Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju
Gotovo potpuno uništena jedna od najvećih termoelektrana u Ukrajini, termoelektrana ''Tripoljski'' u Kijevskoj oblasti.

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

U prethodnoj nedelji rata u Ukrajini ruske snage nastavile su sa masovnim udarima po ukrajinskim strateškim ciljevima, ponovo dobar se deo deo napada odnosio na objekte energetske infrastrukture koja je ovoga puta veoma teško oštećena. Na frontu je ruska vojska i dalje u naletu, najintenzivnije borbe vode se u Donjeckoj oblasti, u predgrađima Časov Jara, i zapadno i jugozapadno od Avdejevke.

Osim toga, Rusi su značajno povećali broj vazdušnih udara oko Harkova, Ukrajinci smatraju da će jedan od ciljeva ruske ofanzive, za koju smatraju da predstoji na leto biti upravo Harkovska oblast. Sa druge strtane ukrajinski zvaničnici, među kojima je i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, najavljuju ukrajinsku kontraofanzivu. Pri tom, ne mogu da navedu kada će to početi ali podsećaju da je to moguće samo uz obilatu zapadnu vojnu pomoć.

U toku je ruska ofanziva na grad Časov Jar / Grafika: ISW

Predsednik Zelenski izjavio da bi rešenje problema ruskih borbenih letelica i avio-bombi bila isporuka nekoliko desetina raketnih sistema PVO, kao i dovoljnog broja savremenih borbenih aviona. Zelenski je u svojim obraćanjima medijima izneo i podatak da je potrebno 25 sistema PVO tipa Patriot sa 6-8 lansera raketa kako bi se u potpunosti, kako je rekao ‘‘zatvorilo nebo‘‘.

Istovremeno, SAD su objavile da Ukrajini prodaju rezervne delove raketne sisteme PVO Hawk u vrednosti od 138 miliona dolara. Sjedinjene Države su najavile ovaj potez i to obrazložili time da je Ukrajini hitno potrebna tehnička podrška za ove raketne sisteme. Iz Stejt departmenta su naveli da Ukrajina hitno treba da ojača svoju sposobnost da se brani od ruskih raketnih napada.

 
Nezvanični ukrajinski izvori navode da su Rusi pojačali vazdušne udare oko Donjeckog grada Časov Jar, i da ruski borbeni avioni trenutno lete veoma blizu liniji fronta. To se može primetiti i na nekoliko video snimaka na kojima se vide kako ruski jurišni avioni Su-25 lete blizu ili iznad pomenutog grada. Ovakvoj situaciji, je kako se navodi, doprineo nedostatak municije i raketa sistema PVO ukrajinske vojske.

Satelitski snimak vazduhoplovne baye Jejsk na kome se vidi oštećeni ruski amfibijski avion Be-200.

Ukrajinci su 4. i 5. aprila dronovima-kamikazama bili napali ruske vojne vazduhoplovne baze Engeljs-2, Morozovsk i Jejsk. Tvrdili su da su u bazi Engeljs-2 teško oštetili tri strategijska bombardera Tu-95, da su na aerodromu Morozovsk uništili 6 borbenih aviona Su-27 (ili Su-35S) i Su-34, kao i da su u vazduhoplovnoj bazi Jejsk uništili tri jurišna aviona Su-25.

Uvidom u satelitske snimke sve tri pomenute baze koji su napravljeni nakon ukrajinskih napada, može se zaključiti da na aerodromima Engeljs-2 i Morozovsk nije bilo oštećenih niti uništenih aviona. U bazi Jejsk, u Krasnodarskom kraju, gotovo na obali Azovskog mora, može se međutim videti da je moguće da je došlo do oštećenja amfibijskog aviona Be-200 ruske mornaričke avijacije. Pogođenoj letelici najverovatnije nedostaje deo konzole levog krila, ostaci se nalaze na stajanci, na kojoj se vide i tragovi goriva.

 
Ukrajinske snage već izvesno vreme koriste nove domaće dronove-kamikaze RAM-X koje su fizički, a i po nameni veoma slične ruskim Lansetima. Smatra se da su ove letelice na osnovu takođe domaće izviđačke letelice Leleka-100, da imaju masu bojeve glave od 3 kg, dolet do 30 km, da može ostati u vazduhu do 40 minuta, kao i da ima mogućnost automatskog zahvata cilja.

U sredu 10. aprila blizu zapadne obale poluostrva Krim srušio se desantno-jurišni helikopter Mi-24 ruske armijske avijacije. Prema ruskim nezvaničnim izveštajima oba člana posade su poginula, a mogući uzroci nesreće su tehnički otkaz ili prijateljska vatra. Kako se još navodi, letelica je bila korišćena za dejstvo po ukrajinskim besposadnim plovilima u Crnom moru. S druge strane Ukrajinci tvrde da su taj helikopter oborile njihove snage.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Ne radujem se ratu ALI sad da pitam ove komentatore koji cvrkuću kako su Ruske snage na izdisaju kako će se povući !
Ipak su Rusi sila ukraina ima taman toliko moći da pobedi Ruske snage koliko je i Srbija 1999 imala snage da pobedi NATO !

Odgovori
Sh

Kakva su Rusi to sila? Nisu u stanju da zauzmu ni par selendri na par desetina kilometara od sopstvene granice. Da, i OSRF su na izdisaju, mogu da naprave još dosta štete, to nije sporno, ali svaki nalet, svaki ispaljeni metak u ovom besmislenom ratu znatno smanjuje sposobnosti OS RF. Što se poređenja SRJ i Ukrajine tiče, to je smešno. Evo, Rusija je započela kopnenu invaziju sa vazdušnim udarima i ulaze u treću godinu, a da niti jedan oblasni glavni grad nisu zauzeli (ne računam Donjeck, Lugansk i Simferopolj, koji su pali bez ispaljenog metka još 2014.), osim Hersona, koji su u međuvremenu i izgubili. SRJ je „istrajala“ 78 dana. I ne samo to, već Ukrajina aktivno dejstvuje i po unutrašnjosti Ruske Federacije.

Pe

Sve je to i dalje smesno za Rusiju koja je do 2022 glumila u PR snimcima veliku silu.U trecoj godini napada na mnogo slabiju zemlju, Rusi nisu osvojili ni najistocniju ukrajinsku pokrajinu Donjeck, i to je prava mera ruske sile.
Kao sto smo videli napadima na Rusiju, gde je Ukrajina i vise puta zaredom pogadjala isti vojni aerodrom, pa gomilu naftnih fabrika, ne postoji 100% zastita PVO, i posle desetina napada na Ukrajinu neke rakete ce ipak proci.
Ukrajina ima dovoljno PVO da moze obarati ruske rakete, i nijedan ruski avion ne sme prici Ukrajini blize od same linije fronta.
Tesko bi se kontrola ukrajinskog neba mogla kvalifikovati „na izdisaju“.
Rusko napredovanje je minimalno, kao i od pocetka agresije: od pada Avdijevke oko 7,5 km a to je od trga republike do Zemuna.
Prakticno godinu dana od okupacije Bahmuta Rusi jos nisu dosli do Casiv jara,koji je na par km.

Odgovori
Mi

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana – od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih – ali situacija je upravo obrnuta …

Sto se tice teritorija – Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali … potpuno je trenutno nebitna brzina napredovanja – unistavanje tehnike i zive sile je prvenstveni cilj ruske vojske.

Mi

Dusane, mnogo si pozitivan na stanje ukrajinske armije cak i sada. Nije to losa stvar ali ne realno je. Da nije stiglo preko 100 milijardi NATO pomoci odavno bi cela Ukrajna kapitulirala. Medjutim ni sve to nije pomoglo i odavno se bore samo zahvaljujuci donacijama i sada stranim legionarima i svojom umornom vojskom.

Rusija se adaptirala relativno brzo posle greski i katastrofalne taktike u 2022. Kao sto sam i ranije pisao, bice veci i jaci nego pre 2022. Vec jesu.
Sta su im ukrajinci unistili su lekcije zbog kojih se Rusija samo ojacava, ali kao sto vidis nikako ne gubi na frontu i sire. Ofanzivna sposobnost je evoluirala u roku od godinu dana uprkos svim sankcijama i vojnim gubitcima. Prosto receno, svako pogodak koji Ukrajincima prodje u Rusiji Rusi zadaju 20-20x vise iste nedelje. Rezultati se vide na terenu, ko realno gleda naravno!

Pa

Dušan Petrović otkrio da u pozicionom ratu nema velikih teritorijalnih napredaka. Svaki pokusaj frontalnog napredovanja bilo koje vojske zavrsi se masakrom i neverovatnim gubicima kao na Somi i Marni. I Nemci su 1914. bili najveća vojna sila na svetu pa nisu napredovali ni par njiva kod Verdana. Srpska i Francuska vojska su probile solunski front tek kad su Nemci upali u krizu, a Bugari ostali bez hleba i pobunili se. Kakva je to Francuska bila sila kad Bugarsku nije mogla tri godine da savlada? Dušanova posla…

Е

Опет коментари о километрима напредовања и величини села. :-)

Руси су поставили за циљ демилитаризацију. По ономе што пише запад рекао бих да им иде врло добро. Уништили су све оригинално украјинско и много НАТО опреме испразнивши складишта у Европи.
400 лансера разних типова су имали Укри пре рата према западним изворима. (250 С-300, 75 Бук, 75 Стрела)
Сад траже још 150- 200 Патриот лансера.

Треба да попуне рупу од 500,000 људи. Смањили су сада само број за мобилизацију јер су ‘пронашли’ људе у позадини, али индиректно су признали жртве. Занимљиво, број је већи од оног што је и сам Шојгу објавио.

GAME OVER

VJ

@Mile
Rusiji itekako trebaju teritorije u Evropi, izlaz na Crno more. Oko 85% stanovništva Rusije živi između zapadne granice i Urala, dalje je beskrajna pustara. Ovo je klasičan rat za otimanje teritorije, samo što je zajeb bio u proceni da će završiti za par dana.

Mi

Čekaj DuPe, zar nam nisi pisao kako ukrajinska ofanziva ide po planu? Otkud sad da Rusi napreduju? Aha, loše napreduju vjerovatno. Isti si kao i Zelenski, komedijaš pravi. Nešto ti i tvoja grupa podrške posustala samo se ti ne daš.

Cr

Kojekude, Jedno su želje, stvarnost je nešto potpuno drugačije. Po ko zna koji put u istoriji, Evropa je potcenila Rusiju. Hteli ste da probudite uspavanog medveda, sad gledajte…. A lepo vam je rečeno ga to ni po koju cenu ne radite, jer nam novi veliki rat ne treba!

Sh

Dušan je u pravu. Zašto? Pa Rusija pozicioni rat nije ni planirala, već je protiv svoje volje uvučena u isti. Razlog? Nemogućnost brzog prodora u dubinu teritorije protivnika. Jedino gde su demonstrirali kakvu-takvu kompetentnost je početni napad na Zaporošku i Hersonsku oblast 2022. I ništa više. Rakete se koriste krajnje štedljivo, a „spas“ je pronađen u Iranu! Toliko o sili!
@ Patriot: Na Solunskom frontu nije bilo samo Bugara, već i jedna nemačka armija i po jedan turski i austro-ugarski korpus. Plus što Solunski front i nije bio nešto naročito značajan za saveznike.

Mi

@Sheik
Rusi prave i koriste svoje rakete za unistavanje ciljeva, a iranski Shahed/Geran2 su tu da zasicuju i trose NATO PVO.
Sto se tice nemogucnosti brzog prodora, tu su se tesko zeznuli jer su krenuli sporo i neorganizovano sa idejom da ce se Ukrajinci razbezati i Zelenski otici van zemlje. Kardinalna takticka greska koja ih je debelo kostala. A nije da nisu mogli udariti iz sve snage prvih nedelju dve, i obeshrabriti bilo kakvu zapadnu pomoc. Ruska posla.
Samo, sve to sad oni ispravljaju i guraju napred dok NATO jedva da ima sposobnost da salje vise oruzije Ukrajni a da sebe ne stanjuje. Daleko od toga da mogu ili imaju dovoljno za neki preokret.

Sv

@Petrovic Dusan Rusi nisu stigli do casov jara a vidimo gore u clanku kako 2 su-25 prelecu casov jar.

Sh

@Svarog: Nisu preletali Časov Jar, već Bahmut.
@Miloš: Ala ih uništiše, svaka im čast! Što se napada tiče, nije kardinalna taktička, već strateška greška, jer je za ove dve i po godine Rusija demilitarizovala samu sebe.

Pe

Ukrajina prvi put srusila bombarder Tu-22M3
https://m.jpost.com/breaking-news/article-797892
Dobili novi Patriot, i dobice jos 6 baterija.

Mi

Zadnjih nedelju dana su stigle informacije iz ukrajinskih i ruskih izvora da se nove X-69 (Kh-69) raketa koristila za pogadjanje centrale 50km od Kijeva. Verovatno su lansirane sa Su-57 jer su dizajnirane za njega. To je, ako se ne varam, nesto kao americki JASSM ali napravljen da se nosi u unutrasnjim spremnicim Suhoja 57 (4komada).

Takodje je interesantno je da pored svih NATO igracaka i te svemocne tehnologije Ukrajinci kopiraju ruskog Lanceta.
Uz to, hoce i navodno mogu da prave fabriku Bajraktara usred rata, a nisu u stanju da prave sebi dovoljno 155mm granata, negonzbog manjka donacija istih navodno gube rat. Zaista čudno.

Odgovori
Sh

Miloše, Ukrajina proizvodi granate kalibra 152 mm, samo imaju problem sa cevima, koja su uglavnom istrošena. Lancet jeste prilično uspešan, ali nije ništa posebno novo ni revolucionarno, postoji još čitav niz sličnih sistema iz raznih zemalja.

Mi

Pa sto ne prave te granate i cevi (ukljucujuci i 155mm). Nije to ni blizu toliko komplikovano za takve majstore i toliko zemlju sa istorijom masinke manufakture svega i svacega. Sa druge strane hoce da prave Bajraktare i svoje Lancete a nemaju dovoljno granata, i ceo NATO nema dovoljno da im pokloni. Totalno nelogicno. . Samo biznis i izgovori koliko ja vidim.

Da NATO ima nesto sto je efikasno kao Lancet, dali bi im da isprobaju do sada. Switchblade nije istoi i slabo se se pokazao. Ukrajinci ga nece.

Rusi su dokazali da su sposobni da u jako kratkom roku naprave veliki broj novih vojnih sretstava koje do skoro uopste nisu imali. Modifikacije za planirajuce FAB250-3000 su jos jedan primer koji se masovno proizvodi kao Lancet, i isto tako pravi ozbiljnu promenu stanja na frontu.

ma

@ Miloš 77 potpisujem tvoj komentar, 100% se slažem sa tvojim navodima. A po određenim izvorima uskoro kreće i proizvodnja monstruozne bombe FAB 9000, koja je ne samo tri puta teža od FAB 3000 (čija je serijska proizvodnja počela pre neku nedelju!), već i drastično jače razaranje izaziva; jednom rečju stvarno odvratno razorno oružje.
@ SheikhZayeb Lancet se odlično pokazao, toliko dobro da je je postao skala po kojoj se meri uspešnost drugih dronova i toliko dobar da se kopira. Evo Ukrajinci su pre nekoliko meseci napravili kopiju Lanceta, naravno drugačiju, ali dosta podseća na Lancet. U početku sam i sam bio jako skeptičan oko perspektive Lanceta, ali su vreme i uspele akcije pokazale da je ipak izuzetno uspešno oružje. Protekle nedelje je Lancet razorio 32 sistema ukrajinskih trupa (mrzi me da nabrajam šta je sve uništeno, uglavnom postoje snimci na netu), i već je u martu ove godine dostigao brojku od 1200 dokumentovanih udara na razne ciljeve, te se opravdano smatra da je ukupan broj pogodaka drastično veći. E sad da li su svi ciljevi uništeni ili onesposobljeni to je naravno pitanje. Treba napomenuti da se mnogi udari Lancetom mogu smatrati poverljivim, te ukoliko uopšte i budu, video snimci će tek nakon određenog vremena biti objavljeni.

Pe

@Miloš77 Ako su rakete lansirane iznad Rusije, potpuno je svejedno koji avion je lansirao, mogao je An-2 zaprasivac kukuruza.
Su-57 za preko 2 godine najtezih poraza Rusije nije nijednom ulazio u borbu u Ukrajini, a to pokazuje sta sami Rusi znaju i misle o kvalitetu tog aviona-lete na sigurnom Su-30/35

Mi

Ode sve do Dnjepra rusima, Kijev demilitarizovana zona, levo Poljaci, Rumuni i Mađari po deo, neki manji delić Ukrajine u NATO i to je to, game over. Sve to pod uslovom da Rusi pristanu, a ne deluje da će pristati, zašto bi.

Odgovori
Sh

Da, da, samo što treba da pređu par stotina kilometara do obale Dnjepra, što će, sudeći po dosadašenjem tempu „napredovanja“ koštati još par stotina hiljada mrtvih uz izbijanje 2034! Bravissimo!

Mi

Ne bi ja sudio po dosadasnjem tempu nista. Trenutno se lomi ljuska od tvrdog oraha velikog 1000km. Zna se sta biva kad ljuska krcne.

Sh

A po čemu bi sudili onda? Evo, čekamo da krcne koliko dugo već? i po koju cenu?

Ma

Rusima jedino u Ukrajini treba ljudski potencijal, to su potratili. Zemlje i ruda imaju kolko hoćeš. Naþalitet kod Rusa pada i za 50 godina će biti velika manjina i raspast će se. Ukrajina im je bila prilika da naprave 50 miliona Rusa, al ne na ovaj način. I sad su uništili to, jer im Ukrajinci neće to tako brzo zaboravit

Mi

@SheikZayeb
Ja bi sudio po trenutnoj situaciji na terenu, i potencijalu obe strane da sprovede vece kopnene i vazdusne napade sirom fronta. U to se uracunava naravno kolicina monicije i ljudstva na stanju.

Rusi trenutno imaju vise i bolje sve osim satelita i saveznika.

Re

Dobra je ova konstatacija o naplati rezervnih delova za Hawk.Ima Zapad i pertle da im naplati kao nama Francuzi u I sv.ratu.Pored miliona grobova ostaće Ukrima patrljci zemlje oko lvova prezadužene do beskraja.Jedino da mole Boga da Tramp dodje na vlast i prekine ovo ludilo,u tom slučaju izgubiće ove četiri oblasti ali će im bar ostati i deo Crnog mora.

Odgovori
Vl

Pa sada, evo i Tramp im nudi pomoć ali kao kredit. U stilu, nema više poklanjanja, plati pa klati. Samo, od čega da naplati s obzirom da su im sve uzeli Rusi. Još ako Baćuške primene američku taktiku i krenu da naplaćuju i zadnje zrno, minobacačku granatu, bombu i raketu koju su bacili neprijatelju po glavama, ode i pola Poljske iz Nato u sastav Rusije (taman onaj deo što su dobili na poklon od Sovijeta).

Si

Hahahaha Vlad… Ma sta Poljska, ode i London Rusima i pola Skotske. A eno u Portugalu vec rade nove betonsko molove da prime Crnomorsku flotu kad zavrse sa Ukrajinom.

De

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

Odgovori
YP

I ja sam mišljenja da zapad nema šta više da pošalje. Izuzev vojske SAD, ostatak NATO članica izgleda ozbiljno kuburi sa brojnim stanjem složenih i sofisticiranih borbenih sistema, tj. niko nema dovoljno ni za sebe u slučaju rata. Što je bilo u rezervi ili u otpisu su poslali, a sa novijom tehnologijom, jako teško ide.
Biće još gore ako im doniraju ili prodaju dotrajale F16…

Pe

@ypt Kako to „zapad nema sta da posalje“, ako je zapad 50 procenata ekonomije sveta. A Rusija 1.25 odsto?
Vec juce su Ukrajinci dobili novi Patriot, EU ce dati jos 6 baterija, evo danas skinuli Tu-22 bombarder.
A u subotu preko 60 milijardi od Amerike..i to sve ide americkim fabrikama oruzja.

Br

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona…

Odgovori
Mi

Naravno razlog sto Ukrajna gubi sada nije sto joj je vojska pobedjena dva puta do sada, a neprijateljska veca nego na pocetku po izjavama americkih vojnih lidera.

Tako i mi treba da kazemo da je razlog sto smo izgubili Kosovo. Nismo mi bili manji i slabi, nego brate..da smo dobili oruzije koje smo trazili od sveta isprasili bi neprijatelja kad tad. Kako se samo mi nismo setili i trazili 1999-te toliku pomoc, i posle krivili svet.

Br

Najzanimljivije je koliko je sve ovo van realnosti. Sada je problem da im se isporuci i baterija ili dve (izgleda ce biti Nemacka i Japan sa po baterijom), jer nema ni dovoljno lansera, ni raketa, ni obucenih posada za deljenje, nemaju ni obicne granate dovoljno, a traze 200 lansera ili 25 baterija, od kojih svaka kosta oko milijardu, sada mozda i vise, a sa samo par kompleta raketa i obukom, baterija je verovatno blizu dve milijarde, sto je vec 50 milijarde, pa da bi se te silne baterije koristile kako treba potreban je i znacajan broj sistema kratko-srednjeg i kratgog dometa, kao npr NASAMS/Iris i Stinger/Mistral i ogroman broj osmatrackih radara i sistema za PED, pa sve to treba dopremiti i obezbediti dovoljan broj posada, plus jedinice za cuvanje sistema na polozaju i potrebno je obezbediti odrzavanje u teskim ratnim uslovima… I na kraju da bi sve to imalo smisla, potrebno je i vise eskadrila modernih lovaca… Svakom ko se imalo razume u materiju je jasno da od svega toga nema nista, to je jednostavno nemoguce, za tako nesto je bukvalno i deset godina malo i to u miru i ako si Katar ili Kuvajt, dok je Ukrajina vec u minusu od 300 milijarde i nema naftu ili gas, luke i aerodromi su blokirani, zeleznica i energetika jedva funkcionisu i trecina stanovnika je u izbeglistvu… Plus je Iran napao Izrael. Gejm over.

Mi

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije.

Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane.

Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova – puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista – i dodjosmo do onoga – klin se klinom izbija – jeftinije od PVO raketa a za ove manje FVP dronove najbolje resenje.

I jos jedna stvar – sta je to sinoc poletelo sa Kapustin jara? Vrlo cudna raketa, jos cudniji let posle odvsjanja drugog stepena – i Rusi UVEK posle lansiranja balisticke interkontinentalne rakete kazu – uspesno lansirana … to i to … i uspesno pogodila cilj na Kamcatki na primer.

Ovde toga nije bilo a ovo je vidjeno iznad centralne Azije kao i Irana … Burevestnik na atomski pogon – ode juzno …

Odgovori
Mi

Imas link za snimak? Hvala.
Sada se sve testira duplo brze i stavlja u proizvodnju ako vredi. Ruska vojska je jako brzo uvela u upotrebu dosta svrai zadnjih 12 meseci. Ratne taktike i oruzije koje dominira se jedva prepoznaje od Vagnera i bitke za Bahmuta prosle godine do sada. Cirka 12 meseci evolucije. Sta tek sledi majko mila…
Kompromis obe strane i potpis primirja, nadam se ove godine.

Mi

Burevestnik oružje sudnjeg dana kakvo zapad nema i nece ga imati skoro,vec su ga nazvali „Leteci Černobil“.

de

Ako moze snimak tog lansiranja sa Kapustin Jara ako moze. Hvala!

Mi

https://youtu.be/aGG0fqpchK4?si=0RuuReIfG8zaJde6

Ako administrator dopusti … prva polovina snimka su lansiranja iz razlicitog ugla drugi deo krajnje cudno ponasanje …

Takodje ima na telegram kanalima ali to ne mogu da postavim – moze se naci ko zeli.

Mi

@Mile onaj stari
Hvala za link. Na zalost, nista mi tu nije bas jasno, ali ni cudno. Mislim da se radi o atmosferskom efektu prouzrokovanom raketnim motorom, i korekcija za vreme penjanja snimljena od dole. Nem pojma.

Ma

Ni manje ni vise ali Zelenski zahteva da mu se dostavi najmanje 20 baterija patriota. A to je zato jer su mu rusi bukvalno pocistili pvo, sto unistenjem direktnim pogodcima sto iscrpljenjem zaliha masovnim udarima dronovima i jeftinim raketama. Od pocetnih 100 baterija s300 mu je ostalo oko 30-tak sa malim brojem raketa, jer nemaju od kuda obnavljati, a od 5-6 patriot baterija ostalo mu je jos mozda 1-2 i to skoro bez raketa. A problem je sto rakete za patriot kostaju 8-10 mil$. E sad EU treba opet zavuci ruke u dzepove svojih gradjana da kupe jedno 200 raketa za 2 milijarde $, koje ce ovi sprziti za deset dana odbrane od raketnih i dronovskih napada, a mozda i prije. Plus treba platiti i tih trazenih 20 baterija za Zelenskog 25 milijardi $. Dok im ovi opet to ne popale za godinu dana. E zato se amerikancima ne daju one milijarde u kongresu, jer su videli da je to rupa bez dna, jer su se malo preracunali u otporu rusa na njihove sankcije. Mislili su da ce se do sada Rusija raspasti, povuci iz Donbasa i Krima i da ce medjusobno voditi rat lopatama za prevlast u Kremlju.

Odgovori
Ma

Samo da dodam, prema izraelskim izvorima, samo na odbijanje iranskog napada prethodne noci, ukupno je potroseno oko jednu milijardu $. Prema iranskm tvrdnjama uspesnost je oko 50%, a izraelci tvrde da su oborili 99%. Medjutim procenjuje se da je najpribliznije istini otprilike 10-15% pogodaka.
Ovo samo potvrdjuje koliko je skupo i na duze staze gotovo neizdrzivo se braniti sa Pvo zapadne proizvodnje…

Si

Markos na 10 posto pogodaka bi bilo minimum 30 balistickih koje su pogodile, broj zrtava bi bio velik i to se ne bi dalo sakriti. Prijavljeno je samo 1 ozlijedjena osoba sto daje naslutiti da je ipak blize istini izraelska i americka verzija.
Da je skupo jest, i to enormno. Ali Izrael sa skoro 24 mlrd USD vojnog budzeta si moze to priustiti. Mislim da sa ovim potezom Iran sebi uopce nije napravio uslugu. Pitanje je hoce li Izrael uzvratiti na isti nacin. Nadam se da nece, neko mora prvi maknut nogu sa gasa jer inace ode sve u p. m.

Vl

To kako Rusi uslovno receno napreduju na vojnim akademijama se uci da se to ne radi. Dobit mala, gubitak enorman.

Odgovori
Vl

Vlado,
Kakav crni gubitak?
Pa Rusi usporavaju i ne idu suviše napred upravo da bi spasili ljudstvo. Tehnike imaju u izobilju a izraubovana se remontuje i unapređuje. Čak i novo proizvode.
Ali, municija, to ti je gorivo koje drži ratne operacije žive. Rusi je imaju u izobilju (iranska, korejanska, kineska, domaća) a Ukri su sve mršaviji.
Rusima je realno najteže da izaberu koju će granatu (kojeg proizvođača) da stave u haubicu i da ispale na protivnika.

Е

Губици Украјинаца су вишеструко већи у апсолутним бројевима, а тек релативно популацији да не причамо.

СВО ће се изучавати на академијама дуго дуго.

Mi

Ovakvo ratovanje se nije ucilo ni na kakvim akademijama sve do mozda prosle godine. A odgovora za FPV dronove , GPS, i satelitske „kamerice“ jos uvek nema.

Sh

@Vlad: Ala su spasili ljudstvo, svaka im čast!
@Ex – gastos: naravno da će se SVO izučavati na vojnim akademijama, kao primer kako ne treba voditi vojne operacije.

Sh

Sve je ovo čist keš za proizvodjače oruzja,žao mi je nedužan narod koji strada i služi kao paravan za proizvodnju oruzja.
Ovo sa Ukrajinom je game over pogotovu ako Bliski istok proradi,ali i bez njega.Amerika je u procepu,mora da pazi na Kinu i Tajvan,Iran,Hute i plus Ukrajina.Evropa slaba,neujedinjena.Makron pokusava da bude evropski lider,ali sve se zasniva na pokusaju.
A za Srbiju se nezna šta je gore.Pobeda Rusa znači kraj medjunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine(čitaj Kosovo).
U slučaju poraza Rusije,a taj scenario je u ovom trenutku ravan nuli,kolektivni zapad će od nas napraviti fikus državu.
A ima i treći scenario,a to je zamrznuti konflikt u Ukrajini,gde nece biti pobednika.U tom slucaju Nato će sve svoje mišiće pokazati nad nekom malom drzavom(molim Boga da to ne bude Srbija),kako bi pred svetom opravdao svrsishodnost svog postojanja i sav bes i gnev od neuspelog poraza Rusije.
Sve u svemu,svet više nikada neće biti isti,a da je dosadasnji bio dobar ne bi do ovoga ni doslo.

Odgovori
Ra

Dobra analiza, samo ste pogresili u jednoj stvari. Kraj medjunarodnog prava i teritorijalnog integriteta nezavisnih drzava je poceo 1999. kad je SAD sa NATO bez odobrenja UN napao Jugoslaviju.

Fe

Zanimljivo da otkako su Ukrajinci ostali bez raketa za PVO više nema onih “ruskih udara raketama sistema S300” po civilnim ciljevima.

A već dve godine čitamo i slušamo kako Rusi više nemaju raketa i vođenih bombi.

Odgovori
Sh

Ko kaže da su prestali? Gađaju redovno Harkov.

An

Добар је овај Зеленски,само још није тражио Звезду смрти па да крене у контраофанзиву…

Odgovori
Br

B92 vam je ukrao veci deo teksta za svoj clanak, bez navodjenja, btw…

„Rusija uništava ukrajinsku energetiku: Zelenski hitno traži pomoć“/B92

Odgovori
З

opa. nova moda. sad nema kenj rusi ovako onako a. top gan Srbije. a tek počinje. to je najavljeno. a ovde udri ruje su gotovi, ha haaha. izasli su ruje već pred poljsky samo to još niste svesni.

Odgovori
To

Pa ako je „ukrajinska PVO“na“izdisaju“,kako to da ruski avioni ne smeju da lete iznad Ukrajine jos!?Harkov je 20 kilometara od granice sa Rusijom tako da Harkov moze da se gadja a i gadjaju ga Rusi artiljerijom.Inace,to sto se ruska vojska pomerila kilometar na zapad ne vidim nikakvim uspehom.Inace,Ukrajina ipak dobija od Nemacke jos Patriot sistema i NASAMS srednjeg dometa.Nastavlja se agonija bivse sovjetske armije i nekadasnje druge vojske sveta a sada druge vojne sile u Ukrajini obzirom da je Ukrajinska vojska prva.1300 kilometara pogodak u dubini ruske teritorije sa dva ukrajinska drona boli isuvise konzumatore ruske imaginarne propagande.

Odgovori
Ga

Postavio bih jedno tehničko pitanje, zašto Mi 24/35 i Ka 52 prilikom ispaljivanja NRZ podižu prednji dio helikoptera i onda dolazi do aktiviranje, znam da tokom vežbi ranije to nije bio slučaj, već je išap kako je konstrukcija helikoptera.
Takođe, možemo zaključiti da je ovaj sukob zapravo ekonomsko iscrpljivanje, siguran sam da nas je prije 3 godine neko pitao, rekli bismo Rusi bi to preglazili za par mjeseci, možda i bi se to i desilo da nema pomoći SAD-a i drugih država ili je pak doktrina ratovanja drugačija?!
Bilo bi dobro kada bi autori portala pripremili objavu o napadu Irana na Izreal. izgleda mi neozbiljan taj napad i kao dogovor vrha obje države, da bi se zadovoljila sujeta jednog naroda.

Odgovori
Am

Zamislimo da su je pregazili. Šta bi se desilo posle nedelju dana, ako na pregaženoj teritoriji ima 100.000 fanatičnih boraca?

Da, gledali bismo najbolji partizanski film svih vremena.

Cilj je sličan cilju u Vijetnamu – uništavanje žive sile protivnika (i svojih), naročito onih koji su najviše nabrijani.

Baciš Vagnere na Azovce i rešiš dva problema odjednom.

Bukvalno gledamo ono što je najavljeno da je cilj – fizičko uništenje ideološki nebodobnih suseda.

Surovo, ali realno istinito.

Е

@Оранија

Путин нема подршку руског народа за овај рат. :-)
Запад је рачунао на то, као и на економски колапс због санкција. Али ни једно ни друго се није десило.

Цена нафте је ~ $90/барелу, а попуст који Руси дају је све мањи (5-10%).

Још крајем 2022. смо чули како ће Русима да нестане пројектила. Толико о тим проценама.

Рат може да се заврши и када понестане људи који су вољни да се боре. Мислим да се Украјина ближи том момемту.

ma

Jedini konkretan odgovor na zahtev V.Zelenskog da se Ukrajini isporuče PVo sistemi posebno Patriot, je odgovor Nemačke koja se odvažila da pošalje jednu bateriju MIM 104 Patriot, šo je naravno premalo. Sa druge strane postoje nagoveštaji da će se obezbediti Ukrajini neke količine municije kal. 155mm, ali nije realno očekivati da će se isporučiti veće količine bilo kog ozbiljnijeg oružja jer niko ne želi da gleda snimke kako im gore skupoceni sitemi i kako im Rusi zarobljavaju i prevoze tehniku da je proučavaju. A takav scenario će biti sve realniji i realnij kako vreme bude prolazilo. Isplivali su snimci zarobljenih CV 90, zatim BVP Marder i raznoraznih drugih sistema zapadnog porekla. Ovaj rat pokazuje da skuplji i zahtevniji zapadni sistemi bolje štite posadu, ali da mali broj istih na bojištu istih ne menja gotovo ništa, već da situacije rešava kvantitet umesto kvaliteta.

Odgovori
Or

Rusija je već „potrošila“ preko 50% svoje zaostavštine u ratnoj tehnici iz SSSR-a (osim u avijaciji gde je procenat oko 20%). Tok rata dobija takvu dinamiku da se ratna sredstva jos intezivnije „troše“. To Rusiji ostavlja jos realno nekih godinu dana brutalne sile koju moze da demonstrira. Tada već kreće manjak tehničkih sredstava.
Dakle, Rusima ostaje ova godina da se troše i istroše. Upravo tako, da se istroše.
Ni nihova vreća nije bez dna. Ekonomija im već juri ka dole. A priča oko rasta BDP-a je bajka. Realno, oni jesu proizveli (navodno) više nego pre rata (SVO), ali ipak je u pitanju ratna proizvodnja. Što će reći od te proizvodnje nemaš koristi. To je kao da si ti proizvođač nameštaja, ali umesto da taj nameštaj prodaješ komšijama, ti ga sam i polomiš. Što će reći, nemaš nikakav povrat od takve proizvodnje. I ako tako radiš godinu-dve-tri…lako je zaključiti kako će tvoje poslovanje završiti.
Kako je došlo do sloma SSSR-a, tako će doći i do sloma Rusije, koja je od SSSR-a ekonomski daleko slabija.
Ukrajinski front, ovaj današnji, neće imati prevelikih promena, jer uz današnju tehniku jednostavno je nemoguće napraviti velike prodore. Ne možeš i nemaš čime toliko iznenaditi protivničku stranu da bi mogao napraviti takvu značajnu promenu. Probali i jedni i drugi, rezultat isti.
I, na kraju, rat će se rešiti ekonomskim iscrpljivanjem jedne (ili obe) strane.
Ja tipujem da će Rusija prva da posustane. Razlog? Rat u Ukrajini sa ruske strane gura Putin (njegov lični rat), iza Putina ne stoji narod Rusije, i sa ekonomskim teškoćama, to će se jasno i pokazati. Sa druge strane Ukrajina se brani, postoji mnogo više volje za opstanak.
Druge opcije?
Od ogranicenog nuklearnog udara nema nista, jer je Rusija svesna da ima podosta svojih nuklearnih elektrana koje, u tom slucaju, ne bi mogla zastititi od odmazde. Totalni nuklearni rat? Opet nema smisla, jer ne znaš šta će od tvoga „proći“, a šta od njihovog „doći“ (nuklearne glave). Ovo sa Iranom jasno pokazuje da 5000 projektila moze realno da se svede na 1%, sto je i dalje mnogo (verovatno 90% svetske populacije strada), ali opet, ne garantuje ti pobedu. Možda druga strana kod tebe ubaci 5% pa onda u nekom novom svetu nemaš dovoljno glasačkog tela.

Mi

@markus1463
U pravu si za izvesne skuplje sisteme koji bolje stite posadu kao recimo Bradley borbeno oklopno vozilo. Manji top, ali mobilniji, i ljudi u njemu prezive bolje nego u u bilo kojem tenku. Jeste, unisteno ili onesposobljeno je preko 75 komada za manje od 10 meseci, ali je posada velikim procentom dobro prosla u poredjenju sa bilo kojim unistenim tenkovskim posadama. Ja da sam Zelenski trazio bi prvenstveno sto vise Bredlija jer su najfleksibilniji. Sve ostalo je manje zasticena sporija i veca meta, a prenosi manje. U slucaju Abramsa i britanskog Čelendzer tenka lako se zaglave.
Medjutim, nema NATO drustvo sanse da posalje dovoljno Bradlija i tenkova za ovoliki front ponarucito jer se Rusi sve vise izostravaju da ih pogadjaju svim i svacim. Sto se PVO donacija tice, mislim da nece dobiti dovoljno jos da rat traje 5 godina i da kolektivni Zapad udupla proizvodnju. Prekasno je.

Mi

@Oranija
Gresite sto se istrosivanja ruske vojne moci i sposobnosti za ofanzivu i defanzivu tice. Rusi pumpaju novo i mnogo, a trose staro i novo. starog uskoro nece vise biti, i tako obnavljaju svoju vojsku i sposobnosti slicno kao i NATO sa donacijama Ukrajni. Po zvanicnim americkim vojnim procenama (April 10, 2024 General U.S. komande u Evropi – Christopher Cavoli) Rusija je sada veca za 15% sto se ljudstva tice, a izgubili su 10% aviona sto u ratu, sto u udesima od 2022.

Slazem se da je uz danasnje tehnologije i sposobnosti skoro nemoguce pomeriti front brzo i znacajno dogod neprijatelj zeli i ima sa cime da se bori. To pratimo vec dve godine. Medjutim, Ukrajni fali svega sada, i front moze lako da pukne i padne kao kula od karata ako se ovako nastavi jos nekoliko meseci.

Takodje se slazem da ekonomskim iscrpljivanjem Rusija gubi na veoma duge staze, ali mislim da to zahteva 101% podrsku Amerike i kolektivnog Zapada koja nije tako zagarantovana kao sto vidimo zadnjih 6 meseci. Ako u medjuvremenu front pukne, sanse za podrsku ce se jos vise smanjiti i bice sedanja za sto. Sto pre to bolje po meni pre nego sto jos pola miliona ljudi pogine. .. Za granice Ukrajne me stvarno tamo vise nije briga. Videcemo.

ma

@ Oranija – to koliko je ostalo municije ili tehnike Ruskoj vojsci iz doba SSSR o tome može samo da se nagađa , i verovatno niko osim njih samih ne zna koliko toga još ima, tako da te tvrdnje ni sa dosta rezerve ne mogu da se uzmu zdravo za gotovo. Naslušao sam se poseldnje 2 godine o tome kako evo Rusima ponestaje municije i raketa, kako samo što nisu sve ispucal ii sl. pa sve te komentatore sam rat je ostavio bez ikakvih argumenata i tvrdnji. I pokazalo se da nezavisni mediji sa obe strane koje pratim od početka, raspolažu sa dosta preciznim informacijama. Sve to rode što si naveo smo mogli da čujemo na nekim zapadnim medijima, koji su se do sada pokazali potpuno pogrešnim i netačnim. Zašto!? Tvrde nešto, a onda satelitski snimci pokažu potpuno drugačije i mediji kao što je T6, koji dosta dobro i prezicno pišu, na osnovu dostupnih informacija, navedu šta se dogodilo ili najverovatnije moglo dogooditi. Kažete da Putina ne podržava Ruski narod, pa ko je onda onoliko glasao za njega na izborima? Priče o tome kako ruska ekonomija propada o tome slušamo već 2 godine, a nema ni naznaka o tome. I sam sam bio u prilici da se uverim da prosečni radni ljudi u RF ni ne osećaju rat. Ruska vojna industrija stalno nešto novo izbaci i ubacuje u proizvodnju novo oružje, novu municiju, uostalom stalno čitamo vesti o tome i pratimo dejstvo tim novim oružjima i novom municijom/raketama na bojištu i onda je Ruska vojna idustrija u krizi? Ne vidim kako ste došli do takvog zaključka? Osim ako ne prenosite samo ono što pogledate i pročitate na nekim zapadnim medijima koji samo prenose ono što im Ukrajinski zvanični mediji iznesu.
Ovaj udar Irana na Izrael zapravo ništa posebno ne pokazuje, i ne može se nikako posmatrati analogijom na RF i SAD, jer je teritorija Izraela jako mala, koliko se sećam oko 22.000 km2, i vrlo je lako istu teritoriju načikati Pvo sistemima svih dometa, i onda braniti od napada kada je zemlja napadač (u ovom slučaju IRan) jako daleko i kada ti svu moguću pomoć pružaju SAD, VB, Jordan i S.Arabija i kada očekuješ napad. Daleko je teže braniti teritoriju od neverovatnih 17.100.000 km2 kolika je površina RF, koja prolazi kroz da li 10 ili 11 vremenskih zona ili ogromnu teritoriju SAD površine od 9.800.000 km2 koju je takođe jako teško braniti. I nisam ni najmanje siguran u tvrdnje da Rusi neće ići do kraja i ako se osete ugroženim da neće napasti nuklearnim oružjem, smatram tu opasnost vrlo realnom iz mnogo razloga, a to nam nikako ne treba.

Е

@Oранија

Уз допуштење админа, поделио бих западни чланак који сумира ствари.

https://www.politico.eu/article/why-ukraine-losing-russia-war/

KK

Ovo kukanje za besplatnim oruzjem mi je vise na vrh glave. Ukrajina je nasljedila puna skladista, piste, tvornice/fabrike, i sve se rasturilo. Porasprodavalo, trgovalo posvuda, i to tolikim intenzitetom da je Nicholas Cage snimio film „Gospodar rata“ o jevrejskom trgovcu (nego kakvom drugom), koji je digao bogatstvo na tim poslovima ali se odmah i prikazala atmosfera tih dana i sta se sve radilo u Ukrajini . Sada su kao u banani nakon CIA/Soros Majdana, i gube generacije muskaraca. Ili tocnije one koji su blesavi da su se dali uvuci u ovu tarapanu koja ce rezultirati tko zna cime. Neki cak spekuliraju i Novom Khazarijom, vecim Izraelom. Ako Ukrajinsko/Americka strana dobije.

Odgovori
ku

Hoćemo li u skorije vrijeme čuti nešto o van atmosferskom preretanju Iranskih balističkih raketa Arrow 3 sustavom, ili o temi općenito?

Odgovori
Se

Ma kakva crna Rusija i njena propala armija koju je licno Putin opljackao sa svojim oligarsima…Totalno su ponizeni u ovom skoro dvopogodisnjem sukobu sa Ukrajinskom armijom koja je pokazala celom svetu koliko je ustvari ruska vojska slaba,trula i tehnoloski zaostala.Rusija ima sredstva za jos maksimalno godinu ipo dana rata i to je to,gube rat i beze iz Ukrajine.Pa oni se bore za jednu selendru od 30 stanovnika po 6 meseci i gube po desetine tenkova,oklopna vozila a najvise ljudskih vojnika.Nema Rusija sta da trazi vise u Ukrajini a tek na globalnom planu.Izrael je pokazao sta je prava PVO,srusivsi oko 350 iranskih balistickih raketa,krstarecih raketa i dronova familie Sahed koji koriste Rusi i svo to oruzje se temelji na zastareloj ruskoj tehnologiji.

Odgovori
Mi

Izrael nije oboruo ni pola od toga. Procitaj zvanicno koliko subim saveznici oborili izvan Izraela. Ssm toga vecina toga je bila simbolika sa dojavom direktnonod strane Irana da bi se umanjile zrtve, ali poslao zvanican odgovor sa nadom da nece biti eskalacije. Ne pratis situaciju bas..

Sv

Jedno pitanje ako neko zna da mi odgovori?Zasto amerikanci ne povuku sve patriote iz srednjih drzava kansas iowa missouri nebraska i posalju ukrajini.Jer ne postoji nista sto bi narusilo prostor tih drzava?

Odgovori
Am

@Svarog Aaaa, ne postoji, ne postoji… Samo se ti nadaj X) Zamisli ponovo neki leteći tanjir da im padne tamo po Nevadi ili Juti

Sh

@Svarog: koliko je meni poznato, osim na poligonima, name aktivnih baterija Patriot u SAD. Jedino što je branjeno sa PVO je Washington D.C. i to sa tri baterije NASAMS.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor