Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

15. mar 2024
[EKSKLUZIVNO] Premijere srpske vojne industrije na sajmu naoružanja u Abu Dabiju IDEX 2023
Jugoimport SDRP za razliku od prethodnih godina nije doneo vozila u Abu Dabi / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[EKSKLUZIVNO] Premijere srpske vojne industrije na sajmu naoružanja u Abu Dabiju IDEX 2023

Najveći bliskoistočni sajam naoružaja i vojne opreme IDEX upravo je svečano otvoren u Abu Dabiju. Sledećih pet dana gotovo celokupna globalna vojna industrija biće prisutna na jednom mestu a Tango Six će, tradicionalno, sa sajma izveštavati svakog dana.

Kako smo juče preneli, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sajam, pre svega srpske izlagače na čelu sa Jugoimport SDPR-om.

Na sajmu je primetno značajnije prisustvo zvaničnika Ministarstva odbrane iz sektora za materijalne resurse, oficira iz Generalštaba koji su zaduženi za razvoj borbenih tehnologija i Vojnotehničkog instituta.

Jugoimport SDPR ove godine na IDEX-u nije izložio vozila i nema konkretnih premijera. Pored uobičajenih gotovih projekata i onih koji su u razvoju, iz vazduhoplovnog sektora prikazan je multikopter Obad sa Zolja lanserom, koncept drona „samoubice“ Gavran, nova domaća višenamenska protivoklopna raketa NOVA, kao i makete aviona Utva Sova i žirokoptera Hawk 5.

Multikopter OBAD, projekat VTI-a / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Dron „samoubica“ Gavran / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Od vazduhoplova sa ljudskom posadom SDPR je izložio maketu aviona za obuku Sova / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Izložen je i Hawk 5, saradnja SDPR-a i kompanije Skyworks / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kada su novine u projektima i hardveru u pitanju prednjače EDePRo i PR-DC. Obe kompanije su na svojim štandovima izložile proizvode koji su već poznati ali i nekoliko premijera.

EDePro će tako na ovogodišnjem IDEX-u premijerno prikazati nevođenu raketu kalibra 262 milimetara koju su nazvali Uragan (Hurricane). Kako su iz EDeProa kazali za Tango Six, novorazvijena raketa je namenjena za SDPR-ov višecevni bacač raketa Tamnava. EDePro planira da naknadno razvije i vođenu verziju rakete.

EDePro je na IDEX-u premijerno prikazao i raketu sa oznakom G-2000P (Portabl) koja predstavlja raketu manje dužine od rakete Grad. Zahvaljujući raketnom gorivu koje proizvodi EDePro „skraćenje“ rakete postignuto je bez uticaja na njegov domet, koji će, kao i kod Grada, iznositi 20 kilometara.

Štand kompanije EDePro / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Najprodavanija gama proizvoda EDeProa uz dodatak „Portabl“ rakete G-2000 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Za premijere na ovogodišnjem IDEX-u pobrino se i PR-DC koji je prvi put, nakon Srbije, predstavio seriju svojih IKA besposadnih letelica sa sufiksom „Bombarder“. Najinteresantnija modifikacija svakako je integracija Krušikovih granata M73 60 milimetara. Zatim su tu nadogradnje u formi stabilizovanih platformi za nošenje Zastavine automatske puške M21 i bacača granata Osa.

Podjednako interesantna PR-DC premijera je IKA-Kamikaza koja nosi jednu granatu i, kako su za Tango Six kazali iz kompanije, prenosi se u Horusovom rancu.

Kako su iz PR-DC-a kazali za Tango Six, modifikacija dronova sa vertikalnim gravitacionim bacačima granata je zaokružen inženjerski projekat a ne samo ograničena improvizacija kakva se može videti u upotrebi na ratištu u Ukrajini.

m,
Štand kompanije PR-DC / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
„IKA-BOMBER“ sa interesantnim prikazom sistema za izbacivanja granata / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Modularni stabilizovani dodaci za besposadne letelice prvi put prikazani javnosti na IDEX-u. Bacač granata Osa i Zastavina automatska puška M21 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
„Dron-kamikaza“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Tango Six će ove i narednih nedelja objavljivati detaljnije i šire priče naših i inostranih izlagača, pratite nas!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tango Six Portal (@tangosix)

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Koliko blamiranja želite?
Srpska namenska: Yes

Odgovori

Nikad mi nije bilo jasno zasto predstavljaju polu-proizvode a ne gotov, ispitan i serijski proizvod.
A takodje kad bi pravili po NATO standardima, narudzbine bi bile mnogo vece.

An

Da bi dobio NATO standard, valjda ti netko mora napraviti audit i provjeru da li se držiš tih standarda.
Zašto bi to itko dao nekom van NATOa, osim ako nije najbliži partner istih?
To je isto kao ISO standard ili bilo koji drugi.
Sve se to plača, članarina, itd…

А

@Nikola i Vazduhoplovac

Bukvalno svaki proizvođač vojne opreme prikazuje različite ne završene proizvode, u cilju prikupljanja potrebnih sredstava za dalji razvoj od strane zainteresovanih (tako smo na kraju i dobili Alas i digitalizovani Oganj), ali samo se kod nas to kritikuje kao loše, jer izgleda je daleko bolje rešenje da kompanije ili muzu državu za sve ili da sede i ne rade ništa dok im država ne da.

Količina nedostatka razumevanja za biznis je ovde impresivna.

Mi

Na ovaj IKA-BOMBER lijepo bi cucnule dvije minobacacke granate 120mm.

Odgovori
Pa

Mitrović i PRDC se nude da postanu glavni izvor i sponzor budućih terorističkih organizacija. Ovo nijedna ozbilja vojska na svetu ne može da implementira u svoje redove (sa naznakom na ozbiljna).

Za sada Gavran i PRDC nosac mina imaju najvise potencijala. Ovaj poslednji je mozda prevelik za sopstveno dobro.
Vrlo verovatno ga PVO vidi sasvim lepo. Mehanizam ispustaca jednostavan i deluje pouzdano.

12 mina deluje impresivno, ali da li moze da leti dovoljnog dugo i da prezivi da upotrebi svih 12?

Ni

@Pakleni Vuk
Pa nije ni to lose. VS je vojska na nivou 1970. spremna za Jomkipurski rat. Prosecne teroristicke grupe u Siriji poput FSA, Tahrir al Sham i Jaish al Islam su tehnološki daleko moćnije i opremljenije od Vojske Srbije. Oni su koristili dronove kad je dron bio misaona imenica za Srbiju.

BH

@Pakleni Vuk
Jedan taj sklapani dron sa mortarskom minom raznese borbeno vozilo pešdaije ko od šale. Ne samo da je za ozbiljne vojske već je budućnost ratovanja u pitanju. Koliko su ove stvari potentne se upravo dokazuje u Ukrajini.

Ni

Pretera ga. Kakav sponzor teroristickih organizacija, kao da je teroristima problem nakaciti neku bombicu na komercijanli kvadrokopter ili bilo kakvu drugu sklepanu letelicu.
Druga stvar, kazes da ovo ni jedna ozbiljna vojska na svetu ne moze da impementira u svoje redove? Znas kako ako nesto funcionise, a u Ukrajini vidimo da i manje i slabije naoruzane letelice rade odlican posao, zbog cega bi se obazirali da li neka ‘ozbiljna’ vojska koristi nesto slicno ili ne? Ove mine to cisti rovove kao nista, ali eto neki bi radije slali pesadiju da gine osvajajuci pritivnicki rov nego kvadrokopter koji je solidno naoruzan, plus je rec o letelicama koje nisu skupe i mogu se relativno lako nastancati u vecem broju.

@Nikola

Jeste, toliko su tehnoloski nadmocniji i opremljeniji da se prica da razvijaju termonuklearnu bojevu glavu i ICBM. Nekada je stvarno bolje cutati.

ne

Fokus je sustina. Ovo rasplinjavanje i pravljenje frankestajn maketa unistice kako takvu poziciju na ovom trzistu. Znamo da pravimo municiju svih kalibara, malokalibarsko oruzje, to je prepoznato i idemo tim putem.
Ovih 5,6,10 bespilotnih pokusaja gde se sklapaju elementi koji se montiraju i na pvo sisteme i na artiljerijske sisteme pa sad isto i na ove sisteme nigde nas nece odvesti, gubimo fokus, ljudske potencijale i vreme. Ako vec hocemo da idemo u smeru gde ne znamo nista, sve snage(drzavne i privatne kooperante) onda u jedan tip, npr. Pegaz/Gavran dok ne dovedemo do ozbiljnog nivoa. Udruzimo unutrasnje snage, platimo ako treba ozbiljne strane konsultante sa vise strana i napravimo ubojito oruzje.
Lazar, Nora, Pegaz, MVRAP itd..to mi sklapamo nisu uopste nasi sistemi. Vuca, Motori, kupole, sistem navodjenja, kontrolne stanice itd.. nista nije nase. Koja je poenta toga?!

Odgovori
Br

Gripen ima 80% stranih delova pa za Svedjane ne mozemo reci da su neozbiljna namenska industrija. Jednostavno nismo dovoljno veliki i nemamo dovoljno jaku civilnu industriju da podrzimo sisteme samo svojim resenjima. Sve i da imamo oni bi bili infesriornijih karakteristika od onih sa stranim komponentama

Bo

Pa jedna Patrija koristi Lim iz uvoza, Oruzje iz Uvoza, Motor i menjac iz uvoza….A zove se Finska Patrija?

Al

@nebojsa

Koliko su pojedinci ovde zaostali u samoupravnom socijalzmu sa autarkijom u pokušaju je veoma veoma impresivno.

de

Kad bi barem za početak prestali da se blamiraju sa ovim srednjoškolskim maketama! Dajte nekom ozbiljnom da izradi maketu u većoj razmeri i identičnu! Lazar 3M ne liči na sebe, konkretno zadnji deo! Vidim tamo maketu Bov-a m16 u dužoj „L“ verziji, to bi možda moglo da se nazove premijerom!

Odgovori
Yo

Koliko ponude valjaju – ili njihove postavke na sajmu – prikazaće eventualne narudžbine…
Tačno da štošta deluje na brzinu sklepano – ali ako postižu potrebnu visinu, imaju odgovarajuću nosivost i isporučuju precizno teret – ovo su onda vrlo smrtonosne igračke koje imaju potražnju u ovakva vremena.
Puno je snimaka kako se čiste rovovi sličnim sokoćalima ili otvaraju tenkovi odozgo sa 2-3 kumulativke – ali tenkovima i sl. ipak ne padaju cene…

Odgovori
Mi

Ko nije video sta ovakvi kvadrokopteri rade pesadiji po Ukraini taj ne zna sta prica kad pljune ove stvari – a 50% toga u Ukraini je improvizacija.

A to sto su izlozili makete – poznate stvari, imaju reference sve se zna.

Nego da pljunemo ako drugo ne znamo da kazemo …

Odgovori
St

U Ukrakjini smo svi mislili da ce velika Ruska crvena armija da ih pregazi kao na paradi pobede na crvenom trgu, kad ono posle godinu dana od svega toga dodjosno do prdc-like improvizacija. Moze da im ponudi i ove koji nose automatsku pusku i Osu, sigurno ce se negde upotrebiti.
U svakom slucaju Mitrovicu treba cestitati sto je uzeo pare od rzave da bi napravio kvaziprojekte na kojima uzima pare.

Ni

@Stojko
Crvena Armija ne postoji od 1946. Ostavite nas tih mizernih zapadnih propagandnih fioskula.

Mi

@Stojko – zasto uvek mora ta antiruska propaganda? Imate more snimaka gde pogadjaju sa velike visine u milimetar rovove iz kvadrokoptera, navode vojnike u rovovima, oznacavaju ciljeve … bilo sa ukrainske ili ruske strane …

Dobra je to stvar – slusao danas raspravu Mitrovica i Vucica – lepo kaze – dok Vojska ne proveri te kvadrokoptere 50 puta da svaka granata padne gde treba nema nista od posla :) … a na Nikincima nije radilo kako treba …

Druga stvar koja je recena Mitrovicu – nemas kapacitete za proizvodnju za ono sto bi mi kupovali … i treba ih kupiti bilo gde gomilu pa u svako odeljenje …

Kr

@Nikola
Krivi Stojko voli da vileni . Nebi me začudilo da maše šarenim zastavicama u slobodno vrene očegledno da ne voli jednobojnu

PS

Hurricane = Orkan, zato su ga tako nazvali, jer menja raketu istog za Tamnavu, isti kalibar itd.

Odgovori
Al

Mene samo jedno interesuje, odakle nama sada toliki novac. Ja ovde vidim samo veliku količinu novca.

Odgovori
Re

Jedino vredno pažnje su Edeproova raketa 262 mm i PR-DC dronovi.Ostalo su makete,mada je interesantno dal je i gde testirana raketa.I pravo je čudo da nema čuvene „Maljutke“, što je naravno dobro.

Odgovori
Ni

“mada je interesantno dal je i gde testirana raketa“

Ljudi cesto brkaju razvoj raketa, i ne samo raketa, sa poligonskim testiranjem.
Kompetan posao razvoja raketa obavlja se iza ‘zatvorenih vrata’, tamo gde se nalaze testni stolovi, raznorazni merni instrumeni, rendgeni i ostale dzidzamidze.
Tamo se testira i domet (i ne samo domet) jer raketni motor mora da se ispita na zemlji u svim uslovima. Tokom razvoja testira se komponenta po komponenta, a ne sve odjednom, jer ako se testira puno toga odjednom i ako grune onda ne znas zbog cega je grunulo.
Kad strucnjaci zavrse svoj posao do kraja, proizvodi se probna serija raketa i tada se sistem testira na poligonu.

A ljudi cesto misle: da li je i gde testirana raketa, ako nema snimka to je maketa, nije testirano nigde itd. Nesvesni da se najveci deo posla tokom razvoja obavlja daleko od ociju javnosti, a testiranje dometa je najmanji problem u celom tom procesu…

Re

Nikola
Sve to što si naveo je ok,ali dok neprodje bojevo gadjanje na poligonu ništa.Otud moje pitanje jer koliko znam poligon za tako nešto nemamo,a i taj lanser sem Orkana.Ovo što vozaju je maketa dok se neisproba uživo,znači tamo negde 2040-50te.

А

@Realni

Po tvojoj logici su i ukrajinske Neptun protivbrodske rakete samo makete, koje totalno nisu mogle da potope protivnički ratni brod jer nisu prošle kroz sve faze poligonskoh ispitivanja.

Iv

Treba prihvatati sve što je inovativno mada je naša vojska po tradiciji veoma spora po prihvatanju novih stvari iz razloga strogih kontrola više puta nam se to obilo o glavu, podsećamo samo pre prvog sv. rata odlučivalo se o vojničkoj pušci za vojsku Kraljevine Srbije, posle dugog perioda ispitivanja usvojen je Mauzer sistem čak smo i Nemačku fabriku spasili od bankrota, postala je simbol ratovanja i Srpski vojnik se teško odvajao od nje.Da ne dužim neznam da li ima ovde kompetentnih ljudi za priču o novinama u vojsci ali mora se ići napred hteli ne hteli, da nam se recimo ne desi manjak radio veze kao nesrećnih 90-tih, a to je osnova za neka teža oružja da ne govorim to znaju vojnici. Za sve se treba pitati struka ako neki tamo Mitrović koga lično ne podnosim ima ideju treba je uzeti u razmatranje jer i od večitog grebatora možda se može čuti nešto korisno u ovim vremenima treba sve iskoristiti da se ne dese slučajevi kao u RS kada su pancirni prsluci zaplenjivani od Unprofora i vidiš našu vojsku bez uniforme sa plavim prslucima koje snajper hvata bez problema. Ratovanje je skupa stvar gubitak Otadžbine još skuplja vojsku moramo imati spremnu a ne kao na početku sukoba u bivšoj državi kada su visokoplaćeni oficiri bežali sa fronta dok su se deca od 19-22 godine borila ko lavovi.

Odgovori
To

Mozda bi mogli da montiramo stari dobri M55 na Zatava NTV i prplodajemo ttadicjlionalnim prijateljima, Jemenu, Somaliji, Palestini, Avganistanu?

Odgovori
Tr

Za dušebrižnika koji je spomenuo da su dronovi korišćeni kada kod nas nisu ni znači da postoje…
Još negde 80-ih je napravljen projekat kod nas u bivšoj SFRJ sa obimnom dokumentacijom o bespilotnoj letelici. Pre 40 godina. Tafa ni zapad ni istok nisu shvatali ozbiljnost primene tih sistema. Na žalost, ni kod nas. Znam to jer je projekat radio klasić mog oca sa akademije. Umesto toga, kompletnu dokumentacinu su otkupili Izraelci a mi ih kupili od njih xx godina kadnije.
Imamo mi ideja i znanja, samo nema para za razvoj i proizvodnju. A i vrhuška vojske ne uviđa uvek potencijal.
A što se tiče izgleda maketa… Bolje da su funkcionalni i služe svrsi nego da budu lepi za filmove i nečemu ne služe. Setite se prvih turskih dronova ili kineskih a pogledajte ih danas.

Odgovori
Re

Tačno je da imamo ljude ali je i tačno da se sve opstruiše i radi na tome da se ljudi rasteraju.Moraju se dobro platiti pa i deliti stanovi za inovacije,kao i pilotima na primer.Neko konstruiše top 57 mm,radi,izvoli druže stan kao nagradu.Tako za sve.Drugog načina nema,inače odoše svi na zapad.

Sh

@Trajče: pre 40 godina, da si ti meni živ i zdrav, izraelske BPL su upotrebljene prvi put u Libanu, konkretno 1982. Posle ih je uspešno upotrebljavala i Južnoafrička Republika u angoli, 1980-ih. JNA nije ni mogla da proda dokumentaciju, jer Jugoslavija i Izrael nisu ni imali diplomatske odnose.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs