[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15
Srbija će uskoro imati ukupno 10 naoružanih H-50B sa sistemom za upravljanje vatrom HForce 3. Na fotografiji je do sada prvo javno prikazivanje optoelektronskog sistema MX-15 / Foto; Ministarstvo odbrane Srbije

Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

Ministar odbrane Miloš Vučević obišao je prošle srede pripadnike 72. brigade za specijalne operacije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu. Kako je prenelo Ministarstvo odbrane Srbije, ministru je tokom obilaska prikazan taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme, deo sposobnosti ove jedinice, između ostalog demonstracija borilačkih veština, gađanje u situacionoj streljani, kao i dejstvo protiv terorista u urbanoj i ruralnoj sredini uz upotrebu borbenih vozila i helikoptera RV i PVO.

U prikazu protivterorističkog dejstva korišćeni su helikopteri H145M i Mi-17V-5. Ono što posebno treba istaći je da je H145M, u naoružanoj varijanti H-50B (evidencijski broj 14503), prvi put u Srbiji viđen sa optoelektronskom opremom montiranom ispod nosa. Reč je o američkom sistemu L3 Wescam MX-15, najverovatnije u verziji MX-15D koja ima laserski obeleživač cilja. Do sada smo optoelektroniku, ali drugog tipa (FLIR Star Safire 380HDc) videli samo na primerku H145M (H-50S, 14501) koji je u RV i PVO Vojske Srbije namenjen za borbeno traganje i spasavanje.

CSAR verzija u RV i PVO VS ima optoelektronski sistem FLIR Star Safire 380HDc / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Podsetimo, Srbija trenutno poseduje 5 H145M (BK117D2m) koji su isporučeni 2019. godine. Osim što su u suštini svi višenamenski, jedan je namenjen za borbeno traganje i spasavanje (CSAR), jedan za traganje i spasavanje (SAR), a tri su naoružana, za sada domaćim lanserima L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i kontejnerima GH-78 sa mitraljezom M87 kalibra 12,7 mm.

Još 10 helikoptera naručeno je 2021. godine u novoj varijanti sa petokrakim nosećim rotorom BK117D3m, isporuke bi trebalo da krenu ove godine. Jedan helikopter, koji su spoteri već primetili u krugu Erbasove fabrike u Donauvertu, je u konfiguraciji za prevoz veoma važnih ličnosti (VIP). Drugi za sada uočeni helikopter je fotografisan sa nosačima naoružanja kao i optoelektronskim sistemom MX-15. Od 10 novih 145c-a, sedam bi trebalo da bude naoružano sa sistemom za upravljanje vatrom HForce 3 koje podrazumeva ui mogućnost korišćenja vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava.

Kako je najavljena nabavka laserski vođenih raketa vazduh-zemlja kalibra 70 mm dometa 6 km, može se zaključiti da se radi o raketnim zrnima Thales FZ275, kao i da je zbog toga za helikoptere H145M u naoružanoj verziji nabavljen MX-15D sa laserskim obeleživačem cilja. Pored toga, znamo i da se u Srbiji radi na razvoju sličnog naoružanja, laserski vođenog raketnog zrna S-8LGR kalibra 80 mm koje je kompatibilno sa lanserima L80-07.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

To

Svaka čast za članak

Odgovori
Mi

Samo jos jedna sitnica fali,a to su ljudi !

Mi

Kažu da L3 Wescam MX-15 vidi metu na preko 60km tako je na Barjaktarima tb2 mada to je verzija LX long range za MX konkretno ne znam verovatno je middle range oko 30km.Ima SAR sistem gledanje preko oblaka odličan sistem.

Odgovori
Т

Да настави Србија да улаже у куповину и производњу хеликоптера и дронова. Нарочито у развој пратеће опреме.

Odgovori
Ni

Naravno, ali su skladu sa pretnjama koje su prisutne. To je za sada mogućnost napada samo jednog saveza, te helikopteri i dronovi trebaju biti usklađeni za borbu protiv njih.

Fe

Kratak ali veoma informativan članak, i veoma dobrodošla novost. Da li je se radi i na integrisanju još nekog domaćeg naoružanja (neka varijanta Alasa, raketa Nova, Gavran 2, Košava 1 ukoliko nosivost to dozvoli) na HForce3? Nadajmo se i integraciji Mistrala (a ako nije tehnički prezahtevno i Strele/Igle) na naše H145M, bilo bi krajnje glupo i neodgovorno ostaviti ga na milost i nemilost prvom dronu kamikazi ili i nekom većem dronu ranga TB2 naoružanim Strelom 2, ili Stingerom. Nadajmo se još jednoj eskadrili.

Odgovori
GR

Pa rečeno da će ići Ralas i Pauk još. E sad dokle se s tim stiglo..

de

Sporazumom su određeni podjednaki limiti za Hrvatsku, sada članicu NATO-a, i Bosnu i Hercegovinu, tek na putu ka NATO-u, da mogu imati po 410 tenkova, 340 oklopnih borbenih vozila, 1.500 komada artiljerijskog oružja, 62 borbena aviona i 21 jurišni helikopter. Limiti za Srbiju iznose 948 tenkova, 786 transportera te 3.375 artiljerijskih cijevi raznih kalibara, 143 borbena aviona i 46 jurišnih helikoptera. Po stjecanju nezavisnosti utvrđeni su i limiti za Crnu Goru: 77 tenkova, 64 transportera, 375 topova, 12 aviona i sedam helikoptera.
Ovo je sporazum o Subregionalnoj kontroli naoruzanja iz Firence 1996-e. Pri tom sve ovo sto ima CG je bilo u zajednickoj kvoti SRJ.
Dakle imamo pravo na 46 jurisnih helihoptera (onih koji imaju nisanske sprave i nose oruzije). Ako saberemo ove H145, Mi 35, Mi 17 i one sto treba da dodju sa Kipra (ako ikad dodju) a pri tom ima i nasih GAMA mi smo negde na granici tog broja!

Ga

*dejanera
U navedenom Sporazumu definisano je: „Izraz jurišni helikopter označava borbeni helikopter opremljen za primenu protivoklopnog vođenog naoružanja vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh kao i ugrađenim sistemom za kontrolu vatre i za nišanjenje za ta naoružanja.“
Dakle, razmisli koje oružje nose i koji helikopteri ulaze u limit!

Ni

@dejanera

Moze li izvor da je za Crnu Goru, nakon nezavisnosti, utrdjen limit po kom moze da ima sve to sto si naveo? Pitam zato sto prvi put od tebe cujem za to, a deluje mi nelogicno da mala Crna Gora moze da ima skoro isto tenkova ili helikoptera kao i Republika Srpska (za Bosnu je sporazumom predvidjeno koliko cega moze da ima Federacija BiH i Republika Srpska).
Znam da su tamo 2008 usvojeni amandmani vezano za BiH i CG, i da je 2014 god. dogovoren akcioni plan za prenos vlasnistva ali sta je dalje bilo ne znam. Pa ako moze izvor za limite za CG. Jer u sporazumu o kojem pises, clan XIII u uvodu pise “ Svaka strana moze predloziti amandmane na Sporazum“, a u zadnjoj recenici istog clana pise “Ako amandmane prihvate sve strane on ce stupiti na snagu…“.

@Gaga

Racuna se svaki helikopter koji ima SUV, nama su racunali i Gazele Hera. Bez obzira sto Game/Here nisu i nikada nece biti jurisni helikopteri i njih stavili u tu kategoriju ‘jurisni helikopteri’.

Ga

*dejanera

U Protokolu o postojećim tipovima naoružanja vode se posebno HN-42/45 GAMA i HI-42 HERA. Jasno je zašto je GAMA jurišni helikopter. U pravu si i da je helikopter HI-42 HERA definisan kao jurišni helikopter. Razlog tome je što nije skinuta instalacija za SUV i smatra se da se lako mogu montirati nosači za vođene rakete čime po definiciji automatski postaje jurišni helikopter.

Razlog za moj prethodni komentar odnosi se na: „Ako saberemo ove H145, Mi 35, Mi 17 i one sto treba da dodju sa Kipra (ako ikad dodju) a pri tom ima i nasih GAMA mi smo negde na granici tog broja!“

Limit se odnosi samo na one helikoptere koje imaju vođene rakete, ne i na one koje imaju samo saćaste lansere za nevođena raketa zrna. Dakle, Mi-17 ne ulazi u limite jer nije jurišni helikopter, takođe ako neki od helikoptera H145 nema mogućnost da nosi vođene rakete, ni on ne ulazi u limite.

Si

Какво би било тек изненађење х-145 са спајк ер 2……

Odgovori
Br

Sad za ovih par godina dok cekamo rusko naoruzanje je pravi trenutak za jos H145M, kao i za zamenu Gazela sa H125M, kao i za Spike i veci broj Mistrala, uz sto vise nasih haubica, dronova i kamikaza, uz poneku vodjenu raketicu, ako nekad razvijemo do kraja tako nesto (a da fabrika pritom ne odleti u vazduh). Pa posle mozemo da se vratimo na ozbiljan PVO, PED i vece borene helikoptere.

Odgovori
Vl

„za ovih par godina dok cekamo rusko naoruzanje“

Načekaćete se par decenija a ne godina…

Le

Mene interesuje da li je ta podvesna oprema, koja ide ispod nosa helikoptera – izmenjiva? Drugim rečima, da li je to deo modularnosti čitavog sistema? Kompatibilni priključci, otvorena arhitektura? U svakom slučaju, interesantna nadogradnja i nadajmo se da se nikad neće koristiti osim na poligonu.

Odgovori
22

Ugraditi mitraljez 12,7 i S-8 na H-145 je kao kad neko kupi nov BMW, pa mu ugradi kuku za lubeničarsku prikolicu, one gumene zavesice iza zadnjih točkova i pozadi stavi ono kuče što mlati glavom kad pređeš preko rupe!

Odgovori
St

Ja bih sa snimaka rekao da recimo Rusi uglavnom dejstvujlu nevodjenim raketama sa helikoptera.

xm

Daj bre ovaj helikopter izgleda kao plasticna igracka. imam osecaj da bi ga meteoroloske prilike kao grad npr. skrcale na komade.

Sa

H145M je visenamenski helikopter, treba mu i “kuka za prikolicu“ i lako naoruzanje. A “Helfire“ i ostalo ozbilno naoruzanje ide na borbene helikoptere, Apach, Cobra, Ka-52, Tiger itd. Sigurno si cuo za njih?

br

Svakako, višecevni rotacioni top…

Vl

22201,
Sve ima svoju namenu…
Nećeš trošiti navođenu raketu na neku budalu u novom BMW-u već ćeš ga oplesti sa mitraljezom 12.7. Dovoljno je…
A i neće H145 u borbu protiv okopljenih i opasnih ciljeva. To bi bilo debilno ako već imaš namenski helikopter za tu svrhu…

Fe

Naravno, naročito kad je S-8 u pitanju, zato je Airbus i rešio da i to stavi u ponudu za zemlje koje imaju velike količine tih raketa na lageru, eventualne siromašnije kupce helikoptera sa HForce 2/3 i slično. Garant.

GR

Pa dobro to je i Airbas prvo uradio, pa onda krenuo na vođeno naoružanje, ne ide preko reda.
@Stojko
Imaš snimke svakog dana kako praše sa Vihorima i LMURovima.

22

@Saša

Nisam čuo, ne znam ništa o tome, u vazduhoplovstvu sam 31 godinu, ali imam još malo do penzije, pa kad odem u penziju imaću vremena za googlanje! :)

Re

Ne bih baš rekao da je loš i mitraljez 12,7 a i s-8 ako je laserski vodjeno,a biće tu još ozbiljnih igračaka.

Fe

@ Stojko

A čime se to dejstvuje po pešadiji kad zbog opasnosti MANPADS nije pametno da se koristi automatski top?

Gl

Ono sto sam primetio kada H145 preleti iznad moje kuće je da je poprilično bučan. Gazela ni približno nije toliko tutnjala, čak ni Mi-8,17 itd nisu toliko bučni. Nisam siguran za Mi-35 doduše. Ne znam koliko ie zvuk bitan u ratnoj situaciji …

Odgovori
Sa

Ne znam gde zivis ali ovde gde sam ja, a vidim VMA sa terase, kada preleti Mi-17(a i ranije Mi-8) iznad trese se cela zgrada. H-145 je preletao ali nisam video pa da znam da je to bio bas on. To je moje iskustvo sa preletom helikoptera „iznad glave“. :)

Ne

H145 je dosta tiši od mi17. Bar ako si jih video zajedno, znaš to.

Re

Baš na protiv h-145 je tih

Si

Dobro je da ima laserski obeleživač cilja tako da će nevođene rakete preciznije pogađati, a i mitraljeska zrna će imati po čemu da se navode…

Odgovori
ti

helikopter za vožnju i razgledanje okoline. Nenaoružan i u odnosu na Ka 52 zaostala tehnika.H145m je civilna verzija a kupovina je politička.Neborbeni helikopter.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor