[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024
Iranski dron-kamikaza Shahed-136: Od AliExpress komponenti do napada na Kijev
Shahed-136 se lansira uz pomoć sistema RATO (Rocket Assisted Take Off), dok marševsku pogonsku grupu predstavlja klipni bokser motor.

Iranski dron-kamikaza Shahed-136: Od AliExpress komponenti do napada na Kijev

Jedna od karakteristika rusko-ukrajinskog rata koji traje već skoro 8 meseci, jeste upotreba velikog broja tipova bespilotnih letelica (BPL) različitih tipova i namena. Obe strane koriste na stotine pa i na hiljade BPL, počevši od kvadrokoptera (osim vojnih, pretežno su tu civilni komercijalni tipovi), preko tzv. dronova-kamikaza (loitering munition), taktičkih izviđačkih BPL, pa sve do izviđačko-borbenih BPL klase MALE (Medium Altitude Long Endurance). Koriste se za izvršavanje širokog spektra zadataka, od izviđanja, preko korekture artiljerijske vatre do borbenog dejstva po ciljevima na kopnu i moru.

Od pre nešto više od mesec dana pažnju javnosti, ali i vojnih stručnjaka, privlači BPL sa oznakom Geranj-2 (Geranijum-2) koju, za uništavanje ciljeva na zemlji, koriste ruske oružane snage. Prvi put je primećena oko 12. septembra, na severoistočnom delu Ukrajine, na ratištu u okolini Kupjanska, Harkovska oblast. Smatra se da su ove BPL tada bile u upotrebi već nekoliko dana, a analizom njihovih ostataka nakon dejstva utvrđeno je da se radi o iranskim letelicama tipa Shahed-136 koje su dobile rusku oznaku Geranj-2.

Rusija do sada nije raspolagala dronovima koji su u klasi Shahed-136.

Da će Rusija od Irana nabaviti bespilotne letelice, prvi je još početkom jula ove godine nagovestio savetnik za nacionalnu sigurnost Bele kuće Džejk Saliven koji je za medije izjavio da SAD raspolažu sa informacijom da će Teheran u veoma kratkom vremenskom roku obezbediti Rusiji nekoliko stotina bespilotnih letelica, kao i da će obuka ruskih snaga početi uskoro.

Mnogi mediji su zaključili da je Rusija, zbog gubitka od oko 1.000 dronova za 6 meseci rata, bila prinuđena da takve letelice nabavi od Irana. Ispostavilo se međutim da je Rusija dobila uglavnom letelice koje do sada nije imala u svom naoružanju, a njeni gubici bespilotnih letelica u Ukrajini se odnose pre svega na male taktičke letelice poput Orlana-10, dok je navodni gubitak tadašnjih hiljadu BPL informacija koju je objavila ukrajinska strana.

Jedan od letova iranskih kargo aviona Boing 747 u Rusiju , najverovatnije prilikom isporuke bespilotnih letelica.

Početkom septembra su redovni pratioci Flajtradara mogli da primete da je između Irana i Rusije uspostavljen vazdušni most u kojima se koriste uglavnom iranski transporeri Il-76 kao i kargo Boeing 747, kao i ruski transportni avioni, što je ukazivalo na to da je isporuka BPL u toku. Ministarstvo odbrane Rusije nije želelo da komentariše ove letove niti pojavljivanje letelica Geranj-2 iznad Ukrajine, dok je Iran zvanično demantovao bilo kakvu isporuku oružja Rusiji.

Za sada je poznato da ruska vojska iznad Ukrajine koristi dronove-kamikaze Shahed-131 (Geranj-1) i Shahed-136 (Geranj-2), kao i izviđačko-borbene BPL Mohajer-6 (za koju je ispostavilo se pogrešno, preneseno da imaju rusku oznaku Geranj-1). Zbog velikog broja upotrebljenih primeraka, samim tim i velikog broja pogođenih ciljeva, do sada je široj javnosti najinteresantnija bila Shahed-136. Još uvek se vodi polemika kakva je to bespilotna letelica, da li je u pitanju dron-kamikaza, na zapadu je takav sistem poznat i pod terminom loitering munition, a postoje ocene da se radi i o ‘‘mini‘‘ krstarećoj raketi (iako to nije raketa jer nema raketni motor). Treba naglasiti da ruska vojska poseduje domaće dronove-kamikaze tipa Lancet 1 i 3, kao i KYB, ali oni nisu u klasi Shahed-136, to su mnogo manje letelice, sa skromnijim performansama i daleko manjim bojevim glavama.

Shahed-136 u naoružanju jemenskih Huta.

Iako su, prema zapadnim medijima, Shahed-136 (Šahid-136) prvi put pre dve godine upotrebili Huti u Jemenu, o ovoj letelici se do rusko-ukrajinskog rata znalo veoma malo. Nakon pronalaska i analiziranja ostataka letelica koji su ili oboreni ili su pogodili svoje ciljeve, moglo se zaključiti da iranska BPL nema optoelektronski sistem koji je karakterističan za dronove-kamikaze (samim tim ne može da se koristi za određene pokretne i nepokretne ciljeve), da ima inercijalni navigacijski sistem putem koga se navodi uz moguću korekciju putem satelitske navigacije, da je dužina letelice je 3,5 m, razmah krila 2,5 m, masa letelice je oko 200 kg, za masu bojeve glave (navodi se da je visokoeksplozivna parčadna) postoje oprečne informacije, negde se navodi da njena masa iznosi 30 do 50 kg, a negde da je svega 15 kg. Moguće je međutim da se podatak 15 kg odnosi na masu eksploziva, mada bi se na osnovu nekih oštećenja koje su na određene objekte nanele ove letelice, moglo reći da je reč o moćnijoj bojevoj glavi.

Od ostalih taktičko-tehničkih karakteristika se navodi da je krstareća brzina 185 km/h, vrhunac leta 60 do 4.000 m, da je letelica izrađena od kompozitnih materijala, da ima mali radarski i infracrveni odraz što otežava njeno otkrivanje, kao da je zbog malih dimenzija i male visine leta nije baš tako lako oboriti ovu letelicu. Njihovo uništenje odnosno odbrana nekog objekta je dodatno otežana jer se napad vrši u rojevima od, kako dosadašnja iskustva pokazuju, 5 do 10 letelica što može da ‘‘zasiti‘‘ PVO protivnika. I pored toga, Ukrajinci se hvale da su veliki broj ovih dronova uspeli da obore.

Lanser sa 5 dronova Shahed-136 može se postaviti i na civilni kamion.

Marševsku pogonsku grupu čini klipni četvorocilindrični dvotaktni bokser motor Mado MD550 koji predstavlja kinesku kopiju nemačkog motora Limbach Flugmotoren L550E snage 50 KS za koga se navodi da vodi poreklo (iako je možda samo isti koncept) od motora čuvenog automobila Volksvagen ‘‘Buba‘‘. MD550 je veoma bučan zbog čega su Ukrajinci nazvali ovu letelicu nazvali ‘‘moped‘‘, motor je istovremeno veoma ekonomičan što letelici obezbeđuje veliki domet za koji se navodi da je od 1.000 do čak 2.500 km. Može se naći i informacija da se ova pogonska grupa do skoro mogla nabaviti na AliExpress-u. Kada je u pitanju lansiranje, na osnovu dostupnih snimaka, može se videti da se ono postiže uz pomoć koncepta RATO (Rocket Assisted Take Off). Lanser je mobilan, postavljen je obično na kamion što omogućuje brzo napuštanje mesto sa kojeg su letelice lansirane. Prema poslednjim informacijama ukrajinske strane, letelice Shahed-136/Geranj-2 su u Rusiji modernizovane.

Vazduhoplovna baza Badr u kojoj se nalazi pogon za proizvodnju dronova Shahed-136 / Foto: Maxar

Shahed-136 nije dakle neko sofisticirano oružije, ali zbog pojedinih pomenutih karakteristika može biti vrlo efikasno i za protivničku stranu problematično za neutralisanje. Iran je sasvim razumno napravio jeftino, ekonomično borbeno sredstvo, u skladu sa svojim pre svega ekonomskim i finansijskim mogućnostima. U uslovima žestokih sankcija u kojima nije moguće doći do nekih visokotehnoloških sistema, moralo se raditi sa onim što je dostupno. Proizvođač letelice je Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), Shahed-136 se sklapa u vazduhoplovnoj bazi Badr, kod grada Isfahana, gde se nalazi preduzeće Shahed Aviation Industries u kome je letelica konstruisana.

Rusija u Ukrajini koristi i Shahed-131 (Geranj-1) koji je nešto manji od Shahed-136.

Smatra se da je do sada Rusiji isporučeno na stotine ovih letelica, a po poslednjim objavljenim podacima ukrajinske obaveštajne službe, Rusija je od Irana kupila 2.400 letelica (nije međutim poznato da li su to dodatne ili se radi o ukupnom broju Shahed-136). Moguće i da je u taj broj uračunat ukupan broj iranskih bespilotnih letelica svih tipova, a sigurno se radi i o letelicama tipa Shahed-131 čiji ostaci su prošlog četvrtka pronađeni u Bučanskom rejonu Kijevske oblasti. Analizom dobro očuvane letelice utvrđeno je da je Shahed-131 nešto manji od Shahed-136, njegova dužina je oko 2,6 m, razmah krila 2,2 m, masa se procenjuje na oko 135 kg, masa bojeve glave na 15 kg, a smatra se da je maksimalna dužina leta 900 km. Pogon čini Vankelov motor sa oznakom Shahed 783/788, koji je, kako se navodi, razvijen u Iranu na bazi kineskog MDR-208 koji je opet kopija britanskog motora AR731.

Nije nemoguće da u narednom periodu Rusiji stigne još tipova iranskih bespilotnih letelica, iranski mediji spominju dronove-kamikaze Arash-1 i Arash-2, a američki list The Washington Post preneo je pre nekiliko dana vest da će Rusija od Irana nabaviti i balističke rakete Fateh-110 dometa 300 km i Zolfaghar dometa 700 km, za koje je, kako se navodi ugovor potpisan 18. septembra.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zo

Vreme klasičnog RV, odnosno avijacije je prošlost, veći efekat imaju mali, jeftini dronovi od skupih i načičkanih aviona.

Odgovori
Sr

@Zorz
Ni blizu

Va

Nemaju veci efekat nego sigurniji i jeftiniji za postizanje cilja ! Sto rizikovati SU-34 po dubini teritorije za statican cilj nego poslati 10-15 Shaded-135 dronova ,jedan dva ce stici do cilja ! Ima jos gomila zadataka koje ne moze da radu klasicni dronovi raznih tipova zato se i radi na bespilotne avione a visenamenski su nezamenljivi jos u nekim stvarima ! Shaded-136 je samo primer da nije sve u ceni, mnogi su prestali da se smeju Iranskim dronovima jer mnogi nisu pratili blisko istocnu situaciju ! Gde niko nije pomislio kako Huti tuku rafinerije branjenje najmodernijim zapadnim PVO trupnim sistemima i da Iran razvija bespilotne letelica davno na iskustvu susreta sa Amerima i Izraelcima i posle njih imaju najvise iskustva oko njihovog koriscenja , plus su morali da se prilagode ogranicenjima materijala i razvijaju svoje modifikacije !

Fa

Došlo vreme da turbopropovi konačno dobiju svoje mesto u slojevitoj PVO.

Saveznici Spitfajerima i Tempestima obarali mnogo brže V-1 rakete u WWII.

Adekvatno opremljen turboprop bi bio veoma dobra zaštita gradova od ovakvih napasti.

St

To pricaju i za tenkove vec 50 godina.

Bu

>> Gde niko nije pomislio kako Huti tuku rafinerije branjenje najmodernijim zapadnim PVO trupnim sistemima

Primitivni dron koncipiran od terorista za terorizam kao ovo sto Rusija sada radi po Ukrajini. Takvim dronom moze da se pogodi rafinerija, elektrana, toplana, ali ni jedan relevantan vojni cilj osim neke napustene kasarne.

Va

Falcon Toga sam se i ja setio ,klipnih aviona i V-1 posto me Sahed najvise podseca na V-1 ! Samo sto je V-1 bio dosta veci letio na vecim visinama i vecim brzinama ! Inace V-1 se lako rusio bas zbog brzine ,malim pomakom krila aviona na krila projektila zacas bi izbacio V-1 sa putanje i tako su ih rusili ! Problem je sto svako vece dizanje aviona izlazes avion Ruskoj PVO pored linija fronta ili na severnoj granici od Belarusije ! I avioni tokom rusenja V-1 su se mnogo ranije dizali u vazduh zbog ranog opazanja V-1 ! Sahed se opaza na tek par kilometara i posto nailaze u talasima 5-10 komada,nisu bas veliki, treba poprilica jurnjava sa njima u vazduhu ,ne zaboravi da su ih Ukrajinci vec jurili u vazduh samo sto nije proslo bas sjajno ! A Saudijce su naterali na isto Huti da jurcaju ove igracke ! Mislim da su bolja resenja topovi koji je razvila Nemacka za te stvari imas na netu zaboravio kako se zovu !

De

Zorz,

Rusi i Ukrajinci koriste primitivne taktike a nemaju modernu tehnologiju poput avione 5e generacije. Nemaju ni neke razvijene sposobnosti za subzbijanje PVO

To se ne moze usporediti sa Americkim ili Izraelskim snagama koje su puno naprednije sto se tice i tehnologije ali i doktrine i taktikama.

Pe

Ovi mu dodje kao balisticka raketa za male pare,seje puno straha i pravi prilicnu stetu.

Odgovori
Va

Mini krstareca letelica !

Bu

>> može biti vrlo efikasno i za protivničku stranu problematično za neutralisanje.

Ovi neprecizni dronovi izazivaju velike stete na civilnim objektima i zrtve jer promasuju, ako je to „vrlo efikasno“ onda zaista ne znam o cemu mi pricamo. Efikasno u smislu dejstva po moralu stanovnistva i spremonsti na otpor napadnute zemlje? U 21. veku cilj je postici maksimalan vojni ucinak sa minimalnim civilnim zrtvama i stetom a ovaj sistem je prosto divljacko oruzije za odmazdu nad civilima, konstruisano od strane divljaka i prodano divljacima…

Odgovori
Mi

Burito, ocigledno se ne slazes sa svima ovde o efikasnosti ovih jeftinih dronova Oni jesu jeftino oruzije, ali daleko od toga da su dizajnirani da ubijaju civile. Po cemu ti znas d a oni promasuju?

Najveca steta je ako ga pogodis pa padne negde nije trebao da padne.
Ovi sto onesposobljavaju energetsku infrasytrukturu i vojne/strateske zgrade i slicne civilne ciljeve sigurno nisu poslati da ubijaju nenaoruzan narod i pogadjaju stanove i kuće.
Kolateralne stete na zalost uvek ima. Amerikanci su najveci eksperti na tom polju zadnjih 25 godina preciznih bombi i raketa.

Bu

Postoje stotine snimaka ovih dana gde ti dronovi padaju po stambenim zgradama, u parkove, pored infrastrukturnih objekata koji su izvesno bili meta itd. Ako pretpostavimo da namera nije terorisanje civila onda ostaje samo nepreciznost. Ne znam sta tu ima da se objasnjava. Dronovi imaju inercijalno navodjenje, mozda sa GPS korekcijom ali to nije poznato. Ja pretpostavljam da su opremljeni INS-om loseg kvaliteta (Iran, sankcije) i da ne rade GPS korekciju te im preciznost direktno zavisi od udaljenosti programiranog cilja od mesta lansiranja.

Va

Burrito Baby Gresis,naprava koristi prvo GPS uredjaj (koji je modifikovan od Irana ) sto znaci da unapred unesu kordinate i zna se sta se gadja nema greske,gadjaju se energetske mreze i vladine zgrade po gradu i sve sto ima veze sa drzavnim i stitucijama ,pola dronova se obori nad gradom pa padaju po gradu nasta se apeluje zadnjih nedelju dana kada udje u zoni grada da se ne obara slobodno se informisi sa Ukrjinskih portala ! I naravno da ce naduvati jos pricu ! Inace ovi neprecizni i
dronovi su polupali rafinerije u Saudijskoj Arabiji branjenim modernim PVO baterijama a Saudijce su naterali da avionima ih jure po nebu i trose preskupe raketa jureci ih !

Mi

Ne bih rekao da je nepreciznost uopste.
Jesu jeftine, ali i 10-100x skuplje letelice imaju tehnicke kvarove ponarucito kad se puno leti. Sad kad posaljes rojeve od 5 komada pa tako jedno 20 puta u sedam dana onda onda se i tehnicki kvarovi pokazu, te slikaju. Ali nije to po meni veliki procenat.

Ja bih rekao da je veci procenat slikanih Shahed-136 gde nisu stigle na metu zbog toga sto ih je neki metak zakacio i srusile su se pre vremena. Ili su jednostavno bile oborene. jeste mala meta za radare i rakete, ali je ipak to velika povrsina (Trougao) i lako moze da popije metak dva usput.

Pa i Ukrajinci tvrde da su oborili na desetine istih. Tamo gde padnu iste snimaju i pokazuju kako Rusi namerano gadjaju civile, promasuju, itd.. Slike i video iste se moze napraviti iz 5 razlicitog uglova mobilnim na licu mesta. Te naravno nisu stigle na metu i pale su po parkovima i na zalost po nekim stanbenim zgradama.

Rusi nemaju para da kupuju dronove za gadjanje stanbenih zgrada i parkova, tu se bar slazemo. A i da imaju, zasto bi to radili ako mogu da pogode metu od vojno strateskog znacaja?

Fe

“Neprecizni dronovi”?! A i ruske rakete, ne 100% neprecizne nego od 150-200%. Kako objašnjavaš slom ukrajinske elektro mreže i restrikcije u situaciji kad ukrajinska privreda stoji. Pre poteza godine sa krimskim mostom Ukrajina je izvozila struju, posle toga nije u stanju da je distribuira. Da li može neko objašnjenje takvog stanja, zasnovano na primeni aristotelovske logike, a ne na tvrdnjama raznih ukrajinskih i zapadnih Milja Vujanović?

Bu

>> Kako objašnjavaš slom ukrajinske elektro mreže

Objasnjavam tako sto je veoma lako poslati par stotina dronova (koje si kupio u Iranu jer nemas svoje) da pogode infrastrukturne objekte koje je jako tesko promasiti jer zauzimaju velike povrsine. Ako vam je to sad taj dugo najvljivani uspeh Rusije sto je Ukrajini razvalila civilnu infrastrukturu onda ok, uzivajte.

Kako ti objasnjavas da je Rusija spala da od Irana kupuje dronove i rakete a ovde mesecima tvrdis kako imaju neogranicene kolicine spostvenog superiornog naoruzanja?

Ma

@Burrito Baby Zar te infrastrukturne objekte nije branio neki PVO?
Na osnovu ove nove taktike upotrebe dronova u rojevima, očigledno je da će morati da se razvija nova taktika odbrane.

Kad znaš kako Rusi razmišljaju, onda nije teško odgovoriti na pitanje koje ste postavili Felineu. „Kako ti objasnjavas da je Rusija spala da od Irana kupuje dronove i rakete a ovde mesecima tvrdis kako imaju neogranicene kolicine spostvenog superiornog naoruzanja?“ Rusi čuvaju svoje najbolje i najskuplje za okršaj sa Amerima, neće trošiti na ovaj lokalni sukob, nego će uzeti što jeftinije i masovnije oružje da korite, čiju upotrebu i gubitak neće ni osetiti, u tom grmu leži zec. Iz tog i još iz 2 razloga koriste uglavnom zastarelo oružje u Ukrajini.

Ni

Kako se vidi to je uglavnom kopija nemačkih i engleskih sistema. Iz tog razloga su verovatno i toliko opasni za civilnu infrastrukturu i civile.

Va

Iran će ovo da skupo plati sleduju sankcije a moguće i da Izrael udari po tim verskim fanaticima sad kad znaju da Iran može lako da napada ceo Izrael kako oće

Odgovori
Iv

Pa zar Iran nije već pod svim mogućim sankcijama već decenijama.Kako misliš da Izrael od 9miliona stanovnika napadne Iran državu od 90 miliona stanovnika?Budi siguran da Iran ni malo nezaostaje po pitanju morala i ratničkih veština od Izraela.Sigurno će dobiti od Rusa neku tehnologiju za ove dronove što su i isporučili.

Mr

Pa vidiš da se Izraelci ne mijesaju u ovaj konflikt.. Izrael ne prodaje ukrajini naouruzanje.. I za nas bi bilo puno pametnije da smo neutralni.. treba se skloniyi sa promaje.. odgovori trebaju biti cim vise diplomatski..

Ne

Ideja fantastična. Pošalješ desetine ovih dronova. PVO prosto mora da dejstvuje. U međuvremenu pošalješ balističku raketu koja završi posao koji dronovi nisu odradili. Za malo para odradiš posao…. Nadam se da ćemo mi nekad dovršiti dron kamikazu ,,Gavran,, Ne znam dokle se tu stiglo…. Čitav ovaj rat je dokaz da nama kao zemlji uopšte nisu neophodni preskupi avioni. Nama treba što raznovrsniji PVO sistemi u što većim količinama I sa istoka i sa zapada

Odgovori
Tr

Ovi dronovi ce biti efikasni taman toliko vremena koliko je potrebno da se izmisli efikasna odbrana od istih..Dakle za koju godinu ce svi dronovi ovog tipa moci u penziju!

Va

Trundle Ko sto sam tvrdio i za Baryaktara da nece daleko kada naidje na jacu PVO tako i bilo ! Sve ima svoje pa i mera protiv ovih dronova ! Samo sto je ovima najace oruzije cena od 10000 evra !

Fe

@Trundle

Kada da očekujemo “rešenje”? Opet i ponovo wunderwaffe koje će to rešiti začas.

Takva oružja, koja bi onakav rat dobila za sat-dva već postoje – sva odreda rade na principu defekta mase, bez obzira na to da li su fisionog tipa ili fisiono/fuzionog. Gram mase pretvorene u energiju po Ajnštajnovoj E=mc^2 = 20kilotona energije, samo je to dovoljno u ovoj situaciji da bude game changer, ostalo su samo priželjkivanja.

Ne

@Trundle
I ja tako mislim. Mada ipak nisam siguran da je to baš tako… Zato sam i napisao da treba razvijati domaći dron ,, Gavran,, i uopšte koliko toliko domaće. I ako se kupuje Kupovati jeftinije… Možda je politička odluka, možda kakav dil kupovina bayraktara. Ogroman novac za to a mogli smo solidno PVO da ojačamo. Mislim da PVO sistemi ipak neće izgubiti vrednost u dogledno vreme a i neka naša lična iskustva kao zemlje govori tome u prilog. Eto ujedno neko moje pitanje za gospodina Bankovića. Govorilo se do pre 2 godine o nekom domaćem PVO sistemu RLNC IC ili TK čini mi se.Da li se zna šta o tome??.. Sistem je trebao biti jeftin. I u slučaju napada ovakvim dronovima veoma koristan. Od jeftinih dronova braniti se jeftinim PVO raketama.

Odgovori
Đ

Bilo bi lepo da nabavimo 200-300 komada za nase ratno vazduhoplovstvo.

Odgovori
Sr

@Đorđe
Da od Irana pocnemo da kupujemo ofanzivno teroristicko oruzje? Sta da kazemo veteranima VRS? To je Srbija koju vi zelite? Sta je tu „lepo“!?

Bu

>> Sta da kazemo veteranima VRS?

Sta cete reci veteranima VRS na to sto je islamista Kadirov glavna faca u Rusiji i spec. operaciji? Sta mislis kako se ja kao veteran osacam kad vidim stotine njih kako urlaju alahu akber obuceni u crno i spremaju se na Ukrajinu? A Srbi sve to gledaju i podrzavaju…

Mi

Prvo i pre svega takvu letelicu mozemo i sami da napravimo za relativno male pare. Na tome se vać i veoma ozbiljno radi, siguran sam. Pametnije je razvijati svoje male krstarece projektile.
Drugo, nikako ne smemo kupovati oruzije od Irana. Razloga ima previse.

@Srbofil
U kom smislu je to teroristicko oruzije, a tomahawk ili nagazna bomba nisu?

Bu

Pokazali su se odlicnim za terorisanje stanovnistva, napad na civilnu, nebranjenu infrastrukturu, stambene objekte itd. Ne postoji ni jedan jedini dokaz da su do sada neutralisali neki vojni kapacitet. Prosto za dinamicki organizovane, pokretne jedinice, komandne centre itd. taj koncept da ukucas fiksne koordinate pa dron leti inercijalno navodjen na cilj je veoma neefikasan.

Zo

Srbofil19, šta je to ofanzivno terorističko oružje?

Mi

Burrito Baby
Daleko vise ima snimaka azovskih bataljona u akciji sanacistickim simbolima, i dok treniraju decu uz naci zastave. Problem je sto se to uporno i neopravnadno ignorise od strane Zapada, i nekih ovde clanova. Do samo pre 3-4 godine su ih i sami Amerikanci i u UN prozivali teroristickim paravojnim trupama sa Nacistickim ideologijama i simbolima. Dokumentarci o njima su na zapadu bili na televiziji u Engleskoj itd..

Sr

@Burrito Baby
Jezivo. Oni ratuju na obe strane, valjda pored cuvanja koza i klanja medjusobnog ne znaju nista drugo da rade?
@Milos77
U mislu da je prvestveno projektovano za teroristicke napade i opremanje teroristickih jedinica odredjene islamske republike. VS nije u tom fazonu if you catch my drift.

Mi

@Srbofil, Burrito

Ideja polazi od improvizovanih zemlja-zemlja projektila koji su dobili veci domet tako sto su im stavili klipni motor i veca krila. Sve sa ciljem da se napravi ono sto vec odavno postoji kao Tomahavk, samo manje, jeftinije i napravlejno od dostupnih delova. Cena ne duplo, ili 5x nego bukvalno 100x manja od modernh „smart“ raketa.

I JASSM i Tomahavk se mogu klasifikovati kao dronovi kamikaze samo sto su na raketni pogon. I isti prave enormnu kolateralnu stetu, ali naravno imaju uvek dobar izgovor i „breaking news“ na njihovoj strani.

Bu

@Miloš77

Jeftina ruska propaganda, do bizarnih granica je naduvan taj azov i njegov nacizam kako bi se cela jedna drzava i njeno rukovodstvo proglasilo nacistickim i onda krenulo u agresiju, tzv. spec. vojnu operaciju tzv. denacifikaciju.

Ni

@Srbofil

Malo je glupo napisati ‘ofanzivno teroristicko oruzje’, tom logikom skoro svako oruzje i orudje je ‘teroristicko oruzje’ jer nemoj da se pravimo naivni, znamo sta su sve Amerikanci doturali Talibaima tokom sovjetske ivazije, onim papucarima u Siriji i ostalim teroristima sirom sveta. Znamo i od koga Saudijska Arabija i slicne drzave nabavljaju naoruzaje koje se meri desetinama milijardi dolara.

Sto se tice R. Srpske i VRS. Ako znas iole nesto u tome, onda bi trebao da znas da je Iran slao instruktore u BiH, iz revolucionarne garde a i Hezbolahovce, i naoruzanje a ne mudzahedie. Mudzahedini su mahom dolazili iz sunitskih drzava a Iran je siitska drzava i celo vreme rata u BiH Iranci i mudzahedini bili su na krv i noz, cak je u Zenici doslo do puskaranja izmedju Iranaca i mudzahedina (potvrdjeno iz nasih i bosanskih izvora).

Druga stvar, ako cemo se voditi tvojom logikom, pa mi onda treba da prekinemo diplomatske odnose sa mnogim drzavama, od Turske, preko Saudijske Arabije i Egipta pa sve do Amerike.
Ne zaboravi da Mudzahedini u BiH, pa i iranski instruktori i oruzje, nisu pali s marsa nego su dosli preko Hrvatske, sve uz blagoslov Amerike i Nato-a koji su uredno propustali i mudzahedine i Irance i Hezbolahovce, a i tovare sa oruzjem. I sta da kazemo Srbima iz Rep. Srpske sto saradjujemo sa Amerikom, Nemackom, Francuskom, Turskom, Egiptom i mnogim drugim zemljama koji su u to vreme pomagali bosanskim muslimanima, ili se to ne racuna?
Uostalom, to o cemu ti pises bilo je davno, danas Srbija ima bolje odnose sa Iranom nego sto ima Federacija BiH.

Va

BurritoBaby Ne nego su se pokazali kao mnogo jeftinije resenje od skupih krstarecih zapadnih i Ruskih raketa ,posaljes 10-15 komada opet jeftinije od krstarece plus uposli neprijateljski PVO ! Kako nebranjenu infrastrukturu ?! Ja pogledam Live Map koji je prozapadni kanal malo malo pa pise radila PVO zbog Sahida-136 !? Pa onda demontiranje rafinerija u Saudijsku Arabiju branjene sa modernim PVO sistemima !?

Mi

@Burrito Baby

,, Jeftina ruska propaganda, do bizarnih granica je naduvan taj azov i njegov nacizam…“

Moze se okretati ledja necemu, ali to samo odlaze kraj sukoba!

Ja govorim o zapadnim izvorima. Specificno Engleskim, Americkim i UN u periodu 2013-2021. Onda su odjednom prestali da ne zbonjuju narod jer se Rusija opdlucila da primeni silu.

Nista sporno ili niti tesko da se „iskopa“. Dokumentovano od strane Zapadnih medija na stotine minuta materijala uz naratore, pustanih na Zapadnoj televiziji (ne nekim internet kanalima).

Mislim da je jako sramotno ignorisatii takve pokrete u 21vom veku, a jos vise finansirati i naoruzavati ih. Nije ovaj rat poceo u Februaru 2022 niti 2014-te isto kao sto ni rat na Kosovu nije bio poceo Marta 1998-1999-te!

sm

Jedan broj komentara glasi „Zašto Srbija ne razvija ovakve dronove“?
Zamislimo samo modifikaciju Alasa ili Košave tako da koriste inercionu navigaciju bez kamere . Radni vek TMM motora je 10 sati. Za to vreme takav projektil bi mogao da doleti do Njujorka.

Odgovori
om

Ako ti dronovi ne spase Putina u Hersonu ništa od ove igre . Inaće Ukri trebaju osmisliti taktiku i otkrivati te dronove van grada. Ne dolaze oni iz svih smjerova. Dron je vođen GPS on i ide najkraćim putem. Treba podići sve raspoložive snage i prestetati to. Dron je vidljiv i ide relativno polako i u dometu je svih lakih oružja.
Nisu Ukrajinci glupi vrlo brzo uče i svakog čuda tri dana dosta. Nego kako kontraofenziva da pitamo generala surovoga.
Bojim se da moćni Rusi ne spremaju taktički nuklearni udar sa Crnog mora. Civile su rastjerali a ruski vojnici će se razbježati na mig komande.
Ako bude tako više ništa neće biti isto. NATO će poravnati Ruse u Ukrajini konvencionalno jer NATO to može.

Odgovori
Bu

>> Ako ti dronovi ne spase Putina u Hersonu

Kako ce ga spasiti, ti dronovi nisu za napad na mobilne vojne jedinice disperzirane na terenu, spori i bucni polako lete na cilj programiran u napred. Jedino sto se tim dronovima efikasno napada su veliki infrastrukturni objekti cija je pozicija opstepoznata i gradovi se gadjaju na slepo da bi se slomio borbeni moral stanovnistva.

Va

Herson je zadnja opcija da nesto urade vece pre zime Ukrjinci rece sami Amerikanci i zadnji biser koji mogu da postignu ! Vidljivi su tek kada pridje na par kilometra dronovi zbog jako male visine leta se tesko i vide iako se cuju ,radar ih skoro nevidi,IC odraz je premali da ih uhvati lako MANPAD ! Nejde kracim putem vec odakle se ispali a posto moze da se ispali odakle hoces iz kamionceta onda moze da dodje sa koje hoces strane u vise naleta iz vise pravaca ! E da kada podignu sve snage da ih jure ,to je prava stvar ! Onda prolaze ko oni avioni sto su ih vec jurili pa doslo sa 200 km Ruska PVO raketa do aviona !

22

Ako nisi u stanju da ovladaš vazdušnim prostorom, nekažnjeno zavališ JDAM sa 7000 metara (sa greškom od 1 metra), onda spadneš na Hezbolah taktiku sa masovnim i jeftinim iranskim dronovima?!

Odgovori
Va

22201 Ne nego napadnes zemlje sa starim PVO sistemima sa kolacijom i onda si car ,poput Iraka sa 2000 aviona i milion vojnika i 50000 tenkova ili Srbiju sa 600-1000 aviona i unistis 18 tenkova za 78 dana ! Vidis bombardovanje Jugoslavije je trebalo da krene 1998 u kasnu jesen ali je opipivano prvo dali Srbija ima S-300 sto se radilo i tokom poseta delegacija u Beogradu ! Sta rece Vesli Klark u intervju ? Najveci strah im bila da Milosevic ne dopremi nekako S-300 sisteme preko Dunava ! R onda bi video dali bi leteli ne na 7000 metara vec dali bi tako tek ulazili u granice na te visine ! De budite malo realni !

22

@Vaste Ako tako piše na netu, onda ok. Ja to malo drugačije pamtim, bio sam „ispod“ tih dana.

Cr

@ Vaste- Živa istina, celu 1998.godinu je Nato opipavao PVO SRJ, putem snimanja, poseta raznih delegacija i na još dosta načina. Pa nisu uzalud naši vozili kamione sa spojenim burićima navodno „tajno“ noću po centru Beograda, čime su oponašali pokrete diviziona S 300 PMU, niti su uzalud podvalili natovcima fotografije naših vojnika i podoficira ispred S300! Baterija sistema S 300 jeste bila prava, uniforme jesu zaista naše, ali su vojnici bili Ruski, fotografije snimljene u RF. To je bila brilijantna pobeda naših obaveštajaca što su uspeli da odlože bombardovanje zemlje od jeseni 1998.godine do proleća 1999.godine. Pitanje je kako bismo prošli da je bombardovanje počela na jesen 1998.godine i da je trajalo zimi, vrlo je diskutabilno. O svemu ovome se vrlo malo zna, sigurno je 99% vas za ovo gore navedeno prvi put čulo sada, zapravo zna onaj ko treba da zna.

Fe

U članku se pominje i dron sa bojevom glavom od 15kg – postoji, u pitanju je dron Geran-1 (Geranijum-1), nešto manji od drona Geranijum-2, tj Shahed-136.

Geranijum-1 / HESA Shahed-783/788

Dolet:900km
b/g: 15kg
masa:135kg
dužina: 2.6m
razmah krila: 2.2m
sistem navođenja:GLONASS augmented INS
motor: iranska verzija kineskog vankel motora MDR-208

Odgovori
Va

Burrito Babu Ne mogu da komentarisem Sovjetski Savez nisam iz toga doba ali mogu da komentarisem tesktove analiza zapadnih linkova koje mozes sam da nadjes i pogledas ! Za pocetak daj nesto od naslova napisi osim sto pises sve ali nista ne napises o naslovu ?! Da modifikovali su GPS u njemu a Ruska verzija verovatno koristi i Glonas ! Cekaj Rusija nesme da ima nikakvog sazveznika pored silnih budzeta zapadnih zemalja koji se sliva u Ukrajinu ?! Koliko se secam saradnja Rusije i Irana seze unazad dvadeset godina barem !

Fe

U članku se pominje i podatak da Geranijum-2/Shahed-136 ima bojevu glavu od 15kg – u pitanju je onaj manji dron – Geranijum-1.

Odgovori
Fe

Nabaviti Geranijum-2, obavezno tj kupiti licencu, ali samo 200-300 primeraka je premalo. Takođe, treba napraviti i neke manjeg dometa, sa optoelektronskim navođenjem, za primenu na bojnom polju i napade na pokretne mete, lepo se vidi da Lancet (i slični mali dronovi, kao Switchblade) ima premalu bojevu glavu, nije baš dovoljan za tenkove i haubice, uglavnom ih ošteti a ne uništi.

Dok se ne pojavi neka izrazito usavršena metoda za ometanje GNSS signala, ili neki laserski top za odbranu od rojeva dronova napad ovakvim rojevima jeftinih dronova će biti izuzetno efikasna metoda ratovanja na standoff distancama, i neuporedivo skuplja za onog ko se brani nego za onog ko napada. Kako da Iris-T, Pancir ili Patriot izađe na kraj sa njima kad su ovakvi dronovi neuporedivo jeftiniji po primerku od rakete kojom (eventualno) mogu da se obore- i to jedan po jedan? I kad su dovoljno prosti da mogu da se proizvode na desetine i stotine dnevno. Pošalju se veliki rojevi, tako da istovremeno jurišaju iz više pravaca, pa će svaka PVO da bude izbušena, kao švajcarski sir.

Pe

@Feline Odbrana od ovakvih dronova i nije skupi PVO vec c-RAM (protiv raketni-artiljerijsko-minibacacka) a to su 6-cevni 20-30mm topovi gattling koje navodi radar, kao Raytheon Phalanx, a imaju svoje i Nemci,Holandjani,Italijani pa i Rusi.
Jedino to jos nisu dali Ukrajini.

Bu

>> Jedino to jos nisu dali Ukrajini.

Gepard je u stvari dat Ukrajini i on je veoma efikasan ali ih je potrebno par stotina. Sigurno bi se postigli dobri rezultati sa vecom kolicinom obicnih trocevaca postavljenih na pozicije oko objekata elektroenergetske infrastrukture.

Nadam se da ce pojava ovih dronova ubrzati slanje geparda Ukrajini, Nemacka poseduje jos bar 30 orudja kako kazu „kod industrije“…

sv

Komponente su opše dostupne uključujuči i dvotaktni motor ;)
Sistem se sastoji od Engine Control Unit, Power Distribution Unit, Automatic Take Off and Landing unit, Flight Control Unit, Inertia Measurement Unit, GNSS Transceiver. Zanimljiv je GNSS Transceiver koji je i SDR u isto vreme, prima 4 GNSS antene i sigurno vrši filtiranje za sve sve opšte sisteme navigacije kako bi smanjio uticaj ometanja. INS je intgrisan u GNSS tako da ukoliko ima jakih ometanja prelazi na inercijalnu navigaciju, kada dođe do povratka signala ispravlja putanju.
Integrisano je čak 4 radio izlaza ali se koristi 1, verovatno šalje i prima podatke po potrebi, mož da se upravlja i da menja zadatu putanju u letu . Veza između Flight Control Unit i GNSS Transceiver je LAN 100Mbps, a ostalo je valjda RS485.
Mislim da Rusi kupili IP i da štancuju samo tako. Sigurno je pretrpeo neke izmene pre svega u GNSS delu.
Jednostavan i efektivan dizajn, gde je cena proizvodnje max 12.000 USD.

