Direktorat odobrio Vansiju korišćenje nove umetnute piste od 6. juna

29. maj 2023

[EKSKLUZIVNO] Jirži Marek za Tango Six: Svake godine ćemo rasti do 20%, ove godine očekujemo rekordnih 3,5 miliona putnika, nakon Severne Amerike Er Srbija u budućnosti želi da leti za Južnu Koreju i Japan

24. maj 2023

[UŽIVO] Tango Six na prvom letu Er Srbije za Čikago: Beograd povezan sa drugom destinacijom u SAD – ali hajde da pričamo i o tim long range operacijama

17. maj 2023

[POSLEDNJA VEST] Francuski Tales i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) produžili saradnju do 2025. godine: Sajber bezbednost novina u paketu usluga

16. maj 2023

Nova usluga bečkog aerodroma: Otpremanje prtljaga dan pre putovanja

12. maj 2023

[INTERVJU] Džajls Norman, ambasador Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji: Naše kompanije aktivno učestvuju u vazduhoplovnoj renesansi zemalja bivše Jugoslavije

18. apr 2023

[EKSKLUZIVNO] Priča o sajtu Flightradar24: Kako su Beograđani odigrali ključnu ulogu u stvaranju najpopularnijeg vazduhoplovnog sajta na planeti

30. mar 2023

Potpisan Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu između zemalјa regiona

24. feb 2023

Erbas u 2022. godini zaradio preko 5 milijardi evra

17. feb 2023

Er Indija namerava da nabavi 470 novih Erbasovih i Boingovih putničkih aviona

16. feb 2023

Air France povećava broj letova za Kanadu

10. feb 2023

[PRVE FOTOGRAFIJE] Otvorena nova zagrada Vazduhoplovne akademije

27. jan 2023

Prvo „kargo sečenje“ Boinga 767 u Evropi: Jat Tehnika svečano obeležila početak radova na svojoj prvoj konverziji putničkog u kargo avion

26. jan 2023

Kompanija koja je u Srbiji registrovala do sada najluksuzniji Boing pauzira svoj AOC

25. jan 2023

Er Frans predstavio nove kabine na dugolinijskim letovima

20. jan 2023

Viz er pred srpskim medijima: Statistike poslovanja mađarske niskotarifne avio-kompanije

19. jan 2023

Pod vođstvom srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva potpisan Memorandum o razumevanju u vazduhoplovstvu sa tri zemalje regiona

17. jan 2023

[POSLEDNJA VEST] Er Srbija objavila profit za 2022. godinu od 21 milion evra, bez subvencija

17. jan 2023

Erbas kroz testiranje novih tehnologija na mala vrata uvodi razmišljanja o autonomnom letu putničkih aviona

13. jan 2023

Ruske civilne vazduhoplovne vlasti odobrile domaći motor i krilo za putnički avion MC-21

13. jan 2023
Ruske civilne vazduhoplovne vlasti odobrile domaći motor i krilo za putnički avion MC-21
Sertifikacija MC-21 sa oko 97 procenata ruskih komponenti planira se krajem 2024. godine / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ruske civilne vazduhoplovne vlasti odobrile domaći motor i krilo za putnički avion MC-21

Ruska državna korporacija Rosteh saopštila je da je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj (Росавиациа) krajem decembra 2022. godina uručila odobrenje Korporaciji ‘‘Irkut‘‘ za glavne izmene konstrukcije i dopune sertifikata tipa za avion MC-21 koje se odnose na ugradnju ruskog motora PD-14 i krila od kompozita takođe ruske proizvodnje.

Kako se navodi, u 2022. godini izvršeno je preko 160 uspešnih probnih letova na avionu MC-21 sa motorima PD-14. Probni piloti OKB ‘‘Jakovljev‘‘ testirali su avion u različitim režimima rada, a tokom testova, motor PD-14 pokazao je karakteristike koje, kako proizvođač tvrdi, nisu inferiorne u odnosu na inostrane motore koji su prethodno korišćeni na ovom tipu.

“Plan isporuke do 2030. godine je više od 270 aviona ovog tipa.“ / Foto: Rosteh

Pored toga, krilo napravljeno od domaćih kompozita prošlo je ciklus ispitivanja u Centralnom aerohidrodinamičkom institutu iz Žukovskog, što je potvrdilo deklarisane parametre čvrstoće. Nakon toga je eksperimentalni primerak aviona sa ruskim krilom uspešno završio niz probnih letova, tokom kojih su testirane operativne karakteristike aviona.

– Koncentrišemo značajne snage i resurse na program MC-21, jer će novi avion u narednim decenijama postati perjanica ruske flote. Plan isporuke do 2030. godine je više od 270 aviona ovog tipa. Testovi koji su izvršeni potvrdili su pouzdanost i visok kvalitet, kako motora PD-14, tako i kompozitnog krila od domaćih materijala. Ovo je još jedna potvrda da je i pod teškim uslovima sankcija naša avio-industrija u stanju da reši najvažnije zadatke – izjavio je Sergej Čemezov, generalni direktor Rosteha.

– Odobrenje izmena domaćeg motora i krila je važna prekretnica u projektu MC-21 i osnova za naknadnu zamenu svih stranih komponenti aviona. Neke od njih su već na probnim stolovima, a sledeće godine bićemo spremni da počnemo da ih testiramo u samoj letelici kako bismo do kraja 2024. godine sertifikovali potpuno rusku verziju aviona i počeli masovnu proizvodnju – rekao je generalni direktor Ujedinjene vazduhoplovne korporacije Jurij Sljusar.

Prva varijanta MC-21-300 ima američke motore Pratt & Whitney PW1400G / Foto: Irkut

Rukovodilac Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Aleksandar Neradko čestitao je kolegama na završetku najvažnije faze u vezi sa zamenom uvoznih komponenti u ruskoj avio-industriji.

– Odobravanje glavnih promena u standardnom dizajnu aviona MC-21 je još jedno dostignuće domaće avio-industrije, uključujući i pobedu nad sankcijama. Sve probne provere aviona obavljene su u skladu sa ruskim i međunarodnim standardima, a novi avion je pokazao odlične tehničke karakteristike. Konstruktor ima mogućnost da nastavi dalje i preduzme sve neophodne mere za što brže uvođenje ovog tipa vazduhoplova u serijsku proizvodnju. Ruske avio-kompanije su zainteresovane da u bliskoj budućnosti započnu sa njegovim korišćenjem – izjavio je Neradko.

Do uvođenja međunarodnih sankcija koje su počele još 2014. godine, a naročito su intenzivirane nakon izbijanja rata u Ukrajini, bilo je predviđeno da MC-21 u verziji MC-21-300 ima američke motore Pratt & Whitney PW1400G, dok su ruski motori PD-14 bila jedna od opcija u varijanti MC-21-310 koja bi do kraja 2024. godine trebala da ima 97 procentata ruskih komponenti.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Samo što taj testni PD-14 opet sadrži strane komponente (FADEC), ali sigurno se može napraviti „supstitucija uvoza“ sa nekim karburatorom od Lade.

Odgovori
In

FADEC ( full authority digital engine control ) je da se bolje upoznas sa materijom, elektronski modul koji prati i kontrolise sve aspekte i performanse motora.
(U automobilskoj industriji motora ga zovemo Dijagnostika motora)

I Fadec ne pravi neka zapadna firma ili kompanija, vec je individualni razvoj svakog proizvodjaca motora ili kompanija koje razvijaju Hardwer i Software.
Obican lap top sa odgovarajucim Softwerom je srce sistema, a moduli i senzori na samom motoru dostavljaju real time informacije o motoru. Tako da posto je 90% kompijuterske tehnike iz kine, onda nema problema ! Plus Potrazi na netu o razvoju Ruskih procesora i radu na quantum procesorima.

Vl

Ja, kao blagi rusofil, se ipak ne bih vozio ovome, ne bih se salio…..

Odgovori
Do

Boeing je zato ludilo , ubija koje je ludilo od aviona llol!
Na stranu rusi i njima svojstvene price ali zapad bolje da cuti unazad 10g sta su sebi dozvolili!

Yr

Tehnički odličan avion, ali i bez rata i sankcija mislim da bi Rusi teško sami izgurali ovo kao uspešan proizvod sa mnogo stranih kupaca. Jednostavno, nije sve u avionu, bitna je podrška, servisna mreža i sl. Sami to nikad ne mogu razviti. Ovo je imalo izgleda na globalni uspeh samo kao kooperacija između UAC i COMAC. Za novac koji su uložili u odvojene projekte mogli su imati superioran avion ove klase. Rusi imaju odličnu platformu, avion je najširi i najudobniji u klasi i ima najnaprednije krilo, Boingov 737 je bukvalno doteran do ivice razvoja i još je debelo zabrljan sa pomeranjem centra mase, 320 NEO je i dalje ozbiljan avion i sigurno još koju deveniju market leader, ali sa ruskim dizajnom i krilom, kineskom elektronikom i tržištem mogli su imati konkurentan globalno proizvod, ovako će izbaciti dva nedovoljno dobra aviona (u smislu kompletnog proizvoda sa podrškom) i me mogu ozbiljno ugroziti duopol.

Iv

E, kad je BOEING mogao da dobije ozvolu za 737MAX…vala, i ovo ce da leti.

Odgovori
Mi

TO KOMENTARISU LJUDI KOJI NISU LETELI NA RUSKIM lETILICAMA MISLE DA SAMO ZAPAD ZNA DA NAPRAVI AVION I HELIKOPTER NJIHOVO PRAVO DA MISLE TAKO I DA BUDU U ZABLUDI

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor