BEG airport status
Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog Kamikaze ili profesionalci bez oružja?

Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Sećam se da sam na jednom od prethodnih aeromitinga na Batajnici, kao deo veće grupe prijatelja, sreo pokojnog Ilju Arizanova, pilota lovca jugoslovenskog RV i PVO, potpukovnika, čoveka koji je među prvima poleteo 24. marta 1999. godine na borbeni zadatak presretanja ciljeva u vazdušnom prostoru koje su u vojno-operativnoj terminologiji naši zvali „plavi“. Hrabri Arizanov je tada pogođen, nakon katapultiranja se sam, poput komandosa, probijao kroz Kosovo, dospeo je do Prištine i docnije do Beograda. Preminuo je septembra 2011. godine a ja sam taj dan na Batajnici propustio da mu kažem srpsku verziju one sjajne američke: „Thank you for your service sir“. Do sada sam se susreo sa tri pilota koji su leteli u ratu pre 17 godina, i ni jednom nisam stigao to da izgovorim. Uvek me je više zanimalo šta mi mogu reći o tim noćima.

Danas me je tekst novinara, vojno-političkog komentatora i kandidata za ulazak u Skupštinu Srbije na nedavno održanim  parlamentarnim izborima Miroslava Lazanskog podsetio da ne samo da smo sve ove godine propustili da se adekvatno zahvalimo živim i mrtvim herojima koji su nas branili od operacije „Allied Force“, već se moramo ponovo dići na „Pripravnost broj jedan“ i odbraniti sećanje na ove hrabre ljude. Odbraniti sećanje na činjenice i ono šta se zapravo dogodilo.

Miroslav Lazanski je juče drugi put u svojoj novijoj karijeri potpuno izmislio i do krajnje granice amaterizma iskonstruisao imponzantan zbir svojevrsne epske fantastike koja se po količini nepostojećih događaja i proizvoljnosti graniči sa njegovom kredibilizacijom potpuno izmišljene priče o dejstvima vazduh-zemlja srpskih aviona po albanskom aerodromu Rinas, 20 km od Tirane za vreme rata 1999. godine.

Lazanski je 24. marta 2007. godine u Politici objavio tekst „Zvezde su odletele u legendu“ gde je između ostalog napisao:

„Samo tri dana kasnije piloti na aerodromu Golubovci kod Podgorice izvlačili su karte za supertajnu misiju, bez znanja i odobrenja komande u Beogradu: napad na aerodrom Rinas kraj Tirane. Na tom aerodromu bila je smeštena američka borbena grupa „Soko“ sa 24 helikoptera tipa „apač“, kao i delovi 82. padobranske divizije iz Fort Brega, Severna Karolina. U ranu zoru 26. aprila u akciju je krenulo šest aviona G-4 „super-galeb“ jugoslovenskog RV, inače iz sastava akro-grupe „Leteće zvezde“. Nisko leteći na samo tri metra iznad morskih talasa, da bi izbegli radarsku kontrolu, jugoslovenskim avionima trebalo je manje od 20 minuta da stignu do ciljeva u rejonu aerodroma Rinas. Stigli su iz pravca izlazećeg sunca i vizuelno bili teški za otkrivanje. Prvo je raketama i bombama napadnut logor za obuku terorista OVK kraj aerodroma Rinas, da bi zatim avioni G-4 gađali američke helikoptere na zemlji. Uništeno je devet „apača“ dok su još tri bila ozbiljno oštećena.“

Ratni komandant RV i PVO Vojske Jugoslavije, general Spasoje Smiljanić, u svojoj knjizi „Agresija NATO“ na strani 274. odgovorio mu je:

„Zbog brojnih manipulacija u javnosti, čiji su nosioci mediji svih vrsta, da je naša avijacija u toku agresije izvršila dejstva po aerodromu Tuzla, aerodromu Rinas (Tirana), aerodromu Petrovec, osećam obavezu prema dolazećim generacijama da kažem: Niko, nikada nije izdao naređenje da se navedena dejstva avijacije izvrše, niti su ona izvršena. Nisu piloti ni jedne jedinice RV i PVO izvršavali zadatke bombardovanja ni jednog objekta van teritorije Savezne Republike Jugoslavije.“

Još jedna petparačka fikcija

Lazanskog epizoda sa Rinasom očigledno nije naučila da i komentarima pristupa temeljno, faktografski i uz elementarni  postulat novinarskog esnafa – ne piši izmišljotine. To je dokazao juče člankom u Politici pod naslovom „Da se ne zaboravi…“.

On u ovom, činjenično skoro u potpunosti netačnom, tekstu ide preko izmišljanja jedne epizode rata kao sa slučajem „Rinas“ i kroz dramatizovan narativ do kraja fabrikuje dešavanja prve noći bombardovanja sve vreme ih prezentujući kao istinu radi zaključka da se država Jugoslavija kriminalno loše odnosila prema svojim letačima.

Stil pisanja gde se laik zavodi enciklopedijskim oznakama tipova vazduhoplova, elektronskih i ubojnih sredstava, iako komičan, predstavlja zasigurno stilsku odrednicu autora koja je slobodna. Međutim, činjenice, makar zbog pijeteta prema svima onima kojima nismo stigli da kažemo „hvala“, moraju ostati svete, nepromenjene i neromansirane.

Tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne Gore 11 aviona tipa MiG-29 je poletelo, 6 je oboreno u vazduhu, 5 uništeno na zemlji. Dva pilota lovca i jedan jurišnik su poginuli.

Od tada do danas snimljena su tri domaća dokumentarca, napisano je nekoliko knjiga i monografija i, kako iz domaćih tako i iz stranih izvora, svaki detalj agresije NATO-a analiziran je, popisan i skoro u potpunosti utvrđen.

Lazanski u svom tekstu opisuje 24. mart 1999. godine, prvi dan, tačnije prvu noć, rata. Fokus njegovog komentara su sudbine pilota Ljubiše Kulačina, Nebojše Nikolića, Zorana Radosavljevića i Predraga Milutinovića. Iz neobjašnjivog razloga, Lazanski plasira potpune izmišljotine iznoseći nekoliko događaja koji se zapravo nisu dogodili a koje bazira na intervjuu koji je holandski potpukovnik Jon Abma tokom rata dao renomiranom vojnom časopisu Janes Defence Weekly. U ovom intervjuu komandant združenih ekspedicionih vazduhoplovnih snaga Belgije i Holandije pod komandom NATO opisuje donekle operaciju prve večeri uz svedočenje o kvalitetu modernizacije holandskih aviona F-16 na AM standard.

U tekstu „Da se ne zaboravi…“ Lazanski o Abmi piše:

„Četiri holandska F-16 poletela su tog 24. marta 1999. u 17.45 s aerodroma Amendola, Italija. Iznad Jadrana imali su prvo tankiranje goriva da bi zatim preko Albanije ušli u vazdušni prostor SRJ. Potpukovnik Jon Abma leteo je na čelu formacije od četiri F-16, kada je oko 20.15 dobio informaciju od „avaksa“ da su jugoslovenski „migovi-29” uzleteli sa Batajnice i krenuli im u susret.

…Potpukovniku Abmi nije jasno zašto „migovi-29” ne koriste svoje avionske radare, a već su bili u dometu. Imao je toplotne karakteristike „migova-29”, jer su njihovi motori RD-33 naprosto rasipali toplotu.

Potpukovnik Jon Abma odlučio je da napadne čelni desni jugoslovenski „mig-29”, koji je upravo krenuo u manevar napada na holandske F-16, a leteo je u širokoj formaciji ruskog tipa „bic“. Ispalio je projektil vazduh–vazduh tipa „amram“ i pogodio ”mig-29”.“

Potpukovnik Abma nije nikada bio na čelu formacije 4 holandska F-16. On nije leteo to veče, nije se pitao zbog čega srpski avioni ne uključuju svoje radare i nije ispalio AMRAAM koji je pogodio MiG-29. Abma je bio komandant združenog kontigenta čiju je izjavu Lazanski netačno predstavio kao svedočenje o ličnom učešću. Abma čak i u toj izjavi govori o četiri holandska aviona u trećem licu množine.

Za jedino obaranje srpskih MiG-ova od strane vazduhoplovnih snaga Kraljevine Holandije zaslužan je major Peter Tankink. On je zapravo bio u vazduhu to veče.

24. marta ove godine Tankinka je neko pitao na Tviteru koja je vrsta AMRAAM-a bila u pitanju i on je odgovorio.

Glavni junak i njegova „akcija“ nisu jedina izmišljotina u tekstu Miroslava Lazanskog. Pored benigne greške da postoji nešto što se zove radar „TPS-600“, on prilično nevešto sinhronizuje pravce leta suprostavljenih aviona:

„Glas iz kontrole letenja bio je miran: „Neprijatelj na nivou 17 iz pravca 02 ulazi u naš vazdušni prostor.“ Bilo je tačno 20.10 sati. Tri minuta kasnije potpukovnik Kulačin poleteo je pod forsažom, za njim i njegovi drugovi, majori Nebojša Nikolić i Zoran Radosavljević, kao i potpukovnik Milorad Milutinović.

…mајор Радосављевић је храбро улетео у формацију од десет америчких ловаца Ф-15, од којих су се два одмах сјурила у реп његовог „мига-29”.“

Ovo se nikada nije dogodilo.

Nebojša Nikolić je poleteo prema, tada uočenoj i javljenoj, većoj grupi aviona koja se kretala prema Bečeju što mu je bila i takozvana „zona očekivanja neprijatelja“. Nekoliko raketa je bilo ispaljeno na njegov avion, jedna od njih je eksplodirala u neposrednoj blizini nakon čega je avion bio oštećen i neupravljiv. Nikolić se katapultirao nedaleko od Titela. Skoro pet sati je proveo pored svog aviona u plamenu nakon čega ga je po njega došao helikopter Gazela.

Zoran Radosavljević poleteo je prvi i jedini put 26. marta 1999. godine kao pratilac potpukovnika Slobodana Perića. Na njih je dve rakete AMRAAM iz aviona F-15C ispalio kapetan USAF-a Jeff „Claw“ Hwang. Obe rakete su pogodile svoje ciljeve. Radosavljević je preminuo od posledice eksplozije u avionu, Perić se katapultirao i preživeo. Poginuo je u automobilskoj nesreći 2010. godine.

Hwang pozira pored svog F-15C na kojem su oslikana dva srpska "kill markinga"
Hwang pozira pored svog F-15C na kojem su oslikana dva srpska „kill markinga“

Radosavljević nikada nije uleteo u formaciju deset američkih lovaca i nije bilo „sjuravanja“ u rep njegovog aviona. Perić i Radosavljević oboreni su od strane kapetana Hwanga čiji zadatak nije bio napad niti lovačka zaštita aviona koji su išli na Srbiju. On je čuvao vazdušni prostor oko Tuzle u Bosni i Hercegovini, za slučaj da naše RV i PVO pređe granicu.

Milorad Milutinović ne postoji. Postoji Predrag Milutinović sa nadimkom „Grof“ koji je u penziji od 2001 godine. Poleteo je 24. marta sa vojnog aerodroma Ponikve (ne sa Batajnice prvo veče kao Kulačin i Nikolić) i  oboren je nakon izbegavanja nekoliko raketa po povratku na aerodrom Niš. Više puta je u intervjuima nakon rata tvrdio da je poslednji radarski zahvat detektovao sa zemlje i da ga je oborila srpska PVO raketa.

Ilja Arizanov je još jedan pilot koji je pored Grofa ali i potpukovnika Dragana Ilića sumnjao da ga je zapravo oborila raketa sopstvene vojske sa zemlje. Šta god da se dogodilo Arizanov je zajedno sa Ilićem među prvima poleteo 24. marta sa aerodroma Niš. Arizanov je oboren, Ilić je uspeo, oštećenog aviona, da sleti na polazni aerodrom nakon pogotka rakete.

Deo teksta koji se odnosi na potpukovnika Ljubišu Kulačina je takođe pun detalja koji se nisu dogodili.

„Pripravnost broj jedan, potpukovnik Ljubiša Kulačin sedi u kabini svog „miga-29” i čeka signal za poletanje.

Pod krilima aviona ima četiri rakete R-73 za blisku vazdušnu borbu i dve rakete R-27R za srednje daljine, dok njegov top GSh-30 u redeniku ima 150 metaka.

Glas iz kontrole letenja bio je miran: „Neprijatelj na nivou 17 iz pravca 02 ulazi u naš vazdušni prostor.“ Bilo je tačno 20.10 sati. Tri minuta kasnije potpukovnik Kulačin poleteo je pod forsažom, za njim i njegovi drugovi, majori Nebojša Nikolić i Zoran Radosavljević, kao i potpukovnik Milorad Milutinović.“

Pored već konstatovanog da ovi piloti nisu zajedno poleteli, sam Kulačin u prvom intervjuu ratnom izdanju vojnog časopisa „Vojska“ (današnja „Odbrana“) kaže da poleće „oko 20:30“ dakle ne „tačno u 20:10 + 3 minuta kasnije“ kako tvrdi Lazanski. Sa Batajnice su poleteli Kulačin i Nikolić. Kulačin je listu „Vojska“ rekao da je njegova bitka sa NATO avionima trajala „samo 15 minuta“. Za sada je i dalje moguće da je opis Kulačinove bitke tačan jer je on jedini od pilota koji se, osim tada u „Vojsci“, nikada nije pojavio u medijima.

Lazanski dalje piše:

„Potpukovnik Kulačin je sleteo na Batajnicu. Major Nikolić je pogođen sa tri rakete, katapultirao se. Potpukovnik Milutinović je pogođen raketom i katapultirao se.“

Kulačin tada nije sleteo na Batajnicu već na aerodrom Surčin, danas „Nikola Tesla“.

Pet pilota Vojske Jugoslavije poletelo je 24. marta. Ne zajedno već sa aerodroma Batajnica: Nikolić i Kulačin, Ponikve: Milutinović, Niš: Arizanov i Ilić. Obaranja Arizanova i Ilića i dalje se podgrevaju tvrdnjama o „prijateljskoj vatri“ ali ono što je takođe poznato je i da ni jedan od aviona nije oboren raketom Sparrow. Gotovo svi američki izvori govore o AMRAAM-ima. Sa aviona F-15C i F16CJ koji je 4. maja oborio Milenka Pavlovića.

Lazanski posle izmišljotine da je Radosavljević vodio borbu sa 10 američkih aviona F-15 i da su na njega lansirane 3 rakete konstatuje:

„Nije iskočio. Nikada se neće saznati da li je to mogao, ili nije hteo. Posmrtno je odlikovan Ordenom za hrabrost i unapređen u viši čin.

Svi oni su svesno prihvatili da budu kamikaze. Političari su krivi zašto su piloti dovedeni u situaciju da 1999. godine budu glineni golubovi…“

Konstatacija da možda Radosavljević „nije hteo“ da iskoči je imbecilna.

Kovanica „svesno prihvatanje uloge kamikaza“ se već graniči sa uvredom i nezabeleženim nepoštovanjem prema preživelim i poginulim pilotima. Naime, pored veoma loše upotrebe svih pilota na taktičkom nivou (zašta je odgovorna pretpostavljena komanda) ni jedan od njih tih dana nije poleteo da bi bio „kamikaza“. Skoro svima je otkazao jedan od ključnih sistema za borbenu upotrebu njihovih letelica a trojica sumnjaju da je za njihovo obaranje odgovorna sopstvena PVO. Za uviđaje na mestima obaranja nije bilo vremena ili volje zbog ratnog stanja. Takođe treba naglasiti da velika većina njih apsolutno nije znala šta se dešava u vazduhu neposredno pre i po poletanjima.

Da se Lazanski makar malo potrudio da istraži ono o čemu piše saznao bi i za majora Boru Zoraju koji je sa Ponikva 7. aprila 1999. poleteo na presretanje NATO aviona u zoni očekivanja Kruševac. Nekoliko puta je bio pod zahvatom radara neprijateljskih aviona i svaki put je uspešno uspeo da iz istih „ispadne“. Nekoliko puta je pokušao, u ofanzivnom manevru, da zahvati neki od NATO letelica ali nije uspeo. U jednom trenutku od njega je bežala grupa od tri neprijateljska aviona. Bezbedno se vratio na aerodrom Lađevci. Njegov let je trajao oko 40 minuta.

Major Abdul Emeti je takođe imao duži let i jedini je imao zahvat neprijateljskog aviona ali nije dobio signal za lansiranje rakete. Nije hteo da rizikuje i lansira na „slepo“.

Oba primera nikako ne opisuju kamikaze.

Zaključak?

Pored zaključka da kolegu Lazanskog ne zanimaju činjenice već dramatizovane izmišljotine kao da su 80-te i da Internet ne postoji, njegova kritika da tadašnja država nije uradila mnogo toga sigurno stoji.

Da je veštiji, Lazanski bi ovo najbolje mogao da poentira sa primerom Milenka Pavlovića. Abdul Emeti je po sletanju ispričao Pavloviću šta se dogodilo a ovaj ga je pitao: „Pa zašto nisi lansirao?“. Emeti je odgovorio da to nije bilo moguće i da on to dobro zna. Pavlović je objasnio da poslednjih dana trpi veliki pritisak od strane nadređenih da piloti lovci „nešto urade“.

To je, verovatno, i bio razlog zbog čega je poleteo u smrt 4. maja. Bila je to tragična izjava još tragičnijeg sukoba koji je vladao u starešinstvu naše vojske tih dana. Američki F-16 koji ga je oborio vraćao se sa obavljene misije, dobio je poziciju Pavlovića, okrenuo se nazad, i onako „usput“ oborio komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ni

Odlicna analiza.
Preporucujem da napisete kratku kolumnu za Politiku kao odgovor na tekst Lazanskog – ako su odobravali Sabicu i ostalima da odgovaraju na njegove gluposti, nadam se da ce i vama.
Njegov diletantizam vec duze vreme prevazilazi sve granice, a najtragicnije od svega je sto ga vecina ljudi i dalje smatra za vojnog strucnjaka.

Odgovori
Cr

Verujem u ovu analizu. Super je analiza i ja sam to primetio.

Lazanski je poznat kao neko ko preteruje, to svi znamo, ali ipak je on novinar. Kao svi novinari on pokusava njegove clanke da tako obradi i „malo doda“ da bi to za citaoca bilo interesantnije. To je ne sporno.

I za mene, kao za vecinu, je on strucnjak u nekim oblastima! Ipak on ima dugogodisnje iskustvo sa vojskom. Sastajao je se sa mnogo generala, oficira stranih drzava i boravijo na ratistima sirom sveta. Bio priznat ili poznat i na zapadu i istoku.

Za onoga Radica (ili kako se onaj zove), Lazanski je strucnjak-ekspert-strucnjak.

Ro

Bravo na komentaru..to je možda nekada moglo u Politici..sada ne smeju da objave ništa…posao je jedan a gladnih usta mnogo..još kada šupak uđe u skupštinu i počne da palamudi o Kim Đžongu iz Srbije…će bizi spektakularno

м

када сам га раније слушала док је био млађи,имала сам утисак да нам се смеје док прича , сада се бацио у политику да би био нека врста значајног водитеља у политици.Шта ће му политика, лице му је испошћено,уморно, неће имати главу за политику али можда му треба покриће за“глуматања!“

Mi

Tada 1999 godine je on nas dole obilazio da ne kazem gde i kada je bio,njegovi tekstovi su nam podizali moral.Vidim da slihtara od generala koja je Milosevicu prodala svog komandanta i sela u njegovu stolicu na sam pocetak rata,koja je imala krajnje nehuman odnos prema Nikolicu,Buci,Arizanovu.Nikolica su kolege saminicijativno pokuple Gazelom,Buci se drao sto nista nije uradeo a za Ilju je kazao bolje jedan pilot nego li helihopter komandosa.Jeli taj vas General opisao kao smo njegove Migove 21 vukli neispravne u Srbiju trans i kako je isti naredio i AN-26 DA se tamo odvuce.vI STE SA LAZANSKIM u nekom ratu sa nekog od aeromitinga ovakvim pisanjem sebi nanosite stetu.Ovo sam vam sve dobronamerno rekao u zelji da budete sto bolji,Sad dali se on dopada nekom sa Zeljave ili ne je drugo pitanje,on ima 65 godina i ide u penziju a vi tek trebate nastaviti da radite .Jeli hrabri General opisao obaranje Ilje,Jurisnika prelete MIG-21 NARAVNO DA NIJE.Velickovic ce ostati Velickovic a ostali …pozdrav.

Go

Dzabe.Ja sam poslao nekoliko komentara nisu objavljeni u politici..Vidi se da je druzenje sa Naprednjacima udarilo u glavu jos vise gospodina Lazanskog pa je i on poceo maglu sa njima da prodaje.Ne kaze se dzabe.Svaka vreca nadje zakrpu.

ni

jako dobra analiza vidim da ovaj analizer nije slusao govore aktera tj. pilota i da lazanjski samo prenosi izjave aktera cast nasim pilotima koji su leteli na letelicama koje nisu bile u ispravnom stanju i letelice koje su trebale odavno remont pa su leteli i bez radara radio komunikacije a to cim neko udje u politicke vode vi ih pokusavate omalovaziti.prvo lazanjski jee dug niz godina u politici a vi ga tek sada uocavate ja ga smtram za najboljeg analiticara na balkanu

Go

Joj pa nije ovo analiza ovo je remek delo bre.
Ali Laza… Laza je zabavljač, predsednik žirija izbora za mis – i ja ga gotivim, gledam ga ko naučnu fantastiku i neka ga – bar ume da laje. Ali da je egocentrik do panja i da kad se zanese takve budalaštine ume da istripuje – to je tačno i nema mu odbrane od te konstatacije. Ipak, ne treba brkati medijske „analize“ i analize. Ovo što si sročio ovde je ozbiljna, ali ozbiljna analiza i pretpostavljam da bi mogla da se nađe – ako ne u udžbeniku na Vojnoj Akademiji onda u nekom fakultativnom materijalu za kadete.

Lu

meni lično za dotičnog gospodina lampica nepoverenja upalila se nedugo posle ’99-te…posle NATO agresije, američka amfibijska grupa predvođena desantnim brodom uplovljava u l.Drač. Lazanski dobio ekskluzivno pravo kao novinar da se ukrca na američke brodove i najavljuje reportažu sa istih…Mi jedva čekamo da vidimo…Lazanjski na palubi UDBr-a i poče da navodi tipove helikoptera…kuku majko, za Kobru reče da je AH-64 Apač…CH-46 Sea Knight prekrsti u CH-49 Chinook…mlati nešto unesves…ipak to od njega nisam očekivao, takve greške!!! uglavnom MI smo videli što je nas interesovalo…

Odgovori
Ne

Пошаљите текст Политици, да објаве у рубрици полемике, било би добро да га прочита и шира јавност.

Odgovori
ma

Дакле, већину наших авиона је оборила наша ПВО, а само два су оборили Американци. Штокхолмски синдром.

Odgovori
22

Lazanski je završio karieru onog trenutka kad se pojavio internet i kad su svi koje to zanima mogli da saznaju šta ih zanima, umesto da slušaju Lazanskog kako u zanosu istresa poluistine i neistine u velikim količinama!

Ma

Postoje jake indicije da je za obaranje barem jednog naseg aviona kriva PVO VJ. Ako ste samo malo analizirali ili ne daj Boze ucestvovali u ratu Srbije protiv USA i EU 1999. mogli ste da shvatite da je izostalo ili bilo skoro potpuno nefunkcionalno sadejstvo jedinica PVO te su ovakva ‘obaranja“ bila vrlo moguca.

Ni

Ni jedan se avion ne obara ‘usput’ pa bi i vi mogli da povedete racuna koje kvalifikacije koristite prilikom svojih napisa.I ovaj termin po meni vredja licnost naseg poginulog pilota lovca.Svaki pilot ce zgrabiti svaku priliku da obori neprijateljski avion,a pogotovu ako je u cilju zastite borbene grupe.
Jos jedna cinjenica,svaka strana preuvelicava i ne poseduje apsolutno tacne podatke borbenih dejstava,tome su najpre skloni Amerikanci u svojim hvalospevima.Pogledajte molim Vas samo serijal emisija DOGFIGHTS,lakrdija o kojoj ne vredi dalje trositi reci.
Dalje,Vasa kritika clanka novinara Lazanskog je apsolutno na mestu,ali je posteno i reci da su se i na ovom portalu pojavljivali clanci koji su se granicili sa bajkama,a nije ih pisao gore pomenuti novinar.

Odgovori
Ve

Petar je opste poznaato novinar sa platnog spiskaa kojekakvih US nvo i slicnih pro NATO Organizacija. Imam utisak da. Nee moze podneese nissta rusko i srpsko

ub

Jedan nalozeni palamuder i dramoser o drugom, jedino sto je ovaj natangirani ljubomoran, jer je ruzan i mrzi ceo univerzum jer nije Hrvat. Ajde i da razumem nalozenost i detinjastost kod vapaja autora sto se nije po NATO-vski zahvalio pilotima… Brate mili, sta ti bi kad odvali kao sivonja usrani da su komadanta usput oborili, da je srece sram bi te bilo kad god ides gore u kasarnu, da je normalna drzava ne bi te ni pustili kroz kapiju, tu je nas problem da ne cenimo vrednosti i ne postujemo osnovne ljudske vrednosti i osecanja drugih ljudi, ali to i iz domaceg vaspitanja dolazi. Opljuni nekog Holanadjanina, Turcina, Hrvata ili Amera na ovakav nacin ne bi prismrdeo. Na zalost ovaj blog je samo produkt Lazanskog i slicnih koji su vam ispirali mozak godinama.

Odgovori
ma

Bravo!

b

Pored ad hominem argumenata, koji i nisu argumenti vec logicke greske i gomile uvreda koje si upario sa tvojom konstrukcijom „motiva“ autora ovog teksta nisi napisao nista vise.

Da, oborio ga je usput. Imas problem s tim? Zelis da sebi dokazes da smo mi u stvari bili egal sa NATO paktom tada i da smo imali super sanse da ih pobedimo, pa te ta rec „usput“ uvredila? Zelis da zivis u sopstvenoj fantaziji gde je svaki njihov vojnik/pilot/covek u stvari nesposobnjakovic nego, eto, imaju oni tamo neke aviJone i kompjuteOre, a mi smo svi najbolji na svetu nego, eto, nemamo sve sto imaju oni? Je l’ si svestan sta znaci susresti se u vazduhu sa avionom koji ako nije bar generaciju iznad onog koji ti pilotiras barem je ispravan?

Ne lozi se.

ja

@b primetno si infantilan i jedino opravdanje ti je ako si veoma mlad i naivan iz tog razloga ti odgovaram jer ti porodica ocigledno ne stize. Elem, u tekstu se govori o jednom mnogo dobrom i hrabrom ciki koji se zvao Milenko Pavlovic, on je imao svoju porodicu, prijatelje, osecanja i voleo je zivot kao i svi ostali ljudi… on je bio mozda najbolji pilot u svojoj vosjci, (leteo MIG 29!!) a sigurno pripada i predstavlja vise avijaciji uopste nego bilo ko od komentatora na ovom portalu i bar zbog toga mora da dobije ovde divljenje i postovanje. Cika koji je pisao ovaj tekst je ljubomoran na drugog ciku koji isto pise slicne tekstove ali ovaj drugi dobija vise slatkisa i igracaka, e sad u svoj toj srdnji cika koji pise tekst je omalovazio, relativizovao zivot i delo jednog stvarnog, relnog heroja. Sam cin je nebitan, bolje je on znao o taktici, tehnici, sansama tada nego sto ce ikad iko od nas znati, a ti sto misle da je uzalud poletao o vosci i ratu ne znaju mnogo. Covek je profesionalno obavljao svoj posao, kad je dosao cas do bude heroj on nije ustuknuo i ne znam sta dalje o tome reci, da bi neko shvatio da ‘usput’ ubijen nije adekvatan termin, posebno sa ovakve ljude. P.S. meni je jasno da ti gledas diskaverije, youtjubove i sl. gde holivud medijski dominira pa si opijen nato propagandom, ja cenim i volim USA tehniku i ljude ali u ovom kontekstu Milenko Pavlovic je bar za dva koplja iznad svih njih.

Ke

@ja A koji Vi problem imate sa stavom @b? Njegov stav nikako ne omalovazava preminulog pilota Melenka Pavlovica. Za osobu koja svesno ulazi u avion sa tehnickim neispravnostima se moze kazati da je hrabar i pravi vojnik. Izvrsavao je naredbe! Za one koji su ga poslali na zadatak, takva naredba je bila cista glupost = ludost. I da, neprijateljski avion ga je onako „usput“ oborio. Sa takvom razlikom u tehnologijama i logistikom nista vise nismo ni mogli da ucinimo pa je „usput“ figurativno pravi pokazatelj odnosa snaga!
Svidelo se to nama ili ne to je bila realnost.

ja

@Kekec polako sinko, po tom principu oni su usput i izvrsili agresiju i usput pobise sve ljude, ali ja im se za razliku od Vas ne divim i tu je razlika medju nama i nasim stavovima (Za Vas info, tako su neki kao Vi i ovaj iznad pricali o “gluposti i ludosti“ i pred Cersku bitku i pre i posle, nista novo…) Ja sam sa ove planete, solidno raspoznajem tehnolosu i kadrovsku kvalitativnu i kvantitativnu ralziku izmedju tadasnje vojske i ovih cuveno hrabrih i casnih ljudi i nato-a, komentarisemo na forumu koji se bavi avijacijom, a ne uzgojem kisnih glista tokom susnog perioda, tako da se neka predznanja u ovim diskusijama ocekuju, ali Vase izjave tipa „usput ubijen, glup-lud pokojni pilot, a ja pametan“ lako predju granicu dobrog ukusa.

na

Postovani gospodine Vojinovicu!Molim vas u svoje i u ime mojih kolega da ovaj tekst posaljete kao zvanican demant onih gnusnih lazi i proizvoljnog pisanja one novinarske spodobe.Iako sam leteo AN-26 moja saznanja o hrabroj borbi mojih kolega sa L-29 su istovetna vasim.

Odgovori
al

I ja sam na cilimu …

Ai

Tipkarska greška nije T-26 kao što nije ni L-29, nego T-70 i L-18 :-)

A

Autor teksta u Politici (ni ime da mu ne spomenem) se ni 17 godina nakon događaja koje opisuje nije potrudio da napravi čestit tekst već je samo uradio copy-paste iz svoje knjige koju držim pred sobom „Jutarnja patrola“ (Knjiga-komerc 1999/2000). A vidim ja poznat mi tekst … ej bre copy-paste doduše svog teksta ali opet bruka.

Knjiga je takva kakva je i kad je objavljena sve je bilo još sveže i nepoznato širem auditorijumu ali i tada je on izmišljao, pisao u stilu ratnog romana o stvarnim (i izmišljenjim) likovima i događajima ali začinjeno i netačno do bola. Velika sramota za njega ali šta njega briga, tekstovi i onako nisu namenjeni vojnim entuzijastima, zaljubljenicima ili profesionalcima već širokim narodnim masama koji u to što čitaju razumeju koliko i ja u kriket.

Odgovori
PV

Klasika, kritizerskog pisanja. Mada je članak zanimljiv za čitanje. Gospodin Lazanski je novinar i ne navodi izvore za svoje članke. Prema tome ne radi se o naučnom radu. Ni autor kritičkog članka ne navodi izvore pa je to sve potpuno podložno ovakvoj vrsti prepiske te čklanci ne predstavljaju nešto od naučne vrijednosti. Događanjima 1999. godine fali jedna profesionalna analiza, sa stvarnim izvještajima i naredbama RViPVO VJ. Nije moguće da do danas nije urađena takva studiozna analiza za potrebe odbrane i slično. Ipak, ne mogu da se ne složim s Lazanskim da su svi te 1999. godine, kao i ranijih ratova 90-ih godina bili žrtve neodgovorne politike iz Beograda, na čelu s gospodinom Miloševićem. Pa do rata 1999. godine nije kupljeno ništa da se ojača sistem odbrane SRJ a analizama iz ratova u BiH i Hrvatskoj se moglo vidjeti da smo tehnički inferiorni. Pored toga održavanje sistema PVO i avijacije je bilo na nezadovoljavajućem nivou. Sve priče dalje ko je u krivu a ko u pravu su u domenu sujete.

Odgovori
ul

Potpuno se slazem, ali zasto nisi naveo ulogu Perisica. Zasto pominjes BiH i Hrvatsku i uzimas to kao reper za tehnicku inferiornost. O cemu tacno pricas i kave veze ima situacija iz tog perioda sa klasicnim vazdusnim napadom. Sta je uradila ova vlast za prethodnih 16 godina – unistila sve sto je trazeno pa i samu vojsku.

Fo

Analiza je ok. Ali ne valja nacin na koji se blati Lazanski.
To nije profesionalno sa eticke i novinarske strane. Covek pise koliko zna a citaoci neka sami ocenjuju napisano.

Odgovori
Ma

Neprofesionalno je da piše ono što ne zna kao da zna, odnosno da izmišlja. Tu ne postoji nikakva dužnost čitalaca koji su često laici. To je kao reći da ko gradi kuću treba da bude sam arhitekta i da proverava arhitektu koji pravi projekat. Bezveze.

Fl

Fokker
Ne vidim da se negde u tekstu Lazanski blati.Jednostavno se faktima demantuje ono sto on prosipa iz rukava.Posto je novinar,tim vise se mora drzati cinjenica,a ne babinih devetina.
A posto je ,,strucnjak za sve,, doticni je u bez mrvice srama u Politici napisao i da ce buduca vlast u Makedoniji optuziti Srbe (u vidu deklaracije) za genocid nad Albancima u periodu 1912-1956.Takve deklaracije nije bilo i nece biti,ma ko bio vlast.

22

Nije profesionalno sa etičke i novinarske strane (naročito etičke) da neko ko sebe naziva novinarom, već godinama lansira izmišljotine kojima na vrlo ružan način blati stvarne podvige, stvarnih ljudi od kojih većina danas nije među živima!

Odgovori
Iz

Kao potomak „vojnih grla“ i neko koje živi u vojnim zgradama (čitaj: mahom pilotskim), odavno slušam kako Lazanskog „plavci“ zovu Lažanski.
Hvala Vojinoviću na veoma lepom razotkrivanju ovog šarlatana.

Odgovori
Dj

Nisu americki avioni oborili komandanta Pavlovica,vec holandski F-16.

Odgovori
Ku

Molio bih vas da „zaslužne pilote“ i njihove nalogodavce nazovete pravim imenom recimo Agresori ! Hvala

Odgovori
en

Slazem se u potpunosti. Ne zaboravimo ko je koga napao.

te

I autora ovog teksta treba da je sramota sto staje na stranu , namerno malim slovima, nato-a koji su eto stitili necije nebo da toboze srpski piloti ne bi nekoga napali, pa eto tek tako oborili dva srpska pilota dok su stitili Tuzlu, i tek onako radi reda oborio i avion sa herojem M.Pavlovicem. I kako se bese zvala ta zlocinacka operacija, pitanje za autora? Sad po obavljenom zadatku, izostavicu tekst i analizu, autor je verovatno pun sebe… Nije mi namera nekog da branim a to Lazanskom nije ni potrebno, ali se doticni autor ovog teksta poziva na tamo neke izvore iz necije stampe pa to uzima kao aksiomu. Pravu istinu znaju samo heroji srpskog neba, oni zivi i oni koji nisu tudjom voljom medju nama. Sve ostalo je folklor, pa tezom cijem li se carstvu privoleti, pa svako sebi daje za pravo da pise onako kako misli.

Sramota za sve vas koji sebe nazivate novinarima. puuuu

Odgovori
Dr

Bravo ! Jedini pravi komentar.

Б

Прочитао сам текст и прихватам га као некакву врсту анализе тих дешавања од стране оних који су упознати са тематиком… међутим…

Дана 26. марта1999. године са још једним колегом и неколицином ВпУ и војника на одслужењу војног рока сам из касарне Аеродром Рума пребацивао три тенка Т-55 на економију познатију као Фишеров салаш (удаљен око 5 км ваздушним путем југозападно од касарне)…

Таман смо прошли испод аутопута БГ – ЗГ путем ка Буђановцима, када су нас прелетела два МИГ-29 толико ниско да сам без проблема чисто и јасно видео фаце пилота и то (по мојој процени) правцем Батајница – БиХ (Тузла)… Касно увече сам сазнао да су у питању били покојни Перић и Радосављевић…

Позната ми је сва прича око погибије Радосављевића и спасавања Перића од стране припадника Војске Републике Српске, па би АУТОРЕ ХТЕО ДА ПИТАМ???

– ГДЕ СУ КРЕНУЛИ ПЕРИЋ И РАДОСАВЉЕВИЋ, АКО НИСУ КРЕНУЛИ ПРЕМА ТУЗЛИ???
– КАЖЕТЕ ДА ИХ ЈЕ ОБОРИО НЕКАКАВ ЖУТИ АМЕР ПО ИМЕНУ ХВАНГ који је као чувао аеродром Дубраве код Тузле – ПРЕ ОБАВЉЕНОГ ЗАДАТКА ИЛИ ПОСЛЕ, што је, признаћете, веома битно???

И на крају, све ово и још много тога када је АГРЕСИЈА НАТО ТЕРОРИСТА И ФАШИСТА 1999. У ПИТАЊУ, говори нам да живимо у држави коју на жалост воде бедници… Зашто???

Није ли у питању крајње непоштовање жртава НАТО ФАШИСТА и њихових породица од стране бедника који воде (или су је водили, свеједно) ову земљу, када и ове година на седамнаесту годишњицу ми (они) лицитирамо разним цифрама о броју погинулих и страдалих, о броју рањених итд. итд.

Исто тако, ко гарантује да је све истина што је Спасоје Смиљанић написао??? Нико!!! Да ли је и ту политика умешала своје прсте??? Сасвим могуће…

О Лазанском нећу да пишем ништа… он је сам себе сасвим лепо описао пристанком да буде на листи тзв. напредњака…

Odgovori
Mi

„ГДЕ СУ КРЕНУЛИ ПЕРИЋ И РАДОСАВЉЕВИЋ, АКО НИСУ КРЕНУЛИ ПРЕМА ТУЗЛИ“

Pomešao si dve potpuno različite stvari:

1. Let i obaranje Perića i Radosavljevića
2. Izmišljeni napad na Tuzlu

1. Niko ne spori gde su njih dvojica leteli i gde su oboreni, I sam Perić je više puta javno o tome govorio. A poleteli su na lovaćko-presretački zadatak. Čak ni LaŽanski nikada nije tvrdio da su njih dvojica krenuli da gađaju aerodrom.
Uzgred, Perića nije spasla VRS, spaslo ga je lokalno stanovništvo, civili. Jedan meštanin ga je stavio u kola i prevezao preko granice. Pričao lično Perić u jednom od dokumentaraca.

2. Po priči LaŽanskog, „napad“ na tuzlanski aerodrom se dogodio negde krajem aprila (ima u njegovoj knjizi detaljno, nemam je pred sobom, pa moram po sećanju). Navodno, napad je izvršila grupa od 6 aviona (2 orla, 2 Super Galeba i 2 Mig 21). Pominje i nekakvu sabotažu radara na aerodromu, te da je izgubljen samo 1 Mig 21.

Mi

Peric i Radosavljevic su podignuti i usmereni kao BiH. Nakon pitanja zemaljskom navodjenju da li prelaze „crvenu liniju“ iliti granicu s BiH (pogledajte Periceve intervjue) navodjenje ne odgovara i oni nastavljaju po datom kursu. Periceva pretpostavka je da su dignuti u pokusaju da stignu do AWACS-a. Mali problem je sto neposrednu zastitu AWACS-a uvek cine dva para F-15, plus drugi avioni u vazdusnom prostoru kao posredna zastita. Nisi prisli ni blizu, oboreni su AMRAAMima, pali na teritoriju BiH. Koliko znam, tu su krenuli.

19

Svaka cast.Puna mi je lula ovih NATO ljubitelja i znanaca.Prodadose veru za veceru.Cak im i fotografije skida sa interneta i postavlja kao da su heroji a ne ibicne ubice.

Mi

Rašomonijada i dalje traje. Sve ove analize tekstova Lazanskog su podložne komentarima. Dotični novinar i vojni komentator ima u svom radu dosta senzacionalističkih manira. Nesto nisam u njegovom opisu događaja primetio kako je vrhovni komadant naših oružanih snaga S.M. zvani COBE,naružio jednog našeg pilota koji se spasao, rečima zašto se osramotio i preživeo obaranje njegove letilice.Tužno je to kada neki od nas saznaju neke detalje o hrabrim pilotima a pojedini komentarišu i dodaju nepostojeće detalje. Običnim ljudima u ovim promenama, kada i dalje
piloti ginu bespotrebno, analiza događaja je uglavnom kod režimskih analitičara.

Odgovori
Ir

Možda me sećanje vara, i ako neko zna neka mi odgovori, ali čini mi se da je neko od pilota rekao da je hteo da lansira raketu, ali da je ona ostala na podkrilnom nosaču. Da je bio kvar u elektronici.

Odgovori
Pl

Lazanski ovim tekstom verovatno proverava koliko je i dalje citan, odnosno „pracen“ posle njegovog politickog angazmana. Mozda mu izbor teme nije najbolji, ali je uspeo u toj nameri. Srecom, imamo ovakve portale da demantuju, ukazu, napisu…

Odgovori
Mi

Recimo da je Lazanski više romansirao tekst nego ga pisao suvoparno kao novinar. Recimo i da je pomešao par imena. Ima tu dosta čudnih okolnosti i mi verovatno nikad nećemo saznati sve što se dešavalo.

Claw je leteo CAP iznad Tuzle kad je oborio dva MIG 29. Ako naši nisu dejstvovali van granica, šta su ta dva MIGa tražili iznad Bosne?

BTW evo zanimljiv deo susreta koje je sam Claw opisao:

„Heater, I’m ashamed. I was screaming like a woman! Didn’t really bother to
keep an eye on the fireballs, so I didn’t see any chutes. Later report confirmed both pilots ejected safely. Not that Boomer or I would’ve felt bad if they morted.“

Što se tiče konstatacije o kamikazama:

Ko god od naših da je poletao za vrene sukoba 99te bi se mogao klasifikovati kao „kamikaza“ ili „mučenik“ kako vam više paše.

Zanimljivo da je autor teksta gore naveo da je poginuo i jedan „jurišnik“. Kad to? Gde to? Gde su dejstvovali naši jurišnici?

Odgovori
Ne
Ti

Prvi navod:
„Nisu piloti ni jedne jedinice RV i PVO izvršavali zadatke bombardovanja ni jednog objekta van teritorije Savezne Republike Jugoslavije.“
Drugi navod:
„Perić i Radosavljević oboreni su od strane kapetana Hwanga čiji zadatak nije bio napad niti lovačka zaštita aviona koji su išli na Srbiju. On je čuvao vazdušni prostor oko Tuzle u Bosni i Hercegovini, za slučaj da naše RV i PVO pređe granicu.“

Ako po navodu generala Smiljanića iz prvog citata, mi nismo nikad vršili akcije van SRJ a po drugom navodu kapetan Hwang je vršio zaštitu vazdušnog prostora oko Tuzle, kako je došlo do kontakta između ove dve grupe? Ili su naši avioni IPAK odleteli u rejon Tuzle, ili kapetan Hwang nije poštovao naređenja i preleteo granicu SRJ da bi se lično uključio u konflikt i oborio Perića i Radosavljevića! Neko ovde laze a nije Lazanjski!

Odgovori
Ni

Tibore, nema razloga da trazite zaveru tamo gde je nema.
General Smiljanic (koliko god da lose misljenje imam o njemu) je izricit kada kaze da RViPVO nije izvrsavalo zadatke BOMBARDOVANJA.
Znaci misli se na dejstva na zemlji – istu potvrdeu imate i od generala Srete Malinovica, koji je leteo na Orlu 1999te i jasno je rekao da RV nije vrsilo dejstva na zemlji van drzavne granice SRJ.
Sto se tice nasa 2 MiG-29 koji su “presli crtu“ i uleteli u VAP BIH, ima tu dosta cudnih okolnosti, ja licno imam utisak da pre poletanja nije ni postojala namera da se dejstvuje na neprijatelja koji je izvan nase granice. Ipak, to je samo moj utisak, sta se zaista odigralo, sumnjam da cemo saznati.

М

С обзиром где је Тузла, јако лако су могли доћи у контакт све и да наши нису прелазили. Ништа не тврдим, само успут кажем. Могуће је.
Моје лично искуство је следеће, те прве ноћи, био сам у заклону под земљом, који је неко интелигентно ископао ни сто метара од прага писте Нишког аеродрома, када су на исти слетеле три 29-тке. Видео их изјутра и пилоте у ресторану. Следећег дана су нас послали даље тако да не знам шта је могло бити са тим људима касније.
А господин Хтеобихдабудемминистарвојни и лаже и нема појма и толико пута је мењао Исток-Запад да је вероватно изгубио компас потпуно.

Du

Demagog…gostujuci u emisiji HRT Otvoreno, na temu Trke u naoruzavanju HR i Srbije, komentarisao udaju Severine…novinar estradnjak!!!

Odgovori
Al

Poštovani Gospodine Vojinoviću!
Uživanje je i veliko zadovoljstvo čitati TangoSix. Sjajne teme, reportaže, članci… Zaista nešto izvanredno. Mada je po meni pravi dragulj rubrika „Komentari“. Tu se saznaju takve stvari koje ni vi novinari ne možete da iskopate da živite tri života. Javljaju vam se i pišu razni ljudi, svih profila. I onda, jednostavnim ukrštanjem podataka dođete do kakve-takve istine, koju vam , gle ironije, ispričaju stvarni akteri i učesnici rata 1999. i prethodnih ratova. Naravno, i tu morate da napravite presek, i da realno koliko god ste u mogučnosti, sagledate istinu u punoj meri.
Da skratim. Evo primera: D:\JNA\Slobodna Jugoslavija Pogledajte temu – NAPAD NA TUZLANSKI AERODROM 18_04_1999.mht.
Bio bih najveći lažov kada bih rekao da mi srce nije bilo na mestu zbog ovog teksta (a nisu ga napisali ni Lazanski, ni Radić, ni siguran sam – vaša malenkost). Kao učesniku rata 1999. stalno mi se motalo po glavi: jesmo li uzvratili?
Otrežnjenje je došlo 2012. godine, kada sam ušao u svet avijacije i počeo aktivno da letim. Upoznao sam pilote koji su istinski asovi i majstori svog zanata i nadasve su ljudi, i to ljudi koji hodaju po zemlji sa obe noge i ne odskaču od nas ostalih smrtnika po nekim svojim osobinama. Ono što ih čini drugačijim je profesija koju su odabrali, i nadasve odnos koji imaju prema tome što rade.
I rekoše ljudi lepo: nismo uzvratili!
Šok, neverica, razočarenje… Šta bre pričaju ovi? Kako nismo?
Onda dođe otrežnjenje. Sabereš se, pa zamoliš za objašnjenje. E, tek je tu šok! Neće da zucnu! Pa kad osetiš njihov bes, i vidiš od navale besa suze u očima, počneš da razmišljaš 300 na sat, ali ne vredi. Zašto neće ništa da kažu? Da izbace to iz sebe…? Pa valjda zaslužujemo istinu, ma kakva ona bila? Pa majku mu, kavi su to ljudi?
I onda ukapiraš da ne vredi.
To je neka posebna sorta. Puca u sebi, kida se, ali ćuti. I shvatiš da ne treba da čačkaš tamo gde stvarno ne treba.
A priča ti dođe sama. Pitao sam kolegu koji je svo vreme rata bio na aerodromu Tuzla, kako je bilo kad su ih ovi naši „posolili“. Čovek me gleda belo, i nije mu jasno. Objasnim mu suštinu pitanja, i on odgovori lepo da se ništa dogodilo nije na Tuzlanskom aerodromu za vreme rata! Ne pitajte kako mi je bilo… Svašta sam pomislio i krenuo da kopam dalje. I svuda isti odgovor. Razgovarao sam sa policajcima, prodavcima po radnjama, običnim svetom… I svuda isti odgovor. Što navodi na jednu stvar. PAPIR TRPI SVE!!!
U OVOM SLUČAJU, ELEKTRONSKA FORMA U KOJOJ PIŠEMO NAŠE KOMENTARE!!!
Primer: dobar prijatelj mi je bio dugo godina tehnički urednik „Večernjih Novosti“. Na moju opasku povodom nekog teksta, čovek mi je rekao da ne lupam, pa se „otvorio“ sa pitanjem da li znam šta je jedino tačno u novinama? Na moj izgubljen pogled, odgovor je bio: čitulje i oglasi!!!
Poznajem Gospodu Lazanskog i Radića lično. Obojica se trude da rade svoj posao najbolje što znaju. Jedan je stara garda, drugi je mladi lav, vi ste na svojstven način autoritet za sebe. Nekome se sviđa šta ti ljudi pišu, neko ih blati. To je sloboda govora i demokratija u pravom smislu reči na ovim stranicama.
Jače lučenje pljuvačke i ostalih sokova po nekome i li prema nečijem radu Vam nije potrebno (lično mišljenje, prim. aut.). Kritički osvrt na nečije pisanje je poželjan, pa ne može taj neko da kreira moje vlastito mišljenje, ali ipak treba biti dostojanstven. Na kraju, ponuđeno Vam je da se obratite „Politici“.
Probajte. I meni je bila frka kada sam na G-2 leteo sa akro-grupom i preživeo svakakva lomatanja, ali sam probao.
Još nešto…
Veća većina se seća Avaksa koji je oboren iznad Rtnja. Ja nešto ne čuh od ljudi da su razvlačili delove kao što je očerupan F-117 u Buđanovcima…
Hvala Vam.
Pozdrav,
Albukerki.

P.S. LJUDI, PIŠITE I DALJE! POZDRAV ČITAOCIMA!

Odgovori
З

Штета… Додуше, наслушао сам се ја још причица, а међу њима је једна, везана за оно што сам и видео својим очима. Тада као клинац од 17 година, у тим данима, видео сам три авиона, у форми лета, као птице селице, како на великој висини праве десни заокре, а чини се да то раде малтене изнад наших глава. Мене је ухватио неки бес, онај бес од немоћи, па се дерем као будала, као да ће ме они тамо горе чути… После чак и таквог догађаја, кружила је прича да су један тај авион, наша два авиона натерала да принудно слети на Батајницу. Наиме, та два авиона, истина, били су мањи од овог на челу, али они одлетеше на југ (моје село је иначе око 50км јужно од границе са Мађарском), сва тројица, без спуштања на доле. После сам прочитао како ниједан наш МиГ-21 није узлетео на борбени задатак. Исто дакле, после једне приче, следи негација исте. И дан данас, толико година касније, осећам тај исти немоћни бес, само што сада више не псујем, него ми се плаче.

Dr

Inace Lazanski je tu bajkovitu pricu o tome kako su nasi avioni bombardovali aerodrom u Albaniji i tom prilikom unistili xyz Apache-a pricao jos na Jagodinskoj Palmi+ 1999, dakle tokom rata (gledao i slusao u direktnom prenosu).

Odgovori
Pa

verujem da se nisi osecao izlozeno i ugrozeno ako si bio u prilici da u direktnom prenosu gledas i slusas…..

Vi

Bože…ili ste vi ludi pa komentarišete ovu natprosečno svrsishodnu i izuzetno temeljnu i inteligentnu analizu još veće i temeljnije priče o srpskom junaštvu koje je kao uvek kroz istoriju vanserijsko i u levelu kamikaza…ili je došlo vreme da prenosite izjave Zmaja i Ajfona…ili ste i vi odlepili pa se bavite ovakvim pričama i njihovim strašnim analizama što nagoveštava nekakve namere i tendencioznost ka nečemu što nema veze sa avijacijom…jaki nam vojni analitičari..kao moji klinci se razumeju…a još jači ovi analitičari analitičara koji ne znaju šta će pametno u životu pa analiziraju bajke…pustite ljude da veruju ko u šta hoće..nek uživaju..kao što ovi uživaju komentarišući…reče jedan pametnu…šta je u novinama istina…samo oglasi i umrlice…..ah da…..nisam rekao..bio sam u Tuzli..kad su nas napali avioni iz Srbije 1999. i razbucali su aerodrom……ali o tome niko ne sme ni da zucne.Pa to ljudi vole da čuju..nije hteo da iskoči…u jednom letu oborio je sto fantoma…zabio se svojom avionom u neprijatelja..slete bez repa…te priče su pilotima i dizale rep…ljudi koji su poginuli herojski ili ne/ kako vi kažete/ je ono što običan čovek želi da čuje i to mu je Lazanski i poklonio….piloti vanserijski heroji..seljak zadovoljan…svi srećni….piloti junaci..heroji što i jesu…i sad tu tupite praznu slamu…osim onih koji su ostrašćeni politikom pa pucaju sad u Lazanskog iako je text o bombardovanju Tirane i Tuzle još davno servirao…čovek je koliko sam skontao glorifikovao ulogu pilota…i dao ljudima ono što žele da čuju..U čemu je problem?

Odgovori
Pa

Upravo tako!
Novinar Politike dao je citaocima istih novina ono sto zele da procitaju.
Najlepse pisao o nebeskim vitezovima.
Mozda bi neko umeo preciznije, bolje…mozda za to treba biti na mestu dogadjaja. Ne verujem da je njegova namera rdjava.
Ali postoje oni koji to znaju, ne samo to nego i sve sto se desavalo na nebu/zemlji tih meseci.

‘…spustao sam se blatnjavom padinom posle smene, bez zahvata cilja, bez mogucnosti da lansiram raketu. Toranj je srusen juce, pece me i pomisao da smo se nasli u oblaku sitne prasine nakon eksplozija bombi koga je vetar dovukao do nas.
Prilazim zgradi gde nam je veza i komanda.
Prage otvaraju vatru na cilj iz pravca Panceva, prasak iz pravca polozaja, ‘Strela-1’ je posla i probila zvucni zid pri lansiranju. Vozilo izlazi iz rova punog vode i blata, na volju, posle nekoliko dugih minuta prilazi zgradi.
– Ljudi, lansirao sam je! – urla Nesa sa ocima kao reflektorima. Nizak rastom, osmeh na licu a srce da iskoci. – Prvo je izgubila visinu, kad je napajenje proradilo poletela je za ciljem navise i udesno. Nekoliko sekundi kasnije cula se eksplozija.
To vece su nebrojeni zvali da provere jeli sa nasih polozaja lansirana raketa. Ujutru bezbednjaci ispituju okolnosti lansiranja, obilaze nas tehnicari za unistavanje (raketa Strela-1 nema likvidator, ako ne detonira u vazduhu pada na zemlju cela). Obilaze nas oficiri iz komande i saopstavaju da raketa nije pala na zemlju, potvrdjena detonacija, da je primecen iz vise pravaca avion u dimu koji odgovara nasem cilju… Par dana nakon toga moja jedinica isla je autoputem ka Sidu, u slucaju napada samo operater rakete ostaje u vozilu… ‘

Podelio sam s vama ovo iskustvo, a to sto niste culi za njega ranije ne znaci da se niej dogodio.

Л

Можда је проблем у томе што се манипулација са циљем остваривања личне добити сматра нормалним понашањем?

Pa

@Лаик
Kakva licna dobit?
Od jedne knjige, jednog clanka?
Clanak/knjiga su trebali da motivisu sire mnjenje, da sam neobavesten citaoc verovatno bih skurgutao zubima, psovao i pretio Nato. I kakva bi korist bila sem nekontrolisanog izliva zuci?
Zasto RV nije bilo sposobno tada a zasto je jos manje sada, 17 godina nakon, bez izgleda da se stanje kvalitetno promeni uskoro? Ko je sve jahao na mestu ministra odbrane od tada?
Sta su uradili za svoje ministarstvo, sem sto su na mestima savetnika radili(e) dipl biolozi, lica bez ikakvog znanja sem spoljnog izgleda? Afere…?
Ne mozemo lovacku avijaciju da obnovimo, o modernizaciji lovacko-bombarderskih i helikopterskih jedinica(sto realno mozemo) po svoj prilici mozemo samo da mastarimo ovde i jos na nekom portalu.
Kakve veze ima motivacioni clanak M.L. sa katastrofalno losim stanjem u kome je nasa(ruinirana) vojska?
Njen elitni deo, RV?
Razumeo sam da je clanak opomena da se ne ponovi, niti bombardovanje, niti odnos prema sopstvenoj vojsci.
O secanju na pale heroje ne bih.
Nekad, negde, verujem da cemo se zajedno (opet) boriti.

A da, vecina ovde nije ni sluzila vojsku, zao mi je.

Ve

Zasto se stalno glorifikuju samo piloti?Podjednako su bili izlozeni opsdnosti I pripadnici pvo jedinica cak I vise of pilota a takodje su koristili naoruzanje koje je bilo tehnicki zaostalo.Na Kosarama su se takodje borili heroji granicari sa puskama u ruci I svugdje po Kosovu protiv siptarskih terorista.Nijedan rat nije dobila avijacija to znam jer nisam jedan od onih koji nisu sluzili vojsku.

b

miroslav lažanjski

Odgovori
lo

posle toliko napisanih komentara, procitanih tekstova, analiza, kojekakvih prica, ni sam vise nisam pametan.
Mozda su nasi i nesto mogli da urade, ali da je 1996 odradjeno ono sto je trebalo da bude odradjeno, da je zemlja normalna. Ali avaj nije posao odradjen ni na Mig-21 ni na Mig-29, iskreno da jetada dato jedno 50 do 100 miliona dolara na samo remont Mig-29 i modernizaciju Mig-21 niko nas ne bi dirao, ali avaj trebale pare negde drugde, i eto ostadosmo bez mostova pruga fabrika, zatrovase zemlju itd ….
Ali bilo je sto je bilo, sada nema nazad, trebalo bi da se tim pilotima oda pocast, i koji su poginuli i koji su leteli tada, A licno sam video Iznad planine Goc tamo gde je Decije odmaraliste Stanisinci kada je preleteo jedan Mig-29, prvo bez forsaza a onda je ukljucio forsaz, to je tada bilo nesto sto nemogu da opisem, osim reci dobroje tu su imamo nesto u vazduhu.
Ali Avaj poletanje sa tehnikom koja nije odrzavana, svi remontni rokovi daleko preterani, delova nema i slicno doveli su do glinenih golubova ili ti sprejom napisanih oborenih aviona.
Ali nas istorija nikako da nauci, a imamo je vise nego li ta amerika i pola sveta zajedno, da ne treba skrtariti da se sve treba raditi u roku, a ne nemam para za delove nek auto stoji napilju. onda cemu sva prica.

Slava Herojima mrtvima sto dadose svoje najvrednije, i zivima , da bi mi imali o cemu da pisemo.

Odgovori
М

Тачно је да у тексту Лазанског има грешака које он није смео да направи. Не постоји радар ТПС-600 већ је у питању ТПС-70 тј. ТПС-63. Убеђен сам да их Лазански познаје јер стајао поред њих и требало би то да исправи. Наслов овог текста Је одраз личног анимозитета Војиновића према Лазанском. Ово је озбиљан портал и не може се похвалити оваквим бесмисленим прозивкама било кога. Суштина колумне Лазанског по мени је однос државе и партијских генерала за време бомбардовања према пилотима и у потпуности се слажем са Лазанским. Ко год је полетео 99-те био је глинени голуб. А оно што је најтужније је да Павловић и Радосављевић нису ни дан данас постухумно одликовани орденом народног хероја. Лазански макар подсећа да се не заборави. А то је све само не вређање Војиновићу.

Odgovori
Sh

Znaci po vama je nepostovanje poginulih pilota to sto se o njima pise u superlativima u tekstovima Lazanskog i gde se predstavljaju kao heroji ali je izuzetno postovanje gde ih vi karakterisete kao obicne ljude koji su „morali“ da brane zemlju a neki cak i odbijali da lete, i gde je heroj Milenko Pavlovic samo eto jedan cinovnicic koji je po vama odleteo u smrt sa avionom zato sto nije mogao da trpi pritiske nadredjenih pa ga je jos i NATO zlocinac iz hira „skinuo“

Odgovori
С

Т6 анти-српски пропагандни сајт био и остао.

Odgovori
Pe

Vow …zasto takav naslov, glavni urednice?
Naslov texta u Politici ‘Da se ne zaboravi..’ je upravo onakav kakav treba. Skrece paznju i podsjeca citaoce na herojstvo nasih pilota iz ’99. E sad da li su svi detalji bas 100 posto tacni to mozda i nije presudno. Koliko se sjecam njegove prve knjige od prije 15tak godina ova prica je tamo objavljena prvi put…tako da je mozda trebalo tad komentarisati cinjenice sve, ali opet koliko je drugih novinara osim Lazanskog napisalo nesto na slicnu temu ovih dana?? Text je pogodio u metu..Da se ne zaboravi na te ljude i njihova djela. Btw..meni licno fotka ovog ‘kineza’ mi bas nesto degutantna ako pricamo o nasim herojima u textu.

Odgovori
22

Kako može „da se ne zaboravi“ nešto što se nije ni desilo?!

Pe

22201…ne budimo ‘bukvalni’. Mozda prvo procitajte text u Politici. Da li postoji 100posto tacan zvanican pisani izvestaj RV i PVO o dogadjajima od 24.03.99?? Ja ne znam, sto je poznato u javnosti su sve manje vise usmena svjedocanstva …itd. I sta ako nije bas sve tako bilo? Je li time podvig pilota manji???

22

Ne moram da čitam tekst u Politici jer je isti prepisan iz pomenute knjige (koju sam nažalost pročitao).
Takođe, ne moram da čitam tekst u Politici zato što sam 24.03.1999. kao i ostatak bombardovanja bio tamo (a i dan danas sam).

Pe

Ok..znaci ipak da se slazemo oko sustine texta.

ta

“ PREKO IVICE 15 – USS WASP “ Seca li se neko ove emisije na BK TV, autor i voditelj Aljosa Milenkovic, mozete da nadjete tu epizodu na njegovom YT kanalu. Mozda ce biti zanimljivo zbog ove teme odgledati samo od 3.00-5.00 minuta emisije, ko hoce neka odgleda i celu. Sa ove vremenske distance sve moze da se podvodi pod mitomaniju, ali ovo je mozda snimljeno 2002/03 godine pa je to mnogo svezije….

Odgovori
Ba

Bravo Talog, ulje na vatru!
Nisam gledao ovo do sada, hvala. Neka je i samo u funkciji novinarskog raspirivanja misterija, veoma je interesantno. Ovo zaista izgleda kao ruševina koja je posljedica nekakvog dejstva, ne požara ili eksplozije iznutra, ali ko zna?

da

i meni je na pamet pala ta emisija. Prema snimcima, tamo se nešto desilo, ali avioni našeg RV nemaju mogućnost izvođenja misije „nisko – nisko – nisko“ iznad nepoznatog terena i u noćnim i sličnim uslovima, tako da i ne bi mogli da izvedu takvu akciju.

Odgovori
Zo

Pozdrav svim forumasima! Resio sam da se javim vezano za ovu temu ne sa namerom da ikoga branim, Vec da ispricam nesto vezano za bomberdovane aerodruma Rinas.Jureci Siptarske teroriste 98-99 nisam bio u saznanju za terenski rad Lazanskog za razliku od Drecuna koga sam licno vidjao po Metohiji. Kada smo se povukli 99 sa Kosova i Metohije u Podgorici mi je licno tehnicar koji je radio na naoruzavanju aviona ispricao pricu o bombardovanju Rinasa. Dugo posle toga sam o tome cuo u javnosti od Lazanskog.

Odgovori
Ai

Zorane pišeš gluposti i podvaljuješ, u RViPVO avion nije nikada naoružavao tehničar nego oružar i jedino oružar !!

Br

Podržavam autora teksta 100%. Tom Kruz je bio i ostao najveći heroj u istoriji ratnog vazduhoplovstva.

Odgovori
ko

Je li tacno da sada on leti u elitnim Krilima Oluje, cini mi se da ovde to negde procitah?

AV

Lažanski krenuo napredno, a onda se svakojaki „raBOTniki“ pojavili na sajtu… Ko da mora novinar, pače vojni analitičar kad nije u MISS komisssiji, pisati istinu – pa to uopšte nije napredno… za 2 godine kad postane najbolji kolumnist regiona, e onda…

Odgovori
po

Након петооктобарских промена, домаћи издајници и НАТО слуге, предали су комплетну војну архиву страним обавештајним службама. Америкчки и енглески обавештајци су наредили послушницима у Београду да строго пазе да ниједна информација о стварним губицима НАТО-а у рату 1999. не доспе у јавност.

Добар део документације из војне архиве, који сведочи о стварним губицима НАТО-а је трајно уништен по наређењу страних агената, а оно мало преосталих досијеа је проглашено за строго поверљиво.

Ипак, у јавност су процуреле информације које говоре о томе да су наши пилоти извели фантастичне акције током НАТО агресије и нанели непријатељу значајне губитке у људству и техници.

Први од тих напада догодио се 13. априла када су 4 наша авиона напала припремни камп Атланске бригаде. Том приликом оборен је један AH64 Apache, а Атланској бригади су нанети озбиљни губитци.

Други напад: У првим данима бомбардовања било је предвиђено да се аеродрум у Тузли користи за слетање авиона, оштећених од стране српске против-ваздушне одбране, који нису били у стању да се домогну својих матичних база.

На том аеродрому су били стационирани и хеликоптери спасилачких екипа које би прелазиле на нашу територију и спашавале пилоте евентуално оборених авиона. Пошто се планови НАТО стратега, о брзом слому народног отпора нису остварили, требало је појачати интезитет бомбардовања. Тада се мења стратегија и на Тузлански аеродрум, 8. Априла, долеће 8 борбених авиона који би требали да учествују у нападу на СРЈ.

Наши обавештајци су за то сазнали и у команди ратног ваздухопловства је почело планирање напада на аеродром у Тузли, јер се тамо сконцентрисао велики број летелица.

На аеродрому се налазило 12 борбених авиона које је наша ПВО оштетила, 8 ловаца бомбардера који су долетели пре неколико дана и 4 спасилачка хеликоптера уз још неколико помоћних и летелица транспортне авијације. Напад на Тузлански аеродрум је организован незванично и на иницијативу пилота који су учествовали у нападу.

Напад је водио мајор Стеван Живојин Гавриловић. Напад је започет са аеродрума Поникве, у близини Ужица, око 120 километара далеко од Тузле. 18.04.1999. године ударна борбена група од 9 авиона је узлетела да изврши бомбардовање аеродрума у Тузли. Група се састојала од једног јуришног авиона Г-4 Супер Галеб, шест јуришних авиона Ј-22 Орао и два ловачка авиона МИГ-21.

Изненађење је било потпуно, јер их ни Авакси нису регистровали на време, а и радар на аеродруму је био саботиран од стране оперативаца, па су наши авиони примећени тек на 10 километара од Тузланског аеродрома, а тада је било касно да НАТО авиони узлете.

Четири НАТО авиона у паровима су била спремна за узлетање али су их наши пилоти пре њиховог полетања већ напали и онеспособили. Цела акција је због више налета трајала око 15 минута.

Потврђени биланс нашег бомбардовања аеродрома је 17 уништених авиона и три спасилачка хеликоптера. Док неки други незванични извори који су имали могућност да виде последице овог напада наводе да је уништен 21 авион и 3 хеликоптера.

Посебан бес НАТО-а изазвала је погибија 11 официра, пилота и послужиоца ваздухоплова. Али оно што је још значајније је, да све до краја НАТО агресије аеродром у Тузли више није коришћен за борбене летове на Србију.

У овој операцији живот је изгубио пуковник Михаило В. из Крагујевца, чији је Орао био погоњен ракетом испаљеном са земље у повратку.

Мајор Жељко М. из Новог Сада је успео да се приземљи на 10 километара од аеродрома Поникве пошто је његов Миг 21 био оштећен противавионском ракетом испаљеном са земље.

Већ истог дана НАТО је невиђено бомбардовао аеродром Поникве када је у једном дану на тај аеродром пало преко 80 пројектила. Као освету за Тузлу, НАТО три дана узастопно бомбардује Ужице. Био је то бес и освета „Милосрдног Анђела“ за тешке губитке на Тузланском аеродрому.

Tрећи напад: После успешно изведеног напада у Тузли, команда ратног ваздухопловства започела је планирање напада на аеродрум у Тирани.

На том аеродруму је била стационирана ескадрила од 12 америчких хеликоптера типа AH64 Apache, који су требали да буду ваздушна подршка за „Атланску бригаду“ која се спремала да преко превоја Кошаре и Горожуп заједно уз садејство са НАТО снагама изврши пробој и војнички заузме Метохију, а касније и Косово.

Свакако један од најспектакуларнијих напада наша авијација извела је 26. априла када је нападнута НАТО база америчких „Апача“ на аеродруму крај Тиране. Та операција је била посебно ризична, јер је од аеродрома Поникве до Тиране требало летети 54 минута, а при томе бити неоткривен од стране радара, НАТО авијације и Авакса.

Напад је планиран тако да по 2 Галеба Г-4 синхронизовано полете са аеродрома Поникве и Голубовци код Подгорице, а затим се неопажено привуку НАТО бази дубоко у територију Албаније.

Акција је изведена тако што су у ниском лету кроз планинске кланце прво долетела 2 Г-4 са аеродрума Голубовци, а 20 минута касније стигла су још 2 Галеба Г-4 са аеродрома Поникве. Резултати овог напада су били више него инпресивни јер је уништено 5 Апача. Пун ефекат овог напада се огледао и у томе што НАТО до краја агресије на Србију више није користио Апаче.

Четврти напад: Напад наше авијације на снаге које су нападале границе Косова и Метохије поновљен је 5. маја када су 3 Орла и 2 Галеба Г-4 у кратким временским размацима и у више наврата нападали Атланску бригаду.

Не заборавимо један оборени Ф177а (Буђановци) и један ф16 (околина Београда). Губитци наше авијације су четири Миг-а 29 и један Ј22 Орао.

Odgovori
22

Ako tebi tako odgovara neka ti bude, ti si „poznavalac“. Nastavi da čitaš Lazanskog.

Dr

Da nije žalosno bilo bi smešno

Ai

Vidim da je ovaj portal postao meta „proizvođaća“ lažnih postova, vidim nove metode, pisanje ćirilicom s googla, korištenje hrvatskih izraza jer „proizvođač“ ne poznaje srpsko-hrvatsku vazduhoplovnu terminologiju iz doba SFRJ.. žalosno i prozirno, nadam se da Petar ovo „provaljuje“ šteta je držati ovakve postove, jer neinformiranim likovima daje krivu sliku i misle da srbi pišu budalaštine i obrnuto neki ludi Hrvat piše gluposti ..

Dr

Pa mi g-dine poznavalac po Vama dobismo rat.

Bo

Napad na aerodrom u Tuzli?! Stvarno?!
Za pocetak, cisto cinjenicno stanje. U to vrijeme aerodrom je baza Multinacionalne Divizije „Sjever“ – SFOR Multinational Division North, tj. Task Force Eagle. Ime kampa je Eagle base. Divizija se sastoji od 2 Americke brigade ( iz sastava 1st Armored Division), jedne Turske brigade, 1 Ruske (uglavnom pripadnici zracno-desantnih snaga) i jedne Nordijsko – Poljske brigade (u sastavu NORDPOLBDE brigade su se nalazili vojnici Danske, Estonije, Finske, Latvije, Norveske, Poljske Svedske i SAD-a). U samij bazi (aerodrom Tuzla) nalazi se oko 2.500 vojnika iz svih gore pomenutih drzava iz prostog razloga sto je tu i glavni stab divizije (HQ MND-N) a ujedno aerodrom sluzi i u civilne svrhe (od Oktobra 1998 god. je civilni i vojni aerodrom). U vojnoj bazi (Eagle base) aerodroma je bilo zaposleno oko 300 gradjana BiH a na civilnom dijelu oko 50. Zar neko stvarno misli da bi takvu vrsta napada bilo moguce zataskati i sakriti od civila koji su tu radili ali i od gradjana ali i medija u Tuzli? Da ne spominjem vojnike iz vise od 10 razlicitih nacija, ukljucujuci i Ruske vojnike.
Drugo, sest aviona tipa J 22 – Orao?! Stvarno?! Dosli, bombardovali i vrati se nazad?! Smijesno zaista, sama prica je smijesna ali i tuzna, kome ovakva vrsta glupi i naivnih lazi, na nivou djeteta od 6 godina?
Ljudi koristite mozak….
Toliko i hvala.

Pr

Izrazavam osecanje najdublje zahvalnosti i pijeteta, svim poginulim ili umrlim pilotima RV tadasnje Jugoslavije. Sami su javno rekli sta ih je sprecavalo da u punoj meri izvrse zadatke. U novinarskim sporovima nerado arbitriram. Jedino sto mogu da kazem da sam 1999 pratio izvestavanja medija u drugim zemljama i na drugim jezicima. I neko je pominjao „Incident u kome je izgubljeno nekolko NATO helikoptera“ na teritoriji Albanije . Mislim da se pominjao tip „Apac“. Pokusacu da poslusam audio trake sa snimcima. Ukoliko je to bio rezultat dejstva nasih aviona, NATO to nikada nece zvanicno priznati. Od novinara ocekujem dobru informisanost, sposobnost analitickog i sintetickog misljenja i stoga uzdrzanost od politickog angazmana u kontradiktornim strankama.

Odgovori
Pa

Nato nikad nece priznati gubitke, niti oborene niti otpisane(nepopravljive), ali da bi ‘javnost’ to primila k’znanju to ipak mora stici kanalima koje kontrolisu ti isti.
Da ne sirimo price oko angazovanih bezbednjaka, pilota, DTG poterama, ponaimence trazenim licima, registarskim tablicama…ne vredi. Poznavaoci….

lj

Iste događaje,koji su u ovom članku demantovani,pominjao je davnih dana i Milovan Drecun,na raznim TV stanicama,reklamirajući svoja video-izdanja,ili nešto slično.Niko se nije preterano uzbuđivao zbog toga.

Pilot Mig-29 tvrdi da je zadnju indikaciju radarske ozračenosti imao sa nekog radara sa zemlje,hoće reći od strane naše PVO.Dakle,misli da ga je oborila naša NEVA ili KUB-M.Kod ovih raketa radi se o mnogo većoj bojevoj glavi i količini eksploziva,u odnosu na uobičajene rakete v-v.Da je to bilo tako,nisam siguran da bi mogli da svedoče o tome,njih trojica.
Sećam se da je bila velika otvorena galama oko toga da su piloti lovci svesno bili poslati u boj protiv višestruko nadmoćnijeg sa neispravnom elektronikom.Da ne dužim,svi su se tada „obrušili“ na Spasoja.Taj isti Spasoje napisao knjigu,koju neki uzimaju kao dokument o događajima,a druge knjige za neke to nisu i ne mogu biti,jer ih piše neko ko nije učesnik događaja.Treba i to razumeti,donekle.
Slažem se da Lazanski ima običaj da povremeno piše i govori o stvarima koje ne poznaje dovoljno,ništa novo u vezi s njim.Ni drugi koji se pojavljuju na temu vojske i odbrane nisu bolji,sve je to ista čorba.Tačno je da oni koji još uvek ćute,znaju istinu.
A,da,Lazanski je isto tako tih dana bio na KiM.Šepurio se u uniformama armija raznih zemalja.Presvlačio se nekoliko puta dnevno.Na samo pominjanje Drecuna skače mu pritisak i on to nije skrivao.Šta ćete,takav mu je manir.Treba ga razumeti,kao i sve druge ljude.Pozdrav…

Odgovori
zo

Korektno napisano, Lalo.

Luks

Odgovori
te

Sramota za novinare koji se ne podnose da prljav ves iznose u javnost, toliko o korektnosti jednog i drugog.

Sve sto ste napisali, svaki novinarski tekst je stvar fikcije, neka mi neko kaze sta je od tacnih informacija procitao u novinama a da nije datum, mali oglas, citulja, broj stranice?

Mozda se nekada vodilo racuna sta ko pise i da to bude tacno preneseno, ali danas je sve senzacionalizam… tekstovi moraju biti nafilovani, ukraseni lazima a sve radi tiraza.

Zaboravili smo na tiraz koji je danas drasticno smanjen u svetu informacionih tehnologija. Otuda i uspeh jednog i drugog, ako se to uspehom moze nazvati.

Sta na kraju ostane, udar na strucnost, tehnicku potkovanost i sl. Ni u ovoj kolumni, namerno kazem kolumni jer autor vodi rat protiv Lazanskog iz samo njemu znanih razloga, nema nista sto bi demantovalo Lazanskog, ako ja u 90% kolumne citam informacije iz nekih drugih zvora i to sve bude prepisano iz pronatovskihsaopstenja, ispovedanje pilota koji mora da opravda ispaljene rakete.

Sto bi se u jednoj kartaskoj igri reklo pata karte. Uzimati kao aksiom neku informaciju iz danasnjih medija nije sto bi pravnici rekli dokaz koji bi bio verodostojan na sudu. Laz protiv lazi, medijski rat, ego koji zaslepljuje novinara, to ja vidim iz tih tekstova.

O strucnosti bilo kog novinara se ne moze govoriti jer svi oni nabiflaju tehnicko takticke karakteristike, mogu da govorim o strucnosti mojih kolega inzenjera koji ucestvuju u razvoju, ispitivanju, vojnika o taktickoj upotrebi odredjenog sredstva, a o novinarima samo da kazem da su to tasteri Ctrl+C i Ctrl+V.

Odgovori
Pa

Ovaj portal je postao poznat po ‘ekspertima’ tipa ‘rekao mi’ ili ‘video sam na televiziji ili na webu’ ili jos bolje ‘ja imam nesto da kazem’. Lepo bi bilo kad bi objavljeno bilo iz prve ruke ili najdalje licna ispovest aktera dogadjaja onom ko objavljeje bilo sta.
Da, mali smo. Ali bi trebali vise da smo slozni.

Srdacno

Odgovori
Д

Врло интерсантни текстови који су пробудили пажњу углавном војних лица вазухоповац иза овог или оног псеудонима и по којег ваздухопловног ентузијасте.
Оно што бих ја поставио као питње шта је и ко је Мирослав Лазански: новинар, историчар, војноплопитички коментатор, или војнополитички аналитичар (што мислим да му је лично према његовим афинитетима и амбицијама данас најближа одредница). Е сада како се постаје све ово на којим школама, курсевима усавршавањима мени лично није познато. Читајући га од осамдесети година у часпопису Старт где је објављивао на квалитетном папиру, са квалитетном фотографијом у то време интригирајуће текстове о НАТО и другим армијама и тако почео градити лик новинара који се интерсује за војне теме па све на овамо, закључујем да тог статуса аналитичара шта год да то значи ваљда дошао радним искуством. Човек има 65 година добро се држи (хвала богу жив и здрав био) и вероватно га гени и адреналин још довољно подржавју што га чини јако активним па га ни воља за писањем и друштвеним ангажманом не напушта. Значи човек је новинар који мора да пише и јавно се опредљује. Сада шта је циљ овог или оног текста то ће рећи јавно мњење као што и сада чини.
Искуство нас учи да смо у прошлом веку ушли у два сукоба са устројством војски које су имале изграђен и привидно организован вид ратно ваздухопловство. И у оба сукоба свима је јасно да они нису испунили мисију за коју су били намењени, зато и кжем привидно.
Ја сам човек који је живео у четири државе на овим просторима променио више идејно друштвено политичких уређења тих истих држава (да не набрајам) и пет војски. Када сам био довољно млад учили су нас о нашим тадашњим јунацима неба (Фрањо Клуз, Руди Чајевец, Милета Потић, Ратко Јовановић. Аркадије Попов, Милош Ценић, Луиђи Руђи и остали), узгред данас их нико и не помиње ( а команир прве ескадриле НОВЈ и оба командира одељења тада флајтова изгинише на задацима-ценим сигурно часно). Помињали су тада и јунаке несрећног априлског рата 1941. као што је Милош Жунић, Миха Клавора, Добриц Новаковић и други (много их је).
Међитим ови први што их набројах били су на страни која је добила рат и док год је та страна била на власти њих су се подобро сећали, књиге, споменике и филмове им посветили.
Зашто ово кажем.
Па зато што смо ми нажалост ратове у априлу 194.1 и 1999.године изгубили.
Уз све напоре политичара и осталих мутивода и њихову демагогију да докажу супротно за 1999.годину део територије нам је отет и неможемо га никаквом реториком повратити. Па ни међународна заједница више не признаје у пракси резолуцју 1244 и војно триторијални споразум ( по ком смо јуначки дислоцирали једну целу неокрњену армију и пре договорених рокова на предвиђене позиције и где смо и данас).
И тако испаде да су пилоти који полетеше на агресора ишли у сигурну смрт без изгледа на победу. А зашто па зато што им је држава коју су бранила то ускратила, што им није дала ни минимум шансе да победе или преживе. Зато што је ушла у сукоб за који се није припремила. Није била спремна чак да извојује пирову победу жртвама (као што то урадише Вијетнамци).А ваздухопловци су људи од интегритета и самопоштовања и неће дозволити никоме да им каже да нису способни да изврше задатак, или не дај боже да су се уплашили силе која на њих иде. Шта значи подићи на задатак 3.маја један авион у коме је лично командант пука. Ко је могао и зашто да донесе такву одлуку. Шта је био циљ тога. која је сила одвраћања био тај авион већ доказано инфериоран у дносу на те ракете АМРАМ, летеће радаре АВАКСЕ и сл. Да нису мислили да ће да води ваздушни двобој, блиски ваздушни бој као Црвени барон, као што су приказали на аеромитингу 1997. или 98. Шта је он тог тренутка значајно бранио да га је неко са ОЦ или како се већ то зове послао на немогућу мисију. Да ли су они који га шаљу знали где и зашто иде. И шта је требао он да уради да каже: Ово нећу да извршим. Па он је командант води људе. Ето то су питања која треба господин Лазански и други новинари да дају одговоре. Зашто његова породица сада нема оца брата, сина као и осталих пилота.
А дали је његов чин јуначки. И више од тога. Сигуран сам да је био светан околности.
Да више недавим. Ангажовање свих ваздухопловаца је тада био подвиг у сукобу Давида и Голијата. Шта смо из тога закључили какве поуке извукли у ком се правцу данас крећемо и да ли нам то што смо научили користи питање је за све па и за Мирослава Л. Да ли смо у протеклих 17 година напредовали у било ком погледу оспособљавајући овај вид да одговори изазовима у неком будућем времну, или само кукамо да немамо пара.
Овако ће њихове жртве бити само узалудне.
Пошто су хероји треба очувати успомену на њих онакве какви су заиста били и шта су заиста радили када се од њих то тражило. То је задатак новинара, историчара, војнополитичких коментатора и аналитичара који пишу за штампу.
Пошто сам ја ваздухопловац потписаћу се пуним именом и презименом за инат.

Odgovori
ma

Svaka cast gospodine.

Sl

Mogao bih sada nesto dodati, nesto mozda bolje objasniti, ali nema potrebe, sve ste rekli

Ć

Ništa novo od Lazanskog, koji je poznat i pod nadimkom „Ratni maneken“.. U rati 1992-1995. u Sarajevu, sam sam bio svedok totalnih izmišljotina, koje su nas iskreno dovodile do smeha „do suza“. Najviše o „opasnostima“ kojima se imenovani „izlagao“ da bi napravio tekst sa sarajevskog ratišta. Mislio sam da mu odavno više niko ne veruje,.. ali evo sad se pojavljuje po elektronskim medijima kao „ekspert za vojna pitanja“. Možda bih mu i poverovao da nisam video svojim očima čime se služi. Zaista žalosno.

Odgovori
Od

Ne samo da smo „zveknuli“ Rinas i Dubrave nego smo i sa 8 Orlova
„zveknuli“ Tedija Ruzvelta na Jadranu da se 3 mjeseca „opravljao“ po Italiji.
A i onaj B2 su skupljali po Slavoniji.

Kad budemo svjesni razloga i uzroka naših poraza i gubitka teritorija na kojima su nam sunarodnici živjeli vjekovima, možda ćemo moći i da objektivno pišemo o prošlim ratovima. Fantazije, izmišljotine i snohvatice nam neće pomoći. Što se tiče pilota pomenutih u ovim tekstovima, nama je na sramotu ako njihov podvig i junaštvo budu uzalud.

Odgovori
Dr

Jok bre 3 meseca. Godinu dana.

ne

Mozda je Lazanski i lazov i budala i samoljubiv i voli da preuvelicava, mitoman ,sta god al sve vise sam uveren da je tangosix NATO portal za propagandu i za sakrivanje cinjenica, koji za razliku od Lazanskog ima zlu nameru, da kao traga za istinom a u stvari je spinuje, okrece i usmerava kako mu je nalozeno. Ima li veceg licemerja pisati kao navodno o nasim braniocima junacima, prikazujuci sliku smrada pored aviona kako se sepuri sa dva trofeja-zvezde, od kojih je jedna krvlju urezana u taj njihov F-neki avion. Ta ista propaganda snima filmove o jadnom pilotu F-117 koji je vrlo tuzan sto je oboren u sremsko blato nakon sto je izbacio smrtonosni tovar na decu Srbije, i onda sve to prikazivati na drugom najvecem javnom servisu u zemlji , Radio televiziji Vojvodine. Ta ista propaganda pazljivo radi u sadejstvu sa svojim AVAKSIMA i drugim vrstama raznoraznih eskadrila razlicite namene i na pazljivom pracenju domace industrije, pre svega vojne, nauke i naucnih dometa i svega , u slucaju TANGOSIX-a pre svega vezanog za vazduhoplovnu industriju, ne bi li sto pre dojavila svojim pretpostavljenim da li smo trajno unisteni ili nas treba jos dokusurivati, a svaki pokusaj bilo kakvog pomaka u bilo kom smeru, u zelji za boljitkom, entuzijasta i rodoljuba , ismevati i izrugivati i govoriti kako smo mi kao narod glupi i kako ustvari treba samo da kupujemo njihove stare letelice,a i to ako se smiluju da nam daju. Vama da je stalo do istine pisali bi recimo nekad, koliko je stvarno oboreno NATO letelica iznad Srbije, a mozda bi i citirali pokojnog ppuk Slobodana Perica , njegovu izjavu, datu na jednoj domacoj televiziji neposredno posle rata o panicnoj komunikaciji, punoj straha, koju vode NATO piloti sa AVAKSOM, kada je on sa MIG-om krenuo na njih,a koju je nasa Vojska zabelezila… Toliko i o vasoj istini, nista bolji niste od Lazanskog, naprotiv… Bas bih voleo da vidim da li cete objaviti ovaj moj skromni komentar….

Odgovori
19

Bravo.Toliko tacno da zaboli urednistvi Tango6.Ipak,od nekoga moraju primati platu.A i niko od njih nije(verovatno)ucestvovao u odbrani od NATO FASISTA.

Д

Лазански је увек био познат као новинарски барон Минхаузен. Док је Дрецун макар мало ишао по КиМ он је певао песме типа „Рушка зрела си к`о крушка“. Дрецун је то све после по…..о.
Дакле Лажанског не треба схватати озбиљно, као ни остале пајаце.
Пају можемо да мрзимо, али је добро рекао. Чак и да су радили, а можда и јесу, заштитио их је врхунски.
@Димић М. Јован.
Волео бих да је Потић, али је Милета Протић.

Odgovori
Pa

@Дух Чавеза

Duh Caveza ili Misurija?

Moze da mi se svidja ili ne stil pisanja, ali ljudi, previse sebi dajete na pravo.
Ko od ovde potpisanih komentatora ima novinarsku karijeru kao pomenuti M.L.? Argumentovana rasprava je pozeljna, ako ste se vec nagledali snimaka pustite komentare od oba novinara.
Lazanskog nisam licno video na KiM, ali postoji njegova video reportaza sa letnje karaule Djeravica, sve vojnike i staresine na snimku znam licno – dakle to je prolece – leto 1998.
Drecun je moj bataljon sacekao na ulazu u Metohiju krajem aprila iste godine (tamo gde je ulaz bio dozvoljen samo vojnim vozilima i gde se dobija pratnja oklopnog trasportera i prage, ne slucajno. Bio je i u nasem logoru, tada vrlo blizu samoj liniji…
Ovde se tesko pljuje i navija, u krajnjem ishodu opet protiv samog sebe, iz svojih fotelja verovatno vam puca pogled u daljinu, uz malu pomoc modernih komunikacionih naprava verovatno uvidjate plasiranu pricu.
Mali savet, samo licno iskustvo……

Pa

Duh Misurija ili Дух Чавеза? (drugi put)….
Kako iko uzme sebi za pravo da nekog naziva pajacem?
I to ovaj portal ‘ladno objavi!?
Pa potpisi se momcino, izadji na crtu!
Sve samo vrsni poznavaoci, ima li iko da je licno ucestvovao u necemu komentarisanom, sem kao posmatrac?
Mlati se prazna slama bez potrebe (sem potrebe autora da popljuje ipak novinarski nedostiznog M.L.), namera nije bila da se plasiraju lazi i uvrede, vecina odavde izgleda poznaje materiju bolje od svih ostalih, pa zasto niste novinari, urednici, zasto ne izvestavate sa bojista sirom sveta….

Av

Vojinovicu, ne mislis valjda da je bas sve sto Amerikanci kazu tacno?
Malo uzdrzanosti u tom smislu ne bi bilo na odmet. Vec su ih i veci od nas, a i odavno, hvatali u lazi . . . Lazanski je Lazanski, on se odavno ne komentarise . . .

Odgovori
Ai

Ova benigna rasprava o samo još jednoj lošoj priči showmena koji prodaje motivacijske govore polupismenim napaljenim likovima, se polako pretvara u katarzu srpskog vojnog vazduhoplovstva koje se kada tada mora suočiti s mitovima i istinama. Vremena kada neki supersrbin nije postao komandant RViPVO jer je te noći Milo donio Voždu kasetu koju je „uradila Dada“ su davno iza nas a ubojice Dade još nisu poznate. Naoružavanje 204. za gađanje ciljeva po Beogradu i puč koji se događao, čas na Brdu, čas u Zemunu, čas u GŠ kada tada treba zamijeniti bajke u kojima se opet danas ljudski životi koriste u nečijee propagandne svrhe umjesto da se pogleda istini u oči. Nikada nije psihički bolestan pilot mogao pored dežurnog liječnika u eskadrili sjesti u avion i izvesti „samoubilačku“ akciju ali je bilo experimentiranja i propusta koji se ne smiju zaboraviti glupavim političarima i propalim „vazduhoplovcima“ koji su časnu struku zamijenili služenjem nekom s tada trenutne „top liste nacionalista“ koja se mijenjala nakon Dnevnika RTSa u KRV .. samo napred Petre isteraj ti zeca na čistinu ovaj put .. a ovo pisanje kao loš si pilot jer si letio L-17 a nisi L-18 je dno dna karijere ako se karijerom može nazvati Lažnjanskovo povlačenje po medijima proteklih 25 godina..

Odgovori
Ј

@ Дух Чавеза
Извињавам се за грешке у писању, којих када се прегледа текст има много. У праву сте командир Прве ескадриле НОВЈ звао се Милета Протић. Али мислим да има нешто значајније од тога. Мени је за око запала једна занимљива фотографија на којој су Милета Протић Аркадије Попов и Ратко Јовновић, командири заједно у гро плану на слици са тадашњом летачком опремом на себи и сви погинили на задатку водећи своје људе. Штета је што ова фотографија не стоји (поред фотографија многих других таквих људи) у нашим касарнама командама канцеларијама спомен собама, јер је за мене без икакве претензије да полемишем са религијом таква фотографија икона за ваздухоповце (узгред буди речено и као фотографија извесног Љубе Чупића није вазддухопловац већ „само “ борац који се везан ланцима тренутак пред стрељање смеје италијанским фашистима и нашим изродима у лице). На оваквој традицији незаборављајући и наше колеге савременике који положише животе на олтар отаџбине треба да се уче данашње ганерације ваздухопловаца. То је са аспекта здравог морала веома битно, али далеко смо ми од свега тога, јер нас сећања издају, политика нам мути свест, ревидирана историја губи појам о времену и прошлости као да имамо разлога да се па било чега стидимо. А онај ко заборави, негира било који тренутак прошлости тешко да може уздигнуте главе и мирне савести ићи у будућност. А то се нама данас дешава. Једном је Петар Бојовић војвода написао нешто овако: увек је Србију нападао бројнији , боље наоружан и боље организован непријатељ, а Србија је могла да му супростави своју одлучност упорност и храброст. Војвода је био изгледа трезвен и паметан човек. Нажлост ни данас нисмо далеко одмакли од овог његовог постулата и нешто научили из наших жртава. Због тога треба младим људима да хранимо дух свим оваквим примерима како сутра кад они недај боже дођу о сличну ситуацији могу у себи да нађу унутрашњу снагу на највећу жртву када су већ за државу тако јефтини. Е зато нам требају јасна искрена неподељена и потпуна сећања што је био ваљда и циљ оба текста. У сваком случају хвала на исправци.

Odgovori
Ak

U ratu je najlakse poginuti….

Sp

Ne može se Srpski nacionalni interes braniti lažima i izmišljotinama , a vojno politički komentaor M.L. to pokušava pa zato nije slučajno dobio nadimak „laŽanski“ . Do bombardovanja nije smelo doći jer mi zbog tehničke i brojčane superiornosti protivnika tu nismo imali nikakve šanse. A do bombardovanja je došlo delimično i zaslugom velikog vojnog stručnjaka Lažanskog. On je tada lansirao teoriju o tzv. „limenim sanducima“ kojom se tvrdilo da čim mi njima oborimo prvi avion i pošaljemo im pilota u limenom sanduku, javno mnenje USA će se pobuniti i tražiti prekid bombardovanja. Naravno da do toga nije došlo. Cilj ove njegove kolumne je da se kritikuje tadašnja vlast nijer nije ništa preduzela u okviru odbrambenih priprema države. Istovremeno se udara na patriotsku žicu čitaoca eda bi se tako pribavili određeni politički poeni i podrška u trci za fotelju popečitelja vojnog u novoj vladi Srbije! Pa kad on bude postavljen i unapredi i osavremeni VS, e onda ćemo zahvaljujući njemu moći svi da pevamo onu Mirićevu :“ne može nam niko ništa/jači smo od sudbine …

Odgovori
Tr

Istina se lako dozna. Internet postoji. Ja sam bio vojnik, jedna stvar koja mora da se kaze je da niko u tom ratu nije bio sto je hteo (osim dobrovoljaca), i da mnogi koji taj rat nisu ni videli ocim vojnika komentarisu i pisu kojekakve besmislice o tadasnjim desavanjima. Ovi piloti koji su dali svoje zivote nisu poleteli kao kamikaze vec da probaju da uspore napade i koliko toliko pomognu i oni. Cast poginulim pilotima, vecna im Slava , a oni koji od njih prave idiote zelim samo da jednom u zivotu dozive trenutak koji su doziveli ovi piloti kada su poletali da se bore za svoju zemlju. Onaj ko je naredio poletanje neispravnih aviona treba da odgovara za smrt ovih hrabrih ljudi i za svesno unistavanje drzavne i vojne svojine.
Bajke postoje … ko nije ucestvovao u tom ratu ,a ne trudi se da sazna sve cinjenice i istinu ne treba ni da prica ni da pise o tome.
Vecna Slava svim saborcima i onim koji su mi cuvali glavu iz vazduha i onim koji su delili ista govna dole…

Odgovori
Mi

Ljudi, niste normalni.
Ne samo da smo unistili apache u Albaniji i bombardovali aerodrom u Tuzli. Nego smo potopili i njihov nosac aviona u Jadranu. I to sa dve podmornice na dizel. Uz podrsku dva galeba g-2.
Uz te price sam stoicki, dignutog nosa, podnosio bombardovanje.
Nemojte mi to uskracivati.

Odgovori
Д

@Павле.
Па и ти си ми се лепо потписао. Не могу да да одам надимак, таман сам га лепо смислио, али мислим да те знам, па ћу да те питам да ли си то ти, кад се будемо видели.
Лазански је Минхаузен, али свака му част на пролазу. Фрајер је невиђени. Ценим. Сад ти је ваљда лакше.
Дрецун се попљувао на Газиместан, одакле је пошао у политичку каријеру.

Odgovori
Pa

@Дух Чавеза
Na osnovu cega bi mi bilo lakse?
Jer ste nekog frajerom nazvali? Jer cenite nekog?

Sta je ko od pomenutih radio posle…iskreno ne znam, napisao sam sta je bilo tada.

Pe

Da li iko sa osnovnim poznavanjem geografije moze da pomisli da bi amerikanci izlagali svoju skupocenu vojnu tehniku na aerodromu Tuzla?! I za vojsku kakva je bila nasa u to vreme to bi bila laka meta, a da ne pricamo o mogucim diverzijama Srba iz R. Srpske. Inace imao sam cast da upoznam jednog od pilota iz ovog teksta i da mu iskazem divljenje za hrabrost. Covek se zahvalio, ali rekao „gore je bilo onima na Kosarama“. Eto kakvi su to ljudi,skromni heroji. Lazanski i slicni njemu nanose stetu ovim ljudima zarad licne koristi.

Odgovori
Д

И јесте било горе јунацима на Кошарама. Имам неколико пријатеља са Кошара. Тврдо.

Pa

@Pera
Nekoliko meseci pre pocetka napada na SRJ na tuzlanskom aerodromu bili su F-117 u vise navrata.
Kao i ona bitanga Klark.
– Odakle ste?
(markerom oznacava mesto).
– Ovde nece biti dejstava.

Eto toliko smo mali, ako ste razumeli.

Д

@Павле (други пут),
Да ти мало олакшам муку. Ђорђе Аничић и екипа су оборили и Дух Мисурија, који су касније опет исковали, неколико А10 тзв. Врадавичаста Свиња и још доста тога. Американци су цвилели „има ли црвених Мигова“. Са тим ликовима неко се сада љуби, а неко не.
Шта ти уствари није јасно? Па лепо кажи да су јахали психолози, балерине, керамичари и остали купци сателита. Пусти бре Лазанског он је тек „страшно интересантан“ што рече др. Драххх из „Шовинистичке фарсе“.
Него да ли знаш шта је био Џ.Буш старији? Да се не мучиш. Пилот и то одличан. Оборио је пар Јапанаца, а после је догурао до директора ЦИА и наравно после је демократски постао президент. Што се наших пилота тиче они су згодни за сликање са психологом, Суперменом и осталим балеринама, а најбољи фазон је ово са Клисуром у серији о Џорџу.
Јел` ти сад лакше.

Odgovori
Pa

@Дух Чавеза (poslednji put)
Najlakse je odgovarati na pitanja koje sam sebi postavis.
Ja nemam muka koje ste spomenuli i nemam zaista nameru da se ‘natpisavam’ sa vama ili bilo kime.
Ne verujem da imate ijednu osobinu da mozete meni da ‘pojasnjavate’ ili ‘olaksavate’ ista od navedenog. Corav posao.
Po pitanju G.H.W Busha pilot jeste bio, ne znam sta mu daje epitet da je odlican, u svakom slucaju mnogo bolji od mene sigurno. Nije dogurao do mesta dir CIA sigurno zbog planerskih poduhvata tokom neuspele invazije na Kubu. Mozda mu je Preskot bio neki rod, mnogo bogat i uticajan covek svoga vremena i veka.

Znate li kako izgleda kad vas nadlece (ne jedan) B-52?
Iskovali su identican F-16 sa sve brojem ciji ostaci leze u muzeju vazduhoplovstva, pa kakve to ima veze sa mnom?
Ne, ne, ipak se jos jedan cuva rastavljen po nekim depoima.
Ne znam odakle mi ovo.
G. Anicica sam upoznao i to je to.
I M.L. sam upoznao, pre nekih 30 godina, i to je to.

I ova prepiska ima smisla koliko i diskusija o jajetu i kokoski.
Stanje u RV je katastrofa, bilo pre 17 god, sad jos gore.
Podrzimo napor da se stanje popravi.
Slava palim herojima.

Sr

Ljudi moji kakve ste se vi teme dohvatili a nismo ni zrtve prebrojali.
Da da. Jos se ne zna tacan broj poginulih u NATO bombardovanju SRJ. Sramota je koliko srpski zivoti vrede… 1500-2000, neki kazu 2.500.
Ljudi pa imamo svi JMBG, ne zivimo po pecinama, zna se neki red. Dajte da utvrdimo tacan broj, da svaka zrtva ima ime i prezime.

Ovo sa g. Lazanskim nije nista novo, uvek je voleo da pise romane i da malo zacini pricu. Voli i da se gadja s podacima iako mu preciznost nije jaca strana pa bude boljih i losijih tekstova. Hvala vama sa sajta Tango Six na tekstovima u kojima skrecete paznju na netacne informacije. Zaista se nadam da ce jednom neko obraditi sav materijal i napisati celu pricu onako kako se i dogodila. Proslo je dovoljno vremena i istina treba da se kompletira i iznese na videlo.

O nasim herojima sve najlepse. Oni su pokazali kako se brani otadzbina i da je duh naseg naroda nesalomiv. Da smo slozni onda kad je najteze i da samo slozni mozemo protiv svakog zla.
NEK’ IM JE VECNA SLAVA I HVALA!

Odgovori
Go

Predzadnji pasus je apsokutno tacan.Bio sam prisutan kada je pukovnik Pavlovic rekao da nocima sede u avionima i cekaju naredjenje za poletanje,da je bilo suludih ideja iz Komande RV da se poleti sa Migovima 21koji bi se „zaletali“ u neprijateljske formacije….
Na kraju je,doslovce rekao-neka nas podignu da izginemo i da zavrsimo pricu.
To je bilo dva dana uoci njegove smrti.
Slava herojima,nikada ih necemo zaboraviti!

Odgovori
bu

Pravu istinu znaju heroji, oni koji su branili zemlju od sljama pod okriljem NATOa. Tekst je toliko supalj, pun standardnog zamaranja nebitnim detaljima i nabrajanja. Pominju se razne godine a zanima me zasto se onda tek 2016 ovo prica a ne ranije. Jel kod Tadica, Kostunice, Djindjica, M.Lazanski nije bio zanimljiv ili je narod toliko ponizen da nije bilo potrebe siriti gnusne lazi o herojstvu vojske za vreme NATO agresije i zlocinackog napada. Ti vojnici su stali na branik otadzbine a nisu sluzili vojsku setajuci kucice ili sadeci cvece uz prigovor savesti. Istina je da je NATO na tada SRJ polomio zube i da nikada nece da se oporavi od toga. Svako iole razuman vidi gde je NATO sada a gde je bio u vreme pre nego sto se drznuo da krene na Srbiju. Slava herojima koji su cuvali zemlju!

Odgovori
Ru

U čitavoj priči o pilotima budale i kriminalci su samo oni, koji su od njih tražili da idu i da se ubiju u vazduhu. Poleteti u onim uslovima direktno u rakete jednako je samoubistvu. Moglo se uzvratiti, moglo se srušiti awacsa u madjarskoj, moglo se prišunjati do Ljubljane i opaliti dve rakete na tanker i zbrisati nazad, moglo se jedino partizanskom taktikom. Ali ne „klasičnom“ PVO.

Odgovori
wa

RANO JE ZA ISTINU, AKO IKADA I BUDE DOZVOLJENA. lIČNO POZNAJEM NAJGLAVNIJE AKTERE 99-TE, I SVEDOK SAM NAJVAŽNIJIH DEŠAVANJA. ZATO, MISLIM DA JE SPASOJE SMILJANIĆ NAPISAO TO ŠTO JE NAPISAO I ŠTA JE MORAO I TREBAO NAPISATI. NEKA ZA SADA OSTANE TAJNA, ALI KAD KREPAMO OSTAĆE DA SE OBJAVI, ONO ŠTO SMO ZAPISALI…..

Odgovori
Ko

Власти су се смењивале, али су питања о догађајима из 1999. године остала отворена, а одговори прикривени. Очигледно је да се озбиљне анализе протеклих ратова (бар јавно) избегавају. По реакцијама бројних дискутаната види се да многи нису спремни да расправљају о овоме трезвено, без емоција. Вероватно је за већину наших људи потребна већа временска дистанца да би без острашћености расправљали о осетљивим темама.

Петар је реаговао грубо на писање Лазанског, али је ипак смогао храбрости да о неким стварима проговори отворено. То је за поштовање. Рат је за праве професоналце озбиљан посао. Зато се надам да је макар на професионалном војном нивоу направљена озбиљна анализа, ма колико она била тешко стварљива.

Odgovori
Pa

Otvoreno i dokumentovano o losem stanju, losim godinama i decenijama u RV je obaveza svakog dobronamernog novinara koji se bavi tom tematikom.
Otvoreno o bombasticnom stilu pomenutog je samo zanatska rasprava.
Lose anonimno navijanje i neargumentovano pljuvanje (rekla-kazala) zauvek proterati ne samo sa stranica ovog nego svih medija.
Srdacno.

Wa

Ovaj tekst Lazanskog je 100% glupost i izmisljotina. U javnim intervjuima na televiziji kao i u dokumentarcu „Niko nije rekao necu“ piloti kao sto su Nikolic, Arizanov, Ilic, Milutinovic i Peric su sasvim cisto objasnili sta se desilo i da nijedan od njih nije uspeo ni raketu da ispali. Mi znamo zasto, da ne ulazim u to. Znamo i zasto je nas par ’29-tki (Peric i Radosavljevic) otisao u Bosnu, i price Lazanskog su gnusne za citati i potpuna glupost. Nema kredibilitet kao novinar; nema ga ni kao ljudsko bice.

Mene muce dve stvari. Prvo, zasto autor ovog teksta prikazuje sliku onog zutog smrada i pi*ke od coveka koji je leteo na F-15? Slici ljigavca nije mesto uz slike nasih pilota.

Drugo, mi znamo da su 24.3.1999. oboreni Arizanov, Nikolic i Milutinovic (nasa PVO pred sletanje) kao i da je Ilicev avion ostecen. Amerikanci tvrde da je P.Puk Cesar Rodriguez bio taj koji je napao prvi i neposredno pred 8 uvece oorio MiG-29 u rejonu gde je Arizanov bio. Zatim tvrde da se Capt. Mike Shower upustio u bitku sa MiG-29 koji je poleteo sa Batajnice oko 8:40. Cela bitka se odvijala sa F-117 koji se nasao izmedju F-15 i MiG-29 kojim je leteo Nikolic. Sam F-117 je bio unutar dometa Nikolicevih IC raketa (R-73) ali to nije pomoglo jel Nikolic nije imao sistem da ga otkrije a ni nekoga na zemlji da ga navede. Interesantno je da ni Shower nije znao da je zamalo pogodio F-117 gadjajuci Nikolica. Nakon sto ga je oborio je cuo da jos jedan MiG-29 uzlece i njega je napao ali nije oborio. Ovo se podudara sa obaranjem Nikolica i Kulacinovo izbegavanje raketa i sletanje u Surcin. To ostavlja da se normalan covek pita za sta taj holandski ljigavac Major Tankink hoce kredit? Koga je on oborio? Iliceva zona i vreme patroliranja se uopste ne podudaraju sa holandskom pricom a i pogodak na Ilicev avion nije rezultirao u obaranju. Predrag Milutinovic (Grof) je pogodjen od strane nase 311. pred sletanje na Niski aerodrom.

To znaci da holandjanin laze k’o pas – ili amerikanci. Imaju i oni svog Lazanskog.

Odgovori
Pa

@Walter White
Potpuni promasaj. NIje clanak o tome…
‘Nema kredibilitet kao novinar; nema ga ni kao ljudsko bice. Mi znamo zasto, da ne ulazim u to. Znamo i zasto je nas par ’29-tki (Peric i Radosavljevic) otisao u Bosnu, i price Lazanskog su gnusne za citati i potpuna glupost. Nema kredibilitet kao novinar; nema ga ni kao ljudsko bice……To znaci da holandjanin laze k’o pas – ili amerikanci. Imaju i oni svog Lazanskog.’

Postoji li vise patologije u manje reci?
Sledeci put da navodis ‘slepi’ Mig-29 na neki od ‘nevidljivih’, posto vidim da ti ide.
Ko su to ‘mi’ (vi) ?

Д

„“Валтер Вајт.

Не знаш ти пријатељу како је било. Сад ће да ти објасне.

Wa

A ko si ti? Koji si ti faktor ovde sem sto si se nasao da skaces na svakoga k’o napise nesto o Lazanskom? Imas li sta korisno da dodas u odbranu svog omiljenog karaktera ili da skreces temu?

Ja postavljam pitanje koje je proizaslo citajuci clanak. Dva obaranja od strane NATO-a 24.03.1999. Trojca NATO pilota tvrde pazar. Jednostavno – pitam o cemu je rec. Ako ne znas – cuti.

Mi = oni koji su pogledali/procitali bar jedan intervju sa Pericem znaju zasto je isao ka Bosni – a nije da bombarduje aerodrom kod Tuzle. To izgleda tebe ne ukljucuje.
Sta u mojoj recenici da Nikolic nije imao sistem da ga otkrije i da nije bilo koga da ga navede nije bilo jasno? U svakom intervjuu sa Nikolicem je covek govorio o otkazu radara i nemogucnosti da uspostavi vezu sa kontrolom na zemlji. Procitaj, pogledaj, pa ako ti je i dalje nejasno mogu da probam da ti nacrtam!

Pa

@(‘Cavez’-‘Walter’)
Opet mrtva trka
Ne drzim stranu nikom.
Kakve veze imaju piloti Nato koji tvrde pazar sa samom sustinom teksta? Opet se daju odgovori na pitanja koje sami sebi postavite(a procitali ste clanak o tome, jel?) a koji nemaju nikakvu vezu sa kritikovanim clankom.
Vidi, ja sve sto sam rekao je iz licnog iskustva, za razliku…
Skidam kapu za ‘Mi’, pojasnio si ekspertizu svoju. HVALA!
Ne argumentovano se nema sta dodati, ja zaista ne znam kako je bilo, nisam bio u tim akcijama, niti sam ikad tvrdio da znam.
Kakve pozitivne efekte treba da ima clanak na ovom portalu? Procitaj sta si napisao o pomenutom, to bi sa svojim iskustvom, vaspitanjem i obrazovanjem napisao o bilo kome. Ne umes kulturno da srocis, jos ces da crtas?
A sa vama niti imam sta i ne bih zaista da imam raspravu bilo o cemu, a u duhu ‘vase’ komunikacije tek…

Pa

Kakve veze imaju piloti Nato sa sustinom clanka?
Apsolutni promasaj kao komentar i kao nacin komunikacije….valjda ti je jasno i zasto.

lj

„Pogođen od strane naše 311.prilikom sletanja na niški(malim slovima!!) aerodrom“??Šta je to „naša 311“.?

12

@ljubo

311. samohodni raketni puk PVO

Sl

Sto se tice nasih pilota, slava im i hvala im za iskazano junastvo . Za vreme rata bio sam u Pristini i svojim ocima sam video kako nasa pvo pogadja nato avion. Gadjan je sq dve raketet. Avion je poceo da dimi i udaljio se u pravcu Makedonije pritom je iz njega nesto izletelo u vis . Sve se to odigravalo veoma nisko a vreme je bilo lepo tako da je i vidljivost bila dobra. Ovo nisu moje izmisljotine jer je lako pronaci svedoke ,mnogi su gradjani Pristine to gledali. Ovo pisem da bi se znalo da nismo bas te 99 bili samo ovce za sisanje ,imali smo jos zuba da ugrezemo

Odgovori
Ra

Najupečatljivja akcija vazduhoplovstva SRJ 1999. bila je napad na Nju Jork koji se dogodio 5. Maja kada je.general-major Nikodim Bezmalinović tačno u 5.50 časova po istočno-američkom vremenu poleteo sa svojim super-galebo. sa srpskog nosača aviona „Đeneral Mohajlović“ koji se nalazio 100 milja južno od Njufaunlanda. Pratio ga je pukovnik Miroslav Lazanski na svomjoj Utvi. On je i bio svedok događaja kadase Bezmalonović katapultovao. iznad Central Parka i potom u slobodnom padu s eksplozivom oko pasa i pazuha sunobratio u park pobivši stotine neprijatelja. Poslednje reći mu behu kako navodi Lazanski: „Neka bog čiva SRJ i vožda Slobu.“

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Јадар 1914 - Јадар 2024 na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Па,како је велики вођа поклонио оно за шта су 1914 године преци давали своју крв и животе, можда и потпишу за те Рафале.

19. Jul 2024.Pogledaj

Milos na: [EKSKLUZIVNO] Na istorijskom RV i PVO letu do najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti: Srpski C295MW na centralnoj poziciji statike RIAT-a

A kada ce biti medjunarodni aeromiting u Srbiji kao sto je bilo na vojnom aerodromu Batajnica 2009 i 2012 godine da se pokazemo kao domacini i organizatori

19. Jul 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

,, Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?" Onoliko koliko su uspeli na osnovu prilike/taktike/šanse, i odnosu snaga. Kakvo je to pitanje? Mislim da je poenta bila da je SA-6 Kub i SA-2 radar i raketa obarao F-16 slicne sposobnosti jos tada. Sta bi bilo da je PVO veceg…

19. Jul 2024.Pogledaj