BEG airport status
Operacija “Decisive Storm“ – devet država u vazdušnom ratu iznad Jemena Buđenje Saudijske Arabije.

Operacija “Decisive Storm“ – devet država u vazdušnom ratu iznad Jemena

Bliski istok je pre nekoliko dana postao poprište još jednog velikog oružanog sukoba koji se u budućnosti može pretvoriti u veliki rat. Saudijska Arabija otpočela je 26. marta zajedno sa još 8 država vazdušne udare na snage šitskih pobunjenika Huta (Houthis) u Jemenu.

Huti su u Jemenu aktivni još od 1994. a 2004. godine su počeli oružano da deluju i to uz finansijsku i vojnu pomoć Irana. Učestvovali su 2011. u jemenskoj revoluciji kada je sa vlasti, nakon 33 godine vladanja zbačen predsednik Ali Abdulah Saleh. Posle revolucije Huti nisu prihvatili uslove za ulazak u novu vlasti koje je definisao Savet za saradnju arapskih država Persijkog zaliva i nastavili su da se bore protiv novoformiranih organa vlasti.

U toku revolucije zauzeli su velike delove zapadnog dela zemlje dok je severoistočne krajeve Jemena preuzela Al Kaida koja predstavlja njihove neprijatelje. Septembra prošle godine ušli su i u glavni grad Sanu a 20. januara ove godine zauzimaju i predsedničku palatu. Jemenski predsednik Abd Rabuh Mansur Hadi bio je prinuđen da se skloni u Aden a zatim u Saudijsku Arabiju.

Huti su zvanično preuzeli vlast 6. februara kada su raspustili vladu i formirali Revolucionarni komitet kao zvanični organ vlasti. Pretpostavka je da je pod njihovom kontrolom oko 100-120 hiljada boraca koji su dobro opremljeni i naoružani. Treba reći da u Jemenu deluje i tzv. Islamska država koja je pored Al Kaide takođe neprijatelj Huta. U televizijskom obraćanju javnosti lider Huta, Abdul Malik al-Houthi optužio je SAD i Izrael da podržavaju terorističke akcije protiv novih vlasti kao i određene arapske države za finansiranje terorističkih grupa koje deluju u Jemenu.

„Decisive Storm“

Usled takvog razvoja situacije Saudijska Arabija je zajedno sa Bahreinom, Egiptom, Jordanom, Katarom, Kuvajtom, Marokom, Sudanom i UAE odlučila da pokrene vojnu akciju koja je započela udarima iz vazduha a koja u bliskoj budućnosti može obuhvatiti i kopnenu intervenciju.

Ovu koaliciju podržavaju i SAD koje pomažu u planiranju akcija, obezbeđuju logistiku i važne obaveštajne informacije. Akcija je nazvana ‘’Decisive Storm’’ i njen cilj je povratak stabilnosti u Jemen kao i povratak na vlast međunarodno priznate vlasti i predsednika Hadija.

Među prvim ciljevima na udaru arapske koalicije bile su položaji protivvazdušne odbrane oko glavnog grada Sane, i to jedan položaj sistema S-125 ‘’Neva’’, tri položaja sistema S-75 ‘’Dvina’’ i dva položaja sistema 2K12 ‘’Kub’’.

emiratska cetvorka

Takođe, dejstvovano je i na vazduhoplovnu bazu Al-Dailami koja se nalazi na vojnom delu međunarodnog aerodroma Sana. U hangaru koji je pogođen uništena su dva helikoptera, po jedan AB-412 i UH-1H-II, jedan avion Beech King Air 350 kao i jedan transportni avion CN.235.

Interesantno je da su helikopteri UH-1H donirani 2010. od strane SAD dok je avion CN.235 nabavljen 2011. novcem koje su takođe obezbedile SAD. Na aerodromu Sana nalazi se većina vazduhoplova RV Jemena. Iako je u prvi mah javljeno da je RV Jemena faktički uništeno u tim napadima naknadnim uvidom u efekte dejstava po bazi zaključeno je da je ovo u stvari bilo samo upozorenje da se vazduhoplovne snage pod kontrolom Huta ne mešaju aktivno u sukob.

I pored sofisticirane elektronike i naopružanja sa kojima raspolažu arapski avioni bilo je i civilnih žrtava te je u tim napadima poginulo 15 osoba. Druga značajnija meta prvih dana bombardovanja bila je jedina jemenska baza balističkih raketa, smeštena pored glavnog grada Sane u kojoj se nalaze rakete i lanseri sovjetskih sistema 9K72/R-17 ‘’Elbrus’’ (SS-1 ‘’Scud-B’’) dometa do 300 km. Baza je potpuno uništena a u njoj su stradali i raketni sistemi zemlja-zemlja 9K79/OTR-21 ‘’Točka’’ (SS-21 ‘’Scarab’’) dometa 70 km.

Koalicija bliskoistočnih i afričkih država koju predvodi Saudijska Arabija okupila je veoma veliki broj vazduhoplova, mnoge članice koalicije stacionirale su svoje avione u saudijskim bazama ali njihovi avioni poleću i sa matičnih aerodoma. Spisak savremenih vazduhoplova, njihove opreme i naoružanja je impresivan kao i sam broj aviona.

Najviše aviona i helikoptera angažuje naravno Saudijska Arabija, pretpostavlja se čak oko 100 vazduhoplova. Među njima su američki taktički bombarderi F-15S (verzija aviona F-15E ‘’Strike Eagle’’), evropski taktički bombarderi Tornado IDS, leteći radarski sistemi E-3A, leteći tankeri KE-3A, izviđači RE-3A, helikopteri za borbeno traganje i spasavanje AS-532M ‘’Cougar’’ itd.

Lovačku zaštitu im mogu pružiti avioni F-15C/D kao i EF-2000 Eurofighter. 28. marta se usled tehničkog kvara u Adenski zaliv srušio saudijski F-15S, posada je uspešno iskočila i spasena je akcijom brodova mornarice SAD. Sledeći veći učesnik u sukobu su Ujedinjeni Arapski Emirati koji upotrebljavaju oko 30 aviona tipa Mirage-2000-9 i F-16E/F. Kuvajt je poslao 15 svojih lovaca-bombardera F/A-18C/D, Bahrein 12 F-16C/D, Katar 10 Mirage-2000, Maroko i Jordan po 6 F-16.

katarski Mirage 2000-

Još uvek nije baš jasna vazduhoplovna podrška Egipta koji u svom inventaru ima veliki broj lovaca-bombardera F-16C/D i koji je itekako sposoban za ovakvu jednu akciju. Za sada je javljeno da su je na Hute otvarana vatra sa egipatskih ratnih brodova.

Sigurno najveće iznenađenje među učesnicima akcije je Sudan koji je poslao tri svoja taktička bombardera Su-24M. Neki analitičari smatraju da je ovo samo politička podrška Sudana koji nastoji da održi dobre odnose sa arapskim zalivskim zemljama i da zapravo sudanski avioni neće ni biti upotrebljavani mada se na slikama vide naoružani avioni.

Dobar deo ove impresivne flote stacioniran je u bazi King Kalid na jugozapadu Saudijske Arabije. Snage Huta su 28. marta prijavile da su raketom sistema S-125 ‘’Neva’’ oborili sudanski Su-24 čak su i prikazali delova navodno oborenog aviona za koje se ispostavilo da su delovi rakete V-750 sistema S-75 “Dvina“. Mediji u Jemenu naklonjeni Hutskom pokretu nekoliko puta su izveštavali o tome da su obarani arapski avioni ali do sada nema pouzdanih dokaza za to.

Veliko je pitanje da li pobunjenici imaju dovoljno kadra koji bi sa zaplenjenom tehnikom uspešno mogao dejstvovati po ciljevima u vazduhu. Na video snimcima se ipak može videti da je bilo dejstava po ciljevima u vazduhu, pre svega protivavionskom artiljerijom ali i raketama zemlja-vazduh. PVO Jemena raspolagalo je sa određenim brojem starijih sovjetskih srednjih stacionarnih raketnih sistema S-75 ‘’Dvina/Volhov’’, S-125 ‘’Pečora/Neva’’, te mobilnih sistema 2K12 ‘’Kvadrat/Kub’’. Pored njih tu su i laki mobilni sistemi 9K31 Strela-1 i veliki broj lakih prenosivih raketnih sistema 9K32 Strela-2 i 9K34 Strela-3.

Protivavionsku artiljeriju čine pretežno vučni ili samohodni sovjetski cevni sistemi kalibra 23 mm. Od borbenih aviona Jemen je raspolagao sa oko 20 višenamenskih borbenih aviona MiG-29/SMT/UBM (9-12/9-18/9-53), oko 50 lovaca-presretača MiG-21MF/bis/UM, desetak lovaca F-5B/E, oko 30 jurišnih aviona Su-22M4/UM-3K, oko 20 školsko-borbenih aviona L-39C kao i sa desetak desantno-jurišnih helikoptera Mi-24D i Mi-35.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ma

Kad citam ovo podeseca me na bombardovanje iz 1999. Ovaj put agresija na jednom od najsiromasnije zemlje na svetu. Bio sam pre 7-8 godian u Jemenu kada je bilo mirnije, i sta sam video je da ti se zaplace, beda i sirotinja. Njima bi druge Arapske zemlje trebale dati hranu "food drops" a ne bombe.

Odgovori
12

Dobra i veoma pregledna analiza, jos samo kad bi imali jasniju sliku egipatskog ucesca.

Sto se jemenskog vazduhoplovstva tice, nasao sam neku informaciju da imaju modifikovanu Cesnu 208 Caravan koja moze da bude naoruzana raketom AGM-114 Hellfire. Da li je ona tacna, i ako jeste, sta je sa tim avionom?

Odgovori
Ж

Египат је изгледа за сада дејствовао само са бродова. Постоји информација да Јемен има две Цесне 208 али није сигурно да су то јуришни АЦ-208. Говори се да су то само извиђачи.

12

Mislim da znam razlog zasto je egipatska avijacija odsutna. Njihove avione bi ostali obarali misleci da su jemenski, jer i Egipat i Jemen koriste iste rondele.

Sto se tice Cesne, jeste da su to izvidjaci, ali nije iskljucena mogucnost da i oni budu naoruzani, odn konvertovani u AC-208. Naravno ta mogucnost otpada ako Jemen nema Hellfire rakete, zar ne?

Ж

Не верујем да би авиони арапске колалиције тек тако обарали египатске авионе. Јемен има готово само руске авионе а ЕГипат би вероватно употребио модерне типове као што је Ф-16 који је најбројнији авион РВ Египта. Транспортне и извиђачке Цесне 208 увек се могу претворити у јуришну варијанту АЦ-208.

Vo

Koliko se sjećam, jemenske 21-ce su bile na remontu u Ukrajini i pri tome su zaplijenjene i prodate HRZ-u tijekom prošle godine. Toliko o poslovnom moralu i etici Ukrajine.

Ж

Ти авиони нису били јеменски већ су некада припадали Алжиру. Ремонтовани су и требали су бити продати Јемену али их је Јемен одбио. Наводно нису били задовољни њиховим стањем.

Jo

Klasično lešinarenje u američkom stilu . Već siromašnu zemlju dodatno osiromašiti, izazvati građanski rat, a onda se iživljavati nad ostacima oružanih snaga i prodavati priču o efikasnosti svojih .
Inače, već je javna tajna da Saudijska Arabija posredno, a sad vidimo i neposredno, podržava Al Kaidu pa čak i ISIS. U tome ima prećutnu podršku SAD i Izraela , jer ove sunitske terorističke organizacije najviše u stvari ratuju protiv Šita (Jemen, Sirija, Irak …) koje podržava Iran .

Odgovori
Vo

Meni se čini da je Saudijska Arabija puštena niz vodu i da će tu nastati par novih regionalnih lidera, SA je ostala sa više nego prepolovljenim prihodima od nafte i uvučena je u preskupi ratni angažman u regiji. Rapidno se financijski iscrpljuju. Ameri će ih pokopati i na taj način izbrisati svoje dugove prema njima. Novonastale lidere će trebati opremati i naoružavati. Eto unosnog posla na vidiku.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Ma super dil, zamisli da su ih platili umesto 1,1 jedno 1,5 Mrd...... a da jos imaju sve sto nemaju i da budu novi ne daj boze..... idiiii! Ostalo je tacno rekao Milos... MOLIM: Pogledajte slike pogodjenog Su57 , to je u svim sledecim ratovina sudbina borbene Aviacije ali i Tenkova, verovatno i brodova. Samo…

15. Jun 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Prema najnovijem izvestaju sa TWZ, a oni kompiliraju razlicite izvore koje ja recimo nemam vremena niti zivaca da proucavam, Ukrajina je izvela napad sa bar 70 dronova! Dakle, toliko o ukrajinskoj "potpunoj nesposobnosti da proizvede bilo sta", sto pre par nedelja napisa ovde jedan od ovih dezurnih z-ovaca. Sta da kazem, hejteri hejtuju a Ukrajina…

15. Jun 2024.Pogledaj

Fićo na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Nitko ovde neće reći da je zapadno oružje bolje i i to predzadnje generacije od ruskog? Pa ameri već gledaju Mars kako da budu tamo mi smo u nekim ruskim fantazijama.

15. Jun 2024.Pogledaj

Defector na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Da su zakasnili platili bi skuplje?🤔 Kud skuplje od ovoga,80m€ po polovnom avionu sa "pratecom opremom".

15. Jun 2024.Pogledaj

Rus na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Putin je kukavica. U ratu se ne kalkulira. Imperijalisti imaju plan za Rusiju od devedesetih godina. 2014. su im napravili zamku na koju su nasjeli da ispadnu agresori. Zašto dopuštaju da ginu bratski narodi, dovoljno je par taktičkih po aerodromima koji su dalje od naseljenih mjesta i onda će ih tretirati ozbiljno. Sramotno je ponašanje…

15. Jun 2024.Pogledaj