Odgovori
Va

Mnogi su se iznenadili kada su pregledali bespilotnu da su Iranci modifikovali GPS u njoj ! Rusi proizvode svoje verzije mislim da je bojeva glava manja ima i verzija mislim sa kamerama .Iranci su jednom porucili vec,nismo vam mi Arapi !

Bu

Znaci sad su vam Iranici novi „Rusi“? Posto su potonji tehnoloski i vojno prd*uli u čabar sada pricate lovacke price o Iranu kao sto ste o sovjetima/rusima svih ovih decenija? Modifikovali GPS? Coveče, , da mi je da udjem u vase glave da vidim gde je prezupčilo…

sv

Ma nije nikava specijalna modifikacija već samo mnogo bolja izrada kako bi se umanjio uticaj smetnji i povećala preciznost za GPS tj. GNSS deo.
Ruska verzija ima dodatni modul Automatic Take Off and Landing unit,
koji je u suštini prijemnik signala za zemaljske GNSS predajnike i radi kao RTK i povećava preciznost na centimetarskom nivou. Podržava sledeće stadarde PGNSS, DGNSS, SGNSS, NDG. Samo ne znam što su ga ovako nazvali….

Pe

Kakva“modifikacija“, pa Rusi pojma nemaju o tome.Kupuju od Irana koji ima bolju tehnologiju od Rusije, i Iranci i programiraju i salju dronove.
Da Rusi znaju da to prave-sto bi uopste kupovali od Irana?

Mi

Iran ima bolju tehnologiju od Rusije jer su kupili jeftine Sahede ? Jel to vas oficijalni stav? :-)

Onda sigurno mislite i da je Jugoslavija ima bolju tehnologiju od Amerike kad su kupovali Juga auto osamdesetih. Ili sada sto uvoze municiju iz Srbije.

Rusi imaju tehnologiju da naprave H-555 ali ne Shahed.
Toliko gluposti se moze ovde procitati da je to zapanjujuce.

Va

Petrovic Dusan Naravno da nemanu pojma a koriste samo svoju verziju GPS Rusi Glonas pored GPS ! A vidim i Ukrjinci hoce da prave slicne !? Ili nije niko razmislio da jeftina stvar moze da radi !? Vidim spominjes C-Ram posle Phalanx koliko mi druze poznato C-ram je ustavri kopnena verzija phalanxa sa malim izmenama ! A Nemci su razvili svoj sistem protiv malih dronova i on bi bio bolji za male dronove od C-rama ,dok je Izrael odbacio taj sistem jer zna da zataji kod mesovitog napada projektila ,inace sistem je nakraju verovatno dobar protiv malih dronova ali trebalo bi im dosta komada jer jedan pokriva povrsinu manju od 1,5 km ,plus kadenca paljbe je ogromna u minuti ! Da modifikovali ga Iranci a zapadni analiticari pisali o tome ,nadji ako hocez izvor !

Odgovori
Pe

@Vaste Pa glonas je totalno omanuo u Ukrajinu-imali smo slucaje gubljenja kolona ruskih tenkova proletos.
Za sad zapad nije predao Ukrajinu C-ram a jos treba i obuciti ljude i postaviti ih oko bitnih meta.Sve to trazi vremena.
A sto se tice ukrajinske energetske mreze-pa bar mi u Srbiji znamo kako je kad u Beogradu nema struje.Jedino NATO je“humano“bacao grafitne bombe.
Ja se secam da se nasi tehnicari svaki put uspeli da vrate struju za par sati.Ne secam se da li su nase elektrocentrale gadjali i raketama-mislim da jesu.

Mi

Kolone tenkova se izgubile jer je GLONASS zakazao?? :-)))
A i GPS nije nije bio dostupan uopste pa su lutali ko muve bez glave, jelte?
Da li vi citate to sto pisete ili se zavitlavate skroz.

Pe

@Milos77 Tokom pocetka napada Rusije na Ukrajinu citave kolone tenkova su se izgubile i zaglavile na putevima, sto je dokumentovano stotinama fotografija iz svih mogucih uglova.
Zatim su bili unistavani – o cemu takodje postoje desetine video snimaka.
Kao posledica krajem marta Rusi su pobegli sa severa Ukrajine i prakticno u tom momentu strateski izgubili rat jer je ceo plan Rusije bio osnovan na brzom zauzimanju Kijeva i postavljanja marionetske vlasti.
Zasto Vi ignorisete istinu-samo Vi znate.

Va

PetrovicDusan Kakve veze ima sve to sa Glonasom ?! Znaci ni GPS nevalja posto imaju i njihovu opciju koriscenja !? Svi danasnji dronovi pa i DJI dronovi koriste i GPS i Glonas vidi sam u prospektima ! Eto nisam znao da ni GPS nevalja !

Mi

@Petrovic Dusan
Niste me razumeli. Upravo sam to pokusao da vam kazem, doduse sa malo sarkazma, sto vam je posle Vaste napisao.
Slazem se sat svimbsto ste napisali osim da su se Ruske kolone izgubile zbog lošeg GLONASS i neimanja GPS. To su gluposti prodane naivnima na Zapadnim vestima.
Vojske se nizu gubile ni pee satelitske navigacije ponarucito na poznatom terenu, kamoli kad svako u mobilnom telefonu u dzepu im gps i glonass.Tako da, da tonsu gluposti z naivne sledbenike dramskog pozorista CNN.

Naaravno da je sada čak i vama jasno da je Rusima propao plan preuzimnja Kijeva bez rata. Mnogon Ruskih vojnika je poginulo u tim kolonama koje nisu nikog ni napadale nego su naivno isle da osiguraju Kijevsku promenu vlade.
Drago mi je da ste priznali da je tako bilo posle svog pisanja mesecima ovde kako su Ruske kolone isle na Kijev da ga zauzmu silom ali su ih Ukrajinci pobedili na nekom kijevskom frontu koji nije postojao.

ma

Koji kontrast izmedju bajraktara koji precizno pogadja i skida vojne ciljeve
u usporedbi s ovim iranskim dronovima samoubojicama koji padaju po gradskom području da terorisu civile…

Odgovori
Va

Kontrast je sto si pomesao totalno dve razlicita tipa i koncepcije letelica da bi napisao nesto ! Uostalom same Ukrjinse vlasti su rekli da se neruse kada udje u zoni grada zbog padova na druge objekte ! Treba ih oboriti pre ulaska u gradske delove !

Zi

Mislim da bi nas Pasars, bio efikasan protiv ovakvih dronova. Maksimalna visina leta je u dometu topova.

Odgovori
Va

Posaljemo par komad Ukrjincima i vidis dali sluzi necemu ,samo ne znam dali je uvedeno zvanicno kod nas od 12 planiranih !?

Re

Rusija,“navodna druga supersila sveta“kupuje zastarele dronove i rakete od drzave koja je sponzor teroristickih frakcija i stoji vec mnogo godina iza terorizma,za cilj da ubijaju civile po Ukrajini,da gadjaju vrtice,skole,parkove za decu,energetska civilna cvorista i razne civilne ciljeve…Ovo je za smejanje, Rusija made of Putin je za smejanje i sprdacinu i nista vise…Nisu u stanju da prave sopstvene dronove pa kupuju od tehnoloskog giganta Irana,koji kupuje od Kine kopije zapadnih proizvodjaca.Komedija brale i to velika…Ovo su potezi ocajnika a u ovom trenutku je putinova Rusija veliki ocajnik.Nista od njih i njihove vojske i tehnologije jer kao sto rekoh,nisu oni sposobni pobediti Ukrajinu niti imaju kapacitet za tako nesto.Ovi iranski dronovi su nista novo.Srbija mnogo bolje stvari zna da napravi ali niko u Srbiji Hvala Bogu ne razmislja da pravi dronove namenjene za terorizam.Znaju se principi i kodeksi na kojima se zasnivaju srpske oruzane snage a to je vitestvo i junastvo,izuzetna vojna doktrina i taktika,samo vise novca uloziti u vojsku Srbije i rezultati ce biti tu.Zato preferiram vojni saradnju i saveznistvo sa SAD i NATO, jednostavno, Srbija bi se pitala oko mnogo toga u NATO-u…Inace,ove dronove namenjene za terorizam bez problema bi rusili nasi Pasarsi,nemacki Gepardi,Prage,trocevci…Dati Ukrajini Pasars i time pokazati koliko je sam sistem koji je napravljen u Srbiji efikasan…

Odgovori
Bu

Kolega je gore sve objasnio, Rusi cuvaju najbolje za USA pa su kupili iranski skart da ga trose na inferiornu Ukrajinu… :-).

Fe

RF protiv sebe tamo ima U.S i ceo NATO.

Bu

„Tamo“ nema ni jednog NATO vazduhoplova, tenka, broda, vojnika itd. A kada konacno budu „USA i ceo NATO“ (odavno je trebalo da se desi) RF ce prva saznati a bogami i osetiti…

Zo

Realan,
Pa prva sila sveta je sa mnogo sofisticiranijom tehnologijom u Srbiji gađala vozove, bolnice , stambene zgrade ,mostove, čitava naselja, trafo stanice… Čudno je kako to jako brzo zaboravljate.Kakvi su to potezi očajnika bili. Nisu bili sposobni da na tako malom prostoru pogode 10 tenkova za 78 dana bombardovanja.Da nisu tukli po civilnoj infrastrukturi i civilima ne bi mogli da pobede ni malu iscrpljenu Srbiju. Svako ko kaže da Rusija „nema kapacitet“, nema pojma.Ovaj rat će još jako dugo trajati(na žalost svakog normalnog čoveka) i tu će mo se nagledati još svega .

Sr

@Zox
USAF su svesni svog uspeha i neuspeha nad nasim glavama i ono sta znamo je da je od tad razvijeno jos dve generacije VV projektila, tri generacije protiv-radarskih projektila, a o optici/optoelektronici, radarima i sl. ne treba trositi reci.

Davno je bila ’99. godina, ne treba to uzimati „zdravo za gotovo“ i porediti sa tehnikom koju neko ima(ili bi trebao da ima) danas.

Mi

Srbija mnogo bolje zna da napravi od Iranaskih dronova, a Rusija nema nikakve tehnoloske sposobnosti pa uvozi jeftine dronove samoubice od Irana.
Ispade Srbija tehnoloski sposobnija od Irana, i jos vise od Rusije :-))
Samo ste zaboravili da se ukljucite u program realnosti i vratite na zemlju.
Koje spinovanje realnosti i propagandu ovde valjate, pa to je sou program.

..,,Srbija mnogo bolje stvari zna da napravi ali niko u Srbiji Hvala Bogu ne razmislja da pravi dronove namenjene za terorizam.“

Sreca sto ne znamo da napravimo Tomahavk ili Kh-101 za terorisanje civilne infrastrukture jer, znate, to oruzije jako slabo pogadja pokretne mete :-))

Odgovori
Ra

Rusi prave dron/samoubicu „Lancet“ koji haos pravi. Ja sam u poslednjih 15 dana video unistenje bar 3 sistema S-300 od strane Lancet-a. Pored toga brdo druge oklopne tehnike.

Iz mog ugla – sustina drona je da bude jevtin, jednostavan. Nije poenta da dron bude neunistiv – ne, treba da bude jevtin. Ti i komarca mozesda ubijes ali njih toliko ima da pobedju i mrezice, i zaprasivanje – uvek su tu.

Isto tako je i sa dronovima.
Ovaj Shaheed je iritantan, zuji i prosto je pojava a koliko vidim nije bas jednostavan za skidanje. Leti sporo ceo grad ga vidi i opet se zabije u cilj. To je psiholoski efekat cele price. Ukrainci na njega lansiraju PVO …svaka raketa bar duplo skuplja od samog drona.

Obratite paznju na Lancet. On je vise za front i za oklopnu tehniku. Izuzetno precizno oruzje.

Odgovori
Mi

Rale, to nije popularna tema jer je to ruska BPL 😉
Ustvari to je nemoguće jer Rusi nemaju tu tehnološku sposobnost jer su eto kupili tone dronove od Irana.

Šalu na stranu, navodei se u zadnje vreme da Rusi proizvode više BPL zadnjih nedelja nego ikad do sada. Malo kasne, ali ako mogu da proizvode Kinžal i Kh 101, 555, pa i Ohotnik klase borbenih dronov onda sigurno nije problem da preusmere potencijale na masovnu proizvodnju manjih borbenih zujalica.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor