BEG airport status
LYBE 300330Z 33004KT 310V020 CAVOK 19/15 Q1011 NOSIG
C-17 Ujedinjenih Arapskih Emirata posetio Beograd

C-17 Ujedinjenih Arapskih Emirata posetio Beograd

BEOGRAD – Transportni avion C-17 Ratnog vazduhoplovstva Ujedinjenih Arapskih Emirata sleteo je juče oko 15 časova na Aerodrom Nikola Tesla. Globemaster III zadržao se malo više od dva sata da bi, kako saznajemo, istovario helikopter.

7106888811_f3855b57c0_c

Let UAE 1225 aviona C-17 registarske iznake „1225“ iznenadio je juče beograđane preletevši deo grada koji se nalazi na prilaznoj ravni  piste 30 beogradskog aerodroma. Transporter je sleteo nešto posle 15 časova i na platformi Nikole Tesle zadržao se taman toliko da istovari neuobičajeni komad tereta – helikopter.

Do objavljivanja ovog posta nismo uspeli da identifikujemo ovaj zanimljivi tovar. Ne znamo da li je u pitanju civilni ili vojni helikopter ali nam je iz dva nezavisna izvora potvrđeno da je juče iz Globemastera izašla takva letelica.

U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo intenzivnije saradnje Srbije i Emirata na raznim poljima od kojih se namenska industrija stavlja u prvi plan. Da li je sigurno predpostaviti da jučerašnja poseta gostiju iz Emirata ima veza sa ovom saradnjom, ostaje da se vidi.

Ratno vazduhoplovstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata poseduje šest ovih aviona koje su naručili 2010. godine. Poslednji „12128“ isporučen je juna prošle godine.

FOTO

Autor:

Petar Vojinović Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

ju

Mi koji živimo u blokovima novobeogradskim vrlo smo ga primetili,sleteo tačno u 15 i 30,a vratio se tačno u 17h !

Odgovori
Vl

Ovo mora da je bio praznik za oci za sve ljubitelje letelica. Ovde u SAD sam imao prilike da ih vidim raznorazne, ali "svetskog gazdu" jos ne. Bravo za clanak i fotografije!

Odgovori

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Живојин na: Francuska nada za još dva izvozna uspeha Rafala u 2016

Постоје информације да за Египат ипак гарантују С.Арабија и УАЕ.

29. Jul 2015.Pogledaj

gosti-domaci na: Analiza: Čime će sve Srbija i region gasiti požare iz vazduha ove sezone

Nema sta da ti objasnjavam. Nabacujes podatke prepisane sa interneta, a vidi se da nikad ni pec nisi nalozio, a kamo li pozar gasio. Teoretises bez prave predstave sta znaci nemati kontrolu nad pozarom. Nemati vazduha da udahnes dok vatra opkoljava. A komarci koje nabrajas nadlete i izruce, a kao da i nisu. Slike uz…

29. Jul 2015.Pogledaj

rastaman na: Analiza: Čime će sve Srbija i region gasiti požare iz vazduha ove sezone

Ponavljam, nije poenta samo da suneš vodu. Možda Iljušin izgleda impresivno, ali, prosečna visina na kojoj se izbacuje voda iznad šumovitog predela je oko 30 m! U suprotnom vodena bomba jednostavno nema potreban efekat. Drugi faktor je konfiguracija terena. Takođe važni faktori su ekonomičnost i potreban prostor za sletanje na vodi.

29. Jul 2015.Pogledaj

Jovica na: Francuska nada za još dva izvozna uspeha Rafala u 2016

Po indijskim forumima i štampi kruže informacije da je čak i taj umanjeni ugovor o 36 Rafala sad pod znakom pitanja, zbog cene . Vidi npr članak dole . Što se tiče Egipta, oni su dobili kredit za koji praktično garantuje francuska vlada i francuski poreski obveznici, a opet ostaje pitanje da li će moći…

29. Jul 2015.Pogledaj