BEG airport status
LYBE 221700Z 08011KT CAVOK 21/15 Q1010 NOSIG
C-17 Ujedinjenih Arapskih Emirata posetio Beograd

C-17 Ujedinjenih Arapskih Emirata posetio Beograd

BEOGRAD – Transportni avion C-17 Ratnog vazduhoplovstva Ujedinjenih Arapskih Emirata sleteo je juče oko 15 časova na Aerodrom Nikola Tesla. Globemaster III zadržao se malo više od dva sata da bi, kako saznajemo, istovario helikopter.

7106888811_f3855b57c0_c

Let UAE 1225 aviona C-17 registarske iznake „1225“ iznenadio je juče beograđane preletevši deo grada koji se nalazi na prilaznoj ravni  piste 30 beogradskog aerodroma. Transporter je sleteo nešto posle 15 časova i na platformi Nikole Tesle zadržao se taman toliko da istovari neuobičajeni komad tereta – helikopter.

Do objavljivanja ovog posta nismo uspeli da identifikujemo ovaj zanimljivi tovar. Ne znamo da li je u pitanju civilni ili vojni helikopter ali nam je iz dva nezavisna izvora potvrđeno da je juče iz Globemastera izašla takva letelica.

U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo intenzivnije saradnje Srbije i Emirata na raznim poljima od kojih se namenska industrija stavlja u prvi plan. Da li je sigurno predpostaviti da jučerašnja poseta gostiju iz Emirata ima veza sa ovom saradnjom, ostaje da se vidi.

Ratno vazduhoplovstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata poseduje šest ovih aviona koje su naručili 2010. godine. Poslednji „12128“ isporučen je juna prošle godine.

FOTO

Autor:

Petar Vojinović Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

ju

Mi koji živimo u blokovima novobeogradskim vrlo smo ga primetili,sleteo tačno u 15 i 30,a vratio se tačno u 17h !

Odgovori
Vl

Ovo mora da je bio praznik za oci za sve ljubitelje letelica. Ovde u SAD sam imao prilike da ih vidim raznorazne, ali "svetskog gazdu" jos ne. Bravo za clanak i fotografije!

Odgovori

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

VOC_91 na: Sindikat pilota zahteva hitne izmene predloga Zakona o vazdušnom saobraćaju

Neko sa diplomom Megadensa je istripovao da tako mora, uravnilovka za sve (poslodavac-robovlasnik nikako ne sme da bude na gubitku), pa piloti i kada nisu na rasporedu za letenje treba da sede u prostorijama firme i čekaju prekovremeni rad! Ovi bi stvarno da sve dovedu u svoj rang (šoferi, vlasnici pečenjara i keramičari)!

22. May 2015.Pogledaj

Boris Ivkovic Ivandekic na: Zašto je Vlada postavila novo rukovodstvo Muzeja vazduhoplovstva?

Pare nisu sve. Pare za muzej dajemo svi mi u nekom pogledu. Naravno i za VOJSKU SRBIJE. Moracete jednog momenta shvatiti, da se pitaju stanovnici ove drzave, ili sta je. Ne tvrdim da ce bolje raditi, ali od nas dobijate platu da gledate lepe letelice, svaki dan, niste u zadnjih mnooogo godina unapredili divan muzej.…

22. May 2015.Pogledaj

djordje na: Najava: Promocija monografije 117. lovačkog avijacijskog puka

Свака част ауторима. Монографија вредна пажње и историјских чињеница које ће сигурно садржати. Жао ми је што нема у најави монографије о нашем најстаријем ловачком пуку, који је расформиран после напуштања наших снага територије Косова и Метохије.

22. May 2015.Pogledaj

YU-AJZ na: Sindikat pilota zahteva hitne izmene predloga Zakona o vazdušnom saobraćaju

Udri konje koji vuku! Dokle? Dok se ne desi nešto! Kad se desi ko će biti kriv? Naravno margarinka neće! Potpuno mi je neshvatljivo da neko poigrava sa limitima tako ozbiljnih profesija kao da ti ljudi čuvaju goveda na ispaši pa je nebitno da li će provesti na poslu malo više vremena. Zapitam se ponekad…

22. May 2015.Pogledaj

Vortex na: Mi-17V-5 – rešenje za RV i PVO?

U obzir treba uzeti i troškove exploatacije, preobuke kadra, remonta i političke pouzdanosti inoisporučioca. Tek onda kad se svi aspekti odvagnu i valoriziraju može se ići u donošenje odluke. Sama nabavka je jednokratan i najlakši čin. Treba u korijenu sasjeći razna lobiranja i slušati struku. Ima ona narodna; Šećerom te mami dok te vabi. Ispada…

22. May 2015.Pogledaj