[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

4. okt 2024

Komandant helikopterske flote bugarskog ratnog vazduhoplovstva: Nedostaju nam osoblje i operativni helikopteri

3. okt 2024

[ANALIZA] Detaljnije o Rafalu F4.1, verziji aviona koju će nabaviti RV i PVO Vojske Srbije

2. okt 2024

Bugarski predsednik poziva na nabavku dodatnih transportera C-27J Spartan i protivpožarnih Air Tractor AT-802 „Fire Boss“

26. sep 2024

Hrvatska i Francuska planiraju osnivanje centra za obuku pilota borbenih aviona u Puli, Srbija Rafale dočekuje sa zastarelim avionima za obuku

25. sep 2024

Aero-miting Vršac 2024: Šarenilo i optimizam srpskog vazduhoplovstva

24. sep 2024

Miloš Vučević detaljnije o razlozima zbog kojih je Srbija izabrala Rafale a ne ruske, američke i kineske avione

24. sep 2024

[REPORTAŽA] “Zastava 2024“: Skromnije letenje RV i PVO, ponovno preterivanje u broju izložene vojne tehnike

23. sep 2024

[REPORTAŽA] Najzanimljivije premijere sa prikaza “Zastava 2024“: Helikopteri Mi-35P, francuski i kineski osmatrački radari, nova sredstva za raketne sisteme FK-3 i HQ-17, emiratski dronovi kamikaze, artiljerija i oklop

21. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Zvanična potvrda: Srbija će kupiti Rafal F4.1

20. sep 2024

Aero-miting Vršac: Prijava za spotere i detalji letačkog programa

19. sep 2024

[REPORTAŽA] Airpower 2024, aeromiting koji ove godine nije oduševio

19. sep 2024

[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024
[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana
Lansiranje rakete presretača sistema PRO Arrow 3 / Foto: US Missile Defence Agency

[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

Kao odmazdu za akcije koje Izrael sprovodi u pojasu Gaze, zatim prema iranskoj proksi grupi Hezbolah u Libanu, ali i zbog akcija likvidacija u samom Iranu, Teheran je 1. oktobra izvršio obiman balističkim raketama na ciljeve u Izraelu.

To je ove godine bio već drugi udar Irana na Izrael, ali je razlika u tome što je prvi napad izveden u aprilu počeo lansiranjem dronova i krstarećih raketa koje su spore, i uglavnom su sve bile oborene još nad teritorijama susednih zemalja. Po njima je uglavnom uspešno dejstvovano kopnenm sistemima PVO/PRO, ali i izraelskom avijacijom pomognutom američkim, jordanskim i drugim savezničkim lovcima. Nakon dejstva dronovima i krstarećim raketama lansiran je određeni broj balističkih raketa, koje su imale najveću efikasnost.

Moguće putanje krstarećih i balističkih raketa.

U ovom drugom napadu, radilo se o lansiranju velikog broja balističkih raketa, prema nekim zapadnim i izraelskim navodima oko 180, koje, za razliku od krstarećih raketa i dronova, znatno brže stižu do svojih ciljeva, pa je i vreme za reakciju Izraela i saveznika bilo znatno kraće.

Videli smo i brojne snimke proboja protivraketnog sistema i udare na nekoliko izraelskih vazduhoplovnih baza, ali i u blizini Mosadovog štaba u Tel Avivu, na ciljeve u okolini Haife i nedaleko pojasa Gaze. Prema objavljenim video snimcima, reklo bi se da je dosta projektila prošlo. Kakvi su efekti i kakvu su štetu naneli izraelskoj, pre svega vojnoj infrastrukturi i vojnoj opremi, ostaje da se vidi (ako ikada i saznamo potpunu istinu).

Odmah su se pojavila pisanja u pojedinim medijima o tome kako je sistem „Gvozdena kupola“ probijena i kako je sada bio nemoćan, prezasićen i slično.

Tek će se vremenu pred nama donositi ocene toga kako se izraelski PVO, koji je i sada imao pomoć američkih i jordanskih lovaca, ali i američkih o savezničkih brodskih sistema PVO, pokazao. Ipak, treba razgraničiti koji sistemi PVO/PRO su ovde trebali da deluju, a koji ne. Iron Dome (Gvozdena kupola), zaista u ovome nije mogao imati nikakvu presudnu ulogu.

Cilj ovog teksta nije detaljna analiza iranskog dejstva na ciljeve u Izraelu, već pre svega dodatno razjašnjenje problematike protivraketne odbrane i upotrebljivosti pojedinih izraelskih sistema PVO i PRO za tu namenu.

Iron Dome nije namenjen za odbijanje ovakvih napada

Iron Dome (Gvozdena kupola) je izraelski mobilni sistem protiv-artiljerijsko-raketne odbrane, razvijen u kompaniji „Rafael Advanced Defense Systems“. Sistem je pre svega projektovan za presretanje i uništavanje raketa zemlja-zemlja kratkog dometa, artiljerijskih projektila i minobacačkih granata ispaljenih/lansiranih sa daljina od 4 do 70 km, a čija bi ih trajektorija leta dovela u naseljeno područje.

U određenoj meri, sistem se može suprotstaviti i bespilotnim letelicama i krstarećim projektilima, i to pre svega ako prate linearnu putanju leta, mada unapređeni senzori u projektilima Tamir i sistem upravljanja letom rakete, sada pružaju i veće mogućnosti dejstva protiv ciljeva koji lete nelinearno, odnosno, koji manevrišu. Izrael namerava da poveća domet sistema sa trenutnih 70, na 250 km, kao i da ga unapredi tako da sistem može istovremeno da presreće rakete koje dolaze iz dva različita pravca.

Lanser izraelskog sistema PVO Iron Dome prvenstveno namenjenog uništavanju raketa zemlja-zemlja kratkog dometa i nevođene artiljerije / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Radar detektuje lansiranje rakete i prati njenu trajektoriju, u komandnom centru se proračunava tačka udara, a na osnovu te informacije se određuje da li projektil predstavlja pretnju. Ukoliko se zaključi da je u pitanju pretnja – lansira se raketa presretač koja uništava raketu pre dolaska u predviđenu zonu udara.

Tipična baterija sastoji se od radarske jedinice, jedinice za upravljanje sistemom i tri lansera, raspoređenih na istom položaju. Svaki lanser ima 20 raketa – presretača i može se razmestiti van sistema, kada se njime upravlja sigurnom, obezbeđenom radio vezom. Prema izveštajima, jedna baterija može da brani površinu od oko 150 kvadratnih kilometara.

Prema dosadašnjim iskustvima u sukobima pre svega sa Hamasom, oko polovina ispaljenih projektila neće pasti u naseljeno (branjeno) područje, oko 15% neće ni izaći iz vazdišnog prostora pojasa Gaze, a od ostatka lansiranih projektila, tek do 10% probije odbranu sistemom Iron Dome, ali i u tim slučajevima jedan deo projektila koji padne ne prouzrokuje štetu ili žrtve, jer padne na otvorena područja unutar branjenog područja ili pak ne dođe do detonacije bojeve glave.

Iako Hamas ima i kvalitetnijih raketa, većinom su to u pitanju projektili napravljeni od mašinskih cevi sa instaliranim pogonom i bojevom glavom (obično ne posebno snažnom) sa udarnim upaljačem, čija je upravljivost, domet i pouzdanost u letu veoma upitna.

Što se tiče balističkih projektila ispaljenih iz Irana na Izrael, Iron Dome jednostavno nije dorastao ovim zadacima, jer nije ni konstruisan za dejstvo po takvim ciljevima.

David’s Sling

Glavni sistemi za borbu protiv balističkih projektila u Izraelu su svakako sistemi iz porodice Arrow. Ali, između Iron Dome i Arrow, postoji sistem Davidova praćka (David’s Sling).

Davidova praćka razvijen je kao fleksibilan, višenamenski sistem protivraketne odbrane sposoban da uništava krstareće rakete, balističke i navođene rakete, i avione. Njegova primarna uloga je presretanje balističkih i navođenih raketa srednjeg i dugog dometa, kao što su iranski Fajr-5 i Fateh-110, kao i sirijske nadzvučne krstareće rakete.

Predstavlja drugi prsten izraelske protivraketne odbrane teritorije i svojim dejstvom popunjava međuprostor između sistema Iron Dome kratkog dometa i sistema dugog dometa Arrow 2 i Arrow 3. Za razliku od sistema Iron Dome, koji presreće rakete na temenlju putanje, Davidova praćka je projektovana da rakete lansirane sa daljina od 40 do 300 km presreće u silaznom terminalnom delu putanje.

Baterija se sastoji od rakete presretača, radarskog sistema, komandnog mesta baterije i lansera. Svi delovi sistema se mogu postaviti na različite platforme, ali se u Izraelu uglavnom koristi stacionarna varijanta.

Lansiranje rakete sistema David’s Sling

Raketa Stunner sistema David Sling ima jedinstveni, nakrivljeni delfinov nos, koji je nastao kao rezultat potrebe za ugradnjom optoelektronskog (FPA), infracrvenog (CCD/IIR) i aktivnog radarskog tragača (AESA 3D radar u milimetarskom dijapazonu) u kompaktni nosni deo rakete, tako da istovremeno mogu da funkcionišu bez ometanja uz veću mogućnost prepoznavanja stvarnog od lažnog cilja.

Prema dostupnim podacima domet rakete po daljini u varijanti zemlja-vazduh sa startnim motorom je veći od 160 km, što omogućuje presretanje cilja i pre nego što uđe u izraelski vazdušni prostor. Maksimalni domet po visini je 15 km. Tajna takvog dometa po daljini verovatno leži u činjenici da raketa nema bojevu glavu niti fragmentirajuće delove.

Modeli raketa Tamir i Stunner / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Raketa poseduje startni motor, koji se odbacuje kada raketa postigne odgovarajuću visinu i brzinu. Raketa sa odbačenim motorom uz pomoć drugog stepena raketnog motora nastavlja let do momenta kada se definiše tačka sudara rakete i nadolazećeg cilja, nakon čega dodatnim impulsom raketnog motora ubrzava do brzine od 7,5 Maha, čime dobija dovoljno veliku kinetičku energiju za sudar sa nadolazećim ciljem.

Na komandnom mestu baterije obrađuju se podaci dobijeni sa radara i rukovodi se gađanjem nadolazećih ciljeva. Pretpostavlja se da sistem može raditi u tri moda: ručnom, poluautomatskom i automatskom. Gađaju se samo oni projektili i rakete za koje se proračunima utvrdi da će pasti na zaštićena područja teritorije.

Dakle, radi se ipak o pretežno protivraketnom, antibalističkom sistemu, koji doduše ima i mogućnost dejstva na avione. Podsećam da raketa nema blizinski upaljač, niti bojevu glavu nego da cilj uništava čistom kinetičkom energijom – „hit-to kill“, odnosno pogodi i uništi.

Arrow

Antibalistički sistem Arrow je razvijen i konstruisan da bi zadovoljio zahteve Izraela za antibalističkim sistemom koji će po svojim karakteristikama biti uspešniji od američkog sistema MiM-104 Patriot.

Razvoj je započeo 1986. godine i prvi rezultat je bio razvoj i testiranja sistema Arrow-1, koji je poslužio kao demonstrator tehnologije. Nastavilo se dalje sa razvojem verzije Arrow-2 i tokom oktobra 2000. godine, u operativnu upotrebu je ušao prvi sistem antibalističke odbrane. Iako su neke od komponenti sistema (radari) izvoženi i u druge države, Izrael je i dan danas jedini korisnik sistema. Dalji razvoj išao je u pravcu povećanja brzine projektila-presretača, daljine i visina dejstva, da bi tokom 2017. godine bio uveden u upotrebu kao Arrow-3.

Arrow 3 je egzoatmosferska hipersonična antibalistička raketa, koju zajednički finansiraju, razvijaju i proizvode Izrael i Sjedinjene Države. Raketni lanser sistema antibalističkih raketa velikog dometa Arrow 3 sastoji se od šest podižućih lansirnih cevi i projektila spremnih za ispaljivanje, postavljenih na zadnjem delu prikolice sa dve osovine.Raketa sistema Arrow 3 je u stanju da presreće balističke rakete, posebno one koje nose oružje za masovno uništenje, na visinama od preko 100 km, i sa objavljenom daljinom lansiranja do 2.400 km. Sistem Arrow 3 je dizajniran da uništi projektile pre njihovog ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, uključujući balističke rakete i njihove bojeve glave, kao i satelite.

Lansiranje rakete antibalističkog raketnog sistema Arrow-3 / Foto: IDF

Navođena raketa Arrow-3 može da presretne dolazeću bojevu glavu direktnim pogotkom – takozvani princip „pogodi i uništi“. Neprijateljska raketa se ne uništava blizinskom eksplozijom, već kinetičkom energijom udarca direktnog pogotka.

Iako je sistem Arrow-3 već prodat Nemačkoj i postao deo projekta „Evropski nebeski štit“, treba reći da je ovo sistem koji je, van kontrolisanih poligonskih uslova, pre prvog i sada i drugog napada Irana balističkim raketama, imao prijavljeno samo 1 ili 2 obaranja projektila lansiranih iz Jemena i to krajem prošle godine. Dakle, ovi sada napadi Irana su u stvari i prvi pravi borbeni test za ove sisteme.

Pored ovih sistema, Izrael raspolaže i sistemima Patriot PAC-2, ali sa raketama sa fragmentnim blizinskim dejstvom, koje su se još ranije pokazale nedovoljno efikasnim protiv starijih tipova balističkih projektila koji imaju linearnu putanju leta kao što je Skad i sl. SAD su naravno razvile i PAC-3 sa projektlima CRI i MSE sa principom „pogodi i uništi“, ali Izrael nema ove rakete u svom arsenalu, štaviše, krenuo je u proces povlačenja iz upotrebe i preostalih baterija Patriot PAC-2.

Ostali sistemi PVO tipa Spyder i sl. su pretežno protivavionski sistemi i njihove mogućnosti dejstva na balističke projektile su ipak veoma ograničene.

Najubojitije iranske rakete

Kod poslednjeg napada Irana, imali smo priliku da vidimo i neke nove osobine njihovih balističkih raketa, kao što je povećana brzina leta (hiperzvučne brzine) i nelinearni program leta. Pre svega su u pitanju projektil Fattah-1, kod koga u fazi ponovnog ulaska dolazi do odvajanja pogonskog dela od „manevrišućeg vozila za ponovni ulazak – MaRV“ (stvarajući tako lažne ciljeve), ali i mogućnost manevrisanja u završnoj fazi leta radi izbegavanja sistema protivraketne odbrane.

Sve ovo pokazuje složenu problematiku koju radarski i računarski sistemi antibalističkih i protivraketnih sistema moraju obraditi. Nekada su radari antibalističkih sistema starije generacije imali posebne radare koji su upravo imali zadatak da odvoje lažne ciljeve, bilo da su u pitanju ostaci motornog-pogonskog dela ili izbačeni mamci, od pravih ciljeva, odnosno MaRV.

Grafički prikaz iranske hiperonične rakete Fattah-1.

Dakle, radarski i računarski sistemi moraju otkriti i zahvatiti cilj, odbaciti lažne ciljeve i nastaviti pratiti MaRV, pritom pratiti cilj koji leti veoma velikom (hiperzvučnom) brzinom i određivati mu putanju leta da bi se raketi prilikom lansiranja i tokom leta prosledili najkvalitetniji podaci kojima će ona tokom leta biti dovedena u položaj da može uključenjem u rad svojih senzora ostvariti zahvat cilja i izvršiti završni manevar za direktan pogodak i uništenje. Pritom, cilj u završnoj fazi leti nelinearno, što će reći da menja visinu, pravac i brzinu leta po određenom programu, a to otežava raketi zahvat cilja svojim senzorima i stabilno praćenje, jer se može dogoditi da tokom leta čak i uz radio-korekcije ipak ne bude dovedena u dovoljno dobru poziciju za zahvat cilja.

Prema navodima iranskih izvora Fattah 2 je glide-vehicle hipersonične brzine.

Neki izvori navode i upotrebu projektila Fattah-2, koji prema navodima Iranaca, spada u „glide-vehicle“ sa hipersoničnim brzinama. Za ovo sredstvo se navodi da ima mogućnost značajnog manevrisanja tokom više faza leta, kao i mogućnost dodatnog ubrzanja i manevrisanja u zoni cilja, što smo, čini mi se, imali prilike da vidimo na par video snimaka, kada se u poslednjim fazama pred udar u odnosu na druge vidi znatno ubrzanje jednog manjeg broja projektila. Za Fattah-1 i Fattah-2 se inače navode dometi do 1400 odnosno 1500 km.

Problematika rešavanja izazova koji predstavljaju balističke rakete je oduvek bila značajna za PVO i PRO. Čini se da su sistemi PVO i PRO danas zaista dovedeni na značajno viši nivo, sa radarima velike snage i odlične preciznosti u određivanju parametara leta, sa značajnom automatizacijom u radu i učešćem veštačke inteligencije, odnosno mašinskog učenja.

Ipak, razvijaju se i programi balističkih raketa, koje postaju kvazi-balističke, odnosno ne lete pravilnim linearnim balističkim putanjama, već tokom leta po određenom programu menjaju parametre visine, brzine i pravca, bilo tokom svih faza leta, bilo samo u re-entry fazi leta, a pritom na određenim delovima putanje lete i brzinama koje se označavaju kao hiperzvučne (obično preko 5 Maha) koje veoma otežavaju otkrivanje i praćenje, kao i uništavanje protivraketnim presretačima.

 

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku, kao i global moderator na balkanskom forumu Palubainfo.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Po dostupnim satelitskim snimcima izraelskih zračnih baza, baš i nema neke ogromne štete kakva bi se očekivala od takvog napada.
npr Iranci tvrde da su uništili Nevatim, a na satelitskoj snimci se vidi pogođen samo jedan hangar, nije baš „uništenje“.
Sad da li Izrael tako dobro skriva štetu, ili je efikasnost iranskog napada zaista tako niska (možda i namjerno da izbjegnu sukob) to će biti zanimljive analize.

Odgovori
Mi

Baza je demolirana. Izrael je maskirao satelitske snimke sa oblacima skoro cele baze i izbacili su ovu jednu sliku da umanje štetu u medijima jer je sada svima jasno da im AD sistemi mogu zaustaviti samo sklepane rakete od Hamasa ali ne i ozbiljne projektile kakve ima Iran. Ovo im je bio final warning iz Irana i demonstracija šta može da im se desi ako ne zaustave apetite u stvaranju Velikog Izraela. Sad postoje samo dve opcije, smanjenje tenzija i vraćanje Izraela van okupiranih teritorija Libana i Gaze (jer je i skupština UN proglasila Gazu legitimnom državom po granicama iz 1967. godine što direktno implicira da su stotine hiljada izraelskih stanovnika okupatori u naseljima koja su okupirali bez pravnog osnova) ili dalja eskalacija gde će se umešati i USA što je dosta verovatnije. Svakako ako krene u eskalaciju, svi će da nadrljaju jer cena nafte će da ode u nebesa što će povući svet u ekonomsku krizu neviđenih razmera, a posle toga znamo šta ide da se ekonomija resetuje, WW3 bez sumnje. Uživajmo u danima mira, izgleda da ih neće biti još puno.

Pe

@Miks
Ne komanduju Izraelci oblacima. U nekom trenutku ih je bilo u drugom nije. Izgleda da jesu, prema nekim navodima, bili cenzurisani snimci jednog provajdera ali nisu drugih. Nema Izrael monopol nad satelitima.

Drugo, Gvozdena kupola NIJE pravljena za ove napade, za ono za šta je pravljena je odlična. O ostalom imate i u tekstu. Ipak je ovo bio masovan napad vrlo sofisticiranim raketama, a mene uvek iznenadi da se ljudi čude što se u ratu gine i stvari uništavaju. Naravno da se gine, zato rat i ne valja.
Kao što S-400 nije svemoćan, ni Patriot, ni Davidova praćka ni koji god sistem, dovoljno masovan napad, čak i da nema sofisticiranih raketa, će da slomi svaku odbranu. Tu nema mesta čuđenju, to je prost zakon brojeva. ako imaš 10 raketa presretača, on može da presretne 10 ciljeva, ostali preko toga prođu… O ostalom čitajte tekst.

ma

@Miks na satelitskoj snimci PlanetLabsa od 02.10 nema nijednog oblaka, i jasno se vidi cijela baza Nevatim i rupa na hangaru.
Da ne ulazim u ostatak priče, ne zanimaju me politički pamfleti nego što se zapravo dogodilo.

Pe

@Miks To prosto nije tacno; Izrael je naveo da je ostecena baza ali ne do te mere da Izraelski vazduhoplovstvo ne moze leteti, te su nastavili bombardovanje Sirije i Libana iz tih baza.
Da li tvrdite da Izrael nije bombardovao Liban i Siriju posle Iranskog napada?Jer ima video dokaza da jeste.
Cim avioni polecu, znaci da su ostecenja minimalna.

Pe

@dušan
Snimak koji se najčešće objavljuje je samo deo baze i vidi se više od jednog pogotka. Postoji snimak cele baze gde se vidi 20tak pogodaka. Baza nije onesposobljena, niti je moguće bilo kojim balističkim rketama u tolikoj meri uništiti piste, ali delovi infrastructure jesu pogođeni i verovatno oštećeni/uništeni i pojedini avioni. Jedna pss je pogođena takođe.
Ono što mi je interesantno je što oštećenja nisu takva, kakva bih očekivao od glave od 350-400kg. Sama preciznost na tu daljinu i pod tim uslovima je odlična.

Dj

>> Snimak koji se najčešće objavljuje je samo deo baze

Cela baza prikazana, ima par pogodaka, jedan hangar pogodjen, taxiway. Mi zivimo u vremenu u kojem svako tera svoju pricu do iznemoglosti bez obzira na faktografiju. Bas me zanima gde cemo zavrsiti.

Pe

@Petronije Ne postoji dokaz o ijednom unistenom avionu, jedino zvanicna izjava Irana o „15 unistenih F-35“.
Izrael je imao upozorenje o napadu i dovoljno vremena da skloni avione, a i inace se nalaze u zasticenim hangarima ispod zemlje.
Mozda su bas pred dolazak iranskih raketa parkirali svih 15 od 30-40 F-35 koliko imaju, jednog pored drugog na pisti?
Pogodjene su neke strukture baze, kao hangari i td sto je neznatna steta.

Dj

>> Mozda su bas pred dolazak iranskih raketa parkirali svih 15 od 30-40 F-35 koliko imaju, jednog pored drugog na pisti?

Na TWZ se moglo procitati, odnosno oni daju onaj neki kao dajdzest raznih „izvora“, da su svi izraelski tankeri bili airborne, sto otprilike znaci da su podigli od avijacije sve sto su mogli, jer su posedovali precizne informacije o predstojecem napadu.

Iran prosto ima pricu za svoju klijentelu, kod kuce i u regionu, isto kao sto recimo Rusija ima svoju, na tom trzistu narativa svako sebi izabere sa ga najlepse uspavljuje…

Vl

Iranske rakete su najvise postigle to da je jedan Palestinac mrtav i dva povredjena Jordanca. Iran se bas momacki “ osvetio Izraelu.

Odgovori
Ob

jeste, ako poveruješ Izraelu koji je poznat još od 60ih po enormnom laganju o sopstvenim gubicima.

Dj

Jasno, treba verovati religioznim fanaticima iz Teherana!

Mi

Lazu i jedni i drugi naravno.
Satelitski snimci dostupni od juce ipak dokazuju neke veoma precizne pogotke objekata po Tel Nof, Ovda, i Nevatim bazama vojnih aviona. Ima i dosta promasaja naravno, ali preko 30 raketa je palo na samo jednu bazu. Mnogo srece su imali Izraelci sa obzirom da je toliko raketa proslo.
Po kraterima se moze zakljuciti da su eksplozivna punjenja u glavama bila prilicno male, maa je to tesko proceniti sa slika odozgo.

Dr

Fantastičan tekst,obiman,detaljan,sa gomilom korisnih podataka,profesionalno..svaka čast i veliki pozdrav.

Odgovori
Pe

Svaka balisticka raketa pri ponovnom ulasku u atmosfeti je „hipersonicna“ i dostize brzine 19-20 maha.Razlika je sto ove nove ruske i iranske i manevrisu, princip koji je jos 1960 razvijen i u SSSR i u Americi, pa odbacen zbog minusa koje ima.
Tesko da Iran moze razviti bilo sta znacajno,prosli put 45% raketa nije ni doslo do Izraela zbog kvara, a sad nisu naneli nikakvu stetu, i ubili jednu zenu arapskog porekla koja se nije sklonila u skloniste.
Naravno Iran tvrdi da su pogodili i unistili „15 F-35“ sto je slicna politika kao Rusi u Ukrajini, informacija samo za domacu upotrebu.

Odgovori
Dj

Da, svaka balisticka raketa je „hipersonicna“, ako se to tako zeli predstaviti (iz propagandnih razloga)! Takodje svaka raketa koja ima neku vrstu navodjenja modifikuje svoju trajektoriju u zavrsnoj fazi, recimo prima GPS signal i koriguje putanju ili koristi interni INS. Raketa koja signifikantno menja brzinu i trajektoriju u terminalnoj fazi bez aerodinamickih povrsina, izbacuje mamce itd… to tek treba da se dokaze da postoji i da je funkcionalno, za iranske, sem navoda ajatolaha iz Teherana, nema nikakvih pouzdanih dokaza. Gde Iran nabavlja precizne INS module na bazi poluprovodnika i lasera? Sumnjam da ih prave sami ili narucuju na Alibabi, mozda ih potajno snabdevaju Xi i bratija. Kakogod, ravi deal sto se tice izbegavanja PVO su pre druga dva tipa projektila, hypersonic glider i hypersonic cruise missile…

Bo

Prema napisanom, reklo bi se da posedujete zvanične podatke o razvoju iranskih raketa, kao i podatke o otkazima na putanji leta. Mislim da bi za sve nas bilo veoma korisno ako biste mogli da podelite te podatke, jer ovde ima dosta entuzijasta, kao i profesionalaca, kojima bi takvi zvanični izvori bili od velikog značaja.

Mi

Daleko smo od toga svaka raketa koja leti iskljucivo balistickom putanjom takodje leti i hipersonicnim brzinama.

Dj

>> Daleko smo od toga svaka raketa koja leti iskljucivo balistickom putanjom takodje leti i hipersonicnim brzinama.

Nevertheless, the German V-2 ballistic missile penetrated the hypersonic range early in the war. The first V-2s fell on England in 1944 at speeds of Mach 5 (3400 mph)…

Ja tvrdim da se radi o marketingu, „hipersonican“ zvuci kul, nije doduse niti glider ni cruise missile, ali ipak tako svaka diktatura u ocima nestrucne medjunarodne javnosti ispada tehnoloski napredna i mocna.

Dj

>> Prema napisanom, reklo bi se da posedujete zvanične podatke o razvoju iranskih raketa

Bukvalno ne postoji ni jedan nezavistan izvor niti informacija koja nije direktno ili indirektno iranskog porekla. Za Fattah-1 se navodi da je finaliziran ni manje ni vise nego 2023. Znaci sveza roba…

Pe

@Miloš77 Termin „hipersonicno“ znaci vise od 6-7 maha.
Jos i V2 nacisticke Nemacke 1944 je letela brzinom oko 5000 km/h.
Balisticka raketa ima vise delova“stepena“.
Ti stepeni rakete sluze da izbace bojevu glavu van atmosfere Zemlje, pa se onda vrati taj deo sa bojevom glavom u atmosferu i padaju na metu ili na vise meta.
Pri ulasku nazad u atmoferu svaka savremena balisticka raketa,a tacnije, bojeva glava rakete, dostize 19-20 maha.
U matematici je 19 „vece od“ 6.

Citav PR hype koji je gurala ruska vlast oko „novog“ oruzje je samo delimicno istina; rec je o sposobnosti ovog poslednjeg dela da izbegava PVO,dok klasicne balisticke rakete to nemaju.
Razlog zasto su SSSR i Amerika 1950-ih odustali od tog principa postoji, jer pri manevrisanju bojeva glava stvara veliku toplotu i postaje lako vidljiva za PVO, i nije precizna.
Koliko su Rusija Iran i S.Koreja to mogli da unaprede, ne znamo.Po rezultatima ratova u Ukrajini i Izraeli reklo bi se da nemaju uspeh.

al

kada te protiv ik kao Iran nenajavljeno napad ne necim ozbiljnim,kao balisticke rakete,onda mu uzbratis Tako jako I dugo dok mu to sve ne unistis,Tako da mu vuse ne pad e na pamet nesto slicno.izrael sigurno ima mogucnosti za Tako nesto.

Odgovori
YP

ako im pozajmiš svoju čarobnu lampu, šanse za takav ishod dostižu neslućene visine

Mi

Prvo, veliko hvala Zoranu za jos jedan odlican clanak koji ne samo pojasnjava mnoge stvari za nas laike, nego, kao i obicno cinjenicama demantuje mnoga nagadjanja i pogresne tvrdnje kojima nas zatrpavaju na skoro svim drugim vestima.

Ovde stalno vodimo debate o sposobnostima PVO sistema i kako se generalno koristi rec „balisticka raketa“, „hipersonicna balisticka raketa“, ili neki hibrid sa sposobnoscu manevrisanja.

Na CNN je postavljen interesantan snimak gde se u prvom delu moze videti vise od 10 raketa kako u nizu lete prema cilju. Na 25toj sekundi se vidi samo jedna PVO raketa koja polece u susret. To mi uopste nije jasno kako i zasto samo jedna. Pretpostavljam da su rakete bile na prevelikoj visini za PVO u dometu? Pogledajte pa presudite sami.

Na drugooj polovini snimka sa CNN se vidi jos par PVO pokusaja obaranja nekih delova raketa. Jako malo lansiranja PVO i jako puno udara u jednom reonu Vojnih baza!
https://www.cnn.com/2024/10/01/world/video/iran-attack-israel-video-sciutto-digvid

Ne zaboravimo da je Izraelska teritorija velicine nase Vojvodine!

U drugom snimku se vidi mnogo veci prodor raketa. Pretpostavljam da je drugo mesto, ili drugi talas. Na tom videu se opet ne vidi dejstvo nikakvog PVO sistema. https://x.com/PressTV/status/1841273958605471752
Ne razumam zasto, i kako da tumacim neaktivnost PVO. Ako Izrael nema najjaci PVO od svih zemalja na svetu , plus podebljan Americkim PVO sistemima koji sve ukupno treba da imaju stotina lansera izmedju Irana i Izraelskih baza, a jos se napad i ocekivao.

Odgovori
Dj

Prema mojoj povrsnoj analizi zasnovanoj na sabiranju onoga sto su drugi izbrojali oko 15-20% lansiranih raketa je palo na izraelsku teritoriju. Zasto je to tako moze sad da se spekulise kako kome volja, ti bi recimo rekao da izraelski pvo ne valja, ja mozda da je algoritam priorizirao presretanja tako da se propuste rakete koje napadaju praznu vojnu bazu, a po svaku cenu spreci napad na druge asset-e koji su procenjeni vazniji ili cija bi destrukcija odnela ljudske zivote. takodje treba imati na umu da su USA i UK, kao i Jordan, ucestvovali u odbrani, te da Iran svakako nije isao na maksimalnu stetu.

om

Istina da je Iran tehnološki unaprijedio svoj raketni arsenal, ali je isto tako istina da Izrael neće kukavički ustuknuti jer bi to dalo krila Iranu što bi rezultiralo još agresivnijim aktivnostima njegovih proxija protiv Izraela. Uz sve to i napredovanje iranskog nuklearnog programa neće ostaviti Izrael ravnodušnim. Ako dakle stvarno taj ogromni iranski raketni arsenal ima potencijal da ozbiljno ugrozi opstojnost Izraela, Izrael ima jednu jedinu mogućnost da svim sredstvima ,a to je moćno zrakoplovstvo uništi te potencijale u Iranu. Naravno da će tu pomoć imati od Amerike koju Izrael gura u sukob, jer vrijeme je po Izraelu za obuzdavanje Irana za koji se sprema već dvadeset godina. Sada kada se Iran osokolio da udara ništa dobro ne čeka Izrael. Vidim skori sukob u bliskoj budućnosti jer Izrael ne može obuzdati te rakete braneći se pasivno. Ovi mogu izbaciti tisuću raketa u jednom satu i razrušiti pola Izraela. Znajući njihovu osvetoljubivost i pronicljivost sumnjam da će si to dozvoliti. Politika Izraela je eliminiranje iranske moći koja prijeti njihovoj opstojnosti i ovo je sada posljednji trenutak prema mnogim analitičarima. Što će biti dalje Izrael ne brine jer spašava svoju živu glavu.

Odgovori
Op

@Dušman P: U aprilu smo već svjedocili dje je Iranska raketa u terminalnoj fazi leta na niskoj visini izvršila manevar da obmani protivnicku PVO (cija dejstva nisu bila vidljiva). Tako da Iran sigurno posjeduje znanje koje je potrebno da razvije ista značajno.

Odgovori
Dj

>> U aprilu smo već svjedocili

Koji to mi? Gde, kako? Imate li neke artifakte tog svedocenja?

Pe

U aprilu iranske rakete nisu postigle nista.
Informacija je da 45% nije mi doletela zbog kvarova i pogresne konstrukcije.
Iran tesko da ima neko bitno znanje u oblasti naike i tehnike,u dva napada na Izrael sa po vise stotina raketa nisu postiglo niti jedan jedini uspeh

Am

Rusi kao broje 32 pogotka, ali deluje kao nasumično gadjanje prostora

Odgovori
Mi

Izrael ima usku teritoriju veličine
Vojvodine,veoma nezgodnu za odbranu,ako se odluče za žestok odgovor po Iranu,neće im to izaći na dobro.Izrael ima tri gasne elektrane i nekoliko rafinerija,ako im to Iranci polupaju,a pokazali su da mogu,ugasili su ga.

Odgovori
Pe

@Miraž A kad je Iran pokazao da moze? Mislite na dva napada 2024 sa vise stotina raketa od kojih nii jedna nije pogodila nista, ili su ih Izraelci pustili da padaju po nenastanjenim mestima da ne trose pvo?

Dj

Jednostrano razmisljas, Iran ce nekome nesto polupati a njegova naftna industrija i rafinerije ostace netaknute? Izrael cak poseduje ogranicene „second strike“ sposobnosti (krstarece rakete sa nukleranim bojevim glavama na Dolphin podmornicama), u takvoj zavrsnici jedini ko bi zaista ugasio je Iran…

Ci

Kako god, mislim da su poremetili i tek ce poremetiti planove dvojici drugara koji prosipaju pricu da ne pokazuju jedan drugom karte u igri protiv drugih, u ovom slucaju Irana. Ovaj put Iran nije sam i to je fatalna greska drugarasto ga nisu raskupusali dok je bio pod UN sankcijama jer ne bi mu niko pomogao. Takva greska fatalna je napravljena i prema Kini i Rusiji. jednostavno su ih udruzili. Zbog toga je mnogo ljudi mrtvo i bice ih jos mnogo mrtvo. Jer su mnogi mislili da Putin blefira i da ce progutati sve i svasta. Nego da se vratim Iranu. Sta god Izrael uradi on ce stradati direktno i Evropa indirektno. Veliki brat ce morati da ide sa bliskog istoka posle svega, jer previse ce da kosta na kraju. Jednostavno, Iran vise nije sam i nije ono za sta su ga smatrali. Svi su mislili da blefiraju sa svojim oruzjem i da pokazuju makete. Poenta je da bleferi misle da svi blefiraju pa se tako pokazalo da su neciji PVO precenjeni a neciji raketni program potcenjen!

Odgovori
Pe

@Cice pogledajte cinjenice:
od zabrane Putina da bilo ko se umesa u rat u Ukrajini februara 2022, dosli smo do snabdevanja Ukrajine najsavremenijim oruzjem.
Od pretnji Rusa u vezi napada na Krim dosli smo do svakodnevnih bombardovanja Krima ATACMS raketama.
Od pretnje ako bilo ko napadne Rusiju, dosli smo do dozvole Ukrajini da koristi zapadno oruzje i napadima na Rusiju od juna 2024..
Od „nuklearne pretnje“ ako neko napadne Rusiju, sad smo u trecem mesecu ukrajinske okupacije kurske oblasti Rusije.
Iz ovoga se vidi da Rusi zapravo blefiraju jer odustaju od svojih crvenih linija.
Za to postoji dobar razlog, americke nuklearne bombe spremne za upotrebu u 14 zemalja Evrope, nuklearni arsenal Francuske i Britanije, i naravno nuklearni arsenal Amerike u podmornicama i sahtovima.
A Amerika svakako ne blefira.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor