BEG airport status
Nikad zanimljivija vežba na bugarskom poligonu Šabla – Srbija ponovo učestvuje sledeće godine Lansiranje rakete sistema S-125M ''Neva'' / Foto: MO Bugarske

Nikad zanimljivija vežba na bugarskom poligonu Šabla – Srbija ponovo učestvuje sledeće godine

Na poligonu Šabla u Bugarskoj, u periodu od 24. do 28. avgusta održana je vežba sa bojevim gađanjem ‘’Šabla-2015’’ na kojoj su pored pripadnika vojske Bugarske učestvovale i jedinicа PVO iz Slovačke.

Na vežbi je učestvovalo oko 1400 pripadnika vojske Bugarske a slovačka delegacija je brojala 60 ljudi.

U njoj su učestvovali i pripadnici Ratne Mornarice, Kopnene Vojske kao i jedinice Vojne i Granične policije. Vežba je ocenjena kao veoma uspešna a u njoj je od tehnike upotrebljeno gotovo sve sa čime raspolažu bugarske vazduhoplovne snage i PVO, počevši od dejstava lovaca i raketnih sistema na ciljeve u vazdušnom prostoru, preko jurišne avijacije za dejstvo po ciljevima na zemlji a upotrebljene su i rakete zemlja-zemlja.

123
Raketni sistem 2K12 “Kub“ / Foto: MO Bugarske

Po prvi put su javnosti prikazane nove metode letačke obuke u vazduhoplovstvu kao i to da su mladi piloti imali intenzivniju obuku koja je uspešno završena čime je pokazano kuda idu bugarske vazduhoplovne snage.

Poslednjeg dana su pred državnim i vojnim zvainčnima nastupili mladi piloti gađajući sa nevođenim raketnim zrnima S-5 kalibra 57 mm koji su ispaljivani iz lansera UB-16-57 sa aviona L-39ZA.

Ciljevi koji su gađani nalazili su se na moru a oni su od strane bugarskog RV pripremani još u junu. Premijer Bugarske Bojko Borisov bio je vrlo zadovoljan onim što je video i najavio je da će lično nagraditi pilote. Takođe je obećao da će uskoro započeti remont bugarskih lovaca MiG-29.

11205535_508837449285827_5503054626255437541_n
Iz raketnog sistema S-300PMU dejstvovale su i slovačke posade / Foto: MO Bugarske

Slično je bilo i sa posadama dva jurišna aviona Su-25K/UBK i jednog transportnog helikoptera Mi-17 koji su takođe gađali ciljeve na moru sa nevođenim raketnim zrnima S-5 ali iz lansera UB-32-57.

Jurišnici Su-25 izvršili su i gađanje dvocevnim topovima AO-17 kalibra 30 mm a školsko-borbeni L-39ZA i topovima GŠ-23 kalibra 23 mm. Što se tiče lovaca treba istaći da je jedan pilot MiG-a 29 sa dve infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh tipa R-60MK oborio metu. Pored raketa R-60MK gađano je i topom GŠ-30/1 kalibra 30 mm. Raketama se dejstvovalo po slobodnopadajućim IC metama sa padobranom a topom na radio upravljanu metu.

PVO Bugarske dejstvovala je sistemima S-125M ‘’Neva’’, 2K12 ‘’Kub’’ i S-300PMU na različite ciljeve u vazduhu poput letećih meta MA V-755, RUM-RN-01 i SPM-100 pri tom postigavši odlične rezultate.

PVO Kopnene vojske takođe je uspešno dejstvovala protivavionskim topovima ZU-23-2 i raketnim sistemima Strela-2M i 9K33 ‘’Osa’’. Slovačke posade gađali su iz sistema velikog dometa S-300PMU a jedinice Kopnene Vojske Bugarske dejstvovale su raketama zemlja-zemlja sistemima OTR-21 ‘’Točka-U’’.

Srbija se vraća sledeće godine

Kako Tango Six saznaje, posle ovogodišenjeg pauziranja srpsko RV i PVO učestvaće na „Šabli 2016“.

Pogledajte sjajan video klip gde su ipak kombinovani stari i novi snimci sa vežbe:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

mt

Колико видех, гађали су и Двином?

Odgovori
Ž

Не, то је мета МА В-755.

mt
Ž

Да.

Odgovori
ze

Znam da nije tema ali zanima me odgovor na jedno pitanje….? Pre tri god u privatnoj firmi gde radim dobili smo posao ( zbog visoke tehnologije i preciznosti) da pravimo prototip jednokratnog mobilnog lansera za arapske Emirate (cevi iz kojih izlazi granata je plastična a ram na kom sam ja radio je metalni) konstruktor (stari brkica u penziji) mi je jednom prilikom dok je sve vreme pratio proces proizvodnje pričao kako su na rakete vazduh – vazduh tokom nato agresije na zemlji kacili neke buster motore i tako dejstvovali po neprijatelju …. Zanima me jel to moguće?

Odgovori
22

Jeste, zvalo se RL-4M.

dr

Neva moze da se odradi da gadja ciljeve na zemlji ,zamisli kakva pustos ostaje kada se otvori kontejner sa 30 000 usijanih kuglica I raspe u 30000 pravaca na zemlji.Tako da I ovo sa busterima ,nista me ne iznenadjuje jer ovi u institute imaju znanja ali nemamo para ali I dozvole od zapada da sirimo krila ali proci ce I to ,verujem da nakon Ukrajinske krize Srpska namenska ce tek izbaciti gomilu proizvoda koji su danas u fazi planiranja I ispitivanja.Skoro sam procitao da imamo testiranu raketu zemlj-zemlja od 350 km a na televiziji ni reci.

Ha

Da li je moguce da bulgarska ima S300?????

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Djuka na: [POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

Ne razumem, da li smatras da treba vise "kapaciteta" ili si prosto ironican? Ovde se radi i o optimizaciji profila leta prilikom sletanja i uzletanja zarad ustede u gorivu i smanjenja emisije stetnih gasova...

18. Apr 2024.Pogledaj

Dunedain na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Stojko Samo malo modernizovane? -Poboljsan oklop -Zamenjen motor -Nove osmatracko nisanske sprave -Nova sretstva veze -Zadrzane amfibijske mogucnosti

18. Apr 2024.Pogledaj