerika je izgradila cak 90 novih nosaca i jos mnogo novih od 1945-danas, sa sve boljim, i savrsenijim karakteristikama,
Ideja da jedna raketa moze potopiti americki nosac aviona je jako naivna.
Analiticari smatraju da ni SSSR u najjacem vidu nije imao mogucnost da potopi nosac aviona, izuzev direktnim nuklearnim udarom (a to bi izazvalo nuklearnu odmazdu Amerike po SSSR).To se zove“odvracanje“-deterrence, i radi odlicno od 1945.
Pored odvracanja, postoji i desetak plovila (brodova, podmornica) koji stite nosac aviona, i nemoguce je prici brodu dovoljno da se ispali raketa ili torpedo, a takodje-srusili bi svaku dolaze u raketu.
Kao poslednja mera zastite-sam trup (hull) nosaca aviona izgradjen je na nacin da je nepotopljiv, sa stotinama odvojenih komora, tako da udar u neke od njih ne ugrozava ostale.
Postoji informacija da je, prilikom namernog potapanja nosaca aviona koji je“otisao u penziju“, americka vojska skoro 24 sata bombardovala brod iz svih mogucih sredstava, dok nije potonuo, a nije se ni branio.
Upravo zbog ovoga je ceo svet u strahu od avionosne grupe USA.

Du

@Realista
Ne znam da li ste upoznati sa cinjenicom da je Dongfeng DF 41 raketa sa najvecim dometom na svetu, 15.000 km, tesko da je lokalna prica

Ma

@Petrovi Dusan Teško da je tako bilo. U bici kod Midveja Amerikanci su izgubili Flotni veliki nosač aviona USS Yorktown, u pitanju je bio tada najmoderniiji flotni nosač. Mesec dana pre toga u bici u Koralnom moru su izgubili Flotni nosač aviona USS Lexington, dok im je Flotni nosač aviona Saratoga teško oštećen i proveo je nekoliko meseci na popravkama. I USS Yorktown nije poslednji nosač aviona koji su Amerikaci izgubili, izgubili su još nekoliko doduše Lakih „eskortnih“ nosača aviona ali ni jedan Flotni, do kraja 2.sv rata. Japanska Carska Flota je u istoj bici kod Midveja izgubila čak 4 od 6 velikih Flotnih nosača aviona i to Kaga, Akagi, Sorij i Hirij i do kraja rata se nisu oporavili od tog gubitka.
Kada je u pitanju namerno potapanja nosača aviona, Amerikanci su namerno potopili svoj otpisani nosač tipa Kitty Hawk i to čini mi se CV 54, i to tako što su studenti vežbali gađanje, Da su ga gađali iz nećeg ozbiljnijeg tipa raketama Exocet sigurno ne bi izdržao pogotke više od 3-4 rakete. Priče tipa brod je nepotopiv jednostavno nisu realne obzirom da se svaki brod može potopiti samo je pitanje vremena i utrošenih sredstava. Setite se samo „nepotopivog“ Titanika, njegovog blizanca broda HMS Britanica i recimo japanskog bojnog broda Jamamato. Ako ćemo realno od 2.sv rata pa naovamo mi nismo videli da su se SAD sukobile sa nekim ravnim sebi, sve su to bile intervencije protiv dosta slabijih država ako čemo realno. Pozdrav

Dr

@Petrovic Dusan

Da samo sto 1942. godine nisi imao ovo sto imas danas, hipersonicne i protivbrodske projektile.
I ne kazem da jedna raketa moze potpiti NA, mozda moze mi to ne znamo, ali ga svakako moze ostetiti do te mere da ce postati neupotrebljiv na duzi vremenski period. Uostalom, ko je uopste rekao da bi gadjali NA jednom raketom. Na sve to, cena i vreme izgradnje 1 nosaca aviona je neuporediva sa razvojem i proizvodnjom protivbroskih sistema.

SSSR je itekako imao cime da potapa nosace i bez upotrebe nuk. oruzja, proguglaj malo bolje o njihovim protivbrodskim sistemima

Naravno da nosac ima pratnju, ali opet se vracam na prvi deo komentara. Nije ovo 1942. da moras da pridjes brodu na 20-30km da bi ga potopio. Sada se domet raketa meri u stotinama i hiljadama km.
I ono najvaznije, nekada je samo nekoliko drzava bilo u stanju da potopi nosac aviona, danas takvu mogucnost imaju i drzave tipa S. Koreja pa cak i Iran.
Zato danas NA nisu ni blizu znacajni (osim u slucaju napada na zemlje tipa Libija ili Srbija) kao sto su bili nekada.

Vl

about:blank,
Teorije, što njih volim.
Prvo i osnovno, dva Neptuna ne mogu da potope krtaricu deplasmana 12000 tona. Da je oštete, da i to samo ako potrefe gde treba, ali da potope, e to ne. Uz to, Moskva je se nalazila blizu Sevastopolja, preko 65 nautičkih milja udaljena od najbližeg lansera Neptuna. A domet Neptuna (modernizovane sovjetske rakete) je 60 milja. Uz to, prve količine raketa su trebale da budu isporučene jedinicama krajem maja ove godine, pa nakon toga tek da budu borbeno osposobljene. To su planovi za mirnodopsko vreme, ne za rat.
Priča sa dronovima je tek bajka za malu decu. Majstore, govorimo o krstarici koja je namenjena da se bori sa ogromnim brojem vazdušnih ciljeva koji napadaju flotu koju ona brani. Ti vazdušni ciljevi napadaju odjednom i iz više pravaca. Cela priča liči na par komaraca koji napadaju slona.
Meni je najverovatnija verzija sa minom, ali ne ovom običnom koje ima tušta i tma u Crnom moru.

ab

>> govorimo o krstarici koja je namenjena da se bori sa ogromnim brojem vazdušnih ciljeva koji napadaju flotu koju ona brani.

Vi jos uvek verujete u ruske bajke o superiornoj vojnoj tehnici? (ograman breoj vazdusnih ciljeva itd.)? I posle ovih 50 i kusur dana mrcvarenja po Ukrajini??? Vama se vise verovatno ne moze pomoci.

Inace slazem se da dve rakete tesko mogu potopiti takvo masivno plovilo…

Pa

Just about…
Neumitno klizite ka odredistu, sve brze i brze

Dr

@Petrovic Dusan , siguran sam da si gledao film „Midway“ tako da si mogao videti zasto i na koji nacin su USAF tada izbacili iz stroja Japanske nosace aviona . naravno da su USANAVY Nosaci aviona danas drugacije konstrukcije ALI zamisli jedan direktan pogodak „Kinzal“ hypersonic bojeve glave sa 1000kg TNT eksploziva i Kumulativnom glavom u sekciju Nosaca „John F. Kenedy “ gde je npr. Municija ili recimo Gorivo (KEROZIN) ili jos gore ako pogode Nuklearni pogon , mada gledajuci praksu jedan napad na nosac bi se sigurno izveo selom salvom (ESKADROM ) Hypersonic raketama . ostete ga , dakle postane „Nepokretan “ i tako nateraju celu flotu da stane operacije sa nosaca postanu nemoguce jer reaktor ne radi nema struje i nema PARE za LANSIRNE RAMPE ili STRUJE za Elektricne Lansirne rampe itd. a nosac gori ….. i tako dok se flota bori da iim Nosac ne izgori . taj koji ga je onesposobio se privuce na 1000km i iz strategijskih Bombardera lansira sledecu salvu , znas sta bi ostalo od 7 Flote …… plutajuci otpad metala .
siguran sam da se neces sloziti samnom ali istrazujuci nove taktike i mogucnosti oruzija za prvi udar dosao sam do zakljucka da ih je nemoguce zaustaviti mozda oboris 3-5 ali svih 20 tesko do nemoguce i dzabe ti je PVO ili bilo sta drugo. danas takva oruzija ne napadaju horizontalnom trajektorijom vec vertikalnom. sa velike visine gde su bliska sredstva odbrane tipa CIWS poprilicno neefikasna . Savetovao bih ti da malo prelistas literaturu novijeg datuma !

P.S. Ah da ne zaboravim postoji jos nesto sto se naziva „ELEKTRONSKA BORBA“ koja moze da bude fatalna za flotu bilo kog agresora pa makar se taj agresor nazivao i USNAVY!

Sr

Odlican sistem. Nasi sigurno znaju zasto su kupili bas FK3. Po pisanju zapadnih medija, sistem koji je Srbija kupila, je noviji sistem sa hladnim startom, i da je domet 150 km? Cak navode da je sistem bolji od HQ22 sa kosim lansiranjem koji ima Kineska vojska.

Odgovori
St

Znaci za te pare nije moglo bolje. Jos da znamo koje su pare i koliko se ko ugradio….ali to je vec zadiranje u nacionalnu bezbednost.

Odgovori
Ma

@Stojko pisalo se vala, a i komentarisalo o ceni FK3. Tri baterije za USD 200 M. Dva SLO su donirana da bi se popunile planirane 3 baterije. Ne verujem da je moglo jeftinije od toga zaista.

ab

AKo si gradjanin i placas porez imas pravo da pitas i saznas. Naravno u teoriji, i praksi ce se brojevi pojaviti negde pre ili kasnije…

Sa

Ama ne može čoveče ni naše pancire da doterano koje smo već platili i koji tad nisu bili obuhvaćeni sankcijama kao s 400 a ti hoćeš viteza daj malo realnosti a to je da nema ništa od ruske tehnike narednih nekoliko godina tačka.

Odgovori
Le

Sa ovom kolicinom kupljenih FK-3 „mozda“moze da se zastiti okolina Beograda a da bih se donekle zastitilo citavo nebo Srbije ipak bi bilo potrebno 10tak ovakvih kompleta uz „manju doradu“ kupovinom Radarskih sistema Almas-Antei; 91N6, nisansko kontrolni radar 96L6 , 92N2 i radara sa elektronskim skenerima jer sa dobrim radarskim sistemima svaki PVO sistem je delotvoran jer radarski sistem je srce odbrane vazdusnog prostora sto vise to bolje..

Odgovori
St

Još dva takva kompleta uz ostale radare, novog sistema Vojin, pancira i krasuha i ostalog i onda možemo da pričamo da kontroliramo našu zemlju a bogami i širu okolinu kako treba uz naravno novu avijaciju. Reper mora da bude uvek, kako se čuvamo i branimo ukoliko ponovo budemo ispostavljeni agresiji ko 1999 kad dobijemo odgovor i rešimo tu dilemu na više od 50% e onda smo mirni, onda nekim pojedinačnim agresijama države jedne ili dve biče neozbiljno za nas :).

Odgovori
Jo

Iritantno je to nipodištavanje Kine koje se može primetiti u pojedinim komentarima.
U Kini godišnje diplomira 10 puta više STEM (nauka, tehnologija, inženjering, medicina) studenata nego u Americi. Pri tome na američkim univerzitetima stranci čine tećinu STEM studenata, a polovina tih stranaca su opet Kinezi.
U Kini se već decenijama proizvodi najveći deo elektronike za američko tržište. Kinezi su pokupovali veliki broj kompanija po svetu. Čak su i pojedini delovi koji se ugrađuju u F-35 proizvedeni u kineskim kompanijama.
Ta država je poslala dron na Mars, ali eto tehnološki je zaostala :)

Malo onoga što se zove „reality check“ nije na odmet.

Odgovori
Gl

Magneti za radar f35 su iz kien.I da SM3 i SM6 presretacke rakete za arleigh burke i ticonderoga klasu su od kineskih sirovina retkih materijala pravljene.Sada kada je kina sankcionisala lokhid i rejtion,nece moci vise da prave

St

Tacno, moj brat je pre 20ak godina zavrsio elektrotehniku u americi i gomila doktoranata na tehnickim naukama su bili kinezi..a njihovi na managmentu. Ne zaboravimo ko ke napravio 5G mobilnu telefoniju…i pored trgovackog rata koji su pokrenuli ameri protiv raznih kineskih firmi zbog toga..

Le

Niko pojedinacno nije razvio 5g mrezu, a Americki Qualcomm drzi vecinu latenata za 5g tehnologiju.
Ako si mislio na Huawei sjeti pogledaj gdje je sad Huawei na trzistu kad su mu Amerikanci uskratili prava na svoje patente..

Fk

Huawei je tu i dalje na trzistu i ima veoma ozbiljnu opremu, pola sveta koristi njihovu telekomunikacionu i mreznu opremu. Nego ljudi misle oni prave samo mobilne telefone i kad su im ameri zabranili google propali su…kako da ne. Kina je ozbiljan igrac u tehnoloskom svetu, a i inace.

Le

Mnogi misle da Huawei jedini pravi 5g opremu, a prave je i Ericsson i mnogi drugi. Na zapadu niko vise ne korrsti Huawei opremu. Huawei je bio drugi najveci prodavac mobilnih uredjaja i ozbiljno je prijetio da pretekne i Samsung. Nakon americkih sankcija ispali su iz prvih 5.
Kome treba telefon koji nema podrsku za You tube, Facebook, gmail, whats up, google i da ne nabrajam.

Ma

@Jordan
STEM – Science, Technology, Engineering, and Mathematics

Jo

@Leni
Imaš na internetu godišnje finansijske izveštaje kompanije „Huawei“, prihodi im nisu pali – nego porasli. Gubitak na severnoameričkom i evropskom tržištu su nadoknadili na drugim područjima. Kada su mobilni telefoni u pitanju, kinesko domaće tržište je veće od američkog i evropskog zajedno – a u Kini te aplikacije koje si pobrojao svakako ne rade.

Le

Jordan

Imas na internetu da su prihodi Huaweia u 2021. pali 29%. Nista nadoknadili nisu. Te aplikacije ne rade u Kini jer je Kina diktatura kojase olasi vlastitog stanovnistva i drzi ih u cenzuri. Na zapadu to ne prolazi i te aplikacije su „must have“.

Bo

Bio sam skeptičan u pogledu FK3. Ali ove nove informacije popravljaju utisak.
Navođenje kroz raketu je viši nivo od ranije priče. Nije to lako ni ometati kad se aktivira u poslednjoj fazi putanje, 20.tak kilometara. Veći deo putanje je radio navođenje.
Moguće da su Kinezi naknadno unapredili sistem navođenja raketa, kad su osvojili tu tehnologiju.
Uvek postoji opcija da su ranije puštane dezinformacije o slabijim mogućnostima sistema. Ko će ga znati. Nije sad ni bitno.
Najvažnije da je stiglo.
Neka nam FK3 služi u miru, kao faktor odvraćanja.

Odgovori
Du

Odlicna kupovina. Ovaj sistem i treba da posedujemo. Nebitno koliki je ceh. Nece nas niko prevariti. Sve je to dobro odmereno. Verujem u nase ljude za sve nabavke u vojsci.

Odgovori
St

Nije losa kupovina. Mada me brine borbeni komplet raketa koji je verovatno nabavljen. Nadam se da su kupili 4 baterije umesto tri…4 bi bio lep broj za siru okolinu bg. Za druge gradove ipak nesto drugo,…raznovrsnost.

Odgovori
Mi

Poštovani Zorane, da li imate neka saznanja o mogućnosti povezivanja sa Pancirima, Nevama i KUB-ovima i eventualno PASARS-ima? Na nekim forumima određeni kinezi tvrde da je to već rešeno i da se Srbija za to i opredelila za ovaj sistem. Sve u svemu, kvantni skok za naš PVO, da nas dugo služi u miru i nek mu jedino delovanje bude projekcija odbrambenih mogućnosti/sile, dosta je bilo rata na ovim prostorima. Ko ne razume, nek isprati malo scene iz Ukrajine, džaba i tehnika i sve kad iza sukoba ostaje pepeo i krš. Uzmimo se svi u pamet.

Odgovori
Br

Za izvorni HQ-22 se vec testiraju rakete dometa do 250km, nije nemoguce da ovaj nas ima domet od 120km.

Odgovori
22

E, kad mi neko u priči o PVO spomene PASARS, naježim se! Imate li uopšte pojma kakva je to prevara i budževina, čija je jedina svrha pretakanje budžetskog novca u džepove skupine pojedinaca (na čelu sa onim čije ime nećemo spominjati, a koji je stvarni „ministar odbrane“)?!

Odgovori
An

Sta bre necemo, OCEMO spominjati. Zasto kazes „na celu sa onim….“ kad mislis na NJEGA. I pasars nije nikakva „budzevina“ vec pazljivo osmisljen sustav da se izvuce maksimum iz postojeceg sredstva uz razumne troskove i rokove a da se po principu spiralnog razvoja dodje i do potpuno novog i modernog sustava sa znacajno vecim borbenim potencijalom za nasu vojsku i za izvoz. A do toga se ne dolazi preko noci i kraticama.Kuzis sad sinek, a kaj se pretakanja budzetskog novca tice, pa uvjek ce netko pretakat. Tko je jamio , jamio je.

Ze

Ocito dobar posao RS. Manji novci a kvaliteta bolja od razvikanih ruskih S300, …S 900.Moskva je pokazala stvarnu moc tih sistema.Sve ovo do sada je bila Sputnjik istina.Na Moskvi nije bilo sirijskih posada, ili mozda je ?Do sada za svaki unisteni pvo sistem bila kriva arapska posada.A sad sa Moskvom je kompromitiran i systems Pantsir S1 .

Odgovori
Ma

@ Uz dužno poštovanje u ovom trenutku je vrlo diskutabilno i teško reći da je FK3 sistem boljih karakteristika od kako vi kažete „razvikanih“ ruskih sistema S 300, zavisi sa kojim se tačno poredi, da li sa S 300 V, S 300 Pt, S 300 PM i sl. Od S 400 teško da je bolji, ali je svakako ogroman tehnološki iskorak u odnosu na postojeću Nevu. Obzirom da je u Ukrajini rat i da je to ista „škola“ i vrlo sličan način razmišljanja dva vrlo slična Slovenska naroda, koja su pritom izuzetno dobro naoružana, naravno da će biti obostranih gubitaka i to ne malih. Skoro je na Rt i na Sputnjiku su prikazana zarobljena Ukrajinska vozila i mogu slobodno reći da su to vrlo modernizovana vozila sa neverovatnom vatrenom moći. Čak su testirali top 30mm sa zarobljenog ukrajinskog BTR 3, čini mi se da je te oznake vozilo, i taj top od 30mm na istom je bez problema pravio ozbiljna oštećenja na tenku sa aktivno reaktivnim oklopom (takođe zarobljenom), što povlači zaključak da isti koristi municiju sa osiromašenim uranijumom pa se postavlja pitanje odakle to ukrajincima? Priče da Ukrajinci nisu ništa modernizovali i remontovali od raspada SSSR baš ne „piju vodu“ kad se sve pažljivo izanalizira.

Pe

A kakve veze ima Pancir S1 sa krstaricama klase Slava?

xx

Nama je najbitnije da nam je pešadija pametna.

Odgovori
Mi

Lično meni kao građaninu ove zemlje se sistem sviđa, jer sam radio na Nevi i tokom rata. U odnosu na Nevu i slične sisteme ovo je svemirski brod. Još ako može da se nabavi još koji ovakav sistem pa ako može da se poveže jedan sa drugm i sa postojećim sistemima…..onda je to svemirska krstarica Galaktika za ono što smo tada imali.
Možda ima jednu manu ako smem da primetim. A to je kamion, nigde se ne pominje tip kamiona, ako je kineski onda je to ozbljan problem zbog održavanja i logistike u ratu. Ako je evropska marka Mercedes ili Man onda ok, može da se radi i u civilnom servisu.

Odgovori
Mi

@Petrović Dušan povodom tvog pisanja o ne potopivosti američkih nosača . Imam jedno pitanje dali znaš koliko ih je oštećeno do sada u ne srećama ili pogodjeno nekom glupom bombom pa zbog požara i detonacije bukvalno završili kao ploveći otpad??? Naravno nisu završili na dnu okeana ali jesu pravo na otpad što ti dodjem na istom. U Ukrajini se sada testiraju Kinžali . Raketa koja probije po sto i više metara armiranog betona i uništi sklonište za NUK rakete iz dobaS SSR. Sasvim je dovoljna da prepolovi bilo koji nosač aviona na pola bez ikakvih problema. Tako da ti komentari su sa bajatim vestima iz ww2 i naj običnija propaganda USA. Nadam se da su ti bar poslali kalendar ili zastavicu bar da imaš neke koristi od ovog silnog kucanja ……

Odgovori
PV

Miloš s

„100 i više metara armiranog
betona“?

Odgovori
Ro

Nema šanse 100m to je žešća provala.
GBU-28, bomba otprilike slične mase kao i Kinžal, u slobodnom padu ispuštena sa F-15E koji se kreće brzinom od 0,8M postiže terminalnu brzinu od cca 1,0M, te probija oko 6,5m prenapregnutog armiranog betona. Ta bomba se kreće 12x sporije od Kinžala. Peneteracija ovisi o količini kinetičke energije koja pridonosi momentumu odnosno implusu i savladava eksponencijalni rast otpora u materijalu. Znači, korijen od 12 je cca.3,5 što bi se ugrubo moglo svesti na 20-25m armiranog betona. Za neke ciljeve dovoljno, za neke ne. Da je drugačije, ne bi Amerikanci više ulagali u ogračke kao što je B-61 subkilotonske klase.

Dr

@Robert
Kinetička energija je proporcionalna kvadratu brzine a ne korenu.
Dakle ako je brzina 12x veća, kinetička energija je 144x veća

Б

@Зоран Вукосављевић
Још један у низу одличних текстова.
Несумњиво, ФК-3 је сјајан систем и волео бих да нам објасниш како се изводи дејство на постављача сметњи самонавођењем “Home on Jam”?

Odgovori
Zo

Kako se zove osoba ili organizacija koja iz neke oblasti ima po komad, dva od predmeta interesovanja? Kolekcionar ili kolekcionarsko drustvo. VS moze slobodno da se preimenuje u Kolekcionarsko drustvo ili da se registruje kao Akcionarsko drustvo, kao na primer: „A.D. Balkan Kolekcionar“

Odgovori
Ba

Po kineskim izvorima cena sistema (raketa prvenstveno) sa hladnim lansiranjem prevazilazi benefite.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj