BEG airport status
Operateri bespilotnih letelica koje snimaju iz vazduha osnovali udruženje u Beogradu Registrovano prvo vazduhoplovno udruženje koje će se baviti problematikom dronova za snimanje iz vazduha / Foto: Realtor

Operateri bespilotnih letelica koje snimaju iz vazduha osnovali udruženje u Beogradu

Nakon najave iz avgusta prošle godine, operateri bespilotnih letelica (popularno „dronova“) koji se bave snimanjem iz vazduha osnovali su „Nаcionаlni klаster bespilotnih letelicа i bliskih sektorа“.

– Jedаn od prvih zаdаtаkа je sаrаdnjа sа nаdležnim orgаnimа u uspostаvljаnju jаvnih evidencijа, donošenju zаkonske regulаtive i učestvovanju u drugim poslovimа od jаvnog interesа u sklаdu sа zаkonom – objasnio je za Tango Six predsednik izvršnog odbora Klastera, Sima Marković.

Udruženje planira i da organizuje obuke za upravljanje bespilotnim letelicama na kojima bi se budući operateri upoznavali i sa zakonskim regulativama i pravilima iz ove oblasti.

– Postoje zahtevi različitih produkcijskih kuća koje snimaju svoje filmove, ali i  medija koji u situacijama nepogoda – poplava, požara, žele da sve to snime zarad informisanja. Sve to treba urediti, edukovati ljude kako se letelica upotrebljava, koje su opasnosti, koje su dobre strane – objasnio je Marković.

Osim toga, cilj će biti i da se predoči u kojim sve oblastima bespilotne letelice mogu da imaju svoju upotrebu.

– Posebno vаžаn cilj Klаsterа je povezivаnje subjekаtа privrednog, jаvnog i civilnog sektorа uključenih u oblаsti privrede, ekologije, bezbednosti, obnovljivih izvorа energije, poljoprivrede, turizmа, zdrаvljа i sportа u cilju stvаrаnjа mreže zаinteresovаnih subjekаtа – ističe Marković.

Udruženje trenutno broji 12 članova među kojima su modelаri, konstruktori, snimаtelji, аrhitekte, projektаnti putevа, poljoprivrede, šumаrstvа, vodoprivrede, ekologije i elektroprivrede.

Svi zainteresovni za priključivanje Klasteru mogu da se jave putem i-mejla klasterbeslet@gmail.com .
 
 
dronefest

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

OZ

Konacno. Sto se tice regulative za snimanje ona uopste ne postoji. pozivaju se na SL iz 1994 godine gde se nijednom recju ne pominje Srbija.

Odgovori
Al

Ok super… kako postati član? neki link… telefon… mail…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Medo s mora na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

@Vlada "ujedno na neki način pomaže Rusiji" Do istog zaključka sam i ja došao, nakon mađarskih BTRova. PItanje je samo čija je to bila odluka, domaća ili ruska?

26. Jun 2024.Pogledaj

Vaste na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

PSA Koliko sam do sada video gomila oružija je došlo preko posrednika ,pa se neki pitali kako je Maroko donirao T-72 modernizovani Ukrajini dok neko nije razjasnio da se preko njih vršio prebačaj drugih dobavljača iz drugih država ! Ni naše prodate silne granate i municija u Ukrajinu nije išla direktno već preko Čeških,Poljski i…

26. Jun 2024.Pogledaj

Pavle na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

Rotring Smanjena vidljivost sa tri podvesna rezervoara, supercruise sa istim...da vazi se, rexovsky...meteor svi imaju vec ne

26. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

@Vlada Predsednik Francuske je vec objavio da su dodelili Ukrajini Mirage 2000-5 i da je vec poceo trening pilota. Srbija ne moze da utice na te odluke, pitanje je da li ostaje neki broj aviona koji Ukrajini ne treba, pa postoji sansa da prodaju Srbiji. Srbija ne "pomaze" Rusiji, nedavno je objavljeno da smo za…

26. Jun 2024.Pogledaj