Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024
Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?
Prvi hrvatski piloti kreću na obuku za Rafal početkom sledeće godine / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) saopštilo je 14. novembra da je istog dana u Francuskoj započela obuka pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na višenamenskim borbenim avionima Rafal, a u skladu s potpisanim ugovorima o nabavci i Programom realizacije uvođenja aviona Rafal u operativnu upotrenu Oružanih snaga republike Hrvatske.

Kako se navodi, na obuku u vazduhoplovnu bazu francuskog ratnog vazduhoplovstva u Mont-de-Marsanu upućena je prva grupa vazduhoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafal. Obuka traje 18 meseci, a izvodi se, kako u francuskom ratnom vazduhoplovstvu, tako i u fabrikama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

Iz MORH-a su još saopštili da će, u skladu s ugovorom, prva grupa pilota lovačkih aviona HRZ-a početkom sledeće godine biti upućena na letačku obuku u francusko ratno vazduhoplovstvo. Otkriveno je i da će se „postepeno na obuku u francusko ratno vazduhoplovstvo i pogone proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uslovi za operativnu upotrebu aviona Rafal“.

Hoće li Hrvatska donirati Ukrajini vojne helikoptere?

U hrvatskoj javnosti i medijima se već mesecima spekuliše o tome da li će Hrvatska većinu od 24 svoja transportna helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje poslati Ukrajini. Reč je o 14 helikoptera tipa Mi-8, odnosno jedan Mi-8PS, dva Mi-8T, 10 Mi-8MTV-1 i jedan Mi-17-1VA koji su kao polovni civilni primerci nabavljani tokom 1990-tih u Rusiji, Slovačkoj i Poljskoj. Zvanično, resursi ovih letelica počinju da ističu sledeće godine i potpuno bi trebali biti povučeni iz naoružanja 2027. godine. Osim navedenih Mi-8, Hrvatska poseduje i 10 Mi-171Š koji su i dalje perspektivni za upotrebu.

Pojedini hrvatski mediji, pa i sam predsednik Hrvatske Zoran Milanović, postavili su razumno pitanje šta će Hrvatska dobiti zauzvrat, odnosno da li bi donirani helikopteri bili adekvatno i dovoljno brzo zamenjeni. Hrvatski zvančnici, iako su nagovestili da namera postoji, i dalje nisu defitivno potvrdili da li će i kada hrvatski Mi-8 biti poslati u Ukrajinu.

Jedan od 14 helikoptera Mi-8 koje još uvek koristi hrvatsko ratno vazduhoplovstvo / Foto: Živojin Banković, Tango Six

U hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu je predviđeno da se 14 Mi-8 zameni američkim helikopterima UH-60M, za sada su isporučena dva helikoptera iz američke donacije, kupljena su još dva primerka, a plan je da ih ukupno bude 10. Prema tom planu bi dalje trebalo nabaviti još 6 helikoptera, a donacija Mi-8 Ukrajini bi mogla biti šansa da se na osnovu tog poteza dobije određena kompenzacija, i to upravo u vidu novih ili polovnih helikoptera UH-60 iz SAD.

Ukrajina je do sada kao donacije od NATO dobila preko 40 helikoptera, najviše je stiglo iz SAD koje su poslale 20 srednjih transportera Mi-17V-5 koji su nekada pripadali ratnom vazduhoplovstvu Avganistana. Osim toga dva Mi-8 poslala je Letonija, a 4 Mi-17 Slovačka. Hrvatska bi slanjem većine svoje flote transportnih helikoptera možda mogla da dobije letelice koje su joj potrebne, kao što je to slučaj sa Češkom koja je za slanje desantno-jurišnih helikoptera Mi-35 (izvozni Mi-24V, navodi se da su poslate bar dve letelice, ali je moguće da je u pitanju veći broj) Ukrajini, od SAD u okviru programa Excess Defense Articles dobila dva višenamenska helikoptera UH-1Y i šest borbenih AH-1Z. Helikopteri su polovni, besplatni, ali će Češka morati da plati njihov transport, popravke i dorade prema češkim specifikacijama. Prethodno je Češka od SAD kupila 8 UH-1Y i 4 AH-1Z u paketu vrednom 629 miliona dolara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

To je trebalo napraviti jos prije 6.godina

Odgovori
Nj

Ukoliko bi za ovih 14 helikoptera dobili bar 6 black hawkova za koje platimo samo naoruzanje, to bi bio posao stoljeca. Dobrom dijelu tih helikoptera resursi isticu vec kroz dvije godine, a odrzavanje postaje gotovo nemoguce zbog rata…

Odgovori
Ig

@Njofra,

danas Jutarnji piše da MORH s Norvežanima pregovara o gradnji 2 korvete koje bi mogle nositi BH (vjerojatno se misli na SH)…
Ali to je malo skuplja igračka i sigurno ne bi išla u nekoj trampi.
Za ostale BH koji su predviđeni za zamjenu MI-8 dosad nisam vidio da se spominjalo ikakvo naoružanje.

Br

@Njofra

Black Hawk u kompletu sa obukom, logistikom i naoruzanjem je oko 50 miliona, 6 komada su oko 300 miliona, bez oruzja i jos necega od opreme bi mozda bili oko 200 miliona, dok 14 Mi-8 starih oko 40 godina ne vrede skoro nista, mozda desetak miliona. To bi zaista bio posao „stoleca“, ali ne verujem da ce do toga doci. Tih 14 Mi-8 vrede kao trecina jednog americkog helikoptera.

K

@Igor M.

To o cemu jutarnji pise nije korveta nego vrlo dobro opremljen izvanobalni ophodni brod. Iako ce i mediji a i hrvatski politicari silno koristiti termine “korveta” i “visenamjenski ratni brod”, Kongsbergov projekt Vanguard (o kojem navodno pregovaramo) nije niti jedno niti drugo. To je veliki ophodni brod kvalitetno opremljen za nadziranje teritorijalnih voda i podmorja neke zemlje, ali bez sposobnosti djelovanja na potencijalnr neprijatelje (osim mozda naoruzanjem sa Seahawka), i bez sposobnosti protuzracne obrane.

Ali poanta sa Seahawkom stoji, taj brod bi nosio jedan Seahawk.

Do

Bilo bi dobro dobiti bili šta..Međutim mene veseli nešto drugo..“Velika nabava koja je zbog rata u Ukrajini naglo postala prioritetna, kupnja protuavionskih raketa malog i srednjeg dometa, našla je također svoje mjesto u proračunu MORH-a za 2023. i iduće dvije godine. Radi se o nabavi francuskih PZO raketa Mistral 3 i MICA. Ta stavka, međutim, u objavljenom proračunu nije posebno izdvojena, nego se nalazi unutar stavke “modernizacija”. Te rakete navodno čine veći dio svote iz podgrupe “materijalna tehnička sredstva”, a doznajemo da će biti otplaćivane u tri rate. U toj podstavci za 2023. ukupno je predviđeno 48,5 milijuna eura, u 2024. iznos raste na 51,5 milijuna eura, a u zadnjoj godini otplate očito stiže najskuplji dio te priče jer se izdvaja 161 milijun eura.
Danas iz Večernjem lista..Napokon se pokrenula izgleda nabava i za PZO..

Ze

Ispod radara je peoslo da ce korvete biti nauruzane s NASAMS sistemom

Lu

@K nisi u pravu Vanguard ima opciju instalacije torpeda i NSM protubrodskih raketa kao i vertikalnih protuzračnih sustava. Radi se o modularnom dizajnu i ubacuješ module koje želiš odnosno koji ti trebaju. Naravno što više sustava ubacuješ to je i cijena veća.

Mi

Zeljko

Otkud podatak za NASAMS? Zakljucak jer je i ovaj projekat Vanguard kao i NASAMS djelo Kongsberg grupacije ili imas nesto cvrsto.
Mislim da ovdje mozes ugradjivati sustave kakve zelis. NASAMS je super ali uz Rafale koji koristi MICA i pregovorima o VL MICA to mi se cini kao promaseno.

Zi

Das ispravan Ruski helikopter, dobijes polovan Americki besplatno, a remont platis kao nov Ruski hekopter? Odmah se vidi ko je na dobitku!

Odgovori
Nj

Jel ti shvacas da ovim helikopterima isticu resursi vec od iduce godine (iduca godina nastupa za 2 mjeseca)… tko ce ih servisirati i odakle ce nabavljati dijelove?

K

Da to malo ispravimo –

„Daš 30 godina star ruski helikopter za koji više nemaš perspektivu remonta, dobiješ polovni američki s kojim već prenaoružavaš zrakoplovstvo ili popust na 6 novih takvih.“

Glavni problem ce nastupiti kasnije, kad ce 10 postojećih Mi171Š trebati zamjeniti sa nekim većim transportnim helikopterom…..

Be

@ K

40 godina star helikopter….ne 30

Г

@Њофра
Па имали сте оног директора ЗТЦ-а који је покушао да реши тај проблем ал сте га ишутирали због тога…

Dr

Pa postavlja se pitanje dali Rusi uopće još rade remont za 40g starehe helikoptere.

Teoretski je to tehnika koju je na svakoj današnjoj CNC mašini moguće kopirati , ili ??

Br

@Dragan

Za Ruse ne znam, ali moze kod nas. Mi vec vrsimo remont Mi-8 starih po 40 godina…

Iv

Što ćeš s ruskim kada više nema dijelova?

22

Nećeš verovati koliko košta i kakva je komplikacija remont ruske tehnike, kako stare, tako i one nove nakon brzog utroška poslovično skromnog resursa.

Odgovori
mi

Ako bi se Hrvatska odlučila na remont ona bi to sigurno rešilia ma koliko da je komplikovano,bravo komšije.

Mi

Nema ovdje remonta vise. Poslati ovih 14 kom. Ukrajini i izvuci od SAD sto je vise moguce koridti. Ukrajinci ih mogu remontovati za sebe. Upravo neke od ovih masina su.remontirali prije 10 g.

Fe

@ 22201

Na osnovu čega to tvrdiš? Izvor? Cifre? Dokumentacija? Možda veruješ da je rezultat tvog najapstraktnijeg razmišljanja na tu temu relevantniji svakog dokumenta, jer “zna se” da “oni lažu”?

da

Hrvatski premijer i ministar obrane su jučer potvrdili da će se donirati 14 helikoptera MI 8. Čeka se samo još službena odluka Vlade, ali ona će sigurno biti klasificirana. Ako se narednih godina rat Ukrajini produži, vrlo je moguće da će HRV donirat i novije Mi-171Š.

Odgovori
Br

@darac

Hrvatska vojska trenutno ima 14 Mi-8, 10 Mi-171 i 4 BH, dakle 28 srednjih transportera, sto je i optimalno za zemlju sa dugom granicom i sa puno ostrva. Kada bi se Ukrajini doniralo cak 24 helikoptera, ostalo bi Hrvatskoj samo 4 transportna helikoptera, americka oprema uvek stize vrlo sporo, pored ovih 4 trebalo bi jos barem 12 BH za zamenu ruskih, tako da je to nemoguce.

Ku

Ne samo to, nego treba poslati Ukrajini i 2 An-32 prije nego skroz istrunu.

om

Ma pustimo helikoptere normalno je da ih se rješavamo jer krajnje vrijeme je, resursi ističu. Ova tehnika mora se sada u ovom tužnom ratu potrošiti. Ove171 trebamo isto u što skorije vrijeme riješti ili ih preprodati vama jer vi ćete vjerojatno najduže u Europi ostati na ruskoj sisi. Meni je indikativnije što naše ljudstvo polako prelazi na Rafale i da obuka ozbiljno kreće. Pa da vidimo konačno i Hrvatskog pilota na 4+ generaciji zrakoplova kako para hrvatsko nebo, a ne da doživljavamo podsmjeh kad god dignemo migove.

Odgovori
Ik

Ovo pod hitno treba poslati u Donbas.
Ono što ne padne tokom naleta će dobro poslužiti za vežbu ruskog PVOa.
Podržavam!!

Odgovori
ma

Haha da, Rusi će ih na konferencijama za novinare rušiti bar 5x, prvo prije nego uopće stignu, pa svaki dan po 3kom. Ima da ih bar 100kom sruši ruska PVO :). Kod povlačenja će Rusima odlično doći one rakete koje ispaljuju unazad da ih još jednom sruše.

Mi

Ovo je jedina i zadnja sansa da se za ove helikoptere izvuce bilo sta. Ako to ne urade za dvije godine bi zavrsili kao i hrvatski Mi24 na nekoj livadi propadajuci. Ukrajina ima kapacitete da ih remontira i produzi im vijek.
Ovi helikopteri ne vrijede u novcu ni koliko jedan novi BH ali njihov broj nije zanemarljiv
Nadam se da ce se izvuci sto je vise moguce za njih.

Odgovori
Iv

U ratu vrijede kao novi

Mi

To i mislim. 14 kom. u ovom geopolitickom momentu vrijedi daleko vise nego su vrijedili prije 10 godina.

Pe

Hrvatska je ozbiljna i odgovorna, nema sta.Osim eticko-moralnog, jer pomazu narod koji Rusi ugnjetavaju,a Ukrajinci su pomagali Hrvatskoj u borbi za nezavisnost 1990-ih, Hrvatska ce dobiti bolje helikoptere zauzvrat.
Jos jednom se vidi priglupa politika Srbije, i pogresna procena situacije sa nasim MiG-29 i Pancirima

Odgovori
Yr

Ovaj komentar može samo da proguta osoba sa pamćenjem i inteligancijom zlatne ribice. Dok je Ukrajince „ugnjetavao“ SSSR (koji ti i tebi slični zovete Rusi) imali su BDP viši od Poljske, pre ovog rata (posle 23 godine vaše „slobode“) imali su duplo manje od sankcijama i ratom razvaljene Srbije i tri puta manje od „siromašne“ Rusije koje je btw imala te 2014. BDP po stanovniku ravan Hrvatskoj. Narod je 2010. većinski na izborima izglasao opozicionog pro-ruskog kandidata, koga su strane službe oborile nelegalnim pučom 2014. godinu dana pre isteka mandata. Pritom ga proglasivši diktatorom, čoveka koji je dobio legalne izbore i to kao kandidat opozicije i vlada u prvom mandatu. Treba imati popriličan nivo mentalnog oštećenja da progutaš takvu glupost. Zemlja je tek posle toga skliznula u građanski rat, jer je izgubila legalnu i legitimnu vlast. Nema povratka na demokratiju kad jednom nedemokratski dođeš na vlast, to je iluzorno svima osim CNN i majdanskoj hunti. Uopšte mi nije sporno da komentarišemo da li je donacija ovih helikoptera dobar politički i ekonomski potez Hrvatske, tako ga kolege iz Hrvatske i komentarišu. Objektivno, gledaju interes svoje države i to je ok. Ali nemoj da nam vređaš inteligenciju „moralnom“ dimenzijom ovog čina jer toliko glupi i neobavešteni nismo. Imaš pravo da iz neznanja ili ličnih interesa pišeš takve nebuloze, ali isto tako ostali imaju pravo da ti napišu da pišeš neistinu i da to potkrepimo činjenicama.

Jo

Visoko moralna politika! I njih i ostalih. Iskoristiti sansu i ratosiljati se otpada koji im se nalazi u vojskama, a zauzvrat dobiti manje kolicine nove tehnike, i eventualno doplatiti nesto malo. A to sve pod plastom humanosti i pomoci jadnim Ukrajincima. A i ti Poljaci, zakleti neprijatelji Rusa, najglasniji su u pozivima na rat, a ipak narucuju 3 miliona tona nafte od zlih Rusa. Verovatno time i pomazu na neki nacin Ukrajini, ko ce ga znati.
Sve u svemu, sve same ozbiljne, odgovorne i nadasve visoko moralne odluke, principi i dela od strane vecine clanica EU!

Br

@Dusan P.

Ozbiljna i odgovorna zemlja ne proteruje deo svojih stanovnika sa svoje teritorije, niti posle odbija da im vrati imovinu… Ozbiljna i odgovorna drzava uvek zadrzava svoju nezavisnost i ne postaje kolonija, ne prodaje svoje najbolje kompanije i zemlju strancima… A kad smo vec kod podrske Ukrajini, da li ste citali izjave njihovog predsednika o Ukrajini? Doticni gospodin ima ostriji recnik od Orbana… I na kraju, ozbiljna i odgovorna drzava nema Jasenovac, Blajburg, niti bi izvela Oluju, niti bi ogromna kolona njenih navijaca u koloni po gradu salutirala nacisticki pozdrav, kao sto se nedavno desilo u Italiji…

ma

@yrraf Koliko promašenih i proruskih teza da je neugodno za čitati.
Ukrajina imala veći BDP od Poljske za vrijeme SSSRa? A pod čijom čizmom je tada bila ta Poljska da su bili tako jadni, presmiješna usporedba. Pogledajte Poljski BDP sada kada su se oslobodili ruske okupacije.
Ukrajincima je divno pod Rusima, sjetimo se samo Holodomor-a. A svi pamte, jednako kao ste će stoljećima pamtiti ovu rusku invaziju.
I da, Rusiji je do 2014te išlo pristojno (iako počivaju na prodaju sirovina kao neka afrička zemlja), sve dok Putin nije počeo sanjati novo rusko carstvo i započinjati ratove. Pogledajte im BDP od 2014te koji pad, a tek sada….

om

Yrraf@ koja zamjena teza. Nikad niti jednom narodu koji su bili pod Rusima tamo nije bilo dobro ,osim Bjelorusiji koji imaju Lukašenka i Čečeniji koja ima Kadirova. Obojica su vlasnici svojih zemalja a Putin je njihov vlasnik. E, sad tamo od ustoličenja Janukoviča koji nije bio ukrajinski izbor događaju se čudne stvari. Rusi nisu znali da su tamo ugroženi dok im to Putin nije rekao, kao i Sloba Srbima u Hrvatskoj i tada je sve počelo. Velika briga za vlastiti narod u susjednim zemljama. Ako pak vi susjedne zemlje nećete da se mi za svoj narod brinemo onda oni izlaze van ili imate rat. Dakle svi Srbi u jednoj državi ili svi Rusi i oni koje Putin poželi u jednoj državi. Sloba ima svoju liniju, a Putin obnovu Petrovog carstva preko zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Ukrajini je jedina krivica što ne pristaje na Putinov plan sve ostalo je farsa jer Putin niti danas ne zna kako bi sve ovo priveo kraju. I na kraju mi nismo protjerali nikoga nego su srpski političari digli svoj narod kad su vidjeli da Sloba ne dolazi u pomoć kako bi podigli tenzije i uozbiljili situaciju, ali Sloba je već vlastiti narod izdao.

Pe

@Yrraf Ako pominjete istoriju Ukrajine unutar SSSR,kako niste culi za smrt vise miliona Ukrajinaca od gladi tokom 1930-ih zbog reformi Staljina?
Poredite ekonomiju SSSR sa ekonomijom jedne Ukrajine, pa to nema logike.

Vo

Sve ovisi o količini i kvaliteti uporabljenih lubrikanata. U kaotičnim i unutarnjim više nego zaribanim odnosima halapljivih i kriminalnih struktura sve je moguće. Kad još imamo u vidu svakodnevno korištenje službi za prevlast, teško je i nagađati ishod. Sve ima svoje pogonsko gorivo …

Odgovori
Iv

U ratu vrijede kao novi

Odgovori
Al

Realno i racionalno rešenje. Ako resursi za ove postojeće ističu a dalje održavanje nije moguće a bez ovog segmenta ratnog vazduhoplovstva se ne može onda se prihvata ovakav posao. Samo jedan deo ovde nije dobar po Hrvatsku a to je direktna konfrontacija sa Rusijom što može da ima pogubne posledice. Ako se Ameri budu držali dogovora i u realno kratkom roku nadomeste Hrvatskoj nedostatak aparata onda je opet sve podnošljivo a ako otrgnu pravi se problem. Hrvatska je krenula putem zamene stare ruske tehnike sa zapadno pa je ovo sve bilo i očekivano.Sve ovo što se dešava oko Srbije treba da nama bude vodilja za budućnost. Naša priča sa Pumama treba da pređe i na vojsku i uporedo pored naših novih ruskih helikoptera treba praviti još jednu i to sa zapadnom tehnikom. Dok se stvari ne iskrištališu mi moramo da idemo onom skupljom stranom.

Ha

@Aleksandar gore sa Rusiom ne može biti tehnički nego što je sada ali da ne idem previše van teme jer nije toliko bitna. Nema brze zamjene zapadne tehnologije negdje sam čitao da polovnih BH nema za prodaju slash donaciju dakle preostaju samo novi. Rok za dostavu tj red čekanja je prosjek neke 3 godine po narudžbi i broju naručenih helikoptera slično važi i za avione.

Ti

Hrvatska više helikoptera donira nego Srbija ima u transportnoj avijaciji.
Čak i kad doniraju imati će više helikoptera od Srbije.

Kr

Razumna odluka. Govorio sam da to treba napraviti cim je poceo rat. A poslali smo im neku smiješnu opremu iz rezervi, za prirodne nepogode, tipa potopnu pumpu, motorne pile, šatore o td. Ja bi im poslao i tenkove u zamjeni za Leclerc.

Odgovori
Re

Poslali smo im i puno vrijednije opreme. Npr., jako dobre topove.

Da

Poslali smo opreme za opremiti 4 brigade. Od uniformi, kaciga do oružja ( kalaši iz rezervi). Sasvim dovoljno za malu zemlju kao što je naša. Pa više smo im dali tih prvih mjeseci od Njemačke.

Iv

Ima se može se, bit će toga dosta još, EUR 1,1 milijarda za rafale, EUR 600 milijuna za protuzračnu, EUR 200 milijuna za Bradley, EUR 500 milijuna za mornaricu (korvete, Oob, mcm, nove rakete) i još toga uskoro. Kako to da se sada u krizi troši toliko na vojsku? Jednostavno, zvuči čudno ali Hrvatska je trenutačno u najboljoj financijskoj poziciji u svojoj relativno kratkoj povijesti. Naime, ulaskom u euro zonu državi se oslobađa EUR 6 milijardi casha koji je držala HNB za očuvanje stabilnosti kune uz to i EU časti s 9 milijardi eura što je ukupno 15 milijardi eura keša koje treba potrošiti … Na to još treba dodati 5 milijardi koje su na raspolaganju za zelenu tranziciju i isto toliko za poljoprivredu znači sve skupa 25 milijardi eura keša … Zahvaljujući tome u budžetu se otvara sve više novaca za vojsku …

Odgovori
Zo

@Ivan

Bravo Ivane !
Kratko i jasno si na jednom mjestu objasnio Hrvatske sposobnosti da izdvoji novac za nabavku nove opreme. Posebno ovih 6 mlrd Eura od HNB-a. A koliko još novaca naši ljudi drže u kunama izvan banaka ? Realno je očekivati da se taj novac ( to se ionako mora ) položi na račune u banke te da se konvertira u eure , a veći dio će vjerovatno i ostati na računima. Tako će odjednom u novčane tokove ući nove milijarde eura …
Ima u europi dobrih vojnih “proizvoda“ za Hv , nisu samo Rafali u pitanju. Ako ne možemo odmah do Black Howka kao zamjena za naše Mi – 8 možemo do npr NH 90 helikoptera , EU ionako planira opremanje EU vojske i financira tu vojsku , i to je izvor besplatnih sredstava ( novca i opreme ) . Tu su još i Leopardi , leclerci , haubice njemačke , francuske , češke…
Samo treba dobra volja naših političara…EU će većinu toga platit :)

Be

18 mjeseci za obuku pilota. Znači da čak i ako Srbija kupi Rafale, tek će sve biti spremno tek oko 2030 godine.

Odgovori
Mi

Norveška želi prenijeti tehnologiju Hrvatskoj po pitanju korveta, koje bi se gradile i opremale u hrvatskim brodogradilištima. Vidjeti ćemo što će Plenki reći, iako je najavio prije koji mjesec da Hrvatska planira gradnju / kupnju korveta. Hrvatska pametno radi. Ne izmišlja toplu vodu sa svojom vlastitom proizvodnjom i stotinama prototipova koji neće nikada zaživjeti, nego kupi licencu provjerenih sistema ili traži prijenos tehnologija.

Odgovori
Pa

Apsolutno. Hrvatska je nadaleko poznata po kvalitetnoj brodogradnji, uspesnom usvajanju novih tehnologija i najvaznije postovanju ugovorenih rokova. To su norveski brodograditelji imali na umu kad su poklonili poverenje a i tehnologiju pouzdanom partneru..

Mi

Pavle

Upravo tako

Ne

Bilo bi lepo da i mi damo Ukrajini koji Mig29. Mozda one koji su ostali iz exYu.
Tesko cemo celu ekadrilu da drzimo u letnom stanju.
Bio sam na pocetku rata neutralan ali nemogu da cutim nakon strahota sta Rusi rade.

Odgovori
AI

Hrvatska nije gubila vreme sto se tice lovacke avijacije dok Srbija itekako gubi vreme jer se nista konkretno ne dogadja po tom pitanju.Ako zelis nesto da kupis ti to i moras da platis,pa sad ako je zelja srpskih pilota avion Rafal F4 onda i omogucite to ljudima u brzom roku.Nije jeftino ali sve sto je dobro i valja ima vecu cenu, naravno.Jednostavno tih 2 milijardi eura Srbija mora da odvoji za Rafale jer resursi MIG-ovima isticu a i to su pomalo zastareli avioni u svemu.Sto se tice Hrvatske,nisam znao da poseduju ovoliko helikoptera, skoro duplo nego Srbija.Pozdravljam njihovu odluku da daju Ukrajini jer ce to Ukrajinci remontovati i sluzice im bar za prevoz ranjenika a za uzvrat Hrvatska ce dobiti skoro nove americke helikoptere koji su daleko bolji od ruskih.Ovo je neki sablon koji bi i Srbija trebalo da koristi,da pocne sto vise zapadnu tehniku da ubacuje u RV,pocev od aviona i helikoptera.Za pocetak i ja bih bio saglasan da se Ukrajini posalju dva MIG 29 kao pomoc jer i mi sami znamo sta je bombardovanje i agresija.Ipak su ukrajinski dobrovoljci ratovali na Kosovu na nasoj strani u zastiti srpskih teritorija…

Odgovori
Th

Moras dodat izmedju 400 do 1 milijardu evra . Rafali su skupi. AV je rekao da ce se razgovarat o Rafaliman kad stignu Mistrali. Srbija nece dobit avione preko reda. Bude li neko od kupaca prodavao svoje rabljene avione tu ceka Grcka. Njiman preti rat sa Turskom. Samo clanstvo u NATOu ih stiti. Ako nestane Russia kao pretnja bice taj savez beskoristan. Nikom iz Evrope se ne ratuje za Taiwan. Kinesi nisu ludi da napadnu Amerikance. Morali bi vodit rat sa NATO savezom.

Za te MILove Hrvatska bi mogla dobit 1-2 UH-60L. Uz to bi morali kupovat dodatne Helikoptere da napune 10 komada. Mozda im budu nudjeni dodatni Bradleji.

Da

Ovo je jedan razuman komentar, ali bojim se da si velikoj manjini, jer je većina ljudi u Srbiji i dalje okrenuta prema Rusiji.

om

AIM u redu je sve što ti pričaš, ali zrakoplovi su strateški pojam i mislim da nije problem u tome hoćete ih vi naručiti ili nećete. Problem je političke prirode i htjeli vi to ili ne zapad vas gleda kao proruski element, jer tu nešto glumatate i niste se od Putina distancirali , a taj Putin i njegov rat veliki su problem za zapad. Jednostavno mislim da ovdje nisu u pitanju samo vaše želje . Druga stvar je ponašanje Francuske oko isporuke naručenih i navodno plaćenih sistema koje kasni tri godine.
Meni je to vrlo čudno, ali precednik valjda ima odgovore koje bi javnost trebala znati, samo ako smije pitati. Isporuka Rafala kad bi i bila ugovorena sa obukom pilota ne bi bila realizirana prije 2030. jer su kapaciteti rasprodani a rabljenih nema više na raspolaganju, dakle…

Va

Za tih 12 Rafala koliko ce da potrose plus buduca odrzavanja,bolje da su potrosili na nesto pametno u zemlji ! Ionako ne mozes nista veliko da uradis sa 12 aviona pa bili oni i zadnja rec tehnike !

Odgovori
om

Samo ruski avioni bili su jeftini za održavanje . Ja bi okrenuo pilu i upitao se, hoćete li vi ostati na ruskoj tehnici ili ćete prelaziti na zapadnu, naravno sve će to puno više koštati jer kvaliteta ima cijenu. Ako smo željeli zadržati lovačku komponentu onda će nas koštati ako se pak predomislimo i ako nam bude preskupo ima valjda netko zainteresiran tko će kupiti eskadrilu da se malo našalim.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor