BEG airport status
Letačke priče Suada Hamzića: Moji susreti sa NLO "Interfonom to saopštih Stipiću. On mi potvrdi da i on vidi isti svetli objekat. Javih to kontroloru ObKL pitajući ga za visinu na kojoj se nalazi taj objekat..."

Letačke priče Suada Hamzića: Moji susreti sa NLO

Tango Six nastavlja sa objavljivanjem letačkih memoara Suada Hamzića. Dobili smo ekskluzivno pravo da prvi u nastavcima prenesemo najzanimljivije priče jedne izuzetne letačke karijere pilota Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Jugoslovenske Narodne Armije. U današnjoj priči Suad se priseća nekoliko svojih susreta sa neidentifikovanim letećim objektima i dočarava nam odnos vojske bivše države prema tom fenomenu.

Obećao sam da ču pisati ovu nepopularnu temu. Nepopularnu jer oni koji su doživeli ovu vrstu susreta nerado pričaju a pogotovo pišu o tome zbog neverice na koju nailaza pa čak i sumnjičavih, podrugljivih, skrivenih ili neskrivenih sumnji u njihovu istinitost i sumnji u mentalno zdravlje autora ovih priča.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!

Zvanične vlasti, tačnije njihove kvalifikovane i ovlaštene institucije koje su zadužene za taj fenomen, za takve pojave, su u pravilu uzdržane, nedorečene, neodređene pa i tajanstvene što dodatno otežava svaku racionalnu raspravu o NLO (Nepoznati Leteči Objekti) ili UFO (Unidentified Flying Objects).

I kod nas je ta tema uvek bila nekako na marginama interesovanja javnosti ali i nadležnih državnih institucija. Ipak, povremeno se o njoj govorilo i pisalo a nadležni organi Vojske, konkretno Ratnog vazduhoplovstva nisu mogli ignorisati činjenicu da „nešto“ postoji pa su pred kraj 80-ih iz Batajnice prebazirani MiG-ovi u Titograd jer se Jastrebovi i Supergaleb G-4 nisu mogli nositi sa tim neidentifikovanim letilicama koje su se tada učestalo pojavljivale nad južnim Jadranom.

O tome postoje i izjave pilota poput pukovnika Milana Mačeka i general-potpukovnika Blagoja Grahovca u čiji kredibilitet ne treba sumnjati. Da li NLO postoje ili ne bilo je i ostalo spekulativno i pitanje ličnih uverenja, shvatanja ili iskustava. Ja lično sam uveren da oni nisu nikakva optička pojava, fikcija, halucinacija i slično. A evo i odakle moje takvo uverenje.

Prvi put

U proleće 1972. po lepom vremenu, nekako u ranim popodnevnim časovima, u prednjoj kabini aviona NL-12 (MIG-21, dvosed) poleteh na rutinsko izviđanje vremena. U zadnjoj kabini sedeo je zamenik moje 352. izviđačke eskadrile, iskusni pilot, kapetan I klase Stipić Dušan.

Odmah posle poletanja u pravcu 32 sa piste br. 1 aerodroma Bihać, po prelasku sa kanala aerodromske kontrole letenja (AKL) na kanal Oblasne kontrole letenja (ObKL) kotrolor ObKL Janda, kojeg sam več dobro poznavao po glasu i profesionalnom odnosu prema svome poslu, nas upita da li imamo goriva i nekoliko minuta da nešto proverimo. Odgovorih potvrdno jer je vreme za letenje očigledno bilo povoljno za planirane zadatke po planu letenja eskadrile čija prva smena, tzv. izlaz, će poleteti za oko pola sata.

Janda nam zadade kurs prema severozapadu i visinu od 10.000 metara. Imali smo skoro pun rezervoar goriva pa ponovo uključih forsaž i prevedoh avion u strmo penjanje. Na oko 6000 metara i ono malo oblačnosti ostade ispod nas i kada smo postizali zadanu visinu negde iznad Plaškog, napred, malo udesno od pravca našeg leta, na velikoj visini ugledah vrlo bleštavo osvetljen predmet poput velike zvezde srebrenastog sjaja.

Interfonom to saopštih Stipiću. On mi potvrdi da i on vidi isti svetli objekat. Javih to kontroloru ObKL pitajući ga za visinu na kojoj se nalazi taj objekat:

– Nemam podatak o visini. Možete li produžiti penjanje? –

Njegovo pitanje je bilo umesno, profesionalno, jer Janda je znao da smo poleteli po zadatku izviđanja vremena, dakle bez plana da letimo preko 11.000 metara ili brže od Mah 1,6 kada je neophodna, čak životno važna, operema za visinsko letenje, visinsko kompenzaciono odelo VKK i skafanderska kaciga GŠ-3 ili GŠ-6M.
Bili smo toga svesni, veoma svesni, i Stipe i ja:

– Hoćemo li Stipe? – upitah kroz interfon.
– Idemo Hamzo. – čuh Stipičev odgovor.

– Produžavamo ka objektu, jasno ga vidimo, približavamo se. Ovo kao da lebdi. – javih preko radio stanice.

I zaista, blještavi objekat kao da je lebdeo, stajao u mestu ali još uvek visoko, mnogo visočije od nas. Avion je, na punom forsažu, u blagom uglu penjanja već bio prešao u nadzvučni let brzinom oko 1,1 Mah i popeo na preko 11.000 metara negde iznad Ogulina.

Skrenuh udesno za oko 20-ak stepeni i usmerih nos aviona pravo ka objektu koji mi je sada bio u vrhu i na sredini prednjeg vetrobranskog stakla kabine. Delovao je mnogo veći, blještaviji i kao da sam nazirao njegov obli oblik ali mu udaljenost i visinu nisam mogao ni približno odrediti jer nisam imao nikakvog orjentira, repera, koji bi mi pomogao u određivanju dimenzija na vedrom tamnoplavom nebu. NL-12 nije bio opremljen radarom koji bi mi pomogao razrešiti dilemu a i Janda se ućutao očigledno zato što nam ni njegova oprema više nije mogla pomoći.

Prolazimo visinu od 13.000 metara, mahmetar pokazuje 1,4.

Približavamo se objektu koji je još uvek znatno iznad nas, na 17, 19, možda 22 ili 24.000 metara!? Ali sve smo mu bliže, sve je veći. Pokušavam utvrditi da li je okruglogog ili diskolikog oblika. U momentu taj objekat krenu u suprotnom pravcu, ka zapadu, smanjivao se, intenzitet bleštavila se smanji, ugasi i u sekundi mi nestade iz vidokruga!

Ono što me impresioniralo je što je krećuči se brzinom od 4, 5 ili 6000 km/č – tu brzinu postigao trenutno! Iz mesta kako bi to rekli u žargonu. Ne, on nije ubrzavao. Taj objekat je krenuo i nestao tom brzinom! Stipe koji je iz zadnje kabine virio između zaglavnika mog katapultnog sedišta i rama kabine je to isto video i u kasnijem razgovoru, dok smo sređivali utiske, to mi potvrdio.

– Ovaj nestade, u trenutku, ka zapadu. – javih kontroloru ObKL.
– I meni je nestao sa ekrana. Vaša pozicija je oko 20 km istično od Delnica. –

Prenesoh pogled u kabinu. Brzina se približavala podeoku 1,6 Mah, visinomer pokazivao nešto iznad 14.000 metara. Isključih forsaž i povukoh ručicu gasa još unazad, ispustih vazdušne kočnice prevodeći avion u poniranje da se što pre, onako „goli“, bez adekvatne opreme za letenje u tim uslovima, vratimo u zonu bezbednog leta koju smo bili napustili jednoglasnom odlukom da produžimo neplanirano presretanje nepoznatog objekta.

Sletesmo. Malo smo još popričali Stipe i ja o tome jer smo, što smo imali pričati, ispričali još u vazduhu, preko interfona, a nismo ni kolege zamarali pričom o tome što smo videli i doživeli. A niko nas zvanično o tome ništa nije pitao, ni tada, ni kasnije. Nismo čak porazgovarali ni sa kontrolorom ObKL kapetanom Jandom pošto to nije ni bilo predviđeno ili propisano jer svako je od nas samo radio svoj posao.

Drugi susret

Nekoliko meseci kasnije. Bio je lep letnji dan bez i jednog jedinog oblačića na nebu, izvanredna vidljivost.
Napravio sam jedan let u prvom izlazu i čekao da napravim još jedan u trećem. Kao i svi koji nemaju šta raditi na stajanci br.1 aerodroma Bihać, sa koje smo taj dan leteli, sedeo sam na sklepanim drvenim klupama tzv. kvadrata koji je od konfora, pored tih nekoliko drvenih klupa imao i jednu česmu koja je strčala iz zemlje na nekad dužem, nakada kraćem komadu vodovodne cevi.

Elem, dangubio sam u kvadratu zajedno sa još nekoliko kolega pilota, desetak tehničara raznih specijalnosti i još toliko vojnika naše 352. izviđačke eskadrile. Ležim na jednoj od tih uskih klupa. Gledam u vedro svetloplavao podnevno nebo iznad aerodroma. Ugledah srebrenasti balon prečnika nešto večeg od jednog metra koji svaki dan tačno u podne meteorolozi sa našeg aerodroma negde sa pozicije južno od sredine piste broj 1 puštaju, prate instrumentima i mere pravce vetra i karakteristike vazdušnih strujanja. Bio je na visini oko 600, možda 700 metara. Pogledah na sat. Još 15-ak minuta pa podne. Meteorolozi malo poranili, nestrpljivi valjda ili nekome netačan sat. Ustadoh sa klupe. Gledam. Našto mi čudno. Meteorološki sondažni balon se ne smanjuje povečavajući visinu kao obično?

– Evo ga NLO. –

Izgovorih ne znajući šta drugo da kažem a da i drugima skrenem pažnju na taj balon koji mi se nekako neuobičajeno ponaša. Koji stoji u mestu, ne penje se, ne smanjuje se do iščezavanja iz vidokruga kada se popne na preko 3 – 4000 metara ili uroni u neki oblak.

Skoro svi pogledaše u nebo. Poče zezanje i komentari poput: NLO, vanzemaljci, mali zeleni ali i najčešća konstatacija da je u pitanju meteorološki balon. Većina se nakon kratkotrajnog gledanja vrati svojim temama razgovora, novinama, šahu, dremkanju ili blejanju a nas nekoliko nastavismo gledati u taj svetli srebrnasti predmet okruglog oblika koji je i dalje lebdeo iznad sredine piste broj 1.

Odjednom, videh potpuno isto što sam video iznad rejona Delnica nekoliko meseci ranije iz kabine MIG-a!

Nepoznati objekat ubrzavši trenutno, bešumno, opet u pravcu zapada, Plitvičkih jezera, u sekundi nestade iz vidokruga! Nas nekoliko koji smo tog momenta gledali u taj objekat se samo zgledasmo. Nismo čak ni komentarisali. Nismo imali šta i o čemu da komentarišemo.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!

Oni koji taj „start“ nisu videli konstatovaše da ih zajebavamo, da se balon, normalno popeo visoko i iščezao iz vidokruga. Ali nekoliko minuta kasnije sa onog položaja aerodromske meteo stanice južno od centra piste poče se uzdizati sondažni meteo balon. Tačno u podne!

Treći, noćni, susret sa NLO

Bilo je to krajem 1973. ili početkom 1974. godine. Leteo sam moj drugi trenažni noćni let po maršruti na visini oko 5000 metara – da ne kažem peglao vazduh.

I bila bi to jedna od onih noći kada kasno dođeš kući i sutradan ti nije ni do čega jer si se probudio u podne ili samo jedan od rutinskih letova da sa ObKL nije rukovodio letenjem Janda isti onaj kapetan I klase koji me nekoliko godina ranije već navodio na NLO. A tog kontrolora kojeg nikada pre ni kasnije nisam lično sreo i upoznao sam veoma cenio, sa razlogom, godinama ga slušajući na kanalu ObKL, sarađujuči s njime.

– Vidra 12 imate li goriva za nekoliko minuta više? – upita me Janda dok sam se na visini oko 5.000 metara iz pravca istoka približavao Karlovcu.

Pogledah stanje goriva iako sam znao da ga za toliko imam viška ili taj utrošak mogu kompenzirati sletanjem iz prave, bez ulaska u krug sa sletanje. Potvrdih to kontroloru. Upravo ugledah svetla Karlovca delimično pokrivenog oblacima na desetak kilometara ispred sebe.

– U redu 12, snizite u tom kursu na 2.500 metara. –

Potvrdih da sam razumeo poruku i malo smanjivši snagu motora počeh snižavanje na naređenu visinu. Nad severnom periferijom Karlovca postigoh zadanu visinu kada mi Janda naredi zaokret ka jugu u kurs oko 200 prema Dugoj Resi. Upravo po preletu tog mesta leteći između oblaka koje sam više osećao nego video, ugledah ispred sebe na daljini od nekoliko kilometara, na mojoj visini, niz svetala kojima sam se brzo približavao. Ispustih vazdušne kočnice ne menjajući snagu motora.

– Vidim svetla. Kao kod putničkog aviona. – javih.
– Nema tu ni jednog civila. – čuh odgovor kontrolora koji je sigurno znao šta radi, šta se događa u vazdušnom prostoru jer tada je Oblasna kontrola letenja u Zagrebu, među prvima na jugu Evrope već imala zadejstvovan najmoderniji švedski radarski sistem AS-70 (vojna), tj. „Julija“ (civilna oznaka), u sprezi, koja je obezbeđivala potpun nadzor nad vazdušnim prostorom i koordinaciju rada vojnih i civilnih struktura kontrole letenja.

Ne skidajući pogled sa svetlećeg objekta pokušavao sam utvrditi o čemu se radi. Približavajući se objektu ostavih ga namerno malo sa leve strane moje putanje leta da bih ga što bolje osmotrio. Bio sam sve uvereniji da taj objekat nema nikakvu brzinu jer ne menja svoj položaj, ne udaljava se, ne približava se velikom brzinom, ne menja se rakurs, izuzev što mu se ja približavam. Na trenutak pogledah u kabinu. Videh da letim sa nešto malo iznad 500 km/č pa uvukoh vazdušne kočnice ne menjajuči snagu motora. Približavam se svetlima koja sada vidim jasno. U liniji su, imam utisak u malo povijenoj liniji, ali jarka, prejaka za civilni avion čak i da su svi putnici držali podignute roletnice na prozorima.

Imam utisak da svetla lagano, sporo, menjaju nijansu, boju između svetlo zelene, žute i blago ljubičaste. Osu aviona vodim desno od svetala objekta čiju dimenziju i udaljenost ni prbližno ne mogu da odredim. Tek kada mi je glava bila okrenuta pod 90 stepeni ulevo znao sam da prolazim pored tih svetala ali pojma nisam imao kako daleko od njega 100, 200 ili 300 metra. Nisam imao predstavu kojih dimenzija je taj objekat, koliko duga je ta linija čudnih svetala.

– Šta je ovo?. – pitam zbunjeno, tek da nešto kažem, da se javim.
– Ne znam ni ja, vaš kurs za Rakovicu je…produžite na toj visini. –

Krećem u levi nagib, u zaokret, zavrćem glavu unazad da još osmatrim taj objekat ali ulećem u oblak. Pogled prenosim u kabinu, na instrumente, postavljam zadani kurs i visinu, podešavam snagu motora da ponovo uspostavim brzinu od 800 km/čas. Radio kompas prebacujem na 5. kanal „RA“ – Rakovica koji će me dovesti na tzv. ulazna vrata mog aerodroma na koji slećem nekoliko minuta kasnije.

Niti sam kome pričao a niti me ko pitao šta sam video i doživeo u tom letu. Nisam ni telefonom pozvao Jandu, da ga ne ometam, jer on je još radio svoj posao a ja sam, bar za to veče, svoj završio.

Čudno svetlo

To i nije bio susret već naprosto posmatranje čudnog, jakog svetla koje je nekoliko minuta stajalo negde iznad Petrinje ili Siska oko ponoći u proleće 1975. godine. Nas 4 ili 5 pilota posmatralo je to čudno svetlo sa različitih pozicija i visina sa udaljenosti od 50 do 150 kilometara pokušavajuči da mu odredimo poziciju i visinu.

Tu noć leteli smo po zadatcima RTI (Radio tehničkog izviđanja) svako po svome zadatku praktično nad teritorijom 2/3 Jugoslavije.

Vraćao sam se na visini oko 7-8000 metara iz rejona južnog Jadrana i približavajući se Bosanskom Petrovcu kada na severu daleko, vrlo daleko, na visini većoj od moje osmotrih jarko svetlo koje je, imao sam utisak stajalo.
Neko od kolega javi da vidi neobično, jako svetlo. Javi se drugi, pa treći kolega. Javih se i ja saopštivši svoj utisak o poziciji i visini tog objekta, izvora te svetlosti. Bilo je to pravo „goniometrisanje“ ali vizuelno, „odokativnom metodom“. Dakle slobodnom procenom.

Saglasismo se da je to svetlo onih čudnih boja promenjivog tona i nijanse (pri čijem opisu se osećam kao onaj Đura iz sarajevskin Nadrealista) ali i da je visoko preko 15.000 metara, da se ne pomera.

Saglasismo se i da mu je pozicija negde između Siska i Petrinje a jedan kolega je navijao za malo severniju poziciju, bliže Ivanićgradu. I baš kada smo se usaglasili, nakon nekoliko minuta svetlo nestade. Tu noć ja na Oblasnoj kontroli u smeni radio neki kontrolor kojeg ni naša konverzacija, koja se u celini odvijala na njegovom, petom kanalu nije zainteresovala i zaintrigirala da i on pažljivije pogleda u svoje ekrane. Ili bar da javi da on ne vidi ništa .

Posle sletanja malo smo prodiskutovali o utiscima ali su i oni ostali samo naši, potpuno lični.

Zvezde padalice

Ovo i nema veze sa mojom letačkom karijerom ili susretima sa NLO ali ima sa činjenicom da se odnos prema neuobičajenim pojavama na (ex)našem nebu ni do danas nije promenio.

Leti u mojoj kućici kod Kotora kada sam u njoj sam ili kada se familija ili društvo raziđe imam običaj da se zavalim u stolicu i meditiram najčešće gledajući u vedro zvezdano nebo. Ne bojte se, nisam baš romantičan tip da vam pričam o stotinama zvezda padalica koje sam video ili željama koje sam poželeo tada, jer mi to i ne padne na um. Neću vam pričati ni o putanjama satelita koji od pola sata po zalasku sunca pa naredna dva sata možeš gledati kako naprosto špartaju nebeskim prostranstvom iznad nas.

Ono što vam želim ispričati ja da sam u dva navrata prvi put u leto 2008. pa ponovo 2011. video neuobičajenu pojavu na nebu prelepog Bokakotorskog zaliva.

U oba slučaja iznenadno se palilo svetlo izuzetno blještavo, snažnog intenziteta, nekako hladno rekao bih, nestvarno snažno i hladno. Trajalo je oko 2 sekunde i opet se gasilo. U tom trenutku obasjalo bi intenzivnom hladnom svetlošću moj ceo vidokrug a stene iznad Dobrote kao da su se približavale meni bliže, jasnije, svetlije nego usred sunčanog dana. I one su tada delovale nekako svetlije i hladnije.

Sutradan i narednih dana bih osluškivao da li će iko od komšija, turista ili sredstava informisanja spomenuti tu pojavu. Nikada je niko nije spomenuo. Kao da se to i nije dogodilo.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Suad Hamzić Gostujući autor suadhamzic@yahoo.com

Komentari

Vl

Suade, definitivno si pogresio u odabiru karijere. Odlican pilot je sasvim blistava karijera, ali gde bi zavrsio da si otisao putem pera i mastila ranije????
Samo pisi, pisi i pisi. Milina je citati, samo da je cesce.

Odgovori
vo

DA to nisu bili špijunski sateliti ?

Odgovori
bo

bas sve se njemu desilo. lepe price za laku noc.

Odgovori
Vl

Kada bi piloti napisalisve sto su tokom svoje karijere videli, a nemaju objasnjenje o tome sta je i odakle je, tek bi onda mislio da je laka noc. Mi o tome cutimo da takvi kao ti imaju miran san i laku noc.

Pa

Tekstovi su besplatni,znači otpada mogućnost da ih g.Hamzić ''filuje'' komercijale radi.
Obzirom da čovek ima 68 godina,opet otpada mogućnost da je željan sticanja popularnosti kroz tekstove.
Dok je proveo u kabini više od dve decenije,verovatno mu se za to vreme nešto i događalo.
Susreti sa NLO…Što iz vazduha što sa zemlje,nije mali broj ljudi koji su videli nešto slično,tako da sa ovih nekoliko svojih priča na tu temu sigurno nije pokušao sebe napraviti endemitom.
Svako ima pravo na svoje mišljenje,ali smatram da je ovoliko dovoljno da otkloni svaku sumnju.

Zo

Zbog takvih kao što ste vi ljudi neće da govore. Ako nećete da verujete ovom čoveku nema potrebe da se rugate ovde. Zašto čitate uopšte nije mi jasno,da bi ste se rugali? Sramota

Sk

Verujem da ste imali prilike da sretnete NLO. Steta je sto vojska nije pridavala vise znacaja vasim susretima i sto nije dublje istrazila pojave i uzroke istih. Veoma zanimljiv tekst, bas da se uverimo da je i iznad nasih prostora bilo susreta sa NLO. Hvala Vam sto ste podelili ovu pricu sa nama :)

Odgovori
12

Još jedna odlična priča, koja me je podsetila na jedan kratak red iz starog broja Aeromagazina.

Naime, NLO se pojavljivao često na našem prostoru. Jedini slučaj za koji znam je susret pilota Stjepana Gibe sa NLO 1987. Tada je na pola puta na relaciji Zagreb-Beograd (zaboravio sam koji smer), prvo primetio neobična svetla desno od aviona koja su mu se približavala. Kad su svetla maltene dodirnula krilo, Giba je izgubio svu komunikaciju, a na radaru je video odraz čvrstog tela. Taj susret je trajao par sekundi, pa su svetla brzo nestala.

Odgovori
om

Hi 126LAE.

Imate li možda taj broj Aeromagazina ili se kojim slučajem sjećate barem koje godine je objavljen taj članak. Budem ja nazvao isto redakciju pa ću se dodatno raspitati.

om

Upravo sam provjerio danas s glavnim urednikom Aeromagazina i rekao mi je da ta priča nije objavljena u njegovom časopisu. Je li možda bila riječ o nekom drugom magazinu?

om

Evo update nakon 3 godine. Htio bih se zahvaliti „126LAE – Delta“ jos jednom. Trag je zaista bio tocan i prije nekoliko dana dosli smo do clanka o pilotu Gibi koji je zaista objavljen u Aeromagazinu (iako se sam urednik nije mogao sjetiti clanka).

„126LAE – Delta“ mi se privatno javio mejlom i uspio se sjetiti tocnog broja gdje je slucaj objavljen. Hvala jos jednom na velikoj pomoci.

Jo

Ako je ObKL uočila taj NLO (a jeste čim su navodili Suada na njega), to znači da imaju barem približne njegove koordinate i visinu. Kako im je i Suadov avion bio na radaru može se odrediti približna njihova udaljenost, pa prema tome i približna veličina NLO. Naravno, tu ima i još jedna stvar – da bi objekat bio zahvaćen na radaru on mora da reflektuje elektromagnetne talase. Ovo pak znači da je objekat napravljen od čvrste materije (čestica) a nije recimo optička iluzija, jer takva iluzija ne bi reflektovala EM talase nazad do radara .

Odgovori
gi

ne mora svaki cvrst predmet da reflektuje talase….ili bar ne u celom elektromagnetnom spektru….

gu

ludnica,tip je genij u pisanju

Odgovori
Vu

U pitanju su, verovatne, loptaste munje. To je još uvek potpuno ne razjašnjena prirodna pojava. O uzrocima se spekuliše svašta: od kvantnih efekata na makro nivou, pa do grupisanja jona.

Niko nije bio u stanju da je generiše u laboratorijskim uslovima. Obično se pojavljuje u vidu svetleće lopte, koja prvo lebdi, ili se veoma polako kreće, da bi u jednom trenutku naglo ubrzala ili nestala uz prasak. Pojavljuju se često i u zatvorenom prostoru.

Moj otac je, jednom, video jednu ovakvu "munju", pa je proveo dva dana misleći da halucinira, a znam još neke ljude koji su je videli (doduše – ne na 10.000 metara visine, već u dvoirštima, ili na putu). Treba imati na umu da čak ni fizika redovnih munja nije u kompletu razjašnjena, a kamo li ove čudne pojave.

Odgovori
Jo

Ne verujem da bi loptasta munja mogla da bude zahvaćena na radaru, pogotovu ne na toliko velikoj daljini. Opet kažem, svaki objekat koji se pojavi na radaru reflektuje EM talase nazad do prijemne antene radara . Po nekim teorijama loptaste munje su satavljen od jonizovanog gasa ili plazme, ali oni po pravilu nisu dobri reflektori EM zračenja .
https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_lightning

dr

evo da i ja kazem.nesto..te loptaste munje kako vi kazete mozda i nisu munje jer prvi put sam tako nesto vidio jedne zime u tri sata ujutro kad je bilo oko minus 17stupnjeva…lebdjele su narancaste kugle na metar visine iznad tla..tiho su se kretale i tvorile su istostranicni trokut…velicina tih kugli je kao manja djecja lopta…mogu vam reci da me to preplasilo i sa sam se najezio..kad sam ih ugledao one su zastale i brzo se digle desno od mene u pravcu Sjevera…ujutro sam drugima pricao ali rekli su da mi se prividja pa vise nisam htio komentirati…onda sam opet nakon mozda deset gidina vidio visoko na nebu iste takve kugle narancaste svjetlosti…najprije u mraku u 21.12sati se pojavila gornja pa dolje lijevo druga i dolje desno treca…da mi se sad nebi moji u kuci smijali brzo sam zvao starijeg necaka i on je vidio isto sto i ja..nismo nikad o tome drugima govorili ali eto imam svjedoka da nije prividjenje.to je tako na nebu stajalo nekih 7minuta i onda polako se udaljilo u desno od nas u pravcu Slunja..Sto bi to bilo pojma nemam a glupo mi se raspitivati.nesto postoji s nekim razlogom..pozdrav svima sa slicnim iskustvima o nepoznatom.

Ml

Da li je NLO ili "čudna pojava",ne mogu da znam,ali 1985 godine sam služio kao radarski poslužilac na moćnom radaru P-14 koji je bio stacioniran 20-ak kilometara od Siska i imao sam slično iskustvo. Pored redovnog praćenja vazdušnog saobraćaja iznad tog dela naše zemlje(peta armijska oblast),često smo danju i noću imali i "navodjenja" ili u prevodu praćenje i navodjenje lovačke avijacije tokom vežbi. Kao vojnik sam pratio ciljeve,merio brzinu i visinu istih (beograd i valljevo),te podatke dalje preko veze predavao Kurilovcu,a oficir za navodjenje(kap Ivan Konc) je direktno putem radio veze usmeravao avione po zadatoj vežbi. Jednog popodneva iz relativno mirnog navodjenja na radaru iznad Italije pojavio mi se novi cilj koga sam prijavio kao NEP. Očitao sam visinu(valjevo) oko 10000 m.,a kada sam izmerio brzinu(beograd) za četiri okreta vremenske baze zaključih da je brzia tog objekta oko 6000 kilometara na čas.Pošto mi je bilo čudno pre prijave poverim ponovo i potvrdim istu. Pogledao sam dežurnog oficira za navodjenje koji je to isto pratio i on mi potvrdi isto. Pravac kretanja je bio sever severo zapad što znači da je kretanje bilo prema našoj granici. Ubrzo smo se usresredili samo na talj objekat i posle nekog vremena je nestao sa radara.Usledili su pozivi da li imamo i dalje taj cilj na radaru ili ne ali više se nije pojavljivao.U istom tom trenutku kada se pojavio taj NEP raščistili smo sve naše lovce sem jednog koji je usmeren u pravcu tog objekta.Njega smo patili do naše granice sa Italijom i po nestanku cilja vratili ga nazad.Kasnije smo probali da dobijemo objašnjenje šta bi to moglo biti ali bez uspeha.

Odgovori
om

Poštovani kolega Mlazni.
Zamolio bih Vas ako je moguce da mi se javite privatno na email:

omniradar@gmail.com

Pozdrav.

Mi

Siguran sam da bi svi radaristi mogli prijaviti slične priče da se ne boje ismevanja. Kao klinac, video sam NLO, neke 1980.-e, iznad Šolte. Od tada me ta tema zanima i pratim dogadjanja. Čuo sam za neobičnu pojavu od koje se smrzne krv u žilama od posade položaja VOJIN na Zlatiboru, gde sam odslužio svoj vojni rok kao poslužilac ZRNS. Tada je praćen ogroman objekat koji se kretao ispod zemlje, da bi se na nebu pojavio zapadno od Prijedora. Naravno, o tome se ne priča.

om

Postovani "Mick".
Zamolio bih i Vas da mi se javite na email:

omniradar@gmail.com

Lijepi pozdrav.

om

Juli 2017

Jos jedan podsjetnik za kolege Mlaznog i Micka da mi se jave na email

omniradar@gmail.com

…ako ce slucajno naletjeti na ove komentare u buducnosti. Moj email je stand by.

or

jedna od najboljih priča do sada

Odgovori
Po

Twist ending: Nema zabilješke o postojanju kontrolora ObKL imenom Janda. :o

Odgovori
Su

Mislim da nisam pogrešio sa imenom. Zvali su ga Janda a kako se zvanično taj čovek zvao i prezivao zaista ne znam. Kada sam1966. došao na sejbrove-D u Pleso on je bio na kanalu naše vojne ObKL i tu je ostao sve dok ja nisam iz Bihaća 1975. otišao na školovanje u KŠA. Nekima je taj Janda bio dosadan zbog svoga načina rada …. meni nije ! Sječam se i da sam na manevru "Sloboda-71", leteći iz Plesa imao razgovor sa puk. RIBIĆ (mislim tako se zvao) kome sam tada rekao da mu je taj Janda najbolji kontrolor u ObKL a sa ćime se pukovnik nije saglasio (!?) . Rekao sam mu da je to moje, pilotsko, mišljenje a da čoveka lično i ne poznajem …. i nikada ga, nažalost, nisam lično upoznao.

So

Ovaj sajt objavi vest iz sveta avijacije jednom u deset dana..I ne isplati mi se da ga pratim vise.

Odgovori
ko

Sjećam se da su 70-tih tada kapetana Milovaana Jandrića zvali Janda…!

Odgovori
Su

Nije to taj. To je bio JANDRA …. tehnički oficir u 117. lapu. Nosio je brčiće …. onako žučkaste, srednjega rasta , stamen. Nisam ga video od 1977.

Nb

"U oba slučaja iznenadno se palilo svetlo izuzetno blještavo, snažnog intenziteta, nekako hladno rekao bih, nestvarno snažno i hladno. Trajalo je oko 2 sekunde i opet se gasilo. U tom trenutku obasjalo bi intenzivnom hladnom svetlošću moj ceo vidokrug"

Jedne noći, tokom NATO bombardovanja, dok sam sa drugarom sedeo ispred zgrade i igrali tablića, ugledao sam na nebu iznad Novog Beograda, negde u pravcu iznad Ade Ciganlije i toplane na NBGD-u, gledano od Genex-a, upravo ovakvu kuglu ( ili barem meni ovaj opis liči na ono što sam ugledao ), samo što se ona iz ogromne blještavo-žute svetlosti pretvorila u malu crvenu tačkicu i nestala (ugasila se). Kugla nas je na par sekundi obasjala kao da je dan, ali nije bilo nikakve toplote. Mi smo se ćutke pogledali, slegli ramenima i nastavili da igramo karte. Nije bilo praska ni eksplozije. Sve mislim da je možda naš PVO uklonio neku raketu, ali mi je čudno da nije bilo praska…

Odgovori
lu

gospodin Suad lijepo piše,punim imenom,nema razloga da mu se ne vjeruje,više ljudi koje znam vidjelo je nešto slično

Odgovori
Fi

Pozdrav svima,posebice Suadu.
Ovo mi je prvi post na TS-u a razlog mog javljanja je jedna priča koju sam pročitao u Politikinom zabavniku davnih dana.
Ne znam koliko je PZ kredibilan izvor informacija ali priča ide ovako.
Ako sam dobro zapamtio događaj se desio na noćnom nebu SFRJ i Mađarske 70-tih god prošlog stoljeća.
Ne sjećam se više točne pozicije na kojoj je NLO "ulovljen" iznad SFRJ neb noa,moja pretpostavka,temeljena na daljnjim dogadjajima,je da je to bilo negdje iznad Vojvodine.
Uglavnom,u presretanje NLO-a je poslana dežurna para sa Batajnice koja je dobila naredbu da vizuelno identificira objekt ali da ne djeluje po njemu.
Naši lovci nisu ni uspjeli doći do njega a objekt je već ušao u zračni prostor Republike Mađarske.
U tekstu se navodilo da su Mađari u to doba uvijek u zraku imali dva lovca te da su naši kontrolori na svojim radarskim zaslonima vidjeli kako mađarski lovci kreću u presratanje objekta.
Nakon što su mu se približili te nakon kratkog vremena provedenog u pratnji objekta naši kontrolori su na svojim zaslonima vidjeli kako se te tri točkice spajaju u jednu i nestaju sa zaslona radarskog ekrana zbog brzine koju je ta jedna točkica postigla a koju radar vise nije mogao registrirati i pratiti.
Kasnije se nekim neslužbenim kanalima saznalo da su mađarski piloti neposredno pred stapanje sa NLO-om otvorili vatru na istog te da njihova tijela,kao i avioni,nikakda nisu pronađeni.
Kažem,ne znam koliko u svemu ovome ima istine pa ako netko ima kakvih saznanja ili je cuo nesto slično bilo bi lijepo da ih podjeli.
Lijep pozdrav iz Rijeke.

Odgovori
Be

Isto sam čuo iz više izvora i siguran sam da je priča istinita. Nažalost, bez ikakvih validnih podataka, koji se , naravno kriju od javnosti.

To

Ovo zadnje je gotovo sigurno Iridium Flare. http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_flare
Ovom aplikacijom se mogu pratiti: https://play.google.com/store/apps/details?id=com

Odgovori
Go

Pozdravi posetiocima ovog sajta; ne znam dali moje neobicno iskustvo spada u vidjenje klasicnog NLO-a,ali neki elementi vidjenog su interesantni. Dogadjaj se zbio krajem osamdesetih godina u neposrednoj blizini Skoplja(nekih 15-tak km),na padinama S.C.Gore… gde imam(o) letnjikovac. Nije bila zima sigurno,jer sam posle nekoliko sati provedenih u svojoj sobi na spratu citajuci,sisao do ulaznih vratiju da bih se osvezio na vecernjem(nocnom) povetarcu…Uobicajeni prizor krajolika kojeg sam (i onda) odlicno poznavao remetila je jedino pojava najpre slabog svetla iz pravca sever-severozapada,ali sudeci po svemu sa zemlje(?),jer onuda prolazi seoski put kojim idu i retki prigradski autobusi! Topografija tla je takva da delovi terena zaklanjaju vidik duz celog prostiranja puta, te sam buduci da je i moja kuca nesto nize , povremeno primecivao promicanje te svetlosti ka mom mestu. Ocekivao sam da za koji momenat silueta velikog vozila(izvora te svetlosti) prodje pored,ali umesto toga … ona toboznja svetlost farova(??) se poce odjednom siriti(ekspandirati)svuda po okolini,obasjavajuci citavu okolinu!!!Prizor je neodoljivo potsecao na "uvod" poznatog crtanog serijala o "Pink Panteru",gde "glavni junak" najavljuje pocetak cuceci usred upravo takve – ekspandirajuce svetlosti! Naravno, ocekivanog "vozila" nestade…ili ga nije ni bilo;neznam(!?) Tek jacina "tog" osvetljenja je bila takva – kao da je bio DAN!! Bukvalno! Prva mi je pomisao bila(usred one trenutacne neverice) da bih mogao citati novine po onom svetlu(!?),a bilo je kasno uvece! Da to cudjenje ne bi predugo trajalo, ona "svetlost",ili onaj "dan" potrajase jos oko 2-3 sekunde…i zatim istim postepenim nacinom gasenja- nestade!! Kao da je nije ni bilo! Za vreme tih nekoliko sekundi tog cuda, citav pejsaz okoline(sva brda,drvece,seosko groblje…) bio je potpuno vidljiv i jasan!osto sam stajao na ulaznim vratima jednospratne kuce, normalno da nisam video da li "fenomen" jednako obasjava i deo prema jugu i jugoistoku,t.j. prema vecim selima u okolini i prema gradu. Stvar za cudjenje je sto nije bilo apsolutno nikakvog zvuka tokom tog … "fenomena"! Naravno, da se ovakva "stvar " desi u nekom vecem mestu, a pogotovo u ovo "nase" vreme(mas-medijumi, mobilni telefoni-kamere,internet…) vec bi se nekako nasla u fokusu javnosti ,ovako…ovo je jedini nacin da makar neko sazna o mom dozivljaju pre oko cetvrt veka! NAPOMENA: Nisam osoba sklona opijanju,drogama ili bilo kakvim halucinacijama!!!Puno pozdrava svim ljubiteljima neobicnih fenomena diljem bivsih YU-prostora!! CAO!!

Odgovori
Be

Bavim se ufologijom preko 25 godina. Intervjuisao sam oko 100 svedoka koji su mi ispričali svoja iskustva. Jedan seljak iz okoline Kragujevca u slučajnom razgovoru, ispričao mi je da je pre oko 20 godina vozio traktor, vraćajući se iz njive. Sa njim je bila i njegova žena. Već je bila pala noć a oni su se kretali uz jednu padinu dok je iza njih ostala dolina u tami. Tu nigde nema nikakve kuće niti bilo kakvog izvora svetlosti. Odjednom, njega, traktor, ženu i celu okolinu obasjala je neverovatno snažna svetlost. Sve se u trenutku pretvorilo u dan. Mogli su videti svaki detalj stotinama metara u krug. Obazirali su se tražeći izvor svetlosti ali nisu bili sigurni odakle ona dolazi. To je potrajalo desetak ili malo više sekundi a onda se svetlost odjednom ugasi. Nastupio je još gušći mrak sve dok im se oči ne privikoše na slabašne farove traktora. Nije se čuo nikakav zvuk. Ljudi su prosti, slabo obrazovani, nikad nisu čuli za NLO, siguran sam da su bili potpuno iskreni dok su mi preneli ovo iskustvo. Čuo sam još nekoliko sličnih priča i siguran sam da se radi o objektima koji nisu ljudskih ruku delo.

Ne

To sto je nesto NLO treba citati u tom kontekstu a ne odmah traziti marsovce i vanzemaljce. A to moze biti i helijumski balon, nebitno ali leti i nije indentifikovano. Barem ja tako gledam na te stvari.

Odgovori
ig

Marsovci,vanzemljaci,baloni…..Bilo bi dobro da se informises pre nego ostavljas komentare malog deteta koje zivi u snu…izvini na aroganciji ali opravdano mi je komentar smesan…probudi se i suoci sa istinom
Veliki pozdrav za Suada i Omnia :-)!

Dr

Da, sve sto je covek ispricao je istina. Ja sam imao prilike i da snimim i da vidim iste stvari. Youtube je prepun laznih snimaka ali takodje mozete naci i zaista prave snimke.

Ono sto garantujem da nije namesteno je moj snimak:

https://www.youtube.com/watch?v=OHy-7qVlRTE

Odgovori
EM

Evo jedan UAP (na eng.), lijevo od sunca. Dan je vedar pa tesko da je loptasta munja. A i na Rtl-u je bio snimak maltene iste stvari prije nekoliko godina. Samo sniman po noci.
Slikano sa plaze Tucepi (HR). Nedelja, 18:45 :

https://s15.postimg.org/6gb0tmmaj/UAP.jpg

Odgovori
Sp

E lipi moji, evo i moje price. U ljeto 2015.g. negdje oko 19. ili 20. 7. u jedan sat poslje ponoci, vidio sam meni do danas neobjasnjivi fenomen na nebu. Bila je neobicno hladna noc u Splitu za to doba godine, puhao je hladan vjetar i vise je djelovalo da je sredina 9. mj. negoli sredina ljeta. Krenuo sam spustiti roletnu u babinu sobu, da joj ne bude hladno i mahinalno sam pogledao prema nebu, nema sta sledio sam se. Na nebu na meni nejasnoj visini, ali bi se moglo raditi od visini manjoj od 1. km u pocetku dva nejaka zelena svjetla ovalnog oblika su se nakon 2/3 min. spojili u jedno tada vec veliko i mnogo izrazeniju svjetlost zelene boje. Objekat ili svjetlo se kretalo punim krugom, jako velikom brzinom u promjeru od mozda 1. km ili nesto malo manje od toga. Brzina je bila jako velika, mozda 1. sekunda je trebala tom svjetlu da napravi puni krug. Kako je puhalo i bilo je hladno, a ja u boksericama i na sedmom katu, uz to sta sam vidio smrznuo sam se od straha. Nakon 10. min. promatranja, spustio sam roletnu od sobe i krenuo u svoju sobu. Tamo sam istu zarko zelenu svjetlost promatrao jos 5. min. mozda i od nelagode spustio roletnu u sobi i pritvorio vrata od prozora. Bila je srijeda, i nema sanse da se radilo o svjetlu sa zemlje, jer je isto bilo neposredno povise mog prozora, mozda nekih 100. metara prema zapadu. Jako cudno iskustvo, a u kombinaciji sa hladnocom, kasnonocnim satima i golim tijelom sve je djelovalo s dozom straha.

Odgovori
Jo

U tajnosti, duboko pod zemljom, svjetske sile uvijek su radile svašta. To čine i dalje, još i više…

Otprilike ovako: https://www.google.hr/search?q=Haunebu&oq=Haunebu&aqs=chrome..69i57j0l5.2351j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Odgovori
Sl

Veceras,tacno je bilo 1.18h sa prozora moje sobe,u Beogradu,tacnije,N.Bgd,videla sam zelena svetla odmah desno pored vrha krova zgrade koja se nalazi preko puta moje.To mi je bilo cudno pa sam pazljivije posmatrala.Uzela sam telefon da uslikam jer to svakako nije bila uobicajena pojava.Ta zelena svetla su isprva neko kratko vreme po vidjenju mirovala,pa se vinula malo vise ka nebu i tad sam ih ustvari i uslikala,da bi potom nestala spustajuci se iza zgrada,sto mi je bilo jos cudnije.Ovo iskustvo sam prosto morala da podelim,a na Vas sajt sam slucajno naletela jer sam posle trazila gde mogu da prijavim to sto sam videla kao i da posaljem snimak.Imam i sliku ako to moze nekome nesto znaciti.

Odgovori
Le

Slavice, može biti da ste videli neki od sve popularnijih dronova s kamerom. Svaki malo veći ima signalna svetla, a kretanje im je vrlo neobično, za laike.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Ma super dil, zamisli da su ih platili umesto 1,1 jedno 1,5 Mrd...... a da jos imaju sve sto nemaju i da budu novi ne daj boze..... idiiii! Ostalo je tacno rekao Milos... MOLIM: Pogledajte slike pogodjenog Su57 , to je u svim sledecim ratovina sudbina borbene Aviacije ali i Tenkova, verovatno i brodova. Samo…

15. Jun 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Prema najnovijem izvestaju sa TWZ, a oni kompiliraju razlicite izvore koje ja recimo nemam vremena niti zivaca da proucavam, Ukrajina je izvela napad sa bar 70 dronova! Dakle, toliko o ukrajinskoj "potpunoj nesposobnosti da proizvede bilo sta", sto pre par nedelja napisa ovde jedan od ovih dezurnih z-ovaca. Sta da kazem, hejteri hejtuju a Ukrajina…

15. Jun 2024.Pogledaj

Fićo na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Nitko ovde neće reći da je zapadno oružje bolje i i to predzadnje generacije od ruskog? Pa ameri već gledaju Mars kako da budu tamo mi smo u nekim ruskim fantazijama.

15. Jun 2024.Pogledaj

Defector na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Da su zakasnili platili bi skuplje?🤔 Kud skuplje od ovoga,80m€ po polovnom avionu sa "pratecom opremom".

15. Jun 2024.Pogledaj

Rus na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Putin je kukavica. U ratu se ne kalkulira. Imperijalisti imaju plan za Rusiju od devedesetih godina. 2014. su im napravili zamku na koju su nasjeli da ispadnu agresori. Zašto dopuštaju da ginu bratski narodi, dovoljno je par taktičkih po aerodromima koji su dalje od naseljenih mjesta i onda će ih tretirati ozbiljno. Sramotno je ponašanje…

15. Jun 2024.Pogledaj