Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca
Potpisivanje ugovora za Rafale otvara i druge mogućnosti poput saradnje sa kompanijama Tales i Erbas / Foto: Uroš Mitrović

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Drugog dana posete Francuskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa ministrom odbrane Sebastijanom Lekornom o namenskoj industriji i odbrani.

– Dobar i sadržajan razgovor sa ministrom Sebastijenom Lekornom o saradnji našeg ministarstva odbrane i ministarstva odbrane Francuske, naših namenskih industrija, raznih iskustava i tehnologija, kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambrene svrhe – napisao je Vučić na društvenoj mreži Instagram.

Jedna od važnijih tema bila je i nabavka francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal, a predsednik Srbije je rekao i da u Srbiji uskoro očekuju uzvratnu posetu francuskog ministra odbrane.

– Postigli smo neke konkretne dogovore, i po pitanju kupovine Rafala gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske. To otvara i neka druga poglavlja, druge prilike saradnje Srbije i sa Talesom i sa Erbasom – izjavio je Vučić.

Predsednik je spomenuo i saradnju iz oblasti veštačke inteligencije, kao i da postoje razgovori sa tri francuske kompanije koje se bave „letećim automobilima“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Sv

Omnia cekam te.

Odgovori
om

Ne vjerujem i dalje dok ne bude potpisano, i jel to okretanje Srbije ka NATO. Ako je to samo tako prošlo, Vučić došao i kupio ja se posipavam pepelom.

Br

@Omni

Rafale vec ima vise zemalja koje nisu u NATO, Egipat, Katar i Indija, a vode se pregovori sa jos kupca koji nisu u NATO, Indonezija, Emirati, Malezija, Banglades, Kolumbia, Uzbekistan, Irak… Pa i sa Alzirom dok se nisu posvadjali.

Da li ce biti potpisano ostaje da se vidi, ali se Rafali definitivno mogu nabaviti i ako nisu u NATO.

Pe

Omnia,

Ne moras da se posipas pepelom, samo sad okreni pricu kako zauzvrat moramo priznati Kosovo, uci u Nato, i naravno, necemo dobiti Meteore.

An

Dok Srbija dobije ove Rafale, taman će isteći resursi Hrvatskim Rafalima, koje još nismo dobili 😁
I onda „Jovo nanovo“…
Kakav šah-mat iskusnog beka Aleksandra Vučića, dragi gledatelji!

Ne

@. Omniame

Na dobrom si tragu.

Ako ovaj posao prođe , zna se što slijedi.

Uglavnom , susjedi , dobro došli u zapadne sigurnosne mehanizme , a zatim i , usudit ću se reci – NATO .

I znate što ?
Drago mi je zbog toga jer ćemo si biti bolji susjedi pod istim kišobranom.

Br

@Omni

Situacija je u zapravo suprotna. Ne racunajuci Francusku, trenutno Rafale koriste tek dve clanice NATO i to periferne, Grcka i Hrvatska i tri zemljje koje su van NATO, vec su ih narucile jos dve zemlje koje takodje nisu NATO, a vode se pregovori sa jos 7-8 zemalja, od kojih su sve van NATO pakta, a jos tri zemlje koje su isto van pakta su odustale od kupovine…

Moze se reci slobodno da je od svih zapadnih aviona, Rafal najvise ne-NATO avion.

Ne

@ Branko

Egipat , Katar ili Indiju ne možeš trpati u isti lonac sa Srbijom.
Srbija nije u NATO i okružena jest NATO državama ( uglavnom ) ali zbog svoje veličine i snage mora postati dio zapadnih vojnih struktura , tj zaboravi na neutralnost. Niste dovoljno jaki.

Vi ste već blizu tome kao članica Partnerstva za mir….. ak se ne varam.

U svakom slučaju , ovo je ozbiljan reset Srbije jer većina opreme koju nabavljate je zapadna . I na Balkanu se mijenja geopolitička karta i to me veseli .

Jo

Hmm, svašta, pa što koristi od Rafala kad nemaš meteore 🤔

Ev

жао ми је ако стварно купимо Рафале, али ајде да видимо шта ћемо добити од остале подршке за то што смо купили прескупе авионе. Није уопште питање да ли то добар авион него да ли је најбољи за Србију?!
Ако има неког офсета ода ћу прогутатит ову горку пилулу!
Да ли смо натерани да то купимо?
да ли пошто купујемо само 12 после од негде другде можемо мирно да купимо нешто друго?
Да ли се добија и плаћа нека наредна политичка подршка КИМ, РС итд.?
Платилимо смо заштитаре , ајде да видимо да ли смо заштићени …

Mi

Ništa ne znaci i ako se potpise, pogotovo sto isporuka treba da bude za 10 i više godina. Otkacice nas za 7-8 godina kao Ruse za nosače helikoptera, Rafali su traženi i lako će ih utopiti nekom drugom

Bo

Rafali su smeće

Tj skupo smeće,a kupovina rafala je francuski reket Srbiji i to vam je tako,od kad je vucic na vlast rekete nam udara ko stignw.

Još jednom,rafali su skupo smeće

Va

Postavlja se pitanje da li u Rafale ima ugrađene Američke ili Britanske tehnologije?
Jer ako ima onda je potrebno i njihovo odobrenje.
Slično kao što je bilo sa Izraelskim F16 koje su trebali prodati Hrvatskoj pa Amerikanci nisu dali suglasnost.

Br

@Nenad HR

Nismo Egipat ili Indija, ali u igri sa Rafalima su i Brazil, Banglades, Malezija, Uzbekistan, Kolumbija, Banglades… A u igri su bili i valjda Jermenija i Turkmenista, ili tako neke bivse SSSR republike, ne secam se tacno ko.

Nismo blizu clanstva u NATO, otprilike oko 85% gradjana je protiv clanstva, bez nekog izgleda za promenom, tako je od bombardovanja, plus sto je NATO danas daleko slabiji nego ranije i akcenat se vec neko vreme prebacuje na Pacificki savez, nije najbolje vreme za clanstvo, a slicno je i sa EU… Prvo sto je i EU u padu, a drugo sto smo nakon 25 godina pregovora i dalje na pocetku… Dovoljno je pogledati Bugare koji nakon vise od decenije u EU i dalje zive gore od nas… Takva sudbina u EU je namenjena i nama.

Kao sto sam par puta spomenuo, trenutno se menja geopoliticka karta sveta, svaki rasplet je cini se moguc i kada smo vec sada nezavisni, barem donekle, bolje je sacekati rasplet, nego trcati pred rudu… Upravo zato sada nije ni vreme za kupovinu aviona.

I najvaznije od svega… Prvi clan naseg Ustava kaze da je Kosovo i Metohija neotudjiv deo Srbije, a tako kaze i UN, kao i vecina zemalja clanica, a ustav se mora postovati. Ne smemo kupovati avione od zemlje koja je priznala jednostrano otcepljenje i narusila nam teritorijalni integritet. Francuzi se naljutili jer su ih nakon vise vekova konacno proterali iz veceg broja njihovih africkih kolonija, a od nas ocekuju da mirno klimnemo glavom kada je nasa zemlja u pitanju, sa granicama nakon II.sv rata, po kojima je normalno podeljena cela Jugoslavija, osim nas. Najn.

Pored toga Francuzima je bilo potrebno skoro pet godina da nam posalju 18 lansera Mistral…

Ba

Ante,
ako citamo iz redaka generala Krizanca da ce Rafali biti i u misijama NATO lagano je zakljuciti da ce RH kupovati jos ali za to u ovom trenutku ima vremena s obzirom da za taj zrakoplov i njegov prihvat moramo puno toga odraditi i nauciti. Takodjer je bio jasan da ce se pratiti modernizacija F4 i F5. Nakon toga, bilo koja daljna kupovina je najjeftinija.

Ba

Branko,
ne vidim razloga zbog cega bi Srbiji zabranili kupovinu Rafala. Istina je da iste kupuju i neclanice NATO ali postoji jedna razlika. Postivajuci srpski Ustav i sto kaze EU i NATO se ne slaze sa time sukladno Kosovu a to je u Europi i geografskim okvirima NATO saveza. Sa druge strane sam Macron je veliki zagovornik EU i europske vojske kao priznanju Kosova. Mislim da ce te vi kupiti Rafale ali g. Vucic ce morati napraviti veliki presedan vezano sa Kosovom. (zanemarimo rat u Ukraini). Do isporuke ce trajati a poznato je da Francuzi nisu niti Rusima isporucili nosace helikoptera. O tome da li je NATO slab ili ne, svatko ima pravo misljenja ali svakako je jaci ulaskom Svedske i Finske a putin je dobrano uspio ojacati NATO. U svakom slucaju, dobar odabir zrakoplova i sretno.

Is

Zivi bili pa vidili …ne vjerujem i gotovo ..
Nemojte zaboraviti onaj posao sa F-16 Barakom vec su letili iznad Hrvatske samo se cekao potpis na papiru pa na svu srecu nikada nisu dosli(stare kante) ameri samo stopirali.
Tako ce i ovo biti sapunica oko Rafala +-12 godina 🤷‍♂️da ne govorim francuz dogovori prodaju a englez stopira recimo zbog engleskih sjedista u avionu 🤦‍♂️
Da i jos ovaj rat u Ukrajini dok on traje no chance susjedi …

Ig

Kako misli dobit britansko odobrenje, pošto su pilotska sjedišta Martin Baker ?

Odgovori
Sk

Orao ima britanska MB izbaciva sedista i RR viper motore.

Iv

Ima ih i Orao, pa šta sad? Sve što se prodaje, može se kupiti pa tako i to. Ovo je bilo sve očekivano samo su se neki čudili jer oni su NATO, a mi nismo, oni su u EU, a ma nismo. Pa nismo jedini, naviknite se. Biće još iznenađenja.

KK

Sigurno bi bio demantij s FR strane da stvar nije izvediva.

Najveci dobitnik HR/SRB trvenja i lagano ohladjenog rata su Francuzi.

Li

Ta „dva meseca“ smo se naslušali koliko ono puta? Zadnje, pre odlaska u Pariz taj isti AV najavio je sklapanje dogovora, maltene potpis ugovora. Kao sve gotovo.Dok nema službene potvrde sa francuske strane oko pregovora a nema ,sve su to samo muljaže kojima verovati može samo jako naivna osoba.

Mi

Skywalker

Pa Orao je dobio za vrijeme Jugoslavije.

Ga

Иване, да ли знате колико дуго нисмо имали оригиналне патроне за седишта за Орао. Прављени су у Црној Гори, били су лошег квалитета, неколико пилота је тешко повређено после катапултирања из Орла. Не купује се ништа од непријатељских земаља, то је аксиом, али власт плаћа рекет…

Ig

Ivan, Skywalker,

ne razumijem, ima ih i Orao, i onda ćete kupiti Rafale bez sjedišta pa ih čupati iz Orla i stavljati u Rafale :) ? Nije ni isti model, samo proizvođač…
Ako mislite na to „kako su nam prodali prije 50 godina, zašto ne bi onda sad ?“, a vjerojatno zato jer je trenutna vlada u Britaniji „najantisrpskija ikad“, tako je nekako to formulirao isti ovaj koji najavljuje potpis ugovora.

Ma

Treba vidjeti kad dođe trenutak potpisivanja ugovora, da li ima protivnika s pravom glasa, na isti.
Zašto to toliko dugo traje, pa zato jer se ne kupuje kilo kruha, nego ludo skupi avion, a tu ulazi mnogo važnih detalja. Trenutno, vrijeme isporuke, s obzirom na veliku listu naruđbina, od same Francuske, do vanjskih kupaca. Pa onda obuka, cijena održavanja, osnovni paket naoružanja, sve to treba dogovoriti, a za svaku tu stvar, treba odobrenje još nekog, iako su Francuzi poprilično samostalni u proizvodnji Rafala.
A ovo oko SCALPa, Meteora…. To se uopče ne pregovara s Dassoom, nego s EBRD i drugima.. to je opet drugi ugovor, drugi učesnici, drugi uvjeti.. Naravno, jedno ide s drugim, i u ovakvom poslu moraš iči usklađeno, završiti dogovore s svima. Ne želiš na kraju završiti s preskupim avionom, koji ne može koristiti 10% mogučnosti. I koji dolazi ko zna kada, pa uvijek ispadne neki „problem“, zbog kojeg se ne mogu još poslati. Pod „priobem“, podrazumijevam neki politički uvjet.
Rekao sam prije, da se nadam da će Srbija realizirati ovaj posao, to bi bio veliki znak da ovdje ratova više neće biti. Paradoksalno, ovakvo oružje znači upravo to. Kad Makron ne spominje Rafale, nego govori o potrebi normalizacije između dvije države, Kosova i Srbije, sigurno ne prodaje Rafale Srbiji, da bi ovi mogli s njima napasti iste. Vjerujem da ima nekakvu garanciju u vezi toga, i osigurač. Možda prodaje avion za dobre pare, a ključne komponente i isporuka, čekaju da se ispune dogovoreni uvjeti.
Ni jedna ni druga država nije veslo sisala, uzeti su u obzir sve mogučnosti, posljedice i značenje posla. Pustite Ruse, Korejce, Amere, Kineze… Treba razvijati evropsku vojnu industriju, a Srbija napokon treba shvatiti da je dio Evrope, i da je rješenje mir i suradnja s susjedima, pogotovo s Kosovom.

Ne

@ LingLi

Ovo je preozbiljna stvar da bi se muljalo i da bi se skupljali jeftini politički bodovi.

Pregovori oko ugovora traju mjesecima ili čak i duže .
U našem slučaju , odluka o kupnji francuskih Rafala donijeta je u svibnju, a ugovor potpisan u studenom . Pola godine se pregovaralo .

Službena potvrda Francuza ?
Predsjednik AV je najavio posjet francuskog ministra obrane unutar dva mjeseca i zato mislim da je stvar ozbiljna.

Ne

@ Gale

Zašto bi Francuska bila neprijateljska i zašto bi nastojanje Srbije da kupi vrhunski ratni stroj bio reket ?
Tako sam shvatio tvoj komentar.

Ma

@Nenad Hr
Pa zato sto se tako ponasa, zato sto kao uticajna clanica Nato koristi situaciju sto je Srbija okruzena i ne dozvoljava joj kupovinu opreme koju Srbija zeli da kupi od drugih zemalja, a kada Srbija od njih trazi da kupi onda im opet ne daju ono sto zeli nego ono drugorazredno, kao rakete mica npr. I pored toga, jos uslovljavaju i drugim raznoraznim politickim uslovima. I da, i zato sto je ucestvovala u okupaciji i nasilnom otimanju dela teritorije. E pa to je klasicno siledzijsko i neprijateljsko ponasanje i prema tim zemljama se tako mora i odnositi, sve im obecavati, a raditi u svoju korist i cekti neko bolje vreme… Tako da ta kupovina jeste jedna vrsta reketa…

Ne

@ Markos

Nego rakete Mica ?!
Pa vi još niste ni počeli pregovarati što i kako i koliko .
Rakete Mica i nisu baš drugorazredne i imaju svoju namjenu i karakteristike.

Reket ?
Predsjednik Vučić često govori o punoj suverenosti i neutralnosti te da Srbiju nitko nemože ucjenjivati.
Zašto tada silom inzistira na poslu sa Francuzima u vezi Rafale posebice kada se osvrnemo na 99 tu ?
Ali , to su već vaše unutarnje stvari.

Podosta shizofreno …. Isprika na izrazu ali nije daleko od toga.

j

Cena Rafala je stvarno preskupa,Ali setitese NA -neostvareni projekat bivse YUGE.Kina je otkupila od Rusije proizvodnju Suhoi 30 na J-11 ,ako je Srbija slican dil sa Francuskom napravila onda se isplati videcemo u narednim mesecima.

Ni

MK16 u Rafalima proizvodi Safran (Safran-Martin Baker“ koja je Francuska firma, registrovana u Francuskoj, dizajn i proizvodnja je u Francuskoj za francuske avione. Safran I MB imaju 50/50 pošto udeo. Stoga Francuzima ne treba nikakvo odobrenje niotkoga, jer je samo kapital Martin-Bakera.

Mi

NikolaD

Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

KK

Opa, forum ima da vrije :)

U svakom slucaju cestitke komsijama, je da je skupo ali mislim da vrijedi.

Odgovori
G

Koliko skupo? Nitko ne zna cijenu i kojim novcem se plaća.

Mi

Znajuci vicnost nasih politicara za prodaju tit-for-tat, preskupo. Vreme ce pokazati, svakako hvala na cestitkama. Avion sam po sebi kida naravno.

Ne

@. G

Vaši mediji navode tri milijarde minimum.
€ naravno .
Kojim novcem ? Eurima.

I od mene čestitke ako sklopite dobar ugovor i kupite Rafale – ponajbolji multi rolle fighter jet 4.5 gen

Br

@Nenad

Nije najbolji. F-15EX Eagle II, je takodje multirolle, ali je dosta bolji i skoro duplo skuplji.

De

@Branko

Američko zrakoplovstvo je naručilo 12 komada F-15EX Eagle II za 1.23mlrd $. To je jedino što od službenih narudžbi trenutno postoji. Kako je to dosta skuplje nego Rafale kojeg biste vi platili 12 komada preko 3 milijarde eura?

mi

Bravo za Srbiju!

Odgovori
Ve

Bravo za naseg precednika tako se obnavlja RV

Sa

Cemu bravo , kupovati od neprijatelja . I to bez meteor raketa , Migovi sada nose rakete do 130 km .

Zo

@Branko

F-15EX Eagle II – hrvatski odgovor na srpski Rafale :)

BS

Mozda je glupo da kazem, ali moram reci da sam pre vise od deset godina rekao da ce Srbija da kupi Rafal (lako moze da se proveri), kada je to zvucalo kao naucna fantastika. Koliko god neko mislio o nasoj drzavi ovako ili onako jedino Srbija u sirokom precniku od mnogo stotina kilometara ima u vazduhoplovstvu takav kadar, takvo znanje , takvu tradiciju i kontinuitet u svemu tome, da se i dalje radi onako kako znanje i struka nalazu! Nasi Rafali nece biti akro-grupa i u mnogim segmentima ce se sa ovim nastaviti tamo gde smo stali devedesetih. Svaka fabrika koja ima veze sa vazduhoplovstvo ce zbog ovoga da ide po nekoliko koraka napred, isto ce se desiti sa fakultetima i institutima, samo se ne osvrtati na ove polu-nacije kada krenu da nas vuku za rukav. Ovako se placalo i kupovalo znanje do 1941. godine od Nemaca, Francuza…, a cesto u zlatu i onda je neko pametan 1948. pristao da se te fabrike iz Srbije u koje su isto ovako godinama ulagane milijarde poklone nekima koji su bili na suprotnoj strani istorije. Samo napred, ovo je veliki korak ka znanjima i mogucnostima koje ce Srbija tek da postigne. Sa ovim ugovorom cemo vrlo brzo da se vratimo na mesto u vazduhoplovnoj zajednici koje nam i pripada. Struka je pobedila i nastavice se napred i to sa ubrzanjem. Ova deca koja su sada izasla sa fakulteta i budu u institutima ima konacno da dobiju i alat u ruke, a to se cekalo decenijama. Neka je sa srecom!!!

Odgovori
Cr

Svaka čast na komentaru. Apsolutno se slažem sa svim napisanim.

A koristim priliku i da čestitam RV Srbije na novom borbenom avionu koji će braniti nebo Srbije.

Dokupljivat ce se jos samo polako…vidjet ćete….

Br

Nece tu biti nikakvog transfera znanja ili prenosa tehnologija, to je moglo dok smo npr. imali svi zajedno preko 200 MiG-a 21 u SFRJ i preko 20 miliona stanovnika i ozbiljnu industriju i bili bar neki igraci, sada cemo kupiti 12-14 aviona, sa siromasnim naoruzanjem… Jos na tim avionima nista nece smeti da se pipne. Za dalji razvoj su zapravo trenutno bolji Migovi i Orlovi sa kojima moze da se eksperimentise i za koje mogu da se razvijaju nasi borbeni sistemi i naoruzanje.

AL

Odlican komentar!

Pe

@BSD Ne znam sta smeta „1948“- pa Jugoslavija posle 1945 je imala daleko jacu avijaciju nego pre, i ne stoji ta kritika

Li

Hrvati da dobe popust na svoje Rafale jer su privukli još jednog kupca.

Odgovori
ma

Baš htio reči, ima da se Hrvatskoj pokloni koji Rafal na ime marketinga :)

Po

Odličan ali kriminalno preskup avion. Cene održavanja, naleta, obuke pilota i pratećeg tehničkog osoblja i kadra da ne pominjem. Plus zavisnost od neprijateljski nastrojenih NATO zemalja za opremu, rezervne delove, remont, unapređivanje i produžetak resursa i kapaciteta kako vreme bude prolazilo…debeli promašaj. Po ceni jednog Rafala moglo se dobiti tri J-10CE koji je više nego dovoljan za ono što je srpskom vazduhoplovstvu neophodno, i to po verovatno daleko povoljnijim uslovima dugoročno i kratkoročno gledano. U domaću korupciju i koliko će nam preplatiti ovakvu jednu kupovinu da bi neko u vlasti malo kajmaka i za sebe skinuo neću ni da ulazim. Iskreno se nadam da će pregovori propasti, u suprotnom pucanj u nogu, da ne kažem istorijska greška.

Odgovori
Vl

Polinator,
Nije to pucanj u nogu nego Rafal u glavu Srbije. Rafal je odličan avion ali cena mu nema veze sa realnošću. Jedno je šišanje ovaca a drugo njihovo dranje. Sve ovo najviše liči na plaćanje reketa glavnom kriminalcu u gardu.
A posebno boli što nas polako puzeći dotični uvlači i u NATO. Helikopteri, LA, Radari, pa već sada imamo više NATO opreme nego 50% zemalja koje su i same u Nato-u.
Sada me ne bi iznenadilo da AV pošalje naše pilote i na granicu Rusije…

Zo

Potpisijem svaku reč napisanu koja se odnosi na nabavku Rafala, naime za air police zar nama oni trebaju u toj konfiguraciji? Ako se misli u kontekstu vazdušne borbe, a s kim bismo se mi to borili? Pogledajte ko nam je okruženje i dio su jednog saveza. Mišljenja sam da je potrebno izvršiti nabavku vazduhoplova ali po primarnoj nameni. Nama je mnogo važnija PVO ili PVD. To nam najbolje pokazuje agresija, koju smo proživeli u našoj zemlji, ali braća preko Drine 95.
Rafal je preskup kao avion, održavanje i remont, obuka, pitanje je kakvih je on zaparavo i tehničko-tehnološki karakteristika u realnosti. Ako i ima dobar radar a raketa dometa 60 km, čemu to? Sukob u Ukrajini najbolje potvrđuje konstataciju značaja PVO u odnosu na avione, Rusi koji imaju vrhunske avione, različite namene ali su ograničeni u korišćenju, a veliki broj je i oberen. Političku pozadinu neću da komentarišem i šta nam je nametnuto sad. Želim da kažem, da je ogromno zaduženje za nas kao građane, preskup i nepotreban avion, a dok se isporuči vjerovatno će tehnologija mnogo kaskati za drugim, pa šta trebamo modernizaciju? Pri tome 12 aviona zna se šta mogu.

La

Ništa vi ne razumete, NIJE KUPLJEN RAFALE ili kakva druga skarabudževina, KUPLJEN JE MIR (bar tako mislim).

AL

U trenutnoj svetskoj politicoj konfiguraciji, sa nasom pozicijom, ovo je najmudrija odluka. Kad razvijes ekonomiju mozes da kupis i j-10A kao drugi avion. U naredih barem 10-15 godina nece nista moci da se kupi od Rusa, pa zaista koliko god kupovina SU35 bila povoljnija, ne treba je ni razmatrati. Mi smo mala zemlja sa ozbiljnom tuznom i pogibeljnom istorijom. Valjda moramo iz takve istorije izvuci neke zakljucke. Neka se veliki biju, a mi gledajmo bugare sta rade i ucimo se.

Pe

@Vlad Imate li neki bolji predlog, ko to pravi kvalitetnu vojnu opremu, pa da od njega Srbija kupi?
Cak da nema sankcija Rusiji- Raffale je bolji od bilo cega, sto danas pravi Rusija, visenamenski Su-30 ima dosta nedostataka (preradjen iz lovackog, ogromni radarski odraz), a Su-35 nije visenamenski.Su-57 je cista glupost i nikad ne bi prodali nikome, da se ne brukaju.
Reci ce neki „Kina“, ali njihova oprema jos nije postigla neki pravi uspeh, i ne znamo sta je to.
U tom svetu, Srbija bira izmedju onoga sto je dobro, svakako ovaj Raffale jeste.

Vl

PeDu,
Recimo Kinezi, Rusi, pokušati ponovo sa Gripenom. I molim te nemoj opet ofucanu floskulu da se dotične letilice ne mogu dopremiti u zemlju. Videćeš uskoro kako ipak nešto stiže i pored dizanja larme sa Rafalima.
Sve se može kada se hoće.
A tačno da dopreme i 1 avion godišnje pre ćemo popuniti eskadrilu nego sa Rafalima.

Pe

@Vlad Pre svega Rusi i bez sankcija ne proizvode avion kvaliteta Raffale.
Ne znam zasto bi kupovali losije, samo da bude iz Rusije, koja nikad nista nije uradila za Srbiju i 1990-ih glasala uvek za sve protiv SRJ dok su bili u prijateljskim odnosima sa zapadom?
Kina?Nedokazane letelice, opet losije od Raffale.
A politicki bi i Rusija i Kina bile promasaj, jer je Srbija geografski u EU i treba nam EU i trziste od 460 miliona stanovnika, a ne umiljavanje dalekim diktatorskim despotijama.

Vl

Petrovic Dusan,
Potpuno ravnopravan novom Rafalu je Su 35, čak je i bolji u pojedinim stavkama. Kako da se rafaal odbrani od novih raketa dometa 400 km koje bi lansirao Su 35 na njega?
Kinezi napreduju nenormalnim tempom. Problem vas ljubitelja zapadne tehnike je konstantno podcenjivanje svih ostalih. Treba biti realan sa vrednovanjem onoga što voliš (u tvom slučaju Nato tehnika) ali i sa onim što ne voliš. E sa time ste u velikom problemu i nikako niste u mogućnosti da realno sagledate činjenice.
Mi jesmo geografski u EU i to niko ne spori osim nekih zemalja zapada koje bi najradije da nas nema tu gde smo. Taj svoj stav konstantno pokazuju i pokušavaju da nas unište. Koliko neko mora biti sado mazo nastrojen da trči u naručje svojih neprijatelja i onih koji ih žele uništiti?
Iz tog razloga je 90% Srba protiv ulaska u EU.

St

Začuđujuće malo ovakvih komentara!

J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion.
36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru.

Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

Vl

St.Evan,
Pobogu, ovde je tabu tema kupiti kineski avion. Sada ćeti dežurni „dušebrižnici“ i „stručnjaci“ objasniti kako je Kina daleko (valjda je po njima to država na drugoj planeti) i kako iz iste nećemo moći nabaviti i navrtku za održavanje tih aviona…
Sva sreća pa zbog francuskog uslovljavanja prodaje sa raznovrsnim nebuloznim zahtevima od iste neće biti ništa.
Zamislite situaciju gde tamo negde oko 2030 kada naši Mig-ovi budu na isteku resusa krene pravo uslovljavanje, pretnje i ucene. Što nam to treba?

Ni

Dragi svi,
definitvni Rafal. Vrlo dobri ali i vrlo skupi avioni. Pretpostavka je da će biti plaćeni oko 3 milijarde EUR/USD sa naoružanjem, opremom i obukom. Za air-policing dosta novca, tj. previše. Madjarske, Hrvatska, Bugarska i Slovenija imaju viši GDP od Srbije, ali su se odlučile za jeftinije varijante čuvanja vazdužnog prostora. O Rumuniji ne treba trošiti reči, ipak su ozbiljno veća država i samim tim budžet i GDP su im daleko viši. Sada će naravno neko da kaže: „ali sve te nabrojane države su u NATO paktu, a mi nismo“. To je tačno, ali zašto onda kupujemo avione od države iz NATO pakta. Zatim će neko da kaže, „ali od drugih ne možemo da kupimo pošto ne možemo da dopremimo (npr. od Rusije ili Kine ne daju nam prelet ali možda bi od Južne Koreje dali ….)“. To je delimično tačno, ali ima još nekih opcija po svetu, da ne kažem jeftinijih, čak i od tih država NATO pakta. Generalno mi se ponašamo kao da smo stvarno u „zlatnom dobu“. Ponavljam da za air policing je trebalo izdvojiti oko 1 milijarde EUR za jednu eskadrilu ( 12 aviona u ratu ionako ne menja mnogo odnos snaga), a za sve ostale novce kupiti PVO sisteme, razne BPL-ove i elektronske sisteme odbrane od BPL-ova. obučiti vojsku…pošto je sve to budućnost, a ne jedna eskadrila aviona 4++ generacije. Inače i ove naše Mig-ove koliko se sećam su zvali avione 4+ generacije…bez komentara
A da, zamalo da zaboravih od Meteora ništa….
Sve u svemu, da imamo novca kao UAE ili Saudiska arabija, pa da kažemo bravo , tako treba… ali ovako kada gradilište za Tiršovu 2 stoji već nekoliko godina zaraslo u korov…što je mnogo …mnogo je.
Apsolutno sam za ulaganje u vojsku, posebno PVO i vazduhoplovstvo, ali smisleno i u skladu sa mogućnostima.

Odgovori
St

A sta bi da kupimo?Rusi nemaju ni za sebe,Kinezi su teska kanta,Ameri ne daju svoje F 16 ni F 35,Gripen Svedjani/Ameri ne daju,Eurofighter nece.Sta bi ti da kupe?

Cr

Šta ste svi zapeli za air police, air police…. ovo je ratni avion i kupuje se kao kontrateža Hrvatima, Bugarima, Madjarima, Turcima (ako baziraju eskadrilu na Kosmetu, kao sto su radili sa Azerima)….

Dakle nije kupljen avion za patroliranje vec za potencijalnu borbu zlu netrebalo.

Ni

Poštovani Stefane, mogli smo kupiti npr.FA-50.. Kada napišete da su kinezi „teška kanta“, pretpostavljam da ste veliki stručnjak iz ove oblasti.
Rafale/Gripen/F16/Eurofighter je mogao i polovan da se kupi za ovo što nama treba…. I ja bih želeo da vozim nov GLS od 200.000 EUR ali nemam novca… a mi se ponašamo kao „pijani milioneri“. Da ne pričam da ako baš kupujemo avione za rat, a ne za air-policing onda je tek bolje kupiti 36 polovnih Rafala umesto 12 novih za istu cenu. A ako je za Air policing onda može bilo škoji avion od gore navedenih.. Ako je za „nadgornjavanje“ sa komšijama onda smo trebali da sačekamo da dodje Tramp na vlast u Americi pa da lepo kupimo F 35, a ne Rafale koji je uveden u naoružanje pre više od 20 godina….

Jo

@Nikola P.
Gde se to prodaju polovni Rafali? I to ni manje ni više nego 36 komada? FA-50 je avion sasvim druge kategorije.

AL

Najskuplje je kad nemas avijaciju, kad nemas vojsku pa moras da hranis tudju!
Sloboda nema cenu! Bolje je placati novcem nego zivotima!

Pe

@Nikola P. Raffale koji je uveden pre 20 godina nije isti, kao ovaj sad.Upravo zbog modernizacije u vise ciklusa Raffale je tek nedavno postao pozeljan avion, kao sto je sad, a ne pre 20g.
Naravno da 12 savremenih aviona imaju ulogu u odbrani zemlje, osim u slucaju rata za 700 puta jacim protivnikom kao Milosevic sto je predlozio i ostvario.
@Crna Gora U slucaju sukoba sa Turskom Srbiji ne bi nista pomoglo, procitajte koliko aviona imaju.

Ni

Zaboravih…mi kupujemo Mercedes i placamo punu cenu, a ogranicili su nam maksimalnu brzinu na 80km na sat. Tj. placamo 3 milijarde, a nema naznaka da cemo dobiti Meteor rakete ( po recima predsednika od toga nema nista za sada), niti Scalp-EG. Hrvatni placaju tri puta manje za polovne ali dobijaju iste rakete kao i mi MICA i HAMMER. Pa se pitam, zasto placamo nesto 2 milijarde vise, a i dalje su nas ogranicili da vozimo u drugoj brzini? U prevodu ako budemo u ratu sa nekom NATO drzavom (ili mozda neko misli da cemo ratovati sa Bangladesom), ponovo ce nas obarati kao glinene golubove sa 150-200km, a mi cemo tek moci sa 80km. A da, izvinite prodali su nam radare, pa cemo ih barem videti :)

Vl

Nikola P.
Zaista je to pravo pitanje. Koliko vidim iz objava iz štampe mi ćemo mogućnosti naših potencijalnih Rafala moći da iskoristimo tek oko 60% tj kupujemo papreno skupe avione koji imaju upotrebnu vrednost sa ubojnim sredstvima koja nam se isporučuju kao i hrvatski Rafali.
Zanima me da li iste mogućnosti sa ponuđenim oružjem nudi i recimo J10 ili J17. Moguće da ti Kinezi imaju i potentniji asortiman oružja od Rafala.

Pe

@Nikola P. Njje tacno to sto pisete, ne postoje nikakva ogranicenja brzine Raffale.
Ili mislite da ce Francuska napraviti posebnu proizvodnu traku samo za 12 aviona za Srbiju-to je potpuno ekonomski neizvodljivo.
Dodatni sistemi kao Scalp i Meteor dodatno kostaju, a i ovo je vec prilicno novca.
A u ratu protiv NATO kao 1999 svakako bi izgubili, pa makar imali F-22, zato se i ne ulazi u rat sa najjacim vojnim savezom na svetu.

Ae

@Dusan
“Nikola P. Njje tacno to sto pisete, ne postoje nikakva ogranicenja brzine Raffale“…. :D:D:D

Ev

Nikola
A зар није најважније питање 3 Мрд Евра за 12 Авиона -нових КОЈЕ ВЕРЗИЈЕ И ОПРЕМЕ ТАЧНО ( Ф4Р или ВИШЕ)???
Па онда ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА ТАЧНО ( Рокови, офсет, Кредитни Услови)???

Тек када то све знамо, знамо да ли је добра дил.

Ni

@Dusane , nisam mislio bukvalno na brzinu aviona :) :) to je metafora, da nam prodaju savremene avione po punoj ceni, a da uz njih necemo dobiti najnovija ubojna sredstva…tako da mozemo lepo da letimo i gledamo, ali ne mozemo da pogadjamo preko 80km…

Pe

@Nikola P. Ne zna se koje ce sve sisteme Srbija kupovati, a bez aviona Raffale ne moze nista, ovo sto sad imamo ne moze ni 8km da pogodi, a ne 80

KK

@Crna Gora

Nismo na kurir.rs ili sl portalu. Koja borba protiv RH, Bugarske ili Turske. Ti stvarno imas to u glavi? To je tvoj dozivljaj realnosti? Da ce se kupiti neki avioni pa ce biti bitke i megdani? Pa ce predanje kako 2024-e Bugar udario F-16kama.

90-e su davno zavrsile, biti glavom tamo je greska. Ko sad digne glavu na Balkanu nece dobro proci. Svi smo mi mali vrapci za velike sile koje kroje po ovim prostorima.

Pored Aviana (31st fighter wing u koji iz Rammsteina dodatno preleti sto god treba za 2 sata), Rumunije, ili nove baze koju NATO adaptira u Albaniji, Kuçova, ili Bondsteel koji ce se braniti svim sredstvima, ti govoris o nekim ratovima na Balkanu? Sad da se kupi 12, 24, 36 ili neki drugi broj, zavrsetak je isti, kakav je bio s MiG29. A i Francuz ce prodati avion na kojem nema backdoor da ako treba, Amerikanac ili neko treci ima pristup? Saveznik ce potpisati rezoluciju o Srebrenici. Nemojmo biti naivni.

Ev

Nikola P.
12 Рафал ф4 Нових јесте јако скупо али је у тој варијанти и нов је па толико и кошта, мало је неозбиљно успоређивати такву куповину са све наведеним државама ( ХРВ; Мађарска итд) чији су авиони или половно купљени или до 2030 већ увелико застарели!
Ја нисам за ту варијанту куповине Рафала ни мало, али немогу да кажем да је то ни нанкакав начин није усперидива куповина. НОВО и у најновијој доступној варијанти до неке 2030 ( кад би могли Ф4 да стигну у Србију?) са старим и заосталим веријама суседних земаља.Гледаш акуталну вредност! Посматрај овако, те наведене Државе ђе морати од 2030 да гледају да купе нешто ново, значи иде цена ти половних па потом нових наспрам ових ф4 који у истом периоду лете код нас плус око 200 Милиона Евра за Миг 29 који сада лете још до 2030. То је онда објективно. Сигуран сам да ће то показати да тих 3 мрд плус 2030 није било више тако скупо!
Опет ја нисам за то јер спорим значај и корист 12 Ф4 у сваком озбиљнијем Конфликту и Фаворизујем, летеће Бомбе, дронове, ПВО и Ласере као и Електронску борбу наспрам 12 Апарата кој неће опстати дуже од 2 Месеца, ако и толико!

Fr

@ Evroprc

Tebi kao da ne pada na, ovoga, pamet da se kupljeni Rafali F3-R s resursima do 2040. itekako mogu da nadograde na F4 pa i na sledeće, novije standarde, nešto što se u Francuskoj upravo i dešava, ne samo s Rafalima za francusku Armee de l’Air nego i s bivšim F3 Rafalima koji dolaze u hrvatske ruke na kapaljku jer im se, među ostalim, u okviru nadogradnje na F3-R, jednom po jednom ugrađuju AESA radari? Misliš da su susedne zemlje zauvek osuđene na starije i zastarele verzije, samo će Vučićija voziti ganc novo? LOL

Ev

Frequent Flyer
Naravno da mi pada to napament kad me ti ljubazno podsetis, ali ja se niti referisem niti me je briga sta ce HRV uciniti sa svojim Rafalima, dakle ni malo!
Govorim o ovome , posto si kandidovao Hrvate, da ako je resurs do 2040 to je za 16 godina -taj upgrade je nebitan i potpuno neprofitabilan!
Zasto? I ako do 2040 HRV to uz dodatne finansiske napore HRV to ucini, tom na Upgradovanom F4 istice Resurs 2040 godine!!
Dakle ako se upgraduje stari avion i obvavlja uz kazem dodatne finansiske troskove izlazis na nekih 2,0 Mrd Evra do te 2040 ! On te je kostao 2,0 Mrd na primer a 28 godina je star taj upgradovani avion!?
I onda sta? Pa vec neke 2036 treba ici u novu, sigurno jos skuplju nabavku za HRZ. E tada ces biti vec na dodatnih 4 Mrd ++++ pa te je 2040 cela prica kostala 6 Mrd++++!!!!
Naspram tome, ako kupis 12 novih F4 i dobijes ih 2030+ za eto tih 3 Mrd. ti 2040 imas 10- godina stare f4 za 3 Mrd!!A Hrvati u tom momentu imaju isti avion kazimo, 28 godina star koj se platili 2 Mrd. dakle deltu od 1 mrd a 18 godina mladje. Tu je kvako toj ideji! onda SRB za jos 800 Miliona uradi upgrade na F5+ i ima avion za 3,8 Mrd koj je moderan, ne prestar , a onda Hrvati odose na navedenih 6 Mrd. itd itd. Eto zbog toga mislim da je HRV finansiski, i tehnicki los sta god sada dalje ucinili !
Finalno, i pored ove racunice, ja nisam za taj posao za svoju Otadzbinu, ali ako se zbog cele situacije nije imalu alternative sada, nije bez racunice!

va

uze bata makron 3 miljarde evra

Odgovori
Ni

@Jordan FA-50 je dovoljan za Air policing. Ako se spremate za rat, onda kupujete sto vise aviona, dovoljno modernih, ali povoljnih. Polovni avioni se kupuju od Francuza, kao sto kupuju i Hrvati i Grci. Ove nove necemo dobiti pre 2030, tako smo mogli i polovne.
@Aleksandar I, ko je napisao da ne treba da imamo avijaciju ?
@Petrovic Dusan – Sa kim cemo mi da ratujemo, kada su sve drzave oko nas su u NATO, a na Kosovu je takodje NATO i u BiH je NATO? To podrazumeva da ponovo mozemo samo sa NATO da ratujemo. Kako ce nam tu pomoci 12 Rafala u odnosu na npr. 12 FA – 50… mislite oboricemo nekoliko vise NATO aviona i to sa NATO avionima pa ce nas to spasiti? Smesno. Bolje da smo izgradili Tirsovu 2 i spasili na desetine nase dece godisnje, a kao avione uzeli nesto povoljnije i PVO sisteme.

Br

Bravo Srbija, sad će Hrvatska i Srbija imati, da parafraziram stručnjake, najjače ratno zrakoplovstvo/vazduhoplovstvo od Njemačke do Grčke.

Odgovori
Me

Nema teorije da Srbija dobije Meteor, Scalp. Nula šansa. Tako da ne, jedino Hrvatska će imati „najjače ratno zrakoplovstvo/vazduhoplovstvo od Njemačke do Grčke“.

Dr

@Medos pre nekoliko meseci je na sajmu vojne tehnike prikzano nešto vrlo zanimljivo , iz domeće radinosti , strašno liči na SCALP ( to vam je isto kao „STORM SHADOW“ i ono nemačko „čudo tehnike „ , kakao ga zvaše – „TAURUS“ !
Pomalo me čudi da slabo pratite šta povremeno iskoči iz „kutije“ !
Elem , Srpska preduzeća iz oblasti aeronautike se polako dizu iz mrtvih , lično mislim da će se mnogi za neku godinu iznenadtiti nekim sitnicama!

ma

@Medos, nema teorije kao sto nema teorije da nabavi f4r rafale, da ne uvodi sankcije rusiji evo vec treca godina rata . Nema , nema teorije 😎

Me

@madpal Pa i nema. Prvo se strpi dva mjeseca, pošto nitko normalan ne vjeruje Vučiću. Čim otvori usta laže. Dva mjeseca spominje već četiri godine :D A ako stvarno misliš da će NATO prodati Meteor i Scalp Srbiji… a čuj, lijepo je sanjati :)

Mi

@Medos
Mica NG domet 150 km,sasvim dovoljno,a raketu slicnu Scalp sami razvijamo.

Be

Taman kad ovi HR dodju….a hodogram sam vec napisao.

O&O
over & out za ove koji ‘ne umeu’ ili ‘ ‘ne znaju’ svojim glavama

Otra ja nazad u Afriku

Odgovori
Iv

Rekoh ja da ce Aco da izgura ovu pricu. Definitivno je najvestiji pregovarac u poslednjih 40 godina.
Ne bi me cudilo da krene da pregovara i sa kinezima pa na kraju da nabavimo i jos jednu eskadrilu od njih. Od Rusa vise nema neke vajde u dogledno vreme, oni su pod sankcijama a mi okruzeni nato. Amerikanci ocito nece da nam prodaju F.

Odgovori
Le

Sram bio Amerikancima, Južnokoreancima, Šveđanima, neće da nam prodaju.

Francuska se obavezala? Nije. Ako i platimo, a oni naprave, a mi se ne unormalimo, jer normalni nismo, naša eskadrila Rafala će biti preneta normalnoj državi. Tipa, nosači helikoptera za Rusiju, a u trenutku prodati Egiptu, tada još uvek normalnom.

Zo

@Ivkos

Mogu i ja sa novcima koji nisu moji otići u dućan sportske opreme i kupit za 700 eura tenisice koje ne vrijede ni 300. Svaki će me trgovac rado dočekati i ugostiti. To je doseg AV , a što je realnost vidjeti ćemo uskoro.
Inače država sa financijama Srbije realno ne može sebi priuštiti 12 zrakoplova za 3 milijarde eura , ali eto svemogući Aco kupuje k’o bogati šeik. Možeš mislit , nisu to banane
Francuzi su vam skloni i mogu vam ponuditi dobre uvjete , ali
sačekajmo malo što će reći Britanci , a pogotovo Ameri. Mogli bi se Francuzima dogoditi lagano “zavrtanje ruke“ , sjetite se podmornica za Australiju. Neće veliki gazda dozvoliti Nato oružje za neposlušne zemlje.
I nemojte se uspoređivati sa Indijom , UAE… , jednostavno niste ista liga i nije isto vrijeme
Osim toga , nema ni glasa od Francuza . Jesu li ono potvrdili “posao“ ?

Nemoj mislit da sam ljubomoran , ovo je za Hrvatsku dobra vijest ( ako je točna ). Valjda će naši blesani u vladi sada shvatiti neke stvari , što se može ili ne može sa 12 zrakoplova. Vjerovatno slijedi naruđba još 12 rabljenih Rafala i moguće 1 eskadrila sa druge strane bare , od Amera . po bitno povoljnijoj cijeni od tržišne ( uz naše donacije Ukrajini , nečega )

Ne

Katastofalna kupovina.Ako je ovo bilo jedino moguće rešenje, bolje prepustiti čuvanje neba Mađarima,Rumunima pa i Bugarima.
Uz sve posledice koje to nosi, mislim da bi manje štete bilo.
Nadam se da će nešto iskrsnuti u zadnjem momentu i da do ove kupovine neće doći.

Odgovori
YP

Kada jednom ugasiš neku komponentu, svaki sledeći start je težak i izuzetno skup.

Do

dobar avion i na kraju boljje nego americko smece da nam svako malo stavljaju ucene, nije ni da Francuzi nece to raiti ali opet sve je bolje nego americka oprema.Pritom mislim da nasi ozbiljno navijaju za Francuze posto ima tu dosta opcija u saradnji….

Odgovori
Kl

Istorijijski promašaj iz mnogo razloga,a razlog kupovine samo jedan,masna provizija.

Odgovori
Ro

Drago mi je da naše RV ima budućnost, po strani ćemo ostaviti dosadašnje komentare da li rentabilna nabavka tih aparta, njihove cene, opremljenost i domet naoružanja. Da li je poznat broj aviona i kako je planirana isporuka?

Odgovori
bo

Ako Petar V. nije napravio lapsus u intervjuu koji je dao juče Tanjugu, ovih 12. Rafala stiže “već” 2040. godine.

Odgovori
Pe

Veliki lapsus, da.
Sve zavisi ali mogu stići do 2030 ili ranije u slučaju da dobijemo slotove rezervisane za francusko RV.

Li

Ta “ samo još 2 meseca“ i „samo šta nisu“ naslušali smo se več sto puta i bilo bi jako naivno poverovati i 101 puta. Pa i ovog puta je bilo predstavljeno kao gotova stvar a naš AV se opet vraca bez konkretnog potpisa.
A ni francuska strana ne potvrđuje te informacije.Pametnom dosta.

kr

Knjiga narudžbi je sada na koliko cca 250 aparata, lani je izašlo 14 novih, najavljuju duplo više za ovu godinu, ali vidjeti će se koliko je to realno. Još uvijek je puno toga na ako… od potpisa ugovora, cijene, paketa uz avione pa i konačnog termina moguće realizacije….

Za

A sta reci, nego sretno susjedi. Osim sto ce da kosta 3+ milijarde, morat ce te priznati Kosovi, uvesti sankcije Rusiji, rjesiti se Dodiga i RS. uci u Nato, pa u Eu.. Cijena visoka.. Ali barem ce mira biti na ovim prostorima za zivota nase djeece..
Lp

Odgovori
Sk

Naravno. To ce konacno staviti tacku na teritorijalne pretenzije i nadam se smiriti strasti.
Francuzi su nam dugorocni i strateski partner jos od koncesije za BG aerodrom, mistral raketa i obimnu kupovinu Airbus helikoptera.
Ovo sa Rafalima je samo kruna saradnje sa tehnoloski najnaprednijom zamljom EU koja btw ima i svoj uspesan svemirski program.
Jos da Vucicu vidimo ledja uskoro… pa ima nade i za nas.

St

Svaka ti je na mestu Zagi i iskreno se nadam da ce se sve ovo desiti.Mladi ljudi zasluzuju da odrastaju u normalnih uslovima.Sve najbolje komsija <3

Iv

Od većine nabrojanog nema ništa, živi bili pa videli. Verujem da su ugovoreni poslovi u maniru….evo para, samo nas nemojte tući. Za razliku od nekih država u okruženju, kod nas se ima još toga prodati ili ponuditi. Formalno priznanje kosova i metohije, sankcije Rusiji, prodavanje Dodika će ostati samo vlažni snovi. Kad dođu Rafali na isporuku, Evropa će biti politički i vojno sasvim nešto drugo od ovoga sada.

Mi

Znaci problem je bio u Rafalu, a mi razbijasmo glave sve ove godine… Pa jedan F35 bi vratio bratstvo i jedinstvo

Za

Miko, naravno da nije problem u Rafalu. Vi ionako brzo zabiravljate, pogotovo sto vama odgivara. SAD su vam dale 3 mjeseca da rjesite ‘krizu’ u Jugi. Imali ste sve a mi mirali na crno kupovati po 3x vecij cijeni doslovno sve, ne sto nam je trebalo nego moglo dobiti. Tako da je zakljucak da je tada SADu bio imperativ mir odmah.. Mir bi bio.. Kasnije znamo sta i kako je bilo i zavrsilo.

н

Република Србија нема ни људске ни материјалне ни економске могућности да купи, користи, одржава један овакав авион.

Odgovori
Du

Itekako ima

Iv

Jedan mali osvrt, uz opasku da svako ima pravo trošiti svoje novce na što hoće i očito da svi nemaju iste prioritete.

Srbija u ovom trenutku troši oko 9% svog državnog budžeta na vojsku, dok Hrvatska troši na vojsku oko 3% svog državnog budžeta. S ovim dodatnim troškovima nabava srpska izdvajanja na vojsku će činiti između 12% i 15% (ovisno o dodatnim najavljenim nabavama i konačnoj cijeni Rafaela). U isto vrijeme Hrvatska je ove godine potrošila budžetskih 1,6 milijardi eura za povećanje penzija i plaća za 300.000 svojih zaposlenika za 30%,dok je prosječni porast plaća za vojnike oko 40%. Tako kao što sam naveo na početku, različite zemlje, različiti prioriteti …

Odgovori
Br

Srbija izdvaja 2% BDP za vojsku sto uopste nije previse (u 2024). Ovim se puse usta Baltima, Siptarima i Bosnjama (Hrvati nisu mnogo glasni) o tome kamo je Srbija ruski subverzivni element. Ako bi zbog ovog i slicnih desavanja dobili povlacenje PEM konvencije ili njeno ublazavanje ili SEPA aranzman. Isplatilo bi se. Srbija nije dobila fabriku BYD samo jer je imala za 1.5% manje poena na skali od Madjarske! Neclanstvo u SEPA nam godisnje umanji doznake dijaspore za 200 miliona evra! PEM konvencija onemogucava da proizvodjaci sa velikom neevropskom komponentom u proizvodu izvoze za EU bez carina sto je paradoksalno njima u EU clanicama dozvoljeno!

Bu

To koliko ce da košta, koštace.
Za to priznavanje, ne budi smiješan.
Sankcije Rusiji, jako teško a Srbi iz Republike Srpske će sami smijeniti svoju vlast kada se pojavi bolja opcija.
A mira će svakako da bude.

Iv

Srbija trosi 2% bdp na vojsku. Lako dostupni I proverljivi podaci. Molim da ne siris neproverene I netacne podatke.

Iv

Vi govorite o BDP ja govorim o budžetu dakle parama s kojima svake godine država raspolaže, znate ono za plaćanje računa, kamata, penzija, plaća itd. Dajte ljudi kad čitate čitajte s razumijevanjem a ne da miješajte kruške i jabuke

Br

@Ivan O.
Finansijske institucije sirom sveta koriste izdvajanja/bdp metriku. Kao sto se nigde ne koristi deficit budzeta/prihodi budzeta vec deficit budzeta/BDP. Razlog za to je jednostavan. Budzet lagano moze da se napuni povecanim porezima koji se uzimaju iz BDP. Ako mislis da ta metrika nije tacna lepo dokazi to i dobij Nobela za ekonomiju jer je deficit/bdp najvazniji ekonomski pokazatelj u javnim finansijama

GK

Brad

Ivan je u pravu. Ne vraća kredite niti isplaćuje plaće BDP nego budžet. Ostavite metriku i gluposti. Ako firma ima 100 mil nečega prometa a ostatak vrijednosti iz kojeg se plaćaju troškovi 5 onda može potrošiti samo pet. Teza da se samo povećaju porezi i napuni budžet je neozbiljna i analfabetska. Jednako tako firma nože samo povećat cijenu kupcu i sve super. Ne ide to tako. S druge strane Srbija jedina na svijetu obračunava zaduženost danas u odnosu na BDP koji će biti 31.12. tekuće godine što nitko ne radi.

Mi

Brad

Budzet moze da se napuni povrcanim porezima kazes ali i smanjenjem penzija kao sto ste vec radili. Ako su to tvoja ekonomska rjesenja onda Nobel ide tebi.

Br

@Mislav @Jvan, @GK
Komse, postoji razlog zasto se svugde u svetu stavljaju izdajanja za odbranu kroz BDP kao i deficit. Ako mislite da to ne valja opovrgnite metriku koju koriste apsolutno sve finansijske institucije u svetu

Ga

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

Iv

Dragi Gandalf, nema tu ekonomske analize već samo činjenice koliko tko troši na vojsku. Nekih 90% komponenti u vašoj namenskoj dolazi iz inozemstva, dakle te uštede su minimalne, a pitanje je da li ih u konačnici i ima jer ste u nekim konstantnim ciklusima nadogradnji, pa svako malo ide neka nova verzija a ni ona nije do kraja definirana (pasarsi, lazari itd., raketni sustavi itd.).

BDP i postotak BDP-a koji se troši na vojsku se spominje samo zbog NATO zahtjeva da se troši 2% BDP-a.

Mi

Brad

Pa navedi razlog pa cu ga opovrgnuti..

Vl

Ajde da vidimo i to cudo. Krajnje je vreme.

Odgovori
Mi

Rafale je odličan, ali:
1.) Preakup za državu BDP poput Srbije
2.) dolazi tek za 10, a možda i više godina
3.) Proizvodi se u NATO državi
4.) Srbina nikad baš nikad neće dobit SCALP i Meteore, a Hrvatska SCALP dobija a Meteore može kupiti
5.) U slučaju rata Srbija ne bi dobila nikakvu podršku za Rafale

Jednostavno kipnja samo što susjed ima istog, ali polovnog.

Vl

Ne znan kako ne mozete da shvatite da u slucaju Srbije ne moze da se kupi avion proizveden van Nato drzave ili drzave koja nije njen saveznik. Geografija i orijentacija Srbije su prosto neumoljivi.

Pe

@Miki Ne vidim logiku u tome sto pisete.
Francuska ima neki ugled trgovca oruzjem, i ako prodaju, to mora da radi.
Pogledajte kako su pomagali tajno Izraelu 1950-1960.
Jedino u slucaju da Srbija bude u ratu protiv same Francuske, sto nije verovatno, onda bi ukinuli podrsku.

Br

Rafali, EXPO, Metro, Nacionalni stadion i novi vozovi do Subotice i Nisa kostaju oko 30 miljardi, za pocetak.

Odgovori
Ma

Avion je odličan. Politički gledano ako Srbija i Hrvatska nabavljaju najskuplju opremu kod Francuza , to ide obavezno uz političke dogovore. Tu će francuzi sigurno nametnuti svoju političku volju, ali i definitivno neće dopustit da se njihovim avionima ratuje jedan protiv drugog

Odgovori
St

Ja stvarno ne znam sta vi koji ovde komentarisete ocete.Da se razumemo,ne volim Vucka ni njegove satelite,ali je ovo najbolji posao koji je obavio u zadnje vreme.Rafal je zelja pilota i celog vrha ratnog vazduhoplostva.Sta i od koga da kupimo,od Rusa koji ne znaju gde im je glava i koji ce biti pod sankcijama sledecih 100 godina,Kineske kante,F 16 ili F 35 koji Amerikanci ne zele da nam prodaju,Gripen koji Svedska i Amerika takodje ne zele da prodaju,ili Eurofighter koji mi ne zelimo?Ovo je odlicna kupovina novih borbenih avion 4++ klase,da kupimo jos 12-24 Leonardovih M-346FT i da nas bog vidi.Cestitke Vucicu iskreno na ovome.

Odgovori
Mi

@Stefan
Da,jos M346FT umjesto Orlova na Ladjevcima i Bog da nas vidi.

Le

Fazon je što Vučko nema šta da se pita oko toga.

Reci – svaka čast onima u generalštabu ili nekom već organu Vojske pod civilnom kontrolom, koji su sproveli javni i transparentni proces nabavke, a država ga podržala, pa i ajde.

Ali da aplaudiram despotu?
Nikada!

Xy

Iz tvog komentara ispada jedini koji možemo da kupimo. Rafal F-4 je dobar avion ali pitanje je šta će nam. Pogotovo sada. Koju političku podršku kupujemo od Francuske kada na Zapadu bude uvek onako kako Ujka Sem kaže. Poenta da ako stiže za 6-16 godina ne treba nam i ništa od Pariza nećemo dobiti. Ako bude uključena nadogradnja na F-5 to je već druga priča. Ali opet šta je cilj kupovine vojno teško da nekom treba.

Bo

Nadmetanje u pi$an%u u dalj, na relaciji SRB-HR u naoružanju je infantilno, ne samo na nivou koji aparat kojoj zemlji najviše odgovara zbog geogrategije nego i zbog geopolitike, – stvarno ne vidim rat Srbija – Hrvatska ništa realnijim nego Hrvatska – Mađarska. Jeste da postoje brojna otvorena pitanja, ali ni jedno jedino nije uopšte rješivo ratom.

Pitanje kolapsa BiH je jedina moguća sporna tačka, ali siguran sam da Hrvatskoj ne odgovara ni radikalni Bošnjakistan ni Velika Srbija na tom potezu, tako da je i tu uloga dosta upitna. (Pogotovo uz Zokija). U svakom slučaju su suđaje neće biti ni Zagreb ni Beograd, nego neka podjela karata daleko iznad oba, a ovi će samo izvođači radova, ako i to.

Odrastimo.

Odgovori
А

@Boki

Rafal je kao glavna želja RVa istaknut još 2010. godine, kada su Hrvati sanjali F-16 u bojama RV Hrvatske, tako da ova kupovina neke dubinske veze sa Hrvatima nema. Problematika je jednostavna, Migovi mogu da lete do 2030-2032. godine (kako koji), što znači da nama prvi novi avioni trebaju da dođu do 2030. godine, a jedini realistično dostupan avion za kupovinu je Rafal, koji je ujedno i želja našeg RVa skoro pa deceniju i po.

Ju

Nema zapadnih aviona za Srbiju dok ne priznaju Kosovo, ne uvedu sankcije Rusiji i dok Srbija ne uđe u proces pristupanja u EU i Nato.

Odgovori
Ne

Jura

Srbija je u procesu pristupanja EU i NATO vec godinama. Avioni se prodaju za novac, ne za Kosovo.

Li

Jedan od uslova juce izrecenih AV u je hitno i bezuslobno hapsenje svih u Srbiji za dogadaj u Banjskoj .Toliko o prijateljstvu i prodaji.

Iv

To što bi Vi tako voleli, to nikog nije briga, biće kako se plati da bude. Bolje brinite svoju brigu.

Li

Sta? AV se opet vrača bez potpisa?? Pa ovaj 100 puta je najavio da ide po gotovu stvar…ahaha…e moji naivni drugari…

Odgovori
Ah

Jedino što pozdravljam od ove vlasti je nabavka Rafala

Odgovori
Ra

Čuveno za dve, dve i po godine koje padaju na sveto Nikadovo .

Odgovori
Br

Sta to u domenu vojske nije realizovano, a obecano je?

kr

Koliko čitam Grci uskoro potpisuju za još 6 komada, idu sa 24 na 30….

Odgovori
П

Обзиром да се у француској штампи (поготово у стручној војној и ваздухопловној периодици) скоро нигде не помиње наша куповина Рафала (док је хрватска куповина испраћена од саме најаве), мени та најава АВ-а личи на предизборну фарсу. Не би му било први пут.
Даље, мислим да ми не можемо са овом дилетантском екипом добити од запада било коју војну платформу са офанзивним својствима.
Видећемо…

Ma

Ako doista dođe do realizacije, jasno vam je da nema stvari koju EU pozeli ili smatra da je potrebna, a koju Srbija nece ispuniti.
Ovakva tehnologija i suradnja se ne radi s nekim tko nije u potpunosti predan istoj stvari.
Samostalan put Srbije je najveca laz koju AV prodaje.

Odgovori
Mi

Makron je upravo na ovom sastanku vec istakao da icekuje sudjenje svima umijesanima u slucaj Banjska.. vuidjecemo sta ce biti id ovog ugovora pogotovo jer ga niko ne pominje van Srbije.

Ne

Hrvatska je sklopila odličan posao sa kupovinom rabljenih Rafala.
Iako sam se nadao da ce ipak uletjeti posao sa F35 kojeg su kupile Poljska, Rumunjska i Češka.
Rafal realno za 10-15 godina zastarijeva i trebati će prelazak na čistokrvnu petu generaciju.
Možda Hrvatska poput nabrojenih država treba najprije dokazati može koristiti modernu zapadnu visoku vojnu tehnologiju prije nego sto se uzme u razmatranje kupovina još boljih aparata.

Ako Srbija kupuje nove avione, to je bacanje velikog novca u ovom trenutku.

Odgovori
St

Da bato ali je jedan komad F 35 177 miliona i to osnovni paket a 12 je 2,124,000,000 plus operma,trening i tako dalje.Plus Ameri ne prodaju zemljama koje ne smatraju saveznicima i onima koji nisu u NATO-u.

Mi

Pa da ali cemo mi Rafale platiti 3 milijarde, tako da kad bi USA htela da nam proda f35, a nece, vise bi se isplatilo

Zn

Budzet hrv je 32 mlr a Srb je 18 mlrd. Nije ni duplo a kamoli 3x veci.
Takodje Srb je daleko manje zaduzena od hrv.

Pi

Taman kada Hrvatskoj isteknu Rafali gdje će zamjeniti sa generacijom 5 tj. sa F35 kojima će to tada pasti cijena, taman će Srbiji doći naručeni Rafali. Ako se ne varam, preko 250 komada je naručeno ( čak je T6 pisao o tome, trebam pogledati ), gdje otvorenih „slotova“ neće biti dugo vremena.

Ra

Jao ba zasto bas ovaj ruzni avion? Vise bih volio Su-30 ili Mig-35 nego ovu rugobu. Vise necu ici na aeromitinge, mozda samo zbor Orla dok jos leti.

Odgovori
Op

Avion se ne kupuje zbog estetike, već zbog sposobnosti raznoraznog djelovanja.

Svaki avion je šarmantan na svom načinu pa tako i ovaj.

Šta se mene tiče, promašena kupovina, bacanje para. Valjda su Kinezi međunarodno dovoljno snažni da izboksuju dostavku njihovih lovaca Srbiji. Moglo je to više da se uradi ubijedjen sam.

Mi

Potpisujem Rale

Pe

@Rale Su-30 je samo lovacki avion malo „brusilicama“ prilagodjen da bude visenamenski.
Raffale je od momenta projektovanja visenamenski.
Su-30 je najveci vojni avion, a da nije cisterna ili kargo.Sto nije bas dobro u uslovima savremene PVO, kao sto smo videli po padanjima Su-30 u Ukrajini.
Raffale je mali, i moderan,daleko bolji avion.
MiG-35 nikad nije zaziveo, napravili su probnu seriju i nista.

Op

@Petrovic Dusman:

I F-16 je bio prije svega projektovan i namijenjen kao čistokrvni lovac samo na danu, pa je kasnije prilagođen da bude višenamjenski i da dejstvuje noći.

Sasvim normalan tok razvoja, al svaka čast što to opet znaš da obrnes u nešto nenormalno kad se Rusa tiče.

Su-30 je veliki avion, da. Al to nema samo mane, već i raznorazne prednosti. I F-16 ima svoje nedostatke.

Od početka rata ih nije više od 15 palo ili oboreno. To je sasvim solidna statistika jer se intenzivno ratuje već 2+ godine. Amerikanci su u dva mjeseca 91-prve izgubili najmanje 8 F-14/15/16/18.

Pe

@OpFor777 Mnogo vise Su-30 je oboreno u Ukrajini, pa svi smo gledali te snimke, kao i Su-35, i gomila Su-34.Svi ovi avioni su znacajno slabiji od zapadnih.
F-16 je po nizu karakteristika od samog pocetka bio vise svetlosnih godina ispred ruske i sovjetske avijacije, recimo da je resurs motora bio u startu fantasticnih 12000 casova, dok kod sovjetskih ispod 1000….
F-16 je bio visenamenski avion od pocetka, i jos 1982 je mogao da izvede operaciju „Opera“- unistavanje irackog reaktora.

Ma

@Dusan
Americki iliti zapadni avioni nisu obarani u tolikom broju samo zato jer se nikada nigde nisu suocavali sa Pvo kakvu ima, ili je imala, Ukrajina!

Ni

4 milijarde evra tko će to vratit , Hrvatska je dala 1.5 milijarde evra pa i to je puno. Ode vanjski dug Srbije na 60 milijardi i Hrvatska nema toliko. A kupovna moć Srbije je duplo manja od Hrvatske. O tome nitko ne priča.

Odgovori
Jo

Proveri informacije pre nego što komentarišeš. Zaduženost Srbije u odnosu na GDP je manja od zaduženosti Hrvatske. Evo ti liste IMF za ovu godinu: https://www.imf.org/external/datamapper/GGXWDG_NGDP@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD
Srbija 49.6% – Hrvatska 61.8%
Za vanjski dug sam našao malo starije podatke: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Hrvatska je u decembru 2022. imala vanjski dug od 52.9 milijardi, a Srbija je u julu 2023. imala vanjski dug od 38.6 milijardi.

GK

Istovremeno Hrvatska plaća kamatu od 2 a Srbija 9 %. Realan dug Srbije se ne zna jer Srbija manipulira podacima i ne prikazuje sve obveze. Opozicija i mnogi neovisni stručnjaci procjenjuju dug za 10 mlrd većim.
I sad ono najvažnije! Ne vraća dug BDP nego budžet koji je u Srbiji tri puta manji nego u Hrvatskoj. BDP je skup svih izdanih računa u jednoj godini plus neke sitne stavke ali ako jedna država ima ekonomiju zasnovanu na lohn poslovima bez ostatka vrijednosti nema porezne osnove za punjenje budžeta koji je u biti novčanik države. Srbija svake godine diže kredit da bi platila kamate i to je apsolutno neodrživo već sad a kamoli s novim kreditima koji neće sami sebe vraćat jer nisu investicioni nego potrošnja.

Mi

@Jordan Točno. Hrvatska je trenutno na 61% gdje je u samo par godina ( četiri ako se ne varam i dobro pamtim ), smanjila sa 76%
2026 godine Hrvatska će po prvi puta imati manji vanjski dug od Srbije.

Be

Vidis GK, HR su vec otplaceni……

Jo

@GK – Da li zaista misliš da finansije Srbije i Hrvatske nisu poznate međunarodnim finansijskim institucijama? Snaga neke ekonomije se meri sa GDP, a budžet u svemu tome nije relevantan. Poveća se porez i poraste budžet. Smanji se porez i smanji se budžet. Hrvatska je zaduženija od Srbije i ima veći spoljnjotrgovinski deficit.

Ni

@GK
Nemojte pisati o necemu o cemu ne znate nista, ili znate jako malo…pogotovo o BDP- i spoljnom dugu.

Ti

Jordan
20:37, 09. apr. 2024.

@GK – Da li zaista misliš da finansije Srbije i Hrvatske nisu poznate međunarodnim finansijskim institucijama? Snaga neke ekonomije se meri sa GDP, a budžet u svemu tome nije relevantan. Poveća se porez i poraste budžet. Smanji se porez i smanji se budžet. Hrvatska je zaduženija od Srbije i ima veći spoljnjotrgovinski deficit.

Jeste poznato, zato Srbija ima kreditni rejting junk iliti smeće, a Hrvatska je na pragu ulaska u najelitniji investicioni razred iliti šest stepenica ispred Srbije.

br

@jordan
„Hrvatska je u decembru 2022. imala vanjski dug od 52.9 milijardi, a Srbija je u julu 2023. imala vanjski dug od 38.6 milijardi.“

Po zadnjim podacima statističkih zavoda HR i SR (ukoliko ne uzimamo u obzir dugove centralnih banaka zbog specifičnosti obračuna zemalja u eurozoni) na kraju 2023 vanjski dug HR je bio 46,3 mlrd € a dug SR je bio 44,8 mlrd €

Svejedno. Svatko kupuje što misli da mu treba pa stoga čestitam SR na kupnji Rafala. Zbilja nisam mislio da će im Francuzi prodati takav stroj imajući na umu koliko smo mi imali peripetija sa švedima što smo RBS dali na uvid amerima

le

@Jordan

ako pričamo o zaduženju i vanjskoj trgovini, trebalo bi pogledati i trošak zaduživanja i platnu bilancu

zo

Metro, auto-putevi, EXPO, Rafale, nuklearne elektrane, hidrocentrale, nacionalni stadion, železnica, vraćanje postojećih kredita i dugova itd…mnogo je sve to para.
Hrvatska svake godine samo od turizma uzme 12-15 mlrd evra, a šta to Srbija prodaje? Uzgred, kupljene avione dobija tek za 10-tak godina..eto, i kupljeni helikopteri sa Cipra – treba remontovati, obezbediti pilote, obuku, tehnički sastav, smeštaj za naoružanje i opremu…možda postoje neki crni fondovi za koje ne znamo ili štamparija novca..
Bilo bi pametno potražiti srednjoročni plan razvoja VS, da vidimo šta tamo piše.

Odgovori
GK

Ja sam o tome već pisao. Čestitam od srca na rafalima ali to me podsjeća na susjeda koji kad dobije kredit peče janje. Srbija je najsiromašnija zemlja korisnik Rafala, ima vanjskotrgovinski deficit, nema za kamate na postojeće kredite a kupuje skuplje od Hrvatske tri puta. To je s pozicije održavanja ogroman trošak godišnje kao i Hrvatskoj kojaje duplo bogatija a tu su i vrhunski stručnjaci koji trebaju opsluživat sve što je dosad kupljeno. Njih nema na burzi i ne uvoze se nego stvaraju a to je dodatni ogroman trošak. Poznato je da istovremeno vojsku napuštaju ljudi radi loših uvjeta i malih primanja. Ne znam ali zvuči mi sve ovo suludo.

Jo

Sve te stvari koje si nabrojao pomažu ekonomski napredak, to su strateške investicije. Što se tiče izvoza, pokrivenost uvoza izvozom je bolja u Srbiji, nego u Hrvatskoj. Hrvatska uvozi 42, a izvozi 24 milijarde. Srbija uvozi 41, a izvozi 29 milijardi.

Što se tiče aviona, valjda je jasno da će postojeća flota migova morati da se zameni. Da li je bolje planirati unapred, ili kupovati navat-nanos, kada se dođe u situaciju da nemate avione?

Al

Ogromna greska koja ce naneti veliki teret vojnom budzetu. Sigurno necemo dobiti najbolje oruzje za avione (Meteor i SCALP) vec MICA i Hammer po nekoj suludoj ceni.

FA-50 je najbolje resenje, za manju cenu mogli smo kupiti vise aviona sa veoma slicnim paketom naoruzanja.

Odgovori
Br

@LingLi
Nije predstavljeno kao gotova stvar od pocetka je receno da se ide da se pregovara, a ne potpisuje. Do sad sve sto je najavljeno u vojsci je realizovano, ne znam zasto ne bi i ovo

Odgovori
Li

I S 400 i Baryaktari koje ce AV dobiti preko reda?

Yo

Deluje kao vrlo važan dan za naše vazduhoplovstvo – uz već dobru sadadnju sa Erbasom, pridružuje se i saradnja sa renimiranim francuskim proizvođačima i nazire se i FCAS u daljoj perspektivi – što znači opstanak vojnog vazduhoplovstva na mapi sveta, a videćemo i kakve će se mogućnosti i interesi/zarade mogu pojaviti/poleteti i u saradnji sa našom vojnom industrijom…
Moramo da definitivno promenimo iznuđeni „seci uši krpi dupe“ pristup u sliĉan ovom – skupiš lovu i pitaš šta košta kvalitet – to je jedini temelj na kojem se zida čvrsta kuća na – Via militaris…

Odgovori
mr

Ovo treba posmatrati u kontekstu geopolitičkog zaokreta, na koji je Predsednik bio prinudjen. Isticalo je vreme za manevar. Oslanjanje na Francusku je strateško opredeljenje. Mislim, da iako i kad se potpiše ugovor, biće realizovam u etapama iz mogućnost stopiranja posla ako ne ispunimo očekivanja. Sa tehničke strane, ovo će biti premija za pilote. Najzad će Srbija posle decenija oslanjanja na migove i Rusku tehnologiju preći na zapad. Uostalom, nema mnogo izbora.

Odgovori
Pe

@mr Srbija je napravila zaokret 2000 godine, i ni u jednom momentu i nije postojala „druga opcija“ u geopolitici Srbije.
Poklon avioni od Rusije korisceni su da se ne ugasi rod vojske, kao prelazno resenje do kupovine novog aviona, sto ima smisla.

Zo

Jel moze neko da objasni, kako kupovina ovih aviona za 3 mlrd sa raketama Mica dometa 60 km može biti dobra kupovina? Valjda je bitan domet na koji avion može da gadja? Sadašnji mig 29 ima raketu čiji je domet duplo veći od rakete Mica. Možda nešto ne razumem ili je bitno da nam piloti upravljaju dobrim avionima koji će u slučaju rata biti oboreni kao i 99.

Odgovori
Iv

Meni to pre izgleda kao iznuđeno rešenje nego najbolje moguće ali šta je, tu je. Nadam se da će arhitektura Rafala biti dovoljno otvorena da mi dodamo nešto naše pa da bar tako kompezujemo te neke mane.

Pe

@Zoltan u Slucaju rata kao 1999 ne postoji avion koji ne bi bio oboren, protiv citavog NATO.
Osim fikcije, svemirski brodovi i td

Me

Ali Srbiji se stvarno ne isplati. Izvrstan avion, ali ako ga želiš imati i koristiti u punom kapacitetu, mora imati METEOR I SCALP, nešto što Srbija neće dobiti od NATO-a kao što je Hrvatska kupila. Šansa da Švedska i ostali koji su sudjelovali u projektu, Srbiji proda METEOR rakete je ravna nuli. Imati će vrhunski avion koji je u stanju jedino raditi air-policing.

Odgovori
mr

Niko ne daje 3bn eura ili dolara za bezubi avion. Biće sve u kompletu, verovatno ali su količine suštinsko pitanje. Desetak ili dvadesetak meteora ili scalpova ne menja ništa na terenu.

Zo

I sa raketama dugog dometa pitanje je da li je ovo dobro rešenje ili je bolje sačekati par godina i kupiti pvo i ruske avione. Bez raketa dugog dometa ovo je katastrofa.

Jo

Još nije ni ugovor potpisan. Treba sačekati da se vidi šta će biti isporučeno. Meteor i Scalp su isporučivani zemljama koje nisu članice NATO. Indija će ih integrisati na domaće avione.

Me

@Jordan Ne. Meteor i SCALP su jedino bili prodani Južnoj Koreji, Kataru i Saudijskoj Arabiji i razlog toga je očit, gdje ih Amerika i Europa smatraju strateškim i energetskim partnerima. Južna Koreja jer je na granicama Sjeverne Koreje, Kine a razlog za Katar i Saudijska Arabija je očit tj. nafta i plin. Svi ostali korisnici su NATO / EU države. Postoji nula šasna da će NATO i EU odobriti prodaju Meteora dometa 200km i SCALP dometa 500km za Srbiju. Na to uopće ne moraš računati, jednostavno se neće dogoditi.

Li

Indija ili Egipat su neusporedivi sa Srbijom. Francuzi traze i hapšenja svih odgovornih za Banjsku u Srbiji.To od Indije ne traze,recimo .

Me

@Jordan Ne. Meteor i SCALP su jedino bili prodani Južnoj Koreji, Kataru i Saudijskoj Arabiji i razlog toga je očit, gdje ih Amerika i Europa smatraju strateškim i energetskim partnerima. Južna Koreja jer je na granicama Sjeverne Koreje, Kine a razlog za Katar i Saudijska Arabija je očit tj. nafta i plin. Svi ostali korisnici su NATO / EU države. Postoji nula šasna da će NATO i EU odobriti prodaju Meteora dometa 200km i SCALP dometa 500km za Srbiju. Na to uopće ne moraš računati, jednostavno se neće dogoditi.

Pe

Meteor je pod obavezno, zbog toga se i uzima. Scalp imamo svoj u prototipskoj fazi.

Iv

Važno je prezvakivati mantru koju bi vi voleli da bude, ko pa vas pita šta će neko kupiti. Gledajte svoja posla, neka svako kupuje šta može.

Me

@Ivan Nema nikakve mantre. Svi u svijetu vrlo jasno znaju što je NATO i na koji način funkcionira. Nije ništa komplicirano. Ali očito pojedini Srbijanci ne znaju i samouvjeraju sebe u svoje mitove, gdje uistinu misle da jedina država u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji, koja nije niti dio Europske Unije niti NATO-a, koja ima jako dobre partnerske i prijateljske odnose sa komunističkom Kinom, da će im NATO prodati kompleksne sisteme poput Meteora, Scalp, itd. Biti će sretni ako će srbijanski Rafali imati AESA radare i SPECTRA, što je mala vjerojatnost, ako uopće dođe do kupnje…

Jo

@Medos

Pored onoga šta si nabrojao, SCALP je prodat Egiptu, Indiji i Emiratima. Meteor je prodat Brazilu i Indiji. Indija će sa obe rakete naoružati i svoj HAL Tejas. Istovremeno, svojim raketama Astra, dometa 350 km, će naoružati Rafale.

Francuska je najglasniji zagovornik EDA (European Defence Agency) i ideje da odbrana kontinentalne Evrope treba da bude zadatak samih Evropljana. Kada je zagustilo u odnosima Turske i Grčke, Francuzi su poslali nosač i avione u Grčku. Nakon toga, Grčka dobija avione koji su bolji od svega što Turska ima (Turska nije dobila F-35 i neće ga ni dobiti).

Srbija ima sporazum sa EDA. Isporukom 12 aviona Srbiji, EDA će na Balkanu imati 48 rafala. Na to treba dodati 40 F-35 koji su odobreni Grčkoj. Turska će dobiti 40 F-16V i modernizovati 79 starijih verzija. Grčka trenutno modernizuje 84 F-16 na F-16V standard. Bugarska će imati 16 F-16V.

om

Meteor pod obavezno…pa Meteor potpisuje šest zemalja. V Britanija Francuska. Španjolska, Italija, Njemačka i Švedska. Ti se sad upitaj tko se ne bi složio da Meteor bude prodan Srbiji.

Me

@omniameamecumporto Velika Britanija i Švedska nesumnjivo, to je aposlutno 100% sigurno. A onda možeš i Njemačku možda računati. Francuska, Španjolska i Italija možda ne bi imali problem sa time. Ali jbg kada je dovoljna samo jedna zemlja, a to je UK ili Švedska da se Srbiji ne proda Meteor i ostali kompleksni sistemi.

Pi

Hrvatskoj sa duplo većim GDP per capita i duplo većim plaćama nije palo na pamet da potroši dvije, tri milijarde eura na avione. Pogotovo na nove avione gdje bi netko smatrao pošto su MIG21 totalno gotovi da onda kupiš nove novcate, ali ne, nije bilo nikakve potrebe za to.
Vučića uistinu stvarno zaboli neka stvar, gdje je istina kada Srbi kažu „Da on neće biti ovdje kada sve krene da ode u kur..“

Odgovori
ba

Promašaj , za potrebe Srbije bi bio Su Checkmate koji jedini na tržištu donosi taktičku prevagu uz razumnu cijenu.

Odgovori
YP

Da, slažem se. U ovom momentu jedini nevidljivi avion, ali bukvalno, koji Srbija može da kupi.

Ti

Jedini na trzistu donosi takticku prevagu? Avion je bukvalno nevidljiv i niko nikada ga nece videti.

i

Zar nije vec to bilo „ugovor do kraja godine“ (2022.)?

Odgovori
Nj

Cestitam od srca nabavku Rafala za rv Srbije! U ovom trenutku najbolja i najrealnija moguca nabavka borbenih aviona!

Odgovori
Li

Koja nabava? Imamo jos jednu u nizu najava.

Nj

#LingLi ja se nadam da ce Rafali ipak biti kupljeni, bar vjerujem da ce kupiti, jer Vucic to ne kupuje od svojih para nego para svih gradjana Srbije i onda nije problem da plati i preko 3 milijarde. Samo se zapitajte koliko ce mu ta kupovina doneti politickih poena. Ako ne potpise ugovor u naredna 2 mjeseca onda ja dzabe iskreno cestitao 😄

Ig

Nego, najavljuje se potpis ugovora između Srbije i Dassaulta.
Kako to, zašto ne između Srbije i Francuske, ne bi li ugovor za takav iznos trebao biti međudržavni, što pruža nekakvu veću sigurnost nego potpis s poduzećem ?

Odgovori
Ma

Koliko vidim, jedni se odusevljavaju kupovinom, drugi obratno, jedni misle da je ovo kao zaokret ka Nato, medjutim, nista od toga.. Ovo su klasicne politicke igre, i sa jedne i sa druge strane, te bice kupljeno, te bice potpisano posle pregovora za 2 meseca, te isporucice tada i tada… Ili ono sto bi se narodski reklo ovo je ‘kupovina cigle’ od siledzije ili placanje reketa da bi se moglo i dalje nabavljati sa druge strane ono sto je stvarno neophodno vojsci, a to je kvalitetna pvo, resursi za vojne fabrike, cipovi, i nove masine i tehnologije za nase vojne fabrike… Da se razumemo, rafali jesu dobri avioni, ali nama u ovom i narednom periodu nepotrebni i skoro pa neupotrebljivi, a suludo skupi… Zasto neupotrebljivi, pa zato sto pod 1) necemo dobiti trazeno naoruzanje (meteor, scalp), a ako i dobijemo nesto to ce biti simbolicno, totalno zanemarljivo u bilo kom ratu. Pod 2) toliko mnogo su im skupi sati naleta da se piloti bas i nece mnogo naleteti, a i odrzavanje im je skupo nenormalno. Pod 3) sve i da imamo najmodernije rakete, tj. meteore, ovaj broj od 12 aparata je vise nego smesan u nekom ozbiljnom sukobu, sem ako taj sukob ne bude jedan na jedan sa nekom, ili par njih istovremeno, (bilo kojih, samo bez mesanja amerike) okolnih zemalja, sto je tesko zamislivo u ovim okolnostima.. Znaci, sve u svemu, ova kupovina je kupovina preskupe igracke koju mozes koristiti samo na paradama i za air policing.. Ali da se vratim sad na pocetak, ovo je verovatno neophodna kupovina’cigle’, dok se geopoliticka situacija malo ne iskristalise u narednim godinama…

Odgovori
Mu

@ Stefan
F35 nije 177 miliona već 77 za verziju F35A. No treba ti trainer poput T-50 Golden Eagle.

Odgovori
Mi

Malo sjutra je F-35 $77milki. Nemojmo siriti dezinformacije iz kojekakvih google članaka. Nasuprot svemu sto mozemonda procitamo nangoogle, cena istog za kupce ne opada nego kontsantno raste. Isto tako i njegova cena odrzavanja.

Mi

Nikakva zavist Srbije prema Hrvatsku ne postoji, kako objasnjavaju neki, da bi to bio razlog zasto kupuje Rafale. Potsetio bih da je Srbija krenula u obnovu RV jos 2009 godine i 2011 donela strateski dokument da je najbolji izbor upravo Rafale u situaciju kada su i ruski Migovi i Suhoi bili dostupni, kao i Fantomi i Eurofighteri. Znaci, ako sudimo strogo po hronologiji samo Hrvatska moze pratiti Srbiju, a ne obrnuto, mada ja licno mislim da to nije bio kriterium niejdnoj strani, vec da su objektivno sagledali vojno-politicke prilike i ponude, i da je struka (ne samo vojna, nego i diplomatska) odlucila da je Rafale najbolja opcija.
Inace, potpisivanje dogovora je bilo najavljeno za januar, kada je bio najavljen dolazak Macrona u Beogradu da prisustvuje potpisivanju, ali je oceglidno doslo do odlaganja. To odlaganje ne mora da znaci samo los znak, moze biti i dobar, da se u medjuvremeno jos nesto ispregovaralo i dogovorilo. Jer Hrvatska je najavila da je kupovina Rafala vazna ne samo zbog aviona, vec i zbog tehnolosko-naucne saradnje, ali od toga nista konkretno se ne vidi. Od ovoga sto cujemo od Vucica, Srbja ce imati pravi tehnoloski prodor u buducnosti, od nuklearne tehnologije, do letecih automobila. Srpsko-francuska saradnja je puno konkretnija i realnija, hrvatske najave su samo najave bez niceg konkretnog. Iste kao kada se dogovorila nabavka Fantoma od Izraela, bilo je najave tehnoloskog iskoraka Hrvatske u saradnju sa Izraelom, pa sada to niko ne spominje. Mislim da u slucaju Hrvatske, Francuska ima obavezu da isporuci avione i dogovoreno oko njih, i tu ce se sva saradnja zavrsiti. Srbija je atraktivnija za Francusku zbog toga sto je u procesu industrijalizacije 4 industriske revolucije, dok Hrvatska je duboko u deindestrualizaciju, oslanjajuci se samo na turizam. To je trend u celoj EU, kad je zahvatio Nemacku, sta ostaje za Hrvatsku, Bugarsku, Portugal, Grcku. A i ljudski resur je na strani Srbije, jer ima duplo vise stanovnika, pa samim tim i veci potencijal.

Odgovori
Vl

E sjajno. Nabavljamo avione po strateskom dokumentu od pre 15 godina, a koji ce stici 25 godina kasnije. Ti koji su pisali dokument su vec u penziji, a pitanje je hoce li doziveti da vide avione iznad Srbije. Bas mudro, nema sta…

Mi

Vladimire, ocigledno nisi u materiji, pa avione zamisljas kao da su mobilni i da svake godine treba izaci novi model. Izbor je pao na Rafale, a i taj koji je bio ocenjen u dokumentu iz 2011 da sada nabavimo ne bi bio uopste los, jer je otprilike ono sto su kupili Hrvati, ali tada bi bio nov, a ne polovan. A sada ono sto se kupuje, je model iz 2023 i sa strateskim dokumentom ima veze samo sto je avion Rafal, dok po karakteristikama je potpuno drugi avion.

Vl

Milosije, dobro ste primetili da nisam u materiji. Ali slucajno znam da su najmoderniji avioni sada 5. generacije i da za dve-tri godine krece i 6. generacija (besposadni stealth avioni). Ovaj rat u Ukrajini je svima otvorio oci u vezi sa besposadnim letelicama osim Vama i nasem vojnom i politickom vrhu ocigledno. Pretpostavljam da ce se u dokumentu za potrebe nase avijacje avion 6. generacije naci negde oko 2070, a do tada ce dobro sluziti i Rafal star 80 godina. Zalosno je su takvi u materiji, a ja, eto, nisam.

Mi

@Milosije Micic Samo jedan mali primjer da se ne ide u detaljniju analizu. Hrvatska PRVA u Europi će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sisteme za tri mjeseca. Upravo jučer je potpisan najveći ugovor u povijesti Hrvatske. Kina će u Mađarskoj tvornicu izgraditi tek za tri godine. Još samo da Srbija što prije počne vaditi litij, sve će to ići u Hrvatsku u dogovoru sa RioTinto. Srbija nema niti jednu „unicorn company“, Hrvatska ih ima TRI. Toliko o srbijanskoj industrijalizaciji…

Pe

@Vladimir Oznake „5 generacija“ su uslovne, Francuska ne priznaje ovakvu podelu na „generacije“ aviona, vec po tehnickim karakteristikama.
U tom smislu, avion 5 generacije ima nek nedostatke u odnosu na avion 4 generacije, na primer, preskupp odrzavanje posebne oplate aviona koja ga cini „nevidljivim“ za radar, a trosi se pri svakom letu.
Dok ta karakteristika uopste nije neophodna za vecinu zadataka.
Takodje. Avion 4 generacije nosi vise sredstava, i ne mora da ih krije unutar trupa kao avion 5 generacije (opet zbog nevidljivosti).
Po nekim parametrima Raffale spada u 5 generaciju, po drugima ne, ali je to izuzetno savremen avion i svakako nece biti zastareo u naresnih 40-50 godina.

Mi

Vladimire, ako vec priznajete da niste u materiju cemu onda ovaj komentar o petoj generaciji?! A, da, zeleli ste da ispadnete sarkasticni. Pri tom, argumentacija vam je bas ona sirokorasprostranjena medju neupucenima u materiju: sad je poslednji tehnoloski proizvod avion pete generacije, i sve ispod toga ne bi trebali kupovati. Opet ste na podrucju mobilne industrije: Nokia 3210 je zastareli telefon, i nista ispod Iphonea se ne sme kupovati. Ipak, ta analogija se ne primenjuje i u avio industriju. Da je to sto vi pisete ispravno, zar mislite da Francuzi, Egipat, Indonezija, Grcka, Saudiska Arabija, Indija ne znaju sta rade, pa eto pogresno misle da je njima Rafale dobar avion, a u stvari trebaju kupovati samo avione pete generacije. Probajte na sekund vasu argumentaciju oko Rafale i Srbiju projektovani na, recimo, Egipat, i vidite da li to funkcionise!?

Mi

@Petrovic Dusan Rafale se nikada nije smatrao generacijom 5. Ima manji odraz ali nema „stealth“. Ako bi se trebao staviti u neku grupu onda je to prema mutavim ruskim oznakama tj. 4+ ( iako je generacija 4 ).

Vl

Milosije, sjajno ste to objasnili analogijom sa mobilnim telefonima, sad mi je jasno da Vama nista nije jasno.
Sjajno se nas uporedili sa Francuskom, Egiptom, Indonezijom i slicnim zemljama sa po 200+ aviona, koje inace narucuju nove svakih 5-7 godina. I znaju da ce do 2030 svaka od njih vec naruciti bar 5. generaciju. E sad, posto umesno mesate babe i zabe, mi te avione trebamo da koristimo sledecih 40+ godina, kao sto sad imamo MIG29 sa kojima niko ovde nije zadovoljan. I evo necu biti sarkstican, totalno je idiotski narucivati avion 4. generacije koja je end of life, kad 6. izlazi bukvalno sutra (u terminologiji avio industije, ne mobilne telefonije). Ili mislite da cemo sledece decenije narucivati sledeci kontignet?

Dj

Ovako, Rafale poseduje sensor fuziju, supercruising, multifunkcionalan je, i cenim da je takodje i viskopokretljiv, ili kako god se to prevodi. Nedostaje mu dakle stealth, sto je krupna stavka. Ovo je po americkim standardima 5. gen. Sta su kineski, ruski ili francuski klasifikacioni kriterijumi, realno, who cares, prilicno sam siguran, da ameri nisu krenuli u ovu pricu, ostali se ne bi ni setili da razvrstavaju generacije vojnih vazduhoplova.

Sto se stealth tice to je huge deal. Bukvalno se vidi u Ukrajini da je rizik ogroman – kada letis avion 4. gen. u zoni u kojoj operise PVO iste generacije nema garancije da nece stradati. Vazduhoplov 5. generacije zahteva, za pravovremeno otkrivanje i dejstvo PVO, konfiguraciju i raznovrsnost senzora koju je veoma tesko ostvariti u realnim ratnim uslovima.

V

Stvar je tu vrlo jednostavna, sve zavisi što Srbija dobiva za to ulaganje u bliskoj i daljoj budućnosti. I pritom ne mislim primarno na tehniku. Geopolitički Srbija nije u jednostavnoj situaciji i koliko god se ljudi sprdali, nabacivali kojekakve komentare, treba tu biti veoma vješt da ostaneš svoj i to nije nimalo jeftino, niti je ikad kroz povijest bilo za bilo koga. Kad si mali, moraš imati ozbiljan leverage za neutralnst da bi bio bitan (Švicarska), a Srbija to nema. Vrijeme će pokazati, a Srbiji sa srećom i da je mira zauvijek.

Odgovori
Pe

Bravo !

Odgovori
Kr

Kad uključite mozak shvatićete da će ti Rafali biti naoružani sa domaćim naoružanjem. Vila 1 i 2 ,planirajuće bombe koje se vešaju po NATO standardu (ista priča kao sa H145), zatim sporazum sa Indijom koja pravi sopstvene rakete. Možda i ne prodjemo loše

Odgovori
Od

Комшија купио Аудија, ја одма’ узео Мерцедеса. Обојица немамо фасаду на кућама а и септичке нам преливају…..

Odgovori
Re

Veoma je dug put do realizacije,a pitaju se tu i Ameri tako da ne bih baš bio preveliki optimista.Videćemo i Francuze na delu,koliki stepen nezavisnosti imaju.Mnogo je tu jednačina u igri,volja očigledno postoji sa obe strane ali pod kojim uslovima pravo je pitanje.Mada su Rafali po cifri tek deseti deo celokupnog paketa saradnje dve zemlje.Makron i ne samo on su izgleda shvatili da bez ovog regiona EU nije kompletna pa i bezbedonosno.Dobar deo Evropljana bi nam i dao možda veći deo šangarepe ali Ameri i Briti teško.Za nas bi idealno bilo da se napravi Evropska vojska što će se u budućnosti nekada i desiti.Nama je svakako mesto tu.Sve u svemu treba prihvatiti Francusku šangarepu ukoliko se neodreknemo Kosova i Republike Srpske.

Odgovori
Ma

Koliko vidim, jedni se odusevljavaju kupovinom, drugi obratno, jedni misle da je ovo kao zaokret ka Nato, medjutim, nista od toga.. Ovo su klasicne politicke igre, i sa jedne i sa druge strane, te bice kupljeno, te bice potpisano posle pregovora za 2 meseca, te isporucice tada i tada… Ili ono sto bi se narodski reklo ovo je ‘kupovina cigle’ od siledzije ili placanje reketa da bi se moglo i dalje nabavljati sa druge strane ono sto je stvarno neophodno vojsci, a to je kvalitetna pvo, resursi za vojne fabrike, cipovi, i nove masine i tehnologije za nase vojne fabrike… Da se razumemo, rafali jesu dobri avioni, ali nama u ovom i narednom periodu nepotrebni i skoro pa neupotrebljivi, a suludo skupi… Zasto neupotrebljivi, pa zato sto pod 1) necemo dobiti trazeno naoruzanje (meteor, scalp), a ako i dobijemo nesto to ce biti simbolicno, totalno zanemarljivo u bilo kom ratu. Pod 2) toliko mnogo su im skupi sati naleta da se piloti bas i nece mnogo naleteti, a i odrzavanje im je skupo nenormalno. Pod 3) sve i da imamo najmodernije rakete, tj. meteore, ovaj broj od 12 aparata je vise nego smesan u nekom ozbiljnom sukobu, sem ako taj sukob ne bude jedan na jedan sa nekom, ili par njih istovremeno, (bilo kojih, samo bez mesanja amerike) okolnih zemalja, sto je tesko zamislivo u ovim okolnostima.. Znaci, sve u svemu, ova kupovina je kupovina preskupe igracke koju mozes koristiti samo na paradama i za air policing.. Ali da se vratim sad na pocetak, ovo je verovatno neophodna kupovina’cigle’, dok se geopoliticka situacija malo ne iskristalise u narednim godinama….

Odgovori
KK

Dobro receno,

i sad RH i SRB se tu nesto kao utrkuju, a svi dolaze Francuzu na noge i pitaju za jos robe. Daj nam noviji avion, daj nam radara, daj nam raketa. Al’ da su vece i jace od komsiluka. I onda das jednom malo jace, drugom malo slabije ali pojacas malo neke pakete pa imaju u osnovi isto i muzes dvije krave. Prodaja ide, bonusi svima, zivot je lijep. Balkanska plemena, nema veze, naplatili smo se.

Sa

KK

Samo, razlika je u tome sto FRA i HR igraju u istom timu…..

Ac

12 aviona sa opremom i naoruzanjem za 3 mil evra…Ovo je ravno IZDAJI…..da bi smo imali novije avione od Croata?….ahAAA. a cij je k..sada veci…??? .12 aviona za 3 mil od cega necemo moci koristiti avion ni 50% negove mogucnosti….jer nam ne daju dalekometne rakete..vv.a mi nemamo ni mora za brodske rakete svakako.
Za ove pare su mogle dve eskadrile J10c. sa pl15 raketama.i jos 3 baterije FK3…i da ostane za cvarak…tuga…

Odgovori
Dr

1) Francuska je veoma poznata da konstantno skriva detalje svih vojnih ugovora, pa se pitam otkud tebi ta cifra od 3 milijarde?
(sama Francuska je narucila sebi 43 aparata za 5.5 milijardi. Naravno da su za nju samu jeftiniji ali nije 200-300% jeftiniji)
2) Kakve veze hrvati imaju sa tim kada je Vucic jos pre 3 godine najavljivao Rafale(Rusi ne zele nista da prodaju osim MiG29SM)
3) Odakle ti znas sta nam „daju“ a sta „ne daju“?

YP

Ako smo već kod procenta iskorišćenja mogućnosti, onda da naručimo još neki MiG 21.
Možda smo i mogli naručiti J10, ali koliko se sećam, Srbija teži da se priključi EU, a ne Kini, pa je verovatno kupljeno i malo političkog uticaja.

Dr

Dali je vama jasno da je za RV Srbije dovoljna V-V Raketa sa „no escape“ daljinom od 120km ??
Uzgred što se tiče SCALP a mislim da je domaća radinost napravila isto ili slično sa Mlaznim pogonom ! Prestanite da pljujete ako nemate sve fakte na osnovu kojih mozete da donosite prave zaključke !
Prosto mi je muka od nekih komentara ovde , na osnovu rekla kazala se negira evolucija RV Srbije !

Ko

Treba tražiti da nam Indijci prodaju Astru jer će biti integrirana na Indijske Rafale dakle može i na naše pod uslovom da nam prodaju.

Odgovori
an

Ово је чиста куповина времена од стране АВ,и нема никакве везе са РВ,са ЕУ ,НАТО и шта већ. АВ је изгубио своју примарну спољну подршку у виду Ангеле Меркел,тј.Немачке,на Русију више не рачуна,Кина је „далеко“,следе избори у САД ко зна шта ће бити ,а АВ је притиснут са свих страна због КиМ, РС и због покрадених избора у Србији. И зато се мали Алек досетио да Макрону тутне који евро зарад мира у кући. У преводу ја геби три милијарде а ти мени смири оне еуропарламентарце што траже истрагу око изборне крађе и куповине гласова.
За наше брижне сусједе,и њихове трилеме како ће Србија да плати 12 Рафала, браћа АВ и АВ обрну пара толико да би могли комотно да купујемо по једну ескадрилу Рафала годишње…

Odgovori
Mi

Tako su Francuzi zeznuli i Egipat pa je nakon 24 Rafala bez meteora morao od Rusije uzeti 46 mig-29m/m2!
Taj nesrećni Egipat.
Potpiše i mir sa Izraelom i kažu mu dobićete avione iste kao i Izraelci. I stvarno dibise preko 200 F-16 block 30/32 i 40/42 samo sa 40% umanjenom avionikom i bez AIM-120!
I sad uz Venecuelu i Irak imaju najbeskorisnije F-16 na svijetu. Hahahaha

Odgovori
PS

Нигде везе. Прво су набавили МИГ 29, па Рафале, па су пробали и Сухоје али их Амери блокирали.

Sh

Nisu ih Ameri blokirali, već je Su-30MKE imao velikih problema, tolikih da su na kraju sami odustali. Naime, da bi se pokrenuo board computer na Su-30, treba oko pola sata. U tome je bio glavni problem, a ne Ameri. Što se F-16 tiče, imaju oni dosta opreme, između ostalog i AIM-7 Sparrow, ali uglavnom služe kao lovci-bombarderi. Što se Meteora tiče, pregovori su još u toku, i to zavisi od plaćanja, kao i garancija da neće biti „pregledani“ od strane „trećih“ država, naročito posle egipatskog izvoza municije u Rusiju. Na kraju će doći i oni, samo da Kairo malo revidira stavove.

Op

@Sheik, daj izvor za tu tvrdnju o board computeru.

mi

@PSA koliko je meni poznato april je posle februara!
Egipat je u februaru 2015 potpisao ugovor za Rafale iako je vojska tražila da se pregovori prekinu jer im je rečeno da Meteore neće dobiti, a onda u Aprilu za migove.
Zato sto nije dobio Meteore išao je na ugovor za migove jer su i sa Rafalima ostali na 60km dometa dejstva vazduh-vazduh. Rafali su došli 2015 i 2016 a migovi su dolazili sve do 2020 a sa njima i r-77 i trenutno su najsposobniji egipatski avioni za dejstva vazduh-vazduh.
I sada čekaju novu turu Rafala i vidim da su zabrinuti da će ih opet zeznuti za nove verzije MICA raketa koje još ni Francuzi nisu za svoje uveli. A i kada uvedu Amerikanci će im reći da ne mogu u Egipat.
Inače Egipat je od 2013 pod američkim embargom na izvoz modernog naoružanja i vodi se kao nepouzdana zemlja.
I kao što nikada nije dobio F-16 na istom nivou kao Izrael tako nikada ni neće u budućnosti dobiti bilo šta čime može parirati Izraelu.
Jer u Egiptu muslimanska braća mogu doći na vlast svakog trenutka a Izrael je prva a ne pedeset prva američka savezna država.

Pe

@OpFor777 A zasto Vas to cudi?Da li znate kad je SSSR prestao da proizvodi kompjutere?1970-ih.Prvo su kopirali zapadne, onda presli na kupovinu gotovog proizvoda sa zapada.
Rusija danas ne proizvodi niti jedan kompjuter, ili element kompjutera, vec sami uklapaju iskljucivo zapadne delove u svoje oruzje.
Moguce da su nesto zabrljali, nije to Amerika da ima sve svoje

Mi

Mig-29
Tako je! Egipat je posle zeleo Su-35 zbog ozbiljnog arsenala raketa VV dalekog dometa koja ukljucuje i R-37M, pa je Amerika stavila tacku na to.
Sta ce biti sa Srbijom i raketama za Rafala, videcemo. Vucic ce nam svasta napricati, ali dok ih ne vidim Meteore pod krilima u Batajnici, necu verovati.

Sh

@OpFor777: Pa pitaj Tunižane šta su 2013. radili u VaP Alžira bez odobrenja, i to leteći na L-59 i F-5 i zašto im niko nije smetao. XD
Aranžmani su jeftini, sezona je već počela, skokni malo do Bizerte i popričaj sa ljudima, svi govore engleski.

Sh

@MiG-29: Egipat nema novca za samostalne akcije kao što su kupovina Rafala i MiG-29. Dakle, sve finasiraju Saudijska Arabija, Kuvajt i UAE. A nešto i SAD! Meteori su u trenutku kupovine još bili u fazi razvoja, a MiG-29 su kupljeni jer su dobijeni bukvalno za džabe. Ne čekaju novu turu Rafala, već nadogradnju postojeće flote uz par dokupjenih primeraka. Inače, Hosni Mubarak je svojevremeno izjavio „nećemo MiG-23, makar nam ih Sovjeti dali i besplatno!“ Toliko o njihovom mišljenju o većini tehnike iz SSSR-a.

Op

@Petrovic Dusman:
Ispisao si svega i svačega, na koje bih mogao da odgovorim, al odgovor na Sheikovoj tvrdnji nisi dao.

Vl

Rafal je mali višenamenski avion samo ako se koristi u krugu piste. Ako mora da ode negde dalje mora da nosi dodatne rezervoare a tad je nepokretan, spor i jako vidljiv.

Odgovori
YP

Pa nije ni Srbija od Tokija do Milvokija pa da jedan Rafal ne može da je nadleti uzduž i popreko.

Pe

Tacno, upravo zato savrseno odgovara za manje zemlje, jer bez dodatnih rezervoara moze da doleti do Rima i nazad bez problema, vise nego sto nama treba

Vl

1700km radius sa tri dodatna rezervoara. Bez dodatnih daj bože da ke 300 km.

Pe

@Vladimir Zapravo je radijus 1850km bez dodatnih tankova, sto jasno pise u svim publikacikama o ovom avionu.
Dakle, 900km tamo i 900km natrag, sto je prilicno.
Uz to ima mogucnost dopune u vazduhu, te dodatnih tankova za gorivo.

Ti

Puuh! Bio sam siguran za nabavke J-10 Vigorous Dragon. Druga nabavka bice kako je Vucic reko ”jedno 15-20 H-125M” i treca nabavka bice zamena Mi-17V-5 sa EC725 Caracal ili EC225 Super Puma 100%

Odgovori
Pa

@Milosije,
RH je kupila aparate na F3R standardu.
To je važeći standard na kojem su svi avioni i Francuski zračnih snaga.
Vaša izjava „…2011 da sada nabavimo ne bi bio uopste los, jer je otprilike ono sto su kupili Hrvati, “ dakle uopće ne stoji.
Kao ni izjava da je RH nabavljala Phantome od Izraela..
„…nabavka Fantoma od Izraela,“

Ro

Jordan
Srbija još uvijek ima vremena odraditi natječaj/zatražiti ponude od više proizvođača/ponuđača aviona. Vjerovatno bi tako dobila povoljnije ponude, rokove, offset…
Cijeli postupak od traženja ponuda, zaprimanja, ocjene ponuda do potpisivanja ugovora ne bi smio biti duži od 2-3 godine, a sve bi bilo transparentnije.

Odgovori
TD

Opa, znaći 3 miljarde evrića na stol. Ipak draži je meni polovni auto star 10 godina i 10 000 eura nego novi od 30 000. Novi kada izađe iz salona već je izgubio 20% na cijeni. Nisam bogat da kupujem novi auto. Ma šalim se, novo je novo ali bogami preskupo.

Odgovori
Ni

Novo jeste novo i uvek je najbolje. Ali kada vam neko proda novo i ograniči da možete da vozite u drugoj eventualno trećoj brzini onda je to problem. U prevodu, oni nas gadjaju sa Meteorom na 200km, a mi njih sa MIca-om na 80km. Procenite sami naše šanse u takvom sukobu. Ista priča kao i 1999 godine, samo su tada daljine bile kraće. Doduše dali su nam radare, pa ćemo ih barem videti kada dolaze :)

Th

@Nikola P.
Kao onaj Balon sto je prikazao jedan od Franzuskih aviona. Kao da su ga testirali daljinski.

Vl

Ako su im avioni kao vozila,teško nama …kad počne da zeza elektronika !
Realno,za šta će nama to? ?
Pa kad se ovaj sukob proširi i eskalira,a vrlo verovatno do kraja godine, pa neće nam vredeti ni eskadrila SU -57 i F-22, a kamoli Rafall !
Gospodo komentatori, trenutna avio sila sveta je ništavna prema samo jednoj nuklearci kojom se preti sve više na sve strane….

Odgovori
Pe

To su prazne pretnje; nuklearno oruzje postoji skoro 90 godina i nikad ga nije niko upotrebio jer znaju da imaju i ovi drugi.
Stavise, tokom hladnog rata i SSSR i Amerika u imale svaka po 35000 atomskih bombi, a sad imaju po 5-6 hiljada, od cega oko 1500 stalno spremnih „strateskih“, a ostalo takticke.
Francuska i Britanija po 300, sasvim dovoljno da nestane citava planeta u pola sata. Sto niko nece.

Iv

Jordan to je HR izvoz bez 15 milijardi od turizma koji se u konačnici isto broji kao izvoz … Pa to poprilično mijenja sliku …

Odgovori
ma

Kuca bez fasade ali se stavlja bakarni krov jer eto neko cuo da ide na manastire pa da i njegova kuca sija vise od komsijine. Mrzim bahatost svih politicara ovde i suludih kupovina ne kupuje se zona interesa jer mora, vec neko zeli da se pokaze. Za funkciju air policinga ovo nije potrebno ni Hrvatima ni nama. Da smo kupili helikoptere i PVO isto kupujes interes. Ovo nije avion za jednu od najsiromasnijih drzava Evrope. Komponeneta RV-a naravno treba je sacuvati i opremati ali mnogo razumnije i funkcionalnije adekvatnim avionima…

Odgovori
PV

Saglasan sam sa Vama!
Studija opravdanosti , izrađena od strane stručne grupe,
Sve bi pokazala.
A, mi imamo uzurpaciju svega u našoj zemlji , pa i nabavku vojne tehnike. U korist ličnog marketinga.
Pozdrav.

PS

Studije su rađene još od 80ih naovamo i sve su pokazale da VS želi višenamenski avion (kao i formalno prethodne vojske). Skraćena lista dostavljena političarima da izaberu i spram trenutka izabrano. Političarima bi tih 3 milijarde u puteve i subvencije donelo mnogo više glasova i marketinga nego ovo. Samo što dogorelo.

Ovde se piše kao da smo u političkom i ekonomskom smislu imali neki preveliki izbor. Nismo.
Što neko reče, ne treba gledati ovo kao avion već kao platformu i deo integrisane PVO. Tu tek nije bio neki izbor.

A kupili smo i helikoptere i PVO i još ćemo.

Go

Razocaran mnogo vise od Kineza smo mogli kupiti provereni prijatelji L15 i J10D umesto 12 Rafala koji su preskupi za nas samo sat naleta je,delovi,sredjivanje piste itd.Kao narodna nosim odelo od 100 evra a u dzepu nemam ni 20 evra

Odgovori
Mi

Iskreno, s obzirom da je Rafal mnogo lep avion (barem subjektivno na istom nivou kao MiG29 po elegantnosti), zivo me interesuje kako cemo ga ofarbati, da li cemo ostaviti sivu varijantu sa blago stilizovanim repom kao komsije ili nesto drugo.

Odgovori
Su

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama.
Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije.
Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera, gde bi mozda Utva postala zajednicka kompanija koja bi to radila.

Odgovori
Mi

Meni se cini da ce se ovdje osim novca udrobiti i raznih poslova za Francuze od kojekakvih koncesija do tko zna cega. Mozda koncesija i na struju.. Ako ovaj posao bude dogovoren lako moguce da raznim poslovima ugovor i debelo predje 3 mlrd. i nikad se ne saznavzapravo koliko su Francuzi zaradili ( a Srbija izgubila). Sve mi lici da ce ovdje biti u pitanju obrnuti offset koji Srbija placa Francuskoj za kupovinu njihovih sviona.

PS

Šunki ima ali oni imaju bolje pa im ne trebaju realno. Biće keš. Što se tiče zajedničkog pogona, najverovatnije će otvoriti novi. Tako su radili u okruženju, osnivali nove firme.

Th

Sta ako sada i Hrvati naruce dodatnih 12 Rafala? Uz to i rakete Meteor. Ko bi imao prioritet da dobije nove Rafale? Ipak oni su u NATO i EU.

Odgovori
Op

Ako ne može ni Kinez ili Rus, dobro bi bilo i LCA Tejas MK2, u šta veče količine sa ogromnom paletom Indijskog naoruzanja, prije svega Astra.

Bar uvoz toga ne mogu da ti zabrane jer je Indija „svačiji drug“. Čak Tejas smatram boljom opcijom nego tamo neki preskupi Rafale bez Meteora.

Odgovori
Se

Za one „dubokomislioce“, zašto, šta će nam itd….
Izbor borbenog sistema za opremanje Vojske ne donose Paja, Vlaja i Raja, ili ljudi koji su trenutno u vrhu državne vlasti.
Izbor borbenog sistema vrši se na osnovu analiza nedostajućih sposobnosti koju sprovodi struka, pa kroz razna tela (vojne vidovske, rodovske i tehničke savete) nedostajuće sposobnosti se projektuju na neki širi izbor sa ponderisanjem i dobijanjem nekog redosleda u skladu sa dobijenim bodovima. Sve se sublimira u jedan opsežan Elaborat, i onda se to šalje nadležnima u MO koji to treba da sprovedu.
Formira se stručni tim MO u kojem su zastupljene struke od starijeg vodnika do generala….., čak i do 30 podoficira i oficira. Taj tim realizuje razgovore, pregovore itd…Za svako neko usaglašavanje sa potencijalnim dobavljačem opet se prethodno konsultuju relevantni Saveti i budući Korisnik (U ovom slučaju RViPVO).
Političari, državnici…..sa ovim nemaju nikakve veze. Ko to hoće da shvati OK, ko neće, njegov problem, njemu verovatno ništa u životu i nije jasno – nikad.
Dokaz za to…..
Pa evo….RViOVO je još za vreme ranije strukture vlasti (2005-2008) već izradila gore pomenuta odgovarajuća dokumenta u kojima je taj avion bio br.1. prema opsežnom i dugotrajnom radu.
Sad ste se ovde vi neki našli da pljujete i omalovažavate savvtaj rad i svu tu struku.
Sramota. Da li je moguće da vam u politikanstvu ništa nije sveto.

Ostavite se modela „partizan/zvezda“, barem po ovim pitanjima.

Odgovori
Vl

@Sekula

„Dubokomislioce“, da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na nesto sto vise ne vrsi posao? Ili da teramo po starom, kao u JNA sto se nista nije menjalo od metauzalema

Se

@Vladimir
Ako pročitaš šta sam napisao bez očiglednog predubeđenja, možda postoji mogućnost da shvatiš da sam taj stari dokument pomenuo u kontekstu vremena iz druge strukture vlasti….

A ako si pomislio da se ova Vojska sada oprema sa analitičkim dokumentima iz 2005 ili 2007 godine, što očigledno jesi, onda je svaki moj komentar u pogledu tebe suvišan.

Odgovori
Vl

Da, upravo si to napisao, mozes i vise puta da procitas pa da se uveris. Ako i dalje ne razumes sta si napisao, onda imas problem sa pismenoscu.
A odluka je ocigledno politicka. Jer praviti kompletan zaokret u decenijskoj nabavci, logistici i znanju ka potpuno novom dobavljacu sredstva koje je prakticno zastarelo, preskupo i potpuno nedokazane upotrebne vrednosti ne moze proisteci ni iz kakvog dokumenta ili elaborota.

GK

Najnovija vijest iz Francuske, proizvođač odbija potvrditi prodaju Rafala Srbiji. Čeka se konkretan “politički napredak” Srbije.
Šta to znači prosudite sami…

Dassault Aviation refuse pour le moment d’évoquer une éventuelle vente d’avions à la Serbie. L’opération, qui tournerait autour d’une douzaine d’appareils, pourrait rapporter trois milliards d’euros mais la France entend recevoir des confirmations sur l’évolution politique du pays avant de sceller l’acquisition

Odgovori
Ev

GK
znaci to sto pise ako znas francuski!
…. Zato sto i nisu nista potpisali, to ce da usledi ili na kraju -nece!
Sta oni sada da potvrde, da se nesto suska!
Ako politicki uslovi bude neprihvatljivi nece biti kupovine, francuzi nisu napravili posao, srbi nisu politicki popustili i seli u prve avione za Moskvu i Peking…. Ko je ovde na gubitku na kraju?!
Tesko je shvatiti da sloboda i suverenost nemaju cenu, e tu se mi pored vere i pisma najvise razlikujemo od susjeda. Slobodna i suverene zamlja pored ogranicenja ima i velike slobode da sede u te druge avione za Moskvu i Peking, vezalne drzave nemaju! E zato ce Francuzi da zazmure na oba oka ako im bude u interesu da srbi ne sednu i slete na pregovore u Moskvu ili Peking!

ne

Da li je neko bacio oko šta pišu Francuzi u vezi eventualne prodaje aviona. BFM TV je objavila prilog u vezi prodaje aviona „… Bilo bi besmisleno da Pariz, s jedne strane, spominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge prodaje izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, prenose francuski mediji …
Prodaja Rafalea savezniku Moskve bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila da informacije procure u Kinu i Rusiju …
Francuski predsjednik je među uvjetima naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima s Kosovom …“ ukratko još je trnovit put do potpisivanja i naravno eventualno potpisivanje neće proći bez dodatnih zahtjeva.

Odgovori
Si

Mislim da je Makron ovo majstorski politicki izveo. Vladimir Vladimirovic kad procita brifing zametnut ce se svadja sa Beogradom. Mislim da je cak i spomenuto kao preduvjet potpisa, osim „normalizacije“ odnosa sa Kosovom, sankcije Rusiji i presude za Banjsku. 12 aparata za micanje 1 od 2 saveznika Rusije u Evropi i jos to naplati 3 mlrd. Genijalac. No s obzirom da Dassault ne zeli izaci u javnost i potvrditi najave, dapace odbija dati bilo kakav komentar, sve je jos otvoreno. Sledeca 2 meseca su kljucna!

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor